20/08/2019

Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice nastavlja s radionicama rada s micro:bitovima i 3D olovkama za djecu od 6 do 16 godina. Radionice vodi profesorica matematike i informatike Sandra Poljak, a bit će održane danas, 20.08., 27.08. i 03.09.2019. od 11 do 13.15 sati. Prijaviti se možete u Knjižnici ili putem Facebooka. Broj mjesta je ograničen! Radionice su organizirane u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture grada Našica.

 

VEZANI TEKSTOVI
07/08/2019

Obnovljena gradska knjižnica

Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice nakon kratke ljetne stanke zasjala je u novom ruhu. Tako su djelatnici vrijeme za uvođenje novog programa iskoristili i za uređivanje i reorganizaciju knjižnice.

Dječji odjel sad je dostupniji najmlađim korisnicima, a i puno svjetliji. Novi prostor, naslove i način posuđivanja provjerite prema ljetnom radnom vremenu koje je na snazi do 31. kolovoza 2019. godine. Isto kao i muzej, knjižnica od ponedjeljka do petka radi od 7 do 14 sati, osim utorka kad svoja vrata otvara u poslijepodnevnom terminu, od 13 do 19 sati. Subotom knjige posudit, ali i vratiti možete od 8 do 13 sati.

VEZANI TEKSTOVI
01/07/2019

Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice zbog prelaska na novi knjižnični sustav neće biti otvorena za korisnike do 4. srpnja 2019. godine. Za te dane neće biti zaračunata zakasnina.

VEZANI TEKSTOVI
10/06/2019

Priče o Mrljeku i Prljeku

Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice organizirala je još jedno u nizu druženja s autorima zanimljiv knjiga, slikovnica i bajki, a sve u sklopu obilježavanja Dana grada Našica. U subotu su tako predstavljene slikovnice Jelene Pervan, rođene Osječanke, o Mrljeku i Prljeku, njih čak tri.

Ove slikovnice, istaknula je Silvija Šokić, ravnateljica knjižnice jedne su od najtraženijih među djecom, roditeljima i odgajateljima, a u njihovom predstavljanju u Izložbenom salonu Zavičajnog Muzeja Našice sudjelovali su mališani i njihovi roditelji. Slikovnice koje govore o higijeni, posebice o pranju zubi, kose i ruku, zainteresirale su djecu, a posebno su im se svidjele i radionice koje su slijedile nakon prezentacije.

“Današnji sadržaj za najmlađe oduševio je okupljenu djecu. Slikovnice se bave higijenom, koja je izuzetno važna, a navike kreću u najranijoj dobi. Uz to autorica je održala i radionice crtanja, kroz koji su djeca istaknula što je najvažnije kod osobne higijene, a crtali su i obiteljsko stablo.” – rekla je Silvija Šokić, te dodala da su djeca za poklon dobila kalendar pranja zubi.

VEZANI TEKSTOVI
25/05/2019

VEZANI TEKSTOVI
18/05/2019

Radionica „Bebe vole papati”

Publiku koju su do sada činili i najmlađi sudionici Našica, bebe, dočekala je danas zanimljiva radionica “Bebe vole papati” te promocija istoimene knjige. Predavanje se održalo u Izložbenom salonu Zavičajnog muzeja Našice, a domaćin je bila Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice u kojoj od sada možete posuditi ovu knjigu.

Knjiga Bebe vole papati sadržava više od 600 recepata za uvođenje čvrste hrane bebama te se vodi najnovijim pedijatrijskim smjernicama iz područja prehrane. Autori knjige su Rebeka Mahorič i Iztok Jančar koji je vodio radionicu, a recenzent hrvatskog izdanja je prof. dr. sc. Milivoj Jovančević.

Na radionici roditelji su saznali puno informacija vezanih za dohranu bebe, od namirnica koje treba uvoditi prve do vremena najboljeg za uvođenje dohrane. Tako stručnjaci savjetuju da je najbolje krenuti s povrćem i to onim neutralnog okusa popu brokule i tikvice, a ne s voće, jer navikne li se vaše dijete na slatkasti okus u pravilu će izbjegavati sve ostale kašice. Također najbolje je djetetu davati dohranu od 6 mjeseca, no to nije pravilo nego svaka beba daje znakove po kojima ćete znati kad je najbolje krenuti. Ono što svakako treba izbjegavati su začini te posebice sol.

Za savjete, ali i pripremanje jela bila je zadužena Kristina Glas koja je i sama majka četverogodišnjaka i sa prisutnima je na predavanju podijelila i svoja osobna iskustva.

“Ova radionica je specifična i drugačija, a jedinstvena je po tome što na njoj zapravo kuhamo. Razgovaramo s roditeljima o svim onim stvarima koje su bitne za početak dohrane, što, kada, kako i koje namirnice, kojim redoslijedom, u kojoj dobi, što je dozvoljeno za bebe, a što nije. Paralelno dok pričamo o tome pripremamo tri obroka prema receptima iz naše knjige, a to su ručak, mliječno žitna večera i voćno žitna užina koje degustiraju roditelji i bebe. Ovim radionicama obišli smo gotovo cijelu Hrvatsku, a reakcije roditelja su odlične. Mamama su ovakve radionice jako korisne, jer danas kad imamo sve brzo i na dohvat ruke roditeljima se lakše osloniti na to nego skuhati nešto domaće i fino, na što mi stavljamo naglasak.” – rekla je Kristina Glas, promotorica i organizatorica radionice.

VEZANI TEKSTOVI
10/05/2019

Tomislav Torjanac poznati je ilustrator našičkih korijena, rođen 1972. godine, koji izrađuje naslovnice knjiga i ilustracije za časopise te ilustrira i dizajnira slikovnice. Tomislav je ilustrirao i neke od poznatijih slikovnica “Mačak i vrag” Jamesa Joycea, “Djevojčica i div” Neli Kodrič Filipić, “Kako živi Antuntun” Grigora Viteza, “Grga Čvarak” Ratka Zvrka te nekoliko knjiga i naslovnica.

Kroz godine je osvojio mnogo nagrada za svoja djel,a a njegovu izložbu možete pogledati u Izložbenom salonu Zavičajnog muzeja Našice do 17. svibnja. Izložbu je postavila Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice, a ulaz je za sve posjetitelje besplatan.

VEZANI TEKSTOVI
07/05/2019

VEZANI TEKSTOVI
06/05/2019

VEZANI TEKSTOVI
25/04/2019

Spoj na slijepo oduševio knjigoljupce

Akcija „Spoj na slijepo” u Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice provodi se posljednjih nekoliko godina u sklopu manifestacije Noći muzeja. Tako je u utorak u knjižnici za knjigoljupce bilo priređeno 20 naslova umotanih u ukrasni papir, a cilj je bio posuditi knjigu koja vam se po debljini ili tvrdoći korica svidi, jer sve ostalo je bilo skriveno. Našičani su posudili ukupno 18 knjiga, a dvije su još u opticaju. Osim toga utorak je obilježio i besplatan prvi upis u knjižnicu za umirovljenike, jer knjižnica je dio projekta „Zlatna dob za nove početke”. Tako je u sat vremena od 19 do 20 sati upisano novih 5 korisnika.

„Cijeli travanj je u cilju obilježavanja knjige. U izložbenom salonu ugostili smo putujuću izložbu Gradske knjižnice i čitaonice Požega. Radi se o tradicionalnoj izložbi koja je u Požegi postavljena prvi puta prošle godine a ove godine obilazi Hrvatsku. Sadrži fotografije knjiga i knjižnice iz cijele Hrvatske, a za posjetitelje bit će otvorena do kraja tjedna nakon čega putuje u Drenovce. Cilj „Noći knjige” je promocija same knjige te poticanje ljubavi prema knjigama i čitanju.” – rekla je ravnateljica Silvija Šokić.

Danas vas očekuje i promocija knjige u 19 sati „Žene vole pametne muškarce” autora Zlatka Erjaveca.

Do kraja tjedna knjižnica radi skraćeno, do 15 sati, a već sljedeći tjedan za svoje je čitatelje otvorena od 7 do 19 sati.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print