26/06/2020

Gradonačelnik Josip Miletić i pročelnik za investiciju i prostorno planiranje Ivan Majer obišli su danas nove prostore Moto kluba Racing Našice u Gradcu Našičkom. U tijeku su radovi novih prostora koje su našički bajkeri dobili na korištenje od Grada Našica. Gradonačelnik Miletić rekao je kako je gradskim sredstvima obnovljena kompletna stolarija, sanitarni čvor te još neki potrebni zahvati u unutrašnjem prostoru.

Vrijednost radova na društvenom domu je oko 90 tisuća kuna. Dio radova je napravljen u prethodnoj godini, a dio u ovoj 2020. godini. Ovo je jedna lijepa investicija za mjesto Gradac Našički, mjesto će zaživjeti kada se ovdje bajkeri počnu družiti i počnu organizirati događanja. Čestitam na inicijativi Mjesnom odboru i predsjedniku Bernardu Marjančević kao i svim mještanima Gradca koji su pohvalili ovu investiciju i ovakvu jednu kvalitetnu suradnju. Čestitao bih i svim predstavnicima i članovima MK Racing koji kontinuirano rade humanitarno i podržavaju brojne manifestacije u gradu, a na meni je kao gradonačelniku da i dalje podržavam taj rad.” – rekao je gradonačelnik Miletić i naglasio kako je ovo još jedan novi korak u suradnji Grada i našičkih bajkera.

Predsjednik MK Racing Našice, Mladen Grujo Marks rekao je kako bajkeri već godinama iščekuju trenutak da dobiju svoje vlastite prostorije, u kojima će održavati sastanke, druženja te ugostiti prijatelje iz Hrvatske i drugih zemalja u prolasku.

Pri obnovi novih prostora koje smo dobili, članovi MK Racing izuzetno su se potrudili. Renovirano je sve, od toaleta, do podova, zidova, električnih instalacija. Hvala našim sponzorima koji su nam pomogli i hvala svim članovima i ostalim ljudima koji su nam pomogli. Hvala gradonačelniku i ostalim sudionicima što smo uspjeli izrealizirati ovaj projekt, jer ovo nam je uistinu bilo potrebno.” – rekao je Grujo. Predsjednik Mk Racing je najavio za sutra dolazak karavane četvrte gardijske brigade iz Splita, koja će se dočekati ispred Općine oko podneva.

Predsjednik Mjesnog odbora Gradac Našički, Bernard Marjančević izrazio je veliko zadovoljstvo dolaskom našičkih bajkera kod njih u mjesto i u njihove prostore.

Drago mi je da se nešto događa u selu kako bi selo malo oživjelo. MK Racing ušao je u naše prostore koji će sada činiti njihov Klub. Od početka radova jako lijepo surađujemo, a nadam se i daljnjoj dobroj suradnji.” – izjavio je Marjančević.

25/06/2020

Na današnji je dan Hrvatski sabor 1991. godine donio povijesnu Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske čime je pokrenut postupak razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika. Stoga je izaslanstvo grada Našica predvođeno gradonačelnikom Josipom Miletićem obilježilo ovaj povijesni trenutak paljenjem svijeća pred spomen – obilježjem “Uskrsla Hrvatska”. Izaslanstvo su još činili i dva saborska zastupnika prvog saziva sabora Ivica Čeme, potpredsjednik skupštine Osječko – baranjske županije te Miroslav Čiček kao i dogradonačelnik Hrvoje Šimić, predsjednik Gradskog vijeća grada Našica Krešimir Kašuba te županijski vijećnik Osječko – baranjske županije Vanja Prošić.

25/06/2020

Gradonačelnik Josip Miletić i Tomislava Kuricek, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i komunalni sustav Grada Našica sastali su se danas s ravnateljicama Osnovnih škola, Jasminkom Falamić ravnateljicom OŠ Dore Pejačević Našice, Vlatkom Zahirović, ravnateljicom OŠ kralja Tomislava Našice i Ljerkom Ćorković, ravnateljicom OŠ Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac. Gradonačelnik je izvijestio okupljene ravnateljice kako će Grad Našice i ove godine financirati druge obrazovne materijale, a to su radne bilježnice i zbirke zadataka za sve osnovnoškolce s našičkog područja.

Uveli smo s novim mandatom mene kao gradonačelnika potporu osnovnim školama i svim roditeljima u nabavci radnog materijala za učenike. To ćemo učiniti i ove godine, nabavit ćemo radne bilježnice za sve osnovnoškolce s područja našeg Grada. Predviđeni iznos je oko pola milijuna kuna, no, javna nabava koju ćemo provesti sad tijekom srpnja i kolovoza, pokazat će točan iznos nabave radnih bilježnica kako bi naše školarce tijekom rujna dočekale radne bilježnice zajedno s knjigama koje ćemo osigurati u suradnji s Vladom Republike Hrvatske.” – rekao je gradonačelnik Miletić koji je čestitao svim učenicima na uspjesima u ovoj školskoj godini i poželio im ugodan odmor ovo ljeto kako bi mogli s novim snagama i napunjenim baterijama krenuti u novu školsku godinu. Gradonačelnik je naglasio kako će Grad u skladu s mogućnostima i dalje pomagati školarcima.

Ljerka Ćorković, ravnateljica OŠ Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac zahvalila se Gradu Našicama u ime svih učenika i roditelja kojima je to vrlo značajna pomoć.„Zahvaljujem Gradu Našice na financiranju drugih obrazovnih materijala, radnih bilježnica i zbirki zadataka učenicima naše škole, s područja Našica imamo 120 učenika u Jelisavcu i Lađanskoj, a ostali učenici su s područja Općine Koška koja je također najavila financiranje drugih obrazovnih materijala kojima također zahvaljujem.”

25/06/2020

Jučer je održana sjednica Vijeća Mjesnog odbora Našice na kojoj su razmotrene zamolbe udruga i klubova te dodijeljena sredstva za aktivnosti i opremu. Nogometnim klubovima “Našk” i “Šipovac” odobreno je po 12.000 kuna, Ženskom odbojkaškom klubu, HKD-u “Lisinski” i udruzi “Otvoreno srce” po 6.000, ŠUD-u “Šaran” 5.500, a Malonogometnom klubu Našice 5.000 kuna dok je Udruzi voćara i vinograda Našice odobreno 4.000 kuna, Udruzi starih športova “Slavonac” i Tenis klubu Našice po 3.000, zatim Udruzi gluhih i nagluhih osoba, Udruzi umirovljenika MUP-a i Košarkaškom klubu po 1.000, a Lovačkoj udruzi “Galeb” 500 kuna. Predsjednik Mjesnog odbora Josip Matek istaknuo je kako će se na Urbariji renovirati dječje igralište te postaviti ograda te je zahvalio je svima na aktivnom radu.

24/06/2020

Završena je još jedna vrijedna investicija što se tiče prigradskih naselja, a to je pješačko – biciklistička staza između naselja Brezik – Našice. Stazu duljine gotovo kilometar, danas je obišao gradonačelnik Josip Miletić s pročelnikom Ivanom Majerom, nadzornim inženjerom Ninoslavom Tomljanovićem i predsjednikom Mjesnog odbora Brezik Antom Zubakom. Gradonačelnik Miletić istaknuo je kako je najveći značaj ove investicije, vrijedne oko 950 tisuća kuna, povećavanje sigurnosti u prometu.

Uvjeren sam kako će ova staza služiti svim Brezičanima, ali i Našičanima koji će ovaj dio iskoristiti za šetnju i za biciklizam, a najznačajnija stvar je povećavanje sigurnosti u prometu. Povećana je količina prometa na ovoj cesti te je iz sigurnosnih razloga bilo važno napraviti stazu odvojenu od kolnika.” – rekao je gradonačelnik Josip Miletić te se zahvalio Mjesnom odboru Brezik, predsjedniku Anti Zubaku te posebno mještanima na inicijativi kako bi se povezao Brezik s Našicama.

Predsjednik mjesnog odbora Brezik, Ante Zubak rekao je kako ova staza puno znači za mještane Brezika, a također i za građane Našica jer su ta dva mjesta od sada povezana na sigurniji način. Ante Zubak zahvalio se Gradu Našicama, gradonačelniku Miletiću i svima koji su se uključili u ovaj projekt.

21/06/2020

S obzirom na pojavu novooboljelih od Covida 19 na području naše županije, ali i na području Republike Hrvatske te u susjednim državama, poduzimaju se i mjere primjerene situaciji. Izdane su nove preporuke vezane uz obustavu posjeta u Općoj županijskoj bolnici Našice te na obavezu donošenja svojih vlastitih maski prilikom dolaska na pregled ili dijagnostičku obradu.

Isto tako ukazujemo na poštivanje higijenskih mjera, u smislu obavezne dezinfekcije ruku prilikom ulaska i dolaska u sve prostore, trgovine, ugostiteljske objekte i slično te poštivanje socijalne distance, pogotovo u okruženju nepoznatih ljudi. Preporuča se reduciranje odlaska u susjedne države bez prijeke potrebe jer su gotovo svi novooboljeli kontakt virusa prenijeli upravo iz tih država. Za sada nemamo novooboljelih sa područja Grada Našica.

20/06/2020

Na spomen području Crni potok danas je održan komemorativni skup, kojim je obilježena 75. obljetnica tragedije koja se dogodila u lipnju 1945. kada su jedinice jugoslavenske vojske ubile, prema službenoj brojci, 1600 zarobljenih vojnika i civila. Za žrtve je služena sveta misa, a u sklopu komemoracije izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće. Tradiciju obilježavanja tragedije na Crnom potoku, svake treće subote u lipnju mjesecu, utemeljili su Grad Našice, Udruga ratnih veterana „Hrvatski domobran“ u Našicama, Udruga za hrvatsku povjesnicu Našice i Ogranak Matice hrvatske.

Na početku komemoracije sve nazočne je pozdravio predsjednik Udruge „Hrvatski domobran” ogranak Našice Željko Tomić koji je u svom govoru podsjetio na tragična događanja iz lipnja 1945. godine i pročitao nekoliko imena žrtava za koje se zna da su tamo ubijena.

Sve prisutne pozdravio je i gradonačelnik grada Našica Josip Miletić koji je u svom govoru istaknuo da je vrlo da se nikad ne zaboravi tragedija hrvatskog naroda, kao i žrtva hrvatskih branitelja kada je zajedno s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom stvorena neovisna i slobodna Hrvatska. Uslijedila je sveta misa za stradale na Crnom potoku koju su služili svećenici Božidar Petrović i Marijan Vidović.

Nakon mise, kod spomen obilježja stradalim žrtvama Crnog potoka vijence su položili izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja na čelu s Ivonom Paltrinieri, voditeljicom Službe za prikupljanje, obradu i istraživanje saznanja o žrtvama Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, izaslanstvo Osječko – baranjske županije predvođeno izaslanikom župana dogradonačelnikom Grada Našica Hrvojem Šimićem i potpredsjednikom županijske skupštine Ivicom Čemeom, izaslanstvo grada Našica na čelu s gradonačelnikom Josipom Miletićem i predsjednikom Gradskog vijeća Grada Našica Krešimirom Kašubom te izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, članovi Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran kao i mnogi drugi sugrađani i gosti.

 

18/06/2020

Tradiciju obilježavanja tragedije na Crnome potoku kod Našica svake treće subote u mjesecu lipnju utemeljio je Grad Našice, Udruga ratnih veterana „Hrvatski domobran“ u Našicama, Udruga za hrvatsku povjesnicu Našice i Ogranak Matice hrvatske u Našicama.

Crni je potok šumski predjel koji se nalazi oko 9,5 kilometara jugozapadno od Našica, odnosno, oko 1700 metara zapadno od Tvornice cementa u Zoljanu. Crnim potokom nazivamo i potok koji teče dolinom istoimenog šumskog predjela prema cementari. Ovaj prostor, skriven duboko u šumi, postao je poznat po događajima što su se ovdje zbili u prvim poratnim mjesecima, u lipnju i srpnju 1945. godine. Tada je tu doveden i ubijen zasada neutvrđen broj zarobljenih hrvatskih vojnika (pripadnika vojnih postrojbi Nezavisne Države Hrvatske), povratnika s Bleiburga i križnih putova, i nešto civila. Nakon smaknuća žrtve su bačene u duboko korito potoka i površno pokrivene zemljom, lišćem i granjem. Izvršitelji tog krvoprolića su pripadnici Korpusa narodne obrane Jugoslavije (KNOJ-a) i 17. krajiške brigade. Žrtve krvoprolića ubijeni su mahom bez suda i dokazane krivnje, a potječu iz različitih krajeva Hrvatske kao i našičkog kraja. Na mjestu tog najvećeg stratišta i grobišta u našem zavičaju podignuto je 1995. godine spomen – obilježje.

Pozivamo vas da u subotu, 20. lipnja 2020. godine s početkom u 10,00 sati svetom misom odamo dužno poštovanje žrtvama na Crnom potoku te nakon mise položimo vijence i zapalimo svijeće.

18/06/2020

U utorak, 16. lipnja 2020. godine u Valpovu je održana sjednica Izborne skupštine LAG-a Karašica na kojoj je izabrano novo vodstvo. Tako je za novog predsjednika LAG-a Karašica u idućem četverogodišnjem mandatu izabran Josip Miletić (Grad Našice). Za tri dopredsjednika izabrani su: Tomislav Brusač (Grad Donji Miholjac), Ljerka Vučković (Grad Belišće) i Ivo Zelić (Općina Petrijevci).

U Upravni odbor koji broji 17 članova izabrani su: Josip Miletić (Grad Našice), Tomislav Brusač (Grad Donji Miholjac), Ljerka Vučković (Grad Belišće), Ivo Zelić (Općina Petrijevci), Snježana Tolić (OPG Snježana Tolić, Ladimirevci), Snježana Čolaković (OPG Snježana Čolaković, Šag), Monika Fekete (Agro – Fekete d.o.o., Viljevo), Mira Anić (Udruga Zvono, Belišće), Ivica Černik (Poljoprivredni obrt Černik, Valpovo), Kornelije Pejić (INFORUR, Koška), Josip Kuštro (DVD Petrijevci), Dalibor Bošnjaković (DVD Valpovo), Vladimir Perić (KUD Gorjanac, Gorjani), Domagoj Marinović (KUD Veseli Šokci, Punitovci), Miroslav Čeme (OPG Miroslav Čeme, Zoljan), Dalibor Vidaković (OPG Lidija Vidaković, Marjančaci) i Darko Cerovski (Udruga voćara i vinogradara Našice).

Sjednici se odazvalo 65 od 84 člana LAG-a koji su na početku sjednice poslušali izvješće o radu LAG-a u mandatnom razdoblju od 2016. do 2020. godine koje je podnio dosadašnji predsjednik Dalibor Vidaković, zahvaljujući svima na suradnji i naglašavajući uspjehe LAG-a koji su postignuti ponajprije zahvaljujući projektima financiranim iz sredstava ESI fondova. Novi predsjednik Josip Miletić zahvalio se na ukazanom povjerenju, dopredsjednicima i svim članovima Upravnog odbora i pozvao sve na suradnju kako bi LAG i dalje uspješno djelovao na dobrobit cijelog područja i svih dionika razvoja.

17/06/2020

U Gradskoj vijećnici održana je završna konferencija projekta „Zaželi, uključi se, ostvari se – važna si”. Nositelj projekta u trajanju od 30 mjeseci bio je grad Našice uz glavne partnere Hrvatski zavod za zapošljavanje, regionalni ured Osijek i Centar za socijalnu skrb Našice, a izradila ga je Našička razvojna agencija NARA. Projekt vrijedan preko 7 milijuna kuna u 100 % iznosu financiran je iz europskog socijalnog fonda. Na području grada Našica omogućena su nova zapošljavanja onoj skupini koja je teže zapošljiva, a to su žene u starijoj životnoj dobi. Tijekom dvije godine, u projekt je bilo uključeno 320 krajnjih korisnika za koje se brinulo 50 zaposlenih žena.

Gradonačelnik Josip Miletić zahvalio se svima koji su sudjelovali na ovom izuzetno vrijednom i važnom projektu.

“Putem ovog projekta pomogli smo našim starijim sugrađanima, ali isto tako omogućili i novo zapošljavanje na području našeg grada onoj skupini koja je teže zapošljiva, a to su žene u starijoj životnoj dobi. Koristim ovu prigodu da se zahvalim i našim partnerima Centru za socijalnu skrb i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, koji su isto tako svojim iskustvom pomogli da se ovaj projekt realizira. Posebne zahvale želim uputiti i Vladi Republike Hrvatske kao i našem premijeru Andreju Plenkoviću koji su uspjeli osigurati ova sredstva za gradove pa tako i za grad Našice da se u stopostotnom iznosu dobije ovaj važan projekt.” – rekao je gradonačelnik Miletić uvjeren kako će se ovakva lijepa priča i nastaviti te poželio svima svako dobro do novog projekta.

Voditelj projekta Davor Pavlović rekao je kako je projekt uspješno odrađen te je iznimno zadovoljan onim što je projektom postignuto.

“Činjenica je da je ovo jedan od najvećih ovakvih projekata u Hrvatskoj. Projekt je doista hvalevrijedan te prijeko potreban, osobito u Slavoniji i Baranji, gdje je puno starijih i nemoćnih. Trajao je ukupno trideset mjeseci, odnosno od kraja 2017. godine pa sve do 19. lipnja 2020. godine. U projektu je sudjelovalo pedeset zaposlenih žena uz dvjesto krajnjih korisnika, odnosno svaka žena se brinula za 4 korisnika. Međutim, kroz projektne aktivnosti prošlo je jako puno ljudi, kako su dvije zaposlenice preminule, umjesto njih su zaposlene zamjene. Što se tiče krajnjih korisnika, kroz projekt ih je procirkuliralo oko 320 zbog odlaska u domove, selidbe i slično.” – rekao je voditelj projekta Pavlović te se zahvalio Našičkoj razvojnoj agenciji na jednom iznimno dobrom i održivom projektu.

Zaposlenice su kroz projekt pomagale u dostavi namirnica, pripremi obroka u kućanstvima, održavale su čistoću domova te pomagale u socijalnoj integraciji kroz razgovore i druženja s krajnjim korisnicima. Na projektu je bila zaposlena gospođa Ana Mihalj koja se brinula za četiri krajnje korisnice s kojima je ostvarila poseban i neraskidiv odnos. “Krajnjim sam korisnicima pomagala u kući, odlazila po lijekove, bila pratnja pri posjeti liječniku te sam odlazila u nabavku u trgovinu. Svaki dan sam provodila s njima, prolazeći s njima i sretne i tužne dane.” – rekla je Ana Mihalj navodeći kako i ona i brojne njezine kolegice i nakon završetka projekta i dalje pomažu svojim korisnicima.

 

Administratorica projekta Bojana Bračun izjavila je kako smatra da su zaposlene žene ispunile sva tri cilja projekta, a to su „Uključi se, ostvari se, važna si”. “Smatram kako su se sve žene uključene u ovaj projekt ostvarile kako na poslu, tako i privatno. Dobile su na osjećaju važnosti pružajući pomoć krajnjim korisnicima. Sa ženske strane mogu reći da je jako važno biti financijski neovisna i tu su se žene ostvarile kroz ove dvije godine. Nadam se da će neke koje budu željele, ostati s nama i na sljedećem projektu.” – rekla je Bojana Bračun i naglasila kako se ovim projektom puno pružilo i krajnjim korisnicima što ruka prijateljstva, što osjećaj uključenosti.

 

Vladi Republike Hrvatske prijavljen je novi projekt „Zaželi” koji je već prošao administrativnu provjeru te se očekuje njegovo odobrenje i potpisivanje novih ugovora kako bi se u gradu i dalje pridonosilo kvaliteti života starijima i teže zapošljivim osobama.