08/11/2019

VEZANI TEKSTOVI
21/10/2019

VEZANI TEKSTOVI
16/09/2019

Krumpir koji je nekad bio jelo siromaha, danas je oznaka za jednu od najvećih manifestacija slovačke nacionalne manjine u Markovcu. Večer polesnjaka u subotu je održana po 20. puta, a na njoj se okupio nikad veći broj sudionika i posjetitelja. Osim folklornog programa večer je upotpunila gastronomska ponuda tradicionalnog jela od krumpira, polesnjaka po kojem je manifestacija i dobila ime.

On se radi na jednostavan način od naribanog krumpira uz dodatak brašna i začina, najčešće, soli i papra. Ove godine oguljeno je oko 600 kilograma, ali svaka ekipa donijela je dodatnih 30 kilograma pa se vaga penje blizu tone. Manifestaciju su organizirali Matica slovačka Markovac i SKUU “Franjo Strapač” Markovac uz pokroviteljstvo Savjeta za nacionalne manjine RH i Grada Našica.

„Cilj nam je bio organizirati prepoznatljivu manifestaciju, ali i vratiti gostoprimstvo koje smo doživjeli u Hrvatskoj i vani. Prije 20 godina počeli smo skromno, sa tri, četiri ekipe naših članova koje su pekle polesnjake, a naknadno su se priključile ostale udruge, pa i matice slovačke. Predstavnici raznih nacionalnih manjina na našoj su manifestaciji htjeli predstaviti raznolikost folklora, pa danas osim slovačkih društava, okupljamo i hrvatska i makedonska ali i druga društva. Posebno sam zadovoljna sa ovom 20. Večeri polesnjaka koja je okupila predstavnike iseljenih Hrvata iz Slovačke, Češke i drugih zemalja.” – rekla je Branka Baksa, predsjednica Matice slovačke, te dodala da se nada da će mlađi naraštaji nastaviti ovu tradiciju sljedećih 20 godina.

Baksa napominje da u vrijeme vađenja krumpira, nema kuće u Markovcu u kojoj se ne peku polesnjaci kako bi se isprobala kvaliteta krumpira. Polesnjaci su nekad slovili kao sirotinjsko jelo, a danas su posebna delicija koja se sprema i sa dodatkom gljivama, ali i morskih plodova.

Ovu, kao i velik broj drugih kulturno važnih, manifestacija podržava Grad Našice, pa je gradonačelnik Josip Miletić svojim dolaskom potvrdio da će se suradnja nastaviti i u godinama koje slijede.

„Čestitam na lijepoj manifestaciji koja je ove godine vrlo posjećena, a njom se čuva kultura, baština i tradicija. Kao i sve događaje u gradu, tako i ovaj, podupiremo financijski, u skladu sa mogućnostima, a tako ćemo nastaviti i ubuduće. Ipak treba naglasiti da je puno toga odrađeno na volonterskoj bazi pa zahvaljujem svim vrijednim ljudima koji čine mjesto Markovac jer bez njih ove manifestacije ne bi niti bilo.” – rekao je gradonačelnik Josip Miletić.

Manifestaciju su posjetili i Mirko Vavra, predsjednik Saveza Slovaka istaknuvši da je Matica slovačka Markovac jedna je od najaktivnijih i to ne samo po ovakvim događanjima nego i po nastupima diljem Hrvatske i Europe. Dok je Vladimir Bilek, saborski zastupnik Čeha i Slovaka rekao da slovačka nacionalna manjina ima najveći broj prijavljenih projekata s obzirom na druge manjine u Hrvatskoj. Svi su istaknuli ponos jer se upravo sjedište Saveza Slovaka nalazi u Našicama kao i Slovački centar za kulturu.

Miris pečenog krumpira širio se cijelim Markovcem, a tajnu njene izrade ekipe su pokušale skriti no kažu ipak se temelje na osnovama koje im je baka prenijela. Jedina ekipa koja peče polesnjake već 20 godina su Noćna nevinašca koju čine Vesna Budoš i Božena Lazar.

„Mi u polesnjake stavljamo brašno, ni premalo ni previše, biber i sol, i nikako jaja što rade neke ekipe. U večeri ispečemo oko 400 komada, a priprema kreće već rano ujutro, nekada se podijelimo pa dio ispečemo i kod kuće.” – rekla je Božena Lazar koja ističe da sljedeće godine možda više neće sudjelovati zbog bolesti, ali njihovu tradiciju nastavit će mlađi naraštaji. A među njima svakako su Druške koje su ove godine naribale 120 kilograma krumpira jer kažu svake godine ima sve više ljudi, pa polesnjaci brzo nestanu. Novost u tradicijskoj pripremi svakako su i začini poput vegete, a takve polesnjake pripremao je Zlatko Sedlanić, Podravkin promotor kulinarstva, zaključivši da je polesnajak sa vegetom izvanrednog ukusa.

VEZANI TEKSTOVI
23/08/2019

VEZANI TEKSTOVI
10/06/2019

U sklopu proslave Dana grada na Trgu dr. Franje Tuđmana bila je postavljena Info točka pod nazivom “Upoznajte Slovački centar za kulturu Našice”. Djelatnosti centra, ali i razne publikacije predstavila je ravnateljica Sandra Kralj Vukšić i kustosica Tatjana Seničanin, te učenici Osnovne škole kralja Tomislava koje učiteljica Ana Marošević uči slovački jezik.

„Na ovaj način Slovački centar za kulturu predstavljamo već 4 godinu za redom, a cilj nam je sugrađane upoznati sa našim djelatnostima te im predstaviti jedini kulturno društveni časopis Slovaka u Hrvatskoj Pramen. Također, želimo zainteresirane ljude upoznati i sa stranicom za učenje slovačkog jezika slovake.eu na kojoj Slovački možete učiti bez ikakvog predznanja.” – rekla je Tatjana Seničanin.

Predstavljena je i autorska izložba Zidne kuharice – likovni izričaji naših baka koja već dvije godine putuje kroz Hrvatsku, a predstavili su i nove izložbe putem kataloga. Izložbu Obitelj Pejačević i kulturno povijesne veze Hrvata i Slovaka ostvarili su u suradnji sa Zavičajnim muzejom Našice, a prezentacija će se nastaviti, ne samo među Hrvatima u Slovačkoj nego i među Hrvatima u Mađarskoj i Austriji, a nakon toga po svim maticama diljem Hrvatske.

„ Kako se naš centar bavi i edukacijom predstavljene su i publikacije vezane uz školstvo, kao što su Kvapky te Slovenčina moja, izdane povodom 25. godina literalno – recitacijske smotre učenika koji uče slovački.” – dodala je Tatjana Seničanin.

Populacija Slovaka na području Našica, prema zadnje popisu iz 2011. godine bila je oko 4 500, a djeluju u nekoliko Matica slovačkih koje sve okuplja Savez Slovaka čije je sjedište u Našicama, upravo zbog izrazite brojnosti Slovaka na ovom području.

VEZANI TEKSTOVI
26/04/2019

VEZANI TEKSTOVI
20/01/2019

Antonela Topolovec, ima 21 godinu, i trenutno je predsjednica Slovačkog kulturno umjetničkog društva Ivan Brnjik Slovak iz mjesta Jelisavac nedaleko Našica.

Ova mlada, ali svestrana djevojka Slovačkih korijena od svoje je najranije dobi s bakom dolazila na probe tadašnjih članova društva. Iako trenutno radi, uz posao obavlja i sve obaveze vezane uz društvo, dogovori i komunikacija s drugim društvima, organizacija putovanja, smještaja, komunikacija s voditeljima sekcija a ponekad i organizacija proba. Ona je među najmlađim predsjednicama društava u Hrvatskoj, a i ovo društvo do sada ne pamti mlađu kao ni osobu ženskog roda na ovoj poziciji.

“Od svoje 6 godine plešem u kulturno umjetničkom društvu i gajim posebnu ljubav prema Slovačkoj tradiciji, plesu i pjesmi, a i slovački jezik koristim svakodnevno.” – ističe Antonela koja trenutno pleše u odrasloj skupini u kojoj najstariji član ima 24 a najmlađi 13 godina. Zašto je dobna granica u ovom društvu tako mala, ističe predsjednica, jer su plesovi koje oni izvode fizički vrlo zahtjevni pa se prije svakog nastupa moraju dodatno zagrijati, razgibavanjem mišića pa i trčanjem. Često je tu bilo i lomova, istegnuća no ljubav prema plesu prebrodila je i takve patnje.

Ovaj slovački KUD ima nekoliko sekcija: malu skupinu, srednju skupinu i stariju, zatim glazbenu školu, pjevačku i crkvenu skupinu. Iako je glazbena škola inicirana ranije, upravo je njena realizacija ostvarena u Antonelinom mandatu, a nada se da će se istim tempom nastavit i dalje. Ove godine društvo je nastupalo na večeri nacionalnih manjina u Bjelovaru, a kao i proteklih godine i ove su posjetili mjesto u okolici Stare Bostrice iz koje potječu preci ove manjinske skupine iz Jelisavca.

Održali su i svoje tradicionalne manifestacije božićni koncert “Od Katariny do Vianoc” i Dana Slovaka – večer korbačika na kojoj su do sada okupljali društva iz Slovačke, Makedonije i Mađarske u čijoj organizaciji sudjeluje Matica Slovačka Jelisavac. Ovo društvo jedino u Hrvatskoj zna plesati detviansky tanec, koji pripada najtežoj kategoriji plesova u Slovačkoj, koje ih je pola godine učila bivša voditeljica Darinka Labudikova.

Ustupljene fotografije

VEZANI TEKSTOVI
10/12/2018

VEZANI TEKSTOVI
10/09/2018

Tradicionalni slasni polesnjaci u MarkovcuU Markovcu je u subotu održana 19. Večer polesnjaka, a ovaj slovački specijalitet peklo je devet ekipa. Uz gastronomsku ponudu koja je u Markovac i ovoga puta privukla brojne sugrađane i njihove goste, u Drevenjici je tradicionalno održan bogat folklorni program. U kulturno-umjetničkom programu nastupila su slovačka folklorna društva “Braća Banas” Josipovac, “Ivan Brnjik Slovak” Jelisavac i domaćini “Franjo Strapač Markovac, zatim Matica slovačka Miljevci, HKD “Lisinski” Našice i KUD “Joakim Hardi” Petrovci. Sve nazočne pozdravili su predsjednica Matice slovačke Markovac Branka Baksa i predsjednik SKUU “Franjo Strapač” Ivan Hanižjar. Cjelokupan program i aktivnosti Markovčana pohvalio je predsjednik Saveza Slovaka u RH Mirko Vavra. U ime Županije na vrijednom radu domaćina čestitao je potpredsjednik Županijske skupštine Goran Đanić poželjevši im puno uspjeha u daljnjem radu.

Subotnji program otvorio je gradonačelnik Josip Miletić istaknuvši zadovoljstvo što je “Večer polesnjeka” postala tradicija i nezaobilazni sadržaj na području Grada Našica te poželjevši svima dobrodošlicu. Programu su bili nazočni i brojni drugi uzvanici. Pokrovitelj “Večeri polesnjaka” bio je Savjet za nacionalne manjine RH, a supokrovitelji Grad Našice i Ured za iseljene Slovake.

 

VEZANI TEKSTOVI
03/09/2018

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print