28/01/2020

Jučer je održana akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Koški. Akciji je ukupno pristupio 51 darivatelj, a krv je darivalo njih 48 – 8 žena i 40 muškaraca. Novi darivatelji su Bandalo Pero iz Brezika Našičkog i Karjaković Ivana iz Andrijevaca. Hajduković Mario iz Harkanovaca je darivao krv 40. put. Čestitamo im!

Iduća akcija je 30. 01. u četvrtak u Feričancima u prostorijama DVD-a od 16:30h do 19:30h. Hvala svim darivateljima što nesebično daruju dio sebe!

25/04/2019

Već osmu godinu školska knjižnica OŠ Ivane Brlić Mažuranić sudjeluje u manifestaciji Noć knjige. Povod za to pružaju nam Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dan hrvatske knjige (22. travnja) . Obilježen je u utorak, 23. travnja 2019. godine s temom: „Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa”. Zapitali smo se koji su nam junaci najdraži, što smo od njih naučili?

S obzirom da se ove godine Svjetski dan knjige i Noć knjige održavaju u vrijeme školskih praznika, Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranič, Koška je jedna od vrlo rijetkih koja je svojim aktivnostima vidljiva u Programskoj knjižici Noći knjige.

25/02/2019

Općina Koška u velike investicije krenula je s pročistačem otpadnih voda koji je povezan s projektom aglomeracije Koška. Vrijednost ovog uređaja veća je od 8 milijuna kuna, a u sufinanciranju sudjeluju Hrvatske vode s 80 posto i Općina Koška s 20 posto potrebnog novca.

“Uređaj je predviđen da radi u obliku modularnog nadograđivanja, a to znači da je moguće krenuti u rad s vrlo malim brojem priključaka. A onda, prema potrebama, kako se ljudi budu priključivali, tako se moduli povećavaju, dok uređaj radi neometano. Ovaj pročišćivač dugo je očekivan projekt, čije smo projektiranje počeli još prije deset godina, a vezan je usko uz zaštitu okoliša, ekologiju i probleme koje može prouzročiti povećana potrošnja vode.” – ističe načelnik Općine, Zoran Kovačević, koji nadodaje da se u ovom trenutku obavljaju završni elektroradovi, nakon čega će se uređaj pustiti u rad.

Uz to, Općina je u proteklom vremenu izgradila i 6000 metara kolektorske mreže u vrijednosti većoj od 10 milijuna kuna, koja će biti u funkciji pročistača. Trenutačno se obavljaju i posljednje pripreme za objavu javnog natječaja za izgradnju kanalizacijske mreže dužine oko 15 kilometara uz 11 crpnih stanica. Vrijednost izgradnje kanalizacijske mreže procjenjuje se na 25 milijuna kuna, a financira se iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija u koji su uključene Hrvatske vode, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Općina Koška.

“Očekujemo da će naš udjel u projektu biti oko milijun kuna, što je proračunski unaprijed osigurano. Dodatnoj kvaliteti ovog projekta zasigurno pridonosi izgradnja 750 kućnih priključaka, koji će biti besplatni za sva domaćinstva.” – istaknuo je načelnik, dodajući da je završen i sustav kompletne vodoopskrbe za svih 10 naselja koji pripadaju općini. S obzirom na provođenje vodoopskrbe, nakon puštanja u rad pročišćivača svi oni koji koriste gradsku vodu moći će koristiti i sustav odvodnje, tako će se suzbiti ekološki problemi koji su nastajali zbog korištenja septičkih jama.

Pročišćivać je smješten između naselja Niza i Koška, a pri definiranju lokacije poštovani su svi ekološki standardi s obzirom na to da pročišćena voda ide i u kanal Jasenovica. Također, lokacija je bitna i zato što se nalazi na sredini prve faze realizacije projekta, koji će prvo uključiti naselja Košku i Nizu, a nakon toga slijede Breznica Našička i Ordanja.

28/03/2018

Obilježavanje 15. godina kontinuiranog djelovanja orkestra

U genezi društvenog života u Koški, KUD ”Koškani” ima važnu ulogu, praktički kao jedini kulturni subjekt na području općine Koška.

Današnji tamburaški orkestar je heterogeno glazbeno tijelo, i po dobi i po spolu. Nastao je kao produkt dugotrajnog i kvalitetnog ulaganja općine u glazbenu i kapitalnu infrastrukturu društva.

Orkestar spaja folklorne motive s koncertnim i drugim oblicima, te nastavlja čuvati hrvatske narodne pjesme i plesove, promičući i nove izraze u tamburaškoj glazbi, ali uvijek nastoji biti svojevrsna autentična veza između pučke glazbene tradicije i glazbenog izraza današnjice. Osim izvornih autentičnih napjeva, te plesova i šetanih kola, u repertoaru orkestra nalazi se i zabavna, te klasična i sakralna glazba.

Ovim svečanim koncertom obilježavamo 15.godina kontinuiranog djelovanja orkestra.

Jedno i pol satnim koncertom prikazat ćemo retrospektivu ponajboljih glazbenih brojeva koje smo izvodili proteklih godina. Uz domaćine, tamburaški orkestar KUD-a ”Koškani” , gosti večeri su; Vlatka Kopić-Tena, Zoran Kuna(TS Džentlmeni), Željko Ergotić(TS Ravnica), ženska vokalna skupina ”Đakovčanke”, Crkveno pjevačko društvo ”MIR” iz Belišća, i drugi gosti….

13/02/2018

Maskenbal u Nizi

U Nizi u subotu u organizaciji Dječje športske akademije “Niza” održan već tradicionalan maskenbal.Počelo dječjom povorkom kroz selo, paljenjem fašnika, izborom najbolje maske i zabavom. Navečer su se zabavljali stariji uz maske i živu glazbu, bogatu tombolu, izbor najljepše maske i dr. Prva nagrada na tomboli bilo je ljetovanje sedam dana na moru u Zatonu kod Nina, a sretne ruke bio je Krešo Bušić.

Prvu nagradu za najbolju masku osvojili su Barbara i Kruno Tomac. Na kraju organizator DŠA “Niza” zahvalio se na dolasku svima, posebno obitelji Marice i Drage Kumrić na prvoj nagradi tombole, Općini Koška na financijskoj potpori, te velikom broju donatora raznih tomboli kojih je bilo 240. Također je zahvaljeno i svim volonterima akademije bez kojih ovaj događaj ne bilo moguće organizirati.

07/02/2016
niza maskare 1

U organizaciji Dječje športske akademije “Niza” održan je  maskenbal.

Počelo je povorkom djece ulicama sela, da bi nakon toga bio zapaljen krivac za sve zlo tzv. fašnik iliti krnjo. Dječje maškare su nastavile druženje uz sokove, razne kolače i krafne.

niza maskare 2

Navečer je u prostorijama doma na igralištu organizirano druženje pod maskama za sve mještane sela i okolice uz živu glazbu. Organizirana je i bogata tombola sa preko 200 nagrada, a prva nagrada je bila 7 dana ljetovanja na moru. Također nagrađene su i tri najbolje maske, a održan je i ples srdaca. Na kraju je organizator  zahvalio svima na dolasku, te sponzorima i svima  koji su donirali tombole, a posebno obitelji Kumrić na prvoj nagradi i Općini Koška na financijskoj pomoći. Vidimo se i dogodine.

niza maskare 3

niza maskare 4