18/09/2020

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je 16. rujna, u Narodnim novinama Pravilnik o izmjenama Pravilnika o vozačkim dozvolama. Novi Pravilnik o vozačkim dozvolama stupit će na snagu 8 dana od dana objave odnosno 24. rujna ove godine.   
 
Izmjenama propisa te izradom tehničkog rješenja omogućeno je da Hrvatski autoklub, kao ovlaštena stručna organizacija koja izdaje Uvjerenja o položenom vozačkom ispitu, vodi evidenciju o položenim vozačkim ispitima u elektroničkom obliku, a policijske uprave, odnosno policijske postaje koje izdaju vozačke dozvole ta Uvjerenja preuzimaju elektroničkim putem; dakle bez potrebe da ju građanin prilaže. Zahvaljujući navedenom tehničkom rješenju i zakonskim izmjenama od 24. rujna 2020. godine, građani, uz zahtjev za izdavanje vozačke dozvole, ne trebaju prilagati Uvjerenje o položenom vozačkom ispitu u papirnatom obliku, odnosno u sustavu e-Građani ne trebaju prilagati skenirano uvjerenje uz eZahtjev.
 

 

Na temelju uvjerenja o položenom vozačkom ispitu je tijekom 2019. godine izdano ukupno 50,425 vozačkih dozvola, a prema dosadašnjim propisima, tijekom postupka za izdavanje vozačkih dozvola, naši su građani, između ostalog, uz zahtjev za izdavanje vozačke dozvole, prilagali Uvjerenje o položenom vozačkom ispitu. Ukoliko su taj postupak provodili putem usluge E-građani, uz eZahtjev za izdavanje vozačke dozvole, prilagali su skenirano Uvjerenje o položenom vozačkom ispitu.
 

 

Izuzetak

Izuzetak su vozači koji su vozački ispit položili prije 1. siječnja 2018. godine, a nisu do sada ishodili vozačku dozvolu. Naime, oni će i dalje morati prilagati Uvjerenje na dosadašnji način jer Uvjerenja o položenim vozačkim ispitima prije 1. siječnja 2018. godine, u evidenciji Hrvatskog autokluba nisu strukturirana za elektroničko preuzimanje.

15/09/2020

Već petu godinu zaredom, u organizaciji međunarodne mreže prometne policije ROADPOL, diljem Europe obilježavaju se Dani sigurnosti u prometu. Ovogodišnji Dani sigurnosti u prometu pod sloganom „Ostani živ i spasi živote drugih“ trajat će od 16. do 22. rujna te se preklapaju s Europskim tjednom mobilnosti. Cilj projekta jest uključiti što više zemalja, osim država članica mreže, da na nacionalnoj razini raznim preventivno – represivnim aktivnostima pridonesu smanjenju broja smrtno stradalih osoba u prometu.

U prosjeku, u Europi, u prometu smrtno strada oko 70 ljudi dnevno. Stoga je podizanje razine sigurnosti na cestama globalni izazov koji zahtijeva koordinaciju i zajedničku suradnju. Svrha projekta jest da svi sudionici u prometu promisle o rizicima s kojima se svakodnevno suočavaju, a kojima ujedno izlažu i ostale. Ministarstvo unutarnjih poslova će diljem Republike Hrvatske provoditi pojačane preventivno – represivne aktivnosti s ciljem povećanja sigurnosti svih sudionika u prometu te smanjenja broja prometnih prekršaja. Posebna pozornost pridavat će se prekomjernoj brzini, vožnji pod utjecajem alkohola, nekorištenju sigurnosnog pojasa te nepropisnom korištenju mobitela u vožnji.

 

Od 16. do 22. rujna provodit će se niz aktivnosti, a naglasak će biti 17. rujna 2020. godine, kada se obilježava Dan bez poginulih u prometu. Na taj dan prošle, 2019. godine, u deset država sudionika projekta nije bilo poginulih osoba u prometu, a ukupno su poginule 52 osobe. U Republici Hrvatskoj u prometnim nesrećama tog dana smrtno su stradale dvije osobe. Projekt podržava svih 30 država članica Europske mreže prometne policije ROADPOL, kao i velik broj međunarodnih  organizacija i inicijativa i njihovih čelnika. Dodatne informacije o aktivnostima u svom gradu, svi zainteresirani mogu pronaći na interaktivnoj mapi na službenoj stranici ROADPOL-a.
 

 

Što svatko može učiniti?

Građani se mogu uključiti u projekt potpisivanjem PRISEGE o poželjnom ponašanju svih sudionika u cestovnom prometu te postati dio dijaloga na društvenim mrežama preko #ROADPOLSafetyDays.

Poštujte prometne propise!

Ostani živ i spasi živote drugih!

14/09/2020

Policijska uprava osječko – baranjska u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Našice i Gradskim društvom Crvenog križa Osijek obilježila je Svjetski dan prve pomoći koji se obilježava druge subote u mjesecu rujnu i prilika je za promicanje znanja i vještina prve pomoći, ali i drugih edukativnih aktivnosti široj javnosti.

U petak, 11. rujna, u večernjim satima, mladi Crvenog križa Našice u suradnji s policijskim službenicima Odjela prevencije Policijske uprave osječko – baranjske i kontakt policajcima Policijske postaje Našice već su tradicionalno na osam lokacija u gradu nacrtali obris unesrećene osobe i pokraj nje poruku kako je njezin život spašen – ”Ovoj osobi je život spasila osoba koja je znala zaustaviti krvarenje”, itd. Uz to, ovom prigodom obilježen je i prvi tjedan polaska djece u školu s ciljem važnosti obraćanja pozornosti na promet svakog pojedinca.

 

U subotu, 12. rujna, u vremenu od 10 do 13 sati, u Osijeku, na Trgu Slobode obilježen je Svjetski dan prve pomoći prezentacijom preventivnih aktivnosti koje provodi Policijska uprava osječko – baranjska u sklopu nacionalne kampanje „Manje oružja – manje tragedija“ te preventivnog projekta Sigurnost u cestovnom prometu, a dok je Gradsko društvo Crvenog križa Osijek prezentiralo pravilne postupke prve pomoći i te pokaznu vježbu pod nazivom „Prva pomoć i sigurnost u prometu. Aktivnosti su provedene sukladno propisanim epidemiološkim mjerama.

 

Prezentacijom preventivnih aktivnosti iz nacionalne kampanje “Manje oružja, manje tragedija” želi se u neposrednim kontaktima s građanima ukazivati na problem nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i minsko – eksplozivnih tvari, kao i na štetne posljedice koje takva sredstva mogu prouzrokovati. Građane se potiče na dragovoljnu predaju takvih opasnih sredstava, a koje mogu predati bez kaznene ili prekršajne odgovornosti. Prezentaciju uz prikaz školskih minsko – eksplozivnih tvari i drugih sredstava prikazao je policijski službenik Odsjeka za protueksplozijsku zaštiti Policijske uprave osječko-baranjske

 

U sklopu preventivnog projekta Sigurnost u cestovnom prometu poseban je naglasak tijekom prezentacije bio na početak školske godine te na sigurnost prvašića u zonama škola. Ovakvim aktivnostima želi se potaknuti odgovornost i samostalnost naših najmlađih sudionika u prometu. Starije građane upozorilo se da budu djeci primjer i najbolji uzor u odgovornom ponašanju u prometu da poštuju prometne propise jer djeca i mladi uče od starijih, oponašaju ih u svemu, pa tako i u prometu. Nositelji ove prezentacije bili su policijski službenici Postaje prometne policije Osijek. Cilj provođenja ovih preventivnih aktivnost je senzibiliziranje javnosti o problemima nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i minsko – eksplozivnih tvari kao i o posljedicama prometnih nesreća.

13/09/2020

Roadpol je mreža prometnih policija Europe, koja je osnovana prvenstveno, kako bi se smanjio broj smrtno stradalih i teško ozlijeđenih na cestama u Europi. S tim ciljem, od strane Roadpola sačinjen je plan operativnih akcija koje se poduzimaju tijekom cijele godine.

Tako, sukladno planu Roadpola, u razdoblju od 14. do 20. rujna, na području cijele Republike Hrvatske, odnosno na području Policijske uprave osječko – baranjske, provoditi će se akcija usmjerena na smanjivanje distrakcije vozača. Stoga će policijski službenici pojačano nadzirati nepropisno korištenje mobitela i drugih uređaja prilikom upravljanja vozilom, te nekorištenje sigurnosnog pojasa.

12/09/2020

Tijekom vikenda bit će  pretežno sunčano i uglavnom suho. Na sjevernom Jadranu puhat će većinom umjerena, povremeno i jaka bura i sjeverozapadnjak, a u Dalmaciji većinom slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak, no prolazno mogu biti i jaki.   Zbog ovakvih uvjeta, MUP posebno upozorava vozače da brzinu kretanja vozila prilagode vremenskim prilikama i uvjetima na cesti.
 
Prometne nesreće

U proteklih tjedan dana dogodile su se 4 prometne nesreće s poginulim osobama u kojima je poginulo 5 osoba, od kojih: 2 vozača osobnih automobila, 2 vozača teretnih automobila te vozač motocikla. Prvih osam mjeseci 2020. godine, u prometu na cestama, obilježile su nesreće u kojima su stradavali motociklisti, nesreće uzrokovane brzinom, alkoholizirani vozači, nekorištenje sigurnosnog pojasa, mladi vozači te stradavanja pješaka i biciklista.U prometnim nesrećama tijekom osam mjeseci 2020. godine, poginule su ukupno 174 osobe, što je za 5 osoba manje nego u istom razdoblju prošle godine.

 

Analizirajući stradavanja sudionika u prometu, vidljivo je sljedeće:
 

 • u prometnim nesrećama u kojima je uzrok bila brzina, poginule su 83 osobe ili 47,7% od ukupnog broja;
 • alkoholizirani vozači skrivili su 36 prometnih nesreća s poginulim osobama, u kojima je smrtno stradalo 39 osoba ili 22,4% od ukupnog broja;
 • od 90 osoba (vozača i putnika), koje su poginule u osobnim automobilima, njih 41 ili 45,6% nije koristilo sigurnosni pojas.

 

Stradavanja mopedista i motociklista

Tijekom osam mjeseci 2020. godine, u prometnim nesrećama smrtno su stradala 4 vozača mopeda, 37 vozača motocikala i putnica na motociklu odnosno, svaka četvrta osoba koja je poginula u prometnim nesrećama, nalazila se na takvom vozilu. Poruka mopedistima i motociklistima jest da ne precjenjuju vlastite mogućnosti i ne podcjenjuju opasnosti u prometu, već da povećaju pažnju, s obzirom da sudjeluju u teškim prometnim nesrećama, ponekad i sa smrtnim ishodom, a u kojima su najčešće i počinitelji. Poruka vozačima ostalih vozila jest da obrate pozornost na motocikliste u prometu i to naročito na raskrižjima te prilikom uključivanja u promet, skretanja i prestrojavanja.
 

Mlade osobe

U prvih osam mjeseci 2020. godine, mladi vozači skrivili su 27 prometnih nesreća, u kojima su poginule 32 osobe ili 18,4% od ukupnog broja. Stoga, poseban apel policija upućuje roditeljima takvih osoba, ali i drugim odraslim osobama, da im ne omogućavaju dostupnost upravljanja vozilom dok takva mlada osoba nije položila vozački ispit. Također, da im ne omogućavaju upravljanje vozilom ukoliko imaju saznanja da je mlada osoba konzumirala alkoholna pića. Naposljetku, da prije povjeravanja vlastitog vozila na upravljanje mladoj osobi, temeljem životnog i prometnog iskustva istoj ukažu na sigurno, ali i odgovorno sudjelovanje u prometu.  

 

Vidljivost pješaka i biciklista

U noćnim satima na cestama je dosta pješaka i biciklista. U osam mjeseci 2020. godine, u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 25 pješaka i 7 biciklista.

Stoga MUP podsjeća na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je propisano da:
 

 • pješak, koji se kreće kolnikom, dužan je noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom;
 • vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom;
 • za nepoštivanje navedenih odredbi propisana je kazna u iznosu od 300,00 kuna.

 

Također, policija upozorava vozače da:
 

 • u prvom redu prilikom vožnje budu maksimalno koncentrirani na promet koji ih okružuje;
 • ne koriste mobitel tijekom vožnje (zakonski je propisano da se ne smije koristiti bez uređaja koji omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku);
 • voze na dovoljnom razmaku u odnosu na vozilo koje se kreće ispred njih;
 • poštuju dopuštena ograničenja brzine, odnosno prilagode brzinu stanju kolnika i osobinama ceste (noć, magla, kiša, zavoj, uspon, pad kolnika i dr.);
 • ne ulaze u opasna pretjecanja na kratkim dijelovima cesta i na mjestima gdje preglednost nije dovoljna, odnosno na mjestima gdje je to zabranjeno. 

Vozačima traktora, ali i drugih radnih strojeva, poruka je da ne izlaze na kolnik sa tehnički neispravnim i neosvijetljenim vozilima.

Osobama u automobilima da obavezno koriste sigurnosni pojas, a na mopedima i motociklima zaštitnu kacigu.

Ostale savjete svim sudionicima u prometu možete pročitati OVDJE.
 

 

Pojačani nadzor prometa na cestama

Zbog prethodno navedenog, policija će nastaviti s pojačanim aktivnostima usmjerenim na prekršaje vozača mopeda i motocikala, na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima. Nadzor prometa odvijat će se na velikom broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.

Prilikom nadzora prometa na autocestama, uz sankcioniranje drugih prekršaja, posebna pozornost posvetit će se bezrazložnoj vožnji lijevom prometnom trakom. Ne zaboravite, prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.

11/09/2020

Zbog tehničkih poteškoća uzrokovanih razornim potresom koji je 22. ožujka 2020. godine pogodio Grad Zagreb, početak nastavnog Programa srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka u 2020./2021. godini, koji je trebao započeti 14. rujna, odgađa se do daljnjeg.

O novom terminu početka nastave svi kandidati i kandidatkinje koji su uspješno prošli selekcijski postupak bit će pravovremeno obaviješteni na web stranici Ministarstva unutarnjih poslova. Sve kandidate i kandidatkinje MUP poziva da redovito prate i rubriku školovanje gdje također od 2. ožujka 2020. godine (kada je otvoren natječaj) Ministarstvo objavljuju sve informacije vezane za Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka u 2020./2021. godini.

09/09/2020

Započela je nova školska godina, a nastavu ove godine pohađa preko 38.000 prvašića koji će po prvi put postati samostalni sudionici u prometu. Zbog posebnih epidemioloških mjera, u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, Ministarstvo unutarnjih poslova je u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja dogovorilo da će se edukacija o pravilnom ponašanju u prometu odvijati primarno putem modernih tehnologija.

Svaki će prvašić, kroz preventivno – edukativni video „Poštujte naše znakove“, steći potrebna znanja o sigurnom ponašanju u prometu, a virtualni policajci Mario i Ante upoznati će ih sa značenjem prometnim znakovima i prometnim pravilima. U zonama oko škola i dalje će za sigurnost naših prvašića brinuti naši stvarni prometni policajci, a virtualni mogu doprinijeti usvajanju pravilnog ponašanja u prometu te potaknuti odgovornost i samostalnost naših najmlađih sudionika u prometu.

Dragi roditelji!

Djeca i mladi uče od starijih, oponašaju vas u svemu, pa tako i u prometu. Budite im primjer i najbolji uzor u odgovornom ponašanju u prometu.

 

Dragi vozači!

Poštujte prometne propise. Posebno oprezni budite u zonama osnovnih škola i na pravcima kretanja naših školaraca.

09/09/2020

U dane vikenda tijekom mjeseca rujna, policijski službenici Policijske postaje Našice, uz suradnju s lokalnom samoupravom, inspekcijskim i drugim nadležnim službama provoditi će ciljanje preventivno – represivne aktivnosti s ciljem zaštite djece i mladih kao i osiguranja povoljnog stanja sigurnosti početkom nove školske godine.

Provodit će se neposredni nadzora ugostiteljskih objekata i zona ugostiteljskih objekata, objekata koji nude usluge igara na sreću te javnih mjesta na kojima se u večernjim satima okupljaju mladi, a sve u svrhu prevencije vandalizma na privatnoj i javnoj imovini, nedoličnog ponašanja, konzumacija alkohola i droga kao i drugih kršenja pozitivnih propisa Republike Hrvatske.

05/09/2020

Vezano za početka nove školske godine, Policijska postaja Našice provodi akciju “Poštujte naše znakove” kako bi se postigla što veća sigurnost djece na cesti. Mole se svi vozači koji sudjeluju u prometu, da obrate pozornost na djecu u zonama škola kao i na njihovom putu do škole i prilikom povratka iz škole, a posebice da obrate pozornost na polaznike prvih razreda koji su ujedno i najugroženija skupina u prometu.

Također se izvješćuju građani da će djelatnici Policijske postaje Našice tijekom mjeseca rujna vršiti pojačani nadzor prometa u zonama škola te će se svi sudionici u prometu, koji se ne budu pridržavali zakonskih odredbi strogo sankcionirati. Isto tako za napomenuti je kako će policijski službenici Policijske postaje Našice vršiti predavanja polaznicima prvih razreda primjerena njihovom uzrastu, uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera u vrijeme održavanja predavanja

04/09/2020

Tijekom vikenda, pretežno sunčano i uglavnom suho, dok u ostatku tjedna može biti malo kiše ili pokoji pljusak. Mjestimično, ujutro može biti i magle. U takvim okolnostima (s maglom i kišom), kolnik može biti vlažan i sklizak, zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima. Zbog ovakvih uvjeta, policija posebno upozorava vozače da brzinu kretanja vozila prilagode vremenskim prilikama i uvjetima na cesti.

 

Savjeti i preporuke vozačima i sudionicima u prometu

 

 

Prometne nesreće

U proteklih tjedan dana dogodilo se 5 prometnih nesreća s poginulim osobama u kojima je poginulo 7 osoba, od kojih: 3 vozača osobnih automobila, 1 vozač teretnog automobila i 3 putnika u osobnim automobilima. Sedam mjeseci 2020. godine, u prometu na cestama, obilježile su nesreće u kojima su stradavali motociklisti, nesreće zbog brzine, alkoholizirani vozači, nekorištenje sigurnosnog pojasa, mladi vozači, stradavanja pješaka i biciklista.U prometnim nesrećama tijekom sedam mjeseci 2020. godine, poginule su ukupno 152 osobe.

 

Analizirajući stradavanja sudionika u prometu, razvidno je sljedeće:

 • u prometnim nesrećama u kojima je uzrok bila brzina, poginulo je 78 osoba ili 51,3% od ukupnog broja.
 • alkoholizirani vozači skrivili su 27 prometnih nesreća s poginulim osobama, u kojima je smrtno stradalo 30 osoba ili 19,7% od ukupnog broja.
 • od 76 osoba (vozača i putnika), koje su poginule u osobnim automobilima, njih 35 ili 46,1% nije koristilo sigurnosni pojas.

 

 

Stradavanja mopedista i motociklista

Tijekom sedam mjeseci 2020. godine, u prometnim nesrećama smrtno su stradala 3 vozača mopeda i 33 vozača motocikala odnosno, svaka četvrta osoba koja je poginula u prometnim nesrećama, nalazila se na takvom vozilu. Poruka mopedistima i motociklistima je da ne precjenjuju vlastite mogućnosti i ne podcjenjuju opasnosti u prometu, već da povećaju pažnju, obzirom da sudjeluju u teškim prometnim nesrećama, ponekad i sa smrtnim ishodom, a u kojima su najčešće i počinitelji. Poruka vozačima ostalih vozila je da obrate pozornost na motocikliste u prometu i to naročito na: raskrižjima, prilikom uključivanja u promet, skretanja i prestrojavanja.

 

Mlade osobe

Tijekom sedam mjeseci 2020. godine, mladi vozači skrivili su 26 prometnih nesreća, u kojima je poginula 31 osoba ili 20,4% od ukupnog broja. Obzirom na navedeno, poseban apel MUP upućuje roditeljima takvih osoba, ali i drugim odraslim osobama, da im ne omogućavaju dostupnost upravljanja vozilom dok takva mlada osoba nije položila vozački ispit. Također, da im ne omogućavaju upravljanje vozilom ukoliko imaju saznanja da je mlada osoba konzumirala alkoholna pića. Naposljetku, da prije povjeravanja vlastitog vozila na upravljanje mladoj osobi, temeljem životnog i prometnog iskustva istoj ukažu na sigurno, ali i odgovorno sudjelovanje u prometu.

 

Vidljivost pješaka i biciklista

U prvom polugodištu 2020. godine, u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 25 pješaka i 7 biciklista. U noćnim satima na cestama je dosta pješaka i biciklista. Stoga MUP podsjeća na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je propisano da:

 • pješak, koji se kreće kolnikom, dužan je noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
 • vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom,
 • za nepoštivanje navedenih odredbi propisana je kazna u iznosu od 300,00 kuna.

 

Potrebno je ponovno upozoriti vozače da: u prvom redu prilikom vožnje budu maksimalno koncentrirani na promet koji ih okružuje; ne koriste mobitel tijekom vožnje (zakonski je propisano da se ne smije koristiti bez uređaja koji omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku); da voze na dovoljnom razmaku u odnosu na vozilo koje se kreće ispred njih; da poštuju dopuštena ograničenja brzine, odnosno prilagode brzinu stanju kolnika i osobinama ceste (noć, magla, kiša, zavoj, uspon, pad kolnika i dr.); da ne ulaze u opasna pretjecanja na kratkim dijelovima cesta i na mjestima gdje preglednost nije dovoljna, odnosno na mjestima gdje je to zabranjeno.

 

Vozačima traktora, ali i drugih radnih strojeva, poruka je da ne izlaze na kolnik sa tehnički neispravnim i neosvijetljenim vozilima. Osobama u automobilima da obavezno koriste sigurnosni pojas, a na mopedima i motociklima zaštitnu kacigu. Prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.

 

Pojačani nadzor prometa na cestama

Zbog prethodno navedenog, policija će nastaviti s pojačanim aktivnostima usmjerenim na prekršaje vozača mopeda i motocikala, na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima.

 

Nadzor prometa vršit će se na velikom broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr. Prilikom nadzora prometa na autocestama, uz sankcioniranje drugih prekršaja, posebna pozornost posvetit će se bezrazložnoj vožnji lijevom prometnom trakom.