21/01/2020

Legendarno i nezaboravno lektirno djelo Ivane Brlić – Mažuranić probudilo je maštu i motivaciju učenicima 4.c razreda OŠ Dore Pejačević. Zanimljiva Šuma Striborova potakla je u njihovim glavicama mnoga pitanja, na koje su odlučili aktivno potražiti kreativne odgovore.

Podijeljeni u grupe, osmišljavali su „pizzu pitanja”, a uz to su izrađivali. Svaka grupa nudila je odgovore vezane uz lektirno djelo, što im je pomoglo u izradi naslovnice Šume Striborove. Nakon toga svaka grupa analizirala je postavljena pitanja, uz što su morali malo napregnuti glavice, te se u suradnji realizirati zadatak. To im je pošlo za rukom, kao i nastavak igre u kojemu su zamišljali da su lik iz bajke Šuma Striborova. Potom su napisali pismo svom čitatelju, koji je mogao saznati nešto o liku što ne piše u bajci. To je radila prva grupa, dok je druga grupa izrađivala je plan začarane šume, na kojem su označili put prema izlazu iz nje.

Treća grupa je izrađivala omotnicu za bajku, koja je na unutarnjoj strani sadržavala njihovu preporuku za budućeg čitača i razloge njegovog izbora. Četvrta grupa je pak imala sličan zadatak kao i prva. Stavili su se u poziciju jednog od glavnih likova iz bajke, a potom su zamislili da je odabrani lik nešto izgubio. Zadatak im je bio osmisliti i napisati novinski oglas za rubriku „Izgubljeno – nađeno”. Svoj zadatak realizirali su i kroz video uradak, koji su prikazali razredu nakon što su ga samostalno snimili ispred Dvorca Pejačević. Učenici i učiteljica Renata Štefančić bili su oduševljeni i izrazito zadovoljni rezultatom rada u grupama.

Foto: ustupljene fotografije

VEZANI TEKSTOVI
10/01/2020

Prema novom kalendaru rada škole, odobrenom od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, u subotu 11. siječnja, u OŠ Dore Pejačević održava se redovna nastava. Rad će biti organiziran prema rasporedu od ponedjeljka. A smjeni nastava počinje u 8 sati, dok B smjena započinje u 8:45, odnosno 9:30. Više informacija možete pronaći na sljedećoj poveznici.

VEZANI TEKSTOVI
23/12/2019

Od Božića do Božića

Svečani koncert pjevačkog zbora razveselio je učenike i sve djelatnike škole prigodnim programom održanim danas, 23. prosinca 2019. Učiteljica glazbene kulture Mirjana Šutalo Vulić osmislila je glazbeni program blagdanske tematike i uvježbala učenike za izvedbu sljedećih pjesama: Prepoznat ću ljubav, Bijeli Božić, Od Božića do Božića, Rock my soul i Božić nam stiže.

Pjesmu Rock my soul zbor izvodi u dvoglasnom kanonu. Instrumentalnu pratnju izvele su Anja Ergović na pijaninu, Marta Blagojević na braču i naš bivši učenik Luka Koren na klavijaturama. U programu su sudjelovali i mali recitatori koje je uvježbala učiteljica Martina Dudjak. Sretan i miran Božić i puno zdravlja i obilja u novoj 2020. godini!

VEZANI TEKSTOVI
20/12/2019

Ovaj tjedan, za vrijeme velikog odmora u obje smjene, u Osnovnoj školi Dore Pejačević provodila se Humanitarna akcija Naučimo dobrotu. Cilj je akcije prodajom učeničkih proizvoda prikupiti novac za plaćanje ekskurzija potrebitim učenicima. Voditeljica dugogodišnje akcije sa odličnim rezultatima je vjeroučiteljicom Anom Retih Maka, a sve humanitarce podržava i ravnateljica škole.

„Ova akcija traje već nekoliko godina, a organiziramo je i za druge značajne dane u godini. Učenici na svojim radionicama u sklopu izvannastavnih aktivnosti ili satovima razrednika izrađuju prigodne proizvode, a sredstva za materijal od kojega izrađuju iste prikupljamo kroz Učeničku zadrugu „Mladost“ i akciju starog papira. Uglavnom sve radimo od prirodnih materijala koji su u ovoj akciji inspirirani vremenom Adventa.” – rekla je ravnateljica Jasminka Falamić i pohvalila nekoliko sekcija koje su se posebno istaknule. Na domaćinstu su izrađeni medenjaci, a aktivni su bili i Mali volonter, Mali biolozi, Ekolozi i Likovnjaci. Uz to istaknule su se i učiteljice koje su vrijeme štrajka iskoristile kao humanitarni volonterski rad i pripremile većinu prigodnih ukrasa. Na današnji dan, zadnji dan ove akcije prigodnih proizvoda ostalo je vrlo malo, ali se zato humanitarci mogu pohvaliti sa prikupljenih 2 500 kuna. Akcija „Naučimo dobrotu” ponovit će se najvjerojatnije za Valentinovo, najavljuje ravnateljica.

VEZANI TEKSTOVI
18/12/2019

Humanitarne akcije i dalje se nastavljaju na području Našica i okolice. U Osnovnoj školi Dore Pejačević nedavno je održana akcija prikupljanja namirnica i higijenskih potrepština, koje su potom donirane Socijalnoj samoposluzi Našice. Hranu i higijenske potrepštine prikupljali su učenici volonteri, i to u holu škole prije nego što je zazvonilo zvono za početak nastave.

Ovu divnu humanitarnu akciju organizirali su učenici i djelatnici škole, uz vijećnike Dječjeg gradskog vijeća Grada Našica. Tim činom organizatori i donatori mnoge će ljude u potrebi razveseliti i barem im malo olakšati ovogodišnje blagdane.

Foto: ustupljene fotografije

VEZANI TEKSTOVI
17/12/2019

Od ponedjeljka do petka u Osnovnoj školi Dore Pejačević provodi se Humanitarna akcija Naučimo dobrotu. U ovoj akciji prodajom učeničkih proizvoda, mališani prikupljaju novac za plaćanje ekskurzija potrebitim učenicima. Akcija traje za vrijeme velikog odmora u svakoj smjeni, odnosno od 9:30 do 10 sati ili od 16 do 16:30 sati.

„Pozivamo učenike i djelatnike da i ove godine podrže ovu našu volontersku i humanitarnu aktivnost.” – poručuju učenici zajedno s voditeljicom projekta, vjeroučiteljicom Anom Retih Maka.

Foto: arhiva

VEZANI TEKSTOVI
14/12/2019

Tijekom prvog polugodišta ove školske godine našički sedmaši iz Osnovne škole Dore Pejačević uz svoje učiteljice engleskog i glazbenog jezika, Katarinu Graovac i Mirjanu Šutalo Vulić, odlučili su sudjelovati u eTwinning projektu – „Christmas time – time for singing”.

Uz učenike iz Našica, u projektu sudjeluju i učenici iz Slovačke, Ukrajine, Gruzije, Poljske, Austrije i mnogih drugih zemalja. Razvijanje međusobnog razumijevanja, ostvarivanje suradnje, te upoznavanje božićnih tradicija drugih zemalja prvobitni su ciljevi ovog projekta. Učenici su prije svega predstavili sebe i svoje škole, a potom su putem eTwinning aplikacije slali prezentacije o božićnim običajima svoje zemlje, uz video uratke pjesama na materinjem jeziku.

Uz video je poslan i prijevod pjesama na engleskom jeziku, te notni zapisi istih. Video uratke učenici će pogledati u siječnju, a tada će razmijeniti i dojmove o projektu. Našički sedmaši predstavili su se sa izvedbom hrvatske božićne pjesme pod nazivom Radujte se narodi, koja je ujedno jedna od najljepših hrvatskih božićnih pjesama.

VEZANI TEKSTOVI
13/12/2019

Pod voditeljstvom tajnika Hrvatskog robotičkog saveza, gosp. Željka Krnjajića i učiteljice Sandre Poljak, u Osnovnoj školi Dore Pejačević održana je zanimljiva radionica za učenike petog i šestog razreda. Petaši i šestaši doživjeli su jedno novo i nezaboravno iskustvo. Naučili su puno toga kroz praktične primjere i rad, upoznavanje i korištenje novih tehnologija, spajanje električnih komponenti, razmišljanje i programiranje. Učenici su bili zadovoljni provedenim vremenom u zanimljivoj i edukativnoj radionici.

Foto: ustupljena fotografija

VEZANI TEKSTOVI
13/12/2019

Akcija prikupljanja starog papira održava se u utorak, 17. prosinca od 14 do 16 sati i srijedu, 18. prosinca od 8 do 14 sati. Tijekom ove školske godine, akcijama prikupljanja starog papira namjeravaju se prikupiti sredstva za obnovu dječjeg igrališta pored sportske dvorane.

VEZANI TEKSTOVI
11/12/2019

O dobrobiti i blagodatima meda i pčelinjih proizvoda svatko je ponešto čuo. Našički osnovnoškolci nedavno su saznali nešto više o tome. U Osnovnoj školi Dore Pejačević, u sklopu obilježavanja Školskog mednog dana, u suradnji sa pčelarskim udrugama organiziran je posjet pčelara, gospođe Anite Dragić. Pri posjetu je organiziran i razgovor sa učenicima, podjela paketića i dodjela nagrada za najbolji likovni rad s motivom pčela. Učenici prvih razreda dobili su paketiće s medom hrvatskih pčelinjaka i edukativne slikovnice, što je mališane jako razveselilo. Plakati koje su učenici izrađivali, sa edukativnim sadržajem i motivom pčela, izloženi su u školskom holu. Ovaj edukativni program, osim promocije hrvatskih pčelinjaka, osmišljen je s ciljem povećanja konzumiranja meda u prehrani kod djece, uz educiranje učenika o velikoj važnosti pčelarstva i pčelarskih proizvoda ponajprije za biološku raznolikost, zdravlje i poljoprivrednu proizvodnju.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print