05/11/2019

Asfaltiranje i uređivanje dvaju ulica, vrijednosti oko 2,4 milijuna kuna, bit će završeno u roku od tri mjeseca, a dodatno će poboljšati život stanovnicima mjesta Budimci, koje pripada općini Podgorač. Vukovarska i Mlinska ulica vode prema velikom broju kućanstava, a trenutno su jedne od 10 planiranih ulica za obnovu.

„Jednu ulicu nam sufinancira Ministarstvo graditeljstva sa 391 000 kuna, a drugu ulicu sufinancira Ministarstvo regionalnog razvoja sa 120 000 kuna. Ostatak izvornih sredstava je iz proračuna Općine Podgorač. Do sada smo isprojektirali već desetak ulica, a za to imamo i građevinske dozvole.” – rekao je načelnik Općine Podgorač Goran Đanić podsjetivši da su prošle godine započeli sa radovima u Poganovcima, gdje je asfaltiranje jedne ulice koštalo 1,2 milijuna kuna, uz stopostotno sufinanciranje EU.

„Ovim projektom obuhvaćeno je rušenje postojeće konstrukcije, makadamskog puta, odnosno izrada novog modernog kolnika sa asfaltnim zastorom u širini od 5,5 metara. Ako nas vrijeme posluži do početaka sljedeće godine ćemo završiti sa radovima barem u jednoj ulici.” – objašnjava Josip Korajac, dipl. ing. građ. iz tvrtke GRAVIA, izvođača radova. Osim nedavno započete izgradnje sanitarno – fekalne odvodnje u naselju Stipanovci, projekta vrijednog 3.5 milijuna kuna i sufinanciranog od strane Osječko – baranjske županije i Hrvatskih voda, planovi i radovi nastavljaju se u kontinuitetu.

„U samom početku izgradnje kanalizacijske odvodnje Općine Podgorač paralelno smo započeli i izgradnju vodovoda. Sada svi u Općini imaju pitku vodu, a uskoro će svi imati i kanalizacijsku odvodnju. Ovo je jedan veliki trenutak za cjelokupnu Općinu.” – rekao je načelnik dodavši da sada u Podgoraču svaka kuća ima vodovod, no što se tiče odvodnje, nakon radova u Stipanovcima radovi se nastavljaju i u Razbojištu, Bijeloj Lozi, Budimcima i Poganovcima. Dalje se kreće na projektiranje rekonstrukcije nogostupa u Podgoraču, vrijednosti između 7 i 8 milijuna kuna, rekonstrukciji groblja, odnosno mrtvačnice u Podgoraču, čija je vrijednost oko 7 milijuna kuna, a u tijeku je i projektiranje sportskog centra težine 8 milijuna kuna.

„Rekonstrukciju nogostupa u naselju Budimci planiramo započeti krajem idućeg tjedna, a do kraja mjeseca započet ćemo sa rekonstrukcijom vatrogasnog centra u Podgoraču, čija je vrijednost oko 6 milijuna kuna. U planu je još jedan projekt od 6 milijuna kuna, a radi se o izgradnji ceste u industrijskoj zoni, odnosno poslovnoj zoni u Podgoraču, koja spada pod projekt „Slavonija” – zaključio je najavljeno Đanić dodavši da trenutno u Općini Podgorač imaju projekte u vrijednosti od 50 milijuna kuna.

VEZANI TEKSTOVI
31/10/2019

Povodom obilježavanja blagdana Svih svetih, izaslanstvo Općine Podgorač okupilo se na mjesnom groblju u Podgoraču. Kod središnjeg križa polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odali su počast svim poginulim hrvatskim braniteljima, kao i svim preminulim mještanima Općine Podgorač.

Ljiljana Zidar, predsjednica Vijeća Općine Podgorač, je, između ostalog, izjavila. „Danas smo se okupili ovdje povodom blagdana Svih svetih kako bismo odali počast svim našim braniteljima, čija se djela ne smiju zaboraviti, ali i svim preminulim mještanima cjelokupne Općine Podgorač.”

VEZANI TEKSTOVI
28/10/2019

Danas je, s početkom u 10 sati, provedeno svečano obilježavanje početka radova na izgradnji sanitarno – fekalne odvodnje naselja Stipanovci. Ovaj veliki projekt zahtijevao je iznos od 3.5 milijuna kuna, a sufinancirali su ga Osječko – baranjska županija i Hrvatske vode. Osim za Stipanovce, projektira se i odvodnja za cjelokupno područje Općine Podgorač.

Na obilježavanju početka radova prisutni su bili načelnik Općine Podgorač, Goran Đanić, zamjenik direktora vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu Osijek, Mario Spajić, predsjednik Uprave “Našičkog vodovoda” Oto Dudjak i član Uprave Mario Repinc, te općinski vijećnici Općine Podgorač. Načelnik Đanić ističe da je zadovoljan dosadašnjom dinamikom, koja je započela još prije 14 godina izgradnjom početnog sustava kanalizacijske odvodnje.

“U samom početku izgradnje kanalizacijske odvodnje Općine Podgorač paralelno smo započeli i izgradnju vodovoda. Sada svi u Općini imaju pitku vodu, a uskoro će svi imati i kanalizacijsku odvodnju. Ovo je jedan veliki trenutak za cjelokupnu Općinu. U Podgoraču sada svaka kuća ima vodovod, a, što se tiče odvodnje, nakon radova u Stipanovcima krećemo na Razbojište, Bijelu Lozu, Budimce i Poganovce.” – između ostalog je izjavio načelnik Općine Podgorač Goran Đanić, zahvalivši Hrvatskim vodama kao suinvestitorima, Našičkom vodovodu na odličnoj suradnji, te Osječko – baranjskoj županiji na potpori.

Predsjednik uprave Našičkog vodovoda, Oto Dudjak, istaknuo je da je postavljanje kanalizacije teži posao od postavljanja vodovoda, pa bi, kaže, radovi mogli potrajati duže.

“Ovim projektom će biti riješena i kanalizacija i pročišćavanje otpadnih voda za naselje Stipanovci, što je jedan kompleksan posao u kojem postižemo visoki standard koji od nas zahtijeva EU.” – rekao je predsjednik uprave Našičkog vodovoda, Oto Dudjak.

Mario Spajić, zamjenik zamjenik direktora Vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu Osijek, obratio se u ime Hrvatskih voda.

“Hrvatske vode, zajedno sa javnim isporučiteljima vodnih usluga i jedinicama lokalne samouprave, sudjeluju u sufinanciranju projektiranja i izgradnje sustava javne vodoopskrbe i javne odvodnje. Omjer sufinanciranja je 80% od strane Hrvatskih voda, a 20% od strane javnog isporučitelja vodnih usluga i jedinice lokalne samouprave.” – izjavio je Mario Spajić.

VEZANI TEKSTOVI
28/10/2019

Ove subote je u sportskoj dvorani OŠ Hinko Juhn u Podgoraču održana 29. smotra folklora “Oj, jesenske duge noći”. Ovogodišnju smotru, koju organizira KUD Podgoračani pod pokroviteljstvom Općine Podgorač, okupila je 8 kulturno – umjetničkih društava. Uz domaćine, malu i veliku sekciju HKD Podgoračani, publici su se pjesmama i plesovima predstavili Zavičajni klub Zagoraca “Zagorec” Josipovac, KUD “Zdenac” Zdenci, KUU Voćin, HKD “Dika” Slatina, HKUD „Harkanovci” Harkanovci i KUD “Đeram” Viljevo.

Na početku smotre sve sudionike i mnogobrojnu publiku pozdravila je predsjednica HKD-a Podgoračani Zdenka Vukomanović, a nazočnima se obratio i načelnik Općine Podgorač i dopredsjednik županijske Skupštine Goran Đanić. Smotri su bili prisutni i i župnici župe sv. Nikole biskupa Podgorač velečasni Željko Benković i župe Presvetog trojstva Budimci velečasni Božidar Petrović, Igor Feldi ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Našice te općinski vijećnici. Također se prije same smotre služila sveta misa za sve sudionike, a nakon završetka održao se i domjenak u vatrogasnom domu DVD-a Podgorač gdje je nazočne zabavio tamburaški sastav „Kontra”.

Foto: ustupljene fotografije

VEZANI TEKSTOVI
25/10/2019

VEZANI TEKSTOVI
19/10/2019

Svečano obilježavanje završetka izgradnje vodoopskrbe na području Općine Podgorač održalo se u mjestu Poganovci, a tom prigodom načelnik Goran Đanić i gosti, dožupan Goran Ivanović, Oto Dudjak, predsjednik uprave Našičkog vodovoda i Mario Spajić, zamjenik direktora vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu Osijek popili su čašu pitke vode izravno iz hidranta.

Tim činom potvrđena je ispravnost vode kao i nova era za stanovnike Općine Podgorač. Jer do sada voda je u ova mjesta dolazila cisternama i na taj način su punili bunare, a problem su im na području općine bile velike suše i česte poplave.

Načelnik Goran Đanić zadovoljan je izvršenim radovima, te je napomenuo da Općina Podgorač raste i napreduje uz bok nekim većim mjestima i općinama.

“Prije 12 godina upustili smo se u ovaj posao, gdje smo mukotrpno i borbeno radili. Ovu investiciju realizirali smo zajedno sa Našičkim vodovodom i Hrvatskim vodama, te uz pomoć Osječko – baranjske županije. Oko 20 milijuna kuna vrijedan je ovaj projekt koji obuhvaća postavljanje više od 80 kilometara cijevi na području Opčine Podgorač.” – rekao je načelnik dodavši da je sada ispred svake obiteljske kuće položena vodovodna cijev. Priključak je besplatan, osim vodomjernog sata koji se ugovara u Našičkom vodovodu s mogućnošću otplate do 6 rata. Cijena priključka iznosi 2000 kuna, a obročno plaćanje pomoći će mještanima da lakše podnesu troškove priključenja.

“Naše službe su spremne ostvariti priključenje u kratkom roku, jer u jednom danu možemo obraditi i do 15 zahtjeva. Prema tome cijelo područje može se priključiti u razdoblju od mjesec do dva, a vrijeme priključenja ponajprije ovisi o interesu budućih korisnika.” – rekao je Oto Dudjak, predsjednik uprave Našičkog vodovoda.

“Općina Podgorač jedna je od manjih na području Osječko – baranjske županije, ali pokazuje svoju borbenost i žilavost jer bez osnovne infrastrukture nema ostanka na ovim područjima. Netko će reći možda je ovo kasno, no nije, treba stvoriti preduvjete za razvitak, a ova općina dokazuje da se i u mala mjesta isplati ulagati. Mi ovoga trenutka sa Hrvatskim vodama radimo na nekoliko aglomeracija na području naše Županije i ostvarujemo projekte vrijedne skoro milijardu i pol kuna, što predstavlja najveća ulaganja do sada. Prema tome idemo projekt po projekt, a građanima poručujem da se priključuju na vodoopskrbu kako bi investicije imale smisla.” – poručio je dožupan Goran Ivanović.

Ovo je još jedna općina koja pripada 80 postotnom području pokrivenom vodovodnom mrežom u Osječko – baranjskoj županiji, a projekti će se i dalje nastaviti realizirati dodao je u obraćanju Mario Spajić, zamjenik direktora vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu Osijek.

“Predstoji nam rješavanje problema odvodnje, za što su započele neke od aktivnosti. Dio kanalizacijske mreže je izgrađen u mjestima Stipanovci, Podgorač i Razbojište i aktivno se radi na nastavku izgradnje kanalizacijske mreže u naselju Stipanovci kao i aktivnosti vezane uz projektiranje pročišćavanje otpadnih voda u Podgoraču.” – dodao je Spajić.

Načelnik Đanić još je jednom pozvao ljude na priključenje vodopskrbnoj mreži jer ova investicija nema smisla ako se ljudi neće na nju priključiti. Sad općina kreće u nove investicije izgradnje kanalizacije, pročišćivača i gradnju akumulacijskog jezera.

VEZANI TEKSTOVI
16/10/2019

Općinski načelnik Općine Podgorač g. Goran Đanić potpisao je sa tvrtkom Grapa d.o.o. iz Osijeka Ugovor o izvođenju radova na adaptaciji nogostupa u naselju Bijela Loza. Vrijednost radova iznosi ukupno 300.000,00 kuna, a radovi bi trebali biti završeni do kraja 2019. godine. Općinski načelnik Goran Đanić napomenuo je da je adaptacija nogostupa u naselju Bijela Loza vrlo značajna za Općinu Podgorač, jer će se njihovom izgradnjom znatno poboljšati komunalna i društvena infrastruktura u predmetnom naselju.

VEZANI TEKSTOVI
09/10/2019

Općina Podgorač je putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja na objavljeni javni poziv za sufinanciranje projekata prema programu održivog razvoja lokalne zajednice u 2019. godini i poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanja komunalnog standarda u 2019. godini prijavila projekte „Rekonstrukcija kolnika i oborinske odvodnje Vukovarske ulice i Mlinske ulice u naselju Budimci”.

Konkretno radi se o nerazvrstanim cestama u vlasništvu Općine Podgorač. Planirana vrijednost projekata iznosi ukupno oko 2.000.000,00 kuna, a na natječajima su Općini Podgorač odobrena financijska sredstva u iznosu od 541.000,00 kuna. Shodno tome Općina Podgorač je u svom Proračunu za 2019. godinu osigurala vlastita financijska sredstva u iznosu od 1.500.000,00 kuna, te provela postupak javne nabave. Nakon provedenog postupka i odabira najpovoljnije ponude Općinski načelnik Općine Podgorač gosp. Goran Đanić sa tvrtkom GRAVIA d.o.o. iz Osijeka zaključio Ugovore o izvođenju radova na rekonstrukciji kolnika i oborinske odvodnje Vukovarske ulice i Mlinske ulice u naselju Budimci.

Općinski načelnik Goran Đanić izrazio je zadovoljstvo odobrenim sredstvima, te napomenuo da su predloženi projekti vrlo značajni za Općinu Podgorač, jer će se rekonstrukcijom kolnika i oborinske odvodnje u Vukovarskoj i Mlinskoj ulici znatno poboljšati komunalna infrastruktura, a mještanima osigurati bolji uvjeti života.

VEZANI TEKSTOVI
03/10/2019

Potpisan ugovor o izradi projekta uređenja i adaptacije groblja Podgorač

Općinski načelnik Općine Podgorač g. Goran Đanić potpisao je sa tvrtkom „Mikičić projekt“ d.o.o. iz Donjeg Miholjca Ugovor o izradi projekta uređenja i adaptacije groblja Podgorač, a ukupna vrijednost usluge za predmetni projekt utvrđena je u iznosu od 130.000,00 kuna.

Predviđenim projektom planira se na groblju u Podgoraču urediti postojeća mrtvačnica, kapelica, spomen obilježje i središnji križ. Ujedno se planira i izgradnja pješačkih staza i kolnih prilaza, parkirališta, postavljanje javne rasvjete, izgradnja cvjećarnice i hortikulturno uređenje. Izradom projekta uređenja i adaptacije groblja Podgorač ostvarit će se još jedan projekt koji će biti spreman za povlačenje sredstava iz Europske unije.

VEZANI TEKSTOVI
01/10/2019

Na 15. sjednici Općinskog vijeća Podgorač vijećnici su, kao najbitniju točku, prihvatili polugodišnji izvještaj o izvršenju općinskog proračuna za prvih šest mjeseci ove godine. „S ponosom mogu izvijestiti da je proračun u prvih šest mjeseci ostvaren u iznosu od gotovo 5 milijuna kuna, a još se većina prihoda prijavljenih prema resornim ministarstvima očekuje u nastavku godine. Možda se neće ostvariti planiranih 25 milijuna kuna, jer će sredstva iz projekta “Slavonija” vjerojatno stići nagodinu, ali će premašiti sve dosadašnje proračune.” – rekao je pročelnik Jurica Požega.

Vijeće je prihvatilo i izvješće o radu načelnika za isto razdoblje te prijedlog plana djelovanja Općine Podgorač u području prirodnih nepogoda za 2020. godine. Ovakav plan napravljen je po prvi puta, istaknuo je načelnik Goran Đanić. Prihvaćeno je, također, izvješće o stanju provedbe Provedbenog plana unaprijeđenja zaštite od požara za područje Općine Podgorač za ovu godinu, kao i izvješće o stanju zaštite od požara na području Općine Podgorač.

Načelnik je zahvalio na radu svim vatrogascima s područja podgoračke općine, a posebno onima koji su sudjelovali u intervencijama. Donesena je i odluka o broju korisnika i visini stipendije, tako će Općina Podgorač za ovu studijsku godinu dodijeliti 10 stipendija u iznosu 600 kuna mjesečno i to 5 stipendija za 1. godinu i 5 stipendija za ostale godine studija.

 

Foto: ustupljene fotografije

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print