20/03/2020

Učenici i profesori Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice od ponedjeljka su krenuli s održavanjem nastave na daljinu. Nastava se održava u virtualnim razredima preko obrazovne mreže Carnet. Učenici prate nastavu temeljem uputa razrednika i predmetnih nastavnika, a svojim podacima i obrazovnim sadržajima pristupaju Carnet identitetima. Raspored održavanja nastave objavljuje se na internet stranici Srednje škole.

Prema riječima ravnatelja, prof. Željka Filjka, za sada nema većih problema sa sustavom virtualne nastave, ali dolazi do pucanja veze uzrokovane preopterećenjem komunikacijskih linija. No, kao i svi djelatnici škole, ravnatelj se nada da će se taj problem u narednim danima uspješno otkloniti.

Škola je u obzir uzela i činjenicu kako nije svim učenicima jednako lako pristupiti online programu, pošto nisu svi jednakog materijalnog statusa i ne mogu si priuštili tehnološke uređaje. Zato su učenicima u težoj materijalnoj situaciji omogućili tablete kako bi mogli nesmetano sudjelovati u nastavnom procesu.

Ravnatelj Željko Filjak komentirao je novi sustav rada.

“Sustav je testiran, svi učenici su prijavljeni, a profesori rade prema objavljenom rasporedu. Na sportskoj televiziji svakodnevno se emitira program za srednjoškolce, što predstavlja alternativu praćenja nastave za naše učenike. Iskreno se nadam da će se stanje što prije popraviti i da ćemo se ubrzo vratiti u školske klupe i normalnim uvjetima rada.” – rekao je ravnatelj Srednje škole Željko Filjak.

Poštujući naputke Kriznog stožera, trenutno gotovo svi školski djelatnici rade od kuće, a kontakt je moguć isključivo putem e-maila.

14/03/2020

U višenamjenskoj dvorani Srednje škole Isidora Kršnjavoga održano je predavanje na temu „Biti bolji“ Nikole Kapraljevića, Našičanina i bivšeg učenika škole. Nikola je zaposlenik tvrtke „Infinum“ jedne od najuspješnijih hrvatskih tvrtki koja danas zapošljava preko 270 radnika, a bavi se dizajnom i razvojem brojnih web i mobilnih aplikacija.

Projekt „Biti bolji“ prije 7 godina pokrenuo je osnivač i urednik časopisa „Poduzetnik“ Vladimir Mihajlović, a sa Srednjom školom Isidora Kršnjavoga surađuju od samih početaka. Na poziv ravnatelja Željka Filjka te koordinatorice Ljiljane Kasapović, nekoliko puta godišnje predstave uspješne poduzetnike učenicima ekonomske škole.

“Želimo svoje učenike povezati s gospodarstvom, razvijati im poduzetničke kompetencije, poduzetnički duh, inovativnost i kreativnost u poslovanju. Cilj nam je povezati se s gospodarstvenicima našičkog kraja koji će svoja stečena iskustva prenijeti mladim generacijama.” – rekao je ravnatelj Željko Filjak.

Vladimir Mihajlović naglasio je kako i dalje planiraju surađivati s našičkom Srednjom školom.

“Osnovali smo i udrugu „Biti bolji“ s kojom smo prošli na natječaju Ministarstva demografije i obitelji te ćemo ove godine provesti 5 aktivnosti u kojima će biti uključena i našička Srednja škola. Mentorirat ćemo deset talentiranih učenika koji će otputovati u brodogradilište Tehnomont u Puli gdje će učenici vidjeti kao se proizvode brodovi i gdje će se održati brojna predavanje i radionice.” – rekao je Vladimir Mihajlović.

Partner u projektu je i Nexe grupa iz koje naglašavaju kako se sam proces rada promijenio. Prije deset godina radni proces u proizvodnoj tvornici kao što je Našicecement je izgledao sasvim drugačije, a danas imaju izuzetno visok stupanj robotike i primijene robota u proizvodnji. Kao partner u projektu žele mladim ljudima pokazati današnji način rada te promovirati ona zanimanja koja im osiguravaju zapošljivost.

„Danas smo ovdje izuzetno ponosni kao partner koji podržava projekt „Biti bolji“. Želja nam je produbiti suradnju s obrazovnim institucijama u Našicama te kroz ovaj projekt animirati mlade da biraju ona zanimanja koja su nama u radnom procesu deficitarna. Želja nam je napraviti suradnju sa školama i u pogledu dualnog obrazovanja kako bi mladima omogućili praksu jer danas nedostaje praktična primjena onoga što oni u teoriji, u znanju koje dobiju u školi, ne mogu primijeniti u radu te izlaze iz obrazovnog procesa potpuno nespremni za tržište rada. Želja nam je u suradnji sa Srednjom školom napraviti iskorak i prema Osnovnim školama, promovirati ona zanimanja koja su nama deficitarna, kako bi mladi završetkom obrazovanja osnovne škole, birali zanimanja koja im osiguravaju zapošljivost.” – rekla je Marija Felkel, zaposlenica Nexe grupe, savjetnica uprave za organizacijski razvoj i ljudske resurse.

13/03/2020

Od ponedjeljka 16. ožujka 2020. godine kreće izvođenje nastave na daljinu za učenike Srednje škole Isidora Kršnjavog. Organizirat će se virtualni razredi gdje će učenici moći pratiti nastavu temeljem uputa razrednika i predmetnih nastavnika. Preko obrazovne mreže CARNET učenici će Carnet identitetima pristupati obrazovnim sadržajima. Kreiranje virtualnih razreda je u tijeku, a naknadne informacije će biti dostupne tijekom sutrašnjeg dana na web stranici škole.

10/03/2020

U četvrtak, 12. ožujka 2020. godine u SŠ Isidora Kršnjavoga Našice za učenike srednjih škola Osječko – baranjske županije održat će se smotra LiDraNo, koja će započeti u 13 sati. Ocjenjivat će se najbolji radovi iz područja literarnog, dramsko – scenskog i novinarskog stvaralaštva. O tome će se pobrinuti stručna povjerenstva, koja će ocijeniti i odabrati najbolje radove sa gradske i međuopčinske razine smotre, te ih predložiti za prosudbu državnim povjerenstvima, koja će dati završne ocjene.

09/03/2020

U praktikumu Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice održana je radionica za učenike ugostiteljskog smjera, pod nazivom „Slatkovodne delicije”. Učenici 2. razreda kuhara pripremali su riblje specijalitete poput ribljeg paprikaša s domaćom tjesteninom, pijanog šarana, pastrve u vinu, smuđa u bijelom luku i brojna druga jela od šarana, soma, smuđa, tolstolobika i pastrve.

Voditelj radionice dvadesetčetverogodišnji Neven Novaković, bivši učenik ove škole, danas zaposlenik Pansiona Ribnjak grupe Miagro, rekao je kako je cilj upoznati učenike s našom tradicionalnom kuhinjom koju čine i specijaliteti slatkovodnih riba. Prošle godine Neven je održao radionicu More u Slavoniji na kojoj je učenike upoznao s mediteranskom kuhinjom, raznim specijalitetima od morske ribe, rakova i glavonožaca.

„Drago mi je što sam po drugi put pozvan odraditi ovakvu vrstu radionice jer sam i sam bivši učenik ove škole. Učenicima je ovo bila izuzetna prilika vidjeti način pripreme ribljih specijaliteta jer se uglavnom praktična nastava bazira na pripremi mesnih jela. Na početku sam upoznao učenike s vrstama riba koje smo odlučili pripremati. O svakoj ribi nešto sam rekao, objasnio stanište, mrijestilište te njihov način ishrane. Zatim sam očistio i isfilirao svaku ribu, narezao potkove šarana te pripremio za daljnji tijek pripreme jela.” – rekao je Neven spojivši tako teorijski i praktični rad na radionici.

Na radionici su sudjelovali i stručni učitelji Ana Mirković, Stanislav Vinković i Jerko Amidžić koji su podijelili učenike u parove, dodijelili im određenu vrstu ribe i recept po kojem će ju pripremati. Ovim projektom Ugostiteljska škola produljila je suradnju s tvrtkom Miagro nastojeći povezati gospodarstvo i strukovno obrazovanje. Na radionici je prisustvovao i voditelj Pansiona Ribnjak Danijel Olbina.

„Na inicijativu učitelja ugostiteljskog praktikuma, vrlo rado smo se odazvali pozivu na ovu radionicu. Uz dogovor našeg direktora, koji je sve to odobrio, odlučili smo donirati ribu iz uzgoja naših ribnjaka i ustupiti našeg kuhara, gospodina Nevena Novakovića kako bi upoznao učenike s načinom pripreme ribljih specijaliteta Pansiona Ribnjak.”

Nakon odrađene radionice svim prisutnim obratio se ravnatelj Željko Filjak.

„U ovom projektu koji se ove godine zove Slatkovodne delicije, mi zapravo produljujemo suradnju s tvrtkom Miagro kojoj bih se zahvalio na doniranoj ribi potrebnoj za ovu radionicu. Gospodin Neven pokazao je danas pripremanje slatkovodnih riba, ono što je dijelom i tradicija našeg kraja. Željeli smo tehnologiju i znanja tvrtke prenijeti učenicima kako bi stekli buduće kompetencije pri zapošljavanju na tržištu rada. Nastojat ćemo to činiti i u drugim strukovnim područjima. Ova suradnja pokazala se izuzetno dobra i nadam se da su naši ugostitelji, kadrovi koji izlaze iz naše škole, prepoznatljivi na tržištu rada te da su samim time i lakše zapošljivi.” – rekao je ravnatelj.

Pripremljeni riblji specijaliteti:

  • smuđ u umaku od češnjaka i bijelog vina
  • smuđ u pećnici s garniturom od povrća
  • perkelt od soma s domaćom tjesteninom, sirom i slaninom
  • riblji paprikaš s domaćom tjesteninom
  • pijani šaran
  • pašteta od tolstolobika s tostiranim kruhom i uljem buče
  • salata od tolstolobika s tjesteninom i povrćem
  • file pastrve s glaziranim povrćem
  • pastrva iznenađenja

 

05/03/2020

U praktikumu Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice sutra, 6. ožujka održava se radionica za učenike ugostiteljskog smjera, pod nazivom „Slatkovodne delicije”. Voditelj radionice je Neven Novaković, a u njoj sudjeluju učenici 2. razreda kuhara sa mentorima Anom Mirković i Stanislavom Vinkovićem.

Foto: arhiva

05/03/2020

Početkom ožujka, samim početkom proljeća, započinje rezidba voćaka i njihova priprema za cvjetanje koje slijedi. U školskom voćnjaku i vinogradu SŠ Isidora Kršnjavoga održana je radionica rezidbe vinove loze, koju su vješto prezentirali učenici 4. razreda PTO Luka Kolarić i Matej Makaj. U radionici su im se pridružili i dugogodišnji voćari, koji su prezentirali rezidbu nekih drugih voćaka, kao što su primjerice jabuka i kruška, što je pokazao Ivica Devald, breskva, čiju je rezidbu prezentirao Jozo Katavić, te šljiva, koju je rezao Josip Vinkešević. Njihov rad i trud podržalo je 55 prisutnih članova Udruge voćara i vinogradara Našice.

 

Foto: ustupljena fotografija

02/03/2020

Zajedno sa školama iz Mađarske, Poljske, Španjolske i Italije, u projektu ERASMUS KA2 “Lernen mit Spass – Unterrichten mit modernen Lernmethoden” sudjelovale su i škole iz Hrvatske, među njima i SŠ Isidora Kršnjavoga Našice. Učenici trećih razreda opće i jezične gimnazije, Ida Raich, Dora Markulić, Lucija Jurić Vučemilović i Matijas Markulić, zajedno sa svojim profesoricama Dunjom Irha Baričević i Tanjom Horvat posjetili su Istituto Professionale Francesca Saverio Cabrini (IPS Cabrini) u talijanskom gradu Tarantu. Izlet je trajao od 10. do 14. veljače, a osnovni ciljevi bili su osvještenje potrebe i važnosti učenja stranih jezika, poboljšanje vještina višejezičnosti i međusobnog razumijevanja, kao i motivacije za učenje njemačkog jezika te upoznavanje sa korištenjem suvremene tehnologije u tu svrhu.

Učenici su se prvoga dana sastali sa ostalim sudionicima mobilnosti u Istituto Professionale Francesca Saverio Cabrini (IPS Cabrini), koja je zapravo strukovna škola sa čak pet didaktičkih jedinica. Ondje su jedni druge pozdravili, obišli školu, a potom upoznavali Italiju šetnjom i obilaskom Taranta. Potom su učenici predstavljali svoje zemlje prezentacijama i izlaganjima, nakon čega su se učenici podijelili u međunarodne skupine pri čemu je svaka imala zadatak dizajnirati logo projekta koristeći samo simbole vezane uz suvremenu tehnologiju. Iduće dane provodili su u aktivnostima poput obilaska gradova Matera, Taranta i Alberobella, zajedničkih večera, različitih projekata, igranja kvizova i slično. Kući su se vratili ispunjeni, zadovoljni, ponosni i puni novih iskustava i tema za razgovor. Koordinatorice projekta bile su profesorice Mirjana Rajić Zebić i Adrijana Rajić, a zahvaljujući njima učenici su se vratili bogatiji novim iskustvima i doživljajima koje će doživotno pamtiti.

Foto: ustupljene fotografije

26/02/2020

U SŠ Isidora Kršnjavoga Našice i ove su školske godine učenici drugih razreda u sklopu predmeta latinskog jezika izradili vlastitu kreativnu kolekciju voštanih pločica i svitaka za izložbu “Tabulae ceratae”. Mnoštvo latinskih izreka i uzrečica ukrasili su papirnatim ždralovima koji su na latinskom jeziku nosili poruku: „Za život učimo, ne samo za školu!”. Njihov mentor bio je prof. Anđelko Cvijetović, a izložba je predstavljena u učionici broj 9, gdje ju možete posjetiti.

Foto: ustupljena fotografija

26/02/2020

Učenice drugog i trećeg razreda kuhara SŠ Isidora Kršnjavoga Našice u Hotelu Park Panolija održale su radionicu i prezentaciju „Jela od cikle”. Uz podršku profesorica Željke Horvat i Zdenke Cindrić uredno su predstavile zdravu i ukusnu fantaziju od cikle, ciklama tortu, aronične muffine, sok od cikle, ciklu u heljdi, Liarovirum, te salatu od cikle, čime su posjetitelji bili poprilično zadovoljni. Dobrovoljni prilozi posjetitelja bit će uloženi u nabavku namirnica potrebnih za iduću radionicu, koja se najavljuje krajem ožujka na istom mjestu, kada će biti predstavljena zelena jela, kolači i namazi.

Zašto su boje tako važne? Naime, ovo je druga po redu radionica iz ciklusa pod nazivom „Sve boje zdravlja”, čiji je cilj prezentiranje rada učenika i nastavnika, te promicanje zdrave prehrane. Teme su razno razne, a ljubiteljima zdravih i ukusnih namirnica ove će se radionice jako svidjeti.

Foto: ustupljene fotografije

image_pdfimage_print