19/09/2019

Stupanjem na snagu Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana (NN 94/18), dana 1.11.2018. godine prestao je važiti dotadašnji Zakon o oružju, prema kojem je dio zračnog oružja bilo u kategoriji D, te se smatralo dozvoljenim oružjem za koje nije potrebno odobrenje niti prijava nadležnom tijelu.

U novom Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana zračnim oružjem se smatraju sve vrste pušaka, pištolja, revolvera i drugih naprava koje snagom stlačenog zraka ili drugog plina izbacuje kroz cijev zrno, kuglicu ili drugi projektil, koje se sada razvrstava u oružje kategorije C, koje je nakon nabave potrebno prijaviti nadležnom tijelu, u roku od 8 dana.

Iznimka je oružje koje pomoću stlačenog zraka izbacuje plastične kuglice ili kuglice punjene bojom (oružje izrađeno za airsoft i paintball), koje je dozvoljeno oružje za koje nije potrebno odobrenje niti prijava nadležnom tijelu, a razvrstano je u kategoriju D. Navedeno oružje potrebno je prijaviti samo u slučaju prelaska državne granice.

Novi Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana, u članku 79. stavak 6. propisao je da građani koji posjeduju zračno oružje koje je prema odredbama Zakona o oružju (»Narodne novine«, br. 63/07., 146/08. i 59/12.) bilo razvrstano u D kategoriju su dužni u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ovoga Zakona prijaviti posjedovanje tog oružja nadležnom tijelu.

Stoga, pozivamo građane da prijave posjedovanje zračnog oružja u policijskoj upravi ili policijskoj postaji prema mjestu svojeg prebivališta koja obavlja i upravne poslove u zakonskom roku, odnosno do 1.11.2019. godine.

Sve oružje i streljivo kategorije „C“, dakle i zračne puške i pištolji, moraju se čuvati u stambenom ili drugom prostoru koji se nalaze u mjestu prebivališta ili boravišta vlasnika ili korisnika oružja i streljiva, zaključani u ormaru od čvrstog materijala, sefu ili sličnom spremištu koje neovlaštene osobe ne mogu otvoriti alatom uobičajene uporabe.

VEZANI TEKSTOVI
18/09/2019

Tijekom mjeseca rujna, u Osnovnoj školi „Kralja Tomislava“ u Našicama, zajedno sa područnim školama u Markovcu Našičkom, Gradcu i Velimirovcu kontakt policajci Policijske postaje Našice družili su se sa djecom učenicima prvih razreda. Cilj akcije je povećavanje razine sigurnosti svih sudionika u prometu a posebice djece kao najranjivije skupine u prometu. Sa prvašićima su policajci pričali o sigurnosti u prometu u sklopu preventivnog projekta „Poštujte naše znakove“ koji se provodi na području Republike Hrvatske.

Kontakt policajci su iskoristili priliku i lijepo vrijeme pa su učenicima na prometnici ispred škole pokazali pravilno kretanje kolnikom i pravilno prelaženje ceste na pješačkom prijelazu i na dijelu ceste bez pješačkog prijelaza. Također im je skrenuta pozornost na pravilno „bicikliranje“ u prometu i nošenje zaštitne opreme, te opremanje bicikla obaveznom opremom. Učenici su pozorno pratili policajca i učili što znači sigurno sudjelovanje u prometu na putu od kuće do škole.

U učionici su kontakt policajci učenicima prvih razreda darivali kabanice koje su dobili svi prvašići u Republici Hrvatskoj, a koje će im dobro doći pri lošijem vremenu. Policijski službenici i dalje će djelovati u cilju preventivnog educiranja svih sudionika u prometu te na taj način doprinijeti samozaštitnom ponašanju, odnosno povećanju svjesnosti svih sudionika u prometu o riziku sudjelovanja u prometu.

VEZANI TEKSTOVI
17/09/2019

Od 16. do 22. rujna na području PU osječko – baranjske, sukladno planu TISPOL-a (mreže prometnih policija država Europske unije), provest će se akcija usmjerena na nepropisno korištenje mobitela i drugih uređaja te nekorištenje sigurnosnog pojasa. Akcija ima za cilj pridonijeti smanjenju stradavanja osoba i povećanju svijesti vozača o posljedicama koje mogu nastati uslijed korištenja mobitela i drugih uređaja za vrijeme vožnje te nekorištenjem sigurnosnog pojasa.

VEZANI TEKSTOVI
14/09/2019

Tijekom provođenja akcije, koja se provodi u sklopu strateških aktivnosti Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, policija poduzima niz aktivnosti. Policijski službenici održavaju predavanja u svim prvim razredima osnovnih škola i upoznaju djecu s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu. Svakoga dana, a posebno u vrijeme početka i završetka nastave, policijski službenici pojačano preventivno nadziru prometnice u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole.

Osim preventivnog i represivnog dijela akcije koji se odnosi na promet, intenziviraju se aktivnosti koje se odnose na sprečavanje nastanka i razvitka kažnjivih radnji i društveno neprihvatljivog ponašanja kod mladih.

U svrhu toga, tijekom mjeseca rujna, u koordinaciji policijskih službenika za mladež koji su nadležni za praćenje pojava i postupanja u područjima maloljetničke delikvencije i Odjela prevencije PU osječko – baranjske, policijski službenici u policijskim postajama intenzivno će provoditi aktivnosti koje se odnose na preveniranje rizična ponašanja, a posebice tijekom dana vikenda.

Planirane aktivnosti su usmjerene na neposredne nadzore ugostiteljskih objekata i zona ugostiteljskih objekata. objekata koji nude usluge igara na sreću, javnih mjesta (parkovi, šetnice) s ciljem uočavanja i evidentiranja prekršaja i kaznenih djela iz: Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, Zakona o suzbijanju zIouporabe droga, Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda te ostalih zakona a sa ciljem zaštite prava djece i mladih.

Foto: arhiva

VEZANI TEKSTOVI
06/09/2019

U svezi početka nove školske godine, Policijska postaja Našice provodi akciju „Poštujte naše znakove” kako bi se postigla što veća sigurnost djece na cesti. Mole se svi vozači koji sudjeluju u prometu, da obrate pozornost na djecu u zonama škola kao i na njihovom putu do škole i prilikom povratka iz škole, a posebice da obrate pozornost na polaznike prvih razreda koji su ujedno i najugroženija skupina u prometu.

Također se izvješćuju građani da će djelatnici Policijske postaje Našice tijekom mjeseca rujna vršiti pojačani nadzor prometa u zonama škola te će se svi sudionici u prometu, koji se ne budu pridržavali zakonskih odredbi strogo sankcionirati. Isto tako za napomenuti je kako će policijski službenici Policijske postaje Našice vršiti predavanja polaznicima prvih razreda primjerena njihovom uzrastu, vezano za gore navedeno.

VEZANI TEKSTOVI
05/09/2019

Projekt EDWARD 2019.

Projekt EDWARD „Europski dan bez poginulih u prometu“ u organizaciji Europske mreže prometne policije (TISPOL) obilježava se diljem Europe četvrtu godinu za redom. Projekt podržava svih 30 država članica spomenute Europske mreže prometne policije, kao i velik broj poznatih organizacija i inicijativa i njihovih čelnika.

Dugoročni cilj ovog europskog projekta je smanjivanje broja poginulih i teško ozlijeđenih na cestama u svijetu kao i senzibilizacija svih sudionika u prometu na promjenu ponašanja i stavova. Svrha projekta je da sudionici u prometu kritički promisle – barem i na kratko – o svakodnevnim rizicima s kojima se suočavaju te s kojima izlažu i ostale sudionike u prometu.

Ovu četvrtu godinu za redom, tijekom mjeseca rujna provodi se niz aktivnosti sve do završnog dana projekta, 26. rujna 2019. kada se obilježava Dan bez poginulih u prometu. Prošle, 2018. godine na Dan bez poginulih u prometu u Republici Hrvatskoj nije zabilježena prometna nesreća s poginulim osobama.

Ministarstvo unutarnjih poslova provodit će pojačane preventivno – represivne aktivnosti s ciljem povećanja sigurnosti svih sudionika u prometu, te smanjenja broja prometnih prekršaja. Također, svakodnevno će na službenom twitter profilu MUP-a biti objavljene promotivne poruke projekta. Građani se mogu uključiti u projekt potpisivanjem PRISEGE o poželjnom ponašanju sudionika u cestovnom prometu te postati dio dijaloga na društvenim mrežama preko #ProjectEDWARD. Zajedničkim snagama možemo pridonijeti daljnjem smanjenju smrtnog stradavanja i teškog ozljeđivanja u prometnim nesrećama i neka svaki dan bude Edward dan – Dan bez poginulih u prometu. Stoga je na TISPOL-ovoj web stranici započelo odbrojavanje do ključnog datuma.

TISPOL je nevladina organizacija, Europska mreža prometne policije, čije su članice sve države Europske unije, Norveška i Švicarska te kao promatrač Srbija. Do članstva Republike Hrvatske u EU, odnosno do 1. 7. 2013. i Hrvatska je bila u statusu promatrača, no nakon ulaska u EU, postali smo punopravni članovi. Sve države članice provode ciljane akcije tijekom cijele godine, sukladno planu, u zadano vrijeme. Provodi se devet akcija, iz nadležnosti rada prometne policije (teretna vozila i autobusi, brzina, alkohol i droga, pojas), a rezultati se unose u zadane obrasce, direktno na TISPOL-ovu web stranicu. Uz prometne prekršaje istovremeno se suzbijaju i kriminalna djela za čije provođenje se koriste vozila i cesta.

VEZANI TEKSTOVI
30/08/2019

Internet je postao vrlo privlačan za kibernetičke kriminalce. Napadači se koriste vrlo profinjenim trikovima i obećanjima kako bi od vas izvukli novac ili vrijedne financijske informacije. Prijevare u kojima glavnu ulogu igraju davno preminuli rođak ili nigerijski princ nisu više jedini trikovi zanata. Taktike koje koriste kibernetički kriminalci postaju sve inovativnije i teže za otkriti. Od pretvaranja da su voditelj vaše organizacije do toga da su zainteresirani za romantičnu vezu, online prevaranti današnjice učinit će sve što je potrebno da dobiju što žele – vaš novac i/ili bankovne podatke.

Tako je nedavno, kako nam javljaju iz PU osječko baranjske, 31-godišnji hrvatski državljanin putem društvene mreže dogovorio s nepoznatim počiniteljem kupovinu osobnog automobila. 31-godišnjak je u poslovnici banke u Zadru uplatio više od dvije tisuće eura kao akontaciju za kupovinu automobila na račun u španjolskoj banci, a automobil mu nije isporučen.

Najučinkovitija obrana od ove vrste prijevara je obrazovanje potencijalnih žrtava – a to može biti svatko od nas na internetu. Podizanje svijesti u društvu kako identificirati takve prijevarne tehnike učinit će korisnike i njihove financije sigurnijima.

Stoga proučite informacije o sedam najčešće korištenih financijskih online prijevara i kako ih izbjeći:

 • CEO prijevara / direktorska prijevara: varalice se pretvaraju da su vaši šefovi ili nadređeni u organizaciji i prijevarom vas navode da uplatite novčani iznos na lažni račun ili da neovlašteno doznačite novce s poslovnog računa.
 • Prijevara s računima: varalice se pretvaraju da su vaši klijenti/dobavljači i navode vas da platite buduće račune na drugi bankovni račun.
 • Krađe identiteta:

Vishing – Krađa identiteta pozivom: Telefonska prijevara u vas kojoj prevaranti zovu i pokušavaju navesti da otkrijete svoje osobne, financijske ili sigurnosne podatke ili da im uplatite novčana sredstva.

Phishing – Mrežna krađa identiteta lažnim porukama e-pošte: Prevaranti vam šalju lažne poruke e-pošte kojima vas pokušavaju navesti na dijeljenje osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka.

Smishing – Krađa identiteta SMS-om: Pokušaj je prevaranata da dođu do osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka putem tekstualne poruke.

 • Krivotvorene mrežne stranice banaka: koristi se lažna e-pošta banke s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stranicu. Jednom kada kliknete na poveznicu, koriste se razne metode prikupljanja vaših financijskih i osobnih informacija. Stranica izgleda kao i prava mrežna stranica uz nekoliko malih razlika.
 • Romantične prijevare: varalice se pretvaraju da su zainteresirane za romantičnu vezu. One se obično događaju na mrežnim stranicama za upoznavanje, a varalice često koriste društvene medije ili e-poštu za uspostavljanje kontakta.
 • Krađa osobnih podataka: vaše osobne informacije prikupljaju se kroz kanale društvenih medija.
 • Investicijske prijevare i prijevare u online kupovini: navede vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja … ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu.

Kao što je istaknuto u izvješću Internet Organised Crime Threat Assessment (IOCTA) 2018, društveni inženjering nastavlja rasti kao pokretač mnogih kibernetičkih kaznenih djela među kojima je krađa identiteta najučestaliji oblik. Kriminalci koriste društveni inženjering kako bi postigli cijeli niz ciljeva: dobivanje vaših osobnih podataka, otimanje vaših računa, krađa vašeg identiteta, pokretanje nezakonitih plaćanja ili uvjeriti vas da nastavite bilo koju aktivnost protiv svog interesa, kao na primjer: doznačiti novac ili dijeliti osobne podatke. Jedan jedini klik može biti dovoljan kako bi ugrozio vašu cijelu organizaciju.

Pročitajte više o tome kako ostati zaštićen, na mrežnoj stranici posvećenoj kibernetičkom kriminalu #CyberScams.

Europolov Europski centar za kibernetički kriminal (E3), Europska bankarska federacija i njihovi partneri javnog i privatnog sektora u listopadu 2018. godine proveli su kampanju osvješćivanja #CyberScams kao dio programa Europskog mjeseca kibernetičke sigurnosti (ECMS – European Cyber Security Month). Radio se o EU kampanji o podizanju svijesti koja potiče kibernetičku sigurnost među građanima i organizacijama, ističući jednostavne korake koji se mogu poduzeti radi zaštite vlastitih osobnih, financijskih i poslovnih podataka.

VEZANI TEKSTOVI
20/08/2019

Jučer, 19. kolovoza, u prostorijama Policijske uprave osječko – baranjske provedeno je još jedno u nizu testiranja kandidata/kandidatkinja prijavljenih na natječaj u Program za srednjoškolsko obrazovanje odraslih za zanimanje policajac/policajka za godinu 2019/.2020. Testiranju su pristupili kandidatkinje i kandidati s područja Osječko – baranjske, Vukovarsko – srijemske, Požeško – slavonske i Brodsko – posavske županije.

Selekcijsko – razredbeni postupak sastojao se od psihologijskog testiranja, testova opće informiranosti, poznavanja stranog jezika te od provjera tjelesnih odnosno motoričkih sposobnosti. Cjelokupan selekcijski postupak provodio je stručni tim na čelu s načelnikom Policijske akademije Dubravkom Novak, zamjenikom glavnog ravnatelja policije Željkom Pršom i voditeljicom Srednje policijske škole „Josip Jović“ Renatom Odeljan. Iz MUP-a podsjećaju da je natječaj otvoren do 31. kolovoza te pozivaju sve zainteresirane, posebno ovogodišnje maturante, da se prijave na natječaj.

Upravo se u posljednjem krugu zaprimanja prijava očekuju prijave maturanata zbog čega će posebno testiranje biti organizirano za kandidate/tkinje koji se prijave na natječaj u samoj završnici ovogodišnjeg roka.

Na natječaj se mogu prijaviti sve osobe koje ispunjavaju sljedeće uvjete:

 • da ste državljanin/državljanka Republike Hrvatske,
 • da imate završenu srednju školu u trogodišnjem ili četverogodišnjem trajanju,
 • nemate navršenih 28 godina na dan 16. rujna 2019. godine,
 • imate posebnu psihičku i tjelesnu zdravstvenu sposobnost,
 • imate propisanu razinu tjelesne motoričke sposobnosti,
 • ste osobno dostojni za obavljanje policijske službe,
 • niste članovi političke stranke.

Planiran je upis 750 polaznika/polaznica u Program, a obuka počinje u drugoj polovici rujna 2019. godine.

Više o samom natječaju možete pročitati ovdje.

Obrazac prijave možete preuzeti na ovoj poveznici.

VEZANI TEKSTOVI
12/08/2019

Od 12. do 18. kolovoza na području PU osječko – baranjske, sukladno planu TISPOL-a (mreže prometnih policija država Europske unije), provest će se akcija pojačanog nadzora prometa. Cilj je akcije suzbijanje prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom. Akcija ima za cilj pridonijeti smanjenju stradavanja i povećanju svijesti vozača o posljedicama koje mogu nastati uslijed vožnje nepropisnom brzinom.

VEZANI TEKSTOVI
06/08/2019

U ponedjeljak, 5. kolovoza, tijekom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, policijski službenici Policijske uprave osječko – baranjske, sukladno preventivnom projektu „Sigurnost u cestovnom prometu“, komponenti „Blagdani bez alkohola“, pored uobičajenih aktivnosti, u Našicama su obavljali i pojačani nadzor vozača i drugih sudionika u prometu.

Prilikom nadzora prometa dijelili su edukativni letak s uputama i savjetima vozačima i drugim sudionicima u prometu na potrebu odgovornog i savjesnog ponašanja u svim životnim situacijama, osobito u prometu. Cilj ove preventivne aktivnosti je osvijestiti problem sudjelovanja u prometu nakon konzumiranja alkoholnih pića i mogućih tragičnih posljedica. Isto tako cilj je utjecaj na sve ostale sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa.

Preventivne aktivnosti nadzora vozača i drugih sudionika u prometu na području PU osječko – baranjske nastavit će se u dane praznika i blagdana zbog preventivnog djelovanja i utjecaja na sudionike u prometu i konzumacije alkohola za vrijeme sudjelovanja u prometu.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print