13/04/2019

Dan otvorenih vrata u OŠ kralja Tomislava

U Osnovnoj školi kralja Tomislava provedene su zanimljive aktivnosti u sklopu Festivala znanosti koji je bio otvoren za sve zainteresirane građane. Djeca nisu imala klasičnu nastavu, nego su samostalno birali na kojoj radionici želje sudjelovati. Tako su zajedno s nastavnicima i učiteljicama izrađivali grbove, proučavali boje na svjetskim zastavama, učili programirati, ali i gledali slike kroz „ružičaste naočale”.

“Cilj nam je ovim radionicama popularizirati znanost kroz niz pokusa i radionica, jer ona se zapravo nalazi svugdje oko nas. Prikazali smo djeci upotrebu boja te kako one utječu na naš život, na primjer, na naše raspoloženje.” – rekla je ravnateljica Vlatka Zahirović.

U sklopu Dana otvorenih vrata organizirana je i humanitarna akcija prodaje blagdanskih ukrasa za pomoć Udruzi Farmica koja brine o napuštenim životinjama.

VEZANI TEKSTOVI
09/04/2019

Humana akcija za Farmicu

Mali humanitarci Osnovne škole kralja Tomislava nastavljaju sa hvalevrijednim aktivnostima. Ovoga puta u predvorju škole bit će održana humanitarna prodaja radova Učeničke zadruge povodom Uskrsa. Kreativne dječje rukotvorine, kupite u srijedu 10. travnja i petak 12. travnja, a sav prikupljeni prihod od prodaje odlazi u dobrotvorne svrhe.

Ovaj puta dobrovoljne priloge i priloge od prodaje uplati će na račun Farmice – udruge koja se brine za napuštene životinje kako bi osigurali hranu ali i druge potrepštine za životinje.

VEZANI TEKSTOVI
08/04/2019

Najava Festivala znanosti u Osnovnoj školi kralja Tomislava Našice

Kao i prethodnih godina i ove godine naš grad pridružuje se obilježavanju Festivala znanosti koji traje ovaj tjedan, od 8. do 13. travnja 2019., a glavna tema je BOJE. U Osnovnoj školi kralja Tomislava od 8. do 12. travnja održavat će se različite aktivnosti, a 12. travnja neće biti tradicionalne nastave već mnoštvo zanimljivih radionica i različitih aktivnosti namijenjenih djeci predškolske dobi, učenicima, zaposlenicima škole te ostalim građanima.

Festival znanosti je manifestacija koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. godine s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanje javne percepcije znanstvenika, te motiviranje mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja. Sve detalje o događanjima u Osnovnoj školi kralja Tomislava možete saznati na poveznici: Festival znanosti.

VEZANI TEKSTOVI
25/03/2019

Knjižnica čeka kreativno ekološke knjige!

Drugi natječaj pod nazivom Art(d)eko knjiga do 26. travnja očekuje najkreativnije ekološki osviještene radove učenika osnovnih škola Osječko – baranjske županije. Glavni organizator je Knjižnica Osnovne škole kralja Tomislava Našice i knjižničarka Ivana Ostrički koja osim ovog projekta kroz školsku godinu provodi mnogobrojne kreativne aktivnosti.

“Natječaj se provodi u travnju kako bi objedinio Međunarodni dan dječje knjige, Dan hrvatske knjige, Svjetski dan knjige i Dan planeta Zemlje koje sam odlučila uklopiti u ovaj natječaj i na taj način obilježiti.” – ističe Ivana koja kaže da djeca trebaju svojim radovima napraviti što veći odmak od tradicionalne knjige, a cilj je držati se ekoloških načela. Za izradu knjige kao umjetničkog predmeta trebaju upotrebiti prirodne materijale ili reciklirane, a knjiga se mora moći čitati te sadržavati neku priču ili pjesmu književnika koja je isto tako vezana uz prirodu.

Iz samog naziva natječaja vidljiva je njegova svrha: poticanje kreativnog umjetničkog izražavanja učenika uz primjenu ekoloških načela. Stručno povjerenstvo do sada su činili Silvija Lučevnjak, ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice, Jelena Lulić profesorica povijesti umjetnosti u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek i Ivan Hajek, profesor povijesti umjetnosti u Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga Našice, a od ove godine stručni se stožer povećao i za Silviju Šokić ravnateljicu Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice, Dubravku Pađen – Farkaš ravnateljicu GISKO-a i književnicu za djecu te Dražena Jerabeka, ilustratora i profesora u Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Školi za tekstil.

Najboljim je radom prvog natječaja proglašena neobična Knjiga u šeširu učenika 4. razreda OŠ Popovac i njihove mentorice Marijane Kuna. Proglašenje pobjednika i izložba radova održat će se u ponedjeljak 6. svibnja u holu škole ili u Izložbenom salonu Zavičajnog muzeja Našice.

“Iznimno sam zadovoljna prošlogodišnjim odazivom i radovima, jer iskreno nisam očekivala da će ih biti toliko. Učiteljima se svidjela tema i oblik natjecanja jer rijedak je broj sličnih.” – ističe knjižničarka. Glavna motivacija za djecu je izražavanje kreativnosti, ali i dobre nagrade koje osiguravaju Knjižara Pin Našice te nakladničke kuće Školska knjiga i Alfa.

VEZANI TEKSTOVI
22/02/2019

Međuopćinsko natjecanje u futsalu

U srijedu, 20.2.2019. godine, u OŠ kralj Tomislav održano je međuopćinsko natjecanje u futsalu za učenike 5. i 6. razreda. Na natjecanju je sudjelovalo 5 ekipa, a rezultati po skupinama su bili:

OŠ Dora Pejačević – OŠ Hinka Juhna 1:1 te nakon izvođenja šesteraca 5:6;

OŠ J.J.Strossmayera – OŠ Dore Pejačević 3:1;

OŠ kralj Tomislav – OŠ Ivana Brnjika Slovaka 4:1

OŠ Hinka Juhna – OŠ J.J.Strossmayera 3:3

Treće mjesto pripalo je ekipi iz Jelisavca koja je bila bolja od ekipe iz Podgorača rezultatom 2:1, drugoplasirana ekipa bila je ekipa iz Đurđenovca koja je u finalu izgubila 4:1 od domaćina, OŠ kralja Tomislava koji je ujedno i domaćin skorašnjem županijskom natjecanju.

VEZANI TEKSTOVI
22/02/2019

14. veljače obilježava se Međunarodni dan darivanja knjigom. Knjižnica Osnovne škole kralja Tomislava treću godinu zaredom prikuplja knjige za darivanje. Dosad smo darivali slikovnice Dječjem vrtiću Zvončić i Dječjem odjelu našičke bolnice, a ove smo godine odlučili prikupljati knjige za Gradsku udrugu umirovljenika Našice.

Učenici i učitelji prikupili su knjige i časopise različitih žanrova i iz različitih područja (beletristika, povijest, geografija, popularna psihologija, ljekovito bilje, stripovi, kuharice) te ih uručili predsjedniku Udruge gospodinu Bošku Dundoviću. Gospodin Dundović ljubazno nas je ugostio i ispričao nam o brojnim aktivnostima i važnosti Udruge za umirovljenike i njihove obitelji. Tijekom razgovora razmijenili smo ideje i otvorili smo mogućnosti suradnje te se radujemo budućim aktivnostima. Knjige su predali učenici 7.d razreda (Mali humanitarci), razrednica Đurđica Mašić i knjižničarka Ivana Ostrički.

VEZANI TEKSTOVI
13/02/2019

U utorak 12.2.2019. godine u OŠ kralja Tomislava Našice u B – smjeni održano je školsko natjecanje plesnih parova, ples srdaca i izbor najljepšeg odjevenog para povodom Valentinova, a organizatori su bili učenici 7.d razreda i učiteljica Đurđica Mašić. Voditeljica programa bila je Dorotea Horvat. Školsko natjecanje plesnih parova otvorila je ravnateljica Vlatka Zahirović koja je pozdravila sve prisutne natjecatelje i zaželila im puno uspjeha u natjecanju.

Na natjecanju je sudjelovalo 76 plesača i  to učenici od 5. do 8. razreda. Suci natjecanja su bili: ravnateljica Vlatka Zahirović, školska pedagoginja Ivana Šteković, školska knjižničarka Ivana Ostrički, psihologinja Ana Kuric, logoped Nela Balog. Suci su imali težak zadatak u odabiru najboljih plesnih parova u petom, šestom, sedmom i osmom razredu te su u odabiru najljepšeg odjevenog para i stilski usklađene parove. Učenici 7.d razreda prodavali su srca za ples i prikupljali dobrovoljne priloge u holu škole. Prikupljena novčana sredstva ići će u humanitarne svrhe.

Održan je i ples srdaca za učenike od 1. do 8. razreda. Ples je vodila Dorotea Horvat, asistentica Manuela Bereš, Anđela Knežević i Božena Černava. Torte za ples srdaca osvojili su učenici 6.d razreda Lucija Katavić i Renato Batinić te  učenici Ana Đanić i Kristijan Knežević iz 1.c razreda. Najbolje odjevenim parom od  5. do 8. razreda proglašeni su Dina Hovanjec i Marko Pritišanac iz 7.c razreda, od 1. do 4. razreda Mihael Ocelić, 3.c i Edita Mikić-Tabaković iz 3.d razreda.

U svakoj kategoriji razreda proglašena su četiri najuspješnija plesna para, kojima je ravnateljica Vlatka Zahirović uručila medalje, diplome i slatke nagrade.

 

Slijedi popis nagrađenih učenika u Školskom natjecanju plesnih parova:

8.razred

1. Marija Potolovec – Petar Kovačević, 8.d

2. Lea Kaselj – Benjamin Lamot, 8.d

3. Dora Rep – Nikola Dundović, 8.c

4. Paula Tomljanović – Renato Ladnjak, 8.c

 

7.razred

1. Valentina Ocelić – Josip Dundović, 7.c

2. Doris Tržić – Ivan Nemet, 7.c

3. Lara Kranjec – Toni Vuković, 7.c

4. Hana Knežević – Roko Šikić, 7.d

 

6. razred

1. Lucija Vidak – Karlo Knežević, 6.c

2. Elena Liška – Josip Kramarić, 6.d

3. Lorena Ciboci – Grgur Kristek, 6.c

4. Doroteja Mikuličić – Rafael Brnjik, 6.d

 

5. razred

1. Eva Puhanić – Tin Mikuličić, 5.c

2. Ivona Lamot – Bojan Saveljić, 5.d

3. Mirna Butković – Domagoj Sabljak, 5.c

4. Ana Šarić – Lucas Noa Kujundžić, 5.c

 

Učiteljica Đurđica Mašić zahvaljuje se svim sponzorima, bez kojih ovaj događaj ne bi bilo moguće ostvariti, koji su nagradili trud i plesni uspjeh naših učenika: Športskoj zajednici grada Našica, gospodinu Nikoli Antoloviću za medalje i diplome, ” Cukeriji” obrt za izradu slastica Brezik, Silviji Nekić torte za ples srdaca i obitelji Mašić za slatke nagrade Milka čokolade.

Zahvaljuje se  sucima natjecanja, učiteljicama razredne nastave, domaru Goranu Đomešiću i Zoranu Mašiću koji su sudjelovali u pripremi i realizaciji natjecanja.

 

Popis plesnih parova:

5. razred

1. Eva Puhanić – Tin Mikuličić, 5.c

2. Ana Šarić – Lucas Noa Noa Kujundžić, 5.c

3. Mirna Butković – Domagoj Sabljak, 5.c

4. Ivona Lamot – Bojan Saveljić, 5.d

5. Nives Delić – Borna Tomljanović, 5.d

6. Lara Brajnović – David Štrk, 5.d

7. Lea Butković – Roko Potolovec, 5.d

 

6. razred

1. Lucija Vidak – Karlo Knežević, 6.c

2. Lucija Helebrant – Rafael Brodar, 6.c

3. Lorena Ciboci – Grgur Kristek, 6.c

4. Anđela Kruljac – Petar Keglević, 6.c

5. Zvjezdana Saveljić – Gabrijel Brodar, 6.c

6. Mia Devald – Emanuel Stanić, 6.d

7. Elena Liška – Josip Kramarić, 6.d

8. Rea Minarek – Goran Krupa, 6.d

9. Doroteja Mikuličić – Rafael Brnjik, 6.d

10. Lucija Katavić – Renato Brnjik, 6.d

 

7. razred

1. Ema Jović – Mateo Sajda, 7.d

2. Anja Stojaković – David Hvizdak, 7.d

3. Hana Knežević – Roko Šikić, 7.d

4. Dora Šenk – Borna Fruk, 7.d

5. Nikolina Tutnjević – Marko Šimunek, 7.d

6. Lana Zebić – David Crnković, 7.d

7. Valentina Ocelić – Josip Dundović, 7 .c

8. Laura Zahirović – Marko Stilin, 7.c

9. Marko Pritišanac – Dina Hovanjec, 7.c

10. Lara Kranjec – Toni Vuković, 7.c

11. Doris Tržić – Ivan Nemet, 7.c

12. Anita Kubica – Carlo Batrinić, 7.c

 

8. razred

1. Marija Potolovec – Petar Kovačević, 8.d

2. Iva Osječanin – Luka Vidak, 8.d

3. Karla Mikinac – Patrick Kujundžić, 8.d

4. Lea Kaselj – Benjamin Lamot, 8.d

5. Magdalena Flegar – Luka Teskera, 8.d

6. Paula Tomljanović – Renato Ladnjak, 8.c

7. Lana Novaković – Luka Majcen, 8.c

8. Dora Rep – Nikola Dundović, 8.c

9. Sara Kapelac – Tomislav Mikuličić, 8.c

 

VEZANI TEKSTOVI
07/02/2019

Učenici 4.a i učiteljica Jasmina Vidaković OŠ kralja Tomislava Našice obilježili su Svjetski dan igre u školi (6. veljače, Global School Play Day 2019.). Cilj je bio dopustiti učenicima da šire igračke po učionici ili izvan učionice i neka se igraju! Učitelj ne organizira ništa za svoje učenike, ne govori kako se igra s igračkama / igrama, ne ometa svoje učenike ako ne vidi nešto što bi moglo dovesti do opuštanja. Pušta da im bude dosadno.

Ovo je dan nestrukturirane igre, a ne razigranih lekcija pod vodstvom učitelja. GSPD je dan za pobjeći od zurenja u ekrane i umjesto toga učenici bi trebali biti u interakciji s vršnjacima.

[Napomena: organizatori GSPD-a se NE protive upotrebi tehnologije za djecu.]

VEZANI TEKSTOVI
31/01/2019

Poštovani roditelji! Molimo Vas da u razdoblju od 1. veljače 2019. do 15. veljače 2019. prijavite svoje dijete za upis u prvi razred na broj telefona 615-281 (psihologinja) ili na broj 615-278 (defektologinja) ili na broj 615-273 (pedagoginja). Dijete možete prijaviti i elektronskom poštom na adresu: ana.kuric1@skole.hr. U poruci molimo Vas navedite ime i prezime djeteta, očevo ime, datum rođenja, adresu stanovanja i broj telefona/mobitela. Nije potrebno dolaziti uškolu i dovoditi dijete.

Školski obveznici za školsku godinu 2019./2020. su djeca rođena od 01.travnja 2012. do 31. ožujka 2013. Pregledi prije upisa u prvi razred će se obavljati tijekom ožujka i travnja, o čemu ćete biti naknadno telefonom obaviješteni.

Zahtjev za prijevremeni upis u prvi razred (ukoliko je Vaše dijete rođeno nakon 31. ožujka 2013.) podnosi se Uredu državne uprave u Našicama najkasnije do 31. ožujka 2019.

Prilažemo popis ulica i naselja upisnog područja Osnovne škole kralja Tomislava. U slučaju da živite na našem upisnom području, a dijete upisujete u drugu školu, molimo Vas da nam se javite.

Osnovnoj školi kralja Tomislava pripada sljedeće upisno područje:

  1. Našice – ulice: Antuna Mihanovića, Ulica Matice hrvatske, Ivana Gorana Kovačića, dr. Ante Starčevića, Zlatka Balokovića, Zdravka Hermana, Hinka Juhna, Velebitska, Mosorska, Žrtava fašizma, Jakova Gotovca, Ferde Livadića, Ivana Zajca, Josipa Runjanina, Kralja Petra Krešimira IV, Mavre Špicera, Otona Ivekovića, Miroslava Kraljevića, Vlahe Bukovca, Adolfa Waldingera, Ivana Mažuranića, Ruđera Boškovića, Josipa Jurja Strossmayera, Braće Radić (od neparnog broja 87 i parnog broja 94, od raskrižja Ulice braće Radića i Tavanačke ceste prema Markovcu)
  2. Brezik
  3. Gradac – Mala i Velika Londžica, Marinović brdo
  4. Zoljani – Poljana, Donja Mala, Tajnovac, Štukino brdo, Našički Zoljan
  5. Markovac
  6. Velimirovac
  7. Šipovac
  8. Lila
VEZANI TEKSTOVI
25/01/2019

Tijekom godina osnovna škola kralja Tomislava iz Našica je postala poznata, u okolici ali i šire, po svojim humanitarnim akcijama i po volonterskom djelovanju učenika i učitelja škole. Humanitarni rad ove škole na visokoj razini započeo je već godinu dana nakon njenog otvaranja, upravo s profesoricom tjelesnog Đurđicom Mašić.

„Svake godine organizira se niz humanitarnih akcija, od čega dio organiziramo sami, a vrlo rado se uključujemo i u sve humanitarne akcije na području grada, županije ili šire.” ističe ravnateljica Vlatka Zahirović, koja kaže da bez obzira što su se generacije izmjenjivale kolegica Mašić je neprestano ispočetka kretala s radom i poticanjem djecom, odnosno odgojem da postanu mali humanitarci. Svi učenici se vrlo rado uključuju u humanitarne i volonterske aktivnosti, a ono što je također bitno, ističe ravnateljica, je to da se kao škola zaista trudimo djelovati na odgojnoj razini jer je naša zadaća da kroz humanitarne i volonterske akcije pomognemo drugima.

Ovi učenici zajedno s nastavnicom u neprestanoj su potrazi za osobama, pa čak i životinjama koje su u potrebi. Cilj je ovih aktivnosti da djeca sama uvide koliko je važno pomagati drugima koji u osobi budi poseban osjećaj, jer nešto što njima znači vrlo malo, nekom predstavlja puno. Donacije, u novčanom ali i materijalnom obliku poput hrane, odjeće predavali su godinama Caritasu, Crvenom križu te Socijalnoj samoposluzi. Kroz razne akcije pomogli smo i velikom broju naših učenika, pa smo tako osigurali određenu svotu za financiranje ekskurzija, i onih višednevnih i onih jednodnevnih. Osim brige za ljude, ovi mališani brinu se i o životinjama, pa često posjećuju i daruju Poučni park Bizik, udruga Farmica te udruga Na 4 šape.

Iako je njihova glavna motivacija za aktivnosti poticaj profesorice Mašić, dodatno im gode i brojne nagrade koje su godinama stekli. Pa su tako osvojili nagradu „Učiniti nevidljivo vidljivim” Volonterskog centra Osijek za doprinos razvoja školskog volonterstva za projekt „Park za pse u Gradu Našicama” 2015., a prošle su godine dobili priznanje Lokalnog volonterskog centra Našice za volonterski angažman obrazovne ustanove, zahvalnicu za sudjelovanje u projektu, u koji su uključeni posljednjih 10 godina, „Škola za Afriku od UNICEFA te zahvalnicu za sudjelovanje u aktivnostima skupljanja plastičnih čepova za Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske u Čakovcu u kojem sudjeluju posljednje tri godine.

Od istančanijih nagrada u posljednjim godinama tu je „Povelja humanosti” Osječko – baranjske županije koju du dobili 2010. godine te nagrada „Luka Ritz- za promicanje tolerancije i škole bez nasilja” od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koju je dobila Ivona Farkaš, bivša učenica. Ove godine sudjelovali su u projektu „Zelena čistka” kroz koju su očistili Veliki park u Našicama, čestitali 99 rođendan najstarijoj osobi u Našičkom kraju, sudjelovali su u projektu Marijanski obroci -pomoć siromašnoj djeci Afrike te zajedno skupili 65 ruksaka, proveli su samostalnu akciju povodom božićnih praznika za učenike s posebnim potrebama te su na razini škole organizirali humanitarnu akciju prikupljanja higijenskih i prehrambenih potrepština za osobe u potrebi za Socijaknu samoposlugu Našice. Svojim akcijama uklopili su se i u tradicionalne manifestacije grada poput Dani slavonske šume te Mali grad velikog srca.

„Odgovornost djece u njihovom radu je vidljiva na svakoj akciji jer se uvijek okupe u velikom broju. Najveća vrijednost ovog programa je prijateljski i partnerski odnos lokalne zajednice i učenika, jer su do sada na svakoj akciji učenici imali svesrdnu i potpunu podršku lokalne zajednice.„- ističe nastavnica Mašić, koja kaže da u osmišljavanju aktivnosti sudjeluju i druga djeca, koja prvo ideju prezentiraju ravnateljici, a nakon usvajanja poziv se širi po cijeloj školi. Jedini problem oko održavanja akcija je činjenica da su većina djece putnici, pa vikendom često ne mogu iz osobnih razloga sudjelovati a akcije se većinom održavaju izvan školskog programa.

Mali humanitarci i ove godine nastavljaju s radom, a nada se nastavnica, neki će od njih kao i prijašnje generacije s istim žarom i voljom svoj humanitarni i volonterski rad nastaviti i nakon završetka osnovnoškolskog obrazovanja.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print