03/06/2020

U 9. mjesecu učiteljice OŠ kralja Tomislava iz Našica, uključile su se u projekt Webučionice učiteljice Sandre Vuk iz Osnovne škole Sveta Nedelja. Kako navodi učiteljica Jasmina Vidaković, tada još nije niti slutila koliko će joj znanje koje im je nesebično prenosila spomenuta učiteljica i njene suradnice pomoći u nastavi na daljinu. Cilj projekta bio je implementirati određene sadržaje razvijajući i podizati učeničke, ali i učiteljske digitalne kompetencije. Učiteljica Sandra Vuk sa suradnicama održala je i educirala široku prosvjetnu zajednicu u Hrvatskoj, a i šire održavši preko 70 webinara o digitalnim alatima. Uslijedila je epidemija koronavirusa, škole su zatvorene i nastava se počela odvijati na daljinu.

“Pojavom koronavirusa, počeli smo s radom na daljinu, otvarali smo web učionice i time su naše edukacije dobile još više na značaju. I sama sam sudjelovala na većini što mi je uveliko olakšalo rad za vrijeme nastave na daljinu. Iako imam 1.razred napravili smo čuda u nastavi na daljinu. Nismo se bavili samo gradivom 1.razreda nego sam pokušala na djecu prenijeti stečeno digitalno znanje, nešto više i drugačije od onog što susreću u igricama. Nadam se da sam pomogla i roditeljima.” – rekla je učiteljica Jasmina Vidaković.

 

Kako 10 tjedana velikog rada i truda ne bi ostalo zaboravljeno ili obrisano jednim klikom miša, za uspomenu svojim učenicima i roditeljima, učiteljica Vidaković je objedinila većinu učeničkih radova u digitalnu knjižicu i cijeli pregled rada u nastavi na daljinu. “Ovim putem zahvalila bih se učiteljici Sandri Vuk na nesebičnom širenju znanja, pohvaljujem sve svoje kolegice i kolege za izniman trud i volju da uče te ravnateljicu Vlatku Zahirović i stručnu službu za podršku svima nama-” – rekla je učiteljica Jasmina i naglasila kako je sve učinjeno s jednim ciljem, a to je da bi olakšali učenicima ovakav novi način rada koji ih je sve zadesio. Digitalnu knjižicu možete vidjeti na ovoj poveznici.

01/06/2020

Prva ekipa Rukometnog kluba Nexe prikupila je sredstva za odlazak na ekskurzije za učenike slabijeg imovinskog stanja. Novac je prikupljen još u ožujku, ali zbog cjelokupne situacije uručen je tek ovih dana. Prikupljeni novac uručio je sportski direktor RK Nexe Vedran Zrnić. S obzirom da su učeničke ekskurzije odgođene za jesen, dobivena sredstva bit će iskorištene za nove termine. U ime učenika OŠ kralja Tomislava, na čelu s ravnateljicom Vlatkom Zahorović, zahvaljuje svima koji su sudjelovali u prikupljanju sredstava i tako omogućili odlazak na ekskurziju svim učenicima. Prilikom predaje prikupljenih sredstava dogovorena je buduća suradnja škole i RK Nexe.

28/05/2020

Osnovna škola kralja Tomislava Našice pripremila je za učenike 8. razreda i njihove roditelje mrežnu stranicu na kojoj mogu saznati više o tome što je sve potrebno uzeti u obzir kada biraju srednju školu koju žele upisati. Na stranici se nalaze  tri poglavlja te prateći linkovi.

Pri izboru srednje škole važno je upoznati sebe. Za uspješno bavljenje nekim poslom, zahtjevi zanimanja trebaju biti usklađeni sa znanjem, sposobnostima, interesima, vrijednostima i osobinama pojedinca koji obavlja poslove tog zanimanja. Važno je i upoznati zanimanje za koje se želi obrazovati te programe i mogućnosti obrazovanja. Upravo je mrežna stranica škole napravljena s ciljem pomoći i profesionalnog usmjeravanja i informiranja osmaša. Na dnu stranice nalazi se prezentacija s elementima i kriterijima za upis u srednju školu. Za sve osmaše koja imaju bilo kakva pitanja ili komentare, psihologinja Ana Kuric dostupna je preko čavrljanja u Teamsu ili na mail adresi ana.kuric1@skole.hr.

26/05/2020

Prema uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja, jučer su otvorene sve škole za učenike razredne nastave. Kako saznajemo od ravnateljice Vlatke Zahirović, OŠ kralja Tomislava Našice potpuno se pripremila za povratak učenika u školske klupe. Škola je čista, na ulazu se nalaze dezinfekcijske barijere te se pri ulasku obavlja dezinfekcija.

OŠ kralja Tomislava Našice ukupno broji 330 učenika razredne nastave, a jučer u školu nije došlo samo 4 djece. Pošto se učenici predmetne nastave nisu vratili na nastavu, u matičnoj školi nalazi se dovoljan broj učionica kako bi nastava bila organizirana u jednoj smjeni te svaki razred ima svoju učionicu u kojima se poštuju preporučene mjere razmaka te svako dijete sjedi samo u klupi. I prehrana je prilagođena trenutnim uvjetima te se obroci dostavljaju učenicima u učionice kako bi se izbjeglo zajedničko okupljanje u holu škole.

22/05/2020

Od ponedjeljka 25. svibnja 2020. nastavlja se nastava u školi za sve učenike od 1. do 4. razreda u matičnoj i svim područnim školama. Nastava će biti organizirana za učenike A smjene od 8 do 11 sati te za učenike B smjene od 8.30 do 11.30 sati. Učenici putnici trebaju čekati autobuse na svojim stajalištima oko pola sata prije početka nastave.

 

Svaki dan prije dolaska djece u školu roditelji su im dužni izmjeriti temperaturu te ih u slučaju povišene temperature nikako ne slati u školu. Djeca s problemima respiratornog sustava te djeca sa simptomima bolesti uzrokovane virusom COVID-19 trebaju ostati kod kuće. Takva djeca mogu se u nastavu uključiti naknadno.

 

Škola će osigurati sve uvjete za boravak djece u školi u skladu s uputama dobivenim od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja. Pri ulasku u školu obavezna je dezinfekcija ruku, a roditelji koji dovode djecu u školu ne smiju ulaziti u školsku zgradu. Ukoliko roditelji zbog objektivnih ili subjektivnih razloga i dalje ne žele slati djecu u školu, molim da o tome obavijeste svoje razredne učiteljice.

14/05/2020

U OŠ kralja Tomislava Našice organizirana je nastava za učenike s poteškoćama. Kako navodi ravnateljica Vlatka Zahirović u odgojno – obrazovnoj skupini nalazi se troje učenika te su uz njih i njihov učitelj i asistentica. Pridržavajući se svih sigurnosnih mjera, škola se za učenike potrudila ostvariti što normalniji način rada, kako bi bio što sličniji onom prijašnjem. Također je organizirana i prehrana za učenike.

Iz škole obavještavaju kako se testiranje preostalih učenika područnih škola za upis u 1. razred osnovne škole odgađa se do daljnjeg. Obustavljaju se svi postupci osim sistematskih pregleda. O novim terminima roditelji će biti obaviješteni čim dobiju upute Ministarstva znanosti i obrazovanja i Upravnog odjela za obrazovanje.

14/05/2020

Prema novim uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja vezano uz postupak upisa učenika u 1. razred osnovne škole za sada se još neće provoditi utvrđivanje psihofizičkog stanja djece u školi. Trenutno se provode samo liječnički pregledi djece za upis u 1. razred. O terminima testiranja u školi obavijestit ćemo roditelje čim dobijemo upute Ministarstva znanosti i obrazovanja i Upravnog odjela za obrazovanje. Hvala svima na razumijevanju.

11/05/2020

Utvrđivanje spremnosti (testiranje) djece za polazak u 1. razred osnovne škole odvijat će se prema sljedećem rasporedu: Područna škola Markovac – ponedjeljak 18. i utorak 19. svibnja 2020. u 10 sati. Područna škola Velimirovac – srijeda 20. i četvrtak 21. svibnja 2020. u 10 sati. O točnom rasporedu dolaska na testiranje roditelji će biti obaviješteni putem telefona.

Molimo sve roditelje da prouče upute HZJZ i MZO koje su vezane za boravak djece u školi i da ih se pridržavaju. Ukoliko dijete ili netko od ukućana spada u grupu ljudi s povećanim rizikom od zaraze virusom COVID-19 ili pokazuje neke od simptoma zaraze virusom COVID-19 ili je u kontaktu s osobom koja se nalazi u samoizolaciji, molimo da o tome obavijestite školu i da dijete ne dovodite na testiranje. Za sva pitanja obratite se putem telefona 031/615-271 od 8 do 12 sati ili na mail ured@os-kralja-tomislava-na.skole.hr.

05/05/2020

Od ovoga tjedna mogu se posuditi i vratiti knjige u školsku knjižnicu OŠ kralja Tomislava Našice. Budući da ulaz u knjižnicu nije dopušten, knjižnica ima nova pravila posudbe i povrata knjiga. Prema preporukama HZJZ-a, knjige se mogu vratiti u knjigomat – sandučić za vraćanje knjiga koji se nalazi pored ulaza u školsku knjižnicu. Vraćene knjige bit će stavljene u karantenu te će se moći posuditi nakon četiri dana i dezinfekcije. Zakasnine se neće naplaćivati.

Ukoliko učenici žele posuditi knjigu, željena knjiga se mora naručiti e-poštom na adresu knjiznica@os-kralja-tomislava-na.skole.hr ili porukom u timu Knjižnica (Microsoft Teams). Zatim će knjižničarka odgovoriti gdje i kada se može podići knjiga na način da će svaka knjiga biti dezinficirana i spremljena u omotnicu s imenom i prezimenom učenika.

 

Iako se ne mogu samostalno birati knjige u knjižnici, knjižničarka je osmislila i način posudbe knjige iznenađenja. Učenici mogu u poruku (e-pošta ili Microsoft Teams) napisati temu o kojoj bi voljeli čitati (npr. pokusi, priroda, crtanje…), a knjižničarka će odabrati i pripremiti knjige o temi koje zanimaju učenike i javiti kad se i gdje mogu posuditi.

23/04/2020

Osnovna škola kralja Tomislava i ove godine 23. travnja, u okviru manifestacije Noć knjige, obilježava 7. Noć u knjižnici. Budući da se ove godine učenici ne mogu družiti u školskoj knjižnici, učiteljice, nastavnice hrvatskoga jezika i školska knjižničarka pripremile su zabavne, kreativne, nagradne i poučne aktivnosti u virtualnoj knjižnici škole kojoj se može pristupiti iz svoga doma.

Učenici se ove godine mogu on-line zabaviti i podijeliti svoje radove sa školskim prijateljima i učiteljima na stranici škole i virtualnim učionicama. Tako su u virtualnoj knjižnici pripremljene igre „Potraga za blagom“, „Naslov tvog romana“, kviz znanja o književnim djelima te brojne jezične igre.

 

Učiteljice i nastavnice pozivaju sve učenike da se danas poigraju s poznatim dječjim bajkama te sudjeluju u aktivnostima stvaranja nove dječje priče, a najuspješnije radove nagradit će ocjenom. Učenicima je ponuđena mogućnost da mogu i samostalno osmisliti i napisati cijelu priču, napisati i ilustrirati svoju prvu knjigu, napisati strip ili mem ili izraditi svog avatara. Sve radove učenici mogu podijeliti na Padlet ploči na stranici škole ili u virtualnim učionicama, a najkreativniji radovi bit će nagrađeni po povratku u školu.

 

Učiteljice, nastavnice i knjižničarka poručuju svim učenicima neka se zabave, smiju, natječu te provjere svoje znanje uživajući u svome domu u Noći knjige jer uz knjigu nitko nije izoliran!

 

Foto: ustupljena fotografija