23/08/2019

Ispred našičkog dvorca održala se danas druga u nizu radionica pod naslovom „Nosorog opet u Našicama”. Radionica je dio 34. kolonije umjetničke keramike „Hinko Juhn”, a u njoj su sudjelovali najmlađi sugrađani. Voditelj radionice je Ivan Hajek, magistar edukacije likovne kulture, na jučerašnjoj radionici je na metalnu konstrukciju nosoroga, zajedno sa djecom, stavljao slamu, dok su na današnjoj na nju lijepili glinu.

Radionicama je prisustvovala i ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice, Silvija Lučevnjak koja nam je objasnila zašto djeca izrađuju nosoroga.

„Već duži niz godina u okviru Kolonije umjetničke keramike nastojimo održati i po jednu radionicu za naše najmlađe sugrađane, jer smo mišljenja da je muzej mjesto susreta, druženja i zabave za sve generacije. Glina s kojom danas radimo je takav medij da magnetskom snagom privlači najmlađe, jer svi se sjećamo svog djetinjstva kad smo se igrali s blatom, pijeskom i slično. Svake godine na ovim radionicama ponudimo nešto drugačije, a ove godine odabrali smo motiv nosoroga, no ne slučajno.

Naime, uskoro slijedi otvorenje gostujuće izložbe Prirodoslovnog muzeja iz Zagreba posvećene miocenu, jednom od razdoblja iz davne geološke prošlosti zemlje. Izložba će sadržavati i dosta predmeta iz Našica, jer to je razdoblje kada je na ovom području sjeverne Hrvatske bilo slavno Panonsko more.” – rekla je Lučevnjak te dodala da su ti zanimljivi fosilni izlošci na neki način bili poticaj da se zajedno prisjete činjenice da je 70-ih godina na jednom nalazištu pokraj Seone, bio pronađen i fosilni ostatak stepskog nosoroga. Sukladno tome postavili su si za cilj da će ovim radionicama vratiti nosoroga u Našice ispred dvorca Pejačević.

Radionicama je, i danas i jučer, prisustvovao velik broj mališana, a razlog je tome zanimljiva radionica, ali i dobra lokacija. Jer u blizini dvorca nalazi se dječje igralište pa čim djeca vide da se nešto događa odmah prilaze, ističe ravnateljica muzeja. Svi oni koji nisu vidjeli nosoroga, a žele sudjelovati u njegovoj izradi, imaju se prilike priključiti i sutra, na zadnjoj radionici koja se održava od 10 do 12 sati.

VEZANI TEKSTOVI
19/08/2019

VEZANI TEKSTOVI
14/08/2019

U sklopu Kolonije umjetničke keramike “Hinko Juhn” Našice u Izložbenom salonu Zavičajnog muzeja Našice otvorena je izložba radova pod nazivom „Keramika za 54+”. Istoimena radionica održala se prošle godine u sklopu Projekta “Zlatna dob za nove početke” na kojoj su sudjelovali mještani Našica i okolnih sela stariji od 54 godine.

Sve sudionike radionica i sve nazočne na izložbi pozdravila je ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak, te ih upoznala s radovima.

„Izloženi radovi nastali su prošle godine u okviru radionice koja je, ujedno i dio projekta “Zlatna dob za nove početke”, i Kolonije umjetničke keramike “Hinko Juhn”. Sudionici su se okušali u različitim tehnikama, tako je dio izloženih primjeraka rađen rukom, dio kalupima, a dio na lončarskom kolu u suradnji sa članovima Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Općine Podgorač.” – rekla je Silvija Lučevnjak, ujedno i jedna od voditeljica radionica uz Sanju Portnar i Ivana Hajeka. Svi sudionici u organizaciji izložbe ugodno su iznenađeni kvalitetom radova, ali i kreativnošću koju su pokazali građani.

Ravnateljica muzeja najavila je kako izložba ostaje otvorena do kraja kolovoza te pozvala sve sugrađane da razgledaju ove zanimljive radove.

VEZANI TEKSTOVI
01/08/2019

Nakon provedenih kreativnih radionica u sklopu, tradicionalne Kolonije Hinka Juhna, Zavičajni muzej Našice organizira izložbu radova. Izložba će se otvoriti u subotu, 3. kolovoza u 11 sati u Izložbenom salonu muzeja. Izlošci su većinom radovi sudionika projekta „Zlatna dob za nove početke“.

Oni su, uz druge kulturne i umjetničke radionice u sklopu projekta, sudjelovali i na ovoj. Kreativne radove svojih sumještana, možete i pogledati u redovno radno vrijeme muzeja od ponedjeljka do petka od 7 do 14 sati, osim utorka, kada muzej radi od 13 do 19 sati. Subotom, također, možete doći i to od 8 do 13 sati.

VEZANI TEKSTOVI
20/07/2019

U četvrtak je Sazivom kolonije, odnosno radionicom za umjetnike započela 34. kolonija umjetničke keramike „Hinko Juhn”. Održavanje kolonije sufinanciraju Grad Našice, Osječko-baranjska županija i Ministarstvo kulture RH. Na prvoj ovogodišnjoj radionici sudjelovali su umjetnici iz Hrvatske ali i Europe, Sandra Ban i Boris Roce iz Rijeke, Margareta Lekić iz Osijeka, Sanja Portnar iz Našica i Danute Garlavičiene iz Litve. Radionice „Kako obojati i glazirati keramiku“, ovaj puta, otvorenog tipa za sve zainteresirane građane, nastavljene su u petak a iste će se održati i danas od 10 do 12 sati. U petak desetak sudionika upoznalo se načinom bojanja i glaziranja keramike, općenitim nastankom keramike te su zajednički zgotovili neke od radova koji su nastali na prošlogodišnjim radionicama u sklopu navedenog projekta. Subota je rezervirana za pečenje keramike koje će se održati, u isto vrijeme, ispred samog dvorca Pejačević. Vrhunac ove tradicionalne umjetničke atrakcije održat će se u subotu 3. kolovoza, kada će biti otvorena izložba sve nastale keramike, ovogodišnje kolonije ali i radova nastalih prošle godine u sklopu projekta „Zlatna dob za nove početke”. Kako kaže ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice, Silvija Lučevnjak, kolonija se već dugi niz godina održavala u mjesecu kolovozu no ove su je godine odlučili započeti već u srpnju dok će se događaji protezati kroz čitav mjesec kolovoz.

– „Ovogodišnja kolonija na neki je način nastavak onoga što smo radili i prošle godine, jer smo odlučili spojiti, za nas dva vrlo važna programa, tradicionalna kolonija i projekt „Zlatna dob za nove početke”. Stoga smo prošle godine organizirali jednu radionicu za naše sugrađane starije životne dobi, gdje se većina njih prvi puta okušala u mediju keramike i napravila dosta radova. Onda smo odlučili da ti radovi poglaziraju, pobojaju i dovrše u okviru idućega saziva kolonije, odnosno ove manifestacije. Uvijek organiziramo izložbu za dan Domovinske zahvalnosti, a ove ćemo je godine otvoriti nešto ranije. Sad se radi u nešto laganijoj tehnici oslikavanja keramike u engoba bojama, a nešto će se i glazirati. – rekla je ravnateljica te istaknula da će se predmeti nakon izložbe pokloniti autorima.

Više o suradnji umjetnika i Zavičajnog muzeja Našice rekao nam je Boris Roce iz Rijeke, umirovljeni profesor likovnog odgoja i umjetnosti, kojem ovo nije prvo sudjelovanje na koloniji.

– „ Ja sam u Našicama već stari gost i prijatelj, bio sam već na kolonijama već nekih sedam puta, a sada sudjelujemo u projektu „Zlatna dob za nove početke”. Upravo ovakve radionice, prije kretanja, završio sam u Rijeci. Ljudi koji nikad nisu držali glinu u rukama su dosta blokirani i boje se. Misle da ne znaju što rade, a moj je glavni zadatak da ih oslobodim. A kad ih oslobodim onda oni ne staju.” rekao je Roce.

Profesionalna umjetnica iz Litve, Danute Garlavičien, oduševljena je ovom umjetničkom aktivnošću, iako razumije malo hrvatskog komunikacija je teška, no umjetnički jezik, ističe, je svugdje isti jer on je svima razumljiv. Ona inače radi kao profesorica pa voli raditi s ljudima, a posebno joj je drago upoznavati nove ljude.

Kolonija se nastavlja u razdoblju od 22. do 24. kolovoza, od 10 do 12 sati, radionicama za djecu pod nazivom „Nosorog opet u Našicama”. Voditelj radionice bit će Ivan Hajek, magistar edukacije likovne kulture, a iz muzeja mole da djeca predškolske dobi dolaze isključivo u pratnji odrasle osobe.

VEZANI TEKSTOVI
18/07/2019

18. – 22. srpnja 2019. (četvrtak – ponedjeljak)

Dvorac Pejačević – prostori Zavičajnog muzeja Našice

Saziv Kolonije – radionica za keramičare, sudjeluju:

  • Sandra Ban (Rijeka)
  • Danute Garlavičiene (Litva)
  • Margareta Lekić (Osijek)
  • Sanja Portnar (Našice)
  • Boris Roce (Rijeka)

 

19. i 20. srpnja 2019. (petak i subota)

od 10 do 12 sati; prostori Zavičajnog muzeja Našice

Kako obojati i glazirati keramiku“ – radionica za građanstvo

Voditelji: keramičari u sazivu Kolonije

 

3. kolovoza 2019. (subota)

11,00 sati; Izložbeni salon ZMN (Dvorac Pejačević)

Otvorenje izložbe keramike nastale u okviru projekta „Zlatna dob za nove početke“

 

22. – 24. kolovoza 2019. (četvrtak – subota)

od 10 do 12 sati; prostor ispred Dvorca Pejačević

Nosorog opet u Našicama“ – radionica za djecu

Voditelj: Ivan Hajek, magistar edukacije likovne kulture

MOLIMO DA DJECA PREDŠKOLSKE DOBI DOLAZE ISKLJUČIVO U PRATNJI ODRASLE OSOBE!

ODRŽAVANJE KOLONIJE SUFINANCIRAJU:

  • Grad Našice
  • Osječko-baranjska županija
  • Ministarstvo kulture RH
VEZANI TEKSTOVI
19/06/2019

Predstavljen 10. Našički zbornik

U Izložbenom salonu Zavičajnog muzeja predstavljen je deseti po redu Našički zbornik o Prvom svjetskom ratu, kao dio programa proslave Dana grada Našica. Izdavač ove publikacije je Ogranak Matice hrvatske u Našicama u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Orahovici te Udrugom za hrvatsku povjesnicu Našice. Zbornik je pred brojnom publikom predstavila predsjednica Matice hrvatske Našice i ravnateljica Zavičajnog muzeja Silvija Lučevnjak uz pomoć suradnice Melite Husnjak.

„Ideja za zbornik došla je 2014. godine kada smo u istom ovom prostoru postavili izložbu o Prvom svjetskom ratu. Pripremni radovi za zbornik trajali su više od 4 godine, a kako su na njemu radili amateri zaljubljeni u povijest priprema se odužila, no mislim da je upravo Dan grada Našica savršen trenutak da ga predstavimo publici. Cilj svih zbornika, pa i ovoga, je rad na promicanju istraživanja baštine našičkoga kraja, tako smo unazad ovih 10 brojeva uistinu imali niz različitih tema. Nastojimo da svaki zbornik tematski okuplja različite sadržaje, pa ovaj ima povijesnu priču o Prvom svjetskom ratu koja nije do sada u našoj zavičajnoj publicistici dosta obrađena.

Ipak je on ostavio dubok trag u našem zavičaju i našim obiteljima, jer gotovo da nema obitelji u kojoj nije netko od predaka sudjelovao u tom svjetskom sukobu. Zbornik je namijenjen širokom krugu čitatelja, jer on nije znanstvena publikacija no utemeljen je na dokazima, a vjerujem da će imati svoje čitatelje u školama i institucijama.” – rekla je Silvija Lučevnjak koja se od srca zahvalila svim suradnicima.

Okupljenima se obratio i predsjednik Matice hrvatske Orahovica Damir Najmenik.

„Prošlo je malo više od tri godine od našeg prvog sastanka o ovom zbornika. Prvotna ideja je bila da zbornik izađe 2018. godine, no zbog objektivnih razloga to nije bilo moguće. Nadam se da ćemo svi iz zbornika nešto naučiti o povijesti i našem zavičaju. Ponosan sam na ovu suradnju i nadam se budućima.” – rekao je Najmenik.

Te u ime Udruge za hrvatsku povjesnicu Našice, nekadašnja dugogodišnja predsjednica Nada Tomašević.

„U pripremi ovog zbornika pomogli su mi i učenici srednje škole koji su obradili dosta dokumenata. Listajući sve dokumenta i materijale, smatram da bi mi mogli napisati još jedan ovakav zbornik od 250 stranica.”- rekla je Tomašević i zahvalila svima na suradnji pogotovo kolegici Renati Bošnjaković koja je danima i godinama strpljivo obrađivala sve podatke.

VEZANI TEKSTOVI
06/06/2019

VEZANI TEKSTOVI
10/05/2019

U Zavičajnom muzeju u Našicama održan je tematski susret u spomen na novinara, glumca i glazbenika Nacu Ostera. Moderatorica susreta bila je ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak koja je okupljenima prezentirala kratku biografiju Nace Ostera uz mnogobrojne fotografije i kraći pregled Nacinih izvješća. „Naco Oster ostao je u srcu i sjećanju svih nas.” – započela je ovaj događaj Silvija Lučevnjak.

Od 1981. do odlaska u mirovinu 2015. godine Naco Oster je bio novinar, urednik i voditelj emisija Redakcije kulture Informativnog programa na današnjoj Hrvatskoj radioteleviziji. Afirmirao se kao jedan od najznačajnijih TV-novinara na području praćenja zbivanja u kulturi, posebno kazalištu.

O njegovom privatnom i poslovnom životu, talentima i hobijima govorili su njegovi prijatelji, kolege i suradnici. Naco je rođeni Našičanin postigao je značajne uspjehe u gotovo svakom području kojim se bavio, tako je uz dr. sc. Anicu Vlašić-Anić suosnivač zagrebačkog Kugla glumišta. Njegov novinarski kolega Zlatko Mehun istaknuo je da je Naco Oster bio dobrovoljni ratni izvjestitelj s prvih crta bojišnica, čija je djelatnost tijekom Domovinskog rata bila izuzetno važna koji je za svoj rad bio odlikovan Spomenicom Domovinskog rata te Medaljama Bljesak i Oluja.

O radu u kazalištu, velikoj ljubavi Nace Ostera, progovorio je Duško Ljuština, umirovljeni ravnatelj Gradskog satiričkog kazališta Kerempuh, dok je o zajedničkoj glazbenoj karijeri pričao Drago Čavajda, dugogodišnji prijatelj i suradnik, koji je s Nacom svirao u vokalno instrumentalnom sastavu Pingvini, prvom pravom našičkom rock-sastavu. Njegova dugogodišnja radna kolegica, urednica Redakcije Vijesti iz kulture Informativnog programa HRT-a, Zrinka Turalija Kurtak s Nacom Osterom radila je 25 godina, istaknula je da je Naco Oster bio ljubav i dobrota.

Na kraju svim okupljenima, kojih nije bio malen broj, u ime obitelji ovog zapamčenog Našičana obratio se gospodin Marijan Hranić riječima zahvale.

VEZANI TEKSTOVI
08/05/2019

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print