17/11/2019

Unatoč pridržavanju zakonskih propisa kojima je njihovo ponašanje regulirano, pješaci su najranjivija skupina sudionika u prometu. Posebno ranjiva skupina su pješaci starije životne dobi i djeca. Upravo iz tog razloga vozači svih vrsta vozila trebaju obraćati posebnu pažnju na njih.

Prometne nesreće u kojima su sudionici pješaci najčešće su i prometne nesreće s najtežim posljedicama. Na području PU osječko – baranjske u deset mjeseci 2019. godine evidentirano je ukupno 45 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali pješaci. Dva pješaka su poginula, 41 pješak je ozlijeđen (29 lakše, 12 teže).

U istom vremenskom razdoblju 2018. godine na području PU osječko – baranjske evidentirano je 57 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali pješaci. Tri pješaka su poginula, a 54 pješaka su ozlijeđena (33 lakše, 25 teže).

Djeca kao sudionici u prometu u svojstvu pješaka ugrožena su kategorija prvenstveno jer su nižeg rasta, što im onemogućuje dobru preglednost prometne situacije, vidno polje im je ograničeno. Zbog nižeg rasta teže su uočljivi ostalim sudionicima u prometu, osobito vozačima. Sposobnost točne procjene brzine kojom se kreću vozila, kao i njegove udaljenosti im je smanjena, a nije im u potpunosti razvijena sposobnost usmjeravanja pozornosti na zbivanja u prometu. Djeca često reagiraju nenadano, impulzivno zato što su zaigrani, a nemaju još u potpunosti razvijen osjećaj za procjenu opasnosti.

Oko 12,20 sati 11. studenog u Sarvašu se dogodila prometna nesreća u kojoj su teže ozlijeđene dvije djevojčice. Prometna nesreća dogodila na pješačkom prijelazu na raskrižju na kojem se prometom upravlja semaforima. Vozačica osobnog automobila nije zaustavila vozilo dok je za njezin smjer bilo upaljeno crveno svjetlo. Vozilom je udarila djevojčice koje su prelazile kolnik dok je na semaforu za pješake bilo upaljeno zeleno svjetlo.

Kako bi se izbjegle ovakve i slične nesreće s teškim posljedicama, vozače podsjećamo na obvezu približavanja pješačkom prijelazu takvom brzinom da u svakom trenutku mogu zaustaviti vozilo i propustiti pješake koji stupaju ili su već stupili na pješački prijelaz.

Pješacima skrećemo pažnju da prilikom stupanja na pješački prijelaz moraju obratiti pažnju na udaljenost i brzinu vozila koja mu se približavaju, uvjeriti se da su ih vozači uočili (uspostaviti vizualni kontakt s vozačem) te da će se zaustaviti kako bi ih propustili. U uvjetima smanjene vidljivosti (magla, kiša, snijeg i drugo) te noću, pješacima savjetujemo da na sebi imaju odjeću svjetlijih tonova, kako bi ih vozači lakše uočili.

Kolnik prijeđite oprezno, najkraćim putem, a prilikom prelaska pokušajte ne koristiti uređaje koji Vam mogu omesti pažnju i osluškivanje zvukova iz prometnog okruženja.

VEZANI TEKSTOVI
15/11/2019

Od danas pa do 15. travnja iduće godine propisana je obaveza korištenja zimske opreme sukladno Odluci o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta. Statističko praćenje broja prometnih nesreća iz godine u godinu pokazuje da se upravo u studenom i prosincu kao mjesecu božićnih i novogodišnjih blagdana i prazničnog raspoloženja, odnosno povećanog konzumiranja alkohola, povećanog kretanja pješaka, odlaska građana na godišnje odmore, dolaska naših državljana koji su na privremenom radu u inozemstvu i općenito povećanog domaćeg, ali i tranzitnog prometa na cestama, povećava i broj prometnih nesreća i stradavanja.

Navedenom dodatno doprinose i prometno nepovoljne vremenske prilike kakve se očekuju i ovog vikenda, odnosno promjenjive vremenske prilike s tmurnim, vjetrovitim i kišnim razdobljima.

Pritom posebice podsjećamo na odredbu Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojom je propisano kako za vrijeme vožnje danju na motornim vozilima, u razdoblju od 1. studenog do 31. ožujka naredne godine, moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.

U takvim okolnostima kolnik postaje mokar, klizav i hladniji zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom.

Stoga je potrebno prije vožnje u takvim uvjetima dodatno provjeriti tehničku ispravnost vozila kojim upravljate, a posebice stanje i ispravnost pneumatika na vozilu. Jednako tako, potrebno je voditi računa i o velikim temperaturnim razlikama između dnevnih i noćnih temperatura kada je kolnik hladniji, odnosno temperaturnim razlikama u različitim regijama kroz koje prolazite.

Također podsjećamo na propisanu obavezu korištenja zimske opreme u razdoblju od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine, sukladno Odluci o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj („NN“ br. 145/13). Obavezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske. U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1523,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

Kako su jedan dio nesreća sa smrtnim stradavanjem skrivile mlade osobe, poseban apel upućujemo i roditeljima mladih osoba, ali i drugim odraslim osobama da im ne omogućavaju dostupnost upravljanja vozilom dok takva mlada osoba nije položila vozački ispit, kao i da im ne omogućavaju upravljanje vozilom ukoliko imaju saznanja da je mlada osoba konzumirala alkoholna pića. Također je mladoj osobi potrebno, prije povjeravanja vozila na upravljanje, ukazati na sigurno, ali i odgovorno sudjelovanje u prometu temeljem vlastitog životnog i prometnog iskustva.

Naposljetku, a kako smo već ranije najavili, policija će do kraja godine kontinuirano nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima. Nadzor prometa obavljat će se na velikom broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.

Pozivamo vas da dodatne savjete za sigurnost u prometu pročitate ovdje.

VEZANI TEKSTOVI
12/11/2019

PU osječko – baranjska obavještava sve vozače koji sudjeluju u prometu, da obrate pozornost da prije nastupajućeg zimskog perioda, prouče i poštuju odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a naročito čl. 193 od st.1 do st. 3 istog Zakona, koji se odnosi na zabranu prometovanja u zimskim uvjetima vozilima na motorni pogon koja nemaju propisanu zimsku opremu i priključnim vozilima, kao i na obveznu opremu vozila.

Ovom prilikom, želimo Vam također skrenuti pozornost na obvezu vozača, gdje su isti u obvezi prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla, kao i snijeg na vozilu.

VEZANI TEKSTOVI
08/11/2019

Proslave narodnog običaja krštenja mošta „Martinja“ obilježavati će se tijekom cijelog vikenda od 08.11.2019. godine do 12.11.2019. godine, a slijedom čega se i u cestovnom prometu očekuje veći broj sudionika koji će konzumirati alkoholna pića.

S obzirom na navedeno, a u cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, odnosno povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, kako na razini cijele Republike Hrvatske, tako i na području koje pokriva Policijska uprava Osječko – baranjska, a tako i Policijska postaja Našice, tijekom vikenda od 08.11.2019. godine od 06,00 sati do 12.11.2019. godine do 06,00 sati vršiti će pojačane preventivno represivne aktivnosti usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje prekršaja vožnje uz prisutnost alkohola u krvi.

Pozicije na kojima će se vršiti nadzor vozača odrediti će se sukladno vremenskoj i prostornoj analizi počinjenih prekršaja vožnje uz prisutnost alkohola u krvi i prometnih nesreća koje su se dogodile upravo zbog vožnje uz prisutnost alkohola u krvi, sukladno iskustvima iz prethodnih godina.

VEZANI TEKSTOVI
07/11/2019

Proslave narodnog običaja krštenja mošta „MARTINJA“ obilježavati će se tijekom cijelog vikenda od 08.11.2019. godine do 12.11.2019. godine, a slijedom čega se i u cestovnom prometu očekuje veći broj sudionika koji će konzumirati alkoholna pića.

S obzirom na navedeno, a u cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, odnosno povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, kako na razini cijele Republike Hrvatske, tako i na području koje pokriva Policijska uprava Osječko – baranjska, a tako i Policijska postaja Našice, tijekom vikenda od 08.11.2019. godine od 06,00 sati do 12.11.2019. godine do 06,00 sati vršiti će pojačane preventivno represivne aktivnosti usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje prekršaja vožnje uz prisutnost alkohola u krvi.

Pozicije na kojima će se vršiti nadzor vozača odrediti će se sukladno vremenskoj i prostornoj analizi počinjenih prekršaja vožnje uz prisutnost alkohola u krvi i prometnih nesreća koje su se dogodile upravo zbog vožnje uz prisutnost alkohola u krvi, sukladno iskustvima iz prethodnih godina.

 

VEZANI TEKSTOVI
06/11/2019

Svakodnevno smo, nažalost, svjedoci stravičnih prometnih nesreća koje sve češće oduzimaju živote. Vrijeme koje je pred nama, odnosno godišnje doba, svakodnevno prometovanje još više otežava, pa su čest uzrok prometnih nesreća loši vremenski uvjeti, skliski kolnik, loša vidljivost… no ipak se većina nesreća pripisuje nepažnji vozača.

Uz tehnologiju koju koristimo prečesto, pa i za vrijeme vožnje, stres, pa i veću brzinu, kao produkt navedenog, prečesto sasvim slučajno okrznemo branik, uhvatimo bankinu i uništimo auto. No, šta ako za vrijeme vožnje naletimo na pješake. I oni su važan dio prometa, i oni su oni kojima trebamo dati najviše pažnje, pogotovo starima i djeci, koji se ili ne mogu ili ne znaju, snaći u danoj situacijama. A o svemu navedenom govore i statistički podatci, jer mogućnost pogibije u prometu u Hrvatskoj je tri puta veća nego u Švedskoj. Pa iako su podaci o poginulima u 2018. bolji u odnosu na godinu prije, još uvijek smo na začelju Europske unije kad je riječ o sigurnosti u prometu. Tome u prilog ide i podatak da je u Europskoj uniji tijekom 2017. poginulo 49 sudionika u prometu na milijun stanovnika, dok je u Hrvatskoj poginulo njih 80, skoro duplo.

Uzroci ovih nesreća razni su, pa kao što je navedeno u prvom dijelu teksta mogu biti uzrokovani vanjskim uvjetima ali i osobnim stanjem vozača. Također, prema statistici najviše je osoba u prometnim nesrećama smrtno stradalo pri slijetanju s ceste (31,2%), pri naletu na pješake (20,5%) i u sudarima iz suprotnog smjera (18,6%). Prema uzrocima nesreća, najviše je smrtno stradalih zbog brzine neprimjerene uvjetima (46,1%) i nepropisnog kretanja vozila po kolniku (12%).

Sukladno ovom, iz HAK-a poručuju da svi vozači ne zaborave nekoliko osnovnih pravila koja će im olakšati kretanje po jesenskim kolnicima:

  • Valja provjeriti stanje guma i metlica brisača,
  • Obvezno uključiti kratka svjetla i danju, bez obzira na vidljivost
  • Držati propisani sigurnosni razmak između vozila, osobito kod vožnje u koloni
  • Izbjegavati nagla kočenja
  • Voziti opreznije
VEZANI TEKSTOVI
05/11/2019

Svima je poznata činjenica koliko je tehnologija uznapredovala, a danas je toliko raširena da čak i na prometnicama tehnološke sprave motre i opominju. Na ceste je postavljeno mnogo nadzornih kamera i fotoaparata, koji bilježe stanje u prometu i prometne prekršaje, a od nedavno se raspravlja o Prijedlogu Pravilnika o mjeriteljskim i tehničkim zahtjevima za mjerila brzine vozila u cestovnom prometu. Pravilnik se konkretno tiče radarskih mjerila brzine, laserskih mjerila brzine, detekcijskih mjerila brzine, sekcijskih mjerila brzine, te mjerila brzine za praćenje.

Granice dopuštenih pogrešaka

Dosadašnje granice dopuštenih pogrešaka što se izmjerene brzine tiče vrijedit će i dalje, pa će tako sigurnosna razlika mjerenja brzine manje od 100 km/h iznositi 10 km/h, a za brzinu veću od 100 km/h iznosit će 10% sa zaokruženjem na veću vrijednost. Mjerila brzine, uz mjerila vremena prolaska preko označene zaustavne linije, način su utvrđivanja prolaska vozila kroz crveno svjetlo, što se dokumentira dvjema fotografijama. Prva prikazuje položaj vozila prije zaustavne linije, a druga nakon zaustavne linije. Obje fotografije, uz položaj vozila, također pokazuju i boju na semaforu.

 

Udaljenost između vozila

Mjerila brzine koriste se i za mjerenje udaljenosti između vozila, a ona se utvrđuje uspoređivanjem izmjerene brzine prvog i drugog vozila, kao i vremena potrebnog da vozilo koje se nalazi iza prvoga prijeđe točku izmjerene brzine prvog vozila. Takvi prometni odnosi također se dokumentiraju dvjema fotografijama, koje se izrađuju prema kriteriju izmjerene brzine prvog i drugog vozila. Obje fotografije prikazuju brzinu, međusobnu udaljenost, te vremenski žig. Pri utvrđivanju udaljenosti između dvaju vozila, uzima se u obzir pozitivna greška u korist vozača, odnosno 4 m pri brzini drugog vozila ispod 100 km/h, te četiri posto izmjerene udaljenosti pri brzini drugog vozila iznad 100 km/h.

 

Presretači

Pri dokazivanju izmjerene brzine potrebno je na temelju video snimke samo napraviti tri fotografije, na početku mjerenja, na kraju mjerenja, te radi prepoznavanja vozila. Ovakva mjerenja provode se na dionicama od 200 m pri brzini do 10 km/h, te 500 metara pri brzini preko 100 km/h. Vozilo sa mjerilom brzine za praćenje po pravilima ne smije pretjecati nadzirano vozilo tijekom mjerenja. Pri kraju mjerenja, udaljenost između vozila opremljenog mjerilom brzine za praćenje i nadziranog vozila mora biti jednaka ili veća od udaljenosti na početku mjerenja.

VEZANI TEKSTOVI
04/11/2019

Tijekom listopada, u sklopu preventivnog projekta Budi navijač, a ne razbijač, kojeg provodi Odjel prevencije Policijske uprave osječko – baranjske u suradnji s Nogometnim klubom Osijek i drugim partnerima, održane su interaktivne radionice učenicima sedmih i osmih razreda Osnovne škole Lug iz Luga, učenicima sedmog razreda Osnovne škole Bilje iz Bilja i učenicima šestog razreda Osnovne škole Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac.

Cilj interaktivnih radionica je učenicima osnovnih škola ukazati na pozitivnu kulturu navijanja i podizanju razine znanja i svijesti o posljedicama nereda i nesportskog ponašanja na sportskim natjecanjima, stvaranje većeg osjećaja sigurnosti svih sudionika sportskih natjecanja posebno na nogometnim utakmicama. Policijski službenici Odjela prevencije PU osječko baranjske koji su proveli interaktivne radionice također su učenike upoznali o zakonskoj regulativi sprječavanja nereda na sportskim natjecanjima. Na kraju radionica učenicima su podijelili edukativne letke Odjela prevencije i promidžbeni materijali Nogometnog kluba Osijek.

VEZANI TEKSTOVI
01/11/2019

Tijekom vikenda, 2. i 3. studenog, na području PU osječko – baranjske policijski službenici provodit će pojačane mjere u prometu. Mjere će biti usmjerene na utvrđivanje prisutnosti alkohola u krvi i droga u organizmu vozača.

VEZANI TEKSTOVI
31/10/2019

Povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana očekuju se veća prometna opterećenja na glavnim prometnim pravcima te prilaznim cestama grobljima i područjima oko njih. U cilju osiguranja optimalne protočnosti prometa i sigurnosti svih sudionika u prometu policijski službenici nalazit će se na prometnicama i raskrižjima u zonama groblja.

Sve sudionike u prometu pozivamo na povećan oprez, poštivanje prometnih propisa i uputa policijskih službenika. Također pozivamo vozače da se prilaznim cestama grobljima kreću smanjenom brzinom kretanja zbog brojnih parkiranih vozila uz rub prometnice i pješaka koji prelaze cestu ili se kreću uz rub ceste.

Pri dolasku u blizinu groblja pozivamo vozače da ne parkiraju vozila na mjestima na kojima nije dozvoljeno zaustavljanje i parkiranje vozila, a posebno ne na mjestima i na način da ometaju promet vozila cestom ili onemogućuju izlaz drugim vozilima na cestu.

Pješacima i biciklistima skrećemo pozornost na povećani oprez pri kretanju u prometu, a posebno prilikom prelaska kolnika te ih pozivamo da za svoje kretanje pješaci koriste pješačke, a biciklisti biciklističke staze.

Građane pozivamo i preporučamo da maksimalno, ukoliko je to moguće, koriste javni gradski prijevoz za dolazak i odlazak s mjesnih groblja i područja oko njih.

Građane grada Osijeka obavještavamo da će na blagdan Svih Svetih na području Donjogradskog groblja biti na snazi posebna regulacija prometa te da će se Crkvenom ulicom prometovati jednosmjerno iz smjera istoka od ulice Zeleno polje u smjeru zapada do ulice Mije Kišpatića.

Nadalje, podsjećamo građane da svoje torbice, mobitele i druge predmete ne ostavljaju na vidljivom mjestu u vozilima – ovako ostavljeni predmeti dobar su mamac i privlače poglede kradljivaca, a materijalna šteta koja će vam biti pričinjena može biti veća od vrijednosti ovih stvari.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print