25/03/2019

U srijedu, 27. ožujka u 16:00 sati će se u Đurđenovcu odigrati prijateljska utakmica između NK Đurđenovac i hrvatskog trećeligaša NK Belišće. Prijateljska utakmica se odigrava povodom 98 godina od osnivanja NK Đurđenovac. Ulaz na utakmicu za sve gledatelje je besplatan.

NK Đurđenovac se ovim putem zahvaljuje nekadašnjem hrvatskom prvoligašu NK Belišću na odluci da uveličaju 98. godišnjicu od osnivanja kluba.

VEZANI TEKSTOVI
23/03/2019

LPR "Mimoza" obilježila Dan narcisa

Tradicionalno obilježavanje Dana narcisa održale su članice Lige protiv raka Mimoza Đurđenovac 22.03.2019. u centru mjesta Đurđenovca. Uz dijeljenje cvijeta narcisa, promotivnih letaka o prevenciji karcinoma dojke, volonteri su mjerili tlak i razinu šećera u krvi građanstvu. Dan Narcisa obilježava sve oboljele od karcinoma dojke, a sam cvijet simbolizira nadu, buđenje i novi život.

Željeli smo i ovom prilikom upozoriti građane i građanke na prevenciju, kako samopregledom tako i odazivanjem na preglede putem nacionalnog programa. Zahvaljujemo građanima Đurđenovca na potpori našoj udruzi i našim oboljelim članovima.

VEZANI TEKSTOVI
16/03/2019

Svečana sjednica Općinskog vijeća Đurđenovac

U povodu Dana općine Đurđenovac, koji se slavi 19. ožujka na blagdan sv. Josipa, jučer je, nakon odavanja počasti poginulim hrvatskim braniteljima ispred spomen obilježja ispred zgrade Općine, održana svečana sjednica Općinskog vijeća. Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća brojnim gostima, predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata, društvenog, političkog i gospodarskog života, civilnih udruga i vijećnicima, pozdravnim govorom obratio se, u ime domaćina, predsjednik Općinskog vijeća Tomislav Abičić.

O radu u protekloj godini govorio je načelnik Hrvoje Topalović, istaknuvši kako je 2018. bila uspješna za Općinu Đurđenovac, u mnogim segmentima, a ponajviše u financijskoj konsolidaciji, realizaciji velikog broja projekata te pripremi dokumentacije za projekte koji će uslijediti u ovoj godini.

“Na području općine Đurđenovac, izgrađeno je 10-tak kilometara pješačkih staza, a izgradnjom upravne i upravljačke zgrade na novom vodocrpilištu u vrijednosti 1,2 milijuna kuna, završena je jedna cjelina po pitanju vodoopskrbe. U tijeku je izgradnja ceste Krčevina – Beljevina u vrijednosti 8,1 milijun kuna za koju smo iz Europske unije osigurali 7,3 milijuna kuna, iz Osječko – baranjske županije 500.000 kuna, a ostatak sredstava iz općinskog proračuna.

Projektiramo urbanističko – arhitektonsko uređenje središta Đurđenovca za što smo iz sredstava EU osigurali 350.000 kuna – kazao je načelnik Topalović, dodajući kako su se uređivala i groblja te mjesni domovi. Prema riječima načelnika Topalovića, plan razvoja je izgradnja pročistača i kompletnog kanalizacijskog sustava. ‘’Projekt je podijeljen u 13 faza i ako sve bude u redu već u drugom dijelu očekujem početak radova na izgradnji kanalizacije, što će predstavljati najveći projekt u povijesti Općine, koji je procijenjen na čak 130 milijuna kuna’’, istaknuo je načelnik Topalović.

Čestitku za Dan općine i na postignutim rezultatima domaćinima su uputili izaslanik predsjednika Vlade Andreaja Plenković, zamjenik osječko – baranjskog župana, dožupan Goran Ivanović te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gorana Andrakovića, saborski zastupnik Domagoj Mikulić.

Na svečanosti su nazočili i počasni građani Općine Đurđenovac, zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić i jedan od tvoraca prvog hrvatskog Ustava Vladimir Šeks, predstavnici Grada Našica i načelnici susjednih općina. U prigodnom glazbenom programu nastupio je zbor Župe sv. Josipa u Đurđenovcu, KUD ‘’Đurđenovac’’, KUD ‘’Jasen’’ Šaptinovci i KUD ‘’Zagorci’’ Beljevina.

VEZANI TEKSTOVI
15/03/2019

Povodom proslave Dana općine Đurđenovac Udruga umirovljenika Đurđenovac organizirala je međužupanijsko natjecanje za svoje članove i goste iz Belišća i Zdenaca. Umirovljenici iz udruga navedenih mjesta natjecali su se u tri kategorije, kartaškoj igri bela, pikadu i šahu.

Po prvi je puta ovako nešto organizirano u Đurđenovcu, a sve je krenulo od iste ideje koju je realizirala udruga iz Zdenaca prošle godine u mjesecu rujnu. U kartaškoj igrli Bela nastupile su tri ekipe žena te također tri ekipe muškaraca, dok su se u kategoriji šaha natjecale dvije muške ekipe te je isto toliko ekipa odmjerilo vještine u pikadu.

“U Đurđenovcu je održano međužupanijsko natjecanje u beli, pikadu i šahu. Ovo natjecanje održali smo nakon poziva gospođe Vidice koja vodi Udrugu umirovljenika općine Zdenci gdje smo sudjelovali u sličnom natjecanju povodom proslave njihovog crkvenog goda. Tamo smo u 9. mjesecu bili njihovi gosti i sudjelovali u sportskim natjecanjima, a kako je uskoro i kod nas isto slavlje odlučili smo organizirati slično natjecanje te pozvali ekipe iz Zdenaca i Belišća. Želja nam je bila da i oni svojim prisustvom uveličaju proslavu Dana općine i naš crkveni god.” – rekao je Zvonko Wolf, predsjednik udruge umirovljenika Đurđenovac koji je najavio sljedeće druženje umirovljenika u Belišću negdje početkom svibnja.

VEZANI TEKSTOVI
15/03/2019

Postavljena autobusna stanica ispred osnovne škole u Đurđenovcu

Jučer je u Đurđenovcu ostvaren projekt iniciran od strane roditelja učenika Osnovne škole Josipa Jurja Strossmayera Đurđenovac, čije djeca su školski prijevoz čekala na otvorenom. U suradnji s načelnikom Općine Đurđenovac Hrvojem Topalovićem i ravnateljem OŠ Đurđenovac Tonijem Markotićem ovaj je problem sada riješen.

“Na prijedlog roditelja čija djeca nisu iz samog naselja Đurđenovac, te su putnici iz područnih škola s područja naše općine, uvidjeli smo zajednički problem. Do sada su djeca čekala školski prijevoz na otvorenom i tako bila izložena vremenskim nepogodama. Tako smo u suradnji s osnovnom školom i ravnateljem Tonijem Markotićem ostvarili jednu odličnu suradnju i na dobrobit sve djece i roditelja uspjeli montirati ovu autobusnu kućicu kako bi se djeca što je više moguće sklonila sa vjetra i kiše.” – istaknuo je načelnik Topalović.

Izrazito zadovoljan ostvarenjem ove investicije bio je, dakako, ravnatelj škole pa je u ime svih učenika pohvalio jučerašnju aktivnost.

“Zahvaljujem načelniku Hrvoju Topaloviću na razumijevanju potreba naših učenika putnika iz područnih škola. Normalno da vremenski uvjeti nisu uvijek savršeni i često bude i kiše pa će djeci u buduće ova natkrivena stanica dobro doći.”- izjavio je ravnatelj Toni Markotić.

VEZANI TEKSTOVI
11/03/2019

Godišnja skupština DVD-a Đurđenovac 1922

U maloj dvorani Doma kulture (bivši Radnički dom) u Đurđenovcu održana je godišnja izvještajna skupština DVD-a Đurđenovac 1922 koju je pozdravnim govorom otvorio predsjednik Jozo Pritišanac. Članovi su jednoglasno prihvatili izvješće o radu u 2018. godini te donijeli plan rada.

Osim obavljanja protupožarne preventive, sudjelovanja u gašenju požara te otklanjanju posljedica elementarnih nepogoda, plan rada obuhvaća uključivanje mladih u rad društva, nabavu odijela te izradu plana hidrantanske mreže zajedno s komunalnim poduzećem. Na skupštini su članovima dodijeljena priznanja za dugogodišnji rad, a Općini Đurđenovac i sponzorima zahvalnice za suradnju. Spomenice za 40 godina u vatrogastvu dobili su Tihomir Ugljanac, Zoran Wolf, Mario Šebešćen, Stanislav Granat i Zlatko Boljkovac. Za 30 godina spomenicu je primio Đuro Smiljanić, a za 10 godina Ivica Protoki. Članovima koji su položili ispit za zvanje vatrogasac prve klase dodijeljene su diplome.

Dopredsjednik Vatrogasne zajednice Općine Đurđenovac Matija Držaić čestitao je đurđenovačkim vatrogascima na trudu i zalaganju u protekloj godini. Načelnik Općine Đurđenovac Hrvoje Topalović najavio je izgradnju društveno – vatrogasnog doma te obećao daljnju suradnju. Na skupštini su bili predstavnici prijateljskih dobrovoljnih vatrogasnih društava te udruga koje djeluju na području općine Đurđenovac. Nakon skupštine je održana primopredaja vozila pick-up, koje je nabavila Općina Đurđenovac.

VEZANI TEKSTOVI
25/01/2019

Bolest se ne događa nekom drugom - u Đurđenovcu obilježen Dan mimoza

I ove godine kao i u proteklih osam od kada postoji Liga protiv raka Mimoza Đurđenovac obilježen je uz cvjetove Dan prevencije raka vrata maternice. Ova aktivna udruga često okuplja svoje sugrađane pa kroz godinu obilježavaju i Dan narcisa – prevencije raka dojke, te u listopadu Dan ružičaste vrpce – rano otkrivanje raka dojke.

U prošloj godini udruga je imala oko 160 članova, što oboljelih od zloćudnih bolesti te zdravih podupirajućih članova. Volonteri udruge, ovu su akciju kao i sve dosadašnje uspješno obilježili uz savjetovanje sugrađana, promotivne letke te besplatno mjerenje krvnog tlaka i razine šećera u krvi. Ističu članovi, kako im sugrađani pomažu u humanitarnom radu udruge kroz donacije, a sva sredstava koja su prikupljena danas ili na drugim akcijama idu za pomoć oboljelim članovima koji u tom, određenom periodu, trebaju dugotrajno liječenje u obliku kemoterapija, zračenja ili pregleda.

Kako se samofinanciraju nastoje sredstva prikupiti i iz drugih izvora kao što su članarine te izrada ukrasnih predmeta na kreativnim radionicama za Božić, Uskrs te Valentinovo koje izlažu u Đurđenovcu te prodaju. Potaknuti dobrom voljom sugrađana i njihovom empatijom osmislili su slogan „Đurđenovac i Mimoza se javno vole” pa im se zato članice udruge i ovom akcijom zahvaljuju. Za uskršnje blagdane, prošle godine članovi su sudjelovali sa brojnim uradcima na izložbi u Radničkom domu i na obilježavanju Praznika rada kuhanjem graha na Ribnjaku. Iako akcije provode uglavnom u ovom kraju, nerijetko sudjeluju i na humanitarnim akcijama u općini Našice, tako su bili dio manifestacije „Mali grad velikog srca” te „Festival slavonske šume”. Posebno treba istaknuti i kako su članice udruge često osvajale i nagrade u kuhanju kulinarskih delicija.

Kako bi svojim sugrađanima što više približili saznanja o pojedinim bolestima svake godine organiziraju i predavanja koja drže liječnici – specijalizanti iz Opće županijske bolnice Našice. U prošloj godini predavanje je tako održala dr.med. Blaženska Žužanić Klapan, spec. ginekolog, o karcinomima maternice i jajnika te dijagnosticiranju istih, a u ovoj godini najavljuju predavanje dr. Med. Ana Jurić, spec.internista, o bolestima štitnjače.

Često surađuju i sa udrugom „Jaglac” iz Orahovice, a ove godine ostvarili su suradnju i sa članovima Centra Amadea – dom za starije i nemoćne osobe u Đakovu koju vode Milosredne sestre svetog Križa. Za suradnju s njima odlučili su se jer ih je oduševio program njihovog rada kojim sprječavaju socijalnu izoliranost starijih osoba te promiču volonterstvo. Kako bi dodatno povezali članove i građanstvo, jednom godišnje odlaze na izlet tako su prošle godine bili na Špancir – festu u Varaždinu. Oboljele članove udruge obilaze tijekom čitave godine, a za božićne ih blagdane nastoje i uveseliti darovima. Veliki projekt napravili su s HŽ-om, jer bolesnicima, članovima udruge, koji se liječe u Zagrebu osiguravaju kartice kojima ostvaruju popust od 75% na ukupnu cijenu karte.

Nažalost, od osnutka nemaju svoje prostore, nego su godinama radili u ustupljenim prostorima drugih udruga, a posljednjih godinu i pol ostali su i bez toga i tu počinje suradnja s osnovnom školom u Đurđenovcu čiji je prostor ustupio v.d.ravnatelja Toni Markotić. Iako neumorno tragaju za vlastitim mjestom za rad koje im je prijekopotrebno, odgovora još nema, no ne odustaju, jer uvijek se nadaju boljem. Ističu, u takvim situacijama u mislima su im riječi sestre Natalije iz Đakova „Budite uporni, molite se i ostvarit će vam se.”

Najaktivniji članovi su oni, nažalost i na sreću, koji su prošli pakao bolesti i ozdravljenja pa su tako drugim članovima poticaj da ne odustanu. Članovi rade i na hladnoći i u nepovoljnim uvjetima kako bi izložili ukrase u blagdansko vrijeme ili kako bi kao danas upozorili sugrađane na cilj koji promovira sam Dan Mimoza.

Nije bogat onaj koji ima, nego onaj koji daje.

VEZANI TEKSTOVI
18/12/2018

Članice Lige protiv raka „Mimoza“ Đurđenovac su darivale osnovnu školu J. J. Strossmayera Đurđenovac, lijepom božićnom jelkom. Jelka je izvorno donirana Ligi od obitelji Šokčić iz Našičkog Novog Sela. Najmlađi učenici su se radosno odazvali pozivu da, zajedno sa članicama lige, ukrase donesenu jelku. Predsjednica Lige, dr. Ljiljana Hodak, je pohvalila suradnju Škole i Lige, te zaželjela svim učenicima, djelatnicima i njihovim obiteljima čestit i blagoslovljen Božić. Zamjenik ravnateljice, Toni Markotić, je zahvalio Ligi na poklonu koji će krasiti ulaz u školu, i izrazio zadovoljstvo sa dosadašnjom suradnjom, te svima zaželio zdravlje i obilje božjeg blagoslova za Božić i u novoj godini.

VEZANI TEKSTOVI
12/12/2018

Vrijedna donacija OŠ J.J. Strossmayera, Đurđenovac

Dana 10. prosinca 2018. učenici razredne nastave OŠ J. J. Strossmayera su primili vrijednu i korisnu donaciju. Davor Jurlina, dr.med.dent je, u suradnji Ivanom Vuzemom (općinskim vijećnikom općine Đurđenovac), donirao paste i četkice za zube, te informativne stomatološke letke i rasporede sati svim učenicima razredne nastave.

Zamjenik ravnateljice, Toni Markotić, prof. zahvalio je na donaciji koja će učenicima đurđenovačke škole zadržati osmijeh na licima. Ova donacija je došla u pravo vrijeme, s obzirom da su prvašići nekoliko dana ranije obilježili Medni dan.

VEZANI TEKSTOVI
02/11/2018

Otvorena izložba stripova "Stripomanija"

I ovaj mjesec knjige, u knjižnici OŠ J. J. Strossmayera Đurđenovac je organizirana izložba stripova. Izložbu su zajedno organizirali Općina Đurđenovac, Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice, te OŠ J. J. Strossmayera Đurđenovac. Na otvorenju izložbe, zamjenik ravnateljice škole Toni Markotić je zahvalio načelniku općine Đurđenovac, Hrvoju Topaloviću na bogatoj donaciji stripova, te pokazao i uputio nazočne u novitete ovogodišnje Stripomanije.

U sklopu strip izložbe je otvorena i izložba likovnih radova nadarenog učenika Mate Ugljanca, u velikoj mjeri inspiriranog stripom i rock glazbom. Mata Ugljanac je sve nazočne uputio u svoju tehniku, izvore inspiracije i planove za buduće radove.

Izložba će biti otvorena do kraja studenog 2018.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print