23/05/2019

Pozivnica za Dan Osnovne škole Dore Pejačević

Učenici, učitelji i nastavnici, svi suradnici, ali i obitelji proslavit će sutra Dan škole u Osnovnoj školi Dore Pejačević. Tradicionalna proslava započinje u 18 sati, a uključuje zanimljiv glazbeni, plesni i dramski program u kojem će nastupiti učenički pjevački zbor, recitatori, plesna skupina i dramska skupina.

Također održat će se i podjela zahvalnica najboljim učenicima te priznanja istančanim rezultatima u ovoj školskoj godini. Budućnost našeg grada potaknite za još bolji rad svojim dolaskom i ogromnim pljeskom.

VEZANI TEKSTOVI
17/04/2019

Na domaćinstvu ući se kuhati sarma i peći muffini

Domaćinstvo je nekad bio obvezni predmet, a na njemu se učenike osposobljavalo za niz korisnih vještina. Učilo se tamo kuhati jednostavna jela, ali i o prehrani općenito, šivali su se gumbi, učilo se krojiti i šivati jednostavnije odjevne predmete, služiti se šivaćim strojem, krpati odjeću. Sličnu tradiciju pokrenuli su u Osnovnoj školi Dore Pejačević u Našicama gdje već 10 godina djeluje izvannastavna aktivnost Domaćinstva koja uključuje, za sada, samo pripravak jela, odnos u kuhinji, ali i čišćenje iste. Vodi je nastavnica biologije i kemije Ivana Feldi Drašinac, a uz nju nekad ju je vodila i sadašnja ravnateljica Jasminka Falamić.

„Prvo smo ju imali kao izbornu nastavu koja se ocjenjivala a danas je ona dio izvannastavnih aktivnosti znači da učenicima nije obavezan predmet. Organiziramo je za učenike 8. razreda a održava se jednom tjedno u blok satu, 70 sati godišnje.” – objasnila je nastavnica te dodala da je interes djece iz godinu u godinu sve veći pa ih sad ima više od 30. Kako je najzgodnije raditi s grupicom do 8 učenika, podijeljeni su u 4 grupe a na domaćinstvu budu jedno polugodište.

„Interes je i veći no nemamo uvjeta i kapaciteta za više. Djeca su prepoznala praktični rad ali i zanimljivi koncept predmeta.” – dodala je Ivana koja kaže da ove godine nema niti jednog dječaka dok su do sada brojili podjednaku zainteresiranost. Zbog ovog predmeta iz svake generacije barem troje njih upisuje srednju školu srodih zanimanja, jer ovo im dođe kao profesionalna orijentacija.

„Najvažniji cilj je praksa, praktičan rad, da stvaramo da kreiramo i da se to zna cijeniti, Svi smo navikli doći na gotovo i još prigovarati. Ovako vide koliko truda i vremena treba i koliko to zapravo košta. Kada smo počeli s nastavom imali smo stari štednjak iz školske kuhinje a često smo donosili i vlastite tave, lonce i materijale. No kako je se interes djece nastavio od akcija starog papira, vlastitim sredstvima, kupili smo blok kuhinju i sve aparate.” – prisjetila se nastavnica Feldi Drašinac. Imaju plan i program koji je samoinicijalno napravljen prema starom udžbeniku Domaćinstva pa tako obrađuju i ugljikohidrate, mast, proteine, a kuhanjem se prilagođavaju i događajima kroz školsku godinu. Pa su za Festival znanosti radili baš muffine u raznim bojama, jer tema su ipak bile boje.

Najzanimljivije je jelo koje su pripremali do sada bila sarma koju su htjele naučiti i neke učiteljice, no prave dizano tijesto, lazanje, piletinu s prilozima i umacima.

„Do sad smo naučili kako pripremati neka jela, kako rezati, kako se ponašati u kuhinji i kako je čistiti.” – rekle su učenice i dodale da su skoro sve recepte isprobale i kod kuće.

Djeluju i humanitarno, pripremaju palačinke, muffine, lepinje, suhe keksiće za Božić ili Valentinovo i sav prihod ide za pomoć učenicima teže financijske situacije. Plan im je u sate Domaćinstvo uključiti i profesore ugostiteljskih smjerova Srednje škole Isidora Kršnjavog pa možda i posjetiti njihov praktikum.

VEZANI TEKSTOVI
15/04/2019

Zeleni korak - Prikupljanje starog papira

Ovim putem, DM i Unijapapir te Osnovna škola Dore Pejačević Našice, pozivaju vas da se uključite i podržite već tradicionalnu akciju Zeleni korak, prikupljanje staroga papira u osnovnim školama koja se održava u sklopu DM Green City Projecta 2019. Cilj je akcije pokazati kako možemo aktivno sudjelovati u zaštiti prirode. Deset najboljih škola koje sakupe najviše starog papira bit će pozvano na dodjelu DM Green City nagrada i priznanja za postignuća ostvarena po pitanju očuvanja okoliša.

OŠ Dore Pejačević će prikupljati stari papir, posljednji put u ovoj školskoj godini, u srijedu, 17. travnja 2019. godine u vremenu od 08:00 do 17:00 sati. Nadamo se da ćete se, kao i do sada, odazvati našoj akciji. Unaprijed zahvaljujemo na Vašem odazivu, a svim razredima želimo puno uspjeha!

VEZANI TEKSTOVI
12/04/2019

Dan otvorenih vrata – OŠ Dora Pejačević

Danas je u Osnovnoj školi Dore Pejačević održan tradicionalan 16. Dan otvorenih vrata koji je zaokružio Festival znanosti čija je ovogodišnja tema „Boje”. Djeca su cijeli dan provela na radionicama, a sadržaj svih klasičnih školskih predmeta temeljio se na bojama pa su tako učenici nižih razreda proučavali osjećaje kroz crtanje tužnoga i sretnoga, za stvaranje umjetničkih djela neki su koristili drevne tehnike dok su se u holu škole mogli kupiti prigodni blagdanski ukrasi.

„Danas obilježavamo Festival znanosti i 16. Dan otvorenih vrata, naša već poznata manifestacija koja ima tradiciju. Njome potičemo drugačiji inovativan pristup u učenju i radu s učenicima. Danas kroz Festival znanosti želimo potaknuti i istraživački rad, znanstveni pristup radu, praktični rad učenika i nastavnika. Nastava se danas održava u obliku radionica, a ovogodišnja tema su boje koje će danas dobiti jednu drugu dimenziju.” – rekla je ravnateljica škole Jasminka Falamić.

Učenici 2.a razreda s učiteljicama su proučavali boje koristeći se drevnom tehnikom enkaustikom.

„Mi pokušavamo starom drevnom tehnikom enkaustikom dobiti moderne slike s dječjim motivima. Tehnika je bazirana na topljenju voštanih boja, djeca boje tope glačalom i dobivamo predivne radove. Ova tehnika se nekad koristila i za oslikavanje faraonskih grobnica.” – rekla je Danijela Vidaković učiteljica 2.b razreda OŠ Dore Pejačević.

U sklopu Dana otvorenih vrata održana je i humanitarna prodaja uskršnjih ukrasa i proizvoda u sklopu projekta Volontiramo i mi u kojem škola sudjeluje kao partner, a nositelj je Gradsko društvo Crvenog križa Našice.

„Kroz projekt želimo potaknuti mlade na volontiranje, te poboljšati kvalitetu života ljudi koje žive na socijalnoj margini. Danas provodimo manju aktivnost, humanitarnu akciju „Naučimo dobrotu”, a novac koji prikupimo koristit ćemo u financiranju ekskurzija učenicima slabijeg imovinskog statusa.” – dodala je ravnateljica Jasminka Falamić. Akciji su prisustvovali i predstavnici nositelja projekta kao i partner Udruga „Otvoreno srce”.

VEZANI TEKSTOVI
08/04/2019

VEZANI TEKSTOVI
04/04/2019

U Osnovnoj školi Dore Pejačević jučer je održana već tradicionalna Mala škola tehničkih aktivnosti na području Osječko – baranjske županije u 2019. godini koju su zajedno organizirale Zajednica tehničke kulture Grada Našica, Zajednica tehničke kulture Osječko – baranjske županije te Osnovna škola Dore Pejačević.

Djeca od 4. do 8. razreda mogla su tako sudjelovati na šest radionica: Modelarstvo – 1. kolo Modelarske lige, Elementarna robotika (ROBOKUP), 3D modeliranje i printanje, Automatika (ARDUINO), Fotografija i 3D olovka. Predavanja su držala tri gosta predavača iz Osijeka, 3D printanje, arduino i fotografiranje, a ostali predavači su članovi našičke zajednice i profesori u osnovnim školama.

„Škola tehničke kulture održava se sad već tradicionalna u organizaciji Osnovne škole Dore Pejačević, Zajednice tehničke kulture Grada Našica i Zajednice tehničke kulture Osječko – baranjske županije. Učenici će imati mogućnost raditi u nekoliko radionica pa se i natjecati. Održavamo i prvo kolo modelarske lige gdje djeca vlastoručno izrađuju neke predmete, izrezuju šperploču te lijepe. Druga radionica je elementarna radionica, treća 3D modeliranje i printanje, jer mi već određeno vrijeme u zajednici imamo 3D printer. Četvrta je automatika arduino također nešto popularno, zatim imamo fotografiju i šesta radionica je 3D olovka. Iskustva od prošle godine su odlična, veliki je interes djece kao što je i ove godine, a svake godine imamo i nešto novo kako bi bili u korak s tehnologijom.” – istaknuo je predsjednik Zajednice tehničke kulture Grada Našica Zdenko Lovrić.

„Radionice su namijenjene za učenike Osnovne škole Dore Pejačević, odnosno za djecu od 4. do 8. razreda. Ove radionice svakako pridonose populariziranju tehnička kultura koja je jako malo zastupljena u samoj nastavi. Osim ovih radionica, Zajednica tehničke kulture Grada Našica pri Centru tehničke kulture kojem je sjedište u OŠ Dore Pejačević, organizira radionice za učenike tijekom cijele godine iz područja automatike, robotike, modelarstva, mikrobita, programiranja i 3D modeliranja. Radionice se održavaju u sve tri škole, dvije osnovne i srednjoj našičkoj školi”. – rekla je Sandra Poljak, potpredsjednica zajednice tehničke kulture Grada Našica.

Jedna od predavačica na školi bila je i učiteljica fizike i tehničke kulture u OŠ Dore Pejačević Verica Marinović koja je istaknula kako je teško zadržati interes djece na tehničkim radionicama.

„Voditeljica sam radionica modelarstva koje su organizirane u suradnji Grada, odnosno Centra za tehničku kulturu i naše škole, ali i ostalih škola na ovom području. Ovo nisu prve ovakve radionice, već smo ih organizirali i prijašnjih godina. Smatram da ima dosta talentirane djece u ovom području, no dosta ih je teško zadržati na radionicama kroz duže vrijeme. Na prvu radionicu dođe veliki broj njih no kada shvate da se tu treba i učiti i vježbati manji ih broj ostaje. Kroz iskustvo primijetila sam da djecu više zanima modeliranje, a jako malo programiranje.” – rekla je učiteljica Verica.

VEZANI TEKSTOVI
28/03/2019

Dorine učenice uspješne u likovnom izričaju i to uz glazbene note na državnoj i međunarodnoj razini. Osnovna škola Dore Pejačević tako se ponosi učenicom Mihaelom Suk iz 8.b razreda koja je uz mentorice Sanju Portnar i Mirjanu Šutalo Vulić na natječaju Hrvatske glazbene mladeži osvojila prvu nagradu, a učenica Filipa Šimić iz 2.c razreda osvojila je treću nagradu na međunarodnom likovno – literarnom natjecanju Iserlohn – Essen – Lovas – Karaševo 2019.

Tema natjecanja glazbene mladeži bila je slika inspirirana glazbom, u ovom slučaju baletnom suitom Žar ptica Igora Stravinskog, jednoga od najvećih skladatelja 20. stoljeća. Osim nagrada najbolji radovi izlažu se na izložbi „Radost slikanja uz glazbu” u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u okviru Tjedna glazbe, pa će tako uz Mihaelin rad biti izloženi i radovi Andreje Mergeduš, Eme Benčić, Stele Sokač, Lare Brlek pod vođenjem mentorice Marine Mihalj te radovi Petara Sudarića, Klare Majdendić, Reje Markulić, uz mentorice Mirjanu Šutalo Vulić i Sanju Portnar.

A ovogodišnje međunarodno likovno – literarno natjecanje organizatori ocjenjuju milenijskim po broju sudionika, jer u Njemačku je pristiglo 1250 radova iz 120 škola i udruga, od oko 160 nastavnika iz osam zemalja i to: Rumunjska, Srbija, Hrvatska, BiH, Mađarska, Austrija, Njemačka i Bolivija. Izabrani radovi uz nagrađivanu Filipu izloženi su u srijedu 20. ožujka 2019. u Gradskoj galeriji u Iserlohnu (Njemačka), a nakon toga izložba će biti preseljena u Hrvatsku,u Lovas 5. travnja 2019. Završna izložba učeničkih radova seli u Rumunjsku u Karaševo,12. travnja 2019.

VEZANI TEKSTOVI
28/02/2019

Dan ružičastih majica - Nacionalni program prevencije vršnjačkog nasilja

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Programom se podiže svijest o problemu vršnjačkog nasilja koji je veliki problem među djecom i mladima.

Učenici i djelatnici OŠ Dore Pejačević pridružili su se najvećem programu borbe protiv nasilja i obukli ružičasto u znak podrške svim žrtvama nasilja, ali i promicanju ideje.

VEZANI TEKSTOVI
21/02/2019

U Osnovnoj školi Dore Pejačević održana je akcija prikupljanja starog papira, uhodana je to praksa koju škola provodi od 2004. godine, a do sada su prikupili više od 700 tona papira. Jučerašnja akcija bila je vrlo dobra, prikupljeno je više od 7 tona starog papira. Ravnateljica Jasminka Falamić ističe da se akcija provodi iz razloga da se učenike potiče na recikliranje papira koji je jedna od vrlo vrijednih sirovina.

„Na ovaj način brinemo o okolišu, očuvanju šuma, uštedi energije a škola od predaje papira ima određene prihode koje ulaže u u različite oblike izvanškolske aktivnosti. Trenutno je aktualno opremanje male sportske dvorane, tzv. senzorne sobe za koju kupujemo sportsku opremu, pilates lopte, prostirke za vježbanje i slično.” – ističe ravnateljica.

Ova aktivnost zapravo se održava u organizaciji Učeničke zadruge koju vodi nastavnica Mihaela Zec, koja ističe da u zadruzi aktivno sudjeluje 220 učenika u 16 sekcija. U vaganju i preuzimanju papira tako sudjeluju učenici 8. razreda i poneki iz sedmih, kako bi oni sljedeće godine preuzeli posao.

„Akcije održavamo pet puta godišnje, među školama smo koje godišnje skupe najviše starog papira. Novac koji se prikupi ulaže se u materijale za izradu rukotvorina koje prodajemo na našim humanitarnim akcijama, uz to na godišnjoj razini prikupljamo plastične čepove za oboljele od limfoma i baterije, za koje su u školi postavljeni kontejneri.” – ističe nastavnica Zec

Sljedeću akciju održavaju u ožujku, a nju će provesti u sklopu projekta „Zeleni korak” koju provodi DM, a za najbolje škole i razrede osigurane su bogate nagrade. Do sada je ova škola u sličnim akcijama osvojila pametnu ploču te mnogobrojne izlete.

VEZANI TEKSTOVI
17/02/2019

Obavještavamo  učenike, roditelje i sugrađane  da će se u srijedu, 20. veljače  2019. godine, održati sakupljanje starog papira u OŠ Dore Pejačević Našice. Papir možete predati od  8:00 do 17:00 sati.

Nadamo se da ćete se, kao i do sada, odazvati našoj akciji. Unaprijed zahvaljujemo na Vašem odazivu, a svim razredima želimo puno uspjeha!

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print