10/12/2019

U Muzičkoj akademiji Zagreb održano je 57. hrvatsko natjecanje učenika i studenata glazbe, koje je organiziralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga. Sudjelovala je ukupno 31 hrvatska glazbena škola, a našička Osnovna glazbena škola Kontesa Dora može se pohvaliti sa vrlo visokim rezultatima i odličnim uspjesima svojih polaznika.

Naime, u natjecanju su sudjelovala dva tamburaška komorna sastava, kao i trio djevojaka. Učenice Lana Prišć, Lea Resler i Hana Knežević osvojile su prvu nagradu i drugo mjesto u I. kategoriji sa čak 98, 10 bodova na Državnom 57. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe. Od tri pripremljene skladbe za ovo natjecanje, jedno od njih bilo je autorsko djelo Daniela Koprija: Djeca Bezuvjetne Ljubavi, koja je skladana baš za ovaj sastav. Njihova mentorica bila je prof. Sanja Vazdar, a prof. Daniel Kopri ugađao je instrumente.

Osim njih, na natjecanju su sudjelovala i dva komorna sastava, stariji i mlađi, od kojih svaki broji po 9 članova. Stariji komorni sastav, uz mentora Deana Koprija, osvojio je prvu nagradu i prvo mjesto sa 98,70 bodova u I. kategoriji. S obzirom na to da su osvojili najviše bodova u svojoj kategoriji, imali su čast svirati na Završnom koncertu prvonagrađenih. Među pripremljenim skladbama koje su izvodili našlo se i autorsko djelo Deana Koprija pod nazivom Tamburaške varijacije. Mlađi komorni sastav odvojio je drugu nagradu i drugo mjesto u I. kategoriji, sa osvojenih 97,90 bodova. Njihov mentor bio je Daniel Kopri, čije su autorsko djelo Dijete sa Zvijezda izveli na natjecanju.

Svim polaznicima Osnovne glazbene škole Kontesa Dora koji su sudjelovali na ovom natjecanju, njihovim mentorima i profesorima koji su ih vodili od srca čestitamo i zahvaljujemo što svojim trudom i zalaganjem na ovako lijep način predstavljaju naš grad.

Foto: arhiva

VEZANI TEKSTOVI
06/12/2019

Danas se u Muzičkoj akademiji Zagreb održava Državno 57. hrvatsko natjecanje učenika i studenata glazbe u disciplini Komorni sastavi. Natjecanje organizira Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga.

U natjecanju sudjeluje 31 hrvatska glazbena škola i akademija, a među sudionicima su i dva tamburaška komorna sastava od 9 članova iz Osnovne glazbene škole Kontesa Dora. Naši sugrađani nastupit će u 17:30 sati, a pod mentorstvom Daniela Koprija za mlađi sastav i Deana Koprija za stariji sastav. U prvom, odnosno mlađem komornom sastavu na bisernici su Luka Nađ, Lea Resler i Tara Rilko, na braču Lucia Komjetan, Elena Hlobik te Marta Blagojević, dok je Toma Blagojević na čelu, Karlo Makaj na bugariji, a Luka Baričević na berdama. Drugi sastav također čine tri bisernice, Iva Bukvić, Toni Tomljanović i Lana Prišć, zatim tri brača, Božena Černava, Anamarija Markovčić i Marija Potolovec, zatim Ivan Vrekalović na čelu, Matija Mitrić na bugariji i Noa Koljđeraj na berdama.

-S nestrpljenjem očekujemo podijeliti s natjecateljima radost zajedničkog muziciranja, veselje

zbog postignutih rezultata, ali i susret s kolegama mnogih glazbenih škola i akademija. Svim

natjecateljima i njihovim mentorima želimo što bolje predstavljanje i pregršt bodova kao

nagradu za neosporan talent i uloženi nesebičan višemjesečni trud u izvedbi pripremljenog

programa za natjecanje. Posebnost naših mentora je što uvijek biraju djela, kao i obrađena

djela Dore Pejačević i autorske skladbe -rekla je ravnateljica, prof. Mariana Kopri.

U kategoriji komornih sastava, učenice Lana Prišć, Lea Resler i Hana Knežević, pod mentorstvom prof. Sanje Vazdar, već su osvojile prvu nagradu. Današnjim natjecateljima želimo puno sreće u izvedbi dugo pripremanog programa.

VEZANI TEKSTOVI
05/12/2019

Danas su se na put prema glavnom gradu, Zagrebu, uputile tri učenice Osnovne glazbene škole Kontesa Dora: Lana Prišć-bisernica, Lea Resler-bisernica i Hana Knežević-glasovir u pratnji profesora Sanje Vazdar i Daniela Koprija. One su se kao TRIO uspješno plasirale na Državno 57. hrvatsko natjecanje učenika i studenata glazbe u disciplini KOMORNI SASTAVI.  Za njih je natjecanje počelo danas u 15 sati, a rezultate, bodove očekuju po završetku I.kategorije, one u kojoj nastupaju.

Inače, natjecanje se održava u Muzičkoj akademiji Zagreb od 4. do 7. prosinca, a sudionici natjecanja su učenici iz 32 hrvatske glazbene škole i akademije.

Mladim glazbenicima želimo puno sreće!

VEZANI TEKSTOVI
04/12/2019

VEZANI TEKSTOVI
27/11/2019

VEZANI TEKSTOVI
13/11/2019

Ovog vikenda Opatijom su uz zvuke mnogobrojnih sastava, na 57. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe, odzvanjali i oni mladih glazbenika iz Osnovne glazbene škole Kontesa Dora iz Našica. „Regionalno natjecanje komornih sastava iznimno je bili uspješno za našička tri sastava, za našu školu, naše učenike i njihove mentore.” – rekla nam je ravnateljica škole Marina Korpi.

Sva tri komorna sastava natjecala su se u prvoj kategoriji osnovnih glazbenih škola, te osvojila prve nagrade i ostvarila odlazak na državno natjecanje u Zagreb. Prvo se natjecao Trio u I.kategoriji u sastavu Lana Prišć – bisernica, Lea Resler – bisernica i Hana Knežević – glasovir uz mentoricu Sanju Vazdar, a prvu nagradu osvojili su s 91.80 bodova. Drugi su nastupili, ali također sa osvojenim prvim mjestom, s čak 95 bodova bio je Tamburaški komorni sastav od 9 članova, kojeg su činili Luka Nađ – bisernica, Lea Resler – bisernica, Tara Rilko – bisernica, Karlo Makaj – bugarija, Lucia Komjetan – brač, Elena Hlobik – brač, Marta Blagojević – brač, Toma Blagojević – čelo i Luka Baričević – berde uz mentora Daniela Koprija.

Još jedan tamburaški sastav od 9 članova, koga je vodio sin Daniela Koprija, Dean, pa je to ujedno bio i obiteljski dvoboj, također se pokazao izvrsnim. No, ipak sa osvojena 94 boda, mladi dirigent nije bio bolji od oca, no svejedno je izborio prvo mjesto sa svojim sastavom kojeg su činili Ivo Bukvić – bisernica, Toni Tomljanović – bisernica, Lana Prišć – bisernica, Božena Černava – brač, Anamarija Markovčić – brač, Marija Potolovec – brač, Ivan Vrekalović – čelo, Matija Mitrić – bugarija i Noa Koljđeraj – berde. Komorne sastave ocjenjivao je ocjenjivački sud sastavljen od eminentnih hrvatskih pedagoga: Branko Mihanović, Ivan Novinc, Lidija Horvat Dunjko, Xhevdet Sahatxija i Nikola Fabijanić, a Našičani su ih oborili s nogu. „Posebnu pohvalu za uspjeh i izniman trud zaslužuju učenice Lana Prišć i Lea Resler koje su se natjecale u dva komorna sastava i izvele potpuno različite programe.” – dodala je Marina Kopri te naglasila da već sada počinju pripreme za državno natjecanje, kojem se i učenici i mentori izrazito raduju.

VEZANI TEKSTOVI
06/11/2019

Našičani se bore za plasman na državno natjecanje

Ovog vikenda na regionalnom 57. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe – komorni sastavi natjecat će se i tri sastava Osnovne glazbene škole Kontesa Dora. Organizatori ovog natjecanja, koje će se održati u Opatiji, u dvorani Hotela Palace Bellevue, su Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga, Agencija za odgoj i obrazovanje i Ministarstvsvo znanosti i obrazovanja. U Programskoj knjižici organizatora je navedeno kako se na ovo natjecanje prijavilo 40 glazbenih osnovnih i srednjih škola i Muzičkih akademija iz Hrvatske, odnosno 111 raznorodnih sastava s ukupno 326 sudionika u pratnji 99 mentora.

Našička škola pripremila je tri sastava u disciplinama trio i komorni sastavi (dva sastava) od 6 do 9 članova, a svi se natječu u prvoj kategoriji osnovnih glazbenih škola. Natjecateljski program ima svoja pravila u izboru skladbi kao i samo trajanje programa po kategorijama, ističe se i ocjenjivački sud sastavljen od pet vrsnih hrvatskih glazbenika.

Našički Trio natječe se danas, 6. studenoga 2019. u 19 sati, a čine ga Lana Prišć – bisernica, Lea Resler – bisernica, Hana Knežević – glasovir uz mentoricu Sanju Vazdar. Posebnost ovog natjecanja je i dvoboj sina i oca Kopri, obojice nastavnika Osnovne glazbene škole Kontesa Dora. Tako Tamburaški komorni sastav od 9 članova vodi Dean Kopri, a čine ga Iva Bukvić – bisernica, Toni Tomljanović – bisernica, Lana Prišć – bisernica, Božena Černava – brač, Anamarija Markovčić – brač, Marija Potolovec – brač, Ivan Vrekalović – čelo, Matija Mitrić – bugarija i Noa Koljđeraj -berde. Dok drugi sastav, pod ravnanjem Daniela Koprija, čine Luka Nađ – bisernica, Lea Resler – bisernica, Tara Rilko – bisernica, Karlo Makaj – bugarija, Lucia Komjetan – brač, Elena Hlobik – brač, Marta Blagojević – brač, Toma Blagojević – čelo i Luka Baričević – berde. Oba sastava natječu se u petak, 8. studenoga 2019. u 15 sati. Rezultate bodovanja natjecatelji očekuju odmah po završetku svojih kategorija, a one najbolje njihovi nastupi vode na državno natjecanje koje će se održati u Zagreb.

Sretno učenicima i mentorima!

Foto: arhiva

VEZANI TEKSTOVI
29/10/2019

VEZANI TEKSTOVI
23/10/2019

VEZANI TEKSTOVI
11/09/2019

Jučer je bio rođendan naše velike skladateljice Dore Pejačević, koji se tradicionalno obilježava kroz memorijal. Ovogodišnji 25. po redu uključivao je koncert Yoko Hamazaki u Zavičajnom muzeju Našice koja je na Dorinom klaviru odsvirala njena djela. Nakon koncerta svi okupljeni i gosti posjetili su Dorin grob te položili svijeće i cvijeće. Počast našičkoj skladateljici izrazili su gradonačelnik Josip Miletić, predstavnici Osnovne glazbene škole Kontesa Dora, OŠ Dore Pejačević te Zavičajnog muzeja Našice uz goste iz Japana.

Okupljenima se obratila Marina Kopri, ravnateljica OGŠ Kontesa Dora, koja je svima zahvalila na dolasku.

„Danas slavimo Dorin rođendan čije ime nose dvije škole u Našicama, Osnovna škola Dore Pejačević i Osnovna glazbena škola Kontesa Dora. Dorina djela su i svjetska, a tome doprinosi i kontinuirani posjeti naših prijatelja iz Japana. Obilježavanjem Dorina rođendana promoviramo i Našice i Hrvatsku, jer Tomohiro Adachi nakon Našica nastavlja turneju kroz cijelu Hrvatsku.” – rekla je Marina Kopri.

Nekoliko riječi uputio je i gradonačelnik Josip Miletić.

„Pozdravljam sve okupljene, a posebice goste iz dalekog Japana, zbog kojih ćemo na večerašnjem koncertu čuti najljepše skladbe koje je Dora skladala. Kao i cijeli grad uređujemo i okolicu Dorina groba stoga sam uvjeren da će mauzolej obitelji Pejačević uskoro zasjati u novom ruhu, a nakon njega uredit će se i obližnji park.” – rekao je gradonačelnik i svim okupljenima poželio sreću u radu i prenošenju Dorina lika i djela.

Svoju obvezu prema Dori iskazala je i predstavnica Zavičajnog muzeja Našice, Melita Husnjak.

„Veliko mi je zadovoljstvo što smo se okupili na Dorinom grobu na dan njezina rođenja. Zavičajni muzej se i dalje obvezuje da će njegovati i baštiniti tradiciju i život naše prve hrvatske skladateljice Dore Peječvić kao ostavštinu svim nadolazećim naraštajima.” – rekla je Melita Husnjak.

Večer Dorina rođendana proslavljena je uz, sedmi po redu, koncert Tomohira Adachija u Koncertnoj dvorani OGŠ Kontesa Dora.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print