20/03/2020

U naselju Razbojište započeli su radovi na rekonstrukciji nogostupa. Vrijednost radova utvrđena je u iznosu od 80.000,00 kuna. Radove izvodi tvrtka Temelj iz Našica.

Radovi bi trebali biti završeni u ugovorenom roku od 30 dana. Načelnik Đanić izjavio je da unatoč novonastaloj situaciji Općina Podgorač obavlja svoje aktivnosti i planirane projekte, što dokazuje i rekonstrukcija nogostupa u Razbojištu. Unatoč tome poduzimamo sve da se u svim naseljima Općine Podgorač ravnomjerno ulaže u razvoj komunalne infrastrukture.

20/03/2020

Jučer, 19. ožujka 2020. godine održana je sjednica Stožera civilne zaštite Općine Podgorač. Na sjednici su doneseni sljedeći zaključci:

  1. sukladno Odluci Stožera civilne zaštite Osječko – baranjske županije o provođenju mjera ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja, za provedbu navedenih mjera angažirati će se slijedeće osobe: Dejan Mitrić iz Razbojišta, B. Radića 55 i Zvonko Kuruc iz Podgorača, Petra Preradovića 10.,
  2. sva dječja igrališta na području Općine Podgorač će se ograditi i zatvoriti kako bi se onemogućio međusobni bliski kontakt djece na igralištu.
19/03/2020

Na području Opčine Podgorač aktiviran je Stožer civilne zaštite koji je svojim mještanima na raspolaganju 24 sata na dan. Kako je rekao načelnik Općine Podgorač Goran Đanić, u Stožeru se pridržavaju naputaka Nacionalnog i Županijskog stožera te provode donesene mjere.

Općina Podgorač osigurala je pokretnu trgovinu kako bi se najugroženijem stanovništvu dostavile potrebne namirnice te ukoliko dođe do veće potrebe, aktivirat će se i kroz program „Zaželi“. Civilna zaštita je u stanju pripravnosti te se razmatra i mobilizacija novih 20 članova ukoliko to bude potrebno. Isto tako u pripravnosti su i vatrogasci DVD-a Podgorač, Stipanovci i Kršinci koji će ustupiti svoja vozila.

Načelnik Đanić rekao je kako su aktivirali i volontere Crvenog križa Našice koji popisuju mještane kojima je potrebna pomoć u vidu odlaska u kupovinu potrebnih namirnica i lijekova.

“Preporučujem da osobe starije od 65 godina ne izlaze van te da se ne izlažu zarazi, nego da se jave Crvenom križu Našice koji će im kupiti potrebne lijekove i namirnice te im dostaviti na kućnu adresu. Molim ljude da ne zloupotrebljavaju ovu izvanrednu situaciju koja je zadesila cijeli svijet, Hrvatsku, a tako i našu Slavoniju.” – rekao je Goran Đanić.

Pošto su zatvoreni svi ugostiteljski lokali te pošto je Nacionalni stožer donio mjeru zabrane okupljana, načelnik Đanić uputio je apel mještanima neka se ne okupljaju i ne zadržavaju ispred trgovina.

Foto: arhiva

15/03/2020

Jučer je održana 6. sjednica Stožera civilne zaštite Općine Podgorač na kojoj se raspravljalo o aktivnostima vezanim uz nastalu situaciju s koronavirusom. Rad je započeo u 19:15 sati, a sjednici su bili nazočni g. Josip Mojzeš, zamjenik Općinskog načelnika Općine Podgorač — načelnik Stožera, g. Jurica Požega, Pročelnik upravnog odjela za općinsku samoupravu i upravu- zamjenik načelnika Stožera, g. Petar Đanić, djelatnik PU osječko – baranjske , PP Našice, g. Danijel Vidačić, zapovjednik Vatrogasne postrojbe DVD – a Podgorač, gđa. Brankica Petelin, liječnik Doma zdravlja Podgorač kao članovi stožera. Također, sjednici su prisustvovali i g. Goran Đanić, Općinski načelnik Općine Podgorač, g. Igor Feldi, ravnatelj Crvenog križa Našice, gđa. Zdenka Vukomanović, ravnateljica OŠ Hlnka Juhna Podgorač te gđa. Ivanka Balentić, Administrativna tajnica u Upravnom odjelu za općinsku samoupravu i upravu.

Na sjednici su donijeti sljedeći zaključci:

1. Daje se preporuka da se na 14 dana obustavlja redovan rad Dječjeg vrtića „Zvončić” Našice u područnom vrtiću u Podgoraču.

2. Od ponedjeljka, 16. ožujka 2020. godine, sukladno odluci Vlade RH, obustavlja se na 14 dana nastava u Osnovnoj školi Hinka Juhna u Podgoraču, tako i u svim područnim školama na području Općine Podgorač.

3. Od ponedjeljka, 16. ožujka 2020. godine, u narednih 14 dana rad Općinske uprave Općine Podgorač bit će organiziran na način da se svi radni zadaci djelatnika općinske uprave sa strankama obavljaju prioritetno telefonski ili putem elektroničke pošte.

4. Od ponedjeljka, 16. ožujka 2020. godine, na 14 dana zabranjuju se održavanja svih kulturnih, zabavnih ili drugih događanja koja podrazumijevaju okupljanja većeg broja osoba u svim zatvorenim prostorima u vlasništvu Općine Podgorač,a na području cijele Općine Podgorač, osim za potrebe rada Stožera civilne zaštite i tijela Općine Podgorač (uključujući društvene domove, prostorije DVD-ova, sportske objekte i dr.).

5. Od ponedjeljka, 16. ožujka 2020. godine, na 14 dana zabranjuju se sva veća okupljanja, kulturna i zabavna događanja, sportski susreti kao i treninzi sportaša, kako na otvorenim, tako i u zatvorenim prostorima na području Općine Podgorač.

6. Sukladno preporukama Nacionalnog i Županijskog stožera civilne zaštite upućuju se svi mještani kako nema potrebe za gomilanjem namirnica budući opskrba istim nije ni sa čime ugrožena.

7. Sukladno preporukama Nacionalnog i Županijskog stožera civilne zaštite upućuju se svi građani da kontakte sa zdravstvenim djelatnicima, osim u hitnim slučajevima, prvenstveno obavljaju telefonski ili putem elektroničke pošte. Posjet liječnika svesti na minimum i sve riješiti putem telefona 031/698-007, a hitne slučajeve i posjete ambulanti dogovoriti putem prethodne najave na navedeni telefon. Osobe koje imaju tegobe, a bili su u kontaktu sa mogućim oboljelima neka se jave dežurnom epidemiologu na telefon 031/225-717 ili Županijskom centru 112.

10/03/2020

Ideja obilježavanja je krenula iz Udruge hrvatskih učitelja razredne nastave Zvono, a projekt se provodi preko eTwinning platforme i svake se godine u obilježavanje stotog dana škole uključuje sve više učitelja. Cilj je ovoga projekta okupiti učenike i učitelje osnovnih škola koji su spremni na nacionalnoj/lokalnoj razini kroz odabrane sadržaje obilježiti ovaj dan u školi. U Osnovnoj školi Hinko Juhn Podgorač te u područnim školama Budimci i Stipanovci djelatnici su održali integrirani dan na način da su učenici kroz vođene aktivnosti ostvarili obrazovno – odgojne ciljeve i ishode u skladu s Nastavnim planom i programom, razvili temeljne kompetencije te samostalnim i timskim radom razvili socijalne i građanske vještine, znanja i stavove na osobnoj i društvenoj razini.

Taj se dan tradicionalno obilježava u brojnim europskim zemljama. U integriranom nastavnom danu učiteljice su za svoje učenike pripremile mnoštvo aktivnosti i zadataka u znaku broja sto. Dan je obilježen 4. ožujka, a zamišljen je kao dan bez školskih udžbenika sa igrom i međupredmetnim aktivnostima.

Učenici prvog razreda matične škole su uz učiteljicu Tajanu Vinić, pod izvannastavnim aktivnostima poslušali himnu Stoti dan škole, a zatim su izrađivali i ukrašavali krune i narukvice. Isprobali su i aplikaciju FaceApp pomoću koje su učenici izmijenili svoje fotografije i pretvorili se u stogodišnjake. Pod satom Hrvatskog jezika učenici su načinili Stonogicu Abecedicu koja se sastojala od ukupno 100 napisanih riječi (po tri riječi koje počinju prvim slovima abecede i još 10 riječi unutar kojih se krije riječ STO). Matematiku je obilježila matematička bojanka – listić na kojem piše broj 100 i koji treba obojati zadanim bojama (prema rješenjima zadataka zbrajanja i oduzimanja brojeva do 7).

Pod satom Likovne kulture učenici su prema vlastitoj fotografiji napravili autoportret stogodišnjaka od kolaža i vate. Pod satom Tjelesne i zdravstvene kulture učenici su odradili 10 zadataka po 10 ponavljanja (ukupno 100 vježbi). Nakon toga su se utrkivali na 100m. Učenici su zatim i zaplesali u paru na poznate pjesme te za kraj tijelima oblikovali broj 100. Na samome kraju učenicima su podijeljene diplome za uspješno provedenih 100 dana u školi, a nagrađeni su učenici koji su osvojili prva 3 mjesta u utrci na 100m i plesu u paru.

Učenici 2. razreda matične škole uz učiteljicu Suzanu Hardi su dizajnirali svoje narukvice s natpisom “100. dan škole”. Izrezali su 100 slamki na manje dijelove te ih nizali na vunu i oblikovali ogrlice koje su učenici poklonili majkama za Dan žena 8. ožujka 2020. godine. Također su pjevali i himnu “100. dan škole”, pisali 100 lijepih poruka i komplimenata te su ih zalijepili na zidove škole kako bi ih učenici i djelatnici škole mogli otkinuti te pokloniti nekoj dragoj osobi. Odradili su 10 opće pripremnih vježbi po 10 ponavljanja te pokušali dodavati se balonom 100 puta bez hvatanja balona. Postavljanjem svojega imena na boju razrednog semafora, učenici su pokazali da im se jako svidio današnji dan te sve planirane i ostvarene aktivnosti.

Učenici 3. razreda Područne škole Budimci i učiteljica Patricija Hercog proslavili su 100. dan nastave ove školske godine na zaista poseban način. Budući da je proslava zamišljena u znaku broja 100, u dogovoru sa svojim učenicima učiteljica je pomno osmislila  mnogobrojne raznolike aktivnosti za taj dan. U aktivnosti se uključio vjeroučitelj Matko Stanić koje je s učenicima proveo tijekom dana aktivnost – 100 stvari na kojima sam zahvalan/zahvalna. Od prvog dana nastave ove školske godine učenici su zvjezdicama na kalendaru obilježavali svaki dan nastave koji je prošao i konačno 4. ožujka 2020. stigao je 100. dan!

Dan je započeo zajedničkim opuštenim razgovorom u Kutku za čitanje o značenju toga dana za sve učenike, o postignućima velikih 100 dana nastave. Učenici su potom izrezali i izradili krune za svečanost te krenuli na zabavu. Najprije su proveli kratku radionicu o sigurnosti na internetu, a zatim u web 2.0. alatu WordArt ispisali 100 pojmova koje su usvojili kroz nastavne predmete od početka školske godine. Pojmovi sadrže i one koje je učila i usvajala suučenica koja nastavu pohađa po prilagođenom programu iz obrazovnih predmeta, a koja je uvijek neizostavno uključena u sve aktivnosti jednako kao svi ostali učenici. Sastavili su i kolaž od 100 fotografija provedenih dosadašnjih aktivnosti. Crtali su 100 različitih neobičnih i onih uobičajenih sportova i sportskih aktivnosti. Nastale su ljestve uspjeha sa 100  stuba, svaka od njih sadržavala je 1 matematički zadatak, do samog vrha takvih 100. Na svaki riješeni zadatak zalijepili su bubamaru.

Bio je tu i pismeni sastav – Opis mog djeda u 100 riječi. Pjevali su himnu 100. dan škole. Zatim su sastavili lanac prijateljstva od 100 karika. Na svaku kariku napisali su imenicu o prijateljstvu te su lanac spakirali i poslali školi projektnom partneru, učenicima OŠ Laza Kostić, Gakovo, Srbija – trećem razredu i učiteljici Ljiljani Mudrinić s kojima su na kraju ovog divnog dana održali i videokonferenciju putem Adobe connect sobe i prezentirali sve provedene aktivnosti. Bilo je tu i ispisivanje 100 geografskih pojmova uz pomoć geografske karte Hrvatske te natjecanje u istom – 2 protivničke ekipe, tko će brže pronaći i ispisati pojmove.

Izašli su i u prirodu te proveli utrku na 100 metara, a zatim i sportski izazov, 10 puta 10 različitih tjelesnih vježbi. Čarobno zimsko stablo u razredu procvjetalo je sa 100 šarenih proljetnih cvjetova. Izradili su broj 100 slikarskom tehnikom mozaika. Odradili su i neizostavno fotografiranje s krunama unutar okvira izrađenog posebno za današnji dan. Pronašli 100 zdravih namirnica te od 100 komadića voća napravili voćnu salatu kojom su se okrijepili u zajedničkom kutku na kraju iznimno zanimljivog, ali i napornog dana. Popunili su i učenički Portfolio materijalima nastalima ovoga dana te proveli evaluaciju aktivnosti ovog osebujnog projekta. Svaki je učenik zaslužno primio diplomu za sudjelovanje.

Učenici 4. razreda područne škole Budimci s učiteljicom Sanelom Mužar – Horvat su za početak krenuli s razgobavanjem na tjelesnoj i zdravstvenoj kulturi i svojim tijelima oblikovali brojku 100, te su napravili mnoštvo vježbi u 100 sekundi. Zatim su ispisali 100 riječi koje u sebi sadržavaju riječcu 100, pa su pronašli na karti 100 naselja i gradove u našoj domovini. Poslije velikog odmora krenuli su dalje na posao – čepovima su ispisali „100. Dan škole”, a ujedno ih iskoristili kako bi napisali 100 zadataka iz matematike koji će kasnije poslužiti u daljnjim satima. Zatim im je u razred sletjelo 100 leptira na proljetni kišobran koje su i udomili i na kraju su u jigsawpuzzle interkativnoj vježbi složili „100. Dan škole” sa 100 puzzli. Za kraj su se oprostili od stotog dana sa zahvalnicama za 100. Dan škole i dogovorili idući susret 2021. godine.

Ove školske godine učenici razredni odjel 1,/3. r. područne škole Stipanovci i učiteljica Monika Mužar – Kos su također sudjelovali u obilježavanju 100. dana škole. Taj dan učenici 1. r. su izrezali 100 slova koje su do sada naučili, zatim su složili 100 najpoznatijih riječi, doručkovali uz matematički doručak, a naučili su usitniti novac u školskoj kasi. Učenici 3. r. su napisali 100 vrsta riječi, riješili 100 matematičkih zadataka, a pronašli su i 100 najpoznatijih gradova na zemljovidu Republike Hrvatske. Nakon poučnog sadržaja malo učenici su se opustili uz dikatičke igre, a sve u stilu broja 100 (100 dijelova tangrama, 100 puzzli, 100 žabica, 100 šibica….).

Foto: ustupljene fotografije

09/03/2020

Radove na rekonstrukciji nogostupa izvodi tvrtka Temelj d.o.o. iz Našica, a vrijednost radova iznosi ukupno 65.000,00 kuna. Radovi bi trebali biti završeni u ugovorenom roku od 30 dana. Načelnik Đanić izjavio je da je zadovoljan potpisanim ugovorom i započetim radovima, te da rekonstrukcijom nogostupa u Ostrošincima podižemo kvalitetu življenja mještana na viši stupanj.

27/02/2020

Na prvoj sjednici Općinskog vijeća Općine Podgorač u ovoj godini raspravljalo se o sigurnosti na području općine kao i o radu načelnika Gorana Đanića u proteklih 6 mjeseci. Dnevni red je tako obuhvaćao ukupno 9 točaka od toga prijedlog Odluke o dopuni Odluke o plaćama službenika i namještenika u upravnim odjelima i službama Općine Podgorač, prijedlog Programa utroška sredstava ostvarenih od prodaje, zakupa i koncesije poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske i naknade koja se plaća zbog promjene namjene poljoprivrednog zemljišta u 2020, godini, prijedlogu Programa utroška sredstava koja se prikupljaju od naknade za dodjelu grobnog mjesta i godišnje grobne naknade za korištenje grobnog mjesta za 2020. godinu, prijedlog Odluke o kriterijima za raspored sredstva političkim strankama i članovima Općinskog vijeća Općine Podgorač izabranih s liste grupe birača iz Proračuna Općine Podgorač u 2020. godini, prijedlog Provedbenog plana unaprijeđenja zaštite od požara za područje Općine Podgorač, kao i polugodišnje izvješće o radu načelnika te Izvješće o izvršenju Godišnjeg plana i programa rada Vlastitog pogona Općine Podgorač za 2019. godinu.

Sve točke su prihvaćene, kao i ona vanjskog izvjestitelja, predstavnika Policijske postaje Našice koji je podnio informaciju o stanju sigurnosti na području Općine Podgorač u 2019. godini.

„Održali smo prvu sjednicu Općinskog vijeća u ovoj godini s nešto kraćim dnevnim redom od uobičajenog. Od svih točaka ističem prvenstveno izvješće o stanju sigurnosti za koje moram napomenuti da smo zadovoljni, iako uvijek može biti bolje. Nažalost ne možemo drastično mijenjati stanje sigurnosti, no službe rade svoj posao. Što se tiče mog izvještaja o radu u proteklih 6 mjeseci moram reći da je bilo puno aktivnosti, jer je protekla godina bila rekordna po izglasanom proračunu i projektima. U 2020. godini nastavljamo istim tempom, pa tu ističem do sad najveći socijalni projekt Zaželi, dok smo prošlu godinu završili početkom radova na rekonstrukciji Vatrogasnog centra vrijednosti 5,5 milijuna kuna te izgradnjom dvaju cesta u Budimcima. Svi projekti ili su sufinancirani ili u potpunosti financirani iz Europske unije. Naš proračun od 25 milijuna kuna nije obuhvatio dodatnih 50 milijuna projekata koji će biti dodani kad se za njih raspišu natječaji. Tako da smatram da smo mi jedinstvena Općina u Hrvatskoj koja proračun nije uveličavala ni za 1% nego ćemo ga povećavati sukladno realiziranim projektima. Proračun je realan i sa tim sa zadovoljan, kao i sa svim svojim djelokrugom rada, suradnjom sa općinskim vijećnicima kao i zaposlenicima Općine.” – rekao je načelnik Goran Đanić.

25/02/2020

Općina Podgorač po pravi će puta samostalno provesti projekt “Zaželi” – program zapošljavanja žena kojim je najavljeno zapošljavanje 28 osoba na području Općine koje će se brinuti za 125 starijih osoba. Od načelnika Gorana Đanića saznali smo da već ovaj tjedan kreću sa izmjenom sistematizacije radnih mjesta u Općini, a da raspisivanje natječaja za zapošljavanje slijedi odmah poslije. Vrijednost projekta, koji će trajati oko 2 godine, je 4 i pol milijuna kuna i trenutno je najveći projekt Europskog socijalnog fonda, u koji se u suradnji s Ministarstvom rada, uključila Općina Podgorač.

Uz njega na području Općine zaposleno je još 8 žena, 6 kroz sličan projekt LAG Karašice i dvije kroz Crveni križ. Zbroji li se to u Općini Podgorač u narednom razdoblju zaposlit će se ukupno 36 ljudi koji će brinuti o skoro 160 starijih osoba, a ukupna vrijednost svih projekta blizu je 6 milijuna kuna. „Nadam se da će ovim projektom u konačnici biti zadovoljni, prvenstveno korisnici programa i budući zaposlenici. Najbitnije nam je ovdje osiguravanje brige za starije, no smatram da ćemo svi osjetiti pozitivan utjecaj projekta, od boljeg položaja zaposlenih žena i njihovih obitelji, pa sve do ukupnog razvitka općine.” – rekao je Goran Đanić izražavajući zadovoljstvo potpisanim ugovorom te je najavio da će Općina i dalje pratiti natječaje iz svih područja, kulture, sporta, infrastrukture i drugo. Također, načelnik je istaknuo da slobodno može reći kako je upravo Općina Podgorač među prve tri općine u Osječko – baranjskoj županiji po povlačenju sredstava iz Europske unije.

20/02/2020

Dugoočekivani projekt “Zaželi” – program zapošljavanja žena, uskoro će se realizirati u Općini Podgorač. Njime je najavljeno zapošljavanje 28 osoba na području Općine koje će se brinuti za 125 starijih osoba. Provođenje ovog projekta potvrđeno je jučer u Zagrebu, gdje je potpisan ugovor, između ministra rada Josipa Alardovića i načelnika Općine Podgorač Gorana Đanića o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru poziva.

Svečano uručenje ugovora, vrijednog 4 i pol milijuna kuna koji će trajati 2 godine, osobno od strane premijera Andreja Plenkovića održano je u prostorima Vlade RH. Ovo je trenutno najveći projekt Europskog socijalnog fonda, u koji se u suradnji s Ministarstvom rada, uključila Općina Podgorač.

“Nadam se da će ovim projektom u konačnici biti zadovoljni, prvenstveno korisnici programa i budući zaposlenici.” – rekao je Goran Đanić izražavajući zadovoljstvo potpisanim ugovorom.

Foto: ustupljene fotografije

20/02/2020

I ove će se godine u Općini Podgorač provoditi projekt „Školski obrok za sve”, potvrđeno je to potpisanim sporazumom između načelnika Općine Podgorač Goran Đanić i župana Ivana Anušića. Ovaj hvalevrijedan projekt obuhvaća učenike Osnovne škole “Hinko Juhn” Podgorač kojima se osigurava besplatna prehrana.

Sukladno dogovorenom, Općina i Županija sufinancirati će jedan školski obrok dnevno za sve učenike s prebivalištem i boravištem na području Općine Podgorač. “Izrazito sam zadovoljan potpisanim sporazumom jer će ovim svi učenici imati osiguran besplatan obrok.” – rekao je načelnik Goran Đanić.

image_pdfimage_print