19/10/2019

Svečano obilježavanje završetka izgradnje vodoopskrbe na području Općine Podgorač održalo se u mjestu Poganovci, a tom prigodom načelnik Goran Đanić i gosti, dožupan Goran Ivanović, Oto Dudjak, predsjednik uprave Našičkog vodovoda i Mario Spajić, zamjenik direktora vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu Osijek popili su čašu pitke vode izravno iz hidranta.

Tim činom potvrđena je ispravnost vode kao i nova era za stanovnike Općine Podgorač. Jer do sada voda je u ova mjesta dolazila cisternama i na taj način su punili bunare, a problem su im na području općine bile velike suše i česte poplave.

Načelnik Goran Đanić zadovoljan je izvršenim radovima, te je napomenuo da Općina Podgorač raste i napreduje uz bok nekim većim mjestima i općinama.

“Prije 12 godina upustili smo se u ovaj posao, gdje smo mukotrpno i borbeno radili. Ovu investiciju realizirali smo zajedno sa Našičkim vodovodom i Hrvatskim vodama, te uz pomoć Osječko – baranjske županije. Oko 20 milijuna kuna vrijedan je ovaj projekt koji obuhvaća postavljanje više od 80 kilometara cijevi na području Opčine Podgorač.” – rekao je načelnik dodavši da je sada ispred svake obiteljske kuće položena vodovodna cijev. Priključak je besplatan, osim vodomjernog sata koji se ugovara u Našičkom vodovodu s mogućnošću otplate do 6 rata. Cijena priključka iznosi 2000 kuna, a obročno plaćanje pomoći će mještanima da lakše podnesu troškove priključenja.

“Naše službe su spremne ostvariti priključenje u kratkom roku, jer u jednom danu možemo obraditi i do 15 zahtjeva. Prema tome cijelo područje može se priključiti u razdoblju od mjesec do dva, a vrijeme priključenja ponajprije ovisi o interesu budućih korisnika.” – rekao je Oto Dudjak, predsjednik uprave Našičkog vodovoda.

“Općina Podgorač jedna je od manjih na području Osječko – baranjske županije, ali pokazuje svoju borbenost i žilavost jer bez osnovne infrastrukture nema ostanka na ovim područjima. Netko će reći možda je ovo kasno, no nije, treba stvoriti preduvjete za razvitak, a ova općina dokazuje da se i u mala mjesta isplati ulagati. Mi ovoga trenutka sa Hrvatskim vodama radimo na nekoliko aglomeracija na području naše Županije i ostvarujemo projekte vrijedne skoro milijardu i pol kuna, što predstavlja najveća ulaganja do sada. Prema tome idemo projekt po projekt, a građanima poručujem da se priključuju na vodoopskrbu kako bi investicije imale smisla.” – poručio je dožupan Goran Ivanović.

Ovo je još jedna općina koja pripada 80 postotnom području pokrivenom vodovodnom mrežom u Osječko – baranjskoj županiji, a projekti će se i dalje nastaviti realizirati dodao je u obraćanju Mario Spajić, zamjenik direktora vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu Osijek.

“Predstoji nam rješavanje problema odvodnje, za što su započele neke od aktivnosti. Dio kanalizacijske mreže je izgrađen u mjestima Stipanovci, Podgorač i Razbojište i aktivno se radi na nastavku izgradnje kanalizacijske mreže u naselju Stipanovci kao i aktivnosti vezane uz projektiranje pročišćavanje otpadnih voda u Podgoraču.” – dodao je Spajić.

Načelnik Đanić još je jednom pozvao ljude na priključenje vodopskrbnoj mreži jer ova investicija nema smisla ako se ljudi neće na nju priključiti. Sad općina kreće u nove investicije izgradnje kanalizacije, pročišćivača i gradnju akumulacijskog jezera.

VEZANI TEKSTOVI
16/10/2019

Općinski načelnik Općine Podgorač g. Goran Đanić potpisao je sa tvrtkom Grapa d.o.o. iz Osijeka Ugovor o izvođenju radova na adaptaciji nogostupa u naselju Bijela Loza. Vrijednost radova iznosi ukupno 300.000,00 kuna, a radovi bi trebali biti završeni do kraja 2019. godine. Općinski načelnik Goran Đanić napomenuo je da je adaptacija nogostupa u naselju Bijela Loza vrlo značajna za Općinu Podgorač, jer će se njihovom izgradnjom znatno poboljšati komunalna i društvena infrastruktura u predmetnom naselju.

VEZANI TEKSTOVI
09/10/2019

Općina Podgorač je putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja na objavljeni javni poziv za sufinanciranje projekata prema programu održivog razvoja lokalne zajednice u 2019. godini i poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanja komunalnog standarda u 2019. godini prijavila projekte „Rekonstrukcija kolnika i oborinske odvodnje Vukovarske ulice i Mlinske ulice u naselju Budimci”.

Konkretno radi se o nerazvrstanim cestama u vlasništvu Općine Podgorač. Planirana vrijednost projekata iznosi ukupno oko 2.000.000,00 kuna, a na natječajima su Općini Podgorač odobrena financijska sredstva u iznosu od 541.000,00 kuna. Shodno tome Općina Podgorač je u svom Proračunu za 2019. godinu osigurala vlastita financijska sredstva u iznosu od 1.500.000,00 kuna, te provela postupak javne nabave. Nakon provedenog postupka i odabira najpovoljnije ponude Općinski načelnik Općine Podgorač gosp. Goran Đanić sa tvrtkom GRAVIA d.o.o. iz Osijeka zaključio Ugovore o izvođenju radova na rekonstrukciji kolnika i oborinske odvodnje Vukovarske ulice i Mlinske ulice u naselju Budimci.

Općinski načelnik Goran Đanić izrazio je zadovoljstvo odobrenim sredstvima, te napomenuo da su predloženi projekti vrlo značajni za Općinu Podgorač, jer će se rekonstrukcijom kolnika i oborinske odvodnje u Vukovarskoj i Mlinskoj ulici znatno poboljšati komunalna infrastruktura, a mještanima osigurati bolji uvjeti života.

VEZANI TEKSTOVI
03/10/2019

Potpisan ugovor o izradi projekta uređenja i adaptacije groblja Podgorač

Općinski načelnik Općine Podgorač g. Goran Đanić potpisao je sa tvrtkom „Mikičić projekt“ d.o.o. iz Donjeg Miholjca Ugovor o izradi projekta uređenja i adaptacije groblja Podgorač, a ukupna vrijednost usluge za predmetni projekt utvrđena je u iznosu od 130.000,00 kuna.

Predviđenim projektom planira se na groblju u Podgoraču urediti postojeća mrtvačnica, kapelica, spomen obilježje i središnji križ. Ujedno se planira i izgradnja pješačkih staza i kolnih prilaza, parkirališta, postavljanje javne rasvjete, izgradnja cvjećarnice i hortikulturno uređenje. Izradom projekta uređenja i adaptacije groblja Podgorač ostvarit će se još jedan projekt koji će biti spreman za povlačenje sredstava iz Europske unije.

VEZANI TEKSTOVI
01/10/2019

Na 15. sjednici Općinskog vijeća Podgorač vijećnici su, kao najbitniju točku, prihvatili polugodišnji izvještaj o izvršenju općinskog proračuna za prvih šest mjeseci ove godine. „S ponosom mogu izvijestiti da je proračun u prvih šest mjeseci ostvaren u iznosu od gotovo 5 milijuna kuna, a još se većina prihoda prijavljenih prema resornim ministarstvima očekuje u nastavku godine. Možda se neće ostvariti planiranih 25 milijuna kuna, jer će sredstva iz projekta “Slavonija” vjerojatno stići nagodinu, ali će premašiti sve dosadašnje proračune.” – rekao je pročelnik Jurica Požega.

Vijeće je prihvatilo i izvješće o radu načelnika za isto razdoblje te prijedlog plana djelovanja Općine Podgorač u području prirodnih nepogoda za 2020. godine. Ovakav plan napravljen je po prvi puta, istaknuo je načelnik Goran Đanić. Prihvaćeno je, također, izvješće o stanju provedbe Provedbenog plana unaprijeđenja zaštite od požara za područje Općine Podgorač za ovu godinu, kao i izvješće o stanju zaštite od požara na području Općine Podgorač.

Načelnik je zahvalio na radu svim vatrogascima s područja podgoračke općine, a posebno onima koji su sudjelovali u intervencijama. Donesena je i odluka o broju korisnika i visini stipendije, tako će Općina Podgorač za ovu studijsku godinu dodijeliti 10 stipendija u iznosu 600 kuna mjesečno i to 5 stipendija za 1. godinu i 5 stipendija za ostale godine studija.

 

Foto: ustupljene fotografije

VEZANI TEKSTOVI
27/09/2019

Općinski načelnik Općine Podgorač g. Goran Đanić potpisao je sa tvrtkom Lider projekt iz Gline Ugovor o izradi projekta rekonstrukcije nogostupa u Podgoraču. Dužina nogostupa iznosi 13.000 m2, a procijenjena vrijednost budućih izvedenih radova iznositi će oko 8.000.000,00 kuna.

Načelnik Đanić je iskatknuo zadovoljstvo što će Općina Podgorač ostvariti jedan od velih projekata koji će biti spreman za povlačenje sredstava iz Europke unije i napominje da je Općina Podgorač i prošle godine već povukla određena financijska sredstva iz EU fondova za izgradnju nerazvrstanih cesta, tako da i ove godine vrše pripremne radnje i nastavljaju s povlačenjem sredstava za razvoj komunalne i društvene infrastrukture na području Općine Podgorač za projekte za koje imaju ishođenu potrebnu dokumentaciju.

VEZANI TEKSTOVI
26/09/2019

Općinski načelnik Općine Podgorač g. Goran Đanić potpisao je sa tvrtkom Grapa d.o.o. iz Osijeka Ugovore o izvođenju radova na izgradnji parkirališta na grobljima „Presvetog Trojstva“ i „Tihi gaj“ u Budimcima, te izgradnji parkirališta na groblju „Sv. Ilije i Sv. Ivana Nepomuka“ u Poganovcima. Ukupna vrijednost radova iznosi 430.000,00 kuna. Radovi bi trebali biti završeni do kraja 2019. godine.

Općinski načelnik Goran Đanić napomenuo je da je izgradnja predmetnih parkirališta vrlo značajna za Općinu Podgorač, jer će se njihovom izgradnjom znatno poboljšati komunalna infrastruktura, a mještanima naselja Budimci i Poganovci osigurati lakši prilazi grobljima. Općina Podgorač će se i dalje zalagati za ravnomjeran razvoj komunalne i društvene infrastrukture svih naselja na području Općine.

VEZANI TEKSTOVI
23/09/2019

Općina Podgorač obavještava korisnike zajamčene minimalne naknade s područja Općine da će isplata novčanih sredstava za podmirenje troškova ogrjeva (drva) biti organizirana u službenim prostorijama Općine Podgorač tijekom tri dana. Počet će u srijedu 25. rujna u vremenu od 10 do 15, zatim se nastaviti u četvrtak 26. rujna od 8 do 14 sati te završiti u petak 27. rujna od 8 do 14 sati. Svi korisnici koji imaju pravo na pomoć, dužni su se javiti u gore navedenom vremenu te sa sobom ponijeti osobnu iskaznicu.

VEZANI TEKSTOVI
16/09/2019

U cilju što učinkovitijeg suzbijanja štetnih glodavaca, ovlaštena tvrtka za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju IBIS usluge d.o.o., J.J. Strossmayera 95, Našice obaviti će akciju sustavne deratizacije – jesenski tretman na području Općine Podgorač, a sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

U vezi s gore navedenim Općinski načelnik Općine Podgorač gosp. Goran Đanić obavještava mještane Općine Podgorač da će se na području Općine Podgorač u svim naseljima: Podgorač, Stipanovci, Kelešinka, Kršinci, Razbojište, Ostrošinci, B. Loza, Budimci i Poganovci obavljati poslovi sustavne deratizacije i to počevši s danom 16. rujna 2019. godine. Završetak radova predviđa se do 24. rujna 2019. godine, odnosno ovisno o nepovoljnim vremenskim prilikama radovi će se produžiti prema potrebi.

Trovanje glodavaca biti će izvršeno preparatom Ratimor žitni mamac, aktivna tvar i udio tvari u preparatu bromadiolon 0,005%. Antidot je vitamin K1. Poslove sustavne deratizacije u potpunosti financira Općina Podgorač. Općinski načelnik Općine Podgorač u cilju učinkovitijeg uspjeha provođenja akcije poziva mještane da podupru akciju provođenja sustavne deratizacije, te omoguće djelatnicima IBIS usluga d.o.o. da postave mamce, da se pridržavaju uputa o mjerama opreza i zaštite, načinu postupanja s domaćim životinjama tijekom deratizacije, o zabrani diranja i premještanja postavljenih meka.

VEZANI TEKSTOVI
13/09/2019

Općina Podgorač će i ove godine sufinancirati troškove javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola s područja Općine Podgorač u školskoj 2019./2020. godini u visini od 17,50% iznosa cijene mjesečne karte prijevoznika „Panturist” d.d. Osijek. Shodno tome Općinski načelnik Općine Podgorač g. Goran Đanić potpisao je s Panturistom d.d. Osijek Ugovor o sufinanciranju troškova prijevoza.

Načelnik Đanić istaknuo je zadovoljstvo što je Općina Podgorač u svom Proračunu osigurala financijska sredstva za prijevoz učenika, te se nada da će se sufinanciranje prijevoza učenika nastaviti i dalje. Predmetnim sufinanciranjem troškova ujedno će se i financijski pomoći roditeljima školaraca koji imaju ionako velike troškove opremanja svoje djece u školu.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print