19/02/2021

Školsko natjecanje iz povijesti je održano 5. veljače 2021. U tri kategorije sudjelovalo je ukupno 9 učenika. Kako navode iz škole na županijsko natjecanje pozvano je 3 učenika, a najbolji rezultat ostvarili su učenici: u I. kategoriji učenica 1.pmg Martina Guljaš (mentorica Dunja Irha Baričević), u II. kategoriji učenica 2.a og Aurora Markulić i u III. kategoriji učenik Mislav Vukomanović (mentorica Marina Međurečan). Ovim putem im čestitamo na odličnim rezultatima i želimo im što više uspjeha u daljnjim natjecanjima.

 

Izvor: SŠIK Našice

18/02/2021

U Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga Našice ostvaren je eTwinning projekt The history of our city u kojemu su sudjelovale profesorice povijesti Marina Međurečan i profesorica vjeronauka Nikolina Pavlović te 20 učenika drugih razreda opće, jezične i prirodoslovno – matematičke gimnazije. Ciljevi projekta bili su predstaviti lokalnu povijest, istraživati povijesne događaje, razdoblja, ljude ili predmete u svojoj regiji, gradu, selu ili državi, bez ograničenja o vremenu (drevni svijet do danas) ili rasponu tema (povijest zgrada, sportova, vjerskih zajednica itd.), razvijanje digitalnih, jezičnih kompetencija.

Komunikacija je bila na engleskom jeziku na kojem su učenici izradili i sve svoje radove te ih predstavili na eTwinning platformi. Teme koje su izabrali našički učenici ticale su se zavičajne povijesti poput povijesti grada, povijesti crkve sv. Antuna Padovanskog i franjevačkog samostana, inkunabula, crkvice sv. Martina, obitelji Pejačević, Dore Pejačević, Isidora Kršnjavog… Kako navode iz škole, učenici su se s projektom na upoznali na nastavi povijesti i vjeronauka te se time ostvarila uspješna međupredmetna suradnja.

 

Tijekom projekta učenici su se služili video editorima, Power Pointom, Canvom, Glogsterom i Prezi alatom, odlazili na teren, istraživali povijesne osobe i građevine te su nastala dva kratka filma, nekoliko slikopisa i jedan glog koje su predstavili ostalim sudionicima. Na projektu se okupilo 37 učitelja i 152 učenika iz Italije, Grčke, Tunisa, Portugala, Slovačke, Poljske, Armenije, Turske, Hrvatske, Njemačke, Rumunjske, Ukrajine i Španjolske.

 

Foto: Arhiva SŠIK Našice (2019. g.)

26/01/2021

Dan sjećanja na Holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata. Izvorno, riječ holokaust označava žrtvu paljenicu, pri kojoj se spaljuje cijela životinja. Danas je međutim u cijelom svijetu ta riječ uobičajeno ime za genocid nad Židovima (hebrejski: שואה/šoa), te u širem značenju i sustavno istrebljivanje drugih grupa (prvenstveno Romi) za vrijeme nacističkog režima u Njemačkoj.

To se značenje onda ponekad prenosi i na razne druge slučajeve sustavnog i/ili masovnog istrebljivanja ljudi (npr. “nuklearni holokaust” za globalni nuklearni rat, genocid nad Armencima u Turskoj 1916.-1917. i dr.). Ovaj se Dan obilježava diljem Europe, a u najvećem broju europskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja. Na taj dan 1945. Crvena armija oslobodila je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj. Tog se datuma ovaj Dan sjećanja obilježava i u Republici Hrvatskoj.

 

Hrvatska je u studenome 2005. postala stalnom članicom Radne skupine za međunarodnu suradnju na području obrazovanja, sjećanja i istraživanja o Holokaustu, a pojačana je osobito obrazovna djelatnost u tom smislu. U Izraelu, koji Dan sjećanja na Holokaust obilježava u proljeće, istoga dana obilježava se Nacionalni dan borbe protiv antisemitizma. Izraelske škole, vojska, javne institucije i mediji provode posebne programe koji se bave antisemitizmom u svijetu.

 

U Srednjoj školi Isidora Kršnjavog Našice obilježava se Dan sjećanja na Holokaust 26. i 27. 1. 2018. godine. Učenici 4. a opće gimnazije postavili su izložbu koja ide diljem Slavonije, od Valpova, Našica, Osijeka do drugih mjesta, s ciljem ukazivanja na strahote zločina počinjenih za vrijeme Holokausta. Izložbu je srednjoj školi posudila Židovska općina Osijek.

 

Kako poručuju iz škole cilj ovoga rada jest proširiti svijest učenika o potrebi tolerancije različitosti, borbe protiv nasilja i posebno naglasiti snagu volje za život i ljubav te nesebičnost pripadnika drugih naroda koji su spašavali Židove. Iz škole se nadaju da će i ostali učenici te djelatnici škole, zastati pred panoima o Holokaustu, odati počast žrtvama i naučiti nešto novo i poučno iz te tragične priče.

 

Učenica 3. a opće gimnazije Nina Koljđeraj napravila je video uradak pod mentorstvom prof. Marine Međurečan povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, a video možete pogledati ovdje.

 

Izvor: SŠIK Našice, Kristina Novak, prof., Marina Međurečan, prof.

15/01/2021

Srednja škola Isidora Kršnjavoga izvijestila je kako će se organizirati nastava u drugom nastavnom polugodištu. Od 18. siječnja 2021. godine. u trajanju od dva tjedna, nastava će se odvijati na sljedeći način: Prema Modelu A (u školi) nastava će se odvijati za učenike završnih razreda (trogodišnjih i četverogodišnjih programa), učenike zanimanja pomoćni kuhar i slastičar – TES, praktičnu nastavu i vježbe u praktikumu, školskoj radionici, ugostiteljskom praktikumu, radioničke vježbe, laboratorijske vježbe OE-elektrotehnika; tehnološke vježbe – JMO.

Za sve ostale učenike kao i teorijska nastava za učenike nižih razreda strukovnih zanimanja koji će pohađati praktičnu nastavu prema Modelu A, nastava će se odvijati prema Modelu C (na daljinu). Svi učenici za koje se nastava odvija po Modelu A u školu dolaze u prijepodne. Raspored za učenike će biti objavljen na web stranici škole. Također, iz škole su izvijestili kako će vrijeme odvoza i dovoza u organiziranom prijevozu za učenike koji će dolaziti u Našice na praktičnu nastavu tijekom siječnja biti kao u dane nastave. Svi učenici dolaze u jutarnju smjenu. Potvrde za prijevoz za mjesec siječanj učenici mogu podići na ulazu u školu od 19. 1. 2021.

15/12/2020

Udruženim snagama članova Udruge Otvoreno srce i uz pomoć bivše učenice škole Božane Gužvić koja je trenutno u Dublinu, članovi su pomogli četiri obitelji te darivali prigodnim darovima uoči sv. Nikole učenike s poteškoćama u Osnovnoj školi kralja Tomislava Našice i u svojoj srednjoj školi, a pred Božić posjetit će i učenike u OŠ u Đurđenovcu. Na poticaj školskog volonterskog kluba i Udruge Otvoreno srce dio kolektiva Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice se pridružio i donirao radni materijal za izradu suvenira: gips, ljepilo za drvo, silikon, glinamol, boje, ponešto odjeće, prehrambenih namirnica, tepisone te novčana sredstva, navode iz škole.

 

Izvor: SŠIK Našice

18/11/2020

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2020. ove nam godine dolazi u vrijeme epidemiološke krize. Učenici i profesori srednje škole, uključili su se u obilježavanje prigodnim programom i paljenjem lampiona u atriju škole uvažavajući sve epidemiološke mjere. Odali su počast i poštovanje svim hrvatskim braniteljima i građanima koji su svojim djelima i životima branili Hrvatsku.

Koordinatori obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje su bili Krunoslav Kovačević,prof i Danijela Puhanić,prof. Danas, 29 godina nakon ovog strašnog događaja, s tugom i boli prisjećamo se svih žrtava stradalih u Vukovaru, ali i svih žrtava Domovinskog rata. Neka nam njihova žrtva bude podsjetnik kako sloboda koju živimo nije dar s neba, nego su je izvojevali naši branitelji i svi stradali heroji tijekom naše povijesti. „Navik nek živi ki zgine pošteno.“ (Fran Krsto Frankopan) Neka im je čast i slava i vječna hvala za slobodu koju živimo!

17/11/2020

Učenici 4. a razreda opće gimnazije i 2. razreda jezične gimnazije Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice obilježili su Međunarodni dan tolerancije. Kako navode, dok su prethodnih godina ovaj važan datum obilježavali multimedijskim događanjima u višenamjenskoj dvorani škole, ove su se godine poslužili eTwinning platformom.

Nakon održanog online sastanka, Adrijana Rajić, profesor mentor engleskoga jezika postavila je upute za sudjelovanje u ovom događaju u virtualne učionice spomenutih razreda. Učenici su mogli priložiti svoje radove i razmijeniti ideje na Padletu, a za inspiraciju im je poslužila web stranica Ujedinjenih naroda na temu Međunarodnog dana tolerancije. Događaju u doprinijeli izradom multimedijalnih plakata s ciljem osvještavanja važnosti prihvaćanja različitosti u društvu.

27/10/2020

Uspješna i kontinuirana suradnja od 2018. godine na provođenju nacionalnog projekta „Europski kviz o novcu“ u organizaciji Hrvatske udruge banaka (HUB) u suradnji sa Štedopisom, Institutom za financijsko obrazovanje uz pozitivnu ocjenu Agencije za odgoj i obrazovanje povodom Europskog tjedna novca, kao i provođenje Anketa o financijskoj pismenosti i ostalih tematskih aktivnosti, rezultirala je vrijednom donacijom Srednjoj školu Isidora Kršnjavoga Našice.

Škola je dobila donaciju od 198 primjeraka udžbenika Moj novac, moja budućnost – udžbenik o osobnim financijama za srednje škole u izdanju ŠTEDOPISA Instituta za financijsko obrazovanje. Autorice udžbenika su ugledne profesorice Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Marijana Ivanov, Dajana Barbić i Andrea Lučić. Udžbenik odgovara na pitanja kako odgovorno upravljati svojim novcem, štedjeti više, a trošiti manje te kako pametno ulagati. Donirani udžbenici sastavni su dio projekta Financijske pismenosti koji se provodi u srednjoj školi s ciljem podizanja financijske pismenosti mladih.

26/10/2020

Jučer se obilježio Dan darivatelja krvi stoga su tim povodom profesorice SŠIK Našice Željka Pajnić i Lidija Kovačević ostvarile s učenicima 1. razreda trgovine kreativnu radionicu izrade straničnika. Učenici su oslikavali i ispisivali poruke o humanosti dok je cilj obilježavanja bio osvješćivanje vrijednosti tog humanog čina te poticanje učenika na dobrovoljno darivanje krvi.

Foto: SŠIK Našice

23/10/2020

Ovu je školsku i nastavnu godinu Srednja škola Isidora Kršnjavoga započela s 4 nova Erasmus+ projekta u području KA229 – strateška partnerstva, a nastavlja se partnerstvo na projektu Lernen mit Spaß – Unterrichten mit modernen Lernmethoden. Svi su projekti sufinancirani sredstvima EU. Vrijednost svakog projekta za ovu školu kreće se od 26.000,00 do više od 32.000,00 eura, a ukupna vrijednost svih projekata je 809.534,00 eura. Posebno valja naglasiti da je projekt Sound (STEM) all around prvi projekt ovog tipa u kojemu je ova ustanova koordinator.

Ovih pet projekata trebali bi pomoći internacionalizaciji našičke srednje škole, osmišljavanju novih kurikuluma te dati dodatnu vrijednost europskoj dimenziji, vidljivosti škole u Europskoj uniji i unapređenju suradnje škole i lokalne zajednice. Razvijanje vještina i stjecanje novih kompetencija učenika i nastavnika dodatno će osnažiti školske kapacitete, učvrstiti školu u okružju konkurentnih škola s našega područja te učenike pripremiti za nastavak školovanja i tržište rada.

 

Svaki od projekata ima svoje zadane ciljeve i teme, ali i određena pravila provedbe. Također, učenicima i nastavnom osoblju omogućuju se mobilnosti u partnerske zemlje, kao i dolazak partnera u Našice. Ustanove s kojima će SŠIK sljedeće dvije godine surađivati nalaze se u Grčkoj, Turskoj, Italiji, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Latviji, Sloveniji, Portugalu, Španjolskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Norveškoj.

 

Tijekom trajanja projekata provode se redovite analize i evaluacije, radionice, predavanja, istraživanja, surađuje se na eTwinning platformi, koriste se digitalni alati, suradničko učenje, kritičko promišljanje, upoznaju naslijeđe i kultura europskih zemalja, obrazovni sustavi, dijele iskustva s kolegama i učenicima u školama. U projektima sudjeluje dvadesetak profesora koji su okupljeni u timove za svaki projekt, a koordinatori su profesori Mirjana Rajić, Adrijana Rajić, Goran Hajnal i Nikolina Pavlović.