21/09/2020

Našički planinari koriste ovo lijepo jesensko vrijeme za izlete i obilaske najljepših prirodnih predjela našeg kraja. Ovog puta članovi Planinarsko društva Krndija su se uputili za Gazije.

Preko Turskih bunara išli su do Vrletine, na vidikovac, gdje su uživali u lijepom pogledu. Planinari su se odlučili popeti i na drugi po visini vrh Krndije i najviši vrh Osječko-baranjske županije Petrov vrh (701 m). Za lijepog vremena i u dobrom društvu, penjući se na greben Vrletine i Petrov vrh planinari su hodali 6 sati. Kako navode, s ovog izleta su se vratili puni doživljaja i dobrih emocija.

09/09/2020

Vrlo aktivi članovi PD Krndija Našice, rujan su započeli izletom na prelijepi Papuk. U nedjelju ujutro, 14 planinara zaputilo se na Jankovac, a zatim su krenuli u avanturu zvana Ivačka glava (913 mnv) – najljepši vrh Papuka. Do Ivačke glave, drugog najvišeg vrha Papuka, planinari su išli u brdo preko Kovačice, a zatim je uslijedio duži odmor. Vraćali su se putem prema Nevoljašu do Anđine barake, potom su se spustili u talijanski jarak natrag do doma na Jankovcu, gdje su nastavili uživati u ljepotama parka prirode. Kako navode planinari, bio je ovo za njih jedan jako lijep i zanimljiv izlet.

Foto: facebook PD Krndija

16/08/2020

Planinarsko društvo Krndija izvijestilo je kako je održana sjednica Upravnog odbora udruge “Slavonski planinari” na kojoj je donesena jednoglasna odluka o otkazivanju 70. Dana slavonskih planinara koji je trebao biti održan u Londžici 13. 9. ove godine, a čiji je domaćin trebao biti PD Krndija. Odluka je donesena zbog nesigurne i nepovoljne epidemiološke situacije i brojnih mjera za okupljanje većeg broja ljudi. Iduće godine PD “Krndija” bit će domaćin 70. Dana slavonskih planinara ako prilike to budu dopustile, navode iz Društva.

10/08/2020

Aktivni članovi Planinarskog društva Krndija ne propuštaju lijepo vrijeme da ga provedu u prirodi u ugodnom društvu uz pjesmu i ukusnu hranu i piće. U planinarskoj kućici u Londžici okupilo se dvanaest planinara koji su se podijelili u dvije grupe te odlučili za razgledavanje i istraživanje Velike Londžice i obilazak šumskih predjela. Prva grupa napravila je kraću turu od 7 km, dok je druga grupa obišla stazu šumskih predjela dugu 14 km. Nakon povratka iz šetnje, uslijedio je ručak i nastavak zajedničkog druženja.

 

Foto: PD Krndija Našice

24/07/2020

U nedjelju su članovi Planinarskog društva Krndija krenuli na izlet i obišli Našičku geološku stazu dugu 23 km. Dan je bio odličan za planinarenje te se 11 članova PD Krndije odlučilo za hodanje cijelom geološkom stazom, a pridružili su im se i dva planinara iz Belišća. Našička geološka staza vodi kroz sjeveroistočne predjele planine Krndije i većim dijelom slijedi markiranu trasu Našičkog planinarskog puta.

Kako navode, staza je srednje zahtjevna zbog njezine duljine. Duž staze je postavljeno 13 novih geoloških i 12 povijesnih edukativnih ploča te klupe za odmor. Krenuli su oko 8 sati ujutro na stazu od strane Požara pa preko Crnog potoka i Bedemgrada do Lončarskog visa gdje su napravili pauzu za ručak. Poslije odmora krenuli su natrag preko Kolarišta i Laništa do Našičkog vodovoda. Laganim koracima uz duže i kraće pauze na cilj su stigli za 7 h, malo umorni ali ipak zadovoljni i bogatiji znanjem o prirodnim i povijesnim značajkama Našičkog kraja.

03/07/2020

Nakon više od tri godine, realizacija europskog projekta revitalizacije i obnove Našičke geološke staze vrijednog gotovo pola milijuna kuna je završena. Stoga je danas upriličeno svečano otvaranje kojemu su nazočili Hrvoje Tržić, predsjednik PD Krndija, Josip Miletić, gradonačelnik grada Našica, geolog Parka prirode Papuk Gordan Radonić, Hrvoje Žiha, direktor Našičkog parka, Magdalena Vidaković – Gelenčir, direktorica Našičke razvojne agencije, Srečko Perković, predsjednik TZ grada Našica te Otmar Tosenberger, član PD Đakovo. Podsjetimo, 2002. godine otvorena je Našička geološka staza u dužini od 23 kilometra, a ovi najnoviji radovi predstavljaju proširenu verziju dopunjenu nizom popratnih sadržaja poput bedževa za one koji obiđu stazu, brošura i prigodni pečat.

Nazočne je pozdravio gradonačelnik grada Našica Josip Miletić te je izrazio veliko zadovoljstvo završetkom ovog projekta. „Puno je događanja u Našicama pa je tako u jeku obnova prirodne i kulturne baštine, a to su izuzetno značajni projekti za našički kraj. Ulaže se više od stotinu milijuna kuna u turističku infrastrukturu. Ova staza je jedna u nizu dijelova obnove, a njen cilj je podizanje nivoa turističke ponude. Također bih se zahvalio Planinarskom društvu „Krndija”, izvođačima radova Našičkom parku, Našičkoj razvojnoj agenciji te svim sudionicima ovog projekta koji su ovu stazu u duljini od 23 kilometra učinili izuzetno zanimljivom. I uvjeren sam da će turisti koji posjećuju grad Našice, a pogotovo planinari, biti česti gosti na ovoj stazi.”

Prisutnima se s nekoliko riječi obratio i Hrvoje Tržić, predsjednik Planinarskog društva „Krndija”. „Iznimno sam ponosan na ovaj projekt vrijednosti gotovo 500 000 kuna te bih se ovim putem zahvalio svim uključenim. Ova staza je duga 23 kilometra i nije ju jednostavno obići, a ona uključuje 13 edukativnih povijesnih i 12 edukativnih geoloških ploča. Naglasio bih da ova priča uključuje geologiju, povijest, kulturu i prekrasnu prirodu Krndije, a sve je to predstavljeno u našoj novoj brošuri koju smo realizirali uz pomoć naših partnera. Ova brošura, također, predstavlja jedan presjek sveg onoga što smo napravili na ovoj stazi. Svi oni koji obiđu Našičku geološku stazu na poklon će dobiti i jedan bedž. Ova staza ima vrlo bogatu povijest i ovdje se nalaze jedne od najstarijih stijena u Hrvatskoj, na ovom području se nekad nalazilo i Panonsko more pa je tako ovdje pronađen i zub morskog psa. Također, ovdje se nalazi i prva staklana u Slavoniji iz 1771. godine, ovdje možemo vidjeti i rudokop ugljena kao i Bedemgrad, utvrdu iz 14. stoljeća koja je ujedno i simbol Krndije. Zahvalio bih se i svim uključenima u ovaj projekt, prvenstvenu gradu Našicama i gradonačelniku Josipu Miletiću, geologu Gordanu Radoniću, Silviji Lučevnjak, ravnateljici Zavičajnog muzeja Našice, Magdaleni Vidaković – Gelenčir, direktorici Našičke razvojne agencije te Našičkom parku s gospodinom Hrvojem Žihom na čelu, a oni su ujedno i izvođači ovih radova.”

Na svim slavonskim gorama, a to su Psunj, Papuk i Krndija, su stari paleozojski masivi, koji su ujedno i najstarije stijene u ovom dijelu Hrvatske. Prema nekim prvim autorima, čak su imale pretkambrijsku starost, međutim novije analize su pokazale da je to stariji paleozoik i radi se o 400 milijuna godina starosti. To je baština s kojom počinje jezgra, odnosno na koju se slažu mlađe naslage koje nalazimo ovdje na našičkom kraju. Našička geološka poučna staza prvi put je bila postavljena 2002. godine, a postavio ju je dr. Jamičić, poznati geolog iz Našica. S obzirom na to, ne počinjemo od nule, znali smo za ovaj prostor geologije i prije. Vapnenci i lahori simboliziraju ono vrijeme kada je na ovom području bilo Panonsko more, koje je evolucijom prešlo u Panonsko jezero i u konačnici je u potpunosti nestalo. Na ovom području možemo pronaći vrlo zanimljive geološke nalaze i fosile vezane za život u Panonskom moru. Pronađena je školjka češljača, a u mlađim miocenskim naslagama pronađen je zub nosoroga. S obzirom na to, cijela ova priča je na neki način ispričana kroz 12 edukativnih kuća, koje pričaju o geološkoj i povijesnoj baštini. Ima 13 ploča, tako da možemo ljudima pokazati na jedan popularan način, da svatko može razumjeti geologiju, koja je dosta kompleksna na ovom području.” – izjavio je, između ostalog geolog Gordan Radonić

Srečko Perković, predsjednik Turističke zajednice grada Našica je, također, imao nekoliko riječi o ovom hvalevrijednom projektu. „Našička geološka staza jedan je od sastavnih dijelova ponude našičkog kraja, a ona je i dio jedne županijske strategije u koju spadaju i općine Feričanci, Đurđenovac, Podgorač, Donja Motičina i Našice. To je jedna turistička cjelina koja ima svoju priču kroz niz projekata na kojima se trenutno radi. Našice ima prvi pisani trag iz 1229. godine, a to je templarska crkva u Martinu. Iz Martina, od templarske crkve, krećemo na ovu geološku stazu koja sadrži Bedemgrad, odnosno povijesne tragove iz turskog vremena. Ova geološka staza u funkciji je od 2002. godine, nekoliko puta je obnavljana, a ovo je sada jedna od najkvalitetnijih varijanti. Imamo projekte od stotinu milijuna kuna na turističkoj infrastrukturi u gradu Našicama. Na žalost, dvorac Pejačević naredne tri godine neće moći biti turistički posjećivan pošto kreće i njegova obnova. Trenutno je u rekonstrukciji i perivoj dvorca Pejačević, odnosno našički park koji će uskoro biti završen.”

U tri godine stotinama puta sam prošao ovom stazom – zimi, ljeti, s geolozima i izvođačima radova. Mi smo tu stazu osmislili i prekrasna je, a zanimljiva je i za školarce, djecu, umirovljenike. Nije zahtjevna, nije naporna i svatko ju može prehodati. Interes polako raste, ali to su uglavnom domaći ljudi i naši sumještani. Ako bi djeca školske dobi poželjela koračati ovom stazom, podijelili bismo ju na tri etape jer je 23 kilometra previše za jedan dan, a vrijeme oduzima i zastajanje kod poučnih ploča. Relativno normalnim hodom, stazu prijeđemo od 9 ujutro do 16 sati popodne. Koliko sam ju puta prešao, mislim da bih ju mogao prijeći zatvorenih očiju.” – rekao je Vladimir Paljević, član Planinarskog društva Krndija.

 

[fts_facebook type=album_photos id=175909019125252 posts=75 title=no title_align=left description=no words=45 popup=yes album_id=2968623986520394 image_width=200px image_height=200px space_between_photos=1px hide_date_likes_comments=no center_container=yes]

28/06/2020

Nakon više od tri godine, realizacija europskog projekta revitalizacije i obnove Našičke geološke staze vrijednog gotovo pola milijuna kuna je konačno završena. Svih 20 klupa je postavljeno, postavljeno je 13 novih edukativnih geoloških ploča, 12 povijesnih ploča, geološki stup i ulazne ploče na stazi te velika informacijska ploča u centru grada Našica. Svečano otvorenje će se održati u petak, 3. srpnja 2020. u 10 h na cesti Našice – Požega – (predio Rečica – Fegerovac) na početku staze na Krndiji.

Svi popratni sadržaji su gotovi: bedževi za one koji obiđu stazu, brošure su tiskane i prigodni pečat ove poučne staze. Planinari su ponosni na ovaj projekt jer je Planinarsko društvo “Krndija” kao nositelj projekta jedna od rijetkih udruga u gradu Našicama koja se upustila u ovo. Puno posla je iza njih i zahvaljuju se od srca svim pojedincima i institucijama koje su radili na ovome. Ovo je priča o bogatoj Krndiji, jednoj od najstarijih planina u Europi koja je geološki, povijesno, prirodno i kulturološki iznimno područje. Ovo je bogatstvo grada Našica, čitave Slavonije i svih nas koje trebamo čuvati. Staza je duga 23 km, a na njoj je predstavljena geološka prošlost Krndije koju je nekad prekrivalo Panonsko more (pronađen zub izumrlog morskog psa megalodona, kostur manjeg nosoroga itd.) te bogata povijest ( rva Staklana u Slavoniji, nalazi iz neolitika itd.). Dođite i prođite dio staze te uživajte u prezentaciji priče o Krndiji.

09/06/2020

Planinarsko društvo „Krndija” već godinama organizira tradicionalnu planinarsko – izletničku manifestaciju „Antunovski piknik” povodom dana grada Našica za sve sugrađane. Manifestacija je to nadaleko poznata u planinarskom svijetu koja pruža uživanje u flori i fauni Krndije te kulturno – povijesnim znamenitostima kao što je Bedemgrad.

Ove godine, zbog situacije izazvane koronavirusom, izlet je bio organiziran samo za članove društva. Mali broj planinara okupio se na starom mjestu, ispred crkve i krenuo kružnom stazom okolo naokolo do Crne Klade te natrag do planinarske kućice. Dok je jedan dio članova bio u šetnji dugoj 12 km, drugi dio ekipe bio je zadužen za pripremanje kulinarskih specijaliteta. Nakon povratka iz šetnje, uslijedio je ručak i druženje članova PD Krndija.

03/06/2020

Planinarsko društvo Krndija Našice s ciljem obilaska poučne staze Rupnica te obilaska jednog od najbogatijeg arboretuma biljnim vrstama, Arboretuma Lisičine, organiziralo je izlet na Papuk. Dogovorenog dana, od ranog jutra padala je kiša, bilo je prohladno te se izlet trebao odgoditi. No, unatoč tmurnom vremenu, četiri hrabre Krndijašice krenule su na dogovoreni izlet.

Krndijašice su prema dogovorenom planu posjetile spomenik Rupnica, nedaleko od Voćina. Rupnica je prvi geološki spomenik prirode u Hrvatskoj, poznat po stupićastom lučenju vulkanskih stijena. Na tom lokalitetu izrađena je i kraća poučna staza koja govori o Rupnici i vulkanima. Također su obišle i Arboretum Lisičine, šumski biser popunjen zbirkom drvenastih biljaka. Posjetile su i ergelu konja Višnjica gdje su uživale u obilasku imanja, hranjenju konja i čašici razgovora uz kavu. Na kraju su se uputile na obiteljsko gospodarstvo obitelji Peršić gdje im je domaćin provodeći ih imanjem prezentirao nekadašnji život slavonskoga čovjeka.

07/03/2020

Planinarsko društvo „Krndija” Našice sutra, 8. ožujka organizira aktivnost 3. Obiteljski izlet. Povodom trećeg po redu obilježavanja Dana Grada Požege, Hrvatsko planinarsko društvo „Gojzerica” organizira obilazak Požeške gore. Okupljanje započinje sa planinarskim doručkom u 9 sati, a nakon toga sa parkirališta iza Gradske kuće kreće se u obilazak Požeške gore.

Nakon obilaska predviđene su aktivnosti za djecu i druženje na otvorenom. Na izlet su pozvani svi zainteresirani, a pošto se radi o Obiteljskom izletu, on je prilagođen kako iskusnim planinarima u kondiciji, tako i onima koji će tek biti u boljoj formi. Jedna staza proteže se od Gradske kuće, preko Sokolovca, Vrhovačkog grada i Šicane, pa natrag do Trga Sv. Trojstva, a predviđeno trajanje hoda je 4 sata. Druga staza vodi od Gradske kuće kroz grad do Starića (Starog Grada), Grginog dola, kapele Svetog Vida, polja lavande i također završava na Trgu Svetog Trojstva. Predviđeno trajanje puta drugom stazom je 2 sata. Pri povratku iz rekreativne šetnje za vrtićance i školarce osmišljene su zabavne igre na svježem zraku, a za sudjelovanje u igri neophodna je prethodna potvrda roditelja neposredno prije igara. Sudionike izleta stazama će voditi i pratiti licencirani planinarski vodiči i Hrvatska gorska služba spašavanja. Povratak se planira oko 18 sati.

Cilj Obiteljskog izleta je poticanje ljudi i njihovih obitelji da počnu voditi zdraviji i aktivniji život, a planinarenje je odličan način da se s time i započne. Osim svježeg zraka i oku ugodnih prirodnih ljepota, svaki izlet donosi nova znanja i iskustva.