08/11/2019

Završetak sadržajnog dijela Planinarskog tjedna upotpunilo je predavanje mladog bračnog para Nikoline i Ante Tomić koji su Slavonski planinarski put u dužini od 320 kilometara uspješno prehodali. Svoj pothvat nazvali su „Naš SPP u jednom dahu”, a za okupljene posjetitelje u Izložbenom salonu Zavičajnog muzeja Našice progovorili su o samoj odluci, motivaciji, pripremama te naravno dogodovštinama sa puta, a pokazali su im i „kratki” film o njihovom pothvatu. Uvod u predavanje održala je Melita Husnjak iz Zavičajnog muzeja Našice koja je riječ prepustila Tomićima.

„Dojmovi su se nakon nekog vremena ponovno podigli, jer smo zbog predavanja ponovno pregledali fotografije i emocije su samo izvirale. Vidi se i na slikama da smo bili napaćeni, no bez obzira na to ostaje nam osjećaj zadovoljstva. Slavonski planinarski put odabrali smo jer nam je cilj bio prvo upoznati svoje „dvorište”. Nedavno smo se priključili planinarima pa smo odlučili za svoji prvi pothvat upoznati svoju okolinu, bez obzira što su nam privlačne i ekspedicija izvan zemlje. Nismo mi svjesni kakvih sve ljepota ima kod nas.” – rekla je Nikolina i sa puta istaknula vidike, te je naglasila da i kiša i drugi vremenski uvjeti imaju svoje čari u prirodi, no možda najviše dojmova na njih ostavili su ljudi koje su sretali putem i koji su im pomagali.

Podsjetimo Nikolina i Ante Tomić u svibnju su Slavonski planinarski put, najstariju, najdužu i najtežu hrvatsku planinarsku obilaznicu prehodali u 8 dana prešavši 5 planina i 320 kilometara. Istaknimo i to, da su oni prvi članovi Planinarskog društva Krndija kojima je to pošlo za rukom i nogom. Činjenica koja dovoljno govori o težini SPP- je ta da je tek 10- ak osoba u povijesti SPP-a od 1957. obišlo obilaznicu u jednom dahu.

VEZANI TEKSTOVI
06/11/2019

Planinarski tjedan započeo je misom u organizaciji Sekcije sv. Bernarda u kapelici Mauzoleja Pejačevića za preminule planinare, te paljenjem svijeća kojima su odali počast planinarima. I ove godine tjedan posvećen planinarima u organizaciji je Planinarskog društva “Krndija” Našice, a prvo od tri središnja sadržaja bilo je predavanje Hrvoja Tržića, predsjednika PK Krndija.

U Izložbenom salonu Zavičajnog muzeja okupilo se nekoliko desetaka zainteresiranih sugrađana, jer ipak je ovo bila priča jednog velikog životnog uspjeha. Predavanje “Ekspedicija na Elbrus – Rusija 2019.” započelo je kratkim uvodom ravnateljice Zavičajnog muzeja Našice Silvije Lučevnjak, koja je glavnu riječ predala Tržiću, iskusnom planinaru i jednom od dvojice Našičana koji su osvojio Elbrus – najviši vrh Europe, visok 5.642 mnv.

On je to ostvario zajedno sa Silvijom i Ratimirom Čajkom – članovima HPD-a Sokolovac Požega koji su također bili nazočni predavanju. Na ekspediciju života u Rusiju, podsjećamo, krenuli su 5. kolovoza, a prije uspona odradili su aklimatizacijske uspone kako bi se priviknuli na uvjete koji vladaju na jednoj od najhladnijh planina na svijetu uz druge mnogobrojne opasnosti, koje je na ovom predavanju kroz fotografije i anegdote prenio okupljenima.

Foto: ustupljene fotografije

VEZANI TEKSTOVI
02/11/2019

Od 4.do 10. studenoga održava se XVIII. Planinarski tjedan u Našicama u organizaciji PD “Krndija” Našice. Danas se održala misa u organizaciji Sekcije sv. Bernarda u kapelici Mauzoleja Pejačevića u 11, 00 h za preminule planinare i nakon toga se paljenjem svijeća odala počast planinarima. Zatim se otišlo na spomen područje Crni potok gdje se odala počast poginulim hrvatskim vojnicima u Drugom svjetskom ratu.

Središnji sadržaji tjedana održavaju se u utorak, srijedu i četvrtak kroz zanimljiva planinarska predavanja. Tjedan završava u nedjelju, 10. studenoga kada se okupljamo u 8,00 h ispred parkirališta crkve i odlazimo na Kutjevačko Martinje.

VEZANI TEKSTOVI
23/10/2019

Našički planinari na Krndiji ugostili Zagrepčane

Našički su planinari, članovi PD “Krndija” Našice ugostili 31- og planinara iz PD “Grafičar” Zagreb. Gosti su najprije riječju i slikom uživali u prezentaciji najvažnijih povijesnih osoba našičkog kraja koje im je u Zavičajnom muzeju izložila Silvija Lučevnjak, ravnateljica Muzeja. Ostali su oduševljeni bogatom povijesti našeg grada.

Nakon toga, uslijedi je planinarski dio na Krndiji. Krenuli smo od Paulinovca uz šuštavo lišće kroz laganu šetnju došli do Bedemgrada. Gostima su se posebno svidjele gljive našeg kraja kao i pitomost Krndije. Nakon odmora na Bedemgradu i par riječi o povijesti Krndije i poznatog lokaliteta, spustili smo se prema Fegerovcu i završili ugodno druženje i planinarenje. Uslijedio je gastro – enološko – glazbeni dio kod planinarske kuće “Krndija” u Londžici do kasno uvečer. Ljubazni gosti pozivaju nas u njihov kraj i na zagrebačku goru Medvednicu. Nadamo se još takvim druženjima.

Umor prolazi, a zadovoljstvo ostaje.

 

Foto: ustupljene fotografije

VEZANI TEKSTOVI
28/09/2019

VEZANI TEKSTOVI
24/08/2019

Nakon 11 dana, osvajanja najvišeg vrha Europe, izgubljenih rukavica, suza i radosti u Našice se vratio Hrvoje Tržić, prvi Našičanin koji se popeo na Elbrus. Dugotrajna priprema za ovu ekspediciju isplatila se, jer Tržić se vratio bez ikakvih zdravstvenih problema, pun priča o čarobnom, snježnom i hladnom Elbrusu.

Ova ekspedicija krenula je iz Našica, jer su bračni par Čajka, njegovi suputnici, došli po Hrvoja, odakle su krenuli preko Budimpešte, Moskve, Mineralnih voda do Terskola. Već u Mineralnim vodama, brigu o njima preuzeo je ruski vodič Andrej, koji je, ističe Tržić bio vrlo srdačan i profesionalan. Terskol je maleno naselje, bez stalnog stanovništva, koje se nalazi u samom podnožju Elbrusa, odnosno na samom rubu Gruzije i Rusije. Zbog svog položaja, Terskol je postao turističko naselje, i to vrlo skupo.

Nakon dolaska i smještaja, ekipa penjača imala je dan odmora kada su isprobali tradicijsku kuhinju ali i razmijenili iskustva s drugim penjačima. Njihova ekspedicija, od najavljenih 30 Rusa, bila je oformljena od samo njih devet, dvoje Kanađana, dvoje Amerikanaca, dvoje Iraca i njih troje Hrvata. “Iznenadili smo se što nas je tako malo, no to je bilo i pozitivno jer je vodič mogao ostvariti osobni pristup, pregledati nam opremu ali dati i specifične upute.” – ističe Hrvoje Tržić. Nakon odmora krenuli su s aklimatizacijama, prilagodbom tijela na nisku razinu kisika na tim visinama. Penjali su se četiri dana, prvo na 3 100 metara nadomrske visine, pa na 3 800, pa na 4 100. Nakon čega su se smjestili u bazni logor koji se nalazi na 3 800 metara nadmorske visine.

Iako je Tržić, prema našem razgovoru prije odlaska mislio da će tamo spavati u limenim kućicama, prevario se. Bili su smješteni u planinarsku kuću, a sam logor vrvio je ljudima, bio je tamo čak i kafić, ističe Hrvoje. “Ne biste vjerovali kad dođete ispod vrha Elbrusa kako se vrh čini blizu. No čekalo nas je još 2000 metara vertikalnog uspona.” – dodao je Tržić. Nakon zadnje aklimatizacije, trebao je slijediti dan odmora, no vodič je predložio, s obzirom na najavljeno loše vrijeme da krenu istog dana u noći. Svi su to odmah prihvatili, jer samo nekoliko dana prije pod istim uvjetima poginula su dva Irca izgubivši se u magli. “Samo smo sišli sa zadnje aklimatizacije, večerali, „odspavali” 5 sati i krenuli.” – rekao je Hrvoje i dodao da su dugoplanirano osvajanje vrha, ostvarili i prije nego su mislili. 10 sati trajao je uspon, a 5 sati spust.

Iako su se penjali za sunčana vremena, bilo je hladno, a temperaturu od nekih -8 dodatno je izražavao jak i neugodan vjetar. Taj vjetar, bio je poguban za Tržićeve rukavice, jednu od para je izgubio negdje na početku uspona a jednu pri samom vrhu. Ni sam kaže, nije svjestan kako su samo nestale. Pa se zadnjih 300 metara penjao bez rukavica. No, bez obzira na to nije dobio smrzotine, a bilo je onih kojima su prsti već postajali plavi. Prije samog glavnog uspona stali su na prevoj, na sunčanoj strani, da se zagriju i krenu do cilja. Tamo su popili čaj, a neki od njih počeli su osjećati simptome visinske bolesti. I Tržić je bio jedan od njih, malaksavost, tromost, malo ide, malo ne. No, kaže spasile su ga datulje. U isto to vrijeme sa vrha se spuštao jedan Rus, koji mu je ponudio datulje, taj izvor šećera brzo je Hrvoju dao snage za dalje.

Zadnjih 300 metara penjali su se oko 3 sata, bio je to najteži dio, i najzahtjevniji. Jer cijeli je Elbrus prekriven snijegom i ledom. “Kao da gledate sa mjeseca, neki novi svijet.” – bila je prva pomisao, ovog prvog Našičana koji je stigao na vrh Elbrusa. Suze i radost, emocije su koje su prepravile Hrvoja Tržića, Silviju i Ratimira Čajka, no samo na kratko. Jer na vrhu su bili nekih 10 minuta, dovoljno da upiju sve ljepote i naprave nekoliko fotografija. “Nakon Mont Blanca, ovo je još jedan velik uspjeh u samo godinu dana.” – ponosno sada govori Hrvoje koji kaže da Mont Blanc ima određeni respekt, on je tehnički zahtjevniji, dok je uspon na Elbrus dugotrajniji. Bez obzira na vrijeme i promjene u planovima, Tržić je ostao pozitivan, kao i njegovi kolege Čajke, i jedni su druge bodrili.

Nakon ostvarenog sna, Tržić svima poručuje “Trudite se i budite marljivi u onom što želite, i rezultati će doći. Nakon povratka, članovi Planinarskog društva Krndija, kojem je i predsjednik, organizirali su mali doček uz transparente i balone. – Hvala im na dočeku. Hvala i svim pojedincima, udrugama, institucijama, obitelji, prijateljima, sponzorima i Gradu Našicama na potpori, financijskoj i emocionalnoj.”- zaključuje naš razgovor Hrvoje uz najavu još jedne ekspedicije. No, ona bi se mogla ostvariti tek za neke 2,3 godine jer je puno zahtjevnija i financijski i kondicijski, a traje 21 dan. Osvajanje je to Lenjin vrha na 7134 metara nadmorske visine. Ovo bi bilo nešto ne dostignuto u ovom sportskom smislu planinarstva i alpinizma u Našicama.

Iako je na razgovoru prije odlaska na ekspediciju, Hrvoje Tržić rekao da će on biti drugi Našičanin koji se popeo na Elbrus. To ipak nije točno. Jer devedesetih godina Miljenko Baloković popeo se na istočni vrh Elbrusa, na visinu od 5 621 metara, što je za 21 metar niže od onoga što je Tržić uspio.

VEZANI TEKSTOVI
11/08/2019

Jučer u 10:20 h Hrvoje Tržić, s bračnim parom Čajka, popeo se na najviši vrh Europe, Elbrus u Rusiji koji se nalazi na 5642 mnv. Čast mu je bila razviti zastavu planinarskog drustva “Krndija” Našice te zastavu našeg grada. Povratak je u utorak (13. 08.) oko 23h.

VEZANI TEKSTOVI
04/08/2019

Predsjednik PD „Krndija“ Našice Hrvoje Tržić u ponedjeljak kreće na ekspediciju u Rusiju, točnije na Kavkaz gdje će pokušati ispenjati najviši vrh Europe, Elbrus, visok 5642 mnv. Ekspedicija će trajati punih 10 dana i u svakom smislu je zahtjevna. Na ekspediciju kreće s bračnim parom Čajka iz Požege s kojima je prošle godine ispenjao Mont Blanc, drugi vrh Europe.

Najprije ih čekaju aklimatizacijski usponi kako bi se priviknuli na surove uvjete koji vladaju na jednoj od najhladnijh planina na svijetu te druge mnogobrojne opasnosti. Ukoliko uspije, bit će drugi Našičanin koji se popeo na Elbrus.

VEZANI TEKSTOVI
03/08/2019

Članovi Planinarskog društva Krndija vratili su se nakon 11 dana sa svog godišnjeg izleta. Ove godine 16 članova posjetilo je i istražilo planine Makedonije i Grčke. Ipak uz planinarenje našli su vremena i za kulturno – povijesne i prirodne ljepote ovih nadasve zanimljivih zemalja. 

“Uživali smo u ljepotama, glavnog grada Makedonije, Skoplja uz vodstvo našeg dragog vodiča Živka Temelkovskog i popeli se na skopsku planinu Vodno, na 1066 metara nadmorske visine. Na vrhu te planine stoji grandiozni križ postavljen u čast 2000 godina, rođenja Isusa Krista.” – rekao je Hrvoje Tržić dodavši da su posjetili i kanjon rijeke Matke, iznad kojeg se izdižu stjenovite klisure, poznat i kao alpinističko središte Makedonije.

Popeli su se planinari i na Titov vrh (2747 mnv- drugi najviši vrh Makedonije) na živopisnoj planini Šari, na Golem Korab (2764 mnv), najviši vrh Makedonije koji se nalazi na granici s Albanijom, vrh Magaro (2255 mnv) u Nacionalnom parku Galičica s kojeg smo gledali na Ohridsko i Prespansko jezero, vrh Pelister (2601 mnv) u Nacionalom parku Pelister u turi koja je trajala 12 i pol sati. Posjetili su i Nacionalni park Mavrovo, grad Tetovo, Mavrovsko jezero, poznati manastir sv. Ivana Bigorskog, a razgledavali su i prelijepi Ohrid te ogromno Ohridsko jezero. Okupali su se i u Egejskom moru u gradiću Leptokariji podno Olimpa, a smješteni su bili u gradu Kalampaki iznad kojeg se nalaze čuveni manastiri Meteor.

“Središnji dio izleta i šećer na kraju bio je uspon na Olimp, planinu grčkih bogova. Iznad gradića Lytochora došli smo na početnu točku Prioni (1100 mnv) i popeli se na 2100 mnv do doma, gdje smo noćili. Idući dan popeli smo se na vrhove Scalu, Scolio i 12 najhrabrijih članova na zahtjevni Mytikas, najviši vrh Olimpa.”- rekao je ponosno Tržić koji je zahvalio svim sudionicima što su izdržali ovaj put koji je bio vrlo ambiciozan.

“Bilo je često puta žurbe kako bismo sve stigli, umora jer su ture trajale po 12 h i bile vrlo zahtjevne. Mnogim članovima ovo su prvi vrhovi iznad 2000 metara, a kruna svega je Olimp s gotovo 3000 mnv. Nadamo se da će nastaviti i dalje pomicati granice. Do nekih sljedećih druženja. Umor prolazi, a zadovoljstvo ostaje.” – zaključio je Tržić.

VEZANI TEKSTOVI
28/07/2019

Našički planinari uskoro se vraćaju kući

Prije nekoliko dana članovi Planinarskog društva Krndija Našice, ali i njihovi prijatelji, krenuli su put Makedonije i Grčke. Ovaj planinarski poduhvat traje 11 dana, a za to vrijeme planinari su posjetili nekoliko najviših makedonskih planina te su se pokušali popeti na Mytikas, najviši vrh Olimpa.

Nije to samo planinarski izlet, nego i turistički pa su posjetili i nekoliko poznatih spomenika antičke baštine, kulturno – povijesne, ali i prirodne znamenitosti ove dvije zemlje. S nestrpljenjem očekujemo njihov povratak, kao i zanimljive priče s putovanja.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print