18/05/2020

Danas je Međunarodni dan muzeja kada muzeji diljem svijeta žele skrenuti pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom komuniciranju. Dosadašnjih godina, brojnim događanjima htjela se podići svijest o tome koliko veliku ulogu muzeji imaju ne samo u sabiranju, čuvanju i tumačenju našeg naslijeđa već kao mjesta koja pridonose razvoju razumijevanja, suradnje i mira.

Pogođeni koronavirusom, ove godine su brojni muzeji morali odustati od planiranih i već najavljenih događanja koja su uključivala ulazak u muzeje i rad s posjetiteljima. No, muzeji su iskoračili iz svojih muzejskih kuća te ušli u virtualni svijet, otvorili su brojne virtualne izložbe, predstavljali su knjige on-line, nudili virtualne šetnje te čitanje muzejskih izdanja on-line. Tako su se događanja i aktivnosti kojima se obilježava ovogodišnji MDM-a preselila u virtualni svijet.

 

Na Facebook stranici Zavičajnog muzeja Našice posljednjih nekoliko tjedana mogu se pratiti tekstovi i fotografije vezane uz kulturno – povijesnu baštinu grada Našica. Kustosice su priredile razglednice/fotografije s izložbe „Našice okom fotografa“. Razglednice/fotografije su izabrane zato što vjerno ocrtavaju izgled nekoga grada, naselja, objekta i bilježe sve promjene – nestanak kuća, ulica, spomenika, ali i nastanak novih vizura. Suočeni s ubrzanim razvojem Našica, razglednice/fotografije prikazuje izgled grada od kraja 19. stoljeća do današnjih dana. Izlaganjem starih razglednica i fotografija iz Zbirke razglednica i čestitki te Zbirke fotografija Zavičajnog muzeja Našice dokumentiran je nekadašnji izgled dijelova grada, ulica i građevina. Fotografiranjem recentnog stanja napravljena je paralela između prošlosti i sadašnjosti. Svaka objava sadržava vizualni prikaz jednog ili više motiva grada kroz povijest s kratkim tekstualnim objašnjenjem naslova i vremena nastanka snimka, navode kustosice ZMN-a. Također, priređeni su i objavljeni i tekstovi o Velikom dvorcu Pejačević, Malom dvorcu Pejačević i Kapeli Pejačević te se na Facebook stranici muzeja možete detaljnije upoznati s arhitektonskim i kulturno – povijesnim vrijednostima ovih objekata.

28/04/2020

Na temelju Zaključka Vlade RH o mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti, započeo je s radom i Zavičajni muzej Našice. Muzej je prilagodio poslovanje novim uvjetima kako bi se omogućio ulazak korisnika/posjetitelja te ovisno o karakteristikama prostora namijenjenih javnosti napravio određene prilagodbe. Rad s korisnicima/posjetiteljima odvijat će se uz pridržavanje svih epidemioloških mjera i strogih mjera fizičkog distanciranja sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Zavičajni muzej radit će prema skraćenom radnom vremenu od ponedjeljka do petka (ponedjeljak, srijeda, petak u vremenu od 8:00-13:00 sati te utorak i četvrtak u vremenu od 13:00-18:00 sati). Za sve posjetitelje stalnog postava i korisnike usluga koji dolaze u prostore zavičajnog muzeja Našice obavezna je dezinfekcija ruku pri ulasku u prostor ZMN-a.

 

Broj posjetitelja koji istovremeno ulaze u stalni postav ograničit će se na 10 osoba. Nakon što u prostor uđe maksimalno dozvoljen broj posjetitelja, daljnji ulasci će biti mogući tek kad jedan od posjetitelja iziđe, tj. na jednog posjetitelja koji iziđe, smije jedan ući. Svi posjetitelji obavezni su održavati razmak od minimalno dva metra između drugih posjetitelja i osoblja ZMN-a. Zabranjeno je dodirivati površine na kojima su izloženi i kojima su zaštićeni eksponati. Ostali kontakti djelatnica Muzeja s korisnicima te uvid u građu i dokumentaciju odvijat će se putem telefona ili elektroničkih medija, a samo iznimno osobno.

04/03/2020

Zbog renoviranja dvorca Pejačević, koje će uskoro započeti, Zavičajni muzej Našice promijenio je radno vrijeme. Zbog revizije muzejske građe, te pripreme za premještaj građe i dokumentacije, našički muzealci imat će malo više obaveza, ali ipak nisu htjeli dopustiti da vjerni posjetitelji ostanu bez njihove pažnje. Svi posjetitelji muzej mogu obići u vremenu od 8 do 15 sati tijekom radnog dana i od 9 do 12 subotom. Takav radni raspored vrijedi do 1. lipnja 2020. godine.

03/02/2020

Zavičajni muzej Našice otvorio je svoja vrata u Noći muzeja, što je manifestacija kojoj se pridružuju i mnoge druge muzejske ustanove, poduzeća, škole. Ovogodišnja je Noć muzeja posebna jer je izložen posljednji program u okviru te manifestacije u stalnom postavu Zavičajnog muzeja Našice i neobnovljenom prostoru dvorca Pejačević. Djelatnici se nadaju da će za tri godine, kako je to predviđeno, sugrađanima moći ponuditi novi postav muzeja u obnovljenom dvorcu Pejačević.

Uz standardni obilazak muzeja, koji je bio besplatan, održalo se i otvorenje izložbe dugogodišnjeg suradnika muzeja, profesora Marijana Slakića, pod nazivom „Riba ribi grize rep“. Ovaj poznati našički kreativac nakon četrdeset i dvije godine radnog staža napokon može bezbrižno uživati i posvetiti se svojim hobijima.

„Ovo je večeras jedna od mojih osam samostalnih izložbi, u kojima sam pokazivao crteže, slike, te razne tehnike, a drvo mi je, kao i ostali materijali, iznenada palo na pamet kad sam uočio kako je u školskom dvorištu otpala grana lipe. Istoga trena imao sam cijeli plan u glavi i tako su nastale ove ribe. Nemam omiljenu tehniku, a u svome radu doista uživam“, rekao je umirovljeni profesor Marijan Slakić.

Održanim sadržajima djelatnici muzeja nastojali su se oprostiti od prostora našega dvorca i stalnoga postava. Naime, Melita Husnjak odabrala je stare fotografije iz muzejskog fundusa i uprizorila videoprojekciju kao neku vrstu vremeplova Zavičajnog muzeja Našice. Osim toga, organizirana je i edukativna igra za najmlađe, koji su u lovačkoj sobi muzeja mogli slagati imena sa fotografijama riba našičkog kraja. Edukativna igra s jedne je strane bila povezana sa izložbom profesora Slakića, a nagrada su bili izloženi bomboni. Ovogodišnja Noć muzeja bila je puna iznenađenja i posebna je po mnogoćemu, a tako i po obljetnicama povijesnih predstavnika našega grada.

„To je pokušaj da prigodnim obilježavanjem upozorimo na situaciju da ove godine brojni članovi obitelji Pejačević i velikan grada Našica Isidor Kršnjavi obilježavaju okrugle obljetnice svojih rođendana, pa smo postavili poster koji ukratko donosi njihove biografije i označava o kojoj je obljetnici riječ“, dodala je ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak.

29/01/2020

23/01/2020

Svaka Noć muzeja dolazi uz neka iznenađenja i nove sadržaje, koji će vas zasigurno zaintrigirati i zabaviti. Skorašnja Noć muzeja u Zavičajnom muzeju Našice dolazi uz otvorenje kreativne i originalne izložbe skulptura od drveta i recikliranog materijala, koju je samostalno osmislio profesor Marijan Slakić. Izložba zanimljivog naziva „Riba ribi grize rep” bit će otvorena svim posjetiteljima i svatko će biti u mogućnosti posjetiti ju.

Naš dugogodišnji sugrađanin i prije se isticao u kreativnim umjetničkim radovima, a odabirom tema i materijala svaki puta iznova iznenađuje publiku. Rodom je iz Nijemaca, mjesta u blizini Vinkovaca, a u Tuzli je završio srednju muzičku školu. Obrazovanje je nastavio u Sarajevu, gdje je pohađao Muzičku akademiju, a u Našicama je bio prvi profesor osnovne glazbene škole, koja je utemeljena sada već davne 1985. godine. U našem gradu sudjelovao je u mnogim glazbenim i ostalim aktivnostima, a također je bio i zborovođa mješovitog pjevačkog zbora HKD „Lisinski”. Njegov životopis upotpunilo je i dugogodišnje sviranje orgulja, te vođenje crkvenog zbora u crkvi svetog Antuna Padovanskog. Već nekoliko godina surađuje sa Kolonijom umjetničke keramike „Hinko Juhn” u Našicama, ali mladi ga najviše znaju kao profesora glazbe u Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga.

Ovaj naš doista aktivan sugrađanin više je puta u Zavičajnom muzeju Našice izlagao svoje radove, kako na samostalnim, tako i na skupnim izložbama. Iako nikada nije imao formalno likovno obrazovanje, njegovo stvaralaštvo je uz kvalitetu njegova rada u nekoliko desetljeća postalo doista prepoznatljivo, a radi se o crtežima, slikama, radovi u kamenu i keramici, uz mnogobrojne druge materijale. Kao autor je vjeran čistom i preglednom izričaju, te tehničkom dotjerivanju, čistim i preciznim bojama, te jasno iskazanim motivima u svojim radovima.

Foto: arhiva

22/01/2020

18/01/2020

Zadnjih nekoliko dana u Zavičajnom muzeju Našice događaju se čudne stvari. Provjerili smo o čemu se tu radi, a oni kažu: “Dragi naši, moramo vas obavijestiti da se našim Dvorcem počela širiti mreža i pojedini predmeti su već “uhvaćeni”!”

Ovaj zanimljiv uvod uvertira je u još jednu Noć muzeja, obljetničku 15. Tako 31. siječnja posjetite Zavičajni muzej Našice i otkrijte koji su to predmeti uhvaćeni, jer ulaz je za sve posjetitelje besplatan, a vrata otvorena od 18 do 1 sat iza ponoći. Muzealci preporučuju neometano razgledavanje stalnog postava muzeja uz video projekciju fotografija pod nazivom „Šetnja kroz povijest Dvorca Pejačević i Zavičajnog muzeja Našice”.

Ipak ono najzanimljivije rezervirano je za 19 sati kada će se održati otvorenje samostalne izložbe skulptura i instalacija od drveta i recikliranog materijala profesora Marijana Slakića, pod nazivom „Riba ribi grize rep”. Upravo je to razlog ribarske mreže koja se našla u Dvorcu. Podsjetimo i da će prvih 100 posjetitelja Zavičajni Muzej Našice nagradit bonom, kojeg ćete moći iskoristiti iste večeri za besplatno piće u hotelu “Park” Panolija.

Foto: ustupljene fotografije

11/01/2020

Noć muzeja manifestacija je koja je započela prije petnaest godina, i to s nekolicinom zagrebačkih muzeja. Unazad nekoliko godina ova je manifestacija postala najznačajnija za hrvatske muzeje, a ove godine, posljednjeg petka u siječnju, održat će se petnaesta po redu.

S temom velikih obljetnica hrvatskih muzeja, 31. siječnja obilježit će se dvije najvažnije obljetnice: 200 godina postojanja i rada Arheološkog muzeja Split i 140 godina osnutka Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu. Tako će ove godine kroz muzejske zbirke, edukativne i zabavne sadržaje, obilaske muzeja te prikaz povijesnih zdanja i zaštićenih baštinskih lokaliteta, muzealci ponovno naglasiti važnost muzeja i njihovih sadržaja javnosti.

U Zavičajnom muzeju Našice također će se provoditi zanimljive aktivnosti, uključujući besplatan obilazak muzeja i izložbe u Izložbenom salonu. Od 18 do 1 sat posjetitelji će moći uživati u besplatnom i neometanom posjetu i razgledavanju stalnog postava muzeja, uz video projekciju fotografija pod nazivom „Šetnja kroz povijest Dvorca Pejačević i Zavičajnog muzeja Našice”, a u međuvremenu, u 19 sati bit će otvorenje samostalne izložbe skulptura i instalacija od drveta i recikliranog materijala profesora Marijana Slakića, pod nazivom „Riba ribi grize rep”.

Posjetitelje i ljubitelje povijesti i kulturne baštine očekuju mnogi uzbudljivi trenutci uz mnoštvo zanimljivog i edukativnog sadržaja, a osoblje muzeja bit će na raspolaganju za sva dodatna pitanja i zanimljivosti. Prvih 100 posjetitelja Zavičajni Muzej Našice nagradit će bonom, kojega će moći iskoristiti iste večeri za besplatno piće u hotelu “Park” Panolija.

Foto: arhiva

28/12/2019

U prostoru Zavičajnog muzeja Našice održana je Izvještajna skupština Udruge za hrvatsku povjesnicu u Našicama na kojoj je podneseno Izvješće o radu Udruge i financijsko izvješće za 2019. godinu te je usvojen plan rad i financijski plan za 2020. godinu.

Prema planu, u sljedećoj godini, članovi Udruge sudjelovat će u akcijama obilježavanja značajnih datuma i godišnjica u povijesti Našica i znamenitih Našičana. U godini kada se obilježava 175 godina od rođenja Isidora Kršnjavoga i 135 godina od rođenja Dore Pejačević tomu će se posvetiti osobita pozornost. Tijekom 2020. godine Udruga će započeti s radom na pripremi publikacije Našički zbornik 11, koji će sadržavati radove sa Stručnog skupa Školstvo našičkoga kraja održanog 26. i 27. listopada 2018. godine u organizaciji Udruge za hrvatsku povjesnicu u Našicama, Ogranka Matice hrvatske u Našicama i Zavičajnog muzeja Našice. Izdavač Zbornika bit će Ogranka Matice hrvatske u Našicama, dok će Udruga za hrvatsku povjesnicu u Našicama biti suizdavač. Za urednički odbor Zbornika predloženi su članovi Ogranka Matice hrvatske u Našicama i Udruge za hrvatsku povjesnicu u Našicama (Dunja Irha Baričević, Sandra Hvizdak, Silvija Lučevnjak i Marija Pepelko), a za glavnu urednicu Renata Bošnjaković.

Također potvrđeno je da će Udruga za hrvatsku povjesnicu u Našicama sudjelovat u sadržajima vezanim uz Dan grada i Dan državnosti Republike Hrvatske. Uz navedeno, ostvarivati će svoj plan djelovanja sudjelovanjem u zavičajnim manifestacijama (Memorijal Dore Pejačević, Manifestacija Dani slavonske šume, Dani franjevačke kulture i dr.). Uz to podržavati će se zavičajna izdanja kao i njihova promocija, ali i predavanja te predstavljanje publikacija povijesnog, kulturnog, obrazovnog i umjetničkog sadržaja.

Podsjetimo Udruga za hrvatsku povjesnicu u Našicama promiče nastavu povijesti u školama i aktivno djeluje sudjeluje u sadržajima kojima se promiče istraživanje povijesti i afirmacija kulturno – povijesnih sadržaja našičkog kraja.