17/10/2018

Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice poziva Vas na sadržaje koje organizira u sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige.

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je kojom se tijekom mjesec dana, od 15. listopada do 15. studenoga, nastoji na državnoj, ali i na lokalnim razinama govoriti o knjizi, promicati čitanje te na različitim programima okupljati sve one koje knjiga istinski zanima.

Ovogodišnja je manifestacija posvećena kulturnoj baštini. Glavna je tema Baš baština, a moto (U)čitaj nasljeđe!, pri čemu je osnovni motiv glagoljica kao posebnost hrvatske baštine, nacionalnog i kulturnog identiteta. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a organizator Knjižnice grada Zagreba.

Mjesec hrvatske knjige u knjižnici

 

Dana 18.10.2018. (četvrtak) u 19 sati

pozivamo Vas u Izložbeni salon Zavičajnog muzeja Našice

na putopisno predavanje uz predstavljanje knjige Moj Camino autorice Mare Doljak.

Mjesec hrvatske knjige u knjižnici

VEZANI TEKSTOVI
29/08/2018

Održana radionica na microbitovima u Knjižnici

Jučer je u organizaciji Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice i Croatian Makers lige održana radionica rada na micro:bitovima. Voditelj radionice priredio je kratku power-point prezentaciju i upoznao polaznike s osnovnim pojmom micro:bita.

Nakon toga, polaznici su se upoznali s korištenjem micro:bita, kako početi, napisati svoje programe i gdje sve mogu pronaći edukacijske materijale. Za kraj radionice, polaznici su odigrali igru reakcije pomoću kartona, folije, žice i microbita.

Voditelj radionice bio je edukator Tomislav Milanović koji je najmlađem polazniku poklonio micro:bit.

VEZANI TEKSTOVI
24/08/2018

Najava radionice s micro:bitovima u knjižnici

Croatian Makers liga donirala je u ožujku Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice 40 micro:bitova za radionice i posudbu, a u travnju je organizirala prvi ciklus edukacije kako bi se educirali knjižničari s radom na micro:bitovima, te sada traje treća faza: provođenje besplatnih radionica s micro:bitovima za javnost do sredine rujna.

U ovom projektu sudjeluje preko 110 matičnih i područnih knjižnica i bibliobusnih službi u Hrvatskoj kojima je donirano više od 3000 micro:bitova.

Radionice će se održati u svim matičnim knjžnicama (njih 75) i vodit će ih Croatian Makers ambasadori – edukatori iskusni u radu s IRIM-ovim tehnologijama. Nakon ovog prvog ciklusa radionica knjižnice će nastaviti provoditi radionice o svojoj organizaciji.

Na radionicama će se polaznici upoznati s osnovama korištenja micro:bita – kako početi, napisati svoje prve programe i gdje mogu pronaći dodatne edukacijske materijale.

U svim knjižnicama u projektu micro:bitovi se mogu i posuditi kao knjige tako da ih svi sudionici mogu i nastaviti koristiti.

U utorak, 28.8. od 17 sati u prostorijama Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice održat će se radionica rada s micro:bitovima. Prijaviti se može na broj telefona 031/614-421, na e-mail: knjiznica.nasice@gmail.com ili putem facebooka na našoj stranici Knjižnica Našice.

VEZANI TEKSTOVI
07/06/2018

Otvorena izložba fotografija o gradu Našicama

Jučer je u likovnom salonu Hotela Park-Panolija otvorena izložba fotografija grada Našica pod nazivom „Imam grad iz snova, samo ga trebam zabilježiti kamerom” – 10 godina izložbe “Gradu za rođendan”. Izložbu je organizirala Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice, a na njoj su izložene fotografije s motivima grada Našica snimljene u proteklih 10 godina. Autori fotografija su Helena Antunov, Irena Belošević, Kristina Brkić, Ivan Ćosić, Dora Dvoržak, Martina Dundović, Mirko Hanzlić, Kristijan Katarinček, Vatroslav Katić, Ivan Krajačić, Jonatan Kubena, Vesna Lolić, Aleksandar Perak, Dario Puhanić, Saša Sokač, Dino Šertović i Siniša Zupčić.

Izložbu je otvorio izaslanik gradonačelnika Grada Našica pročelnik Upravnog odjela za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti Zdenko Dundović.

Otvorena izložba fotografija o gradu Našicama

Ravnateljica Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice Silvija Šokić o izložbi je između ostalog izjavila.

„Ovo je deseta izložba fotografija s motivima našeg grada. Izložba se zove „Imam grad iz snova, samo ga trebam zabilježiti kamerom”. Radi se o retrospektivnoj izložbi svih dosadašnjih izložbi radnog naslova „Gradu za rođendan”. Od deset izložbi koje smo postavili osam je bilo za Dan grada, a dvije su raspoređene po godišnjim dobima. Sve su one sa znamenitostima, događanjima i ljudima iz našega grada. Knjižnica je krenula u to davne 2008. godine i do danas smo prikupili preko 500 fotografija. Od toga 2013. godine izdali smo našičke vedute. To je set razglednica s motivima novih Našica. Danas smo završili taj jedan ciklus Gradu za rođendan. Vidjeti ćemo što možemo dalje napraviti kako bismo kroz te fotografije promovirali naš grad.”

VEZANI TEKSTOVI
06/06/2018

U Društvu Naša djeca Našice ravnateljica Silvija Šokić održala je pričaonicu pod nazivom „ Priča o gradu u kojem živim“.

Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice jučer je započela s programom obilježavanjem Dana grada Našica. U Društvu Naša djeca Našice ravnateljica Silvija Šokić održala je pričaonicu pod nazivom „ Priča o gradu u kojem živim“. Raznim pitanjima i odgovorima djece zaključili smo da se u našem gradu osim kulturnih znamenitosti mogu vidjeti i prirodna bogatstva. Djeca su zaključila kako je u našem gradu lijepo živjeti. Za kraj ravnateljica Silvija Šokić pročitala je priču o trolovima koji su proslavljali svoj dan. Uz ravnateljicu Knjižnice na pričaonici su prisustvovale volonterka Gabrijela Veseli i predsjednica Društva Darija Vlajnić. Iduća pričaonica u Društvu Naša djeca Našice je u rujnu.

VEZANI TEKSTOVI
05/06/2018

Tjedan u Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice

U sklopu programa obilježavanja Dana grada, Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice ovaj će tjedan održati četiri sadržaja – utorak od 16:30 u Društvu naša djeca pričaonica za djecu “Priče o gradu u kojem živim”, u srijedu u 12 sati u Hotelu Park Panolija bit će otvorena izložba fotografija posvećenih gradu, a u istom prostoru sljedeći dan, u četvrtak u 19 sati, bit će predstavljena knjiga poznate glumice Nade Rocco. U subotu od 9 do 12 sati na glavnom gradskom trgu održat će se deseti  gastrofestival Knjižnica na tanjuru koji priprema Središnja knjižnica Slovaka.

  • 5. 6. 2018. (utorak) od 16:30 u Društvu Naša djeca pričaonica za djecu “Priča o gradu u kojem živim”
  • 6. 6. 2018. (srijeda) u Likovnom salonu 1 Hotela Park Panolije Našice u 12 sati otvorenje retrospektivne izložbe fotografija “Imam grad iz snova, samo ga trebam zabilježiti kamerom”
  • 7. 6. 2018. (četvrtak) u Likovnom salonu 1 Hotela Park Panolije uz degustaciju smoothija, Nada Rocco predstavlja svoju knjigu “Moje sirove strasti”
  • 9. 6. 2018. (subota) od 9 do 12 sati u središtu grada pripremili smo manifestaciju pod nazivom “Knjižnica na tanjuru” gdje tradicionalno predstavljamo slovačku kulturu i gastronomiju. I ove godine uz Središnju knjižnicu Slovaka gostuje Makedonsko kulturno društvo “Braća Miladinovci” iz Osijeka.

Tjedan u Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice

Tjedan u Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice

Tjedan u Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice

Tjedan u Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice

VEZANI TEKSTOVI
24/05/2018

Radionica za djecu u Knjižnici

Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice organizirala je jučer posljednju radionicu “Stvaram, učim, igram se” pod nazivom “Plesna haljina žutog maslačka” u sklopu projekta ” Volonterska platforma “STAV Našica” – standardizacija temelja anticipativnog volonterstva Našica”. Radionica je ovoga puta održana u prirodi, ispred Dvorca Pejačević.

Odgojiteljica Valentina Stanković Dervić radionicu je započela čitanjem slikovnice Sunčane Škrinjarić „Plesna haljina žutog maslačka“ nakon čega su djeca oslikavala prozirnu foliju cvijećem, livadom, suncem, kukcima i ostalim životinjama i biljkama koje su spominju u pročitanoj slikovnici. Djeca su upotrebljavala akrilne tempere raznih boja.

Radionica za djecu u Knjižnici

Nakon što su točno odgovorili na postavljena pitanja o priči iz slikovnice, ravnateljica Silvija Šokić svakom je djetetu poklonila slikovnicu, a volonterki, odgojiteljici valentini Stanković Dervić zanimljivu knjigu.

Djeca su se počastila keksima i sokom te je i posljednja radionica” Stvaram, učim, igram se” u sklopu projekta ” Volonterska platforma “STAV Našica” – standardizacija temelja anticipativnog volonterstva Našica” završena.

VEZANI TEKSTOVI
10/05/2018

Probudi potencijal u sebi

VEZANI TEKSTOVI
30/04/2018

30 - vrtic.jpg

Povodom obilježavanja Dana dječje knjige, Svjetskog dana knjige i Dana hrvatske knjige, Knjižnica je organizirala kratki igrokaz za djecu prema slikovnici „Vuk koji je ispao iz knjige“. Prema toj slikovnici igrokaz je osmislila ravnateljica Knjižnice Silvija Šokić. Igrokaz su odglumile u vrtićima „Bubamara“ i „Potočnica“ ravnateljica Knjižnice Silvija Šokić i knjižničarka Marija Buha.

30 - vrtic1.jpg

Kad je soba u neredu, knjiga može pasti s police… A iz knjige može ispasti vuk! Što se dogodilo kad je tako jedan vuk ispao iz svoje knjige i našao se nasred sobe, pred strašnom mačkom? U bijegu se ušuljao u drugu knjigu…Ali kakva je to ispala priča! Nakon igrokaza, djeca su odmah otkrila iz koje je priče ispao vuk, razgovarala o knjigama, Knjižnici, čitanju i fotografirala se s vukom.

Zbog velike zainteresiranosti djece i roditelja, u petak 4.5.2018. igrokaz će biti održan i za javnost u Izložbenom salonu Zavičajnog muzeja Našice u 11.00 sati. Roditelji trebaju djecu prijaviti u Knjižnicu na mail knjiznica.nasice@gmail.com, na broj telefona 614-421 ili putem poruka na facebook stranici Knjižnica Našice.

 

VEZANI TEKSTOVI
25/04/2018

U organizaciji Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice jučer je u Izložbenom salonu Zavičajnog muzeja Našice održano multimedijalno putopisno predavanje „The Northest Electric Ride“ putopisca Hrvoja Jurića. Sve prisutne goste pozdravila je ravnateljica Knjižnice Silvija Šokić.

Hrvoje Jurić treći se put vratio u Norvešku, ali ovaj put uz tim koji ga je pratio u svaku stopu. Na električnom biciklu Greyp G12H (proizveden u Greyp Bikes/Rimac Automobili) prešao je preko 3000 kilometara norveškog teritorija po gotovo svim vremenskim uvjetima, kroz fjordove i preko nekih od najviših planinskih prijevoja, otocima koji su spojeni tunelima s kružnim tokovima ispod zemlje, kroz prekrasno otočje Lofoten i još mnogo toga.

Mjesec dana istraživanja od Lindesnesa do Nordkappa, najjužnije i najsjevernije točke Norveške, zabilježeno je u kratkom dokumentarnom filmu The Northest Electric Ride čiji je autor Siniša Glogoški, snimatelj koji iza sebe ima nekoliko respektabilnih dokumentarnih projekata (Gvajana, Sirija, Sibir…). Za sam kraj, otkrio nam je da se priprema na put oko svijeta u 80 dana koji planira ostvariti iduće godine.

Ravnateljica Knjižnice Silvija Šokić, istaknula je da je ovim sadržajem završena Noć knjige u Knjižnici te pozvala sve na sljedeće putopisno predavanje koje će se održati u svibnju, a riječi je o toplijem podneblju, grčkom otoku Santoriniju.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print