23/04/2019

13. sjednica Općinskog vijeća Općine Podgorač

Današnja sjednica na dnevnom redu imala je 15 točaka od kojih je većina bila usklađivanje sa zakonom i izvješća. Jedna od najzanimljivijih svakako je Prijedlog Izmjena i dopuna Projekcije Proračuna za razdoblje od 2019. do 2021. godine.

„Rebalans uključuje troškove povezane s prijavom na dva projekta, na pozive Ministarstva graditeljstva i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u vrijednosti većoj od 2 milijuna kuna. U rebalansu je i trošak izgradnje rasvjete u centru Podgorača. A i potpora Lokalnoj akcijskoj grupi za nogostup u naselju Bijela loza koji će se financirati iz programa ruralnog razvoja. Djelomično je tu uključeno i projektiranje Sportskog centra u vrijednosti 8 milijuna, uređenje groblja i naravno projektiranje nogostupa u naselju Podgorač, što sve skupa čini više od 24 milijuna kuna.” – objasnio je 4. točku dnevnog reda načelnik Goran Đanić.

Osvrnuo se i na projekte javnih radova, ali i europskog projekta „Zaželi” čiji početak u Podgoraču očekuju u skorije vrijeme.

„Imamo odobrenih 10 osoba za javne radove, koji počinju raditi 2. svibnja. Prošle godine imali smo odobreno 40 osoba, a ove godine samo 10, nije to smanjeno samo nama nego većini lokalnih uprava u okruženju. Nama je ponuđena opcija da 10 ljudi radi 6 mjeseci ili 20 njih na 3 mjeseca. Što se tiče projekta „Zaželi” očekujem da će se pokrenuti u skorije vrijeme i njime će se otvorit 28 radnih mjesta.” – dodao je Goran Đanić.

Potrebe u kulturi sportu, čiji su izvještaji također bili dio sjednice, istakao je Đanić, izvršavaju se u dogovoru s udrugama. Uz to dodao je da su oni jedna od općina koja daje najviše u Osječko – baranjskoj županiji za vatrogastvo, ali i za sport i za kulturu. Ističe se tu projekt vatrogasnog centra, nabava dvije cisterne i kombi vozila, a sljedeće godine planiraju kupnju nove opreme i za druge vatrogasne centre u mjestima koja pripadaju općini. Što se tiče Sportskog centra bit će izgrađen na prostoru gdje je sada NK Sloga Podgorač a uključuje izgradnju tribine, igrališta s umjetnom travom, jedno do dva teniska igrališta te dvoranu veličine između 900 do 1000 kvadratnih metara. Dio sjednice ticao se i poljoprivrede, jer općina Podgorač raspolaže s otprilike 4 000 hektara obradive površine. „Nemamo stočarstva, povrtlarstva i voćarstva, što nam je i prioritet u razvoju, a svakako je na prvom mjestu stočarstvo koje je izumrlo.” – zaključio je načelnik.

VEZANI TEKSTOVI
08/04/2019

Općinski načelnik Općine Podgorač g. Goran Đanić obavještava sve umirovljenike sa područja Općine Podgorač da su u Proračunu Općine Podgorač za 2019. godinu osigurana financijska sredstva za isplatu “Uskrsnica”. Svaki umirovljenik sa područja Općine Podgorač dobit će uskrsnicu u iznosu od 150,00 kuna.

Pravo na dodjelu imaju svi umirovljenici koji imaju prebivalište na području Općine Podgorač, te su dužni ponijeti sa sobom osobnu iskaznicu, OIB i rješenje o mirovini ili zadnji odrezak. Umirovljenici koji imaju pravo na uskrsnicu, a nisu u mogućnosti doći navedenoga dana istu mogu podići u vremenu od 15. do 18. travnja 2019. godine u prostorijama Općine Podgorač u Podgoraču.

Raspored podjele uskrsnica po naseljima :

Podgorač – 08. travnja 2019. (ponedjeljak) od 10,00 do 15,00 sati (zgrada Općine Podgorač)

Budimci – 09. travnja 2019. (utorak) od 8,00 do 13,00 sati (prostorije Osnovne škole)

Poganovci – 10. travnja 2019. (srijeda) od 8,00 do 11,00 sati (prostorije društvenog doma)

Bijela Loza – 10. travnja 2019. (srijeda) od11,30 do 14,00 sati (prostorije Društvenog doma)

Razbojište – 11. travnja 2019. (četvrtak) od 8,00 do 11,00 sati (prostorije Vatrogasnog doma)

Ostrošinci – 11. travnja 2019. (četvrtak) od 11,30 do 14,00 sati (prostorije Društvenog doma)

Stipanovci – 12. travnja 2019. (petak) od 8,00 do 12,00 sati (prostorije Vatrogasnog doma )

Kelešinka – 12. travnja 2019. (petak) od 12,00 do 13,00 sati (prostorije Vatrogasnog doma)

Kršinci – 12. travnja 2019. (petak) od 13,00 do 15,00 sati (prostorije Vatrogasnog doma)

VEZANI TEKSTOVI
21/03/2019

Akcija sustavne deratizacije – proljetni tretman na području Općine Podgorač

U cilju što učinkovitijeg suzbijanja štetnih glodavaca, ovlaštena tvrtka za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju IBIS usluge d.o.o., J.J. Strossmayera 95, Našice obaviti će akciju sustavne deratizacije – proljetni tretman na području Općine Podgorač, a sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

U vezi s gore navedenim Općinski načelnik Općine Podgorač gosp. Goran Đanić obavještava mještane Općine Podgorač da će se na području Općine Podgorač u svim naseljima: Podgorač, Stipanovci, Kelešinka, Kršinci, Razbojište, Ostrošinci, B. Loza, Budimci i Poganovci obavljati poslovi sustavne deratizacije i to počevši sa danom 22. ožujka 2019. godine. Završetak radova predviđa se do 02. travnja 2019. godine, odnosno ovisno o nepovoljnim vremenskim prilikama radovi će se produžiti prema potrebi. Trovanje glodavaca biti će izvršeno preparatom Ratimor žitni mamac, aktivna tvar i udio tvari u preparatu bromadiolon 0,005%. Antidot je vitamin K1.

Poslove sustavne deratizacije u potpunosti financira Općina Podgorač. Općinski načelnik Općine Podgorač u cilju učinkovitijeg uspjeha provođenja akcije poziva mještane da podupru akciju provođenja sustavne deratizacije, te omoguće djelatnicima IBIS usluga d.o.o. da postave mamce, da se pridržavaju uputa o mjerama opreza i zaštite, načinu postupanja s domaćim životinjama tijekom deratizacije, o zabrani diranja i premještanja postavljenih meka.

VEZANI TEKSTOVI
15/03/2019

Općinski načelnik Općine Podgorač g. Goran Đanić sa suradnicima obišao je radove na rekonstrukciji nogostupa u naselju Razbojište. Radove izvodi tvrtka „Temelj“ obrt za građevinske radove vl. Zlatko Plazibat iz Našica, a vrijednost radova iznosi 78.000,00 kuna ( sa PDV-om).

Radovi bi trebali biti završeni do kraja ožujka 2019. godine. Načelnik Đanić istaknuo je zadovoljstvo što je Općina u Proračunu Općine Podgorač za 2019. godinu osigurala financijska  sredstva za izgradnju predmetnih radova, te je  pohvalio nastavak radova na rekonstrukciji  nogostupa u naselju Razbojište.

VEZANI TEKSTOVI
12/03/2019

U Podgoraču predškolci u vrtić idu vatrogasnim kombijem

Općina Podgorač i Dobrovoljno vatrogasno društvo osigurali su besplatan prijevoz predškolcima do vrtića u Podgoraču. Za Marka, Ivanu i Gabrijela to znači osigurani odlazak i dolazak u vrtić, ali i novu avanturu vožnje u vatrogasnom vozilu, a priznaju jedva čekaju začuti i sirenu.

Načelnik Općine Podgorač Goran Đanić potpisao je tako sa predsjednikom DVD-a Podgorač Josipom Mojzešom Ugovor o prijevozu djece u dječji vrtić „Zvončić“ Našice područni vrtić u Podgoraču, a u sklopu provođenja kraćeg Programa predškole. Program predškole će se realizirati u vremenu od 11. ožujka do 12. travnja 2019. godine u trajanju od 150 sati, a sredstva za ovaj pothvat Općina je osigurala Proračunom za 2019. godinu.

„Vrlo sam zadovoljan dosadašnjom suradnjom između Općine Podgorač i Dječjeg vrtića „Zvončić“ Našice što se tiče organizacije i provođenja Programa predškole, a nadam se da će tako ostati i ubuduće. Pohvaljujem podgoračke vatrogasce, jer puno su imali intervencija gašenja požara, opskrbe pitkom vodom i poplava, a sada su se po prvi puta uključili i u ovakav projekt. Smatram da je ovo jedna lijepa gesta i nadam se da će se i drugi vatrogasci u Hrvatskoj uključivati u slične male projekte.” – izjavio je načelnik Đanić. Dotaknuo se načelnik i demografske slike općine koja iz priloženog nije najbolja, no istaknuo je kako se uređenjem Poduzetničke zone otvaraju nova radna mjesta te se nada smanjenju iseljavanja.

Općina je u svom Proračunu osigurala, osim financijskih sredstva za redovan rad vrtića, i sredstva kapitalne pomoći, tako će se uskoro uređivati vrtić, ali i dječje igralište. Troje mališana svakoga će dana voziti zaposleni vozači DVD Podgorač i to sve na volonterskoj bazi, a u njihovoj pratnji bit će i odgajateljica Maja Nemet.

„Mi imamo dva područna odjela u Podgoraču i Donjoj Motičini. Ovdje imamo troje predškolskih obveznika koji se socijaliziraju zajedno s ostalim vrtićancima. Važno je da se djeca socijaliziraju, steknu nove navike i da nauče ovdje puno toga kako bi im utkali put za buduće korake. Prateći stanje unazad 10-ak godina evidentno je da imamo manji broj djece, ali uspoređujući primarno broj djece u vrtiću, ovdje, na razini je prošlogodišnjeg. Dok je u programu predškole manji broj djece, njih troje.” – rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića „Zvončić” Našice Snježana Kanđera.

Na ovo dobro djelo i hvale vrijedan čin, razmišljanjem kako dodatno pomoći vlastitoj zajednici došli su vatrogasci te uz pomoć načelnika odlučili provesti u djelo.

„Vidjeli smo da u Podgoraču što se tiče malene djece treba pomoći, pa smo u dogovoru s Općinom odlučili to i napraviti. Sad je to krenulo, vidjet ćemo kako će se nastaviti jer to nije neka velika obaveza koju uz naše redovne ne možemo obaviti.” – rekao je dopredsjednik DVD-a Podgorač Stevo Patajac.

Besplatan prijevoz usko je povezan s nabavom kombi vozila, koje je prije nekoliko dana predano DVD-u od strane Općine Podgorač i Osječko – baranjske županije, a nabava ovog vozila pokazala se kao dobra investicija i u drugim projektima osim vatrogastva, jer služit će on i za prijevoz članova kulturnih društava, institucija, ali i drugih udruga općine.

VEZANI TEKSTOVI
08/03/2019

Osiguran besplatni prijevoz djece u područni vrtić u Podgoraču

Općinski načelnik Općine Podgorač g. Goran Đanić potpisao je sa predsjednikom DVD-a Podgorač g. Josipom Mojzešom Ugovor o prijevozu djece u dječji vrtić „Zvončić“ Našice područni vrtić u Podgoraču, a u sklopu provođenja kraćeg Programa predškole. Program predškole će se realizirati u vremenu od 11. ožujka do 12. travnja 2019. godine u trajanju od 150 sati.

Općina Podgorač je u Proračunu Općine Podgorač za 2019. godinu osigurala financijska sredstva sa provođenje predmetnog Programa. Načelnik Đanić je izjavio da je vrlo zadovoljan dosadašnjom suradnjom između Općine Podgorač i Dječjeg vrtića „Zvončić“ Našice što se tiče organizacije i provođenja Programa predškole, a nada se da će tako ostati i ubuduće. Naime, Općina Podgorač kao i do sada u svom Proračunu osigurava financijska sredstva za redovan rad vrtića, a predviđena su i sredstva kapitalne pomoći, koja će vrtić prema svojim planovima utrošiti za uređenje vrtića i dječjeg igrališta. Nadalje, napominje da će Dobrovoljno vatrogasno društvo Podgorač besplatno vršiti prijevoz djece predškolske dobi, jer se nabava vatrogasnog kombi vozila pokazala kao dobra investicija i u drugim projektima osim vatrogastva.

VEZANI TEKSTOVI
06/03/2019

Radovi na plinifikaciji u poduzetničkoj zoni „Podgorač”

Jutros je Općinski načelnik Općine Podgorač g. Goran Đanić sa suradnicima obišao radove na izgradnji plinifikacije u poduzetničkoj zoni „Podgorač“ u Podgoraču. Investiror je HEP-PLIN d.o.o. Osijek, a radove izvodi tvrtka Urbanizam Valpovo. Radovi bi trebali biti završeni do kraja ožujka 2019. godine.

Načelnik Đanić je izjavio da je zadovoljan zadanom dinamikom izvođenja radova u poduzetničkoj zoni počevši od elektroenergetskog sustava, vodovoda, odvodnje i javne rasvjete koji su do sada završeni. Slijedi pretposljednja aktivnost, a to su radovi na plinifikaciji u koje se i osobno danas uvjerio da će biti gotovi do kraja tekućeg mjeseca. Najavio je i uskoro raspisivanje natječaja za izvođenje radova za izgradnju prilazne ceste, parkirališta i nogostupa u predmetnoj zoni u vrijednosti od 6.600.000,00 kuna koje su osigurane u projektu „Slavonija“.

VEZANI TEKSTOVI
04/03/2019

Jutros je Općinski načelnik Općine Podgorač g. Goran Đanić sa suradnicima obišao radove na rekonstrukciji nogostupa u naselju Stipanovci. Radove izvodi tvrtka „Temelj“ obrt za građevinske radove vl. Zlatko Plazibat iz Našica, a vrijednost radova iznosi 80.000,00 kuna ( sa PDV-om). Radovi bi trebali biti završeni do kraja ožujka 2019. godine.
Načelnik Đanić istaknuo je zadovoljstvo što se i ove godine nastavljaju radovi na rekonstrukciji nogostupa u naselju Stipanovci.

VEZANI TEKSTOVI
28/02/2019

U središtu mjesta Podgorač jučer je upriličena svečana dodjela kombi vozila Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Podgorač. Inicirano je to pismom namjene DVD-a Podgorač općinskom načelniku Goranu Đaniću u kojem je istaknuto da je kombi vozilo koje članovi društva koriste u lošem stanju. Ključeve novog potpuno opremljenog kombi vozila je predsjedniku DVD-a Josipu Mojzešu predao Općinski načelnik Goran Đanić i dožupan Osječko-baranjske Županije Goran Ivanović. Vrijednost kombi vozila procjenjuje se na oko 200 000,00 kuna koji je financiran iz proračuna općine Podgorač i sredstava Osječko baranjske županije.

Zajedničkom predajom ključeva dožupan Osječko-baranjske Županije Goran Ivanović poželio je predsjedniku DVD-a Podgorač puno sreće u daljnjem radu koje će olakšati novo kombi vozilo.

– Prije nekoliko mjeseci sudjelovali smo i nabavi navalnog vozila za DVD Podgorač a sad sudjelujemo u kupnji novog kombi vozilo koje će pomoći vatrogascima za odlazak na natjecanja ali i pomoći cijeloj općini Podgorač u prijevozu članova drugih udruga koje djeluju na području mjesta. Podsjetimo, župan je svojom odlukom nedavno promijenio potpore za nabavku vatrogasnih vozila sa dosadašnjih maksimalnih 20 000 na do 75 000 kuna.- rekao je dožupan Osječko-baranjske Županije Goran Ivanović.

Veliki ponos novim ulaganjem u sigurnost općine izrazio je i sam načelnik Goran Đanić.

– Osječko-baranjska županija i općina Podgorač su partneri u puno projekata, pogotovo kod vatrogastva, pa i ove nabavke kombi vozila. Sljedeće godine planiramo nabaviti još vatrogasnih vozila za područje općine jer želimo podići vatrogastvo na višu razinu. – rekao je načelnik Goran Đanić.

Iako je kombi vozilo sada u vlasništvu DVD-a Podgorač, služit će i u druge svrhe, primjerice prijevoza članova ostalih udruga na stručna ili druga putovanja.

– Nama je ovo vozilo neophodno jer smo imali jedno dotrajalo i bilo je neispravno, a služit će nam za prijevoz naših članova na natjecanja i na intervencije jer do sada smo išli na daleke intervencije pogotovo u vrijeme poplava. Godišnje imamo dosta intervencija, što požara što prijevoza pitke vode, otprilike 40-ak intervencija. – istakao je Josip Mojzeš, predsjednik DVD-a Podgorač.

VEZANI TEKSTOVI
28/02/2019


Općina Podgorač potpisivanjem Ugovora o financiranju institucionalne podrške za provedbu projekata i/ili programa rada udruga za 2019. godinu izdvojila je 425 000,00 kuna iz vlastitog proračuna. Općina je ugovore potpisala sa predsjednicima 20 udruga na području općine ali i onih čiji članovi gravitiraju s ovog područja. Najniža izdvojena potpora za udruge iznosi 5 000,00 kuna dok je najveća u visini od 110 000,00 kuna dodijeljena DVD-u Podgorač.

Okupljene predstavnike udruga načelnik Goran Đanić pozdravio je i zaželio im puno sreće u daljnjem radu, ali i pohvalio dosadašnji jer svojim zalaganjem utječu na pozitivnu sliku cijele općine.

– Proveli smo javni natječaj za udruge i odlučili sufinancirati 20 ili u potpunosti financirati njihov rad jer neke nemaju drugih sredstava. Financiramo umirovljeničku udrugu, braniteljske udruge, udruge starih športova, kulturna društva, sport i to čak 5 nogometnih klubova te vatrogastvo, za što izdvajamo veća sredstva od drugih gradova i općina. Posebno izdvajamo vatrogasce, jer ovih dana je bilo 4 požara na području općine na kojima su intervenirali, a ljudima koji rade na tako human rad treba dodatno financirati da ne oskudijevaju. Ulažemo i u kapitalne projekte u izgradnju i nabavku nove opreme – rekao je načelnik Goran Đanić.

Najviše sredstava osigurali su DVD-u Podgorač, kako bi povećali sigurnost cijele općine.

– Ove godine imamo primjer, kao i prošlih godina da općina Podgorač izdvaja znatna sredstva za nas vatrogasce što je za svaku pohvalu, jer mi smo udruga koja humano djeluje za sigurnost naših građana na području općine Podgorač ali i šire. – rekao je predsjednik DVD-a Stipanovci i predsjednik Vatrogasne zajednice Našice Vlatko Gašić.

Sufinancira općina i kulturu pa su tako znatna sredstva dodijelili i hrvatskom kulturnom društvu Podgoračani koji su zaslužni za prepoznatljive manifestacije ovog kraja.

– Općina Podgorač već dugi niz godina prati nas s donacijom u visini 35 000,00 kuna, što su za jedan HKD na našem području, s 40-ak članova, krasna sredstva s kojima mi možemo organizirati tri naše prepoznatljive manifestacije te putovati na nastupe. Lijepa je ovo suradnja između općine Podgorač i nas članova i predsjedništva HKD Podgoračani, a ovom prilikom najavljujem prvu manifestaciju koja slijedi a održat će se na mladi Uskrs pod nazivom „Uskršnji stol”. – Zdenka Vukomanović, predsjednica HKD Podgoračani.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print