30/09/2020

U Feričancima je s aktivnim radom započela Udruga Iskrice, osnovana s ciljem razvijanja, unapređivanja i njegovanja zavičajnog i kulturnog identiteta Općine Feričanci. 19 članova Udruge okupilo se kako bi uz druženje izrađivali rukotvorine, prenosili svoje znanje izrade na mlade te ih predstavljali na sajmovima i festivalima.

Udruga je osnovana na inicijativu predsjednice Udruge Marije Gregurić koja navodi kako je u Feričancima nekada postojala slična udruga, Udruga vezilja. „Prije mnogo godina u Feričancima je postojala Udruga vezilja koju je vodila moja majka i sad sam ja odlučila ponovno okupiti mještane i mještanke kako bi doprinijeli aktivnostima našeg sela.” – rekla je predsjednica udruge i nadodala kako su se današnjoj Udruzi pridružile i članice koje su nekada činile mlađu postavu Udruge vezilja.

 

Kako navodi Marija Gregurić, Udruga je osnovana pred epidemiju koronavirusa koja je stopirala sve njihove tadašnje planove. „Osnovani smo u 12. mjesecu 2019. godine i naša prva aktivnost bila je organizacija prošlogodišnjeg Božićnog koncerta u izvedbi Tamburaškog orkestra Općine Semeljci u našoj Župnoj crkvi, a zatim šivanje ekološki torbi čvrstih materijala. Tada je stigla epidemije koronavirusa, zabrana okupljanja i morale smo prekinuti s našim aktivnostima. No, iz svojih domova smo se posvetile šivanju zaštitnih maski za mještane. Sašile smo oko 700 maski koje smo darovale mještanima.” – rekla je Marija Gregurić.

Općina Feričanci podržala je rad Udruge te im ustupila privremeni prostor, no, iz udruge se nadaju i skorašnjem trajnom prostoru. Kako ih je epidemija koronavirusa spriječila u radu te kako bi pokazali da kreću s aktivnim radom i predstavili se mještanima, članovi Udruge su nedavno sudjelovali na Festivalu frankovke, a cilj im je i u budućnosti prikazivati aktivnosti Udruge na raznim manifestacijama. Za Festival frankovke, članice su ispekle slatke i slane kolače te su ih na prekrasno dekoriranom štandu ponudile posjetiteljima uz čokanjčiće rakije i likera.

 

Kako navodi Marija Gregurić, stupili su u kontakt i s Udrugama okolnih sela s kojima će razmjenjivati iskustva i znanja, a već su dogovorili i zajednička druženja. Osvrnula se i na planove u budućnosti. „Aktivacijom udruge počeli smo šiti i vesti i raditi razne rukotvorine. Planovi su nam nabaviti lončarsko kolo te izrađivati predmete od gline. Želimo izrađivati predmete od komušine i dekupaž. Naravno, prvo bi nas osobe koje se time rade podučile i dalje bi nastavile kao našu samostalnu aktivnost.” – rekla je Marija Gregurić i naglasila kako im je u budućnosti cilj raditi i s djecom te organizirati razne radionice kako bi ih podučili načinima već pomalo zaboravljenim izradama rukotvorina.

29/09/2020

Jučer je odigrana donatorska revijalna utakmica između veterana NK “Fešk” Feričanci i reprezentacije svećenika. U korektnoj i uzbudljivoj utakmici, veterani “Feška” su pobijedili rezultatom 4:3. Velik broj mještana Feričanaca je imao priliku vidjeti reprezenataciju svećenika koja je odigrala odličnu utakmicu. Nakon utakmice, održano je prigodno druženje, a nazočne su pozdravili župnik župe Duha Svetoga, Anto Ivić i u ime Udruge “Prijateljstvo”, predsjednik Udruge Alen Dado.

Osim odigravanja utakmice, cilj je bio prikupiti finanacijska sredstva od donacija kako bi se nabavilo novo računalo i računalna oprema za Udrugu učenika, mladih i učenika s teškoćama “Prijateljstvo” Feričanci. On je na kraju i ostvaren te novo računalo i računalna oprema će razveseliti 90 djece u Udruzi “Prijateljstvo”. Udruga zahvaljuje svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji utakmice, a posebno veteranima “Fešk”-a te reprezentaciji svećenika čiji su igrači došli iz udaljenijih krajeva Hrvatske, Općini Feričanci i volonterima Udruge. Želja je da ova utakmica postane tradicionalna.

27/09/2020

Jučer je u vijećnici Općine Feričanci održan inicijativni sastanak članova Matice hrvatske i grupe zainteresiranih građana povodom aktiviranja ogranka Matice hrvatske u Feričancima.

Ovu vrijednu inicijativu svojom su nazočnošću i prigodnim obraćanjem prisutnima govoreći o značaju, svrsi i ulozi Matice hrvatske podržali dr. sc. Stipe Botica, predsjednik Matice hrvatske te članovi središnjice Matice hrvatske, akademik Stjepan Damjanović i Milan Bešlić, književni i likovni kritičar.

Skup je pozdravio i načelnik Općine Feričanci Marko Knežević izražavajući podršku budućem radu ogranka. Ciljevi i djelovanje ogranka bit će usmjereni istraživanju, čuvanju i prezentiranju sveukupne baštine Feričanaca, kao i promicanju kulturnih, umjetničkih, znanstvenih i drugih sadržaja, sukladno poslanju Matice hrvatske, čime se želi doprinijeti kulturnom i gospodarskom razvoju Feričanaca.

19/09/2020

31/08/2020

Udruga Prijateljstvo iz Feričanaca i tijekom ljeta je vrlo aktivna i provodi brojne aktivnosti za mlade. U kolovozu je organizirana Filmska večer tijekom koje je Udruga za djecu pripremila kuhane kukuruze. Tako su djeca uz dobar film, umjesto kokica, mogla uživati u svježem kukuruzu. U prostorijama udruge održan je i turnir na PS4 igraćim konzolama u popularnoj igrici FIFA2020.

Pobjednik turnira osvojio je priznanje, pehar i poklon bon. Kako bi iskoristili lijepe ljetne večeri, mladi volonteri uputili su se i u Orahovicu gdje su kampirali na jezeru. Uz druženje, odmor, noćenje i dobru hranu, bila je to još jedna aktivnost i odlično iskustvo za mlade. Iz udruge se nadaju kako će situacija vezana uz koronavirus iduće godine biti povoljnija te da će moći povesti veći broj mladih na kampiranje. Kako navode, upravo takav način druženja je pravi primjer kvalitetnog druženja mladih.

22/08/2020

Ponovno najbolja! Frankovka Miraz 2017. Feravina potvrđen šampion trećeg Međunarodnog ocjenjivanja vina Frankovke 2020. koje je održano u Feraičancima, 18.08.2020. slavonskom mjestu poznatom po ovoj sorti. “Zajedno smo jači, te nam je drago istaknuti da svake godine stiže sve više vrlo interesantnih uzoraka iz svih kategorija – od laganih mirnih lepršavih rosea sa naglašenom svježinom i voćnosti, preko svježih i sočnih mladih vina. Najinteresantnije i uvijek iznenade, zrele frankovke – elegantne i smirene sa finom strukturom nježnih tanina. Paleta užitka, mirisa okusa i boja je stvarno beskonačna u doživljaju kušača. U konkurenciji su se natjecale 53 vrhunske frankovke, iz različitih vinogradarskih regija Mađarske, Slovenije i Hrvatske. Međunarodni ocjenjivački žiri sastavljen od renomiranih enologa i stručnjaka, odabrao je Frankovku Miraz 2017.za šampiona,” – objašnjava Ivan Maričić direktor Feravina.

U podrumu ove vinarije čije je sjedište u Feričancima, a vinogradi su raspršeni na predivnim i vrlo atraktivnom lokalitetima u feričanaćkom vinogorju, Frankovka kao sorta doživljava svoj preporod pa Feravino s ponosom nosi epitet „Kuća Frankovke“. Ovom nagradom potvrđujemo kontinuitet u kvaliteti naših vina među kojima Frankovka zauzima posebno mjesto. Frankovka Miraz 2017. je prije dva mjeseca ponijela Šampionsku lentu u Sevnici (Sloveniji) na 10. Međunarodnom festivalu Modrih Frankinj 2020. Dokaz Vrhunskim Frankovkama – iz linije Miraz, te onima iz linije Dika kao i prvom Ledenom berbom sorte Frankovka u Hrvatskoj, “ali I must have” adutom naše vinarije, modernim pjenušcem Francesca – želimo pokazati izvornu kreativnost sorte koju naši susjedi iznimno cijene, dok je u Hrvatskoj, nažalost, nepravedno zapostavljena.

Njezinoj popularizaciji svakako pridonose stručna ocjenjivanja te različiti eventi, tematske radionice, masterclassovi i festivali koji se u posljednje vrijeme organiziraju. Na taj način svi proizvođači te sorte skupa, potaknuti i motivirani na zajedničku suradnju, jači i profesionalniji marketinški nastup, Frankovku prezentiramo u pravom smislu kao sortu koja zaslužuje više i bolje. Nažalost ove izazovne godine, smo u nekim stvarima uskraćeni, jer 3. Festival Frankovke u Feričancima neće biti održan. No i dalje gledamo svijetlo u budućnost i gradimo novu strategiju. Planiramo organizirati Masterclass večeru u Zagrebu gdje bi okupili sve proizvođače najboljih frankovki ovog ocjenjivanja te objavili rezultate i uručili nagrade najbolje ocjenjenim. ” – ističe Ivan Maričić, direktor Feravina.

http://feravino.hr/

https://www.facebook.com/FeraVinoFericanci/

Foto: Feravino

18/08/2020

Danas je u Starom podrumu u Feričancima održano 3. Međunarodno ocjenjivanje vina Frankovke. Pristigla su 53 uzorka, od čega su 22 uzorka iz Hrvatske, 12 uzoraka iz Mađarske i 19 uzoraka uz Slovenije. Uzorci su se zaprimali i ocjenjivali u četiri različite kategorije. U kategoriji rose pjenušava i slatka vina prijavilo se 5 roze vina, u kategoriji mladih frankovki iz 2019. godine pristiglo je 11 uzoraka, u kategoriji frankovke iz 2017. i 2018. godine 25 uzoraka i u kategoriji frankovke starije od 2017. godine 12 uzoraka. Iz svake kategorije izabrala se najbolja frankovka, a zatim nakon pripetavanja i apsolutni šampion natjecanja.

Predsjednik komisije bio je Matjaž Lemut enolog iz Slovenije, vlasnik Tilie ESTATE, vanjski konzultant vinarije Feravino i dugogodišnji prijatelj vinarije. Tajnica komisije bila je voditeljica marketinga i PR-a tvrtke Osilovac d.o.o. – Vinarije Feravino, Jenette – Marija Šimić. Ostale članove komisije činili su enolog Martin Kovačević, enolog vinarije Papak i predstavnik obiteljskih vinarija Mladen Papak, enolog i dugogodišnja predsjednica komisije u Novoj Gorici u Sloveniji, Mirjana Košuta i Bruno Gaberšek, dugogodišnji ocjenjivač na internacionalnim komisijama i vinski pisac.

Ocjenjivanje vina dosad je pratio i festival frankovke koji se zbog situacije vezane uz koronavirus ove godine neće održati. „Nažalost, vezano uz situaciju koronavirusa na našim područjima, festival ove godine neće biti održan. Mi smo se ovdje u Feravinu dogovorili i organizirali naše tradicionalno ocjenjivanje kako ne bi izgubili nit vodilju jer smo mi ovdje najveći proizvođači frankovke ovog kraja.” – rekla je Jenette – Marija Šimić i naglasila kako im je bitno nastaviti taj slijed.

Enolog Martin Kovačević rekao je kako su uspjeli prikupiti znatan broj također vrlo kvalitetnih vina iz različitih kategorija unatoč otežanoj organizaciji zbog trenutne situacije. „Velik broj kolega iz Srbije i Austrije je imalo želju poslati uzorke, no ova situacija koja je nastala prije nekoliko mjeseci nam je malo otežala organizaciju.Vjerujemo da bi bilo i više uzoraka. No nastojat ćemo dogodine primiti i ostale uzorke, a i sazvati članove komisije iz ostalih zemalja.” – rekao je enolog Kovačević te istaknuo kako je organizacija u ovim uvjetima jako dobra i kako će ovo biti odlično ocjenjivanje.

Enolog Matjaž Lemut rekao je kako komisija neće imati jednostavan posao jer su pristigli vrhunski uzorci. „Zadovoljni smo uzorcima, imamo uzorke iz više različitih regija i ovo ocjenjivanje ide u jednom dobrom pravcu. Kod mladih frankovki ocjenjivala se njihova svježina i voćnost, kod zrelih frankovki elegancija i neagresivnost, odnosno smirenost, a kod rosea imamo oba pravca i svježine i voćnosti te smirenosti, koji je u ugostiteljstvu malo više prihvatljiv.” – rekao je enolog Lemut.  Kako je naveo enolog Kovačević, u planu je pred kraj godine u Zagrebu napraviti Masterclass večeru s najboljim frankovkama s ovog natjecanja kada će se i doznati rezultati ocjenjivanja.

28/07/2020

I u ovim ljetnim mjesecima, Udruga Prijateljstvo iz Feričanaca redovno provodi svoje aktivnosti u Udruzi prema rasporedu. Utorkom od 17 h do 18 h održava se igraonica za predškolce, srijedom od 19 h do 20 h za učenike od 1. do 8. razreda. Četvrtak od 19 h do 20 h je rezerviran za srednjoškolce, a petkom za mlade od 19 h do 20 h. Vikendom se održavaju rođendaonice.

Iz Udruge naglašavaju kako prema epidemiološkim pravilima provode one aktivnosti koje su im dozvoljene. Djeci je potrebno druženje i socijalizacija s vršnjacima, a njihove aktivnosti upravo najviše potiču druženja među djecom i mladima. Novi članovi i polaznici brojnih aktivnosti su uvijek dobrodošli, navode iz Udruge.

10/07/2020

U Općinskoj vijećnici održana je završna konferencija projekta “Zaželi – učini dobro djelo” kojega je realizirala Općina Feričanci u protekle dvije i pol godine. Projekt vrijedan 2.364.311,69 kuna, sufinanciran je u 100% iznosu od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Općina Feričanci jako je zadovoljna provedenim projektom kojim je bilo zaposleno sveukupno 17 ljudi, administrator, voditeljica projekta te 15 žena koje su se brinule za 60 krajnjih korisnika. Partneri na ovom projektu bili su Hrvatski zavod za zapošljavanja – Regionalni ured Osijek, ispostava Našice i Centar za socijalnu skrb Našice. Projektom je omogućeno zapošljavanje teže zapošljivih žena na tržištu rada i žena s nižom razinom obrazovanja. Zaposlenice su ovim projektom imale osiguranu minimalnu plaću, u zimskim mjesecima dijelom naknadu putnih troškova, nabavljeni su bicikli koje su sve žene dobile na korištenje, a osiguralo se i dodatno besplatno obrazovanje za gerontodomaćice, njegovateljice te pohađanje tečajeva stranih jezika i vozačkog ispita kako bi po završetku projekta bile konkurentnije na tržištu rada.

Na konferenciji nazočnima se obratio načelnik Općine Feričanci Marko Knežević koji je izrazio veliko zadovoljstvo provedenim projektom. “Jako mi je drago što je danas u našoj općinskoj vijećnici u Općini Feričanci održana završna konferencija našeg projekta Zaželi – učini dobro djelo, ali, s druge strane, žao mi je što je ovaj project završio jer je donio jako puno dobra našoj lokalnoj zajednici. Zaposleno je bilo ukupno 17 teško zapošljivih osoba koje su brinule za gotovo 100 korisnika. Ono što me raduje je što je udruga FER+ ponovno dobila sredstva te se nadam da će uskoro krenuti novi project Zaželi u nešto drugačijem obliku, ali na istim temeljima i smjernicama. Projekt je financiran stopostotnim iznosom europskog socijalnog fonda. To je u jednu ruku najbolji projekt na ovim područjima jer s jedne strane ulazi u lokalnu zajednicu, zapošljava teško zapošljive žene na tržištu rada, a s druge strane pristupa i krajnjim korisnicima koji tako u svojoj kući dobivaju podršku, pomoć, a razvija se i socijalni kontakt koji pomaže da ta, većinom staračka i samačka domaćinstva, ostanu svjesna onoga što se događa u njihovoj okolini. Budući da se radi o starijim i nemoćnim ljudima, ovakva vrsta pomoći je hvalevrijedna.” – izjavio je načelnik Knežević.

Nekoliko riječi o ovom projektu imala je i njegova voditeljica Slavica Bilandžić. “Projekt je započeo 8.1.2018., a završava 15.7.2020., odradili smo dvije i pol godine, zaposlili 15 žena koje su pružale usluge krajnjim korisnicima. Na žalost, završili smo projekt s 13 žena zato što je jedna gospođa otišla u mirovinu, a jedna je preminula. Sve je odrađeno korektno, a po našim krajnjim korisnicima, kojih ima 60, vidimo koliko im sada u ovom periodu nedostaju naše žene i kolika je potreba na području naše Općine jer ima puno staračkog stanovništva i osoba koje same žive. Imamo 7 žena koje su završile dodatno znanje i postale konkurentnije na tržištu rada, tako da se mnoge žene nadaju radu i u drugom projektu. Projekt je stvarno hvalevrijedan i treba podržati takav projekt da što duže traje.”

“Završio je program Zaželi, čija je ukupna vrijednost više od 2,3 milijuna kuna, a koji je bio sto posto financiran od strane EU. U tom projektu smo zaposlili 15 žena, voditelja projekta i administratora. Do kraja projekta ostali smo na 13 žena i 60 korisnika. Nadamo se da smo ovim projektom pomogli Feričancima, starijim osobama i zaposlenim ženama koje su se uz projekt i obrazovale te stekle nova iskustva i znanja. Starijim ljudima je potrebnije druženje od same pomoći u kući, ali i socijalna interakcija i pomoć u kući najvažnije su oznake ovog projekta. Projekt je počeo 15. siječnja 2018. godine, a završava 15. srpnja 2020. Trenutno na području Općine Feričanci nastavljamo s novim projektom Zaželi – pomozi Feričancima, u vrijednosti više od 1,8 milijuna kuna. Projekt će se provoditi kroz 15 mjeseci i bit će zaposleno 20 žena koje će brinuti o 120 krajnjih korisnika. Žene će također opet imati priliku na obrazovanje, što će im pomoći u daljnjem radu i životu.” – izjavio je, između ostalog, Domagoj Marinić, administrator projekta.

 

Evica Poznić jedna je od 15 žena koje su obilazile krajnje korisnike “20 godina radila sam u tekstilnoj industriji i ja, kao mnoge žene, ostala sam bez posla. Tako sam se prijavila na ovaj projekt i bila sam poprilično zadovoljna. Imala sam 5 krajnjih korisnika iz Feričanaca i mislim da su i oni bili zadovoljni. Obilazila sam ih svaki dan i svakom sam posvetila po 2 sata. S kolegicama sam razmjenjivala iskustva na sastancima i svi smo podjednako zadovoljni. Ako bude novi projekt, svakako ću se javiti. Uostalom, i ljudi koje sam služila pitali su me hoću li se vratiti k njima, na što sam im odgovorila da hoću ako budem primljena.”

01/07/2020

Jučer je održana redovna i izborna Skupština Udruge učenika, mladih i učenika s teškoćama “Prijateljstvo” – Feričanci u prostoriji Udruge. Članovi Udruge su birali osobe koje će voditi Udrugu u iduće 4 godine. Za predsjednika Udruge je izabran Alen Dado, a za dopredsjednicu Sanela Perković. Na Skupštini je nazočnima prikazana prezentacija o ostvarenim aktivnostima u periodu od 2016. – 2020. godine, a posebno je naglašena Volonterska nagrada 2017. godine koju je Udruga dobila od Volonterskog centra Osijek, kao i Zahvalnica Općine Feričanci 2019. godine za promicanje volontiranja u lokalnoj zajednici.

U ime Općine Feričanci, nazočnima se obratio predsjednik Općinskog vijeća, gospodin Marin Benić. Također, nazočne su pozdravili i predstavnici Udruga s kojima Udruga “Prijateljstvo” surađuje. Predsjednik Udruge, Alen Dado se zahvalio na ukazanom povjerenju te je rekao da će i u ovom novom mandatu se truditi, kao i dosad, da Udruga napreduje i ostvaruje predviđene aktivnosti. Na kraju Skupštine, podijeljene su i zahvalnice fizičkim i pravnim osobama koje pomažu radu Udruge.