04/04/2019

Provedena akcija 24-satnog nadzora brzine

Na području Policijske uprave osječko – baranjske jučer, 3. travnja, od 00 sati do 24 sati policijski službenici provodili akciju pojačanog 24-satnog nadzora brzine kretanja vozila. U provođenje akcije uključeni su i građani tako što su pozvani da predlože lokacije na kojima žele da se nadzire brzina, kao i predstavnici medija koji su sudjelovali u nadzoru na određenim lokacijama.

Od pristiglih oko 150 prijedloga građana, gotovo svi su uvršteni u lokacije za nadzor brzine. Akcija je provedena i na nekoliko dodatnih lokacija, određenih sukladno analizama i statističkim pokazateljima policijskih postaja. Cilj akcije bio je, osim represivno, djelovati i preventivno na sve vozače te građane upoznati s načinom rada policijskih službenika prilikom nadzora brzine.

Na području Policijske uprave osječko – baranjske akcija je provedena na ukupno 137 lokacija. Policijski službenici evidentirali su ukupno 147 prekršaja kretanja vozila nedozvoljenom brzinom, od čega su 123 prekršaja evidentirali policijski službenici, dok su 24 prekršaja zabilježila tehnička sredstva (automatske kamere za brzinu postavljene uz prometnice).

Ovakve akcije provodit će se i u buduće, uz prethodne najave, kako bi se što veći broj vozača naveo na poštivanje ograničenja brzine, a u cilju zaštite njihovih i života svih ostalih sudionika u prometu.

VEZANI TEKSTOVI
03/04/2019

Trening - škola sigurne i dobre vožnje motociklima

U nedjelju, 07. travnja 2019. godine, od 10 do 18 sati, na prostoru Sportsko – rekreativnog aerodroma „Čepin“ održat će se trening – škola sigurne i dobre vožnje motociklima. Trening vožnje motociklima vodit će instruktori vožnje iz Policijske akademije, nakon čega slijedi natjecanje u spretnosti vožnje motociklom.

Na kraju će se održati i moto defile ulicama grada Osijeka. Uz policijske službenike motocikliste sudjelovat će i predstavnici moto klubova s područja Osječko – baranjske županije i njihovi gosti.

VEZANI TEKSTOVI
20/03/2019

Predložite lokacije za akciju 24-satnog nadzora brzine

Na području čitave Policijske uprave osječko – baranjske od 3. travnja od 00 do 24 sati, provodit će se akcija pojačanog 24-satnog nadzora brzine kretanja vozila. Ovom prilikom pozivaju se građani da se uključe u provođenje akcije na način da predlože lokacije na kojima bi htjeli da se nadzire brzina kretanja vozila.

Mole se građani da svoje prijedloge o lokacijama nadzora brzine, kao i želju za prisustvovanjem na samim lokacijama tijekom provođenja akcije, dostave na e-mail adresu vitomir_lucic@mup.hr u razdoblju od 20. do 30. ožujka.

VEZANI TEKSTOVI
12/03/2019

Potpisan sporazum projekta „Zajedno više možemo”

Načelnik Policijske uprave osječko – baranjske Ladisav Bece potpisao je sporazum o suradnji na projektu „Zajedno više možemo” s gradonačelnikom Grada Našica Josipom Miletićem, i predstavnicima općina Đurđenovac, Koška, Donja Motičina i Feričanci.

Projekt je ovo koji policija provodi dugi niz godina a tiče se prevencije svih oblika rizičnog ponašanja, posebice zlouporabe opojnih droga te drugih sredstava ovisnosti, vandalizma i vršnjačkog nasilja.

„Ovaj sporazum za policiju znači puno, ali donijet će boljitak i gradu i općinama s kojima smo ga potpisali. Ovo je projekt koji i inače policija provodi, a sad je u realizaciju uključen i grad i susjedne općine jer na taj način možemo još bolje raditi. U projekt je uključena ciljana skupina, a to su djeca od 4. do 6. razreda osnovne škole te smo uključili i roditelje 6. razreda. Vjerujemo da ćemo ovim preventivnim aktivnostima spriječiti da uopće dođe do neželjenih situacija.” – rekao je načelnik Ladisav Bece.

Zadovoljan odazivom općina ali i dosadašnjom suradnjom vodećih s policijom bio je gradonačelnik Miletić koji je svima poželio nastavak dobre suradnje te uspješno provođenje projekta, a načelnicima općina zahvalio da odazivu.

„Sporazum koji smo potpisali vezan je uz suradnju na području Policijske postaje Našice, a tiče se prevencije i edukacije djece od 4 do 6. razreda osnovne škole kako bi se spriječilo buduće negativno ponašanje. Ono što moram istaknuti, na globalnoj razini, mi imamo kvalitetnu zajedničku suradnju sa županijskom policijom, ali isto tako i s načelnikom našičke policije. Rezultat toga je bilježenje minimalnih prekršaja na našem području pa nemamo nekih ozbiljnijih kriminaliteta ili značajnijih problema u tome smjeru. Ja im, stoga, želim puno uspjeha u nastavku rada, a Grad Našice i ja osobno smo na raspolaganju za sve poteškoće.” – istakao je gradonačelnik Miletić.

Na ovom projektu ali i sličnima koje provodi Policijska stanica Našicama dugi niz godina radi i Darko Ćorković koji trenutno obnaša dužnost Privremenog voditelja Odjela prevencije Policijske uprave Osječko – baranjske.

„Projekt će operativno provoditi kontakt policajac Policijske postaje Našice na način da će osnovnoškolce voditi u obilazak stanice i upoznati ih s policajcima, predstaviti ih kao njihove prijatelje i pomagače te će se provoditi i druge aktivnosti poput predavanja u školama učenicima 5. i 6. razreda i razgovor na roditeljskim sastancima s roditeljima 6. razreda. Nadamo se i daljnjoj suradnji s djelatnicima Centra za socijalnu skrb s kojima ćemo realizirati predavanja o podražajima iz obitelji koji utječu na loše ponašanje i ovisnosti. Ispred nas je i još jedna zanimljiva aktivnost, a to je Sajam mogućnosti vezano za obilježavanje Dana hobija gdje želimo promovirati aktivnosti u slobodno vrijeme na način da djecu afirmiramo na što aktivnije provođenje istoga.” – ističe Darko Ćorković.

VEZANI TEKSTOVI
11/03/2019

Obavještavamo javnost kako će se dana 12. ožujka 2019. godine u vremenu od 10,00 do 14,00 sati, kako na području cijele Republike Hrvatske tako i na podru;ju Policijske postaje Našice, poduzimati pojačane mjere prema vozačima koji ne daju pokazivače smjera u cestovnom prometu.

Samo nedavanje pokazivača smjera od strane pojedinog sudionika, može ugroziti ili u zabludu dovesti druge sudionike koji se kreću iza takvog sudionika ili mu dolaze iz suprotnog smjera ili bočnih smjerova.

Stoga upućujemo apel svim vozačima i ostalim sudionicima u prometu da se prilikom vožnje pridržavaju zakonskih propisa kako bi se izbjegle moguće neželjene posljedice, a isto tako i neželjene sankcije.

VEZANI TEKSTOVI
25/02/2019

Rezultati akcije pojačanih mjera u prometu

Kako doznajemo iz PU osječko baranjske od 22. do 24. veljače policijski službenici zatekli su u prometu 24 vozača koji su imali nedozvoljenu prisutnost alkohola u krvi (20 vozača osobnih automobila, tri vozača bicikla i jedan vozač mopeda). Od 24 vozača koji su imali nedozvoljenu koncentraciju alkohola u krvi, 13 je evidentirano u vremenu od 23 sati 23. veljače do 6 sati 24. veljače, odnosno, u vrijeme provođenja pojačanih mjera u prometu.

U navedenom periodu, osim prekršaja nedozvoljene koncentracije alkohola u krvi vozača, policijski službenici evidentirali su još 237 prekršaja, od čega 103 prekršaja prekoračenja brzine kretanja, 36 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 23 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, 2 prekršaja upravljanja pod zabranom, 3 prekršaja upravljanja neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom i 70 ostalih prekršaja.

Najveću prisutnost alkohola u krvi vozača evidentirali su 24. veljače u 00,40 sati u Podgoraču, kada su zaustavili 57-godišnjeg hrvatskog državljanin, koji je upravljao biciklom uz prisutnost alkohola u krvi od 2,07 grama po kilogramu.

U petak, 22. veljače, u 00,05 sati u Švajcarnici policijski službenici zaustavili su osobni automobil kojim je upravljao 37-godišnji hrvatski državljanin uz prisutnost alkohola u krvi od 1,69 grama po kilogramu. Isti je, sukladno članku 137. Prekršajnog zakona, smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

U 4,10 sati 23. veljače u Ulici kneza Trpimira u Osijeku policijski službenici zaustavili su osobni automobil kojim je upravljao 23-godišnji hrvatski državljanin uz prisutnost alkohola u krvi od 1,11 grama po kilogramu. Vozač je, sukladno članku 137. Prekršajnog zakona, smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Istoga dana u 12,15 sati u Ulici Hrvatske Republike u Osijeku dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom, a kod sudionika, 28-godišnjeg hrvatskog državljanina, utvrđena je prisutnost alkohola u krvi od 1,46 grama po kilogramu.

U 2,05 sati 24. veljače policijski službenici su u Belom Manastiru zaustavili su osobni automobil kojim je upravljao 20-godišnji hrvatski državljanin uz prisutnost alkohola u krvi od 1,92 grama po kilogramu. Vozač je, sukladno članku 137. Prekršajnog zakona, smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Također 24. veljače, u 2,20 sati u Strossmayerovoj ulici u Osijeku, kod križanja s Ulicom Ljudevita Posavskog policijski službenici zaustavili su osobni automobil kojim je upravljao 49-godišnji hrvatski državljanin uz prisutnost alkohola u krvi od 1,73 grama po kilogramu. Uhićen je, sukladno članku 134. Prekršajnog zakona.

Na Trgu svetog Trojstva u Osijeku 24. veljače u 3,55 sati u Osijeku, policijski službenici zaustavili su osobni automobil kojim je upravljao 23-godišnji hrvatski državljanin uz prisutnost alkohola u krvi od 1,21 grama po kilogramu. Vozač je, sukladno članku 137. Prekršajnog zakona, smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Istoga dana u 15,50 sati na županijskoj cesti broj 4052 (Valpovo – Metlinci) dogodila se prometna nesreća u kojoj je jedna osoba zadobila lake tjelesne ozljede, a kod 48-godišnjeg hrvatskog državljanina utvrđena je prisutnost alkohola u krvi od 1,06 grama po kilogramu. Sukladno članku 137. Prekršajnog zakona, smješten je u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Na spojnoj cesti od smjera Tenja kod križanja s državnom cestom broj 2, 24. veljače u 22,45 sati dogodila se prometna nesreća u kojoj je jedna osoba zadobila lake tjelesne ozljede, a kod 38-godišnjeg hrvatskog državljanina, sudionika nesreće, utvrđena je prisutnost alkohola u krvi od 0,93 grama po kilogramu.

U 23,50 sati 24. veljače policijski su službenici u Markovcu Našičkom zaustavili moped kojim je upravljao 29-godišnji hrvatski državljanin uz prisutnost alkohola u krvi od 1,05 grama po kilogramu Vozač je, sukladno članku 137. Prekršajnog zakona, smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

VEZANI TEKSTOVI
31/12/2018

Poduzimanje pojačanih aktivnosti Policije povodom dočeka „Nove godine 2019“.

Proslava „Nove godine 2019.“ održavat će se od 31. 12. 2018. godine do 01. 01. 2019. godine, a slijedom čega se i u cestovnom prometu očekuje veći broj sudionika koji će konzumirati alkoholna pića. S obzirom na navedeno, a u cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, odnosno povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, kako na razini cijele Republike Hrvatske, tako i na području koje pokriva Policijska uprava Osječko – baranjska, a tako i Policijska postaja Našice, tijekom dočeka Nove godine 31. 12. 2018. godine od 06,00 do 01. 01. 2019. godine vršiti će pojačane preventivno represivne aktivnosti usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje prekršaja vožnje uz prisutnost alkohola u krvi. Budući da postoji opravdana bojazan da se neki vozači ni ove godine neće pridržavati opetovanog upozorenja policije da je vožnja pod utjecajem alkohola vožnja visokog rizika PU osječko – baranjska, ciljano će pojačati nadzor vozača u cilju njihovog detektiranja i isključivanja iz prometa. Podsjećamo da je prošle godine u dane vikenda i prve dane Nove godine smrtno stradalo sedam osoba, većinom mladih, na području Republike Hrvatske. Stoga molimo vozače da ne konzumiraju alkohol kao i za razumijevanje prilikom postupanja policije.

VEZANI TEKSTOVI
19/12/2018

Preventivna akcija policije

Danas je u centru Našica održana preventivna akcija policije pod nazivom „Blagdani bez alkohola” s ciljem upozoravanja vozača da ne krše zakone. Svi oni koji prilikom zaustavljanja nisu napravili nikakav prekršaj na poklon su dobili kalendar s porukama ”Ako piješ ne vozi” i „Vozi oprezno” te kemijske olovke s logom Policija u zajednici. Ova akcija organizirana je u suradnji s Gradom Našicama te Vijećem za prevenciju grada Našica.

Posebno ponosan ovom akcijom bio je Ivica Bukvić načelnik Policijske uprave Našice koji je istaknuo kako je konzumacija alkohola u vožnji problem na razini države.

„Osmislili smo i organizirali preventivnu akciju u kojoj smo vršiti nadzor nad vozilima i vozačima, i onima koji nemaju prekršaja poklonili smo kalendare s porukama”Ako piješ ne vozi” i „Vozi oprezno”. Izabrali smo upravo kalendare kao najbolji promotivni materijali kako bi kroz čitavu godinu slali poticali ljude na pažnju. Na području PU Našice veliki je udio nesreća kojima je glavni krivac alkohol. Godišnje se na našem području bilježi oko 5 poginulih osoba, a to, nažalost, nije samo naš problem nego problem području cijele Hrvatske. Uzmemo li statistike alkohol i brzina dva su najčešća uzročnika prometnih nesreća koje iza sebe ostavljaju velike posljedice. Ovim želimo građanima poslati poruku: ako vozite nemojte piti ili pijte u dopuštenim mjerilima od 0,5 promila, a mladima ne preporučujemo nikakvu konzumaciju jer za njih i dalje vrijedi 0,0 promila.” – rekao je Ivica Bukvić, načelnik PU Našice.

Akciju podržava i Grad Našice koji je osigurao i promotivne materijale koje su podijelili policajci PU Našice.

„Hvale vrijedna akcija Policijske postaje Našice koju Grad podržava u potpunosti. Ovom akcijom vozačima želimo čestitati nadolazeće blagdane, ali ih i upozoriti na pažnju u prometu koju je potrebno povećati radi sigurnosti. Svim policajcima zahvaljujem na angažmanu, na trudu u promoviranju i prevenciji svega onog što je potrebno kako bi naš grad bio i ostao ovako siguran i lijep kao što je i do sada. Ovom prigodom svima njima čestitam blagdane i zahvaljujem na odličnoj suradnji u proteklom razdoblju.” – izjavio je gradonačelnik Josip Miletić.

Iz Policijske uprava Osječko-baranjske županije akciji je prisustvovao i Ivan Pakšić, službenik Odjela prevencije.

„Danas ovdje provodimo akciju „Blagdani bez alkohola” jer mjesec je slavlja i blagdana pa se tradicionalno konzumira veća količina alkohola i hrane. Ovdje smo da bi promovirali jedan oblik socijalizacije i druženja bez konzumacije alkohola pogotovo po pitanju sudjelovanja u prometu. Ovo je samo jedna od aktivnosti koje pozitivne utječu na percepciju policije i povećavaju opću sigurnosti među građanima.” – istaknuo je Ivan Pakšić.

Cecilija Balikić Rudić drugu godinu za redom svoji dolaskom i angažmanom podupire ovu akciju.

„Na ovaj način podsjećamo naše vozače da pripaze, jer je vrijeme blagdana kad se malo više poseže za alkoholom. Drago mi je sudjelovati i ove godine, jer ovdje je atmosfera koja nije uobičajena, policija je nasmijana, šalimo i na ovaj način vozačima i sugrađanima dajemo do znanja da su i policajci obični ljudi koji rade svoj posao i koji žele svima sve najbolje. – rekla je Cecilija.

Vozači su kao i prijašnjih godina pozitivno iznenađeni ovom akcijom koju podržavaju.

„Svaka akcija od policije je dobronamjerna, a mi vozači moramo poštovati neka pravila. Ovo je za svaku pohvalu, a i pokloni mi se uistinu sviđaju.” – istaknula je jedna od zaustavljenih vozačica Monika Čapin kojoj policija nije zabilježila nikakav prekršaj te su joj uručeni prigodni materijali.

VEZANI TEKSTOVI
06/12/2018

Potaknuti nedavnim nesrećama u našem kraju upozoravamo sve vozače na nove propise i kazne koje bi na snagu mogle stupiti već početkom sljedeće godine. Kako bi se spriječio veliki broj prometnih nesreća a pogotovo onih sa tragičnim ishodom Ministarstvo unutarnjih poslova predlaže nove izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama. U kreiranju sudjelovali su i članovi Fakulteta prometnih znanosti u suradnji s MUP-om. Nedavno je i ministar Davor Božinović najavio puno restriktivnije mjere kojima će se, napominje, smanjiti broj nesreća i smrtno stradalih osoba na prometnicama. Sve je ovo proizišlo iz činjenice da trenutne kaznene odredbe ne ispunjavaju svoju svrhu smanjenja broja prometnih nesreća, te se trebaju postrožiti, zaključuju. Ministar Božinović najavio je da će se nove zakonske izmjene posebno ticati recidivista. Tako se predlaže uzimanje automobila vozaču koji je najmanje dva puta pravomoćno kažnjen za vožnju u krivom smjeru, odbio alkotestiranje, za vožnju u naselju 50 kilometara brže od ograničenja, vozio auto a vozačka dozvola mu je oduzeta, u krvi mu je izmjereno između 0,5 i 1,5 promila. Zakonske izmjene i dopune propisuju i povećanje kaznenih bodova, obvezni liječnički pregled nakon 67. godine života, snimanje vozačkih ispita te mogućnost provjere elektroničkim putem statusa vozačke na mrežnim stranicama MUP-a. Uz podizanje najveće kazne na 20.000 kuna povećale bi se i ostale kazne pa bi se primjerice na tisuću kuna povećala kazna za ne vezivanje sigurnosnog pojasa, a kod nas učestalo telefoniranje u vožnji kažnjavalo s 1500 kuna. Iako su prijedlozi zakona u javnosti nije poznat vremenski rok na koji bi se vozilo oduzimalo prilikom ovih kaznenih djela.

Iz MUP-a je potvrđeno da se kazne za najopasnije prekršaje povisuju kako bi se smanjio broj smrtno stradalih u prometu. Sukladno stanju na cestama policijski stručnjaci za promet već duže vrijeme upozoravaju na najveće ubojice u prometu u koje se uz brzu vožnju i ne vezivanje vozača i putnika uključuje i korištenje mobitela u vožnji.

Stoga pripazite i radi sebe, ali ponajprije radi drugih sudionika u prometu.

Oduzimanje vozila vozaču koji je dva puta pravomoćno kažnjen za:

  • vožnju u suprotnom smjeru
  • ne zaustavljanje na više znakova crvenog svjetla na semaforu
  • vožnju u naselju 50 kilometara brže od propisanog
  • vožnju iako je vozačka dozvola oduzeta
  • odbijanje alkotestiranja i testiranja na opojne droge
  • odbijanje alkotestiranja i testiranja na opojne droge prilikom prometne nesreće
  • količinu alkohola u krvi 0,5 – 1 promil i 1 – 1,5 promila.

Foto: ilustracija

VEZANI TEKSTOVI
29/11/2018

Rezultati provođenja akcija mobilne skupine za nadzor prometa

Od 12. do 16. studenog i 20. do 23. studenog na području PU osječko – baranjske mobilna skupina za nadzor prometa provela je pojačane mjere nadzora prometa. Prilikom provođenja mjera policijski službenici evidentirali su ukupno 241 prometni prekršaj, od čega 34 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 4 prekršaja nepropisnog pretjecanja, jedan prekršaj nepropisnog uključivanja u promet, jedan prekršaj nekorištenja svjetala danju, dva prekršaja nekorištenja svjetala noću, jedan prekršaj tehničke neispravnosti vozila, 11 prekršaja neregistriranih vozila, 4 prekršaja u vezi isteka važenja prometne dozvole, 4 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 3 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane, 100 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 2 prekršaja nekorištenja zaštitne kacige, 56 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, te 18 ostalih prekršaja.

Iz prometa je isključeno 39 vozača i 16 vozila.

Apeliramo na vozače da ne upravljaju niti pokušaju upravljati vozilima ukoliko su konzumirali alkoholna pića, kako ne bi došlo do prometnih nesreća s najtežim posljedicama.

Mobilna skupina za nadzor prometa provodit će pojačane mjere i u razdobljima od 4. do 8. prosinca te od 18. do 22. prosinca.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print