13/11/2019

Na inicijativu Zavičajnog muzeja Našice potpisan je Sporazum o suradnji muzeja i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku s ciljem promicanje keramike i keramici srodnih djelatnosti kroz ostvarenje projekta s radnim nazivom Keramički prsten. Sporazum su potpisale dekanica akademije Helena Sablić Tomić i ravnateljica muzeja Silvija Lučevnjak, a on se prvenstveno temelji na programu Kolonije umjetničke keramike „Hinko Juhn“ u Našicama.

„Ova suradnja neformalno traje već duže vrijeme zahvaljujući djelatnicama akademije Margareti Lekić i Jasminki Najcer Sabljak. U sklopu spomenutog projekta Keramički prsten planira se ostvarenje niza sadržaja koji bi Akademiju za umjetnost i kulturu i Zavičajni muzej Našice, te ovaj dio Slavonije, etablirao kao centar različitih umjetničkih, muzejsko – galerijskih, edukativnih i turističkih sadržaja.” – istaknula je Silvija Lučevnjak. Ova suradnja objema institucijama omogućit će apliciranje na fondove EU, a Akademiji će donijeti otvaranje budućih keramičkih nastavnih baza, kreativnih radionica, te u potencijalnom uređenju izložbenih i radioničkih prostora u Osijeku, Našicama, Podgoraču, Đurđenovcu i Feričancima. „Drago nam je da naša Akademija i njeni sadržaji bivaju prepoznati izvan same institucije i grada Osijeka.” – rekla je Helena Sablić Tomić.

Uz to sudjelovanje Akademije u okviru Kolonije umjetničke keramike omogućit će uključivanje renomiranih keramičara u visokoškolsko obrazovanje budućih umjetnika i likovnih pedagoga. „S vremenom je u fundusu Zavičajnog muzeja Našice prikupljen veliki broj keramičarskih radova unutar djelatnosti Kolonije, pa se u prostoru obnovljenoga podruma Dvorca Pejačević planira izlaganje dijela fundusa keramike, no i dalje veliki dio tih predmeta neće moći biti izložen, potrebno je sagledati nove mogućnosti. One se otvaraju u potencijalnom uređenju izložbenih i radioničkih prostora u mjestima koja su svojom kulturno – povijesnom baštinom vezana uz lončarstvo i keramiku, a to su Feričanci, Đurđenovac i Podgorač.” – dodala je Lučevnjak te istaknula kako bi nastavne baze bile opremljene svom potrebnom opremom za keramičke radionice, tako bi se omogućilo studentima i nastavnicima sudjelovanje u procesu izrade lončarskih / keramičkih predmeta.

VEZANI TEKSTOVI
13/11/2019

Zadnje muzejske priče u sklopu projekta Zlatna dob za nove početke održane su u utorak, a gost je bio Boško Dundović, koji je cijeli svoj životni i radni vijek proveo u Našicama. Velik broj zainteresiranih sugrađana okupio se u Izložbenom salonu Zavičajnog muzeja Našice sa željom da čuje priču ovog aktivnog umirovljenika.

Boško Dundović, najpoznatiji je kao dugogodišnji predsjednik Gradske udruge umirovljenika Našice koja je tijekom njegovih mandata postala najbrojnija udruga u gradu, a o udruzi osim gosta progovorio je i bivši predsjednik i aktualni dopredsjednik udruge Ivan Đurinović. I ovoga puta osim životnih priča sa puno emocija, gost je muzeju darovao Domovnicu iz obiteljskog nasljeđa, te pomagalo za uvijanje kose, takozvani brenšer.

Ravnateljica muzeja Silvija Lučevnjak istaknula je kako su sve dosadašnje radionice pokazale da u našem gradu žive iznimno zanimljivi i vrijedni sugrađani, kojima vrijedi dati prostora da ispričaju svoje priče.

VEZANI TEKSTOVI
09/11/2019

VEZANI TEKSTOVI
08/11/2019

Muzejske priče u organizaciji Zavičajnog muzeja Našice okupljaju istaknute građane Našica, starije životne dobi, kako bi ispričali svoje životne priče. Svi dosadašnji kazivači, kao i Anđela Feger svojim su djelovanjem, uključenošću i radom doprinijeli gradu kakav je danas, svatko u svojoj domeni interesa.

Anđela Feger, istaknula je, da je njeno djetinjstvo bilo uistinu divno, siromašno ali divno, udala se mlada iz velike ljubavi i rodila dvoje djece. Bila je vrlo znatiželjna i željna znanja, pa je kroz život uvijek nešto istraživala. Nakon preseljenja u sami centar grada, nedaleko franjevačkog samostana uključuje se u rad crkve. Uz svakodnevno druženje i rad bila je jedna od članica ustroja Franjevačkog svjetovnog reda.

Puna dvorana HKD Lisinski pozorno je slušala njenu tešku, ispunjenu ljubavlju, životnu priču nešto više od sat vremena. Još jedne, zadnje Muzejske priče u sklopu projekta „Zlatna dob za nove početke” održat će se 13. studenog, u 18 sati u Izložbenom salonu Zavičajnog muzeja Našice, a gost će biti predsjednik Udruge umirovljenika Boško Dundović.

VEZANI TEKSTOVI
06/11/2019

VEZANI TEKSTOVI
02/11/2019

VEZANI TEKSTOVI
01/11/2019

Izazovi razvoja malih gradova aktualna su tema na europskom i svjetskom planu. Mali gradovi važan su element mreže naselja, važni zbog činjenice da u njima živi znatan dio ukupne populacije pojedine regije ili države. Upravo mali gradovi sa svojim funkcijama imaju ključnu ulogu u pružanju mreže društvenih i drugih usluga za okolna ruralna područja te su važan činitelj razvojne stabilnosti i vitalnosti šireg okruženja. Veliki broj malih gradova ujedno su i povijesni gradovi te njihovo povijesno naslijeđe značajno doprinosi lokalnom identitetu.

Unatoč njihovoj maloj veličini, upravo u malim gradovima živi znatan dio stanovnika nekog područja. U urbanom sustavu Hrvatske ističu se upravo mali gradovi. Primjerice, više od polovice svih gradova Hrvatske su gradovi do 5.000 stanovnika, a u naseljima veličine do 5.000 stanovnika živi svaki peti stanovnik Hrvatske.

U Europi mali gradovi suočeni su sa zajedničkim izazovima koji uključuju nedostatak administrativnih kapaciteta kao i nedostatak mogućnosti za laku prilagodbu složenim zahtjevima suvremenog razvoja. To dovodi do smanjenja gospodarskih aktivnosti i uslužnih funkcija, demografskih problema kao i sveopćeg gospodarskog, društvenog i fizičkog opadanja.

Tema održivog razvoja malih gradova specifična je tema koja traži inovativne pristupe. Za male gradove traže se novi modeli urbane obnove koji moraju postići ravnotežu između očuvanja povijesne baštine i održivog socioekonomskog razvoja kako bi se ojačala njihova atraktivnost i konkurentnost, uz očuvanje autentičnosti krhkih lokalnih sredina.

U izlaganju će biti predstavljena iskustva europske udruge ECOVAST (Europsko vijeće za sela i male gradove) koja već desetljećima sustavno upozorava na važnost specifičnih problema malih gradova i njihovu važnu ulogu u urbano – ruralnim vezama. Biti će predstavljeni europski pristupi rješavanju problema malih gradova koji uključuju inovativne pristupe, integrirano planiranje, planerske i ekonomske aspekte urbane obnove, uključivanje lokalnih dionika te projektnu usmjerenost jasnim ciljevima razvoja.

Nikša Božić ovlašteni je arhitekt – urbanist, zaposlen u projektnom uredu APE u Zagrebu gdje je voditelj izrade planova, izvješća i studija iz područja prostornog planiranja i prostornog razvoja s posebnim fokusom na prostorno planiranje u ruralnim sredinama i malim gradovima. Vodio je izradu nekoliko prostorno – planskih dokumenata za Grad Našice. Potpredsjednik je Hrvatske sekcije ECOVAST-a (Europsko vijeće za sela i male gradove), aktivni član Hrvatske mreže za ruralni razvoj (HMRR) te član upravnog odbora međunarodne mreže PREPARE (Partnership for Rural Europe).

VEZANI TEKSTOVI
18/10/2019

Projekt “Zlatna dob za nove početke” nastavlja se još jednom “Muzejskom pričom”, ovoga puta iz života Silvije Cindori. U Izložbenom salonu Zavičajnog muzeja Našice ravnateljica muzeja Silvija Lučevnjak predstavila je svoju gošću kao dugogodišnju predsjednicu Udruge dijabetičara Našice, jednu od osnivačica Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinski”, članicu HKD-a “Lisinski” i svojedobno višestruku darivateljicu krvi.

Kao i dosadašnje priče, i ova je započela lijepim sjećanjima na djetinjstvo, školovanje i život u Našicama što je rezultiralo donacijom ručnih radova nastalih na radionici izrade predmeta od komušine, za fundus muzeja. Silvija Lučevnjak podsjetila je sve prisutne da je do sada držano 6 susreta, a slijede još dva susreta “Muzejske priče” u kojima ćete, kao i do sada, upoznati vrijedne i zanimljive sugrađane. “Muzejske priče” sufinancirane su u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda s ciljem poticanja sudjelovanje osoba starijih od 54 godine u kulturnim i umjetničkim aktivnostima.

VEZANI TEKSTOVI
15/10/2019

VEZANI TEKSTOVI
12/10/2019

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print