22/01/2020

Duh stvaralaštva Osnovne škole kralja Tomislava sve je bogatiji zahvaljujući trudu vrijednih i marljivih polaznika izvannastavne aktivnosti zvane domaćinstvo. Njihovi posljednji kreativni radovi tematski su vezani za prosinac i siječanj, a uključuju izradu adventskih ukrasa, oblikovanje i pečenje kolačića, slikanje tintom i šivanje dugmadi.

Ovi mali kreativci izrađujući zanimljive radove usrećuju ostale kolege u školi, učiteljice, ali i sve goste i posjetitelje. Domaćinstvo OŠ kralja Tomislava vode učiteljice Sandra Hvizdak i Kata Jurić.

VEZANI TEKSTOVI
17/01/2020

Kreativna, uvijek nasmijana i aktivna knjižničarka Osnovne škole kralja Tomislava, Ivana Ostrički, jedna je od ukupno 367 odgojno obrazovnih djelatnika koji će krajem siječnja biti promovirani u viša zvanja, primjerice zvanje savjetnika i zvanje mentora. Promocija koja će se održati u Hrvatskom državnom arhivu je svojevrsna nagrada onim najboljima u odgojnom sustavu, onima koji svojom stručnošću, uzornim radom i svakodnevnim stručnim usavršavanjem unapređuju odnos prema učenicima te cjelokupni odgojno – obrazovni sustav podižu na višu razinu.

Ovim činom našička knjižničarka bit će promovirana u stručnog suradnika – knjižničarku savjetnicu. Agencija za odgoj i obrazovanje izbor najbolji temeljila je na osobnim aktivnostima pojedinaca kao što su organizacija natjecanja, sudjelovanja i održavanja predavanja i raznih radionica te rada na unaprijeđenju škole i samog obrazovnog sustava. A knjižničarka Ivana Ostrički svoje učenike, korisnike knjižnice svakodnevno iznenađuje tako je u suradnji s kolegama provodila Tjedan bajki, organizirala regionalno natjecanje Art(d)eko knjiga za najbolju ekološku knjigu, a često u novoobnovljenoj knjižnici organizira zanimljive igre pronalaska knjiga kao i njihovih likova.

Čestitamo!

VEZANI TEKSTOVI
17/01/2020

U četvrtak 16.1.2020. godine u Osnovnoj školi „ Augusta Harambašića u Donjem Miholjcu održano je  županijsko natjecanje u stolnom tenisu za učenike i učenice osnovnih škola. Na natjecanju je sudjelovalo pet najboljih ekipa dječaka iz osnovnih škola Osječko – baranjske županije: OŠ Frana Krste Frankopana, Osijek; OŠ Bratoljuba Klaića, Bizovac; OŠ Kralja Tomislava, Našice; OŠ ” Josipa Kozarca”, Josipovac Punitovački; i OŠ ” Višnjevac”. Ekipa dječaka iz OŠ kralja Tomislava Našica osvojila je 3. mjesto. Voditelj ekipe je bila Đurđica Mašić.

Ekipu su činili:

 1. Luka Ivanek, 7.B
 2. Roko Mihovilović Baksa, 4.M
 3. Josip Kramarić, 7.c
 4. Marko Kovačević, 8.c

Na kraju natjecanja ravnatelj Vedran Aladić je svečano uručio medalje i diplome natjecateljima. U ime ekipe OŠ kralja Tomislava diplomu je primio Luka Ivanek.

Foto: ustupljene fotografije

VEZANI TEKSTOVI
16/01/2020

Ovdje se dernek slavi uz aldomaš, bilo u avliji na ariji ili u birtiji, gdje kelner na trpezu donese punu tacnu domaćih likera ili pak neke brlje, koje ima i više nego dovoljno na lageru. Onda lole šakom i kapom nude pare i kusur ostavljaju kao bakšiš kelneru, jer merak je uživati uz pajdaše i bećare iz svoga kraja.

Našice su maleni gradić okružen selima u kojima žive ljudi doseljeni iz raznih krajeva Lijepe naše, pa i inozemstva. Upravo zato su nastale riječi koje hrvatski standardni jezik ne poznaje, a koje se uvelike koriste u našičkoj okolici. Nastavnica hrvatskog jezika u Osnovnoj školi kralja Tomislava, Vesna Kovačević – Tomić, po prvi puta je pokrenula projekt izrade Rječnika našičkog kraja. Učenici petih razreda su više od mjesec dana zapisivali riječi koje koriste kod kuće, a angažirali su se i njihovi roditelji, rođaci i ostali poznanici.

Djeca u toj dobi uče o hrvatskom standardnom jeziku i narječjima, a tada počinju shvaćati razliku između određenih riječi koje imaju isto značenje, a koje se ne koriste sve u standardnom jeziku. Cilj izrade ovog rječnika bio je da shvate razliku između standardnog i razgovornog jezika, a zahvaljujući iskazanoj želji i interesu njene kolegice, nastavnice Branke Turza, u projektu su sudjelovali svi petaši. Djeca su svoje zadatke izvršavala na papirima, ali tim se odlučio rječnik izraditi u digitalnom obliku kako bi djeci i svima ostalima bio što pristupačniji i kako bi ga sumještani mogli nadopunjavati. Najviše se od sumještana angažirao Zdenko Majer, čiji je otac, Leon Majer, napisao knjigu pod nazivom „Iz mog šora”, gdje već postoji jedan sličan rječnik koji je manji. Cilj je, poručuje nastavnica Vesna Kovačević – Tomić, proširiti rječnik što je više moguće, a potom poraditi na naglascima, kako bi ih i djeca i stranci pravilno izgovarali.

„To je inače radio profesor Stjepan Sekereš, koji je obilazio sela i zapisivao riječi koje se ne koriste u standardnom jeziku, a pošto mi imamo puno seoske djece i obitelji doseljenih iz raznih krajeva odlučili smo izraditi taj rječnik.” – rekla je nastavnica hrvatskog jezika, Vesna Kovačević – Tomić.

Ova nastavnica vrlo je aktivna u školskim projektima, na kojima je najveći naglasak kurikularne reforme pod nazivom Škola za život. Već je izradila digitalnu slikovnicu grada Našica i slikovnicu za djecu s poteškoćama u čitanju, a osim toga ima i svoju web stranicu sa raznim igricama za djecu od petog do osmog razreda, koju djeca vrlo često posjećuju.

„Da je to u tiskanom obliku, vjerojatno ne bi bilo tolike aktivnosti, jer djeca vole digitalnu tehnologiju. Cilj je da djeca vide kako se to radi i da to sami nauče, jer oni su nova generacija, koja se mora prilagođavati modernim vremenima i digitalnom dobu.” – naglasila je nastavnica Vesna Tomić.

VEZANI TEKSTOVI
16/01/2020

U srijedu 15.1.2020. godine u Osijeku župan Ivan Anušić upriličio je svečani prijem za sportaše, voditelje, mentore državnih natjecanja koji su osvojili 1., 2. ili 3. mjesto u protekloj školskoj godini na državnim prvenstvima s područja Osječko – baranjskoj županije. Predstavnice OŠ kralja Tomislava Našice bile su šahistica Mia Dundović, streljašica Dorotea Horvat, ravnateljica Vlatka Zahirović i učiteljica tjelesne i zdravstvene kulture Đurđica Mašić.

Šahistice OŠ kralja Tomislava Našice ekipno su  osvojile 1. mjesto  na Državnom natjecanju u šahu. Ekipu škole činile su:

 1. Petra Vidović, 7.c
 2. Tina Gretić, 4.V
 3. Mia Dundović, 4.V
 4. Elizabeta Bernat, 4.V
 5. Ena Rončević, 2.V

Mentor ekipe je bila Đurđica Mašić, voditelji ekipa su bili učiteljica Ana Govorko i vanjski suradnik Adam Tomaić.

Streljašice OŠ kralja Tomislava Našice ekipno su  osvojile 3. mjesto  na Državnom otvorenom prvenstvu Hrvatske u streljaštvu. Ekipu škole činile su:

 1. Dorotea Horvat
 2. Nikolina Tutnjević
 3. Dora Rogač

Voditelj ekipe bila je učiteljica Đurđica Mašić u suradnji s vanjskim  suradnikom  Antunom  Katrušom.

VEZANI TEKSTOVI
10/01/2020

Nakon višednevnog štrajka prošle godine, školarci i učitelji svjesni su nadoknade izgubljenih sati. No, osim kolektivno donesenih odluka o skraćivanju praznika, nadoknade subotom održavat će se prema dogovoru. Tako je poručeno iz OŠ kralja Tomislava da nadoknade ove subote, 11. siječnja, u njihovoj školi nema.

„S obzirom na razne obavijesti koje kruže medijima i društvenim mrežama ovim putem obavještavamo učenike i roditelje da u subotu, 11. siječnja 2020. u OŠ kralja Tomislava Našice neće biti nadoknade sati izgubljenih za vrijeme štrajka.” – rekla je Vlatka Zahirović, ravnateljica škole.

VEZANI TEKSTOVI
24/12/2019

Završnica ovogodišnjeg školskog programa u Osnovnoj školi kralja Tomislava upriličena je svečanom predstavom u holu škole. Bogat program za kraj 1. polugodišta pripremili su učenici i učitelji, pa su tako svi posjetitelji uživali u jednosatnom glazbeno – scenskom programu pod vodstvom profesorice Aleksandre Čeliković – Cvidrak. A kroz pjesmu, ples, recitacije te vokalne i instrumentalne izvedbe predstavio se Školski zbor i Dječji slovački zbor iz Markovca Našičkog.

„Na najljepši smo način završili ovo polugodište i prepustili mjesto božićnim i novogodišnjim blagdanima.” – poručila je ravnateljica Vlatka Zahirović te se zahvalila svima koji su došli na predstavu, kao i svima koji su sudjelovali u programu i pridonijeli njegovoj realizaciji. Svim okupljenima čestitala je Božić i Novu godinu te im poželjela ugodne i vesele praznike.

VEZANI TEKSTOVI
23/12/2019

U OŠ kralja Tomislava Našice upriličena je svečana dodjela nagrada najboljim učenicima koji su sudjelovali na likovnom natječaju za osnovnoškolce povodom Dana tolerancije – „Stop nasilju“. Natječaj je posvećen Luki Ritzu i svim mladim ljudima koji su smrtno stradali u maloljetničkom uličnom nasilju.

Na natječaj je prijavljeno 70 likovnih radova učenika od 1. do 8. razreda iz OŠ Antuna Čolnića Đakovo – Područna škola Široki Polje; OŠ Ivana Brlika Slovaka Jelisavac i OŠ kralja Tomislava Našice. Prosudbeno povjerenstvo činili su Josip Kanis, prof. likovne kulture; Danijel Rončević, prof. fizike, tehničke kulture i informatike i Dorotea Horvat, učenica 8.d razreda. Izložba nagrađenih radova postavljena je u predvorju Škole.

Program je vodila Dorotea Horvat, učenica 8.drazreda i predlagateljica ovog natječaja. Dobitnica je priznanja Godišnje nagrade „Luka Ritz” za promicanje tolerancije i nagrade Škola bez nasilja za školsku godinu 2018./2019. Pokrovitelj Godišnje nagrade “Luka Ritz” je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a Osnovna škola kralja Tomislava osvojila je nagradu od 10.000 kuna za provođenje projekta „Prevencija nasilja u školama”. Likovni natječaj na temu „Dan tolerancije – stop nasilju“ sastavni je dio navedenog projekta.

U uvodnom djelu programa Dorotea je pročitala sastav Luke Ritza „Svačije je pravo disati!“ dok je u pozadini svirala pjesma „Surovi grade“ zagrebačke grupe Adastra. Pjesma je posvećena Luki Ritzu i svim mladima stradalima od nasilja. Nakon toga, učiteljica Đurđica Mašić premijerno je predstavila pjesmu „Stop nasilju“ Vanje Hrvoja Dražića, autora stihova i glazbe, posvećenu Luki Ritzu i svim žrtvama maloljetničkog nasilja. U ime ravnateljice Vlatke Zahirović sve prisutne nagrađene učenike, mentore i roditelje pozdravila je knjižničarka Ivana Ostrički te nagrađenima uručila priznanja, zahvalnice i prigodne darove – knjigu Luke Ritza. Nakon dodjele priznanja i nagrada sudionici su se družili na domjenku u školskoj knjižnici.

Zahvaljujemo sponzorima – Lukinoj majci Suzani i ocu Reneu Ritzu, koji su donirali knjige i učenici Emi Jović koja je pomogla pri organizaciji.

Rezultati natječaja

1. razred

1. Toni Liška, 1. b; OŠ kralja Tomislava Našice; mentorica: Maja Simel Bošnjaković

2. Nera Galić, 1.b; OŠ kralja Tomislava Našice; mentorica: Maja Simel Bošnjaković

3. Lana Pavelik, 1.b; OŠ kralja Tomislava Našice; mentorica: Maja Simel Bošnjaković

 

2. razred

1. Nera Szabo Dukarić, 2.a; OŠ kralja Tomislava Našice; mentorica: Ljiljana Kubaša

1. Aurora Černjava, 2.c; OŠ kralja Tomislava Našice; mentorica: Mihaela Pokrivka

2. Lara Bošnjaković, 2.c; OŠ kralja Tomislava Našice; mentorica: Mihaela Pokrivka

3. Antonela Peršić, 2.c; OŠ kralja Tomislava Našice; mentorica: Mihaela Pokrivka

 

4. razred

1. Ante Repinc, 4.c; OŠ kralja Tomislava Našice; mentorica: Blaženka Vrlja

1. Nikolona Hanzlić, 4.c; OŠ kralja Tomislava Našice; mentorica: Blaženka Vrlja

2. Filip Koš, 4.c; OŠ kralja Tomislava Našice; mentorica: Blaženka Vrlja

3. Tia Marks, 4.c; OŠ kralja Tomislava Našice; mentorica: Blaženka Vrlja

 

5. i 6. razred

1. Klara Paska, 5. razred; OŠ Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac; mentorica: Katarina Najmenik, prof.,  

1. Barbara Dragozet, 5. razred; OŠ Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac; mentorica: Katarina Najmenik, prof.

2. Ena Pažin, 5. razred; OŠ Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac; mentorica: Katarina Najmenik, prof.

3. Karla Janeski, 5.c; OŠ kralja Tomislava Našice

3. Ela Pejić, 6. razred; OŠ Antuna Čolnića Đakovo – Područna škola Široki Polje; mentor: Mihovil Mašić, prof.

 

8. razred

1. Dora Rogač, 8.d; OŠ kralja Tomislava Našice; mentorica: Đurđica Mašić

1. Dora Šenk, 8.d; OŠ kralja Tomislava Našice; mentorica: Đurđica Mašić

2. Ema Jović, 8.d;OŠ kralja Tomislava Našice; mentorica: Đurđica Mašić

2. Ana Kranic, 8.d; OŠ kralja Tomislava Našice; mentorica: Đurđica Mašić

3. Tin Tipura, 8.d; OŠ kralja Tomislava Našice; mentorica: Đurđica Mašić

3. Karlo Komjetan, 8.b ; OŠ kralja Tomislava Našice

VEZANI TEKSTOVI
23/12/2019

Mali humanitarci proveli projekt "Čestitamo Božić i Novu 2020. godinu najstarijim osobama našičkog kraja"

Male humanitarke 8.d razreda i razrednica Đurđica Mašić iz OŠ kralja Tomislava Našice provele su projekt koji je imao svrhu međugeneracijskog zbližavanja najstarijih i najmlađih predstavnika našeg društva. Projekt je usmjeren na najstarije osobe u našičkom kraju (Brezik Našički, Ceremošnjak, Crna Klada, Gradac Našički, Jelisavac, Lađanska, Lila, Londžica, Makloševac, Markovac Našički, Martin, Našice, Polubaše, Ribnjak, Rozmajerovac, Velimirovac, Vukojevcii Zoljan), koje žele razveseliti posjetom, zajedničkim druženjem, razgovorom, čestitkama i darovima u ovo blagdansko vrijeme.

U utorak 17. prosinca 2019. godine predstavnice Malih humanitarca Dorotea Horvat, Lana Zebić i razrednica Đurđica Mašić posjetile su gospođu Anđu Grabovac, jednu od najstarijih osoba našičkog kraja i intervjuirale je. Razgovarale su kako se nekad živjelo i kako se sada živi.

Gospođa Anđa Grabovac (Dropuljić) živi u Velimirovcu, ima 97 godina i 8 mjeseci. Rođena je 24. travnja 1922. godine u mjestu Prlju kod Imotskog, općina Proložac Gornji. U školu nije išla. Mama Ana i otac Marijan imali su sedmero djece, dva sina i pet kćeri.Teško su živjeli pa su poslije 2. svjetskog rata došli s obitelji živjeti u Lipine,u potrazi za boljim životom. Od sedmero djece žive su još jedino ona i njezina sestra, koja ima 93 godine.

Gospođa Anđa udala se rano i rodila dvije kćeri i tri sina – Dragu, Antu i Miju. Ima 7 unuka, 10 praunuka i 3 šukunuka. Obitelj se bavila poljoprivredom. Imali su konje, kojima su orali zemlju. Sadili su kukuruz, žito, ječam i krumpir. Kasnije su, prvi u selu, kupili traktor, koji im jeolakšao obrađivanje zemlje. Imali su krave, a gđa Anđa muzla ih je i od mlijeka pravila kiselo mlijeko i sir. Uzgajali su piliće i kokoši, a od kokošidobivali jaja. Svake su godine imali svinjokolju, pravili kobasice, slanine, krvavice, čvarke…

Hobi joj je bio pletenje vunenih čarapa tijekom dugih zimskih hladnih dana. U mladosti je voljela jesti grah, kiseli kupus, raštiku, pileću juhu i perkelt, a poslije ručka je voljela popiti čašu crnog vina i crnu kavu. Od kolača je najviše voljela peći štrukle sa sirom. U mladosti su u rodnom mjestu pjevali gange, a sada za vrijeme blagdanskih dana najviše voli slušati i pjevati pjesmu “U to vrijeme godišta”.

Pitali su je kako danas provodi dane, a gospođa Anđa je odgovorila  je da u svom životu bila zdrava, a sada se malo teže hoda, slabije vidi i čuje. Najviše voli gledati emisiju “Lud, zbunjen, normalan” s glavnim likom Izetom. Prati sport, najviše voli gledati nogometne, rukometne utakmice, tenis, a zna i većinu imena poznatih sportaša. Prati svjetska, europska natjecanja u nogometu, a naročito voli gledati utakmice Hajduka, njihov je strastveni navijač. Tajna njezine dugovječnosti je zdrava hrana, rad i kretanje. Brigu oko gospođe Anđe vodi njezina snaha.

Hvala obitelji što je omogućila druženje s gospođom Anđom te Zoranu Mašiću za prijevoz. U ime Malih humanitarca učenice i učiteljica darovale su prigodne darove: banane, kekse, sok i cvijet. Čestitali su joj Božić i Novu godinu, poželjeli joj puno zdravlja i sreće, da lijepo proslavi skorašnji 98. rođendan te izrazili želju za posjetom na njezin 100. rođendan.

VEZANI TEKSTOVI
22/12/2019

Na prijedlog male humanitarke Dorotee Horvat organizirana je humanitarna akcija za obitelji s puno djece, čija djeca pohađaju OŠ kralja Tomislava Našice. U humanitarnoj akciji sudjelovali su Mali humanitarci, učenici, roditelji, učitelji i djelatnici Škole. Mali humanitarci prikupili su, razvrstavali te slagali u vrećice prehrambene proizvode i higijenske potrepštine za tri obitelji, kako bi lakše dočekale božićne blagdane.

Dorotea Horvat, Mali humanitarci i učiteljica Đurđica Mašić od srca zahvaljuju svima koji su sudjelovali u ovoj hvalevrijednoj humanitarnoj akciji i pomogli nekoliko obiteljima u potrebi: učenicima, roditeljima, učiteljima, djelatnicima, asistentima, psihologinji Ani Kuric te vozaču Zoranu Mašiću koji je prevezao  prehrambene proizvode i higijenske potrepštine obiteljima u potrebi.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print