23/10/2020

Ovu je školsku i nastavnu godinu Srednja škola Isidora Kršnjavoga započela s 4 nova Erasmus+ projekta u području KA229 – strateška partnerstva, a nastavlja se partnerstvo na projektu Lernen mit Spaß – Unterrichten mit modernen Lernmethoden. Svi su projekti sufinancirani sredstvima EU. Vrijednost svakog projekta za ovu školu kreće se od 26.000,00 do više od 32.000,00 eura, a ukupna vrijednost svih projekata je 809.534,00 eura. Posebno valja naglasiti da je projekt Sound (STEM) all around prvi projekt ovog tipa u kojemu je ova ustanova koordinator.

Ovih pet projekata trebali bi pomoći internacionalizaciji našičke srednje škole, osmišljavanju novih kurikuluma te dati dodatnu vrijednost europskoj dimenziji, vidljivosti škole u Europskoj uniji i unapređenju suradnje škole i lokalne zajednice. Razvijanje vještina i stjecanje novih kompetencija učenika i nastavnika dodatno će osnažiti školske kapacitete, učvrstiti školu u okružju konkurentnih škola s našega područja te učenike pripremiti za nastavak školovanja i tržište rada.

 

Svaki od projekata ima svoje zadane ciljeve i teme, ali i određena pravila provedbe. Također, učenicima i nastavnom osoblju omogućuju se mobilnosti u partnerske zemlje, kao i dolazak partnera u Našice. Ustanove s kojima će SŠIK sljedeće dvije godine surađivati nalaze se u Grčkoj, Turskoj, Italiji, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Latviji, Sloveniji, Portugalu, Španjolskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Norveškoj.

 

Tijekom trajanja projekata provode se redovite analize i evaluacije, radionice, predavanja, istraživanja, surađuje se na eTwinning platformi, koriste se digitalni alati, suradničko učenje, kritičko promišljanje, upoznaju naslijeđe i kultura europskih zemalja, obrazovni sustavi, dijele iskustva s kolegama i učenicima u školama. U projektima sudjeluje dvadesetak profesora koji su okupljeni u timove za svaki projekt, a koordinatori su profesori Mirjana Rajić, Adrijana Rajić, Goran Hajnal i Nikolina Pavlović.

13/10/2020

U Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga obilježen je Svjetski tjedan svemira postavljanjem izložbe u holu škole, izradom plakata o satelitima, plakatom i maketom Sunčevog sustava i kvizom. Kviz s temom „Značenje satelita u svakodnevnom životu“ proveden je u prvim razredima tehničara za elektroniku, tehničara za računalstvo i 1. pmg razredu. Mentorice su profesorice Barbara Knežević, Marta Božić i Marina Međurečan.

Učenici sudjeluju i u projektu s drugim državama na Facebooku pod nazivom „Odgovori jasno ako te netko pita zbog čega čovjek zavisi od satelita“. Projekt je dio velikog svjetskog projekta World Space Week. Cilj projekta je kod djece i mladih promovirati astronomiju, te ih potaknuti na kreativnost, istraživanja i interes za satelitima i svemirom. Pružiti im doživljaj onoga što direktno ne vide oko sebe, a postoji oko njih i ima veliki utjecaj na njihov život, navodi profesorica Marina Međurečan.

 

Foto: SŠIK

25/09/2020

Tijekom prošle školske godine, u Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga Našice proveden je eTwinning projekt Dramatize It! s temom zlostavljanja pod mentorstvom Adrijane Rajić, profesorice engleskoga i njemačkoga jezika. Sudionici iz Turske, Rumunjske i Hrvatske raspravljali su o sukobima u vlastitim domovima, u školi, na ulici, u izlascima. Našičku srednju školu su predstavljali iskusni eTwinneri, danas maturantice 4. a razreda opće gimnazije. Nakon razmjene iskustava, učenici pojedinih škola snimili su video zapise prema vlastitim scenarijima koji su tematizirali različite situacije zlostavljanja, iz perspektive žrtve, ali i zlostavljača. Također su poučeni kako reagirati na neke od oblika zlostavljanja. Suradnja i komunikacija među partnerskim školama je ostvarena putem video konferencija, foruma i chata, kao i e-poštom. Tijekom provedbe ovog eTwinning projekta korištene su pedagoške inovacije, kao i velik broj web alata, a sve aktivnosti su dokumentirane u TwinSpaceu.

Profesorica Adrijana Rajić kao najveću vrijednost projekta izdvojila je uvid kako se svi učenici, bez obzira odakle su, susreću s istim ili sličnim problemima te imaju slična iskustva. Razmjena iskustva učenicima daje osjećaj kako nisu sami u onome što doživljavaju te ih čini povezanima na široj razini.

17/09/2020

Međunarodni eTwinning projekt “So sind wir” Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice je nagrađen Nacionalnom oznakom kvalitete. Učenici 2. razreda jezične gimnazije su tijekom prošle školske godine sudjelovali u eTwinning projektu “So sind wir” pod mentorstvom profesorice Mirjane Rajić. Važno je istaknuti da su u projektu sudjelovali učenici, koji su početnici u učenju njemačkog jezika.

Cilj projekta je bio razvijati jezične i digitalne kompetencije kod učenika. Sudjelovalo je šest zemalja: Poljska, Italija, Grčka, Turska, Litva i Hrvatska. Učenici iz šest zemalja su se upoznali, predstavili sebe, svoju školu, obitelj, hobije. Razmijenili su informacije o temi slobodno vrijeme te naveli aktivnosti kojima se bave u slobodno vrijeme. Također su upoznali druge kulture i proširili svoj vokabular o navedenim temama. Izradom digitalnih čestitki obilježili su blagdane Božić i Uskrs. Dobivali su zadatke koje su izvršavali u vremenskom okviru od dva tjedna. Pri izvršavanju različitih tipova zadataka su koristili nove digitalne alate: Padlet, Canva, Glogster. Izrađivali su Qr kodove i zadavali jedni drugima interaktivne zadatke.  Učenici su izrađivali plakate, kolaže i prezentacije na njemačkom jeziku. Kroz aktivnosti koje su se provodile učenici su razvijali jezične kompetencije. Ovaj projekt je zasigurno motivirao učenike za učenje njemačkog jezika.

04/09/2020

U ponedjeljak 7.9.2020. godine počinje nova nastavna godina za sve učenike Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice.

1. Nastavni sat je skraćen, traje 40 minuta.

2. Dezinfekcija između smjena 12,45 – 13,30 sati.

3. Radi se u dvije smjene prema objavljenom rasporedu

4. Izmjena smjene prijepodne/poslijepodne svaka dva tjedna

5. Model nastave u ciklusima – 1 tjedan u školi, 1 tjedan nastava na daljinu

 

Početak nastavne godine:

PRIJEPODNEVNA SMJENA – INDUSTRIJA/EKONOMIJA/TRGOVINA

(EK/IND/TRG)

1.TJEDAN

Nastava u školi 1. i 3. razredi

Nastava na daljinu 2. i 4. razredi

 

2.TJEDAN

Nastava u školi 2. i 4. razredi

Nastava na daljinu 1. i 3. razredi

Nakon ova dva tjedna učenici mijenjaju smjenu u poslijepodnevnu

 

 

POSLIJEPODNEVNA SMJENA – GIMNAZIJA/ELEKTRO (GIM/EL)

1.TJEDAN

Nastava u školi 1. i 3. razredi

Nastava na daljinu 2. i 4. razredi

 

2.TJEDAN

Nastava u školi 2. i 4. razredi

Nastava na daljinu 1. i 3. razredi

Nakon ova dva tjedna učenici mijenjaju smjenu u prijepodnevnu

 

 

 

Praktična nastava izvodit će se prema rasporedu u školskoj radionici ili kod poslodavca

6. Razrede fiksirati u učionicama, osim vježbi i TZK

(strukovni praktikumi, informatika, fizika, kemija, TZK, uč. br.5, glazbeni uč. 25)

7. Nakon vježbi razred se vraća u matičnu učionicu

23/08/2020

U Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga Našice, nakon ljetnog upisnog roka, ostalo je 34 slobodna mjesta za jesenski upisni rok i to za sljedeća zanimanja i programe:

soboslikar – ličilac, u trajanju od 3 godine – 5 mjesta

bravar, u trajanju od 3 godine – 3 mjesta

prodavač, u trajanju od 3 godine – 3 mjesta

konobar, u trajanju od 3 godine – 2 mjesta

pomoćni kuhar – slastičar, u trajanju od 3 godine – 4 mjesta

mesar, u trajanju od 3 godine – 1 mjesto

jezična gimnazija, u trajanju od 4 godine – 8 mjesta

agrotehničar, u trajanju od 4 godine, 7 mjesta

tehničar za računalstvo, u trajanju od 4 godine, 1 mjesto

27/07/2020

Upisi u prvi razred srednje škole 2020./2021. obavit će se danas, 27. srpnja 2020. ponedjeljak, 8.00 – 14.00 sati i sutra, 28. srpnja 2020. utorak, 8.00 – 14.00 sati. Ove godine propisana je mogućnost dostave upisnica u srednju školu i svih potrebnih dokumenata za upis, osobno ili elektroničkim putem.

Upisnicu i ostale dokumente elektroničkim putem može poslati samo roditelj/skrbnik, a u e-poruci dužan je dostaviti i svoj osobni kontakt (broj telefona, broj mobitela) kako bi ga škola mogla kontaktirati. E-mail adresa posebno važna za elektroničku dostavu dokumenata: ssikupisi@gmail.com. Originale dokumentacije poslane elektroničkim putem roditelj ili učenik dostavlja do kraja rujna, odnosno na prvom satu razrednika. Prilikom dostave upisnice elektroničkim putem, učenik se treba izjasniti i o izbornim predmetima te odabiru stranih jezika.

 

Potrebni dokumenti:

Upisnica – potpisana i upotpunjena s kontakt podacima (mob) roditelja/skrbnika i točna adresa zbog organizacije prijevoza

Dokumentacija o dodatnim bodovima – natjecanja u znanju i sportu

Dokumentacija o posebnim elementima vrednovanja (Zdravstvene teškoće/socijalne teškoće/ Stručno mišljenje službe za profesionalno usmjeravanje HZZ- a)

Zdravstvena sposobnost kandidata – ovisno o izabranom zanimanju – može naknadno potvrdu nadležnog Školskog liječnika o zdravstvenoj sposobnosti kandidata za propisani program ili – liječničku svjedodžbu medicine rada. Iznimno, ako kandidat u trenutku upisa ne može dostaviti liječničku svjedodžbu medicine rada, pri upisu dostavlja potvrdu obiteljskog liječnika.

Ugovor o naukovanju – za obrtnička zanimanja – do kraja 1. polugodišta. Napomena: Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područna služba Osijek, financira liječničke preglede za upis učenika (1. razred srednje škole) u deficitarna zanimanja: bravar/bravarica, mesar/mesarica i kuhar/kuharica Učenici koji ostvaruju pravo upisa u ove programe trebaju nazvati na brojeve Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (252-563; 252-510), kako bi rezervirali svoj termin pregleda te dobili sve bitne informacije za daljnji tijek postupka. Nakon rezervacije termina pregleda, na pregled idu u Ustanovu za zdravstvenu skrb Intermed, adresa: Bana Jelačića 15, Našice. Pri upisu u jedan od programa obrazovanja/zanimanja, za koje kandidat s teškoćama u razvoju posjeduje Stručno mišljenje službe za profesionalno usmjeravanje Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, kojem je prethodilo stručno mišljenje nadležnoga školskog liječnika, nije potrebno posjedovati uvjerenje – potvrdu o ispunjavanju zdravstvenih zahtjeva nadležnoga školskog liječnika, odnosno liječničku svjedodžbu medicine rada – koje je predviđeno za pojedini program obrazovanja.

Izvor: SŠ Isidora Kršnjavoga Našice

23/06/2020

U Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga Našice, obilježen je početak ljetnog solsticija i Svjetski dan glazbe premijerom Land Art „Šuma”. Tijekom nastave na daljinu u travnju i svibnju realizirana je korelacija u nastavi glazbene i likovne umjetnosti pod mentorstvom profesorice Romane Borš – Maček i profesora Ivana Hajeka.

U nastavu je uključeno 14 razrednih odjela, prvi i drugi razredi opće, jezične i prirodoslovno – matematičke gimnazije te treći i četvrti razredi opće i jezične gimnazije. Za motivaciju i inspiraciju korištena je programna skladba suvremenog hrvatskog skladatelja i pijanista Mateja Meštrovića: „Zvuci Velebita – Šuma“, koja je potaknula učenike na pejzažnu umjetnost. Pejzažna umjetnost Land Art kao likovni pravac uključuje interveniranje u pejzaž preoblikujući ga ili dodajući elemente u obliku instalacije. Djela se mijenjaju pod utjecajem vremenskih uvjeta te ostaju zabilježena i dokumentirana jedino kao fotografiranje. Pristigle su 202 fotografije instalacija i intervencija u prostoru, a dio radova možete pogledati u videu:

Foto: youtube screenshot

18/06/2020

Pod mentorstvom predmetne nastavnice Mirjane Rajić, učenici 1. razreda jezične gimnazije Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice, tijekom ove školske godine sudjelovali u eTwinning projektu “So sind wir”. U projektu čiji je cilj bio razvijati jezične i digitalne kompetencije kod učenika, sudjelovali su učenici koji su početnici u učenju njemačkog jezika.

Sudjelovali su učenici iz šest zemalja: Poljske, Italije, Grčke, Turske, Litve i Hrvatske, a učenici su se međusobno upoznavajući, predstavili sebe, svoju školu, obitelj, hobije, aktivnosti kojima se bave u slobodno vrijeme, upoznali druge kulture te tako proširili svoj vokabular. Izradom digitalnih čestitki obilježili su blagdane Božić i Uskrs. Učenici su dobivali različite tipove zadataka, a prilikom njihovog izvršavanja koristili su nove digitalne alate: Padlet, Canva, Glogster. Izrađivali su Qr kodove, zadajući jedni drugima interaktivne zadatke, izrađivali su plakate, kolaže i prezentacije na njemačkom jeziku i na taj način.

07/06/2020

Među brojnim programima obrazovanja, Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice predstavila je trogodišnji program trgovine, zanimanje prodavač/prodavačica. Završetkom ovog programa učenici će imati mogućnost zapošljavanja u prodavaonicama, bit će osposobljeni za poslove nabave, preuzimanja i prodaje robe te će ovladati vještinama komunikacije s kupcima.

Također, učenici će moći nastaviti obrazovanje u četverogodišnjim programima srodnih zanimanja ili veleučilištima i sveučilištima nakon polaganja državne mature. SŠIK predstavila je i četverogodišnji program ekonomije, zanimanje ekonomist/ekonomistica. Nakon završetka ovog programa učenici će steći poduzetničke vještine, vještine suvremene računalne i uredske tehnologije u poslovnim procesima te komunikacijsko – prezentacijske vještine u poslovanju. Na osnovi stečenih kvalifikacija, učenici će moći nastaviti školovanje na veleučilištima i sveučilištima.