24/06/2019

Danas je Općinski načelnik Općine Podgorač g. Goran Đanić prisustvovao svečanoj podjeli svjedodžba učenicima osmih razreda OŠ Hinka Juhna Podgorač u Podgoraču. Tom prigodom nagradio je najbolje učenike Osnovne škole Hinka Juhna Podgorač sa novčanom nagradom u iznosu od 500,00 kuna po učeniku.

Pravo na novčanu nagradu imali su učenici koji su svih 8 razreda osnovne škole završili sa prosjekom ocjena 5,00. Ove godine pravo na nagradu ostvarile su učenice Nataša Katanić iz Budimaca i Anđela Marinković iz Budimaca. Načelnik Đanić pohvalio je dosadašnji rad nagrađenih učenica i ostalih učenika, te je svim osmašima poželio sve najbolje u daljnjem školovanju i radu. Ujedno je istaknuo je da će se i ubuduće Općina Podgorač u suradnji sa OŠ Hinka Juhna Podgorač uključivati u sve projekte vezane uz obrazovanje i rad školske djece na području Općine Podgorač.

VEZANI TEKSTOVI
22/06/2019

Tradicionalno se u Podgoraču obilježio 22. lipnja, Dan antifašističke borbe, pa su tako na mjesnom groblju u Podgoraču cvijeće položili i svijeće zapalili načelnik Goran Đanić, predsjednica Općinskog vijeća, zamjenica načelnika, gđa. Ljiljana Grbić i vijećnici Općinskog vijeća.

“Današnjim danom sjećamo se svih tih žrtva, koje su se borile protiv fašizma. Sigurno da im treba odati poštovanje, a uz svijeće i cvijeće učinili smo to i minutom šutnje.” – rekao je Goran Đanić, načelnik Općine Podgorač.

VEZANI TEKSTOVI
07/06/2019

Općina Podgorač je putem Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja na objavljeni javni poziv za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2019. godini prijavila projekt „Rekonstrukcija kolnika i oborinske odvodnje Mlinske ulice u naselju Budimci“. Konkretno radi se o nerazvrstanoj cesti u vlasništvu Općine Podgorač.

Planirana vrijednost projekta iznosi ukupno 800.000,00 kuna (bez PDV-a), a na natječaju je Općini Podgorač odobreno 391.000,00 kuna. Shodno tome danas će Općinski načelnik Općine Podgorač g. Goran Đanić u općini Satnica Đakovačka prisustvovati dodjeli Odluke o sufinanciranju predmetnog projekta, koju će mu svečano u ime Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja uručiti savjetnik ministra g. Pavo Šašlin. Općinski načelnik Goran Đanić izrazio je zadovoljstvo odobrenim sredstvima, te napomenuo da je predloženi projekt vrlo značajan za ravnomjeran razvoj svih naselja na području Općine Podgorač. Općina Podgorač je i prošle godine već povukla određena financijska sredstva iz EU fondova za izgradnju nerazvrstanih cesta, tako da i ove godine nastavljaju s povlačenjem sredstava za razvoj Općine Podgorač, a ovo je već treći odobreni projekt Općini Podgorač iz sredstava EU u posljednjih mjesec dana.

Foto: ilustracija

VEZANI TEKSTOVI
02/06/2019

„Od poduzetnog djeteta do poduzetnika”

U Podgoraču su djeca Područnog vrtića „Zvončić” izložili svoje rukotvorine u sklopu projekta „Od poduzetnog djeteta do poduzetnika”. Uz pomoć roditelja prikupili su kroz godinu stvari koje ljudi inače bacaju, limenke, staklenke, čepove i neke materijale koje zatim recikliraju tako da od njih naprave uporabne predmete poput svijeća, kasica, vaza, magneta za hladnjake i privjesaka.

Ove godine od starih traperica napravili su i pregače. Sve izloženo se može uz donaciju ponijeti kućama, a skupljenim sredstvima osigurava se izlet vrtićanaca u Đakovo. U izradi prerađenih predmeta sudjelovalo je 17 učenika, a prezentiralo njih 13.

“Već dugi niz godina provodimo ovaj projekt „Od poduzetnog djeteta do poduzetnika” kojim motiviramo djecu da od odbačenih predmeta izrade nešto novo. Dio novca uložili smo u kupnju didaktičkih igračaka i materijala koje koristimo, a prošle godine kupili smo limeno skladište za stvari koje koristimo.” – o akciji je rekla Tihana Barić odgajateljica u područnom vrtiću Podgorač.

VEZANI TEKSTOVI
01/06/2019

Novi predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Općine Podgorač

U Podgoraču je održana konstituirajuća sjednica Vijeća srpske nacionalne manjine Općine Podgorač na kojoj je izabran novi, stari predsjednik Radovan Beara. Također izabrana je i nova zamjenica predsjednika, jednoglasno, Evica Došen.

Kako je i sam predsjednik, ali i načelnik potvrdio, pripadnika srpske nacionalne manjine najviše ima u mjestima Budimci, Bijela Loza i Poganovci, a prema popisu iz 2011. u Općini Podgorač bilo ih je 466. Danas oni čini 16% ukupnog stanovništva, pa je njihovo djelovanje i mišljenje uistinu važno. „Počašćen sam novim mandatom i kroz svoj rad ću potvrditi ovaj izbor. Mi kao zajednica bavimo se promoviranjem svog nacionalnog suvereniteta te raspravljamo o temama poboljšanja životnih uvjeta naših sugrađana. Zadovoljni smo životom u općini no uvijek može bolje.” – rekao je Radovan Beara koji se zahvalio općinskom načelniku na potpori u radu.

Novom predsjedniku na mandatu čestitao je i načelnik Goran Đanić i zamjenica načelnika Ljiljana Grbić.

„Čestitam svim novoizabranima u redove Vijeća, ali i novom predsjedniku i njegovoj zamjenici. Drago mi je da smo izbore proveli u toleranciji i bez problema. Svakodnevno svjedočimo radu Vijeća srpske nacionalne manjine Općine Podgorač i nadam se da će se naša suradnja, kako je ostvarena do sada nastaviti i u budućnosti. Cilj nam je zajedno raditi na poboljšanju uvjeta svih naših mještana Općine Podgorač.” – istaknuo je načelnik Đanić.

VEZANI TEKSTOVI
24/05/2019

Povijesna sredstva za općinu Podgorač

U vatrogasnom dvorištu DVD-a u Podgoraču održana je tiskovna konferencija na kojoj je načelnik Goran Đanić zainteresiranoj javnosti prezentirao detalje potpisanih ugovora za dva projekta čija realizacija kreće uskoro. Općina Podgorač dobila je dva potvrdna odgovora o financiranju velikih projekata koji će poboljšati kvalitetu života tamošnjih mještana. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobrilo je 150.000 kuna za projekt “Rekonstrukcija kolnika i oborinske odvodnje Vukovarske ulice u naselju Budimci”, dok je planirana vrijednost projekta ukupno 758.000,00 kuna.

„Zadovoljan sam odobrenim sredstvima jer predloženi je projekt vrlo značajan za Općinu Podgorač. Rekonstrukcijom kolnika i oborinske odvodnje u Vukovarskoj ulici znatno ćemo poboljšati komunalnu infrastrukturu, a mještanima osigurati bolje uvjete života. Općina Podgorač će se i dalje zalagati za ravnomjeran razvoj svih naselja na području Općine Podgorač te se javljati na javne pozive i natječaje za sufinanciranje projekata za koje imamo prikupljenu potrebnu dokumentaciju.” – rekao je načelnik Goran Đanić.


Odobrena su sredstva i za dugoočekivani i najavljivani projekt izgradnje Vatrogasnog doma u samom centru Podgorača. Tako je za projekt “Rekonstrukcija, dogradnja i nadogradnja DVD Podgorač”, koja uključuje društveni dom, spremište i garažu odobren procijenjeni iznos potpore u iznosu od 5.296 688 kuna. Predviđenim projektom planira se urediti prostor Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Podgoraču tako da će se rekonstruirati i dograditi garaža, spremište, uredi, toranj, učionica i sanitarni čvorovi.

Vatrogasci će imati bolje uvjete rada, a u skladu s tim na višoj će se razini zadovoljiti uvjeti sigurnosti stanovništva. Ovaj projekt financira se iz Mjere 7 “Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima” iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. godine. Bitno je, naglasili su iz Općine, da će ovaj novoobnovljeni prostor moći koristiti i kulturno-umjetnička društva, gospodarski subjekti, stanovnici općine te ostale udruge za vlastite aktivnosti poput sastanaka, organizacija događanja i manifestacija, ali i provođenje radionica i edukacija. „Povijesni je ovo događaj za Općinu Podgorač i najveća do sada odobrena sredstva.” – istaknuo je načelnik.

VEZANI TEKSTOVI
22/05/2019

Projekt „Rekonstrukcija kolnika i oborinske odvodnje Vukovarske ulice u naselju Budimci“

Općina Podgorač je putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije na objavljeni javni poziv za sufinanciranje projekata prema programu održivog razvoja lokalne zajednice u 2019. godini, prijavila projekt „Rekonstrukcija kolnika i oborinske odvodnje Vukovarske ulice u naselju Budimci“.

Planirana vrijednost projekta iznosi ukupno 758.000,00 kuna, a za predmetni projekt Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobrilo je sredstva u iznosu od 150.000,00 kuna. Shodno tome gđa. Ljiljana Grbić, zamjenica Općinskog načelnika Gorana Đanića, u Zagrebu je dana 21. svibnja 2019. godine potpisala Ugovor o sufinanciranju navedenog projekta. Općinski načelnik Goran Đanić izrazio je zadovoljstvo odobrenim sredstvima te napomenuo da je predloženi projekt vrlo značajan za Općinu Podgorač, jer će se rekonstrukcijom kolnika i oborinske odvodnje u Vukovarskoj ulici znatno poboljšati komunalna infrastruktura, a mještanima osigurati bolji uvjeti života. Općina Podgorač će se i dalje zalagati za ravnomjeran razvoj svih naselja na području Općine, te se javljati na javne pozive i natječaje za sufinanciranje projekata za koje imaju prikupljenu potrebnu dokumentaciju.

VEZANI TEKSTOVI
21/05/2019

Projekt „Rekonstrukcija, dogradnja i nadogradnja DVD Podgorač”

Općina Podgorač je 2018. godine, temeljem Pravilnika o provedbi Mjere 7 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima„ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. godine i Natječaja za provedbu podmjere 7.4.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu – sektor lokalna infrastruktura”, podnijela Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju zahtjev za potporu za projekt „Rekonstrukcija, dogradnja i nadogradnja DVD Podgorač” (dom, spremište i garaža).

Nakon provedene administrativne obrade Zahtjeva za potporu utvrđeno je da je isti pozitivno ocijenjen, te da je procijenjeni iznos potpore 5.296.688,13 kuna. Shodno tome Općinski načelnik Općine Podgorač g. Goran Đanić je u Vodicama dana 20. svibnja 2019. godine s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju zaključio Ugovor o financiranju predmetne mjere. Predviđenim projektom planira se urediti Dobrovoljno vatrogasno društvo Podgorač na način da će se rekonstruirati i dograditi garaža, spremište, uredi, toranj, učionica i sanitarni čvorovi. Na taj način vatrogasci će imati bolje uvjete rada i na bolji način će se zadovoljiti uvjeti sigurnosti stanovništva. Bitno je naglasiti da će i kulturno umjetnička društva, gospodarski subjekti, stanovnici Općine, te ostale udruge moći koristiti uređen objekat za sastanke, zabave i druge aktivnosti u naselju.

Načelnik Đanić je istaknuo zadovoljstvo što je Općina Podgorač ostvarila jedan u nizu od pripremljenih velikih projekata koji su spremni za povlačenje sredstava iz Europske unije. Općina Podgorač vodi računa o ravnomjernom razvoju komunalne i društvene infrastrukture za podizanje kvalitete života mještana u svim naseljima, što dokazuje da će se i ubuduće na fondove EU nominirati razni projekti za koje imamo ishođenu potrebnu dokumentaciju.

VEZANI TEKSTOVI
20/05/2019

Općina Podgorač je i ove godine nastavila s projektom zapošljavanja putem javnih radova, te je od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Regionalnog ureda Osijek dobila pozitivnu ocjenu zahtjeva za javne radove za 10 osoba. Osobe će prema navedenom programu biti zaposlene u trajanju od 6 mjeseci, odnosno u vremenu od 20. svibnja do 19. studenoga 2019. godine.

Ukupne troškove Programa financirati će Zavod za zapošljavanje. Shodno tome, općinski načelnik Goran Đanić je danas sa svim osobama koje su zaposlene putem programa javnih radova održao sastanak, te ih upoznao sa programom rada. Nadalje ističe kako je odobreni program od velike koristi za Općinu Podgorač, jer će zaposlene osobe raditi na uređenju svih naselja na području Općine Podgorač, koja će nakon uređenja zasjati u punom svjetlu.

VEZANI TEKSTOVI
29/04/2019

“Uskrsni stol” u Podgoraču

Prepuni stolovi uskrsnih delicija, šunke, mladog luka, grah salate i pisanica, od slatkoga švalerovog oka, gužvare, mađarice prikaz su tradicije koja se već 11. godina održava u Podgoraču. HKD “Podgoračani” u Domu Dobrovoljnog vatrogasnog doma održali su još jednu tradicionalnu manifestaciju “Uskrsni stol”.

Manifestacija je održana uz financijsku pomoć općine Podgorač te ju je načelnik Goran Đanić i otvorio. „Danas imamo prilike vidjeti što se nekad jelo za Uskrs i na koji se način pripremalo, drago mi je da smo okupili pet društava i zbog toga ćemo nastaviti financirati ovakvu manifestaciju. „- dodao je Đanić. Svoj uskrsni stol priredila su kulturno – umjetnička društva „Šokadija“ Ivanovci – Marjančaci – Zelčin, „Franjo Ebling“ Sveti Đurađ, Etno selo Bocanjevci, Makedonsko kulturno društvo „Braća Miladinovci“ Osijek i domaćini HKD Podgoračani.

„Drago mi je što su sudionici došli ukrasiti svoje stolove ovako bogatim delicijama. Komisija je obišla stolove i dodijelila nagrade za najbolje aranžiran uskrsni stol, najbolju košaricu i najljepšu pisanicu.” – rekla je Zdenka Vukomanović, predsjednica domaćina KUD-a “Podgoračani” ponosna na dugu tradiciju očuvanja kulturnih običaja naših starih. Svaki stol svojim je delicijama odražavao mjesto odakle dolazi društvo, a svoju su pripadnost pokazali i svečanim nošnjama uz pokoju, neizbježnu pjesmu.

Stručni ocjenjivački sud koji su činile Silvija Lučevnjak, Mirjana Potnar i Sanja Portnar odabrao je najbolje aranžiran uskrsni stol koji je imalo Makedonsko kulturno društvo „Braća Miladinovci“ Osijek, za najbolju košaru nagradu je osvojio KUD Šokadija Ivanovci – Marjančaci – Zelčin, a za najljepšu pisanicu KUU Franjo Ebling Sveti Đurađ. Nagrade, priznanja i diplome sudionicima uručili su načelnik Goran Đanić, donačelnik Josip Mojzeš, predsjednica općinskog vijeća Ljiljana Zidar i predsjednica „Podgoračana“ Zdenka Vukomanović.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print