16/03/2019

Doručak i kava 2u1. Obavezno isprobajte!

Ovo je recept za sve pospance koji jutro ne mogu započeti bez kave, no i sami znate da bi uz kavu obavezno trebali i doručkovati. Ovo je idealna kombinacija i za sve one koji baš uvijek kasne, a jutra im i nisu najdraži dio dana.

Slobodna subota idealna je za isprobavanje novih recepata. a i za malo duže guštanje u kavi odnosno doručku. Količina je dovoljna za dva velika serviranja, a trebat će vam dobar blender i dvije minute vremena.

Sastojci:

  • 250 ml kave
  • 1 velika banana
  • 250 ml grčkog jogurta
  • 1 žlica sjemenki lana
  • 2 žlice meda
  • ½ žličice cimeta
  • led

Ako imate snažan blender, led slobodno ubacite odmah. U suprotnom, nekoliko kockica dodajte nakon blendanja svih ostalih sastojaka.

Ugodna kava i dobar tek!

VEZANI TEKSTOVI
12/03/2019

Ove subote, na natjecanju u Zagrebu u Arena centru Plaza, plesna škola Shine iz Osijeka tj. skupina iz Našica pod vodstvom trenerice Maje Zec iz Osijeka, osvojila je prvo mjesto na Dance World Cup. Djevojčice koje su nastupale su: Erika Begić, Lana Šepčić, Paula Jurić, Karla Bakač, Filipa Šimić, Lucija Tomljanović, Dora Turičar, Dora Rosković, Rahela Makaj, Klara Ivanović.

VEZANI TEKSTOVI
11/03/2019

Našice domaćin Olimpijskog festivala dječjih vrtića

U svibnju će se u Našicama ponovno održati Olimpijski festival dječjih vrtića Osječko – baranjske županije, jer Našice je već bilo domaćin i to davne 2011. godine kad je na Gradskom stadionu održan 10. Olimpijski festival dječjih vrtića. U natjecanjima je tada sudjelovalo 320 djece iz osam dječjih vrtića s područja županije. A ukupni pobjednici tada bila su djeca Dječjeg vrtića “Maza” iz Valpova s 24 osvojena boda, drugo mjesto i osvojena 23 boda pripalo je domaćinu Dječjem vrtiću “Zvončić”, a treći su bili polaznici Dječjeg vrtića “Đakovo” s 18 bodova.

Za koordinatora ovogodišnjeg izdanja festivala u Našicama, u ime Sportske zajednice Grada Našica, imenovan je Vanja Prošić. Sportska zajednica organizira to natjecanje ispred Športske zajednice Osječko – baranjske županije, ovoga puta uz podršku Savjeta mladih Grada Našica i Grada Našica, te, naravno, domaćina vrtića „Zvončič”. I ove godine, kao i prve domaćinske, igre će se održati na nogometnom stadionu NK Naška, a organizacijski odbor odlučuje između dva potencijalna datuma 9. i rezervnog 15. svibnja koji je izgledniji zbog upisa u našički vrtić. Ove godine sudjelovat će 10-ak vrtića iz Osijeka, Valpova, Đakova i drugih gradova, njih preko 300, a natjecat će se u 4 olimpijske discipline, nogomet, bacanje loptice, skok u dalj i mini štafeta.

VEZANI TEKSTOVI
08/03/2019

Jučer je u školsko – sportskoj dvorani Osnovne škole Josipa Kozarca u Semeljcima održano sportsko natjecanje djece Lino višebojac. Ovo je tradicionalno natjecanje hrvatskih osnovnih škola u kojem se nagrađuje pravi, pozitivan, sportski duh koje se održava već 14 sezona.

Na natjecanju se veliki broj djece natjecao u rukometu, nogometu, košarci, trčanju, skoku u dalj, štafetnim igrama, povlačenju konopca te skakanju u vreći, a naravno bio je tu i maskota natjecanja medvjedić Lino.

Ovom veselom događaju pridružili su se rukometaši RK Nexet Marin Šipić reprezentativac Hrvatske i Mario Tomić koji je igrao za reprezentaciju Katara te reprezentativci Hrvatske u skoku s motkom Elija Valentić i Dario Prekl. Rukometaši RK Nexe bili su i jesenas na Lino višebojcu održanom u Podgoraču kada su se s djecom družili Vedran Zrnić i Halil Jaganjac.

Djeca su bila jako vesela što su se s njima družili i sudjelovali zajedno u natjecanjima vrhunski sportaši.

VEZANI TEKSTOVI
07/03/2019

VEZANI TEKSTOVI
06/03/2019

Tržnica obasjana suncem čeka svoje kupce

Gradska tržnica u Našicama srijedom i subotom žila je kucavica grada, jer tamo se kupuje, prodaje, cjenka, razgledava, susreće, razgovara i odlazi zadovoljno. Odlučili smo provjeriti ponudu naše tržnice i pozvati vas da sunčanu srijedu iskoristite za opskrbu svježim i zdravim namirnicama.

Kako je sunce tek počelo izvirati, a mraz i dalje vreba, na tržnici se u ovo doba godine mogu pronaći uglavnom suhomesnati proizvodi, krumpir, luk, med i mliječni proizvodi. Tako svoju prodajnu liniju nastavljaju uzgajivači povrća i voća čiji su nasadi u nicanju i iščekivanju plodova. S toplim vremenom naišli smo i na prve vjesnike proljeća, jaglace koje je jedina izložila Marijana Žiška.

VEZANI TEKSTOVI
05/03/2019

Obilježavanje 96. godišnjice Dorine smrti

Tradicionalno se u Našicama povodom rođenja ali i, nažalost prerane, smrti skladateljice Dore Pejačević posjećuje njen grob. Ove godine svijeće i cvijeće položili su predstavnici Grada Našica Josip Miletić i Goran Blagojević, ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice, učenici Osnovne glazbene škole Kontesa Dora uz ravnateljicu Marinu Kopri te učenici osnovne škole Dore Pejačević uz ravnateljicu Jasminku Falamić i pedagoginju Sanelu Mandić Vidaković.

Na ovom danu sjećanja često se znalo zasvirati i zapjevati, a svojim radom i nastupima učenika Osnovne glazbene škole koja ponosno nosi njeno ime, šire priču o njenom liku i djelu diljem zemlje i šire.

“Danas na Dorinu obljetnicu smrti okupili smo se na njenom grobu, jer škola obilježava radosni dan njenog rođena, ali i tužnu obljetnicu smrti. Mi ovo obilježavamo uz glazbu ili odlaskom na njen grob, a važno je da su učenici, svi iz grada, ali i predstavnici najvažnijih institucija ovdje. Čast nam je što možemo uvijek i svugdje promovirati njen lik i djelo kao i danas na velikom koncertu u Zagrebu, gdje ćemo nastupiti zajedno sa studentima Muzičke akademije iz Zagreba, nekadašnjih učenika iz Našica.” – s ponosom je izjavila ravnateljica Osnovne glazbene škole Kontesa Dora.

Više o njenom radu i djelovanju nadodala je ravnateljica muzeja, koji zajedno s glazbenom školom organizira Memorijale Dore Pejačević.

“Ona je bila najmarkantnijih osoba, i to kao žena, na prijelomu s 19. na 20. stoljeće. Zahvalna sam što se Memorijalu Dore Pejačević pridružuju i druge institucije i udruge u gradu poput Udruge za hrvatsku povjesnicu, jer tradicionalan je ovo način odavanja poštovanja. Naravno, uvijek se oko datuma rođenja naše Dore, ali i njene smrti, organizira prigodni program koji je započeo subotnjim koncertom, nastavlja se večerašnjim nastupom mladih glazbenika u Zagrebu, a uključit će i koncert u četvrtak. Muzej u programu sudjeluje kao suradnik, pomažemo financijski te organizacijski, ali i kroz spomen sobu Dore Pejačević svim posjetiteljima nastojimo približiti njen lik i djelo.”- izjavila je ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak.

Uz zahvale svima na dolasku i ovom lijepom odavanju počasti skladateljici Dori, gradonačelnik Josip Miletić osvrnuo se i na značaj koji je ostavila gradu.

“Zahvaljujem svima koji su danas pohodili Dorin grob na 96. godišnjicu njene smrti. Značajno je da je ona ostavila veliki trag u našemu gradu, ali i njeno je djelovanje i danas prepoznatljivo prije svega kroz Osnovnu glazbenu školu kao i osnovnu školu Dore Pejačević. Puno je toga u našem gradu što nosi njezino prepoznatljivo ime pa ovom prilikom moram zahvaliti svima onima koji se trude održati jedan nivo kulture i glazbe na ovom području, a uvjeren sam da ćemo zajedničkim snagama tako nastaviti i dalje.” – istaknuo je gradonačelnik Josip Miletić.

VEZANI TEKSTOVI
04/03/2019

(više…)

VEZANI TEKSTOVI
01/03/2019

Jučer je u Našicama održana promocija knjige „Služiti čovjeku – putokaz humanosti u medicini” o kojoj su govorili urednici prof. dr. sc. Marijana Braš i prof. dr. sc. Veljko Đorđević te domaćini gradonačelnik Josip Miletić, ravnatelj Opće županijske bolnice Našice Hrvoje Šimić, gvardijan franjevačkog samostana u Našicama Zoran Bibić te pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo OŽB Našice Zvjezdana Gvozdanović.

Promociju su upriličili glazbenim nastupom učenici Srednje škole Isidora Kršnjavog, Nikola Čeme te Karlo Vulić sa svojom pjesmom „Našice ja volim jako”.

Nazočnima se obratio ravnatelj Opće županijske bolnice Našice je zahvalio svim suradnicima bolnice, jer kako i pjesma kaže Našice je mali grad pa svi zajedno živimo i zajedno radimo. Zahvalio se i ravnateljicama našičkih škola, ravnateljici Centra za socijalnu skrb, ravnateljici knjižnice Našice te pozdravio goste i zahvalio im što su Gradu Našicama dali priliku ugostiti takve eminentne veličine. Nada se da će surađujući s njima zajedno učiti u budućem radu jer od 2016. godine kontinuirano rade na Odjelu palijativne skrbi. Zahvalio se ravnatelj i u ime bolnice na priznanju koje je bolnica primila kao primjer dobre prakse upravo u radu palijativne skrbi. A posebne zahvale dao je i Zvjezdani Gvozdanović, te istaknuo da se ona bori kao lavica za razvoj palijative skrbi ali i drugih grana medicine.

-Lijepo je ugostiti stručnjake iz područja palijative, po kojoj je uostalom i bolnica Našice poznata i to vrlo kvalitetno obavlja. Znamo da je Odjel palijativne skrbi samostalan sa svojih 10 postelja od srpnja 2018. godine i trenutno radimo kontinuirano na edukacijama kadrova, na podizanju kvalitete i naravno pratimo sve ono što se kao standard kvalitete nameće. Nadam se da ćemo nakon ove prezentacije knjige svi skupa još kvalitetnije obavljati sve što je pred nama u našem radu u bolnici. – rekao je ravnatelj Šimić.

Knjiga je plod učenja i rada nekoliko tisuća zdravstvenih profesionalaca, članova raznih nevladinih udruga i bolesnika, koji su kroz rad pokušavali naći odgovor na pitanje – Što zapravo znači umijeće medicine? Nastajala je skoro 10 godina, ima čak 260 koautora a temelji se na nekoliko tisuća priča od kojih je objavljena desetina. Knjiga je podijeljena na 4 velike cjeline, priče zdravstvenih profesionalaca, priče studenata, priče dvadeset pacijenata i priče iz dvadesetak hrvatskih ustanova i udruga.

– Ova knjiga nije visoko stručna knjiga, nego knjiga zapisa zdravstvenih stručnjaka i bolesnika u ustanovama koje razvijaju palijativnu medicinu u Hrvatskoj. Palijativna medicina se već lijepo razvija u Hrvatskoj, a sve osobe koje rade u palijativnoj medicini su educirane na Medicinskom fakultetu u Zagrebu gdje smo mi voditelji edukacije. Ono što stalno napominjemo, palijativna skrb ne znači samo briga na kraju života, to je dio, ali ona započinje od dijagnoze neizlječive bolesti i traje sve do razdoblja žalovanja nakon smrti bolesnika. Ovo su vrlo emocionalni zapisi u kojima doktori, medicinske sestre, fizioterapeuti, duhovnici, nutricionisti, socijalne radnice, psiholozi i studenti pišu kako se osjećaju kad rade s tim teškim bolesnikom, ali i bolesnici što znači imati neizlječivu bolest. – rekla je prof. dr. sc. Marijana Braš.

– Palijativna medicina uključuje dio kako se suočiti s ljudima koji boluju od neizlječivih bolesti, kako učiniti civilizacijski iskorak za one koji boluju od tih bolesti, kako im omogućiti da u 21. stoljeću ne osjećaju bol, da nisu žedni, da nisu gladni i da nisu sami i to je zapravo svrha palijativne medicine koja nije samo dio onog odlaska osobe ili procesa žalovanja. Često se postavljaju i etička pitanja kako iz kurativne medicine preći u palijativnu i upravo je na temelju toga i nastala ova knjiga, ali i kao rezultat uvođenja novih predmeta na studije medicine, kao što je komunikacija u medicini i palijativna medicina. Posebna mi je čast i zadovoljstvo da smo danas u ovoj županijskoj bolnici u Našicama jer ona je jedna od onih 20 koje su učinile iskorak u stvaranju palijativnog odjela. Za ovo područje i ovu županiju ona postaje centar izvrsnosti gdje se provodi palijativna skrb i u skoroj budućnosti ćemo pomoći braniteljskoj populaciji koja ima također potrebe u palijativnoj medicini pa bi ova bolnica postala i centar edukacije za sve kadrove s ovog područja. – istaknuo je prof. dr. sc. Veljko Đorđević.

Ovaj dvojac educirao je tako više od 1500 zdravstvenih djelatnika, među kojima dosta kolega iz Našica.

Velike zasluge u razvoju Odjela palijative svi su dali Zvjezdani Gvozdanović, pomoćnici ravnatelja za sestrinstvo.

– Ja iznimno volim raditi svoj posao, ponosi se time što sam sestra, magistar sestrinstva, te mogu doprinijeti u radu naše ustanove koja za sad jako dobro radi. Još veće mi je zadovoljstvo naglasiti da je u promoviranoj knjizi i naša ustanova i naš odjel našli svoje mjesto. – zaključila je sestra Zvjezdana.

VEZANI TEKSTOVI
21/02/2019

Već petu godinu za redom Dječja športska akademija Niza organizira maskenbal. Organizirana je i bogata tombola s prvom nagradom od sedam dana odmora na moru u Zatonu u apartmanu. Također se nagrađuje i najljepša maska, a održat će se i ples srdaca.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print