11/09/2019

Jučer je bio rođendan naše velike skladateljice Dore Pejačević, koji se tradicionalno obilježava kroz memorijal. Ovogodišnji 25. po redu uključivao je koncert Yoko Hamazaki u Zavičajnom muzeju Našice koja je na Dorinom klaviru odsvirala njena djela. Nakon koncerta svi okupljeni i gosti posjetili su Dorin grob te položili svijeće i cvijeće. Počast našičkoj skladateljici izrazili su gradonačelnik Josip Miletić, predstavnici Osnovne glazbene škole Kontesa Dora, OŠ Dore Pejačević te Zavičajnog muzeja Našice uz goste iz Japana.

Okupljenima se obratila Marina Kopri, ravnateljica OGŠ Kontesa Dora, koja je svima zahvalila na dolasku.

„Danas slavimo Dorin rođendan čije ime nose dvije škole u Našicama, Osnovna škola Dore Pejačević i Osnovna glazbena škola Kontesa Dora. Dorina djela su i svjetska, a tome doprinosi i kontinuirani posjeti naših prijatelja iz Japana. Obilježavanjem Dorina rođendana promoviramo i Našice i Hrvatsku, jer Tomohiro Adachi nakon Našica nastavlja turneju kroz cijelu Hrvatsku.” – rekla je Marina Kopri.

Nekoliko riječi uputio je i gradonačelnik Josip Miletić.

„Pozdravljam sve okupljene, a posebice goste iz dalekog Japana, zbog kojih ćemo na večerašnjem koncertu čuti najljepše skladbe koje je Dora skladala. Kao i cijeli grad uređujemo i okolicu Dorina groba stoga sam uvjeren da će mauzolej obitelji Pejačević uskoro zasjati u novom ruhu, a nakon njega uredit će se i obližnji park.” – rekao je gradonačelnik i svim okupljenima poželio sreću u radu i prenošenju Dorina lika i djela.

Svoju obvezu prema Dori iskazala je i predstavnica Zavičajnog muzeja Našice, Melita Husnjak.

„Veliko mi je zadovoljstvo što smo se okupili na Dorinom grobu na dan njezina rođenja. Zavičajni muzej se i dalje obvezuje da će njegovati i baštiniti tradiciju i život naše prve hrvatske skladateljice Dore Peječvić kao ostavštinu svim nadolazećim naraštajima.” – rekla je Melita Husnjak.

Večer Dorina rođendana proslavljena je uz, sedmi po redu, koncert Tomohira Adachija u Koncertnoj dvorani OGŠ Kontesa Dora.

VEZANI TEKSTOVI
09/09/2019

Poziv na klavirski koncert Tomohiro Adachija

Pijanista Tomohiro Adachi, Japan, sedmi puta za redom će održati besplatni koncert za našičku publiku, sutra, 10. rujna 2019. na Dorin rođendan u koncertnoj dvorani glazbene škole u 19 sati.

VEZANI TEKSTOVI
03/09/2019

Koncert klasične glazbe na terasi dvorca

Na terasi Zavičajnog muzeja Našice sinoć je održan koncert u sklopu Međunarodne glazbene akademije “Dorina ljeta”. Na ovoj zanimljivoj lokaciji okupili su se zaljubljenici u klasičnu glazbu ali i violončelo. Nastupio je okteta violončela i solistice Annette Fischer, Lucija Pejković i Katarina Evetović koji su izveli sedam klasičnih skladbi. Oktet su činili polaznici glazbene akademije koje je uvježbao profesor Branimir Pustičkog.

Na polaznicima je održati još završni koncert, večeras u 19 sati u Koncertnoj dvorani Osnovne glazbene škole „Kontesa Dora” čime će akademija biti i završena.

VEZANI TEKSTOVI
26/08/2019

VEZANI TEKSTOVI
21/08/2019

U ponedjeljak, 26. kolovoza 2019. u 17 sati, otvara se Prva međunarodna ljetna glazbena akademija u Slavoniji “Dora’s Summers”. Akademija je osnovana kao homaž velikoj skladateljici Dori Pejačević, a više o samoj akademiji možete vidjeti na sljedećoj poveznici.

VEZANI TEKSTOVI
08/07/2019

Našički tamburaški orkestar nastupio u Beču i Šopronu

U Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beču u sklopu proslave Dana državnosti održao se koncert za veliki broj predstavnika hrvatskih i gradišćansko – hrvatskih udruga i njihovih austrijskih prijatelja. Proslavu su uveličali izvanredni mladi tamburaši Osnovne glazbene škole Kontesa Dora i Tamburaškog društva „Dora Pejačević“ iz Našica, uz soliste i sigurno dirigentsko vodstvo ravnateljice glazbene škole Marine Kopri i Deana Koprija.

Nakon himne u izvedbi sopranistice Josipe Bainac i prigodnog obraćanja veleposlanice dr. sc. Vesne Cvjetković, nastavljen je prigodan program skladbi klasične glazbe, domoljubne i zabavne glazbe. Svi solisti – učenik i violinist Jakov Drozdek, sopranistica Josipa Bainac, klarinetist profesor Ivan Krajačić, vokalna solistica profesorica Kristina Brkić, violinisti Ivana Duvnjak i Kiril Naumov – dobili su veliki pljesak i posebne pohvale. Nakon raznovrsnog i bogatog glazbenog programa, ugodnoj atmosferi prijema doprinijela je i ponuda hrvatskih specijaliteta.

U nedjelju, 30. lipnja, tamburaški je orkestar nastupio na 18. Hrvatskim danima u Šopronu na kojima našičani gostuju već godinama i uvijek su lijepo primljeni. Koncert se održao u lijepoj dvorani Kulturnog i konferencijskog centra “Ferenc Liszt” u Šopronu. Uz sve obveze voditelji su uspjeti učenicima pokazati ljepote dvaju gradova europskih srca kulture. 

VEZANI TEKSTOVI
30/06/2019

Ove školske godine primio je Oskara kao dirigent za prvu nagradu i prvo mjesto u poretku s tamburaškim orkestrom. Uz profesora Deana Koprija u Zagreb su otputovale i učenice Mihaela Suk i Lana Prišć, članice nagrađenog tamburaškog orkestra. One su bile uspješne i na solističkim natjecanjima te u komornim sastavima na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima. Odjel tambura je najnagrađivaniji odjel glazbene škole.

VEZANI TEKSTOVI
29/06/2019

Tamburaški orkestar nastupa u Beču i Šopronu

Iako je nastavna školska godina završila, trideset vrijednih članova tamburaškog orkestra Osnovne glazbene škole Kontesa Dora i Tamburaškog društva “Dora Pejačević” Našice, neumorno u večernjim satima uvježbava program za dva predstojeća koncerta. Vokalni i instrumentalni solisti su profesori glazbene škole koji uvijek daju svoj dodatni napor kako bi se Škola, Grad i Lijepa naša predstavili i na međunarodnoj sceni.

U programu sudjeluju i osječki violinisti, članovi HNK u Osijeku. Prvi je koncert u Beču u Veleposlanstvu RH danas, 29. lipnja. Prigoda je koncerta proslava Dana državnosti. U nedjelju je koncert na XVIII. Hrvatskim danima u Šopronu na kojima našičani gostuju već godinama i uvijek su lijepo primljeni. Voditelji se nadaju kako će uspjeti uz sve obveze učenicima pokazati ljepote dvaju gradova europskih srca kulture.

 

VEZANI TEKSTOVI
15/06/2019

VEZANI TEKSTOVI
06/06/2019

Našičkim tamburašima šest nagrada

Učenici i profesori Osnovne glazbene škole “Kontesa Dora” iz Našica, nakon devet mjeseci uzastopnoga i vrijednoga rada, mogu s velikim ponosom i zadovoljstvom privesti kraju i ovu školsku godinu i zbrojiti nagrade koje su osvojene na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima. Predstavili su rad svoje škole i na smotrama, susretima i danima škola u raznim gradovima i županijama. Učenici Odjela tambure i tamburaškoga orkestara priveli su kraju plan i program natjecanja u školskoj godini, ali ne i plan koncerata. Tako ih još čeka nastup za Dan grada Našica te gostovanje u Beču i Šopronu u lipnju.

U fokusu im je bilo posljednjih nekoliko tjedana (a ovih dana veliko slavlje) domaćinstvo druge večeri 42. Međunarodnoga festivala umjetničke tamburaške glazbe (MFUTG) u organizaciji Hrvatskoga tamburaškoga saveza u Osijeku. Nakon prebrojenih glasova stručnoga žirija, našički su tamburaši i voditelji po tko zna koji put oduševili, i to dobivši ukupno šest nagrada. Tamburaški orkestar OGŠ “Kontesa Dora” i Tamburaško društvo “Dora Pejačević” Našice nastupili su na festivalu u A1 kategoriji – mlađi tamburaški orkestar pod dirigentskom palicom profesora Deana Koprija te osvojili zlatnu plaketu Tambura Paje Kolarića.

Kao orkestar s najviše osvojenih bodova dobili su nagradu – bisernicu specijal Glazbarske radnje Žmegač iz Varaždina koja je uručena dirigentu Deanu te još dvije zlatne plakete: Tambura Paje Kolarića – s najvećom pohvalom za najviše osvojenih bodova te zlatnu plaketu Tambura Paje Kolarića – s velikom pohvalom orkestru s najviše osvojenih bodova u kategoriji tamburaških orkestara 42. MFUTG-a. Također, nagrada za jednoga od triju najuspješnijih autora praizvedbi 42. izdanja festivala dodijeljena je skladatelju Danielu Kopriju, pročelniku i učitelju odjela tambure u glazbenoj školi za skladbu – praizvedbu “Dijete sa zvijezda”.

Najistančanija je možda nagrada za najbolje interpretiranu instrumentalnu skladbu Tamburaškom orkestru OGŠ “Kontesa Dora” i Tamburaškom društvu “Dora Pejačević” Našice zbog čega su dobili plaketu Zlatna izvedba 42. MFUTG-a za izvedbu skladbe Dijete sa zvijezda.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print