09/12/2019

U subotu, 7. prosinca 2019. godine, općinski načelnik Općine Feričanci, Marko Knežević, prof., potpisao je Ugovore o dodjeli stipendija sa stipendistima na organiziranom svečanom prijemu u prostorijama Općine Feričanci. Iznos stipendije je 600, 00 kuna mjesečno, a Odlukom općinskog načelnika stipendiju su dobila 24 studenta. U odnosu na prethodnu godinu, to je povećanje za 5 stpendija. Općinski načelnik iskazao je zadovoljstvo što će i ove godine Općina pomoći studentima u podmirenju troškova studiranja, kao što su troškovi prijevoza, stanovanja i slično.

VEZANI TEKSTOVI
08/12/2019

Povodom blagdana sv. Nikole, održano je darivanje djece sa područja Općine Feričanci. Prvo je održano darivanje u dvorani Osnovne škole Vladimira Nazora u Feričancima pod pokroviteljstvom Općine Feričanci, a nakon toga su Udruga učenika, mladih i učenika s teškoćama “Prijateljstvo” – Feričanci i HKD “Manuel”.

Feričanci su održali darivanje u domu DVD-a Feričanci za članove ove dvije Udruge. Načelnik Općine Feričanci, Marko Knežević, predsjednik HKD “Manuel” Feričanci, Denis Jurišić i predsjednik Udruge “Prijateljstvo”, Alen Dado su izrazili zadovoljstvo što se i ove godine održala tradicija darivanje djece povodom sv.Nikole i što je odaziv na darivanje bio odličan. Veliko hvala i volonterima Udruge “Prijateljstvo” koji su preuzeli uloge sv. Nikole i krampusa. Nakon darivanja, održano je druženje djece uz glazbu

VEZANI TEKSTOVI
03/12/2019

Općina Feričanci poziva svu djecu do 10 godina starosti, s prebivalištem na području Općine Feričanci, na podjelu poklon paketića uz prigodni program povodom blagdana sv. Nikole koji će se održati u sportskoj dvorani Osnovne škole Vladimira Nazora u Feričancima 6. prosinca 2019. godine (petak), s početkom u 18:00h.

VEZANI TEKSTOVI
29/11/2019

Da su Francuzi veliki hedonisti potvrđuje i njihov životni stil, ali i prehrana koja sadrži veću količinu zasićenih masnih kiselina. Unatoč tome, u toj je zemlji zabilježena mala stopa smrtnosti i oboljenja od kardiovaskularnih bolesti i bolesti debelog crijeva. Glavni je razlog vino, a Francuzi su poznati po tome što ga rado piju uz omiljeno jelo. To su potvrdila i suvremena istraživanja pa znanstvenici tvrde da osobito crno vino (naravno – samo ako se pije u umjerenim količinama) može smanjiti rizik bolesti i do 30 posto.

Prije nekoliko godina Farmaceutski fakultet u Bordeauxu utvrdio je da procijanidin, sastojak kojeg sadrže samo crna vina, sprječava arteriosklerozu i umanjuje mogućnost za infarkt. Dokazano, najviše procijanidina sadrži frankovka, sorta koja najbolje rezultate daje u Feričancima. U središtu ovog malog slavonskog mjesta podrumi su Feravina, a njegove se vrhunske Frankovke osim u Europi, piju i u dalekom Meksiku, pa čak i na Karibima. Zbog iznimne kvalitete ovog vina Feravino je dobilo status „Kuće Frankovke“.

„U podrumu iznimno zahtjevna sorta, frankovka traži kreativnost i veliku posvećenost, pa je izazov za svakog ambicioznog enologa. Vrhunskim Frankovkama – iz linije Miraz, kao i onima iz linije Dika te prvom Ledenom berbom sorte frankovka u Hrvatskoj, ali i najnovijim adutom naše vinarije, pjenušcem Francesca – Feravino želi pokazati sve mogućnosti sorte koju naši susjedi iznimno cijene, dok je u Hrvatskoj, nažalost, nepravedno zapostavljena.“ – stiče Martin Kovačević, glavni enolog Feravina.

Stari podrum Feravina iz 1804. i vinogradi na padinama Krndije u okruženju šume posljednjih godina privlače sve više gostiju, a Feričanci će uskoro dobiti i prvi wellness centar s ritualima i tretmanima baziranim na vinu. Naime, prema ambicioznom projektu kurija Mihalović u neposrednoj blizini vinarije uskoro će postati atraktivan heritage hotel s wellness centrom i bazenom. Investicija je vrijedna oko 6 milijuna eura, a prvi gosti mogli bi doći već sljedeće godine.

VEZANI TEKSTOVI
19/11/2019

U ponedjeljak, 18.11. je u organizaciji Udruge učenika, mladih i učenika s teškoćama “Prijateljstvo” – Feričanci, održano paljenje svijeća u čast grada heroja, Vukovara.

Paljenju svijeća su nazočili i župnik Župe Duha Svetoga, Anto Ivić, koji je izmolio molitvu za sve poginule i nestale u Domovinskom ratu i Vukovaru, načelnik Općine Feričanci, Marko Knežević, donačelnik Općine Feričanci, Ivan Kapraljević, predsjednik Općinskog Vijeća, Marin Benić, predsjednik Udruge “Prijateljstvo”, Alen Dado, puno djece, učenika i mještana. Tradicija paljenja svijeća u čast Vukovara je nastavljena. Udruga zahvaljuje članu Jurici Puhaniću na odličnim fotografijama centra Feričanaca iz zraka. Feričanci ne zaboravljaju Vukovar!”

VEZANI TEKSTOVI
16/11/2019

Jučer, 14.11. održano je uručenje 1. novog računala za djecu i učenike u Udruzi “Prijateljstvo”- Feričanci za čiju je nabavu zaslužna suradnja Udruge učenika, mladih i učenika s teškoćama “Prijateljstvo” – Feričanci, Biciklističkog kluba Našice i Savjeta mladih općine Feričanci.

Naime, donacijama od 4. Feričanačke biciklijade koje je organizirala Udruga “Prijateljstvo” u suradnji sa Biciklističkim klubom Našice i turnira u odbojci na pijesku i boćanju kojeg je organizirala Udruga “Prijateljstvo” i Savjet mladih općine Feričanci prikupljena su financijska sredstva za kupnju novog računala za rad djece i učenika.

Ovo je nastavak projekta “Informatika za sve” u kojem je cilj nabava 10 novih računala. Predsjednik Udruge učenika, mladih i učenika s teškoćama “Prijateljstvo” – Feričanci, Alen Dado, predsjednik Biciklističkog kluba Našice, Ivan Adžić i predsjednik Savjeta mladih općine Feričanci, Petar Gregurić izrazili su zadovoljstvo što se suradnjom došlo do cilja i kupnje novog računala. Iste aktivnosti su dogovorene i za iduću godinu u kojoj se nadaju još boljem odazivu sudionika biciklijade i turnira. Dodjeli računala su prisustvovali i članovi Biciklističkog kluba Našice, Mario i Matej Firšt, te volonteri Udruge “Prijateljstvo” Samir Panić i Antonio Benović.

VEZANI TEKSTOVI
10/11/2019

Uz zvuke slavonske tamburice, mirise jeseni i mlada vina, ovogodišnje berbe, obilježeno je Martinje u Feričancima. Vrata Starog podruma Feravino za sve posjetitelje bila su otvorena od 11 do 17 sati, a u dobroj kapljici i pričama iz podruma uživali su i mladi i stari. Među mlađim je ovo tradicijama Feravina, dok je proslava Vincekova već nadaleko prepoznatljiva manifestacija feričanačkog kraja i ove proslavljene vinarije.

Prošlogodišnje Martinje obilježilo je uz dobru kapljicu i dolazak dvoje mladih stručnjaka koji su u Slavoniju, za razliku od mnogih koji odlaze, na istok Hrvatske doselili iz Zagreba i Dalmacije. “I ove smo godine odlučili okupiti svoje partnere, prijatelje i sve drage mještane Feričanaca i okolice, gdje želimo prezentirati mlada vina graševinu i frankovku. Vino je iz berbe 2019. pa su fermentacije završile tek nedavno, a cilj je ovim pokazati kakva će godina ispred nas biti.” – rekao je Ivan Maričić, predsjednik Osilovca, tvrtke u čijem je sastavu Feravino, a dodao je da je izrazito zadovoljan berbom te da kontinuirano ulažu u svoja vina.

Posljednjih pet godina Feravino je došlo do toga da više od 20% proizvodnje izvoze na inozemna tržišta. Većina se izvozi u zemlje Europske unije, a odnedavno su prisutna i na najvećim svjetskim tržištima, pa se mogu pohvaliti izvozom i u neke egzotičnije zemlje poput SAD-a, Meksika, Japana, Singapura, pa čak i Kariba”. “Ovo je jedan dio projekta kojim nastojimo u Feričancima pojačati turističku ponudu i prezentirati našu vinariju i vlastite proizvode.” – zaključio je Maričić.

Kroz Stari podrum zainteresirane je uz osmijeh provodila Jenette – Marija Šimić govoreći o okusima mladih vina koje nepce ne ostavljaju ravnodušnim. “Dio feričanačkog Martinja održat će se i u Zagrebu, na samo Martinje, a ovdje smo organizirali ležerno druženje uz mlada vina. Martinje slavimo već nekoliko godina u Starom podrumu Feravina, bez obzira što se ovaj blagdan, zapravo, češće slavi u Sjevernoj Hrvatskoj.” – rekla je Šimić. Gosti su mogli kupiti butelju vina i na taj način dobiti nagradu.

VEZANI TEKSTOVI
08/11/2019

VEZANI TEKSTOVI
04/11/2019

Djeca sa područja Općine Feričanci i ove školske godine imaju mjesto za zabavu, ali što je i bitnije, za pomoć u školskim i drugim obavezama. Udruga učenika, mladih i učenika s poteškoćama “Prijateljstvo” Feričanci i ove je godine, s istim ciljem povezivanja djece i aktivnog provođenja slobodnog vremena, prilagodila novi raspored aktivnosti potrebama djece i učenika , te rasporedima u osnovnoj i srednjoj školi.

„U našem rasporedu su zastupljena i djeca predškolskog uzrasta sa svojom igraonicom jednom tjedno, ali i učenici od 1.-8. razreda. Zaista smo napravili kvalitetan raspored i ponudili djeci, učenicima i mladima mogućnosti kakve nemaju njihovi vršnjaci u većini općina i gradova jer je naša prostorija (učionica) opremljena sa svim elementima i priborom za učenje i odmor od učenja. Također, Udruga upisuje nove polaznike koji imaju izbor aktivnosti prema željama i potrebama.” – rekao nam je Alen Dado, predsjednik udruge.

Tako ponedjeljkom i srijedom održavaju sate pomoći u učenju i instrukcija koji se dogovaraju sa učiteljima i profesorima. Utorkom održavaju igraonice za učenike osnovne škole od 19 sati, a za srednjoškolce i mlade od 20 sati, te jednom tjedno, ili u subotu ili u četvrtak, prema dogovoru u svojim prostorima okupljaju i vrtićance predškolskog uzrasta. Petak je rezerviran za odvoz starog papira, dok je večer posvećena srednjoškolcima od 20 sati. Rođendaonice se održavaju subotom i nedjeljom od 15 sati, a prije njih subotom se održavaju radionice za osnovnu školu od 14 do 15 sati. Sportske grupe sa aktivnostima krenule su početkom studenog, dok će se posjet bazenima u Orahovici i našičkom kinu organizirati prema dogovoru.

VEZANI TEKSTOVI
28/10/2019

Danas, 28. listopada 2019. godine u 18:30 sati u Općinskoj vijećnici Općine Feričanci održat će se predavanje na temu „Važnost samopregleda dojke u prevenciji karcinoma dojke”. Predavač je Samir Haj Barakat, dr. Med., specijalist opće kirurgije.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print