11/12/2019

Tradicionalna božićna donacija Lige protiv raka „Mimoza“ OŠ J.J. Strossmayera Đurđenovac

Članice Lige protiv raka „Mimoza“ Đurđenovac su i ove godine razveselile učenike osnovne škole J. J. Strossmayera Đurđenovac. Kvalitetna i uspješna suradnja LPR „Mimoza“ Đurđenovac i osnovne škole je i na kraju ove godine simbolično obilježena zajedničkim ukrašavanjem lijepe božićne jelke.

Jelka je izvorno donirana Ligi protiv raka od obitelji Šokčić iz Našičkog Novog Sela. Zamjenik ravnateljice se zahvalio LPR Mimoza i obitelji Šokčić na darovanoj jelki, te poželio svima sretan i blagoslovljen Božić, te zdravlje u novoj godini.

VEZANI TEKSTOVI
08/12/2019

Županijsko natjecanje Osnovnih škola u badmintonu održano je 27.11.2019. u Osijeku. OŠ J.J. Strossmayera se natjecala u kategoriji djevojčica i osvojila drugu godinu zaredom 1.mjesto i pravo natjecanja na Državnom natjecanju koje će se održati u Zadru. Ekipu u badmintonu čine učenice: Andrea Trošelj, Sara Knežević, Antonija Škrnjug, Lara Guttler uz profesoricu Spomenku Mihačić, voditeljicu ekipe.

Također, prošli mjesec je održano Međuopćinsko natjecanje Osnovnih škola u stolnom tenisu u Podgoraču. Đurđenovačka škola natjecala se i ovog puta u kategoriji djevojčica te je osvojila 1.mjesto i pravo natjecanja na Županijskom natjecanju koje će se održati u Donjem Miholjcu. Ekipu u stolnom tenisu čine učenice: Andrea Trošelj, Sara Knežević i Antonija Škrnjug, a ekipu je vodila Spomenka Mihačić,prof.

VEZANI TEKSTOVI
02/12/2019

Kako nam javljaju iz OŠ JJ Strossmayera Đurđenovac štrajk je završen te od sutra, utorka 3. prosinca 2019. nastava se odvija prema redovnom rasporedu. Prijevoz učenika je organiziran, također, prema redovnom rasporedu. Zahvaljujemo svima na podršci, razumijevanju i strpljenju!

VEZANI TEKSTOVI
27/11/2019

Povećanje stope odvojenog prikupljanja komunalnog otpada i smanjenje broja divljih deponija postalo je moguće u Općini Đurđenovac, gdje je proteklog utorka svečano otvoreno novoizgrađeno reciklažno dvorište. Svečanom otvorenju, na kojemu je sudjelovalo mnoštvo zainteresiranih mještana, prethodila je završna konferencija projekta, na kojoj je još jednom naglašeno kako će odlaganje papira, metala, plastike, elektronike, tekstila i glomaznog otpada u novom reciklažnom dvorištu biti potpuno besplatno.

Ispunjavaju se zahtjevi Zakona o održivom gospodarenju otpadom

„Današnji dan od posebnog je značaja za našu općinu i njezine stanovnike iz razloga što je dovršen jedan veliki infrastrukturni projekt, u sklopu kojega je izgrađeno i opremljeno moderno reciklažno dvorište. Naime, uz gospodarenje posebnim kategorijama otpada, ondje je omogućeno odvojeno prikupljanje i privremeno skladištenje problematičnog otpada, čime se ispunjavaju i svi zahtjevi Zakona o održivom gospodarenju otpadom.” – istaknuo je na konferenciji Hrvoje Topalović, načelnik Općine Đurđenovac, napominjući kako je realizacija ovog projekta još jedan pokazatelj uspješnog korištenja fondova Europske unije u njegovoj općini. Podsjetimo, cjelokupan projekt je vrijedan preko 2.3 milijuna kuna, od čega je 85 posto sufinancirano sredstvima Europske unije.

 

Reciklažno dvorište isplativije od divljih deponija

Načelnik Topalović je sumještanima otkrio i kako će reciklažnim dvorištem upravljati lokalno komunalno poduzeće Rad d.o.o., dok se već u prvoj godini, nakon ishođenja uporabne dozvole i puštanja u pogon reciklažnog dvorišta, očekuje prikupljanje oko 70 tona otpada. Upravo ta brojka posebno je impresionirala i Gorana Ivanovića, zamjenika osječko – baranjskog župana, koji je na konferecniji čestitao svima koji su radili na realizaciji ovog projekta.

„Ovo je nešto čemu težimo u Slavoniji, Baranji i Srijemu, jer je gospodarenje otpadom jedna od najvažnijih tema, iako se ponekad čini samo usputnom. Uzmimo za primjer samo divlje deponije, koji narušavaju izgled svakog područja i onečišćuju okoliš, međutim i sama njihova sanacija zahtijeva velike financijske izdatke. Tako je u razdoblju od 2003. do 2015. godine samo u Osječko-baranjskoj županiji bilo izdvojeno preko 100 milijuna kuna za njihovu sanaciju, dok sada napokon krećemo u novu eru održivog gospodarenja otpadom.” – zaključio je dožupan Ivanović, zadovoljan što će vrijednost sortiranja i recikliranja sada moći osjetiti i mještani Općine Đurđenovac, koji su se u kontekstu održivog gospodarenja otpadom već osvijestili na dosadašnjim izobrazno – informativnim aktivnostima u sklopu ovog projekta.

Nakon konferencije, Topalović i Ivanović su svečano otvorili novo reciklažno dvorište i s mještanima Općine Đurđenovac provjerili njegove mogućnosti i dostupnu modernu opremu, koja će, među ostalim, pomoći i pri lakšem zbrinjavanju kućnog komunalnog otpada.

O projektu

Projekt Građenje reciklažnog dvorišta u Općini Đurđenovac u razdoblju od 27.kolovoza 2018. do 27. studenog 2019. provela je Općina Đurđenovac, a ukupna vrijednost projekta je 2.325.477,50 kuna. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Cilj projekta je povećanje stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagalište izgradnjom i opremanjem reciklažnog dvorišta u Općini Đurđenovac te provedbom informativno – obrazovnih aktivnosti.

Foto: ustupljene fotografije

VEZANI TEKSTOVI
04/10/2019

Članovi Lige protiv raka Mimoza danas su u centru Đurđenovca obilježili Dan ružičaste vrpce. Ovaj dan u Hrvatskoj se obilježava s ciljem da se žene upozori na važnost ranog otkrivanja raka dojke, jer se 90% oboljelih žena može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju. Mimoze su svojim građanima dijelile roze vrpce, te im osigurale besplatno mjerenje razine šećera u krvi i krvnog tlaka.

„Danas smo se okupile s ciljem da što više žena potaknemo da odu na mamografiju i ultrazvuk dojki, i to na vrijeme. Svi smo u rozom, u majicama koje smo sami kupili, jer sami i financiramo udrugu. Žao nam je što i dalje nemamo svoj prostor u kojem bi mogli izrađivati kreativne radove kako bismo prikupili što više novčanog priloga, kojim oboljelima pomažemo pri putovanju na kemoterapije i na zračenja.” – rekla je Marica – Mancika Patko koja je zahvalila svim sugrađanima na novčanoj donaciji i poručila „Imaju veliko srce.” Nažalost, udruga broji svakim danom sve veći broj oboljelih.

VEZANI TEKSTOVI
03/10/2019

Članice Lige protiv raka “Mimoza” Đurđenovac obilježit će Dan ružičaste vrpce sutra, 4. listopada, u centru Đurđenovca. Članice udruge će od 8 do 11 sati dijeliti promotivne materijale i podsjetiti građanke na potrebu redovnog samopregleda dojki te preventivnih liječničkih pregleda, poput ultrazvuka i mamografije. Uz to članovi će, u istom periodu, provoditi besplatno mjerenje tlaka i razine šećera u krvi, kao i tijekom akcija koje su održane prethodnih godina.

 

Foto: arhiva

VEZANI TEKSTOVI
29/09/2019

U Zadruzi Sova učenici su deficitarnih zanimanja

Gotovo svaka škola u Hrvatskoj ima zadrugu, no ova je ipak posebnija. Zadruga Sova djeluje u najmanjoj srednjoj školi u državi, a nju čine mladići i djevojke koji se mogu prebrojiti na prste jedne ruke. Zadruga je to Srednje škole Josipa Kozarca u Đurđenovcu u kojoj se školuju budući šumarski tehničari, stolari, bačvari, CNC operateri i strojobravari. Baš oni savršeni su za izradu unikatnih uporabnih i dekorativnih predmeta.

“Uglavnom su to muška usmjerenja, pa brojimo po jednu djevojku u razredu, a ove školske godine imamo ih samo četiri u cijeloj školi.” – rekla je Sanja Medenica, voditeljica šumarske sekcije te potvrdila da mladići imaju mnogo strpljenja i kreativnosti kakve se inače pripisuje djevojkama. Iako zadruga u školi djeluje od 2015. godine, bila je najbolja na dvije županijske smotre te na jednoj državnoj, onoj održanoj u Zadru, 2018. godine.

Zadruga ima četiri sekcije – šumarsku, stolarsku, metalsku i kreativnu, one su dio istozvanih usmjerenja te ujedno i dio praktične nastave koja se provodi u školskoj radionici. Voditelj stolarske sekcije je Goran Pavlić, voditelj metalske sekcije Senad Becker, a kreativne sekcije Nikolina Azenić Krstić. Sami nazivi sekcija odaju materijal izrade predmeta, tako šumarska sekcija proizvode, poput kućica za ptice i hotela za kukce, izrađuje od prirodnih materijala, najčešće drveta. Kreativna sekcija te grubo obrađene proizvode potom ukrašava i dovršava bojenjem i lakiranjem.

“Često sudjelujemo na sajmovima i na taj način promoviramo naše proizvode. Uvijek smo na Danima slavonske šume, Adventu u Osijek, božićnom sajmu u Našicama, a prošle godine bili smo dio i Ambiente, najvažnijeg poslovnog događaja drvne industrije.” – dodaje Medenica. Na ovogodišnjoj županijskoj smotri na temu “Vrijeme” zadruga Sova, učenici Ines Bosilj i Mihael Čorković, prikazali su povjerenstvu izradu i funkcioniranje sunčanog sata, a štand je bio prepun satova nastalih u školskim radionicama koje na nedavno održanim Danima slavonske šume nisu izložili, jer su spremljeni za državno natjecanje.

Osim što upisuju deficitarna zanimanja, kao što su stolar i bačvar, Srednja škola Josipa Kozarca trudi se zainteresirati veći broj budućih učenika upravo kroz prikaz praktičnih radova iz zadrugarske radionice.

VEZANI TEKSTOVI
28/09/2019

Jučer, 27.09. 2019. godine, Srednja škola „Josipa Kozarca“, Đurđenovac sudjelovala je u provedbi obilježavanja Europskog školskog sportskog dana, u sklopu Europskog tjedna sporta. Ovaj dan obilježava se diljem EU, te sudjeluje više od 300.000 djece s učiteljima i profesorima svojih škola.

Đurđenovačka škola po prvi puta sudjeluje u ovom projektu, čime ulazi u registar europskih škola (ESSD), a čiji je glavni cilj promicanje sporta te podizanje svijesti o važnosti bavljenja tjelesnom aktivnošću za svakog pojedinca te poticanje socijalne uključenosti i razvijanje društvenih kompetencija među učenicima. Svi učenici i profesori škole, proveli su dan u druženju na Đurđenovačkom ribnjaku, do kojeg su nakon okupljanja pred školom krenuli pješice, te su sudjelovali u prigodnim sportskim aktivnostima uz pomoć Udruge starih športova „Slavonac“ Našice.

Učenici i profesori su se nadmetali u potezanju užeta, bacanju potkova, nošenju vreća. Nakon aktivnosti, učenici i djelatnici škole nastavili su druženje uz zakusku. Voditelj i inicijator projekta bio je Stjepan Ostroški mag. cin., profesor tjelesne i zdravstvene kulture u školi.

VEZANI TEKSTOVI
10/09/2019

Nova nastavna godina u OŠ Josipa Jurja Strossmayera Đurđenovac obilježean je svečano u hodniku Škole. Svečanom početku su uz učenike, roditelje, djelatnike škole, nazočili i načelnik općine Đurđenovac, Hrvoje Topalović i ravnateljica dječjeg vrtića „Jaglac“, Renata Plečić.

Zamjenik ravnateljice, Toni Markotić, je u pozdravnom govoru istaknuo da će ova godina biti svima zahtjevna i izazovna jer s njom počinje promjena obrazovnog sustava, popularno nazvana „Škola za život“, a uz tu promjenu događa se i fizička promjena Škole koja će trajati cijelu školsku godinu. Pozvao je sve na zajednički angažman i suradnju, te izrazio da smo svi spremni i sposobni odgovoriti tim izazovima.

Načelnik Hrvoje Topalović je naglasio važnost škole u životu općine, nabavivši radne bilježnice za sve učenike, te sudjelujući u osiguravanju obroka za svakog učenika Škole. Također je izrazio zadovoljstvo sa suradnjom Škole i Općine, koja će i dalje biti na dobrobit svih žitelja općine Đurđenovac.

Ravnateljica dječjeg vrtića „Jaglac“, Renata Plečić, pozdravila je sve učenike prvih razreda, uputivši im riječi podrške u novim izazovima koji su pred njima.

VEZANI TEKSTOVI
02/09/2019

Na Općinskom vatrogasnom natjecanju u Đurđenovcu u organizaciji Vatrogasne zajednice Općine Đurđenovac sudjelovalo je ukupno 5 dobrovoljnih vatrogasnih društava, DVD Beljevina, DVD Bokšić, DVD Našičko Novo Selo, DVD Klokočevci i domaćin ovog natjecanja DVD Đurđenovac.

Vatrogasci su svoje vještine pokazali u nekoliko disciplina, a samo se natjecanje održalo u nedjeljno prijepodne na Nogometnom igralištu u Đurđenovcu. Najbolji su zaslužili plasman na 13. županijsko vatrogasno natjecanje koje će se održati 14. rujna za djecu u Semeljcima, a 15. rujna u Đakovu za odrasle skupine. Veliki broj djece uživao je u zanimljivim disciplinama koje aktivno vježbaju u svojim društvima, no ipak su najbolje kod djevojčica bile članice DVD Beljevina kao i kod dječaka.

U ženskoj A ekipi, do 30 godina, najbolje su bile članice, također, DVD-a Beljevina dok su najbolje u B ekipi, starijih od 30 godine, bile članice DVD-a Šaptinovci. Kod muškaraca najbolji su se pak pokazali domaćini iz Đurđenovca, osvojivši prvo mjesto u B ekipi, dok su mlađi iz Šaptinovaca slavili u A ekipi. Sukladno svim rezultatima može se zaključit da je ovo natjecanje u potpunosti preuzela ekipa DVD Beljevina, jer oni su se kao najbolji pokazali i u kategoriji mladeži – muškarci. Natjecanje je završeno u 12 sati nakon čega je održana dodjela medalja i pehara.

Osim natjecanja vatrogasci općine Đurđenovac svakodnevno brinu o sigurnosti sumještana, a ove su godine morali intervenirati nešto češće nego prošle, rekao nam je Dražen Ostroški, predsjednik VZO-a Đurđenovac. Tako su ove godine zabilježili desetak požara otvorenog tipa, kojih definitivno ima više nego prošle godine. Uz to nekoliko požara dimnjaka te nekoliko tehničkih intervencija koje su se ticale uklanjanja stršljenova ili ispumpavanja bunara.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print