19/01/2021

Iz Hrvatske knjižnice i čitaonice Našice obavještavaju sve svoje korisnike da nakon 3 mjeseca seljenja i preslagivanja, od 1. veljače 2021. otvaraju svoja vrata na privremenoj lokaciji na adresi Trg Isidora Kršnjavoga 4.

Radno vrijeme za korisnike bit će u vremenu: ponedjeljak, srijeda, petak 7.30 do 14.30 sati, stanka od 10.30 do 11.00 sati, te utorak i četvrtak od 12.30 do 18.30 sati, stanka od 15.30 do 16.00 sati. Zakasnina za dosad nevraćene knjige neće se naplaćivati do kraja veljače. Akcija besplatnog upisa prvašića i upisa za ostale učenike po 25,00 kn produljuje se do kraja veljače. Iz knjižnice naglašavaju kako je zbog trenutne epidemiološke situacije, broj korisnika koji borave u knjižnici ograničen i obavezno je nošenje maski.

11/12/2020

Uskoro kreće Projekt obnove kulturne baštine koji obuhvaća obnovu dvoraca Pejačević pri čemu je našička knjižnica izmještena iz Velikog dvorca Pejačević. Do preseljenja u nove prostore u Gregerovu vilu, čija je obnova također obuhvaćena Projektom kulturne baštine, knjižnica je dobila nove privremene prostore. Gradonačelnik Našica Josip Miletić i pročelnik Ureda gradonačelnika Goran Blagojević obišli su djelatnike našičke knjižnice u trenutnim novim prostorima.

Ravnateljica knjižnice, Silvija Šokić izjavila je kako je Knjižnica u potpunosti preseljena te da sada slijedi preslagivanje i uređenje fonda koji treba prilagoditi prostoru kako bi se uskoro korisnicima otvorila vrata knjižnice. „Uz poslove preseljenja i preslagivanja fonda rade se i ostali poslovi poput nabave novih knjiga, godišnjeg izvješća… Moram napomenuti da je ovo preseljenje jedan veliki posao pošto knjižnica posjeduje preko 60 000 knjiga. Naša nova lokacija je Trg Izidora Kršnjavoga 4, pored Gregerove vile, našeg budućeg doma.” – izjavila je ravnateljica Šokić i pritom se zahvalila Hrvoju Žihi, direktoru Našičkog parka d.o.o. i Mireli Rončević, poslovođi odjela čistoće i tržnice što su im izašli u susret i preraspodijelili svoj kadar koji je pomogao u preseljenju knjižnice.

Gradonačelnik Miletić rekao je kako bi tijekom siječnja Knjižnica trebala početi s radom u izmještenim prostorima u kojima će i dalje svojim korisnicima moći nuditi sve svoje usluge. „Zahvaljujem se ravnateljici Šokić što smo zajedno uspjeli dogovoriti novi prostor u kojem će privremeno biti smještena knjižnica do preseljenja u nove prostore obnovljene Gregerove vile. Želim napomenuti kako rješavamo prostore i za ostale udruge i institucije koje se trenutno nalaze u Malom i Velikom dvorcu te drugim prostorima koji idu u veliku obnovu kulturne baštine. Radovi i uređenje trgova je već počelo, a očekujemo uskoro i početak obnove dvoraca i Gregerove vile.” – rekao je gradonačelnik Miletić te se zahvalio svim djelatnicima knjižnice i svima onima koji su pomagali da se knjižnica preseli.

04/12/2020

Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice obavještava sve korisnike da do daljnjega ne rade za korisnike. Nakon 20 dana seljenja cjelokupnog knjižničnog fonda i inventara, Knjižnica je preselila na novu lokaciju, no, sada slijedi preslagivanje i namještanje sadašnjeg knjižničkog prostora.

Navode kako svi ostali tekući poslovi idu dalje te će nakon uređenja prostora i otvaranja svojih vrata korisnicima, u ponudi biti i novi naslovi knjiga. Trude se završiti što prije i stoga mole za razumijevanje i strpljenje. Napominju svim svojim korisnicima da čuvaju knjige koje su posudili prije zatvaranja knjižnice i neka se ne brinu zbog zakasnina jer se one neće naplaćivati.

02/11/2020

Od danas, 02. studenog 2020. godine, Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice privremeno prestaje s radom zbog preseljenja na drugu lokaciju budući da dosadašnji prostor idu u obnovu u sklopu projekta obnove kulturne baštine. Sve aktivnosti vezane za posudbu i povrat knjižne građe se zaustavljaju, a sve zakasnine koje nastanu u razdoblju dok je knjižnica zatvorena neće se obračunavati.

Lokacija na kojoj će se knjižnica nalaziti nakon preseljenja je Trg Isidora Kršnjavoga 4 (stambena zgrada odmah pored Gregerove vile, prizemlje, ulaz s južne strane). S obzirom na to da sele kompletan inventar, našički knjižničari mole sve sugrađane za razumijevanje jer je to veliki posao koji mora biti napravljen na ispravan način kako bi što prije otvorili vrata na novoj lokaciji. O početku rada na novoj lokaciji korisnici će biti pravovremeno obaviješteni.

Iz Knjižnice mole sve korisnike da zadrže posuđene knjige kod sebe do ponovnog otvorenja knjižnice. Poručuju da se posuđene knjige ne ostavljaju u hodniku, vraćaju preko poznanika i slično jer se seli preko 60 000 knjiga + namještaj i može se dogoditi da se te knjige zagube. Također, podsjećaju na svoju uslugu koju su uveli u ožujku, na posudbu e-knjiga preko aplikacije ZakiBooka! Više informacija moguće je pronaći na web stranici knjižnice. Čitajte e-knjige do ponovnog susreta u knjižnici!

07/09/2020

Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice i Grad Našice četvrtu godinu zaredom, povodom početka školske godine prvašićima s područja grada Našica daruju besplatan upis u Knjižnicu. Ove su godine uključili i sve ostale učenike osnovnih i srednjih škola, te im omogućili upis ili obnovu članstva po upola manjoj cijeni od 25 kn.

Akcija upisa u knjižnicu po prigodnim cijenama traje do kraja mjeseca listopada. Za najbrže učenike, Gradsko društvo Crvenog križa Našice ove je godine pripremilo dvadesetak Kalendara mladih Hrvatskog Crvenog križa. Djelatnici našičke knjižnice žele svim školarcima, a posebno prvašićima, sretan i uspješan početak školske godine!

12/06/2020

Na police Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice pristigli su brojni naslovi knjiga za djecu i mlade. U knjizi „Detektiv Dinko i tajanstveni vitez” mlađi čitatelji mogu se pridružiti šarenoj detektivskoj družini u uzbudljivim pustolovinama i uvjeriti se da dobro uvijek pobjeđuje, a zlo biva kažnjeno. Za najmlađe je pristigla knjiga šumskih zagonetki „U šumi žive… Pogodi im ime!”.

O važnosti higijene, djeca mogu saznati u urnebesnoj priči o šmrkljima „Ne kopaj nos, Pinokio!”. “Kako se osjeća Val?” vrlo je interesantan i privlačan didaktički materijal namijenjen djeci predškolske i rane školske dobi, koji im može pomoći u promišljanju i propitivanju situacija u kojima će se naći ulaskom u proces institucionalnog odgoja i obrazovanja. Na policama se nalazi i predivna priča o obitelji, prijateljima i pripadanju „Praščić Barney slijedi svoj nos” koja je obogaćena brojnim edukativnim igrama.

 

Od publicistike, na policama se nalazi priča bivše prve dame Amerike, Michelle Obame u kojoj progovara o luksuznom životu u Bijeloj kući koji nije bez žrtve, kao i odnosima sa svojim prijateljima i obitelji. Preko 100 kreativnih, zdravih, svakodnevnih vegetarijanskih recepata može se naći u hvalospjevu o povrću „Superpovrće”. „Kako razgovarati s neznancima” nova je knjiga vrlo zanimljivog sadržaja koja otkriva razloge zbog koje ljudi najčešće nisu sposobni pri prvim susretima s neznancima prepoznati pravi karakter, pravu staturu ili prave motive nepoznatog sugovornika te kako je to u tim slučajevima dovelo do tragičnih, sudbonosnih ili iznenađujućih posljedica. „Kako odgajati uspješne ljude” knjiga je korisnih savjeta jedne iskusne majke i nastavnice koja otkriva što roditelji trebaju činiti kako bi odgojili svoju djecu da postanu uspješni ljudi.

03/06/2020

U našičku knjižnicu pristigli su novi naslovi knjiga. Na police je stigao priručnik Ptice Hrvatske i Europe, najbolji vodič za prepoznavanje ptica u Europi. Više od 4000 prelijepih, gotovo stvarnih ilustracija uvest će vas u bogatstvo raznolikosti ptičjih vrsta koje nas okružuju i u svijet promatranja ptica.

Svi obožavatelji Tine Turner mogu pročitati njezinu ljubavnu priču u autobiografiji gdje iskreno progovara o svojoj bogatoj karijeri i turbulentnom privatnom životu. Na police su stigli i novi nastavci serijala Saga o vješcu, svevremenski klasik Male žene, bestseler New York Timesa, autobiografija američke glumice Isabel Gillies Takvo što događa se svaki dan te brojni drugi zanimljivi romani. Od prekjučer svi korisnici imaju slobodan pristup knjigama prema uvedenim epidemiološkom preporukama. Za rezervaciju može se nazvati knjižnica na broj 031/614-421 tijekom radnog vremena, ponedjeljak, srijeda, petak od 8-13 sati te utorak i četvrtak od 13-18 sati.

01/06/2020

Našička knjižnica obavještava sve svoje korisnike kako će od danas svi imati slobodan pristup knjigama. Svi korisnici moći će slobodno ući u prostore knjižnice, kretati se te sami birati knjigu koju žele posuditi. Uvedena su i nova pravila, kako bi se i dalje brinulo o sigurnosti građana. Svi korisnici na ulazu će i dalje morati dezinficirati ruke, a broj korisnika koji će moći istovremeno boraviti u prostoru knjižnice ograničen je na 5 uz poštivanje pravila međusobnog distanciranja.

Korisnici se unutar prostora ne bi trebali zadržavati duže od 15 minuta. Knjige će se zaduživati i razduživati u posebnim prostorijama, a one vraćene idu u karantenu na 72 sata. Do kraja svibnja neće se naplaćivati zakasnina. Korištenje računala, čitanje dnevnog tiska i korištenje čitaonice i dalje neće biti moguće. Korisnici koji su se online besplatno učlanili u periodu dok je knjižnica bila zatvorena, mogu svoju iskaznicu naručiti i platiti, te nastaviti koristiti usluge Knjižnice. Knjige i dalje možete naručiti preko e-maila, te putem aplikacije Zaki Booka posuđivati e-knjige. Radno vrijeme knjižnice je ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8:00 do 13:00 sati te utorkom i četvrtkom od 13:00 do 18:00 sati. Knjižničari preporučuju korištenje maski i rukavica te mole ukoliko imate respiratornih problema da odgodite odlazak u Knjižnicu!

21/05/2020

U Hrvatsku narodnu knjižnicu i čitaonicu Našice pristižu novi naslovi knjiga, a ovaj put police su popunile knjige za djecu i mlade. Iščekujući povratak u školske klupe, mladi mogu vrijeme provoditi čitajući najnovije priče i romane koje su za njih priredili vrijedni našički knjižničari. Tako djeca mogu čitati o ljubavi i prijateljstvu, odrastanju i važnim tajnama koje se odrastanjem razotkrivaju u dječjem romanu „Mjesto u srcu“ nagrađenom s dvije najznačajnije nagrade hrvatske književnosti za djecu Mato Lovrak te Grigor Vitez.

U najnovijem romanu „Mama, nemoj me gnjaviti!“, poznate spisateljice za djecu Sanje Pilić, ispisane su ljudske vrijednosti obiteljskog života i dobrih međuljudskih odnosa. Mato Lovrak svojim romanom „Slatki potok“  šalje poruku o vrijednosti i značenju dobrih, plemenitih djela, ljubavi i prijateljstva. Uz veselu slikovnicu „Slovocedu“, djeca s veseljem mogu učiti slova i nove riječi. Na policama se nalaze i najnovije knjige iz serijala „Kapetan Gaćeša“ i „Gregov dnevnik“ te brojni drugi naslovi.

14/05/2020

U našičku knjižnicu na police su stigli novi naslovi knjiga. No podsjećamo, pošto nije moguće birati knjige na policama, u potrazi za literaturom dostupan je online katalog koji se nalazi na web stranici našičke knjižnice. Knjigu možete rezervirati pozivom na broj 031/614-421 tijekom radnog vremena knjižnice od ponedjeljka do petka (ponedjeljak, srijeda, petak u vremenu od 8:00 do 13:00 sati te utorak i četvrtak u vremenu od 13:00 do 18:00 sati). Također je moguće knjige unaprijed naručiti preko e-mail adrese: knjiznica.nasice.ravnateljica@gmail.com.