10/12/2019

Čak ni današnja kiša nije omela početak radova na jednom od najvećih projekata u Općini Podgorač, koji kako je i načelnik Đanić istaknuo, neće bitno utjecati na gospodarski razvitak Općine, ali će na viši nivo dići društveni i kulturni život mještana. Rekonstrukcija vatrogasnog centra u naselju Podgorač vrijednosti oko 5 milijuna kuna, još jedna je u nizu investicija, u sklopu koje će se urediti mjesni dom, spremište, ali će se i dograditi nekoliko vatrogasnih garaža. Sve to doprinijet će i cjelokupnom uređenju samog središta mjesta Podgorač, ujedno i Općine Podgorač.

„Rekonstrukcija vatrogasnog centra u naselju Podgorač prikazuje uporan rad mene kao načelnika, mojih suradnika, vijećnika, konzultantske tvrtke i povlačenje europskih sredstava. Ovaj projekt vrijednosti je oko 5 milijuna kuna koje smo povukli i Europske unije, dakle to su bespovratna sredstva u stopostotnom iznosu, koji sigurno, za razvoj naše općine u ekonomskom smislu neće imati učinak, ali u svim drugim stavkama, poput kulturnog, sportskog, rekreativnog rada udruga, zasigurno će služiti svrsi.” – rekao je načelnik Goran Đanić koji smatra da je ovaj projekt jednako značajan i za Osječko – baranjsku županiju. Na samom otvorenju radova najavljeni su i oni koji slijede, poput rekonstrukcije nogostupa od oko 7,5 milijuna kuna, zatim rekonstrukcije mjesnog groblja od 7,5 milijuna kuna, izgradnje sportskog centra vrijednosti oko 8 milijuna kuna, izgradnje ceste u zoni od gotovo 7 milijuna kuna te velik broj nerazvrstanih cesta. Također, iz Općine su poručili da nestrpljivo očekuju i prihvaćanje te ponovnu realizaciju projekta „Zaželi”.

„Trenutno se radi na rekonstrukciji kanalizacije u naselju Stipanovci, a 2020. očekujemo početak izgradnje kanalizacije i u mjestu Razbojište. Napominjem da smo u proteklom periodu položili preko 80 km cjevovoda kojim smo riješili najvažnije pitanje, a to je vodoopskrba Općine Podgorač. Do sada smo plinificirali tri mjesta, a nadamo se da će iduće godine započeti i plinifikacija Razbojišta.” – dodao je načelnik te najavio da bi DVD kompleks trebao biti dovršen do kraja devetog mjeseca 2020. godine. Ipak na to uvelike utječu vremenski uvjeti, pa će se o točnom završetku radova više znati u proljeće. Izvođač radova je Tehno – elektro d.o.o. iz Đakova, respektabilna tvrtka koja iza sebe ima poslovne rezultate, pa se načelnik nada da će radovi ovdje biti uspješno i kvalitetno izvedeni.

Podsjetimo, prije nekoliko dana usvojen je i proračun Općine za 2020. godinu težak više od 25 milijuna kuna u koji nisu uračunati pripremljeni projekti ukupne vrijednosti oko 50 milijuna kuna.

VEZANI TEKSTOVI
09/12/2019

U Općini Podgorač organiziran je svečani prijem studenata koji su ostvarili pravo na stipendiju, prilikom čega su se potpisali i Ugovori o dodjeli stipendija Općine Podgorač studentima za studijsku godinu 2019./2020. Dodijeljeno je ukupno osam stipendija onima koji su se najviše istaknuli, te koji su zadovoljili određene uvjete i kriterije.

Zadovoljni studenti sa osmijehom su prihvatili zaslužene stipendije, koje će im, kažu, biti od velike koristi prilikom raspoređivanja troškova stanarine, režija, prijevoza i džeparca. Općina Podgorač svake godine studentima dodjeljuje stipendije u iznosu od 600 kuna, a upravo zbog cilja da u Općini Podgorač bude što više visokoobrazovanih ljudi. Kako bi se što više takvih ljudi zadržalo na području općine, načelnik Goran Đanić istaknuo je da Općina Podgorač ulaže sredstva u opremanje poduzetničke zone i komunalne infrastrukture.

„Sretan sam što i ove godine možemo dodijeliti stipendije studentima iz našeg kraja. Predvidjeli smo ih deset, ali isplaćeno je osam stipendija prijavljenim studentima. Dobra je vijest da će se u idućoj studentskoj godini studentske stipendije povećati sa 600 na 800 kuna.” – najavio je načelnik, Goran Đanić.

VEZANI TEKSTOVI
09/12/2019

Obavještavaju se umirovljenici iz Stipanovaca da će se vršiti isplata božićnica za 2019. godinu za naselje Stipanovci 09. prosinca 2019. godine (ponedjeljak) u prostorijama Vatrogasnog doma u vremenu od 10,00 do 13,00 sati te u naselju Kršinci u prostorijama stare škole u vremenu od 13,30 do 15,00 sati. Svaki umirovljenik s područja Općine Podgorač dobit će božićnicu u iznosu od 150,00 kuna.

Pravo na dodjelu imaju svi umirovljenici koji imaju prebivalište na području Općine Podgorač, te su dužni ponijeti sa sobom osobnu iskaznicu, OIB i riješenje o mirovini ili zadnji odrezak. Umirovljenici koji imaju pravo na božićnicu, a nisu u mogućnosti doći navedenoga dana istu mogu podići u vremenu od 16. do 20. prosinca 2019. godine u prostorijama Općine Podgorač u Podgoraču.

Raspored daljnje podjele božićnica po naseljima:

  • Stipanovci – 09. prosinca 2019. (ponedjeljak) 10,00-13,00 h (prostorije Vatrogasnog doma)
  • Kršinci – 09. prosinca 2019. (ponedjeljak) 13,30-15,00 h (prostorije stare škole)
  • Podgorač – 10. prosinca 2019. (utorak) 8,00-14,00 h (prostorije Općine Podgorač)
  • Kelešinka – 10. prosinca 2019. (utorak) 14,30-15,00 h (prostorije Vatrogasnog doma)
  • Razbojište – 11. prosinca 2019. (srijeda) 8,00-10,00 h (prostorije Vatrogasnog doma)
  • Ostrošinci – 11. prosinca 2019. (srijeda) 11,30-14,30 h (prostorije Društvenog doma)
  • Budimci – 12. prosinca 2019. (četvrtak) 8,00-14,00 h (prostorije Osnovne škole)
  • Poganovci – 13. prosinca 2019. (petak) 8,00-12,00 h (prostorije Društvenog doma)
  • Bijela Loza – 13. prosinca 2019. (petak) 12,30-14,30 h (prostorije Društvenog doma)
VEZANI TEKSTOVI
05/12/2019

Općinski načelnik Općine Podgorač g. Goran Đanić  sa suradnicima obišao je radove na  izgradnji sanitarno-fekalne odvodnje u ulici M. A. Reljkovića u Stipanovcima. Za izvođenje predmetnih radova ugovorena je cijena u iznosu od 489.302,00  kuna, a radovi bi trebali biti završeni do kraja tekuće godine.

Načelnik Đanić ističe da  će se i tijekom 2020. godine nastaviti  radovi, te u potpunosti biti završena izgradnja kanalizacijske mreže u naselju Stipanovci, a za što je Općina Podgorač u Proračunu za 2020. godinu predvidjela financijska sredstva. 

VEZANI TEKSTOVI
04/12/2019

Na 17. sjednici Općinskog vijeća održanoj u Podgoraču, raspravljalo se o 20. točaka dnevnog reda. Iako pomalo već u blagdanskom tonu, okupljeni vijećnici ozbiljno su se uhvatili donošenja odluka. „Na dnevnom redu imali smo nekoliko točaka, no najbitnije točke su rebalans proračuna i prijedlog proračuna za 2020. godinu koji je respektabilan, 25 milijuna kuna, iako u njemu nisu obuhvaćeni napisani budući projekti.” – rekao je načelnik Općine Podgorač, Goran Đanić rekavši da će projekte vrijedne skoro 50 milijuna kuna u proračun uvesti kad za to budu raspisani natječaji EU fondova. Proračun se trenutno najviše odnosi na rekonstrukciju, izgradnju i obnovu općinskih naselja te pomoći građanima.

„U Stipanovcima kreće rekonstrukcija kanalizacije, dijela mrtvačnice te nastavak rekonstrukcije nogostupa, ali i druge stvari poput renoviranja mjesnog doma. U Kršincima je na redu izgradnja vatrogasnog spremišta, dok u Ostrošincima radimo nogostup. U naselju Razbojište, također uređujemo nogostup, ali u planu je i izgradnja fontane. Također u ovom mjestu imamo i prijedlog za rekonstrukciju ceste u ulici Vladimira Nazora. U Bijeloj Lozi radit ćemo na rekonstrukciji staze u ulici Branka Kolara, te od mosta do groblja. Velika novost svakako je postavljanje video nadzora u Stipanovcima i Budimcima, jer imamo zabilježene slučajeve vandalizma, pa je to uistinu potrebno, jer se uništava javno dobro.” – izjavio je načelnik.

U Poganovcima se gradi cesta u vrijednosti skoro 1,5 milijun kuna, a tamo će se urediti i mjesni dom, te izgraditi fontana. U glavnom mjestu općine, Podgoraču, radi se na opremanju Vatrogasnog doma, čije otvaranje radova slijedi uskoro. Osim infrastrukture u proračun je uračunata i briga za mještane, kroz program „Zaželi”, te potrebe sportskih, društvenih i drugih udruga. Također osigurane su božićnice, uskrsnice te stipendije kao i pokloni za blagdan sv. Nikole.

„Moramo biti skromni, ali također, moram istaknuti da sam zadovoljan. Nadam se da ćemo sve uspjeti realizirati.” – rekao je načelnik Goran Đanić.

VEZANI TEKSTOVI
22/11/2019

Na sjednici Općinskog vijeća Općine Podgorač jednoglasno je prihvaćen prijedlog Odluke o davanju suglasnosti na provedbu projekta i sklapanje Ugovora o partnerstvu na projektu „Poboljšanje vodno – komunalne infrastrukture aglomeracije Našice”.

„S obzirom na to da je Našički vodovod strateški partner Općini Podgorač, Općina podržava sve investicije i projekte Našičkog vodovoda. Mi kao Općina podržavamo svako povlačenje novca iz EU fondova koji se ulaže u naše područje, pogotovo ovakav kapitalno povijesni investicijski projekt za Grad Našice i susjedne općine .”– istaknuo je općinski načelnik Goran Đanić i pojasnio da bez obzira što se investicije ne provode na području Općine Podgorač, projekt ima važan značaj za mještane. Tako će se njegovom realizacijom, u dogledno vrijeme, posredno poboljšati vodoopskrba, ali i kvaliteta vode i na podgoračkom području.

 

Foto: arhiva

VEZANI TEKSTOVI
20/11/2019

Potpisan ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji, dogradnji i nadogradnji DVD-a Podgorač

Općina Podgorač je 2018. godine, temeljem Pravilnika o provedbi Mjere 7 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima„ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. godine i Natječaja za provedbu podmjere 7.4.“Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu” – provedba tipa operacije 7.4.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo , uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu.” – sektor lokalna infrastruktura, podnijela Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju zahtjev za potporu za projekt „Rekonstrukcija, dogradnja i nadogradnja DVD Podgorač (dom, spremište i garaža).

Nakon provedene administrativne obrade Zahtjeva za potporu utvrđeno je da je isti pozitivno ocijenjen, te da je procijenjeni iznos potpore 5.296.688,13 kuna. Shodno tome Općinski načelnik Općine Podgorač g. Goran Đanić je u Vodicama dana 20. svibnja 2019. godine sa Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju zaključio Ugovor o financiranju predmetne mjere.

Općina Podgorač provela je otvoreni postupak javne nabave te je nakon provedenog postupka i odabira najpovoljnije ponude Općinski načelnik Općine Podgorač gosp. Goran Đanić sa tvrtkom TEHNO – ELEKTRO iz Đakova, zaključio Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji, dogradnji i nadogradnji DVD-a Podgorač.

Predviđenim projektom planira se urediti Dobrovoljno vatrogasno društvo Podgorač na način da će se rekonstruirati i dograditi garaža, spremište, uredi, toranj, učionica i sanitarni čvorovi. Na taj način vatrogasci će imati bolje uvjete rada i na bolji način će se zadovoljiti uvjeti sigurnosti stanovništva. Bitno je naglasiti da će i kulturno umjetnička društva, gospodarski subjekti, stanovnici Općine, te ostale udruge moći koristiti uređen objekt za sastanke, zabave i druge aktivnosti u naselju.

Načelnik Đanić je istaknuo zadovoljstvo što je Općina Podgorač ostvarila jedan od najvećih projekata za povlačenje financijskih sredstava iz Europske unije. Općina Podgorač vodi računa o ravnomjernom razvoju komunalne i društvene infrastrukture za podizanje kvalitete života mještana u svim naseljima, što dokazuje da će se i ubuduće na fondove EU nominirati razni projekti za koje imamo ishođenu potrebnu dokumentaciju.

VEZANI TEKSTOVI
05/11/2019

Asfaltiranje i uređivanje dvaju ulica, vrijednosti oko 2,4 milijuna kuna, bit će završeno u roku od tri mjeseca, a dodatno će poboljšati život stanovnicima mjesta Budimci, koje pripada općini Podgorač. Vukovarska i Mlinska ulica vode prema velikom broju kućanstava, a trenutno su jedne od 10 planiranih ulica za obnovu.

„Jednu ulicu nam sufinancira Ministarstvo graditeljstva sa 391 000 kuna, a drugu ulicu sufinancira Ministarstvo regionalnog razvoja sa 120 000 kuna. Ostatak izvornih sredstava je iz proračuna Općine Podgorač. Do sada smo isprojektirali već desetak ulica, a za to imamo i građevinske dozvole.” – rekao je načelnik Općine Podgorač Goran Đanić podsjetivši da su prošle godine započeli sa radovima u Poganovcima, gdje je asfaltiranje jedne ulice koštalo 1,2 milijuna kuna, uz stopostotno sufinanciranje EU.

„Ovim projektom obuhvaćeno je rušenje postojeće konstrukcije, makadamskog puta, odnosno izrada novog modernog kolnika sa asfaltnim zastorom u širini od 5,5 metara. Ako nas vrijeme posluži do početaka sljedeće godine ćemo završiti sa radovima barem u jednoj ulici.” – objašnjava Josip Korajac, dipl. ing. građ. iz tvrtke GRAVIA, izvođača radova. Osim nedavno započete izgradnje sanitarno – fekalne odvodnje u naselju Stipanovci, projekta vrijednog 3.5 milijuna kuna i sufinanciranog od strane Osječko – baranjske županije i Hrvatskih voda, planovi i radovi nastavljaju se u kontinuitetu.

„U samom početku izgradnje kanalizacijske odvodnje Općine Podgorač paralelno smo započeli i izgradnju vodovoda. Sada svi u Općini imaju pitku vodu, a uskoro će svi imati i kanalizacijsku odvodnju. Ovo je jedan veliki trenutak za cjelokupnu Općinu.” – rekao je načelnik dodavši da sada u Podgoraču svaka kuća ima vodovod, no što se tiče odvodnje, nakon radova u Stipanovcima radovi se nastavljaju i u Razbojištu, Bijeloj Lozi, Budimcima i Poganovcima. Dalje se kreće na projektiranje rekonstrukcije nogostupa u Podgoraču, vrijednosti između 7 i 8 milijuna kuna, rekonstrukciji groblja, odnosno mrtvačnice u Podgoraču, čija je vrijednost oko 7 milijuna kuna, a u tijeku je i projektiranje sportskog centra težine 8 milijuna kuna.

„Rekonstrukciju nogostupa u naselju Budimci planiramo započeti krajem idućeg tjedna, a do kraja mjeseca započet ćemo sa rekonstrukcijom vatrogasnog centra u Podgoraču, čija je vrijednost oko 6 milijuna kuna. U planu je još jedan projekt od 6 milijuna kuna, a radi se o izgradnji ceste u industrijskoj zoni, odnosno poslovnoj zoni u Podgoraču, koja spada pod projekt „Slavonija” – zaključio je najavljeno Đanić dodavši da trenutno u Općini Podgorač imaju projekte u vrijednosti od 50 milijuna kuna.

VEZANI TEKSTOVI
31/10/2019

Povodom obilježavanja blagdana Svih svetih, izaslanstvo Općine Podgorač okupilo se na mjesnom groblju u Podgoraču. Kod središnjeg križa polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odali su počast svim poginulim hrvatskim braniteljima, kao i svim preminulim mještanima Općine Podgorač.

Ljiljana Zidar, predsjednica Vijeća Općine Podgorač, je, između ostalog, izjavila. „Danas smo se okupili ovdje povodom blagdana Svih svetih kako bismo odali počast svim našim braniteljima, čija se djela ne smiju zaboraviti, ali i svim preminulim mještanima cjelokupne Općine Podgorač.”

VEZANI TEKSTOVI
28/10/2019

Danas je, s početkom u 10 sati, provedeno svečano obilježavanje početka radova na izgradnji sanitarno – fekalne odvodnje naselja Stipanovci. Ovaj veliki projekt zahtijevao je iznos od 3.5 milijuna kuna, a sufinancirali su ga Osječko – baranjska županija i Hrvatske vode. Osim za Stipanovce, projektira se i odvodnja za cjelokupno područje Općine Podgorač.

Na obilježavanju početka radova prisutni su bili načelnik Općine Podgorač, Goran Đanić, zamjenik direktora vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu Osijek, Mario Spajić, predsjednik Uprave “Našičkog vodovoda” Oto Dudjak i član Uprave Mario Repinc, te općinski vijećnici Općine Podgorač. Načelnik Đanić ističe da je zadovoljan dosadašnjom dinamikom, koja je započela još prije 14 godina izgradnjom početnog sustava kanalizacijske odvodnje.

“U samom početku izgradnje kanalizacijske odvodnje Općine Podgorač paralelno smo započeli i izgradnju vodovoda. Sada svi u Općini imaju pitku vodu, a uskoro će svi imati i kanalizacijsku odvodnju. Ovo je jedan veliki trenutak za cjelokupnu Općinu. U Podgoraču sada svaka kuća ima vodovod, a, što se tiče odvodnje, nakon radova u Stipanovcima krećemo na Razbojište, Bijelu Lozu, Budimce i Poganovce.” – između ostalog je izjavio načelnik Općine Podgorač Goran Đanić, zahvalivši Hrvatskim vodama kao suinvestitorima, Našičkom vodovodu na odličnoj suradnji, te Osječko – baranjskoj županiji na potpori.

Predsjednik uprave Našičkog vodovoda, Oto Dudjak, istaknuo je da je postavljanje kanalizacije teži posao od postavljanja vodovoda, pa bi, kaže, radovi mogli potrajati duže.

“Ovim projektom će biti riješena i kanalizacija i pročišćavanje otpadnih voda za naselje Stipanovci, što je jedan kompleksan posao u kojem postižemo visoki standard koji od nas zahtijeva EU.” – rekao je predsjednik uprave Našičkog vodovoda, Oto Dudjak.

Mario Spajić, zamjenik zamjenik direktora Vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu Osijek, obratio se u ime Hrvatskih voda.

“Hrvatske vode, zajedno sa javnim isporučiteljima vodnih usluga i jedinicama lokalne samouprave, sudjeluju u sufinanciranju projektiranja i izgradnje sustava javne vodoopskrbe i javne odvodnje. Omjer sufinanciranja je 80% od strane Hrvatskih voda, a 20% od strane javnog isporučitelja vodnih usluga i jedinice lokalne samouprave.” – izjavio je Mario Spajić.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print