30/01/2019

U utorak 29. siječnja 2019. godine s početkom u 17,00 sati održana je 14. sjednica Gradskog vijeća Grada Našica.

Na aktualnom satu pitanja gradonačelniku Grada Našica, Josipu Miletiću, mag.math. (HDZ), postavili su vijećnici g. Vjekoslav Mahovlić (MOST) i gđa. Ana Miličić (ŽIVI ZID).

Sjednici je bilo nazočno 16 od 17 vijećnika te je konstatirano da je postojao kvorum za pravovaljano odlučivanje i donošenje akata na Sjednici.

U nastavku Sjednice većinom glasova vijećnika usvojen je dnevni red sa 7. točaka.

Na početku sjednice vijećnici Gradskog vijeća, bez primjedbi, usvojen je Zapisnik sa 13. sjednice Gradskog vijeća Grada Našica.

Nadalje, jedna od bitnijih točaka na 14. sjednici Gradskog vijeća Grada Našica bila je donošenje Izmjena i dopuna Proračuna Grada Našica za 2019. godine i projekcije za 2020. i 2021. godine za čije je pravovaljano donošenje potrebna većina glasova svih vijećnika Gradskog vijeća Grada Našica. Gradsko vijeće Grada Našica donijelo je Izmjene i dopune Proračuna Grada Našica za 2019. godinu i projekcija za 2020. i 2021. godinu, sa 15 glasova „ZA“ i 1 glas „PROTIV“.

Jednoglasno su donešeni sljedeći akti:

Odluka o visini paušalog poreza po krevetu koji se iznajmljuje putnicima i turistima na području Grada Našica, Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnoj naknadi, Odluka o darovanju nekretnina u k.o. Londžica i Rješenje o osnivanju i imenovanju predsjednika i članova Povjerenstva za provedbu Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom od 2017. do 2020. godine na području Grada Našica

Većinom glasova donešena je Odluka o komunalnom doprinosu.

VEZANI TEKSTOVI
26/01/2019

Industrijaska zona u Našicama nalazi se izvan središta grada na sjecištu državnih cesta D2 (Osijek – Virovitica) i D53 (Donji Miholjac – Slavonski Brod). Udaljena je do mađarske granice 35 km, do granice s BIH 55 km, a do granice sa Srbijom 90 km.

Industrijska zona prostire se na 65,76 hektara čija je površina zemljišta prilagođena za proizvodnu, uslužnu i proizvodno – uslužnu namjenu. Manje čestice veličine su cca 1800 metara kvadratnih, a one veće oko 25 000 metara kvadratnih. Industrijska zona sa zadnjim pregovorima u 2018. godini postala je gotovo popunjena, a budući planovi za nju već se realiziraju.

“Smatramo da smo 2018. godinu završili vrlo uspješno što se tiče novih pregovora s poduzetnicima jer u industrijskoj zoni imamo 6 novih investitora. Mjerama poticanja poduzetništva, koje provodimo, potaknuli smo i novo zapošljavanja i samozapošljavanja. Poduzetnicima nudimo i sufinanciranje kamate na poduzetničke kredite iz projekta „Kreditiranje obrtnih sredstava“, sufinanciranje ulaganja u standarde kvalitete, te provodimo potpore za ulaganja u opremu i uređaje za proizvodnju deficitarnih, tradicijskih i ekoloških proizvoda, ali i naše poduzetnike podupiremo za promociju svojim proizvoda i usluga na sajmovima.” – ističe gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić koji kao poseban doprinos poticanju poduzetništva ističe i odluku, donesenu na 13. sjednici Gradskog vijeća Grada Našica, da se oslobode plaćanja komunalne naknade svi novoizgrađeni proizvodni pogoni u vremenskom periodu od tri godine od izgradnje. Ova odluka odnosi se na oslobođenje od plaćanja proizvodnih objekata izvan industrijske zone s dodatnim poticajem i poduzetnika na području cijelog grada.

Poduzetnici u industrijskoj zoni oslobođeni su ove naknade u razdoblju od čak 5 godina, a nude im i povlastice u vidu cijene komunalnih doprinosa u iznosu od 1kn/m3, cijene električne energije (1.000,00 kn/kW) te mogućnost spajanja parcela. Infrastruktura industrijske zone omogućava poduzetnicima uređene vlasničke odnose, plin, vodu, odvodnju, mjerno okno, telekomunikacije, parkirna mjesta, rasvjetu i asfaltne ceste i nogostupe.

Sukladno dobroj prošloj godini nastavljaju se pregovori za preostale čestice, nekoliko manjih i dvije velike za koje se Grad Našice nada da će biti rasprodane u tekućoj godini. Poduzetnici koji su svoje čestice kupili u 2018. trenutno su u fazi projektiranja i ishodovanja građevinskih dozvola pa se početak radova očekuje s prvim naznacima proljeća. Zahvalio se gradonačelnik i svima onima koji su ranije odabrali industrijsku zonu za izgradnju svog pogona, te izjavio “Smatramo da je gospodarsku aktivnost u gradu potrebno je dodatno poticati što smo do sada i radili, a tako ćemo nastaviti činiti i u narednom periodu, jer nam je u planu i uvođenje nekoliko novih mjera.” – ističe gradonačelnik.

Kako je u protekloj godini većina slobodnih čestica rasprodana, Grad Našice se odlučio proširiti industrijsku zonu kako bi i novim poduzetnicima omogućiti prostor za napredovanje i izgradnju proizvodnih postrojenja. Grad je tako industrijsku zonu prijavio u Ministarstvo gospodarstva poduzetništva i obrta s ciljem proširenje područja zone, ova investicija vrijednosti je 7.500.000,00 kuna i trenutno je u procesu evaluacije.

 

VEZANI TEKSTOVI
16/01/2019

U uredu gradonačelnika okupili su se predstavnici vjerskih zajednica iz Našica i okolice kako bi se osvrnuli na radu u 2018. godini te razgovarali o potencijalnim suradnjama u tekućoj godini.

Na sastanku su sudjelovali: iz župe sv. Antuna Padovanskog fra Zoran Bibić, fra Marijan Vidović, fra Franjo Tomašević, fra Oktavijan Nekić, iz župe Gospe Fatimske župnik Patrik Alatić, te iz župe sv. Marka Evanđelista iz Markovca Našičkog župnik Nikola Leg. Svi se zahvalili gradu na potpori, posebice na uređenju župne crkve u Našicama te na obnovi kapelice u Markovcu Našičkom.

U nadi buduće dobre suradnje i završetka uspješne 2018. godine gradonačelnik Josip Miletić svim predstavnicima vjerskih zajednica poželio je dobrodošlicu u Gradsku upravu te im zahvalio na trudu i radu koji daju za vjernike i grad.

“Želim prije svega zahvaliti svim vjerskim zajednicama koje su na području graa Našica vodile brigu o duhovnom životu naših vjernika, posebno moramo zahvaliti u Našicama našim franjevcima koji velikim doprinosom u društvenoj zajednici pomažu i pomagali su u 2018. godini. Na prijemu smo prodiskutirali so financijskoj suradnji, o pomoći Grada direktno u projektima obnove franjevačkog samostana, isto tako kapelice Uzašašća, ali i u župi u Markovcu Našičkom ćemo potaknuti obnovu stare kapelice i svega onoga što je potrebno od manjih infrastrukturnih projekata po našim župama.

Ne smijemo zaboraviti brigu o starima kroz projekt „Zaželi” kojega smo se posebno dotakli u suradnji s našom vjerskom zajednicom, jer su naseljenici okolnih župa bili dosta uplašeni u vezi početka EU projekata, pa im i tu zahvaljujem na iskazanoj pomoći. Uvjeren sam da ćemo u 2019. godini isto tako nastaviti suradnju i u infrastrukturnom smislu, ali i u svakom drugom, jer vjerske su zajednice vrlo značajan dio našeg grada.” – rekao je gradonačelnik.

Posebnu zahvalu Gradu za velike projekte koje je Župa sv. Antuna Padovanskog dobila i provela u 2018. godini bio je fra Zoran Bibić.

“Ovaj prijam kod gradonačelnika uvijek je jedan bratski i prijateljski susret koji nas utvrđuje u međusobnoj suradnji, zajedništvu, povezivanju. Kao župnik i gvardijan zahvalan sam Bogu na svojemu poslanju u ovome gradu, u ovoj župi gdje imamo podršku vjernika, ali i gradonačelnika i svih tijela gradskih vlasti. Ono što mi je posebno drago je naš odnos, naša komunikacija, naše zajedništvo i naša suradnja koje pokušavamo prenijeti na narod koji nam je povjeren. Zato danas želim posebno zahvaliti gradonačelniku na mnogim susretima, službenim, ali i onim prijateljskim u kojima se mi zapravo podržavamo. Nama je povjereno poslanje one duhovne naravi za naše vjernike, za rast u vjeri, ali nije samo duhovno nego je tu i briga za materijalna dobra crkve i za puno toga drugoga u čemu nam pomažu dobri ljudi.

Zahvalio bih još jednom gradonačelniku na onim dodatnim potporama kojima smo mogli pratiti ove važne radove na restauratorskoj obnovi naše župne crkve koju smo krajem prošle godine priveli završetku. Otkriveni su oni izvorni gotički prozori, a naša je župna crkva sada u jednom novom ruhu i to treba biti svima nama na ponos jer to je vidlji znak one duhovne stvarnosti da nam je vjera važna te da nam je važno sve ono vezano za crkvu. Također zahvalan sam Gradu na vođenju obnove naše kapele na groblju koja je već godinu dana u funkciji i koja vjernicima puno znači, jer sada odmah nakon sprovoda mogu prijeći preko ceste na misu zadušnicu.” – rekao je fra Zoran Bibić.

VEZANI TEKSTOVI
31/12/2018

Doček Nove 2019. u centru GradaDoček Nove 2019. u centru Grada

U organizaciji Grada Našica i Turističke zajednice uživajte u dočeku Nove 2019. godine. Uz lokalne gastronomske specijalitete za odličnu atmosferu će se pobrinuti tamburaški sastav „Zvona” iz Đakova te legenda hrvatske tamburaške glazbe Stjepan Jeršek Štef. Program počinje u 21 sat na Trgu dr. Franje Tuđmana, a trajat će do ranih jutarnjih sati.

VEZANI TEKSTOVI
29/12/2018

Energetske obnove obrazovnih institucija u Gradu posjetio je i pomoćnik ministra graditeljstva Zdravko Vukić. U radove koji se provode na području Našica, a tiču se uglavnom obrazovnih institucija je uloženo ukupno više od 14.000.000,00 kn. U narednim godinama najavljena su i sljedeća ulaganja u koja ulazi energetska obnova zgrade Glavne uprave, Opće županijske bolnice Našice, Dom zdravlja te prostorije NK Našk-a.

Zdravko Vukić i gradonačelnik Josip Miletić prvo su posjetili i razgledali prvu obnovljenu zgradu u gradu, zgradu Dječjeg vrtića “Zvončić” u kojem ih je dočekala ravnateljica Snježana Kanđera.

“Zahvaljujem se u ime svih djelatnika vrtića Gradu Našicama i gradonačelniku gospodinu Josipu Miletiću, svim suradnicima koji su marljivo radili na realizaciji projekta energetske obnove i koji i dalje trenutno rade na drugom projektu kojim se povećava i kvaliteta materijalnih uvjeta i života i rada djece u vrtiću. Također se zahvaljujem svim djelatnicima i suradnicima razvojne agencije NARA, a posebno gospođi Magdaleni Vidakovič Gelenčir koji su brižno vodili brigu o svim projektima. Ujedno se zahvaljujem svim radnicima vrtića koji daju svoj doprinos u cijelom odgojno-obrazovnom procesu i realizaciji cjelokupnog rada i koji pomažu da djeca budu upravo zbrinuta onako kako treba. Posebno se zahvaljujem roditeljima na strpljenju koji su prepoznali sve naše aktivnosti i dali nam veliku podršku. Zahvaljujem se i našem sugrađaninu Zdravku Vukiću koji je svojim angažamnom doprinio u realizaciji ovih projekata i to je ostavilo traga koji svi vidimo.” izjavila je ravnateljica dječjeg vrtića “Zvončić”.

Zadovoljan dosadašnjim radovima na energetskoj obnovi vrtića i srednje škole pomoćnik ministra graditeljstva Zdravko Vukić istaknuo je da je posebno ponosan što se velika većina iznimno značajnih projekata za Hrvatsku provodi na području Osječko – baranjske županije, odnosno na području grada Našica.

“Mislim da možemo biti zadovoljni projektima energetske obnove koji se provode na našičkom području koji se tiču obrazovnih ustanova, vrtića, osnovnih škola i srednje škole, pa i aktivnostima koje se rade u planiranju energetske obnove zgrade Gradske uprave. Ja ovim putem čestitam timovima Grada Našica na čelu s gradonačelnikom Josipom Miletićem, kao timu Osječko-baranjske županije na čelu s županom Ivanom Anušićem. Riječ je ovdje o iznimno velikim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj koji dolaze u Hrvatsku a u vrijednosti su od oko 14.000.000,00 kuna, od kojih je 10.000.000,00 kn povučeno iz sredstava EU.”- izjavio je Zdravko Vukić.

Gradonačelnik Josip Miletić svojom se izjavom dotaknuo kako su projekti koji se trenutno realiziraju u gradu prvenstvo namijenjeni djeci a to im je najbitnija stavka jer grad ulaže u demografsku politiku. “Prva završena energetska obnova dječjeg vrića bila je u vrijednosti od oko 3.000.000,00 kuna, dok su u isto vrijeme u tijeku i energetske obnove srednje i osnovnih škola u vrijednosti od 14.000.000,00 kuna. Do ovih investicija ne bi niti došlo da nije bilo podrške s vrha, stoga treba svakako zahvaliti i Vladi Republike Hrvatske te županu Ivanu Anušiću. Ovaj investicijski ciklus koji se u trenutno odvija u gradu Našicama itekako je vidljiv, a grad Našice će i dalje vrijedno i marljivo pripremati projekte kako bi mogli što je više moguće koristiti sredstva iz EU i postepeno obnavljali grad.”- rekao je gradonačelnik.”- rekao je gradonačelnik.

Nakon vrtića zajedno su posjetili srednju školu Isidora Kršnjavog gdje su radovi u punom jeku jer se iskorištava prazna škola u vrijeme blagdana. Vanjska fasada u samom je završetku dok se u nekim učionicama i višenamjenskoj dvorani uređuju stropovi. Prisutne je dočekao ravnatelj Željko Filjak koji je izrazito zadovoljan napretkom radova koji će uvelike pomoći pri energetskoj uštedi u radu škole.

“Ovaj projekt utječe na povećanje energetske učinkovitosti građevine, usmjeren prije svega na smanjenje emisije CO2. Nastojimo poboljšati materijalno higijenske uvjete za učenike i nastavnike i nadamo se da će ovaj projekt biti uspješno priveden kraju do ožujka. Ova obnova ne samo da će uljepšati vanjski izgled zgrade, nego će više utjecati na funkcionalnost jer ćemo uvesti LED rasvjetu, uredili smo kotlovnicu, ali i zamijenili stolariju.”- izjavio je ravnatelj škole.

VEZANI TEKSTOVI
29/12/2018

U uredu gradonačelnika jučer su dodijeljene stipendije za studente s područja Grada Našica. Stipendije je uručio osobno gradonačelnik Josip Miletić koji je svim studentima poželio sve najbolje u novoj godini. ali i puno uspjeha u tekućoj akademskoj godini. Ove je godine Grad osigurao 30 stipendija u visini od 800,00 kuna za 25 studenata i u visini 1000,00 kn za 5 najizvrsnijih. Najbolji studenti grada Našica, njih pet, Ina Anđelić, Eva Baričević, Sara Turza, Adrijana Čorić i Mateo Topalović nagrađeni su za svoj trud i zalaganje većom stipendijom.

Ponosni gradonačelnik Josip Miletić nada se da će se studenti nakon studija vratiti u Našice i svoje stečeno znanje uložiti u razvitak grada.

„Danas smo uručili stipendije grada Našice, njih ukupno 30, 5 za izvrsne studente i 25 za poticaj razvoja naših studenata i njihovo kvalitetno studiranje. Ja im prije svega čestitam na prošlogodišnjem uspjehu i na svemu onome što su dobro radili do sada. Ova stipendija je zapravo nagrada za trud, želimo ih tako potaknuti da završe željena zvanja i po završetku želja nam je svima da se vrate u Grad Našice da se ovdje zaposle i da stvaraju obitelj, ali i donesu nove vrijednosti koje su potrebne gradu Našicama. Još jednom im čestitam i zahvaljujem na svemu onome što su napravili za grad Našice.”- rekao je gradonačelnik.

Među najizvrsnijima koji su primili veće stipendije je i Ina Anđelić koja studira Učiteljski studij u Slavonskom Brodu na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti.

„Prije svega zahvaljujem Gradu Našicama što su nam ovako financijski omogućili daljnje studiranje izvan grada. Meni je stipendija bila velika motivacija kako bih nastavila svoje studiranje jer znam da u današnje vrijeme mojim roditeljima nije lako plaćati sve što studij zahtjeva. Osim što sam zadovoljna fakultetom, trudim učiti i raditi kako bih jednog dana na svom poslu bila izvrsna, a ovo mi je dodatna motivacija za dalje.” – izjavila je Ina Anđelić.

Jednako motivirana već drugu godinu za redom je i Sara Turza koja na Pravnom fakultetu u Osijeku pohađa Studij socijalni rad.

„Željela bih se zahvaliti Gradu Našicama i gradonačelniku što cijene naš trud i zalaganje i što su nam omogućili ove stipendije. Meni je ova stipendija također velika motivacija i prošle godine mi je puno pomogla pa sam uvjerena da će i ove godine. Trudim se da budem što bolja upravo zbog toga.„ – rekla je Sara Turza.

VEZANI TEKSTOVI
27/12/2018

U organizaciji Grada Našica i Turističke zajednice uživajte u dočeku Nove 2019. godine. Uz lokalne gastronomske specijalitete za odličnu atmosferu će se pobrinuti tamburaški sastav „Zvona” iz Đakova te legenda hrvatske tamburaške glazbe Stjepan Jeršek Štef. Program počinje u 21 sat na Trgu dr. Franje Tuđmana, a trajat će do ranih jutarnjih sati.

VEZANI TEKSTOVI
24/12/2018

Danas je u Našicama nastavljen program Adventa koji je uključivao podjelu girica i kuhanog vina. Grad Našice za sve sugrađane pripremio je veliki broj porcija pečenih girica i kuhanog vina. Podjela se prema planu trebala održati na glavnom gradskom trgu ispred šatora i blagdanskih kućica, no zbog vremena se druženje održalo unutar grijanog šatora.

Na podjeli bio je i sam gradonačelnik Josip Miletić koji se na ovaj način htio podružiti sa sugrađanima i još jednom im čestitati nadolazeći blagdan. “Evo lijepa prigoda da se djelatnici Gradske uprave i gradskih poduzeća podruže sa našim građanima i da se podjele girice i svima zaželimo sretan i blagoslovljen Božić i čestitamo na onom svemu onome lijepom što smo postigli kroz ovu godinu.” – izjavio je gradonačelnik Josip Miletić.

Unatoč vremenu veliki broj građana došao je pozdraviti akciju te kušati ovo blagdansko jelo. Izvrsnim giricama najviše su bili zadovoljni upravo građani koji su uz to popili malo kuhanog vina.

VEZANI TEKSTOVI
24/12/2018

VEZANI TEKSTOVI
23/12/2018

Advent u Našicama nastavljen u istom veselom tonu

Jučer je na Trgu dr. Franje Tuđmana u Našicama zapaljena posljednja svijeća na adventskom vijencu. Iako je snijega sve manje ugođaj je i dalje bio potpun i u samom šatoru, ali i izvan njega. I ove je subote Advent u Našicama započeo Dječjim kutkom igraonicom za djecu koju je organizirao Gradski savjet mladih Grada Našica i Udruga mladih „INFO“ Našice.

Kao i proteklih subota adventske kućice otvorile su se u 18 sati pa su svi okupljeni mogli degustirati prigodna jela i piće. Ove su subote poseban doprinos blagdanskom ozračju tradicijske kuhinje doprinijeli članovi KUD-a „Jasen“ Šaptinovci koji su izložili domaće slavonske specijalitete i aperitive, gastronomsku ponudu i etnološku izložbu „Čarolija Zagorja“ izradili su članovi Udruge Zagoraca „Kaj“ Našice koju su svojom prezentacijom i degustacijom zagorskih jela i pića, ali i prodajom suvenira doprinijeli članovi KUD-a „Zagorci“ Beljevina.

U isto vrijeme održane su žive jaslice u organizaciji Miroslava Šarića u kojoj je sudjelovao veliki broj glumaca. Božićnom dojmu doprinijeli su i pjevanjem prigodnih božićnih pjesama. Svi građani mogli su i dalje uživati i u gastronomskoj ponudi i etnološkoj izložbi „Čarolija Zagorja“ u organizaciji Udruge Zagoraca „Kaj“ Našice te prezentaciji i degustaciji zagorskih jela i pića te prodaji suvenira u organizaciji KUD-a „Zagorci“ Beljevina.Kod poznate našičke fontane održano je paljenje četvrte svijeće koju su ove subote zapalili članovi Udruge DarNa koje je upriličio nastup vjerske skupine Dječjeg vrtića Zvončić Našice. Svi okupljeni mogli su kasnije uživati u nastupu KUD-a „Jasen“ Šaptinovci koji su pokazali tradicijske plesove svoga kraja, a građani su nakon toga zaplesali uz glazbeni nastup tamburaškog sastava Čokanj.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print