19/07/2019

Početkom srpnja anketom za učenike završen je eTwinning projekt Once Upon a Time, the West u kojemu su sudjelovale učenice 2. a razreda opće gimnazije Andrea Fehir, Nikol Perković, Nikolina Peršić, Ida Raich, Nora Slivar i Tamara Sajda. Projekt se bavi pitanjem zašto je povijest Zapada pretvorena u legendarni filmski žanr, vestern?

Tijekom svibnja i lipnja učenice su bile dio međunarodne ekipe, učile su u online okruženju te koristile razne digitalne alate izvršavajući zadatke. U sklopu projekta su surađivale u većim skupinama pri čemu su sažimale članke i filmske isječke kako bi kasnije snimile dokumentarac koristeći vlastite, ali i sažetke drugih učenika. Projekt obuhvaća ishode kurikuluma različitih nastavnih predmeta: Geografije, Povijesti, Stranih jezika, Informatike i Hrvatskoga jezika. Radom na projektu svi sudionici su koristili Engleski jezik, a sama tema i radni materijali upućivali su na istraživanje američke povijesti.

Naseljavanje američkog Zapada i gradnja transkontinentalne željeznice obuhvaća, osim povijesti, i znanje geografije, dok korištenje raznih alata pri ispunjavanju zadaća i izradi traženih završnih rezultata projekta iziskuje znanja i vještine iz područja IKT-a. Budući da su se u projektu analizirali filmovi i sažimali članci, valjalo je tu koristiti znanja i vještine naučene na satima Hrvatskoga jezika. Obrazovni su ciljevi ostvareni i to kroz dinamičan i suvremen način rada. Završni proizvodi projekta, časopis i dokumentarni film, dostupni su na TwinSpace stranicama projekta.

Iako su se u projekt uključile relativno kasno učenice su pokazale izuzetnu volju i uložile značajan napor kako bi sve aktivnosti bile odrađene na vrijeme.

 

Foto: ustupljena fotografija

VEZANI TEKSTOVI
08/07/2019

Kako se rezultati ovogodišnje mature nestrpljivo čekaju, a odluka o upisu na fakultet i izboru životnog zanimanja sve bliže, valja za istaknuti kako našička srednja škola godinama bilježi odlične rezultate što se tiče nastavka obrazovanja. Tako je obrazovanje nakon srednje škole na nekom od sveučilišta, veleučilišta i visokih škola u akademskoj godini 2018./2019. nastavilo čak 83% učenika koji su položili državnu maturu školske godine 2017./2018.

Kako je to i za očekivati, zbog blizine grada Osijeka, ali i nižih troškova studiranja, najčešći odabir bili su fakulteti Sveučilišta u Osijeku koje je upisalo 58.3% učenika. Slijede Sveučilište i Veleučilište u Zagrebu koje je odabralo 28.3% učenika, dok je malen, ali ipak značajan postotak, 13.3, učenika odabrao sveučilišta u Puli, Rijeci, Zadru, Varaždinu te veleučilišta u Vukovaru, Bjelovaru, Karlovcu, Slavonskom Brodu i Visokoj školi u Virovitici. Prema detaljnim informacijama, dobivenim iz Srednje škole Isidora Kršnjavog, našički srednjoškolci najviše se usmjeravaju prema budućnosti i tehnologijama, upisom Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (12 učenika), Fakulteta strojarstva i brodogradnje (5 učenika) te Fakulteta elektrotehnike i računarstva (4 učenika). Popularni su također i Pravni i Ekonomski fakultet kojeg je prošle godine upisalo 19 učenika.

Predodžba bi bila, da će više učenika s ovih područja upisivati Fakultet agrobiotehničkih znanosti no za njega se odlučilo 6 učenika, dok je sličan ili manji broj učenika krenuo na, može se reći novo otvorene studije Građevinski i arhitektonski fakultet te Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo. Po jedan učenik iz prošle godine upisao je Vojno inženjerstvo, Farmaceutsko – biokemijski fakultet, Građevinski fakultet, Kineziološki fakultet, Rudarsko – geološko – naftni fakultet, Šumarski fakultet, Zagrebačku škola ekonomije i managementa, Medicinski fakultet, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci te Odjel za kroatistiku Sveučilišta u Zadru. Neosporno je da učenici našičke škole imaju odlične temelje za daljnje školovanje, kojem su do sada svjedočile mnogobrojne nagrade i projekti, no svakako značajna je i nedavno dodijeljena nagrada za nekadašnje učenike ove škole.

Tako je povodom obilježavanja 41. obljetnice Fakulteta elektrotehnike, računalstva i informacijskih tehnologija Osijek dodijeljeno priznanje Srednjoj školi Isidora Kršnjavog za najuspješnije studente prema prosječnom broju ostvarenih ECTS bodova po godini studiranja na preddiplomskom sveučilišnom studiju Računarstvo. „To je priznanje nastalo na temu praćenja uspješnosti studenta. Ovo je stvarno velika i važna stvar, da su naši studenti ostvarili tako dobru uspješnost. Veliki doprinos strukturi kvalitete koji želimo dostići. Učenicima uvijek ponavljamo da se trud uvijek isplati.” – rekao je ravnatelj Željko Filjak. A što će ovogodišnji maturanti odlučiti i koliko su se pripremali za najvažniji ispit, ali i odluku u životu, saznat ćemo uskoro.

VEZANI TEKSTOVI
22/05/2019

Oproštaj maturanata

Danas smo se u centru grada oprostili od ovogodišnjih maturanata i poželjeli im uspješnu budućnost. Program je započeo misom u Župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Našicama, a nastavio se plesom Quadrille točno u podne na velikom parkiralištu. Tradicionalan je ovo način opraštanja maturanata od srednjoškolskih dana koji obilježavaju sa velikim brojem učenika iz cijele Osječko – baranjske županije. Svoje učenike podržali su mnogi profesori među njima ravnatelj srednje škole Isidora Kršnjavog Željko Filjak te gradonačelnik Josip Miletić.

„260 učenika danas završava svoje srednjoškolsko obrazovanje nakon kojeg jedan dio njih odlazi na studij, a drugi dio na tržište rada. Zadovoljstvo mi je da ova manifestacija, kojom obilježavamo završetak srednjoškolskog obrazovanja, od 2007. godine ima jednu tradiciju. I sa zadovoljstvom možemo reći da naši maturanti dostojanstveno obilježavaju završetak svog srednjoškolskog obrazovanja bez nekakvih nepodopština i neprimjernog ponašanja. Nadamo se da će kroz jednu kulturu kojom želimo obilježiti završetak jednog životnog ciklusa naši maturanti ući u novo poglavlje života sa zadovoljstvom i ponosom.” – rekao je Željko Filjak, ravnatelj srednje škole.

„Ovaj pljesak neka bude za vas maturante. Čestitam vam na završetku srednje škole, vi ste 62. generacija gimnazijalaca i to u godini kada slavimo 790-ti rođendan našeg grada. Vi ste naš ponos i naša snaga. Uvjeren sam da ćete vi koji idete raditi brzo naći posao, a vi koji se nastavljate školovati, nakon studija vratiti u Našice jer mi ćemo biti ovdje i čekati vas da ponovno zajedno radimo za boljitak našega grada.” – rekao je gradonačelnik Josip Miletić i poželio im uspjeh u životu. „Želim čestitati njihovim roditeljima i njihovim profesorima u školovanju koji su ih puno naučili.” – dodao je.

Već tradicionalno u suradnji sa školskim praktikumom srednje škole Gradsko društvo Crvenog križa pripremilo je sendviče i vodu za sve maturante kako bi što lakše izdržali ovaj ”naporan” dan.

Našički maturanti od jutra su hodali gradom i zvižducima obilježili svoj dan. Tako su gradom prošetali u razrednim majicama na kojima su bile ispisane razne poruke, one kojima opisuju svoje srednjoškolsko obrazovanje ali i one kojima predviđaju budućnosti. Dva razreda našičke škole svojim su originalnim natpisima zaslužili i vrijedne nagrade, tako je u kategoriji cijele županije drugo mjesto i 1500 kuna osvojio 4.a razreda Srednje škole Isidora Kršnjavog sa sloganom “Vrste glavobolje”, dok je treće mjesto i 500 kuna osvojio 4.jezične gimnazije sa sloganom ”Aquí nobody nicht normalan.”

Nakon plesa za koji su maturante mjesecima pripremali njihovi profesori tjelesnog odgoja, Grad Našice počastio je učenike koncertom njima u čast. Kako je ovo ipak dan naših maturanata prepuštamo vam da uživate u galeriji slika koje smo i ove godine za vas pripremili.

VEZANI TEKSTOVI
20/05/2019

Povodom obilježavanja 41. obljetnice Fakulteta elektrotehnike, računalstva i informacijskih tehnologija Osijek dodijeljeno je Priznanje našoj Školi za najuspješnije studente prema prosječnom broju ostvarenih ECTS bodova po godini studiranja na preddiplomskom sveučilišnom studiju Računarstvo. Čestitamo nastavnicima za uspješnost u radu s učenicima!

VEZANI TEKSTOVI
17/05/2019

Održana generalna proba Quadrille

Jučer su našički maturanti održali generalnu probu plesa Quadrille kojim će se oprostiti od svojih srednjoškolskih dana. Zadnji dan škole proslavit će u srijedu 22. svibnja prvo sa sv. misom u 9:30 sati, zatim zajedničkim plesom točno u podne te ih od 14:00 očekuje koncert kao poklon Grada Našica za njihov trud i zalaganje. Nakon proslave zadnjeg dana maturante očekuje državna matura i stručne mature pa im želimo svu sreću.

VEZANI TEKSTOVI
01/05/2019

Učenice najbolje na natjecanju "Europa u školi"

Europski dom Zagreb i Europski pokret Hrvatska organizirali su ove godine 25. međunarodno i nacionalno natjecanje za učenike i mladež Europa u školi  na razini Republike Hrvatske. Okvirna tema ovogodišnjeg natjecanja bila je: 2019. – godina europskih izbora – YOUrope – Radi se o tebi. U dobnoj skupini 1. i 2. razreda SŠ sudionici su pisali pismo Pedsjedniku Vijeća EU, a učenici 3. i 4. razreda promišljali su na temu: Gdje su mladi i što rade na internetu?

U kategoriji literarnih radova za srednjoškolce nagrađene su čak tri našičke gimnazijalke: Valentina Matišić, 1. a, Magdalena Liović, 4. a i Antonija Vulić, 4. b opće gimnazije, a njihova je mentorica Marija Pepelko, prof. savjet. za hrvatski jezik. Nagrade i priznanja primit će u Europskom domu u Zagrebu povodom proslave Dana Europe u četvrtak, 9. svibnja 2019.  u 11:00  sati. Uz prigodan program nagrađenima će biti uručene knjige i diplome, a najboljim učenicima starijim od 16 godina pruža se mogućnost sudjelovanja na međunarodnim susretima dobitnika nagrada Europa u školi.

VEZANI TEKSTOVI
17/04/2019

Našički maturanti započeli su sa pripremam za zadnji dan srednjoškolskog obrazovanja, tako je na sportskom igralištu održana proba plesa Quadrille. Napokon dočekano toplo vrijeme otvorilo je više mogućnosti za uvježbavanje ovog tradicijskog plesa, koji će našički maturanti zajedno s maturantima u ostalim gradovima naše županije otplesati točno u podne, 22. svibnja.

Bit će ovo 62. generacija našičkih maturanata koja će završiti srednjoškolsko obrazovanje, a mi im želimo svu sreću u daljnjem obrazovanju i budućem radnom mjestu.

VEZANI TEKSTOVI
16/04/2019

Inspirativna poduzetnička priča za učenike

U višenamjenskoj dvorani Srednje škole Isidora Kršnjavog u Našicama održano je inspirativno i poučno predavanje Zlatka Rabika, poduzetnika iz Slatine u organizaciji Udruge „Biti Bolji“ i časopisa Poduzetnik. Zlatko je danas voditelj proizvodnje i prodaje tvrtke Zlatna nit d.o.o. u kojoj se proizvodi radna obuća, a od početka projekta „Biti Bolji – Be Better“ obilazi škole u Hrvatskoj.

„Projekt „Biti bolji – Be better” provodi se već 6 godina u suradnji s udrugom „Biti bolji”, a časopis Poduzetnik je medijski pokrovitelj. Krenuli smo sa ciljem da mlade potaknemo da razmišljaju malo o nastavku školovanja, o izboru pravog zanimanja da razmišljaju o samozapošljavanju i na kraju o pokretanju vlastitog posla. Do sada samo obišli 35 mjesta Hrvatskoj, doveli smo negdje oko 110 predavača, a slušalo nas je 17 000 učenika. Ovakve priče naših govornika trebale bi biti inspirativne ne samo za one koje se žele baviti nego i za sve ostale, jer oni imaju što prenijeti mladima.” – napomenuo je Vladimir Mihajlović, glavni urednik časopisa Poduzetnik.

Više o poduzetničkim pothvatima imali su prilike slušati učenici prvih, drugih i trećih razreda ekonomske struke koji prema programu rada uče predmet Poduzetništvo, ali i Vježbeničke tvrtke, a upravo im je kroz ovo predavanje prezentirano životno iskustvo iz oba područja.

„Dugi niz godina surađujemo s časopisom Poduzetnik i udrugom „Biti bolji”, a svake godine u zajedničkoj organizaciji dovodimo barem jednog predavača ili organiziramo odlazak na stručno putovanje. Cilj je unaprijeđenje nastave, povezivanje teorije i prakse, jer uče poduzetništvo i vježbeničku tvrtku.” – o gostima i suradnji rekla je Ljiljana Kasapović, profesorica ekonomske grupe predmeta.

Zlatko Rabik je prije 12 godina doživio bankrot te ostao bez tvornice, strojeva, zaliha repromaterijala i gotovih proizvoda odnosno bez svega. A onda se spletom okolnosti sve promijenilo, kupili su Uzor, tvrtku u stečaju koja je bila potpuno uništena na temelju koje je nastala današnja, druga poduzetnička priča proizvodnje obuće.

„Smatram da im iz svog životnog iskustva imam što reći, a moja poruka je da sada moraju zacrtati nekakve životne ciljeve i moraju vjerovati u njih. Ništa im neće biti lako, kao i sve ostalo u životu, da im niti školovanje neće biti lako, no ako budu ustrajni da će ga završiti, da im na poslovnom putu bili privatni poduzetnici ili radili u državnom i društvenom sektoru neće biti lako. Treba dati više sebe kako bi nam život bio ispunjen i prošao u zadovoljstvu. Želim im reći da budu ustrajni i da će im znanje koje steknu sada biti pomoć i podrška cijeloga života i radnog vijeka.” – poručio je učenicima Zlatko Rabik.

Srednja škola dugi niz godina surađuje s časopisom Poduzetnik pa su učenici i građani već imali prilike slušati zanimljive životne priče, ali i posjetiti uspješne poduzetničke ideje.

„Bili su u našoj školi impozantni predavači, poduzetnici i glumci. Bio je tako ovdje Goran Milić, glumac Zijah Sokolović, a predavanja su bila otvorena za sve zainteresirane, ne samo za naše učenike. Zadnja suradnja s časopisom Poduzetnik bila je ovu jesen, kada smo posjetili tvrtku Bernarda iz Nedelišća, gdje je išlo 8 učenika naše škole.” – rekla je Ljiljana Kasapović, profesorica ekonomske grupe predmeta.

VEZANI TEKSTOVI
16/04/2019

16 imaginarnih tvrtki Srednje škole Isidora Kršnjavog prezentiralo je svoje proizvode i znanje o poduzetništvu na Sajmu vježbeničkih tvrtki. „Izložbeni prostori organizirani su od strane četvrtih razreda ekonomske škole i na taj način oni predstavljaju svoje djelatnosti s kojima su započeli u prvom mjesecu ove školske godine.” – rekla je jedna od mentorica Vesna Dudjak, koja je zajedno s Danicom Čiček nadgledala rad svojih učenika.

„Ove godine dosta je tvrtki odabralo djelatnosti za proizvodnju prehrambenih proizvoda, na primjer slastica, muffina i smothie.” – dodala je Vesna te istaknula da su učenici bili kreativni pa tako imaju tvrtke koje se bave renoviranjem namještaja, jedan fitness centar zatim turističku agenciju, proizvodnju mirisnih kuglica i mirisnih svijeća.

Sajam je imao i natjecateljsku notu, tako je stručno povjerenstvo obišlo sve prezentacijske štandove i donijelo svoj sud, najbolje su birali Ljiljana Kasapović profesorica ekonomske grupe predmeta i predsjednica povjerenstva, Vedrana Ćosić profesorica engleskog i njemačkog jezika i književnosti, Anđelko Puljić profesor ekonomske grupe predmeta, Mirjana Drozd vlasnica cvjećarnice Ciklama u Našicama te Amir Bećiri suvlasnik slastičarnice Express u Našicama. „Same prezentacije vježbeničkih tvrtki odrađene su prije održavanja sajma, a danas se učenici predstavljaju putem izložbenih prostora, odnosno štandova. Povjerenstvo na sajmu ocjenjuje njihovu originalnost, komercijalnu primjenjivost ideje, samo uređenje prodajnog prostora i naravno njihovo poslovno ponašanje te komuniciranje s potencijalnim kupcima odnosno potrošačima.” – rekla je mentorica Vesna.

Tako je u kategoriji „Najbolja prezentacija” pobijedila tvrtka: BUBLINY d.o.o. za proizvodnju i prodaju proizvoda za opuštanje čiji su djelatnici Laura Kalazić, Tamara Čačić i Emanuel Duhaček iz 4.b ekonomske škole. „Smatramo da većina osoba ima naporan dan i želi se odmoriti kad dođe kući, svi prvo započinju s osvježavanjem, pa je naš cilj bio da potencijalni kupci ubace tu kuglicu u kadu, zapale svijeću i opuste se uz ugodan miris.” – rekla je Laura i dodala da su na štandu htjeli upravo stvoriti dojam opuštenosti, pa su istakli plave boje koje povezujemo s vodom.

U kategoriji „Najljepše uređen izložbeni prostor” nagrađena je tvrtka ADRIS CRO d.o.o. turistička agencija čiji su djelatnici Helena Grahovac, Ana Brkić i Ivana Marjančević također iz 4.b razreda. Dok je u nimalo manje važnoj kategoriji „Poslovno ponašanje” nagrađena tvrtka RUBBY d.o.o. za proizvodnju i prodaju bombona čiji su djelatnici Barbara Lamot, Sara Knežević i Marko Ferčec iz 4.a ekonomske škole.

„Danas je vrlo teško opstati na tržištu jer postoji velika konkurencija, naš cilj je proizvoditi bombone po željama naših kupaca.” – rekla je direktorica Barbara te dodala da je kroz ovo naučila kako poslovati, osmišljavati ideje, pružiti pomoć i usmjeriti svoje djelatnike. Ovakav način rada i prezentacijski sajmovi u učenicima pobuđuju želju za radom upravo u usmjerenju kojeg su sami birali, jedna od onih koja je sigurna u svoje buduće radno mjesto je Mia Koljenik. „Lakše ćemo se nakon ovoga moći snaći u stvarnoj firmi, radim u administraciji i sad sam definitivno sigurna da se time želim baviti u životu.” – rekla je Mia.

VEZANI TEKSTOVI
13/04/2019

Dan otvorenih vrata – Srednja škola Isidora Kršnjavog

Aktivan tjedan imali su učenici srednje škole jer raznim aktivnostima obilježili su Projektni tjedan koji se nadovezao na nacionalnu inicijativu Festivala znanosti. Jučerašnji dan ujedno je bio i prezentacijski dan svih aktivnosti, usmjerenja, ali i dostignuća koja su učenici stekli i realizirali tijekom cijele školske godine.

Tema koja se provlačila kroz raznolike radionice bila je „Boje” pa su tako one bile prisutne u slasticama, bile su izrečene kroz glazbu, neke boje čak su izronile iz kemijskih pripravaka, a neke su prezentirane kroz Srednji vijek. Holom škole sezali su mirisi slanih i slatkih delicija učenika ugostiteljskih zanimanja. Slastičari su tako napravili Duginu tortu, pekli palačinke u boji, kuhari su prezentirali jela iz zemalja koje su posjetili kroz Erasmus + projekt dok su konobari napravili nekoliko vrsta voćnih napitaka u raznim bojama.

“Danas smo održali 23 različite aktivnosti koje su pripremili učenici i profesori i smatram da smo pokazali onu ljepotu znanosti budući da smo povezali nekoliko aktivnosti, Festival znanosti, Projektni tjedan, Dan otvorenih vrata i Sajam vježbeničkih tvrtki.” – rekao je ravnatelj Željko Filjak.

Cijela škola bila je okupana bojama, a u svakoj su se učionici održale razne radionice koje su okupile velik broj učenika ove škole, ali i djece iz osnovnih škola iz Našica i šire. Sportska dvorana bila je mjesto održavanja 14. Sajma vježbeničkih tvrtki na kojima su prezentirane kreativne poslovne ideje.

U školskoj knjižnici su se okupila djeca s posebnim potrebama iz Osnovne škole kralja Tomislava, Osnovne škole Josipa Jurja Strossmayera Đurđenovac, ali i učenici srednje škole kojima su kreativnu radionicu, predstavu i plesnu točku priredili volonteri udruge „Otvoreno srce”.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print