07/06/2018

Otvorena izložba fotografija o gradu Našicama

Jučer je u likovnom salonu Hotela Park-Panolija otvorena izložba fotografija grada Našica pod nazivom „Imam grad iz snova, samo ga trebam zabilježiti kamerom” – 10 godina izložbe “Gradu za rođendan”. Izložbu je organizirala Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice, a na njoj su izložene fotografije s motivima grada Našica snimljene u proteklih 10 godina. Autori fotografija su Helena Antunov, Irena Belošević, Kristina Brkić, Ivan Ćosić, Dora Dvoržak, Martina Dundović, Mirko Hanzlić, Kristijan Katarinček, Vatroslav Katić, Ivan Krajačić, Jonatan Kubena, Vesna Lolić, Aleksandar Perak, Dario Puhanić, Saša Sokač, Dino Šertović i Siniša Zupčić.

Izložbu je otvorio izaslanik gradonačelnika Grada Našica pročelnik Upravnog odjela za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti Zdenko Dundović.

Otvorena izložba fotografija o gradu Našicama

Ravnateljica Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice Silvija Šokić o izložbi je između ostalog izjavila.

„Ovo je deseta izložba fotografija s motivima našeg grada. Izložba se zove „Imam grad iz snova, samo ga trebam zabilježiti kamerom”. Radi se o retrospektivnoj izložbi svih dosadašnjih izložbi radnog naslova „Gradu za rođendan”. Od deset izložbi koje smo postavili osam je bilo za Dan grada, a dvije su raspoređene po godišnjim dobima. Sve su one sa znamenitostima, događanjima i ljudima iz našega grada. Knjižnica je krenula u to davne 2008. godine i do danas smo prikupili preko 500 fotografija. Od toga 2013. godine izdali smo našičke vedute. To je set razglednica s motivima novih Našica. Danas smo završili taj jedan ciklus Gradu za rođendan. Vidjeti ćemo što možemo dalje napraviti kako bismo kroz te fotografije promovirali naš grad.”

VEZANI TEKSTOVI
06/06/2018

U Društvu Naša djeca Našice ravnateljica Silvija Šokić održala je pričaonicu pod nazivom „ Priča o gradu u kojem živim“.

Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice jučer je započela s programom obilježavanjem Dana grada Našica. U Društvu Naša djeca Našice ravnateljica Silvija Šokić održala je pričaonicu pod nazivom „ Priča o gradu u kojem živim“. Raznim pitanjima i odgovorima djece zaključili smo da se u našem gradu osim kulturnih znamenitosti mogu vidjeti i prirodna bogatstva. Djeca su zaključila kako je u našem gradu lijepo živjeti. Za kraj ravnateljica Silvija Šokić pročitala je priču o trolovima koji su proslavljali svoj dan. Uz ravnateljicu Knjižnice na pričaonici su prisustvovale volonterka Gabrijela Veseli i predsjednica Društva Darija Vlajnić. Iduća pričaonica u Društvu Naša djeca Našice je u rujnu.

VEZANI TEKSTOVI
05/06/2018

Tjedan u Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice

U sklopu programa obilježavanja Dana grada, Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice ovaj će tjedan održati četiri sadržaja – utorak od 16:30 u Društvu naša djeca pričaonica za djecu “Priče o gradu u kojem živim”, u srijedu u 12 sati u Hotelu Park Panolija bit će otvorena izložba fotografija posvećenih gradu, a u istom prostoru sljedeći dan, u četvrtak u 19 sati, bit će predstavljena knjiga poznate glumice Nade Rocco. U subotu od 9 do 12 sati na glavnom gradskom trgu održat će se deseti  gastrofestival Knjižnica na tanjuru koji priprema Središnja knjižnica Slovaka.

  • 5. 6. 2018. (utorak) od 16:30 u Društvu Naša djeca pričaonica za djecu “Priča o gradu u kojem živim”
  • 6. 6. 2018. (srijeda) u Likovnom salonu 1 Hotela Park Panolije Našice u 12 sati otvorenje retrospektivne izložbe fotografija “Imam grad iz snova, samo ga trebam zabilježiti kamerom”
  • 7. 6. 2018. (četvrtak) u Likovnom salonu 1 Hotela Park Panolije uz degustaciju smoothija, Nada Rocco predstavlja svoju knjigu “Moje sirove strasti”
  • 9. 6. 2018. (subota) od 9 do 12 sati u središtu grada pripremili smo manifestaciju pod nazivom “Knjižnica na tanjuru” gdje tradicionalno predstavljamo slovačku kulturu i gastronomiju. I ove godine uz Središnju knjižnicu Slovaka gostuje Makedonsko kulturno društvo “Braća Miladinovci” iz Osijeka.

Tjedan u Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice

Tjedan u Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice

Tjedan u Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice

Tjedan u Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice

VEZANI TEKSTOVI
24/05/2018

Radionica za djecu u Knjižnici

Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice organizirala je jučer posljednju radionicu “Stvaram, učim, igram se” pod nazivom “Plesna haljina žutog maslačka” u sklopu projekta ” Volonterska platforma “STAV Našica” – standardizacija temelja anticipativnog volonterstva Našica”. Radionica je ovoga puta održana u prirodi, ispred Dvorca Pejačević.

Odgojiteljica Valentina Stanković Dervić radionicu je započela čitanjem slikovnice Sunčane Škrinjarić „Plesna haljina žutog maslačka“ nakon čega su djeca oslikavala prozirnu foliju cvijećem, livadom, suncem, kukcima i ostalim životinjama i biljkama koje su spominju u pročitanoj slikovnici. Djeca su upotrebljavala akrilne tempere raznih boja.

Radionica za djecu u Knjižnici

Nakon što su točno odgovorili na postavljena pitanja o priči iz slikovnice, ravnateljica Silvija Šokić svakom je djetetu poklonila slikovnicu, a volonterki, odgojiteljici valentini Stanković Dervić zanimljivu knjigu.

Djeca su se počastila keksima i sokom te je i posljednja radionica” Stvaram, učim, igram se” u sklopu projekta ” Volonterska platforma “STAV Našica” – standardizacija temelja anticipativnog volonterstva Našica” završena.

VEZANI TEKSTOVI
10/05/2018

Probudi potencijal u sebi

VEZANI TEKSTOVI
30/04/2018

30 - vrtic.jpg

Povodom obilježavanja Dana dječje knjige, Svjetskog dana knjige i Dana hrvatske knjige, Knjižnica je organizirala kratki igrokaz za djecu prema slikovnici „Vuk koji je ispao iz knjige“. Prema toj slikovnici igrokaz je osmislila ravnateljica Knjižnice Silvija Šokić. Igrokaz su odglumile u vrtićima „Bubamara“ i „Potočnica“ ravnateljica Knjižnice Silvija Šokić i knjižničarka Marija Buha.

30 - vrtic1.jpg

Kad je soba u neredu, knjiga može pasti s police… A iz knjige može ispasti vuk! Što se dogodilo kad je tako jedan vuk ispao iz svoje knjige i našao se nasred sobe, pred strašnom mačkom? U bijegu se ušuljao u drugu knjigu…Ali kakva je to ispala priča! Nakon igrokaza, djeca su odmah otkrila iz koje je priče ispao vuk, razgovarala o knjigama, Knjižnici, čitanju i fotografirala se s vukom.

Zbog velike zainteresiranosti djece i roditelja, u petak 4.5.2018. igrokaz će biti održan i za javnost u Izložbenom salonu Zavičajnog muzeja Našice u 11.00 sati. Roditelji trebaju djecu prijaviti u Knjižnicu na mail knjiznica.nasice@gmail.com, na broj telefona 614-421 ili putem poruka na facebook stranici Knjižnica Našice.

 

VEZANI TEKSTOVI
25/04/2018

U organizaciji Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice jučer je u Izložbenom salonu Zavičajnog muzeja Našice održano multimedijalno putopisno predavanje „The Northest Electric Ride“ putopisca Hrvoja Jurića. Sve prisutne goste pozdravila je ravnateljica Knjižnice Silvija Šokić.

Hrvoje Jurić treći se put vratio u Norvešku, ali ovaj put uz tim koji ga je pratio u svaku stopu. Na električnom biciklu Greyp G12H (proizveden u Greyp Bikes/Rimac Automobili) prešao je preko 3000 kilometara norveškog teritorija po gotovo svim vremenskim uvjetima, kroz fjordove i preko nekih od najviših planinskih prijevoja, otocima koji su spojeni tunelima s kružnim tokovima ispod zemlje, kroz prekrasno otočje Lofoten i još mnogo toga.

Mjesec dana istraživanja od Lindesnesa do Nordkappa, najjužnije i najsjevernije točke Norveške, zabilježeno je u kratkom dokumentarnom filmu The Northest Electric Ride čiji je autor Siniša Glogoški, snimatelj koji iza sebe ima nekoliko respektabilnih dokumentarnih projekata (Gvajana, Sirija, Sibir…). Za sam kraj, otkrio nam je da se priprema na put oko svijeta u 80 dana koji planira ostvariti iduće godine.

Ravnateljica Knjižnice Silvija Šokić, istaknula je da je ovim sadržajem završena Noć knjige u Knjižnici te pozvala sve na sljedeće putopisno predavanje koje će se održati u svibnju, a riječi je o toplijem podneblju, grčkom otoku Santoriniju.

VEZANI TEKSTOVI
25/04/2018

U Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice obilježena je Noć knjige prigodnim sadržajima. U holu Knjižnice postavljena je izložba „Od korice do police“, korisnici su mogli posuditi knjigu čiji su naslov otkrili tek kad su stigli kući, u Knjižnici je bio i prigodan sajam knjiga. Od 19-21 sat organiziran je besplatan upis u Knjižnicu za svakoga tko se upisuje po prvi puta. Knjižnica je radila produženo do 21 sat.

Noć knjige nastavila se i multimedijalnim putopisnim predavanjem od najjužnije do najsjevernije točke Norveške na električnom biciklu „The Northest Electric Ride“ 26-godišnjaka iz Vrbice koji je prošao 5500 km na biciklu po Europi Hrvoja Jurića. Hrvoje Jurić treći se put vratio u Norvešku, ali ovaj put uz tim koji ga je pratio u svaku stopu. Na električnom biciklu Greyp G12H (proizveden u Greyp Bikes/Rimac Automobili), prešao je preko 3000 kilometara norveškog teritorija po gotovo svim vremenskim uvjetima, kroz fjordove i preko nekih od najviših planinskih prijevoja, otocima koji su spojeni tunelima s kružnim tokovima ispod zemlje, kroz prekrasno Lofoten otočje i još mnogo toga.

VEZANI TEKSTOVI
23/04/2018

VEZANI TEKSTOVI
19/04/2018

Jučer je u prostorijama Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice održana još jedna kreativna radionica u sklopu projekta “Volonterska platforma “STAV Našica – Standardizacija temelja anticipativnog volonterstva Našica u suradnji s Centrom za lokalne inicijative i poduzetništvo Našice (CLIP).

Voditeljica radionice bila je i ovoga puta odgojiteljica Valentina Stanković Dervić. Povodom obilježavanja Festivala znanosti koji traje ovaj tjedan, radionica je bila namijenjena otkrićima.

Voditeljica Valentina Stanković Dervić pripremila je kratak film o prvom avionu, nakon čega su djeca izrađivala male avione od kvačica, potom modele molekula od pom pona i čačkalica, modele rtg slike od crnog hamera i štapića za uši, izrađivali su planete od stiropornih kuglica.

Razgovarali su o svemiru i rentgenu i izradili pokus izvlačenja dnk iz sline. Djeca su bila oduševljena otkrićima, pokusima i razgovorima.

Sljedeća radionica bit će organizirana u svibnju.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print