16/07/2019

Dolaskom sezone kupanja na jadranskim plažama, ali i na kupalištima i bazenima u unutrašnjosti, može se očekivati povećanje kriminalne aktivnosti na javnim i otvorenim prostorima. Stoga Odjel prevencije Policijske uprave osječko – baranjske kroz svoj projekt „Zajedno u zaštiti osoba i imovine“ provodi aktivnosti kako bi upozorili i savjetovali građane kako da ne postanu meta lopova.

Kako ne biste i sami postali žrtva krađe:

  • Ne ostavljajte vrijedne predmete (novčanike, mobitele, foto aparate) na vidljivom mjestu bez nadzora.
  • Nije važno što ostavljate na kupalištu i plaži pored sebe, sve što je vidljivo mamac je za kradljivca.
  • Svoju torbu nikada ne ostavljajte otvorenu i bez nadzora.
  • Na kupalište i plažu sa sobom nosite samo najpotrebnije količine novca i nužne predmete.
  • Novčanik s novcima i etui s dokumentima držite pored sebe ili u Vašoj blizini.

Ukoliko se pak dogodi da postanete žrtva krađe, savjetujemo vam da:

  • Odmah obavijestite policiju.
  • Odmah prijavite krađu kartice info centru banke.
  • Upozorite druge osobe na počinitelja. Budite na raspolaganju drugima kao svjedok.
  • Ako vam je otuđen i mobitel zamolite nekoga da vas nazove – možda je lopov još uvijek u blizini pa ćete po zvuku znati i tko je.
  • Ukoliko ste ga primijetili, upamtite što više pojedinosti o počinitelju.
VEZANI TEKSTOVI
13/07/2019

Ovaj vikend provest će se pojačane mjere usmjerene na prekršaje koji su u uzročno – posljedičnoj vezi nastanka prometnih nesreća i posljedica u istima, a prvenstveno će se obratiti pozornost na prekoračenje brzine kretanja, alkohol, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, prekršaje vozača bicikla, mopeda i motocikla kao i drugim težim prometnim prekršajima (upravljanje pod zabranom, upravljanje prije stjecanja prava na upravljanje i dr.).

U četvrtak, 11. srpnja, na području PU osječko – baranjske policijski službenici zaustavili su četiri vozača koji su imali nedozvoljenu prisutnost alkohola u krvi (tri vozača osobnog automobila i jedan vozač bicikla).

Najveću prisutnost alkohola policijski službenici utvrdili su u 22,37 sati u Našicama, kada su zaustavili osobni automobil kojim je upravljao 27-godišnji hrvatski državljanin uz prisutnost alkohola u krvi od 1,70 grama po kilogramu.

VEZANI TEKSTOVI
06/07/2019

Stanje sigurnosti cestovnog prometa u lipnju 2019. godine

U mjesecu lipnju na području PU osječko – baranjske evidentirana je 181 (u lipnju 2018. godine 230) prometna nesreća, od čega jedna (u lipnju 2018. godine 4) s poginulim osobama, 53 (u lipnju 2018. godine 62) prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i 127 (u lipnju 2018. godine 164) prometnih nesreća s materijalnom štetom.

U prometnim nesrećama ukupno je stradalo 79 osoba (u lipnju 2018. godine 103), od čega je jedna osoba poginula (u lipnju 2018. godine 5), 21 osoba je zadobila teške tjelesne ozljede (u lipnju 2018. godine 14) i 57 osoba je zadobilo lake tjelesne ozljede (u lipnju 2018. godine 84).

Najviše prometnih nesreća, 39, dogodilo se zbog nepropisne i neprilagođene brzine, slijedi oduzimanje prednosti prolaska (25), nepropisno kretanje vozila po kolniku (23), nepropisna vožnja unazad (22), vožnja na nedovoljnoj udaljenosti (18), nepropisno uključivanje u promet (11), nepropisno skretanje (11) i drugo.

U 22 prometne nesreće počinitelji su imali alkohola u krvi, u kojima je jedna osoba poginula, tri osobe su zadobile teške tjelesne ozlijede i 16 osoba je zadobilo lake tjelesne ozlijede (u lipnju 2018. godine 23 prometne nesreće u kojima su 4 osobe zadobile teške tjelesne ozlijede i 10 osoba je zadobilo lake tjelesne ozlijede).

Prema danima u tjednu najviše prometnih nesreća evidentirano je petkom (42), slijedi subota (32), ponedjeljak (26), nedjelja (22), utorak (20), srijeda (20) i najmanje četvrtak (19).

Prema dobu dana najviše prometnih nesreća evidentirano je u vremenu od 12 do 16 sati (47), slijedi od 8 do 12 sati (45), od 16 do 20 sati (36), od 20 do 24 sati (24), od 4 do 8 sata (15) i najmanje u vremenu od 00 do 4 sata (14).

Mladi vozači sudjelovali su u 33 prometne nesreće, od čega u 10 s ozlijeđenim osobama i 23 s materijalnom štetom. U navedenim prometnim nesrećama ukupno je stradalo 18 osoba, od čega su 4 osobe zadobile teške tjelesne ozlijede i 14 osoba je zadobilo lake tjelesne ozlijede. Mladi vozači su počinitelji 28 prometnih nesreća, od čega 8 s ozlijeđenim osobama i 20 s materijalnom štetom. U navedenim prometnim nesrećama stradalo je ukupno 14 osoba, od čega su 3 osobe zadobile teške tjelesne ozlijede i 11 osoba je zadobilo lake tjelesne ozlijede. U 5 prometnih nesreća, od čega 3 sa ozlijeđenim osobama i 2 s materijalnom štetom, mladi vozači su imali alkohola u krvi.

Vozači mopeda i motocikla sudjelovali su u 9 prometnih nesreća, od čega u 8 s ozlijeđenim osobama u kojima je 9 osoba zadobilo teške tjelesne ozlijede i jedna osoba je zadobila lake tjelesne ozlijede te u jednoj prometnoj nesreći s materijalnom štetom. Vozači mopeda i motocikla su počinitelji 6 prometnih nesreća u kojima je 7 osoba zadobilo teške tjelesne ozlijede i jedna osoba je zadobila lake tjelesne ozlijede. U dvije prometne nesreće vozači mopeda i motocikla su imali alkohola u krvi, a u jednoj prometnoj nesreći vozač motocikla nije imao zaštitnu kacigu na glavi.

Vozači bicikla sudjelovali su u 15 prometnih nesreća, od čega u 9 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 6 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U navedenim prometnim nesrećama dva vozača bicikla je zadobilo teške tjelesne ozlijede i 7 vozača bicikla je zadobilo lake tjelesne ozlijede. Vozači bicikla su počinitelji 11 prometnih nesreća u kojima je jedan vozač bicikla zadobio teške tjelesne ozlijede i 4 osobe su zadobile lake tjelesne ozlijede. Ukupno je evidentiran 51 prekršaj vozača bicikla, od čega 29 prekršaja vožnje uz nedozvoljenu koncentraciju alkohola u krvi, 14 prekršaja nekorištenja biciklističke staze ili nekretanje uz desni rub kolnika, 4 prekršaja nekorištenja svjetala u noćnim uvjetima, 2 prekršaja nenošenja reflektirajućeg prsluka ili reflektirajuće biciklističke odjeće ili druge reflektirajuće oznake i 2 ostala prekršaji.

Pješaci su sudjelovali u 3 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, u kojima je jedan pješak zadobio teške tjelesne ozlijede i 2 pješaka su zadobila lake tjelesne ozlijede. Niti jednu prometnu nesreću nisu prouzrokovali pješaci.

Djeca do 14 godina starosti su sudjelovala u 13 prometnih nesreća, od čega u 5 s ozlijeđenim osobama i 8 s materijalnom štetom. U navedenim prometnim nesrećama sudjelovalo je 15 djece koji su bili u svojstvu putnika. U navedenim prometnim nesrećama dvoje djece je zadobilo lake tjelesne ozlijede.

Osobe starije od 65 godina su sudjelovale u 38 prometnih nesreća, od čega u 8 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 30 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U navedenim prometnim nesrećama 34 osobe su bile u svojstvu vozača (28 vozača osobnog automobila, jedan vozač teretnog automobila i 5 vozača bicikla), 10 u svojstvu putnika, 2 u svojstvu pješaka i jedan u svojstvu goniča stoke. Vozači navedene skupine su počinitelji 23 prometne nesreće, od čega 5 s ozlijeđenim osobama i 18 s materijalnom štetom.

Prema spolu 132 prometne nesreće izazvali muški vozači, 34 prometne nesreće su izazvali ženski vozači, a u 15 prometnih nesreća su nepoznati počinitelji.

Promatrajući po vrsti vozila najviše prometnih nesreća su izazvali vozači osobnih automobila (124), slijede vozači teretnih automobila do 3500 kg (21), vozači bicikla (11), vozači mopeda i motocikla (6), vozači teretnih automobila iznad 12000 kilograma (5), vozači teretnih automobila od 3500 do 12000 kilograma (4), vozači autobusa iznad 5000 kilograma (4) i jedan vozač traktora.

U mjesecu lipnju 2019. godine ukupno je evidentirano 2277 prekršaja, a u istom mjesecu 2018. godine 4246 prekršaja.

VEZANI TEKSTOVI
27/05/2019

Provedena preventivna akcija nadzora prometa

U suradnji sa Moto klubom „Racing“ iz Našica, policijski službenici Odjela prevencije PU osječko – baranjske i Policijske postaje Našice, dana 24. i 25.05.2019. godine organizirali su i proveli preventivnu akciju na području Grada Našica. Preventivna akcija odnosila se na vozače motocikala, ali i na sve ostale sudionike u prometu, a policijski službenici i članovi Moto kluba „Racing“ u navedena dva dana kada su se održavali 13. moto susreti u Našicama, upozoravali su sudionike prometa na pojačani oprez u prometu.

Vozači motocikala i mopeda upozoravani su na opasnosti koje ih vrebaju u prometu te kako mogu pomoći i sačuvati sami sebe krećući se dopuštenim brzinama, ispravnim nošenjem zaštitne kacige, ne obilazeći kolonu vozila, koristeći dnevna svjetla, korištenjem zaštitne opreme i dr. Motociklisti su manje vidljivi u prometu, a posljedice u prometnim nesrećama sa motociklima najčešće su teže ozlijede ili smrt.

Isto tako vozačima ostalih motornih vozila u prometu prilikom kontrole prometa, od strane policijskog službenika, ali i od strane članova Moto kluba iz Našica skrenuta je pozornost na početak moto sezone, tj. na sve veći broj motocikala i mopeda u prometu. Istaknuto je da su motociklisti jedna od najranjivijih skupina u prometu te ih je teško primijetiti, a najčešće pogreške koje čine ostali vozači u prometu zbog kojih često nastradaju motociklisti su neprovjeravanje mrtvog kuta, neoprezno pretjecanje i obilaženje, skretanje bez pokazivača smjera i oduzimanje prednosti prolaska.

Za provođenje preventivne akcije otiskani su promotivni letci koji su po zaustavljanju uručivani vozačima, a putem medija naglasilo se provođenje ove preventivne akcije ali i na povećani oprez na motocikliste u prometu, posebice u dva navedena dana kada se na područje Grada Našice očekuje dolazak više od 1000 motociklista.

Odjel prevencije, Policijske uprave osječko – baranjske i dalje će nastaviti provoditi preventivne akcije usmjerene na sigurnost u prometu ali i na suradnju sa moto klubovima i drugim udrugama na području osječko – baranjske županije.

Foto: ustupljene fotografije

VEZANI TEKSTOVI
04/04/2019

Provedena akcija 24-satnog nadzora brzine

Na području Policijske uprave osječko – baranjske jučer, 3. travnja, od 00 sati do 24 sati policijski službenici provodili akciju pojačanog 24-satnog nadzora brzine kretanja vozila. U provođenje akcije uključeni su i građani tako što su pozvani da predlože lokacije na kojima žele da se nadzire brzina, kao i predstavnici medija koji su sudjelovali u nadzoru na određenim lokacijama.

Od pristiglih oko 150 prijedloga građana, gotovo svi su uvršteni u lokacije za nadzor brzine. Akcija je provedena i na nekoliko dodatnih lokacija, određenih sukladno analizama i statističkim pokazateljima policijskih postaja. Cilj akcije bio je, osim represivno, djelovati i preventivno na sve vozače te građane upoznati s načinom rada policijskih službenika prilikom nadzora brzine.

Na području Policijske uprave osječko – baranjske akcija je provedena na ukupno 137 lokacija. Policijski službenici evidentirali su ukupno 147 prekršaja kretanja vozila nedozvoljenom brzinom, od čega su 123 prekršaja evidentirali policijski službenici, dok su 24 prekršaja zabilježila tehnička sredstva (automatske kamere za brzinu postavljene uz prometnice).

Ovakve akcije provodit će se i u buduće, uz prethodne najave, kako bi se što veći broj vozača naveo na poštivanje ograničenja brzine, a u cilju zaštite njihovih i života svih ostalih sudionika u prometu.

VEZANI TEKSTOVI
03/04/2019

Trening - škola sigurne i dobre vožnje motociklima

U nedjelju, 07. travnja 2019. godine, od 10 do 18 sati, na prostoru Sportsko – rekreativnog aerodroma „Čepin“ održat će se trening – škola sigurne i dobre vožnje motociklima. Trening vožnje motociklima vodit će instruktori vožnje iz Policijske akademije, nakon čega slijedi natjecanje u spretnosti vožnje motociklom.

Na kraju će se održati i moto defile ulicama grada Osijeka. Uz policijske službenike motocikliste sudjelovat će i predstavnici moto klubova s područja Osječko – baranjske županije i njihovi gosti.

VEZANI TEKSTOVI
20/03/2019

Predložite lokacije za akciju 24-satnog nadzora brzine

Na području čitave Policijske uprave osječko – baranjske od 3. travnja od 00 do 24 sati, provodit će se akcija pojačanog 24-satnog nadzora brzine kretanja vozila. Ovom prilikom pozivaju se građani da se uključe u provođenje akcije na način da predlože lokacije na kojima bi htjeli da se nadzire brzina kretanja vozila.

Mole se građani da svoje prijedloge o lokacijama nadzora brzine, kao i želju za prisustvovanjem na samim lokacijama tijekom provođenja akcije, dostave na e-mail adresu vitomir_lucic@mup.hr u razdoblju od 20. do 30. ožujka.

VEZANI TEKSTOVI
12/03/2019

Potpisan sporazum projekta „Zajedno više možemo”

Načelnik Policijske uprave osječko – baranjske Ladisav Bece potpisao je sporazum o suradnji na projektu „Zajedno više možemo” s gradonačelnikom Grada Našica Josipom Miletićem, i predstavnicima općina Đurđenovac, Koška, Donja Motičina i Feričanci.

Projekt je ovo koji policija provodi dugi niz godina a tiče se prevencije svih oblika rizičnog ponašanja, posebice zlouporabe opojnih droga te drugih sredstava ovisnosti, vandalizma i vršnjačkog nasilja.

„Ovaj sporazum za policiju znači puno, ali donijet će boljitak i gradu i općinama s kojima smo ga potpisali. Ovo je projekt koji i inače policija provodi, a sad je u realizaciju uključen i grad i susjedne općine jer na taj način možemo još bolje raditi. U projekt je uključena ciljana skupina, a to su djeca od 4. do 6. razreda osnovne škole te smo uključili i roditelje 6. razreda. Vjerujemo da ćemo ovim preventivnim aktivnostima spriječiti da uopće dođe do neželjenih situacija.” – rekao je načelnik Ladisav Bece.

Zadovoljan odazivom općina ali i dosadašnjom suradnjom vodećih s policijom bio je gradonačelnik Miletić koji je svima poželio nastavak dobre suradnje te uspješno provođenje projekta, a načelnicima općina zahvalio da odazivu.

„Sporazum koji smo potpisali vezan je uz suradnju na području Policijske postaje Našice, a tiče se prevencije i edukacije djece od 4 do 6. razreda osnovne škole kako bi se spriječilo buduće negativno ponašanje. Ono što moram istaknuti, na globalnoj razini, mi imamo kvalitetnu zajedničku suradnju sa županijskom policijom, ali isto tako i s načelnikom našičke policije. Rezultat toga je bilježenje minimalnih prekršaja na našem području pa nemamo nekih ozbiljnijih kriminaliteta ili značajnijih problema u tome smjeru. Ja im, stoga, želim puno uspjeha u nastavku rada, a Grad Našice i ja osobno smo na raspolaganju za sve poteškoće.” – istakao je gradonačelnik Miletić.

Na ovom projektu ali i sličnima koje provodi Policijska stanica Našicama dugi niz godina radi i Darko Ćorković koji trenutno obnaša dužnost Privremenog voditelja Odjela prevencije Policijske uprave Osječko – baranjske.

„Projekt će operativno provoditi kontakt policajac Policijske postaje Našice na način da će osnovnoškolce voditi u obilazak stanice i upoznati ih s policajcima, predstaviti ih kao njihove prijatelje i pomagače te će se provoditi i druge aktivnosti poput predavanja u školama učenicima 5. i 6. razreda i razgovor na roditeljskim sastancima s roditeljima 6. razreda. Nadamo se i daljnjoj suradnji s djelatnicima Centra za socijalnu skrb s kojima ćemo realizirati predavanja o podražajima iz obitelji koji utječu na loše ponašanje i ovisnosti. Ispred nas je i još jedna zanimljiva aktivnost, a to je Sajam mogućnosti vezano za obilježavanje Dana hobija gdje želimo promovirati aktivnosti u slobodno vrijeme na način da djecu afirmiramo na što aktivnije provođenje istoga.” – ističe Darko Ćorković.

VEZANI TEKSTOVI
11/03/2019

Obavještavamo javnost kako će se dana 12. ožujka 2019. godine u vremenu od 10,00 do 14,00 sati, kako na području cijele Republike Hrvatske tako i na podru;ju Policijske postaje Našice, poduzimati pojačane mjere prema vozačima koji ne daju pokazivače smjera u cestovnom prometu.

Samo nedavanje pokazivača smjera od strane pojedinog sudionika, može ugroziti ili u zabludu dovesti druge sudionike koji se kreću iza takvog sudionika ili mu dolaze iz suprotnog smjera ili bočnih smjerova.

Stoga upućujemo apel svim vozačima i ostalim sudionicima u prometu da se prilikom vožnje pridržavaju zakonskih propisa kako bi se izbjegle moguće neželjene posljedice, a isto tako i neželjene sankcije.

VEZANI TEKSTOVI
25/02/2019

Rezultati akcije pojačanih mjera u prometu

Kako doznajemo iz PU osječko baranjske od 22. do 24. veljače policijski službenici zatekli su u prometu 24 vozača koji su imali nedozvoljenu prisutnost alkohola u krvi (20 vozača osobnih automobila, tri vozača bicikla i jedan vozač mopeda). Od 24 vozača koji su imali nedozvoljenu koncentraciju alkohola u krvi, 13 je evidentirano u vremenu od 23 sati 23. veljače do 6 sati 24. veljače, odnosno, u vrijeme provođenja pojačanih mjera u prometu.

U navedenom periodu, osim prekršaja nedozvoljene koncentracije alkohola u krvi vozača, policijski službenici evidentirali su još 237 prekršaja, od čega 103 prekršaja prekoračenja brzine kretanja, 36 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 23 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, 2 prekršaja upravljanja pod zabranom, 3 prekršaja upravljanja neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom i 70 ostalih prekršaja.

Najveću prisutnost alkohola u krvi vozača evidentirali su 24. veljače u 00,40 sati u Podgoraču, kada su zaustavili 57-godišnjeg hrvatskog državljanin, koji je upravljao biciklom uz prisutnost alkohola u krvi od 2,07 grama po kilogramu.

U petak, 22. veljače, u 00,05 sati u Švajcarnici policijski službenici zaustavili su osobni automobil kojim je upravljao 37-godišnji hrvatski državljanin uz prisutnost alkohola u krvi od 1,69 grama po kilogramu. Isti je, sukladno članku 137. Prekršajnog zakona, smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

U 4,10 sati 23. veljače u Ulici kneza Trpimira u Osijeku policijski službenici zaustavili su osobni automobil kojim je upravljao 23-godišnji hrvatski državljanin uz prisutnost alkohola u krvi od 1,11 grama po kilogramu. Vozač je, sukladno članku 137. Prekršajnog zakona, smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Istoga dana u 12,15 sati u Ulici Hrvatske Republike u Osijeku dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom, a kod sudionika, 28-godišnjeg hrvatskog državljanina, utvrđena je prisutnost alkohola u krvi od 1,46 grama po kilogramu.

U 2,05 sati 24. veljače policijski službenici su u Belom Manastiru zaustavili su osobni automobil kojim je upravljao 20-godišnji hrvatski državljanin uz prisutnost alkohola u krvi od 1,92 grama po kilogramu. Vozač je, sukladno članku 137. Prekršajnog zakona, smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Također 24. veljače, u 2,20 sati u Strossmayerovoj ulici u Osijeku, kod križanja s Ulicom Ljudevita Posavskog policijski službenici zaustavili su osobni automobil kojim je upravljao 49-godišnji hrvatski državljanin uz prisutnost alkohola u krvi od 1,73 grama po kilogramu. Uhićen je, sukladno članku 134. Prekršajnog zakona.

Na Trgu svetog Trojstva u Osijeku 24. veljače u 3,55 sati u Osijeku, policijski službenici zaustavili su osobni automobil kojim je upravljao 23-godišnji hrvatski državljanin uz prisutnost alkohola u krvi od 1,21 grama po kilogramu. Vozač je, sukladno članku 137. Prekršajnog zakona, smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Istoga dana u 15,50 sati na županijskoj cesti broj 4052 (Valpovo – Metlinci) dogodila se prometna nesreća u kojoj je jedna osoba zadobila lake tjelesne ozljede, a kod 48-godišnjeg hrvatskog državljanina utvrđena je prisutnost alkohola u krvi od 1,06 grama po kilogramu. Sukladno članku 137. Prekršajnog zakona, smješten je u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Na spojnoj cesti od smjera Tenja kod križanja s državnom cestom broj 2, 24. veljače u 22,45 sati dogodila se prometna nesreća u kojoj je jedna osoba zadobila lake tjelesne ozljede, a kod 38-godišnjeg hrvatskog državljanina, sudionika nesreće, utvrđena je prisutnost alkohola u krvi od 0,93 grama po kilogramu.

U 23,50 sati 24. veljače policijski su službenici u Markovcu Našičkom zaustavili moped kojim je upravljao 29-godišnji hrvatski državljanin uz prisutnost alkohola u krvi od 1,05 grama po kilogramu Vozač je, sukladno članku 137. Prekršajnog zakona, smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print