28/05/2020

Meso je najpopularnija namirnica u Europi, a popularnost mu je osobito porasla u vrijeme pandemije koronavirusa. Za vrijeme samoizolacije mnogi su ovu namirnicu kupovali u velikim količinama, a dugotrajnost jestivosti mesa može se produžiti jedino zamrzavanjem. Međutim, mnogi se pitaju koji je najpravilniji način odmrzavanja primjenom kojeg bi se zadržala sva pozitivna svojstva i kvaliteta mesa. Postoji više načina odmrzavanja, a mi smo izdvojili tri najpravilnija.

Hladna voda

Uranjanje mesa u vodu učinkovit je proces odmrzavanja jedino i isključivo ako je voda hladna. Topla voda pogoduje stvaranju bakterija koje mogu biti iznimno opasne po zdravlje i izazvati razne probavne i želučane tegobe, kao i upale na crijevima i ždrijelu. Vodu je potrebno mijenjati svakih pola sata (može i češće) kako bi meso ostalo svježe te kako bi se odmrzavalo postepeno.

 

Mikrovalna pećnica

Ovo je zasigurno najbrži način odmrzavanja mesa. Međutim, važno je obratiti pažnju na nekoliko sitnica čijim zanemarivanjem možete riskirati nepravilno odmrzavanje mesa te da se jedan dio skuha ili peče dok se središte još uvijek odmrzava. Iako je ovo najbrži način odmrzavanja, meso odmrznuto u mikrovalnoj pećnici potrebno je odmah termički obraditi.

 

Hladnjak

Stručnjaci preporučuju da se meso nikada ne odmrzava na sobnoj temperaturi, jer tako se vanjski dio mesa zagrijava brže nego unutrašnjost, što, kao i svaka nagla promjena temperature, uvelike utječe na pojavu potencijalno opasnih bakterija. U hladnjaku će meso postepeno gubiti temperaturu, a meso bi se trebalo odmrznuti unutar nekoliko sati. Ovo je najsigurnija metoda odmrzavanja, a meso koje odmrzavate na ovakav način u hladnjaku može stajati još tri do četiri dana.

27/05/2020

Dezinfekcijska sredstva pojavom pandemije koronavirusa razgrabila su se u vrlo kratkom roku. Na preporuku stručnjaka, svatko je uz sebe želio imati zaštitu u obliku „tekućeg zlata” koje štiti naše ruke, ali i razne površine od raznih mikroba. Čiste ruke svakome su postale prvobitni cilj, ali postoji sitnica u vezi dezinficijensa na koju mnogu ne obraćaju pažnju.

Učinkovita sredstva za dezinficiranje ruku trebala bi sadržavati barem 70% alkohola koji je zaslužan za ubijanje mikroba. Potrebno je naglasiti da se ovdje radi o etilnom alkoholu koji na sobnoj temperaturi može ispariti. Dakle, dezinficijensi bi se trebali držati u ormarićima na hladnijem mjestu kako bi zadržali svoje učinkovito djelovanje, jer bez alkohola to više nije dezinfekcijsko sredstvo. Upravo zbog lakog isparavanja alkohola koji je iznimno potreban pri dezinficiranju, dezinfekcijska sredstva nije pametno ostavljati na toplome, već ih trebate držati na hladnijem i tamnijem mjestu, ali svakako dalje od dohvata male djece.

26/05/2020

U ovom tjednu obilježavamo Europski tjedan borbe protiv raka, koju jednom godišnje provodi Savez europskih liga protiv raka (engl. ECL – Association of European Cancer Leagues). Cilj navedene kampanje je podignuti razinu osviještenosti o sprečavanju raka, dostupnosti liječenja i podršci osobama koje boluju ili su preboljele rak.

Hrvatska liga protiv raka kao partner Europske lige protiv raka, a time i Hrvatska, pridružuju se ovogodišnjem obilježavanju Europskog tjedna protiv raka pod sloganom „Dekodirajmo rak“. Tijekom tjedna obilježavanja želi se odaslati poruka o tome koliko je važna prevencija raka i poštivanje Europskog kodeksa raka koji kroz 12 životno važnih točaka naglašava kako smanjiti mogućnost pojave ove opake bolesti. Europski kodeks protiv raka osmišljen je radi informiranja javnosti o mjerama koje se mogu poduzeti za smanjenje rizika od nastanka raka.

 

Rak je globalni javnozdravstveni problem s kojim se potrebno suočiti na svim razinama. U Europskoj uniji godišnje 3,5 milijuna ljudi oboli od raka, dok ih umre oko 1,3 milijuna. Na temelju sadašnjih podataka, procjenjuje se da će se 40 posto Europljana u jednom trenutku svog života suočiti s nekom od dijagnoza raka. U Hrvatskoj je 2018. godine rak prouzročio 27 posto svih smrti, što ga postavlja na drugo mjesto među najčešćim uzročnicima smrti, odmah nakon srčano-žilnih bolesti. Kod osoba mlađih od 65 godina rak je najčešći uzrok smrti te uzrokuje preko 40 posto svih smrti u toj dobi.

 

Koliko god ovi podaci zvučali zastrašujuće, dobra je vijest da se čak 40 posto slučajeva oboljenja od raka u biti može spriječiti! Za pojavu raka odgovorni su brojni uzročnici, odnosno rizični čimbenici, od genetskog nasljeđa i utjecaja okoliša pa sve do životnog stila i zaraznih uzročnika. Upravo je izbjegavanje, odnosno smanjenje poznatih rizičnih čimbenika nastanka raka, uz življenje zdravim načinom života, ključno za smanjenje rizika za obolijevanje svakog pojedinca. To je ključ prevencije! Prevencija je najjednostavniji i najisplativiji način smanjenja pobola i smrtnosti od raka u Europi (ali i u svijetu) te ujedno i najbolja nadopuna ostalim aspektima onkološke skrbi kao što su dijagnostika, liječenje i skrb o oboljelima.

 

Povodom ovogodišnjeg Europskog tjedna borbe protiv raka, svaki dan u tjednu posvećen je jednoj temi onkološke skrbi. Tako je ponedjeljak, 25. svibnja, bio rezerviran za teme primarne prevencije poput prehrane, alkohola, cijepljenja, UV zračenja i vanjskih zagađivača.

 

Utorak, 26. svibnja, posvećen je neizmjerno važnoj temi ranog otkrivanja, s naglaskom na programe probira i njihovu kvalitetu.

 

Istraživanja o raku, točnije zalaganje za zajedničku regulativu kliničkih ispitivanja, tema je kojoj se dodatna pažnja posvećuje u srijedu, 27. svibnja.

 

Pristup tretmanu, kao tema koja je još prilično nepoznata široj i nestručnoj javnosti, rezervirana je za četvrtak, 28. svibnja. Poseban naglasak ECL nastoji staviti na tzv. orphan drugs, skupe lijekove za rijetke bolesti čiji razvoj treba biti adekvatno reguliran i koji bi morali biti dostupniji, ali i na problem nestašice lijekova, važnost procjene zdravstvenih tehnologija te osiguravanje mjerenja čvrstih ishoda kako bi se jasno procijenila djelotvornost lijeka u stvarnim uvjetima.

 

Petak, 29. svibnja, posvećen je psihosocijalnoj podršci onkološkim bolesnicima i njihovim bližnjima. Ovo iznimno važno pitanje odnosi se na osiguranje najbolje moguće kvalitete života tijekom i nakon liječenja, ali i na osiguranje financijske sigurnosti bolesnika.

 

U subotu, 30. svibnja, naglasak se stavlja na registre za rak, odnosno na važnost njihove standardizacije i povećanja kvalitete podataka, kao i na digitalizaciju u zdravstvenom sustavu.

 

Europski tjedan borbe protiv raka završava u nedjelju, 31. svibnja, kada obilježavamo i Svjetski dan nepušenja. Ove godine pozornost se nastoji skrenuti na nužnost ograničavanja, odnosno zabrane aromatiziranja duhanskih i novih nikotinskih proizvoda koji posebno privlače mlade ljude na početak pušenja.

 

Europski kodeks protiv raka

1. Nemojte pušiti. Ne uživajte duhanske proizvode.

2. Nemojte dopustiti pušenje u svojem domu. Poduprite politiku nepušenja na radnom mjestu.

3. Održavajte zdravu tjelesnu težinu.

4. Budite tjelesno aktivni u svakodnevnom životu. Ograničite vrijeme koje provodite sjedeći.

5. Hranite se zdravo:

 • Jedite što više integralnih žitarica, mahunarki, povrća i voća.
 • Ograničite unos visokokalorične hrane (hrane bogate šećerom ili masnoćama) i izbjegavajte zaslađena pića.
 • Izbjegavajte suhomesnate proizvode; ograničite unos crvenog mesa i hrane s velikim sadržajem soli.

6. Ako konzumirate alkohol bilo koje vrste, budite umjereni. Nekonzumiranjem alkohola smanjuje se rizik od raka.

7. Izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu, osobito djece. Upotrebljavajte zaštitu od sunca. Ne sunčajte se u solarijima.

8. Poštujte zdravstvena i sigurnosna uputstva na radnom mjestu kako biste se zaštitili od tvari koje uzrokuju rak.

9. Saznajte jeste li u svojem domu izloženi zračenju od prirodno visokih razina radona. Poduzmite mjere za smanjenje visokih razina radona.

10. Za žene:

 • Dojenjem majka smanjuje svoj rizik nastanka raka. Ako možete, dojite svoje dijete.
 • Hormonskom nadomjesnom terapijom povećava se rizik od određenih vrsta raka. Ograničite trajanje hormonske nadomjesne terapije.

11. Uključite svoju djecu u program cijepljenja protiv:

 • hepatitisa B (za novorođenčad)
 • humanog papiloma virusa (HPV) (za djevojčice).

12. Sudjelujte u organiziranim programima za rano otkrivanje raka:

 • debelog crijeva (muškarci i žene)
 • dojke (žene)
 • vrata maternice (žene).
26/05/2020

CLIP Našice u sklopu provedbe projekta D.O.N.A.U. – Dalj, Osijek, Našice aktivacijom do uspjeha organizira radionice namijenjene nezaposlenima koji razmišljanju o pokretanju vlastitog poduzetničkog pothvata. Cjelovita edukacija je osmišljena kao temelj za uspješan poduzetnički pothvat.

Edukacija se sastoji od:

 • interaktivne motivacijske radionice – 08.06.2020. (12h – 16h),  
 • ciklusa radionica o pokretanju vlastitog posla 09., 10., 12., 15. i 16.06. (12h – 16h) – ciklus radionica namijenjene provjeri poduzetničkih vještina i sposobnosti,  testiranju i razradi poslovnih ideja, upoznavanju s pravnim oblicima poslovanja i njihovim specifičnostima, s financijskim obvezama i praćenjem poslovanja, marketingom za poduzetnike početnike te izradom poslovnog plana koji se predaje prilikom prijave na Potpore za samozapošljavanje.

Interaktivna motivacijska radionica: otkrijte svoje vlastite snage i pozitivne osobine potrebne za uspjeh – 08.06.2020. (12h – 16h)

 

Nezaposleni ste? Dobili ste otkaz? Planirate pokrenuti nešto svoje? Ako ste na jedno od ovih pitanja odgovorili potvrdno – ova interaktivna motivacijska radionica je baš za vas!

 

Investirajte u sebe, pridružite se i otkrijte:

 • vlastite kvalitete i jake strane
 • strahove, isprike i distrakcije kojima ste dosad dozvoljavali da vas spriječe pri postizanju cilja
 • načine i tehnike koji će vam pomoći da ostvarite svoj cilj

 

Interaktivnu motivacijsku radionicu vodi Mirna Ažić, certificirani NLP Master practitioner i vlasnica obrta za savjetovanje, poduku i usluge ‘Ja vjerujem u vas’. Ciklus radionica o pokretanju vlastitog posla – 09., 10., 12., 15. i 16.06. (12h – 16h).

 

Planirate svoju ljubav prema nekom poslu pretočiti u vlastiti posao? Hobi učiniti profitabilnim? Planirate koristiti sredstva HZZ namijenjena potporama za samozapošljavanje? Poslovni plan predan za Potpore za samozapošljavanje vam je negativno ocijenjen?

 

Sigurni smo da su radionice za pokretanje vlastitog posla pravi odgovor za vašu situaciju i dati će vam potrebne informacije za uspješnu izradu poslovnog plana i uvid u to je li vaša ideja i poslovno isplativa. Radionice će voditi Ivana Šimleša – Vondrak i Sara Kuček, djelatnice CZP Osijek koji ima veliko iskustvo u kreiranju uspješnih poduzetničkih priča.

 

Stoga, ukoliko imate ideju i razmišljate o samozapošljavanju, PRIJAVITE SE i pridružite nam se! Sve radionice će se održati u Hotelu Park Panolija Našice, Trg dr. Franje Tuđmana 4, 31500 Našice. Sudjelovanje na edukaciji je BESPLATNO, a prijava je moguća uz PRIJAVNI OBRAZAC.

25/05/2020

Našička Udruga Farmica  koja zbrinjava i udomljava napuštene, zlostavljane i ranjene životinja, te promiče njihova prava, osvojila je na natječaju „Heroj šapice“ 15 000 kn za veterinarske usluge. Udruga Farmica osvojila je 2 531 glas te postala jedan od četiri odabrana Heroja šapice. Čestitamo nesebičnim ljudima koji svoje vrijeme i svoja sredstva posvećuju napuštenim i bolesnim životinjama.

 

Foto: ustupljena fotografija Farmice

25/05/2020

I u ovo vrijeme uzrokovano koronavirusom, kada je velik broju djece i učenika kod kuće, potrebno je voditi brigu o svom zdravlju i osobnoj higijeni. Zbog toga je liječnica školske i sveučilišne medicine dr. Silva Miškulin koja inače brine o zdravlju učenika u osnovnim školama u Našicama, Jelisavcu, Đurđenovcu i Magadenovcu te zdravlju srednjoškolaca u Našicama i Đurđenovcu, napravila zanimljivu mrežnu stranicu kako učenici ne bi zaboravili misliti o svom zdravlju za vrijeme boravka u svojim kućama, a isto tako kako bi bila dostupna svim učenicima koji imaju neki problem i trebaju savjet.

S ciljem usvajanja znanja o tome koja su ponašanja i navike dobre za zdravlje, doktorica Silva Miškulin priredila je brojne zanimljive sadržaje za osnovnoškolce. Učenici na stranici mogu naći prezentaciju o osobnoj higijeni, pranju i četkanju zubi, video o pravilnoj prehrani, odgovore na brojna pitanja o pubertetu i druge zanimljive sadržaje, a mogu joj pristupiti putem poveznice Liječnički kutak. Doktorica Silva poziva sve učenike ukoliko imaju neki problem, nešto ih muči, neka joj se slobodno obrate putem e-maila skolska.nasice@gmail.com ili na broj telefona 031/615-671.

 

Foto: screenshot

24/05/2020

Mnoge žene, ali i muškarci, pate od manjka vitamina koji rezultira pretjeranim umorom, razdražljivošću i ponekim zdravstvenim problemima. Manjak vitamina najprije se primijeti na koži lica koja postaje umorna i sklona upalama i oštećenjima pa je stoga iznimno važno u tijelo unijeti vitamin kroz svježe sezonsko voće. Međutim, ponekad ni to nije dovoljno, ali ipak postoje namirnice koje mogu uvelike pomoći pri nadoknađivanju izgubljenih vitamina, nakon čega ćete se osjećati življe i zdravije.

Jagode

Jagode su poznate po velikoj količini vitamina C koju sadrže. Odlični su antioksidansi i pročiščivači bubrega i mokraćnih kanala, a jako utječu na poboljšanje rada srca i krvnih žila. Mnogi ju čak uspoređuju s citrusima (s kojima nemaju veze) zbog velike količine vitamina C koju sadrži. Nije ju teško posaditi i održavati, a njeni plodovi najbolji su svježi.

Jaja

Jaja sadrže gotovo sve vitamin koji su potrebni našem tijelu. Osim vitamina A, D, E, K i više skupina vitamina B, jaja sadrže i mnoge minerale poput kalcija, joda, magnezija, bakra, željeza, cinka, pa čak i omega-3 masnih kiselina. Poznata je činjenica da su jaja bogata proteinima, zdravim i zasićenim mastima, kao i karotenoidima, luteinom i zeaksantinom koji su iznimno važni za očuvanje zdravlja mozga.

Povrće

Svježe povrće iz vrta najbolji je izvor vitamina. Brokula, mrkva, grašak, mahune, rajčica i sve ostalo što vaš vrt nudi savršeno će nadoknaditi manjak vitamina u vašem organizmu. No, zapamtite: stress uvelike utječe na apsorpciju vitamina u vaš organizam, stoga radite na smanjenju stresa i izbjegavanju stresnih situacija.

Riža

Ova iznimno hranjiva namirnica prepuna je vitamina. Riža sadrži vitamin B1, B2, B3, E, kalij i prehrambena vlakna, a uz to je jako siromašna mastima pa može poslužiti i pri skidanju kilograma. Riža pomaže pri problemima s probavom, a gotovo nikada nije izvor alergena te je dostupna svima.

24/05/2020

Priroda je jednako važna za mentalno i fizičko blagostanje, koliko i za sposobnost društva da se nosi s globalnim promjenama, zdravstvenim prijetnjama i katastrofama. Upravo je pandemija COVID-19 podigla svijest o povezanosti ljudskog zdravlja i ekosustava, opskrbnih lanaca i obrazaca potrošnje.

Zaštita i obnova bioraznolikosti i funkcionalni ekosustavi ključni su dio odgovora na globalnu zdravstvenu i ekološku krizu i važan aspekt za osiguranje dugoročnog opstanka i dobrobiti naših društava te za jačanje naše otpornosti i sprječavanje pojave i širenja budućih bolesti. Zbog toga je Europska komisija predstavila „Strategiju EU-a za bioraznolikost do 2030. godine – Vraćanje prirode u naše živote“ koja je jedan od ključnih elemenata Europskog zelenog plana, nove europske strategije za postizanje održivosti europskog gospodarstva. Zaštita, obnova i očuvanje prirode će biti presudni faktori u oporavku Europe od gospodarske krize. Zato su čelnici država i vlada Europske unije 26. ožujka pozvali Europsku komisiju da započne rad na sveobuhvatnom planu za oporavak Europske unije koji uključuje zelenu tranziciju i digitalnu transformaciju, izvijestilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

24/05/2020

Upis učenika u I. razred srednje škole događa se u specifičnim okolnostima tijekom ove školske godine zbog epidemije koronavirusa, štrajka, provedbe nastave na daljinu… Zbog toga je Ministarstvo znanosti i obrazovanja najavilo je kako će se u prvi razred srednje škole, za razliku od prethodnih godina, postupak upisa modernizirati i ubrzati, a roditeljima i učenicima omogućuje da ne moraju osobno dolaziti u škole.

Do sada se dostava dokumentacije učenika provodila osobno, a od ove godine dat će se mogućnost slanja dokumentacije elektroničkim putem. Elektroničkim putem učenici će moći dostavi prijavnica za upis, dokumente o ispunjavanju posebnim uvjetima za upis, a nakon objave konačnih ljestvica poretka kandidata i upisnice u srednju školu.

24/05/2020

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je savjete za roditelje djece koja se u ponedjeljak 25.5.2020. vraćaju u vrtiće i škole. Kako navode iz HZJZ-a pojedine kronične bolesti (respiratorne, kardiovaskularne, dijabetes, maligne bolesti, imunodeficijencije, djeca s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima) mogu predstavljati povećani rizik za razvoj težih oblika bolesti COVID-19 ako se dijete zarazi nakon bliskog kontakta sa zaraženom osobom.

Međutim, ako svi roditelji dosljedno svako jutro djeci izmjere tjelesnu temperaturu te ih ne dovode u vrtić ili školu kada imaju povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome, izgubili su osjet mirisa ili okusa ili imaju druge znakove zarazne bolesti, smanjit će se rizik zaraze ostale djece u vrtiću i školi te će on biti jednak riziku kod ostalih svakodnevnih aktivnosti s obzirom na popuštanje mjera i posljedično učestalije kontakte među ljudima.

 

Preporuka je da svaki dan prije odlaska u ustanovu roditelj u djetetovu bilježnicu upiše vrijednost izmjerene temperature kod djeteta. Bilježnicu dijete donosi sa sobom u ustanovu a odgajatelj/nastavnik svakodnevno provjerava. Svaki roditelj dodatno može pridonijeti sigurnosti svog djeteta, svoje obitelji i druge djece ako održava fizičku distancu i provodi pojačanu higijenu u kućanstvu. Učenik u školu može ići sam, organiziranim prijevozom ili kako roditelj odluči.

 

Kod djece predškolske dobi i učenika koje roditelji žele dovoditi i odvoditi iz škole, mole se roditelji da uzmu u obzir sljedeće: osoba koja dovodi dijete u ustanovu treba izbjegavati ulazak u ustanovu te koliko je moguće držati razmak od drugih osoba, u pratnji jednog djeteta ne smije biti više od jedne odrasle osobe, kada je moguće, neka se pokuša organizirati da u pratnji djeteta uvijek bude ista osoba ili se izmjenjuju dvije odrasle osobe, kada je moguće, u pratnji djeteta treba biti odrasla osoba koja živi u istom kućanstvu.