16/06/2019

Udruga “Hrvatski domobran” ogranak Našice, uz pomoć Matice hrvatske Našice, Udruge “Hrvatski sokol” i Udruge za hrvatsku povjesnicu Našice, već dugi niz godina organizira komemoraciju u spomen žrtvama na spomen-području Crni potok. Ova strašna tragedija dogodila se u lipnju 1945. kada su jedinice jugoslavenske vojske ubile nekoliko stotina zarobljenih vojnika i civila. Obilježavanje je započelo križnim putem iz centra grada u organizaciji Planinarske sekcije sv. Bernarda.

Prigodni program započeo je pozdravnim govorima, nakon kojih je slijedila misa predvođena fra Marijanom Vidovićem, fra Zoranom Bibićem i fra Oktavijanom Nekićem, a zapjevao je i zbor iz Donje Motičine uz goste. Komemoraciju je upriličio i solist na trubi, Krešimir Štimac. Okupljenima se obratio predsjednik udruge “Hrvatski domobran” Našice Željko Tomić koji je istaknuo da je na tom mjestu život izgubilo više od 1600 žrtava nakog strašnog križnog puta od Bleiburga, a imena onih za koje se zna da su ovdje tragično skončali je nabrojio.

Sve okupljenje pozdravili su i gradonačelnik Josip Miletić, izrazivši sućut obiteljima poginulih te svim okupljenima zahvalio na dolasku.

“Srdačno Vas pozdravljam u ime Grada Našica i zahvaljujem Vam što ste i ove godine odvojili vrijeme da dođemo na Crni potok da se nikada ne zaboravi žrtva koja je ovdje dana. Nikada ne smijemo zaboraviti ni žrtvu hrvatskih branitelja, jer mnogi su sanjali Republiku Hrvatsku ali na čelu sa dr. Franjom Tuđmanom, nakon velebne pobjede mi ju danas možemo živjeti. Zahvaljujem se našoj braći franjevcima što kontinuirano vode brigu da se sa molitvom i blagoslovom sjetimo svih onih koje su svoje živote dali.” – rekao je gradonačelnik.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, čast poginulima dali su u ime ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, izaslanica Ivana Horvat, izaslanstvo Osječko – baranjske županije predvođeno potpredsjednikom Skupštine Ivicom Čemeom, izaslanstvo Grada Našica predvođeno gradonačelnikom Josipom Miletićem, izaslanstva udruge “Hrvatski domobran” iz cijele Hrvatske te izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, članovi Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran kao i mnogi drugi sugrađani i gosti.

VEZANI TEKSTOVI
13/06/2019

Povodom Dana grada Našica i 790. obljetnice Grada večeras u 21 sat nastupa Đani Stipaničev na ljetnoj pozornici pored dvorca Pejačević.

VEZANI TEKSTOVI
13/06/2019

Grad Našice na dostojan je način odlučio proslaviti 790. godišnjicu osnutka, i to ponajviše radeći na promjeni vizure grada uz veliki broj investicija. Novim projektima i investicijama u ulice Grad Našice podiže komunalni i infrastrukturni standard grada, što gradonačelnik Josip Miletić ponosno ističe prilikom svakog završetka projekta rekonstrukcije, obnove ili izgradnje.

Uređenje ulica

Jedna od najvećih investicija je uređenje ulice kralja Tomislava, velike našičke ulice kojom je sada u potpunosti uređen zapadni ulaz u grad. Osim toga uređenjem ove ulice grad je dobio i prvu biciklističku stazu. Ova investicija napravljena je uz pomoć župana Ivana Anušića i Županijske uprave za ceste, ukupne vrijednosti veće od četiri milijuna kuna.

Također, iz mjera ruralnog razvoja završena je rekonstrukcija ulica u Martinu ukupne vrijednosti oko 5,5 milijuna kuna. Uz ljepši izgled grada, trenutačno se radi i na osiguravanju boljeg i sigurnijeg prilaza važnim objektima, za djecu i bolesnike, Općoj županijskoj bolnici Našice i Osnovnoj školi Dore Pejačević. Investicija obnove dijela Zagrebačke ulice i Ulice Teodora Pejačevića vrijednosti je oko 1,3 milijuna kuna, uz pomoć Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te sugrađanina Zdravka Vukića, pomoćnika ministra.

Prije početka ljeta završeni su radovi prve faze uređenja Franjevačke ulice u samom središtu grada, uz gradsku tržnicu, u vrijednosti od 1,4 milijuna kuna. Jedna od većih investicija u trenutačnoj realizaciji je i obnova “stare našičke obilaznice” u suradnji s Hrvatskim cestama i direktorom Josipom Škorićem, ukupne vrijednosti oko 80 milijuna kuna. Navedena ulica, točnije istočni prilaz gradu, već je u punom jeku radova te ovih dana očekujemo i početak radova na sjevernom prilazu gradu u Ulici Vatroslava Lisinskog, a nakon toga i Ulicu kralja Petra Krešimira. Ovom investicijom uredit će se kolnik, oborinska odvodnja, nogostupi, kolni ulazi, sagraditi biciklističke staze cijelom dionicom te će grad dobiti nove i modernije ulaze.

Navedenim projektima grad Našice postao je veliko gradilište i to s razlogom, dobro promišljeni građevinski zahvati na važnim zgradama, od škola, vrtića do gradske uprave, ali i uređenje prometne infrastrukture, samo su temelj za buduće projekte.
„Molim sugrađane za strpljenje uz napomenu da prate prometnu signalizaciju i obilazne pravce. Ponosan sam što je Našice postalo jedno veliko gradilište, jer trenutačni radovi vode prema ljepšem i uređenijem gradu.” – rekao je gradonačelnik Josip Miletić.

Energetske obnove

Prva energetska obnova koju je proveo Grad Našice bila je ona Dječjeg vrtića Zvončić u ukupnoj vrijednosti oko pet milijuna kuna, a nedugo nakon potpisivanja ugovora o financiranju počeli su radovi i na energetskoj obnovi zgrade Gradske uprave i zgrade Policijske uprave ukupne vrijednosti oko 6,2 milijuna kuna.

Radovi na zgradi Gradske uprave trajat će do kraja godine, a u sklopu ovih radova obnovit će se krovište zgrade, ugraditi novi prozori, urediti sustav grijanja i hlađenja te napraviti fasada na zgradi Gradske uprave. Uskoro počinje i energetska obnova svih osnovnih škola u Našicama, a početkom godine završena je energetska obnova Srednje škole Isidora Kršnjavog. Osim modernizacije i obnove zgrada Grad se brine i za uređenje i rekonstrukciju kulturnih i povijesnih spomenika i mjesta. Tako je na glavnom gradskom groblju završila 1. faza obnove mrtvačnice kojom je saniran višegodišnji problem s krovom koji prokišnjava, dok su u Nazorovoj ulici, koja je prilazna ulica groblju, postavljena nova rasvjetna tijela. Cilj je ovaj dio grada dodatno opremiti, a objekte učiniti adekvatnijima, posebice za građane koji ovdje žive, ili često dolaze u ovaj dio grada. Na samom groblju obnovljeni su i neki od sakralnih objekata, tako su učinjene određene radnje na obnovi fasade na kapelici i na jednom povijesnom grobu. A u novome ruhu osvanulo je i raspelo na samom ulazu na groblje na kojemu Našičani, prema tradiciji, već dugi niz godina u obilježavanju određenih datuma pale svijeće.

Uz samo groblje nedavno je obnovljeno prednje pročelje kapelice Uzašašća Gospodnjeg, a ove godine se nastavljaju radovi vrijedni više od milijun kuna. Ovo je jedan od najljepših kulturnih objekata u gradu koje je projektirao Hermann Bollé 1881. godine.

Industrijska zona

Industrijska zona u Našicama prostire se na 65,76 hektara prilagođenih za proizvodnu, uslužnu i proizvodno – uslužnu namjenu. Manje čestice veličine su približno 1800 metara kvadratnih, a one veće oko 25 000 metara kvadratnih. Industrijska zona sa zadnjim kupoprodajnim ugovorima u protekloj godini gotovo je popunjena, a budući planovi za nju već se realiziraju.

„Mjerama poticanja poduzetništva, koje provodimo, potaknuli smo i nova zapošljavanja. Poduzetnicima nudimo i sufinanciranje kamate na kredite, sufinanciranje ulaganja u standarde kvalitete te potpore za ulaganja u opremu i uređaje za proizvodnju deficitarnih, tradicijskih i ekoloških proizvoda, a naše poduzetnike podupiremo i za promociju svojih proizvoda i usluga na sajmovima.” – rekao je gradonačelnik. Kao poseban doprinos poticanju poduzetništva ističe se i odluka donesena na 13. sjednici Gradskog vijeća Grada Našica, o oslobađanju od plaćanja komunalne naknade svim novosagrađenim proizvodnim pogonima u vremenskom razdoblju od tri godine od gradnje. Ova odluka odnosi se na oslobođenje od plaćanja proizvodnih objekata izvan Industrijske zone s dodatnim poticajem i poduzetnika na području cijeloga grada.

Poduzetnici u Industrijskoj zoni oslobođeni su ove naknade u razdoblju od čak pet godina, a nude im i povlastice u obliku cijene komunalnih doprinosa u iznosu od 1kn/m3, cijene električne energije (1.000,00 kn/kW) te mogućnost spajanja parcela. Infrastruktura Industrijske zone omogućava poduzetnicima uređene vlasničke odnose, plin, vodu, odvodnju, mjerno okno, telekomunikacije, parkirna mjesta, rasvjetu, asfaltne ceste i nogostupe. Sukladno ovim mjerama Grad Našice u protekloj je godini zabilježio povećanje broja zaposlenih te su takvi trendovi u Našicama pozitivni. Veliki interes poduzetnika rezultirao je novim projektom proširenja Industrijske zone Našice, vrijednost ove investicije procjenjuje se na 7,5 milijuna kuna, od čega je iz EU sredstava odobreno 4,8 milijuna kuna.

„Ovaj projekt uključuje proširenje Industrijske zone i dodatne sadržaje, a projektom će se osigurati pristup na 18 čestica. Na ovaj način potičemo gospodarsku aktivnost, a uskoro ćemo u Našicama omogućiti infrastrukturu za nova radna mjesta.” – ističe gradonačelnik Miletić.


Na tragu svih navedenih investicija Grad je odlučio još više potaknuti socijalno uključivanje građana u svakodnevni život te pokrenuo projekt “Zaželi, uključi se, ostvari se – važna si”, koji uključuje brigu o starim i nemoćnim sugrađanima. Svakodnevno starijim građanima u pomoć pristižu žene srednjih godina koje su ovim projektom ponovno ušle na tržište rada. U projekt je uključeno 200 starijih osoba, a zaposleno je 50 žena. Idealan je ovo način brige za starije na lokalnoj razini kojom se pridonosi kvaliteti života jedne od ključnih grupa građana.

„Drago nam je da osim infrastrukture ulažemo i u ljude, jer dvojaka je korist ovog projekta, educiranjem žena osposobljavamo ih za traženje kvalitetnih radnih mjesta, a starijima pružamo minimalnu pomoć i razgovor koji im je i najpotrebniji. Šira slika ovog projekta nešto je uistinu posebno te se nadamo nastavku ove prakse u budućnosti.” – ističe gradonačelnik Našica Josip Miletić.

Veliki projekti obnove baštine

Uz infrastrukturu Grad Našice brine se i za kulturna i prirodna dobra. Tako je u tijeku i veliki projekt obnove prirodne baštine pod nazivom Parkovni biseri Slavonije, ukupne vrijednosti radova od 14,3 milijuna kuna. U sklopu njega sagradit će se turistički centar, urediti sportski tereni, rekonstruirati sajmište te obnoviti perivoj uz nove šetnice i rasvjetu.

Također je u pripremi i najveći projekt za ovo razdoblje u razvoju Našica, obnova kulturne baštine. Ovaj projekt obuhvaća sve važne kulturne objekte u gradu. Tako će se obnoviti Veliki dvorac, Mali dvorac, Grögerova vila, Trg dr. Franje Tuđmana i Trg Isidora Kršnjavija. Planirana vrijednost projekta je više od 95 milijuna kuna, a završetak u sljedeće tri godine.

Mladi su naša nada

Uz kupnju novih udžbenika, prošle godine, za sve osnovnoškolce u dvije gradske osnovne škole, Grad se ove godine odlučio financirati i kupnju radnih bilježnica. „Ove godine želimo svim roditeljima uputiti podršku, s obzirom na to da je školovanje djece uistinu skupo, a potrebno je nabaviti puno toga. Mislim da ćemo ovom investicijom u vrijednosti od pola milijuna kuna dosta pomoći našim roditeljima koji, kao i mi, žele da djeca uspješno završe školu.” – rekao je gradonačelnik Josip Miletić. Nakon velikih mjera pronatalitetne politike, ovo je još jedan od načina olakšavanja odgoja djeteta odnosno brige za djecu, uz besplatan obrok u suradnji s Osječko-baranjskom županijom koji će se nastaviti i dalje za sve osnovnoškolce.

Sufinancira se i boravak djece u vrtiću i jaslicama s više od 1000 kuna mjesečno po svakom djetetu. Ove mjere jedan su od preduvjeta za povećanje nataliteta koji bilježimo u Općoj županijskoj bolnici Našice. Grad prepoznaje trud svih učenika osnovnih i srednjih škola, pa je tradicionalno uoči Dana grada održan svečani prijem učenika s istaknutim rezultatima u ovoj školskoj godini. Njih više od 300 u srijedu je, uz osobne čestitke gradonačelnika, dobilo i prigodne poklone.
„Oni su naša dika i naš ponos i neka i dalje na ovakav način predstavljaju svoj grad.” – mladima je poručio gradonačelnik.

Grad daje stipendije i uskrsnice

Svake godine Grad pomaže studentima s ukupno 30 stipendija, od čega je 25 u visini od 800 kuna mjesečno i još po 1000 kuna mjesečno za pet najizvrsnijih studenata. “Stipendija je zapravo nagrada za trud, želimo ih tako potaknuti da završe željena zvanja i po završetku da se vrate u Našice, zaposle u svome gradu, stvaraju obitelj, ali i donesu nove vrijednosti svome gradu”, rekao je gradonačelnik Josip Miletić. Grad, osim za mlade, brine i za starije, pa tako već nekoliko godina uoči blagdana Uskrsa osigurava uskrsnice u visini od 250 kuna. U vrijeme blagdana Grad je podijelio i poklon-pakete za obitelji i pojedince koji su lošijeg imovinskog stanja.

VEZANI TEKSTOVI
13/06/2019

Danas se proslavlja Dan grada Našica, a svečano obilježavanje započelo je ispred spomen obilježja Uskrsla Hrvatska. Nakon nastupa Gradske glazbe Našice i Našičkih mažoretkinja ispred zgrade gradskog poglavarstva, slijedilo je polaganje vijenaca i svijeća za sve poginule branitelje.

Počast poginulima polaganjem cvijeća dali su izaslanstvo grada Našica predvođeno gradonačelnikom Josipom Miletićem, predsjednikom Gradskog Vijeća Krešimirom Kašubom, dogradonačelnicima Hrvojem Šimićem i Krešimirom Žagarom, izaslanstvo županije predvođeno potpredsjednikom županijske skupštine Ivicom Čemeom, pomoćnik ministra gospodarstva Damir Juzbašić, počasni građanin Grada Našica Vladimir Šeks, te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici policije i vojske.

„Naš grad slavi 790. rođendan i puno je toga lijepoga što se može vidjeti u Našicama. No najviše me vesele osmijesi naših najmlađih, a to je nešto što nam daje poticaj da se u budućnosti borimo, radimo, gradimo i stvaramo nove vrijednosti i otvaramo nova radna mjesta. Svega ovog ne bi bilo bez onih koji su svoje živote utkali u stvaranje Republike Hrvatske.” – poručio je građanima gradonačelnik Josip Miletić još jednom čestitajući Dan grada Našica. Nakon minute šutnje za sve branitelje, slijedila je molitve, a onda su se svi okupljeni uputili na svečanu misu u župnu crkvu sv. Antuna Padovanskog nakon koje je slijedila procesija vjernika središtem grada.

Današnji sunčani dan stvoren je za šetnju po gradskim ulicama i trgu, a večer će uljepšati nastup Đanija Stipaničeva na ljetnoj pozornici kraj dvorca Pejačević u 21 sat.

VEZANI TEKSTOVI
13/06/2019

Sinoć je, u svečanom tonu održana prigodna sjednica Gradskog vijeća Grada Našica u višenamjenskoj dvorani Srednje škole Isidora Kršnjavog. Bila je ovo uvodna svečanost, za 13. lipnja, Dan grada Našica.

Na sjednici su uz domaćine gradonačelnika Grada Našica Josipa Miletića, dogradonačelnika Hrvoja Šimića, Krešimira Žagara, predsjednika Gradskog vijeća Krešimira Kašubu i gradskih vijećnika kao uvaženi gosti bili izaslanik predsjednika vlade Republike Hrvatske župan Osječko – baranjske županije Ivan Anušić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Domagoj Mikulić, izaslanik ministra obrane brigadir Dražen Batrnek, saborski zastupnik Vlatko Kopić, predsjednik Županijske skupštine Dragan Vulin, potpredsjednici skupštine Osječko – baranjske županije Ivica Čeme i Goran Đanić, vijećnici skupštine Osječko – baranjske županije, gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina, počasni građani Grada Našica Vladimir Šeks i general Mladen Markač, našički župnik Zoran Bibić, predstavnici ostalih vjerskih zajednica, predstavnici vojske i policije, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, političkih stranaka, javnih institucija i drugi.

Ovu sjednicu svojim nastupom upriličili su članovi Mješovitog pjevačkog zbora HKD Lisinski koji su otpjevali himnu i još nekoliko prigodnih pjesama. Sjednica je započela obraćanjem predsjednika Gradskog vijeća Krešimira Kašube, a slijedilo je govor gradonačelnika Grada Našica Josipa Miletić koji je pozdravio sve nazočne te istaknuo da je ponosan na veliki broj projekta koji su realizirani u gradu.

„Zadovoljni smo sa ostvarenim brojnim investicijama, a jedna od najvećih je uređenje ulice kralja Tomislava kojom je grad dobio novu biciklističku stazu. Trenutno završavamo ulice u Martinu, a uz ljepši izgled grada osiguravamo i bolje prilaze za djecu i bolesnike, OŽB Našice i OŠ Dore Pejačević. Trenutno je u realizaciji obnova stare našičke obilaznice, ukupne vrijednosti 80 milijuna kuna, a u tijeku je uređenje i istočnog prilaza grada te uskoro kreće i uređenje sjevernog ulaza. Navedenim projektima grad Našice postaje jedno veliko gradilište. Kroz godinu se radilo i na energetskim obnovama dječjeg vrtića, Gradske uprave, te srednje i osnovnih škola, Opće županijske bolnice, ali i Doma zdravlja.” – rekao je gradonačelnik koji je istaknuo da se Grad brine i za kulturna, povijesna i prirodna dobra, a tako je u tijeku i veliki projekt obnove prirodne baštine pod nazivom Parkovni biseri Slavonije, ukupne vrijednosti radova od 14,3 milijuna kuna.

U pripremi je, istakao je gradonačelnik, najveći projekt za ovo razdoblje u razvoju Našica, obnova kulturne baštine u vrijednosti većoj od 95 milijuna kuna. „O ovome najbolje govori i prošlogodišnji proračun veći nego ikada u povijesti, a uvjeren sam da ćemo ga ove godine još povećati.” – zaključio je gradonačelnik Josip Miletić napomenuvši da grad puno ulaže i u najmlađe, studente, ali i umirovljenike. Na kraju, gradonačelnik je svima okupljenima čestitao Dan grada Našica.

Okupljenima su se obratiti i počasni gosti izaslanik predsjednika Hrvatske vlade i župan Osječko – baranjske županije Ivan Anušić koji je pozdravio sve nazočne i između ostalog istaknuo.

„Čestitam svima žiteljima grada Našica njihov dan i želim danas iskazati svoje zadovoljstvo radom grada Našica. U Našicama je uvijek situacija bila pod kontrolom bez velikih turbulencija. Gradonačelnik sa svojim suradnicima i Gradskim vijećem radi najbolji posao za Grad Našice, koji ja mogu posvjedočiti kroz mnogobrojne projekte koje Osječko – baranjska županija razvija sa Gradom Našicama. 35 milijuna kuna u ove dvije godine, i do kraja ove godine, bit će investirano od Županije u Našice kako kroz obnove Doma zdravlja, našičke bolnice, osnove i srednje škole, infrastrukturu te rekonstrukciju atletske staze upravo u ovoj srednjoj školi, ali i direktno kroz financiranje raznih aktivnosti.” – rekao je župan Osječko – baranjske županije Ivan Anušić.

Okupljenima se obratio i izaslanik predsjednika sabora Republike Hrvatske saborski zastupnik Domagoj Mikulić.

„Jedan od najljepših malih kontinentalnih gradova slavi 790. godina postojanja. Zaista velika brojka iza koje se krije i zanimljiva povijest na koju možemo i moramo biti ponosni, ali nekako svi zajedno moramo raditi sada za budućnost i perspektivu mladih ljudi koji ovdje sjede. U ovom gradu je vidljiv neprestani napredak jer se radi organizirano, sustavno i s jasnom vizijom.” – rekao je saborski zastupnik Domagoj Mikulić te čestitao gradonačelniku na radu i ostvarenim projektima.

Na kraju sjednice podijeljene su zahvalnice i priznanja pojedincima i grupama za izniman rad i izuzetne rezultate. Tako je zahvalnica Grada Našica dodjeljena Malim humanitarcima Osnovne škole kralja Tomislava Našice, Stanislavu Dudeku iz Martina, Davoru Ergoviću iz Našica, Ivici Ganzbergeru iz Vukojevaca, Mariju Glavatiju iz Markovca Našičkog, Danku Horvatu iz Našica, Darku Koprivčiću iz Vukojevaca, Zdenku Kriška iz Markovca Našičkog, Draženu Makaju iz Martina, Petru Patajcu iz Našica, Igoru Tonkoviću iz Našica, Draganu Zlosi iz Našica i Ivici Zvonariću iz Londžice.

Nagrada Grada Našica dodijeljena je Snježani Marod iz Velimirovca, Jelki Mifka iz Našica, Športskoj udruzi tjelesnih invalida Našice, Hrvatskom kulturnom društvu „Lisinski“ Našice, Nogometnom klubu „Našk“ Našice, Robertu Kriblu iz Našica, Slavku Krištofu iz Jelisavca, Milanu Sekuliću iz Markovca Našičkog i Mariju Teskeri iz Našica. A Nagradu Grada Našica za životno djelo dobili su Božidar Lolić, dr.med. spec. opće kirurgije iz Našica (posthumno), Josip Gull iz Našica, Milan Knežević iz Velimirovca, Josip Kranic iz Gradca Našičkog i Ivica Silađija iz Vukojevaca.

U ime nagrađenih, ali i u ime HKD Lisinski okupljenima se obratio i na nagradama zahvalio Hrvoje Šleder, predsjednik HKD Lisinski. Uz mješoviti pjevački zbor HKD Lisinski nastupila je i nagrađivana učenica Lane Prišć na bisernici u pratnji korepetitora i mentora prof. Deana Koprija. A nakon sjednice gosti su mogli probati gastronomske delicije koje su napravili učenici ugostiteljske škole Srednje škole Isidora Kršnjavog.

VEZANI TEKSTOVI
13/06/2019

VEZANI TEKSTOVI
12/06/2019

Grad Našice nagradio učenike koji su postigli zapažene rezultate

Jučer je u višenamjenskoj dvorani Srednje škole Isidora Kršnjavog, povodom Dana grada, održan svečani prijem učenika i mentora koji su ostvarili zapažene rezultate u školskoj godini te predstavljali grad na županijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima. Njih više od 300 iz osnovne škole kralja Tomislava i Dore Pejačević, Osnovne glazbene škole „Kontesa Dora” te srednje škole Isidora Kršnjavog, dobilo je prigodne poklone uz osobnu čestitku gradonačelnika Josipa Miletića te predsjednika Gradskog vijeća Krešimira Kašube.

“Prekrasno je biti u srednjoj školi sa našim najmlađima koji su postigli fantastične uspjehe u ovoj godini, predstavnicima na državnim natjecanjima te županijskim, koji su predstavljali naš grad iz osnovnih škola sa područja grada i iz srednje škole Isidora Kršnjavog. Čestitke svim njihovim učiteljima, mentorima i njihovim roditeljima koji su se brinuli za njih. Evo želim im puno uspjeha, a prije svega još jedan put čestitam na svemu što su realizirali u ovoj godini. Pred njima je sada ljeto, kad se trebaju odmoriti i na jesen krenuti u nove pobjede.” – rekao je gradonačelnik Josip Miletić.

“Mi kao grad smo poticali i osigurali brojne materijalne stvari za školu, jedan je sa našim županom besplatna prehrana u svim osnovnim školama, osigurali smo prošle godine besplatne udžbenike za školarce a ove godine ćemo osigurati besplatne radne bilježnice.” – izjavio je gradonačelnik te čestitao svim ravnateljima na energetskim obnovama, koje su završene i u tijeku.

Gradonačelnik je ponosan na sve uspjehe zaključio, oni su naša dika i naš ponos.

VEZANI TEKSTOVI
11/06/2019

VEZANI TEKSTOVI
11/06/2019

Održana 16. sjednica Gradskog vijeća Grada Našica

U petak, 7. lipnja 2019. godine, s početkom u 17,00 sati održana je 16. sjednica Gradskog vijeća Grada Našica. Na aktualnom satu pitanja gradonačelniku Grada Našica, Josipu Miletiću, mag.math. (HDZ), postavio je vijećnik g. Bruno Wolf (HNS).

Sjednici je bilo nazočno 15 od 17 vijećnika te je konstatirano da je postojao kvorum za pravovaljano odlučivanje i donošenje akata na Sjednici. U nastavku Sjednice većinom glasova vijećnika usvojen je dnevni red sa 18. točaka.

Na početku sjednice vijećnici Gradskog vijeća, bez primjedbi, usvojen je Zapisnik sa 15. sjednice Gradskog vijeća Grada Našica. Jedna od bitnijih točaka ove sjednice je bio Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Našica za 2018. godinu, koji je usvojen većinom glasova svih vijećnika Gradskog vijeća.

Jednoglasno su usvojene i donešene sljedeće točke:

Izvješće o izvršenju Programa korištenja sredstava ostvarenih od prodaje, zakupa i dugogodišnjeg zakupa poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske u 2018. godini, Izvješće o izvršenju Programa korištenja sredstava ostvarenih od naknade za promjenu namjene poljoprivrednom zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske u 2018. godini, Izvješće o izvršenju Programa javnih potreba u socijalnoj skrbi Grada Našica u 2018. godini, Izvješće o izvršenju Programa javnih potreba u kulturi Grada Našica u 2018. godini, Izvješće o izvršenju Programa javnih potreba u tehničkoj kulturi Grada Našica u 2018. godini, Odluka o donošenju Programa raspolaganja poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Našica, Rješenje o osnivanju i imenovanju Povjerenstva za prodaju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države, Rješenje o imenovanju Povjerenstva za uvođenje u posjed poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države, Rješenje o imenovanju Povjerenstva za zakup na poljoprivrednom zemljištu u vlasništvu države, Odluka o dodjeli javnih priznanja Grada Našica – Zahvalnica Grada Našica, Odluka o dodjeli javnih priznanja Grada Našica – Nagrada Grada Našica, Odluka o dodjeli javnih priznanja Grada Našica – Nagrada Grada Našica za životno djelo.

Većinom glasova su usvojene i donešene sljedeće točke:

Izvješće o izvršenju Programa javnih potreba u športu Grada Našica u 2018. godini, Odluka o pristupanju izradi Programa zaštite divljači na području Grada Našica, Izvješće o izvršenju Programa održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture u 2018. godini.

VEZANI TEKSTOVI
09/06/2019

Tradicionalno, povodom Dana grada Našica održan je Dan otvorenih vrata Zajednice tehničke kulture Grada Našica. Zaljubljenici u robotiku, lemljenje, programiranje i druge aktivnosti koju zajednica provodi okupili su se u centru grada. Tako su svoje znanje, figure napravljene u 3D printeru, robote ali i letjelice predstavili članovi Radio kluba Našice, Aero – kluba Delta – krila, Foto – kluba i Centra tehničke kulture.

“Ovom prigodom želimo prikazati nešto od dosadašnjeg rada a konkretno, organiziramo i radionice, gdje se posjetitelji mogu iskušati u raznim aktivnostima, izraditi nešto. Tako imamo modelarsku radionicu na kojoj smo danas izradili magnete sa slikom sv. Antuna i grba grada Našica, u 3D printeru izradili smo nogometne lopte te figurice iz popularnog filmskog serijala Zvjezdani ratovi. Održala se i elektrotehnička radionica gdje se lemi, primjera broš koji svijetli, te radionica robotike gdje je održan i robotski nogomet. Svake godine se trudimo u radionice dodati nešto novo kako bi bilo što zanimljivije.” – rekao je Mirko Košturjak tajnik Zajednice tehničke kulture te najavio radionice u sklopu Ljetne škole tehničkih aktivnosti čiji će se termini znati uskoro.

Ovogodišnje predstavljanje zajednice tehničke kulture građanima podržali su i članovi Zajednica tehničke kulture Osječko – baranjske županije, te po prvi puta Zajednica tehničke kulture Grada Osijeka, ali i Aeroklub Osijek najavljujući današnju zmajadu koja se održava u Osijeku.

“Ovdje prezentiramo maketu aviona i primjer drona, te radionice koje se održavaju u Osijeku. Cilj nam je privući što veći broj djece, a bliže Našicama svakako je vrlo popularna i ljetna radionica u Orahovici.” – rekao je Renato Rašić, predavač u Zajednici tehničke kulture Grada Osijeka.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print