19/10/2018

Danas je u Podgoraču održana svečana primopredaja vatrogasne cisterne DVD-u Podgorač. Nabavu cisterne za DVD Podgorač u vrijednosti 211 tisuća kuna financirale su Općina Podgorač i Osječko – baranjska županija.

Na primopredaji cisterne uz okupljene mještane, vatrogasce, općinske vijećnike bio je zamjenik župana Osječko – baranjske županije Goran Ivanović, a ključeve cisterne predsjedniku DVD Podgorač Josipu Mojzešu uručio je načelnik općine Podgorač Goran Đanić.

Načelnik Općine Podgorač Goran Đanić o potpori općine vatrogascima je između ostalog izjavio.

„Općina Podgorač je prijašnjih godina za vatrogastvo izdvajala 200 tisuća kuna, a ove godine smo podigli taj iznos na 350 tisuća kuna. Najvažnije je da vatrogastvo bude opremljeno određenom tehnikom za obranu od požara, poplava, ali i za razne tehničke intervencije. Značenje ovog vozila je veliko jer Općina Podgorač ima devet naselja, a vatrogasci s područja Općine Podgorač sudjeluju na raznim državnim tehničkim intervencijama na području Slavonije i baranje kao što su bili obrana od poplava u Osijeku, Vukovaru, izbjeglička kriza u Tovarniku i u Slavonskom Brodu opskrba pitkom vodom. Nabavom ovog vozila naši mještani sada mogu biti još sigurniji, Cilj općine je nabaviti slična vozila i za DVD Stipanovci i DVD Kršinci, ali nabaviti i novo kombi vozilo za DVD Podgorač. Nominirali smo uređenje prostora vatrogasnog doma i dogradnju i izgradnju garaže te vatrogasnog tornja na natječaj vrijednosti 5 milijuna kuna iz europskih fondova te se nadamo da će se to realizirati tijekom 2019. godine.”

Zamjenik župana Osječko – baranjske županije Goran Ivanović o podršci županije vatrogastvu je između ostalog istaknuo.

„Županijski program potpore vatrogastvu je dosta širok i velik te iznosi oko milijun i 200 tisuća kuna godišnje. Odlukom župana Ivana Anušića podigli smo cenzus potpore za nabavu vozila s 20 na 75 tisuća kuna tako da smo ove godine šest vatrogasnih društava opremili s vozilima. Za ovo vozilo 60 tisuća kuna je dala županija Osječko – baranjska, a 150 tisuća kuna Općina Podgorač. Ovakva vozila bi trebala postati standard dobrovoljnih vatrogasnih društava na našem području. Vozilo sa 6 vatrogasaca s visokotlačnom pumpom koje vrlo brzo stupa u gašenje požara ako do njega dođe. Raduje nas zajedničko sudjelovanje lokalne i regionalne samouprave i tako treba biti u budućnosti. U planu je da u slijedećih pet godina sva stožerna društva na području županije budu adekvatno opremljena.”

Predsjednik DVD Podgorač Josip Mojzeš o djelovanju DVD-a i značenju vozila je između ostalog izjavio.

„DVD Podgorač djeluje od 1904 godine i ima 56 aktivnih članova plus djeca i mladež. Naše su aktivnosti gašenje požara, prijevoz pitke vode, preventiva. Sudjelovali smo na mnogim intervencijama u Slavoniji i baranji od izbjegličke krize, prijevoza pitke vode u Slavonskom Brodu, obrana od poplava Vukovar, Osijek. Dodatno vozilo puno će nam značiti u podizanju naših mogućnosti preventive i gašenja požara.”

VEZANI TEKSTOVI
18/10/2018

Natječaj za dodjelu studentskih stipendija Općine Podgorač

Općina Podgorač raspisala je natječaj za dodjelu stipendija Općine Podgorač studentima za studijsku 2018./2019. godinu. Općina Podgorač dodijeliti će studentima sa područja Općine Podgorač ukupno 10 stipendija, od toga 5 stipendija studentima prve godine i 5 stipendija studentima kasnijih godina studija. Visina mjesečne stipendije za studente iznosi 600,00 kuna.

Pravo sudjelovanja na natječaju imaju redovni studenti:

– koji imaju državljanstvo Republike Hrvatske,

– sa prebivalištem na području Općine Podgorač,

– koji nisu korisnici neke druge stipendije ili studentskog kredita,

– prve godine ako imaju prosjek ocjena najmanje 4,00 u prethodne dvije školske godine, a ostali studenti ako imaju prosječnu ocjenu 3,00 u prethodnoj studijskoj godini,

– apsolventi za 1 godinu apsolventskih prava.

Kriteriji na temelju kojih se utvrđuje lista kandidata za dodjelu stipendija su:

– uspjeh na studiju, odnosno u srednjoj školi za studente prve godine,

– rezultati znanstveno – stručnog rada,

– socijalni status (prihod po članu obitelji).

Međusobna prava i obveze korištenja stipendije urediti će se Ugovorom.

Zahtjevi za dodjelu stipendija dostavljaju se u roku od 15 dana od dana objave natječaja na adresu: Općina Podgorač, Povjerenstvo za dodjelu stipendija Općine Podgorač, Trg P. Pejačevića 2, 31 433 Podgorač, s naznakom: “NATJEČAJ ZA DODJELU STIPENDIJA-NE OTVARATI”.

Zahtjevu za dodjelu stipendije potrebno je priložiti:

– presliku domovnice,

– uvjerenje o prebivalištu na području Općine Podgorač,

– presliku svjedodžbi trećeg i četvrtog razreda srednje škole za studente prve godine, a za ostale studente potvrdu o položenim ispitima i ocjenama iz prethodne studijske godine,

– izjavu o članovima zajedničkog domaćinstva sa izjavom da student i članovi njegovog domaćinstva u mjestu studiranja nemaju u vlasništvu ili suvlasništvu kuću ili stan,

– potvrdu Porezne uprave o visini dohotka za prethodnu godinu za sve članove zajedničkog kućanstva,

– potvrdu da je roditelj hrvatski branitelj ili invalid Domovinskog rata,

– uvjerenje o primanjima članova domaćinstva u prethodna tri mjeseca,

– dokaze o rezultatima znanstveno stručnog rada,

– uvjerenje o upisu u studijsku 2018. / 2019. godinu.

Prijedlog liste kandidata za dodjelu stipendija Općine Podgorač objaviti će se na oglasnoj ploči Općine Podgorač najkasnije u roku 15 dana od isteka roka za podnošenje zahtjeva za dodjelu stipendija.

Nepravodobni i nepotpuni zahtjevi neće se uzeti u razmatranje.

Zainteresirani kandidati mogu sve dodatne informacije dobiti svakim radnim danom u Upravnom odjelu za općinsku samoupravu i upravu, tel: 031/698-014.

Rok za prijavu istječe 2.11.2018. godine.

VEZANI TEKSTOVI
15/10/2018

Održana smotra folklora „Oj, Jesenske duge noći“ u Podgoraču

U subotu je u Podgoraču u Sportskoj dvorani Osnovne škole “Hinka Juhna” održana tradicionalna 28. Smotra folklora i narodnih običaja “Oj, jesenske duge noći”. Organizator ove manifestacije bio je HKD „Podgoračani“ pod pokroviteljstvom Općine Podgorač i Osječko – baranjske županije. Na smotri se okupio veliki broj posjetitelja koje su na početku manifestacije pozdravili predsjednica HKD „Podgoračani“ Zdenka Vukomanović i načelnik Općine Podgorač Goran Đanić.

Gledatelji su na smotri mogli uživati u raznolikim narodnim nošnjama, pjesmama i plesovima. U programu su sudjelovali HKD Podgoračani, HKD „Lisinski“ Našice, KUD „Starča“ Gornji Bogićevci i KUD „Klaruš“ Maruševec. Po završetku službenog dijela programa predsjednica HKD „Podgoračani Zdenka Vukomanović uručila je zahvalnice svim sudionicima i sponzorima, a nakon smotre nastavljeno je druženje uz Tamburaški sastav „Kočije“.

Predsjednica HKD „Podgoračani Zdenka Vukomanović“ o ovogodišnjem konceptu smotre je između ostalog izjavila.

„Ove godine htjeli smo pokazati kako u Hrvatskoj ima puno različitih folklornih, kulturnih tradicija koje treba pogledati te su nam došla društva iz Varaždinske i Brodsko – posavske županije. Nažalost neki najavljeni KUD-ovi nisu mogli doći, ali gosti koji su došli su pokazali širok spektar izvedbi i raznolikost programa i gledatelji stvarno mogu biti zadovoljni. Ovu smotru održavamo 28 godina bez prekida što je u današnje vrijeme rijetkost. Mogu reći da s Općinom Podgorač i načelnikom Goranom Đanićem jako lijepo surađujemo i nastaviti ćemo s ovim manifestacijama koje uz prikaz narodnih običaja, nošnji, plesova i pjesama raznih krajeva Hrvatske su prilika i za lijepo druženje.“

Načelnik Općine Podgorač Goran Đanić o manifestaciji je između ostalog izjavio.

„28. godinu za redom održavamo smotru folklora, na svima sam bio, a od toga na 13 kao načelnik i mogu reći da sam prezadovoljan i da je lijepo sudjelovati u smotrama folklora. Općina Podgorač će i dalje podržavati ovu manifestaciju, a moram pohvaliti predsjednicu HKD „Podgoračani“ Zdenku Vukomanović, sve KUD-ove koji su sudjelovali u programu i sve ljude koji su bili uključeni u organizaciju. Vidjeli smo i mlade KUD-ovce koji su otvorili smotru i mlade tamburaše koji polako postaju okosnica KUD-a i to mi je izuzetno drago da u Podgoraču mladost postaje nositelj kulturno umjetničkog života.“

 

VEZANI TEKSTOVI
10/10/2018

VEZANI TEKSTOVI
08/10/2018

Danas je na kod središnjeg križa na groblju u Podgoraču polaganjem vijenaca i paljenjem svijeće za sve poginule branitelje u Domovinskom ratu, te za sve umrle obilježen Dan neovisnosti.

Vijence je položilo i zapalilo svijeće izaslanstvo Općine Podgorač predvođeno Općinskim načelnikom Goranom Đanićem, zamjenicima općinskog načelnika, te članovima Općinskog vijeća Općine Podgorač.

Nakon polaganja vijenca načelnik Općine Podgorač Goran Đanić među ostalim je naglasio.

„Ovo je veliki dan u povijesti Republike Hrvatske kada je 1991. godine na današnji dan Hrvatski Sabor donio odluku o nepriznavanju zakona tadašnje SFRJ i raskidu državnopravnih veza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Na današnji dan odajemo počast svim Hrvatskim braniteljima i svim hrvatskim civilima koji su stradali u Domovinskom ratu. Ne smije nam se događati da to zaboravljamo i zbog toga nje u redu što tako malo ljudi dođe na ovakva obilježavanja. Putem medija i na druge načine smo obavijestili javnost, pa mi je iz tih razloga stvarno žao što se ne dođe odati počast u većem broju svim hrvatskim poginulim braniteljima ne samo u Općini Podgorač nego širom Republike Hrvatske. Sigurno, ovo je veliki dan za Republiku Hrvatsku te ovakvi događaji se moraju obilježiti barem polaganjem vijenca i paljenjem svijeća. Ovom prilikom želim svim žiteljima Općine Podgorač, Osječko – baranjske županije i Republike Hrvatske kao općinski načelnik i potpredsjednik Skupštine Osječko – baranjske županije čestitati Dan neovisnosti.” – rekao je nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća načelnik Goran Đanić.

Polaganje vijenaca u Podgoraču

VEZANI TEKSTOVI
04/10/2018

Počinje izgradnja javne rasvjete u Poduzetničkoj zoni „Podgorač”

Općina Podgorač je na raspisani javni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanja komunalnog standarda u 2018. godini, dana 01. ožujka 2018. godine podnijela zahtjev za sufinanciranje projekta „Izgradnja javne rasvjete u poduzetničkoj zoni Podgorač“. Na temelju podnesenog zahtjeva Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja je odobrilo Općini Podgorač sredstva za sufinanciranje predmetnog projekta u iznosu od 352.000,00 kuna. Shodno tome Općina Podgorač je provela postupak jednostavne nabave, te je nakon provedenog postupka i odabira najpovoljnije ponude Općinski načelnik Općine Podgorač gosp. Goran Đanić sa tvrtkom Elektro – Lovošević d.o.o. iz Našica zaključio Ugovor o izvođenju radova na Izgradnji javne rasvjete u Poduzetničkoj zoni „Podgorač“. Vrijednost radova utvrđena je u iznosu od 488.987,50 kuna, a rok izvođenja radova je 30 kalendarskih dana.

VEZANI TEKSTOVI
27/09/2018

Općinski načelnik Općine Podgorač g. Goran Đanić potpisao je s predsjednikom Dobrovoljnog vatrogasnog društva Podgorač gosp. Josipom Mojzešom ugovor o sufinanciranju nabave vatrogasne cisterne u vrijednosti 150.000,00 kuna. Predsjednik DVD-a Podgorač Mojzeš se zahvalio Općini Podgorač na izdvojenim sredstvima, te napomenuo da će se u što je moguće kraćem roku nabaviti vatrogasna cisterna koja je neophodna za prevenciju zaštite od požara.

Načelnik Đanić je izrazio veliko zadovoljstvo što će Općina Podgorač zajedno s DVD-om Podgorač nabaviti vatrogasno vozilo, te postići još veću sigurnost u zaštiti mještana i imovine s područja Općine Podgorač i šire.

VEZANI TEKSTOVI
18/09/2018

Obavijest o provođenju deratizacije na području Općine Podgorač

U cilju što učinkovitijeg suzbijanja štetnih glodavaca, ovlaštena tvrtka za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju IBIS usluge d.o.o. obaviti će akciju sustavne deratizacije – jesenski tretman na području Općine Podgorač, a sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i Pravilniku o načinu provedbe obavezne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije. U vezi s gore navedenim Općinski načelnik Općine Podgorač gosp. Goran Đanić obavještava mještane Općine Podgorač da će se na području Općine Podgorač u svim naseljima: Podgorač, Stipanovci, Kelešinka, Kršinci, Razbojište, Ostrošinci, B. Loza, Budimci i Poganovci obavljati poslovi sustavne deratizacije i to počevši sa danom 18. rujna 2018. godine. Završetak radova predviđa se do 25. rujna 2018. godine, odnosno ovisno o nepovoljnim vremenskim prilikama radovi će se produžiti prema potrebi.

Trovanje glodavaca biti će izvršeno zatrovanim mamcem antikoagulantom II. generacije. Antidot je vitamin K1.

Poslove sustavne deratizacije u potpunosti financira Općina Podgorač. Općinski načelnik Općine Podgorač u cilju učinkovitijeg uspjeha provođenja akcije poziva mještane da podupru akciju provođenja sustavne deratizacije, te omoguće djelatnicima IBIS usluga d.o.o. da postave mamce, da se pridržavaju uputa o mjerama opreza i zaštite, načinu postupanja s domaćim životinjama tijekom deratizacije, o zabrani diranja i premještanja postavljenih meka.

VEZANI TEKSTOVI
14/09/2018

Započeli su radovi na izgradnji parkirališta na groblju u Podgoraču, a radove izvodi tvrtka „Grapa„ d.o.o. iz Osijeka. Vrijednost  radova utvrđena je u ukupnom iznosu od 350.000,00 kuna, a rok za izvođenje radova je 30 radnih dana. Načelnik Općine Podgorač Goran Đanić izrazio je zadovoljstvo što je Općina Podgorač i ove godine u Proračunu za 2018. godinu mogla osigurati financijska sredstva za izgradnju predmetnog parkirališta, te se zahvaljuje svim vijećnicima koji su podržali Proračun za 2018. godinu  koji je razvojni i u kojem je između ostaloga obuhvaćeno i ulaganje u razvoj komunalne infrastrukture.

VEZANI TEKSTOVI
12/09/2018

Održana 9. sjednica Općinskog vijeća Općine Podgorač

Danas je u prostorijama Općine Podgorač održana 9. sjednica Općinskog vijeća Općine Podgorač.

Na dnevnom redu je bilo 8 točaka dnevnog reda:

1. Prijedlog Polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna Općine Podgorač za razdoblje 1. siječnja do 30. lipnja 2018. godine

2. Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja u projekt „Rekonstrukcija dogradnja i nadogradnja javne građevine – DVD Podgorač (dom, spremište i garaža)”

3. Prijedlog Zaključka o broju korisnika i visini stipendije Općine Podgorač za studijsku 2018./2019. godinu

4. Izvješće o stanju zaštite od požara na području Općine Podgorač

5. Izvješće o stanju provedbe Provedbenog plana unaprijeđenja zaštite od požara za područje Općine Podgorač za 2018. godinu

6. Izvješće o radu Općinskog načelnika Općine Podgorač za razdoblje od 1.1. do 30.6.2018.

7. DVD Podgorač zamolba za odobrenje financijskih sredstava za nabavu vatrogasne cisterne

8. Inicijative, pitanja i prijedlozi

O odlukama donesenim na sjednici načelnik Općine Podgorač Goran Đanić je između ostalog izjavio.

„Najvažnija nam je bila druga točka dnevnog reda Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja u projekt Rekonstrukcija dogradnja i nadogradnja javne građevine – DVD Podgorač dom, spremište i garaža. Javili smo se na natječaj za dobivanje sredstava iz EU fondova unutar mjere 7 Temeljnih usluga obnove sela u ruralnim područjima iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. gdje očekujemo preko 2 milijuna kuna. Ovo je jedna velika kapitalna investicija na području Općine Podgorač. Radi se o rekonstrukciji vatrogasnog doma, opremanju i rekonstrukciji vatrogasnog tornja i garaže. Ovom rekonstrukcijom dobivamo moderno opremljenu salu za sva kulturna i društvena događanja u općini Podgorač, imati ćemo dodatne uredske prostorije u vatrogasnoj zgradi te veću vatrogasnu garažu sa zatvorenim garažnim mjestima. Važna je i nabava vatrogasne cisterne za koju će općina izdvojiti 150 tisuća kuna, a pomoći će nam i Osječko – baranjska županija koja je izdvojila 60 tisuća kuna.

Proveli smo mnoge projekte u prvih 6 mjeseci, a najvažniji su početak izgradnje poslovne zone s radovima na izgradnji vodovoda i kanalizacije. Ovih dana ćemo početi izgradnju javne rasvjete i do kraja godine se nadamo plinifikaciji zone. Krajem godine ili početkom slijedeće trebamo početi s izgradnjom ceste u poslovnoj zoni. Taj projekt je uvršten u program Slavonija Vlade Republike Hrvatske u kojem su osigurana sredstva. Nadam se da će do ljeta slijedeće godine zona biti za upotrebu i da ćemo početi s dodjelom parcela poduzetnicima i zapošljavanjem ljudi.”

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print