06/04/2021

U školskoj dvorani Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac održana je dodjela nagrada i zahvalnica učenicima koji su sudjelovali u projektu „Ja Som”. Riječ je o projektu kojega provodi Slovački kulturni centar iz Našica, a ima za cilj promicanje multietičnosti i tolerancije. Povodom Međunarodnoga dana materinjega jezika učenici su na satovima Slovačkoga jezika i kulture osmislili likovne radove u kojima su povezali slovačke i hrvatske nacionalne simbole, osobitosti, pjesme i drugo, navode iz škole.

Izvor: OŠ Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac

 

29/03/2021

Povodom Dana narcisa, dana borbe protiv raka dojke, ispred Osnovne škole Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac organizirana je prodaja cvijeća, cvjetnih sadnica i prigodnih proizvoda nastalih na radionicama školske zadruge. Učenici su prolaznicima dijelili edukativne letke o prevenciji raka dojke.

Iz škole navode kako će sva sredstva prikupljena prodajom biti donirana Udruzi žena liječenih od karcinoma dojke Mammae iz Osijeka. Škola već nekoliko godina surađuje s tom udrugom, a osim suradnje povodom Dana narcisa predstavnice udruge održale su prošle godine učenicama 8. razreda predavanje i radionicu o samopregledu dojke i na taj način ukazale na potrebu razvijanja svijesti o brizi za vlastito zdravlje.

25/03/2021

Svjetski dan voda obilježava se 22. ožujka već dvadeset i osmu godinu s ciljem podizanja svijesti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost vode te promicanja održivog korištenja vodnih resursa. Povodom Svjetskoga dana vode u Osnovnoj školi Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac proveden je školski foto-natječaj na temu vode. Na natječaj je pristiglo 8 fotografija, a stručno je povjerenstvo izabralo dvije najbolje. Nagrađeni su Klara Mohila (7. razred) i Matej Vulić (6. razred). Nagrađeni su učenici nagrađeni prigodnim darovima, navode iz škole.

Izvor: Oš Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac

 

22/03/2021

U Mjesecu hrvatskoga jezika u Osnovnoj školi Ivana Brnjika Slovaka provodi se niz aktivnosti kojima je u središtu tema hrvatski jezik. Kako navode iz škole, u veljači su obilježili Dan materinskoga jezika, a u ožujku su naglasak stavili na povijest hrvatskoga jezika. Na satima Hrvatskoga jezika u svim razredima predmetne nastave obrađivale su se teme iz povijesti hrvatskoga jezika, uređeni su razredni panoi, a posebno je bilo zanimljivo istraživanje o tuđicama u hrvatskome jeziku.

Budući da je Institut za hrvatski jezik u sklopu obilježavanja Dana hrvatskoga jezika pokrenuo i Dan hrvatske glagoljice, učenici 6. razreda imali su radionicu na kojoj su na glagoljici prepisivali poznate pjesme hrvatskih književnika, a neki su se učenici i likovno izražavali te su crtali/slikali glagoljska slova, navode iz škole.

Izvor: OŠ Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac

18/03/2021

Osnovna škola Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac poziva vas na humanitarnu prodaju cvijeća i proizvoda nastalih u radionicama školske zadruge. Od 22. do 26. ožujka posjetite štand ispred škole i učinite dobru stvar! Sva sredstva prikupljena u ovoj akciji donirat će se Udruzi žena liječenih od karcinoma dojke Mammae iz Osijeka.

18/03/2021

Osnovna škola Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac obilježila je Dan broja PI.Učenici svih razreda predmetne nastave sudjelovali su u likovnom natječaju s temom broja PI. U svakome je razredu izabran najbolji rad. Učenici čiji su radovi proglašeni najboljima nagrađeni su prigodnim nagradama. PI dan (π dan) u matematičkom se svijetu slavi svakog 14. ožujka. Još jedna važna poveznica s PI danom je rođendan Alberta Einsteina 14.3. (odnosno 3.14 oblik datuma u Americi) pa ga u novije vrijeme matematičari i fizičari kao takvog obilježavaju, navode iz škole.

Izvor: OŠ Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac

 

03/03/2021

U Hrvatskoj se obilježava Tjedan kolektivne sadnje stabala pod nazivom “Zasadi stablo, ne budu panj”. U sklopu toga projekta učenici 8. razreda Osnovne škole Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac posadili su u školskome dvorištu sedam sadnica lipe. Kako bi ih se potaklo na promišljanje o očuvanje okoliša.

Kako navode iz škole, za sadnju su izabrane sadnice lipe jer je lipa tipično drvo našega podneblja. Učenici su na digitalnoj karti Hrvatske (koja se nalazi na stranicama CROGIS-a) označili i svoju školu kao potvrdu da je škola sudjelovala u ovoj akciji. Sadnice su posađene i oko školskoga igrališta te će u neko buduće vrijeme pod lipovim hladom odmarati neke nove generacije, navodi OŠ Jelisavac.

27/02/2021

Materinji ili materinski jezik prvi je jezik koji neka osoba nauči u svojoj obitelji. Stručnjaci tvrde da je znanje materinskog jezika vrlo važno pri formiranju mišljenja. Istraživanja su pokazala da osoba koja nije svladala svoj materinski jezik ima problema s učenjem ne samo drugih jezika već i s učenjem uopće. Svake se godine 21. veljače obilježava Dan materinskoga jezika, a cilj mu je podsjetiti na važnost njegovanja i dobroga poznavanja materinskoga jezika.

Kako navode iz škole oni su dan obilježili različitim aktivnostima na satima Hrvatskoga jezika i Slovačkoga jezika i kulture. Na satu Hrvatskoga jezika učenici su uredili pano na kojemu su pokazali kako u svakodnevnome govoru (ne)svjesno rabimo veliki broj tuđica, a imamo svoje, hrvatske riječi koje zanemarujemo. Na satu Slovačkoga jezika i kulture učenici su izrađivali likovne radove u kojima su povezali slovački jezik, slovačke nacionalne simbole i motive, glagoljicu i poeziju.

 

Izvor: OŠ Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac

17/02/2021

Osnovna škola Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac sudjelovala je u nagradnome natječaju „Škola – prijatelj starijih: Uzvratimo osmijehom” koji je organizirala udruga „Sijede vrijede” iz Zagreba te na natječaju osvojila drugu nagradu. Učenice 6. razreda Barbara Dragozet i Petra Mucafir su u prijavi za natječaj opisale svoje osobno iskustvo sa starijima koje su posjetile i time doprinijele u osvajanju ove nagrade, navode na stranicama škole.

Cilj je natječaja bio opisati aktivnosti kojima škola njeguje i razvija osjećaj empatije prema starijima. Iz škole navode kako su posebno ponosni što već dulji niz godina povodom Međunarodnoga dana starijih osoba i Dana kruha posjećuju stare i nemoćne i daruju ih prigodnim poklonima. Često u rad školske zadruge uključuju svoje bake i djedove koji podučavaju učenike nekim zaboravljenim vještinama. Ne zaboravljaju niti umirovljene učiteljice i učitelje koji su često počasni gosti školskih svečanosti.

 

Foto: OŠ Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac

15/02/2021

U Osnovnoj školi Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac je povodom Valentinova organizirana prodajna izložba valentinovskih čestitki. Čestitke su izradili učenici na radionicama sekcija školske zadruge (Ručni rad, Drotarstvo, Rukotvorine). Iz škole navode kako će sredstva prikupljena u ovoj akciji biti usmjerena za nastradale u potresu u Petrinji. Osim što su nekome uputili lijepe riječi i iskazali simpatije, učenici su učinili dobro djelo i pokazali suosjećanje s ljudima u potrebi.