09/08/2019

Općina Feričanci prva je od četiri općine našičkog prstena koja je realizirala projekt izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.880.234 kuna od čega je čak 85 posto prihvatljivih troškova, odnosno 2.386.668 kuna financirala Europska unija iz Kohezijskog fonda. Ostatak sredstava od 15 posto osigurala je Općina Feričanci koja je osigurala i općinsko zemljište.

Reciklažno dvorište smješteno je u Ulici Petrovac, uz državnu cestu D52 ili Podravsku magistralu. Europska sredstva osigurana su u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Izgradnja reciklažnog dvorišta trajala je nešto više od godinu dana, a prošlog mjeseca je ishođena uporabna dozvola., a objektom će upravljati tvrtka Rad d.o.o. Đurđenovac. Reciklažno dvorište u Ulici Petrovac, jučer je svečano otvoreno u nazočnosti općinskih vijećnika i djelatnika Općine, direktora komunalne tvrtke Rad d.o.o. Đurđenovac Olivera Abičića te načelnika Općine Đurđenovac Hrvoja Topalović. Simboličnim rezanjem vrpce reciklažno dvorište u rad su pustili načelnik Općine Feričanci Marko Knežević i njegov zamjenik Ivan Kapraljević.

“Općina Feričanci zahvaljuje Vladi i Osječko – baranjskoj županiji što su prepoznali ovaj projekt i što je on zaživio, odnosno mještani će ubrzo moći odlagati otpad. Mještani će moći zbrinjavati različite vrste otpada na kvalitetan i odgovoran način jer sada nema više nijedan razlog da se otpad odbacuje u prirodu, i to otpad koji može biti korisna sirovina. Potrudit ćemo se dodatno da kroz edukaciju mještana razvijamo svijest te da ovo reciklažno dvorište doista zaživi na najbolji i najučinkovitiji način”, rekao je načelnik Marko Knežević.

Projekt izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta, kaže načelnik Knežević, znači povećanje stope odvojenog prikupljenog komunalnog otpada, a ujedno i smanjenje količine otpada koji će se odlagati na odlagališta. “Svi znamo da je odvajanje otpada jedan od temelja za uspostavu održivog gospodarenja otpadom. Da bi jedan takav sustav mogao zaživjeti potrebna je kvalitetna infrastruktura dostupna svim građanima koju čine reciklažno dvorište, ali i spremnici za odvojeno prikupljanje otpada. Do 20. rujna nadamo se da će domaćinstva dobiti spremnike papir i staklo te vrećice za plasiku što provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost”, istaknuo je načelnik Knežević. Kroz projekt su provedene brojne informativno – obrazovne aktivnosti prilagođene odraslima i djeci, a mještanima će se podijeliti i letci. Reciklažnim dvorištem upravljat će tvrtka Rad d.o.o. Đurđenovac, a mještani će, kaže direktor Oliver Abičić, od rujna moći besplatno odložiti čak 30-tak vrsta različitog otpada.

“Temeljem ugovora o koncesiji za sakupljanje komunalnog otpada sklopljenom s Općinom Feričanci u rujnu prošle godine, preuzimamo i upravljanje reciklažnim dvorištem. Radit će od ponedjeljka do subote, a najvjerojatnije jedan dan i poslijepodne”, rekao je Abičić. U reciklažnom dvorištu bit će zaposlene dvije osobe. Prostor namijenjen odvojenom prikupljanju komunalnog otpada, izgrađen prema najvišim europskim standardima. Opremljeno je odgovarajućom opremom za prihvat različitih otpadnih materijala, ovisno o njihovom agregatnom stanju, veličini i gustoći.

Mještani će moći odložiti sirovine poput papira i kartona, metala, stakla, plastike, tekstila, elektroničke i električne opreme, glomaznog otpada te iskorištene akumulatore, baterije te otpadna ulja i masti koji će se po zaprimanju predate ovlaštenim sakupljačima. Općina Feričanci je primjer realizacije projekta vezanih uz gospodarenje otpadom. Europskim sredstvima je finanirana i sanacija odlagališta otpada Strm breg. “Prije nekolikog godina uspjeli smo također europskim sredstvima sanirati odlagalište otpada i time smo riješili velik problem Feričanaca i Beljevine, budući da se nalazilo između ta dva naselja i uz županijsku cestu”, podsjetio je načelnik Marko Knežević.

VEZANI TEKSTOVI
30/07/2019

Humanitarni turnir u odbojci

Za vikend je održan tradicionalni ljetni Turnir u odbojci na pijesku i boćanju u Feričancima. Ovogodišnji turnir sa humanitarnom notom bio je u organizaciji udruge “Prijateljstvo” i Savjeta mladih općine Feričanci. Višednevne napore organizatora i puno utrošenih volonterskih sati nagradilo je i vrijeme koje je bilo pogodno za igru.

Napeta igra rezultirala je uspjesima pa je pobjednik turnira u odbojci na pijesku bila je ekipa Čumavci, 2. mjesto je osvojila ekipa Naftan, a 3. mjesto ekipa Charlievi anđeli. Pobjednik turnira u boćanju je bila ekipa Torcida, 2. mjesto je osvojila ekipa Joža Posavac, a 3. mjesto ekipa Doljana. Sudac turnira u odbojci je bio Mario Gajski, magistar kineziologije.

Uz organizatore sve nazočne je pozdravio i načelnik Općine Feričanci Marko Knežević, a grah za sve nazočne je skuhao predsjednik Vijeća Općine Feričanci Marin Benić. Medalje najuspješnijim ekipama je podijelio predsjednik Udruge “Prijateljstvo” Alen Dado.

„Drago nam je što smo uspjeli animirati mlade u Općini Feričanci i nastojat ćemo i dalje raznim aktivnostima ih potaknuti na sudjelovanje u društvenom životu Feričanaca. Zahvaljujemo svim volonterima kojih je zaista bilo puno, a u volontiranje su se uključili učenici viših razreda Osnovne škole Vladimira Nazora u Feričancima. Posebne zahvale za potporu upućujem i Općini Feričanci i svim donatorima.” – rekao je predsjednik Udruge “Prijateljstvo” Alen Dado koji je istaknuo da su na turniru prikupili 3 010 kuna donacije koju će iskoristiti za kupnju 10 novih računala.

Foto: ustupljene fotografije

VEZANI TEKSTOVI
26/07/2019

Ocjenjivanje vina za 2. festival Frankovke

Nakon prošlogodišnjeg prvog Festivala Frankovke održanog u Feričancima, već sada započele su pripreme, odnosno ocjenjivanje uzoraka vina, za drugo izdanje u rujnu. Cilj je ovog festivala promocija najpoznatije sorte grožđa iz feričanačkog vinogorja i turistička promocija Općine Feričanci.

Festival će, kao i prošle godine, organizirati udruga FER+PLUS uz pokroviteljstvo Općine Feričanci, tvrtke Osilovac d.o.o. u čijem sastavu je vinarija Feravino. Matjaž Lemut iz Slovenije već više od četiri godine radi kao vanjski savjetnik u promjeni čitave priče feričanačke vinarije i vinskih proizvoda, a na ovogodišnjem kao i prošlogodišnjem ocjenjivanju je u ulozi predsjednika komisije.

„Radim ovdje jer je okruženje jako kreativno, a kako i ne, uz ovakav podrum i veliki broj hektara frankovke i graševine. Najviše iskustva do sada imam u ocjenjivanju uzoraka vina, a to sam radio i na prošlogodišnjem festivalu. Frankovka je sorta koja uspijeva uglavnom u kontinentalnom području Europe, najviše istočnom dijelu, u zemljama Sloveniji, Mađarskoj, Austriji i ovom dijelu Slavonije. Kako smo prošle godine imali velik broj uzoraka, dobili smo širu sliku u kojim sve smjerovima ide frankovka.

U Feričancima godinama uspijeva sve češće nagrađena frankovka, pa je u redu da su oni i počeli međunarodnu priču festivala. Ovo je samo jedan od koraka koji će voditi većoj prepoznatljivosti ovog područja. Ove godine uzorci dolaze iz zemalja potencijalnih suradnika vinarije Feravino, Slovenije, Mađarske i Austrije.” – rekao je predsjednik komisije Matjaž Lemut.

Više o samom festivalu i vremenu održavanja rekla nam je voditeljica marketinga i PR-a tvrtke Osilovac d.o.o. – Vinarije Feravino, Jenette – Marija Šimić.

„Drugi festival Frankovke održati će se 28. rujna. A ovu smo degustaciju organizirali nešto ranije s obzirom na obaveze koje dolaze krajem kolovoza i početkom rujna, jer tad počinju berbe. Nama je jako bitno da se ozbiljno radi na promociji frankovke i kroz ove festivale, a oni su ujedno i jedini takvog tipa u Hrvatskoj. Smatramo da je promocija frankovke vrlo važna jer je ona i dalje zapostavljena u svijesti potrošača, ali i cjenovno na ovim područjima. Naša je želja da se to promijeni, a to je jedino moguće kroz intenzivan rad, promocije i degustacije te festivale. Drago mi je da je ove godine pristiglo više uzoraka, prošle godine je bilo 48, a ove godine 64.” – rekla je Jenette – Marija Šimić potvrdivši da će festival organizirati i sljedeće godine, a nadaju se i većem broju uzoraka frankovke.

Za prošlogodišnjeg pobjednika proglašena je Frankovka Miraz 2015. Vinarije Feravino.

VEZANI TEKSTOVI
15/07/2019

Održana 4. donatorska feričanačka biciklijada

U nedjelju u dopodnevnim satima je održana 4. feričanačka donatorska biciklijada u organizaciji Udruge učenika, mladih i učenika s teškoćama “Prijateljstvo” – Feričanci i Biciklističkog kluba “Našice”. Biciklijada je održana u kategoriji za djecu i kategoriji za odrasle. Odaziv je, unatoč vremenu koje je bilo vrlo promjenjivo, bio odličan u obje kategorije.

Odraslu biciklijadu su podržali biciklisti iz Osijeka, Našica, Belog Manastira, Donjeg Miholjca, Čepina, Orahovice i ostalih općina u Osječko – baranjskoj županiji. Također, biciklijadu su podržale i ostale Udruge s područja Općine Feričanci i Gradsko društvo Crvenog križa Našice. Prikupljena sredstva od donacija će se utrošiti za kupnju 10 novih računala za aktivnosti koje provode djeca i mladi u Udruzi “Prijateljstvo”, a ova biciklijada je prva aktivnost u kojem je Udruga “Prijateljstvo” počela prikupljati potrebna sredstva za kupnju računala. Predsjednik Udruge “Prijateljstvo”, Alen Dado i predsjednik Biciklističkog kluba “Našice”, Ivan Adžić zahvaljuju na suradnji Općini Feričanci, svim volonterima, donatorima, te svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji ovog događaja koji će postati tradicionalan.

VEZANI TEKSTOVI
09/07/2019

U nedjelju 14. srpnja održava se 4. Feričanačka biciklijada, a sav prikupljen prihod od kotizacija ide za Udrugu učenika, mladih i učenika s teškoćama “Prijateljstvo” Feričanci. Udruga će od tog novca kupiti informatičku opremu, točnije 10 novih računala. Biciklijadu organiziraju u suradnji s Biciklističkim klubom Našice, a namijenjena je i za djecu i odrasle.

Djeca će s utrkom započeti u 10 sati, na stazi duljine 6 kilometara, u relaciji Feričanci – Beljevina – Feričanci. Za odrasle je pripremljena nešto duža staza a utrka započinje u 11 sati. Vozit će se 18 kilometara kroz Feričanci – Beljevina – Đurđenovac – Vučjak Feričanački – Božilovac – Valenovac – Feričanci. Kotizacija za utrku iznosi 50 kn, no neće je morati plaćati članovi udruge, djeca, srednjoškolci i nezaposleni. Okupljanje je u centru Feričanaca, a za sve sudionike biciklijade osigurana je hrana, piće i, naravno, medalje. Organizatori ističu važnu obavijest: Za vrijeme vožnje na cesti zaštitnu kacigu na glavi moraju nositi vozači bicikla mlađi od 16 godina. Prijavnicu možete pronaći na sljedećoj poveznici: Humanitarna biciklijada.

VEZANI TEKSTOVI
28/06/2019

Već je stoljeće prošlo od dolaska obitelji iz Dalmatinske zagore u mjesto Feričance, a povodom ove važne i velike obljetnice Udruga Feričanci – Dalmatinska zagora u suradnji s Općinom Feričanci organizira svečani program koji će se održati u subotu, 29. lipnja, s početkom u 15 sati.

Gosti će se početi okupljati nešto iza 15 sati u Vinskom muzeju koji se nalazi u prostorima stare škole. U 16 sati započinje sveta misa u župnoj crkvi Duha Svetoga, a sat vremena nakon održat će se svečano otkrivanje i posveta spomenika Guslaru koji se nalazi na glavnom trgu Matije Gupca.

“Zašto baš spomenik Guslaru, jer upravo je on simbol kulture, tradicije i porijekla Dalmatinske zagore, a nastao je prema dubokom reljefu asistenta Ivana Meštrovića koji je u Americi naslijedio njegovu katedru, Josipa Turkalja.” – rekao je potpredsjednik udruge Marijan Marunica. U 18 sati održat će se promocija monografije “Stoljeće dalmatinaca u Feričancima 1919.-2019.“ i otvaranje izložbe starih predmeta iz Dalmatinske zagore, koju postavlja Jasna Jurković, u sportskoj dvorani osnovne škole Vladimir Nazor. Slikovna je to izložba sa nekoliko povijesnih predmeta izvorno doneseni u valovima seobe današnjih stanovnika Feričanaca.

Prema podatcima u Feričance se doselilo više od 160 obitelji, koji su dolazili u nekoliko navrata. “Danas čine 25 posto, a u nekim popisima činili su čak trećinu stanovništva općine”. – istaknuo je Marunica. Z 19 i 30 sati održat će se završna svečanost uz kulturno – umjetnički program u sklopu kojeg će nastupiti KUD-Crkvari i KUD-Cetina Karakašica te klapa Hrvace iz Hrvaca bratske općine Feričanaca. Nastupi će se održati na Sportskom centru “Marko Bilandžić”, a u goste dolaze i poznati alkari. Od 21 sat kreće zabavni program uz tamburaše „Berde band“ te ponudu gastronomskih specijaliteta koji će biti besplatni za sve goste.

VEZANI TEKSTOVI
06/06/2019

 

VEZANI TEKSTOVI
24/04/2019

Održan Uskrsni koncert u Feričancima

Na Uskrsni ponedjeljak u organizaciji Udruge “Prijateljstvo” – Feričanci i HKD “Manuel” održan je Uskrsni koncert u dvorani OŠ Vladimira Nazora u Feričancima na kojem su nastupili: HKD “Manuel” – Feričanci, KUD “Crkvari”, KUD “Tamburica” – Velimirovac, Mažoretkinje “Dora” – Našice i tamburaški sastav “Kontra”.

Uoči koncerta se održalo darivanje djece i druženje sa zecom. Generalni pokrovitelj koncerta je bila Općina Feričanci, a medijski pokrovitelj Radio Našice. Nazočne mještane i goste su pozdravili predsjednik Udruge “Prijateljstvo”, Alen Dado i predsjednik HKD “Manuel”, Denis Jurišić. U odlično popunjenoj dvorani, najveće oduševljenje je izazvao dolazak zeca i darivanje djece. Udruga „Prijateljstvo” zahvaljuje svim volonterima na pomoći.

VEZANI TEKSTOVI
04/04/2019

Općina Feričanci jedna je od prvih jedinica lokalne samouprave na području Našica koja je dobila sredstva za projekt „Zaželi i učini dobro djelo!”. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.. Općina Feričanci projekt provodi u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Regionalnim uredom Osijek i Centrom za socijalnu skrb Našice. Ukupna vrijednost projekta je 2.364.311,69 kuna.

Ovaj projekt omogućuje pristup zapošljavanju i tržištu rada ženama pripadnicama ranjivih skupina, tako će se osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja. Zapošljavanjem u lokalnoj zajednici ublažuje se rizik od siromaštva te ujedno potiče socijalna uključenost, ali i povećava razina kvalitete života krajnjih korisnika.

Žene koje su zaposlene kroz projekt svojim radom i aktivnostima poboljšavaju kvalitetu života krajnjim korisnicima – socijalno ugroženim osobama, osobama u starijoj životnoj dobi i drugim osobama koje se ne mogu samostalno brinuti o sebi, kronični bolesnici te neovisno o starosnoj dobi, a ista usluga im nije već osigurana iz sredstava Državnog proračuna ili drugog javnog izvora i u čijoj identifikaciji sudjeluje Centar za socijalnu skrb.

Aktivnosti žena zaposlenih kroz projekt odnose se na, primjerice, pomoć u dostavi namirnica, pomoć u pripremi obroka u kućanstvima krajnjih korisnika, pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora/domova krajnjih korisnika, brige o higijeni, pomoć u socijalnoj integraciji i drugo. U Općini Feričanci programom je zaposleno 15 žena koje se brinu o 60 krajnjih korisnika te 2 osobe koje rade u vođenju i kordiniranju projekta. Ženama će se do kraja projekta osigurati i dodatno besplatno obrazovanje za gerentodomaćice, njegovateljice, ali moći će polaziti i tečajeve stranih jezika te vozačkog ispita. Projekt traje 30 mjeseci i to od siječnja 2018. do srpnja 2020. godine.

VEZANI TEKSTOVI
03/03/2019

Feričanci izabrali najbolje maske

U petak je u organizaciji udruge “Prijateljstvo” – Feričanci održan 2. izbor najbolje maske Općine Feričanci. U zaista velikoj konkurenciji odličnih i kreativnih maski, pobjednica 2. izbora je Mia Marković. Drugo mjesto je osvojila Lana Perković, a treće mjesto Tonka Domjanović. Osim izbora najbolje maske, održana je i tombola čiji su donatori bili: Općina Feričanci, Savjet mladih Osječko-baransjke županije, udruga “Prijateljstvo”, autoservis “Felga” Našice te “Danči” Feričanci.

Glavnu nagradu, mobitel Samsung Galaxy J4+ je osvojila Karla Marunica. Nagrade je uručio predsjednik Udruge, Alen Dado. Velika zahvala članicama žirija: Valentini Stanković Dervić, Silvi Jančuli i Ivani Domjanović koje su odlično odradile nimalo lak zadatak izbora najbolje maske.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print