20/03/2020

U skladu s mjerama zaštite od koronavirusa u svim školama uspostavljena je nastava na daljinu. Za vrijeme trajanja ovih mjera u Osnovnoj školi kralja Tomislava, Našice obavljat će se samo nužni i neodgodivi poslovi dok će nastavu na daljinu održavati učitelji radom od kuće.

Sve informacije objavljivat ćemo redovito na mrežnoj stranici i facebooku škole:

http://os-kralja-tomislava-na.skole.hr/

https://www.facebook.com/Osnovna-škola-kralja-Tomislava-Našice-153605758029389/

U slučaju potrebe možete nas kontaktirati:

  • putem elektroničke pošte: ured@os-kralja-tomislava-na.skole.hr
  • putem telefona svakim radnim danom od 8 do 12 sati: 031/615-271 ravnateljica, 031/615-270 tajništvo, 031/617-851 računovodstvo. Hitne pozive možete uputiti na broj 091/615-2712.

U skladu s mjerama zaštite od koronavirusa molimo da svoj dolazak u školu dogovorite i unaprijed najavite na jedan od navedenih načina.

Ravnateljica:

Vlatka Zahirović, prof.

13/03/2020

Od ponedjeljka 16. ožujka 2020. nastava u svim osnovnim i srednjim školama bit će organizirana na daljinu.

Za učenike od 1. do 4. razreda nastava će se održavati svaki dan na programu HRT3 prema sljedećem rasporedu:

1. razred od 8 do 10 sati
2. razred od 10 do 12.30 sati
3. razred od 13 do 16 sati
4. razred od 16 do 19 sati.

Za učenike predmetne nastave nastava će biti organizirana od 8 do 14 sati na Sportskoj televiziji prema rasporedu koji će biti objavljen naknadno.

Osim nastave koja će biti emitirana na televizijskim programima, u virtualnim učionicama naše škole učitelji će svakodnevno objavljivati nastavne sadržaje, materijale, upute za rad i zadatke za učenike.

Poveznicu na virtualne učionice možete pronaći na mrežnoj stranici naše škole.

Učenicima koji nemaju mogućnost spajanja na Internet kod kuće, škola će omogućiti korištenje opreme za online nastavu.

Škola će osigurati prihvat i praćenje nastave za sve učenike razredne nastave koje roditelji nisu u mogućnosti ostaviti pod nadzorom kod kuće.

Sve obavijesti i upute objavljivat ćemo u virtualnim učionicama, na mrežnoj stranici i facebooku škole.

Za sve upite učenici i roditelji mogu se javiti razrednicima ili u školu svakim danom od 8 do 13 sati.

13/03/2020

Predstavnici Malih humanitaraca 8.d razreda Dorotea Horvat, Ema Jović i Roko Šikić te učiteljica Đurđica Mašić iz OŠ kralja Tomislava Našice čestitali su 89. rođendan gospođi Miri Mašić, u sklopu projekta “Čestitamo rođendan najstarijim osobama našičkog kraja”, koji je imao svrhu međugeneracijskog zbližavanja najstarijih i najmlađih predstavnika našeg društva. Projekt je usmjeren najstarijim osobama u našičkom kraju (Brezik Našički, Ceremošnjak, Crna Klada, Gradac Našički, Jelisavac, Lađanska, Lila, Londžica, Makloševac, Markovac Našički, Martin, Našice, Polubaše, Ribnjak, Rozmajerovac, Velimirovac, Vukojevci i Zoljan), koje želimo razveseliti posjetom, zajedničkim druženjem, razgovorom, čestitkama i darovima.

Mira Mašić

U utorak, 10. ožujka 2020. godine predstavnici Malih humanitarca Dorotea Horvat, Ema Jović, Roko Šikić i učiteljica Đurđica Mašić posjetili su gospođu Miru Mašić, jednu od najstarijih stanovnika našičkoga kraja, i čestitali joj 89. rođendan. Prilikom posjeta saznale su kako se nekad živjelo i kako se sada živi.

Gospođa Mira Mašić živi u Našicama i ima 89 godina. Rođena je 10. ožujka 1931. godine u Brčkome. Završila je građansku školu u Đurđenovcu koja je trajala osam godina, a malu je maturu imala 1947. godine. Njezina se majka zvala Julijana, a otac Franjo Bizacki. Majka je po zanimanju bila primalja. Sama  se školovala u Petrovoj bolnici u Zagrebu, a školovanje za primalju trajalo je dvije godine. Završila je školovanje 1938. godine. Prvi je posao dobila u na području općine Đurđenovac, gdje je jedno vrijeme radila kao privatna primalja, a poslije kao primalja koju je plaćala općina. U to je vrijeme imala puno posla jer se rađalo puno djece. Trudnice  i porodilje obilazila je biciklom. Ponekad je išla na porod u Donju Motičinu malim vlakom, tzv. „terezinom“,  uskotračnom prugom. Otac je bio mehaničar i vulkanizer. Kasnije se majka Julijana udala za zemljoposjednika Luku Šokčića koji je bio pustaraš. Njegova tri brata i on doselili su iz Vojvodine (mjesto Bajmok blizu Subotice) te kupili zemlju blizu Đurđenovca. Kasnije je to mjesto dobilo ime Našičko Novo Selo. Doselili su se zbog toga što je u Đurđenovcu bila otvorena pilana, tvornica proizvodnje tanina, buradi…

Imali su preko 85 jutara zemlje koje su obrađivali vlastitim konjima uz pomoć nadničara. Zemlju su imali u Đurđenovcu, Našičkom Novom Selu, Donjoj Motičini, Pribiševcima. Uzgajali su za sebe kukuruz, pšenicu, a  šećernu repu i suncokret morali su uzgajati zbog toga što je to naredila tadašnja vlast i to su morali predati državi. Poslije rata bila je nacionalizacija i provodila se agrarna reforma. Nakon  rata vlast je oduzela 51 jutro zemlje, očuhu Luki koji je mukotrpnim radom zaradio, a ostavili su im 34 jutra kako bi mogli živjeti. Očuh i njegova braća nisu htjela dati zemlju državi i završili su u zatvoru. Nakon izlaska iz zatvora očuh je doživio moždani udar, ostao je nepokretan i od tuge je umro. Poslije rata teško se živjelo. Prodali su zemlju u Đurđenovcu i drugim mjestima, a od tih novaca  1953. godine kupili su u Našicama kuću sa zemljom od Židova Josipa Drechslera (Drekslera), a u Našice preselili su se 1956. godine. Za vrijeme rata obitelj Drechsler je bila protjerana u koncentracijski logor Jasenovac jer su bili Židovi. Bili su dosta bogati. U Našicama je bilo puno bogatih obitelji Židova koji su imali trgovine, banke, gostionice, obrtničke radnje. Svim su Židovima kuće bile nacionalizirane. Nakon rata jedini preživjeli potomak Josip Drechslera dobio je kuću nazad, koju je prodao obitelji Mašić, poslije čega se preselio u Zagreb. Obitelj Drechsler bila je vlasnik prve jugoslavenske tvornice lula i glinenih posuda, gostionice i punionice piva u podrumu. Još se i danas u vrtu i dvorištu mogu pronaći glinene lule i ostaci razbijenih pivskih boca. Sada se u toj kući nalazi Savez Slovaka Hrvatske, Našice.

Gospođa Mira prije je udaje radila u općini i DIK- u Đurđenovac. Udala se u 21. godini  u Novoj Gradiški za supruga Mirka Mašića koji je bio iz Prvče. Suprug je bio po zanimaju prometnik, a zadnjih 10 godina bio je šef kolodvora Našice.  Postala je kućanica. Kupili su u Našicama kuću i još zemlju pokraj židovskog groblja. Bavila se poljoprivredom, zajedno sa suprugom. Sadili su kukuruz, krumpir, salatu, luk, peršin, papriku, rajčicu, rotkvice, ciklu, pšenicu, imali su voćnjak sa šljivama i pravili su rakiju. Svi su proizvodi bili ekološki jer nisu koristili pesticide i druge proizvode koji su štetni za zdravlje. Prodavali su na našičkoj tržnici višak proizvoda. Supruga i Mirko dobili su dva sina, Krunoslava, Zorana i kćer Željku. Ima četiri unuka Tomislava, Jelenu, Mihovila, Mislava i dva praunuka, Sebastijana i Ivana.

Uzgajali su svinje, piliće, kokoši od kojih su dobivali jaja. Svake su godine imali svinjokolju, pravili kobasice, šunke, slanine, krvavice, čvarke, švargle, rižare, paštete, „leberice“ u crijevu… Za doručak su jeli pržene jetrice, a za večeru juhu, sarmu, pečeno meso, krvavice, kobasice. Za vrijeme svinjokolje pili su kuhano vino i rakiju jer su bile hladne zime kako bi se zagrijali. Od kolača su pekli jufkice i salenjake.

Hobi nije imala. Nije imala puno slobodnog vremena. Kao mala u školi je htjela ići na domaćinstvo učiti vesti. Majka Julijana joj nije dala jer je morala čuvati svinje, kopati, plijeviti vrt. Kaže da joj je hobi bio kopanje i rad u vrtu, u čemu je uživala. U mladosti je ponekad išla u kino s prijateljicama.Voljela je gledati ljubavne filmove. Subotom  i državnim praznicima išla je na zabave i čajanke, gdje su plesali i družili se. Jedno kratko vrijeme išla je na folklor.

U mladosti se nije svaki dan jelo meso. Za doručak je  jela mlijeko, kavu,  puru, amper juhu, pečena i kuhana jaja, kobasice, šunku kada je bila sezona. Voljela je jesti grah koji je kuhala petkom, nedjeljom piliće, krumpir čorbu, kiseli kupus sa suhim mesom u zimskom razdoblju poslije kolinja, a poslije ručka ponekad bi popila čašu vina ili rakiju. Od kolača je najviše voljela praviti od svojih domaćih eko jaja krempitu, štrudlu, provu, dobošicu, supitu, pitu s jabukama, jufkice, buhtle, poderane gaće, gužvare s makom i orasima, kolače s dizanim tijestom (kiflice)… Sama je kuhala i spremala sve do 88 godine dok nije izgubila vid te se teže kreće uz pomoć kolica. U zadnjih sedam godina imala je četiri teške operacije. Prije šest mjeseci operirala je oko i sada malo bolje vidi.

U mladosti je voljela slušati narodne pjesme (bećarce), Ivu Robića, Zdenku Kovačiček, Ivicu Šerfezija, Mišu Kovača… Kao mala zimi se sanjkala na saonicama i grudala se u Orahovici. Pod ljetnim praznicima kupala se u jezeru u Orahovici. Vozila je bicikl od sedme godine. Najteže joj je u životu bilo kada je izgubila baku i djeda.

Pitali smo kako danas provodi dane, a gospođa je Mira odgovorila da je u mladosti bila dosta zdrava, a sada malo teže hoda, uz pomoć štapa i hodalice s točkovima. Sada poslije operacije malo bolje vidi i malo slabije čuje. Još uvijek obavlja sama jutarnju higijenu, skuha si za doručak čaj ili „nescafe“ uz krišku kruha s paštetom ili pekmezom… Do prije godinu dana sama si je spremala kuću i kuhala ručak, dok joj se vid nije jako pogoršao.

Slabo izlazi. Najviše na TV-u voli gledati emisiju “Gruntovčani “ te turske sapunice. Jako je zanima politika, gleda dnevnik, voli na radiju i na televiziji slušati pjesme. Dok je bolje vidjela, skoro je svaki dan čitala novine. Tajna je njezine dugovječnosti zdrava hrana, rad, rad i puno, puno kretanja. Sa 70 godina još je vozila bicikl i išla u polje raditi. Brigu oko gospođe vodi uža obitelj, odnosno sin Zoran.  Svaki dan je već pet mjeseci posjećuje na nekoliko sati gospođa Suzana iz projekta  „Zaželi, uključi se, ostvari se – važna si“  (pomoć starijim osobama), koja joj posprema, ponekad peku palačinke i pravi joj društvo.

Hvala obitelji što nam je omogućila da se družimo s gospođom Mašić, provedemo lijepe trenutke i doznamo o njezinom životu. U ime Malih humanitaraca učenice su darovale prigodne darove: banane, bombone kekse i tortu. Čestitale su joj rođendan, poželjele joj puno zdravlja i sreće te izrazile želju za posjetom na njezin 90. rođendan.

11/03/2020

Mladi matematičari OŠ kralja Tomislava odličnim rezultatima na školskom natjecanju iz matematike plasirali su se na županijsko, koje se održalo prošlog tjedna u OŠ Darda. Nakon osvojenog prvog mjesta na školskom natjecanju, učenici 6.b razreda Iva Hlavati i 8.b razreda Mate Knežević i na županijskom su natjecanju ostvarili zadovoljavajuće rezultate. Mate je osvojio 4. mjesto, Iva 8., a njihova mentorica bila je prof. Dragana Golub.

Foto: ustupljena fotografija

10/03/2020

Učenici OŠ kralja Tomislava Našice prošlog četvrtka predstavili su svoju školu na županijskom natjecanju „Čitanjem do zvijezda”, koje se održalo u OŠ Miroslava Krleže u Čepinu. Tim natjecanjem potiče se čitanje kod mladih, individualni i timski rad, istraživanje te kreativno izražavanje. Hrvatska mreža školskih knjižničara i školski knjižničari osnovnih i srednjih škola Međimurske županije ovo su natjecanje prvi puta pokrenuli 2009. godine.

Ove godine tema je bila Između stvarnosti i fantazije, a učenici su imala zadatak pročitati knjige Harry Potter i kamen mudraca (J. K. Rowling), Nikadgrad: Kušnje Morrigan Crow (Jessica Townsend) i Zmaj ispod Staroga grada (Krunoslav Mikulan). Potom su se natjecali putem ispita znanja i kreativnih plakata. Osnovnu školu kralja Tomislava, uz mentorice prof. Tanju Majdandžić i prof. Ivanu Ostrički, predstavili su Lejla Ćatić, David Štrk i Anita Kubica. U kategoriji ispita znanja ostvarili su zadivljujuće rezultate i tako se plasirali na državno natjecanje.

Foto: ustupljena fotografija

06/03/2020

Učiteljice i mališani Osnovne škole kralja Tomislava i ove su se godine priključili projektu „Stoti dan škole” koji se tradicionalno obilježava u brojnim europskim zemljama. Cilj ovog projekta je okupiti učenike i učitelje osnovnih škola koji su spremni na nacionalnoj/lokalnoj razini kroz odabrane sadržaje obilježiti ovaj dan u školi.

„Dan je planiran tako da učenici kroz vođene aktivnosti ostvaruju obrazovno – odgojne ciljeve i ishode u skladu s kurikulumom, razvijaju temeljne kompetencije te samostalnim i timskim radom razvijaju socijalne i građanske vještine, znanja i stavove na osobnoj i društvenoj razini.” – istaknula je Jasmina Vidaković, učiteljica 1. a razreda. Dan je zamišljen kao dan bez školskih udžbenika te su učiteljice pripremile raznovrsne igre i aktivnosti povezane s brojem 100. Tako su učenici rješavali 100 zadataka zbrajanja i oduzimanja, smišljali i pisali 100 riječi na zadano slovo abecede, izrađivali likovne radove „Ja sa 100 godina” te učili pjevati himnu 100. dan škole.

27/02/2020

U utorak 25. veljače 2020. godine u OŠ kralja Tomislava Našice u B smjeni održan je ples pod maskama i izbor najljepših maski u kategorijama 1. i 2. razreda, 3. i 4. razreda te nagrada za najbolju masku u kategoriji učiteljica. Mala humanitarka Dorotea Horvat bila je jedna od inicijatora plesa pod maskama i izbora najljepše maske. U suradnji s učiteljicama razredne nastave, učiteljicom Jelenom Kapraljević, malim humanitarcima 8.d razreda i učiteljicom Đurđicom Mašić, organizirala je maškare. Na početku programa Dorotea Horvat pozdravila je sve nazočne i zaželjela im ugodno druženje uz izbor najljepše maske i ples pod maskama. Njihov trud uložen u izradu maski bio je nagrađen diplomom i slatkom nagradom. Animatori plesa pod maskama bili su mali humanitarci Božena Černava, Ema Jović, Lana Poljak, Ana Kranic, Dora Šenk, Lana Zebić, Iva Bogdanović i Dorotea Horvat.

Suci, mali humanitarci Božena Černava, Ema Jović, Lana Poljak, Ana Kranic i Tin Tipura, imali su težak zadatak izabrati najljepše maske u kategoriji 1. i 2. razreda.

Dorotea je proglasila pobjednike i uručila im diplome i čokolade.

  1. Teodor Galetić, 1.c (mali s harmonikom)
  2. Leon Šutak, 1.c (vatrogasac)
  3. Tina Maljarić, 1.c (mala vještica)
  4. Tara Dozet, 1.c (Mini Maus)

Najljepše maske u kategoriji 3. i 4. razreda:

  1. Lora Bošnjak, 3.c (vampirica)
  2. Adam Ivanušec, 4.c (agent)
  3. Josip Balta, 4.d (vojnik)
  4. Mihael Ocelić, 4.c (tigar)

Najljepše su maske imale učiteljice Blaženka Vrlja i Maja Simel Bošnjaković koje su za svoj trud također dobile slatku nagradu.

Učiteljica Đurđica Mašić i Mali humanitarci zahvaljuju ravnateljici Vlatki Zahirović na diplomama, učiteljima i učiteljicama razredne nastave i domaru Goranu Đomešiću u organizaciji projekta te Ministarstvu odgoja i obrazovanja za čokolade od projekta za razvoj programa nenasilja i rješavanje sukoba pod nazivom „Prevencija nasilja u školama” koji provodi Dorotea Horvat. Dorotea je dobitnica posebnog priznanja Godišnje nagrade „Luka Ritz” za promicanje tolerancije i škola bez nasilja za školsku godinu 2018./2019.

 

 

Foto: ustupljene fotografije

26/02/2020

U OŠ kralja Tomislava Našice učenici dodatne nastave iz hrvatskoga jezika zajedno sa svojim nastavnicama Brankom Turza i Tanjom Majdandžić u sklopu obilježavanja Dana materinskog jezika obilježili su i Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva. Prva hrvatska tiskana knjiga, Misal po zakonu rimskoga dvora, izašla je 22. veljače 1483. godine, a taj datum obilježava se kao Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva. Učenici su se potrudili što više približiti svojim vršnjacima važnost povijesti hrvatskoga jezika kroz mnoge zanimljivosti i važne informacije o glagoljici, informacije o starim hrvatskim pjesnicima, te važne tekstove koji su utjecali na razvoj hrvatskog jezika i kulture pisane riječi.

Foto: ustupljena fotografija

25/02/2020

Zidovi OŠ kralja Tomislava ponovno su zaživjeli u šarenim, umirujućim bojama. Ovih dana na red je došla učionica likovne kulture, koja je osvježena oblicima “street arta” i djelima najpoznatijih likovnih umjetnika. Osnovnoškolci se i dalje trude priuštiti sebi i svojim profesorima što ljepše i ugodnije okruženje, a njihove marljive i nadarene ruke podržao je i nastavnik Josip Kanis.

21/02/2020

U Osnovnoj školi kralja Tomislava Našice održano je školsko natjecanje plesnih parova, ples srdaca i izbor najljepšeg odjevenog para povodom Valentinova. Organizatori natjecanja bili su učenici 8.d razreda i učiteljica Đurđica Mašić, a pod inicijativom Dorote Horvat natjecanje plesnih parova održano je u spomen na Luku Ritza, koji je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja, i svim mladim ljudima koji su smrtno stradali u maloljetničkom nasilju.

Dorotea je dobitnica posebnog priznanja Godišnje nagrade „Luka Ritz” za promicanje tolerancije i škole bez nasilja za školsku godinu 2018./2019., a OŠ kralja Tomislava Našice dobila je 10 000,00 kuna za razvoj programa nenasilja i rješavanje sukoba pod nazivom „Prevencija nasilja u školama”. I zbog toga tijekom ove godine Dorotea u školi provodi projekt ”Sportom protiv nasilja“, sportska natjecanja, radionice, likovne natječaje o toleranciji.

Na natjecanju je sudjelovalo 82 plesača i to učenici od 5. do 8. razreda. Suci natjecanja bili su: školska knjižničarka Ivana Ostrički, defektologinja Iva Ramljak i psihologinja Ana Kuric. Događaj je bio i humanitarnog karaktera, jer su učenici 8.d razreda prodavali srca za ples te prikupljali dobrovoljne priloge. Najbolji su ove godine u kategoriji plesa srdaca bili, i tako osvojili torte, učenici 8.c razreda Lara Kranjic i Toni Vuković te učenici 1.b razreda Teodor Galetić i Tena Barači.

Najbolje odjevenim parom od 5. do 8. razreda proglašeni su Dina Hovanjec i Marko Pritišanac iz 8.c razreda, dok su od 1. do 4. razreda najljepši bili Dunja Babić i Gabrijel Formbaher iz 3.c razreda. U svakoj kategoriji razreda proglašena su četiri najuspješnija plesna para, kojima je knjižničarka Ivana Ostrički uručila medalje, diplome i slatke nagrade.

Popis nagrađenih slijedi u nastavku:

8. razred

1. Ana Kranic – Stjepan Marjančević, 8.D

2. Anja Stojaković – David Hvizdak, 8.D

3. Hana Knežević – Roko Šikić, 8.D

4. Ema Jović – Mateo Sajda, 8.D

 

7. razred

1. Anđela Kruljac – Petar Keglević, 7.C

2. Grgur Kristek – Lorena Ciboci, 7.C

3. Rea Minarek – Goran Krupa, 7.C

4. Lucija Katavić – Renato Batinić, 7.D

 

6. razred

1. Mirna Butković – Domagoj Sabljak, 6.D

2. Lana Koš – Leo Graovac, 6.D

3. Eva Puhanić – Tin Mikuličić, 6.D

4. Ivona Lamot – Bojan Saveljić, 6.C

 

5. razred

1. Helena Sajda – Borna Belošević, 5.C

2. Marta Ferčec – Niko Lamot, 5.C

3. Tatiana Isobel Usković – Luka Barači, 5.C

4. Ana Šarić, 5.B – Matko Butković, 5.C

Učiteljica Đurđica Mašić zahvaljuje se svim sponzorima, bez kojih ovaj događaj ne bi bilo moguće ostvariti, a koji su nagradili trud i plesni uspjeh učenika: gospodinu Nikoli Antoloviću predsjedniku Športske zajednice Grada Našica za medalje, Silviji Nekić vlasnici ”Cukerija” za torte i Ministarstvu obrazovanja i znanosti za čokolade. Zahvale od organizatora upućene su i sucima natjecanja, učiteljicama razredne nastave, domaru Goranu Đomešiću, domaru Brkaniću, Zoranu Mašiću koji su sudjelovali u pripremi i realizaciji natjecanja.

image_pdfimage_print