26/10/2020

U subotu, 24.10., članovi Udruge “Prijateljstvo” posjetili su bazen u Orahovici i tako obilježili 5. godinu zaredom kako provode projekt “Bazen za sve”. Držeći se epidemioloških preporuka, u manjoj skupini su posjetili bazen i nastavili višegodišnji uspješni projekt

Ulaz na bazen i trošak prijevoza je u potpunosti financirala Udruga. Iz Udruge se nadaju da će se iduće godine situacija s epidemijom koronavirusa smiriti kako bi mogli i u većem broju i više puta tijekom godine posjetiti bazen u Orahovici kao prijašnjih godina.

14/10/2020

Udruga slijepih Našice u studenom obilježava 65 godina postojanja i jedna su od najstarijih društvenih organizacija u Našicama. Broje 40-tak članova koje čine slijepe i slabovidne osobe s područja Grada Našica i okolice. Uloga Udruge je skrbiti o svojim članovima odnosno podići kvalitetu njihovog života.

Kako je rekao predsjednik Udruge Rolando Butković, trenutno u Udruzi imaju tri školarca koji su im posebna motivacija za rad jer mladima žele osigurati što bolju budućnost. “Slijepim i slabovidnim mladim osobama želimo osigurati što bolju budućnost. Iz tog razloga smo u Statut ugradili odredbu kojom omogućujemo roditeljima svojih maloljetnih članova da se uključe u rad Udruge i donošenje odluka. Odredba se pokazala dobrom i podigla nam je razinu rada.” – rekao je Rolando Butković.

 

Tatjana Bela, volonterka Udruge i majka slijepog dječaka navodi kako je društvo danas razvijeno informatizacijom, a i slijepi su dobili tu prigodu, njihova pomagala su postala puno informatiziranija te je pristupila Udruzi kako bi se njezini članovi upoznali s njima prilagođenom informatičkom opremom. “Slijed kojim sam došla u ovu Udrugu je život koji mi živimo. Borna osim sljepoće ima i cerebralnu paralizu, odnosno, motoričko oštećenje. Ide u srednju školu u Našicama te imamo dosta informatičke opreme koja je nadopunjena s govornim jedinicama i želimo je prenijeti na ostale članove Udruge koji su se voljni s njom upoznati.” – rekla je Tatjana Bela koja ujedno vodi i Facebook stranicu Udruge gdje oglašavaju sva svoja događanja. Tatjana je naglasila kako je cilj Udruge i osvijestiti okolinu te se povezati s drugim Udrugama kako bi svi zajedno dali na značaju osobama s invaliditetom jer puno ljudi još ima predrasude prema njima.

Prošle godine Udruga je počela provoditi svoj prvi EU projekt „Djetelina s četiri lista“ koji se odnosi na pružanje usluga videćeg pratitelja. U trajanju od 13. srpnja 2019. do 13. lipnja 2021. godine, u cijelosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda u vrijednosti 443 335 000 kuna. “Projekt nam je omogućio zaposliti dvije osobe, a svrha je omogućiti slijepim i slabovidnim osobama prijevoz od njihove kuće ili stana do odredišta, liječnika, ljekarnika, trgovine, udruge… Ovaj projekt omogućava slijepim i slabovidnim osobama veću slobodu te manju ovisnost o članovima obitelji.” – rekao je predsjednik Udruge te naglasio kako se nadaju i novim projektima te nastavku ovog kojeg provode.

 

Željko Radmanović član Udruge rekao je kako Udruga nije velika, ali je aktivna i dobro organizirana. “Malobrojna smo, ali vrlo aktivna Udruga. Projektom smo dobili i zaposlenice koje nam puno pomažu. Kao i svima i našoj Udruzi trebaju najviše novčana sredstva. Zahvaljujući Europskom fondu trenutno imamo dostatna sredstva za sada, no, ja sam prošao edukaciju prema kojoj se možemo aplicirati prema fondovima ubuduće. ” – rekao je optimistično Željko Radmanović hvaleći rad Udruge i predsjednika Butkovića.

23/09/2020

Započela je nova školska godina, a kao i svake godine, Udruga Prijateljstvo iz Feričanaca raspored aktivnosti u Udruzi prilagođava potrebama djece, učenika, mladih i učenika s teškoćama.

I ove godine napravili su raspored koji uključuje odmor, zabavu, rođendanske proslave, ali i pomoć u učenju koju njihovi stručni suradnici (profesorice i profesori) već godinama pružaju učenicima kojima je potrebna dodatna pomoć u svladavanju gradiva. Naglašavaju kako će se ove godine dodatno pridržavati epidemioloških mjera kako bi uspješno mogli provoditi sve svoje aktivnosti. Prema planu rasporeda utorkom od 19 do 20 sati će se održavati radionice za učenike Osnovne škole. Srijedom će se održavati pomoć u učenju, a termini će se dogovarati s profesorima. Četvrtak je predviđen za radionice za djecu predškolskog uzrasta u vremenu od 17 do 18 sati. U subotu u terminima prema dogovoru odvijat će se radionice za učenike s teškoćama. Uz to,

Udruga će i ove godine subotom i nedjeljom organizirati rođendaonice te odlaske na bazen u Orahovicu i u kino u Našice prema dogovoru. Iz Udruge navode kako su moguće promjene u rasporedu te da su za sve upite i informacije glede termina dostupni na broj 091 735 1175.

14/07/2020

Udruga Slijepih Našice obilježava godišnjicu projekta „Djetelina s četiri lista“ koji je u potpunosti financiran iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 443.335,00 kuna. Ovim putem zahvaljuju se svim svojim korisnicima usluge videćeg pratitelja na ukazanom povjerenju.

Iz Udruge navode kako su u proteklom razdoblju održali niz aktivnosti sa svojim korisnicima, ostvarili suradnju sa srodnim udrugama te se nadaju kako će i dalje zajedničkim trudom i radom pridonijeti napretku i prepoznatljivosti Udruge. Ujedno pozivaju i sve druge ljude koji imaju problema s vidom, te bi im pomoć videćeg pratitelja bila dobrodošla neka se jave na adresu Trg Izidora Kršnjavija 5 ili na broj 031/614-397 od ponedjeljka do petka od 07:00 do 15:00 sati.

08/06/2020

Ovog vikenda održana je Skupština Udruženja obrtnika Našice na kojem je podneseno izvješće o radu za 2019. godinu, izvješće nadzornog odbora te financijsko izvješće. Jednoglasno je donesena odluka o razrješenju člana Upravnog odbora i skupštine Danijele Njegovan te je na njezino mjesto izabrana Anita Barišić. Darko Knežević razriješen je dužnosti predstavnika našičkog udruženja u POK-u, nova predstavnica je Melita Abičić. Gradonačelnik Josip Miletić čestitao je i zahvalio obrtnicima na izuzetno kvalitetnom radu te rekao kako je Grad poduzeo brojne mjere pomoći u ovoj korona krizi.

Ukinuli smo porez na potrošnju koji je bio 3%, te smo omogućili našim ugostiteljima besplatne terase. Na gradskom vijeću donijeli smo program potpora, program za zapošljavanje, program za nabavu opreme za odlaske na sajmove, program za prijavu na europske projekte, pomoć za certificiranje, pomoć za opremu za početnike. Sve to kako bi pomogli našim poduzetnicima u ovoj korona krizi.” – rekao je gradonačelnik Josip Miletić te naglasio kako je ove godine omogućio svim izlagačima na dan Grada na Antunovo besplatan prostor. Gradonačelnik je istaknuo i pohvalio i rad našičke razvojne agencije koja djeluje kao poduzetnička potporna institucija putem projekata HAMAG BICRO. Putem brojnih investicija i EU projekata žele potaknuti gospodarsku aktivnost u našem gradu, a svim obrtnicima Grad stoji na raspolaganju, rekao je Miletić.

Foto: ustupljena fotografija

28/04/2020

Na području Grada Našica već 14 godina djeluje Sportska udruga Auto moto klub Venom Slavonija za sve ljubitelje automobilizma. AMK Venom od 2006. godine bavi se promoviranjem auto moto sporta, okuplja vozače motornih vozila, educira o ponašanju u cestovnom prometu, organizira brojna natjecanja i izložbe prerađenih automobila te natjecanja u kružnim stazama na općinskom, županijskom i međunarodnom nivou. AMK Venom poznat je i po organizaciji humanitarnih akcija na području grada Našica.

Cilj Kluba je povećati broj članova ljubitelja automobilizma te pokazati ostalim sugrađanima neke drugačije i neviđene stvari na auto i moto sceni u našoj županiji i šire. AMK Venom broji 20-tak aktivnih članova te više od 300-tinjak simpatizera koji pomažu razvoju i radu kluba. Predsjedništvo kluba čine Ivica Šarčević, predsjednik kluba, Matko Barut, potpredsjednik, Marko Malvić, tajnik te blagajnik Matej Blažević. Klub usko surađuje s Volkswagen klubom Našice i ostalim udrugama na području grada. Također djeluju i surađuju s udrugama i klubovima na razini županije.

Kako navode iz kluba, njihovi članovi mogu postati sve osobe starije od 16. godina koji prihvate statut i opće uvjete kluba te oni koji imaju želju uz odgovorno ponašanje uživati u druženju s automobilima i ostalim događanjima vezanim uz automobilizam. Godišnja članarina iznosi 150 kn uz koju svaki član AMK dobije neke pogodnosti kluba. Svi članovi kluba imaju pravo iznositi prijedloge, mišljenja i primjedbe na rad kluba kako bi podigli i očuvali njegov ugled.

 

Zbog novonastale situacije uzrokovane koronavirusom, Klub je morao otkazati brojne događaje planirane u ovoj godini. Tako su bili primorani odgoditi dva Street racea te Humanitarni style show koji je bio namijenjen udruzi „Prijateljstvo“ iz Feričanaca. Zbog koronavirusa uskraćeni su i za odlazak na brojne druge događaje. Nadaju se kako će ova situacija ubrzo završiti te da će moći nastaviti sa svojim radom i druženjem članova kluba. Klub ima u planu održati propušteni Humanitarni style show u sklopu 4. Tuning & style showa zadnji vikend u 7. mjesecu ove godine u velikom parku grada Našica. Ukoliko dođe do promjena u vezi planiranog događaja, sve obavijesti moći će se pronaći na Facebook i Instagram stranici Tuning & Style show Našice i Venomamk.

 

Članovi kluba ovim putem se zahvaljuju svojim sponzorima među kojima su Grad Našice, Feravino, Spots.hr, Auto moto Orban, Osječka pivovara i brojni drugi. Također se zahvaljuju medijskom pokrovitelju Tv Našice te svima onima koji ih podržavaju. Članovi kluba poručuju svim mladim vozačima, ali i onim starijima kako “cesta nije pista”, budimo odgovorni te čuvajmo sebe i druge!

 

Foto: ustupljene fotografije

03/03/2020

Auto klub Panolija Našice zajedno sa Turističkom zajednicom Grada Našica organizira pokazno natjecanje iz Ocjensko spretnosnih vožnji pod nazivom “Promotivni ocjenski auto rally”, koje će se održati 29.03.2020 u 12 sati. Pozvani su svi ljubitelji autosporta i oni koje zanimaju slične teme da se pridruže i svojim dolaskom uveličaju događaj. Pošto natjecanje nije službenog karaktera, natjecati se mogu svi koji to budu htjeli na sam dan natjecanja, koje će se održati na parkiralištu kod Lapovca. Ulaz je besplatan, a adrenalin, napetost i zabava zagarantirani.

Foto: ustupljena fotografija

16/02/2020

Udruga žena Lila nakon mnogobrojnih humanitarnih akcija organizira još jednu, ovog puta u suorganizaciji sa Gradskim društvom Crvenog križa Našice. Cilj akcije je prikupljanje uredne i čiste odjeće za potrebite, pa pozivaju sve one koji imaju kakav višak u svom ormaru, a žele ga donirati da ga donesu u prostore Udruge, na adresi Pejačević 24 u Lili. Važno je da odjeća bude čista i čitava. U komunikaciji sa Crvenim križem doznali su, pa poručuju i vama da ne treba donositi kapute i muška odjela.

11/02/2020

Grad Našice dobio je još jednu udrugu koja će djelovati na području promicanja tradicije i sportova iz povijesti s ciljem održavanja slavonskih običaja. Prvom sjednicom osnivačke skupštine 9. veljače 2020. godine nastala je Udruga Konopaša i Bučaroša Krndija. Sjednica je održana u Našicama u Restoranu Bricks na kojoj je za zapisničara jednoglasno izabrana Jelena Makov, a za ovjerovitelje zapisnika Valerija Varga i Mirko Juričević. Novi predsjednik tek osnovane udruge je Romeo Makov, za potpredsjednika Anabela Golubović, a za tajnika Emanuela Kalazić.

Foto: ustupljena fotografija

08/02/2020

U četvrtak, 6. veljače 2020. godine s početkom u 20,00 sati u svojim je prostorijama Zajednica tehničke kulture Grada Našica održala svoju redovnu izvještajnu godišnju skupštinu s uobičajenim dnevnim redom: raspravljanje i usvajanja izvješća za 2019. i donošenju planova za 2020. godinu. Skupštini nije mogao prisustvovati njen predsjednik jer je tog dana iznenada završio u bolnici pa su mu nazočni uputili želje za brzo ozdravljenje i oporavak.

Prošla godina je ocijenjena kao veoma uspješna i plodna, s mnogo aktivnosti kroz gotovo čitavu godinu. Kroz radionice u Centru tehničke kulture prošlo je preko 420 djece u školama što je doprinijelo i njihovim uspjesima na natjecanjima u djelatnosti tehničke kulture. Mnoge radionice prezentirane su i u javnosti prigodom raznih manifestacija koje se obilježavaju i održavaju u Gradu Našicama što pridonosi afirmaciji tehničke kulture među mladima te ujedno pridonosi i očuvanju tradicije bavljenja tehničkim znanjima.

Skupštini je nazočio g. Krešimir Kašuba, predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica koji je veoma pozitivnim ocijenio rad i nastojanja Zajednice tehničke kulture i njenih članica, zahvalio im u ime Grada na sudjelovanju u raznim manifestacijama koje se organiziraju i provode te prezentiranju Grada i ovog kraja kroz tehničku kulturu i očuvanju njene tradicije.

Na kraju skupštine su podijeljena priznanja i nagrade a Aero klub i Foto video klub Našice su primili plakete povodom obilježavanja 40 godina od osnivanja i njihovog rada.Nakon skupštine, kako je to uobičajeno uslijedilo je druženje uz prigodan domjenak i osvježavajuća pića.

Foto: arhiva i ustupljene fotografije