12/11/2019

Gradsko društvo Crvenog križa Našice i Hrvatska Narodna knjižnica i čitaonica Našice pokreću projekt dostave knjiga ”Knjiga za sve”. Cilj projekta je omogućiti starim i nemoćnim, te osobama s invaliditetom koje vole čitati i svoje slobodno vrijeme ispunjavaju čitanjem, a ne mogu doći samostalno po do knjižnice, da im se knjige donesu.

Zainteresirani korisnici će knjige naručivati telefonski pozivom u knjižnicu, a svaka dva tjedna će ih volonteri Crvenog križa Našice posjetiti i dostaviti knjige. Pošto vrlo brzo dolazi i vrijeme ispunjeno hladnoćom, kišom i snijegom i još se je teže kretati starim, nemoćnim i osobama s poteškoćama, ovoj projekt će svakako sve više dobiti na važnosti. Projekt počinje u petak, 15. studenog, a taj dan će biti i BESPLATNO UČLANJENJE ZA SVE UMIROVLJENIKE.

Molimo osobe koje vole čitanje, a ne mogu doći do knjižnice, da se jave u knjižnicu na 031/614-421 kako bi ih se upisalo u evidenciju osoba koje bi posjetili volonteri i donijeli im odabrane knjige. Važno je napomenuti , da projekt nije od nikog financiran, nego je pokrenut humanošću i željom Crvenog križa Našice i HNKČ Našice da se pomoću volontera pomogne starijim, nemoćnim i osobama s poteškoćama.

VEZANI TEKSTOVI
12/11/2019

Uz pratnju profesorice biologije Senke Erdeš učenici 3. a i b razreda opće gimnazije, sudjelovali su u obilježavanju LabDay-a 2019. koji se po drugi puta održava u cijeloj Hrvatskoj. Medicinsko – biokemijski laboratorij Opće županijske bolnice Našice otvorio je svoja vrata učenicima kako bi se upoznali sa radom njegovih djelatnika te aktivnostima koje svakodnevno provode.

Kroz laboratoriji ih je provela dr. sc. Vikica Buljanović, specijalist medicinske biokemije, te ih upoznala sa procesom analiza krvi i mokraće, a pregledali su i periferni razmaz krvi pod mikroskopom. Učenici su dobili mogućnost da analiziraju krv, a krvnu sliku su dobili u vrlo kratkom vremenu zahvaljujući naprednoj tehnici i uređajima. Posjet je bio vrlo poučan i zanimljiv, pa se učenici nadaju doći ponovno.

VEZANI TEKSTOVI
11/11/2019

U petak, 8.11.2019. godine ravnateljica Vlatka Zahirović, učiteljica Đurđica Mašić te učenice Mia Dundović i Dorotea Horvat iz OŠ kralja Tomislava iz Našica prisustvovali su u Osijeku na godišnjoj sjednici Školskog športskog saveza Osječko – baranjske županije za 2018./2019. školsku godinu.

Sjednicu Školskog športskog saveza Osječko – baranjske županije vodili su predsjednik Zlatko Kraljević i tajnica Mirna Rajle – Brođanac. Gosti sjednice su bili predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza Nikola Perković, glavni tajnik Ivan Dujić i zamjenik župana Osječko – baranjske županije Goran Ivanović. Na sjednici je zamjenik župana Goran Ivanović i predsjednik HŠSS Nikola Perković uručili priznanja i nagrade školskim sportskim ekipama koje su osvojile medalju na državnom prvenstvu te najuspješnijim školskim sportskim društvima.

Na državnom prvenstvu Školskih sportskih društava Hrvatske, Osnovna škola kralja Tomislava sudjelovala je na natjecanju gdje su djevojčice ekipno osvojile 1. mjesto u šahu i dobile nagradu od 1500,00 kuna, a djevojčice u streljaštvu osvojile su ekipno 3. mjesto i dobile 500,00 kuna. U ime ekipa nagradu su primile Mia Dundović i Dorotea Horvat. Ekipu šahistica su činile Petra Vidović, 8.c, Tina Gretić, 5.c, Mia Dundović, 5.b, Elizabeta Bernat, 5.c i Ena Rončević, 3.V., a ekipu streljaštva su činile Dorotea Horvat, Nikolina Tutnjević i Dora Rogač. Nakon sjednice za sve nagrađene bio je organiziran domjenak.

VEZANI TEKSTOVI
08/11/2019

Kao zajednička inicijativa velikog broja udruženja radiologa u svijetu, uključujući Europsko društvo radiologije, Radiološko društvo Sjeverne Amerike i Američke škole za radiologiju, svake godine 8. studenoga obilježava se Svjetski dan radiologije. Obilježavanjem toga dana naglašava se važnost radiologije u brizi o pacijentu i nastoji podići svijest o razumijevanje vitalne uloge radiologa i radioloških dijagnostičkih disciplina u suvremenoj medicini. Istoga datuma 1895. godine Wilhelm Conrad Röntgen otkrio rendgenske zrake, stoga je taj datum odabran kao dan isticanja važnosti točne i pravovremene dijagnoze te da rano dijagnosticiranje bolesti može utjecati na ishod liječenja i ukupno stanje pacijenta. Ovim povodom svim zaposlenicima odjela radiologije čestitamo njihov dan!

VEZANI TEKSTOVI
07/11/2019

Jučer je u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite i u zavodima za javno zdravstvo započelo cijepljenje protiv gripe. Cijepiti se, prema preporuci liječnika, prvenstveno trebaju osobe starije od 65 godina, osobe s kroničnim bolestima, zdravstveni radnici i trudnice, za koje je cijepljenje besplatno. Ove je godine nabavljeno 360.000 doza cjepiva, gotovo 10 posto više nego lani, a prvi put je riječ o četverovalentnom cjepivu, koje povećava šanse za zaštitu od virusa koji će cirkulirati ove sezone – kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Prošle je godine prijavljeno 61.206 oboljelih gripe i 107 smrtnih ishoda, no stvarne su brojke, ističu stručnjaci, višestruko veće.

Tijekom ovog mjeseca cijepit će se isključivo osobe kojima se preporučuje cijepljenje, a krajem studenog će se na temelju odaziva na cijepljenje procijeniti eventualnu mogućnost korištenja cjepiva uz naplatu osobama koje ne pripadaju tim kategorijama. Svi ostali koji žele smanjiti rizik od gripe mogu se cijepiti bilo kada u dogovoru s izabranim liječnikom.

VEZANI TEKSTOVI
06/11/2019

Udruga „Hrvatski Domobran“ udruga ratnih veterana Hrvatske Ogranak Našice u suradnji s koordinacijom braniteljskih udruga Grada Našica poziva Vas da se odazovete na mimohod u Hrvatski grad heroj Vukovar dana 18. studenoga 2019. godine (ponedjeljak).

Put u Vukovar je besplatan. Polazakje u 7,00 sati ispred Robne kuće u centru Našica (autobusno ugibalište). Prijave se mogu obaviti na brojeve telefona: Željko Tomić, 091/215-5961 i HVIDRA Našice 031/614-750 kao i u prostorijama HVIDR-e od 9,30 do 12,30 sati.

Nadamo se Vašem odazivu!

VEZANI TEKSTOVI
05/11/2019

Humanitarna akcija ,,BUDI MI PRIJATELJ” koju je pokrenuo Nogometni klub Šipovac, a u koju se uključilo i Gradsko društvo Crvenog križa, i dalje traje. Stoga podsjećamo sve one koji žele donirati čokoladu povodom božićnih blagdana za djecu iz SOS sela Ladimirevci da to mogu učiniti svaki radni dan od 7 do 14 sati u Crvenom križu Našice, te subotom od 11 do 13 sati u klubu mladeži Crvenog križa na Čimenu. Pokloni čokoladu, pokloni osmijeh!

VEZANI TEKSTOVI
04/11/2019

Hrvoje Šalković dugo je godina punio stupce svojim putovanjima i knjigama, a posljednjih godina vodi jedan od boljih zagrebačkih restorana i gotovo da zaobilazi sva društvena događanja. Ipak, s vremena na vrijeme popularni Šale, kako ga prijatelji zovu, malo se ukaže u javnosti pa je tako ovaj put odlučio pokazati koliko je vješt u kuhinji. Naime, Hrvoje često gostuje na gastro događanjima pa je ovaj put odlučio otkriti neke tajne kada su u pitanju burgeri, hrana koju smo dugo smatrali brzom hranom.

”Daleko je burger od te kiosk priče, od one prastare ‘za pod zub’ varijante. Danas je burger toliko kompleksno jelo da ga se ne srame niti restorani top klase”, govori nam Hrvoje koji ujedno otkriva koliko se burger zapravo mora peći da bi bio savršen, ni prepečen niti previše sirov, a opet tako sočan.

”Ukoliko poštujete pravila za pripremu grilla meso pečete 3 minute s jedne te 3 minute s druge strane. Ovisi i koliko ste velike pljeskavice napravili (debljina) te jeste li meso odležavali prije pripreme pljeskavica”, otkriva Šalković koji danas vodi Brewbites restoran. Ipak, ova slasna gastro poslastica može biti još ukusnija ukoliko se meso kombinira s drugim namirnicama, a to ne treba uvijek biti klasično – topljivi sir, zelena salata i slično.

”S burgerom se odlično slažu suhe i svježe gljive, grill parmezan, patlidžani, tikvice, komorač, citrusi, puno je fusiona koji dobro funkcioniraju i čovjek kad i dobije ideju, proba pa se iznenadi kako je dobro. Ok, i te neke stvari bolje funkcioniraju uz još neke dodatke i začine pa to treba poznavati jer nije da možeš samo narezat limetu unutra pa da će zato biti bomba burger, ali staviti je malo u umak, podiže puno stvar. Ja volim staviti i malo tartufa, što sam napravio i ovim burgerom koji sam danas pripremio. Tartufi se slažu sa svim vrstama mesa. Isprobali smo i fantastično funkcionira”, otkrio je Šale.

Mnogi ne znaju kakva peciva birati kada je ova hrana u pitanju. Najidealnija su mliječna peciva i brioche peciva. Sve ostalo je prolazno, a ova peciva svojom neutralnošću ne zadiru u okuse mesa i možete osjetiti svu punoću mesa. O grilanju peciva se vode rasprave valjda od početka 20 stoljeća no odgovor je da, s dodatkom rastopljenog maslaca. Nema bolje nego kad je pecivo toplo, hrskavo, te osjetite malo maslaca. Naravno važan je sir.

”Najbolji su svi masni sirevi koji se dobro tope, što ne znači da se ne mogu staviti nekakvi suhi i tvrdi sirevi kao paški ili kozji. Ukoliko su jako suhi, a želite taj specijalni okus ipak spojiti s mesom, imate opciju staviti ga u umak ili DIP koji servirate sa strane”, otkriva nam.

Inače, ako niste znali čačkalica u sredini burgera služi isključivo da visoke i velike burgere drži na okupu na putu do gosta, kako se ne bi srušio ili se koriste čačkalice s ugraviranim natpisima rare, wd ili medium kako bi kuhinja brze komunicirala s poslužiteljima i izbjegla objašnjavanja na koje se gubi vrijeme.

Nekad je to pivo bilo omiljeno piće uz burger, no danas u razdoblju gourmet Burgera gdje možete naći i Wagyu govedinu nema smisla bježati i od najskupljih crnih ili bijelih vina, šampanjaca. Pivo još uvijek pobjeđuje no vino je sve popularnije.

Hrvoje danas vrijeme uglavnom provodi u Brewbites restoranu pa tako često pomaže kuharima kako bi sve bilo ukusno i fino, no za privatno kuhanje baš i nema vremena.

”Nikome ja ne stignem kuhati, toliko je posla oko logistike, oko optimiziranja, toliko posla s gostima. Ne stižem kuhati, a volio bih”, priznao je Hrvoje Šalković.

Foto: Mario Pavlović

VEZANI TEKSTOVI
04/11/2019

Paljenjem lampiona kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima obilježen dan HOS-a Orahovica

Dana 02. studeni 2019. godine članovi UDHOS – ORAHOVICA paljenjem su lampiona kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u središtu grada, obilježili dan HOS-a Orahovica. Predsjednik UDHOS – Orahovica Mirko Sekulić naglasio je kako je svečanost obilježavanja Dana udruge i Dana HOS-a Orahovica 23. studenoga, a 2. studenog je za članove udruge poseban dan.

„Iz dva razloga smo danas okupili svoje članove i položili lampione. Dušni je dan pa smo tom prigodom odali počast svim nestalim, poginulim i preminulim pripadnicima HOS-a u cjelini, HOS-a Orahovica te svim nestalim, poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima, a s druge strane današnji dan smo proglasili Danom naše udruge. Naime, na današnji dan prije 28 godina, dakle 2. studenog 1991. godine službeno je osnovana postrojba HOS-a u Orahovici. Toga dana po zapovjedi Glavnog stožera HOS-a RH, članovi HOS-a Orahovica otišli su na kratku izobrazbu na Žumberak, nas 35 bojovnika.”, između ostalog je izjavio Mirko Sekulić, predsjednik UDHOS – Orahovica.

VEZANI TEKSTOVI
29/10/2019

Dan nakon što je u suradnji s Eko centrom Zlatna Greda organiziran Vikend na pustari koji je okupio nekoliko stotina zaljubljenika u prirodu, udruga Karašicka Republika povela je pedesetak šetača u landranje baranjskom planinom.

Prekrasna listopadska subota okupila petstotinjak zaljubljenika u prirodu koji su dan odlučili provesti u Zlatnoj Gredi na manifestaciji 2. Vikend na pustari. Na početku događanja pedesetak volontera zasadilo je stotinjak sadnica autohtonih vrsta vrba i topola uz revitalizirani kanal Ivovac. Djeca su se zabavljala izviđačkim timskim igrama, vozila kanue i bicikle, dok je red za adrenalinski park bio velik kao rijetko kada prije toga. Ljubitelji industrijske baštine uživali su u izložbi „Povijest beljskih pustara“, dok su odlične melodije šlagera i starih filmova DJ Brka, ali i akustična svirka Jimmy idealno ispunjavali jesenje popodne. Zelenilo Zlatne Grede posjetitelje toliko ispuni energijom da bi svaki doktor preporučio – za zdravlje barem jednom mjesečno na vikend na pustari!

Dok je subota bila rezervirana za pustaru kao ruralni fenomen industrijske baštine, nedjelja je bila posvećena surducima i gatorima. Kilometri i kilometri vijugavih surduka sa stotinama srušenih/ruševnih gatora – vinskih podruma oduševili su šetače, mahom iz Osijeka, Belišća i Valpova. Šetnja dugačka 11 kilometara prolazila je područjem Draž, Gajić i Podolje planine. Osim sportsko – rekreativnog, Lessing je imao i edukativnu dimenziju jer su se na pojedinim dijelovima rute okupljenima čitali ulomci iz putopisa posvećenih Baranji koje su napisali Matko Peić i Mirko Hunjadi. Landranje je završeno u Gajić planini, kod jedinog baranjskog gajdaša Filipa Golubova Cara. Osim što je oduševio svirkom na gajdama, šetače je iznenadilo koliko može biti fin domaći grah sa suhim mesom i domaćim „tistom“. Događanje je okupilo ljude svih uzrasta, oni manji su na kraju uživali u soku od bazge, dok oni stariji u „to fino baranjsko vino“ i raznim voćnim rakijama.

Prvi lessing organiziran je u čast dvaju velikih zaljubljenika u Baranju – Andrije Bognara Bandija, geomorfologa koji je pola svoga života posvetio baranjskim lesnim zaravnima i Mirka Hunjadija, autora najljepšeg baranjskog putopisa i profesora hrvatskog jezika koji je desetljećima otkrivao književnost baranjskim gimnazijalcima. Pjesnik i Mirkov učenik Delimir Rešicki u nekrologu svome učitelju je napisao da tko god ikada zakorača Baranjom, susret će ga uz baranjske vode, u nekome surduku, na poljskome putu, Bodorfoku, Čibogatu…

Organizator Mislav Matišić istaknuo je važnost organiziranja ovakvih kulturno – rekreativnih događanja:

„Okupiti 50 planinara u 3 dana zaista pokazuje kolika je potreba za organiziranjem ovakvih sadržaja. Pješačenje Banskim brdom zaista je fantastičan osjećaj koji prvo mi moramo spoznati kao atrakciju, a onda je početi i otkrivati turistima. Kombinacija surduka i gatora nikoga ne može ostaviti ravnodušnim te upravo ovakav oblik aktivnog turizma idealna je nadopuna baranjskoj enogastronomiji i kulturnim sadržajima. Mnogi naši sugrađani nisu još upoznali Baranju, možda su upravo „landranja“ kao i nedavno organiziran „Baranja Secret Tour“ putokaz za bolje upoznavanje naše regije.

Za kraj ponovimo Hunjadijeve riječi: „Ipak, u Baranji nije bio onaj tko nije bio u baranjskoj planini. A tu mogućnost propustili su, uvjerio sam se, i mnogi već ostarjeli Baranjci!“ Nikad nije kasno za landranje Banskim brdom, stoga ako možete krenite već sutra.

Foto: ustupljene fotografije

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print