24/01/2020

Udruga voćara i vinogradara Našice nastavlja sa aktivnim radom i u ovoj godini. Zimski period će iskoristiti za edukaciju svojih članova i sve zainteresirane kako bi se što bolje pripremili za nadolazeću sezonu.

Tako su u četvrtak večernje sate iskoristili i organizirali dva predavanja u prostorijama restorana „Bricks”. Predavanje na temu zaštitna sredstva u vinogradarstvu održao je zastupnik firme „Bayer” gosp. Petar Živković, te predavanje na temu gnojidba vinograda i voćnjaka koje je održala zastupnica firme „Petrokemija” gđa. Sanja Biškup. Predavanju je prisustvovalo 82 člana udruge.

Nakon predavanja održana je kratka edukacija i ispunjavanje testa vezanog za produljenje iskaznice koju će članovi udruge moći koristiti narednih pet godina za kupovinu i upotrebu zaštitnih sredstava. Za vrijeme kratke pauze sve prisutne pozdravio je našički gradonačelnik Josip Miletić koji je bio iznenađen tako velikim odazivom članova udruge te pohvalio njihov rad te im uputio želje za uspješnu i rodnu godinu koja predstoji pred voćarima i vinogradarima.

U razgovoru sa predsjednikom udruge Darkom Cerovskim doznajemo da udruga u ovom periodi planira organizirati još neka predavanja te radionice rezidbe. Plan im je i posjeta najvećem poljoprivrednom sajmu u srednjoj Europi koji se održava u Brnu (Republika Češka) u vremenu od 31. ožujka. do 4. travnja.

Foto: ustupljene fotografije

03/06/2019

Udruga voćara i vinogradara Našice proslavila svoj Dan

Jedna od najvećih i najaktivnijih udruga proslavila svoj Dan. U sklopu proslave podijeljena su priznanja i medalje povodom XII. lokalnog, IV. međužupanijskog i I. međunarodnog ocjenjivanja voćnih rakija i likera. Prisutnima se obratio predsjednik udruge Darko Cerovski i čestitao na radu i zalaganju te dogradonačelnik Hrvoje Šimić koji je pohvalio sve prisutne i istaknuo da je upravo ova udruga jedna od najaktivnijih i najbrojnijih na području Našica.

Predsjednik udruge također je istaknuo i veliko zadovoljstvo odazivom na natjecanje u kvaliteti voćnih rakija i likera na koje je pristiglo čak 89 uzoraka. Od njih zlatnom medaljom nagrađeno je 17 uzoraka, odnosno proizvođača, te je podijeljeno još 19 srebrnih, 19 brončanih diploma te 5 priznanja. Izvan konkurencije podijeljeno je još 24 medalje, 7 zlatnih, 9 srebrnih, 8 brončani. Sveukupni pobjednik XII. lokalnog, IV. međužupanijskog i I. međunarodnog ocjenjivanja voćnih rakija i likera Udruge voćara i vinogradara Našice je Antun Franić s rakijom šljivovicom.

„Mogu s ponosom reći da udruga po 12 puta organizira ocjenjivanje voćnih rakija i likera. Po prvi puta ove godine prešli smo i na međunarodno ocjenjivanje jer imamo 2 učesnika sa 3 uzorka iz Mađarske, a nadam se da na tome neće stati nego će biti još uzoraka izvan Hrvatske. Ova udruga i postoji kako bi se naši članovi educirali, kako bi popravili kvalitetu i iz svake godine u godinu napredovali. Ocjene su ove godine jako dobre, ljudi koji su kušali likere i rakije potvrđuju da su proizvodi izuzetno kvalitetni. Imamo 27 zlatnih medalja bez odbačenog uzorka, što također potvrđuje kvalitetu.” – rekao je Darko Cerovski o ocjenjivanju, a više o samom Danu udruge dodao je „Naša djelatnost iziskuje puno truda i odricanja, jer naše su tvornice pod nebom pa je teško sve kontrolirati. Zbog toga u udruzi smo kroz godine organizirali mnoge edukacije o bolestima voćnjaka i vinograda, ali i o reagiranju proizvođača na promjene koje trenutno pogađaju nasade.” – dodao je predsjednik udruge.

Pred članovima je kratka ljetna pauza, u kojoj organiziraju dvije radionice na otvorenom, jedna u Srednjoj školi Isidora Kršnjavog u Našicama a druga u Franjevačkom samostanu. Ove radionice nisu samo za članove udruge nego za sve one koje zanima zelena rezidba.

„Veliko mi je zadovoljstvo što sam danas s vama. Ovo je malo drugačija udruga od ostalih, ovo je prava udruga koja prezentira sve ono što mi kao Slavonci predstavljamo. Ovo je udruga koja danas dodjeljuje odličja koja su zarađena i doslovno odrađena. Stoga vam čestitam na 15 godina vašeg rada i zahvaljujem vam na svemu onom što radite u promociji i napredovanju palete proizvoda koji proizvodite.” – rekao je dogradonačelnik Hrvoje Šimić te istaknuo da je u svaki proizvod uloženo vrijeme, trud i znoj.

Veliku radost, ali i iznenađenje nije mogao sakriti sveukupni pobjednik koji je po prvi puta sudjelovao na natjecanju.

„Moram priznat da sam iznenađen, jer se prvi puta na ovom natjecanju pojavljujemo kao udruga. Prijavio sam se s jednim uzorkom sa rakijom starijom od 5 godina, a ovim se bavim amaterski. Konkurencija je ovdje vrlo velika, a razlike u ocjenjivanju su u jednom do dva boda.” – rekao je Antun Franić sveukupni pobjednik natjecanja. Planovi za budućnost su relativni jer on je sedamdesetogodišnjak, pa kaže nek ide kako ide. Rakiju i vino proizvodi za vlastite potrebe, dok manji dio prodaje tek kako bi pokrilo troškove.

23/03/2019

Katavićevo vino opet šampion!

Našička Udruge voćara i vinogradara organizirala je 13. natjecanjeu kvaliteti vina “Vinona” na kojem je za šampiona proglašena frankovka Zvonka Katavića. Natjecanje se održalo pod pokroviteljstvom grada, a nagrade najboljima uručio je gradonačelnik Josip Miletić, članica komisije Ivana Nemet te predsjednik Udruge voćara i vinogradara Darko Cerovski.

U kategoriji bijelih vina medalju za najbolje odnijela je graševina također Zvonka Katavića dok je u kategoriji rose vina za najbolje proglašena frankovka rose Darka Cerovskog, ujedno predsjednika udruge. U kategoriji neplemenitih vina pobjednik je Ivica Mihaljević s vinom bijela noja.

Ove godine u ocjenjivanju je sudjelovalo 38 uzoraka plemenitih i 8 uzoraka neplemenitih vina, manji je to odaziv vinara nego proteklih godine, istaknuo je Darko. Ocjenjivačku komisiju činio je Predsjednik komisije za ocjenjivanje vina bio je Ivica Perak, a predsjednik komisije za ocjenjivanje neplemenitih vina Darko Cerovski.

“Zadovoljni smo vinima i odlukama žirija koji ističe da su vina svake godine sve bolja i kvalitetnija, što se postiže malim pomacima. Mali broj uzoraka na ocjenjivanju možemo naći u problemima koji su zahvatili veliki broj vinara i to u procesu vrenja pa su vjerojatno bili nezadovoljni lanjskim vinom.” – istaknuo je Darko Cerovski.

Na kraju ocjenjivanja gradonačelnik je čestitao dobitnicima, a udruzi poželio uspješan daljnji rad te obećao i dalje potporu Grada u njihovom radu i organizaciji.

Foto: ustupljene fotografije

25/02/2019

Voćari i vinogradari najavljuju prepoznatljivu manifestaciju

U Gradskoj upravi redovnu izvještajnu skupštinu održala je Udruga voćara i vinogradara Našice, kojoj je prisustvovao gradonačelnik Josip Miletić, dogradonačelnik Krešimir Žagar, predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Kašuba, predsjednik Mjesnog Odbora Našice Josip Matek, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling i drugi uvaženi gosti.

Udruga voćara i vinogradara Našice jedna je po broju članova od najvećih udruga u Našicama. Udruženo je u njoj puno voćara i vinogradara iz šire okolice koji su se godinama iskazali na raznim natjecanjima u kategoriji vina i voćnih rakija, a među najnagrađivanijima u kategoriji vina u prošloj godini je Zvonko Katavić. Godinu 2018. zaključili su mnogobrojnim stručnim putovanjima, radionicama, organiziranim ocjenjivanjima vina, proslavama Dana udruge, Martinja i Vinceva te suradnjama, u kojima ističu vježbe na otvorenom, kao što je rezidba u školskom voćnjaku Srednje škole Isidora Kršnjavog Našice.

Rad članova udruge pohvalio je i gradonačelnik Josip Miletić, koji je najavio postavljanje meteorološke postaje na Šipovcu, a u skorije se vrijeme nadaju postavljanju smeđe signalizacije. Također, zajedno s pročelnicom Upravnog odjela za poljoprivredu Silvom Wendling pozvao je sve članove na iskorištavanje EU financiranja.

„Županija ima 14 mjera koje su upravo usmjerene prema našim poljoprivrednicima, a sa 1. ožujkom objavljujemo dio mjera koje su vezane uz sektor voćarstva. Prvenstveno se to odnosi na ulaganja koja oni imaju, a vezana su uz kvalitetu njihovih proizvoda te sudjelovanje na različitim edukacijskim manifestacijama. Među mjerama ističem onu namijenjenu mladim poljoprivrednicima do 40 godina u kojoj se među prihvatljive troškove ubraja podizanje trajnih nasada.” – istaknula je Silva Wendling.

Darko Cerovski istaknuo je da je 2018. bila uspješna godina ispunjena edukacijskim putovanjima i dobrim suradnjama. A u ovoj godini kao najveći cilj imaju organizaciju prepoznatljive manifestacije našičkog kraja, koja će obuhvatiti ili sve proizvođače vina ili voćnih rakija.

„Prezadovoljan sam prošlom godinom, a najvažnije je da smo godinu završili dobro i financijski, jer mi smo neprofitna udruga, koja djeluje od donacija. Zadovoljni smo i trenutnim zahladnjenjem, jer nam to ide u korist, ako bi se nastavilo toplo vrijeme, berba bi bila puno ranije, a velik dio uroda mogao bi biti uništen mrazom.” – zaključio je predsjednik Darko Cerovski.

Nazočnima su se obratili i predstavnici drugih udruga suradnika, Hrvoje Tržić iz HPD Krndija, ravnatelj SŠ Isidora Kršnjavog Željko Filjak i drugi.

11/06/2018

proslava Dana udruge Voćara i vinogradara Našice

Udruga voćara i vinogradara Našice jučer je u prostorijama rasadnika “Hrvatskih šuma” Našice organizirala proslavu Dana udruge.

proslava Dana udruge Voćara i vinogradara Našice

Već tradicionalno, tom prigodom podijeljene su diplome povodom 9. lokalnog i 3. međužupanijskog ocijenjivanja voćnih rakija i likera. Organizatori su bili Grad Našice i Udruga voćara i vinogradara. Sve nazočne članove udruge i goste pozdravio je predsjednik udruge Darko Cerovski, čestitajući svima na rezultatima i vrijednom radu. Šampion 9. lokalnog i 3. međužupanijskog ocijenjivanja voćnih rakija i likera je rakija šljivovica Antuna Peršića iz Našica. Zlata su još osvojili i Jozo Katavić, Zdravko Peršić, Darko Cerovski, Veljko Pavić, Stanislav Jurčević i Ferdinand Novak. Ovogodišnji rezultati ponovno su potvrdili kvalitetan rad udruge.

proslava Dana udruge Voćara i vinogradara Našice

proslava Dana udruge Voćara i vinogradara Našice

06/06/2018

Poziv na proslavu Udruge voćara i vinogradara Našice

Udruga voćara i vinogradara Našice organizira proslavu dana udruge koja će se održati u nedjelju 10. lipnja 2018.god. s početkom u 12:00 h. Tom prigodom bit će podijeljene diplome povodom XI. lokalnog i III .međužupanijskog ocjenjivanja voćnih rakija i likera. Proslava dana udruge održat će se u prostorijama rasadnika Hrvatskih šuma Našice te ovim putem pozivamo članove udruge da se zajedno zabavimo i proveselimo.

07/04/2018

Održano natjecanje u kvaliteti vina „Vinona”  2018

U organizaciji Udruge voćara i vinogradara Našice održano je 12. ocjenjivanje vina našičkih vinara ”Vinona 2018.”, a pod pokroviteljstvom Grada Našica.

Na natjecanju je ocjenjivano 59 uzoraka vina, 24 u kategoriji bijelih vina, 9 u kategoriji rose vina, 16 u kategoriji crnih vina i 10 u kategoriji neplemenitih vina.

Ukupni pobjednik natjecanja u kvaliteti vina Udruge voćara i vinogradara Našice za 2018. godinu je Darko Cerovski s vinom frankovka rose berba 2017. godina s ocjenom 18,16.

U kategorji bijelih vina pobjednik je Darko Cerovski s vinom graševina 2017. godina ocjena 18,13.

U kategoriji crnih vina pobjednik je također Darko Cerovski s vinom frankovka 2017. godina ocjena 18,13. U kategoriji neplemenitih vina pobjednik je Ivica Mihaljević s vinom noja bijela 2017. godina s ocjenom 18,16.

Svečana podjela medalja i priznanja održana je u petak u prostorijama restorana Bricks.

Podijeljeno je 7 zlatnih medalja, 34 srebrne i 13 brončanih medalja za kvalitetu vina, a nagrade su uručili predsjednik Udruge voćara i vinogradara Našice Darko Cerovski i gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić.

Gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić nakon podjele medalja je izjavio.

Čestitke svima koji su donijeli vino na ocjenjivanje, čestitke onima koji su bili najbolji, ali iza svakoga je ogroman trud koji je uložen u protekloj godini kako bi se vina mogla kušati. Naših 126 članova udruge Voćara i vinogradara je nešto na što smo posebno ponosni. Čestitam predsjedniku udruge Darku Cerovskom na uspješnom vođenju udruge i na organizaciji tradicionalne manifestacije vinona gdje smo nagradili najbolje. Želim im isto također puno uspjeha u godini koja je pred nama da s brojnim akcijama koje su osmislili nastave jednu lijepu tradiciju voćarstva i vinogradarstva na našem području.Gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić

Članica komisije za ocjenjivanje Ivana Nemet o natjecanju je izjavila.

Iza nas je prekrasna berba što se vidjelo na rezultatima i vinima koja su nam vinari dali na ocjenjivanje. S vinarima surađujem već godinama i mi se kroz godinu nekoliko puta susretnemo i popravljamo šta treba popraviti da vina na kraju budu jedna ovako lijepa priča. Razlike su male, puno je tu srebra koje su u decimalu razlike. Svi su korektno odradili, bilo je svega samo par eliminacija, jedna lijepa godina i s obzirom da sam tu nekoliko godina mogu reći samo jedna uzlazna putanja u kvaliteti vina i samo napredujemo.Ivana Nemet

Darko Cerovski predsjednik udruge, a ujedno i najbolje ocijenjeni natjecatelj o natjecanju i planovima za daljnja natjecanja između ostalog je izjavio.

Kada više puta pobijedite na natjecanju onda je to jedna potvrda dugogodišnjeg rada jer ja se s tim hobijem bavim tridesetak godina. Znači trideset godina rada, poštivanja struke, slušajući predavanja, primjenjujući znanja koja su nam predavači govorili kada pretočite u svoj proizvod i kada vam se taj proizvod ocjeni kao kvalitetan i kad za sve uzorke dobijete najveće ocjene onda možete biti ponosni na svoj rad. Zadovoljni smo brojem uzoraka na natjecanju jer mi to još uvijek držimo na lokalnoj razini. Znači uzorke donose članovi udruge i eventualno njihovi prijatelji iz okolice. Još nismo išli za tim da to dignemo na međužupanijski nivo što nije isključeno da u budućnosti nećemo. Meni je želja da zajedno s ocienjivanjem rakija koje je već prešlo na međužupanijsko ocjenjivanje da to napravimo i s vinima.Darko Cerovski

24/02/2018

Održana skupština Udruge voćara i vinogradara Našice

Jučer je u Gradskoj vijećnici Grada Našica održana Redovna izvještajna Skupština Udruge voćara i vinogradara Našice. Uz mnogobrojne članove udruge na skupštini su bili gradonačelnik grada Našica Josip Miletić, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko – baranjske županije Silva Wendling, predsjednik mjesnog odbora Našice Josip Matek, predstavnik LAG-a Karašica podružnica Našice Ivan Keglević, našički župnik fra Zoran Bibić, predstavnici Udruge Pčela Našice, Planinarskog društva Krndija Našice i Udruge Hrvatska žena Našičko Novo Selo.

Održana skupština Udruge voćara i vinogradara Našice

Nakon izbora radnih tijela skupštine izvješće o radu za 2017 podnio je predsjednik udruge Darko Cerovski. U svom izlaganju istaknuo je da su održana 7 edukativnih stručnih predavanja za članove udruge i 4 radionice zelene rezidbe. Udruga je organizirala natjecanja u ocjenjivanju kvalitete vina, voćnih rakija i likera, a također članovi su nastupili na mnogim županijskim i međužupanijskim natjecanjima u ocjenjivanju vina i voćnih rakija na kojima su osvojili više zlatnih, srebrnih i brončanih odličja. Članovi su bili na studijskim putovanjima na poljoprivredne sajmove i u posjeti većim proizvođačima vina. Udruga je organizirala proslavu Vinceva i Martinja te Dana udruge. Također udruga je sudjelovala na manifestacijama Dani hobija, Dani turizma, Dani slavonskih šuma na kojima su posjetitelji mogli kušati proizvode članova udruge.

Održana skupština Udruge voćara i vinogradara Našice

Slijedilo je podnošenje Financijskog izvješća za 2017. godinu i Izvješće nadzornog odbora, a sva izvješća su jednoglasno usvojena.

Skupština je izabrala i 2 nova člana upravnog odbora Ivicu Devalda i Marija Golubovića te novog tajnika Ivana Hideka.

Zatim je predsjednik udruge Darko Cerovski iznio plan rada i financijski plan za 2018. godinu u kojima je istaknuo da će i dalje biti naglasak na edukaciji članova udruge. Također biti će održana proslave Vinceva, Martinja, Dana udruge, edukacijska natjecanja, edukativne posjete voćarima i vinogradarima, sajmovima. Plan je i da se proba preko natječaja za EU fondove osigurati sredstva za izgradnju destilerije ili sušare ili linije za proizvodnju soka kako bi članovi udruge mogli preraditi svoje voće koje ne prodaju i stvoriti dodatne proizvode za tržište.

Održana skupština Udruge voćara i vinogradara Našice

Skupštinu je pozdravio gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić koji je pozdravio rad udruge, zaželio im puno uspjeha u daljnjem radu i naglasio da postoji 10 mjera kojima grad potpomaže rad poljoprivrednika i voćara.

Pročelnica upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko – baranjske županije Silva Wendling također je pozdravila rad udruge i predstavila projekte županije koji mogu pomoći voćarima i vinogradarima.

Nakon službenog dijela nastavljeno je druženje u rasadniku Hrvatskih šuma u Zoljanu.

image_pdfimage_print