14/01/2019

Stanica za tehnički pregled vozila Našice ima dvije linije, jedna je za osobne aute i teretna vozila te jedna za osobni program, jer nema kanal, nego dizalicu.

“Možemo pregledati i više vozila nego što imamo u godini dana, jer prema podatcima ove dvije linije iskorištene su samo nešto više od 30 posto” – rekao je Vlado Sertć, voditelj Stanice za tehnički pregled vozila i Auto-kluba. On ističe da je prosječna starost našičkog voznog parka usporedna s državnim podatcima prema kojima Hrvati voze automoblile stare u prosjeku 13 godina.

Prošla je godina prema pregledanim vozilima bila slabija ako se usporedi s 2017., i to za pet posto. U brojkama je to 11.340 pregledanih vozila u 2018. godini, a 2017. to je 12.053. U prošloj je godini tako u Našicama pregledano 723 mopeda, 7126 osobnih automobila, 11 autobusa te 1198 teretnih automobila. Iz stanice ističu da je razlog ovome i to što sada nova vozila ne podliježu više tehničkom pregledu nego podliježu identifikaciji.

Dotaknuo se voditelj stanice i tehničke neispravnosti vozila koja je najveća na uređajima za kočenje, i to do 30 posto, uređaju za upravljanje 7,5 posto, te na osovinama, pneumatici i ovjesima do 13 posto. Nešto je slabija postotnost kod uređaja koji omogućavaju vidljivost, na karoseriji te pojavi hrđavosti.

Početkom 2018. godine donesen je novi zakon prema kojem se sada u tehničkim stanicama može obaviti primjerice prijenos vlasništva, produženje važenja prometne dozvole i drugo, što, ističe voditelj, nije previše utjecalo na rad, no ipak je donijelo više posla administraciji. Stoga, iako se sve može obaviti na jednom mjestu, potrebno je nešto duže pričekati, pa su stranke nekad nezadovoljne.


I u Našicama je u prošloj godini u studenome održana akcija Dani tehničke ispravnosti automobila, na koju se odazvalo 140 vlasnika automobila, prema čemu je bilo 77 ispravnih automobila i 63 neispravna, što čini 45 posto neprolaznosti, koja se na redovitom pregledu mjeri u postotku od 23,5.

Manje je poznato da se ova akcija provodi i za motocikle, no na nju se jedne godine u Našicama nitko nije odazvao. Iz našičke stanice poručuju da je najvažnije na tehnički doći bez straha, jer vozilo mora biti ispravno, svi se brzo krećemo i treba moći pravovremeno stati.

VEZANI TEKSTOVI
11/01/2019

Za sve gledatelje TV Našica i one koji će to tek postati, pripremili smo jedan video koji je dugo bio u ladici (punih 8 godina) i nismo ga pustili iz razloga koji možete skužiti ako ga pogledate.

Svi koji pogledaju video i postanu naši pretplatnici youtube TV Našice kanala te podjele ovaj video na svom profilu mogu osvojiti pizzu i kapu TV Našica. Biramo 5 čitatelja slučajnim odabirom i oni će osvojiti kapu TV Našica i pizzu u pizza & grill BonAppetit restoranu. Izvlačenje iz šešira sretnih dobitnika biti će već  u nedjelju 13.01.2019. godine.

Postanite preplatnik, dijelite video i osvojite kapu i slasnu pizzu.

Ovim videom smo htjeli pokazati kako je i nama reporterima nekada teško doći do jedne rečenice, koja se može pretvoriti u pravu smijuriju. Smijeh je zdrav, pa svima toplo preporučamo da pogledaju ovaj naš video i da se slatko nasmiju. Ovom prilikom pozdravljamo i našeg sugovornika odličnog trenera velikog tenisa u Našicama Ivana Grotića.

VEZANI TEKSTOVI
10/01/2019

Iako trenutno nema snijega u našim krajevima, za razliku od Austrije, lijepo se sjetiti snježnih radosti pa i putem ovakvog video klipa našeg sugrađanina. (više…)

VEZANI TEKSTOVI
09/01/2019

Vrhunski deserti koje mogu pripremiti i potpuni početnici

Uz malo truda i nekoliko namirnica ovi deserti se pripremaju poprilično jednostavno. U ovom videu možete pronaći 6 jednostavnih recepata za koje nećete morati koristiti pećnicu.

 

Foto: screenshot

VEZANI TEKSTOVI
31/12/2018

Ovom prigodom TV Našice zajedno sa sugrađanima želi svima sretnu novu 2019. godinu uz obilje sreće, veselja i zdravlja. Želje Našičana pogledajte u videu prilogu koji smo i ove godine za vas pripremili.

VEZANI TEKSTOVI
24/12/2018

Povodom božićnih i novogodišnjih blagadana posjetite i darujte Udrugu za dobrobit i zaštitu psa i mačaka Farmica Našice

Povodom božićnih i novogodišnjih blagadana možete posjetiti sa svojim obiteljima Udrugu Farmica te im pokloniti zob, ječam, sijeno, slamu, banane, jabuke, mrkve, kruške za mezimca magu Miška, koji je postao najnoviji član velike obitelji na Farmici. Ovom prilikom Vas pozivamo da donesete hranu za pse i mačke ili donirajte novčana sredstva kako bi životinje bez doma omogućili što ljepše božićne i novogodišnje blagdane. Izdvojite malo svoga slobodnog vremena te se zaputite u Brezik Našički u ulicu Šalapanka da se podružite s napuštenim životinjama i, ako možete, pružite priliku jednom od ostavljenih pasa i mačaka, neka postane član vaše obitelji u novoj 2019. godini.

Kupnjom kalendara Udruge Farmice pomažete napuštenim psima i mačkama. Možete uplatiti na žiro račun:

IBAN: HR5923400091110916596

UDRUGA FARMICA

s naznakom ” donacija za kalendar”

Kako do kalendara? Pošaljite svoju adresu u inbox, broj komada i nakon vidljive uplate od 30 kn (s poštarinom) kalendari stižu. Ili možete donirati novčana sredstva za hranu, cijepljenje, liječenje bolesnih pasa i mačaka na žiro račun:

IBAN: HR5923400091110916596
SWIFT: PBZGHR2X, paypal: farmicanasice@gmail.com

 

VEZANI TEKSTOVI
19/12/2018

U akciji Budi mi prijatelj prikupljeno je 7.000 kuna čime su kupljena 43 dara za klince i klinceze iz SOS Dječjeg sela Ladimirevci. Humanitarna je akcija pokrenuta početkom listopada, a inicijator je NK Šipovac iz Našica. Ova je akcija bila kruna humanitarnog djelovanja kluba u 2018. godini tijekom koje je u nekoliko akcija prikupljeno i donirano skoro 25.000 kuna.

Krunoslav Toth, predsjednik NK Šipovac o akciji kaže:

„Nogometni klub Šipovac iz Našica osnovan je 1975. godine i natječe se u 2. županijskoj ligi Našice. U klubu djeluju dvije selekcije: početnici i seniori. Dugogodišnju humanitarnu djelatnost kluba posebno je okrunila godina na izmaku. Ove smo godine ukupno prikupili oko 25.000 kuna u nekoliko akcija. Cjelokupan rad rezultirao je velikim porastom posjećenosti naših utakmica, većim brojem članova kao i fanova na društvenim mrežama.

Posebna nam je radost bila ova akcija u kojoj smo prikupili 7.000 kuna za klince i klinceze SOS Dječjeg sela Ladimirevci.

Nećemo zaboraviti veliku pomoć koju smo imali u našim dragim prijateljima iz Športske zajednice Grada Našica te nogometnim klubovima Đurđenovac, Donja Motičina, Velimirovac, Bokšić, Brezik i Markovac Našički koji su nam uvelike pomogli u organizaciji ove akcije.

Nećemo zaboraviti zahvaliti se i djelatnicima osječkog Mullera zatim najvećem pojedinačnom donatoru ove akcije – Mostu Nezavisnih lista kao i svima koji su se na bilo koji način uključili u ovu akciju.

Tijekom 2019. godine želimo nastaviti s humanitarnim radom, našim akcijama želimo širiti dobre vibracije, humanost i pozitivu jer dječji osmijeh naša je najveća nagrada.“

„Iznimno nam je drago što smo uz nekoliko humanitarno osviještenih sportskih udruga, institucija i pojedinaca imali priliku sudjelovati u predblagdanskoj akciji „Budi mi prijatelj“. Iako na terenu suparnici, nogometni klubovi su i u ovome slučaju izvan terena pokazali zajedništvo u pozitivnoj akciji pod inicijativom „NK Šipovac“. Vjerujemo kako će ova akcija u narednim godinama okupljati sve veći broj sudionika, kako bi mališanima te onim najpotrebitijima barem u blagdanskom razdoblju izmamili osmijehe na lica. Od srca hvala svim osobama koje su pridonijele pozitivnoj provedbi navedene humanitarne akcije.“ rekao je Ivan Vuzem, direktor NK Đurđenovac.

„Iznimna nam je čast i zadovoljstvo što smo se pridružili humanitarnoj akciji koju su pokrenuli dečki iz nogometnog kluba Šipovac. Punog srca možemo reći kako i dalje želimo poticati ovakve humanitarne akcije prikupljanja sredstava kako bi učinili ne samo dobro djelo već pokazali drugima kako nismo samo klub koji postoji od 1948., kako nismo samo klub u kojem 5 nogometnih selekcija igra nogomet i potiče zdrav život. Nakon ovog susreta sa štićenicima SOS Dječjeg sela njihovi osmjesi postali su naši, njihovi osmjesi su nam pokazali kako smo uistinu učinili dobro djelo i sve su nas skupa zbližili i pokazali da taj “seoski nogomet” može i treba imati veći smisao od same igre i ljubavi za športom.“ zaključio je Tomislav Kurtanjek

VEZANI TEKSTOVI
18/12/2018

Mladi Našičanin, Alen Braun s 11 godina iskustva u grafičkom dizajnu i radu u tiskari odlučio je znanje i novac uložiti u otvaranje vlastitog obrta. Zanimljivo je to što ovaj obrtnik nema završenu prateću školu za posao kojim se bavi, nego srednju elektomehaničku. U struci nije radio niti jedan dan, no upravo je na temelju iskustva povukao sredstva Zavoda za zapošljavanje i njihovog programa samozapošljavanja. Svoj obrt je otvorio u rujnu i iako sada posluje samo četiri mjeseca zadovoljan je situacijom i poslom.

„Volim biti u Hrvatskoj, tu je moj dom, i zadnja mi je opcija negdje otići. Otvorio sam obrt, jer vidim pomak prema naprijed i iskreno mislim da se ovdje može lijepo radit i živjeti.” -Ističe Alen, vlasnik Spots obrta za grafičke usluge i trgovinu iz Našica. Najviše pomaka na bolje vidi kod same naplate svojih usluga, svi klijenti podmiruju troškove odmah, čak i prije vremena. Kako je već radio na sličnim poslovima znao je koje su mogućnosti u ovom poslu i što se sve može postići.

„Vjerovao sam u sebe, jer znam kako radim, pa nije bilo straha. Iako su ulaganja ogromna, vjerujem da ću ih uspjeti povratiti. Nije za prognozirati kada će to biti, no uvjeren sam u to te razmišljam također i o povlačenju sredstava iz Europske Unije za povratak uloženog.” – napominje Alen, koji u sljedećoj godini najavljuje novo zapošljavanja te otvaranje web trgovine. Kao poticaj od Grada Našica dobio je 5 000,00 kn za otvaranje obrta iz mjera za sufinanciranje zapošljavanja i samozapošljavanja.

„Grad Našice potiče svoje poduzetnike kroz niz mjera unazad nekoliko godina, što će činiti i u narednom razdoblju odnosno slijedećoj proračunskoj godini. U ovoj izlazećoj godini to je bilo 6 mjera od kojih je najzastupljenija po interesu bila ona kroz poticanje samozapošljavanja poduzetnika i novog zapošljavanja radnika na području grada.” – ističe pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i programe Europske unije Grada Našica Tomislava Kuricek. Mladi poduzetnik je uvjeren da u Slavoniji ima posla, ali ljudi jednostavno žele više pa biraju druge opcije. Prema Alenovim riječima, otvoriti obrt nije teško, osim šetanja s papirima od šaltera do šaltera, ali važno je da je poticaj bio na vrijeme. Trenutno, Alen najviše radi na odnosu s korisnicima, jer sad je kaže najbitnije steći povjerenje, pa se poslovi ne odbijaju, a obavljaju se i prije zadanog roka.

VEZANI TEKSTOVI
15/12/2018

Grijete li vi svoj auto prije kretanja?

Svima je ovih dana hladno pa i vašem limenom ljubimcu. Krećete li ovih dana ranije na posao jer zagrijavate auto prije kretanja? Za vas smo istražili je li to potrebno raditi.

Prilikom paljenja automobila u uvjetima niskih temperatura ulju treba duže vremena da procirkulira, ali tu ne govorimo o minutama nego o milisekundama. Dokazano je da će motor zagrijati ulje brže prilikom vožnje, stoga upalite auto pričekajte najviše minutu i krenite. U praznom hodu dok čekate „grijanje” auta osim što trošite vlastito vrijeme nepotrebno trošite i gorivo. Stručnjaci preporučuju vožnju od maksimalno 70-ak kilometara na sat u prvih pet do 15 minuta. Također izbjegavajte razvrtavanje i tjeranje automobila u visoke okretaje kako ne bi stvarali nepotreban pritisak na motor.

 

Donosimo vam još nekoliko savjeta:

Led na staklima

Iako je često ljudima prehladno da bi stajali ispred auta i ostrugali sav led sa stakala, ne budite lijeni. Najgori scenarij za vaš auto je natopiti stakla tekućinom koja ne smrzava, a zatim upaliti brisače. U najboljem slučaju ove situacije možete spaliti osigurač, a u onom gorem motor brisača. Savjetujemo vam stoga da pripremite strugalicu i živce ili preko noći ostavite komad kartona ili nekog drugog pokrivala na staklu ako nemate garažu.

Ledeno vozilo

Osim stakala, često nam se auto smrzne, cijeli, ukoliko govorimo o vrlo niskim temperaturama. No savjetujemo da nikako ne pokušavajte strugati led s drugih površine auta. Nema alata kojim to možete učiniti, a da ne oštetite lak.

Zaleđena vrata

Krećete na posao, a auto ne dopušta ulazak. Sigurno ste se svi susreli s ovim scenarijem, no ne budite nagli. Valja vam polagano otvarati vrata ako je vani ledeno jer ćete time spriječiti trganje guma na vratima automobila, jer vjerujete to želite sprečiti, nove su preskupe. Prije najave velikog smrzavanja savjetujemo sve gumene dijelove oko vrata vašeg auta poprskati sredstvom protiv zaleđivanja kako bi doskočili ovom problemu, ali u tome vam može pomoći i klasično biljno ulje.

Foto: ilustracija

VEZANI TEKSTOVI
14/12/2018

Kako su blagdani već na samom pragu uz sve ono što ih čini lijepima, dolazi i uporaba pirotehnike, koja se prema mnogima nikako ne uklapa u cijeli ugođaj. Sama definicija predblagdanskog doba je traženje mira i očuvanje istog, a ovakav način „zabave” skreće ljude s puta i navodi ih i na zakonom zabranjene radnje.

Svi smo svjedoci da zvuk koji proizvede jedna petarda nikako nije ugodan, kako za ljude tako i za životinje. Problem današnjice je sve češća upotreba pirotehnike odraslih osoba koje su, definitivno, svjesnije problema i posljedica koje ostavljaju pirotehničke naprave, no takvim ponašanjem potiču i djecu na isto. Mir se u blagdansko vrijeme obilježava i okupljanjem obitelji za blagdanski stol koji je u većine bogato pripremljen, pun ribe, odojka, francuske salate, kolača, i mnogih drugih delicija. Iako je većini tako, i dalje postoji veliki postotak obitelji koje te dane oskudijevaju s hranom. Istina, ne može svatko ni pomoći, ali umjesto kupnje pirotehnike koja narušava mir, novac se može usmjeriti u humanitarne svrhe.

Upravo zbog svega rečenog, donosimo vam jednostavnu računicu što sve možete kupiti umjesto jedne ili više komada pirotehnike.

Treba biti mudar u ove dane i pomoći onima kojima je to najpotrebnije

Na primjer, 1 kutija MEGA jakih petardi ima cijenu od nekih 50 kuna, za koju je moguće kupiti čak TRI KILOGRAMA ODOJKA. Ovakav poklon usrećio bi veliki broj siromašnih. Kupnjom pet ili više paketa cijena se uvelike podiže, a i mogućnosti da se utroše ti novci sve su više; nekoliko kruhova, peciva i namirnica i slično.

Ovaj tekst nije namijenjen ničemu drugome već da se dobro zamislite, da učinite dobro djelo, a da pritom zaštitite i sebe, i druge pa i životinje koji u te dane “pirotehničkih proslava” itekako pate.

Ozlijede od pirotehnike nisu rijetke

Za kraj možemo naglasiti kako je i sam odgoj djece najvažnije svake obitelji u kome je bitno poticanje mira, razumijevanja i poštovanja prema drugim osobama. Pirotehnička sredstva i pucnji i eksplozije su sve samo ne ugođaj kojima u blagdanske dane svima nedostaje. Policija upozorava već nekoliko godina kako je upotreba petardi, točnije pirotehničkih sredstava dozvoljena samo u određene dane, ali nažalost toga se rijetko tko pridržava pa se pucnji onih najjačih može čuti puno prije i nakon datuma koji su za to predodređeni. Uz to svakako je za spomenuti nemali broj osoba koje pri upotrebi istih tih “zabavnih” zapaljivih “igračaka” ostaju bez prstiju, očiju ili zadobivaju ozbiljne i trajne posljedice. 

Ako se slažete s ovim pristupom i tekstom podijelite ga na društvenim mrežama kako bi svijest o miru kakav bi trebao biti širili na ispravan način.

Svakako pogledajte i ovaj video kanala MUP-a RH i policije u kome se lijepo objašnjava što sve petarde mogu učiniti, točnije kakve sve užasne posljedice mogu biti od njih. 

PETARDE NISU IGRAČKE!!!

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print