01/07/2020

Jučer je održana redovna i izborna Skupština Udruge učenika, mladih i učenika s teškoćama “Prijateljstvo” – Feričanci u prostoriji Udruge. Članovi Udruge su birali osobe koje će voditi Udrugu u iduće 4 godine. Za predsjednika Udruge je izabran Alen Dado, a za dopredsjednicu Sanela Perković. Na Skupštini je nazočnima prikazana prezentacija o ostvarenim aktivnostima u periodu od 2016. – 2020. godine, a posebno je naglašena Volonterska nagrada 2017. godine koju je Udruga dobila od Volonterskog centra Osijek, kao i Zahvalnica Općine Feričanci 2019. godine za promicanje volontiranja u lokalnoj zajednici.

U ime Općine Feričanci, nazočnima se obratio predsjednik Općinskog vijeća, gospodin Marin Benić. Također, nazočne su pozdravili i predstavnici Udruga s kojima Udruga “Prijateljstvo” surađuje. Predsjednik Udruge, Alen Dado se zahvalio na ukazanom povjerenju te je rekao da će i u ovom novom mandatu se truditi, kao i dosad, da Udruga napreduje i ostvaruje predviđene aktivnosti. Na kraju Skupštine, podijeljene su i zahvalnice fizičkim i pravnim osobama koje pomažu radu Udruge.

22/06/2020

U organizaciji Turističke zajednice Osječko – baranjske županije i Osječko – baranjske županije traju Dani otvorenih podruma Osječko – baranjske županije i to u četiri vinogorja i po principu „4 vinogorja, 4 vikenda vinskog hedonizma“. Nakon baranjskih podruma oduševljeni vinski hedonizam nastavio se u Feričanačkom vinogorju, gdje su posjetitelje u iznimnom ambijentu, u starom podrumu dočekali vrhunski pjenušci, crvena i bijela vina, kraljica feričanačkih vinarija i vinogorja – frankovka te bogata gastro ponuda.

Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice Osječko – baranjske županije rekla je kako su organizirali Dane otvorenih podruma, odnosno Vinski mjesec Osječko-baranjske županije zbog odgađanja velikog broja događanja te su se oslonili na ono što imamo najbolje u županiji, a to su vinari, vinarije i raznolikost dviju regija u okviru županije, Slavonije i Podunavlja. Naglasila je kako su vinarije nezaobilazni dio naše turističke ponude te se osvrnula i na vinariju Feravino.

“Ovdje u Feričancima se osjeti profesionalnost i godine ulaganja u vino koje smo danas kušali, vide se i razlike u kompleksnosti samog proizvoda od godine do godine, a sav ovaj doživljaj se odvija u prekrasnom ambijentu starog podruma.” – rekla je Jurić.

Za one željne vinskog znanja, održala se i Mala škola vina u sklopu dvije radionice „Upoznajmo Frankovku“ i „Osnove organoleptičke degustacije“ koju su vodili mladi enolozi Martin Kovačević i Lucija Kužir. Enolozi su posjetiteljima predstavili podrijetlo frankovke, njezinu rasprostranjenost, karakteristike same sorte te kako pravilno kušati vino.

Jenette Marija Šimić, voditeljica marketinga i odnosa s javnošću rekla je kako su izrazito zadovoljni posjetom, u starom podrumu našli su se gosti iz cijele Slavonije i Baranje, ali i iz ostalih dijelova Hrvatske. Također je iskazala i oduševljenje velikim odazivom na radionice.

“Velik je bio interes na radionicama i to mi je izrazito drago. Ovo je bila šansa da ljudi iz ovog kraja nauče nešto više o sorti frankovke koja daje vrhunska vina i u kategorijama mirnih vina, kategorijama pjenušavih vina, a i u kategorijama predikatnih odnosno ledenih vina koje također proizvodimo ovdje kod nas u podrumu Feravina.” – rekla je Šimić te naglasila kako su i pjenušci Feravina jako dobro prihvaćeni kod konzumenata. Osvrnula se i na posao i na daljnju promidžbu.

“Nakon ove manifestacije nastavljamo dalje s festivalima i vinskim ocjenjivanjima. Već smo prijavili desetak vina na svjetska vinska ocjenjivanja, a sve je prolongirano za kraj godine, za deseti i jedanaesti mjesec i tada očekujemo medalje. U ova teža vremena razvijamo i novu strategiju, ali to za sada neka ostane tajna.” – rekla je Šimić. Za sve posjetitelje bila je organizirana i vođena šetnja kroz šume i vinograde u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva Sokol Feričanci.

16/06/2020

Dani otvorenih podruma Osječko – baranjske županije započeli su trodnevnim programom u Baranjskom vinogorju. Osunčane vinske ceste i prekrasni pejzaži očaravali su brojne prolaznike koji su uživali u izvrsnim vinima baranjskih vinara i bogatom programu manifestacije.

Vinski hedonizam nastavlja se već 20. lipnja u Feričanačkom vinogorju, specifičnom vingradarskom kraju gdje je većina značajnije proizvodnje vezana uz vinariju Feravino. Ona svoje korijene vuče s početka 19. stoljeća kada je izgrađen stari podrum koji je i danas u funkciji i ubraja se u najveće turističke atrakcije tog kraja. Vinarija Feravino otvoriti će u subotu, 20. lipnja, vrata starog podruma u kojem posjetitelje očekuje doživljaj vinskog hedonizma u vrhunskim pjenušcima, crvenim i bijelim vinima, i kraljici feričanačkih vinarija i vinogorja – frankovki, sorti grožđa koja je na pitomim obroncima Krndije pronašla svoj dom. Za one željne vinskog znanja Feravino priprema i Malu školu vina pod temama „Upoznajmo Frankovku“ i „Osnove organoleptičke degustacije“. Osim u vinima, posjetitelji Dana otvorenih podruma moći će uživati i u šetnji kroz šume i vinograde, kroz koje će ih provesti Hrvatsko planinarsko društvo Sokol Feričanci.

PROGRAM: VINOGORJE FERIČANCI/ 20.06.

SUBOTA, 20.06.

10.00 h – 19.00 h

Dani otvorenih podruma

Vinarija Feravino (Feričeva 16, Feričanci)

10.00 h

Vođena šetnja kroz šume i vinograde / HPD Sokol Feričanci

Prijave na mail: ferplus7@gmail.com

Polazak od starog podruma vinarije Feravino (Feričeva 16, Feričanci)

11.00 h / 16.30 h

Mala škola vina – vinogorje Feričanci

Vinarija Feravino (Feričeva 16, Feričanci)

11.00 h – „Upoznajmo Frankovku“ – kušanje i priča naših Frankovki iz svih linija

16.30 h – „Osnove organoleptičke degustacije“ – sommelierska tema, razrada pravilne degustacije

Broj osoba za sudjelovanje je ograničen uz obveznu prijavu na e-mail: jenette.simic@osilovac.hr

Već idući vikend, 27. i 28. lipnja, rezerviran je za vinogorje Erdut i obilježavanje Međunarodnog dana Dunava, dok 3. i 4. srpnja kušamo što nudi vinogorje Đakovo, u vrijeme obilježavanja Đakovačkih vezova. Vinski mjesec završava 11. srpnja s Večeri vina i umjetnosti u Osijeku, jednom od popularnijih događaja u Osijeku.

  • Baranja: 12. – 14.06.
  • Feričanci: 20. 06.
  • Erdut: 27. – 28.06.
  • Đakovo: 03. – 04.07.
  • Osijek, Večer vina i umjetnosti: 11.07.

Za više informacija posjetite Facebook događaj – Dani otvorenih podruma – Baranja / Feričanci / Erdut / Đakovo i Facebook stranicu Turističke zajednice Osječko – baranjske županije – Visit Slavonija Baranja

08/06/2020

Udruga Prijateljstvo Feričanci od lipnja je krenula sa svojim redovnim aktivnostima na radost svojih članova, djece, učenika i učenika s teškoćama. Krenule su omiljene rođendaonice, a uskoro kreću i omiljeni odlasci na bazen u Orahovicu, ali i u kino. Kreću i igraonice te radionice za predškolski uzrast, osnovnoškolce, srednjoškolce i mlade. Iz Udruge poručuju kako se sve aktivnosti provode u skladu s epidemiološkim uputama za rad s djecom i učenicima te će dezinfekcija prostora biti svakodnevna. Udruga je radila i u periodu dok se nisu održavale aktivnosti u prostoriji Udruge. Članovi su pomagali, a pomažu i dalje starijim mještanima u nabavi hrane i lijekova.

29/05/2020

Ovih dana završio je veći dio projekta „Zaželi i učini dobro djelo!” u Općini Feričanci, jednoj od prvih jedinica lokalne samouprave na području Našica koja je dobila sredstva za ovakav projekt u trajanju od 30 mjeseci od siječnja 2018. do srpnja 2020. godine. Projekt vrijedan 2.364.311,69 kuna, sufinanciran je u 100% iznosu od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Općina Feričanci izrazito je zadovoljna provedenim projektom kojim je bilo zaposleno sveukupno 17 ljudi, administrator, voditeljica projekta te 15 žena koje su se brinule za 60 krajnjih korisnika.

“Ja kao općinski načelnik, ali i kompletna naša općinska uprava izrazito smo zadovoljni ovim projektom. Smatramo da je ovo jedan hvalevrijedan projekt te se nadam da će se ovakve vrste projekata i daje podržavati od strane Republike Hrvatske, a i od strane Europske unije.” – rekao je načelnik Općine Feričanci Marko Knežević.

 

Projektom je omogućeno zapošljavanje teže zapošljivih žena na tržištu rada i žena s nižom razinom obrazovanja. Zaposlenice su ovim projektom imale osiguranu minimalnu plaću, u zimskim mjesecima dijelom naknadu putnih troškova, nabavljeni su bicikli koje su sve žene dobile na korištenje, a osiguralo se i dodatno besplatno obrazovanje za gerontodomaćice, njegovateljice te pohađanje tečajeva stranih jezika i vozačkog ispita kako bi po završetku projekta bile konkurentnije na tržištu rada.

Projektom je 60 krajnjih korisnika Općine Feričanci dobilo pomoć u kući, pakete u mjesečnom iznosu od 200 kuna, te im se uvelike povećala razina kvalitete života. Žene su svojim radom i aktivnostima poboljšale kvalitetu života socijalno ugroženim osobama, osobama u starijoj životnoj dobi, kroničnim bolesnicima i onim osobama koje se ne mogu samostalno brinuti o sebi. “Velika vrijednost ovog projekta je što su zaposlene teško zapošljive žene i to što su se brinule za starija samačka domaćinstva gdje se najčešće nalaze teže pokretne i bolesne osobe starije životne dobi kojima je svaka vrsta pomoći bila hvalevrijedna.” – rekao je načelnik Općine Feričanci.

Zaposlenice su kroz projekt pomagale u dostavi namirnica, pripremi obroka u kućanstvima, održavale su čistoću domova te pomagale u socijalnoj integraciji kroz razgovore i druženja s krajnjim korisnicima. Željka Venciger jedna je od 15 žena koje su obilazile krajnje korisnike .”Obilazila sam četiri jako dobre bake s kojima sam se sprijateljila i dobro slagala. Pravila sam doručak, išla u trgovinu, pekla kolače, čistila po kući i razgovarala s njima što im je puno značilo.” – rekla je Željka Venciger i nadodala kako se i sad nakon završetka projekta čuje s bakama. Istaknula je kako je zadovoljna iskustvom u ovom projektu kojim je bila društveno aktivna, a prošla je i tečaj njemačkog jezika koji će joj pomoći dalje u životu.

Općina Feričanci i dalje će se nastaviti brinuti za svoje sumještane, prijavili su se na natječaj za novi projekt te se nadaju kako će on uskoro zaživjeti i da će ubrzo biti dodijeljena sredstva kako bi mogli nastaviti s radom. Novim projektom nastavila bi se briga za starija domaćinstva te bi se zaposlili teško zapošljivi mještani Općine Feričanci. Administrator projekta, Domagoj Marinić rekao je kako su dvije osobe napustile projekt tijekom njegovog trajanja. Jedna osoba je otišla u zasluženu mirovinu, a druga osoba je,  nažalost, preminula. “Svakodnevno imamo upite krajnjih korisnika i osoba koje bi radile. Prijavili smo novi projekt i nadamo se kako će on uskoro zaživjeti.” – rekao je Domagoj Marinić.

12/04/2020

Uoči blagdana Uskrsa, na Veliku subotu, volonteri Udruge “Prijateljstvo” posjetili starije mještane u Feričancima i podijelili im prigodnu donaciju hrane. Donaciju je osigurala Udruga “Prijateljstvo” iz vlastitih sredstava.

U kratkom razgovoru mještani su izrazili zahvalnost što su došli i donijeli im donacije koji će im pomoći u dostojnom obilježavanju Uskrsa. Volonterima je bilo drago što su razveselili mještane koji imaju slabije financijske mogućnosti i što su im uljepšali blagdan Uskrsa u ovoj teškoj situaciji. #ostanidoma

17/03/2020

Udruga učenika, mladih i učenika s teškoćama “Prijateljstvo” – Feričanci se povodom epidemije koronavirusa stavlja na raspolaganje mještanima Općine Feričanci, a naročito starijim mještanima i nudi pomoć u nabavci svakodnevnih namirnica i lijekova za starije i nemoćne osobe.

Ovu akciju provode u suradnji s Gradskim društvom crvenog križa Našice. Ukoliko imate saznanja da nekome treba pomoć, slobodno se obratite na broj 091/735 – 1175, na njihovoj facebook stranici (https://www.facebook.com/Udruga-Prijateljstvo-Feri%C4%8Danci-874837672648970/) ili na instagram stranici Udruge. (https://www.instagram.com/udrugaprijateljstvo_fericanci/) i njihovi će volonteri doći pomoći mještanima Općine Feričanci.

12/03/2020

Projekt “Sakupljajmo zajedno” u kojem Udruga prikuplja stari papir i karton od 2017. godine, a poduzeće DS Smith Unijapapir Croatia d.o.o – Osijek redovito odvozi velike količine starog papir i kartona, bilježi odlične rezultate. Naime nakon rekapitulacije, u 2019. godini, prikupljena je rekordna količina od 13 080 kg starog papira i kartona!

Zaista je odlična brojka od 13 tona prikupljenog starog papira i kartona koji su reciklirani na adekvatan način i nisu završili u prirodi. Projekt sufinancira i Osječko – baranjska županija. Nakon višegodišnjeg prikupljanja, projekt ulazi u svoju završnu fazu.

08/03/2020

U veljači je u Rođendaonici Udruge „Prijateljstvo” – Feričanci bila poprilična gužva. Prostor je konstantno bio ispunjen smijehom, glazbom, igrom i veseljem mališana koji su slavili svoje rođendane. U veljači su Darijan Zvekan, Dino Doljanin, Lucija Marić, Noa Nekić, Dora Vida, Lea i Barbara Vilus, Leon Kolar i Nika Jurčević ugostili i počastili svoje prijatelje u Rođendaonici, gdje im je prostor bio unaprijed pripremljen. Rođendani su se slavili i vikendom i radnim danima, a interes za Rođendaonicu i dalje je u porastu.

I vi možete rezervirati termin za proslavu rođendana svoga djeteta, ali vrlo je važno proslavu najaviti nekoliko mjeseci unaprijed, jer termini se svakodnevno popunjavaju. Rođendane mogu proslaviti mališani iz Feričanaca, ali i šire okolice te okolnih gradova i općina. Prednost, naravno, imaju djeca domaćina, odnosno članovi Udruge i djeca Općine Feričanci. Članovi udruge potrudili su se da i roditeljima slavljenika i gostiju bude ugodno, stoga je u tijeku sređivanje prostora za njih. Rođendaonica je unatoč velikom interesu i dalje potpuno besplatna.