22/05/2020

Iz Osnovne škole Hinka Juhna Podgorač obavještavaju učenike od 1. do 4. razreda, roditelje i skrbnike kako će od ponedjeljka 25. 05. 2020. škola biti otvorena za održavanje nastave i to samo za učenike razredne nastave. Slijedom toga, nastava će početi u 8 sati u matičnoj i područnim školama. U Područnoj školi Budimci 1. i 3. razred imat će nastavu u 8 sati, a 2. i 4. razred u 13 sati zbog održavanja higijene u međusmjeni. Održavat će se nastava stranih jezika i vjeronauka.

Izvannastavnih aktivnosti, dopunske i dodatne nastave neće biti. Bit će osiguran i prijevoz učenika putnika, a raspored dovoza i odvoza je kao i dosadašnji. Raspored dovoza učenika može se pogledati na stranici škole. Ukoliko bude kakvih izmjena, one će također biti objavljene na stranici škole i u virtualnim učionicama. Iz škole apeliraju neka se  pročitaju priložene upute Ministarstva znanosti i obrazovanja i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te neka roditelji o tim uputama pouče djecu kod kuće (održavanje higijene: pranje ruku, držanje razmaka i drugo).

21/05/2020

Čekajući povratak mališana, područni vrtić Zvončić u sklopu zgrade Osnovne škole Hinka Juhna u samom centru Podgorača dobio je novo ruho. Kreativne i vrijedne odgojiteljice su se organizirale i uredile prilaz vrtiću kako bi iznenadile mališane. Uz dječje igralište, djeca su dobila još jedno mjesto za igru, na samom ulazu iscrtana je poznata dječja igra „školica“. Po povratku u vrtić, uz šareno i veseo obojan prilaz vrtiću, djeca će moći kvalitetno ispunjavati vrijeme boravka na zraku.

04/05/2020

Dana 03. svibnja 2020. godine u popodnevnim satima došlo je do požara na obiteljskoj kući u naselju Stipanovci u vlasništvu Đure Laslavića. Mjesto događaja obišao je općinski načelnik Goran Đanić. Načelnik Đanić je obećao da će se Općina Podgorač uključiti u obnovu obiteljske kuće koja je oštećena u požaru, odnosno da će Općina Podgorač odobriti jednokartnu financijsku pomoć za obnovu navedene kuće.

Ujedno ističe da će se organizirati i prikupljanje financijskih donacija po svim naseljima Općine Podgorač. Shodno tome financijske donacije će od danas za naselje Stipanovci prikupljati DVD Stipanovci, a za ostala naselja u Općini Podgorač volonteri. Sukladno navedenom događaju načelnik Đanić poziva sve mještane Općine Podgorač i sve ljude dobre volje da se odazovu ovoj akciji i shodno svojim financijskim mogućnostima pomognu da se obnova obiteljskog doma što prije završi.

 

Foto: ilustracija

29/04/2020

U naselju Stipanovci započeli su radovi na rekonstrukciji nogostupa. Vrijednost radova utvrđena je u iznosu od 80.000,00 kuna. Radove izvodi tvrtka Temelj – obrt za građevinske radove iz Našica. Radovi bi trebali biti završeni u ugovorenom roku od 30 dana. Načelnik Goran Đanić izjavio je da unatoč novonastaloj situaciji Općina Podgorač obavlja svoje aktivnosti i planirane projekte, što dokazuje i rekonstrukcija nogostupa u Stipanovcima. Općina Podgorač će se i dalje zalagati da se u svim naseljima Općine Podgorač ravnomjerno ulaže u razvoj komunalne infrastrukture.

23/04/2020

U Podgoraču je održana sjednica Stožera Civilne zaštite Općine Podgorač. Na sjednici se raspravljalo o aktivnostima vezanim uz korona virus COVID-19. Shodno tome na sjednici je zaključeno da će se osobama starije životne dobi s područja Općine Podgorač koje nisu u mogućnosti samostalno otići kod liječnika u Podgorač i Košku ili obaviti poslove vezane uz plaćanje računa, podizanje mirovina i sl. u poštanskom uredu u Podgoraču, osigurati adekvatan prijevoz za obavljanje navedenih poslova.

Općinski načelnik Goran Đanić istaknuo je da se na području Općine Podgorač zbog nastale situacije zbog korona virusa trenutno ne obavlja javni prijevoz, a većina starijeg stanovništa nije u mogućnosti osigurati prijevoz u općinsko središte .

14/04/2020

U Podgoraču je postavljeno novo mobilno reciklažno dvorište. Vrijednost predmetnog dvorišta je 85.000,00 kuna. Mobilno reciklažno dvorište je pokretna jedinica koja služi odvojenom prikupljanju i skladištenju manjih količina iskoristivih i drugih vrsta optada iz kućanstva.

U mobilnom reciklažnom dvorištu moći će se besplatno odložiti razne vrste otpada, kao što su: ambalaža koja sadrži opasne tvari, kiseline, lužine, pesticidi, boje, ulja, tinte, ljepila i smole, baterije, drva koja sadrže opasne tvari, staklo, tekstil, deterdženti, kablovski vodići, tiskarski toneri, otpadne gume i oštri predmeti.

 

Općinski načelnik Goran Đanić izjavio je da je zadovoljan postavljenim mobilnim reciklažnim dvorištem iz razloga što će mještani Općine Podgorač moći sami razdavajti razne vrste otpada i time doprinjeti da se otpad ne odlaže na mjesta koja nisu za to predviđena. Ujedno napominje da je Općina Podgorač već ranije nabavila plave i zelene kante za razvrstavanje miješanog komunalnog optada te plastike i na taj način mještani već u svojim domaćinstvima odvajaju kućni otpad. Odvoz kućnog otpada, plastike i papira na području Općine odvozi komunalno poduzeće Našički park d.o.o. Našice.

01/04/2020

U općini Podgorač održan je sastanak Stožera civilne zaštite na kojem je doneseno kako će se dati izraditi plakati i letci koji će se polijepiti po Općini i putem njih apelirati svom stanovništvu da ostanu u svojim kućama, da izlaze samo u slučaju nužde te neka se ne okupljaju pred trgovinama dok se trenutna situacija vezana uz koronavirus ne smiri.

Načelnik Goran Đanić osvrnuo se na izdavanje propusnica te naglasio kako propusnice izdaju samo u iznimnim i hitnim situacijama. Na sastanku se raspravljalo i o nastalim problemima zbog zatvaranja poštanskog ureda u Budimcima. Stanovnici Budimaca i okolnih naselja zbog te odluke sada moraju dolaziti u Podgorač i stvaraju se nepotrebne gužve. Stoga će se zatražiti ponovno otvaranje poštanskog ureda u Budimcima.

Nadzornici civilne zaštite koji kontroliraju osobe u samoizolaciji podnijeli su izvješće Stožeru te naveli kako nije bilo kršenja mjera samoizolacije. Odlučeno je kako će se i uz suradnju s policijom dodatno pojačati kontrola osoba u samoizolaciji. Stožer apelira na sve koji se nalaze u inozemstvu, a ne moraju se nužno vraćati u Hrvatsku neka pričekaju s povratkom dok ova epidemija izazvana koronavirusom ne prođe.

20/03/2020

U naselju Razbojište započeli su radovi na rekonstrukciji nogostupa. Vrijednost radova utvrđena je u iznosu od 80.000,00 kuna. Radove izvodi tvrtka Temelj iz Našica.

Radovi bi trebali biti završeni u ugovorenom roku od 30 dana. Načelnik Đanić izjavio je da unatoč novonastaloj situaciji Općina Podgorač obavlja svoje aktivnosti i planirane projekte, što dokazuje i rekonstrukcija nogostupa u Razbojištu. Unatoč tome poduzimamo sve da se u svim naseljima Općine Podgorač ravnomjerno ulaže u razvoj komunalne infrastrukture.

20/03/2020

Jučer, 19. ožujka 2020. godine održana je sjednica Stožera civilne zaštite Općine Podgorač. Na sjednici su doneseni sljedeći zaključci:

  1. sukladno Odluci Stožera civilne zaštite Osječko – baranjske županije o provođenju mjera ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja, za provedbu navedenih mjera angažirati će se slijedeće osobe: Dejan Mitrić iz Razbojišta, B. Radića 55 i Zvonko Kuruc iz Podgorača, Petra Preradovića 10.,
  2. sva dječja igrališta na području Općine Podgorač će se ograditi i zatvoriti kako bi se onemogućio međusobni bliski kontakt djece na igralištu.
19/03/2020

Na području Opčine Podgorač aktiviran je Stožer civilne zaštite koji je svojim mještanima na raspolaganju 24 sata na dan. Kako je rekao načelnik Općine Podgorač Goran Đanić, u Stožeru se pridržavaju naputaka Nacionalnog i Županijskog stožera te provode donesene mjere.

Općina Podgorač osigurala je pokretnu trgovinu kako bi se najugroženijem stanovništvu dostavile potrebne namirnice te ukoliko dođe do veće potrebe, aktivirat će se i kroz program „Zaželi“. Civilna zaštita je u stanju pripravnosti te se razmatra i mobilizacija novih 20 članova ukoliko to bude potrebno. Isto tako u pripravnosti su i vatrogasci DVD-a Podgorač, Stipanovci i Kršinci koji će ustupiti svoja vozila.

Načelnik Đanić rekao je kako su aktivirali i volontere Crvenog križa Našice koji popisuju mještane kojima je potrebna pomoć u vidu odlaska u kupovinu potrebnih namirnica i lijekova.

“Preporučujem da osobe starije od 65 godina ne izlaze van te da se ne izlažu zarazi, nego da se jave Crvenom križu Našice koji će im kupiti potrebne lijekove i namirnice te im dostaviti na kućnu adresu. Molim ljude da ne zloupotrebljavaju ovu izvanrednu situaciju koja je zadesila cijeli svijet, Hrvatsku, a tako i našu Slavoniju.” – rekao je Goran Đanić.

Pošto su zatvoreni svi ugostiteljski lokali te pošto je Nacionalni stožer donio mjeru zabrane okupljana, načelnik Đanić uputio je apel mještanima neka se ne okupljaju i ne zadržavaju ispred trgovina.

Foto: arhiva