18/05/2019

Radionica „Bebe vole papati”

Publiku koju su do sada činili i najmlađi sudionici Našica, bebe, dočekala je danas zanimljiva radionica “Bebe vole papati” te promocija istoimene knjige. Predavanje se održalo u Izložbenom salonu Zavičajnog muzeja Našice, a domaćin je bila Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice u kojoj od sada možete posuditi ovu knjigu.

Knjiga Bebe vole papati sadržava više od 600 recepata za uvođenje čvrste hrane bebama te se vodi najnovijim pedijatrijskim smjernicama iz područja prehrane. Autori knjige su Rebeka Mahorič i Iztok Jančar koji je vodio radionicu, a recenzent hrvatskog izdanja je prof. dr. sc. Milivoj Jovančević.

Na radionici roditelji su saznali puno informacija vezanih za dohranu bebe, od namirnica koje treba uvoditi prve do vremena najboljeg za uvođenje dohrane. Tako stručnjaci savjetuju da je najbolje krenuti s povrćem i to onim neutralnog okusa popu brokule i tikvice, a ne s voće, jer navikne li se vaše dijete na slatkasti okus u pravilu će izbjegavati sve ostale kašice. Također najbolje je djetetu davati dohranu od 6 mjeseca, no to nije pravilo nego svaka beba daje znakove po kojima ćete znati kad je najbolje krenuti. Ono što svakako treba izbjegavati su začini te posebice sol.

Za savjete, ali i pripremanje jela bila je zadužena Kristina Glas koja je i sama majka četverogodišnjaka i sa prisutnima je na predavanju podijelila i svoja osobna iskustva.

“Ova radionica je specifična i drugačija, a jedinstvena je po tome što na njoj zapravo kuhamo. Razgovaramo s roditeljima o svim onim stvarima koje su bitne za početak dohrane, što, kada, kako i koje namirnice, kojim redoslijedom, u kojoj dobi, što je dozvoljeno za bebe, a što nije. Paralelno dok pričamo o tome pripremamo tri obroka prema receptima iz naše knjige, a to su ručak, mliječno žitna večera i voćno žitna užina koje degustiraju roditelji i bebe. Ovim radionicama obišli smo gotovo cijelu Hrvatsku, a reakcije roditelja su odlične. Mamama su ovakve radionice jako korisne, jer danas kad imamo sve brzo i na dohvat ruke roditeljima se lakše osloniti na to nego skuhati nešto domaće i fino, na što mi stavljamo naglasak.” – rekla je Kristina Glas, promotorica i organizatorica radionice.

VEZANI TEKSTOVI
10/05/2019

Tomislav Torjanac poznati je ilustrator našičkih korijena, rođen 1972. godine, koji izrađuje naslovnice knjiga i ilustracije za časopise te ilustrira i dizajnira slikovnice. Tomislav je ilustrirao i neke od poznatijih slikovnica “Mačak i vrag” Jamesa Joycea, “Djevojčica i div” Neli Kodrič Filipić, “Kako živi Antuntun” Grigora Viteza, “Grga Čvarak” Ratka Zvrka te nekoliko knjiga i naslovnica.

Kroz godine je osvojio mnogo nagrada za svoja djel,a a njegovu izložbu možete pogledati u Izložbenom salonu Zavičajnog muzeja Našice do 17. svibnja. Izložbu je postavila Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice, a ulaz je za sve posjetitelje besplatan.

VEZANI TEKSTOVI
07/05/2019

VEZANI TEKSTOVI
06/05/2019

VEZANI TEKSTOVI
25/04/2019

Spoj na slijepo oduševio knjigoljupce

Akcija „Spoj na slijepo” u Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice provodi se posljednjih nekoliko godina u sklopu manifestacije Noći muzeja. Tako je u utorak u knjižnici za knjigoljupce bilo priređeno 20 naslova umotanih u ukrasni papir, a cilj je bio posuditi knjigu koja vam se po debljini ili tvrdoći korica svidi, jer sve ostalo je bilo skriveno. Našičani su posudili ukupno 18 knjiga, a dvije su još u opticaju. Osim toga utorak je obilježio i besplatan prvi upis u knjižnicu za umirovljenike, jer knjižnica je dio projekta „Zlatna dob za nove početke”. Tako je u sat vremena od 19 do 20 sati upisano novih 5 korisnika.

„Cijeli travanj je u cilju obilježavanja knjige. U izložbenom salonu ugostili smo putujuću izložbu Gradske knjižnice i čitaonice Požega. Radi se o tradicionalnoj izložbi koja je u Požegi postavljena prvi puta prošle godine a ove godine obilazi Hrvatsku. Sadrži fotografije knjiga i knjižnice iz cijele Hrvatske, a za posjetitelje bit će otvorena do kraja tjedna nakon čega putuje u Drenovce. Cilj „Noći knjige” je promocija same knjige te poticanje ljubavi prema knjigama i čitanju.” – rekla je ravnateljica Silvija Šokić.

Danas vas očekuje i promocija knjige u 19 sati „Žene vole pametne muškarce” autora Zlatka Erjaveca.

Do kraja tjedna knjižnica radi skraćeno, do 15 sati, a već sljedeći tjedan za svoje je čitatelje otvorena od 7 do 19 sati.

VEZANI TEKSTOVI
21/04/2019

 

VEZANI TEKSTOVI
15/04/2019

U Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice Roko Baksa Mihovilović, učenik 3. razreda Područne škole u Markovcu, u sklopu kreativnih radionica „Djeca djeci” pripremio je Uskršnji igrokaz i izložbu. Uz Roka, igrokaz su izveli i njegovi prijatelji iz razreda Jan Hvizdak, Ivor i Tesa Uremović. Nakon kojeg je Roko Baksa Mihovilović izrecitirao pjesmu na slovačkom jeziku o Uskrsu.

Sve ovo učenik je priredio uz pomoć mame Vesne, a nakon igrokaza djeca su se priključila i na radionicu izrade bookmarkera. Takozvane „Knjižne straničnike” izrađivali su učenici 1.b razreda Osnovne škole Dore Pejačević koji su došli uz pratnju učiteljice Vere Azenić i koordinatorice Maje Begić. Sve prisutne pozdravila je ravnateljica Knjižnice Silvija Šokić, a kreativne aktivnosti realizirane su povodom Dana kreativnosti i uskršnjih blagdana.

VEZANI TEKSTOVI
11/04/2019

Festival znanosti u Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice

U sklopu Festivala znanosti u Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice održana je kreativna radionica za djecu pod nazivom „Doživljaj boja oko nas“. Na radionici su djeca izrađivala spektrograf, miješala su boju pomoću staklenih posuda i epruveta. Miješanjem dvije osnovne boje kroz zvrk dobili su treću boju i na kraju su hvatali dugu u čaši s vodom.

Radionica je uključivala i čitanje priče o vuku koji je želio biti neke druge boje, a djecu je kroz radionicu vodila odgojiteljica Valentina Stanković – Dervić. U sklopu Festivala znanosti, Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice pripremila je izložbu fonda Knjižnice pod nazivom „Kako su boje osvojile svijet“ i pričaonicu „Čitajmo boje“ u Društvu Naša djeca Našice koja će biti održana u petak (12. travnja). Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice već treću godinu sudjeluje u Festivalu znanosti na poziv Osnovne škole kralja Tomislava Našice.

VEZANI TEKSTOVI
08/04/2019

Mini sajam knjiga - za obnovu knjižnične građe

Sve po 10 kuna – odlični naslovi starije književnosti, moderni romani i stručna literatura. Još jedan Mini sajam knjiga započeo je u Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice, koji će trajati sve do kraja mjeseca travnja.

Sličan je održan u vrijeme božićnih blagdana i ostvario je odličan uspjeh, a prikupljenim sredstvima, kao i tada, i ovaj će se put obnoviti knjižnična građa. Posjetite ga u radno vrijeme knjižnice od ponedjeljka do petka od 7 do 19 sati i subotom od 7 do 13 sati.

VEZANI TEKSTOVI
05/04/2019

Suli u avanturi stigla u Našice

Dječji vrtić “Zvončić” Našice ugostio je zajedno sa Hrvatskom narodnom knjižnicom i čitaonicom Našice dječju spisateljicu Maju Šimlešu i njenu žirafu Suli. Drugi nastavak priče „Suli u avanturi – putovanje” opisuje putovanje razigrane žirafe koja je pozvana u Hrvatsku. Na putu iz Afrike susreće razne likove, a često i zaboravlja gdje je točno krenula. Prvu knjigu „Suli u avanturi – prijateljstvo” Maja je izdala 2017. godine dok je sam lik nastao puno ranije.

„Ideja je nastala prije punih 7 godina kada je moja djevojčica, koja sada ima 9 i pol, išla u jaslice i vozili smo se s jednog dijela grada na drugi. U putu koji je trajao 40 minuta ona nikad nije spavala pa sam ja izmišljala priče. I zapravo je Suli u to vrijeme bila igrokaz. Ja sam jednom rukom glumila tu žirafu i pričala priče okrenuta prema njoj na stražnjem sjedalu, a ona je uživala i smijala se.” – rekla je o nastanku priče autorica Maja Šimleša.

Suli kao što je i navedeno već ima dva nastavka, a planira se i treći. U njemu bi zaigrana žirafa trebala krenuti u školu.

„Ta Suli ima jako puno nastavaka, naravno u mojoj glavi, a kada sam objavila prvu slikovnicu onda je uspjeh bio toliko veliki da su me zvali sa svih strana, roditelji, odgajatelji, knjižničari. Pokrenuta dobrim komentarima napisala sam i drugi, a priču ćemo nastavit i dalje. U planu je i treći dio. U trećem nastavku Suli će krenuti u školu, no ne baš uobičajenu školu.” – dodala je Maja.

Osim teksta slikovnicu čine i ilustracije čiji je autor Sven Nemet, ilustrator s kojim Maja Šimleša radi od nastanka prve slikovnice.

„Ako on ne ilustrira ja ne pišem. Nas dvoje prije svake nove slikovnice razgovaramo kako ćemo pozicionirati likove.” – rekla je Maja te dodala da je glavna ideja slikovnice bila da nosi dublju poruku, a ne samo da bude šarena i vrckava. „Mislim da rima pogoduje tome, a bavila sam se temama koje jesu prisutne među svom djecom danas. U smislu da se svi oni susreću sa odrastanjem i problemima kao što su neprihvaćanje, ruganje ili teško nalaze prijatelje. Ova se slikovnica tako bavi dobrim riječima, lijepim djelima i pitanjem nasilnika, velikih likova koji ispod tvrde kore skrivaju plaho srce.” – rekla je Maja.

Njen san je da se slikovnice jednog dana i uprizore ili budu dio velikih ekrana. No ona je to na jedan način već napravila, jer s njom je u Našice došla upravo Suli. Opipljiva Suli poseban je projekt Margarete Vidman, likovne umjetnice i terapeutkinje u Malom domu – Dnevnom centaru za rehabilitaciju djece i mladeži u Zagrebu. Ona je napravila tu žirafu kao simbol djece s invaliditetom koji imaju problem s integracijom u društvu. „Jedna vrlo dirljiva priča. Ona je to radila s njima tijekom svojih terapija, a oni su zajedno svojim ručicama oblikovali njeno tijelo, dok je ona samo dovršila priču, vezanu za krajnje oblikovanje i vizualni dojam. Svaki put kada putujem s njom skupljam priče i poruke dječice i fotografije koje onda šaljemo u Mali dom.” – nadodala je Maja.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print