28/01/2021

Učenici i djelatnici OŠ kralja Tomislava Našice primili su zahvalnicu za uspješno sudjelovanje u prikupljanju novca za kupovinu Vukovarskoga lampiona. Kako navode iz škole, učenici su tijekom listopada 2020. godine prikupljali novac za kupnju lampiona u obliku vukovarskog Vodotornja, a dio novca prikupljen u ovoj humanitarnoj akciji doniran je vukovarskim udrugama djece s posebnim potrebama.

Izvor: OŠ kralja Tomislava Našice

15/01/2021

Nastava u 2. polugodištu započinje 18. siječnja 2021. Ona će od 18. do 29. siječnja 2021. biti organizirana na sljedeći način: za učenike od 1. do 4. razreda, posebne razredne odjele te posebnu odgojno – obrazovnu skupinu nastava je organizirana u školi, a za učenike od 5. do 8. razreda nastava je organizirana na daljinu.

Za učenike A smjene nastava je prijepodne, a za učenike B smjene poslijepodne. Učenici posebnih razrednih odjela u školu dolaze u dogovoru s učiteljima. Svim učenicima i učiteljima želimo sretan i uspješan nastavak školske godine.

24/12/2020

Učenici 2.c razreda Osnovne škole kralja Tomislava Našice sudjelovali su u božićnoj humanitarnoj akciji Socijalne samoposluge Našice “Adventski kalenDAR DOBROTE za našičku Socku”, navode iz škole. Svaki je učenik odabrao higijenske ili prehrambene artikle ponuđene u kalendaru te ih prikupljao tijekom Došašća.

Nakon prikupljanja potrebnih namirnica, predsjednica razreda Tara Dozet i učiteljica Marija Tomičić predale su ih vrijednim volonterima Socijalne samoposluge. Učenici su ovim plemenitim činom pokazali  socijalnu osjetljivost za potrebite te svojim doprinosom zasigurno nekome uljepšali nadolazeće blagdane, navodi učiteljica Marija Tomičić.

 

Foto: OŠ kralja Tomislava Našice

12/12/2020

U četvrtak, 10.12.2020. godine Mali humanitarci 5.d razreda i učiteljica Đurđica Mašić iz OŠ kralja Tomislava Našice posjetili su volontere Udruge “Farmica” Našice, koja je nedavno je dobila rješenje za obavljanje djelatnosti Skloništa za životinje. U ime Malih humanitarca, Adam Ivanušec, pozdravio je volontera i zajedno s Lanom Šenk i Filipom Košem predali volonteru 26 kg hrane za pse. U ime „Farmice“ Našice na donaciji se zahvalio volonter Martin Knežević.

Humanitarci su uživali u obilasku “Farmic” gdje su upoznali magu Miška, vijetnamske svinje, kozu Žuži, psa Terrya, kokoši, guske, patke… Od volontera smo doznali da u skloništu ima 40 pasa koji željno očekuju nove tople domove, svaki dan dolaze  hraniti pse, životinje, čistiti kućice i uređivati okoliš. Budući da su „ Farmici“ potrebna novčana sredstva za veterinarske troškove liječenja bolesnih pasa, mačka i drugih životinja, za uređenje skloništa građani mogu uplatiti na broj žiro – računa:

IBAN: HR5923400091110916596

SWIFT: PBZGHR2X

PayPal: farmicanasice@gmail.com

 

Volonteri „ Farmice“ mole građane velikog srca da pomognu donirajući slamu, hranu za pse, mačke, zob, žito, kukuruz, stare deke, krpe, ručnike, povodce i ogrlice koje više ne koriste. Humanitarci su se zahvalili Zoranu Mašiću na prijevozu.

10/12/2020

Povodom obilježavanja Međunarodnoga dana osoba s invaliditetom, učenicima 5. razreda OŠ kralja Tomislava Našice održano je online predavanje kao dio trogodišnjega programa edukacije o invaliditetu za učenike od 5. do 8. razreda osnovnih škola diljem Hrvatske, navode iz škole. Program provodi Hrvatski savez udruga za mlade i studente s invaliditetom SUMSI, a uključivanje učenika u ovaj program organizirala je školska defektologinja Iva Ramljak.

Učenici su kroz predavanje učili kako uspostaviti komunikaciju s osobom s invaliditetom te kako i kada joj pomoći, saznali suviše o konvenciji o pravima osoba s invaliditetom, univerzalnom dizajnu prilagođenom svima, potrebama za arhitektonskim i drugim prilagodbama te o tome kako svakodnevno žive i funkcioniraju osobe s invaliditetom. Program provode Albina Žnidar i Denis Marijon, slijepa osoba i osoba u invalidskim kolicima, a u zadnjih su deset godina proveli više od šest stotina predavanja. Oni su ujedno bili i predavači s kojima su se učenici škole povezali putem aplikacije Zoom i predavanje slušali u realnom vremenu. Na kraju predavanja ispunjavali su i kratku anketu u kojoj su imali prilike izraziti svoje dojmove o predavanju i reći što su novo naučili o životu osoba s invaliditetom, navode iz škole.

 

Foto: OŠ kralja Tomislava Našice

01/12/2020

Na početku školske godine, drugu godinu za redom, Osnovna škola kralja Tomislava Našice i učenici 2. a razreda s učiteljicom Jasminom Vidaković uključili su se u eTwinning projekt “Na putu dobrote” (autorice projekta učiteljice Sandre Vuk). Cilj projekta je promocija vrijednosti dobrote kroz mjesec prosinac nizom aktivnosti kroz koje će učenici uočiti kako je potrebno samo pogledati oko sebe i uočiti što mogu promijeniti, podijeliti i učiniti drugačije.

 

Kako navodi učiteljica Jasmina Vidaković to je projekt koji potiče da u blagdanskim danima potakne kod učenika, odraslih i svih ostalih u zajednici potrebu dijeljenje dobrih i pozitivnih trenutaka. „Projekt smo započeli prije dva tjedna skupljajući zrnca dobrote. Učenici u svoje knjižice bilježe svaki dan jedno zrnce dobrote koje mora biti ovjereno potpisom. Za to dobiju dnevnu nagradu (zvjezdicu). Skupljajući zrnca dobrote izrađujemo i frizure dobrote koje poprimaju izgled ovisno o dobrim djelima. Imamo i tjedno praćenje kada učenici dobiju odgovarajući tjedni bedž.” – navodi učiteljica Jasmina.

Isti projekt povezali su i s projektom Memento prijateljstva 7 (također eTwinning projekt) i pod naslovom mjesečne teme Dobrota u nama i oko nas organizirali humanitarnu akciju za djecu bez roditeljske skrbi u Nazorovoj u Zagrebu. Učeći o volontiranju i koracima poduzetništva djeca su donijela svoje igračke, izrađivala narukvice, čestitke i za njih prikupila dobrovoljni prilog.

 

Paralelno prikupljamo i novu odjeću za djecu od 0 do 7 godina te higijenske proizvode. Možemo reći da smo ne malo iznenađeni uspješnošću akcije u samo tri dana. Ovim putem zahvaljujem roditeljima djece koji su nas podržali i pomogli u ovoj akciji.” – rekla je učiteljica Jasmina. 2. a razred paketima i bonovima uljepšat će blagdanske dane djeci u domu te nastavljaju prikupljati zrnca dobrote do 23. 12. s nadom da će se svako zrno primiti i izrasti u trajnu naviku pomaganja i dijeljenja dobrih dijela.

23/11/2020

Završeno je natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja Dabar. Ove školske godine Osnovna škola kralja Tomislava imala 20 prijavljenih natjecatelja u različitim kategorijama. Dio natjecatelja rješavali su zadatke od kuće, a dio u školi. U kategoriji KiloDabar učenici 5. i 6. razreda, 3 učenika škole, mentorice učiteljice Marije Ivanković, postigli su izvrsne rezultate te ušli u 10 % najboljih natjecatelja u državi. Marian Kuric, 5.b, Dora Rigo, 5.a i Petar Liška, 5.b za izvrsne rezultate dobit će priznanja “Zlatni dabar”.

Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja uključujući i one iz Hrvatske. Organizatori natjecanja za Hrvatsku su udruga “Suradnici u učenju”, Hrvatski savez informatičara i Visoko učilište Algebra uz podršku CARNET-a i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

19/11/2020

Paljenjem Vukovarskih lampiona u dvorištu škole učenici i djelatnici OŠ kralja Tomislava Našice obilježili su Dan sjećanja na žrtve Domovinskoga rata i dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. Učenici su tijekom listopada prikupljali novac za kupnju lampiona u obliku vukovarskog Vodotornja. Kao i prethodnih godina, učenici su lampione nizali u dva reda, od ulaza u dvorište do ulaza u školu.

Vukovarski je lampion proizveden u Vukovaru, a njegovim paljenjem odaje se počast žrtvama Domovinskoga rata i žrtvama Vukovara. Dio novca prikupljen u ovoj humanitarnoj akciji bit će doniran vukovarskim udrugama djece s posebnim potrebama, navode iz škole.

13/11/2020

U sklopu projekta “Svaka minuta je važna” Crvenoga križa Našice u školskoj dvorani OŠ kralja Tomislava Našice postavljen je vrijedan uređaj za defibrilaciju srca u slučajevima iznenadnog srčanog zastoja.

Ravnateljici Vlatki Zahirović i nazočnim djelatnicima OŠ kralja Tomislava uređaj su prezentirali ravnatelj Crvenoga križa Našice Igor Feldi i specijalizirani liječnik i predavač Juraj Pavlić, dr. med. Nazočnima je održano i predavanje o načinu korištenja AVD uređajem u slučaju potrebe oživljavanja unesrećene osobe, a liječnik Pavlić je prikazao i pristup unesrećenoj osobi, tehniku vanjske masaže srca i oživljavanja osobe, što su nazočni imali priliku i sami učiniti vježbom na lutki za reanimaciju.

06/11/2020

Učenici petog i sedmog razreda Osnovne škole kralja Tomislava, u sklopu izvanučioničke nastave slovačkog jezika posjetili su Savez Slovaka u Našicama i Slovački centar za kulturu gdje su pogledali fotografsku izložbu pod nazivom „Obitelj Pejačević i kulturno – povijesni odnosi Hrvata i Slovaka”. Ravnateljica centra Sandra Kralj Vukšić srdačno ih je pozdravila i naglasila da je izložba povezana s obilježavanjem desete obljetnice ove institucije, navode iz škole.

S učenicima je vodila interaktivan i dinamičan razgovor na temu doseljavanja Slovaka na prostore našičkog kraja i imanja oko dvoraca Pejačevićevih, a koja je neposredno povezana s postavljenom izložbom. Učenici su saznali kako je grof Ladislav Pejačević u 19. stoljeću omogućio njihovim slovačkim precima da se nastane na njegovom vlastelinstvu kao radna snaga za krčenje njegovih šuma i obrađivanje grofovskog zemljišta. Naime, nakon povlačenja Turaka iz istočnog dijela Hrvatske, zemljoposjednicima u Hrvatskoj dodijeljena su nova zemljišta i iz tih razloga nedostajala im je domaća radna snaga, pa su Pejačevići potražili sezonske radnike iz gornje Ugarske, koji su se tu kasnije i trajno nastanili.

 

Ugovorom s našičkim grofom Pejačević osnovala su se naselja Markovac 1879. god. i Jelisavac 1889. god. Iz škole navode kako su učenicima bile najzanimljivije fotografije na kojima se vide stare obiteljske kuće, zgrade škola, željezničkog kolodvora i crkvi, jer su ih mogli usporediti kako su izgledali nekada, a kako u sadašnjosti. Kustos Marko Kurtek, koji je zabilježio dječju znatiželjnost i njihove vesele komentare foto snimkama, nadodao je da su hrvatsko – slovački dobri odnosi opstali sve do danas. Nakon izložbe učenici su se preselili u novouređenu zgradu Saveza Slovaka gdje ih je srdačno pozdravila tajnica Branka Baksa. Nakon predstavljanja svojih suradnica Helene Gašo i Antonele Topolovec ukratko ih je upoznala s raznolikim i bogatim aktivnostima Saveza Slovaka, njihovih ogranaka i folklornih društava. Potakla je učenike da i dalje aktivno sudjeluju u folklornim aktivnostima i u učenju slovačkog jezika i kulture, jer će im to donijeti iskustvo koje će im obogatiti život.

 

Foto: ustupljena fotografija