04/10/2019

Članovi Lige protiv raka Mimoza danas su u centru Đurđenovca obilježili Dan ružičaste vrpce. Ovaj dan u Hrvatskoj se obilježava s ciljem da se žene upozori na važnost ranog otkrivanja raka dojke, jer se 90% oboljelih žena može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju. Mimoze su svojim građanima dijelile roze vrpce, te im osigurale besplatno mjerenje razine šećera u krvi i krvnog tlaka.

„Danas smo se okupile s ciljem da što više žena potaknemo da odu na mamografiju i ultrazvuk dojki, i to na vrijeme. Svi smo u rozom, u majicama koje smo sami kupili, jer sami i financiramo udrugu. Žao nam je što i dalje nemamo svoj prostor u kojem bi mogli izrađivati kreativne radove kako bismo prikupili što više novčanog priloga, kojim oboljelima pomažemo pri putovanju na kemoterapije i na zračenja.” – rekla je Marica – Mancika Patko koja je zahvalila svim sugrađanima na novčanoj donaciji i poručila „Imaju veliko srce.” Nažalost, udruga broji svakim danom sve veći broj oboljelih.

VEZANI TEKSTOVI
03/10/2019

Članice Lige protiv raka “Mimoza” Đurđenovac obilježit će Dan ružičaste vrpce sutra, 4. listopada, u centru Đurđenovca. Članice udruge će od 8 do 11 sati dijeliti promotivne materijale i podsjetiti građanke na potrebu redovnog samopregleda dojki te preventivnih liječničkih pregleda, poput ultrazvuka i mamografije. Uz to članovi će, u istom periodu, provoditi besplatno mjerenje tlaka i razine šećera u krvi, kao i tijekom akcija koje su održane prethodnih godina.

 

Foto: arhiva

VEZANI TEKSTOVI
29/09/2019

U Zadruzi Sova učenici su deficitarnih zanimanja

Gotovo svaka škola u Hrvatskoj ima zadrugu, no ova je ipak posebnija. Zadruga Sova djeluje u najmanjoj srednjoj školi u državi, a nju čine mladići i djevojke koji se mogu prebrojiti na prste jedne ruke. Zadruga je to Srednje škole Josipa Kozarca u Đurđenovcu u kojoj se školuju budući šumarski tehničari, stolari, bačvari, CNC operateri i strojobravari. Baš oni savršeni su za izradu unikatnih uporabnih i dekorativnih predmeta.

“Uglavnom su to muška usmjerenja, pa brojimo po jednu djevojku u razredu, a ove školske godine imamo ih samo četiri u cijeloj školi.” – rekla je Sanja Medenica, voditeljica šumarske sekcije te potvrdila da mladići imaju mnogo strpljenja i kreativnosti kakve se inače pripisuje djevojkama. Iako zadruga u školi djeluje od 2015. godine, bila je najbolja na dvije županijske smotre te na jednoj državnoj, onoj održanoj u Zadru, 2018. godine.

Zadruga ima četiri sekcije – šumarsku, stolarsku, metalsku i kreativnu, one su dio istozvanih usmjerenja te ujedno i dio praktične nastave koja se provodi u školskoj radionici. Voditelj stolarske sekcije je Goran Pavlić, voditelj metalske sekcije Senad Becker, a kreativne sekcije Nikolina Azenić Krstić. Sami nazivi sekcija odaju materijal izrade predmeta, tako šumarska sekcija proizvode, poput kućica za ptice i hotela za kukce, izrađuje od prirodnih materijala, najčešće drveta. Kreativna sekcija te grubo obrađene proizvode potom ukrašava i dovršava bojenjem i lakiranjem.

“Često sudjelujemo na sajmovima i na taj način promoviramo naše proizvode. Uvijek smo na Danima slavonske šume, Adventu u Osijek, božićnom sajmu u Našicama, a prošle godine bili smo dio i Ambiente, najvažnijeg poslovnog događaja drvne industrije.” – dodaje Medenica. Na ovogodišnjoj županijskoj smotri na temu “Vrijeme” zadruga Sova, učenici Ines Bosilj i Mihael Čorković, prikazali su povjerenstvu izradu i funkcioniranje sunčanog sata, a štand je bio prepun satova nastalih u školskim radionicama koje na nedavno održanim Danima slavonske šume nisu izložili, jer su spremljeni za državno natjecanje.

Osim što upisuju deficitarna zanimanja, kao što su stolar i bačvar, Srednja škola Josipa Kozarca trudi se zainteresirati veći broj budućih učenika upravo kroz prikaz praktičnih radova iz zadrugarske radionice.

VEZANI TEKSTOVI
28/09/2019

Jučer, 27.09. 2019. godine, Srednja škola „Josipa Kozarca“, Đurđenovac sudjelovala je u provedbi obilježavanja Europskog školskog sportskog dana, u sklopu Europskog tjedna sporta. Ovaj dan obilježava se diljem EU, te sudjeluje više od 300.000 djece s učiteljima i profesorima svojih škola.

Đurđenovačka škola po prvi puta sudjeluje u ovom projektu, čime ulazi u registar europskih škola (ESSD), a čiji je glavni cilj promicanje sporta te podizanje svijesti o važnosti bavljenja tjelesnom aktivnošću za svakog pojedinca te poticanje socijalne uključenosti i razvijanje društvenih kompetencija među učenicima. Svi učenici i profesori škole, proveli su dan u druženju na Đurđenovačkom ribnjaku, do kojeg su nakon okupljanja pred školom krenuli pješice, te su sudjelovali u prigodnim sportskim aktivnostima uz pomoć Udruge starih športova „Slavonac“ Našice.

Učenici i profesori su se nadmetali u potezanju užeta, bacanju potkova, nošenju vreća. Nakon aktivnosti, učenici i djelatnici škole nastavili su druženje uz zakusku. Voditelj i inicijator projekta bio je Stjepan Ostroški mag. cin., profesor tjelesne i zdravstvene kulture u školi.

VEZANI TEKSTOVI
10/09/2019

Nova nastavna godina u OŠ Josipa Jurja Strossmayera Đurđenovac obilježean je svečano u hodniku Škole. Svečanom početku su uz učenike, roditelje, djelatnike škole, nazočili i načelnik općine Đurđenovac, Hrvoje Topalović i ravnateljica dječjeg vrtića „Jaglac“, Renata Plečić.

Zamjenik ravnateljice, Toni Markotić, je u pozdravnom govoru istaknuo da će ova godina biti svima zahtjevna i izazovna jer s njom počinje promjena obrazovnog sustava, popularno nazvana „Škola za život“, a uz tu promjenu događa se i fizička promjena Škole koja će trajati cijelu školsku godinu. Pozvao je sve na zajednički angažman i suradnju, te izrazio da smo svi spremni i sposobni odgovoriti tim izazovima.

Načelnik Hrvoje Topalović je naglasio važnost škole u životu općine, nabavivši radne bilježnice za sve učenike, te sudjelujući u osiguravanju obroka za svakog učenika Škole. Također je izrazio zadovoljstvo sa suradnjom Škole i Općine, koja će i dalje biti na dobrobit svih žitelja općine Đurđenovac.

Ravnateljica dječjeg vrtića „Jaglac“, Renata Plečić, pozdravila je sve učenike prvih razreda, uputivši im riječi podrške u novim izazovima koji su pred njima.

VEZANI TEKSTOVI
02/09/2019

Na Općinskom vatrogasnom natjecanju u Đurđenovcu u organizaciji Vatrogasne zajednice Općine Đurđenovac sudjelovalo je ukupno 5 dobrovoljnih vatrogasnih društava, DVD Beljevina, DVD Bokšić, DVD Našičko Novo Selo, DVD Klokočevci i domaćin ovog natjecanja DVD Đurđenovac.

Vatrogasci su svoje vještine pokazali u nekoliko disciplina, a samo se natjecanje održalo u nedjeljno prijepodne na Nogometnom igralištu u Đurđenovcu. Najbolji su zaslužili plasman na 13. županijsko vatrogasno natjecanje koje će se održati 14. rujna za djecu u Semeljcima, a 15. rujna u Đakovu za odrasle skupine. Veliki broj djece uživao je u zanimljivim disciplinama koje aktivno vježbaju u svojim društvima, no ipak su najbolje kod djevojčica bile članice DVD Beljevina kao i kod dječaka.

U ženskoj A ekipi, do 30 godina, najbolje su bile članice, također, DVD-a Beljevina dok su najbolje u B ekipi, starijih od 30 godine, bile članice DVD-a Šaptinovci. Kod muškaraca najbolji su se pak pokazali domaćini iz Đurđenovca, osvojivši prvo mjesto u B ekipi, dok su mlađi iz Šaptinovaca slavili u A ekipi. Sukladno svim rezultatima može se zaključit da je ovo natjecanje u potpunosti preuzela ekipa DVD Beljevina, jer oni su se kao najbolji pokazali i u kategoriji mladeži – muškarci. Natjecanje je završeno u 12 sati nakon čega je održana dodjela medalja i pehara.

Osim natjecanja vatrogasci općine Đurđenovac svakodnevno brinu o sigurnosti sumještana, a ove su godine morali intervenirati nešto češće nego prošle, rekao nam je Dražen Ostroški, predsjednik VZO-a Đurđenovac. Tako su ove godine zabilježili desetak požara otvorenog tipa, kojih definitivno ima više nego prošle godine. Uz to nekoliko požara dimnjaka te nekoliko tehničkih intervencija koje su se ticale uklanjanja stršljenova ili ispumpavanja bunara.

VEZANI TEKSTOVI
31/08/2019

DVD Đurđenovac u nedjelju 1. rujna organizira Općinsko vatrogasno natjecanje Đurđenovac. Natjecanje svih dobnih skupina održat će se na Nogometnom igralištu Đurđenovac s početkom u 9 sati. Predsjednik DVD Jozo Pritišanac pozvao je sve mještane da im se pridruže te svjedoče vještinama iskusnih i mladih vatrogasaca. Natjecanje traje do 12 sati nakon čega slijedi podjela medalja i pehara.

Podsjetimo, DVD Đurđenovac osim obavljanja protupožarne preventive, sudjelovanja u gašenju požara te otklanjanju posljedica elementarnih nepogoda, plan rada obuhvaća uključivanje mladih u rad društva, nabavu odijela te izradu plana hidrantske mreže zajedno s komunalnim poduzećem.

VEZANI TEKSTOVI
12/07/2019

Danas je u Đurđenovcu u uredu načelnika Općine održana konferencija za novinare na kojoj su govorili načelnik Općine Đurđenovac Hrvoje Topalović i zamjenik ravnatelja OŠ J.J. Strossmayera Toni Markotić. Načelnik Topalović izvijestio je kako je Općina Đurđenovac donijela odluku o financiranju nabave radnih bilježnica za sve učenike osnovnih škola na području Općine Đurđenovac.

Načelnik Općine Đurđenovac Hrvoje Topalović je, između ostalog, izjavio. “Donijeli smo odluku da ćemo u ovoj školskoj godini te i u idućim školskim godinama financirati nabavku radnih bilježnica za sve učenike osnovnih škola dok Ministarstvo prosvjete financira udžbenike. Također, Općina, zajedno sa županijom, sufinancira hranu za učenike u školskoj kuhinji te na taj način umnogome olakšava život i rad svim roditeljima školaraca. Sredstva za nabavu radnih bilježnica u iznosu 120.000,00 kn smo osigurali u proračunu Općine, a odluka je na sjednici Općinskog vijeća donesena jednoglasno.”

Zamjenik ravnatelja OŠ J.J. Strossmayera Toni Markotić je, zadovoljan suradnjom, rekao. “Ovim putem se zahvaljujem načelniku Općine Đuređenovac Hrvoju Topaloviću i Općinskom vijeću na ovoj velikoj pomoći te svim uključenim u odgojno – obrazovni proces u našoj školi. Ova vrijedna pomoć omogučit će još kvalitetnije učenje, a roditeljima naših učenika ostaviti dodatnog prostora za ispunjavanje dodatnih interesa svoje djece.”

Foto: arhiva i ustupljena fotografija

VEZANI TEKSTOVI
02/06/2019

Vrijeme upisa u srednju školu pred mnoge učenike, ali i njihove roditelje, postavlja mnoga pitanja. Koja je škola najbolja? Koje je zanimanje traženo? Hoće li imati osnova za daljnje obrazovanje… i slično. U đurđenovačkoj Srednjoj školi Josipa Kozarca provode se jedinstveni programi na ovom području, od zanimanja pomoćni stolar, šumarski tehničar, stolar, bačvar i strojobravar.

A od ove godine prvi put ova srednja škola upisuje i vrlo traženo zanimanje CNC operatera za koje je otvoreno 12 mjesta. Ovaj smjer zahtijeva liječničku svjedodžbu medicine rada, a obrazovanje traje tri godine. Ono što svaki učenik treba za prolaz na upisu jest uredan vid i dobre motoričke kretnje, a također se dodatno vrednuju i natjecanja mladih tehničara. Kako su upisi već počeli, zadnjih mjesec dana ravnatelj škole Dražen Turza i drugi profesori prezentiraju svoje obrazovne smjerove po cijeloj okolici kako bi popunili upisnu kvotu.

VEZANI TEKSTOVI
31/05/2019

U kino sali Radničkog doma u Đurđenovcu proslavljen je Dan škole. Vrijedni i talentirani učenici duži su se period pripremali za ovu svečanost, pa su njihove glumačke talente, pjevanje i plesanje posjetitelji nagradili velikim pljeskom. Svečanosti su nazočili načelnik općine Hrvoje Topalović, župnik, ravnateljica Martina Pavlić, ravnateljica vrtića te predstavnici drugih institucija.

“Danas smo obilježili dan naše škole, tradicionalno krajem mjeseca svibnja. Na priredbi koja je bila upriličena u Radničkom domu nagrađeni su najuspješniji učenici i njihovi mentori. Bio je organiziran nastup velikog broja naših učenika, razredne i predmetne nastave, koji su svojim zanimljivim scenskim igrama, recitacijama, sviranjem i pjevanjem uljepšali Dan škole. Naša škola ima bogatu tradiciju još od 1888. godine.” – rekao je pomoćnik ravnatelja Toni Markotić koji je posebno istaknuo nastup i djece sa teškoćama u razvoju, koji su također bili dio svečane proslave.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print