31/12/2018

Poduzimanje pojačanih aktivnosti Policije povodom dočeka „Nove godine 2019“.

Proslava „Nove godine 2019.“ održavat će se od 31. 12. 2018. godine do 01. 01. 2019. godine, a slijedom čega se i u cestovnom prometu očekuje veći broj sudionika koji će konzumirati alkoholna pića. S obzirom na navedeno, a u cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, odnosno povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, kako na razini cijele Republike Hrvatske, tako i na području koje pokriva Policijska uprava Osječko – baranjska, a tako i Policijska postaja Našice, tijekom dočeka Nove godine 31. 12. 2018. godine od 06,00 do 01. 01. 2019. godine vršiti će pojačane preventivno represivne aktivnosti usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje prekršaja vožnje uz prisutnost alkohola u krvi. Budući da postoji opravdana bojazan da se neki vozači ni ove godine neće pridržavati opetovanog upozorenja policije da je vožnja pod utjecajem alkohola vožnja visokog rizika PU osječko – baranjska, ciljano će pojačati nadzor vozača u cilju njihovog detektiranja i isključivanja iz prometa. Podsjećamo da je prošle godine u dane vikenda i prve dane Nove godine smrtno stradalo sedam osoba, većinom mladih, na području Republike Hrvatske. Stoga molimo vozače da ne konzumiraju alkohol kao i za razumijevanje prilikom postupanja policije.

VEZANI TEKSTOVI
19/12/2018

Preventivna akcija policije

Danas je u centru Našica održana preventivna akcija policije pod nazivom „Blagdani bez alkohola” s ciljem upozoravanja vozača da ne krše zakone. Svi oni koji prilikom zaustavljanja nisu napravili nikakav prekršaj na poklon su dobili kalendar s porukama ”Ako piješ ne vozi” i „Vozi oprezno” te kemijske olovke s logom Policija u zajednici. Ova akcija organizirana je u suradnji s Gradom Našicama te Vijećem za prevenciju grada Našica.

Posebno ponosan ovom akcijom bio je Ivica Bukvić načelnik Policijske uprave Našice koji je istaknuo kako je konzumacija alkohola u vožnji problem na razini države.

„Osmislili smo i organizirali preventivnu akciju u kojoj smo vršiti nadzor nad vozilima i vozačima, i onima koji nemaju prekršaja poklonili smo kalendare s porukama”Ako piješ ne vozi” i „Vozi oprezno”. Izabrali smo upravo kalendare kao najbolji promotivni materijali kako bi kroz čitavu godinu slali poticali ljude na pažnju. Na području PU Našice veliki je udio nesreća kojima je glavni krivac alkohol. Godišnje se na našem području bilježi oko 5 poginulih osoba, a to, nažalost, nije samo naš problem nego problem području cijele Hrvatske. Uzmemo li statistike alkohol i brzina dva su najčešća uzročnika prometnih nesreća koje iza sebe ostavljaju velike posljedice. Ovim želimo građanima poslati poruku: ako vozite nemojte piti ili pijte u dopuštenim mjerilima od 0,5 promila, a mladima ne preporučujemo nikakvu konzumaciju jer za njih i dalje vrijedi 0,0 promila.” – rekao je Ivica Bukvić, načelnik PU Našice.

Akciju podržava i Grad Našice koji je osigurao i promotivne materijale koje su podijelili policajci PU Našice.

„Hvale vrijedna akcija Policijske postaje Našice koju Grad podržava u potpunosti. Ovom akcijom vozačima želimo čestitati nadolazeće blagdane, ali ih i upozoriti na pažnju u prometu koju je potrebno povećati radi sigurnosti. Svim policajcima zahvaljujem na angažmanu, na trudu u promoviranju i prevenciji svega onog što je potrebno kako bi naš grad bio i ostao ovako siguran i lijep kao što je i do sada. Ovom prigodom svima njima čestitam blagdane i zahvaljujem na odličnoj suradnji u proteklom razdoblju.” – izjavio je gradonačelnik Josip Miletić.

Iz Policijske uprava Osječko-baranjske županije akciji je prisustvovao i Ivan Pakšić, službenik Odjela prevencije.

„Danas ovdje provodimo akciju „Blagdani bez alkohola” jer mjesec je slavlja i blagdana pa se tradicionalno konzumira veća količina alkohola i hrane. Ovdje smo da bi promovirali jedan oblik socijalizacije i druženja bez konzumacije alkohola pogotovo po pitanju sudjelovanja u prometu. Ovo je samo jedna od aktivnosti koje pozitivne utječu na percepciju policije i povećavaju opću sigurnosti među građanima.” – istaknuo je Ivan Pakšić.

Cecilija Balikić Rudić drugu godinu za redom svoji dolaskom i angažmanom podupire ovu akciju.

„Na ovaj način podsjećamo naše vozače da pripaze, jer je vrijeme blagdana kad se malo više poseže za alkoholom. Drago mi je sudjelovati i ove godine, jer ovdje je atmosfera koja nije uobičajena, policija je nasmijana, šalimo i na ovaj način vozačima i sugrađanima dajemo do znanja da su i policajci obični ljudi koji rade svoj posao i koji žele svima sve najbolje. – rekla je Cecilija.

Vozači su kao i prijašnjih godina pozitivno iznenađeni ovom akcijom koju podržavaju.

„Svaka akcija od policije je dobronamjerna, a mi vozači moramo poštovati neka pravila. Ovo je za svaku pohvalu, a i pokloni mi se uistinu sviđaju.” – istaknula je jedna od zaustavljenih vozačica Monika Čapin kojoj policija nije zabilježila nikakav prekršaj te su joj uručeni prigodni materijali.

VEZANI TEKSTOVI
06/12/2018

Potaknuti nedavnim nesrećama u našem kraju upozoravamo sve vozače na nove propise i kazne koje bi na snagu mogle stupiti već početkom sljedeće godine. Kako bi se spriječio veliki broj prometnih nesreća a pogotovo onih sa tragičnim ishodom Ministarstvo unutarnjih poslova predlaže nove izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama. U kreiranju sudjelovali su i članovi Fakulteta prometnih znanosti u suradnji s MUP-om. Nedavno je i ministar Davor Božinović najavio puno restriktivnije mjere kojima će se, napominje, smanjiti broj nesreća i smrtno stradalih osoba na prometnicama. Sve je ovo proizišlo iz činjenice da trenutne kaznene odredbe ne ispunjavaju svoju svrhu smanjenja broja prometnih nesreća, te se trebaju postrožiti, zaključuju. Ministar Božinović najavio je da će se nove zakonske izmjene posebno ticati recidivista. Tako se predlaže uzimanje automobila vozaču koji je najmanje dva puta pravomoćno kažnjen za vožnju u krivom smjeru, odbio alkotestiranje, za vožnju u naselju 50 kilometara brže od ograničenja, vozio auto a vozačka dozvola mu je oduzeta, u krvi mu je izmjereno između 0,5 i 1,5 promila. Zakonske izmjene i dopune propisuju i povećanje kaznenih bodova, obvezni liječnički pregled nakon 67. godine života, snimanje vozačkih ispita te mogućnost provjere elektroničkim putem statusa vozačke na mrežnim stranicama MUP-a. Uz podizanje najveće kazne na 20.000 kuna povećale bi se i ostale kazne pa bi se primjerice na tisuću kuna povećala kazna za ne vezivanje sigurnosnog pojasa, a kod nas učestalo telefoniranje u vožnji kažnjavalo s 1500 kuna. Iako su prijedlozi zakona u javnosti nije poznat vremenski rok na koji bi se vozilo oduzimalo prilikom ovih kaznenih djela.

Iz MUP-a je potvrđeno da se kazne za najopasnije prekršaje povisuju kako bi se smanjio broj smrtno stradalih u prometu. Sukladno stanju na cestama policijski stručnjaci za promet već duže vrijeme upozoravaju na najveće ubojice u prometu u koje se uz brzu vožnju i ne vezivanje vozača i putnika uključuje i korištenje mobitela u vožnji.

Stoga pripazite i radi sebe, ali ponajprije radi drugih sudionika u prometu.

Oduzimanje vozila vozaču koji je dva puta pravomoćno kažnjen za:

  • vožnju u suprotnom smjeru
  • ne zaustavljanje na više znakova crvenog svjetla na semaforu
  • vožnju u naselju 50 kilometara brže od propisanog
  • vožnju iako je vozačka dozvola oduzeta
  • odbijanje alkotestiranja i testiranja na opojne droge
  • odbijanje alkotestiranja i testiranja na opojne droge prilikom prometne nesreće
  • količinu alkohola u krvi 0,5 – 1 promil i 1 – 1,5 promila.

Foto: ilustracija

VEZANI TEKSTOVI
29/11/2018

Rezultati provođenja akcija mobilne skupine za nadzor prometa

Od 12. do 16. studenog i 20. do 23. studenog na području PU osječko – baranjske mobilna skupina za nadzor prometa provela je pojačane mjere nadzora prometa. Prilikom provođenja mjera policijski službenici evidentirali su ukupno 241 prometni prekršaj, od čega 34 prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, 4 prekršaja nepropisnog pretjecanja, jedan prekršaj nepropisnog uključivanja u promet, jedan prekršaj nekorištenja svjetala danju, dva prekršaja nekorištenja svjetala noću, jedan prekršaj tehničke neispravnosti vozila, 11 prekršaja neregistriranih vozila, 4 prekršaja u vezi isteka važenja prometne dozvole, 4 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 3 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane, 100 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 2 prekršaja nekorištenja zaštitne kacige, 56 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, te 18 ostalih prekršaja.

Iz prometa je isključeno 39 vozača i 16 vozila.

Apeliramo na vozače da ne upravljaju niti pokušaju upravljati vozilima ukoliko su konzumirali alkoholna pića, kako ne bi došlo do prometnih nesreća s najtežim posljedicama.

Mobilna skupina za nadzor prometa provodit će pojačane mjere i u razdobljima od 4. do 8. prosinca te od 18. do 22. prosinca.

VEZANI TEKSTOVI
22/11/2018

U organizaciji Regionalnog kluba IPA osječko – baranjska, 17. studenog s početkom u 10 sati, u dvorani Policijske uprave osječko – baranjske u Osijeku, u čast i spomen preminulog prvog predsjednika i jednog od osnivača kluba, policijskog službenika PU osječko – baranjske Branka Horvatina, održan je 7. memorijalni malonogometni turnir „Branko Horvatin – 2018“. Nakon izvlačenja parova, kojim je započeo turnir, uslijedilo je natjecanje između pet prijavljenih ekipa.

Prvo mjesto osvojila je ekipa IPA Zagreb, drugo mjesto ekipa IPA Hrvatsko Zagorje, a treće mjesto IPA brodsko – posavska. Najboljim strijelcem turnira proglašen je Slobodan Simonović iz IPA Zagreb (5 golova), dok je najbolji vratar bio Nenad Košanski iz IPA Hrvatsko Zagorje.

Po završetku turnira, uslijedilo je druženje s članovima obitelji preminulog policijskog službenika Branka Horvatina.

VEZANI TEKSTOVI
18/11/2018

Na području cijele Republike Hrvatske, u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskog autokluba, Centra za vozila Hrvatske, stanica za redovni tehnički pregled vozila, pod pokroviteljstvom Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, provest će se preventivno – sigurnosna akcija nadzora tehničke ispravnosti vozila pod nazivom „Dani tehničke ispravnosti vozila 2018“. Akcija ima isključivo edukativni i preventivno – sigurnosni karakter, a provodit će se od 19. do 24. studenog.

Akcijom se želi ukazati vozačima na važnost tehničke ispravnosti vlastitog vozila za sigurno sudjelovanje u prometu i izbjegavanje prometnih nesreća uvjetovanih tehničkom neispravnošću vozila. U vremenu provođenja akcije vozači mogu dragovoljno svojim vozilom pristupiti besplatnom tehničkom pregledu u bilo kojoj stanici za redovni tehnički pregled vozila, a stručno osoblje u stanicama pružit će savjetodavnu pomoć kako bi se uklonili eventualno utvrđeni nedostaci na vozilu.

VEZANI TEKSTOVI
17/11/2018

Zimski uvjeti na cesti - savjeti vozačima

Nakon razdoblja neuobičajeno toplog i suhog vremena za ovo doba godine, najavljene su promjena vremenskih prilika pa se tako u predstojećem razdoblju očekuju kiša, vjetar, magla, a u gorskim predjelima i snijeg. Upravljanje vozilima pod takvim uvjetima je otežano pa se vozačima preporučuje dodatni oprez kod upravljanja vozilom jer se tada povećava i opasnost od prometnih nesreća.

 

Vozite s kratkim svjetlima

Na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju zimskog računanja vremena, odnosno od 28. listopada 2018. godine. Naime, sukladno odredbi članka 2. Uredbe o ljetnom računanju vremena u 2018., 2019., 2020. i 2021. godini („NN“, broj 9/2018.), ljetno računanje vremena u 2018. godini završilo je 28. listopada 2018. godine.

Na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine.

Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno navedenim odredbama.

 

Zimski uvjeti na cestama

Zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač motornog vozila dužan je, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu.

Kako je temeljem članka 193. stavka 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture donijelo Odluku o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj („NN“ br. 145/13), obaveza korištenja zimske opreme prema navedenoj Odluci, propisana je u razdoblju od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Obavezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske. U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1523,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom. Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 5.000,00 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno odredbama ovoga članka.

 

Zimska oprema

Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cesti („NN“ br. 85/16. i 24/17.) propisano je sljedeće:

Pod zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, prema ovom Pravilniku, podrazumijevaju se zimski pneumatici (M+S) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci ili zimski pneumatici (M+S) postavljeni na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske pneumatike (M+S) na pogonskim kotačima.

Na vozila se ne smiju postavljati pneumatici s čavlima.

Pneumatici na vozilima moraju odgovarati i dimenzijama koje je odobrio proizvođač, moraju biti namijenjeni za vožnju brzinom koja je jednaka ili veća od najveće brzine kojom se vozilo može kretati, ili najveće brzine koju dozvoljava ograničivač brzine ugrađen na to vozilo, te moraju biti tako dimenzionirani da izdrže najveće dopušteno osovinsko opterećenje vozila.

Pneumatici na istoj osovini vozila moraju biti jednaki po obliku šara gazne površine, nosivosti, brzinskoj karakteristici,vrsti (zimske/ljetne) konstrukciji (radijalne/dijagonalne itd) i marki/tipu.

Bez zimske opreme isključenje i novčana kazna

Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno ili se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu.

Ako vozač ne postupi po toj naredbi, policijski službenik isključit će vozilo iz prometa. Isključenje vozila iz prometa traje sve dok se ne otklone razlozi zbog kojih je vozilo isključeno.

Vozač je dužan isključeno vozilo odmah ukloniti s ceste na mjesto na kojem neće ugrožavati sigurnost prometa ili ometati normalan tok prometa (parkiralište, ugibalište i sl.), a najkasnije u roku od 12 sati vozač je dužan ukloniti isključeno vozilo sa ugibališta i sličnih mjesta.

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 30.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da u prometu na cestama sudjeluje vozilo koje je isključeno iz prometa.

Novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 5.000,00 kuna kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi ako naredi ili dopusti da u prometu na cestama sudjeluje vozilo koje je isključeno iz prometa.

Policijski službenik koji je isključio vozilo iz prometa vozaču će privremeno oduzeti registarske pločice.

Novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 do 7.000,00 kuna, ako postupi suprotno naredbi policijskog službenika (odnosno pokuša vozilom upravljati iako je isključeno iz prometa), kaznit će se za prekršaj vozač motornog vozila, uz određivanje 3 negativna prekršajna boda i izricanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom na rok od jednog mjeseca do dvije godine.

 

Savjeti vozačima i drugim sudionicima u prometu

Na put uvijek krećite odmorni, izbjegavajte polazak na duže putovanje neposredno nakon završetka radnog vremena.

Na auto-karti se upoznajte s dionicom kojom želite putovati, ali i s alternativnim pravcima.

Prije putovanja pravovremeno se informirajte o vremenskim prilikama i stanju na cestama, a ako su najavljene veće snježne oborine ili druge vremenske nepogode, odgodite putovanje ili odaberite druga prijevozna sredstva (npr. vlak).

Za odlazak na posao i druge obaveze u gradu, za vrijeme većih snježnih padavina, koristite vozila javnog gradskog prijevoza.

Bez obzira na korištenje zimskih guma, lance za snijeg i lopatu (manju) uvijek držite u vozilu.

Prije polaska na put obavezno vozilo očistite od naslaga snijega i leda na svim staklima (nečista i zaleđena stakla povećavaju “mrtve kutove”), provjerite ispravnost svjetala i ostale signalizacije, vanjska i unutarnja vozačka zrcala (retrovizore), gume i opremu vozila, promijenite istrošene metlice brisača.

Prilikom polaska na duži put, gorivom potpuno napunite rezervoar, a tijekom putovanja, kada kazaljka na pokazivaču goriva pokazuje razinu ispod pola, dopunite rezervoar te izbjegavajte vožnje na rezervi.

Prilikom opremanja vozila zimskim pneumaticima (oznaka M + S), naglašavamo zakonsku obavezu korištenja takvih pneumatika na svim kotačima vozila, a ne samo na pogonskim. Zimski pneumatici samo na pogonskim kotačima i prednjim pogonom omogućuju uspon uzbrdicom, no kod spuštanja nizbrdicom, stražnji dio vozila nije stabilan.

Koristite pneumatike koje propisuje, odnosno preporuča, proizvođač vozila.

Vodite računa da se lanci za snijeg proizvode prema veličinama (dimenzijama) pneumatika. Predlažemo da i prije polaska na put barem jedanput osobno obavite probu postavljanja lanaca za snijeg za vaše vozilo.

Brzinu kretanja vozila prilagodite stanju na cesti i uvjetima vidljivosti.

Poštujte ograničenje brzine (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom).

Pri vožnji u kolonama povećajte razmak između vašeg i vozila ispred vas imajući na umu duži zaustavni put.

Izbjegavajte nagla kočenja, nagla okretanja kotača upravljača te pretjecanja.

Pri temperaturama ispod nula stupnjeva na određenim mjestima (usjeci, mostovi, vijadukti, nadvožnjaci), dolazi do pojave „ledene zasjede“, zbog toga na tim mjestima budite još oprezniji.

Ukoliko ipak dođe do prometne nesreće, mjesto događaja odmah osigurajte na način kako bi otklonili nove opasnosti, te žurno obavijestite policiju.

Kada se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, odnosno koristite svjetliju odjeću,

Koristite bicikle s ispravnom signalizacijom uređajima i opremom jer je vrlo bitno da vas ostali vozači na vrijeme uoče. Noću i danju za vrijeme smanjene vidljivosti, prilikom vožnje biciklom koristite reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću.

Vozači traktora i radnih strojeva provjerite tehničku ispravnost vašeg vozila, kao i ispravnost svjetla i ostale signalizacije priključnih vozila.

VEZANI TEKSTOVI
11/11/2018

Policija do kraja godine nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima. U poduzimanje aktivnosti uključen je maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

S obzirom na navedeno, a u cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, odnosno povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, kako na razini cijele Republike Hrvatske, tako i na području koje pokriva Policijska uprava Osječko – baranjska, a tako i Policijska postaja Našice, tijekom vikenda od 09.11.2018. godine od 06,00 sati do 12.11.2018. godine do 06,00 sati vršit će pojačane preventivno represivne aktivnosti usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje prekršaja vožnje uz prisutnost alkohola u krvi.

Pozicije na kojima će se vršiti nadzor vozača odredit će se sukladno vremenskoj i prostornoj analizi počinjenih prekršaja vožnje uz prisutnost alkohola u krvi i prometnih nesreća koje su se dogodile upravo zbog vožnje uz prisutnost alkohola u krvi, sukladno iskustvima iz prethodnih godina.

Kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati Martinja, kada je na području Republike Hrvatske, na vožnju pod utjecajem alkohola i droga, ukupno kontrolirano 12.780 vozača. Od tog broja, pod utjecajem alkohola zatečeno je 848 vozača, a 20 vozača je odbilo alkotestiranje. Također, 11 vozača na preliminarnom testiranju na droge bilo je pozitivno, dok je 15 odbilo testiranje na droge. Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola bio je u dobnoj skupini od 18 do 24 godine – 231 vozača, od 31 do 40 godina – 225 vozača, 25 do 30 godina – 181 vozača itd. Najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,5 do 1,0 g/kg – 375 vozača.

VEZANI TEKSTOVI
06/11/2018

Za "Martinje" pojačane mjere u prometu

Proslave narodnog običaja krštenja mošta „Martinja“ obilježavat će se tijekom cijelog vikenda od 09.11.2018. godine do 12.11.2018. godine, a slijedom čega se i u cestovnom prometu očekuje veći broj sudionika koji će konzumirati alkoholna pića.

S obzirom na navedeno, a u cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, odnosno povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, kako na razini cijele Republike Hrvatske, tako i na području koje pokriva Policijska uprava Osječko – baranjska, a tako i Policijska postaja Našice, tijekom vikenda od 09.11.2018. godine od 06,00 sati do 12.11.2018. godine do 06,00 sati vršit će pojačane preventivno represivne aktivnosti usmjerene na sprječavanje i sankcioniranje prekršaja vožnje uz prisutnost alkohola u krvi.

Pozicije na kojima će se vršiti nadzor vozača odredit će se sukladno vremenskoj i prostornoj analizi počinjenih prekršaja vožnje uz prisutnost alkohola u krvi i prometnih nesreća koje su se dogodile upravo zbog vožnje uz prisutnost alkohola u krvi, sukladno iskustvima iz prethodnih godina.

VEZANI TEKSTOVI
12/10/2018

Pojačano postupanje Policije u nadzoru cestovnog prometa

Iz policije upozoravaju kako će se i ovog kao i protekloga vikenda kako na području cijele Republike Hrvatske tako i na području Policijske postaje Našice, u cilju smanjenja broja prometnih nesreća provoditi pojačano postupanje policije u nadzoru cestovnog prometa.

Na ovu obavijest iz policije dodajemo i jedno upozorenje za sve sudionike u prometu da prilagode vožnju uvjetima na cesti, za vrijeme vožnje ne telefoniraju te a ukoliko sjedaju za volan ne konzumiraju alkohol. Isto tako treba voditi računa o obaveznom vezanju sigurnosnim pojasevima uz napomenu kako se i na zadnjim sjedalima mora koristiti pojas. Za kraj moramo još jednom reći kako je zbog ljepšeg vremena na cestama i dalje povećan broj motociklista pa je dobro obratiti pozornost i na njih.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print