29/03/2021

Tamburaški orkestar OGŠ Kontesa Dora, dvadeset i jedan učenik uz dirigenta profesora Deana Koprija, vratio se s natjecanja kao državni prvaci. Orkestar je osvojio je 1. nagradu s 99,70 bodova i prvo mjesto u I. kategoriji te ukupno najviše bodova u disciplini orkestri. Natjecanje se održalo u organizaciji HDGPP-a, AZOO i MZO u Kazalištu Trešnja u Zagrebu u subotu, 27. ožujka 2021. godine. Riječ je o krovnom natjecanju mladih glazbenika i to 59. po redu.

U ovim teškim vremenima, učenici glazbene škole i njihov mentori bili su ustrajni i nisu posustajali. Naporan rad i trud se oslikavaju u rezultatima koje su ostvarili. Ovim bodovanjem stekli su pravo na Oskar znanja.

Tamburaški orkestar čine: Toni Tomljanović, Lea Resler, Lana Prišć, Petar Palfi, Lucia Tavić, Ante Stošić, Ivor Papučić, Lana Majdenić, Mihael Suk, Hana Rilko, Anamarija Markovčić, Tara Rilko, Filip Jurić, Andrija Laslavić, Roko Laslavić, Nina Papučić, Marta Blagojević, Toma Blagojević, Karlo Makaj, Luka Baričević, Ema Korbar – solistica na glasoviru u drugoj skladbi (njena profesorica je Sanja Vazdar) te voditelji orkestra Dean Kopri i Daniel Kopri.

Program:

  • Tamburaški orkestar – I. kategorija OGŠ Kontesa Dora, Našice; Dirigent: Dean Kopri
  • 1. Adalbert Marković: Dvije impresije iz Našica – I.st. Dorin mir u sjeni bora
  • 2. Daniel Kopri: Živjeti ljubav – solo glasovir, Ema Korbar

Ocjenjivački sud:

  • Siniša Leopold–predsjednik,
  • Marjan Krajna,
  • Marko Magdalenić,
  • Mirjam Kunjko Pustički,
  • Matija Fortuna.

Ovim putem čestitamo i zahvaljujemo učenicima t njihovim mentorima kao i roditeljima učenika!

Foto: ustupljene fotografije

26/03/2021

Učenice Osnovne glazbene škole Kontesa Dora, Nuo Cheng i Lana Prišć, sa svojim mentorima, Darijom Vlajnić i Deanom Koprijem, vratile su se s natjecanja koje je održano 24. ožujka 2021. godine na Glazbenom učilištu Elly Bašić u Zagrebu. Nuo je, među puno mladih glazbenika iz cijele Hrvatske, u I. kategoriji, nesumnjivo nadjačala konkurenciju u disciplini solo glasovir. Osvojila je I. nagradu i I. mjesto s ostvarenih 99,82 boda te je time grad Našice dobio državnu prvakinju. Čestitamo Nuo i njenoj mentorici Dariji Vlajnić koja je zajedno s njom ustrajala te su, zahvaljujući tome, u Našice donijele nagradu vrijednu svake pohvale.

Na ovome natjecanju, u disciplini solo bisernica uz pratnju glasovira, sudjelovala je i Lana Prišć sa svojim mentorom i korepetitorom Deanom Koprijem. Boreći se s teškom konkurencijom, učenica je ostvarila velika 97,93 boda! Osvojila je II. nagradu i II. mjesto u II. kategoriji. Lana i njen mentor Dean Kopri kući su donijeli važnu nagradu i veliko postignuće. Čestitamo im obojima na trudu i zalaganju.

23/03/2021

Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Sonus op.6 održalo se 17. ožujka 2021. godine u Glazbenoj školi Alberta Štrige u Križevcima, a ono je održano pridržavajući se svih epidemioloških mjera. Na natjecanju su sudjelovale učenice Lorna Benić i Lana Prišć te njihovi mentori, a kući su se vratili odličnim rezultatima.

Lorna Benić se s mentorom Lukom Pavlekovićem i korepetitoricom Sanjom Vazdar natjecala u I. kategoriji, disciplina bisernica gdje je osvojila 2. nagradu s 88,33 boda. Lana Prišć se s mentorom i korepetitorom Deanom Koprijem natjecala u III. kategoriji, disciplina bisernica. U toj je disciplini Lana ostvarila 91,33 boda i osvojila je 1. nagradu.

Ovim putem čestitamo učenicama OGŠ Kontesa Dora i njihovim učiteljima što uvijek i iznova čine svoju školu ponosnom!

Izvor: OGŠ “Kontesa Dora” Našice

 

06/03/2021

Na 59.hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa koje je održano u Novskoj od 4. do 6. ožujka, učenica Glazbene škole Kontesa Dora Našice Nuo Cheng i njena profesorica Darija Vlajnić ponovo su osvojile izvrstan rezultat na regionalnom natjecanju.

Nuo se takmičila u I. kategoriji sa još 19 mladih pijanista i po odluci renomiranih profesora u žiriju osvojila PRVU nagradu i 1. mjesto sa 98,20 bodova, te se tako plasirala na Državno natjecanje koje će se održati u Zagrebu krajem mjeseca ožujka.

05/03/2021

Povodom obilježavanja 98. godišnjice smrti prve hrvatske skladateljice Dore Pejačević i u sklopu 27. Memorijala Dore Pejačević, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća održana je komemoracija na Dorinom grobu. Djelatnici Osnovne glazbene škole Kontesa Dora, djelatnice Zavičajnog muzeja Našice, predstavnice Udruge za hrvatsku povjesnicu Našice, predstavnice ogranka Matice Hrvatske Našice, djelatnice Osnovne škole Dore Pejačević i predstavnici Grada Našica, položili su vijence, upalili svijeće te uz prigodnu molitvu odali počast “našičkoj princezi”. Osnovna glazbena škola pripremila je prigodan program.

Na 98. obljetnicu smrti okupili smo se na grobu prve hrvatske skladateljice, naše Dore. Kao Glazbena škola skromno smo sudjelovali u programu u kojem je violinistica Martina Zbiljski odsvirala Dorinu Kanconetu, a Kristina Brkić je izrecitirala stihove posvećene Dori Pejačević. Napomenula bih da se redovito okupljamo na Dorine obljetnice te na ovaj način želimo podsjetiti naše građane na Dorin život i uspjehe koja se, kako kod nas, a i tako u cijelom svijetu cijeni i izvodi.” – izjavila je ravnateljica Osnovne glazbene škole Kontesa Dora Marina Kopri.

Kustosica Zavičajnog muzeja Našice Lucija Brajdić, rekla je nekoliko prigodnih riječi o Dori Pejačević. „Na današnji dan preminula je prva hrvatska moderna skladateljica i najpoznatija članica obitelji Pejačević – grofica Dora. Vidljivog talenta, u dobi od 12 godina skladala je prva djela, a već nakon 14-te godine ozbiljno se bavila glazbom. Dorina umjetnička ostavština obuhvaća opus od 58 skladbi koja se izvode diljem svijeta. U znak sjećanja na Doru, njeno ime nose našička osnovna i glazbena škola, Tamburaško društvo i jedna našička ulica. Promocijom Dorina imena i djela, Našičani iskazuju poštovanje i divljenje „našičkoj princezi”. Tako i danas, dolaskom na njezino vječno počivalište, obilježavamo 98. godišnjicu njezina preranog odlaska.” – izjavila je Lucija Brajdić.

Gradonačelnik Josip Miletić uputio je zahvale svima koji čine i pomažu da se djelo i lik Dore Pejačević nikad ne zaboravi. „Danas smo se prisjetili naše prve hrvatske skladateljice. Zahvaljujem se Osnovnoj glazbenoj Školi Kontesa Dora na organizaciji ovog događaja i svima koji su došli danas na Dorin grob kako bi joj odali počast. Osobno kao gradonačelnik te u ime Grada Našica želim zahvaliti svima onima koji pomažu da se djelo i lik Dore Pejačević nikad ne zaboravi, a isto tako da njezine skladbe trajno žive putem Osnovne glazbene škole.” – izjavio je gradonačelnik Miletić.

01/03/2021

Započelo je 59. hrvatsko natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa na kojem se natječu i učenici Osnovne glazbene škole Kontesa Dora. U II. kategoriji solo bisernica uz pratnju glasovira natjecala se učenica 4. razreda Lana Prišć te uz mentora profesora Deana Koprija koji je ujedno bio pratnja na glasoviru osvojila je 1. nagradu. Ovaj iskusni dvojac iza sebe ima brojna uspješna natjecanja kao i nagrade, ali uvijek je izlazak iz okvira učionice novi izazov, novo gradivo, nova motivacija i uvijek veliki rad, navode iz škole.

U I. kategoriji bisernica uz pratnju glasovira natjecala se učenica 2. razreda Lorna Benić kojoj je ovo prvo natjecanje te je osvojila 2. nagradu. Mentor joj je profesor Luka Pavleković, a korepetitor Josip Blažević. Tamburaški orkestar i dirigent profesor Dean Kopri osvojili su 1. nagradu i pravo odlaska na državno natjecanje.

Foto: ustupljene fotografije

26/02/2021

Sutra započinje 59. hrvatsko natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa na kojem se natječu i učenici Osnovne glazbene škole Kontesa Dora. U Glazbenoj školi Slavonski Brod u I. kategoriji bisernica uz pratnju glasovira natječe se učenica 2. razreda naše glazbene škole Lorna Benić kojoj je ovo prvo natjecanje. Mentor joj je profesor Luka Pavleković. Na glasoviru je prati Josip Blažević.

U II. kategoriji bisernica uz pratnju glasovira natječe se učenica 4. razreda Lana Prišć. Mentor joj je profesor Dean Kopri koji je ujedno i prati na glasoviru. Ovaj iskusni dvojac iza sebe ima brojna uspješna natjecanja kao i nagrade, ali uvijek je izlazak iz okvira učionice novi izazov, novo gradivo, nova motivacija i uvijek veliki rad. U nedjelju, 28. veljače natječe se Tamburaški orkestar. Dirigent je prof. Dean Kopri.

Ukupno 20 učenika, članova orkestra (od 3. do 6. razreda škole) pripremilo je natjecateljski program od dvije skladbe. U drugoj skladbi solistica na glasoviru je učenica 5. razreda Ema Korbar koju je pripremila profesorica Sanja Vazdar. Ocjenjivački sud će ih preslušati u novim prostorima gdje se preselila škola zbog renoviranja dvorca. U Glazbenoj školi Novska 5. ožujka u disciplini glasovir u I. kategoriji sudjelovat će solistica, učenica 4. razreda Nuo Cheng. Nuo i njena profesorica Darija Vlajnić već su iskusne i uspješne u natjecanjima i uživo i online.

Svake se druge godine za pojedine discipline odvija natjecanje. Ove godine na redu su discipline: solfeggio, pjevanje, orgulje, glasovir, gitara, bisernica, brač, mandolina, orkestri, klasični balet i suvremeni ples. Županijsko natjecanje je podijeljeno na regiju sjever i regiju jug. Glazbene škole i gradovi domaćini natjecanja su: Slavonski Brod, Velika Gorica, Zagreb, Novska, Karlovac, Zadar, Makarska, a ocjenjivački sud za orkestre obilazi prijavljene škole. Kao i do sada organizatori regionalnog i državnog natjecanja su Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga (HDGPP), Agencija za odgoj i obrazovanje (AZOO) i Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO). Za člana ocjenjivačkog suda u disciplini solo tambure (bisernica/brač) uz pratnju glasovira pozvan je dugogodišnji suradnik HDGPP-a profesor Daniel Kopri, djelatnik OGŠ Kontesa Dora iz Našica.

Foto: ustupljene fotografije

25/02/2021

Učenici Osnovne glazbene škole Kontesa Dora ovih se dana intenzivno pripremaju za međunarodno online natjecanje u Sloveniji pod nazivom” Glazbena čipka iz Idrije”. Ovo međunarodno natjecanje organizira Kulturno umjetničko društvo Glazbene Muse iz Idrije u Sloveniji.  Učenica 4. razreda Nuo Cheng se natječe u 2. kategoriji discipline klavir solo, a njezina je profesorica Darija Vlajnić. Učenik 2. razreda Fran Zavada sudjeluje u disciplini klavir solo, a kao mladi klavirist (rođen 2012. godine) u pretkategoriji. Njegova profesorica je Sanja Vazdar.

Natjecanju se odazvao i TRIO glazbene škole koji se natječe u disciplini komorne skupine-4. kategorija: Lana Prišć – bisernica (5. razred), Filip Jurić – brač (4. razred) i Lejla Ćatić – klavir (3. razred) koji je pripremila profesorica Sanja Vazdar. Tamburaši su u klasi profesora Deana i Daniela Koprija. Učenici harmonike Matej Buljan (2. razred) i Gabriel Bračko (6. razred) sudjelovat će na online natjecanju mladih harmonikaša.

Ovih su se dana učenici Matej i Gabriel intenzivno pripremali i snimili video uradak pod vodstvom svog profesora harmonike Novice Todića. Zbog pandemije koronavirusa, natjecanje će se održati online 27. i 28. veljače 2021. u disciplinama: klavir solo, klavirski duo, gitara, flauta, harmonika, violina, viola, violončelo i komorni sastavi.

Foto: ustupljene fotografije

23/12/2020

Desetogodišnja Nuo Cheng, učenica 4. razreda OGŠ Kontesa Dora Našice pod mentorstvom prof. Darije Vlajnić ovu godinu završava sa još jednim lijepim uspjehom. Na 2. međunarodnom pijanističkom natjecanju online Pianofest Bitola 2020. (Makedonija) osvojila je 1. nagradu sa 99/100 bodova u svojoj kategoriji.

U prvoj kategoriji sudjelovalo je 42 mladih pijanista iz: Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Bugarske, Italije, Njemačke, USA, Crne Gore… Zbog koronavirusa međunarodno natjecanje održano je online, a rok za prijavu kandidata i slanje odabranih kompozicija bilo je do 10. prosinca 2020. Nuo je za ovo natjecanje pripremila tri kompozicije: A. Loeschhorn: Etida op.136 br.7, A. Copland: The Cat and the Mouse i D. Kabalevsky: Sonatina op.13 br.1, III stavak – Presto.Stručni ocjenjivački sud činili su: Danica Stojanova (Makedonija), Petar Mladenović (Srbija), Margarita Vujović (Srbija / Rusija) i Milica Skari (Makedonija).

16/12/2020

Učenica 4. razreda Osnovne glazbene škole “Kontesa Dora” Našice, Nuo Cheng ponovo je osvojila izvrstan rezultat na međunarodnom natjecanju „Danubia talents“ online 2020. u Budimpešti (Mađarska), osvojivši 1. nagradu s najviše osvojenih bodova 97/100 u svojoj kategoriji (A kategorija). Kategorija je bila iznimno teška, jer se prijavilo i sudjelovalo 54 mladih klavirista iz 16 zemalja: Turske, Njemačke, Austrije, Kine, Japana, Nizozemske, Švicarske, Tajlanda, Poljske, Bugarske, Albanije, Rumunjske, Mađarske, Italije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Makedonije.

Stručni ocjenjivački sud za sve kategorije u disciplini klavir bio je: Thomas Kreuzberger, Julianna Kiss, Rintaro Akamatsu i Elena Bagrova. Zbog COVIDA-19 V. Internacional Music Competition / V. Međunarodno glazbeno natjecanje „Danubia talents“ održano je online, a rok za prijavu kandidata i slanje odabranih kompozicija bio je do 20. studenog 2020. Za ovo natjecanje Nuo se pripremala sa svojom prof. Darijom Vlajnić, koja je odabrala za natjecanje tri kompozicije: F. Burgmuller: Etidu op.109 Velocity, B. Bjelinski: Bagatelu i A. Copland: The Cat and the Mouse.