13/11/2019

VEZANI TEKSTOVI
12/11/2019

U Izložbenom salonu Zavičajnog muzeja Našice održana je još jedna Književna večer u sklopu projekta „Zlatna dob za nove početke“ i Mjeseca hrvatske knjige. Sedmo je ovo po redu druženje sa poznatim književnicima, a gošća je ovoga puta bila poznata psihologinja Ljubica Uvodić – Vranić, jedna od najproduktivnijih autorica priručnika iz popularne psihologije.

Tema susreta bila je predstavljanje knjige „Devet vježbi opuštanja na kauču“, gdje je autorica okupljenoj publici govorila o tehnikama opuštanja koje bi svaka osoba trebala naučiti i primjenjivati. Sve tehnike opisane su i u knjizi koja je, kako ona navodi, namijenjena svim ljudima koje nešto muči.

Foto: ustupljene fotografije

VEZANI TEKSTOVI
11/11/2019

Preporučamo Vam da tjedan započnite posjetom Hrvatske narodne knjižnice Našice, jer nastavlja se bogat program Mjeseca hrvatske knjige. U ponedjeljak se provodi akcija „Vi ste zaboravili vratiti knjige, a mi ćemo vam zaboraviti naplatiti zakasninu” koja će se održat povodom Dana hrvatskih knjižnica (11.11.).

Dok će se mjesec obilježavanja hrvatske knjige završiti zanimljivom večeri sa Ljubicom Uvodić – Vranić, 11. studenog u 19 sati, te književnom večeri s Julijanom Adamović, 15. studenog u 19 sati. Cijelu priču o knjigama, koja se naravno nastavlja kroz redovne aktivnosti knjižnice, zaokružit će organizirani posjet na Interliber u subotu 16. studenog.

Podsjećamo i da je u tijeku humanitarna akcija za Socijalnu samoposlugu Našice, kojoj donirate novčani priloga kupnjom knjiga izloženih na Sajmu knjiga u našičkoj knjižnici. Pokažite humanost i prije blagdana.

VEZANI TEKSTOVI
10/11/2019

VEZANI TEKSTOVI
07/11/2019

Dva puta godišnje Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice organizira stručne aktive za knjižničare iz Našica i okolice. Cilj je okupiti sve djelatnike knjižnica i suradnike kako bi izmijenili iskustva i znanja, te se stručno usavršili.

„Tradicionalna organiziramo stručne aktive, povodom Dana grada i Mjeseca hrvatske knjige, s ciljem da saznamo što se događa u našim školskim knjižnicama, u specijalnim knjižnicama kao i u narodnim. Okupljamo knjižničare s područja grada Našica i okolice. Svaki put na ovo događanje pozivamo i predsjednicu Društva knjižničara Slavonije i Baranje, te Matičnu službu koja djeluje pri Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek. Koncept aktiva sastoji je od jednog do dva stručna predavanja, jer na taj način potičemo knjižničare da se usavršavaju, a uz to međusobno dijelimo ideje, potrebe i želje za suradnjom.” – rekla je ravnateljica Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice Silvija Šokić.

Ovogodišnje usavršavanje obuhvatilo je teme poput knjižnice sjemena, istraživanja u sklopu diplomskog rada te javnog nastupa. Prvo predavanje održala je Katarina Horvat, vlasnica Horka komunikacije, prezentirajući verbalnu i neverbalnu komunikaciju na vlastitom primjeru.

„Predstavila sam vještine javnog nastupa, jer javni nastup je dio svakodnevnog života svake osobe, te komunikacija kao takva. Cilj nam je da ona bude uspješna i kvalitetna. Moje predavanje temelji se na malo teorije uz puno praktičnih prikaza. Na primjeru same sebe prikazujem i verbalne i neverbalne znakove kojima se trebamo služiti kako bi postigli da nas publika sluša, kako bi podigli koncentraciju, te znali koliko mahati rukama i gdje gledati.” – rekla je Katarina Horvat.

O razmjeni sjemena, ali i potencijalnom projektu „Knjižnice sjemena” govorio je Đuro Rajh. „Predavanje je osmišljeno tako da predstavi uslugu koja je zaživjela prije 15-tak godina u američkim narodnim knjižnicama i proširila se po cijelom svijetu. Radi se o osnivanjima zbirki sjemenja pod nazivom „Knjižnica sjemenja“ iz koje korisnici mogu posuditi sjeme, uzgojiti povrće ili cvijeće, prikupiti sjeme i vratiti knjižnici za daljnju razmjenu.” – rekao je Đuro i dodao da su oni u našičkoj knjižnici 2018. i 2019. dijelili paketiće sjemenja i to je privuklo puno ljudi, a ostvarili su i suradnju s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Belišće koja je također organizirala podjelu sjemenja. Uz nadanja da će kroz narednih nekoliko godina takve usluge zaživjeti i kod nas u Hrvatskoj, Rajh je zaključio predavanje. Stručna predavanja zaključila je mlada pripravnica Matea Šumrada prezentirajući vlastito istraživanje provedeno 2018. godine o zadovoljstvu korisnika knjižnicom.

„Najzanimljiviji podatci govore o tome da su ispitanici jako zadovoljni radom svoje knjižnice, prepoznali su pozitivne učinke koje nudi knjižnica, za njihov osobni razvoj i za život cijele zajednice. Većina preporučuje učlanjivanje drugima, a pristali bi i na veće cijene članarine. U istraživanju je sudjelovalo 105 ispitanika, koristila sam kvalitativnu i kvantitativnu metodu, a sve je trajalo od svibnja pa do rujna 2018. godine.” – rekla je Matea Šumrada, pripravnica u knjižnici, poručivši da je kompletan rezultat istraživanja pozitivan, te su korisnici najviše zadovoljni djelatnicima i knjižnim fondom.

Kao dodatan rezultat ovakvih aktiva, u Našicama su dvije knjižničarke napredovale u svom zvanju, tako je Renata Bošnjaković, zaposlenica Zavičajnog muzeja Našice, postala knjižničar savjetnik, a Ivana Ostrički, zaposlenica OŠ kralja Tomislava, stručni suradnik – knjižničarka savjetnica. Čestitamo!

VEZANI TEKSTOVI
27/10/2019

Književni susret s Margaretom Peršić

Povodom Mjeseca hrvatske knjige u Osnovnoj školi Dore Pejačević gostovala je hrvatska pripovjedačica, ilustratorica i lutkarica, Margareta Peršić. Svojim zanimljivim pripovijedanjem bajke „Leteća lađa” oduševila je prisutne školarce i učitelje. Pripovjedačica je istaknula da joj se Slavonija svidjela na prvi pogled zbog vedrih ljudi i veselih osmijeha, a pozitivu kojom Slavonci zrače osjetila je odmah pri dolasku.

Ova svestrana zagrebačka umjetnica svoj poziv je osjetila još kao mala, a njime se aktivno bavi već više od petnaest godina.

“U ovom vremenu medija, kapitalizma i otuđenosti, izgubilo se prenošenje poruka riječima, pa je u meni izrasla želja da sva blaga i mudrosti starih vremena, koja su skrivena u bajkama, prenesem djeci i odraslima.” – rekla je Margareta Peršić.

Veselu atmosferu podiglo je i uključivanje djece i učitelja u samo pripovijedanje, što je nastup hrvatske umjetnice učinilo još zabavnijim.

 

VEZANI TEKSTOVI
18/10/2019

Na inicijativu Roberta Kresića, povodom Mjeseca hrvatske knjige, organiziran je sajam knjiga, koji će trajati od 15 listopada do 15 studenoga, a čiji će prihod biti doniran Socijalnoj samoposluzi Našice. Knjige su donirali korisnici Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice, građani koji su se odazvali na javni poziv knjižnice u rujnu.

Cijene knjiga dobrovoljni su prilozi u humanitarne svrhe, a sve je izloženo na posudbenom odjelu. Knjige su raznih tematika, od popularne publicistike, literature na njemačkom i engleskom jeziku, pa sve do stare književne kritike. Našička knjižnica nastavit će prikupljati donacije u obliku knjiga, a iduća ovakva akcija u planu je u proljeće.

VEZANI TEKSTOVI
15/10/2019

Danas u cijeloj Hrvatskoj započinje obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige čiji je ovogodišnji moto U ritmu čitanja!. Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice pripremila je i ove godine raznolik program. Pripremili smo zanimljive književne večeri s Ivanom Bertokom, Damirom Karakašem, Ljubicom Uvodić – Vranić i Julijanom Adamović. Također, pozivamo i dalje naše sugrađane da nam poklanjaju knjige za sajam knjiga čiji prihod ide za potrebe Socijalne samoposluge Našice.

Pozivamo i one prvašiće koji se još nisu upisali da se dođu besplatno učlaniti u Knjižnicu. I ove godine vodimo korisnike na Interliber (autobus se lagano popunjava pa požurite). Za naše korisnike koji zaboravljaju vratiti knjige pripremili smo akciju opraštanja zakasnine.

VEZANI TEKSTOVI
02/10/2019

Socijalna samoposluga Našice i Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice pozivaju građane da poklone knjige za sajam, koji će se održati u Mjesecu hrvatske knjige i na Svjetski dan siromašnih. Knjige građani mogu donijeti u knjižnicu unutar radnog vremena, a prikupljeni prihod bit će predan za potrebe Socijalne samoposluge Našice. Knjižnica je za građane otvorena radnim danom od 7 do 19 sati, a subotom od 8 do 13 sati.

Sajam knjiga još je jedan način ostvarivanja kvalitetne suradnje Hrvatske narodna knjižnice i čitaonice i njenih korisnika, kao i ona sa Rukometnim klubom Nexe. Nakon doniranja knjiga knjižnici, osigurano je besplatno članstvo za igrače mlađih sekcija, čime je obilježen i Dan narodnih knjižnica.

VEZANI TEKSTOVI
13/09/2019

Već treću godinu, našička knjižnica i Grad Našice daruju besplatan upis u knjižnicu svim prvašićima. Ove godine u tome ih je podržalo i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske te Osječko-baranjska županija, pa uz besplatno članstvo, prvašići s područja grada Našica dobit će vrećice za papuče i sitnice iznenađenja. Prema planiranom paketići će do kraja tjedna biti u školama, pa prvašiće iz knjižnice pozivaju da s dobivenim pristupnicama dođu i istraže pisane retke.

„Dragim školarcima, posebno đacima prvacima želimo sretan i uspješan početak nove školske godine. Hvala Gradu Našicama, Osječko – baranjskoj županiji i Ministarstvu kulture Republike Hrvatske.” – poručila je ravnateljica Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice Silvija Šokić. Uz ovu novinu, knjižnica je nedavno izradila i novi logo, a sličan loga akcije besplatnog upisa u knjižnicu učenika prvih razreda pod nazivom “Prvašići kapa dolje, čitajte s puno volje” izradio je kolega Đuro Rajh. Osim toga, od početka rujna Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice radi po redovnom radnom vremenu od ponedjeljka do petka od 7 do 19 sati i subotom od 8 do 13 sati.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print