09/12/2019

Na redovnoj izbornoj skupštini Udruge računovođa i financijskih djelatnika Našice izabrano je novo vodstvo, a za predsjednika je izglasan Dražen Ibriks. On je dugi niz godina bio dopredsjednik udruge pa je ova nova razina dodatna potvrda njegovog predanog rada.

„Ovo je u pravilu planiran scenarij, jer ja sam već 30 godina član udruge i uvijek sam bio u vodećim strukturama, nazočan na svim aktivnostima, pratio sam sve dosadašnje predsjednike, pripremao se za ovu funkciju i u dogovoru sa članstvom te radnim tijelima, preuzimam udrugu. Ovu sam ulogu prihvatio svjestan izazova i mogućih problema, jer dugo sam se pripremao i mislim da ovo neće biti neki preveliki teret.” – rekao je Dražen Ibriks, novi predsjednik dodavši da su smanjili broj članova izvršnog odbora te su se pomladili s ciljem da bi sve bilo kooperativnije, odluke se donosile brže, a ciljevi ostvarivali lakše.

Podsjetimo da je glavni cilj ove udruge promicanje značaja i ugleda računovodstvene i financijske struke kroz razne oblike usavršavanja, a upravo im je edukacija članstva oduvijek prioritet. Udrugu čini velik broj članova s područja Našica, Orahovice, Donjeg Miholjca i Slatine, koji aktivno djeluju već 40 godina i 125 članova.

Upravo je ova nova odluka, još jedna prekretnica u radu udruge jer nakon gotovo dva desetljeća na čelu, Antuna Kuriceka zamijenjuje mlađi član.

„Nažalost ili nasreću godine su prošle, stoga mislim da je red da mlađi preuzmu vođenje. Mi stariji ćemo uvijek biti tu kako bi pripomogli. Od mojih početaka, jako puno se toga promijenilo, nas je znalo biti po 300 do 350 članova, a na godišnjim skupštinama skupljalo se do 250 što domaćih, što gostiju iz ostalih desetak udruga s područja Slavonije i Baranje. Naš budući predsjednik je već najavio da ćemo se uokviriti u ono što već imamo, to ćemo održavati i nadam se da će rad udruge, kao i do sada, biti kvalitetan.” – rekao je bivši predsjednik Udruge računovođa i financijskih djelatnika Našice Antun Kuricek.

U svom oproštajnom govoru stari predsjednik prisjetio se velikog broja aktivnosti koje su realizirane za vrijeme njegovog mandata, putovanja u Pulu, Dubrovnik, Zlatibor, Jahorinu, pa sve do Praga i Beč. Bilo je tu njih i više, no teško se sjetiti, jer članovi ove udruge godišnje odlaze na dva putovanja te održavaju između dva i četiri seminara ovisno o promjenama u poreznom sustavu.

„Zahvaljujem se svim članovima, sponzorima i sipatizerima koji nas prate sve ove godine.” – zaključio je obraćanje Kuricek te najavio da u udruzi ostaje kao član. Kaže, nikad se neće nametati, no ako ga zatrebaju, tu je.

Prva aktivnost nakon izbora je seminar, i to već u četvrtak 12. prosinca. Stoga sve članove, zainteresirane građane pozivaju u hotel Park gdje će se govoriti o izmjenama koje na snagu stupaju s početkom 2020. godine.

VEZANI TEKSTOVI
05/12/2019

Ovaj tjedan, kroz nekoliko događanja, organiziran ja kao obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Zajednica udruga osoba s invaliditetom Našice zajedničkim je snagama tako odlučila potaknuti javnost, ali prije svega i buduće članove da se upoznaju s njihovim radom. Obilježavanje je započelo u ponedjeljak kada je Udruga slijepih Našice u svojim prostorima organizirala završnicu kviza “Tko zna – zna”.

Kviz se sastojao od pet igara, prva je od „Naprijed do nazad”, druga „Sreća i pamet”, zatim „Tri za tri”, „Pola minute” te „Finta lijevo prolaz desno” u kojem su se natjecala četiri natjecatelja. Bili su to odabrani, oni koji su tijekom godine u kvizovima briljirali, a ovaj poseban kviz osvojio je relativno novi član udruge Milan Forintić, 80-godišnji umirovljenik. Nagrade najboljima uručio je predsjednik Udruge slijepih Našice Rolando Butković koji je pozvao članove udruge i građane da im se pridruže u obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom tijekom tjedna.

U utorak je održana edukacija o životu osoba s invaliditetom s naglaskom na sportske aktivnosti, u organizaciji Športske udruge tjelesnih invalida, na kojoj se raspravljalo o aktivnostima osoba s invaliditetom, preseljenju prostora zajednice i nastavku rada. Srijeda je slovila za dan otvorenih vrata Udruge slijepih u Gregerovoj vili kako bi se građani upoznali sa jednim radnim danom ove udruge. U četvrtak će, u organizaciji Udruge invalida rada, posjetiti članove svojih udruga u njihovim domovima uz „sitnice koje život znače”. Dok je zadnji dan posvećen najmlađima, i mladim volonterima udruga, za koje su osigurani slatki pokloni povodom dana sv. Nikole.

VEZANI TEKSTOVI
03/12/2019

VEZANI TEKSTOVI
24/11/2019

Udruga dijabetičara Našice u prostorijama ogranka Matice hrvatske, svake srijede od 18 sati, održava kreativnu radionicu. Cilj radionice je okupiti zainteresirane građane koji će naučiti raditi različitim tehnikama, a osnovna je izrada cvijeća i predmeta od komušine.

VEZANI TEKSTOVI
16/10/2019

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa, odnosno dana slijepih i slabovidnih osoba, Udruga slijepih Našice i ove je godine pripremila prigodne aktivnosti. U centru grada postavljen je štand sa izloženim rukotvorinama, a našički osmaši pridružili su se aktivnostima tako što su pozvali učenike Osnovne škole Vladimir Nazor Đakovo, kako bi zajedno proučavali i iskusili život slijepe osobe. Predsjednik Udruge slijepih Našice, Rolando Butković, zahvalio se svim sudionicima sa željom da se takve aktivnosti nastave i u budućnosti.

„Ove smo godine Međunarodni dan bijelog štapa odlučili obilježiti na drugačiji način. Tako ove godine, osim časopisa, zahvaljujući trudu volonterki i članica projekta Djetelina s četiri lista, imamo i lijepe rukotvorine, koje su privukle pažnju naših sugrađana. Posebno mi je drago što su uključeni i učenici iz Osnovne škole Dore Pejačević Našice i njihov prijateljski razred iz Đakova. U četvrtak ćemo ovaj dan obilježiti u Podgoraču sa tamošnjom školom, jer je ondje slijepa učenica koja je članica naše udruge. Osobno sam zadovoljan načinom na koji se sve ovo odvija, posebice zato što nam se danas pridružio novi član.” – rekao je predsjednik Udruge slijepih Našice, Rolando Butković.

Učenici su hodali sa povezima na očima, te su pisali svoja imena na brajici, zajedno s razrednicama, a na kraju su igrali igru pokvarenog telefona na engleskom jeziku. Razrednica 8.c razreda, Alenka Taslak, istaknula je da je cilj njenog razreda još veća aktivacija u aktivnostima Udruge slijepih Našice.

„Od prvog razreda mi svake godine obilježavamo današnji dan unutar razreda, a ove godine smo to odlučili približiti široj javnosti. Smatram da je to vrlo važno, s obzirom na to da u razredu imamo slijepog učenika, Bornu. Na taj se način kod djece razvija empatija, odnosno prihvaćanje osoba koje se na neki način razlikuju od ostalih, te uključivanje takvih osoba u našu svakodnevicu. Sa Udrugom slijepih povezani smo preko gospođe Tatjane Bela, koja je majka našeg učenika, a koja nas obavještava o određenim događanjima.”  – rekla je profesorica Taslak.

Učenici Osnovne škole Dore Pejačević uživali su prenoseći svoje znanje o brajici učenicima iz Đakova, koji su također uz osmijeh sudjelovali u aktivnostima. Profesorica Željka Starčević iz Đakova rado je dovela svoje učenike u Našice, s ciljem razvijanja tolerancije prema onima koji su drugačiji. Učenici su izrazili želju za sudjelovanjem i iduće godine, kako bi se osobe sa poteškoćama sa vidom osjećale što prihvaćenije.

 

VEZANI TEKSTOVI
12/10/2019

VEZANI TEKSTOVI
23/09/2019

U subotu je LPR Mimoza organizirala tradicionalni jednodnevni izlet za svoje članove i građanstvo Đurđenovca u Pečuh. Uz stručnog vodiča razgledavanje je počelo obilaskom Parka mađarsko – turskog prijateljstva u Sigetu, koji je otvoren 1997. godine, a financirala ga je turska Vlada. Spomen je na veliku bitku kod Sigeta 1566. godine. U spomen parku su velike biste Nikole IV Zrinskog i Sulejmana Veličanstvenog. Zanimljivost je da je naš Nikola Zrinski u Mađarskoj predstavljen kao mađarski junak Miklós Zrínyi (Mikloš Zrinji).

Uslijedio je obilazak Utvrde u Sigetu ili Sigetvarošu gdje je junački poginuo Nikola IV Zrinski s većinom suboraca. Sljedeća destinacija je bio Pečuh gdje su na trgu Szechenyi vidjeli Stup Sv. Trojstva u spomen završetka pandemije kuge, Džamiju Kasim Paše – našu katoličku crkvu, spomenik Janoš Hunjadiju te Zscolnay fontanu. Obišli su i Zscolnay muzej s prekrasnim eksponatima od keramike, porculana i stakla, katedralu Sv.Petra i Pavla sa svoja 4 tornja, Narodno kazalište, Zscolnay kulturnu četvrt sa zadivljujućim primjercima žolnaj keramike. Završetak je bio u starom hotelu Palatinus koji je primjer secesije. Povratak iz Pečuha je bio u kasnim popodnevnim satima, grada kulturne i povijesne baštine.

VEZANI TEKSTOVI
15/09/2019

20. obljetnica Zajednice žena HDZ Katarina Zrinski

Prije 20 godina u gradskoj vijećnici Grada Našica osnovana je Zajednice žena Hrvatske demokratske zajednice “Katarina Zrinski” Osječko – baranjske županije, koja se nakon toga proširila i svoje odbore otvorila diljem županije. S obzirom na to obljetnica osnutka proslavljena je u Našicama, a na njoj su sudjelovali predsjednica Zajednice žena “Katarina Zrinski” Hrvatske Nada Murganić, predsjednica Zajednice žena Osječko – baransjke županije Marela Đurić, gradonačelnik Josip Miletić, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a i potpredsjednik Županijskog odbora stranke Stjepan Pintarić, potpredsjednik Županijske skupštine Ivica Čeme i županijski vijećnik Vanja Prošić.

Dobrodošlicu u Grad Našice, osim gradonačelnika Josipa Miletića, svim okupljenima je poželjela predsjednica našičke zajednice Ivana Domnjak. Zajednica žena „Katarina Zrinski” bavi se prvenstveno promicanjem prava žena te djelovanjem žena u društvu, kulturi i općenito u politici. Kroz razne aktivnosti potiču žene da se aktivno uključe u društvo, ali i u događanja na razini grada i okolice. “Mi pripadamo gradskom odboru Grada Našica, a u županiji postoji još šest gradskih odbora: Osijek, Belišće, Donji Miholjac, Valpovo, Đakovo i Beli Manastir. Često održavamo proširene sjednice na kojima dogovaramo aktivnosti te najčešće humanitarne akcije.” – rekla je Ivana Domnjak, predsjednica GO Zajednice žena “Katarina Zrinski” Grada Našica.

Našičke Katarinke osim u nedavno održanoj manifestaciji Mali grad velikog srca, koju organizira udruga Dar Dobrote, sudjelovale su i u akciji prikupljanja ruksaka za djecu Afrike u kojoj su skupile njih 34. Na prošlogodišnjoj manifestaciji pobijedile su skuhavši najbolji grah, otrčale su Peticu za socku, a na prvom koncertu duhovne glazbe „MaraNAtha“ donirale su kolače te za Socijalnu samoposlugu osigurale 3 000 kuna. Uz to, na proširenoj sjednici u Belom Manastiru ove godine, pomogli su i donirali novce od strane svih gradskih odbora Socijalnoj samoposluzi u Belom Manastiru. “Volimo dati nešto svojoj zajednici kroz volontiranje jer lijepo je biti dio šire priče našega grada te okolice.” – rekla je Domnjak.

Ponos 20. obljetnicom istaknula je predsjednica Zajednice žena Osječko – baransjke županije Marela Đurić i podsjetila kako je županijska Zajednica osnovana upravo u Našicama 29. lipnja 1999. godine s temeljnom zadaćom jačanja položaja i afirmacije žena koju provodi svih ovih 20 godina, a nastavit će i ubuduće. Katarinkama se obratila i prva predsjednica županijske Zajednice žena “Katarina Zrisnki” – Nevenka Majdenić prisjetivši se osnutka zajednice žena u Našicama na kojoj se okupilo više od 100 žena. Čestitke je uputila i predsjednica Zajednice žena “Katarina Zrinski” Hrvatske, Nada Murganić uz pozdrave predsjednika HDZ-a ujedno premijera Andreja Plenkovića. Uz iste želje okupljenima se obratio i Stjepan Pintarić potaknuvši žene da nastave s radom u istom smjeru. Program svečanog obilježavanja obljetnice uveličalo je predavanje ravnateljice Zavičajnog muzeja Grada Našica Silvije Lučevnjak o Katarini Zrinskoj uz poveznicu sa prvom hrvatskom skladateljicom Kontesom Dorom Pejačević.

U sklopu programa proslave obljetnice održana je i humanitarna donacija Zajednice žena „Katarina Zrinski“ Osječko – baranjske županije za rekonstrukciju klavira Steinway & Sons. A upriličen je i prigodan glazbeni program članova tamburaškog orkestra Osnovne glazbene škole „Kontesa Dora“ i solistica Josipa Bainac. “Imamo jako dobre temelje u ovome gradu i izrazito vrijedne i drage žene, različitih interesa i sa različitih područja, ali toliko dobre i lijepe. I u svakom pogledu bogate tu našu zajednicu.” – zaključila je Domnjak ispred domaćina ove proslave GO Zajednice žena “Katarina Zrinski” Grada Našica. Dugoročni im je cilj organizirati razne edukacije za žene kako bi ih potaknuli na poduzetništvo, umrežili ih te potaknuli na aktivniji društveni život.

VEZANI TEKSTOVI
13/09/2019

U subotu, 14. rujna, s početkom u 10,30 sati u Hotelu „Park Panolija“ Našice održat će se svečana proslava 20. obljetnice osnivanja Zajednice žena Hrvatske demokratske zajednice „Katarina Zrinska“ Osječko – baranjske županije.

Program svečanog obilježavanja obljetnice uveličat će dolazak visokih stranačkih dužnosnika, predavanje ravnateljice Zavičajnog muzeja Grada Našica, gđe. Silvije Lučevnjak o Katarini Zrinskoj uz poveznicu sa prvom hrvatskom skladateljicom Kontesom Dorom Pejačević. U sklopu programa bit će i humanitarna donacija Zajednice žena „Katarina Zrinski“ Osječko – baranjske županije za rekonstrukciju klavira Steinway & Sons, te prigodan glazbeni program tamburaškog orkestra Osnovne glazbene škole „Kontesa Dora“ i solistice Josipe Bainac.

VEZANI TEKSTOVI
30/08/2019

Udruga „Prijateljstvo” sudionik projekta „Sakupljajmo zajedno”

Udruga učenika, mladih i učenika s teškoćama “Prijateljstvo” – Feričanci kontinuirano 3 godine prikuplja stari papir i karton u okviru projekta “Sakupljajmo zajedno” čiju provedbu sufinancira i Osječko – baranjska županija, a posebno je intenzivno prikupljanje ljeti. Mještani i poduzeća mogu svakodnevno odlagati papir i karton u 2 kontejnera u Feričancima.

Odličnim potezom se pokazalo uvođenje mogućnosti da mještani i poduzeća kontaktiraju Udrugu, a Udruga tada sa mobilnom jedinicom (autoprikolica) dolazi po stari papir i karton u domaćinstva ili poduzeća. Prema riječima predsjednika Udruge, Alen Dade, odaziv kako mještana, tako i poduzeća je zaista odličan. Mnogo truda i volonterskih sati je utrošeno na provedbu projekta. Pozive za odvoz dobivaju jako često i tada s volonterima Udruge, koji su jako bitan dio ovog projekta, odlaze i utovaruju, ponekad i jako velike količine starog papira i kartona, te odvoze papir i karton u kontejner u Feričancima. Na ovaj način su potaknuli svijest o recikliranju u Feričancima.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print