21/10/2020

U Dječjem vrtiću “Zvončić” Našice održana je jesenska svečanost na kojoj su djeca upoznata s karakteristikama i bogatstvom jeseni te svim onim što ona nosi kao godišnje doba. Poštujući epidemiološke mjere, djeca su provodila razne aktivnosti u svojim skupinama konzumirajući jesenje plodove. Taj dan održala se i svečana proslava ekološkog dana i osvojenog priznanja “Zelena zastava”. Naime, Dječji vrtić „Zvončić” Našice već dugi niz godina radi na ekološkom odgoju i usvajanju ekoloških navika djece predškolskog uzrasta.

Svi smo uzbuđeni zbog “Zelene zastave” koja će krasiti našu unutrašnjost vrtića. Zahvalila bih se svim odgojiteljicama, radnicima vrtića i svim roditeljima koji podržavaju naše aktivnosti. “Zelena zastava” rezultat je truda i rada svih nas. Ujedno to je i verifikacija dugogodišnjih napora koje mi kao predškolska institucija ulažemo u odgoj i obrazovanje naše djece za zdrav ekološki i održiv razvoj. Zahvalu upućujem i našem osnivaču – Gradu Našicama koji nas podržava u svim našim aktivnostima.” – rekla je ravnateljica vrtića Snježana Kanđera.

Odgojiteljica Snježana Brezovec istaknula je kako se u vrtiću provode raznovrsne eko-akcije kao što su odvajanje i prikupljanje otpada, starog papira i starih baterija. „Sve naše skupine rade na reciklaži otpadnog materijala te svakodnevno provode aktivnosti vezane uz očuvanje prirode. Organizirali smo humanitarnu akciju prikupljanja PVC čepova za Udrugu roditelja djece oboljele od malignih bolesti. Proveli smo i akciju „na Božićnom sajmu” gdje smo dijelili reciklirane proizvode. Istaknula bih i aktivnost brige o našem eko voćnjaku i povrtnjaku. Akcijom dobrovoljnih priloga dijelili smo sadnice biljaka koje smo sami uspjeli uzgojiti.” – rekla je voditeljica projekta, a kao prednost istaknula i činjenicu da se vrtić nalazi u zaštićenom parku što djeci omogućava boravak u prirodi te nudi iznimne sadržaje vezane uz prirodne resurse.

01/10/2020

Zahvaljujući donaciji NEXE d.d. dvorište DV Zvončić je obogaćeno s osam novih suncobrana. Djeca će imati kvalitetnije uvjete za boravak na zraku, na terasama ispred svojih soba dnevnog boravka. Inače, vrtićke skupine djece su svakodnevno na vanjskim prostorima, gdje se provode različite aktivnosti. Ovim putem DV Zvončić zahvaljuje na donaciji ispod kojih će biti radosnih igara i druženja vrtićanaca.

FOTO: DV Zvončić

22/09/2020

I ove godine u vrtiću Zvončić, paljenjem svijeće, u spomen na hrabre ljude koji su se borili za slobodu kako bi se mirno živjelo, radilo, stvaralo, radovalo, odrastalo bezbrižno djetinjstvo obilježen je 21. rujna. Djeca su sa svojim tetama razgovarali o slobodi, ljubavi, dobrome, međusobnom druženju i pomaganju, uvažavanju različitosti. 

Svojim srcima mališani shvaćaju istinske vrijednosti ljubavi i poštovanja, koje svakodnevno živimo.

31/05/2020

Za vrijeme epidemije koronavirusom Dječji vrtić Zvončić nije bio zatvoren te u njemu vrijedno radilo. Maštovite odgojiteljice uredile su i obogatile interijer vrtića, oslikale su zidove kako bi djeci njihov povratak bio još ugodniji i veseliji.

Svakodnevno su se pripremali brojni edukativni materijali, snimale vesele dramske improvizacije, audio i video zapisi te su se objavljivale na stranicama dječjeg vrtića. Također se putem Viber grupa i radom na daljinu pružala pomoć i potpora roditeljima te su odgojiteljice slale osmišljene aktivnosti uz predložene materijale roditeljima kako bi se djeci omogućio rad kod kuće.

Kako nam je rekla ravnateljica vrtića Snježana Kanđera, sve ove aktivnosti se nastavljaju i dalje. Objavljivat će se edukativni materijali za djecu na stranici vrtića. Također se program predškole nastavlja preko Viber grupa. Djeci se šalju zadaci, a zatim djeca šalju fotografije svojih uradaka nazad svojoj odgojiteljici koje svaki dan osmisle neku novu temu i zadatke. Tako djeca imaju zadatak poslušati neku priču, zatim nešto nacrtati, obojati… Preko Viber grupa, uspješno se odrađuju i vježbe grafomotorike, predvježbe pisanja, preciznosti, orijentacije i drugo.

28/05/2020

Povoljnom epidemiološkom situacijom i popuštanjem mjera polako se djeca vraćaju u svoje vrtiće. U Dječji vrtić Zvončić Našice ukupno su prijavljena 53 djeteta koja žele ići u vrtić i čiji roditelji imaju potrebu da im djeca pohađaju vrtić, a zasad imaju 40-tak polaznika.

U sklopu 3. faze popuštanja mjera 11. svibnja 2020. godine, vrtić je pohađalo 7 polaznika, a povratkom većeg broja djece organizirane su nove skupine, koje su zbog preventivnih mjera i dalje razdvojene. Od 1. lipnja planira se formiranje redovnih skupina te će svako dijete ići u svoju skupinu i biti sa svojom odgojiteljicom. Važno je naglasiti kako se u vrtiću pridržavaju svih naputaka HZJZ-a temeljem kojeg su izdate preporuke za rad s djecom rane i predškolske dobi u dječjem vrtiću. Dječji vrtić Zvončić posjetio je i epidemiolog Zorko Kovač te je bio oduševljen načinom rada. Na snazi su preporučene mjere, pri dolasku u vrtić prolazi se dezbarijera, djeci se kontinuirano mjeri temperatura, preobuvaju se, peru ruke te odlaze u svoju skupinu.

“Što se tiče higijene, to je inače redovno stanje u našem vrtiću o kojemu se oduvijek vodila posebna briga, te su djeca jako dobro educirana o pravilnom pranju ruku.” – rekla je ravnateljica Snježana Kanđera. Kako navodi ravnateljica Kanđera, dječji vrtić Zvončić Našice je u prednosti u odnosu prema manjim vrtićima zato što skupine imaju izravne izlaze na terase te veće prostore u kojima se može kvalitetno organizirati odgojno – obrazovni rad s djecom. U blizini se nalazi i park te odgojiteljice mogu provoditi vrijeme s djecom u prirodi.

27/05/2020

Kako saznajemo od ravnateljice Dječjeg vrtića Zvončić Našice Snježane Kanđera, sutra će se u Jelisavcu održati sastanak s roditeljima iz Jelisavca, Lile, Lađanske i Ribnjaka čija će djeca polaziti budući područni vrtić u Jelisavcu.

Grupa polaznika dosad je išla u program predškole, djeca su se vozila u Našice, a uskoro će krenuti u novu, modernu zgradu vrtića koja će biti funkcionalno i lijepo opremljena. Roditelji su se već javili za upise, no, ravnateljica i pedagoginja održat će sastanak kako bi se vidjele potrebe roditelja te kako bi se mogao napraviti plan odgojno – obrazovnog rada za sljedeću pedagošku godinu.

12/05/2020

U sklopu 3. faze popuštanja mjera 11. svibnja 2020. godine, s radom su započeli i dječji vrtići. Tako je s odgojno – obrazovnim radom započeo i Dječji vrtić Zvončić Našice uz sve higijensko – epidemiološke mjere i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u svrhu sprječavanja i suzbijanja koronavirusa. Vrtić je nabavio svu potrebnu opremu od dezbarijere, beskontaktnih toplomjera, maski, rukavica do svih potrebnih dezinfekcijskih sredstava.

Prije početka rada ispitala se potreba uključivanja djece u odgojno – obrazovni rad u vrtiću. Od prijavljenih osmero, jučer je u vrtić krenulo sedmero djece. Kako kazuje ravnateljica vrtića Snježana Kanđera, osigurali su sve potrebne uvjete za boravak djece i zaposlenika u dječjem vrtiću. Prostor u kojem borave djeca organiziran je sukladno preporukama kako bi djeca mogla sudjelovati u aktivnostima, a opet kako bi se zadržala fizička distanca. Soba dnevnog boravka učestalo se provjetrava te ima izravan izlaz na terasu. Pripremljene su igračke i didaktička oprema glatkih, tvrdih površina koje se lako peru deterdžentom i vodom.

 

Sukladno preporukama prema kojima odgojiteljice za lijepog vremena trebaju što više vremena provoditi s djecom na otvorenom, djeca su jučer cijelo prijepodne provela u dvorištu vrtića. Odgojiteljice su organizirale određene aktivnosti, dan je prošao u ugodnoj atmosferi, a djeca su bila opuštena i radosna. Kako nam je objasnila ravnateljica Kanđera, prema naputku Nacionalnog stožera, u jednoj skupini može biti najviše devetero djece, stoga se polaznici dječjeg vrtića Zvončić nalaze u jednoj zajedničkoj skupini. U slučaju prijave većeg broja djece, organizirat će se nova skupina. Rad je organiziran na način da se za jednu skupinu djece brinu dvije odgojiteljice, jedna u prijepodnevnoj smjeni, druga u poslijepodnevnoj smjeni.

Osiguran je i prihvat djece na ulazu na način da osim odgojiteljice u skupini, ujutro djecu dočekuje i dežurna odgojiteljica. Djeca pri dolasku prolaze dezbarijeru, preobuvaju se iz cipela u svoje papučice, mjeri im se i bilježi temperatura u pripremljenu temperaturnu listu, zatim peru ruke i naposljetku ih se odvodi u njihovu sobu. Roditelji potpisuju nužne izjave da dijete nema temperaturu niti simptome otežanog disanja. Kako navodi ravnateljica Kanđera i nadalje se pripremaju i objavljuju edukativni materijali na mrežnoj stranici vrtića za onu djecu koja se nalaze kod kuće. Putem Viber grupa i radom na daljinu pružaju pomoć i potporu roditeljima te šalju osmišljene aktivnosti uz predložene materijale koji roditeljima omogućuju rad u domu s njihovom djecom.

 

Dječji vrtić Zvončić osigurao je i uvjete uključivanja u program predškole putem Viber grupa za djecu koja će od jeseni krenuti u prvi razred osnovne škole u ovoj godini. Tako je 8.5.2020. završio program predškole u Podgoraču gdje se ostvarila jako lijepa i kvalitetna suradnja, o od 11.5.2020. krenula je četvrta grupa predškole djece s našičkog područja.

24/04/2020

S obzirom  na okolnosti, vezano za COVID-19, nužnost distanciranja i zaštite zdravlja svih sudionika upisnog postupka, od roditelja do radnika vrtića, upisi u Dječji vrtić Zvončić Našice će se ove godine realizirati na nešto drugačiji način.

Na stranici www.vrtic-nasice.hr nalazi se Zahtjev za upis u 2020./21. godinu i Obrazac za podatke o djetetu. Potrebno ih je skinuti, ispuniti i sa svom ostalom potrebnom dokumentacijom, koja je navedena u Zahtjevu, poslati poštom kako bi se izbjegao rizik direktnog kontakta.

 

S obzirom da je u 2020./21. pedagoškoj godini planirano formiranje dvije odgojno – obrazovne skupine primarnog programa u dnevnom trajanju 4-6 i 7-10 sati u područnom vrtiću u Jelisavcu, pozivaju se roditelji iz Jelisavca i okolnih mjesta, čija djeca su do sada pohađala kraći program predškole, da se također jave na upis kako bi se vidjelo koliko je roditelja zainteresirano, odnosno koliko bi ih dovodilo svoju djece u Jelisavac. Upisivat će se djeca od navršene 3. godine do polaska u osnovnu školu. Upisi će se obaviti također i u područnim vrtićima u Podgoraču i Donjoj Motičini. U Podgoraču će biti upisi jedne skupine primarnog programa i jedne skupine programa predškole, dok će se u Donjoj Motičini upisivati jedna skupina primarnog programa.

 

Pozivaju se svi roditelji čija djeca su predškolski obveznici, s područja Općine Našice, da prijave na upis svoju djecu, predškolske obveznike. Program će biti realiziran u trajanju od 250 sati, po jednoj skupini. Mjesta obuhvaćena ovim programom su i Velimirovac, Brezik, Markovac, Vukojevci, Makloševac, Ceremošnjak, Granice, Našice, Martin, Zoljan, Gradac, Londžica.

 

Ravnateljica vrtića Snježana Kanđera rekla je kako su roditelji zadovoljni ovakvim načinom upisa, poželjela je svima dobro zdravlje te neka svi ostanu snažni i odgovorni u izazovu kroz koji zajednički prolazimo.

16/04/2020

Kako je ovo novonastalo vrijeme uzrokovano epidemijom koronavirusa promijenilo svakodnevne radne navike, susrete, druženja te provođenje zajedničkih aktivnosti mališana i odgojiteljica Dječjeg vrtića Zvončić Našice, djelatnice vrtića promišljale su kako bi vrijeme koje djeca provode kod kuće, sa svojim roditeljima, učinile sadržajnijim i bogatijim. Tako su vrijedne odgojiteljice i stručne suradnice počele pripremati i snimati različite aktivnosti i zanimljive sadržaje za najmlađe te ih objavljivati na stranicama dječjeg vrtića.

Na stranicama vrtića mogu se pronaći brojni edukativni materijali, autentični radovi našičkih odgajateljica, snimljene vesele dramske improvizacije u kojima su male lutke oživjele u svijetu radosti i veselja, audio zapisi na kojima stručne suradnice i odgojiteljice djeci čitaju i pričaju priče od kojih svaka od njih nosi jednu lijepu poruku, video uradci za male kreativce te igre za djecu.

 

Isto tako, i psihologinja je pripremila materijale s aktivnostima za djecu koja u jesen polaze u prvi razred, materijale s aktivnostima za poticanje socijalne komunikacije te kako razviti pažnju kod djece, ali i savjete za roditelje i djecu tijekom pandemije koronavirusa.

 

Kako nam je rekla ravnateljica vrtića, magistra predškolskog odgoja Snježana Kanđera, pojedine skupine imaju i Viber grupe te Facebook grupe preko kojih se roditeljima daju informacije i preporuke za sadržaje i razne kreativne i tjelesne aktivnosti.

 

“Cilj je bio učiniti djeci ove dane što kvalitetnijim, što sadržajnijim te kako bi osjetili da mislimo na njih i u ovim trenucima. Jedva čekamo da ovo vrijeme uzrokovano koronavirusom prođe i da se naš vrtić napuni smijehom i veseljem naših mališana, ali do tada se moramo pridržavati mjera prevencije s ciljem zaštite zdravlja i naše djece i nas samih.” – rekla je ravnateljica Kanđera te naglasila kako su roditelji jako zadovoljni s ovakvim načinom rada te kako djelatnice smišljaju i pripremaju nove sadržaje za najmlađe.

16/03/2020

Sukladno odluci Vlade Republike Hrvatske, Nacionalnog stožera i uputi stožera civilne zaštite Grada Našica i konačnici gradonačelnika Našica, a vezano za koronavirus, Dječji vrtić Zvončić Našice danas nije radio uobičajeno, točnije vrtić je osigurao prihvat djece za koje roditelji nisu bili u mogućnosti ostaviti bez nadzora same kod kuće. 

Od ravnateljice vrtića Snježane Kanđere smo saznali kako unatoč tome što bilo organizirano čuvanje djece, nitko od roditelja nije doveo svoje dijete, pa je samim time i vrtić bio prazan. 

„Osobno mi je žao što je situacija takva i naravno da smo svi zabrinuti, ali nema potrebe za dizanjem panike. Vrijeme je da upravo u ovakvim trenucima budemo ozbiljni i odgovorni. U tom smislu jako mi je drago što vidim da se i roditelji odgovorno ponašaju i što svoju djecu zadržavaju kod kuće“, rekla je ravnateljica Kanđera te nadodaje da su odluku da roditelji ne šalju djecu u vrtić donijele i Općina Podgorač i Općina Donja Motičina, a u DV Zvončić Našice poduzete su sve preventivne mjere zaštite.

„Svakako trebamo spomenuti kako se svakodnevno vrši dezinfekcija igračaka i prostora, te da su svi radnici dobili antiseptičke tekućine s naputkom za korištenje istih. Isto tako moram spomenuti kako smo i prije zatvaranja vrtića, djecu učili što je higijena i svi su oni bili i još su upućeni što znači pranje ruku. Takvu izobrazbu našim mališanima smo usađivali kako u vrtiću u Našicama, a tako i u područnim vrtićima, a tu nam je svakako pomogla i dugogodišnja suradnju s dr. Ljiljanom Hodak i sestrom Valentinom Barić. Također smo dobili i proslijeđene naputke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo s kojima su upoznati svi radnici. Kontaktirali smo dr. Kovača koji nam je također dao određene informacije o preventivnim mjerama. Puno smo toga napravili da preventivno djelujemo u našem vrtiću i da svi, djeca, radnici i roditelji budu zaštićeni. Nadam se da ćemo svi skupa zajedno prebroditi ovaj životni izazov.“, rekla je ravnateljica DV Zvončić, Snježana Kanđera.

Uz dobre poruke od ravnateljice vrtića, apeliramo sve naše čitatelje da se pridržavaju uputa nadležnih službi oko svega od higijene, samoizolacije i svega onoga što nam ovo turbulentno vrijeme donosi. Svima nama je ovo jedan veliki i neugodan izazov, s kojim se do sada nismo sreli, ali zajedno uz jedno normalno ponašanje možemo sve to prebroditi.