16/10/2019

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa, odnosno dana slijepih i slabovidnih osoba, Udruga slijepih Našice i ove je godine pripremila prigodne aktivnosti. U centru grada postavljen je štand sa izloženim rukotvorinama, a našički osmaši pridružili su se aktivnostima tako što su pozvali učenike Osnovne škole Vladimir Nazor Đakovo, kako bi zajedno proučavali i iskusili život slijepe osobe. Predsjednik Udruge slijepih Našice, Rolando Butković, zahvalio se svim sudionicima sa željom da se takve aktivnosti nastave i u budućnosti.

„Ove smo godine Međunarodni dan bijelog štapa odlučili obilježiti na drugačiji način. Tako ove godine, osim časopisa, zahvaljujući trudu volonterki i članica projekta Djetelina s četiri lista, imamo i lijepe rukotvorine, koje su privukle pažnju naših sugrađana. Posebno mi je drago što su uključeni i učenici iz Osnovne škole Dore Pejačević Našice i njihov prijateljski razred iz Đakova. U četvrtak ćemo ovaj dan obilježiti u Podgoraču sa tamošnjom školom, jer je ondje slijepa učenica koja je članica naše udruge. Osobno sam zadovoljan načinom na koji se sve ovo odvija, posebice zato što nam se danas pridružio novi član.” – rekao je predsjednik Udruge slijepih Našice, Rolando Butković.

Učenici su hodali sa povezima na očima, te su pisali svoja imena na brajici, zajedno s razrednicama, a na kraju su igrali igru pokvarenog telefona na engleskom jeziku. Razrednica 8.c razreda, Alenka Taslak, istaknula je da je cilj njenog razreda još veća aktivacija u aktivnostima Udruge slijepih Našice.

„Od prvog razreda mi svake godine obilježavamo današnji dan unutar razreda, a ove godine smo to odlučili približiti široj javnosti. Smatram da je to vrlo važno, s obzirom na to da u razredu imamo slijepog učenika, Bornu. Na taj se način kod djece razvija empatija, odnosno prihvaćanje osoba koje se na neki način razlikuju od ostalih, te uključivanje takvih osoba u našu svakodnevicu. Sa Udrugom slijepih povezani smo preko gospođe Tatjane Bela, koja je majka našeg učenika, a koja nas obavještava o određenim događanjima.”  – rekla je profesorica Taslak.

Učenici Osnovne škole Dore Pejačević uživali su prenoseći svoje znanje o brajici učenicima iz Đakova, koji su također uz osmijeh sudjelovali u aktivnostima. Profesorica Željka Starčević iz Đakova rado je dovela svoje učenike u Našice, s ciljem razvijanja tolerancije prema onima koji su drugačiji. Učenici su izrazili želju za sudjelovanjem i iduće godine, kako bi se osobe sa poteškoćama sa vidom osjećale što prihvaćenije.

 

VEZANI TEKSTOVI
12/10/2019

VEZANI TEKSTOVI
23/09/2019

U subotu je LPR Mimoza organizirala tradicionalni jednodnevni izlet za svoje članove i građanstvo Đurđenovca u Pečuh. Uz stručnog vodiča razgledavanje je počelo obilaskom Parka mađarsko – turskog prijateljstva u Sigetu, koji je otvoren 1997. godine, a financirala ga je turska Vlada. Spomen je na veliku bitku kod Sigeta 1566. godine. U spomen parku su velike biste Nikole IV Zrinskog i Sulejmana Veličanstvenog. Zanimljivost je da je naš Nikola Zrinski u Mađarskoj predstavljen kao mađarski junak Miklós Zrínyi (Mikloš Zrinji).

Uslijedio je obilazak Utvrde u Sigetu ili Sigetvarošu gdje je junački poginuo Nikola IV Zrinski s većinom suboraca. Sljedeća destinacija je bio Pečuh gdje su na trgu Szechenyi vidjeli Stup Sv. Trojstva u spomen završetka pandemije kuge, Džamiju Kasim Paše – našu katoličku crkvu, spomenik Janoš Hunjadiju te Zscolnay fontanu. Obišli su i Zscolnay muzej s prekrasnim eksponatima od keramike, porculana i stakla, katedralu Sv.Petra i Pavla sa svoja 4 tornja, Narodno kazalište, Zscolnay kulturnu četvrt sa zadivljujućim primjercima žolnaj keramike. Završetak je bio u starom hotelu Palatinus koji je primjer secesije. Povratak iz Pečuha je bio u kasnim popodnevnim satima, grada kulturne i povijesne baštine.

VEZANI TEKSTOVI
15/09/2019

20. obljetnica Zajednice žena HDZ Katarina Zrinski

Prije 20 godina u gradskoj vijećnici Grada Našica osnovana je Zajednice žena Hrvatske demokratske zajednice “Katarina Zrinski” Osječko – baranjske županije, koja se nakon toga proširila i svoje odbore otvorila diljem županije. S obzirom na to obljetnica osnutka proslavljena je u Našicama, a na njoj su sudjelovali predsjednica Zajednice žena “Katarina Zrinski” Hrvatske Nada Murganić, predsjednica Zajednice žena Osječko – baransjke županije Marela Đurić, gradonačelnik Josip Miletić, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a i potpredsjednik Županijskog odbora stranke Stjepan Pintarić, potpredsjednik Županijske skupštine Ivica Čeme i županijski vijećnik Vanja Prošić.

Dobrodošlicu u Grad Našice, osim gradonačelnika Josipa Miletića, svim okupljenima je poželjela predsjednica našičke zajednice Ivana Domnjak. Zajednica žena „Katarina Zrinski” bavi se prvenstveno promicanjem prava žena te djelovanjem žena u društvu, kulturi i općenito u politici. Kroz razne aktivnosti potiču žene da se aktivno uključe u društvo, ali i u događanja na razini grada i okolice. “Mi pripadamo gradskom odboru Grada Našica, a u županiji postoji još šest gradskih odbora: Osijek, Belišće, Donji Miholjac, Valpovo, Đakovo i Beli Manastir. Često održavamo proširene sjednice na kojima dogovaramo aktivnosti te najčešće humanitarne akcije.” – rekla je Ivana Domnjak, predsjednica GO Zajednice žena “Katarina Zrinski” Grada Našica.

Našičke Katarinke osim u nedavno održanoj manifestaciji Mali grad velikog srca, koju organizira udruga Dar Dobrote, sudjelovale su i u akciji prikupljanja ruksaka za djecu Afrike u kojoj su skupile njih 34. Na prošlogodišnjoj manifestaciji pobijedile su skuhavši najbolji grah, otrčale su Peticu za socku, a na prvom koncertu duhovne glazbe „MaraNAtha“ donirale su kolače te za Socijalnu samoposlugu osigurale 3 000 kuna. Uz to, na proširenoj sjednici u Belom Manastiru ove godine, pomogli su i donirali novce od strane svih gradskih odbora Socijalnoj samoposluzi u Belom Manastiru. “Volimo dati nešto svojoj zajednici kroz volontiranje jer lijepo je biti dio šire priče našega grada te okolice.” – rekla je Domnjak.

Ponos 20. obljetnicom istaknula je predsjednica Zajednice žena Osječko – baransjke županije Marela Đurić i podsjetila kako je županijska Zajednica osnovana upravo u Našicama 29. lipnja 1999. godine s temeljnom zadaćom jačanja položaja i afirmacije žena koju provodi svih ovih 20 godina, a nastavit će i ubuduće. Katarinkama se obratila i prva predsjednica županijske Zajednice žena “Katarina Zrisnki” – Nevenka Majdenić prisjetivši se osnutka zajednice žena u Našicama na kojoj se okupilo više od 100 žena. Čestitke je uputila i predsjednica Zajednice žena “Katarina Zrinski” Hrvatske, Nada Murganić uz pozdrave predsjednika HDZ-a ujedno premijera Andreja Plenkovića. Uz iste želje okupljenima se obratio i Stjepan Pintarić potaknuvši žene da nastave s radom u istom smjeru. Program svečanog obilježavanja obljetnice uveličalo je predavanje ravnateljice Zavičajnog muzeja Grada Našica Silvije Lučevnjak o Katarini Zrinskoj uz poveznicu sa prvom hrvatskom skladateljicom Kontesom Dorom Pejačević.

U sklopu programa proslave obljetnice održana je i humanitarna donacija Zajednice žena „Katarina Zrinski“ Osječko – baranjske županije za rekonstrukciju klavira Steinway & Sons. A upriličen je i prigodan glazbeni program članova tamburaškog orkestra Osnovne glazbene škole „Kontesa Dora“ i solistica Josipa Bainac. “Imamo jako dobre temelje u ovome gradu i izrazito vrijedne i drage žene, različitih interesa i sa različitih područja, ali toliko dobre i lijepe. I u svakom pogledu bogate tu našu zajednicu.” – zaključila je Domnjak ispred domaćina ove proslave GO Zajednice žena “Katarina Zrinski” Grada Našica. Dugoročni im je cilj organizirati razne edukacije za žene kako bi ih potaknuli na poduzetništvo, umrežili ih te potaknuli na aktivniji društveni život.

VEZANI TEKSTOVI
13/09/2019

U subotu, 14. rujna, s početkom u 10,30 sati u Hotelu „Park Panolija“ Našice održat će se svečana proslava 20. obljetnice osnivanja Zajednice žena Hrvatske demokratske zajednice „Katarina Zrinska“ Osječko – baranjske županije.

Program svečanog obilježavanja obljetnice uveličat će dolazak visokih stranačkih dužnosnika, predavanje ravnateljice Zavičajnog muzeja Grada Našica, gđe. Silvije Lučevnjak o Katarini Zrinskoj uz poveznicu sa prvom hrvatskom skladateljicom Kontesom Dorom Pejačević. U sklopu programa bit će i humanitarna donacija Zajednice žena „Katarina Zrinski“ Osječko – baranjske županije za rekonstrukciju klavira Steinway & Sons, te prigodan glazbeni program tamburaškog orkestra Osnovne glazbene škole „Kontesa Dora“ i solistice Josipe Bainac.

VEZANI TEKSTOVI
30/08/2019

Udruga „Prijateljstvo” sudionik projekta „Sakupljajmo zajedno”

Udruga učenika, mladih i učenika s teškoćama “Prijateljstvo” – Feričanci kontinuirano 3 godine prikuplja stari papir i karton u okviru projekta “Sakupljajmo zajedno” čiju provedbu sufinancira i Osječko – baranjska županija, a posebno je intenzivno prikupljanje ljeti. Mještani i poduzeća mogu svakodnevno odlagati papir i karton u 2 kontejnera u Feričancima.

Odličnim potezom se pokazalo uvođenje mogućnosti da mještani i poduzeća kontaktiraju Udrugu, a Udruga tada sa mobilnom jedinicom (autoprikolica) dolazi po stari papir i karton u domaćinstva ili poduzeća. Prema riječima predsjednika Udruge, Alen Dade, odaziv kako mještana, tako i poduzeća je zaista odličan. Mnogo truda i volonterskih sati je utrošeno na provedbu projekta. Pozive za odvoz dobivaju jako često i tada s volonterima Udruge, koji su jako bitan dio ovog projekta, odlaze i utovaruju, ponekad i jako velike količine starog papira i kartona, te odvoze papir i karton u kontejner u Feričancima. Na ovaj način su potaknuli svijest o recikliranju u Feričancima.

VEZANI TEKSTOVI
25/08/2019

U velikoj humanitarnoj akciji Mali grad velikog srca sudjelovale su i Druške. Ove žene dio su neformalnog udruženja, a zajedničkim kulinarskim sposobnostima potiču međusobno pomaganje.” Mi smo skup prijateljica i jedno već 10 godine djelujemo u istom sastavu i pomažemo u humanitarnim akcijama. Gdje god nam se pruži prilika gledamo da pomognemo.” – rekla je Ana Mirković, jedna od Druški, koja kaže da je njima cilj samo kuhati, kuhati i kuhati.

Prošle godine su na istoj manifestaciji pripremale polesnjake, a ove godine pržene krumpiriće, time su potvrdile da uglavnom rade nešto od tijesta ili krumpira. Sudjelovale su do sada na Večerima polesnjaka, tradicionalnog slovačkog specijaliteta, u Markovcu Našičkom i u Daruvaru na natjecanju u pečenju bramboraka, tradicionalnog češkog specijaliteta.

VEZANI TEKSTOVI
08/08/2019

VEZANI TEKSTOVI
08/08/2019

Zajednica tehničke kulture grada Našica ove je godine po prvi puta organizirala Ljetnu školu tehničke kulture. “Bila nam je želja upravo za vrijeme ljetnih praznika da okupimo i aktiviramo djecu. Djeca su imala mogućnost sudjelovati u natjecanju u puštanju zmajeva, koje su sami i izradili. Vrijeme je idealno poslužilo za aktivnosti koje smo pripremili .”-navodi tajnik Centra za tehničku kulturu grada Našica, Mirko Košturjak.

Cilj ovoga događaja bio je da se djeca fizički aktiviraju, te da usput nešto i nauče. Broj posjetitelja bio je iznad očekivanja organizatora, što je velika motivacija za Zajednicu tehničke kulture grada Našice da aktivnost Ljetne škole tehničke kulture ponovi i iduće godine. Mirko Košturjak također navodi da se 9. kolovoza planira radionica u prostorijama Centra tehničke kulture grada Našica, gdje će se provoditi modeliranje 3D olovkama. To je ujedno i nova radionica, osmišljena i uvedena tek ove godine, u okviru Centra tehničke kulture grada Našica.

“Početkom školske godine planiramo obuhvatiti malo više područja, a u tome će nam dati podršku Zajednica tehničke kulture Osječko – baranjske županije. Sve ovo uspjeli smo izrealizirati zahvaljujući potpori našeg Grada i gradonačelnika grada Našica, Josipa Miletića, koji nam uvijek izlaze u susret i pomažu nam osigurati sredstva. Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali i onima koji su podržali ovu aktivnost, te posjetitelje pozivam da nam se pridruže i iduće godine:” – dodao je glavni tajnik Centra za tehničku kulturu, Mirko Košturjak.

VEZANI TEKSTOVI
03/08/2019

Udruga slijepih Našice od ove godine dio je europskih projekata, jer kako kažu uhvatili su zadnji vlak za početak prvog EU projekta pod nazivom „Djetelina s 4 lista”. Iako je prošlo tek nešto više od mjesec dana od početka aktivnosti, članovi udruge izuzetno su zadovoljni trenutnim rezultatima.

U izradi je i promotivni materijal, a izrađen je i CD kojim će slijepe i slabovidne osobe moći biti upućene u aktivnosti pružanja usluge videćeg pratitelja te s projektom “Djetelina s 4 lista”. Projekt za cilj ima pružanje usluga videćeg pratitelja u obliku prijevoza slijepih i slabovidnih osoba od njihove adrese do bolnice, institucija, ali i na neka od društvenih ili kulturnih događanja. Odvozili su 414 kilometara, a tijekom jednog mjeseca moguće je ostvariti vožnju od 800 kilometara.

“Cilj je projekta podizanje kvalitete života slijepim i slabovidnim osobama. Rad s korisnicima započeo je 13. srpnja kada smo zaposlili i dvije osobe, voditeljicu projekta Ivanu Pinter i Vesnu Grahovac, koja pruža uslugu videćeg pratitelja. Projekt je u potpunosti financiran od strane bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda u iznosu 443.335 kuna i traje do 13. lipnja 2021. godine.” – rekao je predsjednik Udruge Rolando Butković.

“Čast nam je obavijestiti da je iza nas 15 uspješnih radnih dana i mogu reći da smo privukli veću zainteresiranost slijepih i slabovidnih osoba. Odaziv korisnika je porastao te ih već sada imamo 13 sa važećom dokumentacijom. I dalje ćemo nastaviti raditi u svrhu poboljšanja kvalitete života naših dosadašnjih korisnika, a i onih koji će to tek postati i kojima je to potrebno. Također, u izradi je promotivni materijal, letci, plakati i banner, a do sada je izrađen CD kojim će slijepi i slabovidni članovi moći biti upućeni u naše aktivnosti, te se upoznati sa samim projektom.” – rekla je voditeljica projekta Ivana Pinter naglasivši da Udruga od sada ima i novo radno vrijeme od 7 do 15 sati, a dostupni su i putem telefona 614-397.

U osobnom kontaktu sa korisnicima je Vesna Grahovac koja pruža samu uslugu videćeg pratitelja za što je prošla edukaciju u Hrvatskom savezu slijepih.

“Do sada smo odradili desetak vožnji s različitim korisnicima. Polako se privikavamo jedni na druge, a svakom korisniku pristupam pojedinačno. Zajedno rješavamo, kroz vožnju, njihove probleme i strahove. Za sada nisam imala nekih neugodnih situacija, a pozitivna strana projekta je da korisnici stječu samopouzdanje.” – rekla je Vesna Grahovac.

Termini za prijevoz dogovaraju se u roku od 24h, iako se većina pregleda u bolnici zna i nekoliko mjeseci ranije.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print