13/09/2020

Matica slovačka i Slovačka kulturna – umjetnička udruga „Franjo Strapač” Markovac Našički jučer je održala 21. Večer polesnjaka virtualno putem Facebook stranice SKUU „Franjo Strapač”. Zbog trenutne situacije s koronavirusom, nisu bili u mogućnosti osigurati sigurnost sudionika te posjetitelja na uobičajen način održavanja Večeri polesnjaka u Drevenici i pod šatorom. Stoga su ekipe virtualnoj večeri polesnjaka pekli ovo tradiciniolno jelo u svojim domovima unutar obitelji, u užem rodbinskom, prijateljskom ili susjedskom okruženju, a svoje rezultate su predstavili na službenoj Facebook stranici udruge. Povodom ove tradicionalne manifestacije razmijenili smo nekoliko riječi s Brankom Baksom, predsjednicom Matice slovačke Markovac.

“Nažalost, ova pandemija koronavirusa nas je zaustavila u svakodnevnim aktivnostima, ali bez obzira na ovu situaciju uspjeli smo nastaviti s ovom tradicionalnom manifestacijom. U zadnjih 20 godina smo marljivo radili te ugošćavali sudionike ovog događaja, no ove godine oni će nam dati podršku putem interneta – polesnjake će pripremati u svojim domovima i njihove fotografije, odnosno, videozapise će objavljivati na Facebook stranici našeg društva. Podršku nam je dao, kao i svake godine, Vladimir Bilek, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu te Grad Našice i naše vrijedne žene. Također smo pripremili i jedan kratki folklorni program koji je dio naše tradicije.” – izjavile je, između ostalog, Branka Baksa.

03/09/2020

Matica Slovačka Jelisavac i SKUD “Ivan Brnjik Slovak” u nedjelju 6.9.2020. održat će virtualne 16. Dane Slovaka – Večer korbačika u Jelisavcu. Zbog situacije s koronavirusom, nažalost, ne mogu organizirati Korbačike kao prethodnih godina. Stoga pozivaju sve ljubitelje Korbačika da na Facebook stranici pod nazivom SKUS “Ivan Brník Slovák” Jelisavec prate u nedjelju od 18:00 sati kulturni program u kojem će nastupiti sve sekcije SKUD-a.

02/09/2020

Matica slovačka i Slovačka kulturna – umjetnička udruga „Franjo Strapač” Markovac Našički u subotu 12. rujna održat će 21. Večer polesnjaka virtualno putem Facebook stranice SKUU „Franjo Strapač. Kako navode, zbog trenutne situacije s COVID-19, nisu u mogućnosti osigurati sigurnost sudionika i posjetitelja na uobičajen način održavanja Večeri polesnjaka u Drevenici i pod šatorom. Stoga pozivaju sve dosadašnje ekipe, a i one nove, neka se odazovu virtualnoj večeri polesnjaka te neka peku polesnjake u svojim domovima unutar obitelji, u užem rodbinskom, prijateljskom ili susjedskom okruženju u subotu 12. rujna u vremenu od 18 do 20,30 sati.

Kako bi zabilježili ovu neobičnu 21. virtualnu Večer polesnjaka, iz Udruge pozivaju sve ekipe da na „zidu” Facebook stranice SKUU „Frano Strapač” objave nekoliko fotografija tih trenutaka i to:

1 fotografiju polesnjaka s uređenog stola i natpisom tj. nazivom ekipe

1 fotografiju ekipe s imenima i prezimenima svih sudionika

1 fotografiju s degustacijom i degustatorima (obitelj, prijatelji, susjedi)

1-3 fotografije pripreme

1 video uradak maksimalno do 3 minute (može, ali nije obavezno)

 

Iz Matice Slovačke i Udruge naglašavaju kako im je želja da se svi ljubitelji polesnjaka zabave, a posebno se raduju lijepoj zbirci veselih fotografija i video-zapisa ove neobične 21. virtualne Večeri polesnjaka.

22/02/2020

Učenici koji uče slovački jezik i kulturu obilježili su Dan materinskog jezika, koji se od 2000.g. obilježava 21. veljače s ciljem unapređivanja, učenja i razvoja materinskog jezika, te njegovanja jezične i kulturne različitosti i višejezičnosti.

Prigodom toga u utorak, 17.2.2020. u četvrtom razredu PŠ Markovac je na satu slovačkog jezika održana radionica na naslovnu temu Tko sam ja, koju je prezentirao Slovački centar za kulturu (SKC) Našice. Ravnateljica SKC Sandra Kralj Vukšić i kustosica Tatjana Seničanin aktivno su animirali učenike sa svojim pripremljenim pitanjima o svakodnevnom govoru Slovaka iz Markovca, o njihovim običajima i tradiciji njegovanja slovačke kulture. Neka od njih bila su: Kako na nas utječe materinski jezik? U kojim segmentima koristimo slovački jezik? Znamo li i upotrebljavamo li slovačka narječja? Jesmo li formirali novo svojstveno narječje budući da živimo više od stoljeća odijeljeno od izvornog entiteta? Koje oblike narodne predaje poznajemo? Ova provedena aktivnost je jedna od više aktivnosti planiranih u sklopu projekta Samoidentifikacija u multietničkom okruženju kao sredstvo etničke tolerancije koju podržava program Erasmus+, kojemu je cilj istraživanje narječja, narodnih izvornih pjesama i scenskih izričaja.

U petak, 21. veljače u matičnoj školi djelatnice SKC, također na satu slovačkog jezika učenicima viših razreda prezentirali su predavanje u kojem su uspoređivali elemente slovačkog i hrvatskog jezika (jezik, pjesma, ples, narodna nošnja i sl.). Učenicima su prenijeli riječi o važnosti poznavanja svoga materinskoga jezika naglasivši da je pravo bogatstvo znati više jezika upotrijebivši narodnu poslovicu: „Što više jezika znaš to više vrijediš“. Onaj jezik s kojim se čovjek sretne u djetinjstvu i običaji, koje čovjeku usađuje obitelj i koje se prenose s koljena na koljeno, obogaćuju njegov život i to se ne zaboravlja.

Učenici su se aktivno i zainteresirano uključivali u razgovor o ovoj temi pod naslovom „Ja som kto?“. Zaključili su da Slovaci u svome Markovcu imaju sada već poseban i prepoznatljiv markovački govor koji se razvijao tijekom 140 godina postojanja mjesta. Isprepleten je riječima slovačkog kysuckog dijalekta s riječima hrvatskog govora našičkog područja s posebnim slovačkim naglaskom.

Učenici su na kraju otpjevali aktualnu slovačku narodnu pjesmu vezanu za pokladne obyčaje Fašiangy, Turice, a Karlo Malovčak (6.a) odrecitirao je pjesmu Materinská reč.

21/02/2020

Trenutno u Hrvatskoj oko 440 učenika u osnovnim školama pohađa satove slovačkog jezika i kulture. S ciljem osvijestiti važnost materinskog jezika, Slovački centar za kulturu Našice u suradnji sa školama, u kojima se uči slovački jezik, a prigodom Međunarodnog dana materinskog jezika, svake godine priprema obrazovni program.

Ove godine djelatnice SCK Našice, ravnateljica Sandra Kralj Vukšić i kustosica Tatjana Seničanin, pripremile su program na temu Ja sam tko?, u okviru kojega su učenicima približile sadržaj i značaj međunarodnog projekta čiji logo glasi Ja sam (Ja som). S učenicima osnovnih škola u Jelisavcu, Markovcu, Josipovcu Punitovačkom i Jurjevcu Punitovačkom ovoga tjedna, točnije 17. i 19. veljače, tražili su odgovore na pitanja: Kakav utjecaj na nas ima materinski jezik? U kojim sferama života koristimo slovački jezik? Poznajemo li ili koristimo slovačka narječja? Jesmo li stvorili vlastito narječje, budući da od materinskog etnika živimo odvojeno već nekoliko stoljeća? Kakve vrste ili oblike narodnog izričaja poznajemo?

Budući da je predmetom međunarodnog projekta Ja sam (Samoidentifikacija u multietničkom okruženju kao sredstvo etničke tolerancije) istraživanje narječja, narodnih pjesama i scenskog izričaja među Slovacima u Srbiji, Rumunjskoj i Hrvatskoj, učenici su za svaku navedenu istraživačku temu pripremili primjere vezane uz slovačka narječja iz njihove sredine, te samostalno ili skupno izveli nekoliko narodnih pjesama.

U okviru scenskog prikaza, sudionici su prezentirali jezična i ostala znanja na slovačkom jeziku u obliku prozaičnog ili poetičnog iskaza vlastitih literarnih djela ili interpretacijom djela poznatih pjesnika i pisaca, a to sve s ciljem pobuditi interes za slovački materinski jezik. Djelatnice SCK Našice predstavit će ovaj program i u osnovnoj školi u Našicama, danas, 21. veljače točno na Dan materinskog jezika.

Foto: ustupljene fotografije

20/02/2020

Povodom 20 godina manifestacije pod nazivom „Večer polesnjaka” u nedjelju, 16. veljače 2020. godine u Drevenjici je održana prezentacija fotomonografije, u organizaciji Matice slovačke Markovac i SKUU “Franjo Strapač”. Dvadeset godina postojanja kulturno – umjetničke i gastronomske manifestacije „Večer polesnjaka” riječju i fotografijama dokumentirala je autorica fotomonografije „Gospodin polesnjak”, Vesna Baksa. Pokrovitelji ove manifestacije bili su Savjet za nacionalne manjine RH, Savez Slovaka i Grad Našice.

U uvodnom govoru sve nazočne pozdravila je predsjednica Matice slovačke Markovac i članica Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH Branka Baksa, koja je naglasila važnost fotomonografije s obzirom na to da bilježi puna dva desetljeća tradicije. Samu autoricu i njenu fotomonografiju predstavile su lektorica za hrvatski jezik, Marija Pepelko, lektorica za slovački jezik, Margita Žagar, te predsjednik Saveza Slovaka, Mirko Vavra. Autorica je naglasila kako je ovu, četvrtu po redu knjigu završila krajem prošle godine, kako bi o Našičkom Markovcu ostao još jedan povijesni zapis. Sve nazočne također su pozdravili gradonačelnik Našica, Josip Miletić, predsjednik Gradskog vijeća, Krešimir Kašuba, počasni član markovačke udruge, dogradonačelnik Krešimir Žagar, saborski zastupnik, Vladimir Bilek i dopredsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH, Vladimir Ham.

Svi navedeni također su čestitali na dugogodišnjoj manifestaciji i predstavljenoj fotomonografiji, koja je ujedno i trajni zapis značenja „Večeri polesnjaka” za Slovake u Markovcu i sve njihove goste. Hrvatska i slovačka tradicija i ovoga puta spojile su se uz bećarac posvećen polesnjaku, a program su vodili Roko Mihovilović Baksa i Josipa Hofer.

Foto: ustupljene fotografije

31/12/2019

Matica slovačka Markovac i SKUU “Franjo Strapač” ove su nedjelje u Drevenjici organizirali program “Radost prosinca”. U folkornom i glazbenom dijelu programa nastupile su sve sekcije, a zajedničkim nastupom članovi su čestitali publici blagdane i zaključili još jednu uspješnu godinu. U sklopu programa predstavljena je i publikacija “Moje obiteljsko stablo” – slovačka prezimena tijekom 140 godina postojanja naselja Markovac Našički.

Urednica publikacije je Branka Baksa, a obiteljska stabla sastavila su djeca uz pomoć roditelja te starijih članova Matice i društva. “Moje obiteljsko stablo” obuhvaća čak 634 prezimena, a svako pojedino stablo izrađeno je po kompleksnim pravilima te uz puno truda i istraživanja fotografija i dokumenata. Vrijednost i važnost ove publikacije na predstavljanju su istaknuli autorica predgovora Vesna Baksa, recenzentica Marija Pepelko, urednica Braka Baksa i prevoditeljica Tatjana Seničanin.

Na objavi publikacije domaćinima je čestitao i predsjednik Saveza Slovaka Mirko Vavra. Pokrovitelji ovog programa bili su Savjet za nacionalne manjine RH, Savez Slovaka, Grad Našice, Vijeće Mjesnog odbora Markovac i Ured za iseljene Slovake u Bratislavi.