21/10/2020

U Osnovnoj školi Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac održano je online predavanje „Budi navijač, a ne razbijač”. Darko Ćorković, policijski službenik PU osječko – baranjske iz Odjela za prevencije, učenicima šestoga razreda održao je predavanje s ciljem podizanja razine kulture navijanja i razine znanja i svijesti o posljedicama nereda i nesportskog ponašanja na sportskim natjecanjima radi stvaranja većeg osjećaja sigurnosti svih sudionika sportskih natjecanja posebno na nogometnim utakmicama. Nakon održanog predavanja neki učenici su zapjevali navijačke pjesme i osvojili navijački dres.

15/10/2020

U Osnovnoj školi Ivana Brnjika Slovaka tijekom rujna i listopada u matičnoj te područnim školama održane su ove školske godine prve akcije prikupljanja staroga papira. Kako navode iz škole, iako ove godine akcija nije bila natjecateljskog karaktera zbog epidemioloških mjera, sakupljena je velika količina papir. Novac koji će biti isplaćen za prikupljeni papir bit će utrošen na kupnju lektirnih djela za školsku knjižnicu.

04/09/2020

Učiteljsko vijeće OŠ Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac održalo je Sjednicu na kojoj je donesena odluka o načinu i organizaciji rada u uvjetima povezanima s COVID-19. Nastava za sve učenike počinje 7. rujna 2020. godine. Škola nastavlja raditi u jednoj smjeni. Početak i završetak nastave za razrednu i predmetnu nastavu bit će u različito vrijeme.

Nastava za učenike predmetne nastave počinje u ponedjeljak u 7:45, a za učenike razredne nastave u 8:15. U područnim školama nastava počinje u 8:15. Neće biti školskog zvona, odmori će biti u različito vrijeme i time će se spriječiti grupiranje učenika. Važno je koliko je god moguće smanjiti kontakte učenika i učitelja jednog razrednog odjela s učenicima i učiteljima drugog razrednog odjela. Smanjit će se grupiranje učitelja, neće biti okupljanja u zbornicama, djelatnici će međusobno komunicirati pod maskama, a sastanci i sjednice će se održavati online ili u sportskoj dvorani. Jedan razredni odjel bit će cijelo vrijeme u jednoj učionici te neće dijeliti učionicu s drugim razrednim odjelom. U ponedjeljak 7. rujna. 2020. učenici će imati dva školska sata. Prijem prvašića bit će na otvorenom. Raspored razrednih odjela po učionicama, raspored zvonjenja i detaljna organizacija rada u uvjetima povezanima s COVID-19 dostupni su na stranicama škole.

12/06/2020

Dan škole u Osnovnoj školi Ivana Brnjika Slovaka u Jelisavcu obilježen je na način drugačiji od svih koje do sada pamte. Umjesto dvorane prepune gostiju, pjesme, plesa, recitacija, ovogodišnji Dan škole preselio se u virtualnu stvarnost. Putem PowerPoint prezentacije prikazano je što su učenici i učitelji radili tijekom školske godine, kojim su se aktivnostima bavili, čemu su se veselili, kako su se zabavljali… Tijekom trajanja redovne nastave, učenici su osim rada u razredu kroz nastavne predmete, mnoge sadržaje učili i kroz razne radionice koje su se ostvarivale u suradnji s raznim udrugama, organizacijama i gostima predavačima.

Tako su u školi organizirane radionica pružanja Prve pomoći, HAK-ova edukativna radionica, Jesenska škola tehničke kulture, Večer matematike, predavanje o zaštiti osobnih podataka i brojne druge aktivnosti. U školi je obilježen i Dan materinjeg jezika, Dan europskog jezika, Dan školskih knjižnica, Dan jabuka, Dan kruha, Dan kravate… Škola se može pohvaliti i sportskim uspjesima u badmintonu i odbojci. Učenici škole u Jelisavcu bave se i humanitarnom djelatnošću, a školska zadruga Ekolozi vodi brigu o prirodi prikupljanjem starog papira i sadnjom mladica. U školi djeluju i mali cvjećari, likovnjaci, drotarska skupina, radionica izrade ručnih radova, a svoje rukotvorine izlažu na brojnim izložbama i sajmovima.

22/05/2020

Osnovna škola Ivana Brnjika Slovak Jelisavac obavještava roditelje kako će škola biti otvorena za sve učenike razredne nastave od ponedjeljka 25. svibnja te se očekuje da djeca dođu u školu. Kako navode, treba vjerovati epidemiolozima koji su procijenili da je rad u školama u sadašnjim epidemiološkim uvjetima uz poštivnje uputa jednako siguran za djecu i zaposlenike kao i rad od kuće.

Svi roditelji mogu i trebaju poslati djecu u školu. Roditelji koji još uvijek imaju objektivne ili subjektivne razloge zbog kojih djecu ne žele poslati u školu, trebaju razrednicima navesti razloge te mogu i naknadno uključiti dijete u nastavu. Škola na trećem održavat će se i dalje kako bi se osiguralo praćenje nastave za one učenike koji neće krenuti u školu te će i dalje pratiti nastavu na daljinu. Također se obavještavaju roditelji da ne dolaze u pratnji djeteta niti ne dovode dijete u školu na nastavu ako imaju simptome respiratornih bolesti, ukoliko im je izrečena mjera samoizolacije ili imaju saznanja da su zaraženi s koronavirusom.

13/01/2020

Najstarija udruga u mjestu Jelisavac, Dobrovoljno vatrogasno društvo godinu je započeo svečanom sjednicom. U vatrogasnom domu u središtu Jelisavca okupilo se stotinjak prijatelja i suradnika vatrogasaca te predstavnika udruga iz sela, kao i drugih važnih gostiju. Na skupštini je istaknuto kako DVD i u ovoj godini nastavlja sa uhodanim aktivnostima, a da im je i dalje najveća težnja okupiti još veći broj mještana, posebice onih srednje dobi.

„Što se tiče prošle godine važno je istaknuti to, da radimo vrlo dobro na preventivi jer nismo imali niti jedan zabilježeni požar, kao ni godine prije. S druge strane ulažemo puno u infrastrukturu, pa smo ove godine uveli grijanje u naš dom, uredili naše prostorije i postavili tendu. Uz to kontinuirano radimo na povećanju članstva, afirmiranjem djece i mladi kako bi nam se i oni pridružili. Imamo tri do četiri ekipe djece s kojima često idemo na natjecanja, ali nama nedostaju i drugi uzrasti, poput mladeži. U ovoj godini, već razmišljamo o sljedećoj, jer nam slijedi proslava 90 godina od osnutka DVD Jelisavac, te izborna skupština.” – rekao je predsjednik DVD Jelisavac Darko Kuric.

Želju da se obrate okupljenima osjetili su, u ime gradonačelnika Josipa Miletića, gradski vijećnik Franjo Kanđera, županijski vijećnik Vanja Prošić, predsjednik Mjesnog odbora Vedran Dervić, predsjednik Matice Slovačke Vlado Hulak te predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Našica Vlatko Gašić koji je istaknuo da Grad Našice preko njihove zajednice zadnjih nekoliko godina uzastopce povećava financijska sredstva za vatrogasce. U ovoj je godini, kao i u prošloj, za DVD Jelisavac tako izdvojeno 5 000 kuna više, što je ukupno za 2020. godinu 30 000 kuna.

Važnu vijest članovima DVD prenio je Franjo Kanđera, gradski vijećnik, pohvalivši kvalitetan i preda rad, ove najstarije udruge u Jelisavcu.

„U ime gradonačelnika Grada Našica, Josipa Miletića, želim vam prenijeti važnu vijest, u ovoj kalendarskoj godini DVD Jelisavac dobit će novo kombi vozilo. A sredstva za nabavu izdvojena su iz gradskog proračuna.” – rekao je Kanđera dodavši da Grad vodi brigu o svim DVD-ovima, pa se u sljedećih 7 godina planira kupiti isto toliko novih kombi vozila za sve DVD našičkog područja koja nisu stožerna.

Ulogu vatrogasaca u naselju dodatno je istaknuo predsjednik Mjesnog odbora Jelisavac, Vedran Dervić. „DVD Jelisavac ima važnu ulogu u kulturnom, javnom i društvenom životu mjesta Jelisavca. Oni kroz razne manifestacije i razne radne akcije pomažu mještanima našeg naselja, tu su za vrijeme poplava, požara te za pomoć starijima. Bili su glavni organizatori i začetnici Adventa u Jelisavcu, koje je sve četiri subote bilo iznadprosječno posjećeno.” – rekao je Vedran Dervić te dodao da se uz njih mještani Jelisavca osjećaju sigurnije.

Na samom kraju skupštine podijeljene su spomenice vatrogascima koji su ovom hvalevrijednom pozivu dali 40 godina svog života kroz kvalitetan i predan rad, a dobili su ih Antun Briš i Darko Kuric. „Uvijek smo bili tu za mještane, čak i u godinama kad smo sami održavali pogon, no nismo htjeli odustati i dopustit gašenje društva.” – uz zahvalu dodao je Darko Kuric. Još dvije zahvalnice za izražene aktivnosti u organiziranju rada dobila su braća Marenjak, Goran i Matej.

 

23/12/2019

Ovog vikenda održana je i posljednja subota adventske čarolije u Jelisavcu. Prošlogodišnja inicijativa neformalne udruge žena, ove je godine potaknula sve udruge iz mjesta koje su zajedničkim snagama organizirali mali Advent u Jelisavcu. Odaziv mještana kroz cijeli prosinac bio je nevjerojatan, baš kao i posljednje subote, a mještanima i gostima ponuđena su tradicionalna slovačka i hrvatske jela uz pjesmu radost, veselje te miris kuhanog vina i punča.

„Organizatori Adventa su neformalna udruga žena Jelisavac, DND Jelisavac, DVD Jelisavac, SKUD Ivan Brnjik Slovak, Vijeće Slovačke nacionalne manjine Grada Našica u suradnji sa crkvenim zborom. Prošle smo se godine skupili nekih tjedan dana prije prve subote adventa i nekako na brzinu napravili nešto što su ljudi prihvatili. Prošlogodišnje iskustvo nam je pokazalo da možemo i trebamo sve dići na malo višu razinu. Cilj nam je ovim Adventom dočarati mještanima koji ne mogu nigdje dalje otići da dožive čaroliju Božića u svom kraju. Također, želja nam je bila kroz svaki tjedan ponuditi nešto novo, prezentirati neku kuhinju, neka jela iz slovačke i hrvatske kulture. Na zadnjoj adventskoj suboti ponudili smo kapusnicu, varivo od kupusa i mesa, tradicionalno slovačko seljačko jelo.” – rekao je predsjednik Vijeća Slovačke nacionalne manjine Grada Našica i jedan od organizatora, Darko Kuric. Uz to posjetitelji su uživali u ukusnim i vrućim lepinjama, fritulama, kobasicama te domaćim kolačima.

Jelisavčani su primjer da svaka manja zajednica može organizirati i napraviti Advent u svom mjestu i ostvariti pravu božićnu čaroliju za sve mještane.

 

06/12/2019

Prošlogodišnja ideja Adventa u Jelisavcu, ove godine dobila je svoje drugo izdanje na kojem se okupio velik broj mještana. Paljenjem prve Adventske svijeće ispred crkve sv. Elizabete započeo je Advent u Jelisavcu.

Nakon što su prošle godine složno sakupili novac za Jaslice, neki od mještana došli su na ideju kako bi bilo lijepo organizirati mali Advent u Jelisavcu. Odaziv mještana bio je nevjerojatan, a svake se subote sakupilo sve više ljudi koji su se družili uz pjesmu, radost, veselje, miris kuhanog vina i raznih gastronomskih ponuda. Kako je prvotna ideja urodila plodom, organizatori prošlogodišnjeg Adventa odlučili su nastaviti tradiciju. Već početkom godine počeli su sa održavanjem sastanaka gdje su iznosili ideje i sklapali dogovore.

Tako se prošlogodišnji skromni Advent ove godine pretvorio u pravu malu bajku. Naime ispred crkve sv. Elizabete postavljene su Jaslice, adventski vijenac te okićena jelka. Organizatori najavljuju da će neformalna udruga žena Jelisavac te DND Jelisavac svake sljedeće subote u Adventu pripremat lepinje, polesnjake, fritule, kuhano vino i drugo. Na Adventu se nude i razni božićni ukrasi koje je izradilo DND Jelisavac, a u cjelokupnoj organizaciji sudjeluje i DVD Jelisavac. Isto tako Vijeće Slovačke nacionalne manjine grada Našica izradilo je kućicu za razne prigode te su je postavili na ovom Adventu gdje će posjetiteljima predstaviti tradicionalnu slovačku kuhinju.

Svaka proslava Adventa subotom će započeti molitvom župnika Nikole Legaca, nakon čega slijede božićne pjesmice i recitacije učenika OŠ Ivana Brnjika Slovaka koje je s njima pripremila vjeroučiteljica Mihaela Kraljik, nakon čega će zajednički paliti Adventske svijeće. Cjelokupni dojam uljepšavati će hrvatskim i slovačkim božićnim pjesmama sviračka i pjevačka skupina SKUD-a Ivan Brnjik Slovak Jelisavac.

“Cilj ovog Adventa je da se što više ljudi okupi na jednom mjestu te ugodno provedu vrijeme s obitelji, prijateljima, mještanima i da svatko osjeti čari božićnog duha i tako u zajedništvu provesti najljepše doba u godini.” – rekao je predsjednik Vijeća Slovačke nacionalne manjine Grada Našica i jedan od organizatora, Darko Kuric, koji je istaknuo kako posjetitelji svake subote mogu očekivati nešto novo.

18/08/2019

15. folklorno – gastro manifestacija Dani Slovaka u Jelisavcu još jednom je potvrdila kako je bogatstvo u različitosti. “Ovo je mali jubilej naše manifestacije za koju živi mjesto Jelisavac.” – rekao nam je Vlado Hulak, predsjednik Matice Slovačke. Ovaj događaj poznat je još pod imenom „Večer Korbačikov“, a svake godine okuplja brojna slovačka kulturno umjetnička društva iz Hrvatske.

Prigodni kulturno – umjetnički program odvio se u Kulturnom centru Slovaka pod pokroviteljstvom Savjet za nacionalne manjine RH, a organizator je bila Matica slovačka Jelisavac. Uz veliki broj mještana i gostiju ovoj vrlo važnoj večeri za sve Jelisavčane prisutni su bili Mirko Vavra predsjednik saveza Slovaka Republike Hrvatske, predsjednik Mjesnog odobra Vedran Dervić, predsjednik Matice Slovačke Jelisavac Vlado Hulak, Branka Baksa članica Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH, Zlatko Dudjak dopredsjednik vijeća Slovačke nacionalne manjine Osječko – baranjske županije, Tatjana Seničanin iz Slovačkog centra za kulturu Našice te vijećnici Grada Našica.

“Svi zajedno čuvamo i njegujemo tradiciju, običaje, pjesmu, ples, kulturu i baštinu na zadovoljstvo svih nas Jelisavčana.” – poručio je okupljenima Vedran Dervić i poželio dobrodošlicu u Jelisavac, mjesto koje je nedavno proslavilo 130 godina od dolaska Slovaka. Ovo je odlična kombinacija hrvatskih i slovačkih tradicijskih kultura koju su prezentirali: Maticu Slovačku Kukuči – Kuntarič iz Jakšica, HKD Slavonac iz Jakšića, KUD Drenjanci iz Drenja te domaćini – KUD Ivan Brnjik Slovak iz Jelisavca. Uz folkor ponuđen je bio i poseban slovački gastronomski specijalitet „korbačik“, po kojem je i manifestacija dobila ime.

Tradicionalni slovački sir „korbačik“ ponos je Slovaka i naselja Jelisavac gdje se priprema onako kako se to radilo oduvijek, u skladu s tradicionalnom recepturom. Nekada je za ovu prigodu korbačike pripremala jedna od sumještanki no ovogodišnji su stigli iz Slovačke, pripremljeni po starom običaju. Oni su se mogli kupiti po pristupačnim cijenama i to kao i uvijek u dvije varijante, dimljene i obične. Iako svake godine organizatori povećaju ponuđene količine sira, on po običaju brzo nestane, što je vidljivi znak jedinstvenosti i odličnog okusa. Druženje jelisavačkih Slovaka i gostiju nastavljeno je uz prigodan glazbeni program, za koji je bio zadužen TS Čokanj, do dugo u noć.

18/08/2019

Učenička zadruga Jelisavac

U sklopu tradicionalne manifestacije Dani Slovaka, učenička zadruga iz Osnovne škole Ivan Brnjik Slovak Jelisavac predstavila je svoje radove. Učenici ove zadruge najviše izrađuju ručno rađene ogrlice i narukvice od žice, jer naseljeni jelisavački Slovaci bili su poznati kao drotari pa se i sama sekcija zove drotarstvo.

“Učenička zadruga Jelisavac osnovana je 2011 godine, u samom početku imali smo tek tri sekcija a sada svake godine sve više i više. Trenutno imamo šest sekcija.” – rekla je nastavnica Iva Pavlović i dodala da se velik broj učenika uključuje u aktivnosti zadruge, njih 40. Prodavali su i meleme od ljekovitog bilja koje su izradili učenici iz sekcije kozmetičara, a svoje proizvode, osim u Jelisavcu, predstavljaju i na mnogim sajmovima u okolici.