17/03/2020

Udruga učenika, mladih i učenika s teškoćama “Prijateljstvo” – Feričanci se povodom epidemije koronavirusa stavlja na raspolaganje mještanima Općine Feričanci, a naročito starijim mještanima i nudi pomoć u nabavci svakodnevnih namirnica i lijekova za starije i nemoćne osobe.

Ovu akciju provode u suradnji s Gradskim društvom crvenog križa Našice. Ukoliko imate saznanja da nekome treba pomoć, slobodno se obratite na broj 091/735 – 1175, na njihovoj facebook stranici (https://www.facebook.com/Udruga-Prijateljstvo-Feri%C4%8Danci-874837672648970/) ili na instagram stranici Udruge. (https://www.instagram.com/udrugaprijateljstvo_fericanci/) i njihovi će volonteri doći pomoći mještanima Općine Feričanci.

12/03/2020

Projekt “Sakupljajmo zajedno” u kojem Udruga prikuplja stari papir i karton od 2017. godine, a poduzeće DS Smith Unijapapir Croatia d.o.o – Osijek redovito odvozi velike količine starog papir i kartona, bilježi odlične rezultate. Naime nakon rekapitulacije, u 2019. godini, prikupljena je rekordna količina od 13 080 kg starog papira i kartona!

Zaista je odlična brojka od 13 tona prikupljenog starog papira i kartona koji su reciklirani na adekvatan način i nisu završili u prirodi. Projekt sufinancira i Osječko – baranjska županija. Nakon višegodišnjeg prikupljanja, projekt ulazi u svoju završnu fazu.

08/03/2020

U veljači je u Rođendaonici Udruge „Prijateljstvo” – Feričanci bila poprilična gužva. Prostor je konstantno bio ispunjen smijehom, glazbom, igrom i veseljem mališana koji su slavili svoje rođendane. U veljači su Darijan Zvekan, Dino Doljanin, Lucija Marić, Noa Nekić, Dora Vida, Lea i Barbara Vilus, Leon Kolar i Nika Jurčević ugostili i počastili svoje prijatelje u Rođendaonici, gdje im je prostor bio unaprijed pripremljen. Rođendani su se slavili i vikendom i radnim danima, a interes za Rođendaonicu i dalje je u porastu.

I vi možete rezervirati termin za proslavu rođendana svoga djeteta, ali vrlo je važno proslavu najaviti nekoliko mjeseci unaprijed, jer termini se svakodnevno popunjavaju. Rođendane mogu proslaviti mališani iz Feričanaca, ali i šire okolice te okolnih gradova i općina. Prednost, naravno, imaju djeca domaćina, odnosno članovi Udruge i djeca Općine Feričanci. Članovi udruge potrudili su se da i roditeljima slavljenika i gostiju bude ugodno, stoga je u tijeku sređivanje prostora za njih. Rođendaonica je unatoč velikom interesu i dalje potpuno besplatna.

29/02/2020

Tek što je napunjena u boce Graševina Feravina iz poznate linije Dika osvojila je prvo zlato. Ova iznimna sorta, koja je Slavoniju ucrtala na vinsku kartu svijeta, upravo u podrumima Feravina – uz frankovku – daje iznimne rezultate. To je potvrdio i stručni žiri, 26. velike internacionalne proljetne vinske nagrade Mundus Vini od čak 268 članova.

„Veseli nas još jedna nagrada za kvalitetu naših vina, posebno Graševine kojoj uz Frankovku poklanjamo iznimnu pažnju. Da su naša vina svjetskog glasa potvrđuje i porast izvoza, a trenutno se nalazimo u 20 zemalja, među kojima su i egzotične destinacije poput Kariba i Singapura. Svaka međunarodna nagrada, a osobito zlatna, vjetar je u leđa, koji nam pomaže pri otvaranju novih i vrlo zahtjevnih inozemnih tržišta“, kaže Ivan Maričić, predsjednik Uprave Osilovca, tvrtke u čijem je sastavu Feravino.

Martin Kovačević, enolog ove poznate slavonske vinarije ističe kako na padinama Krndije u vinogradima okruženim šumama, ova sorta svake godine ugodno iznenadi.

„Činjenica je da smo definitivno promijenili smjer ka profinjenoj aromatičnosti, naglasili izvornu sortnost naše Graševine kao jednog lakog, vrlo lepršavog i svježeg mladog vina s naglašenim citrusnim senzacijama. Već sada je vrlo skladnog tijela i spremna za uživanje. Drago nam je da je vinska europska stručna scena prepoznala novu Graševinu Dika 2019. – vrlo modernu i trendy. Definitivno može parirati ostalim bijelim vinima susjednih vinogradarskih regija kao i internacionalnim bijelim sortama poput malvazije, šipona, traminaca preko chardonnaya, pinota bijelog, rajnskog rizlinga…“ – zaključuje Kovačević.

Svježina, mladost, lepršavost i nježna sortna gorčina zlatne Graševine Dika, sjajno se sljubljuju s jelima od bijelog mesa ili plemenite riječne ribe, a vino je dobar odabir u svečanim trenucima te kao piće dobrodošlice“ – poručuju iz Feravina.

Foto: arhiva

25/02/2020

U nedjelju, 23.2. u organizaciji Udruge “Prijateljstvo”-Feričanci, je održan 3. izbor najbolje maske Općine Feričanci u ispunjenom domu DVD-a Feričanci. Ovaj izbor je privukao dosad najveći broj maski. Nimalo lak zadatak izbora najbolje maske su imale članice žirija, tete u vrtićima, Valentina Stanković Dervić, Ivana Domjanović i Silva Jančula.

Nagrade su osvojile: 1. mjesto – Doris Jutriša, 2. mjesto – Tara Belobradić, dok je 3. mjesto osvojila Helena Ivanović. Ovaj izbor je imao dosad najveći broj tombola, a glavnu nagradu tombole, mobitelj Huawei Y6, osvojila je Ana Boljkovac.

Udruga posebno zahvaljuje na podršci u organizaciji: Općini Feričanci, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu – Feričanci, Autoservisu “Felga” – Našice, Studiu Art,obrt za uljepšavanje i frizerske usluge – Našice, Brzo i dobro – Našice, VACOM – Našice, Fitness klub NAC – Našice, Caffe bar “Sfera” – Feričanci, Caffe bar “Aloha” – Feričanci i volonterima Udruge. Najboljim maskama i dobitnicima tombola nagrade je uručio predsjednik Udruge, Alen Dado.

08/02/2020

Rođendaonica Udruge „Prijateljstvo” – Feričanci i ove godine odlično napreduje. Do sada je ondje proslavljeno već pet rođendana, a, ako već niste, i vi možete rezervirati prostor za svoje dijete. Rezervirati rođendan morate nekoliko mjeseci unaprijed, jer interes je zaista velik. Općina Feričanci jedna je od rijetkih koje nude potpuno besplatno prostor za proslavu dječjih rođendana. Novi članovi u udruzi su uvijek dobrodošli, a članovi udruge raduju se i svakoj novoj rezervaciji rođendana. Prošle godine ukupno je proslavljeno čak 59 rođendana, što potvrđuje kvalitetu Rođendaonice.

05/02/2020

Udruga „Prijateljstvo” Feričanci u projektu „Sakupljajmo zajedno” već godinama prikuplja stari papir i karton. Projekt sufinancira i Osječko – baranjska županija, a velike količine redovno odvozi poduzeće DS Smith Unijapapir Croatia d.o.o – Osijek. Kontejneri se i dalje nalaze u dvorištu DVD-a Feričanci i na željezničkoj stanici, a ovaj projekt bilježi odlične rezultate. Ako vodite borbu sa nepotrebnim starim papirom i kartonom, sada znate gdje ga možete odložiti. Na taj način ne samo da ćete se riješiti nepotrebnog papira, nego ćete i povećati svijest o recikliranju papira.

Foto: arhiva

23/01/2020

U dvorani Osnovne škole Vladimira Nazora u Feričancima održano je proglašenje najboljih vina. Ovaj događaj organizirala je Udruga vinogradara, vinara i voćara Feričanci, uz “Feravino”, a ono se provodi 28. put zaredom. Na manifestaciji je sve goste pozdravio načelnik Općine Feričanci, Marko Knežević, a nakon njega isto su učinili i predsjednik Udruge vinogradara, vinara i voćara, Damir Završki, te predsjednik Komisije za ocjenjivanje vina – enolog “Feravina”, Martin Kovačević.

Predano je 32 uzorka vina, što je malo manje nego prošle godine, a pobjedu “Feričanačkog vinca” odnijela je frankovka Predraga Ćuića. U kategoriji bijelih vina prvo mjesto osvojila je graševina Zdenka Bilandžića, a u kategoriji rosea vino Dušana Poznića. Žuti muškat Vere Bajić i frankovka Duška Alebića također su osvojili zlato.

Foto: ustupljene fotografije

22/01/2020

Tradicionalna proslava blagdana svetog Vinca u organizaciji Nexe Grupe i Feravina održana je i ove godine u vinogradu Božilovac. Za razliku od prošlogodišnjeg snijega, zrake sunca ove su godine doprinijele još veselijoj i rasplesanoj fešti, koju je dodatno začinio nastup gosta iznenađenja, poznatog hrvatskog pjevača Mladena Grdovića. Velik broj suradnika i prijatelja proslavu je započeo u proizvodnom pogonu i punionici Vinarije Feravina, gdje su probali friške kapljice slavonskog tekućeg zlata, frankovku i graševinu iz 2019. godine.

– Ove godine smo iznimno zadovoljni sa mladom frankovkom koju smo već za Martinje pripremili našim kupcima, dok su mlade graševine bile spremne već u prosincu. Nastavljamo trend ranog izlaska mladih vina na tržište, a spremna su i naša rose vina. 2018. godina je bila iznimno rodna, dok je 2019. bila ispod razine očekivanog, stoga smo proizveli 100 tisuća litara vina manje, no to je doprinijelo puno kvalitetnijim vinima – rekao je Martin Kovačević, enolog vinarije Feravino, koji je uz kolegice proveo nekoliko grupa gostiju kroz novi proizvodni pogon Feravina.

A onda su svi putevi vodili do Božilovca gdje je prvu ovogodišnju rezidbu u vinogradu predvodio Ivan Ergović, predsjednik Uprave Nexe grupe te bivši predsjednik RH Stjepan Mesić.

– Jako je veliki odaziv svake godine na našu feštu, a svake godine imamo i sve bolje vino. Ulažemo u modernizaciju, nove proizvode gdje posebice ističemo naše pjenušce, proizvedene i punjene u Feričancima. Po tom smo dodatno poznati, jer sve radimo u Feričancima. Naša vina na svjetskim natjecanjima postižu iznimne rezultate, a ovdje nam je u planu rekonstrukcija 60 hektara vinograda. Napravili smo puno i u smislu infrastrukture i turizma, kurija će biti otvorena kroz tri godine, a nama je cilj da od općine Feričanci stvorimo još razvijenu općinu. Uz to želimo biti najveća mala vinarija u Hrvatskoj uz što bolje rezultate i vina – rekao Ivan Ergović poručivši da danas treba uživati u dobrim kapljicama kao i kroz cijelu godinu.

Nakon blagoslova vinograda te kićenja trsa kobasicama i kulenom kako bi godina bila što rodnija, započelo je natjecanje u rezanju vinove u kojem godinama pobjeđuju žene, a tako je bilo i ove godine. Osim u mladim vinima svi posjetitelji uživali su u mirisima i ukusima tradicionalnih delicija poput slanina i kobasice na ražnju, vola, čobanca te tamburašku glazbu. Glavni odgovorni nikad posjećenije fešte okupane vinom bile su tvrtke Nexe Grupa i Osilovac d.o.o. Feričanci – u čijem je sastavu vinarija Feravino.

– Mi smo izuzetno zadovoljni prošlom godinom, jer napravili smo pomak u svim segmentima poslovanja, posebice vinariji koja je nama vrlo važna. Berbom smo izuzetno zadovoljni, posebice kvalitetom. Svjesni smo da ako želimo napraviti neki značajan napredak uz sve do sada postignuto, moramo stvari gledati malo šire, pa smo se prvenstveno fokusirali na kvalitetu. Ovako veliki broj okupljenih ljudi na današnjoj proslavi čini nas ponosnima, dokaz je to dobre suradnje i povjerenja koje imamo sa svojim suradnicima i partnerima – rekao je Ivan Maričić,

– Sve vinogradarske godine su teške, no ovu smo uspjeli izvući, jer uz puno kiše ali i dosta sunca u rujnu sve smo uspjeli napraviti na vrijeme. Naši vinari idu velikim koracima dalje uz modernu opremu pa su postavljeni ciljevi ostvareni. Što se tiče rezidbe, ona je kod nas već počela jer površine vinograda su velike, iako smo na određenim površinama iznimno pažljivi zbog mogućeg proljetnog mraza – rekao je Matjaž Lemut i našalio se da očito ove godine neće biti ledene berbe.

Prije same proslave na Božilovcu, velik broj gostiju iz regije navratio je u nezaobilazni stari podrum u samom središtu mjesta Feričanci.

– U starom podrumu danas dočekujemo veliki broj organiziranih turističkih posjetitelja koji dolaze u obilazak i na degustaciju. Naš podrum krije različite čari i povijesne priče, a najvrijednija su ipak ovdje naša vina koja odležavaju u barik bačvama. No ipak najviše vodimo kad ovdje dođu ljudi, kad se degustira, pjeva uz tamburaše koji su neminovni za ovaj prostor – rekla je Jenette-Marija Šimić osvrnuvši se na razvoj turizma u Feričancima kroz Festival frankovke koji pridonosi promociji Feravina posebice frankovke, šampionke.

image_pdfimage_print