22/01/2021

Danas je u vinogradima vinarije Feravino, koja posluje u okviru Osilovca d.o.o. Feričanci, obilježen dan sv. Vinka. I unatoč specifičnim okolnostima i izazovima, uslijed aktualne pandemije, tradicija je održana. Uz rezidbu prvih trsova, održan je prigodan blagoslov za uspješnu novu vinogradarsku godinu. Kroz ovu višestoljetnu tradiciju pokazuje se neraskidiva povezanost čovjeka i vinograda te se blagoslov, osim na vinovu lozu, odnosi i na vrijedne vinogradare.

Unatoč izazovnim okolnostima poslovanja, Feravino je u 2020. nastavilo s aktivnostima na rekonstrukciji starih nasada, a nastavak ulaganja očekuje se i u 2021. godini. Protekle godine tako je započeta i rekonstrukcija 18 ha starih i nerentabilnih nasada, a dodatno, kroz ovu godinu, na 35 hektara završit će se konverzija vinograda te će Feravino na cjelokupnoj površini imati rentabilne nasade prilagođene suvremenoj proizvodnji. U skladu sa Strategijom razvoja i dugoročne održivosti Feravina, vizija Feravina je postati moderna boutique vinarija s najboljim crnim vinima Slavonije, zbog čega će u novim nasadima prevladavati crni sortiment vođen glavnom sortom Frankovkom.

Od važnijih aktivnosti koje smo započeli u 2020. godini dodao bih i aktivnosti na re-brandingu kompletne vinarije – s novim vizualnim identitetom krovnog brenda i proizvoda. Dio novosti bit će predstavljen već ove godine, a potpuno dovršetak cijelog procesa očekujemo kroz naredne tri godine. Cilj je na taj način ostvariti značajniji iskorak u proizvodnji premium segmenta. Preduvjete za postizanje tog cilja ostvarujemo i kroz realizaciju ulaganja. Tako je u protekle tri godine u vinariju uloženo preko 5 milijuna EUR. Samo prošle godine uložili smo 2 mil.eura, a tu se svakako ističu investicije u dva nova podruma za fermentaciju i odležavanje vina. Jedan je kapaciteta 570 000 litara inox posuda dok je drugi kapaciteta 147 000 litara velikih drvenih bačvi.“ – izjavio je predsjednik Uprave Osilovca d.o.o. Ivan Maričić.

Nastavljaju se i ulaganja u razvoj kontinentalnog turizma i Feričanaca kao destinacije. Projektima vrijednim 23 milijuna EUR koji će biti realizirani u narednom srednjoročnom razdoblju, a među kojima je planirana izgradnja vinskog hotela, rekonstrukcija vincilirske kuće na lokaciji Goveđa glava, kao i aktualni projekt izgradnje heritage hotela restauracijom kurije Mihalović u Feričancima, Feričanci će postati još poželjnija destinacija za uživanje u dobrim vinima, hrani i turističkim sadržajima.

Fotografije: Ledora Photo

08/01/2021

Udruga “Prijateljstvo” iz Feričanaca aktivno je sudjelovala i dala značajan doprinos u prikupljanju potrepština za potresom pogođena mjesta.

 

Potrepštine su se prikupljale nekoliko dana u prostoriji Udruge, a prikupljena je velika količina raznih potrepština. Također, prikupljanje su organizirali i Općina Feričanci, NK “FEŠK”, udruga DSRV “Viking”, Teniski klub te HKD “Manuel”.

 

Volonteri iz navedenih organizacija su dostavili prikupljene donacije na mjesta pogođena potresom. Udruga zahvaljuje svim volonterima, a posebno volonterima uz Udruge srednjoškolcima i mladima, koji su prikupljali donacije, sortirali, pakirali, utovarali i na kraju to i dostavili u područja gdje je bilo potrebno.

Veliko hvala i mještanima na podršci i doniranim potrepštinama.

30/12/2020

Obavještavaju se mještani Općine Feričanci da je u prostorijama Općine organizirano prikupljanje potrepština za pomoć stanovništvu potresom pogođenih područja – Sisak, Petrinja i okolna mjesta. Svoje donacije možete donijeti danas i sutra u vremenu od 8:00 do 13:00h.

Također, Udruga učenika, mladih i učenika s teškoćama „Prijateljstvo” iz Feričanaca organizira prikupljanje potrepština za Petrinju. Prikuplja se nekvarljiva hrana poput šećera, soli, ulja, tijesta, brašna, higijenske potrepštine te deke i pokrivači. Iz Udruge navode kako potrepštine možete donositi u prostorije Udruge (zgrada dječjeg vrtića u Feričancima, ulaz za vatrogasna vozila) od danas u vremenu od 15 do 16 sati te do daljnjega. Sve informacije možete dobiti na broj 091 735 1175.

07/12/2020

Kao i prijašnjih godina i ove godine sveti je Nikola stigao u Feričance. Zajedničkom organizacijom Općine Feričanci i Udruge “Prijateljstvo”, pridržavajući se epidemioloških mjera i bez zadržavanja, sveti Nikola je podijelio pakete i razveselio najmlađe na otvorenom ispred Općine Feričanci.

Nazočnima su se obratili načelnik Općine Feričanci Marko Knežević i predsjednik Udruge “Prijateljstvo” Alen Dado. Kako navode, uz veliku želju i trud uspjeli su razveseliti djecu, a to je najvažnije od svega. Paketići očekuju i nešto stariju djecu, učenike od 1. do 4. razreda, koji će svoje pakete dobiti u Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Feričancima.

Foto: ustupljene fotografije

19/11/2020

U Feričancima je obilježeno tradicionalno paljenje svijeća u centru mjesta u znak sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. Pridržavajući se epidemioloških preporuka, mladi volonteri Udruge učenika, mladih i učenika s teškoćama “Prijateljstvo” Feričanci su upalili svijeće. Svijeće za paljenje je osigurala Općina Feričanci.

Uoči paljenja svijeća, župnik župe Duha Svetoga u Feričancima Anto Ivić je izmolio molitvu, a nazočne je pozdravio i načelnik Općine Feričanci Marko Knežević te predsjednik Udruge “Prijateljstvo” Alen Dado. Na odličnim fotografijama dronom Udruga zahvaljuje gospodinu Jurici Puhaniću. Feričanci ne zaboravljaju Vukovar i Škabrnju. Neka im je vječna slava i hvala.

Foto: Jurica Puhanić

30/09/2020

U Feričancima je s aktivnim radom započela Udruga Iskrice, osnovana s ciljem razvijanja, unapređivanja i njegovanja zavičajnog i kulturnog identiteta Općine Feričanci. 19 članova Udruge okupilo se kako bi uz druženje izrađivali rukotvorine, prenosili svoje znanje izrade na mlade te ih predstavljali na sajmovima i festivalima.

Udruga je osnovana na inicijativu predsjednice Udruge Marije Gregurić koja navodi kako je u Feričancima nekada postojala slična udruga, Udruga vezilja. „Prije mnogo godina u Feričancima je postojala Udruga vezilja koju je vodila moja majka i sad sam ja odlučila ponovno okupiti mještane i mještanke kako bi doprinijeli aktivnostima našeg sela.” – rekla je predsjednica udruge i nadodala kako su se današnjoj Udruzi pridružile i članice koje su nekada činile mlađu postavu Udruge vezilja.

 

Kako navodi Marija Gregurić, Udruga je osnovana pred epidemiju koronavirusa koja je stopirala sve njihove tadašnje planove. „Osnovani smo u 12. mjesecu 2019. godine i naša prva aktivnost bila je organizacija prošlogodišnjeg Božićnog koncerta u izvedbi Tamburaškog orkestra Općine Semeljci u našoj Župnoj crkvi, a zatim šivanje ekološki torbi čvrstih materijala. Tada je stigla epidemije koronavirusa, zabrana okupljanja i morale smo prekinuti s našim aktivnostima. No, iz svojih domova smo se posvetile šivanju zaštitnih maski za mještane. Sašile smo oko 700 maski koje smo darovale mještanima.” – rekla je Marija Gregurić.

Općina Feričanci podržala je rad Udruge te im ustupila privremeni prostor, no, iz udruge se nadaju i skorašnjem trajnom prostoru. Kako ih je epidemija koronavirusa spriječila u radu te kako bi pokazali da kreću s aktivnim radom i predstavili se mještanima, članovi Udruge su nedavno sudjelovali na Festivalu frankovke, a cilj im je i u budućnosti prikazivati aktivnosti Udruge na raznim manifestacijama. Za Festival frankovke, članice su ispekle slatke i slane kolače te su ih na prekrasno dekoriranom štandu ponudile posjetiteljima uz čokanjčiće rakije i likera.

 

Kako navodi Marija Gregurić, stupili su u kontakt i s Udrugama okolnih sela s kojima će razmjenjivati iskustva i znanja, a već su dogovorili i zajednička druženja. Osvrnula se i na planove u budućnosti. „Aktivacijom udruge počeli smo šiti i vesti i raditi razne rukotvorine. Planovi su nam nabaviti lončarsko kolo te izrađivati predmete od gline. Želimo izrađivati predmete od komušine i dekupaž. Naravno, prvo bi nas osobe koje se time rade podučile i dalje bi nastavile kao našu samostalnu aktivnost.” – rekla je Marija Gregurić i naglasila kako im je u budućnosti cilj raditi i s djecom te organizirati razne radionice kako bi ih podučili načinima već pomalo zaboravljenim izradama rukotvorina.

29/09/2020

Jučer je odigrana donatorska revijalna utakmica između veterana NK “Fešk” Feričanci i reprezentacije svećenika. U korektnoj i uzbudljivoj utakmici, veterani “Feška” su pobijedili rezultatom 4:3. Velik broj mještana Feričanaca je imao priliku vidjeti reprezenataciju svećenika koja je odigrala odličnu utakmicu. Nakon utakmice, održano je prigodno druženje, a nazočne su pozdravili župnik župe Duha Svetoga, Anto Ivić i u ime Udruge “Prijateljstvo”, predsjednik Udruge Alen Dado.

Osim odigravanja utakmice, cilj je bio prikupiti finanacijska sredstva od donacija kako bi se nabavilo novo računalo i računalna oprema za Udrugu učenika, mladih i učenika s teškoćama “Prijateljstvo” Feričanci. On je na kraju i ostvaren te novo računalo i računalna oprema će razveseliti 90 djece u Udruzi “Prijateljstvo”. Udruga zahvaljuje svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji utakmice, a posebno veteranima “Fešk”-a te reprezentaciji svećenika čiji su igrači došli iz udaljenijih krajeva Hrvatske, Općini Feričanci i volonterima Udruge. Želja je da ova utakmica postane tradicionalna.

27/09/2020

Jučer je u vijećnici Općine Feričanci održan inicijativni sastanak članova Matice hrvatske i grupe zainteresiranih građana povodom aktiviranja ogranka Matice hrvatske u Feričancima.

Ovu vrijednu inicijativu svojom su nazočnošću i prigodnim obraćanjem prisutnima govoreći o značaju, svrsi i ulozi Matice hrvatske podržali dr. sc. Stipe Botica, predsjednik Matice hrvatske te članovi središnjice Matice hrvatske, akademik Stjepan Damjanović i Milan Bešlić, književni i likovni kritičar.

Skup je pozdravio i načelnik Općine Feričanci Marko Knežević izražavajući podršku budućem radu ogranka. Ciljevi i djelovanje ogranka bit će usmjereni istraživanju, čuvanju i prezentiranju sveukupne baštine Feričanaca, kao i promicanju kulturnih, umjetničkih, znanstvenih i drugih sadržaja, sukladno poslanju Matice hrvatske, čime se želi doprinijeti kulturnom i gospodarskom razvoju Feričanaca.

19/09/2020

31/08/2020

Udruga Prijateljstvo iz Feričanaca i tijekom ljeta je vrlo aktivna i provodi brojne aktivnosti za mlade. U kolovozu je organizirana Filmska večer tijekom koje je Udruga za djecu pripremila kuhane kukuruze. Tako su djeca uz dobar film, umjesto kokica, mogla uživati u svježem kukuruzu. U prostorijama udruge održan je i turnir na PS4 igraćim konzolama u popularnoj igrici FIFA2020.

Pobjednik turnira osvojio je priznanje, pehar i poklon bon. Kako bi iskoristili lijepe ljetne večeri, mladi volonteri uputili su se i u Orahovicu gdje su kampirali na jezeru. Uz druženje, odmor, noćenje i dobru hranu, bila je to još jedna aktivnost i odlično iskustvo za mlade. Iz udruge se nadaju kako će situacija vezana uz koronavirus iduće godine biti povoljnija te da će moći povesti veći broj mladih na kampiranje. Kako navode, upravo takav način druženja je pravi primjer kvalitetnog druženja mladih.