08/07/2019

Našički tamburaški orkestar nastupio u Beču i Šopronu

U Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču u sklopu proslave Dana državnosti održao se koncert za veliki broj predstavnika hrvatskih i gradišćansko – hrvatskih udruga i njihovih austrijskih prijatelja. Proslavu su uveličali izvanredni mladi tamburaši Osnovne glazbene škole Kontesa Dora i Tamburaškog društva „Dora Pejačević“ iz Našica, uz soliste i sigurno dirigentsko vodstvo ravnateljice glazbene škole Marine Kopri i Deana Koprija.

Nakon himne u izvedbi sopranistice Josipe Bainac i prigodnog obraćanja veleposlanice dr. sc. Vesne Cvjetković, nastavljen je prigodan program skladbi klasične glazbe, domoljubne i zabavne glazbe. Svi solisti – učenik i violinist Jakov Drozdek, sopranistica Josipa Bainac, klarinetist profesor Ivan Krajačić, vokalna solistica profesorica Kristina Brkić, violinisti Ivana Duvnjak i Kiril Naumov – dobili su veliki pljesak i posebne pohvale. Nakon raznovrsnog i bogatog glazbenog programa, ugodnoj atmosferi prijema doprinijela je i ponuda hrvatskih specijaliteta.

U nedjelju, 30. lipnja, tamburaški je orkestar nastupio na 18. Hrvatskim danima u Šopronu na kojima našičani gostuju već godinama i uvijek su lijepo primljeni. Koncert se održao u lijepoj dvorani Kulturnog i konferencijskog centra “Ferenc Liszt” u Šopronu. Uz sve obveze voditelji su uspjeti učenicima pokazati ljepote dvaju gradova europskih srca kulture. 

VEZANI TEKSTOVI
30/06/2019

Ove školske godine primio je Oskara kao dirigent za prvu nagradu i prvo mjesto u poretku s tamburaškim orkestrom. Uz profesora Deana Koprija u Zagreb su otputovale i učenice Mihaela Suk i Lana Prišć, članice nagrađenog tamburaškog orkestra. One su bile uspješne i na solističkim natjecanjima te u komornim sastavima na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima. Odjel tambura je najnagrađivaniji odjel glazbene škole.

VEZANI TEKSTOVI
29/06/2019

Tamburaški orkestar nastupa u Beču i Šopronu

Iako je nastavna školska godina završila, trideset vrijednih članova tamburaškog orkestra Osnovne glazbene škole Kontesa Dora i Tamburaškog društva “Dora Pejačević” Našice, neumorno u večernjim satima uvježbava program za dva predstojeća koncerta. Vokalni i instrumentalni solisti su profesori glazbene škole koji uvijek daju svoj dodatni napor kako bi se Škola, Grad i Lijepa naša predstavili i na međunarodnoj sceni.

U programu sudjeluju i osječki violinisti, članovi HNK u Osijeku. Prvi je koncert u Beču u Veleposlanstvu RH danas, 29. lipnja. Prigoda je koncerta proslava Dana državnosti. U nedjelju je koncert na XVIII. Hrvatskim danima u Šopronu na kojima našičani gostuju već godinama i uvijek su lijepo primljeni. Voditelji se nadaju kako će uspjeti uz sve obveze učenicima pokazati ljepote dvaju gradova europskih srca kulture.

 

VEZANI TEKSTOVI
15/06/2019

VEZANI TEKSTOVI
06/06/2019

Našičkim tamburašima šest nagrada

Učenici i profesori Osnovne glazbene škole “Kontesa Dora” iz Našica, nakon devet mjeseci uzastopnoga i vrijednoga rada, mogu s velikim ponosom i zadovoljstvom privesti kraju i ovu školsku godinu i zbrojiti nagrade koje su osvojene na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima. Predstavili su rad svoje škole i na smotrama, susretima i danima škola u raznim gradovima i županijama. Učenici Odjela tambure i tamburaškoga orkestara priveli su kraju plan i program natjecanja u školskoj godini, ali ne i plan koncerata. Tako ih još čeka nastup za Dan grada Našica te gostovanje u Beču i Šopronu u lipnju.

U fokusu im je bilo posljednjih nekoliko tjedana (a ovih dana veliko slavlje) domaćinstvo druge večeri 42. Međunarodnoga festivala umjetničke tamburaške glazbe (MFUTG) u organizaciji Hrvatskoga tamburaškoga saveza u Osijeku. Nakon prebrojenih glasova stručnoga žirija, našički su tamburaši i voditelji po tko zna koji put oduševili, i to dobivši ukupno šest nagrada. Tamburaški orkestar OGŠ “Kontesa Dora” i Tamburaško društvo “Dora Pejačević” Našice nastupili su na festivalu u A1 kategoriji – mlađi tamburaški orkestar pod dirigentskom palicom profesora Deana Koprija te osvojili zlatnu plaketu Tambura Paje Kolarića.

Kao orkestar s najviše osvojenih bodova dobili su nagradu – bisernicu specijal Glazbarske radnje Žmegač iz Varaždina koja je uručena dirigentu Deanu te još dvije zlatne plakete: Tambura Paje Kolarića – s najvećom pohvalom za najviše osvojenih bodova te zlatnu plaketu Tambura Paje Kolarića – s velikom pohvalom orkestru s najviše osvojenih bodova u kategoriji tamburaških orkestara 42. MFUTG-a. Također, nagrada za jednoga od triju najuspješnijih autora praizvedbi 42. izdanja festivala dodijeljena je skladatelju Danielu Kopriju, pročelniku i učitelju odjela tambure u glazbenoj školi za skladbu – praizvedbu “Dijete sa zvijezda”.

Najistančanija je možda nagrada za najbolje interpretiranu instrumentalnu skladbu Tamburaškom orkestru OGŠ “Kontesa Dora” i Tamburaškom društvu “Dora Pejačević” Našice zbog čega su dobili plaketu Zlatna izvedba 42. MFUTG-a za izvedbu skladbe Dijete sa zvijezda.

VEZANI TEKSTOVI
02/06/2019

U koncertnoj dvorani Osnovne glazbene škole Kontesa Dora održana je druga večer 42. Međunarodnog festivala umjetničke tamburaške glazbe. Prva večer festivala održala se u Osijeku, jučer u Vukovaru, a završna večer se održava u Đakovu, gdje će biti proglašeni najbolji orkestri, jer festival je i dalje zadržao natjecateljsku notu.

U Našicama su nastupili Tamburaški orkestar OGŠ “Kontesa Dora” i Tamburaškog društva “Dora Pejačević” te gosti Tamburaški sastav KUD-a “Seljačka sloga” Greda Sunjska, Tamburaški orkestar KUD-a “Toplice” Varaždinske toplice, Tamburaški orkestar Glazbene škole Josipa Runjanina iz Vinkovaca, a u revijalnom dijelu programa tamburaški orkestri Glazbene škole Franje Kuhača iz Osijeka i Glazbene škole Alberta Štrige iz Križevaca. Naši su glazbenjaci pod ravnanjem Deana Koprija sa skladbom Daniela Koprija – “Dijete sa zvijezda”, sa skladbom Adalberta Markovića – “Ćaskanje za dvije violine i tamburaški orkestar” te sa skladbom Deana Koprija – “Tamburaške varijacije” oduševili publiku.

U nastupu dodatnu notu dao je i dvojac na violini Petra Sušić i Tin Reba. Prije početka koncerata publici se obrati predsjednik Tamburaškog saveza Krešimir Račić koji je istaknuo trud i rad glazbene obitelji Kopri ovdje u Našicama pa ravnateljici škole Marini Kopri udijelio poklon zahvale.

“Dojmovi sa prve večeri festivala su još svježi no zadovoljni smo. Na večeri u Našicama očekujemo jako kvalitetne glazbenike, te im se zahvaljujem na sudjelovanju, uz Grad Našice koji je omogućio ovaj festival te OGŠ Kontesa Dora koja je spremno preuzela ulogu domaćina.” – rekao je Račić te dodao da se nekada festival održavao i izvan granice RH, a ove godine, kaže idu u gradove izvorišta tamburaštva. – Našički kraj je vrelo potencijala za glazbu, stoga se ne brinem za budućnost tambure na ovom području. – zaključio je i pohvalio koncertnu dvoranu kao jednu od najakustičnijih u regiji.

“Djeca su se borila, bili su i duhom i mozgom na pozornici. Ovo što mi radimo, za to je potreban stvarno veliki trud, i veliki rad. Ovo nije čista matematika nego stvar ukusa i žirija no očekujemo najbolje rezultate.” – rekao je Dean Kopri dirigent koji je našički orkestar na ovom festivalu vodio po prvi puta, a pripremao ih je od polugodišta. Dean je već uhodani dionik festivala tako je već jednom nastupao kao dirigent ali Tamburaškom društvu Pajo Kolarić, a njegova prošlogodišnja kompozicija dobila je prvu nagradu za najbolju praizvedbu i za najbolju kompoziciju.

VEZANI TEKSTOVI
30/05/2019

 

VEZANI TEKSTOVI
28/05/2019

U posjeti Osnovne glazbene škole i njihovih djelatnika bili su Tihomir Ranogajec i Matko Brekalo članovi Organizacijskog odbora 42. Međunarodnog festivala umjetničke tamburaške glazbe, čija će se druga večer održati u Koncertnoj dvorani OGŠ Kontesa Dora. Ovogodišnje izdanje festivala započinje 30. i traje do 2. lipnja, a svaki dan se održava u nekom novom mjestu. Tako je petak, 31. svibnja rezerviran za Našice, a program započinje u 19 sati.

Nakon više od 10 godina održavanja festivala isključivo u gradu Osijeku, prije dvije godine uvedena je novina, odnosno održavanje festivala i u drugim gradovima. „Počeli smo se širiti po drugim gradovima, a završna večer ovogodišnjeg festivala bit će u Đakovu. Ovim promjenama izašli smo čak i izvan naše županije, Osječko – baranjske.” – rekao je Tihomir Ranogajec te dodao da je glavni razlog ove odluke želja orkestrima koji dolaze pokazati i druge gradove u Slavoniji. Dobro paze i na to da orkestri svake godine nastupe u drugom gradu kako bi na taj način pobliže upoznali Slavoniju, ali i otkrili njena bogatstva, materijalna i nematerijalna.

Ovogodišnji festival okupit će više od 700 mladih glazbenika, nešto manje od rekordnog, obljetničkog, 40. festivala kada je nastupilo čak 28 orkestara. „Nemamo toliko problema oko odaziva orkestara koliko sa odazivom publike. „- istaknuo je Matko Brekalo uz nadanja da će se uz predan rad ovaj festival profilirati u brand, kako u Osijeku tako i u drugim gradovima. Sve je to rezultat nekih novih odluka i vizija, jer nakon smjene generacija, na red su došli mlađi organizatori koji više ulažu u modernizaciju i digitalizaciju. Tako je novina i snimanje svih nastupa, a uradci će biti dostupni i nakon festivala. Također festival je i mijenjao ime, pa sada nosi dodatne epitete, poput međunarodni i umjetnički, jer se sve bazira na umjetničkim izričaju, no oduvijek su se na njemu izvodile praizvedbe. Noviteti su uglavnom vidljivi u dodavanju novih kategorija, a za sljedeću godinu promišljaju i solističkim nastupima tambure.

„Kvaliteta festivala svake godine sve više raste, a to je dodatno potaknuto otvaranjem studija tambure.” – dodao je Brekalo. Domaćinstvo su, kao i mnogobrojne koncerte koje organiziraju, objeručke prihvatili iz OGŠ Kontesa Dora. „Tamburaški orkestri nažalost sve više izumiru, ali to se odnosi na natjecanja na razini države. Pa je ovaj festival izuzetno bitan jer potiče rad tamburaških orkestara i dokazuje da će ipak tamburaška glazba opstati.” – rekao je Daniel Kopri koji se prisjetio da je i on nekad bio predsjednik ovog festivala i to čak dvije godine. Uzastopni je ovo, 26. nastup Tamburaškog orkestra OGŠ Kontesa Dora koji na festivalu sudjeluju od 1993 godine. No, po prvi puta imaju novog dirigenta s kojim se predstavljaju a to je talentirani Dean Kopri. „Nadam se da će održati početni entuzijazam, jer voditi toliki zbor uistinu je teško.” – dodala je ravnateljica škole Marina Kopri.

VEZANI TEKSTOVI
24/05/2019

Učenik Jakov Drozdek je sudjelovao na međunarodnom natjecanju mladih violinista “Franjo Krežma” u Vinkovcima 22. svibnja 2019. U vrlo jakoj petoj starosnoj kategoriji Jakov je osvojio 70.80 bodova i dobio priznanje za sudjelovanje. Svirao je: J. S. Bach – Koncert br.1 u a-molu, BWV 1041, 1. stavak – Allegro te H. Wieniawski: Kuyawiak mazurka. Mentorica učeniku je prof. Višnja Sekula, a korepetitor je bio prof. Miroslav Majić.

VEZANI TEKSTOVI
23/05/2019

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print