18/01/2019

Učenici i nastavnici našičke srednje škole ponovno sudjeluju u programima mobilnosti te postaju već iskusni i dugogodišnji korisnici programa Erasmus+.

Kroz projekte želimo unaprijediti kvalitetu obrazovanja u samoj ustanovi, povezati školu s nacionalnim i internacionalnim partnerima iz obrazovnog područja i realnog sektora te doprinijeti tome da učenici nakon školovanja budu što konkurentniji na tržištu rada.

Kroz mobilnost, učenicima omogućavamo stjecanje najnovijih znanja i vještina u području struke kako bi pronašli svoje mjesto na tržištu rada i pridonijeli razvoju gospodarstva i društva u cijelosti.

Učenici strukovnih zanimanja (smjer kuhar, tehničar za elektrotehniku, slastičar i agrotehničar) našičke srednje škole pohađat će stručnu praksu u tvrtkama u Portugalu, Italiji, Sloveniji i Češkoj kroz projektne aktivnosti u sklopu Programa Erasmus+ 2018./2019.

Škola nositelj projekta u Programu Erasmus+ za Ključnu aktivnost 1 iz područja strukovnog obrazovanja i osposobljavanja je Srednja Škola Isidora Kršnjavoga Našice. Partneri na projektu su portugalska organizacija Bragamob, slovenska strukovna škola Školski center Celje, talijanska organizacija Euroform i češka organizacija Edumob. Projekt financira Europska unija, a sredstva je odobrila Agencija za mobilnost i programe EU.

Tijekom dvotjednog/trotjednog stručnog osposobljavanja u obliku odrađivanja stručne prakse, učenicima će biti pružena mogućnost stjecanja specifičnih znanja i vještina kroz primjenu novih i suvremenijih oblika metoda rada, stjecanje novih i usavršavanje već stečenih znanja i vještina, upoznavanje s radnom praksom zemalja primateljica, unaprjeđenje jezičnih kompetencija te edukacija iz područja međukulturalnosti, građanstva i tolerancije različitosti.

Kako bi stekli iskustvo inozemne stručne prakse i slijedom toga unaprijedili stručne kompetencije razmjenjujući znanja i iskustva sa stručnim kadrovima zemalja primateljica, bit će realizirana mobilnost 34 učenika drugih, trećih i četvrtih razreda spomenutih struka. Učenici 2. razreda agrotehničar ići će na praksu u Češku, učenici 3. razreda kuhara i dio učenika 4. razreda tehničara za elektroniku ići će u Portugal, učenici 3. razreda slastičara te drugi dio učenika 4. razreda tehničara za elektroniku ići će u Italiju, dok učenici 3. razreda tehničara za elektroniku idu u Sloveniju.

Učenicima su dodijeljeni mentori koji će ih upoznati s poslovanjem tvrtke te ih poučiti novim i suvremenijim metodama rada koje koriste u svom svakodnevnom radu. Mobilnost će biti realizirana tijekom veljače, ožujka i travnja 2019., a prethodit će joj pripremne aktivnosti: jezične, kulturološke, pedagoške i stručne.

Nakon završene mobilnosti učenici će dobiti certifikat, odnosno Europass koji će im služi kao dokaz odrađene inozemne prakse i koji je priznat kao uvjerenje kojim se dokazuje i vrednuje posjedovanje stručnih kompetencija, priznatih u svim zemljama EU.

Kroz ove mobilnosti učenici će unaprijediti svoje stručne, jezične i socijalne kompetencije koje će moći iskoristiti u svrhu bolje konkurentnosti na tržištu rada ili u svrhu nastavka školovanja.

Profesori odgovorni za pisanje i prijavu projektnog prijedloga te provedbu svih planiranih projektnih aktivnosti su ravnatelj Željko Filjak i profesori Barbara Bošnjak, Josip Brkić, Goran Knežević, Sanja Kurucić, Božidar Sabo, Darko Eršetić i Krunoslav Kovačević.

VEZANI TEKSTOVI
02/12/2018

Uspjeh našičkih srednjoškolaca na međunarodnom natjecanju iz informatike

Četiri učenika Srednje škole Isidora Kršnjvoga Našice plasirala su se u 10% najboljih u Republici Hrvatskoj u kategoriji srednjih škola na međunarodnom natjecanju iz informatike i računalnog razmišljanja – “Dabar 2018”. To su: Ivan Vrekalović – učenik 1. razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije, Leopold Brodar i Pavle Ergović – učenici 2. razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije te Patrik Makaj – učenik 4.b razreda opće gimnazije. Mentori učenika su prof. mentor za informatiku Barbara Knežević i prof. Zdenko Lovrić. Organizator natjecanja za Hrvatsku je udruga “Suradnici u učenju” uz podršku Hrvatskog saveza informatičara, Visokog učilišta Algebra i CARNET-a, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

VEZANI TEKSTOVI
10/11/2018

Prigodom obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, u našu školu pozvali smo Julijanu Adamović, hrvatsku književnicu, autoricu romana i zbirki priča za odrasle i djecu. Odgovarajući na unaprijed pripremljena pitanja, književnica je s učenicima podijelila svoja razmišljanja o književnosti, knjigama, o razlozima pisanja, potrebi i vrijednosti čitanja književnih djela. Pred kraj susreta pročitala je dvije priče iz zbirke kratkih priča Dnevnik sivog mačka i druge priče.

„Mjesec hrvatske knjige“ tradicionalna je i najveća manifestacija u Hrvatskoj posvećena knjizi, knjižarstvu i knjižničarstvu. Od 15. listopada do 15. studenoga u mnogim hrvatskim knjižnicama i školama, održavaju se brojne aktivnosti kojima je cilj približiti knjigu krajnjem korisniku. Ovogodišnja je manifestacija posvećena kulturnoj baštini s glavnom temom “Baš baština” i motom “(U)čitaj nasljeđe!”

VEZANI TEKSTOVI
07/11/2018

Prigodom obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, 8. studenoga s početkom u 18:40 sati, učenici i nastavnici Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice imat će priliku ugostiti Julijanu Adamović, hrvatsku književnicu, autoricu romana i zbirki priča za odrasle i djecu. Dobitnica je nagrade Kiklop za zbirku priča „Kako su nas ukrali Ciganima” iz 2008.

Godine 2009. u izdanju V.B.Z.-a izlazi joj zbirka kratkih priča „Konzerviranje”. 2013. godine u nakladi Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade objavljuje roman „Da ti pamet stane”, te zbirku kratkih priča za djecu „Dnevnik sivog mačka i druge priče”, u koautorstvu sa svojim tada dvanaestogodišnjim sinom. U nakladi Semafora 2015. izlazi joj zbirka poezije „Sunce na šalteru”, a u 2016. treća zbirka kratke proze, „Glineni anđeli”. Godine 2018. godine objavljuje svoj prvi roman „Divlje guske” – dirljiv, moćan i potresan roman o odrastanju.

Proznim djelima zastupljena je u brojnim skupnim zbirkama i na portalima. Vanjski je suradnik T – portala, gdje objavljuje osvrte na društveno – političke prilike u Hrvatskoj.

VEZANI TEKSTOVI
28/10/2018

U višenamjenskoj dvorani Srednje škole Isidora Kršnajvoga Našice održan je dvodnevni stručni skup „Školstvo našičkoga kraja“. Organizatori skupa su Udruga za hrvatsku povjesnicu Našice, Ogranak Matice hrvatske u Našicama i zavičajni muzej Našice koji su prošle godine pokrenuli projekt istraživanja i obilježavanja značajnih obljetnica vezanih uz povijest svjetovnog školstva u Našicama.

Skup je organiziran povodom značajnih obljetnica našičkog školstva 240. obljetnice otvaranja prve svjetovne škole, 160. obljetnice podizanja nove zgrade pučke škole. 110. obljetnice početka rada Više pučke škole te 60. obljetnice prvih maturanata našičke Gimnazije.

Ciljevi skupa su osvrt na dugu povijest školstva u našičkom kraju, obilježavanje značajnih obljetnica vezanih uz povijest svjetovnog školstva u Našicama, prikaz rada škola u našičkom kraju, određenje mogućih pravaca razvoja školstva u našičkom kraju te razmjena znanja, iskustava i ideja sudionika Skupa.

Na otvorenju skupa u ime organizatora nazočne su pozdravili i izložili program i ciljeve skupa Silvija Lučevnjak ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice i Nada Tomašević predsjednica Udruge za hrvatsku povjesnicu Našice. Nazočne su pozdravili i domaćin skupa ravnatelj srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice Željko Filjak te Franjo Čičak predstavnika Agencije za odgoj i obrazovanje Podružnica Osijek. Sve nazočne je pozdravio i otvorio Skup gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić te istaknuo da možemo biti ponosni na našičko školstvo. Otvaranje skupa svojim nastupom uveličao je Pjevački zbor Osnovne škole kralja Tomislava.

Izlagači na skupu su bili Renata Bošnjaković, Dinko Župan, Branko Kranjčev, Sandra Hvizdak, Snježana Kanđera, Josip Patajac, Željko Filjak, Zlatko Kovač, Dunja Irha Baričević, Ana Marošević, Zdenka Vukomanović, Marko Knežević, Ljerka Ćorković, Nada Tomašević, Toni Markotić, Dražen Turza, Marina Kopri, Silvija Lučevnjak i Silvija Šokić.

VEZANI TEKSTOVI
24/10/2018

Poziv na stručni skup "Školstvo našičkog kraja"

Stručni skup „Školstvo našičkoga kraja“ će se održati u Našicama, 26. i 27. listopada 2018. godine, u srednjoj školi Isidora Kršnjavoga.

Program skupa:

Petak (26. 10. 2018.)

12.30 – 13.00: prijava sudionika i preuzimanje radnih materijala Skupa

 

13.00 – 13.30: svečanost otvaranja i pozdravni govori uz sudjelovanje Zbora OŠ kralja Tomislava Našice, Nade Tomašević, predsjednice Udruge za hrvatsku povjesnicu u Našicama, Željka Filjka, ravnatelja Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice, Josip Miletića, gradonačelnika Grada Našica, Franje Čička, predstavnika Agencije za odgoj i obrazovanje, Podružnica Osijek.

 

13.30 – 13.45: Renata Bošnjaković: Školstvo u Našicama do otvaranja prve svjetovne škole

13.45 – 14.00: Dinko Župan: Povijest školstva u Hrvatskoj od 18. do kraja 20. stoljeća

14.00 – 14.15: Branko Kranjčev: Osnivanje prve svjetovne osnovne škole u Našicama i njeno djelovanje od 1778. do 1945. godine

14.15 – 14.30: Branko Kranjčev: Viša pučka škola u Našicama i njena djelatnost od 1908. do 1947. godine

14.30 – 14.45: Sandra Hvizdak: Osnovno školstvo u Našicama od 1945. do danas

14.45 – 15.00: stanka za kavu

15.00 – 15.15: Snježana Kanđera: Povijest predškolskog odgoja Našica i okolice

15.15 – 15.30: Josip Patajac: Povijest razvoja srednjega školstva u Našicama

15.30 – 15.45: Željko Filjak: Stanje u srednjem školstvu Našica – danas

15.45 – 16.00: Zlatko Kovač: Ključni demografski pokazatelji, procesi i trendovi suvremenog našičkog srednjeg školstva na početku 21. stoljeća

16.00 – 16.15: Dunja Irha Baričević: Obrazovanje odraslih

16.15 – 16.30: Ana Marošević: Povijest školstva stanovnika slovačkog govornog područja

(Slovaka) u Markovcu Našičkom i Našicama (od početaka do danas)

16.30 – 17.00: rasprava

Zajednički domjenak za sve sudionike

 

Subota (27. 10. 2018.)

09.00 – 9.15: Zdenka Vukomanović: Osnovna škola u Podgoraču, nekad i danas

09.15 – 9.30: Marko Knežević: Povijest školstva u Feričancima

09.30 – 9.45: Ljerka Ćorković: Osnovno školstvo u Jelisavcu, nekad i danas

09.45 – 10.00: Nada Tomašević: Pučka škola u Breziku (Našičkom)

10.00 – 10.15: Toni Markotić: Osnovna škola u Đurđenovcu, nekad i danas

10.15 – 10.30: Dražen Turza: Srednja škola Josipa Kozarca Đurđenovac

10.30 – 10. 45: stanka za kavu

10.45 – 11.00: Marina Kopri: Razvoj glazbenog školstva u Našicama – samostalna Osnovna glazbena škola Kontesa Dora

11.00 – 11.15: Silvija Lučevnjak: Znameniti učitelji i učiteljska društva našičkog kraja

11.15 – 11.30: Branko Kranjčev: Podružnica Pedagoško književnog zbora u Našicama i njeno djelovanje od 1968. do 1978. godine

11.30 – 11.45: Silvija Šokić: Pregled izdavačke djelatnosti školskih ustanova s područja Grada Našica (prikaz izdavaštva škola)

11.45 – 12.15: rasprava i zaključci skupa

VEZANI TEKSTOVI
27/09/2018

Ostvaren projekt „Život bez predrasuda”

Učenici srednje škole Isidora Kršnjavog i volonteri u udruzi Otvoreno srce, Našice; 4.a i 4.b razreda ekonomske škole s razrednicama Lidijom Lovrić i Tanjom Horvat te nastavnicima Zlatkom Kovačem i Anđelkom Cvijetovićem 24. rujna sudjelovali su u projektu „Život bez predrasuda” koji se ostvaruje već preko 15 godina.

Profesor Anđelko Cvijetović o realizaciji projekta je izjavio.

„Smisao ovog projekta je upoznavanje s jednom velikom religijskom zajednicom, državnom institucijom te je vrhunac predstava u kazalištu koja na svoj satirički način također doprinosi upoznavanju s različitima, nedovoljno poznatim, a značajnim društvenim temama, nadilaženju stereotipa i predrasuda te doprinosu kvalitetnijoj kulturi življenja, toleranciji i unapređenju odnosa u lokalnoj i široj zajednici.

Ovaj puta ostvarene su doživljajnom pedagogijom interaktivne radionice i posjete Islamskom centru u Zagrebu, zakonodavnom tijelu Republike Hrvatske Hrvatskom saboru i kazalište Gavella.

U Islamskom centru dočekao nas je imam zagrebačke džamije Fahrudin Haseljić. Nakon obilaska spomen obilježja na tisuću petsto poginulih Hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu od dvadeset pet tisuća muslimana koliko ih je u Hrvatskoj okupili smo se u džamiji te mogli puno toga iz religije, ali i opće kulturnih detalja saznati. Mnoštvo je poveznica među objavljenim religijama Islama, Židovstva i Kršćanstva. Običaji i molitve, načini prikazanja i klanjanja toliko slični, a opet različiti. No, smisao je isti dobrota, istinoljublje, solidarnost, praštanje, ljubav.

Obišli smo reprezentativne dijelove centra te u njihovom restoranu, otvorenom za javnost, ručali.

U drugom dijelu radnog dana impresionirao nas je ulazak u Hrvatski sabor. Prilikom ulaska i kontrole osjećali smo se kao na međunarodnom aerodromu. U nekad Županijskoj vijećnici voditeljica Marija upoznala nas je s detaljima Hrvatskoga sabora kroz povijest te nekim kuriozitetima iz nove Hrvatske povijesti ovoga zakonodavnog tijela. Npr. današnja konstelacija političkih stranaka koje su svjetonazorski vrlo različite, a ipak funkcioniraju imajući većinu prilikom izglasavanja zakona za koje treba natpolovična većina od 76 ruku. Saznali smo kako Hrvatski sabor donosi zakone, ali ga uvijek proglašava Predsjednica Republike.

Prošli smo niz sala u kojima se okupljaju zastupnici, saborski odbori, ali i međunarodni predstavnici i delegacije. Nakon balkona s kojeg se može promatrati tijek rada zastupnika u Saboru, obišli smo dvoranu Ante Starčevića u kojoj se nalaze portreti svih predsjednika Hrvatskog sabora. Tu nas je voditeljica podsjetila na dugu i burnu povijest Hrvatskog sabora.

U večernjem terminu pogledali smo predstavu pod naslovom „Pijani“ suvremenog ruskog dramatičara Ivana Viripajeva kojeg je slovenski redatelj Vito Taufer postavio kao niz dinamičnih, zabavnih, bizarnih, filozofskih i duhovitih, a često apsurdnih situacija s naglaskom na tekst i glumačke interpretacije.

Bila je to intrigantna i na trenutke vrlo bolna crna komedija, koja se događa tijekom jedne noći u kojoj su svi likovi totalno pijani.

Puni dojmova, a bilo je vremena za prošetati Gornjim gradom kao i Ilicom i Cvjetnim trgom te osjetiti duh arhitekture, gradske dinamike i raznoraznih trgovina. Iza 22 sata autobusom smo se zaputili doma u Našice. Složni, raspoložena duha i s pjesmom na usnama.

Iskreno zahvaljujemo Osječko – baranjskoj županiji na podršci u ovom projektu Život bez predrasuda, kao i u projektima Volontiraj i ti! te Ne dokolici, da sportu!”

VEZANI TEKSTOVI
24/09/2018

Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) u Osijeku je organizirao 2. LABUS (Laboratorij za učenike srednjih i osnovnih škola) sajam koji je održan od 20. do 21. rujna u prostorijama FERIT-a. Sajam je prvenstveno namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola te ostalim zainteresiranim građanima. Profesori fizike Goran Hajnal i Mario Vučković iz Srednje škole Isidora Kršnjavoga su u sklopu sajma održali radionicu Hodanje po vodi na kojoj su demonstrirali svojstva Nenjutnovskih tekućina.

Također, organiziranim prijevozom Grada Našica, profesori su na sajam vodili 53 učenika iz 4.a i 4.b opće gimanzije, 2. pmg i 4. elektro našičke srednje škole. Učenici su iskazali veliko zadovoljstvo viđenim radionicama i demonstracijama iz područja fizike, matematike, elektrotehnike i informatike te su neki dobili i ideje za završni rad.

VEZANI TEKSTOVI
22/09/2018

Danas su učenici i profesori Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice obilježili Hrvatski olimpijski dan tradicionalnom akcijom kretanjem do zdravlja. Učenici su se okupili na igralištu NK NaAŠK i krenuli na 8 kilometara dugu hodnju nakon koje je odigrana i nogometna utakmica.

VEZANI TEKSTOVI
02/06/2018

Proslava Dana škole SŠ Isidora Kršnjavoga Našice

Jučer je u višenamjenskoj dvorani održana svečanost obilježavanja Dana škole Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice. Na svečanosti je uz mnogobrojne učenike, roditelje, profesore, nekadašnje profesore škole bio i gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić.

Na početku svečanosti sve nazočne pozdravili su ravnatelj škole Željko Filjak koji je istaknuo sva postignuća škole u proteklom razdoblju i gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić koji je zaželio učenicima i profesorima puno uspjeha u daljnjem radu.

Proslava Dana škole SŠ Isidora Kršnjavoga Našice

Slijedio je glazbeno scenski program koji su izveli učenici škole.

Središnji dio svečanosti bio je uručivanje nagrada najboljim maturantima i učenicima koji su postigli zapažene rezultate na državnim natjecanjima. Nagrade su uručivali ravnatelj škole Željko Filjak i gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić. Nagrade za učenike ekonomske škole za uspjeh na natjecanjima iz ekonomije uručio je Predsjednik udruge računovodstvenih i financijskih djelatnika Antun Kuricek.

Gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić nakon svečanosti je između ostalog izjavio.

Željko Filjak i Josip Miletić

„Čestitam dan našoj Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga i želim puno uspjeha u nastavku rada svim profesorima, učiteljima koji vrijedno i marljivo odgajaju naše učenike. Svim maturantima želim puno uspjeha u daljnjem životu. Onima koji su stekli svoje zanimanje da uskoro nađu posao, a isto tako uspješan fakultetski život svima onima koji idu studirati. Ovo prigodom želim istaknuti i brojne investicije koje su najavljene u našoj školi, prije svega energetska obnova škole, a druga je svakako obnova igrališta škole. Uvjeren sam da ćemo taj dio zajednički uspjeti napraviti. Najvažnije je da naša škola obrazuje mlade kvalitetne kadrove koji će u budućnosti biti nositelji razvoja našega kraja.“

Ravnatelj škole Željko Filjak o rezultatima rada u protekloj školskoj godini je između ostalog istaknuo.

Željko Filjak

„Danas smo vidjeli presjek svega što se događalo u školi ove godine, sve uspješne projekte koji su naši učenici pod vodstvom naših nastavnika uspjeli provesti. Drago mi je da imamo učenike koji su talentirani, koje smo prepoznali i kojima smo omogućili razvoj u srednjoj školi. Kroz sva područja našeg rada od ovih natjecanja intelektualnih do ovih natjecanja u vještinama, sudjelovanja na projektima koji imaju lokalni značaj i koji imaju međunarodni značaj doista se može prepoznati vrijedan rad učenika i vrijedan rad nastavnika. Posebno bih želio istaknuti ovo je 61. generacija maturanata, a ovdje u publici je bilo prve generacije maturanata naše škole. To je zaista jedinstven slučaj i drago mi je da smo uspjeli ostvariti tu jednu poveznicu. Kako se moglo vidjeti iz programa njegujemo također neke ljudske vrline, vrijednosti koje želimo prenijeti našim učenicima. Ponosan sam na velik broj nagrađenih učenika, a to je i ponos cijeloga grada, roditelja, prijatelja , nastavnika. Nagrađeno je ukupno 90 učenika, otprilike 60 maturanata i dvadesetak učenika koji su na raznim natjecanjima od školskih, državnih, međunarodnih zaista ostvarili lijepe rezultate. Tu su i rukometaši koji su bili sudionici državnog natjecanja. To samo doprinosi našem uvjerenju da smo radili dobro i da ćemo činiti sve da radimo dalje još i bolje.“

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print