06/07/2020

Ove godine održan je jubilarni 20. Međunarodni likovno – literarni natječaj Iserlohn – Essen – Orašje – Bjelovar – Zagreb, s temom „Jezik – riječ, maska, ljubav, štit i mač”. Ukupno je sudjelovalo čak 800 radova djece iz 16 zemalja, koja svoje korijene vuku iz Hrvatske. Radovi su bili izloženi u Gradskoj galeriji Iserlohn, gdje su nakon detaljnog promatranja i stručne prosudbe odabrani najbolji. U žiriju su bili Cornelija – Cofi Merkl, urednica u IKZ, Reiner Danne direktor gradske galerije i dr. Reinhard Veit, direktor umjetničke škole.

Među odabranim najboljim radovima našao se i onaj učenice 3.c razreda OŠ Dore Pejačević Našice, Gite Bonić, koja je inaće vrijedna polaznica likovne skupine učiteljice Marine Mihalj. Gita je i prije kreativno rješavala svoje zadatke, a ovaj puta je oduševila. Uz veliku konkurenciju, Gita je na ovom natjecanju osvojila zavidno treće mjesto.

 

Foto: OŠ Dore Pejačević Našice

03/07/2020

Upis djece u prvi razred, u OŠ Dore Pejačević Našice, provodit će se dana 6. i 7. srpnja 2020. godine (ponedjeljak i utorak) u vremenu od 8 do 12 sati i od 16 do 19 sati.

20/06/2020

Kako bi poboljšali on-line nastavu, učitelji OŠ Dore Pejačević Našice su sudjelovali u međunarodnim video konferencijama razmjenjujući iskustva sa sustručnjacima iz cijeloga svijeta. Učiteljica engleskog jezika Alenka Taslak, sudjelovala je u video konferenciji „We are in this together“ zajedno sa 120 učitelja iz cijeloga svijeta te je saznala kakva je situacija vezano uz COVID-19 u drugim zemljama.

Učiteljica Taslak spomenula je kako se u Hrvatskoj 15. ožujka u podne pljeskalo medicinskom osoblju u znak podrške u borbi protiv koronavirusa te saznala kako se u svim zemljama na sličan način iskazao znak podrške medicinskim sestrama i liječnicima. Također je saznala koje metode poučavanja u online nastavi koriste drugi učitelji. U usporedbi provođenja online nastave – zemlje su se jako različito organizirale, od onih gdje su učenici sami učili iz knjiga do onih koje su koristile napredne alate za provođenje online nastave. Tijekom video konferencija učiteljice su dijelile svoje ekrane kako bi jedna drugoj pokazale svoje uratke i ispričale svoja iskustva te navele prednosti i nedostatke korištenja digitalnih alata.

 

Učiteljica Taslak zaključila je kako su učitelji iz Hrvatske izuzetno digitalno opismenjeni, jer su se odlično snašli u korištenju digitalnih alata u on-line nastavi. Hrvatska je također jedna od rijetkih zemalja koja je okupila učitelje za snimanje video lekcija koje su se prikazivale na TV-u kako bi i oni učenici koji nemaju internet signala imali priliku sudjelovati i pratiti nastavu.

18/06/2020

Hrvatska glazbena mladež na početku svake školske godine raspisuje natječaj za najuspješnije likovno ostvarenje na temelju slušanja glazbe. Na ovom natječaju svake godine sudjeluje velik broj učenika iz cijele Hrvatske, a najuspješniji radovi izlažu se na izložbi u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski povodom Tjedna glazbe. Koncert i izložba trebali su biti u travnju, ali kako je ove godine vladala izvanredna situacija zbog pandemije COVID-19, odgođeni su za prosinac.

Ove godine odabrane su kompozicije velikog njemačkog skladatelja Ludwiga van Beethovena, a to su bile Oda radosti i Mjesečeva sonata. Učenici su na satima glazbene kulture slušali navedene kompozicije, a zatim su na zanimljiv način dojmove prikazali na papiru. Svojim trudom i spretnom rukom istaknula se učenica 8.c razreda OŠ Dore Pejačević Našice, Matea Miđić, čiji je rad zaslužio drugu nagradu na ovom natječaju, a učenik 8.b razreda, Karlo Makaj, dobio je posebnu pohvalu. Uz radove navedenih učenika, stručni žiri izabrao je i radove Martine Guljaš, Danijele Kubinčan, Julie Barišić, Ane Gajić i Zrinke Golub. Mentorice ovih uspješnih i talentiranih učenika bile su učiteljice Sanja Portnar i Mirjana Šutalo Vulić. Svim učenicima i njihovim mentoricama čestitamo na ovakvom uspjehu te pohvaljujemo njihov trud.

 

Foto: ustupljena fotografija

01/06/2020

Osnovna škola Dore Pejačević Našice obavještava sve učenike osmih razreda kako od danas započinju prijave u sustav za srednje škole. Od 8. srpnja otvorit će se prijave obrazovnih programa, a trajat će do 12. srpnja za one škole koje provode prijemne ispite, odnosno dodatne provjere koje će se održavati od 13. do 16. srpnja.

22. srpnja završavaju prijave obrazovnih programa i započinje ispis prijavnica. 24. srpnja bit će krajnji rok, a zaprimanje potpisanih prijavnica koje učenici potpisane dostavljaju razredniku, a konačne ljestvice poretka bit će objavljene 25. srpnja. Dokumenti se mogu donijeti osobno, no, od ove godine upisi se mogu obaviti bez dolaska u školu te dostaviti elektroničkim putem.

26/05/2020

U OŠ Dore Pejačević Našice velik broj učenika razredne nastave vratio se u školske klupe. Ravnateljica Jasminka Falamić rekla nam je kako je u školi organiziran rad prema preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja i HZJZ-a.

Nastava je organizirana u smjenama. Pri dolasku u školu, na ulazu se učenicima dezinficira obuća, a tijekom cijelog boravka u školi vodi se posebna pažnja o pranju ruku. Svaki razredni odjel ima svoju učionicu, te svaki učenik sjedi zasebno u školskoj klupi. U školi su krenuli i s pripremanjem kuhanih obroka za djecu, a kako bi poštivali sve mjere, prehrana je organizirana u dva školska odmora u velikom holu škole. Pedagoška služba uključila se u organizaciju odmora kako bi se sva djeca pridržavala propisanog razmaka. Preporuka je da svaki dan prije odlaska u školu roditelj izmjeri temperaturu djeteta i upiše ju u jednu bilježnicu koju dijete donosi sa sobom u školu, a učitelj ju svakodnevno provjerava, savjetuje HZJZ vezano uz rad vrtića i škola.

22/05/2020

Kako nam javlja ravnateljica OŠ Dore Pejačević Jasminka Falamić u ponedjeljak 25. svibnja 2020. učenici razredne nastave dolaze u školu. A – smjena dolazi ujutro. Nastava počinje u 8.00 sati i traje do 11.00 sati. B – smjena dolazi poslijepodne. Nastava počinje u 13.00 sati i traje do 16.00 sati. Nastava traje četiri školska sata po redovnom rasporedu. Tijekom nastave neće biti zvona, a odmori i raspored sati su po dogovoru s učiteljicom.

Prijevoz učenika je organiziran. Učenici čekaju autobus 30 minuta ranije. Za putnike iz Martina bit će dva autobusa. Svaki učenik sjedi zasebno, na dva sjedišta. Svi učenici dobivaju školski obrok za vrijeme nastave. Obrok će biti poslužen u zasebnoj učionici.

Od ulaska u školu i tijekom boravka u školi, djelatnici i učenici će se pridržavati važećih Uputa HZJZ i MZO. Roditelji trebaju prije polaska u školu izmjeriti temperaturu djetetu. Djeca s povišenom temperaturom ili simptomima bolesti ne dolaze u školu. Roditelji koji dovoze djecu ne ulaze u školsku zgradu. Obavezno je nošenje preobuće za sve učenike i djelatnike, kao i dezinfekcija ruku na ulazu u školu.

20/05/2020

Osnovna škola Dore Pejačević Našice obavještava sve učenike i roditelje o mogućnosti pohađanja izborne nastave u školskoj godini 2020/2021. Tako će uz izbornu nastavu iz njemačkog jezika od 4. razreda i izborne informatike u 7. i 8. razredu, od nove školske godine biti dostupna i izborna informatika od 1. razreda.

Učenje izbornog predmeta bit će organizirano u trajanju od 2 školska sata tjedno, odnosno 70 sati godišnje. Kako navode iz škole, izborni predmeti će se ocjenjivati te će ocjena ulaziti u prosjek i utjecati na cjelokupan uspjeh učenika. Za uključivanje učenika u izbornu nastavu potrebna je suglasnost roditelja, a obrazac suglasnosti/privole može se preuzeti u školi te na stranici škole. Rok za dostavu privole je 10.6.2020.

09/05/2020

Stručna služba OŠ Dore Pejačević Našice moli sve roditelje budućih učenika prvog razreda da se u razdoblju od 11. svibnja 2020. do 15. svibnja 2020., od 7 do 13 sati, telefonskim pozivom odazovu na broj telefona 031/613-357 (tajništvo škole) te ostave svoje kontakt podatke, radi bržeg informiranja o ispitivanju spremnosti učenika za prvi razred, po odobrenju i detaljnim uputama Stožera za civilnu zaštitu.

08/05/2020

Od ponedjeljka 11. svibnja 2020. godine školska knjižnica OŠ Dore Pejačević Našice započinje s povratom i posudbom knjiga prema preporukama HZJZ-a. Učenici će željene knjige moći posuditi na način da se porukom jave knjižničarki preko Microsoft Teamsa. Tada će knjižničarka javiti gdje i kada će se moći podići knjiga koja će biti dezinficirana i nalazit će se u omotnici s imenom učenika koji posuđuje knjigu.

Posuđene knjige moći će se vratiti u kutiju za vraćanje knjiga koja će biti postavljena na ulazu u školu. Sve vraćene knjige bit će dezinficirane te stavljene u karantenu četiri dana prije iduće posudbe. Učenici će knjige moći vratiti svaki dan od 8:00 do 12:00 sati.