19/04/2019

Smotra violinista u Slatini

U srijedu 17. travnja 2019. na VIII. Međužupanijskoj smotri mladih violinista i violista u Slatini nastupilo je četvero učenika violine OGŠ Kontesa Dora. U A kategoriji predstavile su se učenice Jelena Bijuklić (1. razred) i Mia Žajlik (2. razred). Inga Marinković (4. razred) nastupila je u B kategoriji, a Jakov Drozdek (6 .razred) u C kategoriji. Korepetitor učenicima bio je Miroslav Majić, a mentorica Višnja Sekula.

Na smotri su sudjelovali učenici glazbenih škola iz Osijeka, Vinkovaca, Virovitice, Našica, Daruvara, Belog Manastira, Pakraca, Đakova i Koprivnice.

VEZANI TEKSTOVI
17/04/2019

Učenica OGŠ Kontesa Dora Iva Hlavati (flauta) je na Međunarodnom natjecanju puhača Woodwind & Brass u Varaždinu osvojila II. nagradu s 90 bodova. Svirala je u B kategoriji uz još 50 učenika flaute. Iva je izvela slijedeće skladbe – J. A. Hasse: Tambourin, L. Moyse: Sarabanda, E. Cossetto: 4 Bagatelle za flautu i glasovir, Bagatella No. 4. Učenicu je na glasoviru pratila profesorica Darija Vlajnić. Mentorica učenice Ive je profesorica Ivana Sklepić.

Glazbena škola u Varaždinu ove godine organizira 4. međunarodno natjecanje puhača – Varaždin Woodwind & Brass. Gotovo 600 mladih puhača iz 9 zemalja svijeta od Italije do Njemačke okupit će se u Glazbenoj školi u Varaždinu. Do 17. travnja mladi će se puhači predstavljati članovima žirija koji sačinjavaju vrhunski glazbeni pedagozi. Mnogobrojni je žiri sastavljen od vrhunskih glazbenika iz Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Mađarske, Luksemburga, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Ukrajine i Španjolske.

Varaždin Woodwind & Brass je natjecanje namijenjeno učenicima i studentima kategorije od A do F, dok je Varaždin Woodwind & Brass Grand Prix natjecanje koje je namijenjeno umjetnicima od 15 do 35 godina starosti. Natjecanje se provodi u disciplinama: tuba, trombon, klarinet, saksofon, oboa, fagot, truba, rog, eufonij i flauta. Iznimno velik broj kandidata samo je dodatna potvrda prestiža ovog natjecanja koje mladim i talentiranim puhačima može poslužiti kao „odskočna daska“ u daljnjoj karijeri.

VEZANI TEKSTOVI
16/04/2019

Na netom završenom 57. državnom, hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa, tamburaški orkestar OGŠ Kontesa Dora iz Našica pobijedio je u prvoj kategoriji s 98,26 bodova. Dirigent osnovnoškolskom uzrastu učenika po prvi put je bio profesor Dean Kopri, u hrvatskim glazbenim krugovima prepoznatljiv po svom kreativnom doprinosu pedagoškoj teoriji i praksi.

Natjecanje se održalo na Muzičkoj akademiji Zagreb 13. travnja. U istoj kategoriji u disciplini Orkestri s našičanima su se natjecala još dva orkestra iz Zagreba: gudački orkestar GŠ Blagoje Berse i puhački orkestar GŠ Pavla Markovca.

Tako je prošli tjedan odjel tambure našičke glazbene škole, koji ove godine obilježava tridesetu godišnjicu svog utemeljenja, bogatiji za tri odličja: drugom nagradom učenice Mihaele Suk u disciplini solo brač, pobjedom učenice Lane Prišć u disciplini solo bisernica i pobjedom tamburaškog orkestra.

Ovaj tamburaški orkestar glazbene škole Kontesa Dora bio je jedini predstavnik tambura i jedini orkestar iz Slavonije, a natjecao se uz gudačke i puhačke orkestre. 57. natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa održalo se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje te Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga.

VEZANI TEKSTOVI
11/04/2019

Bez obzira što nije dodijeljena prva nagrada u njenoj kategoriji, Lana Prišć je po poretku državna prvakinja na 57. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa s osvojenih 97,88 bodova. U svojoj I. kategoriji u disciplini Solo bisernica uz pratnju glasovira, učenica Lana Prišć natjecala se jučer, 10. travnja 2019. na Muzičkoj akademiji Zagreb. Osvojila je 2. nagradu s 97,88 bodova. Njezin mentor, profesor Dean Kopri, ujedno ju je prati na glasoviru.

Učenica je izvela tri skladbe, napamet, od kojih je jedna bila zadana. Lanin program trajao je 7 minuta. Prva nagrada nije dodijeljena, a ona se boduje od 98,00 do 100 bodova.

57. hrvatsko natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa održava se na Muzičkoj akademiji Zagreb od 5. do 13. travnja 2019. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje te Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga.

VEZANI TEKSTOVI
04/04/2019

Koncert kvarteta saksofona Papandopulo

U Koncertnoj dvorani Osnovne glažbene škole Kontesa Dora Našičani su mogli uživati u jedinstvenom kvartetu saksofona Papandopulo, koji čine Nikola Fabijanić, sopran saksofon, Gordan Tudor, alt saksofon, Goran Jurković, tenor saksofon i Tomislav Žužak bariton saksofon.

Koncert raznolikih skladbi od najstarije nastale negdje sredinom 30-ih godina prošlog stoljeća do suvremenih u Našice je uz potporu Ministarstva kulture RH dovela OGŠ Kontesa Dora.

Domaća publika bila je, kako su istaknuli glazbenici, među prvima koja je čula njihovu najnoviju skladbu koja je premijerno izvedena prije dva tjedna u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Skladbu je za ovaj Kvartet pod jedinstvenim nazivom Papandopulijada napisao za njih poznati hrvatski skladatelj Tomislav Uhlik.

„U ovom sastavu sviramo od 2008. godine i od tada smo snimili tri nosača zvuka, a u procesu je i snimanje četvrtog. Osim naših projekata s nastupima bavimo se i pedagoškim radom pa tako radimo zajednički seminar u Jastrebarskom koji se održava već 12. godinu za redom. Djeca su za saksofon zainteresirana u jednoj dobroj mjeri, a to nam potvrđuju i kolege u školama u kojima saksofona nema, ali i oni koji podučavaju saksofon. Mi u ovoj formaciji sviramo ono što se zove klasična glazba, sviramo stara razdoblja baroka i klasike, ali nekako uvijek završimo s izvođenjem nove glazbe, aktualnih skladbi, kompozitora koji pišu za nas. Onda se naravno tu nađe mnoštvo stilova, jer to prepuštamo skladateljima da se oni izraze kako žele.” – rekao je o Kvartetu jedan od članova Tomislav Žužak.

Kao što je i Tomislav istaknuo, osobitu važnost Kvartet pridodaje promicanju suvremene glazbe, osobito djela mladih hrvatskih i inozemnih autora a surađuju s mnogobrojnim glazbenicima. Osim zajedničkog seminara u Jastrebarskom ovi se glazbenici pedagoškim radom bave i na glazbenim akademijama u Zagrebu, Splitu, Sarajevu i Novom Sadu, na glazbenim školama u Zagrebu i Samoboru, a djeluju i kao mentori – predavači na majstorskim radionicama u Hrvatskoj i inozemstvu.

„Večeras nastupaju četiri mlada saksofonista koji se bave i pedagoškim radom, oni su i naši diplomirani glazbenici na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Počašćeni smo što su izabrali doći upravo u Našice i ovdje nastupiti uz potporu Ministarstva kulture.” – nadodala je s ponosom na još jedan koncert vrsnih skladatelja ravnateljica OGŠ Kontesa Dora Marina Kopri.

VEZANI TEKSTOVI
29/03/2019

Uspjesi OGŠ „Kontesa Dora” na Međunarodnom natjecanju Sonus op.5

U Križevcima, na Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Sonus opus 5, naši su se učenici uspješno predstavili u dvije discipline: solo glasovir i solo bisernica uz pratnju glasovira. Natjecanje se održalo 27. ožujka 2019. u Glazbenoj školi Alberta Štrige.

Ocjenjivački sud je dodijelio bodove:

• Nuo Cheng, u disciplini glasovir, osvojila je 1. nagradu s 94.75 bodova, što je 4.mjesto u njenoj I.kategoriji. Mentorica učenici je profesorica Darija Vlajnić.

• Toni Tomljanović, u disciplini solo bisernica u III.kategoriji, osvojio je 1. nagradu s 91 bodom. Mentor učeniku je profesor Luka Pavleković.

• Josip Štefančić, u disciplini solo bisernica u II.kategoriji, osvojio je 2. nagradu s 87,33 boda. Mentor učeniku je profesor Matija Medverec.

• Luka Nađ, u disciplini solo bisernica u III.kategoriji, osvojio je 2. nagradu s 81 bodom. Mentor učeniku je profesor Luka Pavleković.

Učenike koji su svirali na bisernici pratio je na glasoviru profesor Miroslav Majić.

Čestitamo svim natjecateljima na ovim iznimnim uspjesima!

VEZANI TEKSTOVI
21/03/2019

Natjecanje se održalo u utorak, 19. ožujka 2019. s početkom u 10 sati. Ukupan prijavljeni broj sudionika na 3. školskom instrumentalnom natjecanju “Moje notice i tri točkice”  bio je 54, ali četvero učenika iz opravdanih razloga nije pristupilo natjecanju. Zastupljeno je bilo 9 instrumenata: glasovir, bisernica, brač, gitara, violina, harmonika, flauta, saksofon i klarinet. Natjecali su se prijavljeni učenici od 1. do 6.razreda te su bili podijeljeni u VI. Kategorija.

Prema Pravilniku natjecanja svim sudionicima je uručena Diploma s bodovima i imenom mentora, a mogli su po broju bodova osvojiti 1., 2. i 3.nagradu. Naravno, Zahvalnice su dobili i mentori učenika kao i članovi ocjenjivačkog suda i odbora za provedbu natjecanja, pročelnik te tajnice natjecanja.

Natjecateljima koji su u svojoj kategoriji već osvojili prvo mjesto s najvećim brojem bodova, uručena je i diploma “Zlatna plaketa”. To su pobjednici natjecanja u 6  kategorija:

  1. kategorija: Lada Krajačić, saksofon, nastavnik Ivan Krajačić
  2. kategorija: Nuo Cheng, klavir, nastavnica Darija Vlajnić
  3. kategorija: Lana Prišć, bisernica, Dean Kopri
  4. kategorija: Jelena Mataija, klavir, nastavnica Darija Vlajnić
  5. kategorija: Anja Ergović, klavir, nastavnica Darija Vlajnić
  6. kategorija: Tereza Sabo, klavir, nastavnica Sanja Vazdar

Apsolutna pobjednica natjecanja s najvećim brojem bodova od svih natjecatelja je učenica Lana Prišć (99,43 bodova) profesora Deana Koprija, te joj je uručena “Nagrada Teodora”  i poklon bon Knjižare “Pin” u vrijednosti od 400 kuna.

Po završetku natjecanja, na Svečanoj podjeli diploma od 18.30 sati, za sve prisutne natjecatelje himnu škole ”Omnia vincit amor” (tekst: Kruna Furst Medić, glazba: Daniel Kopri) izveo je Dječji pjevački zbor OGŠ Kontesa Dora uz dirigenta Luku Pavlekovića. Pobjednica natjecanja Lana Prišć izvela je kompoziciju “U šapatu vjetra” uz klavirsku pratnju mentora Deana Koprija.

Natjecatelje je ocjenjivao peteročlani ocjenjivački sud: Kristina Brkić – predsjednica, Dean Kopri, Ivan Krajačić, Darija Vlajnić i Sanja Vazdar.

VEZANI TEKSTOVI
19/03/2019

Koncert „Večer hrvatskih skladatelja”

U srijedu (20. ožujka) u koncertnoj dvorani Osnovne glazbene škole Kontesa Dora održava se koncert pod nazivom „Večer hrvatskih skladatelja”. Glazbenom će dvoranom odzvanjati djela Mateja Meštrovića, Silvija Glojnarića, Dore Pejačević, Alfija Kabilja, Brune Vlaheka, Ante Grgina koja će na klaviru izvoditi Filip Fak, a na klarinetu Mihael Paar. Sve ljubitelje glazbe organizatori očekuju u srijedu u 19 sati!

VEZANI TEKSTOVI
15/03/2019

U Koncertnoj dvorani Osnovne glazbene škole Kontesa Dora održan je zajednički sastanak predstavnika kulturnih i turističkih institucija i društava na temu održavanja „Međunarodne glazbene akademije Dore Pejačević”. Inicijatori ove ideje su Marina i Daniel Kopri uz našičku glazbenu školu a sve s ciljem da se Našice stavi u europsku kulturno-glazbeno-turističku destinaciju, što grad sam po sebi i zaslužuje s obzirom na skladateljski opus Dore Pejačević.

Na sastanku su se okupili Silvija Lučevnjak ispred Zavičajnog muzeja Našice, Silvija Šokić ispred Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice, Hrvoje Šleder ispred HKD Lisinski, Srečko Perković ispred Turističke zajednice Grada Našica te Ivica Derner koji će raditi na restauraciji klavira.

Glazbena akademija odvila bi se od 26. kolovoza do 4. rujna ove godine, odnosno netom prije održavanja festivala Dani slavonske šume. Akademija bi uključivala master-class za klavir i violinu te 5 predavača iz Austrije, Nizozemske ali i poznatih domaćih. Nastupi i predavanja odvijali bi se u prostorima glazbene škole ali i Velikog dvorca Pejačević u prostorima kulturnih institucija.

Prvi sastanak vezan uz ovu manifestaciju Marina Kopri održala je s s Biljanom Urban von de Laar koja je odlučila vrsne glazbenike dovesti u Našice, te predstaviti nagrađivane mlade talente, ali i grad prve hrvatske skladateljice.

“Manifestacija još uvijek ima radni naziv, hoće li to biti Međunarodna glazbena akademija Dora Pejačević ili Ljetna akademija vidjet ćemo uskoro. Ovo je ideja o začetku master-classa za violinu i klavir, ovim pozivamo u naš grad vrhunske umjetnike iz cijeloga svijeta s tim da bi glavni organizator bila Biljana Urban i ja, te Daniel Kopri i djelatnici OGŠ. Osim Biljane Urban u Našicama bi nastupili umjetnici iz svih strana svijeta, ali i naša susjeda profesorica Eva Huhn iz Osijeka.

Za grad, to je definitivno turistička ponuda, zašto naši gosti ne bi odmarali u našem perivoju, ali i široj regiji i uživali u proizvodima lokalnim opg-ovima. Druga točka ovog sastanka je restauracija klavira Steinway koji ima poseban zvuk i u njega se isplati ulagati. Sve to košta i to više stotina tisuća kuna, a gospodin Derner će sve to napraviti bez naknade. On je naš vjerni suradnik, kojem ćemo ipak nešto sredstava dati jer rad je ipak rad. Dakako i u stalnoj smo potrazi za donatorima za cjelokupan naš rad. “- rekla je ravnateljica OGŠ Marina Kopri.

VEZANI TEKSTOVI
08/03/2019

Jedini tamburaški orkestar na državnoj razini

Nakon izvedbi svih natjecatelja na regionalnom 57. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa rezultati za Osnovnu glazbenu školu Kontesa Dora su izvrsni. U okrilju Ministarstva znanosti obrazovanja, te Agencije za odgoj i obrazovanje i organizatora Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga, polaznici odjela tambure ponovno su zablistali najvišim sjajem.

Osim solista, Lane Prišć koja je u I. kategoriji, u disciplini solo bisernica uz pranju glasovira, nagrađena prvom nagradom, čiji je mentor i korepetitor bio Dean Kopri, Toni Tomljanović u III. kategoriji uz mentora Luke Pavlekovića, osvojio drugu nagradu, zablistali su i članovi Tamburaškog orkestra. Time je, našički orkestar ostao jedini predstavnik koji će za mjesec dana na Muzičkoj akademiji u Zagrebu braniti čast hrvatskog nacionalnog glazbala – tambure u srazu s gudačkim i puhačkim orkestrima.

Dirigent orkestra Dean Kopri u natjecateljski program uvrstio je i svoju autorsku skladbu „Tamburaške varijacije“ koja je na pretposljednjem Međunarodnom festivalu umjetničke tamburaške glazbe Osijek proglašena najboljom praizvedbom. Iz škole se nadaju da će ovako dobri rezultati, pridati veću pažnju uređenju njihovih prostorija koje se nalaze u pomalo derutnom prostoru Malog dvorca Pejačević.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print