18/08/2019

15. folklorno – gastro manifestacija Dani Slovaka u Jelisavcu još jednom je potvrdila kako je bogatstvo u različitosti. “Ovo je mali jubilej naše manifestacije za koju živi mjesto Jelisavac.” – rekao nam je Vlado Hulak, predsjednik Matice Slovačke. Ovaj događaj poznat je još pod imenom „Večer Korbačikov“, a svake godine okuplja brojna slovačka kulturno umjetnička društva iz Hrvatske.

Prigodni kulturno – umjetnički program odvio se u Kulturnom centru Slovaka pod pokroviteljstvom Savjet za nacionalne manjine RH, a organizator je bila Matica slovačka Jelisavac. Uz veliki broj mještana i gostiju ovoj vrlo važnoj večeri za sve Jelisavčane prisutni su bili Mirko Vavra predsjednik saveza Slovaka Republike Hrvatske, predsjednik Mjesnog odobra Vedran Dervić, predsjednik Matice Slovačke Jelisavac Vlado Hulak, Branka Baksa članica Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH, Zlatko Dudjak dopredsjednik vijeća Slovačke nacionalne manjine Osječko – baranjske županije, Tatjana Seničanin iz Slovačkog centra za kulturu Našice te vijećnici Grada Našica.

“Svi zajedno čuvamo i njegujemo tradiciju, običaje, pjesmu, ples, kulturu i baštinu na zadovoljstvo svih nas Jelisavčana.” – poručio je okupljenima Vedran Dervić i poželio dobrodošlicu u Jelisavac, mjesto koje je nedavno proslavilo 130 godina od dolaska Slovaka. Ovo je odlična kombinacija hrvatskih i slovačkih tradicijskih kultura koju su prezentirali: Maticu Slovačku Kukuči – Kuntarič iz Jakšica, HKD Slavonac iz Jakšića, KUD Drenjanci iz Drenja te domaćini – KUD Ivan Brnjik Slovak iz Jelisavca. Uz folkor ponuđen je bio i poseban slovački gastronomski specijalitet „korbačik“, po kojem je i manifestacija dobila ime.

Tradicionalni slovački sir „korbačik“ ponos je Slovaka i naselja Jelisavac gdje se priprema onako kako se to radilo oduvijek, u skladu s tradicionalnom recepturom. Nekada je za ovu prigodu korbačike pripremala jedna od sumještanki no ovogodišnji su stigli iz Slovačke, pripremljeni po starom običaju. Oni su se mogli kupiti po pristupačnim cijenama i to kao i uvijek u dvije varijante, dimljene i obične. Iako svake godine organizatori povećaju ponuđene količine sira, on po običaju brzo nestane, što je vidljivi znak jedinstvenosti i odličnog okusa. Druženje jelisavačkih Slovaka i gostiju nastavljeno je uz prigodan glazbeni program, za koji je bio zadužen TS Čokanj, do dugo u noć.

VEZANI TEKSTOVI
18/08/2019

Učenička zadruga Jelisavac

U sklopu tradicionalne manifestacije Dani Slovaka, učenička zadruga iz Osnovne škole Ivan Brnjik Slovak Jelisavac predstavila je svoje radove. Učenici ove zadruge najviše izrađuju ručno rađene ogrlice i narukvice od žice, jer naseljeni jelisavački Slovaci bili su poznati kao drotari pa se i sama sekcija zove drotarstvo.

“Učenička zadruga Jelisavac osnovana je 2011 godine, u samom početku imali smo tek tri sekcija a sada svake godine sve više i više. Trenutno imamo šest sekcija.” – rekla je nastavnica Iva Pavlović i dodala da se velik broj učenika uključuje u aktivnosti zadruge, njih 40. Prodavali su i meleme od ljekovitog bilja koje su izradili učenici iz sekcije kozmetičara, a svoje proizvode, osim u Jelisavcu, predstavljaju i na mnogim sajmovima u okolici.

VEZANI TEKSTOVI
17/08/2019

Danas se u Jelisavcu, koje ove godine proslavlja 130 godina od dolaska Slovaka, održavaju “Dani Slovaka, večeri korbačika” u organizaciji Matice slovačke Jelisavac i slovačkog KUD-a “Ivan Brnjik Slovak”. Manifestacija počinje u 18 sati u Kulturnom centru Slovaka, a glavna zvijezda večeri bit će korbačiki. Slani sir, tradicionalne proizvodnje, slovački je prepoznatljivi gastronomski užitak, a po njemu su poznati i Jelisavčani. Nakon bogatog kulturno – umjetničkog programa slijedi zabava uz TS Čokanj.

VEZANI TEKSTOVI
13/08/2019

U subotu se u mjestu Jelisavac, koje ove godine proslavlja 130 godina od dolaska Slovaka, održavaju “Dani Slovaka, večeri korbačika” u organizaciji Matice slovačke Jelisavac i slovačkog KUD-a “Ivan Brnjik Slovak”. Počinje u 18 sati u Kulturnom centru Slovaka, a glavna zvijezda večeri bit će korbačiki. Slani sir, tradicionalne proizvodnje, slovački je prepoznatljivi gastronomski užitak, a po njemu su poznati i Jelisavčani. Nakon bogatog kulturno – umjetničkog programa slijedi zabava uz TS Čokanj.

VEZANI TEKSTOVI
07/07/2019

Jelisavac je znan kao naselje Slovaka, koji punim srcem i predano održavaju tradiciju svoji predaka, koji su na ovo tlo kročili prije 130. godina. Njihova priča započela je pozivom grofa Ladislav Pejačević, koji je obitelji iz Slovačke odlučio nastaniti na svoj veliki šumski posjed takozvani, Porečki gaj. Bio je to poziv u bolje sutra, jer preci današnjih Slovaka iz Jelisavca došli su iz tada osiromašenih sela pokraj Stare Bistrice gdje je vladala velika suša. Danas je cilj svih udruga, ali i starijih mještana na mlade prenijeti kulturu i jezik predaka, a tome najviše teži i Slovačko kulturno umjetničko društvo Ivan Brnjik Slovak.

“Nama je cilj djeci i mladima usaditi odgovornost prema precima i onome što su nam oni donijeli.” – rekao je predsjednik SKUD-a Marijan Marček. Uz slovačke inicijatore, glavni pokretač za osnivanje društva bio je, zanimljivo, čovjek kojeg s ovom zemljom ne povezuje nikako krvno srodstvo osim ljubavi, dugovječni i obožavani učitelj Osnovne škole Ivan Brnjik Slovak iz Jelisavca, Tomislav Rajković. Na ovogodišnjim Đakovačkim vezovima društvo je nastupilo sa Šariš polkom, plesom koji potječe iz istočnog dijela Slovačke. Koreografiju za ples osmislila je nekadašnja voditeljica Darinka Labudikova, a šariška nošnja izrađena je u Hrvatskoj po originalnom primjerku.

Ženska nošnja se sastoji od kratke suknje raznih boja, bijele košulje i šarenog prsluka, a u kosi, uglavnom spletenoj u pletenicu, nalazi se mašnica boje suknje. Muška nošnja sastoji se od košulje, hlača, prsluka i šešira, ono što se ističe na toj nošnji su praporci koji se nalaze na čizmama i daju poseban prizvuk pri plesu. “Prije smo imali samo jednu vrstu nošnje, koja je bila puno šarenija i štirkala se, a danas već imamo više različitih nošnji za razne plesove. Također, nekada se plesalo samo u čizmama, a danas se pleše i u opancima, dok su djevojke prije plesale u papučama. Tako je bilo jer smo imali malo financijskih sredstava. Danas imamo više prilika za pokazati izvorne plesove, ali u izvornoj nošnji.” – dodao je predsjednik Marček.

Šariška polka isključivo se pleše u muško ženskoj kombinaciji, zbog dinamičnosti plesa, koji zahtjeva puno pjevanja, pocikivanja i skakanja, a na nastupu ih prati i velik broj svirača. Neki plesovi traju 45 sekundi, i izrazito su naporni, dok neki prikazi običaja traju i više od sata. Marijan Marček naglašava da u društvu djeluje više od 100 članova, a u lakšem učenju pjesama svakako pomaže i fakultativna nastava slovačkog jezika u područnoj školi u Jelisavcu. Iako se slovački jezik priča i kod kuće, on se znatno razlikuje od onog izvornog, jer ovaj današnji modificiran je s godinama. Što se tiče običaja, Marček ističe, drapanje perja, danas već uvelike zaboravljeno, a nekada je označavalo veliki događaj. Održavalo se to negdje u jesen ili zimu, kada su mame i bake zatvorene u kući drapanim perjem punile jastuke i prekrivače.

Također, prvi doseljenici u Jelisavac poznati su i kao drotari, jer znali su dobro radili sa žicom. Što se hrane tiče najpoznatiji su svakako korbáčiky po kojima je nazvala i kulturna manifestacija u Jelisavcu koja se održava u ljetnim mjesecima. Korbáčiky su vrsta sira, nešto slanija, a zahtijevaju višesatnu pripremu, uz to Slovaci obožavaju krumpir, on se ovdje jede uz sve. Jer doseljenici su bili netom, siromašni ljudi, pa su jela od krumpira i, često repe, bila najprihvatljivija, a hranjiva. Od slatkoga su se jele štrudle, buhtle i makovnjače. Pilo se, a što drugo nego rakija, koja se pravi od svega što vrije, iako najpoznatiju borovičku ne proizvode u Jelisavcu za nju potežu do matične zemlje. A veza sa Slovačkom je na široj razini od samog kulturnog društva, jer sve udruge surađuju za matičnom zemljom kroz mnoge posjete tijekom godine u organizaciji Matice slovačke.

VEZANI TEKSTOVI
16/06/2019

Folklornom manifestacijom na kojoj je nastupio velik broj kulturno umjetničkih društava iz Hrvatske i Europe proslavljena je 130. obljetnica od dolaska Slovaka u mjesto Jelisavac. Njihova priča na Slavonskom tlu započela je pozivom grofa Ladislav Pejačević, koji je obitelji iz Slovačke odlučio nastaniti na svoj veliki šumski posjed takozvani, Porečki gaj. Bio je to poziv u bolje sutra, jer preci današnjih Slovaka iz Jelisavca dolašli su iz tada osiromašnih sela pokraj Stare Bistrice gdje je vladala velika suša.

Po pričama najstarijih Slovaka, na put prema Hrvatskoj krenulo je 80 obitelji, a putovali su nekoliko mjeseci. Išli su pješke i konjskim zapregama na kojima su bile osnovne stvari, ali zbog bolesti i duljine puta neki nikada nisu stigli na cilj. Dolaskom na ovo šumsko podneblje 80 obitelji dobilo je u zakup 110 parcela, od jutro i pol, a ovi siromašni doseljenici pokazali su se kao marljivi i radišnji ljudi, koji su sječom i krčenjem šuma osigurali egzistenciju sebi i svojim obiteljima. Mjesto Jelisavac ime je dobilo po grofovoj prerano preminuloj kćeri Elizabeti, slavenski Jelislava.

Proslavu su osim povijesnim činjenicama potkrijepili, i plesom i pjesmom, tako su slovačku tradiciju pokazali članovi SKUD-a Ivan Brnjih Slovak iz Jelisavca te Folklorno društvo Oravan iz Nižna u Republici Slovačkoj, ali i gosti HKD Lisinski, Našice, Mađarska kulturna udruga Pelmonoštor iz Belog Manastira, Folklorni ansambl Balgarče iz Vinge u Rumunjskoj te Češka Beseda Končanica. Svojim dolaskom čestitku te dobrodošlicu Slovacima na tlo Našica i Slavonije dali su i gradonačelnik Našica Josip Miletić i zamjenik župana Osječko – baranjske županije Goran Ivanović, dok su svu sreću u daljnjem životu ali sa željama dugog očuvanja Slovačke tradicije poželjeli i predsjednik Saveza slovaka Mirko Vavra, saborski zastupnik češke i slovačke manjine u Hrvatskom saboru Vladimir Bilek te Ján Podmanický gradonačelnik Stare Bistrice i član Nacionalnog vijeća Slovačke Republike ali i predstavnici drugih važnih institucija i društava.

Okupljenima se prvi obratio predsjednik Vijeća mjesnog odbora Jelisavac Vedran Dervić te zaželio dobrodošlicu u Jelisavac, svim Slovacima ali i njihovim gostima.”Danas smo ovdje na proslavi 130 godina od dolaska Slovaka u Jelisavac, a u organizaciji ovog događaja uz Vijeće mjesnog odbora sudjelovale su i sve udruge iz sela, njih 7. Svi zajedno radimo na promicanju slovačke kulture, pjesme i plesa.” – rekao je Dervić.

Slovaci su vesel narod, sa još veselijim pjesmama i plesovima i odlično idu s nama Slavoncima, zaključio je zamjenik župana Ivanović te dodao

“Imao sam priliku kroz svoj životni put i prije nego sam posao zamjenik župana družiti se s ovim divnim ljudima. Mislim da slovačka nacionalna manjina i ovi krasni ljudi u Jelisavcu, Markovcu pa i Josipovcu Punitovačkom i Jurjevcu, gdje ih ima najviše, pokazuju da su ovdje došli, da im se ova zemlja sviđa i da žele raditi skupa s nama. Ali žele, naravno, sačuvati i dio tradicije koju su ponijeli iz svoje rodne zemlje. Sad ta tradicija koju oni gaje bitno oplemenjuje i našu kulturnu scenu. Nema ozbiljnije smotre folkolra, a da na njoj ne nastupa neko slovačko društvo, to su vedri i veseli ljudi a takvi su im i plesovi i pjesme. Kompatibilni su s nama Slavoncima jer i mi smo vrlo vrckavi i volimo pjesmu i ples. Da ne obilježavamo ovih 130 godina činilo bi nam se da su ovdje oduvijek. U tom životu gradimo ljepšu Hrvatsku, grad Našice, Osječko – baranjsku županiju ma cijelu Slavoniju i Baranju.” – dodao je zamjenik župana.

O očuvanju tradicije ali njenoj važnosti, okupljenima je prozborio Vladimir Bilek, saborski zastupnik češke i slovačke manjine u Hrvatskom saboru, rekavši

“Prije svega jedan veliki događaj, i veliki datum, svim Jelisavčanima i Slovacima u okolici želim čestitati ogromnu obljetnicu. Slovaci već više od stoljeća pokazuju da na odličan način čuvaju jezik, tradiciju i kulturu slovaka. Odlično su se prilagodili životu u Hrvatskoj, i smatraju je svojom domovinom. Želim im da se drže svi zajedno, da još bolje predstavljaju Jelisavac, grad Našice i Slavoniju diljem svijeta. Drago mi je da se uspjelo uz pomoć Saveza Slovaka u Republici Hrvatskoj, upravo u gradu Našicama u njihovom sjedištu osnovati Slovački kulturni centar gdje će se očuvati njihova bogatstva, od starih predmeta do spisa. Želim da i sljedećih 130 godina čuvaju jezik kultutu i običaje ali neka i dalje vole svoju domovinu Hrvatsku .”- izjavio je Vladimir Bilek, saborski zastupnik češke i slovačke manjine u Hrvatskom saboru.

Nakon dobrih želja manifestaciju su zajedno otvorili gradonačelnik Našica i gradonačelnik Stare Bistrice. “130 godina dolaska Jelisavca na naše područje, nešto je na što smo uistinu ponosni i želim im čestitati ovu veliku obljetnicu, uz 790 obljetnicu prvog spomena grada Našica. Treba se zahvaliti svima onima koji su sudjelovali u organizaciji velebnog odjela, Vijeću mjesnog odbora, gradskom vijećniku Franji Kanđeri te svim udrugamas ovog područja. Suradnja Grada Našica i Saveza Slovaka je na visokom nivou, jer u gradu je i sjedište Slovaka za cijelu RH.” – rekao je gradonačelnik grada Našica Josip Miletić te dodao “Odličan smo primjer suradnje koji se nadam da će u drugim gradovima slijediti i ostale nacionalne manjine.” – zaključio je.

O Jelisavcu nekad i sada rekle su nam više, starije članice SKUD-a Jelisavac Anica Šustek i Katica Lajčak zaključivši da su, bez obzira na ovolike godine na najmlađe ipak prenijeli i jezik i običaje. Iako kažu danas pričaju neki pomješani jezik. Obje su u kudu više desetaka godina, a kod kuće se kaže obavezno priča slovački jezik.

VEZANI TEKSTOVI
11/06/2019

VEZANI TEKSTOVI
05/06/2019

VEZANI TEKSTOVI
22/03/2019

Dan narcisa u OŠ Ivana Brnjika Slovaka

U OŠ Ivana Brnjika Slovaka u Jelisavcu danas (22. 3.) je obilježen Dan narcisa. Učenici su na štandu ispred školske zgrade prodavali 3D čestitke s motivima cvijeća koje su tijekom ožujka izrađivali na radionicama učeničke zadruge. Osim čestitki, prodavali su i narcise, tulipane i maćuhice koje su donirale cvjećarna Palma iz Jelisavca i cvjećarne Lachner i Venia iz Našica.

Sav prihod prikupljen ovom akcijom bit će doniran Klubu žena liječenih od raka dojke „Mammae” iz Osijeka s kojom škola već nekoliko godina surađuje. Ovom se akcijom kod učenika potiče svijest o humanosti i djelovanju za opće dobro.

VEZANI TEKSTOVI
18/03/2019

Redovna izvještajna i izborna godišnja skupština SKUD Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac

Dana 16.03.2019. godine održana je redovna izvještajna i izborna godišnja skupština SKUS-a I.B.S. Jelisavac u Kulturnom centru Slovaka u Jelisavcu s početkom u 18:00 sati. Prije početka skupštine nazočnima su se predstavile mala i srednja skupina te tamburaški orkestar SKUD-a. Predsjednica Antonela Topolovec otvorila je skupštinu te pozdravila prisutne.

Nazočnima su se obratili podpredsjednik skupštine OBŽ Ivica Čeme, gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić, predsjednik Vijeća slovačke nacionalne manjine OBŽ Franjo Kanđera, predsjednica Vijeća slovačke nacionalne manjine Grada Našica Ana Kanđera, predsjednik Vijeća mjesnog odbora Jelisavac Vedran Dervić i predsjednik Matice slovačke Jelisavac Vlado Hulak. Nazočili su i predsjednici udruga mjesta Jelisavac. Sve točke dnevnog reda su jednoglasno prihvaćene te je iznesen financijski izvještaj i izvještaj o radu za prošlu te plan rada i financijski plan za ovu godinu. Budući da je ova skupština i izborna, izabrali su novo vodstvo SKUS-a.

Novi predsjednik je Marijan Marček koji je u folkloru od malena te je prihvatio mandat iz ljubavi prema folkloru, ali i u nadi da će uspjeti pridonijeti samom folkloru. Dopredsjednica je Antonela Topolovec. Izabrao se i novi izvršni i nadzorni odbor. Planovi za ovu godinu su kao i uvijek veliki. Na skupštini je istaknuto kako se očekuje izgradnja dječjeg vrtića u narednim mjesecima, izbori za Vijeća i predstavnike nacionalnih manjina. Jedno od najvažnijih događaja u mjestu Jelisavac je proslava 130 godina samog mjesta u lipnju. U 2019. godini u SKUD-u je započela škola sviranja gdje osnovnoškolci uz učitelja Krunu Mihaljevića uče svirati instrumente pomoću nota. Već sada imaju veliki broj dogovorenih manifestacija na kojima će sudjelovati. Isto tako sudjelovati će i u organizacijama kulturnih programa drugih udruga (sv. Nikola, Korbačiky, itd…), što potvrđuje iznimno kvalitetan i marljiv rad svih članova društva kao i suradnja s Maticom Slovačkom Jelisavac.

Foto: ustupljena fotografija

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print