14/05/2019

Zapjevali u sklopu Dana franjevačke kulture

Mješoviti pjevački zbor Hrvatskog kulturnog društva Lisinski Našice održao je svečani koncert u sklopu 16. Dana franjevačke kulture u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Našicama. Sakralne pjesme upotpunile su večer nakon mise, a jedan je to od brojnih koncerata koje će održati ovo društvo u obljetničkoj godini, 130. godišnjice njihova postojanja.

S nastupa treba izdvojiti pjesmu “Poslan bi anđel Gabrijel” fra Filipa Vlahovića Kapušvarca iz njegova kantuala 1734. godine.

VEZANI TEKSTOVI
08/04/2019

130 godina uspješnog rada kroz pjesmu i ples

Svečanom godišnjom izvještajnom skupštinom Hrvatsko kulturno društvo Lisinski proslavilo je 130 godina neprekidnog rada. Na samom početku nastupio je mješoviti pjevački zbor pod ravnanjem profesora Ivana Krajačića te izveo himnu i skladbu “Hrast” Rudolfa Rajtera. Skupštinu je obilježila i podjela velikog broja zahvalnica dugogodišnjim članovima, bivšim predsjednicima, ali i voditeljima plesnih, pjevačkih i tamburaških skupina.

Skupštini su prisustvovali gradonačelnik Josip Miletić, zamjenik gradonačelnika Krešimir Žagar, predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Kašuba, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Zdravko Vukić, ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak, predsjednik Mjesnog odbora Josip Matek, predstavnica Hrvatskog sabora kulture Ana Pirović i ravnatelj Srednje škole Isidora Kršnjavog Željko Filjak.

„Zahvalio bih se svim članovima, plesačima, pjevačima i sviračima, a posebno voditeljima na predanom radu i želji za napretkom. Ponosan sam na novoosnovani tamburaški sastav ali i na veteransku sekciju koja je ponovno okupila stare članove.” – izjavio je na početku skupštine Hrvoje Šleder, predsjednik HKD Lisinki.

Prošla godina bila je izuzetno aktivna, a krunu rada društva čini godišnji koncert koji su održali u prosincu, dok je najveće postignuće bilo ponovno formiranje tamburaške sekcije. U prošloj godini održali su 280 proba i 40 nastupa. Ove godine nastavit će s predanim i aktivnim radom te mnogobrojnim nastupima u Našicama i izvan njih, no najveće je dostignuće snimljeni nosač zvuka, prvi u stogodišnjem radu, koji će biti promoviran u lipnju. Osim toga u veljači je s radom započela veteranska sekcija u kojoj je okupljeno 26 plesača, nekadašnjih članova društva.

Skupštini je nazočila i izaslanica Hrvatskog sabora kulture Ana Pirović, koja je pozvala društvo da se još više obrate za suradnju te sudjeluju u nacionalnim smotrama.

„Znamo da je puno kad u današnje vrijeme društvo opstane 5 ili 10 godina, a kamoli 130 i znamo da je to veliki doprinos hrvatskoj kulturi te obogaćenju kulturnog života manjih sredina. Večeras sam doista vidjela što je društvo HKD Lisinski, zbor sam čula u Požegi i drago mi je što sam ovdje. Ono što sam rekla i na samoj skupštini da pozivam sva društva koja djeluju na području Našica i okolice da se svakako povežete sa Hrvatskim saborom kulture jer je to krovna institucija kulturnog amaterizma koja doista brine o kulturnim amaterima.” – izjavila je Ana Pirović.

Također, predsjednik HKD Lisinski predložio je za nagradu za životno djelo Grada Našica gospođu Jelicu Mifku koja je svoju životnu priču temeljila na radu u tom društvu, a iznijela ju je prije koji tjedan u sklopu projekta „Muzejske priče”.

„Naš grad slavi 790 godišnjicu, a slavljenički HKD oličenje je kvalitetnog rada, rade na omasovljenju članstva, ali i predanom radu s mladima. Ponosni smo na sve članove HKD-a Lisinski, a mi ćemo ih i dalje podržavati, ove godine u nešto većem opsegu.” – rekao je Josip Miletić, gradonačelnik Našica.

Uz skupštinu, u Zavičajnom muzeju Našice otvorena je izložba koja prikazuje njihov stoljetni rad fotografijama, zapisima, ali i zvučnim zapisima s novog CD-a. Koncepciju je priredio, voditelj plesne A skupine Miroslav Šarić, koji je postavio izložbu i povodom proslave 125 godišnjice društva.

„Kada sam ušao u naš arhiv, kada sam pogledao što je sve bilo objavljeno u knjigama i drugim raznim medijima bilo se jako teško odlučiti što postaviti u izložbu. Ovo što vidite od slika je samo 0,01% onoga što HKD Lisinski ima u svojim prostorima. Prva slika HPD (Hrvatsko pjevačko društvo) Lisinski, trudio sam se da svi budu jednako zastupljeni i pjevači i plesači.” – izjavio je Miroslav.

VEZANI TEKSTOVI
03/01/2019

Hrvatsko kulturno društvo „Lisinski” najstarije je i najveće društvo na području Našica, čije se prostorije nalaze u dvorcu Pejačević. Sad već 130 godina, članovi društva diljem Hrvatske, ali i svijeta predstavljaju ljepote i običaje našičkog područja te tradicijske plesove i pjesme sa šireg područja Hrvatske. Danas u društvu djeluje mješoviti pjevački zbor kojeg vodi profesor Ivan Krajačić, folklorna sekcija u sklopu koje imaju malu školu folklora namijenjenu svoj djeci koju vodi Ana Galetić.

Plesne skupine podijeljene su u „A” i „B” sekciju, jer napretkom u sekciji „B” voditeljice Jasmine Babaj, već naučeni i formirani plesači i pjevači prelaze u najvišu skupinu, sekciju „A”, finalni proizvod društva, koju usavršava Miroslav Šarić. Iako je društvo određeno vrijeme djelovalo bez prijeko potrebne tamburaške sekcije rad se nije zaustavljao, nego ističe predsjednik Hrvoje Šleder, snalazili su se uz pomoć drugih kulturnih društava u okolici. Prošlu godinu, društvo je ipak pozitivno završilo, jer nekoliko mjeseci prije kraja oformljen je tamburaški sastava kojeg sada vodi Danijel Rihter.

„Okupljanje i ponovno pokretanje tamburaške sekcije smatram ključnom za nastavak ionako odlične godine u kojoj smo ostvarili veliki broj nastupa i gostovanja.” – rekao je Hrvoje, te se prisjetio nedavno održanog tradicionalnog božićnog koncerta na kojem su nastupile sve sekcije društva. Prepuni Dom kulture u Našicama odzvanjao je pljeskom, pa Hrvoje zaključuje, da je i ovogodišnji koncert bio, kao i svake godine, uspješan. Božićni koncert bio je samo uvertira u 2019. jubilarnu godinu za „Lisinski”, jer ova će godina biti posebno radna ali i posebno svečana te zapamćena. Društvo će u trećem mjesecu održati svečanu skupština, a do tada će, nadaju se, snimiti i audio CD, jer nažalost, društvo u sve ove godine djelovanja nema niti jedan zabilježeni nosač zvuka. U ostvarenju ovog najvećeg cilja za sljedeću godinu pomoći će im suradnja sa simpatizerima društva, gospodarskim subjektima ali i gradom Našicama, te mjesnim odbor Grada koji je za ovu godinu već izdvojio 4 000,00 kuna za formiranje tamburaške sekcije. „Zahvaljujem se svim članovima našeg društva, jer bez njih, i voditelja koji ih usmjeravaju i okupljaju ne bi stigli do ovako velike obljetnice, a sve građane pozivam da nam se pridruže kako bi nastavili zajedno brojiti godine.” -ponosno poziva predsjenik HKD „Lisinki”.

VEZANI TEKSTOVI
28/12/2018

Sinoć je u Domu kulture Našice održan tradicionalni koncert HKD-a „Lisinski“ Našice. Mnogobrojnoj publici predstavile su se sve sekcije društva i to Mala škola folklora, Folklorna sekcija B sastav, Folklorna sekcija A sastav, Mješoviti pjevački zbor, te nakon dugo vremena i Tamburaška sekcija. Na početku koncerta nazočnima se obratio predsjednik društva Hrvoje Šleder koji je tom prigodom zahvalio gradonačelniku Grada Našica Josipu Miletiću na financijskoj podršci koju grad pruža društvu, zahvalio se i publici na dolasku, kao i svim članovima društva, koji kao članovi svoje slobodno vrijeme ulažu u očuvanje kulturne baštine našega kraja. Predsjednik je istaknuo kako je večerašnji koncert poseban samim time što je i uvod u slijedeću 2019. godinu kada HKD „Lisinski“ Našice slavi 130 godina od osnutka i neprekidnog rada. Gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić također je pozdravio prisutne uz nekoliko prigodnih riječi i poželio svim članovima društva uspješan rad u narednom periodu kao i uspješnu 2019. godinu kada društvo slavi 130-u obljetnicu. U bogatom sinoćnjem repertoaru istaknule su se Pjesme i plesovi Hrvata u podravskoj Mađarskoj prema koreografiji koju je pripremio Miroslav Šarić voditelja Folklorne sekcije A sastava, kao i skladba U boj, u boj Ivana pl. Zajca koju je izvodio muški dio Mješovitog pjevačkog zbora.

Dan ranije članovi Mješovitog pjevačkog zbora HKD-a „Lisinski“ održali su tradicionalni Božićni koncert u Župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog s čime je nastavljena lijepa suradnja između franjevaca i HKD-a „Lisinski“.

VEZANI TEKSTOVI
18/06/2018

Održana XXIV. Antunovska smotra folklora

Jučer je u Našicama održana tradicionalna XXIV. Antunovska smotra folklora.

Smotru je organizirao HKD Lisinski pod pokroviteljstvom Osječko – baranjske županije, Grada Našica i Turističke zajednice Grada Našica. Na smotri je nastupilo 10 KUD-ova sa preko 300 članova. Program je započeo u prijepodnevnim satima kada je održana dječja smotra folklora.

Održana XXIV. Antunovska smotra folklora

Popodnevni program započeo je mimohodom sudionika smotre ulicama grada pa su tako naši sugrađani mogli vidjeti veliki broj narodnih nošnji iz raznih krajeva Hrvatske.

Održana XXIV. Antunovska smotra folklora

Glavni dio programa koji je vodio naš poznati našičanin Branko Uvodić održao se na pozornici pokraj dvorca Pejačević. Prije početka nastupa sve prisutne pozdravio je predsjednik HKD „Lisinski” Hrvoje Šleder.

Održana XXIV. Antunovska smotra folklora

Slijedili su lijepi i veseli nastupi KUD-ova u kojima su mnogobrojni posjetitelji mogli uživati u pjesmi i plesovima, a prikazani su i neki narodni običaji.

Održana XXIV. Antunovska smotra folklora

Ovu lijepu manifestaciju posjetio je i gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić.

Nakon smotre folklora održan je koncert Stjepana Jeršeka Štefa i Tamburaškog sastava „Slavonski dukati”.

 

 

VEZANI TEKSTOVI
17/06/2018

Dječja smotra folklora

Danas prijepodne u Našicama u sklopu proslave Dana Grada i Antunovske smotre folklora održana je Dječja smotra folklora. Smotru je organizirao HKD Lisinski pod pokroviteljstvom Osječko – baranjske županije, Grada Našica i Turističke zajednice Grada Našica. Na smotri su nastupili mnogobrojni KUD-ovi sa svojim mladim članovima.

Dječja smotra folklora

Pozivamo sugrađane da danas u 18.30 dođu na nastavak XXIV. Antunovske smotre folklora gdje će se predstaviti stariji članovi KUD-ova, a nakon smotre u 21 sat biti će održan koncert Stjepana Jeršeka Štefa i Tamburaškog sastava „Slavonski dukati”.

 

 

VEZANI TEKSTOVI
10/06/2018

održan je tradicionalni koncert zborova koji već dugi niz godina organizira HKD „Lisinski“ Našice

U sklopu proslave Dana grada u Likovnom salonu Zavičajnog muzeja u petak je održan je tradicionalni koncert zborova koji već dugi niz godina organizira HKD „Lisinski“ Našice.

U programu su nastupili gosti iz Slavonskog Broda, članovi HPD-a „Davor“,  jednog od pet najstarijih društava u Hrvatskoj. Pod ravnanjem dirigenta Karla Đurića, izveli su tri kompozicije: Slavonske slike, Međimurske popijevke i Ave Maria. Osim njih u programu su nastupile i članice vokalne skupine „Mursella“ iz Petrijevaca.

održan je tradicionalni koncert zborova koji već dugi niz godina organizira HKD „Lisinski“ Našice

U šest godina svoga postojanja i rada održale su brojne nastupe, od kojih je jedan prije dvije godine bio i u Našicama u koje su rado došle i ove godine. „Murselle“ su, pod ravnanjem Romane Borš Mačak, otpjevale pjesme Vratija se Šime, Cetina, Can’t help falling in Love i Ne dirajte mi ravnicu. Početak i kraj koncerta pripao je domaćinima – članovima mješovitog pjevačkog zbora HKD-a „Lisinski“ Našice koji su izveli pjesme Prosto zrakom, Moja diridika, Dobra večer uzorita, Kad si bila mala Mare, Stabat Mater, Locus iste i Falen Isus. Zbor je nastupio pod ravnanjem Ivana Krajačića, a publiku i goste pozdravio je predsjednik „Lisinskog“ Hrvoje Šleder koji je na kraju zborovođama uručio prigodne darove te sve pozvao na druženje u društvene prostorije.

održan je tradicionalni koncert zborova koji već dugi niz godina organizira HKD „Lisinski“ Našice

Tekst: Tomislava Justić
Foto: Siniša Zupčić

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print