24/02/2020

U Valpovu je odigran 13. Kup Šahovskog saveza Osječko – baranjske županije. Na natjecanju je nastupilo 11 ekipa iz naše županije, svaka ekipa imala je po četiri igrača, a igralo se švicarskim sustavom u pet kola s temom igre od 90 minuta po igraču plus 30 sekundi po odigranom potezu.

Ekipa ŠK „Slavonac Našice postigla je 4 pobjede i jedan neriješen rezultat i zasluženo osvojila prvo mjesto. Za ekipu su nastupili Zvjezdan Grandić, Dario Dutina, Robert Aleksić, Ivica Leaković, Josip Miletić, Željko Zubak, Milan Zubak, Matija Gvozdanović. Ovom veličanstvenom pobjedom ŠK Slavonac Našice plasirao se na Finale Kupa Republike Hrvatske koje će se održati u svibnju.

17/02/2020

Početkom godine, u siječnju i veljači, u prostorijama šahovskog kluba Radnik odigrano je kadetsko prvenstvo za 2020.godinu. Igran je Švicarac, 9 kola s tempom 30 minuta + dodatak od 30 sekundi po odigranom potezu.

Na turniru je nastupilo 13 kadeta. Pobjednici su nagrađeni s medaljama, a prvak je osvojio i prijelazni pehar. Najuspješniji je bio Nikola Tomaić s 8,5 bodova. Drugo mjesto osvojila je Mia Dundović s 8 bodova dok je treće mjesto osvojio sedmogodišnji Matej Tomac sa 7,5 osvojenih bodova.

12/02/2020

Uz učenice iz Osnovne škole kralja Tomislava na Državnom prvenstvu školskih sportskih društava u šahu za školsku godinu 2019./2020. natjecali su se i učenici Osnovne škole Dore Pejačević. Svoja znanja i vještine u velikoj konkurenciji pokazali su Patrik Tot, Matej Tomac, Ivan Miletić i Nikola Tomaić uz voditeljicu Anu Tomaić Bernat. Oni su od 24 najbolje ekipe osnovnoškolaca iz cijele Republike Hrvatske osvojili odlično 13. mjesto. Čestitamo!

Foto: ustupljene fotografije

09/02/2020

U Segetu Donjem (Trogir) od 4. do 6. 2. 2020. godine učenice, voditelj ekipe Đurđica Mašić i vanjski suradnik  Adam Tomaić iz OŠ kralja Tomislava Našice bili su predstavnici Osječko – baranjske županije na završnici Državnog prvenstva školskih sportskih društava Republike Hrvatske za osnovne škole u šahu za djevojčice i dječake u organizaciji Hrvatskog školskog sportskog saveza.

Na natjecanju sudjelovalo je 24 ekipe djevojčica, a ekipe djevojčica su postigle ovaj rezultat:

  1. mjesto osvojila je ekipa ŠŠD “Tomislav” iz OŠ kralja Tomislava Našice
  2. mjesto ekipa ŠŠD “Odra” iz OŠ Odra iz Zagreba
  3. mjesto ŠŠD “Maruševec” iz  OŠ „Gustav Krklec“ Maruševac

Na svečanoj dodjeli hrvatski šahovski velemajstor Ante Šarić je najuspješnijim ekipama uručio priznanja, pehare i medalje. U ime ekipe OŠ kralja Tomislava pehar je primila Mia Dundović, a priznanje Elizabeta Bernat.

Ekipu djevojčica činile su:

  1. Petra Vidović, 8.c
  2. Tina Gretić,5. c
  3. Mia Dundović, 5.b
  4. Elizabeta Bernat, 5. c

Kapetan ekipe je bila Petra Vidović, a voditelj ekipe Đurđica Mašić i vanjski suradnik Adam Tomaić.

Ovaj lijep uspjeh šahistice su postigle uz suradnju s vanjskim suradnikom trenerom Adamom Tomaićem. Učenice su članice Šahovskog kluba “Radnik” Velimirovac. Također se zahvaljuju Gradu Našicama na sponzorstvu.

Foto: ustupljene fotografije

04/02/2020

Prethodnog vikenda u hotelu Park Panolija održan je 1. Našice Open, turnir u ubrzanom šahu koji je trajao tri dana. Igralo se u trajanju od dvadeset pet minuta, uz dodatnih petnaest sekundi pri zadnjem potezu.

Ubrzani šah, zapravo je srednji tempo u brzini igranja šaha, a nalazi se između brzopoteznog i regularnog šaha. Ovo prvenstvo održano je pod pokroviteljstvom Grada Našica i Osječko – baranjske županije, a organizirano je u suradnji sa Šahovskim savezom Osječko – baranjske županije i Šahovskim klubom „Slavonac”. U natjecanju se okušao i gradonačelnik Grada Našica, Josip Miletić, koji je u uvodnom govoru otvorenja natjecanja svima poželio puno uspjeha uz planove da ovo uskoro postane i državno prvenstvo. Na prvenstvu nastupilo je ukupno 63 natjecatelja koji su igrali švicarskim sustavom u 9 kola. Veliki broj prijava kao i istaknuti broj šahovskih velemajstora na ovo natjecanje razveselili su predsjednika ŠK „Slavonac”, Matiju Gvozdanovića.

„Ima jako puno kadeta do 15 godina, a što se tiče seniora, to su igrači od 20 do 50 godina i uglavnom poznata lica koja već godinama igraju šah.” – rekao je Gvozdanović. U kategoriji mladeži do 9 godina najuspješniji je bio Matej Tomac, u kategoriji do 11 godina prvo mjesto pripalo je Ivanu Miletiću, a u kategoriji do 13 godina najuspješniji je bio Dominik Milinković. Najbolji rezultat u kategoriji do 15 godina imao je Aleksa Alimpić, među onima do 17 godina najbolji je bio Lukas Juranić, dok je u kategoriji do 19 godina najuspješniji bio Mihael Jakrlin. Treba istaknuti i da je najbolje plasirani veteran bio Hrvoje Dusper, a najbolje plasirana šahistica Ena Cvitan.

Najbolje plasirani igrač domaćeg ŠK Slavonac je Dario Dutina, a najuspješniji igrač iz klubova šahovskog saveza Osječko – baranjske županije je Zvjezdan Grandić. Na turniru je uz domaćine nastupilo i 10 igrača iz lokalnog ŠK Radnik Velimirovac. Među kadetima osvojeno je nekoliko pehara i medalja, a najuspješniji iz kluba bio je već spomenuti Matej Tomac. Ukupni pobjednik prvog Našice Opena je Velemajstor Robert Zelčić iz Zagreba s 8 osvojenih bodova, drugi je bio FIDE majstor Bojan Medak, a treći međunarodni majstor Novak Pezelj iz Srbije. Pehare i medalje, te novčane nagrade najuspješnijim šahisticama i šahistima uručili su predsjednik ŠK Slavonac Matija Gvozdanović, predsjednik županijskog šahovskog saveza Renato Vince i gradonačelnik Našica Josip Miletić, koji se i sam natjecao i zauzeo vrlo dobro 8. mjesto.

Foto: ustupljene fotografije

03/02/2020

U Našicama u hotelu Park „Panolija” odigran je “1. Našice Open” otvoreno pojedinačno prvenstvo šahovskog saveza Osječko – baranjske županije u ubrzanom šahu. Igralo se tri dana, od 31. siječnja do 02. veljače 2020. godine. Ukupno je nastupilo 63 igrača. Igran je Švicarac, devet kola s tempom 25 minuta + dodatak 15 sekundi po završenom potezu.

Pobjenik turnira je velemajstor Robert Zelčić sa 8 osvojenih bodova. Na turniru je nastupilo i 10 igrača iz ŠK Radnik Velimirovac. Nekoliko kadeta uspjelo je osvojiti pehare i medalje u svome uzrastu. Najuspješniji je bio Matej Tomac, koji je u uzrastu do 9 godina osvojio pehar i zlatnu medalju. Jakov Bernat osvojio je brončanu medalju u uzrastu do 11 godina dok je Elizabeta Bernat bila srebrna u uzrastu do 13 godina.

Foto: ustupljene fotografije

01/02/2020

Ovaj vikend započeo je 1. Našice Open turnir u ubrzanom šahu, a trajat će sve do nedjelje, kada će se najuspješnijima podijeliti nagrade. Radi se, zapravo, o igri koja traje dvadeset pet minuta, uz dodatnih petnaest sekundi pri zadnjem potezu. Ubrzani šah srednji je tempo u brzini igranja šaha, a nalazi se između brzopoteznog i regularnog šaha.

Ovo prvenstvo održava se pod pokroviteljstvom Grada Našica i Osječko – baranjske županije, a organizirano je u suradnji sa Šahovskim savezom Osječko – baranjske županije i Šahovskim klubom „Slavonac”. U natjecanju se okušao i gradonačelnik Grada Našica, Josip Miletić, koji je u uvodnom govoru otvorenja natjecanja svima poželio puno uspjeha.

„Ovaj turnir je izuzetno jak, što se vidi zbog prisutnosti velemajstora. Uvjeren sam da će ovaj vikend grad Našice odisati šahovskim duhom i da će ovo postati jedna lijepa tradicija, jer cilj nam je da ovo uskoro postane i državno prvenstvo”, rekao je gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić.

Glavni sudac je Zdravko Birovljević, koji je na otvorenju ukratko prezentirao pravila. Veliki broj prijava, ali i prijave šahovskih velemajstora na ovo natjecanje razveselili su i predsjednika Šahovskog kluba „Slavonac”, Matiju Gvozdanovića.

„S obzirom na to da je ovo naš prvi Našice Open turnir, jako sam zadovoljan sa prijavom preko 70 igrača, među kojima su i velemajstori, kao i stranci iz Srbije. Ima jako puno kadeta do 15 godina, a što se tiče seniora, to su igrači od 20 do 50 godina i uglavnom poznata lica koja već godinama igraju šah”, rekao je Matija Gvozdanović, predsjednik Šahovskog kluba „Slavonac”.

Svim natjecateljima želimo puno sreće i uspjeha, kao i ugodan boravak u našem malom gradu.

27/01/2020

ŠK „Slavonac” Našice zajedno sa Šahovskim savezom Osječko – baranjske županije organizira pojedinačno prvenstvo šahovskog saveza Osječko – baranjske županije u brzom šahu, pod nazivom „1. Našice Open”. Pokrovitelji ovog prvenstva su Grad Našice i Osječko – baranjska županija, a održava se od 31. siječnja pa do 2. veljače, u Hotelu Park „Panolija” u Našicama. Sudjelovati mogu svi registrirani igrači i igračice iz Hrvatske, te iz inozemstva sa FIDE ID broje. Natjecanje se otvara u petak 31. siječnja u 16 sati, a svaki sudionik dužan je ponijeti ispravan elektronski šahovski sat.

Natjecanje je osmišljeno kao zajednički turnir za sve šahiste i šahistice, sa švicarskim sustavom, devet kola i FIDE varijantom. Vrijedit će Pravila igre FIDE, uz dodatke-A. Bit će to ubrzani šahovski turnir, obrađen za FIDE rapid rejting listu. Svaki igrač imat će 25 minuta, uz dodatnih 15 sekundi po završnom potezu. Nagradni fond čini 11 800 kuna, a dijeli se od prvog do 10. mjesta, s tim da pobjednik dobiva 3 000 kuna, drugo mjesto 2 000, a treće mjesto 1 000 kuna. Također će de dijeliti i posebne nagrade po rejtingu za najbolje plasirane igrače međunarodnog rejtinga, najbolje plasirane igrače klubova i sportske nagrade za kadete i juniore. Kotizacija je skromnih 100 kuna i 50 kuna za kadete do 30. siječnja, a na sam dan otvorenja porast će na 130 kuna i 70 kuna za kadete. Plaća se u dvorani za igru na sam dan otvorenja ili uplatom na žiroračun ŠK „Slavonac” Našice, a prijaviti se možete kod organizatora putem telefona ili e-maila do 31. siječnja do 15 i 30 sati.

Foto: arhiva

27/01/2020

Upisi će biti 27. siječnja 2020. godine (ponedjeljak, 19.00h) i 30. siječnja 2020. godine (četvrtak 19.00 h). Prostorije kluba su na adresi J.J. Strossmayera 9 u Našicama. Sport u kojem nije bitno koliko ste veliki, koliko ste jaki, koliko ste brzi, koliko ste spretni jer ovo je sport za vježbanje najvažnijeg organa u našem tijelu: mozga.

Prednosti djece kod igranja šaha:

  • razvija intelektualne sposobnosti, kreativnost, pamćenje
  • stvara mnoštvo novih prijateljstava, zabava, radost.

Neka se i vaše dijete okuša u ovoj umnoj igri gdje su šanse za pobjedu svima jednake. Vidimo se na upisima na kojima ćete dobiti dodatne informacije o terminima rada Šahovske škole!

„Jer šah kao ljubav, kao muzika, ima moć da ljude čini sretnima.“

Za sve informacije:

Trener Renato: 099/255-5225

Predsjednik Matija: 095/570-8706

07/01/2020

Početak godine u gradu je obilježen šahovskim turnirima i značajnim uspjesima domaćih šahista. Tako je u hotelu “Park” Panolija u Našicama u subotu započelo 21. Otvoreno kadetsko prvenstvo Osječko – baranjske županije u šahu, tradicionalni turnir koji se svake godine održava upravo u Našicama.

Prvenstvo je organizirao Šahovski savez Osječko – baranjske županije i Šahovski klub „Slavonac” Našice. Natjecanje je bilo podijeljeno u dva turnira kadeti i kadetkinje do 11 godina te kadeti i kadetkinje do 15 godina, a okupilo je više od 50 šahista. Igralo se u 9 kola švicarskim sustavom s tempom igre 30 minuta + 30 sekundi po potezu. Najbolji u mlađoj kategoriji bili su Borna Solin iz ŠK Đakovo, Renato Bilić iz ŠK Požega i Dominik Brleković iz ŠK FERIT – Osijek, dok su u kategoriji do 15 godina slavili Petra Vidović iz ŠK Radnik Velimirovac, Filip Ivančević iz ŠK Đuro Đaković Slavonski Brod te Matej Filić, BŠK Mladost Bizovac. Medalje i priznanja podijelili su Renato Vince, predsjednik Šahovskog saveza Osječko – baranjske županije i Josip Miletić, gradonačelnik Grada Našica.

„Izrazito smo ponosni što je u našem gradu šah već godinama na iznimno visokom nivo, čemu svjedoče natjecanja ŠK Slavonac Našice u Drugoj hrvatskoj ligi i ŠK Radnik Velimirovac u Trećoj.” – rekao je na dodjeli gradonačelnik Josip Miletić. Uz mnogobrojne goste, na turniru su svoje vještine pokazali i mladi šahisti domaćih klubova ŠK „Slavonac” Našice i ŠK „Radnik” Velimirovac, njih desetak iz oba kluba. Kod Našičana istaknuli su se Marko Trninić, Patrik Tot, Ivan Miletić i Lovro Riger, dok su kod Velimirovčana najbolji bili Matej Tomac, Ema Tomaić i Petra Vidović pobjednica turnira te najbolja kadetkinja u Osječko – baranjskoj županiji. Upravo ovaj važan uspjeh, kao i mnogi drugi, rezultirali su ulaskom šahistica Radnika u I. Hrvatsku šahovsku ligu za žene za 2020. godinu.

U istom tonu odigran je 41. Memorijalni šahovski turnir „Teodor Švabe“, organiziran u spomen na osnivača kluba, igrača, dugogodišnjeg tajnika, voditelja ekipe i šahovske škole ŠK Radnika Našice. Na turniru je nastupilo 17 igrača iz Našica, Osijeka, Zagreba, Vukovara, Valpova, Belišća, Slatine i Orahovice, a igralo se švicarskim sustavom u 11 kola s tempom igre 3 minuta + 2 sekunde po odigranom potezu. Najboljom se, igrom i naučenim vještinama stečenim kroz godine iskustva, pokazao Robert Aleksić iz ŠK „Slavonac” Našice, zatim Mario Zovko iz ŠK „Vukovar ’91.“ Vukovar, dok je treći bio majstorski kandidat Matej Jusup iz ŠK Slatina.