20/10/2020

Doručak je za školarce najvažniji obrok u danu. Zato će se od 2020. godine svakog listopada, prije Svjetskog dana hrane, obilježiti i Tjedan školskog doručka kako bi se podigla svjesnost o važnosti nutritivno bogatog doručka za svako školsko dijete.

Ove godine OŠ Dore Pejačević Tjedan školskog doručka je obilježila od 12. do 16. listopada te su učenici razredne nastave zajedno sa svojim učiteljicama prezentirati različite načine pripreme doručka. S obzirom na epidemiološku situaciju i organizaciju nastave u posebnim uvjetima, učenici predmetne nastave potrudili su se sami pripremiti doručak u svom kućanstvu.

Foto: OŠ Dore Pejačević

17/10/2020

Od 5. do 11. listopada, putem digitalnog alata Padlet, obilježen je Dječji tjedan i Međunarodni dan djeteta, u OŠ Dore Pejačević Našice, koji se uvijek održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana. Ove godine je kao moto Dječjeg tjedna bila lijepa i prepoznatljiva izreka, koja izražava odnos odraslih prema djeci: „Ljubav djeci prije svega!“.

Trajni ciljevi Dječjeg tjedna su:

  • usmjeriti pozornost najšire javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu,
  • organizirati u tim danima posebne i prigodno odabrane igre, priredbe i stvaralačke aktivnosti djece i za djecu,
  • pokrenuti nove aktivnosti od šireg značaja za razvoj i odgoj djece,
  • poticati volonterski društveni i stručni rad odraslih s djecom, te i aktivnu participaciju djece u aktivnostima lokalne zajednice i šire.

Kako su svoju kreativnost izrazili naši učenici, možete vidjeti putem ove poveznice.

13/10/2020

U OŠ Dore Pejačević Našice različitim aktivnostima obilježen je Svjetski dan mentalnog zdravlja. Stručna služba škole je za učenike sedmih razreda održala radionicu pod nazivom „Dobar dan, kako ste?“ na kojoj su učenici upoznati s mentalnim zdravljem i važnosti održavanja mentalne higijene. Na radionici se razgovaralo i o tome zašto se na pitanje „Kako si?“ najčešće odgovara s „Dobro.“

Za učenike sedmog razreda koji su uključeni u etwinning projekt „Ja i sva moja lica“ održana je prva radionica u sklopu projekta pod nazivom „Pogledaj u sebe“. Učenici su na ovoj radionici također upoznati s pojmom mentalnog zdravlja i važnosti održavanja mentalne higijene. Kroz aktivnost „Moja kućica – moja JA“, učenici su navodili svoje pozitivne i negativne osobine i sposobnosti. Ostali učenici predmetne nastave su u Padlet upisivali pozitivne poruke i dječja prava. U školi je uređen i školski pano edukativnog karaktera s ciljem skretanja pozornosti na važnost mentalnog zdravlja i brige o njemu.

Foto: OŠ Dore Pejačević

09/10/2020

Olujno nevrijeme koje je u kolovozu poharalo Našice, oštetilo je i srušilo brojna stabla u vrtu Osnovne škole Dore Pejačević Našice. Tijekom raščišćavanja, veći dio stabala je oštećen pa su morala biti srušena. Preostale panjeve, djelatnik Hrvatskih šuma, gospodin Katavić je oblikovao u cvjetnjake i ukrasne gljive. Tako su učenike na početku školske godine dočekale brojne promjene, novi izgled školskog vrta te nova boja zgrade jer su završeni i radovi na pročelju školske zgrade. Pošto se preporučuje što više vremena provoditi na otvorenom, ovo novouređeno školsko dvorište bit će još ugodnije mjesto za boravak učenika na svježem zraku.

08/10/2020

Na Svjetski dan učitelja, 5. listopada, održana je svečana online dodjela priznanja najboljih odgojno – obrazovnih djelatnika. Iz Osnovne škole Dore Pejačević Našice nagrađene su dvije učiteljice: Alenka Taslak, profesorica engleskog i njemačkog jezika te Leopoldina Vitković, profesorica biologije i kemije. Ponosni učenici novinarske skupine s voditeljicom učiteljicom Dubravkom Kruljac razgovarali su sa svojim najuspješnijim učiteljicama. Kako navode učenici novinarske skupine, zamolili su svoje nagrađene učiteljice da komentiraju ovaj događaj te da im kažu nešto više o samom načinu nagrađivanja.

Učiteljica Alenka izjavila je da se osjeća sretno i ponosno od kada je primila obavijest da je na temelju Pravilnika o nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima (NN, br. 53/2019.) i prema procjeni Povjerenstva za nagrađivanje izabrana kao jedan od 504 najuspješnija odgojno – obrazovna djelatnika u školskoj godini 2019./2020.

 

Učiteljici Leopoldini nagrada znači priznanje za dosadašnji rad, a budući da je nagrađena i prošle školske godine, kada se nagrada dodjeljivala prvi put, ovo je i motivacija za izazove s kojima se susreće u svakodnevnom radu s učenicima. „Svaki se učitelj propituje radi li dobro. Nastojim raditi što bolje, trudim se da učenicima nastava bude što zanimljivija, uvodim neke novine u svakodnevni rad, koristim digitalne alate i digitalne tehnologije u nastavi. Nagrada mi je potvrda da trebam nastaviti razvijati svoje vještine i vještine svojih učenika.“

 

Učiteljica Alenka progovorila je o svojim iskustvima i vještinama. „Unazad godinu dana svoja sam iskustva i znanja stečena u učionici dijelila s kolegama širom svijeta, ali sam isto tako sudjelovala u međunarodnim webinarima kako bih bila u tijeku sa suvremenim događanjima te aktualnosti usvojene na taj način dijelila s učiteljima u svojoj školi, županiji i okolnim županijama. Primjenom digitalnih alata izrađivala sam zadatke za učenike s teškoćama u radu, a to opet ne bih mogla bez temelja koji su nastali u suradnji s gospođom Snježanom Šulentić, edukacijsko – rehabilitacijskom djelatnicom moje škole. Svoj način rada i svoje nastavne metode podijelila sam s kolegama na europskoj razini sudjelovanjem u Masivnim otvorenim online tečajevima (MOOC-ovima) na platformama poput Europeane i School Education Gateway. Na kraju tečaja javno su objavljeni scenariji poučavanja koje su kolege iz drugih zemalja dalje također primjenjivali u svojoj nastavi. Također bih istaknula Edutorij kao odlično mjesto za razmjenu ideja i digitalnih obrazovnih materijala.“

 

Brojni su i primjeri uporabe inovativnih metoda poučavanja te otvorenih digitalnih obrazovnih sadržaja koje izrađuje nastavnica Leopoldina: Mikroskopiranje pomoću pametnih telefona, Žarnjaci – escape room, Kako kisele kiše utječu na živa bića, Koliko popušenih cigareta može usmrtiti čovjeka, Utjecaj vjetra na let ptica, Koliko boja skriva list, Matematika u plućima… Osim ovih zanimljivih projekata Leopoldina izrađuje digitalne obrazovne sadržaje za jednu izdavačku kuću, drži predavanja za učitelje na županijskoj i državnoj razini te surađuje na državnim i međunarodnim projektima.

 

U vremenu kada je online nastava postala naša stvarnost učiteljica Alenka progovorila je i o digitalizaciji u nastavi. „Iako su digitalni obrazovni materijali u današnje vrijeme jako bitni u nastavnom procesu, ne smijemo zaboraviti kako su oni samo sredstvo kojim se dolazi do ishoda, a kako smo mi učitelji pedagoški stručnjaci koji organiziraju tijek nastavnog sata i primjenu materijala za postizanje željenih ishoda. Tijekom snimanja videolekcija surađivala sam s odličnom ekipom sustručnjaka, prenijela sam neka svoja znanja, naučila sam puno od drugih, a sama ideja za snimanje videolekcija izrodila se iz želje da i ja nekako dam svoj doprinos nastavi za vrijeme pandemije koronavirusa. A doprinijeti se najbolje može na području struke.“

 

Učiteljica Leopoldina kaže da se često u pripremanju nastave prisjeti kako je to bilo kada je ona bila učenik. „ Sjećam se trenutka kada bih spoznala nešto, povezala, skužila gradivo… Često dok prenosim to znanje učenicima razmišljam kako njima olakšati da nešto shvate, da povežu informacije iz udžbenika sa stvarnim životom. To me motivira u radu. Motivira me i uspjeh, vlastiti uspjeh i uspjeh svakog mog učenika. Dobar je osjećaj kada znam da sam nekoga nešto naučila, da sam potaknula interes ili da sam bar malo utjecala na odgoj djeteta.“ Njezinu poruku koju je istaknula u intervju povodom osvajanja prošlogodišnje nagrade ponavljamo i sada. „Slijedite svoje snove. Ako vjerujete da nešto možete učiniti, zaista ćete to i moći. Učite zbog sebe, znanje će vam se sigurno isplatiti!“

 

Za kraj učiteljica Alenka ističe svoje učenike koji s radošću sudjeluju u projektima i u nastavi koriste aktualne alate i tehnike učenja. Osmijeh na njihovim licima, želja za stjecanjem novih znanja, oblikovanje pravih vrijednosti i dobroga čovjeka njoj je najveća nagrada.

 

A kao poruku ističe važnost suradnje: „… jer mislim da su suradnja i nesebično dijeljenje znanja bitni momenti u osnaživanju modernog učitelja u kontekstu cjeloživotnog učenja. Zbog toga mi, profesori engleskoga jezika, često ponavljamo onu poznatu:“Sharing is caring!“. Ponosna sam što oko sebe imam snažan suradnički tim stručno – razvojne službe, novinarske skupine, svih učitelja, administrativno tehničkog osoblja i ravnateljice Jasminke Falamić.“

24/09/2020

Osnovna škola Dore Pejačević Našice u novoj školskoj godini priključila se eTwinning projektu pod nazivom “Me, Myself & I” (“Ja i sva moja lica”).

Projekt je nastao s ciljem promoviranja važnosti i brige za dobro mentalno zdravlje djece i mladih, a potaknut će učenike na prepoznavanje vlastitih emocionalnih stanja, kvalitetnu komunikaciju s bližnjima, suradnju i traženje podrške u vlastitoj zajednici. Učenici će učiti o mentalnom zdravlju, primijeniti trenutno iskustvo kao i učiti o mentalnom zdravlju kroz različite i zanimljive aktivnosti.

Kroz projekt će imati priliku surađivati s učenicima iz drugih škola, čuti primjere dobre prakse i prihvatljive obrasce ponašanja koji doprinose očuvanju mentalnog zdravlja. Cilj je kroz različite aktivnosti, istraživanje i poučavanje djecu potaknuti na korištenje vlastitih kapaciteta i sposobnosti za uspješno rješavanje eventualnih prepreka i izazova. Projekt će se usmjeriti na jačanje socijalnih odnosa među vršnjacima, traženje dostupne podrške u vlastitoj zajednici kao i na važnost komunikacije o eventualnom narušenom funkcioniranju jer su djeca tijekom školovanja (pubertet, adolescencija) izložena brojnim stresovima i emocionalno su osjetljiva. Komunikacijom i suradnjom s drugim školama partnerima, učenici će imati priliku pokazati vlastite dobre strane, provjerene obrasce ponašanja koji im doprinose u očuvanju mentalnog zdravlja, kao i primijeniti i implementirati iskustva svojih vršnjaka.

Za sudjelovanje u ovom projektu prijavilo preko 100 učitelja iz osam europskih država, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Finske, Italije, Rumunjske, Slovačke, Srbije i Turske. U OŠ Dore Pejačević Našice, aktivnosti će s učenicima provoditi Sandra Tolj Glavaš, nastavnica tjelesne i zdravstvene kulture, Sanela Mandić Vidaković, stručni suradnik pedagog, Snježana Šulentić, edukacijski rehabilitator i Anja Radaković, stručni suradnik psiholog.

23/09/2020

Tijekom prošle školske godine učenici 7.c razreda, sadašnjeg 8.c, OŠ Dore Pejačević Našice sudjelovali su u eTwinning projektu “Christmas time – time for singing” pod vodstvom mentorica Katarine Graovac i Mirjane Šutalo Vulić.

U projektu su sudjelovali i učenici iz Slovačke, Ukrajine, Rumunjske, Turske, Italije, Gruzije, Poljske, Austrije, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Njemačke, Armenije, Malte, Portugala, Ujedinjenog Kraljevstva, Bugarske i Grčke. Cilj projekta je bio upoznavanje božićne tradicije drugih zemalja, razvijanje međusobnog razumijevanja i suradnje u digitalnom okruženju kroz izvedbu tradicijskih božićnih pjesama. Nakon uvodnog predstavljanja škola, učenici su putem eTwinning aplikacije poslali izrađene prezentacije o božićnim običajima svoje zemlje te video uratke u kojima su pjevali tradicijske božićne pjesme na materinjem jeziku. Uz video snimku poslali su i prijevod pjesme na engleskom jeziku te notni zapis pjesme.

Tijekom siječnja svi sudionici projekta su pogledali video uratke drugih učenika te su razmijenili dojmove o projektu. Učenici 7.c razreda su u ovom projektu sudjelovali s izvedbom hrvatske božićne pjesme ˝Radujte se narodi˝. Ovom projektu je dodijeljena Nacionalnu oznaku kvalitete na koju su osnovnoškolci jako ponosni i vesele se sudjelovanju u idućim eTwinning projektima.

16/09/2020

Obavještavaju se učenici, roditelji i sugrađani da će se održati sakupljanje starog papira u OŠ Dore Pejačević Našice. Papir možete odložiti u kontejner koji će biti postavljen ispred škole od srijede, 16. rujna 2020. (8:00 sati) do petka, 18. rujna 2020. (12:00 sati). Sukladno epidemiološkim mjerama, neće biti vaganja i istovara starog papira. Nadamo se da ćete se, kao i do sada, odazvati ovoj akciji.

11/09/2020

U Osnovnoj školi Dore Pejačević Našice jučer je obilježen Hrvatski olimpijski dan s ciljem promicanja potrebe za bavljenjem sport, ekološkim djelovanjem na sportskim manifestacijama i potrebe kretanja kroz brojne sportske aktivnosti u školi. Učenici razredne nastave imali su tjelovježbu na školskom igralištu 1. i 2. školski sat, a učenici predmetne nastave 3. i 4. školski sat. Izlazak na školsko igralište i aktivnosti organizirane su prema epidemiološkim mjerama. Za učenike koji pohađaju nastavu na daljinu, osmišljene su online sportske aktivnosti.

Foto: OŠ Dore Pejačević

07/09/2020

U Osnovnoj školi Dore Pejačević Našice, ali i u ostalim školama u RH započela je nova školska godina u skladu s Preporukama MZO i Uputama HZJZ, s ciljem očuvanja zdravlja svih učenika i zaposlenika zbog trenutne epidemije koronavirusa.

Nastava se od danas održava prema Modelu B: razredna nastava redovito pohađa nastavu u školi, a predmetna nastava izmjenjuje tjedno rad u školi i nastavu na daljinu. Prvi tjedan kreću 5. i 7. razredi, a drugi tjedan idu 6. i 8. razredi u školu. Učenike B smjene pred školom su dočekale i pozdravile ravnateljica Jasminka Falamić i stručna služba škole. Pred ulazima su učenike čekale njihove učiteljice i razrednice koje su ih prema utvrđenom rasporedu ulaska u školu i pridržavajući se svih mjera fizičke distance i dezinficiranja ruku odvele u njihove učionice. Prvi dan nastave učenici će provesti s razrednicima u trajanju 2 školska sata kako bi naučili nova  pravila ponašanja te će preuzeti udžbenike i radne bilježnice.

Kako nam je rekla pedagoginja škole Sanela Mandić Vidaković, pripremali su se u skladu sa svim epidemiološkim uputama. Djelatnici škole su u protekla dva tjedna bili podijeljeni u timove koji su izrađivali određene protokole, primjerice prijevoza, higijenskih mjera, organizacije učionica i slično.

– Učenici su u školu jutros došli s maskicama, no, u učionicama neće morati nositi maske jer smo svim razrednim odjelima uspjeli osigurati razmak od metar i pol između klupa jer imalo velike učionice u školi. Svaki razredni odjel boravit će u jednoj prostoriji te učenici neće mijenjati učionicu niti u razrednoj niti u predmetnoj nastavi. Školskog zvona neće biti, no, uspjeli smo većinom organizirati blok sate nastave pa će učitelji sami određivati po 5 minuta odmora između svakog školskog sata. Veliki odmor skraćen je na 10 minuta, a učenici neće izlaziti jesti u hol škole, nego će školske kuharice obroke donositi u učionice – rekla je pedagoginja škole.

Djelatnici škole mole roditelje za strpljenje i razumijevanje jer se još uvijek čekaju neke upute i mjere radi što bolje provedbe nastave u novonastaloj situaciji, a učenicima žele puno uspjeha u novoj nastavnoj godini.