23/06/2020

U Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga Našice, obilježen je početak ljetnog solsticija i Svjetski dan glazbe premijerom Land Art „Šuma”. Tijekom nastave na daljinu u travnju i svibnju realizirana je korelacija u nastavi glazbene i likovne umjetnosti pod mentorstvom profesorice Romane Borš – Maček i profesora Ivana Hajeka.

U nastavu je uključeno 14 razrednih odjela, prvi i drugi razredi opće, jezične i prirodoslovno – matematičke gimnazije te treći i četvrti razredi opće i jezične gimnazije. Za motivaciju i inspiraciju korištena je programna skladba suvremenog hrvatskog skladatelja i pijanista Mateja Meštrovića: „Zvuci Velebita – Šuma“, koja je potaknula učenike na pejzažnu umjetnost. Pejzažna umjetnost Land Art kao likovni pravac uključuje interveniranje u pejzaž preoblikujući ga ili dodajući elemente u obliku instalacije. Djela se mijenjaju pod utjecajem vremenskih uvjeta te ostaju zabilježena i dokumentirana jedino kao fotografiranje. Pristigle su 202 fotografije instalacija i intervencija u prostoru, a dio radova možete pogledati u videu:

Foto: youtube screenshot

18/06/2020

Pod mentorstvom predmetne nastavnice Mirjane Rajić, učenici 1. razreda jezične gimnazije Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice, tijekom ove školske godine sudjelovali u eTwinning projektu “So sind wir”. U projektu čiji je cilj bio razvijati jezične i digitalne kompetencije kod učenika, sudjelovali su učenici koji su početnici u učenju njemačkog jezika.

Sudjelovali su učenici iz šest zemalja: Poljske, Italije, Grčke, Turske, Litve i Hrvatske, a učenici su se međusobno upoznavajući, predstavili sebe, svoju školu, obitelj, hobije, aktivnosti kojima se bave u slobodno vrijeme, upoznali druge kulture te tako proširili svoj vokabular. Izradom digitalnih čestitki obilježili su blagdane Božić i Uskrs. Učenici su dobivali različite tipove zadataka, a prilikom njihovog izvršavanja koristili su nove digitalne alate: Padlet, Canva, Glogster. Izrađivali su Qr kodove, zadajući jedni drugima interaktivne zadatke, izrađivali su plakate, kolaže i prezentacije na njemačkom jeziku i na taj način.

07/06/2020

Među brojnim programima obrazovanja, Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice predstavila je trogodišnji program trgovine, zanimanje prodavač/prodavačica. Završetkom ovog programa učenici će imati mogućnost zapošljavanja u prodavaonicama, bit će osposobljeni za poslove nabave, preuzimanja i prodaje robe te će ovladati vještinama komunikacije s kupcima.

Također, učenici će moći nastaviti obrazovanje u četverogodišnjim programima srodnih zanimanja ili veleučilištima i sveučilištima nakon polaganja državne mature. SŠIK predstavila je i četverogodišnji program ekonomije, zanimanje ekonomist/ekonomistica. Nakon završetka ovog programa učenici će steći poduzetničke vještine, vještine suvremene računalne i uredske tehnologije u poslovnim procesima te komunikacijsko – prezentacijske vještine u poslovanju. Na osnovi stečenih kvalifikacija, učenici će moći nastaviti školovanje na veleučilištima i sveučilištima.

04/06/2020

Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice želeći pomoći osmašima u izboru srednje škole, predstavila je zanimanja za koje se u školi moguće obrazovati. Među brojnim programima škola nudi program obrazovanja za kuhara/kuharicu. Završetkom ovog trogodišnjeg programa, učenici će biti osposobljeni za rad u ugostiteljskim objektima i kuhinjama različitih institucija i ustanova. Također će učenici ovladati vještinama za izbor i pripremu namirnica te će moći pripremati sve vrste toplih i hladnih jela.

Škola iz programa ugostiteljstva i turizma nudi i trogodišnji program obrazovanja za konobara. Po završetku škole, učenici će biti osposobljeni za posluživanje hrane i pića u ugostiteljskim objektima. Ovladat će komunikacijsko – prezentacijskim vještinama u odnosu s gostima te osobljem kuhinje i šanka te će moći primjenjivati vještine organizacije stolova, primanje narudžbi te vršiti pripremne i završne radove u restoranu.

02/06/2020

Svjetski dan nepušenja obilježen je virtualnim putem i u Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga Našice. Učenici 3. a razreda opće gimnazije i 3. b razreda ekonomske škole izradili su multimedijalne plakate s ciljem prevencije ove štetne navike među mladom populacijom.

Adrijana Rajić, profesorica i mentorica engleskog jezika zbog trenutnog odvijanja nastave na daljinu organizirala je događaj na eTwinning platformi te je pozvala svoje kolege iz Hrvatske i EU na suradnju. Obilježavanju Svjetskog dana nepušenja pridružile su se i Tehnička škola i prirodoslovna gimnazija Ruđera Boškovića iz Osijeka, Ekonomsko – birotehnička škola iz Slavonskog Broda te francuska škola Lycée professionnel Antoine i turska škola İzmit Bilim ve Sanat Merkezi. Učenici su izrađivali radove, razmjenjivali svoje ideje na Padletu te su na kraju svi uradci objedinjeni u e-časopis.

30/05/2020

Knjižničarke Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice, Manuela Kojić i Sanja Kurucić obavještavaju učenike završnih razreda kako knjižnica SSIK  od 1. lipnja 2020. otvara svoja vrata. Učenici završnih razreda moći će vratiti posuđene knjige bez naplaćivanja zakasnine te će moći posuditi knjige za potrebe Državne mature. U prostor knjižnice moći će se ulaziti uz strogo pridržavanje zaštitnih mjera.

Kako navode knjižničarke, pri dolasku svi učenici moraju se javiti knjižničarki koja razdužuje posuđenu građu, a građa se odmah odlaže na posebno označeno mjesto. Traženi naslov mogu zatražiti od knjižničarke na pultu, no za pretraživanje građe mogu koristiti i on-line katalog knjižnice. Putem e-maila ssikknjiznica@gmail.com i Facebook stranice knjižnice, mogu zatražiti željenu knjigu, a zatim će knjižničarke pripremiti traženu građu, po koju će učenik moći doći u dogovoreno vrijeme.

 

Osim usluge vraćanja i posudbe građe, učenici će moći koristiti i čitaonicu, uz mogućnost korištenja računala. Knjižničarke će voditi računa o dozvoljenom broju korisnika unutar knjižnice te o pridržavanju prostorne udaljenosti od 2 metra. Učenici ostalih razreda knjige će moći vratiti na početku sljedeće školske godine, također bez naplaćivanja zakasnine.

29/05/2020

Učenici 1.a i 2.b razreda opće gimnazije Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice uz voditeljicu projekta prof. Mirelu Rukavina – Sabo sudjeluju na međunarodnom natjecanju s ciljem osvješćivanja odgovornih i rizičnih ponašanja pješaka u prometu kao i upoznavanja sudionika u prevenciji nepoželjnih oblika ponašanja u prometu. Naziv projekta je “Your Ideas Your Initiatives 2020: Road Safety Actions for a Better Environment”.

Projekt je lansirao Renault i odabrao je našičku školu kako bi predstavljala Hrvatsku u ovom međunarodnom projektu. Do sada su u projektu sudjelovale 32 države. Cilj ovog projekta je smanjenje broja stradalih pješaka na cestama. Ovaj projekt je usmjeren na osvješćivanje odgovornih i neodgovornih oblika ponašanja mladih u svakodnevici posebice na putu do škole te na prevenciju rizičnih ponašanja.

Kako se projekt odvijao tijekom nastave na daljinu, učenici su u cilju realizacije projekta koristili i niz digitalnih alata (coggle it, bubbl.us, padlet, quizzes, arranging digital posters, popplet, kahoot quizzes, adobe spark, quizlet, prezi) pomoću kojih su izrađivali video materijale, prezentacije o poželjnim i nepoželjnim ponašanjima pješaka, web postere sa snažnim sloganima, digitalne stripove, umne mape, osmišljavali kvizove, upitnike, ankete, kreativno pristupali idejnim rješenjima stvarajući plakate te crtajući stripove i crteže.

Tijekom realizacije projekta aktivno se uključila i Policijska uprava osječko – baranjska i to Odjel prevencije. Dipl. ing. Darko Ćorković, glavni policijski inspektor, održao je niz predavanja putem Zooma u kojima je govorio o Sigurnosti u cestovnom prometu, prometnoj kulturi te pješacima u prometu. Učenici Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice mogli su i na ovaj način proširiti svoje spoznaje o odgovornom ponašanju pješaka, a vjerujemo kako će u budućnosti moći i predvidjeti određene opasnosti kao i spriječiti ih. Dugogodišnji predavač u autoškoli gosp. Danko Trošić ustupio je isto tako niz materijala na korištenje.

Najbolje tri škole u ovom međunarodnom projektu mogu osvojiti laptope za školu, a osim kreativnosti u provođenju projekta vrednuje se i utjecaj projektnih aktivnosti na lokalnu zajednicu. Ovim putem prof. Mirela Rukavina – Sabo se zahvaljuje gospođi Sandri Macedo, projektnoj savjetnici sa Sveučilišta u Barceloni na beskrajnoj strpljivosti i dobronamjernim savjetima te svim učenicima na uspješnoj realizaciji projekta, a sve ih posebno raduje činjenica da će se u novu školsku godini vratiti u matičnu zgradu škole krećući se novim nogostupima nakon rekonstrukcije Školske, Cesarčeve i Radićeve ulice.

prof. Mirela Rukavina – Sabo

19/05/2020

Zbog povoljne epidemiološke situacije otvorene su i škole za srednjoškolce. Krenula je praktična nastava, dok se klasična nastava do daljnjega odvija na daljinu. Nakon dva mjeseca, dio učenika će odrađivati svoje vježbe i zadatke poštivajući sve epidemiološke mjere.

Iz Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice obavještavaju kako je organiziran prijevoz za učenike koji će dolaziti u Našice na praktičnu nastavu, a ponovno počinje od srijede, 20. 5. 2020. Svi učenici trebaju dolaziti u jutarnju smjenu, a vrijeme odvoza i dovoza učenika bit će redovan kao i u dane nastave.

13/05/2020

Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice izradila je promocijski video kojim se želi predstaviti škola učenicima 8. razreda te im pomoć u izboru srednje škole, odnosno zanimanja za koje se žele obrazovati. SSIK broji 123 djelatnika, a ove školske godine je brojala više od 900 učenika u 46 razredna odjela.

Škola nudi programe opće, jezične i prirodoslovno – matematičke gimnazije te trogodišnje i četverogodišnje strukovne programe strojarstvo, trgovinu, ugostiteljstvo i turizam te četevrogodišnje programe elektrotehniku, ekonomiju i poljoprivredu. Kroz programe mobilnosti, učenicima svih smjerova osigurava se i stručna praksa i nudi brojna izborna, fakultativna nastava te slobodne aktivnosti. SSIK može se pohvaliti i oznakom eTwinning škole za 2020. – 2021. godinu. Video možete pogledati na sljedećoj poveznici: Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice

 

Foto: youtube screenshot

23/04/2020

Premijeru videa kojim predstavljaju zanimanje ekonomist Ekonomska škola Našice održala je, kao što se i većina stvari u ovo vrijeme održava – online. Za premijeru su odabrali 22. travnja, dan koji obilježavamo kao rođendan Isidora Kršnjavoga po kome je škola dobila ime.

U Našicama se već više od 60 godina obrazuju budući ekonomisti. Ove školske godine ekonomsku školu pohađa oko 180 učenica i učenika raspoređenih u osam razrednih odjela. Škola nudi mogućnost upisa u četverogodišnji program za zanimanje ekonomist. Video je snimljen za potrebe promocije zanimanja, koju već tradicionalno obavljaju u ovo vrijeme među učenicima i roditeljima osmih razreda osnovnih škola.

 

Njihovi učenici pokazali su koje vještine i znanja stječu pohađanjem ekonomske škole, te što im nudi Ekonomska škola u Našicama te ovim putem žele upoznati javnost i motivirati osnovnoškolce na upis u ovo zanimanje.

 

Učenici su istaknuli prednosti upisa u ekonomsku školu. Nakon završene srednje škole možete se zaposliti u bilo kojoj tvrtki, postati poduzetnik, možete nastaviti svoje školovanje na nekom od veleučilišta ili sveučilišta, u struci ili nešto drugo. U projektu su sudjelovali učenici i njihovi nastavnici strukovnih predmeta pod vodstvom prof. Lidije Lovrić. Video je objavljen 22.04. na youtube, web stranici škole, facebook stranici škole i vrlo brzo se proširio društvenim mrežama.

 

Foto: youtube screenshot