16/06/2018

Županija sufinancira nabavu vatrogasne cisterne DVD-u Podgorač

Jučer je u Osijeku potpisan Ugovor između Osječko – baranjske županije i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Podgorač o sufinanciranju nabave vatrogasne cisterne. Vrijednost ugovora je 60.000,00 kuna. Ugovor je u ime Dobrovoljnog vatrogasnog društva Podgorač potpisao dozapovjednik Ivan Đanić, koji se zahvalio ispred vatrogasnog društva , uz nadu da će ostatak financijskih sredstava u osigurati Općina Podgorač u svom Proračunu za 2018. godinu. Nadalje ističe da je vatrogasna cisterna prijeko potrebna za sustav protupožarne zaštite na području Općine Podgorač.

VEZANI TEKSTOVI
07/06/2018

Održana 7. sjednica Općinskog vijeća Općine Podgorač

Danas je u prostorijama Općine Podgorač, s početkom u 12 sati, održana 7. sjednica Općinskog vijeća Općine Podgorač.

Na dnevnom redu je bilo 7. točaka dnevnog reda

1. Informacija o stanju i problematici razvoja obrtništva na području djelovanja Udruženja obrtnika Našice u 2017. godini

2. Prijedlog Odluke o agrotehničkim mjerama i mjerama za uređivanje i o9državanj poljoprivrednih rudina na području Općine Podgorač

3. Prijedlog Odluke o mjerama za sprečavanje nepropisnog odbacivanja otpada i mjerama za uklanjanje odbačenog otpada na području Općine Podgorač

4. Prijedlog Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama te divljim životinjama

5. Prijedlog odluke o prigovorima na prijedlog Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH na području Općine Podgorač

6. Prijedlog Odluke o donošenju Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH na području Općine Podgorač

7. Inicijative, pitanja i prijedlozi

Održana 7. sjednica Općinskog vijeća Općine Podgorač

O sjednici vijeća načelnik Općine Podgorač Goran Đanić je između ostalog izjavio.

„Imali smo redovno izvješće Udruženja obrtnika Našice gdje su obrtnici s Općine Podgorač pridruženi članovi. Predsjednik Udruženja obrtnika Našice je podnio izvješće. Stanje obrtništva znamo kakvo je. Situacija nije lagana, ali nosimo se s tim. Najveći problem je radna snaga koje ovdje sve manje ima, ali nadamo se će se i to prevazići i da će biti bolja situacija. Općina nastoji pomoći obrtnicima s mjerama koje su u našoj nadležnosti. Odluku o agrotehničkim mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina na području Općine smo morali donijeti zbog usuglašavanja sa zakonskim propisima. To su za nas bitne stvari jer Općina Podgorač je poljoprivredni kraj. Također morali smo donijeti odluku o sprječavanja nepropisnog odbacivanja otpada zbog usuglašavanja sa zakonskim propisima. Tu naravno jako dobro surađujemo s firmom Našički park koja se brine o prikupljanju otpada na području Općine Podgorač. Za program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem smo spremni 100%. Tu smo angažirali tvrtku Agronet iz Zagreba koja za 30% općina i gradova u Republici Hrvatskoj izrađuje programe raspolaganja zemljištem. Sve parcele koje su na području Općine Podgorač u vlasništvu Republike Hrvatske, a Općina s njima raspolaže su stavljene u dugogodišnji zakup. Maksimum je 75 hektara jer je to i najveća čestica koju imamo inače bismo išli na 50 hektara jer smatramo da nema potrebe za većim što se tiče OPG-ova. Ja se nadam nakon provedbe raspodjele zemljišta da će se naši poljoprivrednici početi jače razvijati i da će početi povlačiti i europska sredstva za još brži razvoj.”

 

VEZANI TEKSTOVI
01/06/2018

Akcija sustavne deratizacije - jesenski tretman na području Općine Podgorač

U cilju što učinkovitijeg suzbijanja štetnih glodavaca, ovlaštena tvrtka za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju IBIS usluge d.o.o. obaviti će akciju sustavne deratizacije-jesenski tretman na području Općine Podgorač, a sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i Pravilniku o načinu provedbe obavezne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije. U vezi s gore navedenim Općinski načelnik Općine Podgorač gosp. Goran Đanić obavještava mještane Općine Podgorač da će se na području Općine Podgorač u svim naseljima: Podgorač, Stipanovci, Kelešinka, Kršinci, Razbojište, Ostrošinci, B. Loza, Budimci i Poganovci obavljati poslovi sustavne deratizacije i to počevši sa danom 01. lipnja  2018. godine. Završetak radova predviđa se do  07. lipnja  2018. godine, odnosno ovisno o nepovoljnim vremenskim prilikama radovi će se produžiti prema potrebi.

Trovanje glodavaca biti će izvršeno zatrovanim mamcem antikoagulantom II. generacije. Antidot je vitamin K1.
Poslove sustavne deratizacije u potpunosti financira Općina Podgorač. Općinski načelnik Općine Podgorač u cilju učinkovitijeg uspjeha provođenja akcije poziva mještane da podupru akciju provođenja sustavne deratizacije, te omoguće djelatnicima IBIS usluga d.o.o. da postave mamce, da se pridržavaju uputa o mjerama opreza i zaštite, načinu postupanja s domaćim životinjama tijekom deratizacije, o zabrani diranja i premještanja postavljenih meka.

VEZANI TEKSTOVI
23/05/2018

Prijedlog Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem na području Općine Podgorač

Općina Podgorač objavila je Javni uvid u prijedlog Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na području Općine Podgorač.

Javni uvid u prijedlog Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na području Općine Podgorač organiziran je u vijećnici Općine Podgorač, Trg Pavla Pejačevića 2 od 23. svibnja 2018. do 06. lipnja 2018. godine, svakog radnog dana od 08,00 do 14,00 sati, a uvid u isti moguć je i na službenim internetskim stranicama Općine Podgorač (www.podgorac.hr).

Zainteresirane osobe mogu dati prigovore na prijedlog Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na području Općine Podgorač tijekom cijelog razdoblja trajanja Javnog uvida, a najkasnije do 06. lipnja 2018. godine. Pisani prigovori na prijedlog Programa moraju biti čitko napisani, uz ime i prezime odnosno naziv, te adresu podnositelja.

Krajnji rok do kojeg zainteresirane osobe mogu Općini Podgorač, Trg Pavla Pejačevića 2, 31 433 Podgorač, dostaviti pisane prigovore na prijedlog Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na području Općine Podgorač je 06. lipnja 2018. godine.

O prigovorima odlučuje Općinsko vijeće Općine Podgorač u roku od 30 dana.

VEZANI TEKSTOVI
17/05/2018

17 - podgorac1.jpg

Jučer je Općinski načelnik gosp. Goran Đanić u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije potpisao Ugovor o sufinanciranju  radova i usluga za projekt Parkiralište na groblju Podgorač. Vrijednost Ugovora je 120.000,00 kuna. 

17 - podgorac2.jpg

Načelnik Đanić izrazio je zadovoljstvo potpisanim Ugovorom, te povučenim sredstvima iz EU. 

VEZANI TEKSTOVI
11/05/2018

11 - budimci-grom-kuca-zupan-1.jpg

Jučer popodne olujno nevrijeme zahvatilo je mjesto Budimci i dogodio se nevjerojatan događaj da je udar groma uništio cijelu kuću.

U kući su se za vrijeme nevremena nalazile vlasnica Milica Ostojić i njezina nepokretna majka Savica Plavšić koje su srećom ostale neozlijeđene i uspjele su izaći iz razrušene kuće.

11 - budimci-grom-kuca-zupan-4.jpg

Vlasnica kuće Milica Ostojić o ovoj katastrofi koja ju je zadesila je između ostalog izjavila.

„Užas, nisam bila ni svjesna odmah šta se to dogodilo. Ja to unutra nisam čula da je to toliko grunulo. Samo sam vidjela crijep dolje i ušla unutra u prostoriju gdje je mama da vidim da li je udarilo u nju i da li je živa. Vidjela sam plamen da gori i kad se ona javila onda sam spašavala nju da ju iznesem van. Zahvaljujem načelniku i županu što će nam pomoći u obnovi kuće.”

 

11 - budimci-grom-kuca-zupan-3.jpg

Načelnik Općine Podgorač Goran Đanić o ovom događaju je između ostalog izjavio.

„Mi smo već jučer intervenirali, naši vatrogasci su odmah djelovali pozvali smo i hitnu koja je došla da pruži baki i gospođi pomoć. Najvažnije je da su smještene u jednu obitelj i da za sad imaju gdje prespavati i da mogu nastaviti živjeti dok se kuća ne sanira. Izvjestio sam župana Osječko – baranjske županije o ovom događaju gdje je on došao i uvjerio se na licu mjesta o ovoj velikoj šteti na obiteljskoj kući. Dvije osobe su nastradale baka starija nepokretna i njezina kćerka. Znači dvije žene koje nemaju mogućnosti popraviti ovu štetu. Ovo je čudo neviđeno koje se dogodilo ne samo na području Općine Podgorač nego i na području županije da je grom ovako uništio i devastirao cijelu kuću. Općina Podgorač će pomoći, a i župan je izjavio da će pomoći u svakom slučaju s financijskom pomoći i to je dovoljno za sada za početak radova na sanaciji. Općina Podgorač sa zaposlenicima i ja osobno ćemo se uključiti u sanaciju i prikupljati pomoć za ovu obitelj. Vidjeti ćemo i sa nekim firmama koje rade na Općini Podgorač na održavanju i sanacijama da se također pokušaju uključiti na bilo koji način da se pomogne ovoj obitelji. Nadam se da ćemo vrlo brzo ovu kuću sanirati i da će se obitelj moći vratiti u nju. Vidimo da je kuća jako oštećena, ali nikada nismo ostavili ljude bez pomoći. Ovo je već peta tragedija kako sam ja načelnik da su kuće izgorile, prvi slučaj ovakvog oblika da je grom udario i razrušio, ali uvijek smo pomogli tim obiteljima. U subotu već krećemo sa čišćenjem ovdje i organizacijom prikupljanja pomoći.

Zahvaljujem se Osječko – baranjskoj županiji i županu Ivanu Anušiću koji je također odmah intervenirao, došao se uvjeriti u ovakvu štetu i sam je jako začuđen ovakvom situacijom. Vidimo da je suradnja Općine i Županije Osječko – baranjske na nivou i imamo razumijevanje župana Anušića za ovakve probleme.”

11 - budimci-grom-kuca-zupan-2.jpg

Razmjere štete ovog nevremena došao je vidjeti i župan Osječko – baranjske županije Ivan Anušić koji je izjavio.

„Kao što vidimo na terenu kuća stradala jučer u nevremenu je jako puno oštećena. Dvije osobe koje žive ovdje više ne mogu živjeti u ovoj kući dok se kuća ne popravi. Načelnik Općine Podgorač me izvjestio i ja sam na povratku iz Našica došao vidjeti kako to izgleda i stvarno izgleda jako loše i nevjerojatno je koliku štetu je grom napravio. Ključno je da i Općina Podgorač i Osječko – baranjska županija će financijski se uključiti u obnovu i pomoći ovoj obitelji da se mogu što prije vratiti u svoju kuću i da se popravi ovo što je razrušeno. Ne samo mi kao županija i općina nego koliko ja imam informacija u obnovu će se uključiti mještani Budimaca i Podgorača i svih mjesta u Općini Podgorač.”

 

VEZANI TEKSTOVI
04/05/2018

4 - podgorac1.jpg

Danas je u prostorijama Općine Podgorač održana 2. sjednica Stožera civilne zaštite Općine Podgorač koju je vodio načelnik stožera Josip Mojzeš.

4 - podgorac2.jpg

Teme sjednice su bile:

  • Donošenje Plana rada Stožera civilne zaštite za 2018. godine,
  • Donošenje Financijskog plana za požarnu sezonu 2018. godine,
  • Donošenje Plana aktivnog uključenja svih subjekata zaštite od požara u Općini Podgorač.
  • Prijedlog Plana operativne provedbe Programa aktivnosti za 2018. godinu,
  • Prijedlog pozivanja Stožera civilne zaštite
  • Prijedlog plana motrenja, čuvanja i ophodnji otvorenog prostora i građevina za razdoblje visokog i vrlo visokog indeksa opasnosti (predžetveno i žetveno razdoblje) za 2018. godinu.

Sve točke dnevnog reda su jednoglasno usvojene.

VEZANI TEKSTOVI
20/04/2018

Općina Podgorač objavila je poziv za javnu raspravu o nacrtu plana gospodarenja otpadom Općine Podgorač za razdoblje 2018. – 2023. godine. 

Javni uvid u nacrt Plana gospodarenja otpadom Općine Podgorač za razdoblje 2018. – 2023. godine organiziran je u vijećnici Općine Podgorač, Trg Pavla Pejačevića 2 od 23. travnja 2018. godine do 23. svibnja 2018. godine, svakog radnog dana od 08,00 do 14,00 sati, a uvid u isti moguć je i na službenim internetskim stranicama Općine Podgorač (http://www.podgorac.hr)

Građani i udruge sudjeluju na javnoj raspravi na način da imaju pristup i uvid u nacrt Plana gospodarenja otpadom Općine Podgorač za razdoblje 2018. – 2023. godine i da daju svoja očitovanja, mišljenja, primjedbe i prijedloge u pisanom obliku. Pisana očitovanja, mišljenja, primjedbe i prijedlozi na nacrt Plana moraju biti čitko napisani, uz ime i prezime odnosno naziv, te adresu podnositelja.

Krajnji rok do kojeg građani i udruge mogu Općini Podgorač, Trg Pavla Pejačevića 2, 31 433 Podgorač, dostaviti pisana očitovanja, mišljenja, primjedbe i prijedloge na nacrt Plana gospodarenja otpadom Općine Podgorač za razdoblje 2018. – 2023. godine je 23. svibnja 2018. godine.

Ako u navedenom roku građani i udruge ne dostave svoja očitovanja, mišljenja, primjedbe i prijedloge, smatrati će se da su isti suglasni sa izloženim nacrtom Plana.

VEZANI TEKSTOVI
09/04/2018

Održana X. gastromanifestacija „Uskrsni stol” u Podgoraču

Jučer je u prostorijama DVD-a Podgorač održana jubilarna 10. gastromanifestacija „Uskrsni stol u Podgoraču s jelima od šunke”. Manifestaciju je organiziralo HKD „Podgoračani” pod pokroviteljstvom Općine Podgorač.

Na manifestaciji su sudjelovali HKD „Podgoračani” Podgorač, Matica slovačka Markovac, HKUD „Harkanovci” Harkanovci, Zavičajna kulturna zajednica „Zagorec” Josipovac i KUD „Slavonija” Staro Topolje.

Svako od 5 društava imalo je ukrašeni uskrsni stol aranžiran u skladu s tradicijom društva i mjesta odakle dolaze, a sudionici su bili u svojim narodnim nošnjama.

Održana X. gastromanifestacija „Uskrsni stol” u Podgoraču

Na stolovima su bila mnogobrojna jela od šunke, jaja, sira, vrhnja, suhomesnatih proizvoda, mladi luk, hren i mnogobrojne vrste tradicionalnih kolača, gužvara, kiflica, pogačica.

Održana X. gastromanifestacija „Uskrsni stol” u Podgoraču

Na početku manifestacije sve okupljene pozdravio je načelnik Općine Goran Đanić koji je istaknuo važnost ovakve jedinstvene manifestacije u našoj županiji i zahvalio HKD „Podgoračani i predsjednici Zdenki Vukomanović što već 10 godina uspješno organiziraju manifestaciju.

Održana X. gastromanifestacija „Uskrsni stol” u Podgoraču

Sve sudionike i goste pozdravila je i predsjednica HKD „Podgoračani Zdenka Vukomanović koja je zahvalila svima društvima koja su se odazvala na manifestaciju i načelniku Goranu Đaniću i Općini Podgorač na pokroviteljstvu nad manifestacijom.

Slijedilo je predstavljanje svih pet društava koji su opisali koja jela se jedu za uskrs u njihovim krajevima i koji su običaji oko jela.

Održana 10. gastromanifestacija „Uskrsni stol” u Podgoraču

Članovi ZKZ „Zagorec” iz Josipovca i HKD „Podgoračani” otpjevali su i po jednu tradicionalnu narodnu pjesmu. Nakon održanog blagoslova hrane slijedilo je zajedničko druženje svih okupljenih uz hranu i glazbu.

Ocjenjivački žiri proglasio je kao najljepše uređeni uskrsni stol Zavičajni klub Zagoraca “Zagorec” iz Josipovca, najljepšu uskrsnu košaru HKUD “Harkanovci” iz Harkanovaca, najljepšu pisanicu Matica slovačka i SKUS Franjo Strapač Markovac, a najbolji uskrsni kolač KUD “Slavonija” iz Starog Topolja.

Načelnik Općine Goran Đanić o ovoj lijepoj manifestaciji između ostalog je izjavio.

„Ovo je jedinstvena manifestacija ne samo u Podgoraču nego i u Osječko – baranjskoj županiji i šire. Na mladi Uskrs uvijek imamo prezentaciju što se za Uskrs jede. Vrlo bitno je da se prikažu stari običaji oko jela. Općina Podgorač želi da sa svojim financijama oplemeni ovakva događanja. Nama je u interesu da ovakva manifestacija preraste u još veći nivo. Ova manifestacija je bila prije nekoliko godina u Bruxellesu u Europskom parlamentu gdje smo dobili velike pohvale i nadamo se da ćemo i u budućnosti ići na međunarodnu scenu. U Njemačkoj će biti jedan događaj gdje ćemo prezentirati Uskrsni stol u Podgoraču.”

 

 

VEZANI TEKSTOVI
03/04/2018

Podgorački vatrogasci u pomoći stanovnicima Brodsko – posavske županije

Jedno vozilo DVD-a Podgorač s cisternom upućeno je u pomoć stanovnicima Brodsko – posavske županije koji imaju problema s opskrbom pitkom vodom.

Podgorački vatrogasci u pomoći stanovnicima Brodsko – posavske županije

Načelnik Općine Podgorač Goran Đanić o ovome je izjavio.

„Od jučer ujutro podgorački vatrogasci su na opskrbi pitkom vodom na području Brodsko -posavske županije u Općini Bebrina. Dobili smo zapovijed iz centra 112 da se upute cisterne s pitkom vodom koje su trenutno u Podgoraču na raspolaganju iz robnih rezervi. Upućeni su vatrogasci i cisterna s vodom prema Brodsko – posavskoj županiji. Slijedećih 10 do 15 dana će tamo biti i pomagati stanovnicima.”

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print