27/02/2021

U četvrtak, 25. veljače 2021. u 19,30 sati održana je redovna Izborna skupština Zajednice tehničke kulture Grada Našica u novom, privremenom prostoru bivšeg Doma DVD, kojeg je Nexe d.d. ustupila na besplatno korištenje, na čemu im je i ovom prilikom upućena velika zahvala na razumijevanju i pomoći. Skupština je održana u izvanrednim uvjetima uzrokovanim Covidom 19, uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera od strane nacionalnog Stožera civilne zaštite RH, što je ograničavalo broj prisutnih članova i na žalost, pozivanje i prisutnost uvaženih gostiju.

Uz podnošenje izvješća i donošenja planova za 2021. godinu izabrano je i novo rukovodstvo ZTK grada Našica. Za novog predsjednika izabran je Goran Hajnal, profesor mentor fizike i politehnike, dugogodišnji voditelj radionica elektrotehnike i elektronike u Centru tehničke kulture. Za dopredsjednicu izabrana je Ružica Galinec, a ostali članovi Upravnog odbora su Verica Marinović, Franjo Kapetanović i Zlatko Antolović. Za voditeljica Centra tehničke kulture Grada Našica na skupštini je izabrana Verica Marinović, a za njenu zamjenicu Marija Ivanković. U nadzorni odbor birani su Zdenko Lovrić, Silvije Šutej i Zdenko Nagy.

 

Donijeta je odluka da će novoizabrani predsjednik zastupati ZTK Našice u Hrvatskoj zajednici tehničke kulture i Zajednici tehničke kulture Osječko – baranjske županije (ZTK OBŽ), te će ujedno predstavljati ovu ZTK u Upravnom odboru ZTK OBŽ. Po prihvaćenom novom teritorijalnom ustroju ZTK OBŽ usvojene su Izmjene i dopune statuta kojim se proširuje teritorijalna nadležnost ZTK Našice i Centra tehničke kulture i na susjedne općine. Donijeta je odluka o naknadi za tajničke i druge poslove i voditeljske naknade, jer još uvijek nije realiziran projekt ZTK OBŽ o financiranju i zapošljavanju tajnika na pola radnog vremena.

 

Istaknuto je da ove godine ZTK Našice obilježava 55 godina od osnivanja i da se to namjerava prigodno obilježiti nizom aktivnosti i izdavanjem monografije s pregledom događanja bitnih za ZTK te da se ukratko prikaže rad i drugih udruženih članica te zaslužnih osoba. Za očekivati je da će se prezentacija i predstavljanje monografije održati u rujnu ili listopadu 2021. godine uz svečanu sjednicu ZTK i podjele nagrada i priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama.

 

Skupština je završila zahvalom novoizabranog predsjednika i njegovim pozivom na angažiranje svih koji mogu doprinijeti boljitku rada i razvoju tehničke kulture. Na kraju se, sada već bivši predsjednik, g. Zdenko Lovrić zahvalio svima na dosadašnjoj korektnoj suradnji, radu i pomoći istaknuvši da o tome govore brojni postignuti rezultati i održivost projekta ZTK koji se sve više razvija i unapređuje.

25/02/2021

Dolazak ljepšeg vremena za vatrogasce znači povećan broj intervencija na požarima otvorenog prostora zbog nekontroliranog spaljivanja biljnog otpada. Ovi požari uz izazivanje štete u prirodi, troše i značajne resurse vatrogasnih postrojbi te predstavljaju opasnost za građane. Vatrogasci savjetuju da se biljni otpad ne spaljuje već kompostira.

Ukoliko se pojedinci ipak odluče na spaljivanje, nužno je da postupaju sukladno odluci njihove općine, grada i županije kojom su definirani rokovi i uvjeti pod kojima se smije spaljivati biljni otpad.

 

Prije nego se odlučite na spaljivanje, poslušajte ove savjete vatrogasacai:

  • vatru ne palite za vjetrovita vremena, za vrijeme sušnih razdoblja, u vrijeme sazrijevanja žitarica i žetve, u blizini miniranih i minsko-sumnjivih površina.
  • biljni otpad nemojte paliti u šumama, lovištima i parkovima
  • prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje očistite od zapaljivog raslinja kako biste spriječili širenje požara
  • pripremite sredstva za gašenje požara: vodu, pjenu, prah, a ukoliko nemate aparate za početno gašenje požara, poslužit će i pijesak, lopate i sl.
  • ne spaljujte istovremeno velike količine raslinja
  • osobe koje su koristile ložišta na otvorenome, dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra u potpunosti ne ugasi
  • apeliramo na osobe starije životne dobi i lošeg zdravstvenog stanje da ne pale biljni otpad
  • sve pravne ili fizičke osobe koje namjeravaju ložiti vatru na otvorenome prostoru dužne su zatražiti odobrenje nadležne vatrogasne službe (javne vatrogasne postrojbe, dobrovoljna vatrogasna društva) te postupati u skladu s uputama.

Za neodgovorno ponašanje kojim se izazove požar predviđene su visoke kazne. Novčanom kaznom u iznosu od 15.000,00 do 150.000,00 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000,00 kn do 15.000,00 kn. Nepromišljenim spaljivanjem može se počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine za što se može izreći kazna zatvora do tri godina, ako je djelo počinjeno iz nehaja. Ukoliko je djelo počinjeno s namjerom, propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama. Nakon uočavanja požara odmah nazovite vatrogasce na broj 193, Centar 112 ili Policiju na 192.

21/02/2021

Veljača osim što je mjesec ljubavi, mjesec je i krofni. Mnogi se raduju ovom periodu u godinu upravo zbog ove omiljene slastice. Ovaj slatki kolač od dizanog tijesta poznat je pod raznim nazivima, a kod nas se najčešće naziva „krofna”, „krafna” ili „pokladnica”.

Krofne su tradicionalni kolači koji se osim u veljači, pripremaju i za vrijeme kolinja. Najčešće se pune nadjevom od pekmeza, marmelade, ukrašavaju se šećerom u prahu ili se stavlja žličica marmelade na samu krafnu. No, u novije vrijeme se pune i nadjevom od čokolade ili vanilije. Postoji niz recepata za izradu krofni i idealne su uz šalicu mlijeka ili čaja. Stoga, pronađite i vi u starim kuharicama svojih baka i mama najfiniji, najsočniji i najmekši recept za krofne i okušajte se i izradi ove prefine slastice.

21/02/2021

Materinji ili materinski jezik je termin koji dijete stječe u najranijoj dobi bez svjesnog učenja, najčešće od majke, stoga nosi takav naziv. Materinski je jezik zapravo prvi jezik koji čovjek prihvaća. Inače je majka ta koja nas uči pričati, pa samim tim i dolazi naziv materinski jezik, a taj naziv u raznim verzijama postoji u skoro svakom jeziku svijeta.

Materinskim jezikom služimo se najbolje i najpreciznije – jer je u nas usađen od naših početaka. Svjestan njegove važnosti, UNESCO je donio odluku o proglašenju 21. veljače Međunarodnim danom materinskog jezika, želeći nas podsjetiti na obavezu očuvanja vlastitog jezika, ali i jezične raznolikosti na globalnoj razini. Izumiranje koje prijeti brojnim jezicima diljem svijeta prijetnja je i svijetu u cjelini, zbog bogatstva koje se na taj način gubi u nepovrat. Nestanak bilo kojeg jezika predstavlja gubitak i osiromašenje za cjelokupni ljudski um i znanje, ističe UNESCO.

19/02/2021

Nexe Grupa poslovni je sustav od 16 tvrtki koje djeluju na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine, te Srbije. Osnovna djelatnost Nexe Grupe proizvodnja je građevinskih materijala. Vizija Nexe grupe je biti vodeći proizvođač građevinskih materijala, prepoznat po društveno odgovornome poslovanju i održivom stvaranju novih vrijednosti za svoje kupce, vlasnike, zaposlenike i društvenu zajednicu.

U cilju jačanja našeg profesionalnog tima tražimo sve one koji žele perspektivan i izazovan posao uz stalnu mogućnost osobnog i profesionalnog razvoja prema svim najnovijim postignućima i standardima struke.

Nexe Grupa traži grafičkog dizajnera (m/ž) koji će obogatiti marketinški tim, te pomoći u osnaživanju branda na tržištu. Idealan kandidat je kreativan i spreman na rad u dinamičnom okruženju, te precizan i pouzdan po pitanju rokova.

Najveći naglasak pri odabiru kandidata selekcijski odbor stavit će na portfolio dosadašnjih radova, neovisno o tome radi li se o radovima prikupljenima kroz radno iskustvo za određenog poslodavca ili neovisnim dizajnerskim projektima.

Svi zainteresirani za rad u kvalitetnim radnim uvjetima, te s raznim pogodnostima koje nudi Nexe grupa, mogu poslati životopis i portfolio na e-mail ljudski.resursi@nexe.hr ili na https://www.nexe.hr/hr/nexe-grupa-d-d-graficki-dizajner-m-z/7785 (maksimalna veličina datoteke do 4 MB).

Foto: Ustupljena fotografija

18/02/2021

Tjedan psihologije u Hrvatskoj se ove godine održava od 15. do 21. veljače. Ovogodišnji Tjedan psihologije po mnogočemu je uvjetovan aktualnim okolnostima u kojima živimo, a obilježavanju se pridružila i Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice u suradnji sa psihologinjom Anjom Radaković. Nakon prvog vrlo zanimljivog predavanja, danas nas očekuje novo predavanje „Reci mi što osjećaš” na kojem će psihologinja Radaković govoriti o traumatskom stresu, kako pružiti djeci podršku i razgovarati s njima. Predavanje popratite od 17 sati na Facebook stranici našičke knjižnice.

17/02/2021

Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice u suradnji sa psihologinjom Anjom Radaković organizirala je dva zanimljiva online predavanja povodom Tjedna psihologije. Psihologinja Radaković jučer je održala predavanje „Stres: Ne možeš zaustaviti valove, ali možeš naučiti surfati”.

Predavanje je i dalje dostupno te ga možete pogledati na Facebook stranici našičke knjižnice te se informirati o tome „Što je stres?”, „Odgovaramo li svi isto na stres?”, „Kako razvijati i jačati psihološku otpornost?“. U četvrtak 18.2.2021. slijedi drugo zanimljivo online predavanje „Reci mi što osjećaš” na kojem možete saznati o tome „Što su traumatski događaji?”, „Kako pružiti djeci podršku?” te „Kako razgovarati s njima?”. Popratite online predavanja i čuvajte svoje mentalno zdravlje.

15/02/2021

Završilo je još jedno nagradno darivanje. Povodom Valentinova darivali smo vas s tri „Valentinovska paketića TV Našice” u kojima se nalaze crvena zaštitna maskica, crvena kemijska olovka, crveni upaljač i podloga za miš.

Sretni dobitnici su:

1. Darko Patek

2. Martina Tržić

3. Tajana Dragozet

 

Čestitamo sretnim dobitnicima i molimo neka nam se jave u inbox (Facebook „TV Našice.com” i „NAŠICE-Vijesti”) ili na telefon: 031/297-003 radi dogovora oko preuzimanja nagrada. Nagrade se mogu preuzeti u prostorijama TV Našica od ponedjeljka do petka od 08 do 12 sat. Pratite nas i dalje jer vas uskoro očekuju nove nagradne igre! <3

14/02/2021

Protekla godina za Park prirode Papuk bila je obilježena je fascinantnim vijestima. Od arheoloških nalazišta na Ružici gradu, preko pojave vuka nakon 60 godina, a zabilježen je i porast broja posjetitelja unatoč teškoj godini. Kako navode na stranicama i dalje imaju razloga za optimizam. Naime, samo u siječnju tekuće godine porast broja posjetitelja Park šume Jankovac povećan je za nevjerojatnih 400 % u odnosu na siječanj 2020. godine, odnosno govorimo o 4452 ovogodišnja posjetitelja naprama 882 prošlogodišnja.

U prilog su svakako išle i vremenske prilike i snijeg u kojem su jednako uživali i djeca i odrasli. Važno je napomenuti da se porast broja posjetitelja dogodio unatoč epidemiološkim mjerama zbog kojih je zatvoren i Planinarski dom Jankovac. “Papuk smo do sada u turističkom smislu spominjali kao destinaciju koja nudi sve sadržaje za aktivan ljetni odmor u kojemu možemo parirati i Jadranu, a od ove zime Papuk se promaknuo i u sve traženiju zimsku destinaciju. Hladni zimski dani postali su tako prilika za najljepša obiteljska okupljanja. Ove brojke obvezuju nas na dodatna ulaganja kako bismo Papuk približili posjetiteljima kroz svih 365 dana u godini.” – izjavio je Alen Jurenac, ravnatelj Parka. U vremenima ograničenih mogućnosti, Papuk postaje destinacija za neograničeno uživanje u ovom jedinstvenom daru prirode.

11/02/2021

11. veljače diljem svijeta obilježava se Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti s ciljem promicanja ravnopravnog sudjelovanja djevojaka i žena u obrazovanju, usavršavanju, radu i donošenju odluka u znanosti. Eliminacijom svake diskriminacije žena, uključujući u području obrazovanja i zapošljavanja te premošćivanje pravnih, ekonomskih, socijalnih i kulturnih barijera kroz poticanje razvoja obrazovnih politika i programa želi se ukazati na prepoznavanje postignuća žena u znanosti.

Kroz povijest, iako manje zastupljene i često podcijenjene, žene su bile prisutne u svijetu znanosti te su uvelike doprinijele razvoju svih znanstvenih disciplina. Prvom znanstvenicom u povijesti smatra se Hipatija, grčka astronomkinja, matematičarka i filozofkinja. Život i djela ove vrhunske stručnjakinje za matematiku, filozofiju i astronomiju inspirirala su mnoge. Mnoge znanstvenice poput Marie Curie, Dian Fossey, Rosalind Franklin, Jane Goodall i drugih utrle su put novim naraštajima inženjerki, liječnica, biologinja i mnogih drugih stručnjakinja.

 

Foto: ilustracija