18/11/2019

Obilježavajući Mjesec hrvatske knjige učenici prvog razreda konobara, Srednje škole Isidora Kršnjavog, proveli su aktivnost pod nazivom „Spoj na slijepo s knjigom”. U školskoj knjižnici čekale su ih pripremljene knjige omotane papirom, pa tako oni nisu mogli niti naslutiti o kojim se to poznatim naslovima knjiga radi, niti prepoznati autora knjige.

Na svakoj knjizi bila je otisnuta samo prva rečenica s kojom priča počinje, pa je tako svaki učenik po želji ili intuiciji izabrao knjigu. U suradnji sa profesoricom Sanjom Kurucić razgovarali su o izabranim knjigama, o tome što su očekivali ispod omota, te jesu li se razočarali. Razgovarali su i o piscima, sadržaju, predrasudama prema čitanju i knjigama, bilo da je riječ o debljini knjige, izgledu korica, autoru i drugo. Osim čitanja, zabavili su se i kreativnim rukotvorinama, izradom straničnik, odnosno bookmarkera, na kojeg su napisali rečenicu kojom bi započinjala njihova knjiga, kada bi je sami odlučili napisati.

VEZANI TEKSTOVI
12/11/2019

Obilježavajući Mjesec hrvatske knjige, učenici 2. prodavača s profesoricama su istražili knjižni fond, te izdvojili i izložili najstarije knjige koje naša knjižnica posjeduje. Uz knjige su izloženi i bookmarkeri ili straničnika koje su izradili učenici iz Litve, u sklopu prošlogodišnjeg projekta Razmjene straničnika.

Izvor: Sanja Kurucić, SSIK

VEZANI TEKSTOVI
03/11/2019

U školskoj knjižnici Srednje škole Isidora Kršnjavoga, povodom Mjeseca hrvatske knjige, školske knjižničarke, Manuela Kojić i Sanja Kurucić, provele su radionicu pod nazivom „Stvaranje blackout poezije“. Radionica je osmišljena s ciljem promicanja književnosti i kreativnosti učenika, a u radionici su tijekom sata razrednika sudjelovali učenici 3.a razreda OG, 1. konobara i 3. pomoćnog kuhara, zajedno sa svojim razrednicama i nastavnicama, Marinom Međurečan, Lidijom Kovačević i Željkom Horvat.

U uvodnom dijelu kroz prezentaciju su definirali blackout poeziju, a nakon toga uslijedila je radionica, na kojoj su učenici na određenom tekstu odabirali riječi koje same po sebi sačinjavaju novu i neovisnu misaonu cjelinu, a ostatak riječi zacrnili su crnim markerom. Učenici su stvarali vlastitu, novu i zanimljivu poeziju, te su maštovitim precrtavanjem nepotrebnog teksta vizualno napravili zanimljive uratke, koji su potom izloženi u holu.

Foto: ustupljene fotografije

VEZANI TEKSTOVI
28/10/2019

Učenice ugostiteljske struke 2. i 3. razreda kuhara (Brigita Retich, Dorja Vulić, Laura Gašparić i Melani Mihalek) te dva konobara (Sara Gvozdić i Iva Stipić) sa svojim profesoricama Željkom Horvat i Zdenkom Crndić održale su u Malom likovnom salonu Hotela Panolija radionicu i prezentaciju pod nazivom „Buča, kraljica jeseni“.

Ovo je prva u nizu radionica iz ciklusa „Sve boje zdravlja“. Nit vodilja kroz ovu i buduće radionice je uporaba u prehrani hrane koja sadrži određene pigmente. U ovoj radionici tema su bili karotenoidi – narančasti pigmenti. Tako su se na jelovniku našla jela od buče, naranče, mrkve:

  • Humus od buče i tahini paste
  • Jesenski rižoto
  • Ciabatta od buče
  • Kava od buče
  • Kolač od buče, naranče i lješnjaka
  • Savijača od buče i jabuka

Cilj održavanja ovih radionica je prezentacija rada učenika i nastavnika prehrambene i ugostiteljske struke te promoviranje zdravog načina prehrane.

Posjetitelji su pokazali veliko zadovoljstvo ovom idejom i oduševljenje priređenim delicijama. Njihovi dobrovoljni prilozi utrošit će se za nabavku namirnica za iduću radionicu koja će se održati na istom mjestu krajem studenog. Koji pigment će biti osnova saznat će se uskoro.

VEZANI TEKSTOVI
23/10/2019

Svoj rad i uspjeh srednjoškolci temelje na jabukama

U predvorju Srednje škole Isidora Kršnjavog povodom Dana jabuke postavljen je izložbeni štand vježbeničke tvrtke Malus d.o.o. Jedna je to, od četiri imaginarne tvrtke, nastale kao dio ekonomske grupe predmeta u četvrtim razredima ekonomskog usmjerenja.

„Odlučili smo obilježiti Dan jabuka izložbenim štandom, u predvorju škole, s kojim smo bili i na regionalnim sajmovima u Vukovaru i u Osijeku. Cilj nam je upoznati učenike sa svojim proizvodima, pa smo im ovom prilikom omogućili da uz dobrovoljni prilog mogli kušati i kupiti pitu od jabuka, jabuke ili jabučni ocat.” – rekla je Lidija Lovrić voditeljica vježbeničke tvrtke Malus d.o.o. koja proizvodi proizvode od jabuka.

Dobrovoljni prilog koji su učenice, Tena Horvatović, Sabina Janžek, Magdalena Kubala, prikupile utrošit će se za poslovanje njihove tvrtke u što ulazi materijal za nastavu, te promotivni materijal.

„U asortimanu imamo džem od jabuka, čips od jabuke i karamelizirane jabuke, a samo ime naše tvrtke Malus na latinskom znači jabuka. Kroz ovaj predmet i vlastitu tvrtku, naučili smo jako puno jer nastava nije klasičnog tipa, nego se aktivno družimo, radimo na računalima i učimo kako tvrtke funkcioniraju u stvarnom životu.” – rekla je Magdalena Kubala. Oni su jedina tvrtka u školi koja promovira jabuke koje im je ove godine donirao OPG Kasapović. Prošle godine partner im je bio OPG Jug, na čijem su imanju održali i terensku nastavu, u kojoj su učenici naučili više o proizvodnji, ali i preradi voća. Ovim obilježavanjem ujedno su započele i prve pripreme za Sajam vježbeničkih tvrtki u našičkoj srednjoj školi, koji se održava u travnju.

VEZANI TEKSTOVI
14/10/2019

Profesorice promovirale učenje sa zadovoljstvom

Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice uvelike sudjeluje u kvalitetnom usavršavanju stranih jezika, pa su tako profesorice stranih jezika, Mirjana Rajić i Adrijana Rajić, sudjelovale na stručnom usavršavanju u sklopu Erasmus+ projekta od 4. do 8. listopada 2019. godine. Naziv projekta bio je „Lernen mit Spaß – Unterrichten mit modernen Lernmethoden“, što bi u prijevodu značilo „Učenje sa zadovoljstvom – poučavanje suvremenim metodama učenja”. Domaćin skupa bila je Španjolska, a ostali partneri sudionici bili su iz Italije, Poljske i Mađarske, s tim da je svaka od zemalja imala po dva predstavnika nastavnika i stručnog osoblja.

Profesorica savjetnica njemačkog jezika, Mirjana Rajić, na temu „WebQuest u nastavi stranih jezika” održala je edukativno predavanje i radionicu, dok je profesorica mentor Adrijana Rajić kroz predavanja i radionicu na temu „Primjeri dobre prakse” s kolegama podijelila vlastita iskustva.

Osim predavanja i radionica, naše profesorice sudjelovale su i u nastavi njemačkog jezika, a zatim su posjetile državnu školu za učenje stranih jezika, s naglaskom na njemački jezik. Nakon toga, sa koordinatoricama projekta, dogovorile su detalje predstojećih aktivnosti, te su utvrdile datume ostalih mobilnosti. Osim rada u školi domaćina IES AS Legoas u gradu Ourense, mobilnost je uključivala i obilaske kulturno – povijesnih znamenitosti grada i okolice.

Foto: Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice

VEZANI TEKSTOVI
03/10/2019

Međunarodni dan glazbe, koji se u svijetu obilježava 1. listopada, zanimljivom izložbom raznih glazbala proslavili su i srednjoškolci. Učenici 2. pmg razreda Srednje škole Isidora Kršnjavog organizirali su glazbeno druženje, a na glazbalima su zasvirali, tijekom velikog odmora, gotovo svi učenici. Za sudjelovanje u ovakvom načinu obilježavanja, nije bilo potrebno nikakvo glazbeno predznanje, samo dobra volja. Tako su školom odjekivali zvuci glasovira, harmonike, ksilofona, metalofona, djembea, bongosa, cajona, tambura te naravno smijeha veselih učenika. Zasvirali su ovom prigodom i profesori.

Foto: ustupljene fotografije

VEZANI TEKSTOVI
29/09/2019

Nacionalnu oznaku kvalitete dobio je eTwinning projekt našičkih srednjoškolki pod nazivom „Once upon a time, the West“. U njemu su školske godine 2018./2019. sudjelovale učenice 3. a razreda opće gimnazije, Andrea Fehir, Nikol Perković, Nikolina Peršić, Ida Raich, Nora Slivar i Tamara Sajda, pod vodstvom profesorice mentorice Adrijane Rajić. Tema projekta jest pitanje zašto je povijest Zapada pretvorena u legendarni filmski žanr, vestern?

“Radeći na projektu učenici su surađivali u međunarodnim timovima i proučavali tri vesterna – s povijesnog gledišta, učenici su naučili puno o povijesnim elementima na koja se odnose filmski isječci; s filozofskog gledišta, raspravljali su o problemima u vezi poimanja ‘Ideje napretka’, ‘Oblika i mjesta moći’, ‘Mitova i heroja’.” – istaknula je mentorica Adrijana Rajić koja napominje da je najvažniji rezultat rada na ovom projektu ostvarena suradnja te iskustvo učenja u digitalnom okruženju, ne samo kroz zajednički rad, već i samostalno istraživanje zadanih tema. Projektom su obuhvaćene teme iz raznih nastavnih predmeta poput Geografije, Povijesti, Stranih jezika, Informatike i Hrvatskoga jezika, a tijekom njenog provođenja učenice su koristile engleski jezik.

“Tijekom provedbe ovog eTwinning projekta korištene su pedagoške inovacije. Projekt je integriran u kurikulum. Komunikacija i suradnja partnerskih škola je ostvarena. Rezultati projekta i diseminacija projekta kvalitetno su predstavljeni u odgojno – obrazovnoj ustanovi, te su vidljivi u TwinSpace-u. Potiče se suradnja s medijima. Tijekom provedbe projekta korišten je niz web alata.” – stoji u obrazloženju odluke o dodjeli Nacionalne oznake kvalitete.

Oznaka kvalitete je konkretno priznanje učiteljima i školama za visoku razinu rada na eTwinning aktivnostima. Za učenike, ovo je poticaj i nagrada za uloženi trud, a za škole je to javno priznanje njihove predanosti kvaliteti i otvorenosti prema suradnji na europskoj razini.

VEZANI TEKSTOVI
20/09/2019

Učenici i profesori Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice obilježili su Dan Hrvatskog olimpijskog odbora tradicionalnom „Šetnjom do zdravlja”. Krenuvši ujutro s igrališta NK NAŠK-a, prehodali su osam kilometara, a nakon toga je slijedila nogometna utakmica u kojoj su sudjelovali učenici.

Prije nego što su učenici i profesori krenuli u šetnju, ravnatelj srednje škole, Željko Filjak, rekao je nekoliko riječi o ovoj aktivnosti.

„Ovo je tradicionalna akcija koju smo pokrenuli u smislu promoviranja zdravlja kretanjem u prirodi. Cilj je izdvojiti jedan dan da se, u današnjem svijetu punom tehnologije, izađe iz kuće i posveti prirodi s ciljem očuvanja zdravlja, te na taj način obilježiti zajedništvo u čemu sudjeluje cijela škola. Ovom akcijom želimo obilježiti nekoliko važnih datuma u rujnu, koji se poklapaju s početkom školske godine. Dakle, ovo je, na neki način, poziv svim učenicima da se uključe u rad velikog broja udruga i klubova, kojima Grad Našice nastoji potaknuti sportske aktivnosti. Zahvaljujem NK NAŠK – u što nam izlazi u susret ustupanjem ovih prostora, Gradu Našicama, koji nam pruža tehničku i materijalnu pomoć pri realiziranju ovog projekta, te gradonačelniku Josipu Miletiću na podršci i potpori.” -rekao je Željko Filjak, ravnatelj Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice.

Okupljene srednjoškolce, njih oko 900, pozdravio je i gradonačelnik, Josip Miletić.

„Zahvaljujem vam što ste se ovdje okupili, kao i za aktivnost u sportskim klubovima i zajednici. Želim vam puno uspjeha u novoj školskoj godini i ostvarenje vaših ciljeva.” – rekao je gradonačelnik, Josip Miletić.

VEZANI TEKSTOVI
28/08/2019

Učenici 2. razreda ugostiteljske struke, kuhari, konobari i slastičari, iz Srednje škole Isidora Kršnjavog Našice, otputovali su krajem srpnja u Mali Lošinj na ljetnu stručnu praksu u trajanju od 182 sata. Svoju stručnu praksu ovi učenici odrađuju u ugostiteljskim objektima visokih kategorija tvrtke Jadranka s kojom našička škola ima višegodišnju suradnju.

Učenike su pripremali te s njima otputovali i njihovi voditelji praktične nastave.  U prvom dijelu u pratnji su bili stručni učitelji Marica Canecki i Ana Mirković dok su u drugom dijelu s učenicima bili stručni učitelji Stanislav Vinković i Antonela Glušac. Dodatna znanja i nove vještine bit će motivacija za 14 učenika koji su se samoinicijativno javili te zadovoljili određene zahtjevnosti natječaja. Neki od zahtjeva su bili vrlo dobar uspjeh (kuhari, slastičari), dobar uspjeh (3,00) konobari, uzorno vladanje te spremnost na usvajanje novih znanja i kompetencija. „Želimo im da se vrate zadovoljni, sretni, oplemenjeni novim znanjima i iskustvima te s pozivnicom za nastavak suradnje kako škole tako i mogućnosti zapošljavanja u jednom od visoko kategoriziranih objekata” – rekla je profesorica Ljiljana Kasapović voditeljica ekonomsko -trgovačko – ugostiteljske škole.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print