20/06/2019

Jučer je u predvorju Osnovne škole kralja Tomislava održana svečana podjela svjedodžbi učenicima osmih razreda na kojoj su proglašeni i jedni od najboljih učenika, oni koji su sve razrede osnovne škole prošli sa čistom peticom, odnosno prosjekom ocjena 5.0. Iz 8.a razreda to je Josip Kolarić, iz 8.b dvije učenice Gracia Hlobik i Lara Šimić, iz 8.c. Sara Ćupurdija, a iz 8.d Lea Kaselj i Karla Mikinac.

Za najbolje učenika generacije izabran je Josip Kolarić iz 8.a koji je osim prosjeka 5.0 u svim razredima osnovne škole, kroz cijelo obrazovanje imao uzorno vladanjete je i školu predstavljao na mnogobrojnim natjecanjima. Svim osmašima obratila se ravnateljica škole Vlatka Zahirović te im poželjela sve najbolje. Govor nije mogla završiti do kraja, jer potekle su suze. Prve od kad je ravnateljica, valjda, naglasila je, jer je ova generacija bila nešto posebno.

„Stojim ovdje sretna i tužna, ali ponosna na sve vaše dosadašnje uspjehe i na sve ono što ćete tek postići. Doktori, automehaničari, frizeri, medicinske sestre, učitelji, ravnatelji, premijeri, možda netko od vas i to postane. Možda ovdje sjedi netko od njih. Kad ste krenuli u prvi razred, misli ste nema kraja. Ipak osam godina je prošlo za tren, zadaće, lektire, testovi i drugo, problemi jednom riječi, nikad kraja činilo se. Sad odlazite, no i dalje slijedi isto. Ali proći će, vi to možete, spremni ste za to. Svi učitelji koji su vas učili ovih 8 godina spremali su vas za život, sve smo radili najbolje što smo mogli, a to što ste sad ispred mene dokaz je da smo uspjeli, svi zajedno i vi i mi.” – rekla je Zahirović i poželjela im da budu ljudi kojim će se i oni, ali i njihovi roditelji ponositi te da i njihova djeca idu u ovu školu. Zaključila je ovu svečanost uz misao – “Vi to možete, jer možete sve što poželite, život je pred vama!”

VEZANI TEKSTOVI
16/06/2019

U Našicama, 12.6.2019. godine, u višenamjenskoj dvorani Srednje škole Isidora Kršnjavog održana je svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana grada i blagdana sv. Antuna Padovanskog na kojoj su nazočili brojni uzvanici i gosti. Sve prisutne goste i dobitnike javnih priznanja Grada Našica pozdravio je predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Kašuba i gradonačelnik Josip Miletić.

Na svečanoj sjednici Malim humanitarcima: Ivi Bogdanović, Tei Butković, Davidu Crnkoviću, Boženi Černavi, Dorotei Horvat, Borni Fruk,Viktoriji Drač, Davidu Hvizdaku, Emi Jović, Anđeli Knežević, Hani Knežević, Ani Kranic, Stjepanu Marjančeviu, Lani Poljak, Dori Rogač, Mateu Sajdi, Anji Stojaković, Roku Šikiću, Dori Šenk, Marku Šimuneku, Marinu Topiću, Nikolini Tutnjević, Lani Zebić, Karlu Kneževiću, 6.c, Rei Minarek, 6.d Anđeli Kruljac, 6.c i razrednici Đurđici Mašić gradonačelnik Josip Miletić i predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Kašuba uručili su im Zahvalnicu grada Našica, a dobili su je zbog humanitarnog i volonterskog rada. Pomaganje bolesnoj djeci i odraslima, skupljanje hrane za azil pasa, Poučni park obitelji Bizik za edukaciju djece i odraslih,  očuvanje okoliša i zdravlja, suradnja s lokalnom zajednicom i sportom protiv nasilja među mladima, športom  do zdravlja.

VEZANI TEKSTOVI
15/06/2019

U srijedu 12.6.2019. godine učenica Dorotea Horvat, ravnateljica Vlatka Zahirović i razrednica Đurđica Mašić iz OŠ kralja Tomislava Našice bili su u Ministarstvu i obrazovanju u Zagrebu na svečanoj dodjeli Godišnje nagrade “Luka Ritz” za promicanje tolerancije i škole bez nasilja za 2018./2019.

Dorotea Horvat, učenica 7.d razreda dobila je posebno priznanje “Luka Ritz” za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i Suzana Ritz svečano su uručili Doroteji posebno priznanje “Luka Ritz”. OŠ kralja Tomislava Našice dobila je 10 000,00 kuna za razvoj programa nenasilja i rješavanje sukoba. Na kraju dodjele slikali su se s obitelji Rene, Suzanom Ritz te ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak.

VEZANI TEKSTOVI
14/06/2019

Oslikavanje školskog dvorišta

Od otvaranja Osnovne škole kralja Tomislava, osmaši su započeli tradiciju oslikavanja školskog dvorišta grafitima. Svaki završetak školske, odnosno svaki razred, obilježen je vlastitim grafitom koji, kao „neizbrisiv” trag budi uspomenu na njih. Zanimljive i kreativne radove učenika 8. razreda uskoro ćete imati prilike vidjeti u cijelosti.

VEZANI TEKSTOVI
12/06/2019

Mali humanitaraci 7.d razreda, učiteljica Gordana Cvijetović i razrednica Đurđica Mašić iz Osnovne škole kralja Tomislava, Našice posjetili su gospođu Slavu Dlesk i čestitali joj 100. rođendan. U ime Malih humanitaraca Dorotea Horvat darivala je tortu, narukvicu, a Roko Šikić čestitku.

Poželjeli su joj puno zdravlja i sreće te da iduće godine zajedno proslave njen sto i prvi rođendan. Priredili su joj prigodan program, otpjevali nekoliko narodnih slavonskih, zagorskih pjesama koje ih naučila učiteljica glazbene kulture Aleksandra Čeliković Cvidrak i sa učiteljicom Gordanom Cvijetovović otpjevali su nekoliko svetih pjesama. Gospođa Slava pričala im je kako je nekad živjela i kako sada živi.

Gospođa Slava Dlesk živi u Našicama, na Mojmiru, i ima 100 godina. Rođena je 9. lipnja 1919.godine u mjestu Ježovec u općini Bednja, u Hrvatskom zagorju. Bili su siromašni i često su jeli staro zagorsko jelo župa koja se pravila od mlijeka i brašna. Imala je dva brata. U školu nije išla. Udala se rano. Ima dvije kćeri i jednog sina, s kojim sada živi koji  ima 74 godine. Bila je kućanica i teško je živjela. Iz Ježovca se odselila poslije rata 1945. godine s troje djece, kada su joj supruga ubili u Bleiburgu. Poslije rata tadašnja je vlast oduzimala konje i krave te su ostali bez hrane.

Sama, s troje djece, morala je nekako preživjeti i trbuhom za kruhom odselila se u Podgorač, onda u Granice, a poslije  se doselila u Našice kod sina. Imala je težak život. Radila je ženske i muške poslove kako bi napravila kuću, rezala daske za izgradnju kuće, kosila je travu s muškarcima, radila u polju, vozila kola i nisu imali konje pa je morala vući plug, radila po cijele dane u polju, vrtu, kopala motikom, pravila drva u šumi. Najteže u životu bilo joj je kada je izgubila supruga u ratu i kada je morala nositi vodu u kantama na glavi kako bi imali za kuhanje, piće i kupanje jer nisu imali vodu blizu kuće.

U mladosti je voljela jesti grah i kiseli kupus, a od pića pila je sok od višnje i kupine. Od kolača je najviše voljela peći zagorske štrukle. Voljela je pjevati svete pjesme, a najdraža joj je pjesma „Narodi se kralj nebeski“. Tajna je njezine dugovječnosti zdrava hrana, rad i kretanje. Pitali smo kako danas provodi dane, a gospođa je Slava rekla da uživa u društvu svojih praunuka i da joj iz mladosti nedostaju mladost, snaga, sluh i vid. Doznali smo da ima 8 unuka i 11 praunuka. Brigu oko gospođe Slave vodi unuk, njegova supruga i njezin sin. Hvala obitelji što nam je omogućila da se družimo s gospođom Slavom, provedemo lijepe trenutke u njenom društvu i doznamo zanimljivosti iz njezina života. Mali humanitarci zahvaljujuju se DVD- u Našice na prijevozu.

Mali humanitarci povode projekt „Čestitamo rođendan najstarijoj osobi u našičkom kraju“, koji je imao svrhu međugeneracijsko zbližavanje najstarijih i najmlađih predstavnika našeg društva.

Ukoliko u našičkom kraju još ima osoba starijih od 95 do 100 godina, molimo vas da se javite na e-mail durdica.masic@gmail.com, kako bismo ih posjetili, razveselili, družili se s njima, čestitali im rođendan i darivali ih. Posjetili bismo, osim samoga grada Našica, i sljedeća sela i naselja: Brezik Našički, Ceremošnjak, Crnu Kladu, Gradac Našički, Jelisavac, Lađansku, Lilu, Londžicu, Makloševac, Markovac Našički, Martin, Polubaše, Ribnjak, Rozmajerovac, Velimirovac, Vukojevce i Zoljan.

VEZANI TEKSTOVI
08/06/2019

Upisi u prvi razred osnovne škole održat će se 10. i 11. lipnja 2019. prema sljedećem rasporedu: Matična škola – ponedjeljak, 10. lipnja i utorak, 11. lipnja 2019. od 8:00 do 12:00 i od 16:00 do 19:00.

Područna škola Markovac: ponedjeljak, 10. lipnja 2019. od 8:00 do 12:00 i od 16:00 do 19:00.

Područna škola Velimirovac: utorak, 11. lipnja 2019. od 11:30 do 15:00.

Područna škola Gradac: u dogovoru s učiteljicom.

Prilikom upisa roditelj ili staratelj obvezan je na upis sobom ponijeti osobnu iskaznicu ili uvjerenje o mjestu prebivališta, odnosno drugu javnu ispravu na osnovu koje se može utvrditi njegov identitet i mjesto prebivališta ili boravišta.

VEZANI TEKSTOVI
01/06/2019

Održana 6. Noć u knjižnici

Noć u knjižnici manifestacija je koja se po 6. puta održala u Osnovnoj školi kralja Tomislava. Cilj je manifestacije promicanje važnosti i ljepote čitanja te razmjene dojmova o najdražim knjigama. Na Noći u knjižnici okupilo se tridesetak učenika od 5. do 8. razreda koji su s knjižničarkom Ivanom Ostrički i učiteljicama Brankom Turza, Vesnom Kovačević-Tomić, Tanjom Majdandžić i Brankicom Živković uživali u trosatnom zanimljivom i dinamičnom programu.

Uz izlaganja radova učenika nastalih u okviru nastave hrvatskoga jezika predstavljene su nove ili omiljene knjige učenika i čitanje odabranih ulomaka. Uz to održani su i dvije zanimljive aktivnosti pod nazivom Književni stolci i Knjigolov, a nagrađeni su i najbolji i najbrži. Tako su u kategoriji 5. i 6. razreda najboljim knjigolovcima proglašeni su Marin Budiša, Luka Djedović i Andrija Žiha. A u kategoriji 7. i 8. razreda najuspješnije knjigolovke bile su Marija Djedović i Gracia Hlobik.

Foto: ustupljene fotografije

VEZANI TEKSTOVI
31/05/2019

Mali humanitarci poklonili hranu i novčana sredstva Udruzi Farmica

Mali humanitarci 7.d razreda: Iva Bogdanović, Tea Butković, David Crnković, Božena Černava, Dorotea Horvat, Borna Fruk, David Hvizdak, Ema Jović, Anđela Knežević, Hana Knežević, Ana Kranic, Stjepan Marjančević, Dora Rogač, Mateo Sajda, Roko Šikić, Dora Šenk, Marino Topić, Nikolina Tutnjević, Lana Zebić, Karlo Knežević, 6.c i Rea Minarek, 6.d, učiteljica Mirta Rilko i Đurđica Mašić iz OŠ kralja Tomislava Našice posjetili su po prvi put volontere Udruge za dobrobit i zaštitu psa i mačaka Farmica Našice koja se od nedavno nalazi na novoj lokaciji u Breziku Našičkom.

Vrijednim volonterima poklonili su 40 kg i 500,00 kuna koje su skupili na humanitarnoj prodajnoj akciji Dani vina i turizma. U ime Malih humanitarca novčana sredstva i hranu je predala Dorotea Horvat, a u ime Udruge Farmica zahvalila se volonterka Matea Kilibarda. Humanitarci su uživali u igri sa psima koji očekuju željno nove domove. U obilasku Farmice upoznali su nove stanovnike Farmice: magu Miška, patke, zečeve, vijetnamske svinje, kokoši. Udruzi su potrebna novčana sredstva za veterinarske troškove: liječenje bolesnih psa, mačka, zečeva. Molimo sve građane velikog srca da pomognu radu ove udruge donirajući slamu, hranu za pse, mačke, zob, žito, kukuruz. Ovim putem se zahvaljuju DVD-u Našice za prijevoz.

VEZANI TEKSTOVI
16/05/2019

U Osnovnoj školi kralja Tomislava organiziran je Info dan projekta Učimo zajedno 4 koji će se održati danas u 18 sati u prostorima škole. Događaj je namijenjen svim građanima, učenicima i roditeljima. Projekt Učimo zajedno 4 provodi Osječko – baranjska županija u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom Slavonije i Baranje te osnovnim i srednjim škola s područja županije.

Cilj projekta je osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika za učenike s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama. U projekt je na početku školske godine 2018./2019. uključeno 30 osnovnih i 6 srednjih škola. „Na Info danu želimo Vas upoznati s projektom Učimo zajedno 4, aktivnostima koje provodimo i planiramo provoditi u sklopu projekta kao i s dosadašnjim rezultatima.” – poručili su iz škole.

VEZANI TEKSTOVI
08/05/2019

Natječaj „Art(d)eko knjiga” - Izabrani najkreativniji

Nakon mjesec dana iščekivanja, u našičku Osnovnu školu Kralja Tomislava stigla su najkreativniji i ekološki osviješteni uradci mladih kreativaca, a za najbolji rad Art(d)eko knjiga izabran je onaj učenika 1.a razreda Osnovne škole Vladimira Nazora iz Čepina. Mali kreativci pod mentorstvom učiteljice Antonije Katić izradili su “Eko TV”, uz čiji su opis istaknuli da njihov razred ima Eko – kreativnu radionicu u kojoj uvijek nešto recikliraju i od otpada rade zanimljive predmete.

„Odlučili smo obnoviti uspomenu na velike, “debele” televizore, koji su često bili ukrašeni cvijećem ili nekim ukrasnim rukotvorinama.” – poručili su učenici pobjednici. Za izradu su koristili kartonske kutije, valjak od aluminijske folije, štapiće za ražanj, “heklani” ukras, dugmad i spužvu.

Učenici čiji su radovi proglašeni najboljima osobno su primili svoje nagrade. Tako su na proglašenju sudjelovali i učenici OŠ Vladimira Nazora, područne škole Briješće, OŠ Augusta Šenoe iz Osijeka,i učenici OŠ Hinka Juhna iz Podgorača te područnih škola škole domaćina. „Zadovoljna sam ovogodišnjim natječajem, u kojem je sudjelovalo 105 učenika, 13 mentora i osam škola s devet kreativnih radova. Radovi su jako zanimljivi, no nije stvar samo u njihovom izgledu i kreativnosti nego u priči koja se krije iza truda koji su uložili učenici, učitelji i knjižničari.” – rekla je organizatorica Ivana Ostrički, knjižničarka OŠ kralja Tomislava.

Drugo mjesto osvojili su učenici iz Osijeka sa “Zelenom Slagalicom”, a treće učenici iz Briješća s radom pod nazivom “Vodene kapljice”, koji su, uz najbolje, bili nagrađeni poklon – paketima koje su osigurali knjižara Pin Našice te nakladničke kuće Školska knjiga i Alfa.

Iako je na natječaj pristiglo 9 radova, stručnom žiriju bilo je vrlo teško odabrati najbolje.

„Kriteriji po kojim smo birali su povezanost rada s temom knjige, da je ekološki osviješten te da je u izradi korišteno što više recikliranih materijala. Najbolje smo odabrali po funkcionalnosti i po pouci koju prenose. Drago mi je što nas je Ivana uključila u ovaj natječaj jer kad vidite što se sve može napraviti od recikliranog materijala i to na temu knjige, oduševite se svaki put iznova.” – rekla je Silvija Šokić, ravnateljica Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice i jedna od članica žirija.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print