18/04/2019

Udruga Našički cvijet predstavila radove svojih korisnika

Jučer je Udruga osoba sa invaliditetom Našice – Našički cvijet izložila kreativne ručno rađene predmete povezane s predstojećim blagdanom, a sve u svrhu prikupljanja dobrovoljnog priloga za njihov rad.

Predmeti i proizvodi rađeni su od studenog prošle godine na radionicama, koje održavaju i do četiri puta tjedno, gdje osim druženja rade i na razvijanju kreativnosti i motoričkih radnji. Ovo je druga ovakva akcija otvorena za građane, prvu su organizirali za božićne blagdane kada su također izrađivali prigodne poklone.

„Za ovu akciju izrađivali smo sapune, uskršnje čestitke, bookmarkere, ukrasna jaja, košarice i kolače. Projekt je ponajviše namijenjen osobama s invaliditetom koje su napunile 18 godina, a sve s ciljem njihove socijalizacije i uključivanja u društvo kroz radionice.” – rekla je voditeljica radionica Ivana Ćurković.

Dio je ovo aktivnosti još jednog europskog projekta u našem gradu pod nazivom „Klub aktiv” u kojem uz navedenu udrugu sudjeluje i Gradsko društvo osoba s invaliditetom Đurđevac, Centar za socijalnu skrb Đurđevac i Centar za socijalnu skrb Našice dok je nositelj programa Hrvatski savez udruga cerebralne i dječje paralize. Kao suradnici sudjeluju Udruga žena Đurđevac, ali i još jedna našička udruga Otvoreno srce.

VEZANI TEKSTOVI
05/04/2019

Auto klub Panonija jedan od tri slavonska kluba u HAKS-u

„Dali smo si za cilj napraviti nešto od auto sporta u našoj Slavoniji” i uz ovaj moto su postali jedan od tri slavonska auto kluba, uz AK “Slavonija” Osijek i Cobra Virovitica, u članstvu Hrvatskog auto i karting saveza (HAKS).

„U Slavoniji djeluje popriličan broj auto klubova, no evo, tek nas se troje odlučilo na ovaj iskorak. Prvenstveno bi rekao da je razlog financijski. Primjerice, sama upisnina i članstvo u savezu je 6000 kn što za jedan klub koji se tek osnovao te nema prava financiranja iz javnih izvora, pričinjava ogroman uteg.” – zaključio je Vjekoslav Kovačević, predsjednik kluba. Tim članstvom klub je postao u punom smislu riječi sportski auto klub, nakon samo dvije godine od osnutka. Članstvom su ostvarili prava natjecanja u svim disciplinama na regionalnoj, državnoj i međunarodnoj razini. Isto tako imaju prava polaganja i sudačkih licenci.

„Kao član HAKS-a, imamo pravo glasa u toj organizaciji koji ćemo sigurno iskoristiti za popularizaciju i unaprijeđenje auto sporta na našem području.” – dodaje Vjekoslav. Trenutno Auto klub Panonija broji 15 članova, a glavne aktivnosti kluba su svakako okupljanje i privlačenje zaljubljenika u auto sport te odlazak na natjecanja u disciplinama Ocjensko spretnosne vožnje (OSV), Auto slalom, Kronometar vožnje i Utrke ubrzanja na Prvenstvu Regije Sjever, Državnom prvenstvu te u budućnosti i natjecanja na međunarodnom nivou. Iako do sada kao klub nisu ostvarili priznanja jer nisu još službeno niti nastupali, svoju prvu medalju očekuju već 14. travnja.

„No svakako vrijedi napomenuti kako je nekoliko naših vozača za vrijeme članstva u drugim klubovima, ostvarili brojne uspjehe.” – rekao je predsjednik. Prošle godine su u dva navrata bili suorganizatori na auto skupovima u Našicama, no do sada nisu imali prilike sudjelovati u organizacijama sportskih natjecanja, ali u ovoj godini odlučni su to promijeniti. „Želja nam je svakako već iduće sezone upisati u kalendar natjecanja jednu od disciplina, na regionalnoj ili državnoj razini, koja bi se održala na području ili neposrednoj blizini grada Našica.” – rekao je Vjekoslav te nadodao da auto sport u Slavoniji i Baranji, za razliku od ostatka Hrvatske, nema tradiciju utrkivanja autima, uz to, kao što je i naveo jedan je od skupljih sportova. U troškove se ubraja, naravno, sam automobil, zatim oprema koju mora posjedovati vozač da bi bio što konkurentniji, sigurnosna oprema i još mnogo drugih izdataka koji nisu mali.

Za primjer navodimo odlazak u, recimo, Trogir na dvodnevno natjecanje koji uključuje trošak transporta automobila, startninu, noćenje, hranu i piće, zbog čega se ovaj sport čini nedostižnim za mnoge. Kao i u većini sportova i ovaj zahtjeva sponzore, a njihova zanimacija ovisi o samoj popularnosti sporta, a kako auto sport još nije kod nas toliko populariziran i tu nailaze na teškoće. No za svakodnevne aktivnosti i lude vožnje, Hrvatska kao zemlja, nudi ogroman prostora kad su poligoni za natjecanja u pitanju, kao što su stare poljoprivredne avionske piste, zapušteni pašnjaci za recimo auto cross i slično. „To je prostor kojeg ćemo nadam se uspjeti iskoristiti za prvo popularizaciju auto sporta, a zatim i pridobivanje sponzora.” – zaključio je Vjekoslav uz nadu da će ova godina za Auto klub Panoniju, ali i ovaj sport u Slavoniji biti pozitivna, te pozvao sve zaljubljenike da im se pridruže.

Foto: ustupljene fotografije

VEZANI TEKSTOVI
22/03/2019

Prvoga dana proljeća tradicionalno se u svijetu obilježava Svjetski Down Sindrom Dan. Prvi put obilježen je 2006. godine u Singapuru. Datum 21. 3. je odabran kako bi označio jedinstvenost Down Sindroma u trisomiji 21. kromosoma. Jer baš ta mala stvar, taj jedan kromosom više čini ih različitima, a opet predivnima, toplim, dobrodušnim, vedrim i veselim.

Oni komuniciraju s svojom okolinom te kopiraju ponašanja svoje sredine. Ljudi s Down Sindromom imaju određeni stupanj poremećaja u razvoju, koji se razlikuje od osobe do osobe. Djeca i mladi sa Sindromom trebaju posebnu pažnju tijekom odrastanja.

Tako su i ove godine Osnovnu školu J. J. Strossmayera Đurđenovac , podsjetili razni gosti: Osnovna škola Dore Pejačević Našice, Caritas, udruga ,,Jaglac” iz Orahovice, udruga ,,Prijateljstvo” Feričanci, udruga ,,Otvoreno srce” Našice i njeni volonteri koji su dio projekta ,,Volontiramo i mi” koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda. Roditelji su kao i svake godine pripremili razne kolače, a učenici su svojim gostima priredili predstavu, te na kraju svi zajedno su zapjevali i zaplesali. Poslije podne volonteri udruge Otvoreno srce posjetili su i razred s učenicima s Down sindromom u Osnovnoj školi kralja Tomislava u Našicama, a uoči ovog značajnog dana ostvarili su i interaktivnu radionicu izrade broševa s učenicom 2. razreda sa zanimanjem pomoćni kuhar slastičar u Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga.

VEZANI TEKSTOVI
21/03/2019

HVIDR-a Našice sudjelovala u obilježavanju svih važnih datuma

Jučer je u Gradskoj vijećnici održana redovna skupština Udruge HVIDR-a kojoj je prethodilo polaganje cvijeća i svijeća na spomeniku Uskrsla Hrvatska za sve poginule branitelje. Sjednici je nazočilo više od 40 članova, suradnika i počasnih gostiju među kojima je bio i gradonačelnik Josip Miletić, potpredsjednik Županijske skupštine Ivica Čeme, predsjednik Mjesnog odbora Josip Matek te predstavnici mnogobrojnih udruga.

Na skupštini izvješće o radu, financijski plan ali i planove za ovu godinu iznio je predsjednik HVIDR-e Našice Miroslav Ranogajec, a sve je prihvaćeno jednoglasno. Predsjenik je istaknuo kako je zadovoljan prošlom godinom i aktivnostima koje su realizirane, te istaknuo opremanje njihovog ureda novom informatičkom opremom.

„Udruga HVIDR-a Našice aktivno je sudjelovala u nizu aktivnosti primjerenih ciljevima zaštite i očuvanja sjećanja na Domovinski rat te na hrvatske branitelje i njihove obitelji. Aktivno smo sudjelovali u radu tijela Zajednice HVIDR-e Osječko – baranjske županije te radu tijela HVIDR-e Republike Hrvatske. Surađivali smo i sa velikim brojem srodih udruga s ovog područja kao što smo partneri s Udrugom hrvatskih branitelja općine Podgorač na projektu „Branitelj jednakih mogućnosti” te kao logistička potpora udruzi Rekreativnog trčanja Nexe u organizaciji ultramaratona „Od velikog do malog Vukovara”. U našem prostoru također vršimo i upis mladića u vojnu evidenciju. Tijekom godine obilježavali smo sve važne datume za naš kraj ali i na razini RH, a organizirali smo odlazak na Mimohod sjećanja za žrtve Vukovara.

U suradnji s Udrugom djece poginulih branitelja obratili smo se Ministarstvu branitelja te donacijom Auto – kluba koji su nam odobrili sredstva za kupnju informatičke opreme. Financijski pomažemo obiteljima branitelja, te svojim članovima osiguravamo skromne poklone za vrijeme blagdana.” – istakao je predsjednik HVIDR-e Našice Miroslav Ranogajec.

Udruga radi svakodnevno od 9 do 13h te im se možete obratiti u njihovim prostorijama na adresi Trg dr. Franje Tuđmana 16. Za sljedeću godinu najavili su održavanje obilježavanje svih važnih datuma ali i druge aktivnosti koje provode godinama.

Gradonačelnik Miletić pohvalio je članove udruge HVIDR-a jer su kroz godinu pomagali u organizaciji ali i provođenju obilježavanja značajnih povijesnih datuma te održavaju sjećanje na sve poginule branitelje.

„Zahvaljujem vam na svemu što ste napravili u prošloj godini, a posebno predsjedniku na trudu i angažmanu u organizaciji svih važnih obljetnica. HVIDR-a je prepoznata po dobrom i kvalitetnom radu što svjedoči i participiranje vaših članova na državnoj razini. Ja mogu obećati da ćemo financijska sredstva zadržati na razini od prošle godine, ali pozivam vas da se o informiranju temeljenom na vašim pravima obratite i nama u Gradu kako bi vas dodatno uputili.” – istaknuo je gradonačelnik Josip Miletić.

Potporu budućem radu HVIDR-e svojim dolaskom dao je i Ivica Čeme koji je posebno istaknuo prijenos sredstava iz godine u godinu čime udruga dokazuje rad na zavidnoj razini.

„Pozitivni razvoj salda kao i prošle godine dokazuje vašu discipliniranost, te odličan rad, vi niste profitna udruga i ne trebate težiti nekoj dobiti, no za svaku pohvalu je što ste uz skromna sredstva ostvarili toliko aktivnosti.” – potpredsjednik Županijske skupštine Ivica Čeme.

VEZANI TEKSTOVI
09/12/2018

U sklopu projekta “Volontiramo i mi” članovi Udruge “Otvoreno srce” povodom blagdana Svetog Nikole posjetili su OŠ J.J. Strossmayera Đurđenovac, odgojno obrazovnu skupinu 1 i odgojno obrazovnu skupinu 3. Među posjetiteljima bili su ravnateljica Jasminka Falamić, djelatnici OŠ D. Pejačević, mame volonterke Eva Balog I Draženka Galović, predsjednik Udruge „Prijateljstvo“ iz Feričanaca – Alen Dado i djelatnici OŠ J.J. Strosmayera Đurđenovac. Igrom, pjesmom, plesom, a najviše međusobnom interakcijom svih prisutnih, izmamio se osmijeh na lice djece.

VEZANI TEKSTOVI
06/12/2018

Jučer su u Osijeku, povodom Dana volontera, u prostorima Arheološkog muzeja dodijeljene volonterske nagrade. Jedna od nagrađenih je i članica udruge Otvoreno srce, Našice te maturantica 4. razreda jezične gimnazije Laura Martić. Ona je primila nagradu za Volonterski angažman pojedinca u 2018. godini. Udruga Otvoreno srce primila je posebno priznanje u kategoriji za najbolje primjere dobre prakse uključivanja volontera. U obraćanju nazočnima Laura je rekla “… nisam očekivala nagradu, jer je volontiranje nagrada sama po sebi.” Radosni smo što je cijeli ovaj put razvoja volontiranja i rad mladog ljudstva u temeljima naših pedagoških smjernica Srednje škole Isidora Kršnjavoga.

Jedan od programa udruge u kojem je Laura volontirala usmjeren je na rad s osobama s Down sindromom. Kroz aktivnosti poučavanja korisnika u pisanju, njihovu inkluziju i integraciju kroz ples, pjesmu, likovne i glazbene radionice, sportske igre, plivanje te ostale aktivnosti u lokalnoj zajednici volonterka svoj angažman obavlja na zadovoljstvo i sreću naših korisnika.

VEZANI TEKSTOVI
09/10/2018

Zajednica tehničke kulture Grada Našica poziva na prezentaciju radionice 3D printanja i modeliranja te objave početka rada ostalih radionica u sklopu Centra tehničke kulture grada Našica  koja će se održati u Osnovnoj školi Dore Pejačević Našice u srijedu 10. listopada 2018. godine s početkom od 12.30 sati. 

Pozivaju se i učenici osnovnih i srednjih škola da se jave na radionice tehničke kulture koje se održavaju kroz program Centra tehničke kulture.

VEZANI TEKSTOVI
10/09/2018

Zmajada u Našicama

U sklopu Festivala Dani slavonskih šuma, u subotu, 8. rujna 2018. u organizaciji Zajednice tehničke kulture Grada Našice i Aero kluba Delta krila Našice, u velikom parku iza Dvorca Pejačević održana je Zmajada. Od 9,00 sati vršena je prijava i podjela zmajeva. Kroz prigodnu radionicu je slijedilo uz potrebne upute mentora sastavljanje zmajeva i proba letenja te je u 10,30 sati održano natjecanje u letenju zmajem. Ocjenjivalo se vrijeme održavanja zmaja u zraku, visina letenja i upravljanje njime.

 Nakon natjecanja ocjenjivačka skupina je proglasila pobjednike i to:

  1. mjesto: Marta Blagojević
  2. mjesto: Sebastijan Kušenić
  3. mjesto: Marija Bukvić
  4. mjesto: Kristijan Perković

Svim učesnicima Zmajade koji su sudjelovali u prezentaciji i natjecanju ostavljeni su zmajevi na poklon i sjećanje uz poruku da ga i dalje koriste u učenju i igri.

Istovremeno je na istom prostoru pored Dvorca Pejačević u organizaciji Aero kluba prezentiran let dronovima i radio upravljanim modelima aviona te let paraglajderom.

Let dronovima ujedno je iskorišten za snimanje aktivnosti i okoline iz visine. U Parku je i Radio klub Našice prezentirao rad na amaterskoj radio postaji i izložio neke svoje uređaje i opremu.

VEZANI TEKSTOVI
06/08/2018

Udruga umirovljenika unutarnjih poslova Osijek obilježila obljetnicu pogibije kolega

Članovi Udruge umirovljenika unutarnjih poslova Osijek, Podružnice Našice, prethodnih dana obilježili su 25. obljetnicu pogibije svojih kolega Željka Kotriša i Marka Jakšića – hrvatskih redarstvenika koji su 05. kolovoza 1993. godine poginuli u obrani domovine na pakračkom području.

Udruga umirovljenika unutarnjih poslova Osijek obilježila obljetnicu pogibije kolega

U sjećanje na Marka i Željka, izaslanstvo Podružnice 02. kolovoza položili su cvijeće i zapalili svijeće na Markov grob u Cerni i na Željkov grob u Podgoraču, odali dužnu počast i podsjetili na njihovu nesebičnu žrtvu u obrani Domovine.

Udruga umirovljenika unutarnjih poslova Osijek obilježila obljetnicu pogibije kolega

Jednako tako, dana 03. kolovoza izaslanici Podružnice posjetili su mjesto njihove pogibije u Gornjim Grahovljanima kod Pakraca te na spomen obilježje položili cvijeće i zapalili svijeće.

VEZANI TEKSTOVI
16/06/2018

Održani Dani otvorenih vrata tehničke kulture

Danas su u Našicama na trgu ispred robne kuće u sklopu proslave Dana Grada Našica održani dani otvorenih vrata tehničke kulture.

Ovu manifestaciju je organizirala Zajednica tehničke kulture Grada Našica u suradnji sa zajednicom tehničke kulture Osječko – baranjske županije, a na njoj su prikazane radionice u kojima su prikazani rad 3D printera, robota, pametnih kuća.

Manifestaciju i razna nova čuda tehnike pogledali su mnogobrojni sugrađani, a među njima i gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić.

Održani Dani otvorenih vrata tehničke kulture

Predsjednik Zajednice tehničke kulture Našice Mirko Košturjak o manifestaciji je između ostalog izjavio.

„S obzirom da 9.6. zbog lošeg vremena nismo mogli prikazati sve što smo predvidjeli. Jedan dio radionica koje nismo mogli tada održati održavamo danas. Cilj nam je bio prikazati 3D printanje, trenutno radimo privjeske, a izradili smo i model dvorca. Imamo i za djecu robotski nogomet, gdje djeca upravljaju s dva robota, modelarsku radionice gdje se izrađuju beđevi. Također imamo i model pametne kuće koja se upravlja daljinski i u kojoj se automatski uključuju peć klima i slično. Prikazana je i upotreba elektroničkih sklopova koje su sami učenici složili i isprogramirali. Uglavnom prikazane su stvari koje smo radili tijekom godine u Centru tehničke kulture Našice.”

 

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print