28/02/2019

Dan ružičastih majica - Nacionalni program prevencije vršnjačkog nasilja

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Programom se podiže svijest o problemu vršnjačkog nasilja koji je veliki problem među djecom i mladima.

Učenici i djelatnici OŠ Dore Pejačević pridružili su se najvećem programu borbe protiv nasilja i obukli ružičasto u znak podrške svim žrtvama nasilja, ali i promicanju ideje.

VEZANI TEKSTOVI
21/02/2019

U Osnovnoj školi Dore Pejačević održana je akcija prikupljanja starog papira, uhodana je to praksa koju škola provodi od 2004. godine, a do sada su prikupili više od 700 tona papira. Jučerašnja akcija bila je vrlo dobra, prikupljeno je više od 7 tona starog papira. Ravnateljica Jasminka Falamić ističe da se akcija provodi iz razloga da se učenike potiče na recikliranje papira koji je jedna od vrlo vrijednih sirovina.

„Na ovaj način brinemo o okolišu, očuvanju šuma, uštedi energije a škola od predaje papira ima određene prihode koje ulaže u u različite oblike izvanškolske aktivnosti. Trenutno je aktualno opremanje male sportske dvorane, tzv. senzorne sobe za koju kupujemo sportsku opremu, pilates lopte, prostirke za vježbanje i slično.” – ističe ravnateljica.

Ova aktivnost zapravo se održava u organizaciji Učeničke zadruge koju vodi nastavnica Mihaela Zec, koja ističe da u zadruzi aktivno sudjeluje 220 učenika u 16 sekcija. U vaganju i preuzimanju papira tako sudjeluju učenici 8. razreda i poneki iz sedmih, kako bi oni sljedeće godine preuzeli posao.

„Akcije održavamo pet puta godišnje, među školama smo koje godišnje skupe najviše starog papira. Novac koji se prikupi ulaže se u materijale za izradu rukotvorina koje prodajemo na našim humanitarnim akcijama, uz to na godišnjoj razini prikupljamo plastične čepove za oboljele od limfoma i baterije, za koje su u školi postavljeni kontejneri.” – ističe nastavnica Zec

Sljedeću akciju održavaju u ožujku, a nju će provesti u sklopu projekta „Zeleni korak” koju provodi DM, a za najbolje škole i razrede osigurane su bogate nagrade. Do sada je ova škola u sličnim akcijama osvojila pametnu ploču te mnogobrojne izlete.

VEZANI TEKSTOVI
17/02/2019

Obavještavamo  učenike, roditelje i sugrađane  da će se u srijedu, 20. veljače  2019. godine, održati sakupljanje starog papira u OŠ Dore Pejačević Našice. Papir možete predati od  8:00 do 17:00 sati.

Nadamo se da ćete se, kao i do sada, odazvati našoj akciji. Unaprijed zahvaljujemo na Vašem odazivu, a svim razredima želimo puno uspjeha!

VEZANI TEKSTOVI
03/02/2019

Učenici 7. b i 7.c razreda Osnovne škole Dora Pejačević pod mentorstvom učiteljice engleskog jezika Alenke Taslak i učiteljice biologije Leopoldine Vitković provode projekt E – Twinning pod nazivom Tree Detectives Across Europe. U projektu zajedno s našičanima sudjeluju i učenici iz Španjolske, Poljske, Latvije, Grčke, Turske, Engleske, Francuske, Njemačke, Rumunjske, Portugala i Gruzije.

S ovim višim temperaturama, nakon kratke pauze počinje novi ciklus aktivnosti u ovom projektu. Prije zime učenici su odredili vrste drveća iz školskog vrta koje će pratiti tijekom proljeća, jer glavni je cilj ovog projekta utvrditi pupa li drveće istih vrsta u isto vrijeme u različitim dijelovima Europe. Djeca su se međusobno upoznala, zajedno kreirala logo projekta, a sve daljnje aktivnosti rade u mobilnoj aplikaciji i-Naturalist, gdje upisuju prikupljane informacija o drveću te sudjeluju u kreiranju rječnika pojmova na svim zastupljenim jezicima.

“Mi zapravo pratimo kako klimatske promjene utječu na razvoj lisnih pupova u različitim zemljama, utječu li općenito na prirodne pojave kod drveća. Svaki je učenik odabrao jedno drvo koje će pratiti, pa je to drvo prvo morao fotografirati dok je još imalo lišće, opisati biljne vrste pa fotografije postaviti na platformu na taj način svi su učenici s projekta prikupili svoja zapažanja.” – ističe Leopoldina Vitković, učiteljca biologije, koja smatra da je ovo idealan projekt za učenike u tom uzrastu jer upravo uče o biljnom carstvu, pa ga lakše nastavnice mogu uklopiti u nastavu, no često to zahtjeva i dodatan angažman i učitelja i učenika.

Učenici, su slaže se i ravnateljica ove škole Jaminka Falamić, vrlo zainteresirani za projekt jer se u njemu koriste digitalnim alatima, sve se radi preko mobitela, a i razvijaju jezik jer se komunikacija odvija na stranom jezikom. Krajem školske godine je planiran završetak projekta.

VEZANI TEKSTOVI
22/01/2019

U Osnovnoj školi Dore Pejačević Našice digitalizacija je uzela maha pa se tako sve češće u nastavi koristi internet kako bi se povezalo s drugim školama u svijetu. Nastavnica engleskog jezika Alenka Tasak ideju za Mystery Skype dobila je na stručnim skupovima te ga je odlučila prezentirati djeci u ovoj školskoj godini.

Učenici su tako krajem godine, ali već i u prvom tjednu škole u 2019. razgovarali, prezentirali školu i grad učenicima iz Ajanta Public School u Gurgaonu u Indiji. U ovaj projekt bila su uključena dva razreda te je jedan sudjelovao u Flipgridu, platformi za dijeljenje videouradaka, a snimali su svoje božićne čestitke i običaje kako bi učenicima iz Indije približili našu kulturu i običaje.


“Svakako bih svima preporučila ovu platformu jer kroz nju stvaramo učionicu izvan zidova u kojoj su učenici sa svih strana svijeta, a u njoj mogu sudjelovati i učitelji te na taj način dobiti dodatne edukacije. Iako se sat održava na ovaj način, promišljeno je planiran s nastavnicom iz Indije pa je imao svoj uvod, glavni dio i zaključak, a trajao je dva školska sata. “- kaže Alenka Tasak, koja smatra da je djeci za sudjelovanje u projektu glavna motivacija upravo komunikacija i mogućnost razumijevanja učenika iz svijeta, upravo tako najbolje primjenjuju svoje znanje iz engleskog.

Cilj je, ističe nastavnica, uključiti u ovaj projekt i nastavnike drugih predmeta, da kroz engleski i djeca i nastavnici uče i razvijaju se. Nakon sad već drugog po redu održanog ovakvog sata, u planu je održavanje virtualne šetnje Nacionalnim parkom Yellowstone u SAD-u gdje će djeca imati priliku komunikacije i postavljanja pitanja njihovim rendžerima. Također, jedan od ciljeva je da ovim projektom oslobode djecu barijere od uporabe stranog jezika, da vježbanjem sama osvijeste važnost korištenja, te da im za korištenje jezika, trenutno, glavna motivacija ne bude samo ocjena.

VEZANI TEKSTOVI
01/01/2019

Našičke profesorice među 100 najboljih

Rad “Molekule života” profesorica Osnovne škole Dore Pejačević iz Našica izabran je među 100 najboljih digitalnih obrazovnih sadržaja. Rad je prvenstveno nastao kako bi se prezentirala upotreba digitalnih pomagala u izvođenju nastave, a prvi puta je javno predstavljen na 20.CARNET konferenciji održanoj u Šibeniku. Glavni inicijator izrade rada s temom iz biologije profesorica je biologije Leopoldina Vitković, no kako bi proširila sadržaj i ponudila nešto novo, u projekt je uključila kolegice iz drugih područja. Tako “Molekula života” uključuje i razne matematičke zadatke što ih je osmislila profesorica matematike Branka Burazer, koja je omogućila i printanje molekule DNK u 3D printeru. Profesorica likovne kulture Sanja Portnar pomogla je u snimanju pokusa, profesorica kemije Ivana Feldi – Drašinac svoj je doprinos dala crtanjem molekula u digitalnom programu, a opće je značenje ovom projektu dala učiteljica razredne nastave Ksenija Orešković, koja sa svojim učenicima već duže vrijeme radi na korištenju osnovnih digitalnih alata u nastavi.

“Cilj je kreiranja digitalnih obrazovnih sadržaja, sukladno reformi obrazovanja, izrada digitalne baze obrazovnih sadržaja koji će biti na raspolaganju svim učiteljima i učiteljicama. Mi u školi već koristimo ovakve načine učenja i djeca su iznimno zainteresirana te su ih brzo prihvatila” – izjavila je inicijatorica, prof. biologije Leopoldina Vitković, koja napominje da će zajednički sadržaj svima biti dostupan početkom 2019. godine.

VEZANI TEKSTOVI
13/11/2018

Najava akcije prikupljanja starog papira

Ovim putem obavještavaju se učenici, roditelji i sugrađani da će se u četvrtak, 15. i petak 16. studenog 2018. godine, održati sakupljanje starog papira u OŠ Dore Pejačević Našice. Akcija je humanitarnog karaktera, prikupljanje sredstava za uređenje školskog igrališta.

 

Papir možete predati

  • u četvrtak od 13:00 do 17:00 sati
  • u petak od 8:00 do 13:00 sati

Nadamo se da ćete se, kao i do sada, odazvati našoj akciji.

Unaprijed zahvaljujemo na Vašem odazivu, a svim razredima želimo puno uspjeha!

VEZANI TEKSTOVI
10/09/2018

Najava akcije prikupljanja starog papiraObavještavamo učenike, roditelje i sugrađane da će se u srijedu, 12. i četvrtak 13. rujna 2018. godine, održati sakupljanje starog papira u OŠ Dore Pejačević Našice. Akcija je humanitarnog karaktera kojom će se prikupiti sredstva za uređenje školskog igrališta.

Papir možete predati u srijedu od 14:00 do 18:00 sati te u četvrtak od 8:00 do 13:00 sati.

Nadamo se da ćete se, kao i do sada, odazvati našoj akciji.

Unaprijed zahvaljujemo na Vašem odazivu, a svim razredima želimo puno uspjeha!

VEZANI TEKSTOVI
31/08/2018

Obavijest o početku nastave u OŠ Dore Pejačević

Nova školska godine počinje u ponedjeljak 3. rujna 2018., ujutro ide A – smjena.

Početak nastave: A – smjena 8.00, B – smjena 13.30 sati.

Udžbenici

Za ovu školsku godinu Grad Našice donira besplatne udžbenike koje će učenici preuzeti prvi dan nastave.

 

Prijevoz učenika

Prijevoz se odvija prema rasporedu. Napomena putnicima iz Martina: Zbog radova na cesti, učenici čekaju autobus na autobusnoj stanici uz glavnu cestu.

 

Školska kuhinja

Za sve učenike osiguran je školski obrok prema projektu Osječko – baranjske županije “Školski obrok za sve”, od ponedjeljka 3. rujna 2018.

VEZANI TEKSTOVI
10/06/2018

Gradu u Čast – Osnovna škola Dore Pejačević

Tradicionalno u Osnovnoj školi Dore Pejačević u holu škole, a povodom Dana grada Našica i završetka školske godine, održan je svečani program „Gradu u čast“.

Gradu u Čast – Osnovna škola Dore Pejačević

Učenici su tako izveli prigodan program pun pjesama, plesa i recitacija i na ovaj prekrasan način uspješno zaključili svoju školsku godinu. Nakon programa uslijedilo je nagrađivanje najboljih učenika, a nagrade su uručili ravnateljica Jasminka Falamić i ostale učiteljice škole uz prisustvo gradonačelnika Grada Našica Josipa Miletića.

Gradu u Čast – Osnovna škola Dore Pejačević

Ostale slike vaše djece možete zatražiti putem službenog emaila tvnasice@gmail.com

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print