18/09/2020

Danas se u Gradskoj vijećnici održava Znanstveno – stručni skup ”Izazovi baštine Dore Pejačević” posvećen 135. obljetnici skladateljičinog rođenja. Ovim skupom žele se predstaviti dosadašnja iskustva i dosezi u istraživanju baštine te predstaviti nove spoznaje o životu i radu Dore Pejačević.

Organizatori Osnovna glazbena škola Kontesa Dora, Zavičajni muzej Našice, Udruga za hrvatsku povjesnicu u Našicama i Ogranak Matice hrvatske u Našicama okupili su niz stručnjaka koji se bave životom i radom Dore Pejačević. Na otvorenju skupa sve nazočne su pozdravili ravnateljica ZMN-a Silvija Lučevnjak i gradonačelnik Našica Josip Miletić.

Nekoliko riječi o samom skupu rekla je ravnateljica muzeja Silvija Lučevnjak. „O skupu se promišljalo duže vrijeme, otprilike unazad godinu dana na inicijativu akademkinje Koraljke Kos. Nastojali smo okupiti niz stručnjaka raznih profila. Prvotno je bilo zamišljeno da na skupu sudjeluju i stručnjaci iz inozemstva, no zbog situacije s koronavirusom na kraju smo se odlučili samo na domaće stručnjake. No, skup je multidisciplinaran, ljudi dolaze s različitih područja. Tu su i muzikolozi, povjesničari umjetnosti, knjižničari, dakle, svi oni koji se barem jednim dijelom u svom radu bave Dorom Pejačević. Izuzetno nam je drago što se nalaze danas s nama u Našicama te vjerujem kako će i u ovakvom smanjenom obimu od onog prvotno zamišljenoga, ovo biti jedan izuzetno sadržajan i kvalitetan skup.” – rekla je ravnateljica Lučevnjak te se zahvalila Gradu što im je ustupio obnovljeni prostor gradske vijećnice.

07/09/2020

U Našicama je krenuo jedan od najvećih projekata na ovom području, projekt obnove kulturne baštine. Projekt obuhvaća sve važne kulturne objekte u gradu te će uz uređenje središnjeg gradskog Trga dr. Franje Tuđmana, Trga Isidora Kršnjavoga, Gregerove vile, obuhvatiti i vanjsku i unutarnju obnovu Velikog i Malog dvorca Pejačević. Za otprilike tri godine grad bi trebao biti potpuno obnovljen, u infrastrukturnom, ali i u kulturno baštinskom smislu.

Prije početka radova, zbog zahvata koji će se vršiti, neće biti moguće ostati u prostoru Velikog dvorca pa se iz njega moraju iseliti svi njegovi korisnici. Od četvero postojećih korisnika dvorca, Zavičajni muzej Našice zauzima najveći dio dvorca i privremeno će morati dislocirati cjelokupnu muzejsku građu i dokumentaciju.

Ravnateljicu muzeja Silviju Lučevnjak i djelatnicu Melitu Mihaljević zatekli smo u prostoru dodijeljenom privremeno na korištenje dok traje veliki posao obnove dvorca Pejačević. “Dobili smo jedan lijepi prostor od Grada Našica, prostor u vlasništvu našeg grada u Ulici Vatroslava Lisinskog. Zavičajni muzej Našice se unazad dva mjeseca nalazi na dva različita mjesta. Na starom mjestu u dvorcu Pejačević gdje se rade revizije zbirki, pregledava materijal te vrše poslovi inventarizacije i reinventarizacije. Predmeti se zatim pakiraju i postepeno sele u novi prostor.” – kazuje ravnateljica Lučevnjak i dodaje kako će u iduće tri godine biti na 3 lokacije jer će nekoliko ureda biti premješteno i u zgradu Gradske uprave.

U novom prostoru trenutačno se događaju velike promjene. Kako navodi ravnateljica muzeja, taj prostor je bio potpuno prazan kad su ušli u njega. Muzealci ne prenose samo građu, nego prenose i kompletnu čuvaoničku opremu, ormare, police, ladičare. “Sve se mora demontirati u prostoru dvorca Pejačević, prenijeti na ovu novu lokaciju i ovdje ponovno montirati. Moramo na najbolji mogući način iskoristiti ovaj prostor. Nakon toga uslijedit će prijenos građe.” – objašnjava Lučevnak i kazuje kako napreduju relativno polako jer je muzejska građa vrlo osjetljiva, a uz to se radi i stručni dio revizije građe.

Kako saznajemo, u novi prostor preneseno je otprilike četvrtina građe. Muzej broji oko 12 tisuća obrađenih muzejskih predmeta, a tijekom revizije će se taj broj povećati jer ima nešto i neinventarizirane građe pa se sada i ti procesi ubrzavaju. Kako navodi Lučevnjak, bili su primorani obustaviti posjete u stalni postav Muzeja jer se trenutno pakiraju i transportiraju i predmeti stalnog postava, tako da Muzej ne prima više posjetitelje. No, naglašava kako ih se i dalje može kontaktirati putem telefona ili internetskih medija ukoliko netko ima potrebe za uvidom u građu ili posudbom predmeta.

“U ove tri godine intenzivnije ćemo se posvetiti sređivanju situacije u našim zbirkama. Tako da po povratku u obnovljeni dvorac Pejačević imamo kompletno sređenu situaciju zbirki. To je jedan veliki posao koji se sada radi, malo dalje od očiju javnosti.” – izjavila je ravnateljica i nadodaje kako ne znaju još točan trenutak kad će morati izaći kompletno iz dvorca Pejačević. No, ističe kako su krenuli na vrijeme te vjeruje kako će kroz nekoliko idućih mjeseci uspjeti završiti taj veliki i naporan dio transporta predmeta u ovaj novi prostor.

24/08/2020

Zavičajni muzej Našice obavještava sve posjetitelje i korisnike usluga muzeja da se od dana 24. kolovoza 2020. do daljnjega obustavljaju posjete stalnom postavu Muzeja zbog obavljanja poslova revizije i dislociranja muzejske građe i dokumentacije u privremene čuvaonice tijekom procesa obnove Muzeja. Kontakti djelatnika Muzeja s korisnicima odvijat će se putem telefona i elektroničkih medija. Uvid u građu i dokumentaciju Muzeja do daljnjega će se odobravati samo u iznimnim slučajevima, u pravilu elektroničkim putem.

04/08/2020

Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, 05. kolovoz 2020. (srijeda) Zavičajni muzej Našice je zatvoren.

18/05/2020

Danas je Međunarodni dan muzeja kada muzeji diljem svijeta žele skrenuti pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom komuniciranju. Dosadašnjih godina, brojnim događanjima htjela se podići svijest o tome koliko veliku ulogu muzeji imaju ne samo u sabiranju, čuvanju i tumačenju našeg naslijeđa već kao mjesta koja pridonose razvoju razumijevanja, suradnje i mira.

Pogođeni koronavirusom, ove godine su brojni muzeji morali odustati od planiranih i već najavljenih događanja koja su uključivala ulazak u muzeje i rad s posjetiteljima. No, muzeji su iskoračili iz svojih muzejskih kuća te ušli u virtualni svijet, otvorili su brojne virtualne izložbe, predstavljali su knjige on-line, nudili virtualne šetnje te čitanje muzejskih izdanja on-line. Tako su se događanja i aktivnosti kojima se obilježava ovogodišnji MDM-a preselila u virtualni svijet.

 

Na Facebook stranici Zavičajnog muzeja Našice posljednjih nekoliko tjedana mogu se pratiti tekstovi i fotografije vezane uz kulturno – povijesnu baštinu grada Našica. Kustosice su priredile razglednice/fotografije s izložbe „Našice okom fotografa“. Razglednice/fotografije su izabrane zato što vjerno ocrtavaju izgled nekoga grada, naselja, objekta i bilježe sve promjene – nestanak kuća, ulica, spomenika, ali i nastanak novih vizura. Suočeni s ubrzanim razvojem Našica, razglednice/fotografije prikazuje izgled grada od kraja 19. stoljeća do današnjih dana. Izlaganjem starih razglednica i fotografija iz Zbirke razglednica i čestitki te Zbirke fotografija Zavičajnog muzeja Našice dokumentiran je nekadašnji izgled dijelova grada, ulica i građevina. Fotografiranjem recentnog stanja napravljena je paralela između prošlosti i sadašnjosti. Svaka objava sadržava vizualni prikaz jednog ili više motiva grada kroz povijest s kratkim tekstualnim objašnjenjem naslova i vremena nastanka snimka, navode kustosice ZMN-a. Također, priređeni su i objavljeni i tekstovi o Velikom dvorcu Pejačević, Malom dvorcu Pejačević i Kapeli Pejačević te se na Facebook stranici muzeja možete detaljnije upoznati s arhitektonskim i kulturno – povijesnim vrijednostima ovih objekata.

28/04/2020

Na temelju Zaključka Vlade RH o mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti, započeo je s radom i Zavičajni muzej Našice. Muzej je prilagodio poslovanje novim uvjetima kako bi se omogućio ulazak korisnika/posjetitelja te ovisno o karakteristikama prostora namijenjenih javnosti napravio određene prilagodbe. Rad s korisnicima/posjetiteljima odvijat će se uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i strogih mjera fizičkog distanciranja sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Zavičajni muzej radit će prema skraćenom radnom vremenu od ponedjeljka do petka (ponedjeljak, srijeda, petak u vremenu od 8:00-13:00 sati te utorak i četvrtak u vremenu od 13:00-18:00 sati). Za sve posjetitelje stalnog postava i korisnike usluga koji dolaze u prostore zavičajnog muzeja Našice obavezna je dezinfekcija ruku pri ulasku u prostor ZMN-a.

 

Broj posjetitelja koji istovremeno ulaze u stalni postav ograničit će se na 10 osoba. Nakon što u prostor uđe maksimalno dozvoljen broj posjetitelja, daljnji ulasci će biti mogući tek kad jedan od posjetitelja iziđe, tj. na jednog posjetitelja koji iziđe, smije jedan ući. Svi posjetitelji obavezni su održavati razmak od minimalno dva metra između drugih posjetitelja i osoblja ZMN-a. Zabranjeno je dodirivati površine na kojima su izloženi i kojima su zaštićeni eksponati. Ostali kontakti djelatnica Muzeja s korisnicima te uvid u građu i dokumentaciju odvijat će se putem telefona ili elektroničkih medija, a samo iznimno osobno.

04/03/2020

Zbog renoviranja dvorca Pejačević, koje će uskoro započeti, Zavičajni muzej Našice promijenio je radno vrijeme. Zbog revizije muzejske građe, te pripreme za premještaj građe i dokumentacije, našički muzealci imat će malo više obaveza, ali ipak nisu htjeli dopustiti da vjerni posjetitelji ostanu bez njihove pažnje. Svi posjetitelji muzej mogu obići u vremenu od 8 do 15 sati tijekom radnog dana i od 9 do 12 subotom. Takav radni raspored vrijedi do 1. lipnja 2020. godine.

03/02/2020

Zavičajni muzej Našice otvorio je svoja vrata u Noći muzeja, što je manifestacija kojoj se pridružuju i mnoge druge muzejske ustanove, poduzeća, škole. Ovogodišnja je Noć muzeja posebna jer je izložen posljednji program u okviru te manifestacije u stalnom postavu Zavičajnog muzeja Našice i neobnovljenom prostoru dvorca Pejačević. Djelatnici se nadaju da će za tri godine, kako je to predviđeno, sugrađanima moći ponuditi novi postav muzeja u obnovljenom dvorcu Pejačević.

Uz standardni obilazak muzeja, koji je bio besplatan, održalo se i otvorenje izložbe dugogodišnjeg suradnika muzeja, profesora Marijana Slakića, pod nazivom „Riba ribi grize rep“. Ovaj poznati našički kreativac nakon četrdeset i dvije godine radnog staža napokon može bezbrižno uživati i posvetiti se svojim hobijima.

„Ovo je večeras jedna od mojih osam samostalnih izložbi, u kojima sam pokazivao crteže, slike, te razne tehnike, a drvo mi je, kao i ostali materijali, iznenada palo na pamet kad sam uočio kako je u školskom dvorištu otpala grana lipe. Istoga trena imao sam cijeli plan u glavi i tako su nastale ove ribe. Nemam omiljenu tehniku, a u svome radu doista uživam“, rekao je umirovljeni profesor Marijan Slakić.

Održanim sadržajima djelatnici muzeja nastojali su se oprostiti od prostora našega dvorca i stalnoga postava. Naime, Melita Husnjak odabrala je stare fotografije iz muzejskog fundusa i uprizorila videoprojekciju kao neku vrstu vremeplova Zavičajnog muzeja Našice. Osim toga, organizirana je i edukativna igra za najmlađe, koji su u lovačkoj sobi muzeja mogli slagati imena sa fotografijama riba našičkog kraja. Edukativna igra s jedne je strane bila povezana sa izložbom profesora Slakića, a nagrada su bili izloženi bomboni. Ovogodišnja Noć muzeja bila je puna iznenađenja i posebna je po mnogoćemu, a tako i po obljetnicama povijesnih predstavnika našega grada.

„To je pokušaj da prigodnim obilježavanjem upozorimo na situaciju da ove godine brojni članovi obitelji Pejačević i velikan grada Našica Isidor Kršnjavi obilježavaju okrugle obljetnice svojih rođendana, pa smo postavili poster koji ukratko donosi njihove biografije i označava o kojoj je obljetnici riječ“, dodala je ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak.

29/01/2020

23/01/2020

Svaka Noć muzeja dolazi uz neka iznenađenja i nove sadržaje, koji će vas zasigurno zaintrigirati i zabaviti. Skorašnja Noć muzeja u Zavičajnom muzeju Našice dolazi uz otvorenje kreativne i originalne izložbe skulptura od drveta i recikliranog materijala, koju je samostalno osmislio profesor Marijan Slakić. Izložba zanimljivog naziva „Riba ribi grize rep” bit će otvorena svim posjetiteljima i svatko će biti u mogućnosti posjetiti ju.

Naš dugogodišnji sugrađanin i prije se isticao u kreativnim umjetničkim radovima, a odabirom tema i materijala svaki puta iznova iznenađuje publiku. Rodom je iz Nijemaca, mjesta u blizini Vinkovaca, a u Tuzli je završio srednju muzičku školu. Obrazovanje je nastavio u Sarajevu, gdje je pohađao Muzičku akademiju, a u Našicama je bio prvi profesor osnovne glazbene škole, koja je utemeljena sada već davne 1985. godine. U našem gradu sudjelovao je u mnogim glazbenim i ostalim aktivnostima, a također je bio i zborovođa mješovitog pjevačkog zbora HKD „Lisinski”. Njegov životopis upotpunilo je i dugogodišnje sviranje orgulja, te vođenje crkvenog zbora u crkvi svetog Antuna Padovanskog. Već nekoliko godina surađuje sa Kolonijom umjetničke keramike „Hinko Juhn” u Našicama, ali mladi ga najviše znaju kao profesora glazbe u Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga.

Ovaj naš doista aktivan sugrađanin više je puta u Zavičajnom muzeju Našice izlagao svoje radove, kako na samostalnim, tako i na skupnim izložbama. Iako nikada nije imao formalno likovno obrazovanje, njegovo stvaralaštvo je uz kvalitetu njegova rada u nekoliko desetljeća postalo doista prepoznatljivo, a radi se o crtežima, slikama, radovi u kamenu i keramici, uz mnogobrojne druge materijale. Kao autor je vjeran čistom i preglednom izričaju, te tehničkom dotjerivanju, čistim i preciznim bojama, te jasno iskazanim motivima u svojim radovima.

Foto: arhiva