22/02/2021

Početak je godine i dobrovoljna vatrogasna društva koja djeluju na području Našica tradicionalno započinju svoje aktivnosti s obveznim godišnjim skupštinama.

Nakon što smo bili u četvrtak na skupštini DVD-a Markovac, a u petak na skupštini Velimirovac u subotu smo društvenom domu u Zoljanu prisustvovali i Izbornoj godišnjoj Skupštini DVD-a Zoljan.

Na skupštini su, a uz poštivanje svih epidemioloških mjera, uz članove društva DVD-a Zoljan, bili prisutni predstavnici društava i sportskih kolektiva koji djeluju na području Zoljana kao i predstavnici Grada Našica, zamjenik gradonačelnika Krešimir Žagar, predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica Krešimir Kašuba, predsjednik Vatrogasne zajednice Našice Vlatko Gašić i drugi uvaženi gosti.

Nakon uvodnog govora, izbora radnih tijela i usvajanja dnevnog reda, podnesena su izvješća o radu i djelovanju DVD-a Zoljan u 2020. godini kao i financijsko izvješće za istu godinu.

Kako je ovo bila redovna izborna skupština, nakon razrješenja starih dosadašnjih članova Upravnog i Nadzornog odbora te Zapovjedništva, jednoglasno su izabrani novi.

Tako je za predsjednika društva DVD-a Zoljan ponovo izabran Željko Ptiček, a za dopredsjednika Tomica Stojaković. Za zapovjednika izabran je Zdravko Forintić, a dozapovjednik je postao Ante Anđelić.

U Upravni odbor izabrani su Željko Ptiček – predsjednik, Tomica Stojaković – dopredsjednik, Franjo Pavlović – tajnik, Edi Pavlović – blagajnik i članovi Zdravko Forintić, Emanuela Kalazić, Tomislav Žarić, Branko Knežević, Silvio Mikuličić i Marko Štuka.

Za Zapovjedništvo izabrani su Zdravko Forintić – zapovjednik, Ante Anđelić – dozapovjednik, Emanuela Kalazić – voditeljica ekipe, Tomica Stojaković – voditelj ekipe, Miroslav Čeme ml. – član, Danijel Molnar – spremištar.

Izvješće o radu podnio je predsjednik društva Željko Ptiček koji je među ostalim naglasio kako je vrlo važno održavati društvo i unaprjeđivati njegov rad. Posebno se osvrnuo na usavršavanju vatrogasnih kadrova, kao i radu s mladeži i djecom te sudjelovanju na svim natjecanjima koja budu organizirana kada epidemiološke mjere to dopuste.

-Društvo DVD Zoljan vodim već 10 godina, a kao što vidite, ponovo sam izabran na novi mandat od pet godina i to me čini iznimno ponosnim. Zbog pandemije nije bilo lako, ali kako smo imali uvijek odlične odnose s Gradom Našicama sve smo lakše prebrodili. Godina 2020. je bila stvarno turbulentna, nažalost nije bilo natjecanja niti druženja, bilo je vrlo teško i to će se sigurno ostaviti traga na svim društvima.

U ovoj godini nas među ostalim iščekuje obilježavanje svetog Florijana, posveta kombi vozila, sveta misa u našoj crkvi svete Katarine te proslava u devetom mjesecu. Naravno, sve će ovisiti o epidemiološkim mjerama za koje se nadam da će s vremenom popustiti i da ćemo sve vratiti normalnom životu i funkcioniranju. Ipak, kako društvo DVD Zoljan slavi 75 godina postojanja, a pomažu nam u našem djelovanju Vatrogasna zajednica Hrvatske, Vatrogasna zajednica Županije, Vatrogasna zajednica Našica, Grad Našice tako da i u ovoj jubilarnoj proslavi očekujemo veliki broj gostiju i da će ipak biti sve nekako bolje u vremenu koje je ispred nas – rekao je među ostalim predsjednik Željko Ptiček koji se još jednom zahvalio Gradu Našicama, gradonačelniku, gradskim vijećnicima i predsjedniku Vatrogasne zajednice Grad Našica koji je uspješno vodio pregovore o kupnji kombi vozila.

– Kupnja 7 vatrogasnih vozila za društva s područja Grada Našica je hvalevrijedna investicija u iznosu od čak 1 600 000 kuna. Kombi vozilo nama kao društvu stvarno znači puno, kako za prijevoz djece tako i za pomoć članovima i članicama za suradnju s brojnim Udrugama. Starije vozilo smo dobili 2006. godine za vrijeme gradonačelnika Krešimira Žagara i tim smo se vozilom sve ove godine uspješno koristili. Kako imamo odličnu suradnju s Općinom Feričanci, načelnikom i predsjednikom DVD-a Valenovac, to smo naše staro vozilo prodali njima jer oni do tada nisu imali vozilo – rekao je za kraj predsjednik DVD-a Zoljan Željko Ptiček.

Par riječi o društvu i radu DVD-a Zoljan rekao je i prisutni predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Našica Vlatko Gašić.

-Svaka lokalna uprava je dužna financirati vatrogastvo pa tako i Grad Našice. Mi smo zajedno s rukovodstvom Grada Našica dogovorili da idemo u kupovinu novih vozila, 6 vozila za potrebe DVD-ova na području grada i jedno za potrebe Vatrogasne zajednice i potrebe JVP Našice. Maksimalno smo se potrudili da dođu ta vozila bez obzira na prošlu godinu izazvanu koronavirusom. Financijska sredstva smo osigurali te smo u devetom mjesecu donijeli odluku da idemo u realizaciju i nabavku vozila. Vrlo brzo, točnije krajem prvog mjeseca, nakon javne nabave je projekt i realiziran te mi je iznimno drago što su DVD-ovi zadovoljni nabavkom tih vozila, odnosom Vatrogasne zajednice i Grada prema njima i ne sumnjam da će se dobri odnosi nastaviti i u budućnosti. Ako se osvrnemo na prošlu godinu, moramo spomenuti kako smo imali mnoge tehničke intervencije, zadesilo nas je i olujno nevrijeme, a lijepo je bilo vidjeti da su se svi vatrogasci maksimalno u to uključili. Pomagalo se stanovništvu u sanaciji od elementarnih nepogoda, a također smo intervenirali i sve što se tiče požara. U ovoj 2021. godini očekujem da krenemo s druženjima, natjecanjima, da animiramo mlade i sve ono što je nedostajalo prošle godine. Na području naše Vatrogasne zajednice imamo oko 20 društava i ima nas puno na natjecanjima te sam uvjeren da će ove godine sve krenuti i u tom natjecateljskom smjeru. Osam vatrogasnih ekipa ima pravo odlaska na državno natjecanje za koje se nadam da će se ove godine i održati prema rasporedu – rekao je Vlatko Gašić predsjednik Vatrogasne zajednice Grad Našica uz napomenu kako je odnos lokalne samouprave prema nama odličan kako financijski tako i s političke strane.

Za kraj nekoliko riječi rekao je i počasni gost skupštine, zamjenik gradonačelnika Krešimir Žagar koji je i ove godine vrlo rado prihvatio poziv.

– Zadovoljstvo je i ponos biti pozvan na Skupštinu DVD Zoljan u svojstvu počasnog gosta Društva, a i u svojstvu zamjenika gradonačelnika. Ova godina je izuzetno značajna za ovo društvo jer se nalazimo u sedamdeset i petoj godišnjici vatrogastva u Zoljanu kao i postojanja samog DVD-a. Vjerujem da će se sve proslaviti na adekvatan, držeći se svih preporuka struke, a vezano za situaciju s epidemijom, a nadam se kako će se i mjere ublažiti tijekom godine. Unatoč prošlog godini, nemogućnosti putovanja, susreta, natjecanja i godina 2020. je za DVD Zoljan bila vrlo uspješna. Obnovili su svoju opremu, objekt u kojem se nalaze, radili na novim članstvima, izlazili su na razne intervencije te su sudjelovali i pomagali u radu drugih udruga u humanitarnom i memorijalnom smislu. Grad Našice je financijski jako pomogao DVD-u, gotovo dvije trećine sredstava je bilo iz gradskog proračuna, a zahvaljujući Gradskom vijeću i predsjedniku Krešimiru Kašubi i gradonačelniku izdvojena su određena sredstava. Direktno je društvu potpomognuto s od oko 30 000 kuna, 2 000 kuna dodatno i 3 000 kuna od Mjesnog odbora. Ona sredstva koja do sada nisu utrošena će se prenijeti i u 2021. godinu što će sigurno pomoći djelovanju Društva i ove godine – izjavio je Krešimir Žagar koji je za kraj zahvalio svim članovima i članicama što uspješno pronose slavu DVD-a na ponos kako Zoljana, Našica, Vatrogasne zajednice, ali i čitavog našeg kraja.

21/02/2021

Početak je godine koji je inače poznat po godišnjim skupštinama sportskih klubova, udruga i društava. Tako je bilo i u petak u Jelisavcu kada je DVD Velimirovac održao svoju 91. redovnu izbornu godišnju skupštinu. Razlog održavanja skupštine DVD-a Velimirovac u domu DVD-a Jelisavc je obnova (zbog obujma, bolje reći izgradnja) novog društvenog doma Velimirovac i odličnih odnosa između ova dva društva.

Zbog epidemioloških mjera i ova skupština je održana pod posebnim uvjetima, sa smanjenim brojem članova, bez djece i uz puno manji broj gostiju.

Na skupštini su uz članove društva DVD-a Velimirovac, bili prisutni predstavnici ostalih udruga, društava i sportskih kolektiva koji djeluju na području Velimirovca kao i predstavnici Grada Našica, gradonačelnik Josip Miletić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica Krešimir Kašuba, predsjednik Vatrogasne zajednice Našice Vlatko Gašić, Zapovjednik JVP Našice Danijel Matković, Ivan Certić župnik župe Gospe Fatimske Velimirovac, predsjednik Mjesnog odbora Marin Knežević i drugi uvaženi gosti i prijatelji društva.

Na skupštini je podneseno opsežno izvješće o radu u 2020. godini, financijsko izvješće, izvješće nadzornog odbora te je usvojen plan rada i financijskog poslovanja za 2021. godinu.

U izvješću o radu zapovjednika Alena Repa istaknut je rad u posebnim uvjetima zbog pandemije, ali i zalaganje svih članova kako bi i u 2020. turbulentnoj godini društvo što bolje i više radilo. Odrađeno je 8 radnih sjednica, jedna izvanredna sjednica zbog usvajanja novog Statuta o usaglašavanju s novim Zakonom o vatrogastvu. Nažalost izostala su školovanja i obrazovanja kao i vatrogasna natjecanja. Zbog novonastale situacije, a vezane uz privremeno iseljenje iz starog doma zbog rekonstrukcije i izgradnje – dogradnje novog, sva oprema je uspješno raspoređena po privatnim kućama i garažama, a uspješno je i osigurana jedna privatna prostorija u kojoj se odvijaju sastanci i daljnji rad društva.

Društvo je u prošloj godini sudjelovalo u nekoliko desetaka intervencija, a pogotovo kada je prirodna nepogoda, jak vjetar u mjesecu kolovozu poharala našički kraj i kada su stradala mnoga krovišta i veliki broj stabala koja je trebalo otkloniti. Zapovjednik Alen Rep je također istaknuo odličnu suradnju s drugim društvima, kao i JVP Našice.

Nakon izvještaja o radu društva koje je iznio zapovjednik uslijedio je glasanje za nove članove Upravnog odbora, Zapovjedništva i izaslanike. Tako je u Upravni odbor za predsjednika novi – stari predsjednik Drago Kardum, zapovjednik Alen Rep, tajnik je Dalibor Hajduk, dok je blagajnik ostao Dalibor Kranjec. Članovi Upravnog odbora su Ivica Šimunek, Ivica Žunić, Antonio Balen, Bruno Šimunek, Denis Dundović, a za spremištara je izabran Dino Rep i Ivan Markotić.

U zapovjedništvo izabrani su kao zapovjednik Alen Rep, dozapovjednik Ivica Žunić, tajnik Dalibor Hajduk, spremištar Dino Rep, dok su članovi Antonio Balen, Dalibor Kranjec, Bruno Šimunek, Denis Dundović, Ivan Markotić i Davor Zubak.

Izaslanici Vatrogasne zajednice su Drago Kardum i Alen Rep.

Za novog starog predsjednika ponovo je izabran Drago Kardum koji je naglasio kako je vatrogasac već 30 godina i kako mu predstavlja veliku čast pomagati na ovaj način drugima. Isto tako, predsjednik Kardum je istaknuo kako društvo broji preko 70 članova što je lijep broj u odnosu broja stanovnika koje broji mjesto Velimirovac. 

– Pošto se naš dom gradi, u Jelisavcu su nam izašli u susret i dodijelili nam privremene prostorije. Radovi će trajati do studenog ove godine. Vjerujemo kako će ova godina biti bolja nego prošla što se tiče aktivnosti, a pogotovo jer bi trebalo započeti doškolovanje djece za vatrogasce. U naše društvo se ulaže, dobili smo vrlo vrijedno kombi vozilo, a dobit ćemo i navalno vozilo od Europske unije i to nam sve puno znači – izjavio je među ostalim predsjednik Drago Kardum koji se za kraj zahvalio svojim članovima što su ga ponovno izabrali, kao i čelnicima Grada Našica i Županiji na pomoći koju im pružaju.

Uvaženi gost skupštine bio je i predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica Krešimir Kašuba koji je među ostalim izjavio kako se iz izvješća o radu vidi velika aktivnost, rad s mladima što sve posebno raduje, organiziranost i povezanost s drugim društvima u nizu akcija, a posebno se osvrnuo i na izgradnju novog društvenog doma u Velimirovcu.

Krešimir Kašuba

-Trenutno se nalazimo u prostorijama DVD-a Jeslisavac te se ovim putem i njima zahvaljujem na gostoprimstvu. U Velimirovcu se rade lijepe stvari koje će sigurno poboljšati kvalitetu života svih mještana. Naime, kao što svi znamo i što nas sve iznimno raduje, radi se na izgradnji novog društvenog doma koji će dijelom biti i vatrogasni što je stvarno jedna velika investicija koja će doprinijeti kvaliteti vatrogastva, kao i cijelom mjestu Velimirovac. Mještani su ga dugo čekali, jer je njihov dom bio u lošem i derutnom stanju i u njega se nije moglo više ulagati. Put do novog doma je bio sve samo ne lagan, a pošto sam Grad Našice nije mogao smoći tolika velika sredstva uspjeli smo do njih doći putem sredstava Europske unije. Dom će osim vatrogascima, služiti i svim mještanima udrugama i klubovima koji djeluju na području mjesta, a kao što ste mogli vidjeti, svojom će veličinom sigurno doprinijeti poboljšanju života u Velimirovcu. Isto tako, a važno je za spomenutu,  kako je i novo vozilo koje je društvo dobilo veliki dobitak za sve, jer će se s njim moći obavljati mnoge stvari koje su do sada bile nešto teže izvedive, a zahtjevale su i kudikamo veće troškove. – izjavio je među ostalim Krešimir Kašuba koji je i ovim putem zaželio vatrogascima što manje akcija i intervencija, a što više vježbi kao i želju da glavni moto društva bude što veća animacija ljudi. 

Nekoliko riječi za kraj rekao je i zapovjednik Alan Rep koji se posebno osvrnuo na rad s mladima u DVD-u Velimirovac.

-Imamo dvije dječje ekipe, mušku i žensku te ekipu koju čini mladež, djevojčice od 12 do 16 godina. One su se plasirale prošle godine na županijsko natjecanje, te unatoč koronavirusu, sastajemo se i vježbamo prema epidemiološkim mjerama i u grupama što više možemo. Uz to dobili smo i novo kombi vozilo koje će nam sigurno dobro služiti, a posebice djeci kojoj će biti komotnije kada budemo putovali. Ovom prilikom se zahvaljujem svima koji sudjeluju u radu društva, ali i onima koji svojom sposobnošću rade na tome da društvo iz godine u godinu podiže svoj nivo.

19/02/2021

Zbog trenutne Covid pandemije cijela skupština je bila održana u smanjenom broju uzvanika uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Na redovnoj godišnjoj izbornoj skupštini, a prema dnevnom redu, među ostalim podneseno je izvješće o radu i financijskom poslovanju u 2020. godini, kao što je i podneseno izvješće verifikacijske komisije te Nadzornog odbora DVD-a. Zatim su uslijedili izbori te je za predsjednika izabran Zdenko Cingel, zapovjednika Stjepan Ivanek, a tajnika Zoran Hvizdak

Isto tako u Upravni odbor su izabrani: Zdenko Cingel, Stjepan Ivanek, Zoran Hvizdak, Josip Ivanek, Željko Malovčak, Darko Komjetan, Matija Dundović, Dominik Malovčak, Mihovil Fedor, Mirko Kubaša i Mirko Škof. U Zapovjedništvo su izabrani: Stjepan Ivanek, Zdenko Cingel, Darko Cingel, Franjo Bizijan, Tomislav Dološić, Krešo Nemet i Igor Ivanek. Delegati u VZ Našica su Zdenko Cingel i Stjepan Ivanek.

Tijekom sjednice dodijeljene su i Vatrogasne spomenice za deset godina rada u vatrogasnoj organizaciji a priznanja su dobili Petar Karakaš, Mateo Romić, Mihael Koljenik, Karlo i Kristijan Komjetan. Pri tome je voditelj Franjo Bizijan zvani Pičula izjavio kako je mladost vrlo važna u DVD-u, jer netko treba i naslijediti njih starije.

Skupštini su prisustvovali uvaženi gosti iz Grada Našica, JVP Našice kao i predstavnici drugih društava koja djeluju na našičkom području. Posebnu zahvalu na radu i djelovanju društva među ostalim uputili su Vlatko Gašić, predsjednik Vatrogasne zajednice Našice kao i predstavnik Grada Našica Krešimir Kašuba predsjednik Gradskog vijeća Grada Našica.

Ispred Grada mogu reći da je od izuzetne važnosti rad DVD-a s mladima. Za pohvalu je što su i u ovo vrijeme koronavirusa odradili niz aktivnosti i spremni su izvršiti svoje zadatke u raznim situacijama. Prije mjesec dana ispred Vatrogasne zajednice Našica donirano je vatrogasno vozilo za sve buduće intervencije – izjavio je Krešimir Kašuba i pritom pohvalio rad DVD-a Markovac, čestitao novom starom predsjedniku i poželio svim vatrogascima sreću u budućem radu.

 

17/02/2021

Nakon što su u mjesecu siječnju Našički dobrovoljni vatrogasci bili mobilizirani u Petrinji, u nedjelju su ponovno bili aktivni u Sisačko – moslavačkoj županiji. Nalog za mobilizaciju od Ravnateljstva Civilne zaštite Republike Hrvatske – Državne intervencijske postrojbe Civilne zaštite Osijek Dobrovoljno vatrogasno društvo Našice primilo je u subotu dana 13.02.2021.god., u večernjim satima, a već drugi dan u rano jutarnjim satima ekipa od 3 člana s jednim vatrogasnim vozilom bila je upućena u Grad Petrinju, odnosno u Centralnu Bazu operacija državnih interventnih službi Petrinja.

Prije samog polaska u Banovinu, u vatrogasni dom stigla je informacija kako jedna obitelj iz okolice Našica želi donirati građevinski materijal drugoj obitelji, ali nemaju prijevoz. Naravno, kao i uvijek ponudili smo našu pomoć te smo ovaj put „uskočili“ tako što smo preuzeli materijal i isti dopremili u Petrinju. Dolaskom u Bazu operacija, naši vatrogasci bili su odmah poslani u selo Pecki na svoj zadatak.

Zadaća naših vatrogasaca u selu Pecki na vodocrpilištu bila je sljedeća:

  • demontaža agregata za struju i popratne instalacije iz ruševne zgrade
  • izvlačenje i osiguranje agregata iz ruševne zgrade, te osiguranje istoga na vozilo
  • isporučiti donaciju građevinskog materijala obitelji kojoj je dom stradao u potresu

 

Nakon što su dobrovoljni vatrogasci DVD-a Našice obavili sve svoje zadatke, uputili su se svojim domovima, a povratak je bio u kasno poslijepodnevnim satima. Dobrovoljno vatrogasno društvo Našice i dalje pruža potporu i pomoć svim hitnim službama i volonterima koji su na terenu u Sisačko – moslavačkoj županiji te se i ovog trenutka u Centralnoj Bazi operacija državnih interventnih službi Petrinja nalazi dvoje naših članova koji rade i djeluju u Državnoj intervencijskoj postrojbi Civilne zaštite Osijek.

„Vama na usluzi, nama na čast“ – DVD NAŠICE

 

Tekst: Marijan Gajski – DVD Našice

Foto: Lončarić V. st. – DVD Našice

13/02/2021

Nesretni datum… 29. prosinca 2020.godine, je dan kojeg će pamtiti cijela RH, usudimo se reći i Europa. 12:19 h je vrijeme kada su se sve žurne službe stavile u visoki položaj pripravnosti, a to nam govori kako je zapovijed, odnosno mobilizacija mogla doći svake sljedeće minute da se krene u pomoć stanovništvu na potresom pogođena područja u Sisačko – moslavačkoj županiji.

6.4 stupnja prema Richteru je broj koji nam je do tada bio nepoznanica, ali smo istog trena shvatili koliko je zapravo taj broj velika opasnost i šteta za ljude, imovinu i dobra. Dobrovoljni vatrogasci DVD-a Našice, svih prijašnjih godina marljivo su radili, učili, školovali se, te stjecali znanja i iskustva baš za ovakve intervencije.

 

Članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva Našice prijašnjih godina su prošli jako puno tečajeva i osposobljavanja, a ovo su samo neka od njih:

  • potraga za unesrećenima u ruševinama pomoću potražnih pasa i tehničkog alata
  • stabilizacija oštećenih građevina podupiranjem
  • pristup unesrećenima u ruševinama
  • spašavanje unesrećenih iz ruševina
  • označavanje ruševina
  • 3. stupanj osposobljavanja za specijalnost pod nazivom “Spašavatelj s visina i iz dubina”- 1 instruktor te 3 vježbatelja za osposobljavanje
  • Radovi na vodi: upravljanje čamcima, veslanje i vožnja motorom, izrada zečjih nasipa, izvlačenje tijela utopljenika i spašavanje ugroženih osoba iz vode i slično.

 

Ravnateljstvo Civilne zaštite Republike Hrvatske – Državna intervencijska postrojba Civilne zaštite Osijek, znajući da Dobrovoljno vatrogasno društvo Našice raspolaže s vozilima, opremom te vatrogascima koji su obučeni za takve vrste intervencija tijekom mjeseca siječnja mobilizirali su dobrovoljne vatrogasce DVD-a Našice na područja koja su stradala u potresu. U Grad Petrinju bila su upućena 3 vatrogasca DVD-a Našice s dva vatrogasna vozila.

 

Našičkim dobrovoljnim vatrogascima glavni je zadatak bio:

a) osiguranje obiteljskih kuća, zgrada, i ostalih objekata od daljnjeg urušavanja

b) uklanjanje žbuke, fasade, zidova i drugog što je ugrožavalo stanovništvo

c) uklanjanje drveća i metalnih ograda

d) izgradnja tunela za siguran prolazak stanovništva

e) podupiranje zidova na obiteljskim kućama, pomoćnim prostorijama, zgradama

 

Našim vatrogascima glavna je baza bila u Ravnateljstvu Civilne zaštite Republike Hrvatske na Sportskom terenu „Pigik“, gdje je uspostavljen kamp za sve državne interventne službe, noćenje je bilo u šatorima, a hrana osigurana u Crvenom križu. Naši vrijedni vatrogasci tako su odradili više desetaka zahtjevnih intervencija pa s ponosom možemo reći kako smo iznimno ponosni na njihov trud, rad i angažman na terenu.

 

Također, za napomenuti je kako dobrovoljno vatrogasno društvo Našice u svojim redovima ima 2 svoja člana, koja djeluju u Državnoj intervencijskoj postrojbi Civilne zaštite Osijek te se od prvog dana nalaze u Petrinji gdje rade i djeluju u Centralnoj Bazi operacija državnih interventnih službi Petrinja. Članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva Našice, od prvog dana su bili spremni za djelovanje, te ustupiti ljude, vozila i opremu na područja pogođena potresom u Sisačko – moslavačku županiju. Također, vatrogasci i sada čekaju ponovni poziv, i odmah su spremni krenuti u pomoć stanovništvu ukoliko se bude pokazala potreba.

 

Vama na usluzi, nama na čast“ – DVD NAŠICE

 

Dobrovoljno vatrogasno društvo Našice ovim putem izražava duboku sućut obiteljima stradalih u razornom potresu. Također izražavamo punu potporu svima koji su angažirani na zbrinjavanju stradalih i sanaciji štete od potresa.

 

Tekst: Marijan Gajski – DVD Našice

Foto: Robert Hren – DVD Našice

01/10/2020

U Našicama je održana službena primopredaja i puštanje u uporabu poligona za obuku korisnika aparata za zaštitu dišnih organa Vatrogasnoj zajednici Osječko – baranjske županije u sklopu projekta „Together we stand”. Projekt provode Osječko – baranjska županija, Unikom Osijek, d.o.o., Udruga za kreativni razvoj Slap, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Regionalna razvojna agencija Bačka iz Srbije, a dio projekta odnosi se na nabavku opreme za ključne sudionike u upravljanju rizicima i zaštitom okoliša u pograničnom području.

U sklopu toga, Osječko – baranjska županija odlučila se za nabavku i opremanje Županijske vatrogasne zajednice poligonom smještenim na vatrogasnom vježbalištu u Našicama. Ukupna vrijednost ulaganja u objekt i Poligon iznosi 1,5 milijuna kuna. Primopredaji je nazočio zamjenik župana Petar Lagator koji je rekao kako će se prava vrijednost ovih ulaganja vidjeti u budućnosti jer će brojna vatrogasna društva na ovom poligonu uz provjeru stručnog znanja i fizičke spremnosti moći provjeriti i sigurnost svoga zdravlja i sigurnost odlaska u buduće intervencije na području Osječko – baranjske županije.

Zdravko Cvenić, županijski vatrogasni zapovjednik Osječko – baranjske županije rekao je kako je na sjednici Vlade donesena odluka o osnivanju Državne vatrogasne škole te se predviđa kako će se jedan oblik nastave odvijati i u Našicama. “Napravili smo sve pripreme za pokretanje državne vatrogasne škole. Na ovom poligonu bi se odvijala terenska nastava, a teorijska nastava bi se održavala u Osijeku. Ovdje bi se vatrogasci obučavali u radu sa zaštitnim uređajima za organe za disanje. Tu se nalaze i poligon, požarna kuća i kontejner u kojima se vrše plameni udari. Time bi vatrogasci u Našicama prošli kompletnu terensku obuku.” – rekao je Cvenić.

Zadovoljstvo ovim projektom je izrazio i gradonačelnik Našica Josip Miletić uvjeren kako će ovaj poligon služiti kako našičkim tako i svim vatrogascima iz Slavonije i Baranje. “Drago mi je da se Grad Našice razvija, svaka investicija je dobrodošla u naš grad. Ovdje je vidljiva dobra suradnja sa Županijom i Županijskom vatrogasnom zajednicom kao i s Nacionalnom vatrogasnom zajednicom jer smo uspjeli zajedno napraviti hvalevrijedan projekt za edukaciju svih budućih vatrogasaca.” – rekao je gradonačelnik Miletić i nadodao kako je Grad Našice puno toga u protekle dvije godine napravio za vatrogasce, a tu su za njih i u budućnosti.

Predsjednik DVD-a Našice Zvonko Ljubljanović izrazio je zadovoljstvo današnjom primopredajom poligona jer ona predstavlja priznanje i uvažavanje Dobrovoljnog vatrogasnog društva. “Ovo je već treći projekt koji provodimo zajednički. Nadamo se kako ćemo nastaviti projekte i suradnju i u budućnosti. Imamo jako dobre uvjete, velike površine zatvorenih i otvorenih prostora za vježbe te bi ovdje trebao biti jedan sveobuhvatni centar osposobljavanja vatrogasaca Osječko – baranjske županije.” – rekao je Ljubljanović.

[fts_facebook type=album_photos id=175909019125252 posts=10 title=no title_align=left description=no words=45 popup=yes album_id=3235143719868418 image_width=200px image_height=200px space_between_photos=1px hide_date_likes_comments=no center_container=yes]

29/09/2020

Broj koji koristi JVP Našice se i dalje ne može dobiti zbog kvara koji je na nivou operatera i JVP ne može utjecati na popravak telefonskih linija. Pa tako, u slučaju moguće intervencije, Javno vatrogasno postrojbu Našice možete dobiti na broj telefona 098/223-659 (Danijel Matković).

Foto: arhiva

25/05/2020

Kako nam javljaju iz JVP Našice jučer su zaprimili dojavu o požaru na polju u Vukojevcima. Na mjesto intervencije upućena je dežurna smjena Javne vatrogasne postrojbe Našice. Dolaskom na mjesto intervencije utvrđeno je kako se radi o zlonamjernoj lažnoj dojavi požara stoga vatrogasci, policija i Centar 112 ističu da brojevi 192, 193, 194 i 112 ne služe za igru i zabavu, već apeliraju da se ovi brojevi zovu samo u hitnim situacijama.

21/03/2020

Vatrogasno operativno središte Hrvatske vatrogasne zajednice izdalo je upozorenje građanima kako bi se opasnost od izbijanja požara i njegovog širenja sveo na minimum u ovo vrijeme izvanredne pripravnosti vatrogasaca vezanog uz koronavirus.

Početkom sezone čišćenja poljoprivrednih i drugih površina, kada građani spaljuju biljni i drugi gorivi otpad na otvorenom prostoru, povećava se opasnost od nekontroliranog širenja požara na otvorenom.

Podsjećaju se mještani da su u slučaju provođenja spaljivanja dužni poduzeti određene mjere zaštite od požara. Vatru ne palite za vjetrovita vremena, prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje očistite od zapaljivog raslinja kako biste spriječili širenje požara. Ne spaljujte istovremeno velike količine raslinja, a osobe koje su koristile ložišta na otvorenome, dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra u potpunosti ne ugasi. Pripremite sredstva za gašenje požara: vodu, pjenu, prah, a ako nemate aparate za početno gašenje požara, poslužit će i pijesak, lopate i slično.

Za neodgovorno ponašanje kojim se izazove požar predviđene su visoke novčane kazne. Vatrogasci apeliraju na građane da ovo upozorenje shvate ozbiljno!

Foto: arhiva

12/03/2020

Prema preporuci Hrvatske vatrogasne zajednice vezano za javna okupljanja vatrogasaca, do daljnjeg se odgađa godišnja Skupština Dvd-a Našice koja se trebala održati u subotu, 14. 03., zbog prevencije širenja korona virusa.

Foto: arhiva