22/01/2020

Tradicionalna proslava blagdana svetog Vinca u organizaciji Feravina održana je i ove godine u vinogradu Božilovac. Za razliku od prošlogodišnjeg snijega, zrake sunca ove su godine doprinijele još veselijoj i rasplesanoj fešti, koju je dodatno začinio nastup gosta iznenađenja, poznatog hrvatskog pjevača Mladena Grdovića. Velik broj suradnika i prijatelja proslavu je započeo u proizvodnom pogonu i punionici Vinarije Feravina, gdje su probali friške kapljice slavonskog tekućeg zlata, frankovku i graševinu iz 2019. godine.

– Ove godine smo iznimno zadovoljni sa mladom frankovkom koju smo već za Martinje pripremili našim kupcima, dok su mlade graševine bile spremne već u prosincu. Nastavljamo trend ranog izlaska mladih vina na tržište, a spremna su i naša rose vina. 2018. godina je bila iznimno rodna, dok je 2019. bila ispod razine očekivanog, stoga smo proizveli 100 tisuća litara vina manje, no to je doprinijelo puno kvalitetnijim vinima – rekao je Martin Kovačević, enolog vinarije Feravino, koji je uz kolegice proveo nekoliko grupa gostiju kroz novi proizvodni pogon Feravina.

A onda su svi putevi vodili do Božilovca gdje je prvu ovogodišnju rezidbu u vinogradu predvodio Ivan Ergović, predsjednik Uprave Nexe grupe te bivši predsjednik RH Stjepan Mesić.

– Jako je veliki odaziv svake godine na našu feštu, a svake godine imamo i sve bolje vino. Ulažemo u modernizaciju, nove proizvode gdje posebice ističemo naše pjenušce, proizvedene i punjene u Feričancima. Po tom smo dodatno poznati, jer sve radimo u Feričancima. Naša vina na svjetskim natjecanjima postižu iznimne rezultate, a ovdje nam je u planu rekonstrukcija 60 hektara vinograda. Napravili smo puno i u smislu infrastrukture i turizma, kurija će biti otvorena kroz tri godine, a nama je cilj da od općine Feričanci stvorimo još razvijenu općinu. Uz to želimo biti najveća mala vinarija u Hrvatskoj uz što bolje rezultate i vina – rekao Ivan Ergović poručivši da danas treba uživati u dobrim kapljicama kao i kroz cijelu godinu.

Nakon blagoslova vinograda te kićenja trsa kobasicama i kulenom kako bi godina bila što rodnija, započelo je natjecanje u rezanju vinove u kojem godinama pobjeđuju žene, a tako je bilo i ove godine. Osim u mladim vinima svi posjetitelji uživali su u mirisima i ukusima tradicionalnih delicija poput slanina i kobasice na ražnju, vola, čobanca te tamburašku glazbu. Glavni odgovorni nikad posjećenije fešte okupane vinom bila je tvrtka Osilovac d.o.o. Feričanci, članica NEXE grupe u čijem je sastavu vinarija Feravino.

– Mi smo izuzetno zadovoljni prošlom godinom, jer napravili smo pomak u svim segmentima poslovanja, posebice vinariji koja je nama vrlo važna. Berbom smo izuzetno zadovoljni, posebice kvalitetom. Svjesni smo da ako želimo napraviti neki značajan napredak uz sve do sada postignuto, moramo stvari gledati malo šire, pa smo se prvenstveno fokusirali na kvalitetu. Ovako veliki broj okupljenih ljudi na današnjoj proslavi čini nas ponosnima, dokaz je to dobre suradnje i povjerenja koje imamo sa svojim suradnicima i partnerima – rekao je Ivan Maričić,

– Sve vinogradarske godine su teške, no ovu smo uspjeli izvući, jer uz puno kiše ali i dosta sunca u rujnu sve smo uspjeli napraviti na vrijeme. Naši vinari idu velikim koracima dalje uz modernu opremu pa su postavljeni ciljevi ostvareni. Što se tiče rezidbe, ona je kod nas već počela jer površine vinograda su velike, iako smo na određenim površinama iznimno pažljivi zbog mogućeg proljetnog mraza – rekao je Matjaž Lemut i našalio se da očito ove godine neće biti ledene berbe.

Prije same proslave na Božilovcu, velik broj gostiju iz regije navratio je u nezaobilazni stari podrum u samom središtu mjesta Feričanci.

– U starom podrumu danas dočekujemo veliki broj organiziranih turističkih posjetitelja koji dolaze u obilazak i na degustaciju. Naš podrum krije različite čari i povijesne priče, a najvrijednija su ipak ovdje naša vina koja odležavaju u barik bačvama. No ipak najviše vodimo kad ovdje dođu ljudi, kad se degustira, pjeva uz tamburaše koji su neminovni za ovaj prostor – rekla je Jenette-Marija Šimić osvrnuvši se na razvoj turizma u Feričancima kroz Festival frankovke koji pridonosi promociji Feravina posebice frankovke, šampionke.

VEZANI TEKSTOVI
21/01/2020

Udruga vinogradara, vinara i voćara Feričanci u subotu je proslavila, još jednom, svoj dan okupivši se na Božilovcu. „Ovo je 15. proslava Dana udruge kroz zajedničko okupljanje članova i njihovih obitelji te članova drugih udruga s kojima feričanačka udruga uspješno surađuje.” – rekao je predsjednik udruge Damir Završki.

Feštalo se uz vinogradarski ražanj s kobasicom i slaninom, degustaciju mladih vina, tamburaše i dobro raspoloženje. Ova proslava bila je uvod u ocjenjivanje vina i proglašenje najboljih koje će Udruga vinogradara, vinara i voćara Feričanci održati danas. Također ova proslava najava je i tradicionalne manifestaciju “Feričanačko vince” koja nas sutra očekuje.

VEZANI TEKSTOVI
11/01/2020

Udruga „Prijateljstvo” Feričanci već godinama organizira projekt „Rođendaonice”. Prošle godine u prostorijama udruge organizirano je i proslavljeno nevjerojatnih 59 rođendana, a rođendane svoje djece sa područja Općine Feričanci ondje je proslavilo čak 47 obitelji.

Članovi udruge veselo najavljuju da se proslave rođendana u Rođendaonici i dalje mogu organizirati potpuno besplatno, a slaviti mogu vrtićanci, osnovnoškolci i srednjoškolci. Očigledno zadovoljstvo i radost djece i roditelja i više je nego dovoljna nagrada za Udrugu „Prijateljstvo”, a raduje ih i sve veći broj slavljenika iz susjednih općina i gradova. Donacije roditelja u vidu financijskih sredstava uvelike pomažu u uređenju i opremanju Rođendaonice, te u pripremama i organizaciji slavlja povodom rođendana. Proslavu možete rezervirati i za ovu godinu, ali iz udruge naglašavaju da se rođendan najavi nekoliko mjeseci ranije.

VEZANI TEKSTOVI
09/01/2020

Jedno polugodište je iza školaraca, a drugo je tek započelo. U prvim danima drugog polugodišta članovi Udruge „Prijateljstvo” – Feričanci izradili su raspored aktivnosti sukladan potrebama i aktivnostima djece i učenika.

U tu svrhu aktivnosti su raspoređene tako da se svakoga dana u njima mogu uživati djeca, školarci, mladi, ali i mještani, u prostoriji Udruge ili na drugim, dogovorenim lokacijama. Najveći je naglasak na sportskim aktivnostima koje udruga organizira, a kojima se djecu i mlade nastoji potaknuti na bavljenje sportom i svakodnevnu fizičku aktivnost. Sve aktivnosti i radionice u potpunosti su besplatne, a uključuju razne dobne skupine, tako da i djeca i mladi mogu pronaći aktivnosti koje ih zanimaju.

Tako će se ponedjeljkom održavati igraonica za osnovnoškolce, u vremenu od 19 do 20 sati, a odmah nakon toga slijedi i radionica za srednjoškolce i mlade, s početkom u 20 sati. Utorkom će od 20 do 21 sat viši razredi osnovne škole (5. – 8. razred) imati sportske grupe, a niži razredi sportske grupe će imati srijedom od 19 do 20 sati, a sve to u dvorani Osnovne škole Vladimira Nazora u Feričancima. Četvrtak će biti dan za administrativne poslove udruge, a petkom će učitelji i profesori dogovarati termine sa učenicima za pomoć pri učenju, odnosno instrukcije. Također će se od 19 sati održavati radionica za mlade, a od 20 do 21 sat rekreacija za mještane i mlade u dvorani OŠ Vladimira Nazora. Subota će biti najzanimljiviji dan u tjednu, kada će se organizirati igraonica za vrtićance predškolskog uzrasta od 13 do 14 sati, a za učenike osnovne škole od 14 do 15 sati. Od 15 i 30 sati održavat će se rođendaonice, a prema dogovoru su mogući odlasci na bazene u Orahovicu te u Dom kulture Našice.

Napominjemo da bi objektivne okolnosti mogle utjecati na izmjene rasporeda, a za sve informacije, uključujući instrukcije, termine za proslave rođendana i ostala pitanja, možete se obratiti na broj: 091 735 1175.

Foto: ustupljene fotografije

VEZANI TEKSTOVI
27/12/2019

Hrvatsko kulturno društvo “Manuel” Feričanci i Udruga “Prijateljstvo”, pod pokroviteljstvom Općine Feričanci, jučer su održali tradicionalni božićni koncert koji je održan u dvorani Osnovne škole Vladimira Nazora u Feričancima.

Na samom koncertu nastupili su muška pjevačka skupina KUD-a “Crkvari”, tamburaški orkestar Osnovne glazbene škole “Kontesa Dora” Našice te solistice Blanka Došen i Kristina Brkić, našičke mažoretkinje te folklorna sekcija, tamburaška sekcija i sekcija vezilja HKD-a “Manuel” Feričanci. Nazočnu publiku i izvođače pozdravio je načelnik Općine Marko Knežević te je tom prigodom svima čestitao blagdane. Voditelji programa bili su Lana Kapraljević i Alen Dado, a Djed Božićnjak je darivao djecu sa područja Općine Feričanci uoči koncerta.

Foto: ustupljene fotografije

VEZANI TEKSTOVI
09/12/2019

U subotu, 7. prosinca 2019. godine, općinski načelnik Općine Feričanci, Marko Knežević, prof., potpisao je Ugovore o dodjeli stipendija sa stipendistima na organiziranom svečanom prijemu u prostorijama Općine Feričanci. Iznos stipendije je 600, 00 kuna mjesečno, a Odlukom općinskog načelnika stipendiju su dobila 24 studenta. U odnosu na prethodnu godinu, to je povećanje za 5 stpendija. Općinski načelnik iskazao je zadovoljstvo što će i ove godine Općina pomoći studentima u podmirenju troškova studiranja, kao što su troškovi prijevoza, stanovanja i slično.

VEZANI TEKSTOVI
08/12/2019

Povodom blagdana sv. Nikole, održano je darivanje djece sa područja Općine Feričanci. Prvo je održano darivanje u dvorani Osnovne škole Vladimira Nazora u Feričancima pod pokroviteljstvom Općine Feričanci, a nakon toga su Udruga učenika, mladih i učenika s teškoćama “Prijateljstvo” – Feričanci i HKD “Manuel”.

Feričanci su održali darivanje u domu DVD-a Feričanci za članove ove dvije Udruge. Načelnik Općine Feričanci, Marko Knežević, predsjednik HKD “Manuel” Feričanci, Denis Jurišić i predsjednik Udruge “Prijateljstvo”, Alen Dado su izrazili zadovoljstvo što se i ove godine održala tradicija darivanje djece povodom sv.Nikole i što je odaziv na darivanje bio odličan. Veliko hvala i volonterima Udruge “Prijateljstvo” koji su preuzeli uloge sv. Nikole i krampusa. Nakon darivanja, održano je druženje djece uz glazbu

VEZANI TEKSTOVI
03/12/2019

Općina Feričanci poziva svu djecu do 10 godina starosti, s prebivalištem na području Općine Feričanci, na podjelu poklon paketića uz prigodni program povodom blagdana sv. Nikole koji će se održati u sportskoj dvorani Osnovne škole Vladimira Nazora u Feričancima 6. prosinca 2019. godine (petak), s početkom u 18:00h.

VEZANI TEKSTOVI
29/11/2019

Da su Francuzi veliki hedonisti potvrđuje i njihov životni stil, ali i prehrana koja sadrži veću količinu zasićenih masnih kiselina. Unatoč tome, u toj je zemlji zabilježena mala stopa smrtnosti i oboljenja od kardiovaskularnih bolesti i bolesti debelog crijeva. Glavni je razlog vino, a Francuzi su poznati po tome što ga rado piju uz omiljeno jelo. To su potvrdila i suvremena istraživanja pa znanstvenici tvrde da osobito crno vino (naravno – samo ako se pije u umjerenim količinama) može smanjiti rizik bolesti i do 30 posto.

Prije nekoliko godina Farmaceutski fakultet u Bordeauxu utvrdio je da procijanidin, sastojak kojeg sadrže samo crna vina, sprječava arteriosklerozu i umanjuje mogućnost za infarkt. Dokazano, najviše procijanidina sadrži frankovka, sorta koja najbolje rezultate daje u Feričancima. U središtu ovog malog slavonskog mjesta podrumi su Feravina, a njegove se vrhunske Frankovke osim u Europi, piju i u dalekom Meksiku, pa čak i na Karibima. Zbog iznimne kvalitete ovog vina Feravino je dobilo status „Kuće Frankovke“.

„U podrumu iznimno zahtjevna sorta, frankovka traži kreativnost i veliku posvećenost, pa je izazov za svakog ambicioznog enologa. Vrhunskim Frankovkama – iz linije Miraz, kao i onima iz linije Dika te prvom Ledenom berbom sorte frankovka u Hrvatskoj, ali i najnovijim adutom naše vinarije, pjenušcem Francesca – Feravino želi pokazati sve mogućnosti sorte koju naši susjedi iznimno cijene, dok je u Hrvatskoj, nažalost, nepravedno zapostavljena.“ – stiče Martin Kovačević, glavni enolog Feravina.

Stari podrum Feravina iz 1804. i vinogradi na padinama Krndije u okruženju šume posljednjih godina privlače sve više gostiju, a Feričanci će uskoro dobiti i prvi wellness centar s ritualima i tretmanima baziranim na vinu. Naime, prema ambicioznom projektu kurija Mihalović u neposrednoj blizini vinarije uskoro će postati atraktivan heritage hotel s wellness centrom i bazenom. Investicija je vrijedna oko 6 milijuna eura, a prvi gosti mogli bi doći već sljedeće godine.

VEZANI TEKSTOVI
19/11/2019

U ponedjeljak, 18.11. je u organizaciji Udruge učenika, mladih i učenika s teškoćama “Prijateljstvo” – Feričanci, održano paljenje svijeća u čast grada heroja, Vukovara.

Paljenju svijeća su nazočili i župnik Župe Duha Svetoga, Anto Ivić, koji je izmolio molitvu za sve poginule i nestale u Domovinskom ratu i Vukovaru, načelnik Općine Feričanci, Marko Knežević, donačelnik Općine Feričanci, Ivan Kapraljević, predsjednik Općinskog Vijeća, Marin Benić, predsjednik Udruge “Prijateljstvo”, Alen Dado, puno djece, učenika i mještana. Tradicija paljenja svijeća u čast Vukovara je nastavljena. Udruga zahvaljuje članu Jurici Puhaniću na odličnim fotografijama centra Feričanaca iz zraka. Feričanci ne zaboravljaju Vukovar!”

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print