22/09/2018

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženamaSvake godine Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u znak sjećanja na ubojstvo koje se dogodilo 22. rujna 1999. godine, kada je na ročištu tijekom brakorazvodne parnice na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu suprug ubio svoju suprugu te sutkinju i odvjetnicu, a teško ranio zapisničarku. Datum spomendana odredio je Hrvatski sabor 2004. godine.

Osnovni cilj obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji je senzibiliziranje javnosti i društva na problematiku nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te slanje jasne poruke da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje ni u kakvom obliku.

Nacionalni dan obilježava se tradicionalno polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, mjestu gdje se zbilo ubojstvo triju žena i pokušaj ubojstva još jedne žene.

VEZANI TEKSTOVI
21/09/2018

Smanjuje se opća stopa PDV-a za najvažnije proizvode

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako je glavni cilj Vladina jesenskoga poreznog reformskog paketa daljnje rasterećenje građana i poduzetnika. „Ukupni iznos rasterećenja od 1. siječnja 2017. do trenutka kada treći dio porezne reforme stupi na snagu bit će oko 6,3 milijarde kuna”, istaknuo je.

Sutra se obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku tim je povodom pripremilo publikaciju Nacionalna strategiju zaštite od nasilja u obitelji 2017.-2022.

„Riječ je, nažalost, o danu u kojem se prisjećamo velike tragedije na Općinskom sudu u Zagrebu kada su ubijene tri žene 2004. Moramo kao država, kao sustav i institucije, senzibilizirati cijelu javnost na ovu problematiku koja je vrlo ozbiljna i vrlo negativan fenomen u hrvatskom društvu. Za nasilje nema opravdanja niti se smije tolerirati“, poručio je predsjednik Vlade.

Dodao je kako je o ovoj temi bilo puno riječi ovoga proljeća kada je u Hrvatski sabor u ratifikaciju upućena Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te upozorio kako je statistika u ovom slučaju za Hrvatsku izrazito zabrinjavajuća. Stoga, poručio je, treba ojačati institucionalne, zakonodavne, operativne i financijske okvire kako bi se učinkovitije borili protiv ovog izrazito negativnog fenomena u hrvatskom društvu.

 

Smanjenje opće stope PDV-a za najvažnije proizvode

Predsjednik Vlade kazao je da ove jeseni Vlada ima dva velika reformska paketa. Jedan je porezna reforma, koji je danas na sjednici Vlade, a drugi je mirovinska reforma, koji će sutra biti upućen u javno savjetovanje.

Govoreći o nastavku porezne reforme, čiji je ovo treći val od početka mandata ove Vlade, istaknuo je da mu je cilj nastaviti s poreznim rasterećenjem građana i poduzetnika.

„Ukupan iznos rasterećenja od 1. siječnja 2017. do danas, odnosno kada stupi na snagu i ova reforma, bit će oko 6,3 milijarde kuna. Ovi rezultati na prihodovnoj strani proračuna za prvih šest mjeseci pokazuju da dobro planiramo i da ima prostora za rasterećenje te da je ovaj put zdravih javnih financija jedini ispravni put koji odgovorna vlada može poduzimati“, poručio je predsjednik Vlade.

„Pažljivo smo odvagali kako pristupiti smanjivanju stope poreza na dodanu vrijednost. Opcija za koju smo se u ovom trenutku odlučili jest da se smanji opća stopa PDV-a s 25 na 13 posto za one proizvode koji su izuzetno važni najvećem dijelu hrvatskoga društva“, istaknuo je i dodao da će potrošačka košarica biti povoljnija za najveći krug ljudi ukoliko se od 1. siječnja smanji PDV na svježe meso, ribu, svježe voće i povrće, dječje pelene, odnosno namirnice i proizvode koji su praktički nezaobilazni za najveći broj hrvatskih obitelji te da će efekti ovog rasterećenja biti pozitivni.

VEZANI TEKSTOVI
20/09/2018

Subvencioniranje stambenih kredita za mlade

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama do 19. rujna 2018.g. je zaprimila 1326 zahtjeva za subvencionirani stambeni kredit. Za ovu mjeru pomoći Republike Hrvatske kojom se hrvatskim državljanima olakšava stambeno zbrinjavanje kroz otplatu dijela stambenog kredita u prvih pet godina otplate kredita, mladi se ponovno mogu prijaviti od 3. rujna 2018.g. a pretpostavlja se da će se putem ovog natječaja subvencionirati oko 2000 kredita. Uvjeti subvencioniranja uređeni su Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita (“Narodne novine” broj 65/17 i 61/18) i Naputkom o načinu rada Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u provedbi Zakona o subvencioniranju stambenih kredita (“Narodne novine” broj 76/17).

Izmjenama Zakona koje su donesene 29. lipnja 2018. godine omogućeno je daljnje subvencioniranje stambenih kredita za mlade, svake kalendarske godine do 31. prosinca 2020. godine, odnosno natječaji će se za građane, osim 2018., raspisati i 2019. i 2020. godine.

Mjera subvencioniranja stambenih kredita je izuzetno uspješna i drugu godinu za redom interes građana i zadovoljstvo onih koji nas svakodnevno zovu to pokazuje.

Prikupljanje zahtjeva ide očekivanim tempom. Ovim putem poručujemo svima koji imaju potrebu za rješavanjem stambenog pitanja da se imaju vremena javiti. O datumu zatvaranja natječaja obavijestit ćemo tjedan dana unaprijed tako da svi koji su zainteresirani budu informirani na vrijeme.

 

Uvjeti subvencioniranja

Zahtjev za subvencioniranje stambenih kredita mogu podnijeti građani s prebivalištem na području Republike Hrvatske koji ispunjavaju uvjete za dobivanje stambenog kredita koje utvrđuje kreditna institucija (banka), koji nisu stariji od 45 godina te koji, odnosno čiji bračni ili izvanbračni drug, životni partner ili neformalni životni partner, u vlasništvu nema stan, odnosno kuću ili koji u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće, odnosno gradnje kuće zbog potreba vlastitog stanovanja.

Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500,00 eura po metru kvadratnom u kunskoj protuvrijednosti prema srednjem deviznom tečaju Hrvatske narodne banke, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000,00 eura u kunskoj protuvrijednosti prema srednjem deviznom tečaju Hrvatske narodne banke na dan isplate kredita i čiji rok otplate ne smije biti kraći od 15 godina. Cijena od 1.500,00 eura po metru kvadratnom, odnosno ukupni iznos kredita od 100.000,00 eura mogu biti i veći ali se u tom slučaju razlika ne subvencionira.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje odnosno gradi i kreće se od 30 do 51%. Sukladno Odluci o razvrstavanju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave prema stupnju razvijenosti „Narodne novine“ broj 132/17 definirano je 8 skupina u kojoj se nalazi grad ili općina prema indeksu razvijenosti i to:

  • Skupina I 51% mjesečnog obroka ili anuiteta
  • Skupina II 48% mjesečnog obroka ili anuiteta
  • Skupina III 45% mjesečnog obroka ili anuiteta
  • Skupina IV 42% mjesečnog obroka ili anuiteta
  • Skupina V 39% mjesečnog obroka ili anuiteta
  • Skupina VI 36% mjesečnog obroka ili anuiteta
  • Skupina VII 33% mjesečnog obroka ili anuiteta
  • Skupina VIII 30% mjesečnog obroka ili anuiteta

Više o subvencijama na sljedećoj poveznici: Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja

VEZANI TEKSTOVI
19/09/2018

Prijavite se za potporu za kupnju i uzgoj rasplodnih junica

Do 1. listopada 2018. godine otvorene su prijave za Javni poziv raspisan temeljem Programa potpore proizvođačima radi obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva kojim će se u tri godine poljoprivrednicima dodijeliti 195 milijuna kuna bespovratnih sredstava za kupnju i uzgoj rasplodnih junica. Program se sastoji od dvije mjere:

1) Potpora za kupovinu steonih junica kombiniranih i/ili mliječnih pasmina goveda

Korisnici sredstava potpore su poljoprivrednici upisani u Upisnik poljoprivrednika koji na svom poljoprivrednom gospodarstvu drže krave kombiniranih i/ili mliječnih pasmina goveda te ih koriste u proizvodnji mlijeka i koje su evidentirane u JRDŽ-u. Ukupno je za provedbu ove mjere predviđen iznos od 60.000.000,00 kuna, odnosno 20.000.000,00 kuna raspoloživih sredstava za svaku godinu tijekom trajanja Programa. Potpora će se dodjeljivati za sufinanciranje troška kupovine minimalno tri grla kategorije steonih junica. Iznos potpore ograničen je na maksimalnih 30.000,00 kuna po korisniku.

 

2) Potpora za gubitak prihoda u uzgoju rasplodnih junica kombiniranih i/ili mliječnih pasmina goveda i teškoća koje se odnose na obnavljanje životinjskog blaga

Korisnici sredstava potpore su poljoprivrednici upisani u Upisnik poljoprivrednika koji na svom poljoprivrednom gospodarstvu drže krave kombiniranih i/ili mliječnih pasmina goveda te ih koriste u proizvodnji mlijeka i koje su evidentirane u JRDŽ-u. Ukupno je za provedbu ove mjere u trogodišnjem razdoblju predviđen iznos od 135.000.000,00 kuna, odnosno 45.000.000,00 kuna raspoloživih sredstava za svaku godinu tijekom trajanja Programa. Iznos potpore po rasplodnoj junici nije fiksan i ovisit će o ukupnom broju prihvatljivih rasplodnih junica u RH prijavljenih na ovu mjeru.

Ove potpore su usmjerene na OPG-je male i srednje veličine u rangu mikro i malih poduzeća koja većinom drže goveda simentalske i Holstein pasmine i koja predstavljaju najznačajniju skupinu proizvođača mlijeka u Hrvatskoj. Ovaj Program će u trogodišnjem razdoblju rezultirati kupovinom najmanje 6.000 steonih junica te uzgojem oko 70.000 rasplodnih junica na hrvatskim farmama, što će pridonijeti zaustavljanju negativnih trendova koji su prisutni u sektoru mliječnog govedarstva u zadnjih 10-tak godina.

VEZANI TEKSTOVI
11/09/2018

Stočari javite se – Ministarstvo daje zemljište u zakupMinistarstvo poljoprivrede raspisalo je javni poziv za prikupljanje ponuda za davanje u zakup šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske. Šumsko zemljište koje se dobije u zakup može se koristiti za pašarenje, za odmor, rekreaciju i sport (trim – staze, staze za jahanje, privremeni sportski tereni, stolovi i klupe za odmor i sl.), za postavljanja pomičnih naprava, reklamnih panoa, štandova, montažno – demontažnih tendi te privremenih kioska i drugih građevina gotove konstrukcije, građevinske (bruto) površine do 15 m2.

„Napokon uvodimo reda u raspolaganje šumskim zemljištima. Više neće biti moguće dobiti šumsko zemljište u zakup bez posjedovanja stoke, kao što je to bilo moguće ranije. Javne pozive ćemo raspisivati dok svim poljoprivrednicima koji se bave stočarstvom ne omogućimo dostatne površine za njihovu stoku. Osiguravanjem šumskog zemljišta želimo pomoći našim poljoprivrednicima kojima je izuzetno važno imati odgovarajuće površine za pašarenje u najbližoj okolici njihovog gospodarstva.“

– izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Šumsko zemljište može se dati u zakup u svrhu pašarenja samo fizičkoj ili pravnoj osobi koja je upisana u Upisnik poljoprivrednika te koja je vlasnik ili posjednik stoke. Pravo prvenstva zakupa ima osoba koja najmanje tri godine do objave javnog poziva ima prebivalište/sjedište na području jedinice lokalne samouprave za koju se raspisuje javni poziv i ispunjava uvjet prosječnog odnosa broja grla stoke i zemljišta pogodnog za poljoprivrednu proizvodnju od najmanje 3,3 ha po uvjetnom grlu, dosadašnji zakupnik, koji je uredno ispunio obveze i svrhu iz dosadašnjih ugovora o zakupu te osoba mlađa od 41 godinu. Ako na javnom pozivu za zakup u svrhu pašarenja ponuđena zakupnina ponuditelja koji ispunjava uvjete prelazi dvostruki iznos početne zakupnine, takva ponuda se smatra nevažećom.

Za svaku točku iz popisa šumskog zemljišta iz javnog poziva podnosi se zasebna prijava po načelu jedna (1) točka iz popisa jedna (1) prijava (omotnica). Prijava za više točaka iz popisa u jednoj omotnici smatrat će se nevažećom. Rok za podnošenje prijava je 15 dana od dana objave javnog poziva. Dodatne informacije uz objavljeni javni poziv moguće je dobiti u Ministarstvu poljoprivrede, Uprava šumarstva, lovstva i drvne industrije, Planinska 2a, Zagreb dostavom upita na e-poštu: uprava.sumarstva@mps.hr.

VEZANI TEKSTOVI
07/09/2018

Prijavitelji spremni dočekali poziv Ministarstva - u dva dana čak 311 prijavaMinistarstvo je 5. rujna 2018. g. privremeno do 5. veljače 2019. g. obustavilo Poziv ‘Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora’ jer je radi značajno iskazanog interesa prijavitelja, ukupan iznos zatraženih bespovratnih sredstava premašio ukupno raspoloživi iznos bespovratnih sredstava u okviru ovog poziva od 1,1 milijardu kuna. U dva dana prijavljeno je čak 311 projekata energetske obnove zgrada za koje prijavitelji iz Europskog fonda za regionalni razvoj bespovratno traže gotovo 750 milijuna kuna.

„Čestitam svima koji su prijavili svoje projekte na dobroj organizaciji i pripremi. Uštedama na energentima, struji i plinu, za grijanje i hlađenje javnih zgrada, moći će se ulagati sredstva u druge razvojne projekte, primjerice u zdravstvu i obrazovanju, a život i boravak u javnim zgradama će se poboljšati” poručuje ministar Štromar.

Dobra informiranost potencijalnih prijavitelja na poziv i dobra organizacija pripreme projekta za prijavu rezultirale su da su prijavitelji još jednom spremni dočekali natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava. Tome je zasigurno pridonijela i kontinuirana edukacija potencijalnih prijavitelja koja je imperativ Ministarstva od pokretanja prvih poziva 2015. godine. Do 5. rujna 2018. godine održane su čak 63 informativne radionice na kojima je sudjelovalo preko 2000 potencijalnih prijavitelja i korisnika projekata energetske obnove zgrada javnog i stambenog sektora.

Podsjetimo, poziv za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora je raspisan krajem 2017. godine, a otvoren za prijave početkom 2018. godine. Raspoloživa alokacija iz Europskog fonda za regionalni razvoj po ovom pozivu tada je iznosila 380 milijuna kuna. Zbog velikog interesa potencijalnih prijavitelja ukupan iznos zatraženih bespovratnih sredstava za dodjelu u vrlo je kratkom razdoblju dosegnuo 200% od ukupnog raspoloživog iznosa, te je poziv privremeno obustavljen od 5. veljače 2018. g. do 4. rujna 2018.g.

26. srpnja 2018. g. donesena je Odluka o povećanju alokacije, kojom je ukupan raspoloživi iznos bespovratnih sredstava za dodjelu u okviru Poziva povećan s 380 milijuna kuna na više od milijardu kuna.

Na Poziv su ukupno zaprimljene 759 prijave (448 prijave u prvom krugu prijave do 5. veljače 2018.g. i 311 prijava u drugom krugu prijave do 5. rujna 2018.g.) a ukupni zatraženi iznos bespovratnih sredstava iznosi gotovo 1,34 milijarde kuna.

Do sada je po ovom Pozivu doneseno 244 Odluka o financiranju u iznosu od 481.189.067,33 kn bespovratnih sredstava, s ukupnom vrijednošću projekata 951.098.118,48 kn, a potpisano je i 78 ugovora o dodijeli bespovratnih sredstava.

Sufinancira se energetska obnova javnih zgrada u kojima tijela državne vlasti i državne uprave, jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave, javne ustanove, ustanove, vjerske zajednice i udruge obavljaju društvene djelatnosti. Projektima energetske obnove kroz integrirani pristup predviđene su uštede energije od najmanje 50% u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe.

O eventualnoj mogućnosti ponovnog otvaranja Poziva, obavijesti će biti objavljene na mrežnim stranicama efondovi , strukturni fondovi i ministarstvo graditeljstva

VEZANI TEKSTOVI
05/09/2018

Sufinanciranje novih kadrova u ugostiteljstvu i turizmuMinistarstvo turizma će u školskoj 2018./19. godini, nastavkom Programa poticanja obrazovanja kadrova u ugostiteljstvu i turizmu, sufinancirati učenike i studente koji se odluče obrazovati za ugostiteljsko – turistička zanimanja. Interes za program stalno raste, a od 2008. godine, od kada ga Ministarstvo turizma provodi u suradnji s partnerima, potpisani su ugovori o stipendiranju s 1370 učenika i studenata te je do sada ukupno isplaćeno više od 10,7 milijuna kuna.

„Ključ uspjeha u hrvatskom turizmu definitivno je svaki djelatnik u turizmu i ugostiteljstvu koji predanim radom, znanjem, vještinama i kompetencijama doprinosi kvaliteti ponude hrvatskog turizma. Kroz program Stipendija cilj nam je pružiti financijsku i moralnu potporu onima koji tek ulaze u svijet turizma i ugostiteljstva te kroz suradnju s gospodarstvenicima pomoći u popularizaciji ovih zanimanja i pravovremenom usmjeravanju ka zanimanju. Ovim programom isto tako osiguravamo i podizanje kvalitete stručne prakse te osiguravamo zapošljavanje nakon završenog obrazovanja što doprinosi i povećanju ukupne zaposlenosti. Program Stipendija jedna je od mjera nošenja s izazovom potreba tržišta rada u našem sektoru koja će dodatno biti osnažena kroz pet stotina milijuna kuna vrijedan projekt Centara kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu koji će osigurati moderan pristup strukovnom obrazovanju i cjeloživotnom učenju u turizmu“, izjavio je ministar turizma Gari Cappelli prilikom najave javnog poziva.

Riječ je o stipendijama koje Ministarstvo turizma provodi u suradnji s poduzećima, odnosno hotelima, kampovima, turističkim agencijama te županijskim obrtničkim komorama, na način da svaki dionik financijski sudjeluje s 50 posto. Cilj ove višegodišnje zajedničke suradnje Ministarstva turizma, obrazovnih institucija i gospodarskih poduzeća u turizmu jest motiviranje mladih za ugostiteljsko – turistička zanimanja, podizanja standarda obrazovanja i kvalitete radova, a samim time i cjelokupnog turističkog sektora.

Temeljem navedenog programa stipendisti imaju pravo na maksimalno do 1.200 kuna mjesečne stipendije, i to od 1. rujna tekuće do 30. lipnja iduće godine. Ovim putem stipendist se obvezuje redovito upisivati i pohađati razrede/godine te maturirati/diplomirati u redovnom roku. Tijekom trajanja školovanja/studiranja, stipendist se obvezuje redovito obavljati stručnu praksu u objektima tvrtke partnera. Nadalje, stipendist se obvezuje odmah po završetku redovnog školovanja/studiranja sklopiti s tvrtkom ugovor o radu na određeno vrijeme uz uvjet probnog rada ili ugovor o radu pripravnika (ukoliko se provodi pripravnički staž), a nakon uspješno provedenog probnog rada/pripravničkog stažiranja sklapa se ugovor o radu na određeno vrijeme. Ovim ugovorom, stipendist se obvezuje ostati u radnom odnosu u tvrtki punih 12 mjeseci.

VEZANI TEKSTOVI
31/08/2018

Novi krug subvencija za stambene kredite: Država financijski pomaže pet, a za svako dijete još dvije godine!

S obzirom na sjajne rezultate koje je projekt polučio u 2017., odlučeno je kako se sa subvencioniranjem kredita za kupnju stana ili kuće ili izgradnju kuće nastavlja sve do 2020. godine

(više…)

VEZANI TEKSTOVI
23/08/2018

Veterinarska inspekcija zabranila rad dvjema klaonicama

Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede i Mobilna carinska jedinica Ministarstva financija provele su koordiniranu akciju u registriranim subjektima u poslovanju s hranom (mesnice i klaonice) na području Zadarske, Šibensko – kninske i Splitsko – dalmatinske županije. Kontrole mesnica i klaonica provode se kontinuirano zbog suzbijanja sive ekonomije, zaštite potrošača i zaštite svih onih subjekata koji posluju u skladu s propisima i pridržavaju se najviših standarda sigurnosti hrane, kao i zbog sprečavanja širenja zaraznih bolesti kod životinja zbog pojave Afričke svinjske kuge u zemljama u okruženju.

U pet odobrenih objekata za klanje domaćih životinja i dva registrirana objekta (mesnice) te na jednom stočnom sajmu inspekcija je utvrdila opasnost i rizik za zdravlje potrošača jer se u objektima ne provode pregledi životinja prije klanja i trupova životinja nakon klanja, ne provodi se obvezni pregled svinjskog mesa na trihinelozu, a nađeno je i meso bez sljedivosti odnosno nepoznata podrijetla. Tijekom inspekcije zatečene su životinje bez obveznih oznaka i propisane dokumentacije te im se nije moglo utvrditi podrijetlo.

Utvrđene su nepravilnosti u vođenju evidencije propisane postojećim sustavom samokontrola temeljenih na HACCP načelima, zatečeno je meso i mesni proizvodi za koje se nije mogla utvrditi sljedivost. Objekti nisu upisivali ulazne količine pošiljaka u VETI aplikaciju. Također, nisu pronađeni dokazi o otpremanju nusproizvoda životinjskog podrijetla (koji nastaje nakon klanja životinja), dio klaonica ne provodi na ispravan način čišćenje i pranje objekta kao ni dezinsekciju, a u pojedinim objektima djelatnici nemaju važeće sanitarne knjižice.

Rezultat kontrole objekata za klanje životinja i preradu mesa su zabrana rada za dva objekta, dvije kaznene prijave, zabrana proizvodnje mljevenog mesa i mesnih pripravaka u jednom objektu, podignuto je 8 optužnih prijedloga i izdano 10 rješenja. U akciji je ukupno neškodljivo uklonjeno 1225,83 kg mesa i mesnih pripravaka te lešina eutanaziranih odojaka i janjadi. Pronađeno je i sedam nepravilnosti koje se odnose na nezakonitu trgovinu i kršenje odredbi Zakona o fiskalizaciji te je Sektor za mobilne jedinice podnio sedam prekršajnih naloga.

“Inspekcijske akcije ovakvog tipa nastavljamo u svim županijama u Hrvatskoj sve dok se svi ne budu pridržavali propisa i visoke razine sigurnosti hrane te zaštite potrošača. Naše inspekcije su stalno na terenu, ali ne mogu biti na svim lokacijama u isto vrijeme. Zbog toga pozivam sve građane da nam prijave svaku sumnju o postojanju nezakonitih objekata na svom području. Ako nije nadležna naša inspekcija, kontaktirat ćemo kolege iz drugih ministarstava koji će jednako brzo reagirati. Sigurnost hrane naš je temeljni postulat.“

– izjavio je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

 

Rezultati inspekcijskog nadzora:

PZ Poličanka, Poličnik, OB HR 167 EU, klaonica – Rješenje s privremenom zabranom rada zbog: neimanja dokaza o zdravlju zaposlenika, neispravne opreme za dezinfekciju u klaonici, nevođenja propisanih evidencija koje propisuje sustav samokontrole u objektu utemeljen na HACCP načelima, nema sljedivosti hrane. Podnesen je i optužni prijedlog, zbog manjka 18 svinja koje je klaonica stavila u javnu potrošnju bez propisanih veterinarsko – zdravstvenih pregleda, a zbog svjesnog dovođenja u opasnost zdravlja ljudi biti će podnesena i kaznena prijava.

TO mesnica Nakićen, Banjevci, OB HR 842 EU, klaonica – Rješenje s privremenom zabranom rada zbog: zbog ne vođenja propisanih evidencija koje propisuje sustav samokontrole u objektu utemeljen na HACCP načelima, zbog sljedivosti hrane i loših higijenskih uvjeta. Podnesen je i optužni prijedlog.

Armento d.o.o., Split, Evidencijski broj R-7340, mesnica – Rješenje sa zabranom rada po službenoj dužnosti djelatnosti proizvodnje mljevenog mesa i mesnih pripravka zbog neuvjetnog prostora. Podnesen je i optužni prijedlog.

MI Šakić, Žeževica, OB HR 1193 EU, klaonica – Rješenje sa zahtjevom uspostave pune sljedivosti hrane prema i od objekta i optužni prijedlog za ne unošenje ulaznih količina sirovine u mesnice.

PZ Poličanka, Zadar, Evidencijski broj R-5770, mesnica – Rješenje za neškodljivo uklanjanje mesa zbog neutvrđene sljedivosti, bez identifikacijskih oznaka, bez otvorenih radnih naloga, bez valjanih otpremnica. Podnesen je i optužni prijedlog.

Klaonica tvrtke mesnice Klarić j.d.o.o., OB HR 537 EU, Malenice Donje bb, – Rješenje i kaznena prijava zbog otpreme 28 odojaka iz klaonice bez prijave klanja, bez pregleda ovlaštenog veterinara i bez obavljanja propisanog obveznog pregleda mesa na trihinelozu. Nadalje, subjekt ne posjeduje podatke o lancu prehrane za dopremljene životinje, nezadovoljavajuća je čistoća objekta, ne postoji dokumentacija o sljedivosti mesa iz klaonice, ne upisuje u VETI aplikaciju ulaznu količinu pošiljaka.

Klaonica Armento d.o.o., OB 835 EU, Kovače b.b., Kaštel Stari, – Rješenje i optužni prijedlog zbog neoznačenih životinja nepoznatog podrijetla, a ne postoji ni dokumentacija o sljedivosti mesa iz klaonice do registriranih mesnica.

Stočni sajam Zadvarje:

  • P.H (fizička osoba), Karlovac – Rješenje i optužni prijedlog jer ne posjeduje rješenje za registraciju obavljanja djelatnosti trgovine životinjama.
  • M.P. (fizička osoba), Petrinja – Rješenje i optužni prijedlog jer ne posjeduje Svjedodžbu o osposobljenosti vozača i pratitelja životinja u prijevozu, ne posjeduje dokaz o provedenoj dezinfekcijiprijevoznog sredstva. Kao prijevoznik za vozilo koje je koristio za prijevoz životinja, ne vodi evidenciju o mjestu, datumu, vremenu utovara i JIBG-u otpreme (Jedinstvenom identifikacijskom broju gospodarstva) i odredišta te vrsti, kategoriji i broju životinja koje se prevoze.
VEZANI TEKSTOVI
22/08/2018

Nastavlja se pojačan nadzor Fiskalizacije

Porezna uprava obavještava sve porezne obveznike da će se u suradnji s Carinskom upravom u narednom razdoblju provoditi pojačane nadzore Fiskalizacije. Prema poreznim obveznicima kod kojih se utvrde ponovljeni porezni prekršaji te prema poreznim obveznicima koji čine najteže porezne prekršaje primijenit će se sve zakonom dopuštene mjere uključujući mjeru zabrane rada – pečaćenjem poslovnih prostora.

Nadzori Fiskalizacije provodit će se očevidom na terenu u poslovnim prostorima poreznih obveznika, provjerom izdavanja računa u realnom vremenu putem mobilnih uređaja i drugih aktivnosti uključujući i provjeru računalnih sustava te opreme koji se koriste za fiskalizaciju.

Porezna uprava želi graditi partnerski odnos s poreznim obveznicima i spremna je pružiti stručnu pomoć i potporu u ispunjavanju poreznih obveza, ali mora i spremno i brzo zaustaviti najteže porezne prekršaje, štiteći pri tome uredne porezne obveznike.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print