05/08/2020

U Našicama nešto više od godinu dana djeluje Veteranska folklorna sekcija HKD-a Lisinski koja okuplja oko 25 članova, zaljubljenika u folklor. Veteranska sekcija bazirana je na izvođenje plesova, pjesama i običaja našičkog kraja. Kako navodi voditelj sekcije Miroslav Šarić, do ideje ponovnog pokretanja Veteranske sekcije došlo je povodom 130. obljetnice HKD Lisinski 2019. godine.

“Susreo sam jednu članicu koja je plesala dugi niz godina, iznio sam želju da se osnuje veteranska skupina povodom obljetnice. No, cilj mi je bio da veterani nastave raditi i nastupati i dalje. Počeli smo pozivati stare članove, neki su nam se sami javljali, pridružile su se majke nekih naših članova mlađih sekcija i tako se širio krug članova.” – rekao je voditelj Šarić.

Kako navodi Šarić, jedan dio plesača plesao je još 60-tih godina, a sekcija okuplja starije članove, sve još uvijek pjevno i plesno sposobne, čime je voditelj izrazito zadovoljan. Prvi plesni nastup bio je na Antunovskoj smotri 2019. godine. Prilikom rada s članovima veteranske sekcije, voditelj se bazira na koreografiranom folkloru, nastoji prikazati običaje, pjesme i plesove koji se možda više niti ne izvode, ono što je zaboravljeno i gotovo nestalo vratiti u život. Kako navodi voditelj i sami članovi unose svoju osobnost i karakter u koreografije.

 

“Prilikom nekih nastupa imamo simbiozu svih generacija, spoj mlađe i starije sekcije i onda još bolje možemo prikazati neki običaj. Uz izvorno prikazivanje običaja, dosta pazim i na odijevanje članova, prilikom izvođenja koreografije. Mnoga društva imaju suvremenu obuću, nose moderne frizure, a ja nastojim da to sve bude kako je nekad bilo,” – navodi Šarić. Voditelj je istaknuo kako su se članovi zbližili i izvan probi, a ta povezanost se osjeti i na pozornici i na nastupima. Članovi organiziraju izlete, druženja, slave zajedno rođendane i postali su obitelj koju povezuje ljubav prema folkloru.

Foto: HKD Lisinski

20/06/2020

U prostoru Likovnog salona Zavičajnog muzeja Našice godišnju izvještajno – izbornu Skupštinu održali su članovi HKD-a “Lisinski” Našice. Goste i članove društva pozdravio je predsjednik Hrvoje Šleder koji je podnio izvješće o radu i financijsko izvješće za prošlu godinu. Istaknuo je kako je održano 340 proba i 39 nastupa. S radom je u 2019. započela veteranska sekcija, a godina je bila i slavljenička. Povodom 130. godina postojanja i rada izdan je i prvi dvostruki nosač zvuka.

Od realiziranih nastupa izdvojio je koncert svih sekcija u sklopu Noći festivala koja je dio programa festivala Dani slavonske šume, 25. Antunovsku smotru folklora na kojoj je nastupilo gotovo 600 sudionika dječje i velike smotre, a održan je i koncert zborova. Predsjednik Šleder zahvalio je Gradu Našicama, Mjesnom odboru, županiji Osječko baranjskoj i svim sponzorima koji su financijski pomogli rad i time omogućili realizaciju svih planiranih aktivnosti. Izvješće Nadzornog odbora podnio je Zvonko Ressler.

Novi predsjednik Miroslav Šarić želi nastaviti raditi još bolje na dobrobit svih

Za novog predsjednika izabran je Miroslav Šarić. On je zahvalio svima na ukazanom povjerenju. “Prihvatio sam ovu funkciju koja nije nimalo laka.” – rekao je Šarić i izrazio nadu da će u daljnjem radu imati potporu, kako članova tako i Grada Našica. Za dopredsjednicu je izabrana Jelka Martinčević, a članovi Uprave su Milan Sertić, Sanja Bestvina, Hrvoje Šleder, Tihomira Đimoti i Vera Čajka. U Nadzorni odbor izabrani su Renata Pintar, Zvonko Ressler i Drago Gren.

Gradonačelnik Josip Miletić zahvalio je predsjedniku Šlederu na radu u prethodnom mandatu te ga pozvao da bude potpora novom predsjedniku. “Grad će i dalje financijski pomagati rad društva.” – rekao je gradonačelnik Miletić i pohvalio rad s maldima, ali i pokretanje rada veteranske sekcije. Novoj upravi i članovima poželio je puno uspjeha u radu u budućem razdoblju.

 

Predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Kašuba kazao je kako je iz izvješća vidljivo da su članovi “Lisinskog” dostojno predstavljali Grad u godini koja je bila puna aktivnosti. Također je istaknuo važnost rada s mladima na kojemu društvo ustraje te poželio puno uspjeha u radu. Nazočne je pozdravila i ravnateljica Zavičajnog muzeja Silvija Lučevnjak uputivši čestitku bivšem predsjedniku Hrvoju Šlederu na uspješno odrađenom mandatu, ali i novoizabranom Miroslavu Šariću kojemu je poželjela uspješan rad, napomenuvši kako i “Lisinski” kao i Zavičajni muzej očekuje preseljenje u privremene prostore zbog uređenja dvorca.

31/12/2019

Tradicionalno, uz pjesmu i ples, proslavljen je kraj godine i to obljetničke, u organizaciji HKD-a “Lisinski”. Na Božićnom koncertu predstavili su se članovi svih sekcija, no uvod u prigodni program odradili su članovi A i veteranskog sastava folklorne sekcije.

Svim okupljenima se nakon uvodne pjesme obratio i dobrodošlicu poželio predsjednik društva Hrvoje Šleder podsjetivši na veliku obljetnicu koju društvo slavi povodom koje je izdan i prvi dvostruki nosač zvuka. Kao i svake godine, posebno oduševljenje publike izazvali su najmlađi članovi društva okupljeni u maloj školi folklora koju vodi Ana Galetić. Uz njih ovacije je dobila i postava B sastava za pjesme i plesove Baranje u koreografiji Jasmine Babaj, a točki na i svakom nastupu dali su tamburaši koje je za nastup pripremio Danijel Rihter.

Uz folklorne sekcije, na prigodnom koncertu nastupili su i članovi mješovitog pjevačkog zbora pod ravnanjem prof. Ivana Krajačića. Zajedno su pjesmom poželjeli svim žiteljima sve najbolje u novoj godini. Publiku i izvođače pozdravili su i izaslanik župana, županijski vijećnik Vanja Prošić te zamjenik gradonačelnika Našica Krešimir Žagar.

27/12/2019

Danas, 27. prosinca održat će se tradicionalni božićni koncert „Dobra večer, dobri ljudi“ u organizaciji HKD „Lisinski“ Našice. Svi ljubitelji tradicijske nošnje, običaja i starih napjeva u ovoj glazbenoj i plesnoj poslastici mogu uživati od 19:30 sati u Domu kulture Našice.

26/12/2019

U petak, 27. prosinca održat će se tradicionalni božićni koncert „Dobra večer, dobri ljudi“ u organizaciji HKD „Lisinski“ Našice. Svi ljubitelji tradicijske nošnje, običaja i starih napjeva u ovoj glazbenoj i plesnoj poslastici mogu uživati od 19:30 sati u Domu kulture Našice.

09/09/2019

Noć festivala, održana u petak, ove je godine bila posebno posvećena kulturi i velikoj obljetnici djelovanja HKD-a “Lisinski”, koji je proslavio 130. godišnjicu. Prigodom toga održan je nastup svih sekcija domaćeg kulturnog društva, a kao poseban gost pred našičkom publikom nastupio je ansambl “Lado” iz Zagreba. Tradicionalno, održan je i veliki vatromet kao uvod u glavnu manifestaciju u subotu koja je započela u rano ujutro.

Članovi A sastava folklorne sekcije izveli su Pjesme i plesove sela Martin te Pjesme i plesove Hrvata u podravskom dijelu Mađarske. B sastav se predstavio sa Pjesmama i plesovima Slavonije, dok se veteranski sastav predstavio Pjesmama i plesovima našičkog kraja. Polaznici male škole folklora izveli su dio Dječjih igrara i plesova Slavonije, dok je mješoviti pjevački zbor otpjevao Prosto zrakom, Hrast, Oj talasi, Dva madrigala, Signore Delle Cime, Falen Isus i More moje.

Plesačima, pjevačima i sviračima čestitao je gradonačelnik Josip Miletić i zahvalio im na ovom sadržaju kojim su se uključili u ovogodišnje Dane slavonske šume. Uz njega svoje zahvale članovima ali i publici uputio je i predsjednik HKD-a “Lisinski” Hrvoje Šleder. Za kraj koncerta svi članovi društva okupili su se na pozornici i zajedno zapjevali Moju diridiku. Gastroponudu za ovu večer pripremile su članice Udruge žena Našičko Novo Selo i članovi Udruge starih športova “Slavonac” Našice.

03/09/2019

Na Danima slavonske šume u Noći festivala nastupaju HKD Lisinski i Lado

Kako se bliži veliki i značajni festival za područje Našica, ali i Slavonije, tradicionalni Dani slavonske šume, uvodni program posebno je osmišljen. Ova jubilarna godina – u kojoj Grad Našice slavi 790. godišnjicu, a Hrvatsko kulturno društvo Lisinski 130 godina djelovanja – na posebnoj je kulturnoj i društvenoj razini. Tako će ovogodišnja Noć festivala, 6. rujna, biti posvećena upravo godišnjici folklornog sastava koji će prvi put u Našicama ugostiti poznati ansambl Lado iz Zagreba.

Koncert počinje u 20 sati, a prije nastupa gostiju Našičanima će prigodnim programom predstaviti i sve sekcije domaćeg društva HKD-a Lisinski – nastupit će mješoviti pjevački zbor koji vodi profesor Ivan Krajačić, tradicijske plesove našičkog kraja publici će predstaviti folklorna sekcija u sklopu koje djeluje i mala školu folklora. Bogatstvo kulturne baštine, pjesama i plesova iz domaćeg kraja predstavit će A sekcija HKD-a Lisinski, koju usavršava Miroslav Šarić. Nakon završetka koncerta održat će se i tradicionalni vatromet. Taj segment festivala, uz našičku Turističku zajednicu i Grad Našice, podupire i prvi put Turistička zajednica Osječko – baranjske županije kao suorganizator festivala.

TZ OBŽ-a preuzela je rješavanje troškova smještaja folklornog ansambla Lado, što je veliki dio organizacijskih obaveza. Suradnja turističke zajednice na festivalu Dani slavonske šume dobar je uvod u pripremu za Dane hrvatskog turizma koji se ove jeseni održavaju u Slavoniji, a i potvrda manifestaciji kojoj je i ove godine pokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede.

17/06/2019

Uz proslavu 130 godina neprekidnog rada i djelovanja HKD Lisinski i 790. godišnjicu od spomena grada Našica održana je i značajna, također obljetnička 25. Antunovska smotra folklora. Smotru je organizirao HKD Lisinski pod pokroviteljstvom Osječko – baranjske županije, Grada Našica i Turističke zajednice Grada Našica.

Na ovogodišnjoj smotri nastupilo je 11 KUD-ova sa više stotina članova, a sam naziv ističe da su se u Našicama okupili i gosti iz Slovačke, Rumunjske i Srbije. Iako je kiša prijetila održavanju ovog događaja, ipak je sve išlo prema planu tako su svi folkloraši tradicionalni prošetali centrom grada pa su tako naši sugrađani mogli vidjeti veliki broj narodnih nošnji iz raznih krajeva Hrvatske i okolnih zemalja.

Sami nastupi započeli su u 19 sati na ljetnoj pozornici pokraj dvorca Pejačević, a programa je vodio naš poznati Našičanin Branko Uvodić,

“Dobrodošli u najljepši mali grad u kontinentalnoj Lijepoj Našoj, u Našice. Drago mi je da danas ovdje imamo 25. Antunovsku smotru folklora, a s posebnim zadovoljstvom ističem da naš grad slavi 790 godina od prvog spomena. Našice su uvijek vodile brigu o kulturi pa tako i o ovoj tradicijskoj. Jutros je održana i dječja smotra folklora, pa možemo biti mirni, jer nastavljači tradicije i tradicijske kulture su ovdje i ne trebamo brinuti za njih.” – u uvodnom obraćanju rekao je Branko Uvodić.

Sve prisutne pozdravio je predsjednik HKD „Lisinski” Hrvoje Šleder ispred svih članova HKD Lisinski.

“Kao prvo zahvaljujem se svim mojim članovima, ali i našim pokroviteljima bez kojih rad na ovako visokom nivou ne bi bio moguć, kao prvi zahvaljujem se Gradu Našicama i gradonačelniku Josipu Miletiću, predsjedniku Gradskog vijeća Krešimiru Kašubi, zahvaljujem se Vijeću mjesnog odbora Našice, županiji Osječko – baranjskoj kao i Turističkoj zajednici grada Našica. Ove godine društvo slavi 130 godina od postojanja, a povodom toga ostvarili smo jedan važan projekt, snimanje nosača zvuka koji možete naći u našim prostorijama.” – rekao je Šleder te dodao da je ova smotra poklon Gradu i građanima za 790. rođendan.

Okupljenima se u ima Grada Našica obratio i Krešimir Kašuba, predsjednik Gradskog vijeća koji je ujedno otvorio ovu smotru.

“Velika mi je čast pozdraviti Vas u ime gradonačelnika Josipa Miletića i u svoje osobno ime, a kao prvo želim se zahvaliti na ovom događanju večeras u našem gradu. Posebno se zahvaljujem Hrvoju Šlederu predsjedniku društva, ali i svima vama koji ste došli podržati ovu smotru. Želim prije svega čestitati 130. rođendan HKD Lisinski i 790. rođendan gradu, lijepo je razbacivati se sa ovim troznamenkastim brojevima što zasigurno znači jednu kvalitetu, kulturu i tradiciju življenja u našem gradu.” – rekao je Kašuba.

Slijedio je nastup domaćina HKD Lisinki i to A skupine i veteranske sekcije, zatim HKPD Matija Gubec Tavankut iz Vojvodine u Srbiji, KUD Obreška iz Donje Obreške, SKUD Ivan Brnjik Slovak Jelisavac, FD Oravan iz Nižne u Slovačkoj, FA Balgarče iz Vinge u Rumunjskoj, HSPD Sljeme Šestine Zagreb, SKUU Franjo Strapač Markovac, HKD Podgoračani iz Podgorača i GKUD Požega iz Požege. Nakon smotre folklora održan je koncert Ženskog tamburaškog sastava “Rouge” i Žige Međimurskog.

17/06/2019

Uz proslavu Dana grada Našica i Antunovsku smotru, već se godinama održava i Dječja smotra folklora u organizaciji HKD Lisinski te pod pokroviteljstvom Grada Našica i Turističke zajednice grada Našica. Svake se godine na ovoj smotri predstavljaju djeca iz okolice, s tradicijskim plesovima igrama i pjesmama.

Smotra je započela u 10 sati na ljetnoj pozornici pokraj dvorca Pejačević, a nastupili su članovi HKD Lisinski – mala škola folklora, HKD Vukojevci iz Vukojevaca, KUD Manuel Feričanci, SKUD Ivan Brnjik Slovak Jelisavac, KUD Tamburica Velimirovac, KUD Matija Gubec Donji Miholjac, SKUU Franjo Strapač Markovac, HKD Podgoračani Podgorač, KUD Zagorci Beljevina, a smotru je zatvorio nastup HKD Lisinsnki B sastav. Veliki broj publike gromoglasnim je pljeskom nagradio sve plesače i tamburaše.