11/10/2020

U petak, 09. listopada 2020. u vremenu od 13,00 do 17,00 sati održana demonstracijska radionica “Praktični radovi na pčelinjaku”. Istu je vodio Zlatko Tomljanović dr. med. vet. viši stručni savjetnik za pčelarstvo iz Ministarstva poljoprivredena pčelinjaku OPG-a Dragana Zlose u Donjoj Motičini. Na demonstraciji sudjelovalo je 11 pčelara PU “Pčela” Našice. Tijekom rada pridržavalo se svih važećih epidemioloških mjera zbog kojih je i broj nazočnih pčelara morao biti značajno reduciran. Demonstracija je protekla na obostrano zadovoljstvo uz zaključak kako je ovo prva i svakako ne i posljednja koja će se organizirati.

26/09/2020

Pčelarska udruga „Pčela” Našice održalo je tradicionalno 12. ocjenjivanje meda članova u prostorijama udruge. Ocjenjivanje meda provela je komisija na čelu sa dr. Zlatkom Puškadijom i njegovim asistentima s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. Na ocjenjivanje je pristiglo 27 uzoraka meda.

Predsjednik Udruge Željko Špoljarić rekao je kako su na ocjenjivanje dostavljene vrste našeg podneblja, uljane repice, bagrema, lipe i cvjetni med.

-S obzirom na ovu godinu i okolnosti jako smo zadovoljni s pristiglim uzorcima. Iskustvo nam pokazuje da s našeg podneblja koje pokriva našička Udruga imamo jako kvalitetne medove. Med je kvalitetan, ali ga ima u jako malim količinama – rekao je Špoljarić.

Član komisije dr. Zlatko Puškadija rekao je kako je ovo bila prilično loša pčelarska godina.

-Što se tiče ove pčelarske godine, možemo reći da je kao i u svim sferama našeg života u korona godini vrlo teška za pčelare i vrlo teška za pčele. Što se tiče klimatskih prilika, godina je vrlo nepredvidiva. Meda je bilo malo, bio je dosta vlažan i pčelari su morali upotrijebiti sve svoje znanje kako bi dobili med koji mogu ponuditi i staviti na tržište. Puno je trebalo znanja, tehnologije i strpljenja i mislim da smo zaslužili da sljedeća godina bude pčelarska u pravom smislu te riječi -rekao je Puškadija.

Proglašenje svih rezultata bit će objavljeno na druženju članova Udruge, a termin će biti naknadno određen. Pokrovitelj ove manifestacije je Grad Našice.

03/02/2020

U „Rasadniku” Hrvatskih šuma u Našicama, Pčelarska udruga „Pčela” Našice održala je redovnu izvještajnu skupštinu. Pred gostima i suradnicima predstavljena su izvješća o radu Upravnog i Nadzornog odbora, blagajnika i povjerenika pašnog reda, kao i plan rada Udruge za 2020. godinu. Sve točke su jednoglasno prihvaćene bez prigovora.

Plan za 2020. godinu je prvenstveno uspostavljanje linije za izradu satnih osnova, a udruga će i dalje biti aktivna na događajima i manifestacijama koje organizira Grad Našice, a nastavit će organizirati i vlastite, poput ocjenjivanja meda, mednog sajma, druženja pčelara i slično. Rad udruge podržali su članovi devet pčelarskih udruga s područja naše županije te iz Orahovice i Voćina, a treba istaknuti da su našički pčelari uspostavili suradnju sa Općinom Koškom i Općinom Feričanci, koji ih podržavaju i društveno i politički. Među nazočnima bili su i predsjednik Udruge voćara i vinogradara Našice Darko Cerovski, predsjednik Udruge starih sportova Slavonac Našice Stjepan Konjetić te dogradonačelnik, i počasni član udruge, Krešimir Žagar koji je pozdravio sve nazočne.

U ocjenjivanju kvalitete meda našički pčelari nemaju problema, osim što prošle godine bagrem zbog pojave drugih cvjetova nije bio čist i bistar, a od očekivanog je bilo samo 10%. Što se tiče ostalih vrsta, meda ima puno manje, ali nisu nezadovoljni, jer kvaliteta meda ipak ostaje ista. „Nema opstanka pčele bez rada pčelara, a veliku ulogu igra i priroda, koja ovisi o pčelama jednako kao i one o njoj.” – zaključio je predsjednik Pčelarske udruge „Pčela” Našice, Željko Špoljarić.

15/12/2019

Pčelarska udruga „Pčela” svečanom je sjednicom proslavila 95 godina svoga postojanja. Uz to predstavljena je i monografija naziva „Pčelarstvo u Našicama i našičkom kraju (1924 – 2019.)” Izrazito ponosan na dugogodišnji aktivni rad Udruge bio je predsjednik Željko Špoljarić, koji nažalost nije skrivao razočarenje za 2019. godinu u smislu prinosa meda kao ni njegove cijene na tržištu.

“Ova 2019. godina, nažalost bila nam je jednako loša kao godina prije. Uspjeli smo izvući 50 posto prinosa od očekivanog, a zbog te činjenice i malo meda na tržištu cijena je i dalje, za neko čudo, niska. Čak i niža nego lani, od 16 do 18 kuna pa nismo zadovoljni. Mislimo da će nas ova jesen dotući zbog visokih temperatura. Pčele izlaze van, a hrane nema, i tako se troše, pa ne očekujemo bajno proljeće.” – rekao je Špoljarić osvrnuvši se na monografiju koja je pripremana čak dvije godine, no objedinjuje gotovo stoljetni rad udruge. Također, zadovoljan je bio i sa odazivom suradnika te velikog broja pčelarskih udruga.

O knjizi je govorila autorica i urednica Silvija Lučevnjak koja je također pohvalila rad članova, te istaknula da je ova udruga osim u svojim aktivnostima doprinosila i društvenom razvoju grada i okolice.

“Na monografiji smo imale prigodu raditi kolegice Renata Bošnjaković i ja, povjereno je autorstvo djelatnicima Zavičajnog muzeja Našice što mislim da je jedna prirodna odluka. Jer mi smo kao ustanova zaduženi i za skrb o baštini brojnih našičkih udruga. Pisanje je bilo relativno otežano zbog izgubljenog dijela povijesne arhive, no nastojali smo to nadoknaditi korištenjem drugih izvora kao i sjećanja brojnih starijih članova udruge. Podatci nedostaju u razdoblju oko Drugog svjetskog rata pa do 1970. kad ponovno aktivno rade do negdje 1980. godina, pa smo onda opet naiši na prazninu, no od 1996. godine na ovamo podatci su detaljni pa smo to mogli sustavno istraživati. U svakom slučaju ovo je jedna udruga koja ima gotovo stoljetnu tradiciju, jedna od najstarijih u ovom dijelu Hrvatske. Rijetka je i po tome što uz svakodnevne aktivnosti vezane uz pčelarstvo, ona je sudjelovala u događanjima zamjetnim za sredinu u kojoj djeluju. Oni su jedni od prvih osnivača niza aktivnosti unutar Dana slavonske šume, pa i jedna od najprepoznatljivijih udruga našega grada.” – rekla je Silvija Lučevnjak, ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice.

Važan događaj za skoro stoljetnu udrugu podržali su i čelni ljudi grada, predstavnici županije kao i Hrvatskog pčelarskog saveza.

“Čestitam našoj udruzi na ovoj lijepoj obljetnici, ali isto tako i na ovoj monografiji u koju su uložili puno truda zajedno sa Zavičajnim muzejom Našice i svima ostalima. Svim vrijednim pčelarima na području Našica želim puno uspjeha u narednoj godini, a za ovu moramo reći da su gotovo sva sredstva koja smo predvidjeli upravo za pčelarstvo povukli.” – rekao je gradonačelnik Josip Miletić s nadanjima da će 2020. godina biti medna i još bolja.

“Prije svega godina nije bila povoljna za pčelare i pamtit ćemo je kao izrazito lošu po medoberu. No međutim u aktivnostima saveza rekao bih da je čak pozitivna budući da smo napravili neke značajne iskorake u subvencijama i pomoći pčelarima. Napokon smo i Ministarstvo poljoprivrede malo animirali da stanu na našu stranu, tako da pored našeg Nacionalnog pčelarskog programa ministarstvo je izrazilo želju i volju da dodatno subvencionira neke programe Hrvatskog pčelarskog saveza. Samim time ulazimo u krug europskih zemalja i bit će nam puno lakše. Udruga Pčela Našice jedna je stabilna, dobro vođena i organizirana udruga, pa ovih 95 godina nije slučajno. Stoga im upućujem sve pohvale od našeg Saveza za sve aktivnosti koje provode kao i za njihove vjerne članove.” – rekao je Željko Vrbos, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza.

“I mi smo kao županija ponosni da jedna udruga na našem području slavi ovu hvalevrijednu obljetnicu. 95 godina jedne udruge je velika obljetnica, za bilo koju udrugu, a posebice onu koja se bavi pčelarstvom. Ono je vrlo važno za područje naše županije, pa mi posebnu pozornost upravo usmjeravamo prema njima. Imamo povezane pčelare koji rade međusobno, pa se nadam da će i ova udruga nastaviti s jednako vrijednim radom. Jer pčelari su izuzetno vrijedni i cijenjeni ljudi.” – rekla je pročelnica Silva Wendling u ime župana.

13/09/2019

Danas se održalo 11. tradicionalno ocjenjivanje meda članova Pčelarske udruge “Pčela” Našice. Ocjenjivanje meda proveli su članovi komisije, na čelu sa dr. Zlatkom Puškardijom. Ostali članovi komisije bili su Marin Kovačić, Mile Ćupurdija, Anita Dragić i Dragoljub Amiđić.

Danas je ocijenjeno 30 uzoraka, a sve prema kriterijima koji uključuju udio vlage u medu, čistoću, boju, miris, okus i kvalitetu proizvedenog meda. Cilj ocjenjivanja meda je promicanje pčelarskih proizvoda, te poticanje na proizvodnju i korištenje istih. Nakon provedenog ocjenjivanja obratio nam se Marin Kovačić, sa Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

“Na današnjem ocjenjivanju, osim organoleptičkog ispitivanja, određivao se i postotni udio vlage u medu. Sakupljeno je nekoliko sorti medova karakterističnih za ovo područje, a najviše je bilo cvjetnog meda, zatim bagrema, lipe, suncokreta, uljane repice. Ono što je karakteristično za ovogodišnje prikupljene uzorke je veći udio vlage u medu u odnosu na protekle godine, a razlog tome je specifična godina u kojoj je prevladavalo loše vrijeme, uz puno kiše u vrijeme unosa nektara, a to se odrazilo i na ovogodišnje ocjenjivanje kvalitete meda .”-rekao je Marin Kovačić.

Razgovarali smo i sa predsjednikom Pčelarske udruge „Pčela” Našice, Željkom Špoljarićem, koji se požalio na vrlo mali odaziv pčelara na današnje ocjenjivanje meda. Smatra da je razlog veliki udio vlage u medu, s čime pada i kvaliteta proizvoda. Navodi kako se još uvijek prodaju prošlogodišnje zalihe meda, jer je ova godina za pčelare izrazito loša. No, više od svega brine ga cijena meda, koja svake godine sve više opada, a čistog meda je na tržištu sve manje. Izuzev toga, Pčelarska udruga „Pčela” Našice dobro surađuje sa Fakultetom agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, što je dobra motivacija za ulaganje još većeg truda u promoviranje pčelarskih proizvoda.

“Rujan nam je jako naporan jer imamo puno aktivnosti. Nakon Dana slavonske šume i današnjeg ocjenjivanja, slijede sportski susreti pčelarskih udruga Donji Miholjac i Valpovo, a zatim druženje i proglašenje rezultata ovog današnjeg ocjenjivanja. Nadalje, ove godine ćemo imati izdavanje monografije pčelarstva, te proslavu 95 godina udruge.” -rekao je predsjednik Pčelarske udruge „Pčela” Našice, Željko Špoljarić.

15/06/2019

U sklopu proslave Dana grada Našica danas je na trgu Franje Tuđmana održan 11. Medni sajam u organizaciji Pčelarske udruge “Pčela” Našice. Uz svima poznati proizvod med, pčelari su predstavili matičnu mliječ, vosak te druge proizvode od meda, pa čak i poznatu medenu pitu. Iako je temperatura u gradu skočila iznad 30 stupnjeva, posjetitelja je ipak bilo.

Nešto više o sajmu i Pčelarskoj udruzi pčela rekao je predsjednik udruge Željko Špoljarić.

„Na ovogodišnjem 11. Mednom sajmu sudjeluje 9 predstavnika, a ovdje smo od 8 pa do podneva. Predstavljamo med i sve proizvode na bazi meda i od pčela. Cilj je ove manifestacije prikazati sugrađanima, ali i njihovim gostima našu ponudu.” – rekao je Špoljarić te dodao kako je ove godine, mjesec svibanj bio pun kiše. “Ostali smo bez naše glavne paše, bagrema no nadamo se da će se vrijeme popraviti, odnosno da ove vrućine neće biti baš cijelo ljeto. Što se tiče bolesti, samo je pronađena u dvije košnice jednog pčelara no to je sankcionirano. Ispred nas je ljeto, pčele su se izrojile, pa je pred nama vrlo radno vrijeme kako bi obnovili pčelinji fond.” – dodao je predsjednik udruga “Pčele” koja raspolaže sa 5 500 košnica i ima više od 100 članova.

Uz druge predstavnike, Mile Ćupurdija, bavi se pčelarstvom od 2006, godine a razvijao se vrlo brzo i danas ima više od 200 košnica. “Proizvodimo uglavnom med, a ove godine u ljeto ćemo pokušati i nešto s peludom, a plan je i matična mliječ. U našem OPG-u rade svi članovi obitelji pa iako je ovo bilo zamišljeno kao hobi sad se to pretvorilo u pravi posao.” – rekao je Ćupurdija te zaključio da med nije aktualan za ovo ljetni vrijeme jer ljudi ga uglavnom više koriste zimi u vrijeme viroza.

02/02/2019

Udruga Pčela Našice najavila radnu i obljetničku godinu

U prostorijama “Rasadnika” objekta Hrvatskih šuma u Našicama Izvještajnu skupinu održala je Pčelarska udruga “Pčela” Našice. Predsjednik Željko Špoljarić u izvješću o radu iz 2018. istaknuo je da je zadovoljan ovom godinom, iako neki od planova nisu realizirani ostaju kao cilj u ovoj godini.

Ova 2019. za njih je posebno bitna jer Udruga “Pčela” proslavlja 95. godišnjicu djelovanja, a jedan od glavnih ciljeva je izrada monografije udruge na kojoj će surađivati i sa Zavičajnim muzejom Našice, ravnateljicom Silvijom Lučevnjak i Renatom Bošnjaković.

“Pčelarska udruga u izvještajnoj 2018. godini je zadovoljna što se tiče prinosa meda, iako on je malo ispod prosjeka, s obzirom na sve klimatske promjene, stvarno možemo biti zadovoljni. U ovoj godini definitivno nismo bili zadovoljni sa cijenom i otkupljivačima, jer su cijene bile od 14, 16 i 18 kuna po kilogramu. Sve planirane aktivnosti za prošlu godinu smo ostvarili jedino nismo stavili u rad liniju za izradu satnih osnova jer trenutno ne možemo naći adekvatan prostor zbog visine koju taj stroj zahtijeva. Ovo je izuzetno bitno jer na cijelom području Hrvatske prevelika je patvorina pčelinjeg voska koji onda utječe na kvalitetu meda. Što se tiče prošle godine izuzetno smo ponosni jer smo sudjelovali na svim manifestacijama koje organizira Grad Našice i Turistička zajednica grada, a organizirali smo i nekoliko svojih.” – ističe Željko Špoljarić, predsjednik udruge.

Na skupštini je podneseno i financijsko izvješće te plan rada za 2019. godinu koji je opsežan sukladno obljetnici, a uključuje nastavak uspješne suradnje s Gradom Našice i mjesnim odborom Našica, pripreme za obilježavanje 95. godišnjice organiziranog pčelarstva našega kraja, izradu monografije, te rad na unaprjeđenju pčelarske prakse, a u planu je i nastaviti sudjelovati na svim manifestacijama u Gradu Našicama te organizirati vlastite manifestacije, nastaviti održavati sastanke te dodatna predavanja, a radit će se i na obnovi prostora udruge od ličenja do mijenjanja dijela krova.

Izvještajnoj skupštini prisustvovao je i gradonačelnik Josip Miletić koji je pčelarima obećao riješiti problem prostora kako bi u skorije vrijeme linija za izradu satnih osnova krenula u rad.

“Ovom prigodom čestitam svim pčelarima s područja Grada Našica na kvalitetnom i ustrajnom radu i brizi za pčelinje zajednice, ali i na radu u udruzi pogotovo predsjedniku gospodinu Špoljariću koji puno truda daje to funkcionira ovako kako i treba. Kao i proteklih godina nastavljamo direktno pomagati našim poduzetnicima i obrtnicima u potpori za uzgoj pčelinjih zajednica gdje godišnje izdvajamo 50 000,00 kuna.

Ove godine je i velika obljetnica naše pčelarske udruge, pa ćemo i tu gledati da dodatno pomognemo. Osim toga, danas sam na skupštini iznio važan prijedlog nabavke stroja za pakiranje meda, kako bi se u svim našim lokalima u Našicama mogao posluživati upravo med s našeg područja, jer smatramo da je med našičkih medara izuzetno zdrav i kvalitetan, a uostalom na taj način reklamiramo i udrugu “Pčela” i Grad. Ono što ističem kao najpotrebnije je puštanje u rad stroja za izradu satnih osnova, odnosno pronaći adekvatan prostor, predsjednik i ja smo već razgovarali pa sam uvjeren da će se rješenje naći.

Za kraj svima njima želim puno uspjeha u radu, a Grad je onaj kojem se uvijek mogu obratiti i na mene kao gradonačelnika, jer svaka nova proizvodnja i svako novo radno mjesto je nešto što se mora poticati. Još jedanput, svima neka bude medna 2019. godina.”

Još su jednom za kraj članovi udruge “Pčela” sve nekadašnje pčelare ili one koji imaju saznanja i informacije o pčelarstvu u Našicama pozvali da se jave kako bi monografija koju izdaju bila što potpunija i kvalitetnija.

08/01/2019

Trenutno se nalazimo u vremenu prehlada koje je često najbolje liječiti upravo darovima prirode, a među njima najzdraviji je, ističu stari, upravo med. Iako je danas on dostupan u svim trgovačkim lancima, njegova kvaliteta je upitna. Kako prepoznati pravi med od industrijskog; upoznao nas je predsjednik Pčelarske udruge „Pčela” Našice i dopredsjednik Županijskog saveza pčelara Osječko – baranjske županije Željko Špoljarić. Udruga Pčela u protekloj je godini svojim izvrsnim medom pokupila velik broj nagrada, a najveći uspjeh u protekle dvije godine im je kupnja linije za izradu satne osovine koja je financirana vlastitim sredstvima udruge, te sredstvima Grada Našica u iznosu 25.000 kuna te iz Osječko – baranjska županije u iznosu od 30.000 kuna.

„Naša udruga na sve načine želi približiti vlastite proizvode našim potencijalnim kupcima pa kroz godinu sudjelujemo u raznim manifestacijama u gradu Našicama ali i široj regiji.” – rekao je predsjednik udruge „Pčela” Našice Željko Špoljarić koji je naglasio da pčelari svojim radom daju veliku pozornost kvaliteti meda. Kako su uglavnom vremenski uvjeti i klimatske promjene najveći čimbenik u proizvodnji meda, godinama je sve teže, siju se razne monokultura koje cvjetaju u nelogično vrijeme i nemaju nektar nego samo pelud. Kako udruga najviše proizvodi bagremov med, pa je njegovo cvjetanje glavna paša, ove godine dobili su nečist med jer u to vrijeme još repica nije završila s cvatnjom. Teško je onda predvidjeti kako će se u budućnosti razvijati pčelarstvo, zbog tako neizvjesne situacije u svijetu često se prave zamjene za med koje se prodaju pod med. Prema statističkim podacima upravo je med treća namirnica u svijetu po patvorenosti. No ističe Željko u Slavoniji se ljudi ne bi trebali bojati industrijskog meda jer ovdje je i veća ponuda od potražnje, više se „kemija” na Jadranu gdje je veći priljev ljudi, a potražnja velika.

Ako i kupite med, ističe predsjednik udruge, najlakše je prepoznati domaći upravo po peludnim zrncima koji se nalaze u njemu te po vremenu kristalizacije, jer ne prirodno proizveden med može biti čist i do nekoliko godina. No, sve će to i za pčelare i za kupce biti lakše nakon što se u potpunosti uvede jedinstvena teglica za med, koju će moći puniti proizvođači koji imaju registrirani OPG. Ova teglica već je ponegdje zaživijela, no pčelari se nisu uspjeli na vrijeme prilagoditi pa je određena količina meda i dalje u starim staklenkama. „To je intencija da pokušamo pčelarstvo svest u tokove koje će svi pratiti i raditi prema istim kriterijima. Veliku nadu pčelarima daje i novi predsjednik HPS-a Željko Vrbos jer uz podršku Ministarstva poljoprivrede mnoge ćemo projekte uspjeti realizirati.” – kaže Željko Špoljarić koji ističe da je akcija „Školski medni dan” dodatno priznanje i poticaj za konzumaciju meda, posebno je svakako što se ona održava na dan Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara. Ova udruga broji 5 300 košnica od kojih 700 pripada članovima udruga iz drugih mjesta. Također od više od 700 registriranih proizvođača u regiji samo 15 njih do sada je imalo rješenja za korištenja znaka Med hrvatskih pčelinjaka od kojih je njih 5 upravo iz udruge „Pčela”. Veliki značaj za male i domaće proizvođače je i uvođenje zakona od isticanju zemlje porijekla meda na staklenci, pa se tako više neće naći oznaka iz EU, ili iz zemalja izvan EU. Udruga je na zadnjem prebrojavanju po članu u prosjeku brojila 53 košnice, no pravo će se stanje znati tek nakon završetka zime, kada se, nažalost, zbog temperatura nadaju ne prevelikim gubitcima. Ovo dodatno pogoršava konstantno rušenje cijena meda na tržištu, gdje veletrgovcima proizvođači med prodaju za 18kn po teglici dok on u trgovinama dostiže vrtoglavih 50 kuna. Tome doprinosi i sve veći broj pčelara koji se pojavio u zadnjih godina, ponajviše jer su ljudi ostajali bez poslova, pa su na ovaj način odlučili zarađivati.

09/10/2018

Našički pčelari održali 10. ocjenjivanje meda

Pčelarska udruga „Pčela” Našice jučer je organizirala 19. tradicionalno druženje članova te njihovih obitelji. To je ujedno bila i prilika za 10. ocjenjivanje meda, a članovi su i ove godine bili marljivi te je njih 23 predalo 38 uzoraka meda. Dodijeljeno je 14 zlatnih, 20 srebrnih te 4 brončane medalje. Predsjednik udruge Željko Špoljarić je između ostalog istaknuo.

„Kvaliteta meda je i ove godine na visokom nivou, ali su prinosi nešto manji nego prošle godine zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta.” Gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić čestitao je nagrađenim članovima te je pohvalio rad udruge, a također je najavio i nastavak podrške u njihovom daljnjem radu. Nakon toga je uslijedila dodjela medalja koje su uručili gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić, dogradonačelnik Krešimir Žagar te predsjednik Udruge Željko Špoljarić. Po tri zlatne medalje (Zlatne pčele) osvojili su obitelj Kočaj i Marija Dalšašo, dvije je osvojio Mirko Jukić, a po jednu Zlatnu pčelu osvojili su Mile Ćupurdija, Krešimir Vojtek, Dragan Zlosa, Mirko Vuk, Albert Kurtanjek i Branko Kraljik. Po dvije srebrne pčele osvojili su Stanko Kusturić, Mirko Dubovček, Željko Špoljarić i Damir Bažok, a po jednu su osvojili Tijana Majcen, Jelena Fišer, Tomo Andrašević, Mile Ćupurdija, Božidar Filjak, Sandra Hvizdak, Palminko Crnković, Dragan Zlosa, Damir Sitaš, Krešimir Vojtek, Kruno Jakobović i obitelj Kočaj. Brončane pčele osvojili su Jelka i Pavo Dragić, Tijana Majcen, Palminko Crnković i Zdravko Blažević. Za našičke pčelare ova godina je bila dosta uspješna i na državnom ocjenjivanju gdje su Marija Dalšašo i Mile Ćupurdija za svoj med osvojili zlatne medalje.

16/06/2018

Održan 10. Medni sajam

Danas je u Našicama na trgu Franje Tuđmana u sklou proslave Dana Grada Našica u organizaciji Pčelarske udruge “Pčela” Našice održan 10. “Medni sajam”. Na sajmu su predstavljeni proizvodi od pčela i na bazi meda. Sajam su posjetili brojni sugrađani, a među njima i gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić.

Održan 10. Medni sajam

Nešto više o sajmu i Pčelarskoj udruzi pčela rekao je predsjednik udruge Željko Špoljarić.

„Ove godine smo organizirali jubilarni 10. medni sajam članova udruge koji se održava u sklopu proslave Dana Grada. Danas imamo 10 štandova naših pčelara koji nude med i sve proizvode na bazi meda i od pčela. Zadovoljni smo s asortimanom proizvoda naših pčelara. Svake godine je sve veća i kvalitetnija ponuda proizvoda. Ove godine imamo sve vrste meda osim kestena. Zadovoljni smo kako je ova godina počela jer prinosi meda su bili dobri od proljetnog meda, repice i bagrema. Sad čekamo bolje vrijem da možemo obrati lipu i onda selimo pčele na suncokret. Udruga uspješno djeluje i već nekoliko godina ima oko 100 članova.”