07/04/2021

Ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Našice dr. sc. Sandra Kralj Vukšić i tajnica Saveza Slovaka u RH Branka Baksa danas su u svojim prostorima ugostile predsjednika Gradskog vijeća i kandidata za gradonačelnika Krešimira Kašubu te ga upoznale s radom, njegovanjem slovačkog jezika, kulture i običaja Slovaka u Hrvatskoj.

Ravnateljica Sandra Kralj Vukšić istaknula je brojne aktivnosti, uspješne suradnje te izložbenu i edukativnu djelatnost centra.

-Slovački centar za kulturu Našice postoji više od deset godina, u novim prostorima djeluje već godinu dana, a većim dijelom je financiran sporazumom koji je potpisan s Ministarstvom kulture i medija. Prošle godine, na 10. obljetnicu Centra, potpisan je ugovor i s Gradom Našicama kao i s Ministarstvom kulture i medija čime smo riješili problem podmirivanja režija, odnosno, tim ugovorom smo riješili da se fond središnje knjižnice Slovaka u Hrvatskoj, koji je sastavni dio Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice, nađe u našem prostoru.

Velik dio naših aktivnosti je namijenjen najmlađima, to jest, vezan je za obrazovanje na Slovačkom jeziku. Radimo i na projektima koje prijavljujemo na Ministarstvo školstva Republike Slovačke kao i Republike Hrvatske tako da naša djeca pohađaju „Školu u prirodi” u Slovačkoj za razliku od ostalih pripadnika manjina koji tu školu pohađaju u Hrvatskoj. Također smo stavili naglasak na izložbene djelatnosti – moram se pohvaliti da smo dobili nagradu Slovačkog etnografskog društva za izložbu koju smo kod njih predstavili prošle godine, a riječ je o izložbi „Zidne kuharice – likovni izričaj naših baka.

Posljednju izložbu koju smo radili je ona u suradnji sa Zavičajnim muzejom Našica, a autorica te izložbe je ravnateljica Zavičajnog muzeja Silvija Lučevnjak. U njoj smo obrađivali obitelj Pejačević te kulturno – povijesne odnose Hrvata i Slovaka. Trenutno u Centru imamo izložbu dječjih radova koja je nastala kroz natječaj kojeg smo raspisali povodom Međunarodnog dana materinskog jezika, a u njemu je sudjelovalo 10 škola u kojem se uči Slovački jezik u Hrvatskoj. Sudjelujemo i na raznim konferencijama, najčešće u Slovačkoj, a također smo dobro povezani s pedagozima i školama u Vojvodini preko EU projekata. Također, u suradnji sa Slovačkim veleposlanstvom u Zagrebu dogovaramo izložbe koje proputuju Hrvatsku – od Našica preko Lipovljana i Zagreba pa do Rijeke i Zadra – izjavila je Sandra Kralj Vukšić

Prilikom posjeta, Krešimir Kašuba pohvalio je zalaganje i djelovanje Slovaka na našem području.

-Dug je period tradicije Slovaka u našim krajevima. Osnutkom devedesetih godina Matice slovačke u RH i Saveza Slovaka u RH, svojim djelovanjem obogatili su naš kulturni život i doprinijeli prepoznatljivosti Našica kako u cijeloj Hrvatskoj tako i izvan nje. Najveći broj stanovnika slovačke manjine imamo upravo na našem području što rezultira jednom kvalitetom kulture u našem kraju, u našoj zajednici, a vidljivo je i u ovom reprezentativnom prostoru Slovačkog kulturnog centra- izjavio je Krešimir Kašuba te se zahvalio ravnateljici Slovačkog kulturnog centra Sandri Kralj  Vukšić i tajnici Saveza Slovaka u RH Branki Baksi koje s edukativnim i kulturnim centrom, knjižnicom te brojnim aktivnostima, očuvanje i prezentiranje kulture Slovaka drže na visokom nivou.

Branka Baksa tajnica Saveza Slovaka u RH istaknula je kako na području Osječko-baranjske županije živi najviše Slovaka te nastoje širiti multikulturu te multietničnost na prostorima na kojima žive.

-Sjedište Saveza Slovaka Republike Hrvatske koja je krovna udruga svih Slovaka nalazi se upravo u Našicama. Savez Slovaka je osnivač Slovačkog centra za kulturu, jedine ustanove takve vrste u Hrvatskoj. Na našem području djeluju dvije škole u kojima se uči slovački jezik, a to su OŠ Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac i OŠ kralja Tomislava Našice, Područna škola Markovac Našički, zatim dvije Matice slovačke Jelisavac i Markovac, dva folklorna društva Ivan Brnjik Slovak Jelisavac i Franjo Strapač Markovac Našički, Vijeće slovačke manjine grada Našica te Središnja knjižnica Slovaka pri Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice.

Polako, ali sigurno ostvarujemo svoje ciljeve Saveza Slovaka, a to su njegovanje slovačkog jezika, kulture i običaja te informiranje članova kroz naš časopis Pramen- izjavila je između ostalog Branka Baksa te naglasila kako je zahvaljujući njihovom djelovanju Našice posjetilo mnogo veleposlanika, predstavnika Vlade Slovačke Republike, predsjednika zemalja iseljenih Slovaka te tisuće sudionika brojnih kulturno-umjetničkih programa.

15/03/2021

Redovne izvještajne skupštine u Drevenici jučer su održale Matica slovačka Markovac i Slovačko kulturno umjetnička udruga „Franjo Strapač“ Markovac Našički u sklopu epidemioloških mjera te su bile raspoređene u nekoliko vremenskih razmaka.

Skupštinu su vodili Branka Baksa i Ivan Hanižjar – predsjednici udruga i Mario Dudjak dopredsjednik MS. Usvojeni su planovi rada i financijski planovi za 2021. godinu te izvještaji o radu, financijski izvještaji te izvješća Nadzornog odbora za 2020. godinu kojeg je podnijela Vesna Budoš – predsjednica NO. Na radu i aktivnostima članovima udruga su čestitali Krešimir Kašuba– predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica, Zlatko Dudjak – dopredsjednik VSNM OBŽ i Karlo Kanis– predsjednik VMO Markovac.

Prema izvještaju nositelj kulturnog amaterizma u Markovcu, SKUU «Franjo Strapač», djeluje u tri folklorne sekcije, glazbenoj, pjevačkoj i tradicijskoj skupini; UO i NO SKUU i MS. Probe se održavaju ponedjeljkom i srijedom od 19,00- 22,00 sati, počevši od male, preko srednje do velike. Pjevačka i glazbena skupina održava probe utorkom ili četvrtkom – prema potrebi kao i što se plesne probe održavaju i češće, uglavnom petkom i nedjeljom popodne za vrijeme školskih praznika. Probe prati po potrebi glazbena sekcija. Tradicijska također jednom tjedno, a prema potrebi i češće.

-Prošla godina protekla je u znaku pandemije COVID-19 i uglavnom oko stvaranja pretpostavki za budući bolji rad. Imali smo „osipanje“ djece i mladeži – što zbog pandemije, ali i zbog odlaska na školovanja u druga mjesta. Unatoč svemu iz izvještaja o aktivnostima male, srednje, velike plesne, pjevačke, glazbene i tradicijske skupine vidljivo je da je održano ukupno 165 proba (mala 37, srednja 40, velika 25, pjevačice i glazba 36 i tradicijska 27). Udruge su se predstavile i sudjelovale na 14 raznih aktivnosti ili nastupa. Po skupinama mala na devet, srednja na osam, velika na pet , pjevačice i glazba na pet i tradicijska na osam raznih aktivnosti . Održano je 6 sjednica UO i dva sastanka s roditeljima. Posebni nastupi bili su također i oni povodom prezentacije fotomonografije „PAN POLESNJAK“; pokladnih običaja; „21. večeri polesnjaka“ – po prvi puta virtualnim; organizaciji 7. Memorijalnog turnira u odbojci na pijesku „Katica Pavlić- Kajka“, humanitarnoj akciji „Mali grad velikog srca“ u sklopu „20. Festivala Dani slavonske šume“ u Našicama, te virtualnog božićnog nastupa pod nazivom „Veselé Vianoce“ – „Radost prosinca“ i božićnog nastupa u organizaciji MS Osijek. Sudjelovali smo i pripremili program za snimanje HRT: redakcije „Prizma“ i „Multikulturu“. Održno je na desetke radionica i radnih akcija. Paralelno s nikada manjim brojem proba i nastupa, putovanjima i papirologijom, intenzivno se radilo na poboljšanju pretpostavki za rad – uređenja kompletne stare zgrade folklora, vanjske fasade, kompletno uređenje male prostorije za rad, kancelarije, kuhinje , skladišnog i tavanskog prostora, nabavka novih garderobnih ormara za nošnje, nabavke i zamjene dotrajalih nošnji za pjevačice, razglasa, rasvjete , inventara , novog namještaja, prateće opreme, izrada nove ulazne kapije radi osiguranja imovine i mnoštvo radnih akcija oko Drevenice i odbojaškog igrališta.

– Na ovim značajnim investicijskim ulaganjima se želimo posebno zahvaliti Savezu Slovaka i njegovom rukovodstvu – predsjedniku i tajnici, Savjetu za nacionalne manjine RH koji je „prepoznao situaciju“ te Dopunom kriterija dozvolio da odobrena sredstva možemo utrošiti čak do 80 % za stvaranje pretpostavki, našem zastupniku za češku i slovačku nacionalnu manjinu u Hrvatskom saboru Vladimiru Bileku na angažmanu da se sredstva osiguraju putem Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH kroz Operativni program koji je Vlada Republike Hrvatske potpisala i osigurala sredstva u proračunu; Uredu iseljenih Slovaka u Bratislavi , Gradu Našice, VMO Markovac, roditeljima, našem rukovodstvu , svim članovima – a posebno našim dragim „spevačkamy“ – pjevačicama“ – rekli su u izvještaju Branka Baksa i Ivan Hanižjar.

Sve nazočne pozdravio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica Krešimir Kašuba istaknuvši kako su unatoč novo-nastaloj situaciji I Matica slovačka Markovac i Slovačko kulturno umjetnička udruga „Franjo Strapač“ Markovac Našički uspjele održavati kontinuirani rad, a pogotovo rad s mladima i djecom.

– Vidljivo je da je u proteklom vremenu najveći problem stvorila pandemija koronavirusa koja je ograničila događanja, ali i same probe koje su od izuzetne važnosti folklornim sekcijama i odgoju u kulturnom duhu. S druge strane vidljivo je kako je vodstvo cijelo vrijeme radilo u otežanim uvjetima te se nakon lockdowna prošle godine uspjelo održati niz priredbi u sklopu epidemioloških mjera. Ispred Grada mogu reći kako smo dosad imali jako dobru suradnju, a u budućnosti ćemo imati još bolju te će imati apsolutnu podršku ispred Grada -izjavio je Kašuba te se zahvalio svima na radu uz želje da ova godina bude za sve bolja te da se nastavi pjesmom, plesom i glazbom prezentirati Markovac Našički širom Hrvatske i u inozemstvu kao do sada.

06/10/2020

Tijekom jučerašnjeg dana, po završetku 11. sastanka Savjeta za Slavoniju Baranju i Srijem, predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministrica kulture i medija Nina Obuljen-Koržinek i župan Osječko – baranjske županije Ivan Anušić, u društvu gradonačelnika Josipa Miletića i predstavnika Grada Našica, obišli su prostorije knjižnice Slovačkog centra za kulturu Našice. Dobrodošlicu su im poželjeli predsjednik Saveza Slovaka u RH Mirko Vavra i ravnateljica Slovačkog centra za kulturu Sandra Kralj Vukšić koja im je uručila zahvalnice te zahvalila na pruženoj potpori.

13/09/2020

Matica slovačka i Slovačka kulturna – umjetnička udruga „Franjo Strapač” Markovac Našički jučer je održala 21. Večer polesnjaka virtualno putem Facebook stranice SKUU „Franjo Strapač”. Zbog trenutne situacije s koronavirusom, nisu bili u mogućnosti osigurati sigurnost sudionika te posjetitelja na uobičajen način održavanja Večeri polesnjaka u Drevenici i pod šatorom. Stoga su ekipe virtualnoj večeri polesnjaka pekli ovo tradiciniolno jelo u svojim domovima unutar obitelji, u užem rodbinskom, prijateljskom ili susjedskom okruženju, a svoje rezultate su predstavili na službenoj Facebook stranici udruge. Povodom ove tradicionalne manifestacije razmijenili smo nekoliko riječi s Brankom Baksom, predsjednicom Matice slovačke Markovac.

“Nažalost, ova pandemija koronavirusa nas je zaustavila u svakodnevnim aktivnostima, ali bez obzira na ovu situaciju uspjeli smo nastaviti s ovom tradicionalnom manifestacijom. U zadnjih 20 godina smo marljivo radili te ugošćavali sudionike ovog događaja, no ove godine oni će nam dati podršku putem interneta – polesnjake će pripremati u svojim domovima i njihove fotografije, odnosno, videozapise će objavljivati na Facebook stranici našeg društva. Podršku nam je dao, kao i svake godine, Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu te Grad Našice i naše vrijedne žene. Također smo pripremili i jedan kratki folklorni program koji je dio naše tradicije.” – izjavile je, između ostalog, Branka Baksa.

[fts_facebook type=album_photos id=175909019125252 posts=10 title=no title_align=left description=no words=45 popup=yes album_id=3178396875543103 image_width=200px image_height=200px space_between_photos=1px hide_date_likes_comments=no center_container=yes]

03/09/2020

Matica Slovačka Jelisavac i SKUD “Ivan Brnjik Slovak” u nedjelju 6.9.2020. održat će virtualne 16. Dane Slovaka – Večer korbačika u Jelisavcu. Zbog situacije s koronavirusom, nažalost, ne mogu organizirati Korbačike kao prethodnih godina. Stoga pozivaju sve ljubitelje Korbačika da na Facebook stranici pod nazivom SKUS “Ivan Brník Slovák” Jelisavec prate u nedjelju od 18:00 sati kulturni program u kojem će nastupiti sve sekcije SKUD-a.

02/09/2020

Matica slovačka i Slovačka kulturna – umjetnička udruga „Franjo Strapač” Markovac Našički u subotu 12. rujna održat će 21. Večer polesnjaka virtualno putem Facebook stranice SKUU „Franjo Strapač. Kako navode, zbog trenutne situacije s COVID-19, nisu u mogućnosti osigurati sigurnost sudionika i posjetitelja na uobičajen način održavanja Večeri polesnjaka u Drevenici i pod šatorom. Stoga pozivaju sve dosadašnje ekipe, a i one nove, neka se odazovu virtualnoj večeri polesnjaka te neka peku polesnjake u svojim domovima unutar obitelji, u užem rodbinskom, prijateljskom ili susjedskom okruženju u subotu 12. rujna u vremenu od 18 do 20,30 sati.

Kako bi zabilježili ovu neobičnu 21. virtualnu Večer polesnjaka, iz Udruge pozivaju sve ekipe da na „zidu” Facebook stranice SKUU „Frano Strapač” objave nekoliko fotografija tih trenutaka i to:

1 fotografiju polesnjaka s uređenog stola i natpisom tj. nazivom ekipe

1 fotografiju ekipe s imenima i prezimenima svih sudionika

1 fotografiju s degustacijom i degustatorima (obitelj, prijatelji, susjedi)

1-3 fotografije pripreme

1 video uradak maksimalno do 3 minute (može, ali nije obavezno)

 

Iz Matice Slovačke i Udruge naglašavaju kako im je želja da se svi ljubitelji polesnjaka zabave, a posebno se raduju lijepoj zbirci veselih fotografija i video-zapisa ove neobične 21. virtualne Večeri polesnjaka.

22/02/2020

Učenici koji uče slovački jezik i kulturu obilježili su Dan materinskog jezika, koji se od 2000.g. obilježava 21. veljače s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskog jezika, te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti.

Prigodom toga u utorak, 17.2.2020. u četvrtom razredu PŠ Markovac je na satu slovačkog jezika održana radionica na naslovnu temu Tko sam ja, koju je prezentirao Slovački centar za kulturu (SKC) Našice. Ravnateljica SKC Sandra Kralj Vukšić i kustosica Tatjana Seničanin aktivno su animirali učenike sa svojim pripremljenim pitanjima o svakodnevnom govoru Slovaka iz Markovca, o njihovim običajima i tradiciji njegovanja slovačke kulture. Neka od njih bila su: Kako na nas utječe materinski jezik? U kojim segmentima koristimo slovački jezik? Znamo li i upotrebljavamo li slovačka narječja? Jesmo li formirali novo svojstveno narječje budući da živimo više od stoljeća odijeljeno od izvornog entiteta? Koje oblike narodne predaje poznajemo? Ova provedena aktivnost je jedna od više aktivnosti planiranih u sklopu projekta Samoidentifikacija u multietničkom okruženju kao sredstvo etničke tolerancije koju podržava program Erasmus+, kojemu je cilj istraživanje narječja, narodnih izvornih pjesama i scenskih izričaja.

U petak, 21. veljače u matičnoj školi djelatnice SKC, također na satu slovačkog jezika učenicima viših razreda prezentirali su predavanje u kojem su uspoređivali elemente slovačkog i hrvatskog jezika (jezik, pjesma, ples, narodna nošnja i sl.). Učenicima su prenijeli riječi o važnosti poznavanja svoga materinskoga jezika naglasivši da je pravo bogatstvo znati više jezika upotrijebivši narodnu poslovicu: „Što više jezika znaš to više vrijediš“. Onaj jezik s kojim se čovjek sretne u djetinjstvu i običaji, koje čovjeku usađuje obitelj i koje se prenose s koljena na koljeno, obogaćuju njegov život i to se ne zaboravlja.

Učenici su se aktivno i zainteresirano uključivali u razgovor o ovoj temi pod naslovom „Ja som kto?“. Zaključili su da Slovaci u svome Markovcu imaju sada već poseban i prepoznatljiv markovački govor koji se razvijao tijekom 140 godina postojanja mjesta. Isprepleten je riječima slovačkog kysuckog dijalekta s riječima hrvatskog govora našičkog područja s posebnim slovačkim naglaskom.

Učenici su na kraju otpjevali aktualnu slovačku narodnu pjesmu vezanu za pokladne obyčaje Fašiangy, Turice, a Karlo Malovčak (6.a) odrecitirao je pjesmu Materinská reč.

21/02/2020

Trenutno u Hrvatskoj oko 440 učenika u osnovnim školama pohađa satove slovačkog jezika i kulture. S ciljem osvijestiti važnost materinskog jezika, Slovački centar za kulturu Našice u suradnji sa školama, u kojima se uči slovački jezik, a prigodom Međunarodnog dana materinskog jezika, svake godine priprema obrazovni program.

Ove godine djelatnice SCK Našice, ravnateljica Sandra Kralj Vukšić i kustosica Tatjana Seničanin, pripremile su program na temu Ja sam tko?, u okviru kojega su učenicima približile sadržaj i značaj međunarodnog projekta čiji logo glasi Ja sam (Ja som). S učenicima osnovnih škola u Jelisavcu, Markovcu, Josipovcu Punitovačkom i Jurjevcu Punitovačkom ovoga tjedna, točnije 17. i 19. veljače, tražili su odgovore na pitanja: Kakav utjecaj na nas ima materinski jezik? U kojim sferama života koristimo slovački jezik? Poznajemo li ili koristimo slovačka narječja? Jesmo li stvorili vlastito narječje, budući da od materinskog etnika živimo odvojeno već nekoliko stoljeća? Kakve vrste ili oblike narodnog izričaja poznajemo?

Budući da je predmetom međunarodnog projekta Ja sam (Samoidentifikacija u multietničkom okruženju kao sredstvo etničke tolerancije) istraživanje narječja, narodnih pjesama i scenskog izričaja među Slovacima u Srbiji, Rumunjskoj i Hrvatskoj, učenici su za svaku navedenu istraživačku temu pripremili primjere vezane uz slovačka narječja iz njihove sredine, te samostalno ili skupno izveli nekoliko narodnih pjesama.

U okviru scenskog prikaza, sudionici su prezentirali jezična i ostala znanja na slovačkom jeziku u obliku prozaičnog ili poetičnog iskaza vlastitih literarnih djela ili interpretacijom djela poznatih pjesnika i pisaca, a to sve s ciljem pobuditi interes za slovački materinski jezik. Djelatnice SCK Našice predstavit će ovaj program i u osnovnoj školi u Našicama, danas, 21. veljače točno na Dan materinskog jezika.

Foto: ustupljene fotografije

20/02/2020

Povodom 20 godina manifestacije pod nazivom „Večer polesnjaka” u nedjelju, 16. veljače 2020. godine u Drevenjici je održana prezentacija fotomonografije, u organizaciji Matice slovačke Markovac i SKUU “Franjo Strapač”. Dvadeset godina postojanja kulturno – umjetničke i gastronomske manifestacije „Večer polesnjaka” riječju i fotografijama dokumentirala je autorica fotomonografije „Gospodin polesnjak”, Vesna Baksa. Pokrovitelji ove manifestacije bili su Savjet za nacionalne manjine RH, Savez Slovaka i Grad Našice.

U uvodnom govoru sve nazočne pozdravila je predsjednica Matice slovačke Markovac i članica Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH Branka Baksa, koja je naglasila važnost fotomonografije s obzirom na to da bilježi puna dva desetljeća tradicije. Samu autoricu i njenu fotomonografiju predstavile su lektorica za hrvatski jezik, Marija Pepelko, lektorica za slovački jezik, Margita Žagar, te predsjednik Saveza Slovaka, Mirko Vavra. Autorica je naglasila kako je ovu, četvrtu po redu knjigu završila krajem prošle godine, kako bi o Našičkom Markovcu ostao još jedan povijesni zapis. Sve nazočne također su pozdravili gradonačelnik Našica, Josip Miletić, predsjednik Gradskog vijeća, Krešimir Kašuba, počasni član markovačke udruge, dogradonačelnik Krešimir Žagar, saborski zastupnik, Vladimir Bilek i dopredsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH, Vladimir Ham.

Svi navedeni također su čestitali na dugogodišnjoj manifestaciji i predstavljenoj fotomonografiji, koja je ujedno i trajni zapis značenja „Večeri polesnjaka” za Slovake u Markovcu i sve njihove goste. Hrvatska i slovačka tradicija i ovoga puta spojile su se uz bećarac posvećen polesnjaku, a program su vodili Roko Mihovilović Baksa i Josipa Hofer.

Foto: ustupljene fotografije