01/04/2020

Pjevački zbor OŠ Dore Pejačević Našice tijekom ove školske godine sudjeluje u projektu World Peace Song Project 2019-20 čiji su inicijatori World Museum i Womenofthe World. Cilj ovog projekta je uključiti što veći broj učenika iz cijelog svijeta u zajedničku izvedbu „Pjesme mira“.

Učenice pjevačkog zbora su uz pomoć voditeljice pjevačkog zbora, učiteljice Mirjane Šutalo Vulić i učiteljice engleskog jezika Alenke Taslak, napisale, uglazbile i prevele na engleski jezik svoje poruke mira. Slijedilo je uvježbavanje izvedbe pjesme, snimanje i slanje videa koordinatorici projekta, profesorici Lorraine Leo iz Bostona. Video je zatim proslijeđen voditeljima projekta u Japan koji su ga uvrstili na projektnu kartu svijeta. Voditelji projekta su jako zadovoljni pjesmom i videom te su najavili da će se uživo javiti putem interneta i čestitati učenicima,čim se vrate u školu. Učenice i učiteljice jako su ponosne i sretne što su dio ovog predivnog svjetskog projekta. Posebno ih veseli što je pjevački zbor OŠ Dore Pejačević Našice prvi sudionik World Peace Song Project-a iz Hrvatske!

Foto: ustupljena fotografija

Prema Odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja, nastava se odvija na daljinu, u virtualnim učionicama, kao i poslovi koji to omogućuju. Prema mjerama zaštite za vrijeme epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 u školi je osiguran rad samo nužnih i neodgodivih poslova.

Informacije možete dobiti:

Pri dolasku u školu postupajte u skladu s mjerama zaštite od koronavirusa.

Ravnateljica:

Jasminka Falamić

13/03/2020

Prema uputi Ministarstva znanosti i obrazovanja od 13. ožujka 2020. godine, od ponedjeljka 16. ožujka 2020. neće biti redovne nastave u školama, nego će krenuti izvođenje nastave na daljinu.

Razredna nastava

Učenici razredne nastave će pratiti nastavni program na programu HRT 3 pod nazivom „Škola na Trećem“:

1. Razred od 8 – 10 sati
2. Razred od 10 – 12,30 sati
3. Razred od 13 – 16 sati
4. Razred od 16 – 19 sati

Komunikacija s učiteljima bit će putem Vibera u grupama.

Škola će osigurati prihvat učenika razredne nastave čiji roditelji nisu u mogućnosti osigurati nadzor kod kuće. Molimo roditelje da kontaktiraju razrednike u slučaju navedene potrebe.

Predmetna nastava

Za učenike predmetne nastave razrednici su otvorili virtualne učionice u kojima će se odvijati on-line nastava. Prema rasporedu koji će biti naknadno objavljen.

Sportska televizija će emitirati nastavne sadržaje za predmetnu nastavu od 8 do 14 sati.

Sve daljnje obavijesti pratite na web stranici Škole.

Molimo sve za suradnju i razumijevanje.

11/03/2020

Učenici od petog do osmog razreda Osnovne škole Dore Pejačević sudjelovali su na županijskom natjecanju Mladih tehničara. Natjecanje se održalo 6. ožujka 2020. godine u OŠ Jagode Truhelke u Osijeku. Organizatori natjecanja bili su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje, Hrvatska zajednica tehničke kulture, županijske i gradske zajednice tehničke kulture te Udruga tehničke kulture.

Ukupno je sudjelovao 151 učenik iz Osječko – baranjske županije, a među njima je bilo šest učenika OŠ Dore Pejačević. Natjecanje se održalo u dvanaest kategorija, a učenici iz Našica natjecali su se u kategorijama Maketarstvo i modelarstvo 5. razred, Graditeljstvo 6. razred, Strojarske konstrukcije 7. razred, Modelarstvo uporabne tehničke tvorevine 5. – 8. razred. Najbolje rezultate u kategoriji Robotsko spašavanje žrtve ostvarili su Jakov Barić, koji je osvojio drugo mjesto, te Šimun Dendis na trećem mjestu. Mentorica obojici bila je učiteljica Sandra Poljak.

07/03/2020

Učenici i djelatnici OŠ Dore Pejačević i ove godine sudjeluju u humanitarnoj akciji „Plastičnim čepovima do skupih lijekova”. Uz cilj financijske pomoći Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske pri kupnji lijekova za oboljele od teških malignih bolesti, te na koncu i očuvanja okoliša, u holu škole ispred učionice vjeronauka postavljena su dva kontejnera za plastične čepove. Kontejneri u obliku žabe ili medvjeda služe kako bi svi sudionici akcije pravilno odlagali plastične čepove, a postavili su ih učenici izvannastavnih aktivnosti, odnosno „Mali ekolozi”. Čepove možete odložiti u kontejnere svakim radnim danom tijekom radnog vremena škole tijekom cijele godine.

03/03/2020

Ove godine obilježava se okrugla obljetnica jednog od najvećih stvaratelja i najpoznatijih skladatelja, Ludwiga van Beethovena. Naime, tijekom 2020. godine ljudi diljem svijeta obilježavaju 250. rođendan ovog skladatelja. Petaši OŠ Dore Pejačević povodom proslave obljetnice su uz podršku profesorica likovne kulture, Sanje Portnar, engleskog jezika, Alenke Taslak i glazbene kulture, Mirjane Šutalo Vulić, sudjelovali u eTwinning projektu ˝Happy Birthday, Beethoven!˝.

Pri upoznavanju sa vršnjacima iz devet europskih zemalja učenici su se istaknuli u izradi zaštitnog znaka projekta. Pri druženju su slušali Beethovenove skladbe, upoznavajući se sa njegovim kompozicijama, a svoj doživljaj izražavali su likovno na papiru. Povodom Dana Europe, koji se obilježava u svibnju, sudionici projekta prisustvovat će zajedničkom druženju putem eTwinning portala, gdje će zajedno, uz njegove skladbe i megapopularnu Odu radosti iz Devete simfonije u d-molu, veličati ovog diljem svijeta poznatog skladatelja. Povodom proslave obljetnice Beethovenovog rođendana učenici će također izraditi digitalne čestitke, a one najuspješnije bit će poslane u sam dom ovog skladatelja i u muzej Ludwiga van Beethovena u Beču. Na samom kraju projekta, pri završetku zadanih aktivnosti i zadataka, učenici će svoje znanje o Beethovenovom glazbenom stvaralaštvu testirati sudjelovanjem u kvizu. Male osnovnoškolce raduju ovakve aktivnosti i svaki ih puta željno iščekuju, kao i nova znanja i informacije koje međusobno dijele sa vršnjacima iz drugih europskih zemalja.

Foto: ustupljene fotografije

26/02/2020

Povodom 13. tjedna psihologije, koji je trajao od 17. do 23. veljače, psihologinja OŠ Dore Pejačević, Anja Međimurec, prigodnim je plakatom učenicima približila svoju struku, posao i zadatke. Djelatnici škole su, s druge strane, sudjelovali u akciji pod nazivom „Mjerenje raspoloženja: Dobar dan, kako ste?”, u sklopu koje su ispunjavali upitnike, te razmatrali povratne informacije. Ova akcija organizirana je s ciljem omogućavanja građanima da direktno dobiju povratnu informaciju o vlastitom psihičkom stanju, odnosno mentalnom zdravlju.

Foto: ustupljena fotografija

12/02/2020

Lutkarski studio Kvak gostovao je u Osnovnoj školi Dore Pejačević sa lutkarskom predstavom „Čarolija godišnjih doba“. Predstavu su odgledali učenici razredne nastave koji su maksimalno uživali. Predstava je zapravo glazbena pustolovina otkrivanja čari prirode u nama i oko nas, a lutke djecu provode kroz proces rasta, kroz osjećaje ljubavi, privrženosti, znatiželje. Upravo one su glavni likovi, izrađene od tikvi raznih oblika.

01/02/2020

Škola započinje primati predprijave za upis u prvi razred osnovne škole. Molimo roditelje da u razdoblju od 3. veljače 2020. do 17. veljače 2020.  prijave svoje dijete za upis u prvi razred na broj telefona 031/613-357 (tajništvo škole) ili na broj 031/615-416 (pedagoginja) ili na broj 031/615-417 (edukacijski rehabilitator).

Školski obveznici za školsku godinu 2020./2021. su djeca rođena od 01. travnja 2013. do 31. ožujka 2014. Pregledi prije upisa u prvi razred će se obavljati naknadno u prostorima Osnovne škole te u Domu zdravlja u Školskoj medicini (dr. Silva Miškulin). Roditeljima će na vrijeme biti dostavljen pisani poziv na kućnu adresu za preglede.

 

1. Zahtjev za prijevremeni upis – Ukoliko je Vaše dijete rođeno nakon 31. ožujka 2014. a želite da školske godine 2020./2021. krene u prvi razred, trebate podnijeti Zahtjev za prijevremeni upis u prvi razred u Upravnom odjelu za obrazovanje u Osječko-baranjskoj županiji (Tihomir Štefančić, Upravni odjel za obrazovanje, Županijska 4, 31 000 Osijek, 031 221 642, obrazovanje@obz.hr) do 31. ožujka 2020. a možete ga pronaći u prilogu ove vijesti ili na www.obz.hr

2. Zahtjev za odgodom upisa na jednu godinu podnosi Stručno povjerenstvo škole (čini ga stručna služba škole i liječnica školske medicine), tako da je nužno dijete dovesti na pregled. Prema Pravilniku o postupku utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta, učenika te sastavu stručnih povjerenstava (NN 67/2014.) čl. 9 stavak 2 odgoda se predlaže:

ako stručno povjerenstvo procijeni na temelju neposrednoga pregleda i dostavljene dokumentacije o psihofizičkom stanju djeteta da bi odgoda upisa pozitivno utjecala na djetetov psihofizički razvoj,

ako se dijete nalazi ili će se početkom nastavne godine nalaziti na liječenju ili rehabilitaciji u zdravstvenoj ustanovi u trajanju duljem od mjesec dana, ali samo u slučaju da u zdravstvenoj ustanovi u kojoj će se dijete liječiti/rehabilitirati nije organizirana nastava ili ako je dijete uključeno u rehabilitacijske postupke koji će prema procjeni stručnjaka značajno utjecati na njegov psihofizički razvoj.

3. Djeca s već utvrđenim teškoćama u razvoju trebaju pristupiti utvrđivanju psihofizičkog stanja radi upisa u prvi razred osnovne škole u vremenu od 1. veljače 2020. do 15. travnja 2020. kako bi im se pravovremeno odredila programska i profesionalna potpora. Molimo roditelje da prilikom prijave predoče Nalaz i mišljenje Jedinstvenog tijela vještačenja ili najnoviji specijalistički nalaz).

4. U slučaju da dijete ne može pristupiti utvrđivanju psihofizičkog stanja u vremenu koje je utvrđeno rasporedom pregleda, roditelj je dužan do 30. svibnja 2020. godine o tome obavijestiti  Stručno povjerenstvo škole kojoj dijete pripada prema upisnom području – koje će utvrditi drugo odgovarajuće vrijeme, a najkasnije do početka godine.

5. Za upis djeteta u prvi razred u školu kojoj ne pripada prema upisnom području, roditelj zahtjev podnosi školi u koju želi upisati dijete, a ravnatelj nakon odluke o prihvaćanju molbe to potvrđuje na obrascu zahtjeva. No dijete mora biti pregledano po Stručnom povjerenstvu škole kojoj pripada prema mjestu stanovanja. Upis u drugo upisno područje moguće je samo ako ne izaziva povećanje broja razrednih odjela u osnovnoj školi u koju se upisuje.

Prilažemo popis ulica i naselja upisnog područja Osnovne škole Dore Pejačević Našice. U slučaju da živite na našem upisnom području, a dijete upisujete u drugu školu, molimo Vas da nam se javite.

 

Osnovnoj školi Dore Pejačević Našice pripada sljedeće upisno područje:

1. Našice – ulice:

132. našičke brigade HV,

Antuna Gustava Matoša, 

Augusta Cesarca,

Augusta Šenoe, 

Bana Jelačića,

Bana Teodora Pejačevića,

Bartola Kašića,

Braće Radića (do neparnog broja 85,  i parnog broja 92, tj. do raskrižja ulice Braće Radića i Tavanačke ceste prema Markovcu)

Dobriše Cesarića,

Dore Pejačević,

Dudić,

Đure Đakovića,

Eugena Kumičića,

Franje Kuhača,

Franjevačka,

Gajić,

Ivana Meštrovića,

Ivana  Gundulića,

Ivane Brlić Mažuranić,

Josipa Kozarca,

Josipa Pančića,

Kralja Tomislava,

Kralja Zvonimira,

Lovre Matačića, 

Ljudevita Gaja, 

Mate Lovraka,

Matije Antuna Reljkovića,

Matije Gupca,

Miroslava Krleže,

Mojmir,         

Petra Preradovića,

Sestara Klarisa,

Sokolska

Sunčana,

Školska,         

Športska,

Tavanačka cesta,

Tina Ujevića,

Trg dr. Franje Tuđmana,

Trg Isidora Kršnjavog,

Vatroslava Lisinskog,

Vinogradska,

Vjenceslava  Novaka,

Vladimira Nazora,

Zagrebačka.

2. Martin,
3. Makloševac,
4. Ceremošnjak
5. Granice – Rozmajerovac,
6. Vukojevci

Sanela Mandić Vidaković, pedagoginja

22/01/2020

Učenici osmih razreda Osnovne škole Dore Pejačević tijekom listopada, studenog i prosinca sudjelovali su na 11. Državnom natjecanju osnovnoškolaca u poznavanju prometnih propisa. Ovakvo natjecanje održava se u sklopu preventivnog područja djelovanja Nacionalnog programa “Promjena ponašanja sudionika u prometu”, u segmentu “Edukacija u području sigurnosti prometa”, čiji je cilj poboljšanje ukupnog stanja sigurnosti cestovnog prometa, kao i smanjenje broja stradavanja djece u prometu.

Cilj samog natjecanja je promicanje i podizanje razine prometne kulture kod djece, uz kontinuirano obrazovanje djece zabavnim i primjerenim sadržajima. Vrednovala se sveukupna aktivnost na Prometnoj Učilici i rezultati na ispitima koje prema pravilima natjecanja izdaje Ministarstvo unutarnjih poslova za cijelu državu. Natjecanje je prilagođeno djeci od prvog do osmog razreda, a dotiče se tema poput kretanja pješaka u prometu, vožnje bicikla u prometu, školske prometne jedinice, djece i roditelja u prometu, opasnosti kretanja i igranja uz željezničku prugu i slično. Učenici su uz to imali i neke zabavne igre i sadržaje s temom prometnih propisa i ponašanja u prometu. No, bez obzira na završetak natjecanja, Prometna se Učilica i dalje može neometano koristiti radi upoznavanja sa prometnim propisima i njihove primjene u svakodnevnom životu.

Foto: ustupljene fotografije