10/06/2019

U sklopu proslave Dana grada na Trgu dr. Franje Tuđmana bila je postavljena Info točka pod nazivom “Upoznajte Slovački centar za kulturu Našice”. Djelatnosti centra, ali i razne publikacije predstavila je ravnateljica Sandra Kralj Vukšić i kustosica Tatjana Seničanin, te učenici Osnovne škole kralja Tomislava koje učiteljica Ana Marošević uči slovački jezik.

„Na ovaj način Slovački centar za kulturu predstavljamo već 4 godinu za redom, a cilj nam je sugrađane upoznati sa našim djelatnostima te im predstaviti jedini kulturno društveni časopis Slovaka u Hrvatskoj Pramen. Također, želimo zainteresirane ljude upoznati i sa stranicom za učenje slovačkog jezika slovake.eu na kojoj Slovački možete učiti bez ikakvog predznanja.” – rekla je Tatjana Seničanin.

Predstavljena je i autorska izložba Zidne kuharice – likovni izričaji naših baka koja već dvije godine putuje kroz Hrvatsku, a predstavili su i nove izložbe putem kataloga. Izložbu Obitelj Pejačević i kulturno povijesne veze Hrvata i Slovaka ostvarili su u suradnji sa Zavičajnim muzejom Našice, a prezentacija će se nastaviti, ne samo među Hrvatima u Slovačkoj nego i među Hrvatima u Mađarskoj i Austriji, a nakon toga po svim maticama diljem Hrvatske.

„ Kako se naš centar bavi i edukacijom predstavljene su i publikacije vezane uz školstvo, kao što su Kvapky te Slovenčina moja, izdane povodom 25. godina literalno – recitacijske smotre učenika koji uče slovački.” – dodala je Tatjana Seničanin.

Populacija Slovaka na području Našica, prema zadnje popisu iz 2011. godine bila je oko 4 500, a djeluju u nekoliko Matica slovačkih koje sve okuplja Savez Slovaka čije je sjedište u Našicama, upravo zbog izrazite brojnosti Slovaka na ovom području.

VEZANI TEKSTOVI
26/04/2019

VEZANI TEKSTOVI
20/01/2019

Antonela Topolovec, ima 21 godinu, i trenutno je predsjednica Slovačkog kulturno umjetničkog društva Ivan Brnjik Slovak iz mjesta Jelisavac nedaleko Našica.

Ova mlada, ali svestrana djevojka Slovačkih korijena od svoje je najranije dobi s bakom dolazila na probe tadašnjih članova društva. Iako trenutno radi, uz posao obavlja i sve obaveze vezane uz društvo, dogovori i komunikacija s drugim društvima, organizacija putovanja, smještaja, komunikacija s voditeljima sekcija a ponekad i organizacija proba. Ona je među najmlađim predsjednicama društava u Hrvatskoj, a i ovo društvo do sada ne pamti mlađu kao ni osobu ženskog roda na ovoj poziciji.

“Od svoje 6 godine plešem u kulturno umjetničkom društvu i gajim posebnu ljubav prema Slovačkoj tradiciji, plesu i pjesmi, a i slovački jezik koristim svakodnevno.” – ističe Antonela koja trenutno pleše u odrasloj skupini u kojoj najstariji član ima 24 a najmlađi 13 godina. Zašto je dobna granica u ovom društvu tako mala, ističe predsjednica, jer su plesovi koje oni izvode fizički vrlo zahtjevni pa se prije svakog nastupa moraju dodatno zagrijati, razgibavanjem mišića pa i trčanjem. Često je tu bilo i lomova, istegnuća no ljubav prema plesu prebrodila je i takve patnje.

Ovaj slovački KUD ima nekoliko sekcija: malu skupinu, srednju skupinu i stariju, zatim glazbenu školu, pjevačku i crkvenu skupinu. Iako je glazbena škola inicirana ranije, upravo je njena realizacija ostvarena u Antonelinom mandatu, a nada se da će se istim tempom nastavit i dalje. Ove godine društvo je nastupalo na večeri nacionalnih manjina u Bjelovaru, a kao i proteklih godine i ove su posjetili mjesto u okolici Stare Bostrice iz koje potječu preci ove manjinske skupine iz Jelisavca.

Održali su i svoje tradicionalne manifestacije božićni koncert “Od Katariny do Vianoc” i Dana Slovaka – večer korbačika na kojoj su do sada okupljali društva iz Slovačke, Makedonije i Mađarske u čijoj organizaciji sudjeluje Matica Slovačka Jelisavac. Ovo društvo jedino u Hrvatskoj zna plesati detviansky tanec, koji pripada najtežoj kategoriji plesova u Slovačkoj, koje ih je pola godine učila bivša voditeljica Darinka Labudikova.

Ustupljene fotografije

VEZANI TEKSTOVI
10/12/2018

VEZANI TEKSTOVI
10/09/2018

Tradicionalni slasni polesnjaci u MarkovcuU Markovcu je u subotu održana 19. Večer polesnjaka, a ovaj slovački specijalitet peklo je devet ekipa. Uz gastronomsku ponudu koja je u Markovac i ovoga puta privukla brojne sugrađane i njihove goste, u Drevenjici je tradicionalno održan bogat folklorni program. U kulturno-umjetničkom programu nastupila su slovačka folklorna društva “Braća Banas” Josipovac, “Ivan Brnjik Slovak” Jelisavac i domaćini “Franjo Strapač Markovac, zatim Matica slovačka Miljevci, HKD “Lisinski” Našice i KUD “Joakim Hardi” Petrovci. Sve nazočne pozdravili su predsjednica Matice slovačke Markovac Branka Baksa i predsjednik SKUU “Franjo Strapač” Ivan Hanižjar. Cjelokupan program i aktivnosti Markovčana pohvalio je predsjednik Saveza Slovaka u RH Mirko Vavra. U ime Županije na vrijednom radu domaćina čestitao je potpredsjednik Županijske skupštine Goran Đanić poželjevši im puno uspjeha u daljnjem radu.

Subotnji program otvorio je gradonačelnik Josip Miletić istaknuvši zadovoljstvo što je “Večer polesnjeka” postala tradicija i nezaobilazni sadržaj na području Grada Našica te poželjevši svima dobrodošlicu. Programu su bili nazočni i brojni drugi uzvanici. Pokrovitelj “Večeri polesnjaka” bio je Savjet za nacionalne manjine RH, a supokrovitelji Grad Našice i Ured za iseljene Slovake.

 

VEZANI TEKSTOVI
03/09/2018

VEZANI TEKSTOVI
27/08/2018

VEZANI TEKSTOVI
02/05/2018

2 - drvenica-1.jpg

2 - drvenica-3.jpg

2 - drvenica-2.jpg

VEZANI TEKSTOVI
02/05/2018

Dan slovačkog filma u Našicama

U organizaciji Središnje knjižnice Slovaka u RH pri Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice i Radija Našice, u petak 4. svibnja u našičkom Domu kulture održat će se jedanaesti DAN SLOVAČKOG FILMA.

Dan slovačkog filma u Našicama jedinstvena je manifestacija u našoj zemlji koja godinama kontinuirano predstavlja i promiče slovačku kinematografiju i slovačku filmsku umjetnost u našoj sredini. Do danas je na ovom festivalu predstavljeno više od 20 slovačkih filmova.

Ove godine za gledatelje su pripremljena dva filma – ekranizacija bajke Sedam gavrana iz 2015. u produkciji Magicbox Slovakia i režiji Alice Nellis, koja će biti prikazana u dva termina (11 i 13 sati), te komedija Muzika snimljena 2008. u režiji Juraja Nvote i produkciji Alef Film & Media Bratislava (predstava u 19 sati).

Ulaz na predstave je slobodan, a filmovi imaju hrvatske titlove.

VEZANI TEKSTOVI
26/02/2018

Godišnje skupštine MS i SKUU "Franjo Strapač" Markovac, 25.2.2018

Ovog vikenda, u nedjelju 25.02.2018. godine s početkom u 16:30 sati održane su godišnje Skupštine – redovna izvještajna MS Markovac i redovna izborna SKUU “Franjo Strapač” Markovac Našički. Skupštine su svečano otvorile plesom “Včera večer” članice srednje plesne skupine.

U protekloj godini udruge su se predstavile na 48 raznih aktivnosti; po skupinama 107 nastupa i 339 održanih proba.

Godišnje skupštine MS i SKUU "Franjo Strapač" Markovac, 25.2.2018

Članovima udruga su na uspješnoj 2017. godine čestitali predsjednik VMO Markovac Mario Glavati, dopredsjednik VSNM OBŽ Zlatko Dudjak, župnik vel. Nikola Legac, predsjednik NK “Željezničar” Darko Komjetan, predstavnik makedonske nac. manjine OBŽ Dragoljub Siljanoski i tajnik DVD-a Markovac Mirko Škof.

Izabrano je novo – staro rukovodstvo folklora: Ivan Hanižjar za predsjednika, Branka Baksa za dopredsjednicu i Tatjana Seničanin za tajnicu. Upravni Odbor čine još: Mirko Kubaša, Vesna Paulić, Mirjana Ressler, Božena Lazar, Iva Vinkešević, Mateja Fedor, Suzana Mihalek, Mario Dudjak, Mihovil Fedor i Mirjana Turjak.
Članice NO su Vesna Budoš, Katica Ivanek i Branka Pisarević.

Godišnje skupštine MS i SKUU "Franjo Strapač" Markovac, 25.2.2018

Planirane aktivnosti i u ovoj godini su velike, a za istaknuti je i najvažnija domaćinstvo “24. dječje smotre slovačkog folklora RH” – 5. svibnja 2018; proslava 45. obljetnice folklora i 25. MS- 6. svibnja; predstavljanje Saveza Slovaka i Slovaka RH na MFF “Detva” od 5.-11.7.2018. u Slovačkoj te tradicionalna “19. Večer polesnjaka” – 8. rujna 2018.

Članovi su se video – prezentacijom zahvalili na dugogodišnjem radu članu i basisti Josipu Ivaneku – Joka.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print