08/07/2019

Osnovnoškolci starim papirom obnavljaju školu

Učenici Osnovne škole Dore Pejačević već godinama čuvaju okoliš skupljanjem starog papira, a sredstva dobivena otkupom daju u humanitarne svrhe ili ulažu u svoju školu. Tako su tijekom školske godine 2018./2019. učenici uz mentore, razrednike, učitelje, nastavnike i roditelje prikupili 30 800 kilograma papira.

Kad se to podjeli na razrednu i predmetnu nastavu, mlađi osnovnoškolci ukupno su prikupili 19 242 kilograma, dok su učenici predmetne nastave prikupili 11 558 kilograma. Pojedinačno najveće količine starog papira prikupili su učenici 2.c razreda učiteljice Marine Mihalj sa čak 9444 kilograma starog papira, drugi po skupljenom papiru su prvašiči, učenici 1.c razreda sa razrednicom Jadranka Jantošik, koji su prikupili 2 764 kilograma. Nešto manje 2 545 prikupio je 6.c sa razrednicom Danijelom Horvat. Inače kroz godinu ova škola organizira nekoliko akcija i to uglavnom u jesen i proljeće, među zadnjim akcijama napravljena je ona u suradnji s DM-om i Unijapapirom, tradicionalna akcija Zeleni korak.

Cilj je akcije pokazati kako učenici i građani mogu aktivno sudjelovati u zaštiti prirode. A u ovoj osmoj akciji Zeleni korak, sudjelovalo je 40.419 osnovnoškolaca iz svih krajeva Hrvatske koji su prikupljali stari papir za recikliranje. Učenici iz ukupno 229 škola, kao i našičke, prikupili su 528 tone staroga papira za recikliranje, što je 48 posto više u odnosu na prošlu godinu. Našičani, inače, prosječno po akciji skupe oko 5 do 7 tona papira, a do sada su prikupljenim sredstvima opremili praktikum za domaćinstvo gdje su kupili kompletnu blok kuhinju s aparatima, također su kupili i nešto namještaja za učionice. Najviše pak sredstava ulaže se u Učeničku zadrugu, čiji su članovi zapravo i organizatori akcija. Zadrugu vodi nastavnica Mihaela Zec, koja ističe da u zadruzi aktivno sudjeluje 220 učenika u 16 sekcija.

“Tijekom prvog polugodišta, osvojili smo 1. nagradu Unijapapira u kategoriji „Nagrađivanje po kriteriju škole s najvećom kilažom“. Kao nagradu učenici 2. c razreda osvojili su odlazak u Cinestar Osijek te su gledali animirani film „KORGI – kraljevski pas velikog srca“, rekla je nastavnica Mihaela Zec te je istakla da su do sada najmarljiviji učenici uvijek bili nagrađeni. “Novcem koji smo zaradili ovim ekološkim akcijama planiramo opremiti jednu od učionica razredne nastave pametnim ekranom kako bismo što bili što spremniji za novu školsku godinu.”- dodala je Zec.

VEZANI TEKSTOVI
10/06/2019

Prikupili preko 30 tona papira

Tijekom školske godine 2018./2019. učenici Osnovne škole Dore Pejačević prikupili su 30 800  kilograma papira. Kad se to podjeli na razrednu i predmetnu nastavu, mlađi osnovnoškolci ukupno su prikupili 19242 kg, dok su učenici predmetne nastave prikupili 11558 kg.

Pojedinačno najveće količine starog papira prikupili su učenici sljedećih razreda:

  1. 2.c – učiteljica Marina Mihalj – 9444 kg
  2. 1.c – razrednica Jadranka Jantošik – 2764kg
  3. 6.c – razrednica Danijela Horvat – 2545 kg

Iz škole poručuju: „Zahvaljujemo svim učenicima, razrednicima, roditeljima i sugrađanima koji su sudjelovali u akcijama.”

VEZANI TEKSTOVI
08/06/2019

Akademija Gradu u čast

Kraj školske godine u našičkoj Osnovnoj školi Dore Pejačević godinama se obilježava svečanom akademijom proslave Dana grada pod nazivom Gradu u čast. Na ovom događaju nagrađeni su najbolji učenici na školskim, općinskim i županijskim natjecanjima te su proglašeni najbolji osmaši, kojih je ove godine uistinu mnogo.

Nastupio je i pjevački zbor škole te su pročitani i radovi s Lidrana 2019. Nagrade djeci ali i najboljim djelatnicima i suradnicima uručila je ravnateljica Jasmnika Falamić koja je posebnu zahvala uputila i roditeljima učenika.

Mi smo djeca svoga grada,

on je nama cijeli svijet,

sunce sija, kiša pada,

raste s nama kao cvijet.

Tu su naše male tajne,

ovdje znamo svaki kut,

malu rijeku, zelen sav,

plavo nebo puno ptica,

nema nama do Našicama.

 

Ovom pjesmicom učenici su čestitali Gradu njegov dan, a gradonačelnik Josip Miletić istaknuo je da su oni naše blago te dodao da Grad svim osnovnoškolcima za sljedeću godinu osigurava besplatne radne bilježnice.

Učenici su poručili da zbog svojih snova ne moramo ići daleko, važno je krenuti iskoristiti svoje misli i ideje.

VEZANI TEKSTOVI
04/06/2019

Obavještavaju se učenici, roditelji i sugrađani da će se u srijedu, 5. lipnja 2019. godine, održati sakupljanje starog papira u OŠ Dore Pejačević Našice. Papir možete predati od 8:00 do 14:00 sati. Nadamo se da ćete se, kao i do sada, odazvati akciji.

VEZANI TEKSTOVI
25/05/2019

U dvorani Osnovne škole Dore Pejačević Našice održana je tradicionalna svečana akademija povodom Dana škole. Okupljenim učenicima, mentorima i članovima obitelji obratila se te motivacijskim govorom potaknula najmlađe na ostvarivanje još boljih rezultata, ali i vlastitog razvoja, ravnateljica škole Jasminka Falamić, koja je ujedno vodila program uz tri učenice.

“Dan kada obilježavamo naše uspjehe i naše rezultate a ono što je najvažnije da smo dosegli državnu razinu rada. Nagrađujemo učenike, učitelje, mentore, sve one koji su postigli iznimne rezultate na županijskom, državnom natjecanju, na natječajima državne i međunarodne razine. Toga je uistinu puno, od sporta, likovnog stvaralaštva, literalnog stvaralaštva, ali isto tako ćemo pohvaliti i učitelje koji su predstavljali našu školu u brojnim projektima. Ova radost koju osjećamo i uzbuđenje neka bude poticaj za sve, za što uspješniji i što kvalitetniji radi i zadovoljstvo boravka u školi.” – poručila je svim učenicima i djelatnicima Jasminka Falamić, ravnateljica škole.

Ravnateljica je dodijelila mnogobrojna priznanja učenicima, ali i njihovim mentorima za uspjehe na županijskim i državnim natjecanjima. Osim njih istaknuti su i ambiciozni, proaktivni i predani učitelji koji su sudjelovali u brojnim projektima škole. Slijedio je zanimljiv glazbeni, plesni i dramski program u kojem su nastupili učenički pjevački zbor, recitatori, plesna skupina i dramska skupina.

VEZANI TEKSTOVI
23/05/2019

Pozivnica za Dan Osnovne škole Dore Pejačević

Učenici, učitelji i nastavnici, svi suradnici, ali i obitelji proslavit će sutra Dan škole u Osnovnoj školi Dore Pejačević. Tradicionalna proslava započinje u 18 sati, a uključuje zanimljiv glazbeni, plesni i dramski program u kojem će nastupiti učenički pjevački zbor, recitatori, plesna skupina i dramska skupina.

Također održat će se i podjela zahvalnica najboljim učenicima te priznanja istančanim rezultatima u ovoj školskoj godini. Budućnost našeg grada potaknite za još bolji rad svojim dolaskom i ogromnim pljeskom.

VEZANI TEKSTOVI
17/04/2019

Na domaćinstvu ući se kuhati sarma i peći muffini

Domaćinstvo je nekad bio obvezni predmet, a na njemu se učenike osposobljavalo za niz korisnih vještina. Učilo se tamo kuhati jednostavna jela, ali i o prehrani općenito, šivali su se gumbi, učilo se krojiti i šivati jednostavnije odjevne predmete, služiti se šivaćim strojem, krpati odjeću. Sličnu tradiciju pokrenuli su u Osnovnoj školi Dore Pejačević u Našicama gdje već 10 godina djeluje izvannastavna aktivnost Domaćinstva koja uključuje, za sada, samo pripravak jela, odnos u kuhinji, ali i čišćenje iste. Vodi je nastavnica biologije i kemije Ivana Feldi Drašinac, a uz nju nekad ju je vodila i sadašnja ravnateljica Jasminka Falamić.

„Prvo smo ju imali kao izbornu nastavu koja se ocjenjivala a danas je ona dio izvannastavnih aktivnosti znači da učenicima nije obavezan predmet. Organiziramo je za učenike 8. razreda a održava se jednom tjedno u blok satu, 70 sati godišnje.” – objasnila je nastavnica te dodala da je interes djece iz godinu u godinu sve veći pa ih sad ima više od 30. Kako je najzgodnije raditi s grupicom do 8 učenika, podijeljeni su u 4 grupe a na domaćinstvu budu jedno polugodište.

„Interes je i veći no nemamo uvjeta i kapaciteta za više. Djeca su prepoznala praktični rad ali i zanimljivi koncept predmeta.” – dodala je Ivana koja kaže da ove godine nema niti jednog dječaka dok su do sada brojili podjednaku zainteresiranost. Zbog ovog predmeta iz svake generacije barem troje njih upisuje srednju školu srodih zanimanja, jer ovo im dođe kao profesionalna orijentacija.

„Najvažniji cilj je praksa, praktičan rad, da stvaramo da kreiramo i da se to zna cijeniti, Svi smo navikli doći na gotovo i još prigovarati. Ovako vide koliko truda i vremena treba i koliko to zapravo košta. Kada smo počeli s nastavom imali smo stari štednjak iz školske kuhinje a često smo donosili i vlastite tave, lonce i materijale. No kako je se interes djece nastavio od akcija starog papira, vlastitim sredstvima, kupili smo blok kuhinju i sve aparate.” – prisjetila se nastavnica Feldi Drašinac. Imaju plan i program koji je samoinicijalno napravljen prema starom udžbeniku Domaćinstva pa tako obrađuju i ugljikohidrate, mast, proteine, a kuhanjem se prilagođavaju i događajima kroz školsku godinu. Pa su za Festival znanosti radili baš muffine u raznim bojama, jer tema su ipak bile boje.

Najzanimljivije je jelo koje su pripremali do sada bila sarma koju su htjele naučiti i neke učiteljice, no prave dizano tijesto, lazanje, piletinu s prilozima i umacima.

„Do sad smo naučili kako pripremati neka jela, kako rezati, kako se ponašati u kuhinji i kako je čistiti.” – rekle su učenice i dodale da su skoro sve recepte isprobale i kod kuće.

Djeluju i humanitarno, pripremaju palačinke, muffine, lepinje, suhe keksiće za Božić ili Valentinovo i sav prihod ide za pomoć učenicima teže financijske situacije. Plan im je u sate Domaćinstvo uključiti i profesore ugostiteljskih smjerova Srednje škole Isidora Kršnjavog pa možda i posjetiti njihov praktikum.

VEZANI TEKSTOVI
15/04/2019

Zeleni korak - Prikupljanje starog papira

Ovim putem, DM i Unijapapir te Osnovna škola Dore Pejačević Našice, pozivaju vas da se uključite i podržite već tradicionalnu akciju Zeleni korak, prikupljanje staroga papira u osnovnim školama koja se održava u sklopu DM Green City Projecta 2019. Cilj je akcije pokazati kako možemo aktivno sudjelovati u zaštiti prirode. Deset najboljih škola koje sakupe najviše starog papira bit će pozvano na dodjelu DM Green City nagrada i priznanja za postignuća ostvarena po pitanju očuvanja okoliša.

OŠ Dore Pejačević će prikupljati stari papir, posljednji put u ovoj školskoj godini, u srijedu, 17. travnja 2019. godine u vremenu od 08:00 do 17:00 sati. Nadamo se da ćete se, kao i do sada, odazvati našoj akciji. Unaprijed zahvaljujemo na Vašem odazivu, a svim razredima želimo puno uspjeha!

VEZANI TEKSTOVI
12/04/2019

Dan otvorenih vrata – OŠ Dora Pejačević

Danas je u Osnovnoj školi Dore Pejačević održan tradicionalan 16. Dan otvorenih vrata koji je zaokružio Festival znanosti čija je ovogodišnja tema „Boje”. Djeca su cijeli dan provela na radionicama, a sadržaj svih klasičnih školskih predmeta temeljio se na bojama pa su tako učenici nižih razreda proučavali osjećaje kroz crtanje tužnoga i sretnoga, za stvaranje umjetničkih djela neki su koristili drevne tehnike dok su se u holu škole mogli kupiti prigodni blagdanski ukrasi.

„Danas obilježavamo Festival znanosti i 16. Dan otvorenih vrata, naša već poznata manifestacija koja ima tradiciju. Njome potičemo drugačiji inovativan pristup u učenju i radu s učenicima. Danas kroz Festival znanosti želimo potaknuti i istraživački rad, znanstveni pristup radu, praktični rad učenika i nastavnika. Nastava se danas održava u obliku radionica, a ovogodišnja tema su boje koje će danas dobiti jednu drugu dimenziju.” – rekla je ravnateljica škole Jasminka Falamić.

Učenici 2.a razreda s učiteljicama su proučavali boje koristeći se drevnom tehnikom enkaustikom.

„Mi pokušavamo starom drevnom tehnikom enkaustikom dobiti moderne slike s dječjim motivima. Tehnika je bazirana na topljenju voštanih boja, djeca boje tope glačalom i dobivamo predivne radove. Ova tehnika se nekad koristila i za oslikavanje faraonskih grobnica.” – rekla je Danijela Vidaković učiteljica 2.b razreda OŠ Dore Pejačević.

U sklopu Dana otvorenih vrata održana je i humanitarna prodaja uskršnjih ukrasa i proizvoda u sklopu projekta Volontiramo i mi u kojem škola sudjeluje kao partner, a nositelj je Gradsko društvo Crvenog križa Našice.

„Kroz projekt želimo potaknuti mlade na volontiranje, te poboljšati kvalitetu života ljudi koje žive na socijalnoj margini. Danas provodimo manju aktivnost, humanitarnu akciju „Naučimo dobrotu”, a novac koji prikupimo koristit ćemo u financiranju ekskurzija učenicima slabijeg imovinskog statusa.” – dodala je ravnateljica Jasminka Falamić. Akciji su prisustvovali i predstavnici nositelja projekta kao i partner Udruga „Otvoreno srce”.

VEZANI TEKSTOVI
08/04/2019

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print