22/01/2020

VEZANI TEKSTOVI
18/01/2020

Zadnjih nekoliko dana u Zavičajnom muzeju Našice događaju se čudne stvari. Provjerili smo o čemu se tu radi, a oni kažu: “Dragi naši, moramo vas obavijestiti da se našim Dvorcem počela širiti mreža i pojedini predmeti su već “uhvaćeni”!”

Ovaj zanimljiv uvod uvertira je u još jednu Noć muzeja, obljetničku 15. Tako 31. siječnja posjetite Zavičajni muzej Našice i otkrijte koji su to predmeti uhvaćeni, jer ulaz je za sve posjetitelje besplatan, a vrata otvorena od 18 do 1 sat iza ponoći. Muzealci preporučuju neometano razgledavanje stalnog postava muzeja uz video projekciju fotografija pod nazivom „Šetnja kroz povijest Dvorca Pejačević i Zavičajnog muzeja Našice”.

Ipak ono najzanimljivije rezervirano je za 19 sati kada će se održati otvorenje samostalne izložbe skulptura i instalacija od drveta i recikliranog materijala profesora Marijana Slakića, pod nazivom „Riba ribi grize rep”. Upravo je to razlog ribarske mreže koja se našla u Dvorcu. Podsjetimo i da će prvih 100 posjetitelja Zavičajni Muzej Našice nagradit bonom, kojeg ćete moći iskoristiti iste večeri za besplatno piće u hotelu “Park” Panolija.

Foto: ustupljene fotografije

VEZANI TEKSTOVI
11/01/2020

Noć muzeja manifestacija je koja je započela prije petnaest godina, i to s nekolicinom zagrebačkih muzeja. Unazad nekoliko godina ova je manifestacija postala najznačajnija za hrvatske muzeje, a ove godine, posljednjeg petka u siječnju, održat će se petnaesta po redu.

S temom velikih obljetnica hrvatskih muzeja, 31. siječnja obilježit će se dvije najvažnije obljetnice: 200 godina postojanja i rada Arheološkog muzeja Split i 140 godina osnutka Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu. Tako će ove godine kroz muzejske zbirke, edukativne i zabavne sadržaje, obilaske muzeja te prikaz povijesnih zdanja i zaštićenih baštinskih lokaliteta, muzealci ponovno naglasiti važnost muzeja i njihovih sadržaja javnosti.

U Zavičajnom muzeju Našice također će se provoditi zanimljive aktivnosti, uključujući besplatan obilazak muzeja i izložbe u Izložbenom salonu. Od 18 do 1 sat posjetitelji će moći uživati u besplatnom i neometanom posjetu i razgledavanju stalnog postava muzeja, uz video projekciju fotografija pod nazivom „Šetnja kroz povijest Dvorca Pejačević i Zavičajnog muzeja Našice”, a u međuvremenu, u 19 sati bit će otvorenje samostalne izložbe skulptura i instalacija od drveta i recikliranog materijala profesora Marijana Slakića, pod nazivom „Riba ribi grize rep”.

Posjetitelje i ljubitelje povijesti i kulturne baštine očekuju mnogi uzbudljivi trenutci uz mnoštvo zanimljivog i edukativnog sadržaja, a osoblje muzeja bit će na raspolaganju za sva dodatna pitanja i zanimljivosti. Prvih 100 posjetitelja Zavičajni Muzej Našice nagradit će bonom, kojega će moći iskoristiti iste večeri za besplatno piće u hotelu “Park” Panolija.

Foto: arhiva

VEZANI TEKSTOVI
28/12/2019

U prostoru Zavičajnog muzeja Našice održana je Izvještajna skupština Udruge za hrvatsku povjesnicu u Našicama na kojoj je podneseno Izvješće o radu Udruge i financijsko izvješće za 2019. godinu te je usvojen plan rad i financijski plan za 2020. godinu.

Prema planu, u sljedećoj godini, članovi Udruge sudjelovat će u akcijama obilježavanja značajnih datuma i godišnjica u povijesti Našica i znamenitih Našičana. U godini kada se obilježava 175 godina od rođenja Isidora Kršnjavoga i 135 godina od rođenja Dore Pejačević tomu će se posvetiti osobita pozornost. Tijekom 2020. godine Udruga će započeti s radom na pripremi publikacije Našički zbornik 11, koji će sadržavati radove sa Stručnog skupa Školstvo našičkoga kraja održanog 26. i 27. listopada 2018. godine u organizaciji Udruge za hrvatsku povjesnicu u Našicama, Ogranka Matice hrvatske u Našicama i Zavičajnog muzeja Našice. Izdavač Zbornika bit će Ogranka Matice hrvatske u Našicama, dok će Udruga za hrvatsku povjesnicu u Našicama biti suizdavač. Za urednički odbor Zbornika predloženi su članovi Ogranka Matice hrvatske u Našicama i Udruge za hrvatsku povjesnicu u Našicama (Dunja Irha Baričević, Sandra Hvizdak, Silvija Lučevnjak i Marija Pepelko), a za glavnu urednicu Renata Bošnjaković.

Također potvrđeno je da će Udruga za hrvatsku povjesnicu u Našicama sudjelovat u sadržajima vezanim uz Dan grada i Dan državnosti Republike Hrvatske. Uz navedeno, ostvarivati će svoj plan djelovanja sudjelovanjem u zavičajnim manifestacijama (Memorijal Dore Pejačević, Manifestacija Dani slavonske šume, Dani franjevačke kulture i dr.). Uz to podržavati će se zavičajna izdanja kao i njihova promocija, ali i predavanja te predstavljanje publikacija povijesnog, kulturnog, obrazovnog i umjetničkog sadržaja.

Podsjetimo Udruga za hrvatsku povjesnicu u Našicama promiče nastavu povijesti u školama i aktivno djeluje sudjeluje u sadržajima kojima se promiče istraživanje povijesti i afirmacija kulturno – povijesnih sadržaja našičkog kraja.

VEZANI TEKSTOVI
12/12/2019

U Zavičajnom muzeju Našice održao se stručni skup „Našice U 13. i 14. stoljeću”, koji su organizirale Udruga za hrvatsku povjesnicu u Našicama, Ogranak Matice hrvatske u Našicama i Zavičajni muzej Našice. Cilj je skupa, još jednom u ovoj godini, obilježiti 790. obljetnicu prvog spomena Našica, koji se prvi puta spominje u povelji kralja Andrije II. Arpadovića iz 1229. godine. Skup je započeo pozdravnim govorima domaćina i gostiju, a nastavio se zanimljivim predavanjima.

„Željeli smo dati svoj doprinos u godini u kojoj obilježavamo jednu značajnu obljetnicu za povijest našega grada. U ispravi hrvatskoga kralja Andije II., koja je nastala krajem 1229. godine, po prvi puta je spomenuto nekoliko lokaliteta našeg zavičaja, pa i ime našega grada. Možemo slobodno reći da je upravo to rođendan našega grada. U toj prigodi odlučili smo pozvati suradnike naših ustanova, naših udruga, ljude koji su eminentni znanstvenici na ovom području i koji mogu dati svoj doprinos rasvjetljavanju onoga što se događalo na području Našica i okolice, u 13. i 14. stoljeću.” – rekla je ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice napomenuvši da su svi sudionici skupa naučili nešto novo. Ravnateljica je nazočne pozdravila i ispred Ogranka Matice hrvatske u Našicama, te u ime kolegice Renate Bošnjaković ispred Udruge za Hrvatsku povjesnicu.

Okupljenima se ovom prigodom obratio i gradonačelnik Josip Miletić, te još jednom čestitao građanima rođendan grada Našica.

„Na ovom stručnom skupu imat ćemo prilike čuti više o prvom spominjanju Našica, kao rođendana našega grada. To je ono što je uistinu značajno, da se ne zaboravi povijesni aspekt našega grada. Zahvaljujem Zavičajnom muzeju Našice, i ravnateljici, kao i svima koji su sudjelovali u organizaciji ovog događaja, ali isto tako i svim predavačima. Posebice braći franjevcima koji su došli čak iz Zagreba.” – rekao je gradonačelnik Josip Miletić istaknuvši da o ovim temama trebamo voditi računa kako se prošlost grada ne bi nikad zaboravila.

Prvo predavanje održala je Renata Bošnjaković, knjižnična savjetnica i voditeljica Odjela muzejske knjižnice ZMN-a, ne temu „Izbor iz publiciranih izvora i radova relevantnih za zavičajnu povjesnicu 13. i 14. stoljeća”, nakon koje je Jasna Jurković, voditeljica Etnološkog i Arheološkog odjela ZMN-a, pripremila „Pregled važnijih srednjovjekovnih nalazišta na području Grada Našica”. Gosti iz Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Slavonskom Brodu Ratko Ivanušec progovorio je o Gotičkom graditeljskom sklopu franjevačke crkve sv. Antuna Padovanskog u Našicama. Raspravljalo se i o Našicama i donjem međurječju u 13. stoljeću, o čemu je pričala dr. sc. Marija Karbić iz Hrvatskog instituta za povijest, Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, dok se dr. sc. Stanko Andrić, iz iste institucije, dotaknuo problema prvog pisanog spomena Našica.

„Našice su bile jedan templarski posjed, a uloga templara bila je značajna zbog toga jer su oni predstavljali oslonac kraljevskoj vlasti, bili su jedan faktor stabilnosti. S druge strane oni su igrali važnu ulogu i u politici. U mom predavanju jedan od važnih povijesnih uloga je Đula, jedan od vladara područja grada, koji je ujedno bio slavonski ban te župan velikog broja županija. Iza njega posjednici današnjeg grada Našica postaju Abe, jedni od najvažnijih ugarskih rodova, u čijem vlasništvu grad ostaje do kraja 14. stoljeća.” – rekla je dr. sc. Marija Karbić.

Skup je završen predavanjem na temu „Franjevci i Našice u 13. i 14. stoljeću” koju su zainteresiranim građanima prezentirali dr. sc. Daniel Patafta i Marijan Vidović iz Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda.

VEZANI TEKSTOVI
09/12/2019

VEZANI TEKSTOVI
30/11/2019

Na poziv Muzeja Brodskog Posavlja povodom 85. godišnjice Muzeja, u svečanoj dvorani Glazbene škole Slavonski Brod održana je Izborna skupština Muzejske udruge Istočne Slavonije. Otvorila ju je predsjednica Udruge, Ružica Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar.

Muzealke Zavičajnog muzeja Našice, kao članice Muzejske udruge Istočne Slavonije, nazočile su Izbornoj skupštini, na kojoj je jednoglasno izabrano novo rukovodstvo na čelu s predsjednicom dr.sc. Marinom Vinaj, što znači da se sjedište Udruge seli iz Gradskog muzeja Vukovar u Muzej Slavonije u Osijeku. U novo rukovodstvo izabrana je muzealka Zavičajnog muzeja Našice, Renata Bošnjaković.

Foto: ustupljene fotografija i arhiva

VEZANI TEKSTOVI
21/11/2019

Završio je projekt „Zlatna dob za nove početke” koji je okupio nekoliko stotina umirovljenika a područja Našica i bliže regije. Nositelj projekta je Zavičajni muzej Našice, dok su partneri projekta Grad Našice, Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice te Matica umirovljenika Hrvatske – Gradska udruga umirovljenika u Našicama.

Vrijednost projekta, koji se provodi u okviru programa Umjetnost i kultura 54+, nešto je veća od 555 tisuća kuna, a sufinanciran je iz Europske unije. Voditeljica projekta Lucija Brajdić podsjetila je sve nazočne, na završnoj konferenciji, da je projekt „Zlatna dob za nove početke” započeo u srpnju 2018. godine, a od tada realizirano je sedam različitih radionica koje su se ponavljale nekoliko puta. Već u lipnju 2019. zabilježen je ciljani broj korisnika, pa su svi sudionici izrazito zadovoljni provedbom projekta. Osim radionica za osobe starije od 54+, održane su i edukacijske radionice namijenjene stručnjacima iz kulture.

„Bio je ovo prvi projekt sufinanciran iz EU, a u kojem je naš muzej bio glavni korisnik, stoga je ovo bilo dragocjeno iskustvo. Mi smo tijekom projekta imali zaposlene dvije osobe, pa smo se i kadrovski ekipirali, a sva stečena iskustva bit će dobra škola za buduće aktivnosti.” – rekla je Silvija Lučevnjak, ravnateljica muzeja, naglasivši aktivnosti Muzejskih priča na kojima su građani Našica ispričali svoje priče, ali i donirali predmete fundusu muzeja.

Velik je ovo projekt i za cijeli grad Našice, jer okupio je značajan broj sugrađana i institucija, koje su zajedničkim radom ostvarile odlične rezultate.

„Moram iskoristiti priliku da pohvalim sve vrijedne i marljive ljude, te našu Razvoju agenciju Nara koja je pomogla pri samoj prijavi projekta. Našu ustanovu, Zavičajni muzej Našice, koje je zajedno s našom ravnateljicom Silvijom Lučevnjak puno truda i vremena uložila kako bi se sve ovo moglo organizirati. Pohvaljujem i umirovljenike koji su pokazali veliku spremnost i odazvali se na ovaj projekt. Isto tako doživjeli su i naučili puno toga, putovali, te ispričali svoje životne priče.” – rekao je gradonačelnik Josip Miletić.

Provedbom projekta i završim rezultatima zadovoljni su i drugi partneri, Udruga umirovljenika Našice i Hrvatska nacionalna knjižnica i čitaonica Našice.

„Prema našim evidencijama, u projektu je, sudjelovalo 400 članova udruge, a izuzetno smo sretni jer je projekt prošao kako treba. Posebno bih zahvalio našem zboru koji je pokazao zavidan repertoar i na ovoj završnoj konferenciji.” – rekao je Boško Dundović, predsjednik Udruge umirovljenika.

„U sklopu projekta organizirali smo osam Književnih večeri renomiranih književnika koji su pokazali da su zanimljivi i zlatnoj dobi. Dobili smo i nove korisnike jer smo organizirali dva besplatna učlanjenja u našu knjižnicu te smo svim stalnim korisnicima, ali i novim, pružili uvid u to što sve knjižnica radi, uključivši ih u kulturni život grada.” – rekla je Silvija Šokić, ravnateljica knjižnice s nadom da druženja, s prestankom projekta, neće stati.

Jedan od važnih ciljeva, koji je postignut realizacijom projekta, je aktivno sudjelovanje osoba starijih od 54+ projektnim aktivnostima koji je stvorio kod sudionika pozitivne stavove i navike. Na taj način otvorio im je neke nove poglede na način života nakon odlaska u mirovinu te pojačao svijest o važnosti njihove aktivne uloge u društvenom životu zajednice.

VEZANI TEKSTOVI
19/11/2019

U sklopu obilježavanja Dana sjećanja, u Zavičajnom muzeju Našice, održano je i predstavljanje knjiga iz bogatog dugogodišnjeg stvaralaštva Tihomira Dujmovića. Zainteresirane građane u večernji događaj uvela je ravnateljica Silvija Šokić, a gostu je dobrodošlicu u Našice poželio gradonačelnik Josip Miletić.

Tihomir Dujmović, dugogodišnji novinar, predstavljanje knjiga zamislio je kao promociju „tri u jedan”, predstavivši čak tri knjige.

„Nominalno je danas naglasak na promociji knjige „Regija kao treća Jugoslavija”, ali ja sam zamislio ovu večer kroz priču o još dvije moje knjige. Druga knjiga „Hrvatske novinarske tragedije” jedina je knjiga koja istražuje sudbinu novinara koji su pisali o II. svjetskom ratu i početkom sedamdesetih godina. Prema statistici, od 330 novinara njih 25 je dobilo pravo pisanja za vrijeme svjetskog rata, a u prvih dvadeset godina komunizma 540 novinara je ubijeno, protjerano ili zabranjeno. Treća knjiga „Tko je ubio Zvonka Bušića” rekapitulira njegov život uz nepoznate fotografije i detaljima suđenja.” – o gostovanju u Našicama rekao je autor knjiga Tihomir Dujmović.

VEZANI TEKSTOVI
13/11/2019

Na inicijativu Zavičajnog muzeja Našice potpisan je Sporazum o suradnji muzeja i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku s ciljem promicanje keramike i keramici srodnih djelatnosti kroz ostvarenje projekta s radnim nazivom Keramički prsten. Sporazum su potpisale dekanica akademije Helena Sablić Tomić i ravnateljica muzeja Silvija Lučevnjak, a on se prvenstveno temelji na programu Kolonije umjetničke keramike „Hinko Juhn“ u Našicama.

„Ova suradnja neformalno traje već duže vrijeme zahvaljujući djelatnicama akademije Margareti Lekić i Jasminki Najcer Sabljak. U sklopu spomenutog projekta Keramički prsten planira se ostvarenje niza sadržaja koji bi Akademiju za umjetnost i kulturu i Zavičajni muzej Našice, te ovaj dio Slavonije, etablirao kao centar različitih umjetničkih, muzejsko – galerijskih, edukativnih i turističkih sadržaja.” – istaknula je Silvija Lučevnjak. Ova suradnja objema institucijama omogućit će apliciranje na fondove EU, a Akademiji će donijeti otvaranje budućih keramičkih nastavnih baza, kreativnih radionica, te u potencijalnom uređenju izložbenih i radioničkih prostora u Osijeku, Našicama, Podgoraču, Đurđenovcu i Feričancima. „Drago nam je da naša Akademija i njeni sadržaji bivaju prepoznati izvan same institucije i grada Osijeka.” – rekla je Helena Sablić Tomić.

Uz to sudjelovanje Akademije u okviru Kolonije umjetničke keramike omogućit će uključivanje renomiranih keramičara u visokoškolsko obrazovanje budućih umjetnika i likovnih pedagoga. „S vremenom je u fundusu Zavičajnog muzeja Našice prikupljen veliki broj keramičarskih radova unutar djelatnosti Kolonije, pa se u prostoru obnovljenoga podruma Dvorca Pejačević planira izlaganje dijela fundusa keramike, no i dalje veliki dio tih predmeta neće moći biti izložen, potrebno je sagledati nove mogućnosti. One se otvaraju u potencijalnom uređenju izložbenih i radioničkih prostora u mjestima koja su svojom kulturno – povijesnom baštinom vezana uz lončarstvo i keramiku, a to su Feričanci, Đurđenovac i Podgorač.” – dodala je Lučevnjak te istaknula kako bi nastavne baze bile opremljene svom potrebnom opremom za keramičke radionice, tako bi se omogućilo studentima i nastavnicima sudjelovanje u procesu izrade lončarskih / keramičkih predmeta.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print