13/11/2019

Ovog vikenda Opatijom su uz zvuke mnogobrojnih sastava, na 57. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe, odzvanjali i oni mladih glazbenika iz Osnovne glazbene škole Kontesa Dora iz Našica. „Regionalno natjecanje komornih sastava iznimno je bili uspješno za našička tri sastava, za našu školu, naše učenike i njihove mentore.” – rekla nam je ravnateljica škole Marina Korpi.

Sva tri komorna sastava natjecala su se u prvoj kategoriji osnovnih glazbenih škola, te osvojila prve nagrade i ostvarila odlazak na državno natjecanje u Zagreb. Prvo se natjecao Trio u I.kategoriji u sastavu Lana Prišć – bisernica, Lea Resler – bisernica i Hana Knežević – glasovir uz mentoricu Sanju Vazdar, a prvu nagradu osvojili su s 91.80 bodova. Drugi su nastupili, ali također sa osvojenim prvim mjestom, s čak 95 bodova bio je Tamburaški komorni sastav od 9 članova, kojeg su činili Luka Nađ – bisernica, Lea Resler – bisernica, Tara Rilko – bisernica, Karlo Makaj – bugarija, Lucia Komjetan – brač, Elena Hlobik – brač, Marta Blagojević – brač, Toma Blagojević – čelo i Luka Baričević – berde uz mentora Daniela Koprija.

Još jedan tamburaški sastav od 9 članova, koga je vodio sin Daniela Koprija, Dean, pa je to ujedno bio i obiteljski dvoboj, također se pokazao izvrsnim. No, ipak sa osvojena 94 boda, mladi dirigent nije bio bolji od oca, no svejedno je izborio prvo mjesto sa svojim sastavom kojeg su činili Ivo Bukvić – bisernica, Toni Tomljanović – bisernica, Lana Prišć – bisernica, Božena Černava – brač, Anamarija Markovčić – brač, Marija Potolovec – brač, Ivan Vrekalović – čelo, Matija Mitrić – bugarija i Noa Koljđeraj – berde. Komorne sastave ocjenjivao je ocjenjivački sud sastavljen od eminentnih hrvatskih pedagoga: Branko Mihanović, Ivan Novinc, Lidija Horvat Dunjko, Xhevdet Sahatxija i Nikola Fabijanić, a Našičani su ih oborili s nogu. „Posebnu pohvalu za uspjeh i izniman trud zaslužuju učenice Lana Prišć i Lea Resler koje su se natjecale u dva komorna sastava i izvele potpuno različite programe.” – dodala je Marina Kopri te naglasila da već sada počinju pripreme za državno natjecanje, kojem se i učenici i mentori izrazito raduju.

VEZANI TEKSTOVI
06/11/2019

Našičani se bore za plasman na državno natjecanje

Ovog vikenda na regionalnom 57. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe – komorni sastavi natjecat će se i tri sastava Osnovne glazbene škole Kontesa Dora. Organizatori ovog natjecanja, koje će se održati u Opatiji, u dvorani Hotela Palace Bellevue, su Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga, Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvsvo znanosti i obrazovanja. U Programskoj knjižici organizatora je navedeno kako se na ovo natjecanje prijavilo 40 glazbenih osnovnih i srednjih škola i Muzičkih akademija iz Hrvatske, odnosno 111 raznorodnih sastava s ukupno 326 sudionika u pratnji 99 mentora.

Našička škola pripremila je tri sastava u disciplinama trio i komorni sastavi (dva sastava) od 6 do 9 članova, a svi se natječu u prvoj kategoriji osnovnih glazbenih škola. Natjecateljski program ima svoja pravila u izboru skladbi kao i samo trajanje programa po kategorijama, ističe se i ocjenjivački sud sastavljen od pet vrsnih hrvatskih glazbenika.

Našički Trio natječe se danas, 6. studenoga 2019. u 19 sati, a čine ga Lana Prišć – bisernica, Lea Resler – bisernica, Hana Knežević – glasovir uz mentoricu Sanju Vazdar. Posebnost ovog natjecanja je i dvoboj sina i oca Kopri, obojice nastavnika Osnovne glazbene škole Kontesa Dora. Tako Tamburaški komorni sastav od 9 članova vodi Dean Kopri, a čine ga Iva Bukvić – bisernica, Toni Tomljanović – bisernica, Lana Prišć – bisernica, Božena Černava – brač, Anamarija Markovčić – brač, Marija Potolovec – brač, Ivan Vrekalović – čelo, Matija Mitrić – bugarija i Noa Koljđeraj -berde. Dok drugi sastav, pod ravnanjem Daniela Koprija, čine Luka Nađ – bisernica, Lea Resler – bisernica, Tara Rilko – bisernica, Karlo Makaj – bugarija, Lucia Komjetan – brač, Elena Hlobik – brač, Marta Blagojević – brač, Toma Blagojević – čelo i Luka Baričević – berde. Oba sastava natječu se u petak, 8. studenoga 2019. u 15 sati. Rezultate bodovanja natjecatelji očekuju odmah po završetku svojih kategorija, a one najbolje njihovi nastupi vode na državno natjecanje koje će se održati u Zagreb.

Sretno učenicima i mentorima!

Foto: arhiva

VEZANI TEKSTOVI
29/10/2019

VEZANI TEKSTOVI
23/10/2019

VEZANI TEKSTOVI
11/09/2019

Jučer je bio rođendan naše velike skladateljice Dore Pejačević, koji se tradicionalno obilježava kroz memorijal. Ovogodišnji 25. po redu uključivao je koncert Yoko Hamazaki u Zavičajnom muzeju Našice koja je na Dorinom klaviru odsvirala njena djela. Nakon koncerta svi okupljeni i gosti posjetili su Dorin grob te položili svijeće i cvijeće. Počast našičkoj skladateljici izrazili su gradonačelnik Josip Miletić, predstavnici Osnovne glazbene škole Kontesa Dora, OŠ Dore Pejačević te Zavičajnog muzeja Našice uz goste iz Japana.

Okupljenima se obratila Marina Kopri, ravnateljica OGŠ Kontesa Dora, koja je svima zahvalila na dolasku.

„Danas slavimo Dorin rođendan čije ime nose dvije škole u Našicama, Osnovna škola Dore Pejačević i Osnovna glazbena škola Kontesa Dora. Dorina djela su i svjetska, a tome doprinosi i kontinuirani posjeti naših prijatelja iz Japana. Obilježavanjem Dorina rođendana promoviramo i Našice i Hrvatsku, jer Tomohiro Adachi nakon Našica nastavlja turneju kroz cijelu Hrvatsku.” – rekla je Marina Kopri.

Nekoliko riječi uputio je i gradonačelnik Josip Miletić.

„Pozdravljam sve okupljene, a posebice goste iz dalekog Japana, zbog kojih ćemo na večerašnjem koncertu čuti najljepše skladbe koje je Dora skladala. Kao i cijeli grad uređujemo i okolicu Dorina groba stoga sam uvjeren da će mauzolej obitelji Pejačević uskoro zasjati u novom ruhu, a nakon njega uredit će se i obližnji park.” – rekao je gradonačelnik i svim okupljenima poželio sreću u radu i prenošenju Dorina lika i djela.

Svoju obvezu prema Dori iskazala je i predstavnica Zavičajnog muzeja Našice, Melita Husnjak.

„Veliko mi je zadovoljstvo što smo se okupili na Dorinom grobu na dan njezina rođenja. Zavičajni muzej se i dalje obvezuje da će njegovati i baštiniti tradiciju i život naše prve hrvatske skladateljice Dore Peječvić kao ostavštinu svim nadolazećim naraštajima.” – rekla je Melita Husnjak.

Večer Dorina rođendana proslavljena je uz, sedmi po redu, koncert Tomohira Adachija u Koncertnoj dvorani OGŠ Kontesa Dora.

VEZANI TEKSTOVI
09/09/2019

Poziv na klavirski koncert Tomohiro Adachija

Pijanista Tomohiro Adachi, Japan, sedmi puta za redom će održati besplatni koncert za našičku publiku, sutra, 10. rujna 2019. na Dorin rođendan u koncertnoj dvorani glazbene škole u 19 sati.

VEZANI TEKSTOVI
03/09/2019

Koncert klasične glazbe na terasi dvorca

Na terasi Zavičajnog muzeja Našice sinoć je održan koncert u sklopu Međunarodne glazbene akademije “Dorina ljeta”. Na ovoj zanimljivoj lokaciji okupili su se zaljubljenici u klasičnu glazbu ali i violončelo. Nastupio je okteta violončela i solistice Annette Fischer, Lucija Pejković i Katarina Evetović koji su izveli sedam klasičnih skladbi. Oktet su činili polaznici glazbene akademije koje je uvježbao profesor Branimir Pustičkog.

Na polaznicima je održati još završni koncert, večeras u 19 sati u Koncertnoj dvorani Osnovne glazbene škole „Kontesa Dora” čime će akademija biti i završena.

VEZANI TEKSTOVI
26/08/2019

VEZANI TEKSTOVI
21/08/2019

U ponedjeljak, 26. kolovoza 2019. u 17 sati, otvara se Prva međunarodna ljetna glazbena akademija u Slavoniji “Dora’s Summers”. Akademija je osnovana kao homaž velikoj skladateljici Dori Pejačević, a više o samoj akademiji možete vidjeti na sljedećoj poveznici.

VEZANI TEKSTOVI
08/07/2019

Našički tamburaški orkestar nastupio u Beču i Šopronu

U Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču u sklopu proslave Dana državnosti održao se koncert za veliki broj predstavnika hrvatskih i gradišćansko – hrvatskih udruga i njihovih austrijskih prijatelja. Proslavu su uveličali izvanredni mladi tamburaši Osnovne glazbene škole Kontesa Dora i Tamburaškog društva „Dora Pejačević“ iz Našica, uz soliste i sigurno dirigentsko vodstvo ravnateljice glazbene škole Marine Kopri i Deana Koprija.

Nakon himne u izvedbi sopranistice Josipe Bainac i prigodnog obraćanja veleposlanice dr. sc. Vesne Cvjetković, nastavljen je prigodan program skladbi klasične glazbe, domoljubne i zabavne glazbe. Svi solisti – učenik i violinist Jakov Drozdek, sopranistica Josipa Bainac, klarinetist profesor Ivan Krajačić, vokalna solistica profesorica Kristina Brkić, violinisti Ivana Duvnjak i Kiril Naumov – dobili su veliki pljesak i posebne pohvale. Nakon raznovrsnog i bogatog glazbenog programa, ugodnoj atmosferi prijema doprinijela je i ponuda hrvatskih specijaliteta.

U nedjelju, 30. lipnja, tamburaški je orkestar nastupio na 18. Hrvatskim danima u Šopronu na kojima našičani gostuju već godinama i uvijek su lijepo primljeni. Koncert se održao u lijepoj dvorani Kulturnog i konferencijskog centra “Ferenc Liszt” u Šopronu. Uz sve obveze voditelji su uspjeti učenicima pokazati ljepote dvaju gradova europskih srca kulture. 

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print