09/09/2019

Noć festivala, održana u petak, ove je godine bila posebno posvećena kulturi i velikoj obljetnici djelovanja HKD-a “Lisinski”, koji je proslavio 130. godišnjicu. Prigodom toga održan je nastup svih sekcija domaćeg kulturnog društva, a kao poseban gost pred našičkom publikom nastupio je ansambl “Lado” iz Zagreba. Tradicionalno, održan je i veliki vatromet kao uvod u glavnu manifestaciju u subotu koja je započela u rano ujutro.

Članovi A sastava folklorne sekcije izveli su Pjesme i plesove sela Martin te Pjesme i plesove Hrvata u podravskom dijelu Mađarske. B sastav se predstavio sa Pjesmama i plesovima Slavonije, dok se veteranski sastav predstavio Pjesmama i plesovima našičkog kraja. Polaznici male škole folklora izveli su dio Dječjih igrara i plesova Slavonije, dok je mješoviti pjevački zbor otpjevao Prosto zrakom, Hrast, Oj talasi, Dva madrigala, Signore Delle Cime, Falen Isus i More moje.

Plesačima, pjevačima i sviračima čestitao je gradonačelnik Josip Miletić i zahvalio im na ovom sadržaju kojim su se uključili u ovogodišnje Dane slavonske šume. Uz njega svoje zahvale članovima ali i publici uputio je i predsjednik HKD-a “Lisinski” Hrvoje Šleder. Za kraj koncerta svi članovi društva okupili su se na pozornici i zajedno zapjevali Moju diridiku. Gastroponudu za ovu večer pripremile su članice Udruge žena Našičko Novo Selo i članovi Udruge starih športova “Slavonac” Našice.

VEZANI TEKSTOVI
03/09/2019

Na Danima slavonske šume u Noći festivala nastupaju HKD Lisinski i Lado

Kako se bliži veliki i značajni festival za područje Našica, ali i Slavonije, tradicionalni Dani slavonske šume, uvodni program posebno je osmišljen. Ova jubilarna godina – u kojoj Grad Našice slavi 790. godišnjicu, a Hrvatsko kulturno društvo Lisinski 130 godina djelovanja – na posebnoj je kulturnoj i društvenoj razini. Tako će ovogodišnja Noć festivala, 6. rujna, biti posvećena upravo godišnjici folklornog sastava koji će prvi put u Našicama ugostiti poznati ansambl Lado iz Zagreba.

Koncert počinje u 20 sati, a prije nastupa gostiju Našičanima će prigodnim programom predstaviti i sve sekcije domaćeg društva HKD-a Lisinski – nastupit će mješoviti pjevački zbor koji vodi profesor Ivan Krajačić, tradicijske plesove našičkog kraja publici će predstaviti folklorna sekcija u sklopu koje djeluje i mala školu folklora. Bogatstvo kulturne baštine, pjesama i plesova iz domaćeg kraja predstavit će A sekcija HKD-a Lisinski, koju usavršava Miroslav Šarić. Nakon završetka koncerta održat će se i tradicionalni vatromet. Taj segment festivala, uz našičku Turističku zajednicu i Grad Našice, podupire i prvi put Turistička zajednica Osječko – baranjske županije kao suorganizator festivala.

TZ OBŽ-a preuzela je rješavanje troškova smještaja folklornog ansambla Lado, što je veliki dio organizacijskih obaveza. Suradnja turističke zajednice na festivalu Dani slavonske šume dobar je uvod u pripremu za Dane hrvatskog turizma koji se ove jeseni održavaju u Slavoniji, a i potvrda manifestaciji kojoj je i ove godine pokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede.

VEZANI TEKSTOVI
17/06/2019

Uz proslavu 130 godina neprekidnog rada i djelovanja HKD Lisinski i 790. godišnjicu od spomena grada Našica održana je i značajna, također obljetnička 25. Antunovska smotra folklora. Smotru je organizirao HKD Lisinski pod pokroviteljstvom Osječko – baranjske županije, Grada Našica i Turističke zajednice Grada Našica.

Na ovogodišnjoj smotri nastupilo je 11 KUD-ova sa više stotina članova, a sam naziv ističe da su se u Našicama okupili i gosti iz Slovačke, Rumunjske i Srbije. Iako je kiša prijetila održavanju ovog događaja, ipak je sve išlo prema planu tako su svi folkloraši tradicionalni prošetali centrom grada pa su tako naši sugrađani mogli vidjeti veliki broj narodnih nošnji iz raznih krajeva Hrvatske i okolnih zemalja.

Sami nastupi započeli su u 19 sati na ljetnoj pozornici pokraj dvorca Pejačević, a programa je vodio naš poznati Našičanin Branko Uvodić,

“Dobrodošli u najljepši mali grad u kontinentalnoj Lijepoj Našoj, u Našice. Drago mi je da danas ovdje imamo 25. Antunovsku smotru folklora, a s posebnim zadovoljstvom ističem da naš grad slavi 790 godina od prvog spomena. Našice su uvijek vodile brigu o kulturi pa tako i o ovoj tradicijskoj. Jutros je održana i dječja smotra folklora, pa možemo biti mirni, jer nastavljači tradicije i tradicijske kulture su ovdje i ne trebamo brinuti za njih.” – u uvodnom obraćanju rekao je Branko Uvodić.

Sve prisutne pozdravio je predsjednik HKD „Lisinski” Hrvoje Šleder ispred svih članova HKD Lisinski.

“Kao prvo zahvaljujem se svim mojim članovima, ali i našim pokroviteljima bez kojih rad na ovako visokom nivou ne bi bio moguć, kao prvi zahvaljujem se Gradu Našicama i gradonačelniku Josipu Miletiću, predsjedniku Gradskog vijeća Krešimiru Kašubi, zahvaljujem se Vijeću mjesnog odbora Našice, županiji Osječko – baranjskoj kao i Turističkoj zajednici grada Našica. Ove godine društvo slavi 130 godina od postojanja, a povodom toga ostvarili smo jedan važan projekt, snimanje nosača zvuka koji možete naći u našim prostorijama.” – rekao je Šleder te dodao da je ova smotra poklon Gradu i građanima za 790. rođendan.

Okupljenima se u ima Grada Našica obratio i Krešimir Kašuba, predsjednik Gradskog vijeća koji je ujedno otvorio ovu smotru.

“Velika mi je čast pozdraviti Vas u ime gradonačelnika Josipa Miletića i u svoje osobno ime, a kao prvo želim se zahvaliti na ovom događanju večeras u našem gradu. Posebno se zahvaljujem Hrvoju Šlederu predsjedniku društva, ali i svima vama koji ste došli podržati ovu smotru. Želim prije svega čestitati 130. rođendan HKD Lisinski i 790. rođendan gradu, lijepo je razbacivati se sa ovim troznamenkastim brojevima što zasigurno znači jednu kvalitetu, kulturu i tradiciju življenja u našem gradu.” – rekao je Kašuba.

Slijedio je nastup domaćina HKD Lisinki i to A skupine i veteranske sekcije, zatim HKPD Matija Gubec Tavankut iz Vojvodine u Srbiji, KUD Obreška iz Donje Obreške, SKUD Ivan Brnjik Slovak Jelisavac, FD Oravan iz Nižne u Slovačkoj, FA Balgarče iz Vinge u Rumunjskoj, HSPD Sljeme Šestine Zagreb, SKUU Franjo Strapač Markovac, HKD Podgoračani iz Podgorača i GKUD Požega iz Požege. Nakon smotre folklora održan je koncert Ženskog tamburaškog sastava “Rouge” i Žige Međimurskog.

VEZANI TEKSTOVI
17/06/2019

Uz proslavu Dana grada Našica i Antunovsku smotru, već se godinama održava i Dječja smotra folklora u organizaciji HKD Lisinski te pod pokroviteljstvom Grada Našica i Turističke zajednice grada Našica. Svake se godine na ovoj smotri predstavljaju djeca iz okolice, s tradicijskim plesovima igrama i pjesmama.

Smotra je započela u 10 sati na ljetnoj pozornici pokraj dvorca Pejačević, a nastupili su članovi HKD Lisinski – mala škola folklora, HKD Vukojevci iz Vukojevaca, KUD Manuel Feričanci, SKUD Ivan Brnjik Slovak Jelisavac, KUD Tamburica Velimirovac, KUD Matija Gubec Donji Miholjac, SKUU Franjo Strapač Markovac, HKD Podgoračani Podgorač, KUD Zagorci Beljevina, a smotru je zatvorio nastup HKD Lisinsnki B sastav. Veliki broj publike gromoglasnim je pljeskom nagradio sve plesače i tamburaše.

VEZANI TEKSTOVI
13/06/2019

VEZANI TEKSTOVI
07/06/2019

HKD "Lisinski" izdao prvi nosač zvuka povodom 130 obljetnice rada

Nakon 6 mjeseci predanog i aktivnog rada članovi HKD Lisinski dočekali su ostvarenje svog sna, izdavanje prvog nosača zvuka i to povodom 130 obljetnice njihova rada. Puno je ljudi radilo na realizaciji ovog projekta, od članova i uprave društva do umjetničkih voditelja Miroslava Šarića koji je pripremao A folklornu sekciju, Ivana Krajačića koji je vodio Mješoviti pjevački zbor do Danijela Richtera koji se pobrinuo za tamburaše. Snimanje nosača predano je u stručne ruke, također Našičana sa zagrebačkom adresom, Hrvoja Nikšića, a i sam dizajn i tisak omota se radio u Zagrebu. Nosač su u Zavičajnom muzeju Našice predstavili predsjednik HKD Lisinski Hrvoje Šleder, Silvija Šokić ravnateljica Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice te voditelji Ivan Krajačić i Miroslav Šarić.

“Veliko mi je zadovoljstvo i čast što sam sudjelovala u ovom projektu, jer ovo je zapravo novi suvenir našega grada nastao povodom ovako važnih i velikih obljetnica. Ja kao predstavnik kulturnih ustanova našega grada moram naglasiti da ovakva udruženja uistinu čuvaju i promiču našu zavičajnost i baštinu.” – rekla je Silvija Šokić, Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice te istaknula da će nosač zvuka biti upisan u Zavičajnu zbirku Grada Našica.

“Dugočekani san HKD Lisinski je doveden do kraja, nosač zvuka je pred nama. Izuzetno sam zadovoljan da se ovo ostvarilo u mom mandatu, kad sam ja predsjednik društva. Nosač zvuka sastoji se od dva CD-a, na prvom su pjesme Mješovitog pjevačkog zbora koji ukupno broji 14 skladbi, a CD dva broji ukupno 19 skladbi A sekcije folklora. Ja sam jako ponosan, a nadam se i svi članovi kojima zahvaljujem na njihovom trudu, te našim tamburašima što smo tako obiman projekt doveli do kraja. Izrada nosača je trajala nekih 6 mjeseci a tonsko snimanje radio je Našičanin Hrvoje Nikšić. Za početak nosače zainteresirani građani mogu naći u prostorima društva, u prizemlju dvorca Pejačević.” – rekao je predsjednik HKD Lisinski Našice te dodao da se posebno zahvaljuje sponzorima koji su omogućili ostvarenje ovog sna, prije svega Gradu Našicama i gradonačelniku i predsjedniku Mjesnog odbora Josipu Mateku. Zahvale idu i tvrtkama Jug d.o.o., NEXE, Prolim d.o.o., Gradatin d.o.o., Štefiček grupa d.o.o., Prijavoz i trgovina Tomislav i Slavko Uremović d.o.o., Ljekarna Sokač – Osmak, Valenčak d.o.o.

Predstavljanju su nazočili gradonačelnik Josip Miletić, predsjednik Mjesnog odbora Josip Matek, ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice te velik broj članova društva.

“Kao što znate naš grad ove godine slavi 790. rođendan, a naš Lisinski 130. godišnjicu rada, tako da imamo dvije velike obljetnice koje ćemo ove godine dostojno proslaviti. Zahvaljujem svima onima koji su radili na ovom nosaču zvuka i na taj način obilježili važnu obljetnicu. Uživajmo svi zajedno u lipnju, mjesecu našega grada.”- okupljenima je poručio gradonačelnik Josip Miletić.

Snimanje koje je potrajalo nekoliko dana iziskivalo je od članova potpunu predanost i koncentraciju, iako nije bilo lako, svi su zadovoljni rezultatom.

“Snimalo se nekoliko dana, a na prvom danu snimanja uspjeli smo zgotoviti jedva jednu do dvije pjesme, jer pjevačima je bilo čudno čuti se na zvučnik pa ih je to malo uznemirilo. No, već sljedeći dan snimili smo devet skladbi, a sljedeći vikend snimili smo sve ostalo s tim da smo neke skladbe i ponovili. Ovim projektom kvaliteta zbora se podignula na višu razinu, jer spoznali smo svoje mane i područja na kojima možemo dati više.” – rekao je Ivan Krajačić te dodao da 14 skladbi Mješovitog pjevačkog zbora je kombinacija sakralnih pjesama, zavičajnih te skladbi opjevanih u čast velikim glazbenicima.

“Uistinu sam ponosan na naš rad i rad A folklorne sekcije. Naš CD se sastoji od 19 pjesama, no mi nismo ulazili u druga područja nego smo izričito snimili samo pjesme našičkog područja i uže okolice.” – rekao je Miroslav Šarić.

VEZANI TEKSTOVI
05/06/2019

Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice i HKD „Lisinski“ Našice povodom 130 godina HKD-a organiziraju predstavljanje zvučnog nosača mješovitog pjevačkog zbora i A sastava folklorne sekcije. Predstavljanje će biti 6. lipnja 2019. (četvrtak) u Izložbenom salonu Zavičajnog muzeja Našice s početkom u 19.30 sati.

VEZANI TEKSTOVI
14/05/2019

Zapjevali u sklopu Dana franjevačke kulture

Mješoviti pjevački zbor Hrvatskog kulturnog društva Lisinski Našice održao je svečani koncert u sklopu 16. Dana franjevačke kulture u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Našicama. Sakralne pjesme upotpunile su večer nakon mise, a jedan je to od brojnih koncerata koje će održati ovo društvo u obljetničkoj godini, 130. godišnjice njihova postojanja.

S nastupa treba izdvojiti pjesmu “Poslan bi anđel Gabrijel” fra Filipa Vlahovića Kapušvarca iz njegova kantuala 1734. godine.

VEZANI TEKSTOVI
08/04/2019

130 godina uspješnog rada kroz pjesmu i ples

Svečanom godišnjom izvještajnom skupštinom Hrvatsko kulturno društvo Lisinski proslavilo je 130 godina neprekidnog rada. Na samom početku nastupio je mješoviti pjevački zbor pod ravnanjem profesora Ivana Krajačića te izveo himnu i skladbu “Hrast” Rudolfa Rajtera. Skupštinu je obilježila i podjela velikog broja zahvalnica dugogodišnjim članovima, bivšim predsjednicima, ali i voditeljima plesnih, pjevačkih i tamburaških skupina.

Skupštini su prisustvovali gradonačelnik Josip Miletić, zamjenik gradonačelnika Krešimir Žagar, predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Kašuba, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Zdravko Vukić, ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak, predsjednik Mjesnog odbora Josip Matek, predstavnica Hrvatskog sabora kulture Ana Pirović i ravnatelj Srednje škole Isidora Kršnjavog Željko Filjak.

„Zahvalio bih se svim članovima, plesačima, pjevačima i sviračima, a posebno voditeljima na predanom radu i želji za napretkom. Ponosan sam na novoosnovani tamburaški sastav ali i na veteransku sekciju koja je ponovno okupila stare članove.” – izjavio je na početku skupštine Hrvoje Šleder, predsjednik HKD Lisinki.

Prošla godina bila je izuzetno aktivna, a krunu rada društva čini godišnji koncert koji su održali u prosincu, dok je najveće postignuće bilo ponovno formiranje tamburaške sekcije. U prošloj godini održali su 280 proba i 40 nastupa. Ove godine nastavit će s predanim i aktivnim radom te mnogobrojnim nastupima u Našicama i izvan njih, no najveće je dostignuće snimljeni nosač zvuka, prvi u stogodišnjem radu, koji će biti promoviran u lipnju. Osim toga u veljači je s radom započela veteranska sekcija u kojoj je okupljeno 26 plesača, nekadašnjih članova društva.

Skupštini je nazočila i izaslanica Hrvatskog sabora kulture Ana Pirović, koja je pozvala društvo da se još više obrate za suradnju te sudjeluju u nacionalnim smotrama.

„Znamo da je puno kad u današnje vrijeme društvo opstane 5 ili 10 godina, a kamoli 130 i znamo da je to veliki doprinos hrvatskoj kulturi te obogaćenju kulturnog života manjih sredina. Večeras sam doista vidjela što je društvo HKD Lisinski, zbor sam čula u Požegi i drago mi je što sam ovdje. Ono što sam rekla i na samoj skupštini da pozivam sva društva koja djeluju na području Našica i okolice da se svakako povežete sa Hrvatskim saborom kulture jer je to krovna institucija kulturnog amaterizma koja doista brine o kulturnim amaterima.” – izjavila je Ana Pirović.

Također, predsjednik HKD Lisinski predložio je za nagradu za životno djelo Grada Našica gospođu Jelicu Mifku koja je svoju životnu priču temeljila na radu u tom društvu, a iznijela ju je prije koji tjedan u sklopu projekta „Muzejske priče”.

„Naš grad slavi 790 godišnjicu, a slavljenički HKD oličenje je kvalitetnog rada, rade na omasovljenju članstva, ali i predanom radu s mladima. Ponosni smo na sve članove HKD-a Lisinski, a mi ćemo ih i dalje podržavati, ove godine u nešto većem opsegu.” – rekao je Josip Miletić, gradonačelnik Našica.

Uz skupštinu, u Zavičajnom muzeju Našice otvorena je izložba koja prikazuje njihov stoljetni rad fotografijama, zapisima, ali i zvučnim zapisima s novog CD-a. Koncepciju je priredio, voditelj plesne A skupine Miroslav Šarić, koji je postavio izložbu i povodom proslave 125 godišnjice društva.

„Kada sam ušao u naš arhiv, kada sam pogledao što je sve bilo objavljeno u knjigama i drugim raznim medijima bilo se jako teško odlučiti što postaviti u izložbu. Ovo što vidite od slika je samo 0,01% onoga što HKD Lisinski ima u svojim prostorima. Prva slika HPD (Hrvatsko pjevačko društvo) Lisinski, trudio sam se da svi budu jednako zastupljeni i pjevači i plesači.” – izjavio je Miroslav.

VEZANI TEKSTOVI
03/01/2019

Hrvatsko kulturno društvo „Lisinski” najstarije je i najveće društvo na području Našica, čije se prostorije nalaze u dvorcu Pejačević. Sad već 130 godina, članovi društva diljem Hrvatske, ali i svijeta predstavljaju ljepote i običaje našičkog područja te tradicijske plesove i pjesme sa šireg područja Hrvatske. Danas u društvu djeluje mješoviti pjevački zbor kojeg vodi profesor Ivan Krajačić, folklorna sekcija u sklopu koje imaju malu školu folklora namijenjenu svoj djeci koju vodi Ana Galetić.

Plesne skupine podijeljene su u „A” i „B” sekciju, jer napretkom u sekciji „B” voditeljice Jasmine Babaj, već naučeni i formirani plesači i pjevači prelaze u najvišu skupinu, sekciju „A”, finalni proizvod društva, koju usavršava Miroslav Šarić. Iako je društvo određeno vrijeme djelovalo bez prijeko potrebne tamburaške sekcije rad se nije zaustavljao, nego ističe predsjednik Hrvoje Šleder, snalazili su se uz pomoć drugih kulturnih društava u okolici. Prošlu godinu, društvo je ipak pozitivno završilo, jer nekoliko mjeseci prije kraja oformljen je tamburaški sastava kojeg sada vodi Danijel Rihter.

„Okupljanje i ponovno pokretanje tamburaške sekcije smatram ključnom za nastavak ionako odlične godine u kojoj smo ostvarili veliki broj nastupa i gostovanja.” – rekao je Hrvoje, te se prisjetio nedavno održanog tradicionalnog božićnog koncerta na kojem su nastupile sve sekcije društva. Prepuni Dom kulture u Našicama odzvanjao je pljeskom, pa Hrvoje zaključuje, da je i ovogodišnji koncert bio, kao i svake godine, uspješan. Božićni koncert bio je samo uvertira u 2019. jubilarnu godinu za „Lisinski”, jer ova će godina biti posebno radna ali i posebno svečana te zapamćena. Društvo će u trećem mjesecu održati svečanu skupština, a do tada će, nadaju se, snimiti i audio CD, jer nažalost, društvo u sve ove godine djelovanja nema niti jedan zabilježeni nosač zvuka. U ostvarenju ovog najvećeg cilja za sljedeću godinu pomoći će im suradnja sa simpatizerima društva, gospodarskim subjektima ali i gradom Našicama, te mjesnim odbor Grada koji je za ovu godinu već izdvojio 4 000,00 kuna za formiranje tamburaške sekcije. „Zahvaljujem se svim članovima našeg društva, jer bez njih, i voditelja koji ih usmjeravaju i okupljaju ne bi stigli do ovako velike obljetnice, a sve građane pozivam da nam se pridruže kako bi nastavili zajedno brojiti godine.” -ponosno poziva predsjenik HKD „Lisinki”.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print