16/03/2019

Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice kroz cijeli mjesec veljaču u svojim je prostorima sakupljala donirane slikovnice humanih građana koji su svoju ostavštinu i uspomene vezane uz iste odlučili pokloniti drugima. Ovu akciju knjižnica provodi već godinama, a nekada je darivala i Odjel Pedijatrije, Dječji vrtić Zvončić, ali najčešće Društvo naša djeca Našice.

Predaji su prisustvovale ravnateljica Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice Silvija Šokić te predsjednica Društva naša djeca Našice Darija Vlajnić.

“Već dugi niz godina sudjelujemo u Nacionalnom programu „Čitaj mi” u sklopu kojeg je jedna od akcija prikupljanje slikovnica „Čitam, dam, sretan sam”. Ove godine odlučili smo prikupljati slikovnice našim dugogodišnjim suradnicima Društvu naša djeca Našice te smo za njihove potrebe u akciji prikupili 30-ak slikovnica. Ovim putem se zahvaljujem svim našim korisnicima koji su slikovnice donirali.” – izjavila je Silvija Šokić.

“Zahvaljujem se svim našim sugrađanima koji su se odazvali pozivu Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice, naravno veliko hvala i ravnateljici Silviji Šokić koja je sve to organizirala. Do sada smo stvarno imali jako lijepu suradnju s knjižnicom koja traje dugi niz godina, a svaka slikovnica dobro dođe u našoj arhivi. Djeca kada dođu na igraonice vole prolistati novu literaturu, pa se tako svima zahvaljujem u ime djece.” – rekla je predsjednica DND Našice Darija Vlajnić.

VEZANI TEKSTOVI
11/03/2019

Našička knjižnica organizira sve više aktivnosti s ciljem educiranja javnost i širenja svijest o održivom društvu i nužnosti zaštite okoliša, a sve s ciljem da postane „Zelena knjižnica”. Projekt je ovo koji je nastao 2011. godine i iz Pule se proširio na cijelu Hrvatsku, a u knjižnicama se provodi kroz stručna predavanja, tribine, promocije knjiga i drugo.

Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice od početka ožujka ove godine već drugu godinu za redom, provodi akciju dijeljenja paketića sjemenja povrća svim zainteresiranim korisnicima. Tom akcijom obilježavaju i skori dolazak proljeća, a pozivaju i ljude da posjete knjižnicu i pronađu prigodnu literaturu iz područja poljoprivrede kako bi spremni dočekali lijepo vrijeme i radove u vrtovima, odnosno poljima. S druge strane kroz tu aktivnost prate i domaće i svjetske trendove u očuvanju bioraznolikosti u kojima knjižnice zauzimaju značajnu ulogu, pa oni već nekoliko godina razvrstavaju otpad.

Za ovu aktivnost predvidjeli su podijeliti ukupno 800 paketića sjemenja uz ograničenje po 4 paketića po osobi, prema vlastitom izboru, a vrste koje knjižnica dijeli su rajčica, ukrasni kukuruz i kikiriki. Sjemenje je iz prirodnog uzgoja, a donacija knjižničara Đure Rajha koji se veće desetak godina bavi prikupljanjem i očuvanjem raznih vrsta i sorata povrća. Ove godine, priča našičke knjižnice otišla je i korak dalje te su u svoj projekt uključili i Gradsku knjižnicu Belišće te pokrenuli i međuknjižničnu razmjenu sjemenja koje će kod njih započeti pred kraj mjeseca. Trajanje akcije je do isteka zaliha, stoga pozivaju sve zainteresirane da ih posjete i dodaju svojim kolekcijama povrća nešto novo, a ideje za vrt pronađu u literaturi koju imaju u bogatoj lepezi stručne literature.

VEZANI TEKSTOVI
02/03/2019

VEZANI TEKSTOVI
10/01/2019

U Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici najčešći čitatelji su školska djeca i umirovljenici. Djeca uglavnom čitaju lektiru i beletristiku, a umirovljenici čitaju knjige s tematikom Domovinskog rata, te popularnu publicistiku iz sociologije, psihologije te odgoja i obrazovanja. Zaposleni građani uglavnom čitaju stručnu literaturu, a najviše je čitatelja također i među nezaposlenima. Svake godine proglašavaju se najčitatelji, u 2018. među najmlađima su Roko Baksa Mihovilović, Patricija Grabar i David Stošić. U kategoriji studenata to je Noemi Grgi, a među zaposlenima najviše su pročitali Zoran Serdar i Jelena Moržan. U kategoriji nezaposlenih najčitatelji su bili Davor Trcović i Branka Lovaković, a najviše knjiga od umirovljenika pročitali su Đuro Crnković i Klaudio Miščević.

„Upravo su čitatelji veliki izvor inspiracije za uvođenje nekih novih usluga, kojih neće ne nedostajati u novoj godini.”- ističe Silvija Šokić, ravnateljica knjižnice u Našicama. Jedna od usluga, osim posuđivanja knjiga, je i korištenje prostora knjižnice u vidu čitanja, korištenja interneta, te čitanje dnevnog tiskovina. Uglavnom ove usluge koriste umirovljenici te ljudi iz ruralnog područja koji svojim dugim boravkom postaju dio same knjižnice, pa im se često ponudi i čaj i kava kako bi se što ugodnije osjećali. U knjižnici se od ostalih usluga često koriste i usluge fotokopiranja, no usluga pronalaska stručne literature za radove koristi se sve manje jer knjižničarke teže da svakim novim učlanjenjem korisnike obuče na samostalno istraživanje knjižnice kako bi u potpunosti dobili dojam svih dostupnih knjiga i informacija. „Iako knjižnica broj više od 2 500 aktivnih članova, svakodnevno se trudimo pridobiti i nove korisnike iz svih dobnih skupina. Akcija koju provodimo već drugu godinu za redom u knjižnicu želi dovesti one najmlađe te ih na taj način usmjeriti i da u narednim godinama ostanu vjerni čitatelji.” – trenutno je ovo glavni cilj knjižnice ističe ravnateljica.

Besplatni upis prvašića odvija se povodom Mjeseca knjige, a akciju sponzorira Grad Našice uz Savjet mladih grada Našica kroz koju se ujedno promovira nacionalna kampanja „Čitaj mi” s ciljem promicanja čitanje naglas djeci od rođenja. Iako se u knjižnici potiče čitanje, teži se i urednom posuđivanju i vraćanju knjiga, pa su tako uveli i opomene, u početku ih je bilo i do 250 a trenutno je to tek neznatan broj. Ovim su dodatno usavršili odgovornost čitatelja, iako i dalje izlaze u susret čitateljima pa 11.11. povodom dana Hrvatske knjižnice provode akciju „Vi ste zaboravili vratiti knjigu, a mi ćemo vam zaboraviti naplatiti zakasninu”. „Naša knjižnica surađuje i sa školama, te institucijama i uslugama, dobru suradnju imamo i sa školskim knjižnicama jer ih mi pokrivamo većom knjigama, a oni učenici podržavaju njihove aktivnosti. Istaknula bih suradnju s Osnovnom školom Kralja Tomislava u radionicama Croatian Makers ambasadora na temu micro:bitova Riječ je o novom džepnom računalu koje omogućava kodiranje, uređivanje i korištenje raznih dijelova hardvera preko softvera koji su do sljedeće radionice dani učenicima na korištenje.”- rekla je Silvija.

Knjižnica je aktivno sudjelovala i u projektima financiranim iz EU, prvi je bio Volonterska platforma “STAV Našica, a trenutno surađuje sa Zavičajnom muzeju Našice na projektu „Zlatna dob za nove početke” u sklopu kojeg organiziraju književne večeri. „Iako projektima dobijemo i materijalne stvari potrebne za rad, naše najveće bogatstvo je uvođenje novih usluga s kojima dobivamo i nove korisnike.” – ističe Silvija koja s nestrpljenjem očekuje najavljivano preseljenje knjižnice u vlastitu zgradu, jer osim smanjenog prostora za izlaganje i čuvanje knjiga, njima najviše nedostaje prostor za provođenje velikog broja radionica, jer do sada sve su odvijali u iznajmljenim prostorima drugih institucija.

VEZANI TEKSTOVI
21/11/2018

Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice i Matica slovačka Osijek pozivaju vas na predstavljanje knjige „Slovačko manjinsko školstvo u Hrvatskoj (1864.-2018.)“ autora Andrije Kurica. Predstavljanje će biti održano 23. studenoga 2018. (petak) u Izložbenom salonu Zavičajnog muzeja Našice s početkom u 19 sati.

VEZANI TEKSTOVI
31/10/2018

Jučer je u salonu Zavičajnog muzeja Našice održano predstavljanje knjiga Državni udar 1. i 2. dio Vladimira Šeksa. Uz autora počasnog građanina Grada Našica Vladimira Šeksa knjige su predstavili recezent dr. sc. Ivica Miškulin s Hrvatskog katoličkog sveučilišta i dr. sc. Zlatko Kramarić profesor Filozofskog fakulteta u Osijeku.

Receznt knjige dr Ivica Miškulin je istaknuo da su ove dvije knjige najnoviji memoarski prikazi važnog sudionika hrvatske političke scene Vladimira Šeksa koje su ustvari nastavak njegovih ranijih knjiga 1991. – Moja sjećanja na stvaranje Hrvatske i Domovinski rat. U knjigama Državni udar se govori o razdobljima od proljeća 1993. do sredine 1994. godine.

Političku situaciju tih devedesetih godina prošlog stoljeća opisao je i dr Zlatko Kramarić sudionik mnogih događanja iz tog razdoblja koji je govorio kako su ti neki događaji izgledali iz kuta ondašnje opozicije.

Autor knjige Vladimir Šeks je istaknuo da mu je želja da ostane zapisana istina o događajima iz tih ratnih vremena, odnos Hrvatske prema ratu u Bosni i Hercegovini u tom periodu te razne druge događaje iz tog razdoblja.

Na predstavljanju knjige osim brojnih sugrađana bili su i gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica Krešimir Kašuba, potpredsjednik Gradskog vijeća Stjepan Pintarić, savjetnik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Karlo Ressler potpredsjednik županijske skupštine Ivica Čeme, načelnik Općine Podograč Goran Đanić, načelnik Općine Đurđenovac Hrvoje Topalović.

U ime organizatora sve nazočne pozdravili su ravnateljica Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice Silvija Šokić i gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić.

Poslije predstavljanja knjige gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić autoru knjige Vladimiru Šeksu i njegovom gostima predao je prigodne poklone u ime Grada Našica.

VEZANI TEKSTOVI
29/10/2018

VEZANI TEKSTOVI
17/10/2018

Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice poziva Vas na sadržaje koje organizira u sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige.

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je kojom se tijekom mjesec dana, od 15. listopada do 15. studenoga, nastoji na državnoj, ali i na lokalnim razinama govoriti o knjizi, promicati čitanje te na različitim programima okupljati sve one koje knjiga istinski zanima.

Ovogodišnja je manifestacija posvećena kulturnoj baštini. Glavna je tema Baš baština, a moto (U)čitaj nasljeđe!, pri čemu je osnovni motiv glagoljica kao posebnost hrvatske baštine, nacionalnog i kulturnog identiteta. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a organizator Knjižnice grada Zagreba.

Mjesec hrvatske knjige u knjižnici

 

Dana 18.10.2018. (četvrtak) u 19 sati

pozivamo Vas u Izložbeni salon Zavičajnog muzeja Našice

na putopisno predavanje uz predstavljanje knjige Moj Camino autorice Mare Doljak.

Mjesec hrvatske knjige u knjižnici

VEZANI TEKSTOVI
29/08/2018

Održana radionica na microbitovima u Knjižnici

Jučer je u organizaciji Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice i Croatian Makers lige održana radionica rada na micro:bitovima. Voditelj radionice priredio je kratku power-point prezentaciju i upoznao polaznike s osnovnim pojmom micro:bita.

Nakon toga, polaznici su se upoznali s korištenjem micro:bita, kako početi, napisati svoje programe i gdje sve mogu pronaći edukacijske materijale. Za kraj radionice, polaznici su odigrali igru reakcije pomoću kartona, folije, žice i microbita.

Voditelj radionice bio je edukator Tomislav Milanović koji je najmlađem polazniku poklonio micro:bit.

VEZANI TEKSTOVI
24/08/2018

Najava radionice s micro:bitovima u knjižnici

Croatian Makers liga donirala je u ožujku Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice 40 micro:bitova za radionice i posudbu, a u travnju je organizirala prvi ciklus edukacije kako bi se educirali knjižničari s radom na micro:bitovima, te sada traje treća faza: provođenje besplatnih radionica s micro:bitovima za javnost do sredine rujna.

U ovom projektu sudjeluje preko 110 matičnih i područnih knjižnica i bibliobusnih službi u Hrvatskoj kojima je donirano više od 3000 micro:bitova.

Radionice će se održati u svim matičnim knjžnicama (njih 75) i vodit će ih Croatian Makers ambasadori – edukatori iskusni u radu s IRIM-ovim tehnologijama. Nakon ovog prvog ciklusa radionica knjižnice će nastaviti provoditi radionice o svojoj organizaciji.

Na radionicama će se polaznici upoznati s osnovama korištenja micro:bita – kako početi, napisati svoje prve programe i gdje mogu pronaći dodatne edukacijske materijale.

U svim knjižnicama u projektu micro:bitovi se mogu i posuditi kao knjige tako da ih svi sudionici mogu i nastaviti koristiti.

U utorak, 28.8. od 17 sati u prostorijama Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice održat će se radionica rada s micro:bitovima. Prijaviti se može na broj telefona 031/614-421, na e-mail: knjiznica.nasice@gmail.com ili putem facebooka na našoj stranici Knjižnica Našice.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print