01/10/2020

Međunarodni dan starijih osoba obilježava se svake godine 1. listopada u cijelom svijetu s ciljem podizanja svijesti o pitanjima koja se tiču starijih osoba poput doprinosa starijih osoba društvu, ali i procesa starenja. Svjetska zdravstvena organizacija uputila je poziv svim državama svijeta za poduzimanje zajedničkih akcija zbog unapređenja života starijih ljudi, njihovih obitelji i zajednica u kojima žive.

Zdravo starenje omogućava blagostanje u starijoj dobi i u sredini koja je bez predrasuda i diskriminacije. Prijateljska okolina je ona u kojoj je starenje „prilika”, a ne „teret” za društvo. Da i naš Grad, susjedne Općine, brojne udruge brinu o svojim starijima vidimo kroz brojne projekte „Zaželi” koji se provode. Kroz projekte stariji dobivaju skrb u svojim domovina u vidu pripremanje obroka u kućanstvu, održavanje čistoće stambenog prostora, plaćanje računa, kupnju namirnica te pružanje podrške kroz razgovore i druženje kojima se postiže njihovo socijalnog uključivanja u društvo. Dok tijela državne, lokalne samouprave te brojne udruge traže i pronalaze načine kako pridonijeti kvaliteti života starijih, trebali bi to činiti i mi sami. Koliko ste puta povisila ton na stariju osobu jer vas ne razumije? Koliko puta niste stali starijoj osobi na pješačkom prijelazu, pomogli joj spakirati namirnice u trgovini… Bezbroj je primjera kad smo neobazrivi… Svaki pojedinac svojim ponašanjem i riječju može doprinijeti ljepšem i lakšem životu starijih. Često zaboravimo kako su oni stvorili naš današnji svijet. I zapamtite, na starijima svijet opstaje, a na mlađima ostaje…

Ilustracija: HCK

30/09/2020

Kako bi pomogla zaustaviti širenje afričke svinjske kuge u jugoistočnoj Europi, Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) pokrenula je kampanju pozivajući uzgajivače svinja i lovce na osviještenost o ovoj bolesti, smrtonosnoj za svinje, koja može imati ozbiljne društvenogospodarske posljedice u zahvaćenim zemljama.

Kampanja se, osim u Hrvatskoj, provodi u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Grčkoj, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Sloveniji, zemljama za koje je EFSA utvrdila da se nalaze na tzv. ugroženom području zbog svoje blizine zemljama u kojima je raširena afrička svinjska kuga.

 

Afrička svinjska kuga (ASK) je virusna bolest koja pogađa domaće i divlje svinje. U razdoblju od 2016. do lipnja 2020. godine u Europi je tako uslijed ASK-a uginulo ili usmrćeno 1,3 milijuna svinja1. Virus je bezopasan za ljude, no u brojnim je zemljama izazvao značajne gospodarske probleme. Trenutno ne postoje cjepiva protiv ASK-a pa klanje velikog broja svinja iz uzgoja na zahvaćenim područjima predstavlja jedini učinkovit način sprječavanja njezina širenja.

 

EFSA stoga u spomenutim zemljama želi podići razinu osviještenosti i poboljšati razumijevanje ASK-a kod onih skupina ljudi i pojedinaca koji dolaze u dodir s domaćim i divljim svinjama, primjerice, uzgajivačima svinja i lovcima. Surađivat će stoga s veterinarskim organizacijama, lovačkim društvima, udrugama uzgajivača, carinskim službenicima, graničnom policijom, lokalnim vlastima, turističkim djelatnicima i putnicima kako bi o ovoj bolesti informirala što veći broj ljudi.

 

Budući da izbijanje ASK-a može imati tako pogubne posljedice, prepoznavanje, sprječavanje i prijavljivanje te bolesti ključni su za njezino obuzdavanje. Znakovi koje pokazuju svinje oboljele od ASK-a mogu biti vrućica, gubitak apetita, nedostatak energije, krvarenje, povraćanje i crvenilo kože te je u ovim slučajevima nužno kontaktirati veterinara.

 

Preventiva je najvažnija, pa EFSA poziva uzgajivače da peru svoju odjeću, dezinficiraju opremu, drže svoje svinje podalje od divljih svinja te napoj i svinje nabavljaju iz pouzdanih izvora. Za lovce je važno da dezinficiraju opremu prije napuštanja lovišta, ne posjećuju farmu svinja po povratku iz lova, ne ostavljaju otpad i iznutrice divlje svinje u šumama ili poljima te se drže podalje ako naiđu na uginulu divlju svinju. U slučaju da vide bolesnu ili uginulu divlju svinju trebaju to prijaviti lokalnim vlastima.

 

Ovom kampanjom EFSA dopunjuje napore Europske komisije i drugih međunarodnih organizacija koje rade na iskorjenjivanju afričke svinjske kuge u Europi, a korisni materijali kojima EFSA želi osvijestiti građane, kao i više informacija o samoj bolesti, mogu se naći na mrežnoj stranici EFSA.

Foto: EFSA youtube screenshot

29/09/2020

Tvornici cementa Nexe d.d. nedavno je osvojila nagradu „Zlatni ključ” u kategoriji Najboljeg izvoznika u Mađarsku u 2019. godini. Kako navode iz tvornice, 2019. godina ostat će zabilježena kao vrlo uspješna poslovna godina u kojoj je ostvaren rast prihoda od prodaje cementa i namala od 13% u odnosu na 2018., a kao rezultat rasta prodaje cementa i namala na domaćem tržištu za 16%, te na izvoznim tržištima za 6%, najviše na susjednim tržištima BiH, Srbije, Mađarske i Slovenije. Ovim rezultatima treba dodati i rast prihoda od prodaje, prijevoza i pumpanja betona od 27% u odnosu na 2018. godinu.

Tvrtka se osim proizvodnje cementa i namala, bavi i proizvodnjom i prodajom svježeg betona. S godišnjim kapacitetom od 1,1 milijun tona cementa i namala, druga je tvornica cementa u Republici Hrvatskoj po instaliranim kapacitetima i tržišnom udjelu, a danas zapošljava 430 radnika. Unutar tvrtke organizirana je proizvodnja i prodaja svježeg betona s tvornicama betona u Zagrebu, Sisku, Našicama, Osijeku i Vinkovcima. Ako se tome dodaju tvornice Nexe betona u Srbiji (jedna u Novom Sadu i dvije u Beogradu), te dvije u Bosni i Hercegovini (Sarajevo i Tuzla), Nexe beton je u 2019. godini isporučio preko pola milijuna m³ betona, od čega više od polovine količina u Hrvatskoj. Osim toga, 2019. godinu obilježilo je i provedeno investicijsko ulaganje u novu liniju za uvrećavanje cementa koju odlikuje minimaliziranje rasipanja cementa prilikom paletizacije, pri utovaru i istovaru, i općenito prilikom manipulacije proizvodom čime se osigurava čišći radni okoliš.

Tvornica cementa u Našicama, od sredine 2020. godine posluje pod tvrtkom NEXE d.d. za proizvodnju građevinskih materijala i najveća je članica poslovnog sustava regionalnog proizvođača građevinskih materijala Nexe Grupe. Danas je Nexe cement, s paletom od 6 vrsta portlandskog cementa opće namjene i zidarskim cementom Namalom, osim na domaćem tržištu, prisutan i na izvoznim tržištima, od Srbije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, do Slovenije, Austrije i Rumunjske, s udjelom izvoza od 60% u ukupnoj prodaji, što potvrđuje kako je izvoz važna karika u poslovanju našičke tvornice cementa.

 

Kako navode, industrija građevinskog materijala ovisna je o kretanjima u građevinarstvu, a koje je izravno povezano s općim stanjem gospodarstva. U 2020. godini utjecaj koronavirusa na gospodarstvo predstavlja dodatni izazov u poslovanju. U tvornici cementa NEXE na vrijeme su proizvodnju i poslovne procese prilagodili novonastaloj situaciji te uspjeli održati kontinuiranu proizvodnju bez prekida u isporuci robe. Tako prodaja cementa i namala za 8 mjeseci 2020. godine ide prema planu. Kako su im prethodne krize donijele vrijedna iskustva, ulaganja su fokusirali na modernizaciju postrojenja i povećanje stupnja energetske efikasnosti.

 

Strategija razvoja Nexe d.d. usmjerena je na kontinuirao usavršavanje postojećih proizvoda, usvajanje novih grupa proizvoda, modernizaciju i proširenje kapaciteta, investiranje u zaštitu okoliša, zadržavanje i jačanje pozicija na hrvatskom i ostalim tržištima. I dalje su povećanje energetske efikasnosti u proizvodnji kao i smanjenje utjecaja na okoliš važna smjernica u unapređenju poslovanja, navode iz tvornice.

28/09/2020

Ako ste se odlučili prodati kuću, vrlo je bitno ostaviti dobar prvi dojam na potencijalnog kupca, a to je najčešće izgled okućnice. Kupcu nisu samo važne lokacija ili stanje u kojem je kuća, nego će i atraktivno dvorište s puno cvijeća, pokošen travnjak privući potencijalne kupce. Nemojte zaboraviti posaditi najljepše biljke, a mi vam donosimo nekoliko vrsta cvijeća koje će najviše privući kupce.

Na prvom mjestu su ruže, prelijepe i mirisne privući će kupce koji će poželjeti zauvijek ostati u dvorištu. Posadite lavandu, ljubičastoj boji i ugodnom mirisu rijetko će tko odoljeti. U svim dvorištima dobrodošli su i prekrasni zvonoliki cvjetovi jarkih i šarolikih boja fuksije. Rijetko tko može odoljeti i ljepoti tulipana. Iako nemaju nekakav karakterističan opojan miris, tulipani su cvijeće koje skoro uvijek izmame osmijeh na lice. Cvjetovi ljiljana, egzotičnog izgleda i bogatog mirisa, odličan su izbor kako bi vaše dvorište postalo atraktivno i prelijepo mjesto za uživanje. Još jedan cvijet od kojeg će cijelo dvorište mirisati je predivan jasmin. Nema osobe koju neće privući dvorište puno šarenih muškatli. Izdržljive i lake za njegu, muškatle od proljeća do kasne jeseni ukrašavaju brojne domove i dvorišta. Česti stanovnik dvorišta je i popularna ukrasna biljka krupnog cvata, hortenzija. Hortenzije su grmovi koje će svojim cvjetnim glavicama uljepšavati dvorišta cijelo ljeto.

26/09/2020

I nakon 40 godina još uvijek zajedno. Naime, jučer su se ponovo našli maturanti generacije 1979-80. te proslavili ovu jubilarnu 40-godišnjicu. Kako je to izgledalo prije, a kako danas, to mogu reći jedino oni, a mi im od srca čestitamo na godišnjici te da je još godinama slave.

26/09/2020

Građani sve više trebaju poznavati vještine stranih jezika, stoga je učenje stranih jezika vrlo važno od rane školske dobi jer kasnije daje građanima daje veću šansu pronađu posao, studiraju i rade u nekoj drugoj europskoj zemlji. Europa je bogata jezicima – postoji preko 200 europskih jezika, a govori ih se još i više među građanima čije su obitelji podrijetlom s drugih kontinenata. Neeuropski jezici koji se najčešće govore na europskom teritoriju su arapski, kineski i hindu.

26. rujna u cijeloj Europi obilježava se Europski dan jezika s ciljem promicanja bogate jezične i kulturne raznolikosti Europe, povećanje individualne višejezičnosti, te poticanje cjeloživotnog učenja.

Ususret obilježavanju Europskog dana jezika osmišljen je kviz Upoznajmo jezike! Kviz testira poznavanje stranih jezika, a najbolji i najbrži sudionici bit će nagrađeni. Kviz možete odigrati na poveznici:

https://upoznajmojezike.com/kviz/

Uz to, danas će se održati i zanimljiva online jezična predavanja, radionice i razgovori s izvornim govornicima europskih jezika. Prijaviti se možete na poveznici:

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/EDL2020?fbclid=IwAR2ujqq0rvGUAhrlJ9cakrHt2ZosdW_o87gMfVNWTeA7jhRrdnvn6Xd6Y6o

Povodom ovog datuma šest profesorica aktiva stranih jezika srednje škole Isidora Kršnjavoga snimile su prigodni jezični izazov `Europski dan jezika u SSIK` u kojem pozivaju zainteresirane da sami snime sličan video ili osmisle vlastite aktivnosti pod oznakom #edlchallenge@ssik te na taj način obilježe 26. rujna 2020.

25/09/2020

Na sutrašnji dan obilježava se Europski dan jezika (European Day of Languages). Vijeće Europe i Europska komisija proglasili su 26. rujna europskim danom jezika s ciljem poticanja ljudi svih dobi, u školi i izvan nje, na učenje što više jezika, te prihvaćanje i upoznavanje kulturnih različitosti. Ovaj datum obilježava se svake godine od 2001. te se na taj se dan slavi jezična raznolikost Europe s više od 200 jezika, 24 službena jezika Europske unije, uključujući hrvatski, i tri pisma. Uz to, u Europi se govori oko 60 regionalnih i manjinskih jezika.

Povodom ovog datuma šest profesorica aktiva stranih jezika srednje škole Isidora Kršnjavoga snimile su prigodni jezični izazov `Europski dan jezika u SSIK` u kojem pozivaju zainteresirane da sami snime sličan video ili osmisle vlastite aktivnosti pod oznakom #edlchallenge@ssik te na taj način obilježe 26. rujna 2020.

Njihov uradak pogledajte u prilogu:

25/09/2020

U tjednu smo obilježavanja „ Europskog tjedna sporta” koji se ove godine obilježava od 23. do 30. rujna, u organizaciji Ministarstva turizma i sporta kao nacionalnog koordinatora. Priviknuti se na „novo normalno“ nije bilo jednostavno, ali baš zato ne smijemo zaboraviti ono najvažnije: naše zdravlje. Ova europska kampanja želi inspirirati Europljane da budu aktivni, vježbaju, promoviraju sport i sve njegove dobrobiti tijekom cijele godine.

Vježbanje smanjuje rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, pretilosti, dijabetesa, raka debelog crijeva i raka dojke. Fizička aktivnost jača kosti što je osobito važno za žene koje su sklonije obolijevanju od osteoporoze. Poboljšava funkciju pluća, pomaže u aktiviranju energije i smanjuje umor. Tijekom vježbanja u tijelu se oslobađa endorfini koji daju osjećaj sreće i euforije. Vježbanje također može pomoći u ublažavanju osjećaja depresije. Istraživanja su pokazala kako osobe koje redovito vježbaju imaju više samopouzdanja, izoštrava vaše pamćenje i koncentraciju. Fizička aktivnost smanjuje stres, tjeskobu i napetost te povećava koncentraciju noradrenalina koji ublažava reakciju mozga na stres. Nakon fizičke aktivnosti povećana je i razina kreativnosti. Redovito vježbanje pomaže i boljem snu. Brojne su prednosti bavljenja sportom i fizičkom aktivnošću i ako već niste, vrijeme je da upišete neku sportsku aktivnost kojih je u našem gradu mnoštvo.

24/09/2020

Znakovni jezik nužan je preduvjet koji osigurava potpuno uključivanje Gluhih u zajednicu i potpuno ostvarivanje ljudskih prava Gluhih.

Nacionalni znakovni jezici prirodni su jezici gluhih i njihovim korištenjem gluhe osobe dijele zajedničku kulturu i identitet. S više od 300 različitih znakovnih jezika koji se koriste širom svijeta, prirodni su jezici za više od 70 milijuna gluhih osoba diljem svijeta. Materinski su jezici djeci rođenoj u obiteljima s gluhim roditeljima, a koriste ih i milijuni drugih osoba diljem svijeta koje su dio vitalnih nacionalnih zajednica znakovnog jezika, navodi Hrvatski savez gluhih i nagluhih.

Promicanjem nacionalnih znakovnih jezika i kulture gluhih jača se višejezičnost, štiti se i čuvam raznolikost jezika i kulture na svjetskoj razini.Zajednice Gluhih su raznolike i preklapaju se, a gluhe osobe pripadaju kulturnoj, jezičnoj i etničkoj manjini. Istodobno, suočavamo se i s diskriminacijom gluhih osoba diljem svijeta u odnosu na pristup nacionalnom znakovnom jeziku kao i njegovu korištenju. Gluhe osobe, na žalost uobičajeno marginalizirana populacija, suočavaju se sa zaprekama pri korištenju znakovnih jezika.

Hrvatski sabor je priznao hrvatski znakovni jezik 10. srpnja 2015. Zakonom o hrvatskom znakovnom jeziku i ostalim sustavima komunikacije gluhih i gluhoslijepih osoba u Republici Hrvatskoj. Iako zakonski priznat, potrebna je stalna popularizacija i osvješćivanje javnosti o važnosti hrvatskog znakovnog jezika za zajednicu Gluhih.

23/09/2020

U Našicama je krajem 2017. godine otvoren obrt za lončarstvo „Gea Magia”, a otvorila ga je umjetnica i novopečena keramičarka Danijela Firšt. U svom kreativnom i magičnom studiju izrađuje nakit, dekorativne predmete za uređenje interijera i šalice od gline. Kako navodi, otvaranjem vlastitog obrta, ostvarila je ono što je uvijek i željela, a to je fleksibilno radno vrijeme koje joj omogućava slobodne trenutke provoditi sa suprugom i sinom u prirodi. Naglašava kako to ne znači da radi manje, nego da je slobodna kada to želi biti i to joj pričinjava veliko zadovoljstvo. Obitelj su koja voli šetati, voziti bicikl, planinariti i uživati u izletima na Papuku ili Krndiji.

Prvi predmet od gline izradila je u Osnovnoj školi na satu likovne kulture. Sjeća se kako je to bila jedna mala skulpturica uspješno napravljena.

-Ideja o bavljenju keramikom je došla prilično iznenada, a sama ljubav prema lončarstvu se rodila kada sam uzela glinu u ruke prije 3 godine i počela oblikovati. Vjerojatno me je nešto u podsvijesti pripremalo na taj put, jer mi je oduvijek pričinjavalo veliko zadovoljstvo od “ničega” napraviti nešto – kazuje Danijela Firšt i naglašava kako joj rad s glinom pruža umirujući osjećaj.

Ova keramičarka posjeduje vlastitu keramičku peć, a glinu, glazure, engobe, sav potrebni materijal i alat nabavlja u Zagrebu. Završila je i Tečajeve primijenjenog oblikovanja keramike i rada na lončarskom kolu u sklopu edukacijskog programa Cjeloživotnog učenja Umjetničke akademije u Osijeku. Kako kazuje ideje većinom crpi s interneta, a opisala nam je proces izrade jednog keramičkog predmeta.

– Proces izrade je relativno dug. Potrebno je pripremiti glinu za rad i zatim se kreće oblikovati predmet, rukama i alatom. Nakon oblikovanja, predmet se suši minimalno 7 dana, no, ovisno o vlazi u zraku može potrajati i duže. Osušen predmet je potrebno potpuno obrusiti, kako bi se uklonile nesavršenosti poput grubih rubova, viška gline, a potrebno je i zagladili spojeve predmeta. Brušenje je prilično osjetljiv dio rada i mora se raditi pažljivo jer je osušeni predmet prilično krhak pa može doći do pucanja. Nakon brušenja predmet se može ukrasiti podglazurnom bojom i zatim se stavlja na prvo paljenje u peć za keramiku. Predmet se pali se na visokim temperaturama, peć se ne smije otvarati dok se ne ohladi, a cijeli proces može do 3 dana. Jednom paljeni predmet se naziva biskvit ili terakota. On je porozan i kako bi postao uporaban te ne bi upijao vlagu, potrebno ga je glazirati i vratiti u peć na ponovno paljenje – objašnjava Firšt i naglašava kako se ne izrađuje i ne peče jedan po jedan predmet već je potrebno napuniti peć kako bi se krenulo s pečenjem.

Ova umjetnica navodi kako joj je najljepši i najuzbudljiviji dio posla otvaranje peći nakon zadnjeg paljenja. Tada vadi gotov predmet, ali nikada ne zna što će ugledati. U peći se odvijaju procesi koji unatoč kontroli temperature i dužine trajanja paljenja znaju biti nepredvidljivi, boje neočekivanih nijansi zbog prelijevanje glazura. Upravo je to razlog zašto je teško dobiti više puta identičan predmet.

Svoje proizvode prezentira prvenstveno putem društvenih mreža Facebooka i Instagrama, povremeno posjećuje i sajmove gdje predstavlja i prodaje svoje predmete. Nedavno je imala i prvu samostalnu izložbu u Belišću gdje je predstavila svoje unikatne radove. Naglašava kako su joj obitelj i bliski prijatelji velika podrška u ovoj avanturi.

-Nije mi bilo lako odlučiti prestati s radom na stalnom radnom mjestu kako bih se bavila nečim potpuno novim i drugačijim. Koliko god je ideja bila uzbudljiva, toliko jednako ju je pratio i strah. Najveći izvor podrške su mi suprug i sin, roditelji i sestra, i moje najbliže prijateljice, a ugodno je dobiti podršku i od nepoznatih osoba i zadovoljnih kupaca – kazuje Danijela i navodi kako potražnja za unikatnim keramičkim predmetima nije ogromna, ali postoji. Naglašava kako je tek u ovoj trećoj godini poslovanja, prodaja doživjela pozitivan zamah i počeli su joj se javljati ljudi iz svih dijelova Hrvatske.

Već izrađene keramičke šalice, nakit i druge predmete moguće je pogledati i naručiti putem Facebook stranice „Gea Magia”. Također se može napraviti narudžba i po želji kupca. Predmete za sada šalje samo u Hrvatsku, jer joj je trenutna situacija onemogućila slanje paketa diljem svijeta, tako da joj je nažalost web shop u stanju mirovanja do daljnjega, kazuje Firšt.

Danijela se osvrnula i na planove u budućnosti i rekla kako se uskoro planira posvetiti ulaganju u marketing i u radni prostor.

-Zadovoljna sam svojim radom i sretna kada stvorim nešto što je lijepo i meni i drugima. Često na emotivan način zamišljam svoju budućnost i tada vidim kako i u starosti ujutro silazim u svoj studio, palim tihu glazbu, vežem pregaču, uzimam novi grumen gline u ruke i kreativnost počinje – završavajući razgovor kazuje ova umjetnica.

Više možete pogledati na facebooku: https://www.facebook.com/geamagia.keramika