21/10/2019

(više…)

VEZANI TEKSTOVI
20/10/2019

Obilježavanje 28. obljetnice ustroja 132. brigade Hrvatske vojske Našice – Orahovica započelo je tradicionalnom izložbom ratnih fotografija 132. brigade u prostorijama HVIDRA Našice koja je bila otvorena cijelu subotu, od 9 do 20 sati.

Drugi dio programa započeo je taktovima Gradske glazbe Našice i mažoretkinja Dora ispred zgrade gradske uprave, a nakon njihovog programa uslijedilo je svečano polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježju „Uskrsla Hrvatska”. Ovaj svečani čin upotpunili su svojom pjesmom i članovi Mješovitog pjevačkog zbora HKD-a Lisinski Našice.

132. brigada utemeljena je 19. listopada 1991. godine s temeljnom ulogom i zadaćom pričuve operativne zone Osijek i kao snaga za osiguranje i djelovanje u dubini obrane operativne zone Osijek. Kroz 132. brigadu tijekom Domovinskog rata pa sve do njenog demobiliziranja 30. lipnja 2000.godine prošlo je gotovo 6000 pripadnika, nažalost 59 pripadnika izgubilo je svoje živote.

Vijence i svijeće su položili izaslanik predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović general pukovnik Mladen Markač, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH zamjenik župana Goran Ivanović, izaslanik ministra obrane brigadir Dragan Pondeljak, izaslanik ministra unutarnjih poslova zamjenik načelnika Policijske uprave OBŽ Dario Premec, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Zdravko Vukić, predstavnici 132. brigade sa zapovjednikom generalom Milanom Kneževićem, zapovjednik našičke vojarne Robert Poljak, gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić, zamjenici gradonačelnika Hrvoje Šimić i Krešimir Žagar, predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica Krešimir Kašuba i potpredsjednik Stjepan Pintarić, udovice i djeca poginulih branitelja, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i mnogi drugi uvaženi gosti.

Sve nazočne pozdravio je gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić koji je čestitao svim članovima 132. brigade njihov dan.

“Znamo da je herojima Domovinskog rata sloboda bila draža od života i oni koji su pali traju u nama koji živimo. Trebamo se danas prisjetiti 1991. godine, točnije 21. rujna kada je oslobođena našička vojarna nakon čega je uslijedila krvava jesen i osnivanje 132. brigade. Ne smijemo nikada zaboraviti 59 smrtno stradalih pripadnika kao i gotovo 6 000 vojnika koji su prošli kroz brigadu. Moramo, također, biti ponosni na veličanstvenu pobjedu hrvatskog vojnika i hrvatskoga naroda, jer snaga domoljublja i nepobjedivost hrvatskog vojnika bio je temelj za izgradnju samostalne i neovisne RH. Danas vodimo nešto drugačije bitke u kojima gradimo naš grad i uvjeren sam da će on, na ponos naših vitezova, uskoro zasjati onakav kakvog su ga priželjkivali. “- rekao je gradonačelnik Josip Miletić.

Više o povijesti 132. brigade rekao je zapovjednik brigade general Milan Knežević podsjetivši sve okupljene na moral i spremnost Našica i našičkoga kraja za obranu Domovine.

“Osobno nas je predsjednik Franjo Tuđman postavio da zajedno sa našom bratskom 5. brigadom, u kojoj je bilo puno naših predstavnika, budemo odgovorni za čišćenje samog istoka do Iloka. Taj podatak i to povjerenje koje smo imali vam govori dovoljno o svemu.” – rekao je zapovjednik.

Uz čestitke zamjenik župana Goran Ivanović poručio je okupljenima da danas živimo u nekim drugim vremenima kada sve ono što su naši branitelji ostvarili devedesetih godina mi moramo pretočiti u ono što se zove ljepša i bolja Hrvatska. Tim riječima započeo je drugi dio programa, dodjela odlikovanja Reda Hrvatskog trolista koje je u ime predsjednice RH uručio izaslanik i počasni građanin našeg grada Mladen Markač. General Markač pozdravio je u ime predsjednice sve okupljene te se u svom govoru prisjetio događanja iz devedesetih godina u Našicama, ali i cijeloj Hrvatskoj, te pohvalio sve one koji su zdušno krenuli u obranu naše države.

Redom Hrvatskog trolista za osobite zasluga u promicanju vrednota Domovinskog rata te aktivnom djelovanju u pružanju pomoći stradalnicima, hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji odlikovani su Snježana Marod i fra Franjo Tomašević koji se zahvalio na odlikovanju. Molitvu za poginule pripadnike brigade održao je fra Franjo Tomašević koji je sve okupljene pozvao na svetu misu, nakon koje je slijedio prigodni kulturno – glazbeni program i bogata gastro ponuda.

 

VEZANI TEKSTOVI
17/10/2019

VEZANI TEKSTOVI
16/10/2019

Pri samom je završetku prva faza obnove Radićeve ulice u Našicama, jedne od važnih prilaza gradu, dok je obnova dijela Tavanačke ulice, koja se nadovezuje na nju, završila još ranije. Zadnje radove na ovoj lokaciji obišao je gradonačelnik Josip Miletić, pročelnik Ureda gradonačelnika Goran Blagojević i pročelnik Upravnog odjela za investicije i prostorno planiranje Ivano Majer.

„Radovi na Radićevoj ulici pri samom su kraju, i to na području od Ulice Vatroslava Lisinskog do Školske ulice. Uvjeren sam da će ova investicija vrijednosti oko 3 milijuna kuna, na očigled svih podići standard grada, ali i ljudi koji ovdje žive te svih prolaznika. Važno je napomenuti da će se početkom iduće godine, odnosno ljepšeg vremena, nastaviti radovi na obnavljanju drugog dijela Radićeve ulice. Na ovome moram zahvaliti izvođaču radova Osijek – Koteksu, svima koji su sudjelovali u tehničkim rješenjima, kao i u radu na ovom gradilištu. Posebne zahvale ipak upućujem sugrađanima i stanovnicima Radićeve ulice na njihovom strpljenju.” – rekao je gradonačelnik Josip Miletić i dodao da će kroz nekoliko dana baš svi radovi biti završeni, te da će ulica zasjati u novom ruhu, baš onako kako su to i željeli.

Sljedeći korak je sadnja stabala i ostalog zelenila sukladno odlukama koje su donesene, zbog estetskog, ali i ekološkog razloga.Kako je najavljen i nastavak obnove, gradonačelnik se zahvalio Županijskoj upravi za ceste zajedno s ravnateljem Tihomirom Glavašom, te županom Ivanom Anušićem koji su ovu investiciju potaknuli sa gotovo 50% sufinanciranja, što će se nastaviti i u budućim radovima.

 

VEZANI TEKSTOVI
16/10/2019

Grad Našice raspisao je natječaj za dodjelu stipendije Grada Našica studentima za studijsku godinu 2019./2020. koji je otvoren do 29. listopada 2019. Ukupno će biti dodijeljeno 30 stipendija studentima s područja Grada Našica, od toga 5 stipendija za izvrsnost u visini od 1.000,00 kuna mjesečno i 25 općih stipendija u iznosu od 800,00 kuna mjesečno.

„Stipendijama za izvrsnost želimo potaknuti sve naše izvrsne studente da marljivo nastave i uvijek budu najbolji. Želim skrenuti pažnju da na ovaj natječaj pozivamo sve studente, kako bi im pomogli tijekom njihovog studiranja. Ovo je samo jedna u nizu mjera kojima pomažemo mladima, a uvjeren sam da ćemo na ovaj način pomoći i studentima koji su u teškom imovinskom stanju. Vjerujem da će naši studenti po završetku svoga školovanja radno mjesto pronaći upravo u našem gradu kako bi zajedno podizali razinu i obrazovanja i znanja.” – rekao je gradonačelnik Josip Miletić i poželio svim studentima puno uspjeha u ovoj studijskoj godini.

Kriterije i uvjete Natječaja potražite na službenim stranicama Grada Našica.

VEZANI TEKSTOVI
09/10/2019

Prigodnim programom Gradske glazbe i našičkih mažoretkinja Dora započelo je obilježavanje 8. listopada, Dana neovisnosti Republike Hrvatske. U sjećanje na poginule hrvatske branitelje, na spomen obilježje Uskrsla Hrvatska, vijence su položili i zapalili svijeće gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić, zamjenici gradonačelnika Hrvoje Šimić i Krešimir Žagar, predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Kašuba, potpredsjednik Gradskog vijeća Stjepan Pintarić, gospodin Miroslav Čiček, potpredsjednik županijske skupštine Ivica Čeme, županijski vijećnik Vanja Prošić, predsjednik Mjesnog odbora Našice Josip Matek, predstavnici policije, vojske i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Nakon hrvatske himne i minute šutnje za poginule, okupljenima se obratio gradonačelnik Josip Miletić te rekao.

„Posebno smo ponosni na sve one koji su donosili povijesne odluke početkom devedesetih godina, kao i na hrvatske branitelje koji su ostvarili tisućljetni san svih Hrvata, a to je sloboda i neovisnost. Moram istaknuti da su u tom prvom sazivu sudjelovali i naši sugrađani Miroslav Čiček i Ivica Čeme, te pokojni Vinko Buljan, pa i njima na tim povijesnim odlukama čestitam.” – rekao je gradonačelnik Josip Miletić i čestitao svim sugrađanima 8. listopada, Dan neovisnosti Republike Hrvatske.

 

VEZANI TEKSTOVI
02/10/2019

Život grada Našica odiše sportskim duhom

Glavno gradsko igralište namijenjeno rekreativcima i srednjoškolcima, ono je uz Srednju školu Isidora Kršnjavog, od prije neki dan potpuno je uređeno te nudi bogat spektar mogućnosti rekreacije. Ovo igralište svakodnevno je, pogotovo u večernjim satima, kada sunce malo zađe, dupkom puno, a tamo se okupljaju i stariji i mlađi, i rekreativci i školarci, oni koji samo šetaju ili se samo druže.

„U obnovu i rekonstrukciju ovog igrališta Osječko – baranjska županija je uložila više od 1,42 milijuna kuna te smo izgradili cjelovit projekt kojim ovo igralište čini otvorenim i aktivnim cijelog dana i večeri, što nam je i bio cilj.” – rekao je župan Ivan Anušić prilikom posjeta završnih radova na atletskoj stazi, krajem prošle godine.

Osim velikog broja sportskih terena, poput nogometnog, košarkaškog i odbojkaškog, ovo igralište neki dan obogaćeno je i sa devet sprava za vježbanje u vrijednosti 100 000 kuna koje je financirao Grad Našice u suradnji sa Vijećem Mjesnog odbora.

Novo postavljene sprave za vježbanje pregledao je gradonačelnik Josip Miletić sa svojim suradnicima, pročelnikom Ureda gradonačelnika Goranom Blagojevićem, pročelnikom Upravnog odjela za investicije i prostorno planiranje Ivanom Majerom, suradnikom i predsjednikom Mjesnog odbora Našice Josipom Matekom. Njih je dočekao ravnatelj Srednje škole Isidora Kršnjavog Željko Filjak, kojem se pridružio predsjednik Udruge rekreativnog trčanja Nexe-a Tomislav Gall.

Gradonačelnik je pomno proučio sprave, a u isprobavanju pridružili su mu se i učenici elektrotehničkog smjera srednje škole.

„Svakodnevno primjećujemo velik broj rekreativaca koji se u večernjim satima druže na srednjoškolskom igralištu, svakog dana igralište je prepuno djece. S obzirom na to smatram da je ovo jedna dobra investicija kojom ćemo potaknuti dodatnu sportsku aktivnost mladih, ali i svih koji se rekreativno bave sportom. Moram napomenuti da smo u proteklom razdoblju učinili puno na opremanju sportskih terena pa sam uvjeren da će ova investicija u našem gradu biti iskorištena.” – rekao je gradonačelnik Josip Miletić zahvalivši se predsjedniku Mjesnog odbora Našice na inicijativi za postavljanje sprava te potpori župana Ivana Anušića.

U budućnosti, planirano je i povezivanje ovog igrališta s onim Osnovne škole Dore Pejačević kako bi se proširila i upotpunila ponuda, a u planu je i sadnja novih stabala koja će, u toplijim mjesecima, osigurati hlad i nesmetan boravak svih sportaša.

Ravnatelj Srednje škole svakodnevno svjedoči sve većem okupljanju mladih na igralištu, ali i većim mogućnostima za učenike ove škole prilikom odvijanja sata tjelesnog i zdravstvenog odgoja.

„Srednjoškolsko igralište zaista vrvi djecom i to je uistinu lijepo vidjeti. Naravno, često ovdje dolaze i sportske udruge i rekreativci, bilo da se radi o trčanju ili kondicijskim pripremama. Stoga zaista možemo reći da život grada Našica odiše jednim sportskim duhom što se zapravo vidi u razvoju velikog broja različitih vrsta sportova i klubova, kao i u različitim dobnim skupinama ljudi koji dolaze na ovo igralište.” – rekao je ravnatelj Željko Filjak te istaknuo da ono što ga uistinu veseli je da se oprema čuva i da se sa dužnom pažnjom postupa s njom. To, također govori o gradu i građanima, jer kultura odnosa prema imovini se ovdje njeguje, što je dio odgojnog učinka koji škola postiže kroz ovakve oblike suradnje s Gradom.

Spomenuta atletska staza također je važna pogotovo jer su ju u županiji, odmah nakon Osijeka i Đakova, dobile i Našice. Ova staza najviše služi Udruzi rekreativnog trčanja “Nexe Team”, koji iz dana u dan osvajaju sve više medalja, ali i okupljaju sve veći broj građana.

„Ova staza je pravo osvježenje za Našice, može se to vidjeti po aktivnostima koje se događaju, pogotovo tijekom večernjih sati. Tako da bih ja s pravom rekao da je ovo centar sporta u Našicama.” rekao je zadovoljno Tomislav Gall, predsjednik udruge, te dodao da misli da će i drugi građani, kao i članovi udruge, naći zadovoljstvo u svemu ovome što je napravljeno u zadnjih godinu dana.

Gradonačelnik je svoj posjet zaključio posebnim pozivom upućenim svim roditeljima da svoju djecu dovedu na srednjoškolsko igralište te zajedno probaju atletsku stazu i sprave za vježbanje, odnosno, budu aktivni građani.

VEZANI TEKSTOVI
25/09/2019

Izgradnja stanova za mlade ovisit će o interesu građana i željama za stvaranje životne zajednice upravo u Našicama. Lokacija izgradnje budućih stanova za mlade nalazi se na križanju Sokolske i ulice Vatroslava Lisinskog, jednom od glavnih ulaza u grad. Od lokacije centar sa svim sadržajima udaljen je samo 500 metara, dok je ni punih 100 metara udaljen zaštićen park prirode obitelji Pejačević, često mjesto zanimljivih događanja. Budući stanovi bit će dio POS obitelj, odnosno cijena kvadrata bit će puno niža od tržišne, a uz to nude se i isplativi krediti. Grad je donio važnu odluku o uključivanju u ovaj program poticajne stanogradnje, koji će osigurati da cijena izgrađenih stana bude manja od komercijalne.

Uskoro stanovi za mlade Našičane na idealnoj lokaciji

„Ovu značajnu investiciju u našem gradu želimo ostvarit s ciljem da pomognemo svima onima koji trebaju stanove i žele riješiti svoje stambeno pitanje.” – rekao je gradonačelnik Josip Miletić i dodao da ovime želi potaknuti mlade na rješavanje važnog životnog problema, kao i ostanak u Našicama. Osim što je zajedno sa zamjenikom direktora APN-a Krešimirom Žunićem, zamjenikom ministra graditeljstva Zdravkom Vukićem, dopredsjednikom Gradskog vijeća Stjepanom Pintarićem i pročelnikom Ureda gradonačelnika Goranom Blagojevićem posjetio lokaciju budućih stanova, organizirao je, u suradnji sa Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama, i prezentaciju projekta građanima Našica. Informacije o prijavama za stanove, načinu gradnje i planovima učinile su se zanimljive više od 20 mladih koji su poslušali opsežnu prezentaciju u hotelu Park Panolija.

„Ovo je jedan lijepi primjer kako Grad skrbi o svojim sugrađanima. Mi iz agencije smo jedini investitori i prodavatelji stanova iz programa POS-a i nije tajna da već duže vremena razgovaramo s gradonačelnikom koji je zainteresiran ponuditi jednu višu kvalitetu života svojim sugrađanima. Uz dvije vrlo bitne prednosti, a to je niska cijena koja je zbroj troškova na pojedinoj lokaciji, te odlične uvjete kreditiranja koji nemaju alternativu na hrvatskom tržištu nekretnina. Budući da stanovi iz programa POS-a imaju dva kreditora i zahvaljujući počeku između ta dva kreditora naša kamata je nešto niža od 2 posto.” – rekao je zamjenik direktora APN-a Krešimir Žunić.

Podsjetimo, društveno poticana stanogradnja (POS) je zapravo izgradnja stanova i prodaja istih uz obročnu otplatu pod pristupačnijim uvjetima od tržišnih u pogledu kamata i rokova otplate te omogućuje davanje u najam izgrađenih stanova uz mogućnost otkupa istih. Kreditna linija programa POS-a omogućuje korištenje kredita bez jamaca, uz prosječnu kamatnu stopu manju od 1,8 %, minimalne popratne troškove, s rokom otplate do 30.

Predviđena lokacija odlično je opremljena, komunalno i infrastrukturno, što dodatno podiže kvalitetu i brzinu gradnje. Bez obzira na brojne upite, ističe Žunić, broj stanova ne može, i ne smije, biti poznat iz razloga što prvo treba utvrditi konačnu listu reda prvenstva. Nakon što se vidi struktura kupaca, prilagođavaju se stanovi potrebama te liste. Ako se na primjer utvrdi da ima, primjerice 30 zainteresiranih obitelji, oni mogu izgraditi oko 15 stanova, no ako se, pak, utvrdi da ima 70 zainteresiranih obitelji, može se izgraditi i 30 ili 40 stanova.

„Koliko će biti stanova, kakva će biti njihova struktura, u konačnici kako će izgledati idealno rješenje ovisi o uvjetima, mjerila i kriterije za kupnju stana iz programa POS-a. U ovom trenutku mi možemo vidjeti koju lokaciju želimo, a hoćemo li mi nju opravdati, moramo utvrditi interes, a taj čimbenik upravo je na građanima Našica. Ja se samo nadam da ćemo mi uspjeti, uz sve, dobrim namjerama gradonačelnika, a krenuli smo tim putem. Ovdje nije pitanje volje, nije pitanje znanja, pa u konačnici ni novca, znamo, možemo i hoćemo, no pitanje je interesa.” – zaključio je Žunić.

Velik je ovo projekt, a njega će podržati i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja s kojim Grad Našice, na obostrano zadovoljstvo, surađuje već nekoliko godina. Zdravko Vukić, pomoćnik ministra, pohvalio je gradonačelnika zbog odluke da mladima pruži priliku za rješavanje stambenog pitanja.

„Ministarstvo graditeljstva je uložilo u razvitak infrastrukture grada Našica preko milijun kuna za nekoliko našičkih ulica. U tijeku je energetska obnova gradske uprave, dječjeg vrtića i škola, a uskoro kreće i energetska obnova Opće županijske bolnice Našice. Ovo je jedan bitan projekt u koji se uključuje i APN, i drago mi je da se Gradsko vijeće Grada Našica odlučilo uključiti u program poticajne stanogradnje. Unazad nekoliko godina primjećujemo da su Našice postale jedno veliko gradilište, a cilj toga je osiguranje kvalitetnijih života i ostanak mladih u Našicama.” – rekao je pomoćnik ministra graditeljstva, Zdravko Vukić.

VEZANI TEKSTOVI
23/09/2019

Tisuće ljudi bilo na koncertu “Prljavaca”

Dan hrvatskih branitelja Grada Našica proslavljen je i glazbenim programom te gastro ponudom. Centar je od 20 sati bio zatvoren za promet kako bi se omogućilo nesmetano uživanje na jednom od najvećih koncerata ikad održanih. Već u poslijepodnevnim satima počela se skupljati velika publika iščekujući koncert grupe Prljavo kazalište, prije kojih je kao predgrupa nastupio lokalni bend Dora.

Bezvremenskim hitovima “Prljavci” su ugrijali publiku do usijanja. Ovaj nastup poklon je Grada svim sugrađanima, koji su zahvalili glasnim pjevanjem, plesom i uzornim ponašanjem. Centar je do dugo u noć bio prepun rasplesanih ljudi svih generacija, koje je dodatno iznenadio veličanstveni vatromet u trajanju od nekoliko minuta, zaključivši koncert Prljavaca na njihovu popularnu pjesmu Mojoj majci (Ruža Hrvatska).

Učitaj više slika
VEZANI TEKSTOVI
23/09/2019

Izvidničko – borbeni helikopter “Kiowa Warrior” sletio je ove subote ispred dvorca Pejačević oko 10:30 sati, pod vodstvom pukovnika, rodom Našičanina, Davora Grena – zapovjednika eskadrile helikoptera, te njegovog kolege, natporučnika, Hrvoja Bagarića. Ovaj atraktivni događaj u središtu grada s velikom su pozornošću pratili brojni građani, a ovo je posebno razveselilo najmlađe. Helikopter je na ovoj lokaciji bio do popodneva.

Pukovnik Davor Gren, zapovjednik eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze iz Zadra, objasnio je o kakvom se helikopteru radi.

“Ovo je prvi put unazad dvadeset godina da je helikopter HRZ – a ili naše postrojbe u Našicama, a ovo je Kiowa Warrior, novi helikopter koji smo prije tri godine dobili donacijom SAD – a. Ovdje smo da uveličamo ovu manifestaciju Dana pobjede nad tzv. JNA i da se podsjetimo na taj nezaboravni dan.” – rekao je pukovnik Davor Gren.

Učitaj više slika
VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print