04/07/2020

U ovom vikendu Policijska uprava osječko – baranjska provest će pojačane mjere usmjerene na prekršaje koji su u uzročno – posljedičnoj vezi nastanka prometnih nesreća i posljedica u istima, a prvenstveno će se obratiti pozornost na tzv. četiri “ubojice” u prometu – prekoračenje brzine kretanja, alkohol, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, kao i na druge teže prometne prekršaje (upravljanje pod zabranom, upravljanje prije stjecanja prava na upravljanje, oduzimanje prednosti prolaska pješacima i drugo). U provedbi mjera koristit će se maksimalan broj djelatnika i vozila te sva raspoloživa tehnička oprema.

01/07/2020

Povodom intenziviranja poljoprivrednih (žetvenih) radova, na našim prometnicama očekuje se pojačano prometovanje traktora, radnih strojeva, priključnih vozila kao i teretnih vozila. Zbog toga će policijski službenici Postaje prometne policije Osijek pojačano kontrolirati promet sa naglaskom na preventivno postupanje. Upozoravamo vozače traktora i radnih strojeva kao i teretnih vozila da se u prometu pridržavaju odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama, osobito onih odredbi koje se odnose na prijevoz i osiguranje tereta na vozilu.

 

Čl. 154. Zakona o sigurnosti prometa na cestama

(1) Vozilo u prometu na cesti mora udovoljavati uvjetima glede dimenzija, najveće dopuštene mase i osovinskog opterećenja utvrđenih posebnim propisom. Vozilo u prometu na cesti ne smije se opteretiti iznad najveće dopuštene mase ili dopuštenog osovinskog opterećenja upisanog u prometnu dozvolu ili preko mogućnosti koje dopuštaju osobine ceste utvrđene prometnim znakom.

(2) Teret na vozilu mora biti raspoređen i, prema potrebi, osiguran, pričvršćen i pokriven tako da:

1) ne ugrožava sigurnost sudionika u prometu i ne nanosi štetu cesti i objektima na cesti,

2) ne umanjuje stabilnost vozila i ne otežava upravljanje vozilom,

3) ne smanjuje vozaču preglednost nad cestom,

4) ne stvara suvišnu buku i da se ne rasipa po cesti,

5) ne zaklanja svjetlosne i svjetlosno-signalne uređaje na vozilu, registarske pločice i druge propisane oznake na vozilu.

 

Osim odredbi koje se odnose na prijevoz tereta potrebno je pridržavati se i odredbi o tehničkoj ispravnosti vozila iz čl. 236. ZSPC-a i vuči priključnih vozila iz čl. 90. ZSPC-a. Kako se dio radova obavlja i noću vrlo bitno je pridržavati se odredbi o uporabi svjetala u prometu iz čl. 101. ZSPC-a. Također upozoravamo sve druge sudionike u prometu da prilikom susreta s vozilom koje prevozi žitarice i druge poljoprivredne proizvode povećaju oprez, prilagode brzinu kretanja vozila te povećaju razmak između vozila.

27/06/2020

Počinitelji se lažno predstavljaju kao izvršni direktori trgovačkih društava te financijskim službama trgovačkog društva šalju phishing poruke koje izgledaju kao da im se direktno obraća direktor/ica tvrtke.

U porukama počinitelji lažno navode da je njihova tvrtka u procesu akvizicije određene tvrtke iz Azije za koji posao je angažirano odvjetničko društvo iz Velike Britanije. Po uspostavljanju inicijalne e-mail komunikacije voditelji financijskih poslova u trgovačkim društvima zaprimaju telefonski poziv sa stranog pozivnog broja (najčešće iz Velike Britanije) od ženske osobe koja im se lažno predstavlja kao predstavnica odvjetničkog ureda. U razgovoru ženska osoba traži diskreciju i raspituje se o stanja računa tvrtke. U konačnici lažna predstavnica odvjetničkog društva putem elektronske pošte dostavlja brojeve računa na koje je potrebno uplatiti novac za navodno preuzimanje određene tvrtke u Aziji.

 

Policija moli građane, prvenstveno odgovorne osobe u trgovačkim društvima da prije svake uplate, pogotovo inozemne, provjere jesu li pristigli nalozi za financijske transakcije uistinu od njihovih izvršnih direktora te jesu li računi na koje uplaćuju novac uistinu računi trgovačkih društava s kojima imaju poslovne odnose, kako bi izbjegli veliku materijalnu štetu.

24/06/2020

Proteklog produženog vikenda sukladno preventivnom projektu „Sigurnost u cestovnom prometu“, komponenti „Blagdani bez alkohola“, na području Policijske uprave osječko – baranjske u suradnji s Policijskom postajom Našice i Policijskom postajom Đakovo, policijski službenici Odjela prevencije Policijske uprave osječko – baranjske službenici nastavili su s provođenjem preventivnih aktivnosti tijekom pojačanog nadzora vozača i drugih sudionika u prometu.

Tijekom kontrole prometa dijelili su edukativni letak s uputama i savjetima vozačima i drugim sudionicima u prometu na potrebu odgovornog i savjesnog ponašanja u svim životnim situacijama, osobito u prometu. Cilj preventivne aktivnosti je ukazati na problem sudjelovanja u prometu nakon konzumiranja alkoholnih pića i mogućih tragičnih posljedica.

 

Slijedom navedenog ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju i drugih prometnih propisa, jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može dogoditi u trenu i obilježiti vas ili nekoga drugog za cijeli život. Preventivne aktivnosti nadzora vozača i drugih sudionika u prometu na području Policijske uprave osječko – baranjske nastavit će se tijekom mjeseca srpnja 2020.

23/06/2020

U srijedu, 24. lipnja, od 8 do 13 sati na području Policijske uprave osječko – baranjske provest će se pojačane mjere u prometu. Mjere će biti usmjerene na utvrđivanje prekršaja nepropisnog parkiranja na parkirališnim mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom te utvrđivanja prekršaja neovlaštenog korištenja znaka pristupačnosti. Akcija ima za cilj nadzor korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za parkiranje osoba s invaliditetom i nadzor moguće zlouporabe znaka pristupačnosti.

Policija napominje da znak pristupačnosti važi samo kada vozilom upravlja osoba s invaliditetom ili se ta osoba nalazi u vozilu, što znači da se ne smije zloupotrebljavati na način da se istim vozilom koristi osoba na koju se znak ne odnosi, tj. osoba koja nije invalid. Novčana kazna za nepropisno parkiranje na parkirališnom mjestu rezerviranom za parkiranje vozila osoba s invaliditetom iznosi 700 kuna. Novčanom kaznom u iznosu od 700 kuna kaznit će se i osoba koja svoj znak pristupačnosti ustupi drugoj osobi na korištenje.

 

Osoba koja bude dva ili više puta pravomoćno kažnjena zbog ustupanja svog znaka pristupačnosti drugoj osobi, privremeno će se oduzeti znak pristupačnosti na rok od dvije godine. U akciju će se uključiti i članovi Udruge paraplegičara i tetraplegičara (UPIT) Osječko – baranjske županije, Udruge 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine kao i Savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom iz Osijeka. Zajedno će sa policajcima svojim prisustvom utjecati na svijest vozača koji su skloni činjenju spomenutih prekršaja.

20/06/2020

Dio pravila kojim se regulira kretanje autocestom, brzom cestom i cestom namijenjenom isključivo za promet motornih vozila. Autocestom se vozila moraju kretati krajnjom desnom prometnom trakom ako nije zakrčena vozilima u koloni. Na autocesti vozač smije mijenjati prometnu traku zbog bržeg kretanja samo prelaženjem vozilom u lijevu prometnu traku. Dakle, nije dopušteno vozilom kretati se isključivo lijevom prometnom trakom i takvo postupanje predstavlja prekršaj za koji je predviđena novčana kazna u iznosu od 2000 kuna.

Na autocesti vozač ne smije vozilom prelaziti iz trake u traku (slalom vožnja), pretjecati trakom za zaustavljanje vozila u nuždi, požurivati vozila ispred sebe davanjem svjetlosnih ili zvučnih znakova ili na neki drugi način niti izvoditi bilo koju drugu radnju kojom ugrožava ili dovodi u opasnost druge sudionike u prometu. Za ove prekršaje predviđena je novčana kazna u iznosu od 2000 kuna i vozaču se u evidenciju upisuje jedan negativni prekršajni bod.  Sve navedeno za autocestu, odnosi se i na brzu cestu i cestu namijenjenu isključivo za promet motornih vozila, dakle, isto se odnosi i na južnu obilaznicu Grada Osijeka (državna cesta D-2).

 

Prometna pravila

Sudionici u prometu dužni su postupati u skladu s propisima o prometnim pravilima, prometnim znakovima postavljenim na cesti, prometnim svjetlima te znakovima i naredbama ovlaštenih osoba. Ukoliko prometom na raskrižju upravlja ovlaštena osoba (pa i u slučaju da su uključeni semafori), vozač postupa po znakovima i naredbama koje pokazuje ovlaštena osoba (policijski službenik, pripadnik jedinice prometne mladeži, prometni redar). Ukoliko se promet na raskrižju upravlja semaforima koji su funkciji, vozač postupa po znakovima izraženim pomoću semafora, dok će vozač postupati prema postavljenim prometnim znakovima ukoliko semafori nisu u funkciji, odnosno prometom u raskrižju ne upravlja ovlaštena osoba. U slučaju kada prometom u raskrižju ne upravlja ovlaštena osoba, semafori nisu postavljeni ili nisu u funkciji, odnosno nisu postavljeni prometni znakovi, vozač postupa u skladu s važećim prometnim pravilima.

19/06/2020

U nadolazećem vikendu Policijaska uprava osječko – baranjska provest će pojačane mjere usmjerene na prekršaje koji su u uzročno – posljedičnoj vezi nastanka prometnih nesreća i posljedica u istima, a prvenstveno će se obratiti pozornost na tzv. četiri “ubojice” u prometu – prekoračenje brzine kretanja, alkohol, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, kao i na druge teže prometne prekršaje (upravljanje pod zabranom, upravljanje prije stjecanja prava na upravljanje, oduzimanje prednosti prolaska pješacima i drugo). U provedbi mjera koristit će se maksimalan broj djelatnika i vozila te sva raspoloživa tehnička oprema.

16/06/2020

Danas, 16. lipnja, s početkom u 12,00 sati, u dvorištu Policijske uprave osječko – baranjske, tvrtki Drava International Osijek predani su prikupljeni plastični čepovi. Čepove su Policijskoj upravi dostavili Društvo naša djeca, koji rade u sklopu Dječjeg gradskog vijeća Grada Osijeka te dječja gradonačelnica, kao i nekoliko škola s područja grada Osijeka i nekoliko osječkih dječjih vrtića.

Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske pokrenula je projekt pod nazivom „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“, u što se uključila i Policijska uprava osječko – baranjska. Akciji skupljanja čepova pridružili su se i partneri Sindikat policije Hrvatske Glavna podružnica Policijske uprave osječko–baranjske, Regionalni klub IPA Osječko-baranjske, Savjet mladih osječko-baranjske županije, Dom zdravlja Osijek, te predstavnici Osječko – baranjske županije. Zbog istaknutog osobnog zalaganja i visoke predanosti u prikupljanju značajnije količine čepova posebno se istaknula učenica osnovne škole Gunja, Iva Lukić kojoj je dodijeljena zahvalnica.

 

Sakupljajući plastične čepove, osim što činimo dobro za okoliš, ujedno činimo i hvalevrijedno humanitarno djelo, jer za kilogram plastičnih čepova Udruga oboljelih od leukemije i limfoma dobije jednu kunu i pedeset lipa. Prikupljene čepove otkupljuje tvrtka Drava International Osijek, koja je u obvezi naknadu za prikupljene čepove proslijediti Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske, za nabavu skupih lijekova. Djelatnici Policijske uprave osječko – baranjske i suradnici treću godinu za redom provode akciju. Ovom prilikom tvrtki Drava International predano je ukupno 1880 kilograma plastičnih čepova.

15/06/2020

U nedjelju, 14. lipnja, na srednjoškolskom igralištu u Našicama održan je Coca – Cola nogometni kup koji se odigravao u sklopu Sportskih igara mladih. Natjecalo se ukupno 13 ekipa i to: u kategoriji 2005. godina i mlađi nastupilo je 6 ekipa, a u kategoriji 2002. godine i mlađe nastupilo je ukupno 7 ekipa.

Policijski službenici Odjela prevencije Policijske uprave osječko – baranjske i Policijske postaje Našice u sklopu preventivnog projekta „Budi navijač, a ne razbijač“, dijelili edukativne letke posjetiteljima, koji su sudjelovali na malonogometnom kupu. Letci su informativnog sadržaja s preporukama o sportskom navijanju kroz zabavu i obiteljsko druženje. Cilj projekta je sve sudionike ovakvog sportskog događaja senzibilizirati i educirati o problemima i posljedicama nereda i nesportskog ponašanja na nogometnim utakmicama, a dok se putem edukativnog letka i drugih materijala željelo ukazati na potrebu navijanja bez vrijeđanja, nasilja i uništavanja. Fokus projekta je na djeci i mladima kako bi eliminirali rizične faktore društveno devijantnog i antisocijalnog ponašanja.

13/06/2020

Ovaj tjedan policijski službenici Odjela prevencije, PU osječko – baranjske organizirali su preventivnu akciju usmjerenu na bicikliste s područja Grada Osijeka, Našica i Donjeg Miholjca. U sklopu preventivnog projekta “Biciklirajmo biciklističkom” koji se provodi na području cijele Policijske uprave, policijski službenici su biciklistima skrenuli pozornost na prometna pravila koja se odnose na vozače bicikla te su im tom prilikom uručili i informativno edukativni letak u kojemu su opisana prometna pravila ali i uređaji i oprema koju svaki bicikli koji sudjeluje u prometu mora posjedovati.

Najčešće uočene nepravilnosti su prilikom nekorištenja biciklističke staze kada je ona dostupna te kretanje biciklista kolnikom jednog pored drugog. Preporučamo da se biciklisti prilikom kretanja u grupi uvijek kreću jedan iza drugog kako bi smanjili luk zaobilaženja vozača motornih vozila a pogotovo teretnih vozila te kretanje biciklističkom stazom kada god je to moguće jer se ista koristi isključivo za kretanje biciklista.

Cilj ove preventivne akcije je povećavanje razine sigurnosti svih sudionika u prometu, a prvenstveno biciklista kao jedno od najranjivijih skupina. Naglašavamo da su aktivnosti provedene isključivo preventivne prirode bez pisanih upozorenja ili bilo kakvih drugih sankcija s naglaskom na savjetodavnom i instrukcijskom postupanju.

Također su policajci kroz edukaciju građanima skrenuli pozornost i na daljnju potrebu pridržavanja mjera socijalne distance i ostalih propisanih mjera Stožera civilne zaštite u cilju očuvanja zdravlja svih građana. Policijski službenici i dalje će djelovati u cilju preventivnog educiranja svih građana i sudionika u prometu te na taj način doprinijeti povećanju sigurnosti i svjesnosti svih sudionika u prometu o riziku sudjelovanja u prometu.