14/01/2020

Pogledajte o čemu razmišljaju srednjoškolci

U knjižnici Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice održana je još jedna „Vijećaonica” u projektu Škola za dijalog sa srednjim školama izvan grada Osijeka. Zajedno sa pet predstavnika škole iz pozicije donositelja odluka, našički srednjoškolci raspravljali su o sudjelovanju učenika u donošenju odluka i općenito sudjelovanju u životu škole.

Sa donositeljima odluka učenici su razmjenjivali mišljenja o nastavnim procesima u školi, te o ostalim izvannastavnim aktivnostima. Pri tom su vrlo argumentirano iznosili vlastito viđenje školskih izazova. S druge strane, također su mogli čuti na koji način škola može odgovoriti na njihove potrebe. Na kraju su zaključili da svatko ima odgovornost u školi, kako donositelji odluka, uz osobnu i sustavnu podršku učenicima, tako i učenici uz aktivno i odgovorno zalaganje za unapređenje njihovog položaja u školi.

Doneseni zaključci bit će osnova za Veliku Vijećaonicu, koja će se organizirati krajem siječnja, a obuhvatit će sudionike svih škola koje sudjeluju u projektu. Na koncu će to biti osnova za izradu publikacije „Ja sam za dijalog”, za koju djelatnici i učenici škola vjeruju da će koristiti svim srednjim školama, te će svakako pridonijeti boljoj informiranosti srednjoškolaca.

Sudionici su izrazili veliko zadovoljstvo atmosferom, načinom rada, međusobnim dijalogom i propitivanjem mogućnosti, a nadaju se nastavku provođenja aktivnosti na ovakav način. U projektu Škola za dijalog, nositelja PRONI Centar za socijalno podučavanje, sudjelovalo je 6 škola Osječko – baranjske županije, a to su: Gimnazija Beli Manastir, Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice, Srednja škola Valpovo, Graditeljsko-geodetska škola Osijek, Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića Osijek i III. gimnazija Osijek. Projekt je financiran sredstvima Europske unije, kroz program Erasmus+.

Foto: ustupljene fotografije

VEZANI TEKSTOVI
25/12/2019

Blagdanski ugođaj ušao je i između zidova Srednje škole Isidora Kršnjavog, pa su djelatnici i učenici, kao i u drugim školama, ukrasili hol škole te organizirali nekoliko humanitarnih akcija. Tako su učenici trgovačke struke s prof. Jasnom Penić obilježavajući božićne blagdane izradili, od prirodnih materijala, ukrase za božićnu jelku, a vjeroučiteljica Nikolina Pavlović i učenici 4. a og. 2. a og i 3. a og ukrasili pano u holu škole.

Njima su se pridružili učenici soboslikarske struke koji su izradili prigodne božićne poklone, kao i učenici 2. razreda Damir Bulat, Marsel Gubić i Danijel Šavora sa svojim nastavnicima, prof. Draganom Bogojević i stručnim učiteljem Zlatkom Stuparićem. Dok su učenici poljoprivredne struke, s prof. Vericom Franjin, u holu škole izložili i prodavali božićnu pšenicu za potrebe rada Učeničke zadruge Isidora. Već tradicionalno, u organizaciji vjeroučitelja, a uz pomoć učenika, roditelja i nastavnika, tijekom prosinca održana je akcija prikupljanja materijalne pomoći učenicima škole koji žive u teškim životnim uvjetima. Ovo je već jedanaesta godina u kojoj učenici rado sudjeluju u humanitarnoj akciji te donose u školu razne prehrambene i neprehrambene namirnice.

A blagdanski, ali i školski dani, barem za ovaj dio godine zaokruženi su prigodnim božićnim domjenkom kojeg su priredili učenici ugostiteljske struke sa svojim stručnim učiteljima Anom Mirković, Jerkom Amidžićem, Stanislavom Vinkovićem i Antonelom Glušac. Dok su u organizaciji Vijeća učenika, 23. prosinca, održane karaoke. Tako su hrabri učenici 2. b og, 4. pmg, 4. a og, 4. b og zapjevali sljedeće skladbe: Božić dolazi, Od Božića do Božića, Sretan Božić, Sretna Nova godina i Sretan Božić svakome. Također, zapjevao je, uz akustičnu gitaru, i Karlo Vulić iz 4. pmg. 

VEZANI TEKSTOVI
18/12/2019

Novac za ostvarenje vlastitih snova, ali i stvaranje temelja za ostvarenje snova svih učenika od Zaklade Marin Čilić dobila je Srednja škola Isidora Kršnjavog Našice. Donaciju, u iznosu od 50 000 kuna, našička će škola iskoristiti za opremanje kabineta fizike suvremenom opremom kako bi učenici mogli mjeriti, izračunavati, izvoditi temeljne pokuse, važne za shvaćanje procesa u fizici.

O kojoj se to opremi radi i tko je zaslužan za dobitak ove nagrade upitali smo u školi.

„Uvjeti za dobivanje ove donacije bili su da imamo u zadnjih pet godina učenike na državnim razinama iz STEAM područja, a mi imamo dvije učenice, Dijanu Pratljačić koja je bila lani i Margaretu Paulić, od prije nekoliko godina.” – rekao je profesor fizike Goran Hajnal. Novac će uložiti u kupnju dvadesetak dijelova nove opreme za Newtonove i Galilejeve pokuse koji se izvode u prvom razredu i ključni su za razumijevanje fizike.

„Učenici su ili zainteresirani za fiziku, ili ih ona uopće ne zanima, no možemo se pohvaliti da u zadnje tri godine imamo zabilježena stopostotna rješenja ispita državne mature iz fizike, i to su opet rezultati naših učenica.” – dodaje profesor. Ova nagrada, u temeljima, zasluga je već spomenute Dijane učenice 3. razreda prirodoslovno – matematičke gimnazije. Ona je jedna od talentiranijih učenica, a zapažene je rezultate postigla upravo uz svog mentora profesora fizike Gorana Hajnala.

„Izrazito sam ponosna jer je ovo jedan veliki uspjeh za cijelu školu, ne samo za mene i to će omogućiti i drugim učenicima da se isto tako angažiraju za natjecanja i ostvare neke rezultate.” – rekla je Dijana Pratljačić koja se za područje fizike zainteresirala čitanjem knjiga o svemiru i o česticama. Odlučila je istraživati kroz zadatke koji su bili sve izazovniji i tako je samo nastavila. Potvrdila nam je i da će njeno buduće obrazovanje zasigurno ići u smjeru znanstvenog područja fizike. Dodajmo da o njenim uspjesima, govori i nedavni plasman među deset najuspješnijih natjecatelja na prošlogodišnjem državnom natjecanju iz fizike, zbog čega je pozvana na pripreme za Međunarodnu olimpijadu iz fizike. Pripreme se održavaju u Zagrebu na PMF-u subotama, a možda baš ona bude dio ekipe za Međunarodnu olimpijadu.

VEZANI TEKSTOVI
17/12/2019

Učenici Srednje škole Isidora Kršnjavoga i ove su godine bili vrijedni tijekom prosinca. Učenici soboslikarske struke uložili su puno truda u izradu prigodnih božićnih poklona, koje su pripremili za prodaju u sklopu Učeničke zadruge Isidora. Originalne božićne ukrase pripremili su učenici drugog razreda, Damir Bulat, Marsel Gubić i Danijel Šavora, uz prof. Draganu Bogojević i stručnog učitelja Zlatka Stuparića.

VEZANI TEKSTOVI
17/12/2019

Zaklada Marin Čilić pruža djeci i mladima potporu i osigurava financijsku podršku kako bi mogli ostvariti svoj potencijal i pretvoriti svoje snove u stvarnost. Vizija Zaklade je – Svijet u kojem sva djeca imaju jednake mogućnosti da ostvare svoj puni potencijal.

Stipendije se dodjeljuju putem natječaja i prijavljenog projekta u dvije kategorije – deset stipendija za učenike osnovnih i srednjih glazbenih škola te deset stipendija za mlade sportaše srednjoškolce koji moraju biti članovi nacionalne selekcije u individualnom olimpijskom sportu. Stipendije su namjenske i mogu se iskoristiti samo za daljnje usavršavanje. Prednost imaju kandidati koji dolaze iz obitelji lošijeg imovinskog statusa. Uz stipendije se dodjeljuje i jedna donacija školi za obnovu laboratorija prirodnih predmeta, uz uvjet da škola ima jednog talentiranog učenika u predmetu za koji predlaže obnovu laboratorija.

U ponedjeljak, 16. prosinca 2019., u prostoru Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu Zaklada je predstavila drugu generaciju svojih stipendista.

Donacija za opremanje kabineta, u iznosu od 50.000,00 kuna, dodijeljena je Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga iz Našica. Škola će donaciju iskoristiti za opremanje kabineta fizike suvremenom opremom kako bi učenici mogli mjeriti, izračunavati, izvoditi temeljne pokuse, važne za shvaćanje procesa u fizici. Novom opremom daroviti će učenici moći dodatno istraživati i testirati svoju kreativnost, a jedna od njih učenica je  3. razreda prirodoslovno – matematičke gimnazije Dijana Pratljačić, koja je uz svog mentora – prof. Gorana Hajnala zaslužna što donacija upravo ide njezinoj školi.

Temeljem plasmana među deset najuspješnijih natjecatelja na prošlogodišnjem državnom natjecanju iz fizike, Dijana je pozvana na pripreme za Međunarodnu olimpijadu iz fizike. Pripreme se održavaju u Zagrebu na PMF-u subotama (jedna ili dvije mjesečno). Od pozvanih na pripreme oformit će se ekipa za Međunarodnu olimpijadu.

Foto: ustupljene fotografije

VEZANI TEKSTOVI
15/12/2019

Prije nekoliko dana za učenike prvog i drugog razreda ekonomske škole Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice, organizirana je i održana izvanučionička nastava. Učenici su posjetili grad Zagreb, a uz njih su bili i njihovi profesori Zlatko Kovač, Vesna Dudjak, Mirela Oreški i Tanja Horvat. Obišli su tvrtku Coca-Cola HBC Hrvatska d.o.o., zatim Gornji grad i urbanu jezgru, Advent u Zagrebu i Muzej iluzija.

U tvrtki Coca-Cola učenici su poslušali interaktivno predavanje, iz kojega su naučili mnogo o tvrtki, te proizvodnji, prodaji i distribuciji pića tvrtke The Coca-Cola Company, čiji je ovlašteni punioničar upravo tvrtka Coca-Cola HBC Hrvatska d.o.o. Potom su razgledali punionicu, a na koncu su bili pozvani sudjelovati u kušanju i ocjenjivanju novog okusa Fante koji se planira plasirati na tržište. Tvrtka Coca-Cola proglašena je najodrživijom europskom tvrtkom za piće, a upravo zato što se posebna pozornost posvećuje vodi kao najvažnijem prirodnom resursu. Učenici su se uvjerili da je Coca-Cola s razlogom druga najčešće izgovorena riječ, a dojmila ih se briga tvrtke o kvaliteti života građana i velika posvećenost održivom razvoju kroz brojne projekte. Pri odlasku su dobili prigodne poklone.

VEZANI TEKSTOVI
12/12/2019

Time Project je međunarodni višejezični projekt, čije je sjedište u Ontariu u Kanadi. Projekt, koji učenicima osnovnih i srednjih škola omogućuje razmjenu stavova i iskustava, kvalitetno međusobno komuniciranje, te sudjelovanje u natjecanjima iz raznih područja. Započeo je 1995. godine, kada je sudjelovalo samo oko 40 škola, ali danas u njemu sudjeluje i preko 300 škola, udruga i klubova diljem svijeta.

Među njima je i Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice, čiji su učenici 1. razreda PMG i 3.b razreda opće gimnazije sudjelovali u aktivnostima Unite the Nations i Time to Celebrate Your Nation/Culture. Učenici prvog razreda na aktivnosti Unite the Nations u timovima su osmišljavali pitanja sa višestrukim odgovorima, čija je tema bila zemlja iz koje potječu, a potom su sudjelovali u 24-satnom online kvizu. S druge strane, učenici 3. razreda u aktivnosti Time to Celebrate Your Nation/Culture prezentirali su dva običaja koji su karakteristični za zemlju iz koje dolaze. Svi skupa pokazali su se kao odlučni, ustrajni i ponosni hrvatski državljani.

Foto: ustupljena fotografija

VEZANI TEKSTOVI
10/12/2019

Udruga “Suradnici u učenju”, Hrvatski savez informatičara i Visoko učilište Algebra uz podršku CARNeta organizirali su natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja Dabar. U tu međunarodnu inicijativu uključila se i Hrvatska, s ciljem promicanja informatike i računalnog razmišljanja među čitateljima i učenicima.

Natjecanje je osmišljeno kako bi sva djeca imala mogućnost jednostavnog sudjelovanja kroz online natjecanje, koje čini niz zadataka koje su osmislili stručnjaci iz pedesetak zemalja. U natjecanju je sudjelovalo ukupno 3117 učenika iz cijele Hrvatske, a među njima je bilo 55 učenika Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice, koji sudjeluju već četvrtu godinu za redom.

Natjecanje je organizirala i provela prof. mentor matematike i informatike Barbara Knežević. Od 55 natjecatelja našičke srednje škole, njih 12 se plasiralo u 10 % najboljih u kategoriji Gigadabar, a to su:

 • Leon Blažević, 4. PMG
 • Josip Knežević, 4. PMG
 • Florijan Ladnjak, 4. PMG
 • Paula Njegovanović Ocelić, 4. PMG
 • Filip Borić, 3. PMG
 • Leopold Brodar, 3. PMG
 • Lucijan Cvijetović, 3. PMG
 • Pavle Ergović, 3. PMG
 • Šimun Nekić, 3. ELEKTRO
 • Ivan Cingell, 2. PMG
 • Ivan Vrekalović, 2. PMG
 • Lucija Kuzminski, 1. PMG

Mentori učenika su Zdenko Lovrić, prof. Josip Brkić, prof. i Barbara Knežević, prof. mentor.

VEZANI TEKSTOVI
07/12/2019

 

Ekipa Srednjoškolac, iz Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice, sudjelovala je na općinskom natjecanju u stolnom tenisu. Nakon pobjede 5. 12. sa rezultatom od 3:0, prošli su na županijsko natjecanje. Natjecateljski tim činili su Luka Lukerić, Adrian Golub, Filip Kasapović i Karlo Vulić, uz profesora Kristijana Reljca.

VEZANI TEKSTOVI
02/12/2019

Humanitarnoj akciji za malenog Marka iz Bokšića pridružili su se i djelatnici Srednje škole Isidora Kršnjavoga. Kao i njihovi kolege, svoju su dnevnicu, ovog puta u većem iznosu, od 812,50 kuna uplatili za njegovo ozdravljenje.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print