27/11/2020

U srijedu, 25. studenog, u sklopu nacionalnog preventivnog projekta „Živim život bez nasilja“ kontakt policajci Policijske postaje Našice i policijski službenik Odjela prevencije, Policijske uprave osječko – baranjske obilježili su Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Policijski službenici su uz informativno – edukativni štand u centru Grada Našica, građanima Grada Našica ukazali na problem nasilja u društvu te prikazali svoj preventivni rad u borbi protiv nasilja općenito, a posebice u borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja.

Nasilje u obitelji nema svoju dob, zanimanje ili stupanj obrazovanja i prisutno je u svim socijalnim skupinama. Koliko god se žrtvi, osobi koja trpi nasilje, situacija čini bezizlaznom, postoje mogućnosti izbora i promjene. Upravo je to jedan od značajnijih razloga provedbe projekta koji ukazuje na pravo na život bez nasilja, promoviranje kulture nenasilja i međusobnog poštivanja. Pojedina istraživanja pokazuju kako žene trpe nasilje i po 10 do 15 godina, prije nego što konačno odluče potražiti pomoć. Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama podržao je i Grad Našice te financirao promotivne materijale (majice, kemijske olovke, privjeske i dr.) koji su podijeljeni građanima Grada Našica u svrhu povećanja vidljivosti problema nasilja općenito, a posebice nasilja nad ženama.

 

Kako bi se to promijenilo, Policijska uprava osječko – baranjska provodi brojne aktivnosti po nacionalnom preventivnom projektu pod nazivom „Živim život bez nasilja“, u kojemu mlade ljude u osnovnim i srednjim školama, kao i njihove roditelje, na području cijele županije učimo prepoznati nasilje i kako reagirati na nasilje. Ovakav način preventivnog djelovanja policije nastaviti će se i ubuduće s ciljem postizanja što boljeg i pozitivnijeg općeg stanja sigurnosti kao i s ciljem smanjenja represivnog djelovanja policije.

 

Foto: PU osječko – baranjska

26/11/2020

Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i partnera izradilo je preventivno edukativni video „Budi tolerantan“ namijenjen učenicima viših razreda osnovnih škola te učenicima srednjih škola u kojem poznati mladi ljudi sa društvenih mreža – influenceri pozivaju sve na kulturu dijaloga, nenasilja i međusobnog uvažavanja.

U skladu sa važećim epidemiološkim mjerama glavnog Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske, odgojno – obrazovne ustanove na području Policijske uprave su upoznate da putem MUP-ovog Youtube kanala, Zoom ili Microsoft teams aplikacija razrednici viših razreda osnovnih škola i srednjih škola s ovim videom upoznaju učenike kako bi ih se potaklo na aktivizam u borbi protiv nasilja, govora mržnje i svih ostalih oblika netolerantnog ponašanja.

 

Upitnik za samoprocjenu tolerancije“, preuzet iz knjige pod nazivom „O toleranciji“ autorice psihologinje Mirjane Krizmanić, kojom učenici i nastavnici mogu sami izvršiti procjenu koliko je njihovo ponašanje i ponašanje njihovih članova obitelji u svakodnevnom životu tolerantno. Video je izrađen s naglaskom na influencerima koji pričaju o toleranciji, kulturi dijaloga, nenasilja i međusobnog uvažavanja kako bi se izbjeglo protupravno ponašanje u samom početku te na taj način preveniralo razvijanje kažnjivih radnji. Videospot „Budi tolerantan“ dostupan je na Youtube kanalu Ministarstva unutarnjih poslova na ovoj poveznici.

25/11/2020

Na današnji dan, 25. studenog diljem svijeta se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama. To je ujedno i dan kada započinje globalna kampanja naziva „16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama“, koja završava 10. prosinca, upravo na Međunarodni dan ljudskih prava čime se ističe da je nasilje prema ženama grubo kršenje temeljnih ljudskih prava.

S ciljem senzibilizacije građana o važnosti nulte tolerancije prema nasilju nad ženama, uz podršku Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i drugih partnera koji su se aktivno uključili u projekt „Lily“, Ministarstvo unutarnjih poslova izradilo je novi spot primarno usmjeren na senzibilizaciju osoba muškoga spola „Ti to možeš!“

 

Pogotovo sada, u vrijeme epidemije uzrokovane virusom COVID-19, osobe u bračnim i partnerskim zajednicama provode više vremena u svojim domovima, što potencijalno u nefunkcionalnim odnosima može rezultirati nasilnim ponašanjem. Cilj Ministarstva je, kroz poruke ovoga spota, potaknuti sve na promišljanje o važnosti skladnih odnosa, ljubavi i tolerancije.

 

Proglašeno stanje epidemije uzrokovane koronavirusom i uvođenje niza promjena u našim svakodnevnim životima povećava rizik od eskalacije nasilja u situacijama narušene obiteljske dinamike i to posebice prema ranjivim članovima obitelji kao što su djeca, osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom. Ovim spotom posebice Ministarstvo poziva sve osobe muškog spola na preuzimanje uloge muškarca koji uvažava suprotni spol, zagovara ravnopravnost te ne koristi nasilno ponašanje kako bi zadobio ičije poštovanje. To je ujedno i poziv da se radi na zdravijim odnosima prema društvu i sebi samima, posljedično s boljim odnosima prema ženama i boljim odnosima unutar obitelji.

 

Foto: screenshot/Youtube

22/11/2020

Ministarstvo unutarnjih poslova i ove godine organizira natjecanje u poznavanju prometnih propisa poznatije kao „Prometna Učilica“. Riječ je o sad već tradicionalnom državnom natjecanju za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj, koje se 12. godinu zaredom održava za sve osnovnoškolce i 3. godinu zaredom za sve srednjoškolce.
 
Iako je ova godina specifična zbog prilagođenog provođenja nastave u pojedinim školama uzrokovanog pandemijom, zbog pokazanog interesa učenika za sudjelovanjem, kao i ostvarenih rezultata na dosadašnjim natjecanjima u osnovnim i srednjim školama „Prometna Učilica“ održat će se i ove godine.
 

 

Natjecanja se provode u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja  i tvrtkom Moj Telekom d.o.o. iz Zagreba te uz podršku Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARnet, a sufinanciraju se sredstvima Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske. Cilj natjecanja je, kroz povećanje razine poznavanja prometnih propisa i pravila, odnosno povećanjem prometne kulture općenito, smanjiti stradavanja djece i mladih u prometnim nesrećama.
 

 

Natjecanja će se provesti u vremenskom razdoblju od 16. studenog (od 10 sati) do 31. prosinca 2020. godine (do 12 sati), uporabom „Prometne Učilice“, web alata za učenje i provjeru znanja iz prometnih propisa.
 

 

„Prometna Učilica“ za osnovnoškolce prilagođena je uzrastu djece i mladih od 1. do 8. razreda osnovne škole, a  „Prometna Učilica“ za srednjoškolce uzrastu od 1. do 4. razreda srednje škole te kroz poučne sadržaje i pitanja za provjeru znanja obrađuje više tematskih cjelina prilagođenih svim nabrojanim dobnim skupinama sudionika u prometu. 
 

 

Učilica je dostupna na internet adresi https://ucilica.skole.hr. Sadržaji „Prometne Učilice“ dostupni su svima, a za pristup natjecanju potrebno je posjedovati korisničku oznaku u AAI@EduHR sustavu, koju učenici i nastavnici mogu dobiti od administratora imenika u školi. U slučaju da, iz nekog razloga, ne mogu dobiti korisničke podatke u školi, učenici se mogu sami registrirati na gornjoj web adresi.
 

 

Na natjecanju će se vrednovati uspješnost u rješavanju devet ispita koje zadaje Ministarstvo unutarnjih poslova. Više se o samom natjecanju i nagradama možete pročitati na https://ucilica.skole.hr, a na portalu su i detaljna Pravila natjecanja. Sve dodatne upite vezane za natjecanje mogu se uputiti korisničkoj podršci putem e-maila na adresu prometnaucilica@skole.hr.

21/11/2020

Odjel prevencije Policijske uprave osječko – baranjske i Policijska postaja Našice u suradnji sa Osnovnom školom Vladimira Nazora Feričanci, aktivno su obilježili Europski dan zaštite djece od seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja (18.11.), Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe djece (19.11.) i Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece (19.11.). održavanjem više radionica i predavanja učenicima 6. i 7. razreda.

Cilj radionica i predavanja pod nazivom Djeca u riziku informacijsko – komunikacijske tehnologije bio je usmjeren na prepoznavanje i reagiranje na neprimjerene sadržaja na društvenim mrežama i drugim digitalnim platformama s posebnim naglaskom kako takav sadržaj prijaviti policiji putem aplikacije Red Button,

 

Zlostavljanje djece vrlo je težak problem koji uzrokuje brojne teške posljedice na njihov razvoj. Izloženost djeteta tjelesnom, emocionalnom ili seksualnom zlostavljanju predstavlja traumatsko iskustvo koje ostavlja duboke ožiljke. Sve države koje se brinu o dobrobiti svojih građana, a osobito djece, prepoznale su kao jedan od svojih prioritetnih zadataka razvijanje prevencije zlostavljanja. Isto je učinila i Republike Hrvatske koja je definirala prevenciju kao jedan od ključnih ciljeva u području zlostavljanja i zanemarivanja djece.

 

Foto: PU osječko – baranjska

21/11/2020

U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskog autokluba, Centra za vozila Hrvatske i Stanica za tehnički pregled vozila, od 23. do 28. studenog provodit će se preventivno – sigurnosna akcija nadzora tehničke ispravnosti vozila pod nazivom „Dani tehničke ispravnosti vozila 2020.“ na području cijele Republike Hrvatske. Akcija ima isključivo edukativno i preventivno – sigurnosni karakter.

Akcija je temeljena na poticanju vozača radi ispravnog i pravovremenog sagledavanja aspekta tehničke ispravnosti vlastitog vozila za sigurno sudjelovanje u prometu, odnosno izbjegavanje prometnih nesreća uvjetovanih tehničkom neispravnosti vozila te da u vremenu provođenja akcije sa svojim vozilom samoinicijativno pristupe besplatnom tehničkom pregledu u bilo kojoj stanici za redovni tehnički pregled vozila u Republici Hrvatskoj (od akcije su izuzeta vozila koja u navedenom razdoblju imaju zakonsku obavezu provođenja tehničkog pregleda i registracije).

 

Težište akcije je na pružanju savjetodavne pomoći od strane stručnog osoblja u stanicama za tehnički pregled vozila u pogledu uklanjanja eventualno utvrđenih nedostataka na vozilu. U cilju bolje informiranosti javnosti o provedbi ove akcije, otisnuti su prigodni plakati i brošure kojim se svi vozači motornih vozila pozivaju na akciju, a plakati će biti postavljeni na ulazima u Policijske postaje te na drugim vidljivim mjestima dostupnim građanima.

18/11/2020

U četvrtak, 19. studenog, na području Policijske uprave osječko – baranjske policija će provoditi pojačane mjere u prometu usmjerene na utvrđivanje prekršaja nepropisne brzine kretanja vozila. Za provedbu mjera koristit će se maksimalan broj policijskih službenika i sva raspoloživa tehnička sredstva, kao i vozila bez policijskih obilježja.

Pored utvrđivanja prekršaja nepropisne brzine, pojačane mjere biti će također usmjerene i na utvrđivanje prekršaje koji su u uzročno – posljedičnoj vezi nastanka prometnih nesreća i posljedica u istima (alkohol, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme upravljanja vozilom).

15/11/2020

Nakon ugodnih jesenskih dana mogu se očekivati nagle promjene vremena praćene kišom, vjetrom i maglom. U narednom periodu nastupit će zimski uvjeti na prometnicama koji nam, uz kišu i maglu, donose snijeg i ledenu kišu. Upravljanje vozilima u takvim je uvjetima otežano pa se vozačima preporučuje dodatni oprez jer se tada povećava i opasnost od prometnih nesreća.
           
Stoga policija poziva vozače na oprez i prilagođavanje vožnje uvjetima na cesti. Kolnik je vlažan, sklizak i hladniji zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžen je zaustavni put prilikom kočenja, a na takvom kolniku vrlo lako može doći do gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima. U takvim uvjetima prije vožnje potrebno je dodatno provjeriti tehničku ispravnost vozila kojim upravljate, a posebice stanje i ispravnost pneumatika na vozilu.
 

 

Vozite s upaljenim kratkim svjetlima

Jedna od promjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama jest da se dnevna svjetla na motornim vozilima u vožnji danju od prošle godine više se neće morati koristiti u periodu zimskog računanja vremena. To znači da se obveza paljenja dnevnih svjetala više ne poklapa s prelaskom na zimsko računanje vremena, već traje od 1. studenog 2020. do 31. ožujka 2021. godine. MUP napominje kako na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine. Ako se vozač ne pridržava spomenutih odredbi prijeti mu novčana kazna od 300,00 kuna.
 

 

Zimski uvjeti na cestama

Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje kako je zimska oprema obavezna u trenutku kada na prometnicama nastupe zimski uvjeti, točnije kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.
           
Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu na vozilu.
           
Temeljem članka 193. stavka 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture donijelo je Odluku o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj (NN 121/20), a obaveza korištenja zimske opreme, prema navedenoj Odluci, propisana je na zimskim dionicama cesta u razdoblju od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Obavezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.
           
Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom.

Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 5.000,00 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno odredbama ovoga članka.
 

 

Zimska oprema

Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cesti („NN“ br. 85/16., 24/17., 70/19. i 60/20.) propisano je sljedeće:

– pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, prema ovom Pravilniku, podrazumijevaju se zimski pneumatici (M+S) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače;

– pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija je najveća dopuštena masa veća od 3,5 tona smatraju se lanci ili zimski pneumatici (M+S) postavljeni na pogonske kotače, a vozila kategorije M i N čija je najveća dopuštena masa veća od 3,5 tona koja ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske pneumatike (M+S) na pogonskim kotačima;

– dubina utora pneumatika po gaznoj površini mora biti viša od tvornički dopuštene dubine označene TWI oznakama, odnosno ako iste ne postoje, najmanja dopuštena dubina je 1,6 mm. Zimski pneumatik je pneumatik čiji je profil, sastav i struktura gazećeg sloja konstruirana tako da po blatu, zimskim i snježnim uvjetima postiže bolje rezultate od ostalih cestovnih pneumatika. Zimski pneumatici označeni su oznakama M+S, M.S. ili M&S;       

– pneumatici na vozilima moraju odgovarati i dimenzijama koje je odobrio proizvođač, moraju biti namijenjeni za vožnju brzinom koja je jednaka ili veća od najveće brzine kojom se vozilo može kretati, ili najveće brzine koju dozvoljava ograničivač brzine ugrađen na to vozilo te moraju biti tako dimenzionirani da izdrže najveće dopušteno osovinsko opterećenje vozila;

– pneumatici na istoj osovini vozila moraju biti jednaki po obliku šara gazne površine, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti (zimske/ljetne) konstrukciji (radijalne/dijagonalne itd.) i marki/tipu.
 

 

Bez zimske opreme – isključenje i novčana kazna

Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno ili se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu.
           
Ako vozač ne postupi po toj naredbi, policijski službenik isključit će vozilo iz prometa. Isključenje vozila iz prometa traje sve dok se ne otklone razlozi zbog kojih je vozilo isključeno.
           
Vozač je dužan isključeno vozilo odmah ukloniti sa ceste na mjesto na kojem neće ugrožavati sigurnost prometa ili ometati normalan tok prometa (parkiralište, ugibalište i sl.), a s ugibališta i sličnih mjesta dužan ga je ukloniti najkasnije u roku od 12 sati.

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 30.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da u prometu na cestama sudjeluje vozilo koje je isključeno iz prometa.
           
Novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 5.000,00 kuna kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi ako naredi ili dopusti da u prometu na cestama sudjeluje vozilo koje je isključeno iz prometa. Policijski službenik koji je isključio vozilo iz prometa vozaču će privremeno oduzeti registarske pločice.
           
Novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 do 7.000,00 kuna, ako postupi suprotno naredbi policijskog službenika (odnosno pokuša vozilom upravljati iako je isključeno iz prometa), kaznit će se za prekršaj vozač motornog vozila, uz određivanje 3 negativna prekršajna boda i izricanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom na rok od jednog mjeseca do dvije godine.

Savjete za sigurno sudjelovanje u prometu za vrijeme zimskih uvjeta na cestama pročitajte OVDJE.

Podsjećamo sve vozače da poštuju ograničenja brzine te da vožnju prilagode stanju na cesti i uvjetima vidljivosti.

14/11/2020

Najveća maloprodajna sezona u godini je pred vratima, a za sudjelovanje ne morate napustiti udobnost svog doma, a ne moraju ni kriminalci. Jednostavni dizajn web stranica, povećani promet na društvenim mrežama i praktičnost učinili su internetsku kupnju i prodaju proizvoda nositeljem moderne trgovine. Pandemija COVID-19 još je više potaknula potrošače da se okrenu kupovini putem interneta. Za tvrtke ovaj trend predstavlja značajne mogućnosti, ali i izazove. Veća prodaja i promet znače i veći prihod. Ali to također znači i veći broj prijevara, jer kriminalci imaju još više mogućnosti za krađu kako od potrošača tako i od trgovaca. Pa kako se pripremiti i zaštititi u maloprodaji ?

#SellSafe kampanja podizanja svijesti

Kroz kampanju podizanja svijesti koja je pokrenuta danas, policije odnosno redarstvene vlasti 16 zemalja, uključujući i Hrvatsku, surađuju s EUROPOL-ovim Centrom za kibernetički kriminalitet i Vijećem za rizike trgovaca kako bi podijelili praktične savjete o tome kako nadmudriti kriminalce koji pokušavaju zloupotrijebiti praksu i doživljaj internetske kupovine. Ova se kampanja provodi u okviru akcije e-Commerce 2020 (eComm 2020) koju vode EUROPOL i Austrijski ured kriminalističke policije (Bundeskriminalamt).

 

Ovogodišnja kampanja posebno je usmjerena na elektroničke trgovce, pomažući im u boljem prepoznavanju prijevara na njihovim platformama i osnažujući ih da poduzmu korake kako bi zaštitili svoje poslovanje i kupce od napada.

 

Prijetnja koju predstavljaju ti kriminalci vrlo je stvarna: uoči ove kampanje brojne su zemlje provodile operativne akcije koje su rezultirale uhićenjem 22 takva e-prevaranata samo u listopadu 2020.

 

Edvardas Šileris, voditelj EUROPOL-ovog centra za cyber kriminalitet (EC3), rekao je: „Vrhunac sezone za cyber kriminalce i prevarante je pred vratima (Božić). Često će tvrtke shvatiti da su provele lažne transakcije tek tjednima ili čak mjesecima kasnije. Zbog toga je prijevara s elektroničkom trgovinom toliko opasna – jer dok sve uključene strane prepoznaju prijevaru, može biti prekasno pronaći počinitelja. Zato je prevencija najbolje rješenje. EUROPOL surađuje sa svojim partnerima iz policije i privatnog sektora u akciji eComm 2020 kako bi zaštitio tvrtke i kupce od takvih napada.”

 

Bernhard Schafrath, detektiv austrijske kriminalističke policije, navodi: „Godinama su veliki trgovački centri poduzimali sveobuhvatne mjere kako bi zaštitili svoje poslovanje od krađa, provala i slično. U 21. stoljeću internetske tvrtke moraju poduzeti slične mjere kako bi se zaštitile od prijetnji kao što su prijevare, krađe identiteta i „paket mazge“. Kampanja podizanja svijesti koja se danas pokreće temelji se na iskustvu brojnih provedenih istraga prijevara različitih vrsta, a cilj joj je pomoći trgovcima da bolje prepoznaju i riješe sigurnosne praznine na svojim platformama “.

 

Kako zaštititi svoje elektroničko poslovanje/trgovinu?

Preusmjeravanje vašeg poslovanja u svijet elektroničke trgovine velik je korak. Postoji niz jednostavnih mjera koje možete poduzeti za sigurniju prodaju.

EUROPOL-ov centar za kibernetički kriminalitet za početak je sastavio nekoliko uputa:

Upoznajte svoj proizvod: neki su proizvodi rizičniji za prodaju od drugih. Primjerice, prodaja sitnih predmeta koji se lako mogu preprodati i za koje već postoji potražnja rizičnija je od osobno dizajniranih predmeta.

Upoznajte svog kupca: ako prihvaćate plaćanja karticama i kupcima šaljete vrijednu robu, htjeli biste znati kome šaljete predmete, zar ne?

Uspostavite sigurne načine plaćanja: banka putem koje obavljate transakcije karticama može vas savjetovati. Odabir sigurnog načina plaćanja ograničit će rizik od prijevare.

Koristite pouzdanu uslugu dostave: odaberite način dostave gdje možete biti sigurni u profesionalno rukovanje vašom robom i rješavanje mogućih sporova zbog neisporuke.

 

Više savjeta o tome kako zaštititi sebe i svoje poslovanje od e-prevaranata potražite OVDJE.

 

Opći savjeti o sigurnoj online kupnji dostupni su OVDJE.

 

eComm 2020 je akcija  pokrenuta u okviru jednog od prioriteta EMPACT-a (European multidisciplinary platform against criminal threats) „Suzbijanje kartičnih prijevara“, a koju vode EUROPOL i Austrija. Ona je nastavak rada radne skupine za elektroničku trgovinu, javno-privatnog partnerstva uspostavljenog 2014. s ključnim dionicima, uključujući Vijeće za rizike trgovaca (MRC-Merchant Risk Council) koje je  mreža od 535 elektroničkih trgovaca širom svijeta. U ovogodišnjoj kampanji eComm2020  kojoj je cilj sigurnija internetska kupnja sudjeluje 16 zemalja: Austrija, Kolumbija, Hrvatska, Češka, Njemačka, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Malta, Sjeverna Makedonija, Poljska, Portugal, Rumunjska, Španjolska, Sjedinjene Američke Države.

14/11/2020

Do nedjelje u unutrašnjosti i dalje stabilno vrijeme, s maglom i niskom naoblakom te sa sunčanim razdobljima, ponegdje sredinom dana i poslijepodne, posebice u nedjelju. Na moru djelomice, mjestimice i pretežno sunčano, no ponegdje može biti niskih oblaka i magle te poneke kapi kiše, posebno na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana i to prema otvorenom moru. U ponedjeljak očekujemo jače naoblačenje s kišom, uglavnom u gorju te moguće s obilnijom na sjevernom Jadranu. U subotu u gorju, ponegdje, umjeren jugozapadnjak koji će u nedjelju puhati i drugdje na kopnu. Na Jadranu će u nedjelju zapuhati jugo koje će jačati i u ponedjeljak mjestimice biti jako. U drugom dijelu ponedjeljka u unutrašnjosti će okrenuti na sjeverni vjetar. Najviša dnevna temperatura od nedjelje na kopnu u porastu, a na moru će jutro u ponedjeljak biti toplije nego u dane vikenda.

U takvim okolnostima (jutarnje magle), kolnik može biti vlažan i sklizak, zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima.

 

Zbog spomenutih vremenskih uvjeta, MUP posebno upozorava vozače da brzinu kretanja vozila prilagode vremenskim prilikama i uvjetima na cesti. Jednako tako, potrebno je voditi računa i o velikim temperaturnim razlikama između dnevnih i noćnih temperatura kada je kolnik hladniji, odnosno temperaturnim razlikama u različitim regijama kroz koje vozači prolaze.

 

Prometne nesreće

U proteklih tjedan dana dogodile su se dvije nesreće s poginulim osobama. U tim nesrećama poginula je putnica iz osobnog automobila i pješak. 

 

Smrtno stradavanje u prometnim nesrećama

Prema statističkim pokazateljima, u deset mjeseci 2020. godine, u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 205 osoba, što je 39 osoba ili 16% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Od ukupnog broja smrtno stradalih osoba, 95 ili 46,3% osoba je smrtno stradalo u nesrećama koje su se dogodile u dane vikenda.

 

Osim toga, u deset mjeseci 2020. godine, evidentirano je i smanjenje ukupnog broja prometnih nesreća za 16,5%, teško tjelesno ozlijeđenih osoba za 11,9% i lakše ozlijeđenih osoba za 24,4%, u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Jedan od glavnih razloga smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama koje se događaju vikendom su upravljanje vozilom nepropisnom, znatno većom brzinom od dopuštene, kao i kretanje brzinom neprimjerenom uvjetima na kolniku (kiša, mokar kolnik, zavoj, smanjena vidljivost, noć, magla), dok se prema vrstama nesreća uglavnom radi o slijetanju s kolnika i prelasku na suprotnu stranu kolnika te sudarima sa vozilima koja su dolazila iz tog smjera.

 

Kako su jedan dio nesreća sa smrtnim stradavanjem, skrivile mlade osobe poseban apel policija bi uputila i roditeljima takvih osoba, odnosno da im ne omogućavaju dostupnost upravljanja vozilom dok takva mlada osoba nije položila vozački ispit. Također, da im ne omogućavaju upravljanje vozilom ukoliko imaju saznanja da je mlada osoba konzumirala alkoholna pića. Naposljetku, da prije povjeravanja vlastitog vozila na upravljanje mladoj osobi, temeljem životnog i prometnog iskustva istoj ukažu na sigurno, ali i odgovorno sudjelovanje u prometu.  

 

Pojačani nadzor prometa na cestama

Statističko praćenje broja prometnih nesreća, iz godine u godinu, pokazuje da se upravo u mjesecima studenom i prosincu – mjesecu božićnih i novogodišnjih blagdana i prazničnog raspoloženja, odnosno povećanog konzumiranja alkohola, povećanog kretanja pješaka, odlaska građana na godišnje odmore, dolaska naših državljana koji su na privremenom radu u inozemstvu i općenito povećanog domaćeg, ali i tranzitnog prometa na cestama, povećava i broj prometnih nesreća i stradavanja u njima.

 

Odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama vezane uz vožnju pod utjecajem alkohola pročitajte OVDJE.

 

Stoga, kako je MUP već ranije najavio, policija će i ovog vikenda, ali i kontinuirano do kraja godine nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima.

 

U poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.

 

Nadzor vozača odvijat će se na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno pokazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i događanja prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, na način da će se uspostaviti veći broj kontrolnih punktova, koji će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati.

 

 

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:
 

  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost;
  • koristite javni prijevoz;
  • koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije;
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag;
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze;
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića;
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu;
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste;
  • ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan.

 

 

Ostale korisne savjete sudionicima u prometu pročitajte OVDJE.