15/01/2021

Nastava u drugom polugodištu počinje 18. siječnja 2021. na sljedeći način: učenici osnovnih škola od 1 do 4 razreda nastavu pohađaju u školi, model A. Učenici osnovnih škola od 5 do 8 razreda nastavu pohađaju online, model C. Ujutro ide A-smjena, B-smjena poslijepodne. Svima želim puno uspjeha u radu!

31/12/2020

Učenici 7. c razreda Osnovne škole Dore Pejačević Našice koji pohađaju izbornu nastavu njemačkog jezika sudjelovali su u eTwinnig projektu „Frohe Weihnachten aus aller Welt”. Projekt je u školi vodila ravnateljica Jasminka Falamić i učitelj njemačkog jezika Marko Šteko. Projekt je pokrenula Natalia Kur, učiteljica njemačkog jezika iz Poljske. Cilj projekta bio je naučiti pisati čestitku na njemačkom jeziku, proširiti rječnik i naučiti kako se slavi Božić u drugim zemljama.

Tako je i jezik komunikacije svih sudionika bio njemački. Projekt se temelji na integriranom pristupu učenja, razvoju vještine komunikacije na stranom jeziku, razvoju praktičnih, digitalnih i socijalnih vještina, istraživanju kulturne baštine svog kraja i upoznavanju običaja naroda diljem Europe, navode iz škole.

 

Kako navodi ravnateljica Jasminka Falamić, u projektu su sudjelovali učenici iz 20 partnerskih škola koji uče njemački kao strani jezik i mladi kojima je njemački materinji jezik, iz Poljske, Danske, Njemačke, Francuske, Španjolske, Moldavije, Turske, Finske, Mađarske i Nizozemske te učenici OŠ Dore Pejačević iz Hrvatske. Učenici su izrađivali i pisali božićne čestitke na njemačkom jezik i slali ih partnerima. Svaka škola je pripremila 20 božićnih čestitki. Tako su svi dobili 20 božićnih čestitki, te upoznali kako pripremaju i provode Božić narodi u drugim zemljama. Zbog online nastave, fotografije dobivenih čestitki objavljene su u Teams grupi, a sve fotografije škola sudionika, radionica kao i fotografije božićnih čestitki objavljene su i na TwinSpaceu projekta. U fotografiranju radionica je sudjelovala školska knjižničarka Andrea Dubaić Begić.

Izradu čestitki je vodila učiteljica likovne kulture Sanja Portnar. Učenici su primijenili tehniku glinotiska: na glinu bojom utiskivali uzorke ručnog rada, izrađivali otiske, a od dobivenih tekstura izrađivali božićne motive na čestitkama. Osim izrade čestitki, kroz projekt su proučavali stare slavonske božićne običaje, te dio običaja oživjeli i u školi. Sijali su pšenicu, postavili jaslice u holu škole, ukrasili „bor“, a ispod „bora“ postavili slamu. Za potpuni božićni ugođaj pripremili su i božićne kolače. Učenici su prethodno istražili recepte za tradicionalne slavonske kolače, a najviše ih je dojmio recept za medenjake koji potječe iz stare kuharice obitelji Pejačević. Recept suučenici preveli na njemački jezik, a potom pripremali i kušali medenjake, uz slušanje prigodnih hrvatskih božićnih pjesmama, navodi ravnateljica Falamić.

 

Foto: OŠ Dore Pejačević

19/12/2020

Učenici 5.d razreda Osnovne škole Dore Pejačević Našice, zajedno s ravnateljicom Jasminkom Falamić te učiteljicom likovne kulture Sanjom Portnar i učiteljicom glazbene kulture Mirjanom Šutalo Vulić, sudjeluju u eTwwinning projektu „Christmas in a shoebox”. Učenici su tijekom projekta izrađivali božićne čestitke, božićne ukrase od papira, medenjake i keramičke ukrasne magnete.

Za nove prijatelje iz drugih škola, učenici su u darove uz medenjake priložili i recept preveden na engleski jezik i notni zapis hrvatske tradicijske pjesme Svim na zemlji. Božićne kutije našičkih učenika su otputovale u škole diljem Europe. Svoje akivnosti u ovom projektu su predstavili na panou u holu škole. Sredinom prosinca su sudjelovali s učiteljicom Alenkom Taslak i u videokonferenciji s učenicima iz Slovenije. Pričajući o svojim slavonskim božićnim običajima, učenici su saznali niz zanimljivosti i o božićnim običajima u Sloveniji. Uz pratnju tamburaša, otpjevali su učenicima iz Slovenije hrvatsku tradicijsku pjesmu Svim na zemlji mir, veselje.

 

Tijekom siječnja uslijedit će završna konferencija u kojoj će sudionici projekta razmijeniti svoje dojmove o provedenom projektu, navode učenici i učiteljice. Cilj projekta je upoznavanje božićne tradicije svoje zemlje i drugih zemalja, razvijanje međusobnog razumijevanja i suradnje te unaprjeđenje socijalnih vještina i jezičnih kompetencija, navode iz škole. U projektu sudjeluju i učenici iz Slovenije, Poljske, Finske, Francuske, Portugala, Češke te učenici iz još dvije hrvatske škole.

 

Foto: OŠ Dore Pejačević Našice

15/12/2020

Osnovna škola Dore Pejačević Našice održala je školski projektni eko-dan „Objed s pčelicom Dorom” prilikom kojeg je obilježen nacionalni projekt Školski medni dan. S ciljem upoznavanja učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivredu i bioraznolikost na Zemlji, ovogodišnji eko dan povezao je nekoliko važnih projekta na nacionalnoj i međunarodnoj razini, objedinio ekološke i jezične sadržaje, digitalne i praktične kompetencije, i prenio učenicima snažnu poruku o važnosti očuvanja zdrave prirode i našeg zdravlja.

Učenicima 1. razreda podijeljeni su poklon paketi u kojima su se nalazili med domaćeg pčelara, letak i edukativna slikovnica. Uz prigodnu prezentaciju učiteljice su održale edukativnu radionicu o važnosti meda za zdravlje, ulozi pčela u prirodi i važnosti očuvanja prirode. U Područnoj školi Vukojevci učenici su likovnim radovima prikazali nova stečena znanja o životu i važnosti pčela u prirodi i tako obilježili Školski medni dan. U učenje o važnosti pčela, meda i pčelinjih proizvoda u zdravoj prehrani uključili su se i učenici predmetne nastave te sudjelovali u istraživačkim projektima s učiteljicom prirode i biologije Leopoldinom Vitković. Učenici pohađaju nastavu na daljinu pa im je zadatak bio upućen putem Teams-a.

 

Učenici su istraživali dodatnu literaturu i web stranice o pčelama te saznali zašto su pčele važne u poljoprivredi, kakav je zadružni život pčela i koji su važni pčelinji proizvodi. Kroz ovaj projektni zadatak učenici su spoznali i važnost meda za zdravlje, ujedno uz digitalne vještine, razvijali svijest o važnosti pčela za očuvanje prirode i bioraznolikosti. U međunarodnom e Twinnig projektu su sudjelovali učenici 5. d razreda pod vodstvom razrednice Mirjane Šutalo Vulić i ravnateljice Jasminke Falamić. Učenici su tijekom projekta komunicirali su na engleskom jeziku s učenicima iz 8 europskih škola o božićnim običajima, izrađivali čestitke i poklone. Učenici su predstavili hrvatsku kulturnu baštinu pripremajući medenjake i tradicionalne slavonske kolače, a recept za pripremu medenjaka preveli su na engleski jezik.

 

Kako navodi ravnateljica Jasminka Falamić, cijeli školski projekt se temelji na integriranom pristupu učenju. Učenici kroz brojne aktivnosti razvijaju vještine komunikacije na stranom jeziku, provode istraživanja o prirodnoj i kulturnoj baštine svog kraja, upoznaju običaje i jezike europskih naroda, razvijaju digitalne i socijalne vještine, ali i praktične vještine koje su potisnute iz našeg sustava osnovnog obrazovanja.

 

Foto: OŠ Dore Pejačević Našice

14/12/2020

U vrijeme Adventa učenici 4.c razreda Osnovne škole Dore Pejačević Našice i njihova učiteljica Marina Mihalj organizirali su humanitarnu aktivnost za obitelj sa šestero djece. Uz pomoć i podršku roditelja, vrijedne ruke mališana i njihove učiteljice, prikupile su donaciju kojom su uljepšani ovi predblagdanski dani, na obostranu radost.

Poštujući preporučene epidemiološke mjere, vezane uz koronavirus, donacija je dostavljena obitelji. Zahvalu za trud i nesebičnu pomoć razredu je uputila i Udruga „ Osmijeh“ iz Našica, navode iz škole. Uvijek je pravo vrijeme za iskazivanje ljubavi i pomoći, a učenici 4.c razreda to su dokazali pomaganjem i dijeljenjem dobrote utkane u srca djece, ali i odraslih, navodi njihova učiteljica Marina Mihalj.

 

Foto: ustupljena fotografija

12/12/2020

U sklopu akcije Mir i dobro djelatnici PU Osječko – baranjske, Odjela za prevenciju održali su predavanje učenicima OŠ Dore Pejačević Našice trećih razreda pod nazivom „Blagdani bez petardi“. Kako navode iz škole predavanja su, zbog epidemioloških prilika, održana online 9. prosinca 2020. godine, a njihov je cilj bio istaknuti problem zlouporabe pirotehničkih sredstava i eksplozivnih tvari te predočiti posljedice stradavanja od nepažljivog i nestručnog rukovanja takvim sredstvima.

Policija i ove godine apelira na sve građane tijekom blagdana, kao i u vrijeme kada to nije dozvoljeno zakonom, da ne koriste pirotehnička sredstva.

 

Izvor: OŠ Dore Pejačević

29/11/2020

Učenici 6.c razreda OŠ Dore Pejačević Našice, zajedno s učiteljicama likovne kulture – Sanjom Portnar, engleskog jezika – Alenkom Taslak i glazbene kulture – Mirjanom Šutalo Vulić, predstavili su 25.11.2020. učenicima i djelatnicima škole, svoje aktivnosti u međunarodnom eTwinning projektu Happy Birthday, Beethoven. Putem ovog projekta učenici zajedno s vršnjacima iz desetak europskih zemalja sudjeluju u obilježavanju 250. obljetnice rođenja Ludwiga van Beethovena.

Kako navode iz škole projekt je započeo u siječnju i traje do kraja 2020. godine. Istog dana učenici su sudjelovali i u videokonferenciji sudionika projekta na kojoj su dogovorene završne aktivnosti. Jedna od završnih aktivnosti u projektu će biti i izrada digitalnih rođendanskih čestitki – one najuspješnije će poslati u Beethovenovu rodnu kuću u Bonnu te u muzej Ludwiga van Beethovena u Beču. Sredinom prosinca svi učenici će sudjelovati u završnoj videokonferenciji i kvizu putem kojega će pokazati koliko su naučili o Beethovenovom glazbenom stvaralaštvu.

 

Izvor: OŠ Dore Pejačević Našice

22/11/2020

Doručak je za školarce najvažniji obrok u danu, a škole su mjesto gdje se svaki dan poslužuju tisuće doručaka. To je razlog za slavlje i zato se od ove godine svakog uoči Svjetskog dana hrane, u hrvatskim školama slavi nacionalni Tjedan školskog doručka.

Tjedan školskog doručka pokrenut je kako bi se podigla svjesnost o važnosti nutritivno bogatog doručka za svako školsko dijete. Tijekom tog tjedna škole će moći pokazati svoje programe doručaka putem uzbudljivih natječaja i promotivnih aktivnosti. Tjedan školskog doručka obilježio se i u OŠ Dore Pejačević Našice gdje su učenici razredne nastave zajedno sa svojim učiteljicama prezentirati različite načine pripreme doručka za što su dobili i diplomu. S obzirom na epidemiološku situaciju i organizaciju nastave u posebnim uvjetima, učenici predmetne nastave potrudili su se sami pripremiti doručak u svom kućanstvu.

21/11/2020

Učenici novinarske skupine OŠ Dore Pejačević Našice i učiteljice Danijela Horvat i Dubravka Kruljac uključili su se u eTwinning projekt Smiješak, snima se – mala škola filma. Projekt osmišljen kao razmjena iskustava među učiteljima, pokrenule su učiteljice Ivana Ostrički i Vesna Kovačević Tomić iz OŠ kralja Tomislava iz Našica te učiteljica Marijana Dostal iz OŠ Bogumila Tonija iz Samobora.

Učenici će postupno, iz mjeseca u mjesec, sudjelovati u kreativnim izazovima na temu Ostani zdrav i pri tome usvajati vještine fotografiranja i snimanja kamerom i pametnim telefonom. Projekt će trajati tijekom cijele školske godine, a sve lekcije, izazovi i radovi bit će objavljeni na stranici projekta koja će kasnije poslužiti kao priručnik za kurikulum filmskih i medijskih skupina. Mali novinari, sudionici ovog projekta, osim praktičnih vještina fotografiranja i snimanja te medijske kulture razvijat će suradničko učenje, kreativno izražavanje te aktivan istraživački pristup u radu, navode iz škole.

19/11/2020

Učenici Osnovne škole Dore Pejačević Našice dugi niz godina sudjeluju na Međunarodnom matematičkom natjecanju „Klokan bez granica” na kojem postižu zapažene uspjehe. Ove godine među 10% najuspješnijih u kategoriji LEPTIRIĆI su učenice 4. razreda Paula Jurić i Gita Bonić, mentorice učiteljice Marine Mihalj te Ema Čičik i Nikolina Dragić, mentorice učiteljice Daniele Vidaković.

U organizaciji Hrvatskog matematičkog društva, cilj natjecanja je popularizirati matematiku, razvijati interes za matematiku i prirodne znanosti te logičko i kombinatoričko mišljenje. Namjera je motivirati učenike da se bave matematikom izvan redovitih školskih programa.