22/02/2020

Učenici koji uče slovački jezik i kulturu obilježili su Dan materinskog jezika, koji se od 2000.g. obilježava 21. veljače s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskog jezika, te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti.

Prigodom toga u utorak, 17.2.2020. u četvrtom razredu PŠ Markovac je na satu slovačkog jezika održana radionica na naslovnu temu Tko sam ja, koju je prezentirao Slovački centar za kulturu (SKC) Našice. Ravnateljica SKC Sandra Kralj Vukšić i kustosica Tatjana Seničanin aktivno su animirali učenike sa svojim pripremljenim pitanjima o svakodnevnom govoru Slovaka iz Markovca, o njihovim običajima i tradiciji njegovanja slovačke kulture. Neka od njih bila su: Kako na nas utječe materinski jezik? U kojim segmentima koristimo slovački jezik? Znamo li i upotrebljavamo li slovačka narječja? Jesmo li formirali novo svojstveno narječje budući da živimo više od stoljeća odijeljeno od izvornog entiteta? Koje oblike narodne predaje poznajemo? Ova provedena aktivnost je jedna od više aktivnosti planiranih u sklopu projekta Samoidentifikacija u multietničkom okruženju kao sredstvo etničke tolerancije koju podržava program Erasmus+, kojemu je cilj istraživanje narječja, narodnih izvornih pjesama i scenskih izričaja.

U petak, 21. veljače u matičnoj školi djelatnice SKC, također na satu slovačkog jezika učenicima viših razreda prezentirali su predavanje u kojem su uspoređivali elemente slovačkog i hrvatskog jezika (jezik, pjesma, ples, narodna nošnja i sl.). Učenicima su prenijeli riječi o važnosti poznavanja svoga materinskoga jezika naglasivši da je pravo bogatstvo znati više jezika upotrijebivši narodnu poslovicu: „Što više jezika znaš to više vrijediš“. Onaj jezik s kojim se čovjek sretne u djetinjstvu i običaji, koje čovjeku usađuje obitelj i koje se prenose s koljena na koljeno, obogaćuju njegov život i to se ne zaboravlja.

Učenici su se aktivno i zainteresirano uključivali u razgovor o ovoj temi pod naslovom „Ja som kto?“. Zaključili su da Slovaci u svome Markovcu imaju sada već poseban i prepoznatljiv markovački govor koji se razvijao tijekom 140 godina postojanja mjesta. Isprepleten je riječima slovačkog kysuckog dijalekta s riječima hrvatskog govora našičkog područja s posebnim slovačkim naglaskom.

Učenici su na kraju otpjevali aktualnu slovačku narodnu pjesmu vezanu za pokladne obyčaje Fašiangy, Turice, a Karlo Malovčak (6.a) odrecitirao je pjesmu Materinská reč.

21/02/2020

Trenutno u Hrvatskoj oko 440 učenika u osnovnim školama pohađa satove slovačkog jezika i kulture. S ciljem osvijestiti važnost materinskog jezika, Slovački centar za kulturu Našice u suradnji sa školama, u kojima se uči slovački jezik, a prigodom Međunarodnog dana materinskog jezika, svake godine priprema obrazovni program.

Ove godine djelatnice SCK Našice, ravnateljica Sandra Kralj Vukšić i kustosica Tatjana Seničanin, pripremile su program na temu Ja sam tko?, u okviru kojega su učenicima približile sadržaj i značaj međunarodnog projekta čiji logo glasi Ja sam (Ja som). S učenicima osnovnih škola u Jelisavcu, Markovcu, Josipovcu Punitovačkom i Jurjevcu Punitovačkom ovoga tjedna, točnije 17. i 19. veljače, tražili su odgovore na pitanja: Kakav utjecaj na nas ima materinski jezik? U kojim sferama života koristimo slovački jezik? Poznajemo li ili koristimo slovačka narječja? Jesmo li stvorili vlastito narječje, budući da od materinskog etnika živimo odvojeno već nekoliko stoljeća? Kakve vrste ili oblike narodnog izričaja poznajemo?

Budući da je predmetom međunarodnog projekta Ja sam (Samoidentifikacija u multietničkom okruženju kao sredstvo etničke tolerancije) istraživanje narječja, narodnih pjesama i scenskog izričaja među Slovacima u Srbiji, Rumunjskoj i Hrvatskoj, učenici su za svaku navedenu istraživačku temu pripremili primjere vezane uz slovačka narječja iz njihove sredine, te samostalno ili skupno izveli nekoliko narodnih pjesama.

U okviru scenskog prikaza, sudionici su prezentirali jezična i ostala znanja na slovačkom jeziku u obliku prozaičnog ili poetičnog iskaza vlastitih literarnih djela ili interpretacijom djela poznatih pjesnika i pisaca, a to sve s ciljem pobuditi interes za slovački materinski jezik. Djelatnice SCK Našice predstavit će ovaj program i u osnovnoj školi u Našicama, danas, 21. veljače točno na Dan materinskog jezika.

Foto: ustupljene fotografije

20/02/2020

Povodom 20 godina manifestacije pod nazivom „Večer polesnjaka” u nedjelju, 16. veljače 2020. godine u Drevenjici je održana prezentacija fotomonografije, u organizaciji Matice slovačke Markovac i SKUU “Franjo Strapač”. Dvadeset godina postojanja kulturno – umjetničke i gastronomske manifestacije „Večer polesnjaka” riječju i fotografijama dokumentirala je autorica fotomonografije „Gospodin polesnjak”, Vesna Baksa. Pokrovitelji ove manifestacije bili su Savjet za nacionalne manjine RH, Savez Slovaka i Grad Našice.

U uvodnom govoru sve nazočne pozdravila je predsjednica Matice slovačke Markovac i članica Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH Branka Baksa, koja je naglasila važnost fotomonografije s obzirom na to da bilježi puna dva desetljeća tradicije. Samu autoricu i njenu fotomonografiju predstavile su lektorica za hrvatski jezik, Marija Pepelko, lektorica za slovački jezik, Margita Žagar, te predsjednik Saveza Slovaka, Mirko Vavra. Autorica je naglasila kako je ovu, četvrtu po redu knjigu završila krajem prošle godine, kako bi o Našičkom Markovcu ostao još jedan povijesni zapis. Sve nazočne također su pozdravili gradonačelnik Našica, Josip Miletić, predsjednik Gradskog vijeća, Krešimir Kašuba, počasni član markovačke udruge, dogradonačelnik Krešimir Žagar, saborski zastupnik, Vladimir Bilek i dopredsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH, Vladimir Ham.

Svi navedeni također su čestitali na dugogodišnjoj manifestaciji i predstavljenoj fotomonografiji, koja je ujedno i trajni zapis značenja „Večeri polesnjaka” za Slovake u Markovcu i sve njihove goste. Hrvatska i slovačka tradicija i ovoga puta spojile su se uz bećarac posvećen polesnjaku, a program su vodili Roko Mihovilović Baksa i Josipa Hofer.

Foto: ustupljene fotografije

31/12/2019

Matica slovačka Markovac i SKUU “Franjo Strapač” ove su nedjelje u Drevenjici organizirali program “Radost prosinca”. U folkornom i glazbenom dijelu programa nastupile su sve sekcije, a zajedničkim nastupom članovi su čestitali publici blagdane i zaključili još jednu uspješnu godinu. U sklopu programa predstavljena je i publikacija “Moje obiteljsko stablo” – slovačka prezimena tijekom 140 godina postojanja naselja Markovac Našički.

Urednica publikacije je Branka Baksa, a obiteljska stabla sastavila su djeca uz pomoć roditelja te starijih članova Matice i društva. “Moje obiteljsko stablo” obuhvaća čak 634 prezimena, a svako pojedino stablo izrađeno je po kompleksnim pravilima te uz puno truda i istraživanja fotografija i dokumenata. Vrijednost i važnost ove publikacije na predstavljanju su istaknuli autorica predgovora Vesna Baksa, recenzentica Marija Pepelko, urednica Braka Baksa i prevoditeljica Tatjana Seničanin.

Na objavi publikacije domaćinima je čestitao i predsjednik Saveza Slovaka Mirko Vavra. Pokrovitelji ovog programa bili su Savjet za nacionalne manjine RH, Savez Slovaka, Grad Našice, Vijeće Mjesnog odbora Markovac i Ured za iseljene Slovake u Bratislavi.

16/09/2019

Krumpir koji je nekad bio jelo siromaha, danas je oznaka za jednu od najvećih manifestacija slovačke nacionalne manjine u Markovcu. Večer polesnjaka u subotu je održana po 20. puta, a na njoj se okupio nikad veći broj sudionika i posjetitelja. Osim folklornog programa večer je upotpunila gastronomska ponuda tradicionalnog jela od krumpira, polesnjaka po kojem je manifestacija i dobila ime.

On se radi na jednostavan način od naribanog krumpira uz dodatak brašna i začina, najčešće, soli i papra. Ove godine oguljeno je oko 600 kilograma, ali svaka ekipa donijela je dodatnih 30 kilograma pa se vaga penje blizu tone. Manifestaciju su organizirali Matica slovačka Markovac i SKUU “Franjo Strapač” Markovac uz pokroviteljstvo Savjeta za nacionalne manjine RH i Grada Našica.

„Cilj nam je bio organizirati prepoznatljivu manifestaciju, ali i vratiti gostoprimstvo koje smo doživjeli u Hrvatskoj i vani. Prije 20 godina počeli smo skromno, sa tri, četiri ekipe naših članova koje su pekle polesnjake, a naknadno su se priključile ostale udruge, pa i matice slovačke. Predstavnici raznih nacionalnih manjina na našoj su manifestaciji htjeli predstaviti raznolikost folklora, pa danas osim slovačkih društava, okupljamo i hrvatska i makedonska ali i druga društva. Posebno sam zadovoljna sa ovom 20. Večeri polesnjaka koja je okupila predstavnike iseljenih Hrvata iz Slovačke, Češke i drugih zemalja.” – rekla je Branka Baksa, predsjednica Matice slovačke, te dodala da se nada da će mlađi naraštaji nastaviti ovu tradiciju sljedećih 20 godina.

Baksa napominje da u vrijeme vađenja krumpira, nema kuće u Markovcu u kojoj se ne peku polesnjaci kako bi se isprobala kvaliteta krumpira. Polesnjaci su nekad slovili kao sirotinjsko jelo, a danas su posebna delicija koja se sprema i sa dodatkom gljivama, ali i morskih plodova.

Ovu, kao i velik broj drugih kulturno važnih, manifestacija podržava Grad Našice, pa je gradonačelnik Josip Miletić svojim dolaskom potvrdio da će se suradnja nastaviti i u godinama koje slijede.

„Čestitam na lijepoj manifestaciji koja je ove godine vrlo posjećena, a njom se čuva kultura, baština i tradicija. Kao i sve događaje u gradu, tako i ovaj, podupiremo financijski, u skladu sa mogućnostima, a tako ćemo nastaviti i ubuduće. Ipak treba naglasiti da je puno toga odrađeno na volonterskoj bazi pa zahvaljujem svim vrijednim ljudima koji čine mjesto Markovac jer bez njih ove manifestacije ne bi niti bilo.” – rekao je gradonačelnik Josip Miletić.

Manifestaciju su posjetili i Mirko Vavra, predsjednik Saveza Slovaka istaknuvši da je Matica slovačka Markovac jedna je od najaktivnijih i to ne samo po ovakvim događanjima nego i po nastupima diljem Hrvatske i Europe. Dok je Vladimir Bilek, saborski zastupnik Čeha i Slovaka rekao da slovačka nacionalna manjina ima najveći broj prijavljenih projekata s obzirom na druge manjine u Hrvatskoj. Svi su istaknuli ponos jer se upravo sjedište Saveza Slovaka nalazi u Našicama kao i Slovački centar za kulturu.

Miris pečenog krumpira širio se cijelim Markovcem, a tajnu njene izrade ekipe su pokušale skriti no kažu ipak se temelje na osnovama koje im je baka prenijela. Jedina ekipa koja peče polesnjake već 20 godina su Noćna nevinašca koju čine Vesna Budoš i Božena Lazar.

„Mi u polesnjake stavljamo brašno, ni premalo ni previše, biber i sol, i nikako jaja što rade neke ekipe. U večeri ispečemo oko 400 komada, a priprema kreće već rano ujutro, nekada se podijelimo pa dio ispečemo i kod kuće.” – rekla je Božena Lazar koja ističe da sljedeće godine možda više neće sudjelovati zbog bolesti, ali njihovu tradiciju nastavit će mlađi naraštaji. A među njima svakako su Druške koje su ove godine naribale 120 kilograma krumpira jer kažu svake godine ima sve više ljudi, pa polesnjaci brzo nestanu. Novost u tradicijskoj pripremi svakako su i začini poput vegete, a takve polesnjake pripremao je Zlatko Sedlanić, Podravkin promotor kulinarstva, zaključivši da je polesnajak sa vegetom izvanrednog ukusa.

23/08/2019