18/12/2020

Udruga voćara i vinogradara Našice uručila je danas vrijednu donaciju od gotovo 1 000 kilograma jabuka našičkoj Socijalnoj samoposluzi. Ova bogata donacija obogatit će pakete koje će u ovo predblagdansko vrijeme djelatnici i volonteri Socke dostaviti svojim korisnicima.

Predsjednik Udruge Darko Cerovski izjavio je kako je ova donacija mali znak pažnje za 120 obitelji Socijalne samoposluge u vrijeme kada im je to najpotrebnije.

“Vrijeme blagdana je vrijeme darivanja pa se tako i naša Udruga odlučila pomoći onima u potrebi te donirati jednu lijepu količinu naših proizvoda. Radi se o skoro 1 000 kilograma jabuka našeg člana Udruge, gospodina Đure Kadića.” – izjavio je predsjednik Cerovski.

Zamjenica u Socijalnoj samoposluzi, Natalija Barišić Novačić izjavila je kako su osim ove velike donacije jabuka, primili i obilnu donaciju sugrađana koji su se odazvali na akciju Adventskog kalendara. Zahvalila se od srca Udruzi voćara i vinogradara Našice kao i svim sugrađanima donatorima što misle na sve ljude u potrebi.

10/07/2020

U Zoljanu je jučer održana redovna izvještajno – izborna skupština Udruge voćara i vinogradara Našice na kojoj je proslavljen Dan udruge te su proglašeni rezultati 8. lokalnog i 5. međužupanijskog natjecanja u kvaliteti voćnih rakija i likera “Našice 2020.”

Predsjednik Udruge Darko Cerovski podnio je izvješće o radu u prošloj godini. Udruga je organizirala brojne edukacije, radionice na otvorenom, studijska putovanja u vinarije, putovanja na sajmove, sve kako bi educirali članove i pomogli im u proizvodnji i plasmanu njihovih proizvoda. U organizaciji Grada Našica i Udruge voćara i vinogradara održano je i ocjenjivanje voćnih rakija i likera i ocjenjivanje vina. Ukupni pobjednik 8. lokalnog i 5. međužupanijskog natjecanja je Darko Cerovski sa svojom šljivovicom. Zlata su još osvojili: Ivan Novak, Jozo Katavić, OPG Bogunović, Stanislav Jurčević i Veljko Pavić.

 

Predsjednik Cerovski osvrnuo se i na trenutnu situaciju vezanu uz koronavirus i rekao kako im je dosta poremetila planove. U drugom mjesecu su morali stati s radom Udruge, nije bilo nikakvih aktivnosti te se do sredine šestog mjeseca nisu mogle održati planirane aktivnosti. U izbornom dijelu skupštine Darko Cerovski ponovno je izabran za predsjednika te se svima zahvalio na povjerenju. 

Gradonačelnik Josip Miletić čestitao je svim voćarima i vinogradarima na kvalitetnom radu tijekom cijele godine. “Ove nagrade su jedan lijep plod rada članova Udruge, čestitam pobjednicima, a isto tako čestitam i zahvaljujem se njihovom predsjedniku Darku Cerovski na radu i zalaganju.” – rekao je Miletić uvjeren kako će se ovakve lijepe stvari nastaviti i u budućnosti. Čestitkama su se pridružili i predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Kašuba, Branka Grahovac iz Poljoprivredne savjetodavne službe, predstavnici udruga voćara iz drugih općina te predstavnici udruga s našeg područja s kojima domaćini uspješno surađuju.

 

[fts_facebook type=album_photos id=175909019125252 posts=45 title=no title_align=left description=no words=45 popup=yes album_id=2986962821353177 image_width=200px image_height=200px space_between_photos=1px hide_date_likes_comments=no center_container=yes]

08/06/2020

Udruga voćara i vinogradara Našice, pod pokroviteljstvom Grada Našica, organizira XIII ocjenjivanje voćnih rakija i likera. Svi zainteresirani svoje uzorke mogu donijeti danas i sutra (8. i 9. lipnja) u prostorije Udruge, u vremenu od 18 do 20 sati. Uzorke treba predati u boci od pola litre po uzorku uz kotizaciju od 20 kuna po svakom uzorku.

12/03/2020

Našička Udruge voćara i vinogradara organizirala je 14. natjecanje u kvaliteti vina “Vinona” pod pokroviteljstvom Grada Našica. Ovogodišnji šampion među našičkim vinarima je Vladimir Knežević čija je graševina osvojila najviše bodova u kategoriji bijelih vina.

U kategoriji crnih vina medalju za najbolje odnijela je frankovka Zorana Tomljanovića dok je u kategoriji rose vina za najbolje proglašena frankovka rose Darka Cerovskog, ujedno predsjednika udruge. U kategoriji neplemenitih vina pobjednik je Jozo Katavić s vinom noja bijela.

Na ovu već tradicionalnu manifestaciju pristigao je 51 uzorak vina iz prošlogodišnje berbe. Uz 27 srebrnih diploma, ove godine uručeno je čak i 9 zlatnih diploma. Ocjenjivačku komisiju činio je Predsjednik komisije za ocjenjivanje vina Ivica Perak, a predsjednik komisije za ocjenjivanje neplemenitih vina bio je Darko Cerovski.

Medalje i priznanja vinarima uručili su predsjednik Udruge voćara i vinogradara Darko Cerovski te gradonačelnik Josip Miletić.

“Godina je bila teška, a time je bilo teško doći do kvalitetnog vina. Udruga organizira edukacije naših članova. Zainteresirani mogu pratiti i slušati predavanja i primijeniti stečeno znanje u proizvodnji svojih vina i jedino tako doći do dobrog proizvoda. Upravo svi oni koji su uz iskustvo primijenili stečena znanja i propisana pravila struke došli su do kvalitetnog proizvoda.” – rekao je Darko Cerovski.

Gradonačelnik Josip Miletić obratio se svim prisutnim članovima te je rekao kako će grad Našice i dalje podupirati svoje vinogradare u proizvodnji kvalitetnih vina našeg područja.

“Značajno je spomenuti našu vrijednu Udrugu Voćara i vinogradara koja tijekom cijele godine ima puno aktivnosti. Posebno čestitam predsjedniku Udruge Darku Cerovskom što uspješno okuplja naše voćare i vinogradare te daje inicijativu da se ovakva ocjenjivanja događaju svake godine i time kvaliteta vina na našem području raste.” – rekao je gradonačelnik Josip Miletić koji je svim nagrađenima čestitao na dobrim vinima i zaželio uspješnu ovu godinu.

24/01/2020

Udruga voćara i vinogradara Našice nastavlja sa aktivnim radom i u ovoj godini. Zimski period će iskoristiti za edukaciju svojih članova i sve zainteresirane kako bi se što bolje pripremili za nadolazeću sezonu.

Tako su u četvrtak večernje sate iskoristili i organizirali dva predavanja u prostorijama restorana „Bricks”. Predavanje na temu zaštitna sredstva u vinogradarstvu održao je zastupnik firme „Bayer” gosp. Petar Živković, te predavanje na temu gnojidba vinograda i voćnjaka koje je održala zastupnica firme „Petrokemija” gđa. Sanja Biškup. Predavanju je prisustvovalo 82 člana udruge.

Nakon predavanja održana je kratka edukacija i ispunjavanje testa vezanog za produljenje iskaznice koju će članovi udruge moći koristiti narednih pet godina za kupovinu i upotrebu zaštitnih sredstava. Za vrijeme kratke pauze sve prisutne pozdravio je našički gradonačelnik Josip Miletić koji je bio iznenađen tako velikim odazivom članova udruge te pohvalio njihov rad te im uputio želje za uspješnu i rodnu godinu koja predstoji pred voćarima i vinogradarima.

U razgovoru sa predsjednikom udruge Darkom Cerovskim doznajemo da udruga u ovom periodi planira organizirati još neka predavanja te radionice rezidbe. Plan im je i posjeta najvećem poljoprivrednom sajmu u srednjoj Europi koji se održava u Brnu (Republika Češka) u vremenu od 31. ožujka. do 4. travnja.

Foto: ustupljene fotografije

03/06/2019

Udruga voćara i vinogradara Našice proslavila svoj Dan

Jedna od najvećih i najaktivnijih udruga proslavila svoj Dan. U sklopu proslave podijeljena su priznanja i medalje povodom XII. lokalnog, IV. međužupanijskog i I. međunarodnog ocjenjivanja voćnih rakija i likera. Prisutnima se obratio predsjednik udruge Darko Cerovski i čestitao na radu i zalaganju te dogradonačelnik Hrvoje Šimić koji je pohvalio sve prisutne i istaknuo da je upravo ova udruga jedna od najaktivnijih i najbrojnijih na području Našica.

Predsjednik udruge također je istaknuo i veliko zadovoljstvo odazivom na natjecanje u kvaliteti voćnih rakija i likera na koje je pristiglo čak 89 uzoraka. Od njih zlatnom medaljom nagrađeno je 17 uzoraka, odnosno proizvođača, te je podijeljeno još 19 srebrnih, 19 brončanih diploma te 5 priznanja. Izvan konkurencije podijeljeno je još 24 medalje, 7 zlatnih, 9 srebrnih, 8 brončani. Sveukupni pobjednik XII. lokalnog, IV. međužupanijskog i I. međunarodnog ocjenjivanja voćnih rakija i likera Udruge voćara i vinogradara Našice je Antun Franić s rakijom šljivovicom.

„Mogu s ponosom reći da udruga po 12 puta organizira ocjenjivanje voćnih rakija i likera. Po prvi puta ove godine prešli smo i na međunarodno ocjenjivanje jer imamo 2 učesnika sa 3 uzorka iz Mađarske, a nadam se da na tome neće stati nego će biti još uzoraka izvan Hrvatske. Ova udruga i postoji kako bi se naši članovi educirali, kako bi popravili kvalitetu i iz svake godine u godinu napredovali. Ocjene su ove godine jako dobre, ljudi koji su kušali likere i rakije potvrđuju da su proizvodi izuzetno kvalitetni. Imamo 27 zlatnih medalja bez odbačenog uzorka, što također potvrđuje kvalitetu.” – rekao je Darko Cerovski o ocjenjivanju, a više o samom Danu udruge dodao je „Naša djelatnost iziskuje puno truda i odricanja, jer naše su tvornice pod nebom pa je teško sve kontrolirati. Zbog toga u udruzi smo kroz godine organizirali mnoge edukacije o bolestima voćnjaka i vinograda, ali i o reagiranju proizvođača na promjene koje trenutno pogađaju nasade.” – dodao je predsjednik udruge.

Pred članovima je kratka ljetna pauza, u kojoj organiziraju dvije radionice na otvorenom, jedna u Srednjoj školi Isidora Kršnjavog u Našicama a druga u Franjevačkom samostanu. Ove radionice nisu samo za članove udruge nego za sve one koje zanima zelena rezidba.

„Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas s vama. Ovo je malo drugačija udruga od ostalih, ovo je prava udruga koja prezentira sve ono što mi kao Slavonci predstavljamo. Ovo je udruga koja danas dodjeljuje odličja koja su zarađena i doslovno odrađena. Stoga vam čestitam na 15 godina vašeg rada i zahvaljujem vam na svemu onom što radite u promociji i napredovanju palete proizvoda koji proizvodite.” – rekao je dogradonačelnik Hrvoje Šimić te istaknuo da je u svaki proizvod uloženo vrijeme, trud i znoj.

Veliku radost, ali i iznenađenje nije mogao sakriti sveukupni pobjednik koji je po prvi puta sudjelovao na natjecanju.

„Moram priznat da sam iznenađen, jer se prvi puta na ovom natjecanju pojavljujemo kao udruga. Prijavio sam se s jednim uzorkom sa rakijom starijom od 5 godina, a ovim se bavim amaterski. Konkurencija je ovdje vrlo velika, a razlike u ocjenjivanju su u jednom do dva boda.” – rekao je Antun Franić sveukupni pobjednik natjecanja. Planovi za budućnost su relativni jer on je sedamdesetogodišnjak, pa kaže nek ide kako ide. Rakiju i vino proizvodi za vlastite potrebe, dok manji dio prodaje tek kako bi pokrilo troškove.

23/03/2019

Katavićevo vino opet šampion!

Našička Udruge voćara i vinogradara organizirala je 13. natjecanjeu kvaliteti vina “Vinona” na kojem je za šampiona proglašena frankovka Zvonka Katavića. Natjecanje se održalo pod pokroviteljstvom grada, a nagrade najboljima uručio je gradonačelnik Josip Miletić, članica komisije Ivana Nemet te predsjednik Udruge voćara i vinogradara Darko Cerovski.

U kategoriji bijelih vina medalju za najbolje odnijela je graševina također Zvonka Katavića dok je u kategoriji rose vina za najbolje proglašena frankovka rose Darka Cerovskog, ujedno predsjednika udruge. U kategoriji neplemenitih vina pobjednik je Ivica Mihaljević s vinom bijela noja.

Ove godine u ocjenjivanju je sudjelovalo 38 uzoraka plemenitih i 8 uzoraka neplemenitih vina, manji je to odaziv vinara nego proteklih godine, istaknuo je Darko. Ocjenjivačku komisiju činio je Predsjednik komisije za ocjenjivanje vina bio je Ivica Perak, a predsjednik komisije za ocjenjivanje neplemenitih vina Darko Cerovski.

“Zadovoljni smo vinima i odlukama žirija koji ističe da su vina svake godine sve bolja i kvalitetnija, što se postiže malim pomacima. Mali broj uzoraka na ocjenjivanju možemo naći u problemima koji su zahvatili veliki broj vinara i to u procesu vrenja pa su vjerojatno bili nezadovoljni lanjskim vinom.” – istaknuo je Darko Cerovski.

Na kraju ocjenjivanja gradonačelnik je čestitao dobitnicima, a udruzi poželio uspješan daljnji rad te obećao i dalje potporu Grada u njihovom radu i organizaciji.

Foto: ustupljene fotografije

25/02/2019

Voćari i vinogradari najavljuju prepoznatljivu manifestaciju

U Gradskoj upravi redovnu izvještajnu skupštinu održala je Udruga voćara i vinogradara Našice, kojoj je prisustvovao gradonačelnik Josip Miletić, dogradonačelnik Krešimir Žagar, predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Kašuba, predsjednik Mjesnog Odbora Našice Josip Matek, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling i drugi uvaženi gosti.

Udruga voćara i vinogradara Našice jedna je po broju članova od najvećih udruga u Našicama. Udruženo je u njoj puno voćara i vinogradara iz šire okolice koji su se godinama iskazali na raznim natjecanjima u kategoriji vina i voćnih rakija, a među najnagrađivanijima u kategoriji vina u prošloj godini je Zvonko Katavić. Godinu 2018. zaključili su mnogobrojnim stručnim putovanjima, radionicama, organiziranim ocjenjivanjima vina, proslavama Dana udruge, Martinja i Vinceva te suradnjama, u kojima ističu vježbe na otvorenom, kao što je rezidba u školskom voćnjaku Srednje škole Isidora Kršnjavog Našice.

Rad članova udruge pohvalio je i gradonačelnik Josip Miletić, koji je najavio postavljanje meteorološke postaje na Šipovcu, a u skorije se vrijeme nadaju postavljanju smeđe signalizacije. Također, zajedno s pročelnicom Upravnog odjela za poljoprivredu Silvom Wendling pozvao je sve članove na iskorištavanje EU financiranja.

„Županija ima 14 mjera koje su upravo usmjerene prema našim poljoprivrednicima, a sa 1. ožujkom objavljujemo dio mjera koje su vezane uz sektor voćarstva. Prvenstveno se to odnosi na ulaganja koja oni imaju, a vezana su uz kvalitetu njihovih proizvoda te sudjelovanje na različitim edukacijskim manifestacijama. Među mjerama ističem onu namijenjenu mladim poljoprivrednicima do 40 godina u kojoj se među prihvatljive troškove ubraja podizanje trajnih nasada.” – istaknula je Silva Wendling.

Darko Cerovski istaknuo je da je 2018. bila uspješna godina ispunjena edukacijskim putovanjima i dobrim suradnjama. A u ovoj godini kao najveći cilj imaju organizaciju prepoznatljive manifestacije našičkog kraja, koja će obuhvatiti ili sve proizvođače vina ili voćnih rakija.

„Prezadovoljan sam prošlom godinom, a najvažnije je da smo godinu završili dobro i financijski, jer mi smo neprofitna udruga, koja djeluje od donacija. Zadovoljni smo i trenutnim zahladnjenjem, jer nam to ide u korist, ako bi se nastavilo toplo vrijeme, berba bi bila puno ranije, a velik dio uroda mogao bi biti uništen mrazom.” – zaključio je predsjednik Darko Cerovski.

Nazočnima su se obratili i predstavnici drugih udruga suradnika, Hrvoje Tržić iz HPD Krndija, ravnatelj SŠ Isidora Kršnjavog Željko Filjak i drugi.

11/06/2018

proslava Dana udruge Voćara i vinogradara Našice

Udruga voćara i vinogradara Našice jučer je u prostorijama rasadnika “Hrvatskih šuma” Našice organizirala proslavu Dana udruge.

proslava Dana udruge Voćara i vinogradara Našice

Već tradicionalno, tom prigodom podijeljene su diplome povodom 9. lokalnog i 3. međužupanijskog ocijenjivanja voćnih rakija i likera. Organizatori su bili Grad Našice i Udruga voćara i vinogradara. Sve nazočne članove udruge i goste pozdravio je predsjednik udruge Darko Cerovski, čestitajući svima na rezultatima i vrijednom radu. Šampion 9. lokalnog i 3. međužupanijskog ocijenjivanja voćnih rakija i likera je rakija šljivovica Antuna Peršića iz Našica. Zlata su još osvojili i Jozo Katavić, Zdravko Peršić, Darko Cerovski, Veljko Pavić, Stanislav Jurčević i Ferdinand Novak. Ovogodišnji rezultati ponovno su potvrdili kvalitetan rad udruge.

proslava Dana udruge Voćara i vinogradara Našice

proslava Dana udruge Voćara i vinogradara Našice

06/06/2018

Poziv na proslavu Udruge voćara i vinogradara Našice

Udruga voćara i vinogradara Našice organizira proslavu dana udruge koja će se održati u nedjelju 10. lipnja 2018.god. s početkom u 12:00 h. Tom prigodom bit će podijeljene diplome povodom XI. lokalnog i III .međužupanijskog ocjenjivanja voćnih rakija i likera. Proslava dana udruge održat će se u prostorijama rasadnika Hrvatskih šuma Našice te ovim putem pozivamo članove udruge da se zajedno zabavimo i proveselimo.