23/02/2021

Na Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva, jučer. 22. veljače učenici Učeničke zadruge Sova Srednje škole Josipa Kozarca iz Đurđenovca predstavili su projekt transliteracije Slavonske šume Josipa Kozarca pirografijom te su u drvnoj radionici pod mentorstvom voditelja Gorana Pavlića izrezivali glagoljska slova.

Kako bi potaknuli lokalnu zajednicu na potrebu očuvanja drvne i glagoljske baštine, zakoračili su u pripremu pločica za označavanje biljaka školskoga vrta na latinskom jeziku, latinici i glagoljici s QR kodom koji vodi do stranice škole dok je glagoljska stranica u pripremi, navode iz Učeničke zadruge Sova.

 

Foto: SŠ Josip Kozarac Đurđenovac

23/01/2021

Članice Lige protiv raka “Mimoza” Đurđenovac jučer, 22.01.2021., tradicionalno su obilježile Dan mimoza, a svrha obilježavanja ovog dana i najvažniji cilj jest poticanje svih sugrađanki da se odazovu preventivnim pregledima i da brinu o svome zdravlju te da se na svaki sumnjivi simptom obrate liječniku.

Karcinom vrata maternice predstavlja veliki rizik jer se vrlo brzo širi na okolne organe. Upravo zato je vrlo važno redovno kontrolirati svoje zdravlje, a ovaj savjet se osobito odnosi na mlađe žene koje tek planiraju imati djecu. Uz dijeljenje mimoza i promotivnih letaka te uz razgovor s građankama promovirali su glavnu smisao ovog dana da samo jednim pregledom možemo spriječiti razvoj karcinoma.

 

Foto: ustupljene fotografije

03/01/2021

Razorni potres od 6.2 po Richteru koji je prošli tjedan pogodio Hrvatsku najviše štete nanio je Petrinji, Glini, Sisku i okolnim naseljima. Cijela zemlja ujedinile se u pomoći građanima koji su ostali bez svojih domova ili se zbog teških oštećenja još uvijek ne mogu vratiti u njih. Tako je istog dana Udruga mladih Đurđenovac, uz pomoć Općine, započela humanitarnu akciju prikupljanja potrepština, hrane i ostalih stvari za stanovništvo pogođeno potresom na području Sisačko – moslavačke županije.

Donacije se prikupljaju u Radničkom domu Đurđenovac kao i na užem lokalnom području. Volonteri već nekoliko dana neumorno rade na dostavi prikupljenih sredstava potresom pogođenih područja, a već sutra kreće kamion pomoći u pratnji Specijalne policije iz Orahovice. Velika zahvala ide svim žiteljima Općine Đurđenovac koji donose sva potrebna sredstva i omogućavaju pomoć svim ljudima pogođenim potresom.

21/12/2020

U veselom božićnom duhu, usprkos pandemiji koja je zahvatila cijeli svijet, učenici članovi Učeničke zadruge Sova Srednje škole Josipa Kozarca Đurđenovac s voditeljicom Vanesom Topalović i suradnicima Marijom Wolf Drozdek, prof. matematike i voditeljom stručne prakse Goranom Pavlićem pripremili su božićnu izložbu radova i obukli školu u božićno ruho.

Kupnjom njihovih radova doprinijet će se ulaganju u nove alate i strojeve kojima će usavršiti svoj rad. Ukoliko ste ovdje pronašli nešto za vas, proizvode možete rezervirati u inboxu ili ih posjetiti sutra na štandu tržnice u Đurđenovcu, navode iz Zadruge te svima žele sretan i blagoslovljen Božić te uspješnu 2021.godinu.

Foto:SŠ Josipa Kozarca Đurđenovac

09/10/2020

Članovi Lige protiv raka „Mimoza” danas su u centru Đurđenovca obilježili Dan ružičaste vrpce. Ovaj dan u Hrvatskoj se obilježava s ciljem da se žene upozori na važnost ranog otkrivanja raka dojke, jer se 90% oboljelih žena može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju. Zbog svima nam dobro poznate situacije oko koronavirusa članovi ovaj put nisu mjerili tlak i šećer u krvi nego su ovaj dan obilježili dijeljenjem ružičastih vrpci te promotivnih letaka o prevenciji raka dojke.

I u aktualnom vremenu, kada je epidemija koronavirusa u centru pažnje, ne smijemo zaboraviti na maligne bolesti i potrebu njihovog ranog otkrivanja, na potrebu prevencije i liječenja.” – istaknula je dr. Ljiljana Hodak i pozvala građanke da se odazivaju na nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. „Obilježavanje Dana ružičaste vrpce je samo jednom godišnje, ali briga o zdravlju treba se voditi svakodnevno.” – zaključila je dr. Hodak i zahvalila svim sugrađanima koji su donirali novac potreban za rad udruge, a ovom akcijom udruga je prikupila 2000 kuna.

07/10/2020

Članovi LPR „Mimoza” Đurđenovac obilježit će 09. 10. 2020. (petak) Dan ružičaste vrpce u centru mjesta. U skladu s epidemiološkom slikom i preporukama simbolično će obilježiti taj dan dijeljenjem ružičastih vrpci te promotivnih letaka o prevenciji raka dojke.

I u ovim vremenima kada je naglasak na epidemiji sars covid 2 virusa ne smijemo zaboraviti na maligne bolesti, njihovo rano otkrivanje, prevenciju i liječenje. Pozivamo građanke da se odazivaju na nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke uz njihov slogan „Bezbroj fotografija, ali samo jedna snimka koja život znači” upozoravaju da mamografskim pregledom i ranim otkrivanjem može se na vrijeme liječiti i spasiti život.

 

Svake godine u RH oboli oko 2700 žena od raka dojke te je treći maligni uzrok smrti u žena nakon kolorektalnog raka i raka pluća. Nažalost, statističke brojke ukazuju da između 700 i 800 žena umire od raka dojke. Prevencija raka počinje samopregledom dojke, ultrazvukom i mamografijom. Najčešće obolijevaju žene iznad 50 godina, a 1% karcinom se javlja i kod muškaraca. Ovaj dan obilježava se samo jednom godišnje, ali svijest o brizi o svom zdravlju treba biti svaki dan.

 

Foto: arhiva

13/09/2020

Jučer je odigrana prva službena utakmica 1.B Hrvatske kuglačke lige sjever u kojoj su snage odmjerili KK Đurđenovac i gosti iz Zaboka. Domaćini su dobili ovaj dvoboj rezultatom 7:1 (3541:3363), a cijela ekipa je dala sve od sebe što se moglo vidjeti u broju srušenih čunjeva. Iduće kolo se igra iduće subote u Lepoglavi od 17 sati, a svi ljubitelji kuglanja i ovaj susret će moći vidjeti u izravnom prijenosu. Nakon utakmice razmijenili smo nekoliko riječi sa sudionicima ovog, možemo slobodno reći, povijesnog dvoboja.

“Prva utakmica, prva pobjeda i rekord nove kuglane. Nakon godina putovanja i igranja u susjednim kuglanama ove godine smo dobili svoj prostor i, da tako kažem, konačno smo svoj na svome. Ponovit ću da su ove staze vrhunske, a to je danas potvrdila i ekipa iz Zaboka. S ovim dvobojem probili smo led i uvjeren sam da će biti i boljih rezultata. Također se zahvaljujem Općini Đurđenovac na uloženim sredstvima pogotovo u sport poput kuglanja koji nije toliko financijski zanimljiv, ali sigurno smo zaslužili novu kuglanu zbog ljubavi i rezultatima koje smo do sada pokazali.” – rekao je trener Danijel Rončević.

Filip Sedlar, predsjednik KK Zabok o novoj đurđenovačkoj kuglani ima samo riječi hvale. “Ovaj dvoboj je protekao očekivano pošto je KK Đurđenovac, prema mojoj procijeni, među prve tri momčadi 1.B Hrvatske kuglačke lige sjever i moguće je da će se boriti za prvo mjesto. Mi smo mlada ekipa, nedavno nas je napustio i jedan od stožernih igrača, a ove godine nam je cilj ostanak u ovom rangu natjecanja. Mislim da smo odigrali dobru utakmicu, s nekim igračima sam jako zadovoljan dok su neki pružili manje od očekivanog. Ipak, ovo je prva službena utakmica i još uvijek “brusimo” formu. Moram se osvrnuti i na novu kuglanu koja je vrhunska i sigurno se nalazi u pet najboljih hrvatskih i ova ekipa je, zasigurno, zaslužila ovakav objekt.”

 

“Drago mi je da smo se konačno vratili na našu kuglanu i ovo je prva utakmica nakon pet godina igranja po slavonskim kuglanama. Odigrali smo jednu sjajnu utakmicu te ostvarili ekipni rekord kuglane sa srušenim 3541 čunjem, a Igor Šarkezi je ostvario novi pojedinačni rekord sa 624 čunja i mislim da su lijepa vremena pred ovom ekipom.” – izjavio je jedan od ponajboljih članova KK “Đurđenovac” Dario Domnjak.

03/09/2020

Đurđenovac, mjesto brojnih svjetskih prvaka u kuglanju napokon je dobio svoju vlastitu vrhunsku kuglanu u svjetskim razmjerima s licencom i za Europska natjecanja. U svijetu kuglanja svi su čuli za dečke iz Đurđenovca, Igora Šarkezija, Matka Bulku, Maria Fridla, Alena Trošelja, Tomislava Čačića, Nenada Mirića…

Juniorski i seniorski svjetski prvak Matko Bulka osvojio je 2004. godine zlato i srušio svjetski rekord, pojedinačni, 678 čunjeva. Dvije godine poslije, 2006. godine pojavljuje se Igor Šarkezi ruši rezultat Bulke za jedan čunj i postaje novi juniorski svjetski prvak i Đurđenovac dobiva dva svjetska prvaka i rekordera.

U novoj kuglani razgovarali smo s Igorom Šarkezijem, svjetskim prvakom, osvajačem ekipnog prvenstva Hrvatske, Kupa Hrvatske i osvajačem brojnih klupskih medalja te Danijelom Rončevićem, predsjednikom i trenerom KK Đurđenovac. “Funkciju predsjednika KK Đurđenovac preuzeo sam prije 5 godina, trener sam postao prošle godine a moj brat Davor Rončević je došao na mjesto tajnika kluba i tada smo, zapravo, krenuli od nule. Tu svakako moram spomenuti i veliku pomoć braće DomnjakDaria i Filipa. Nalazili smo se u 3. kuglačkoj ligi kada smo zacrtali cilj da u idućih 5 godina napredujemo i uđemo u 1. kuglačku ligu, naravno, uz prioritet obnove kuglane.” – rekao je Rončević i naglasio kako su 5 godina proveli igrajući u okolnim kuglanama – 2 godine u Belišću, 2 godine u Slavonskom Brodu, a zadnju godinu su odigrali u Đakovu.

Kako navodi, igrački entuzijazam ih je već polako počeo napuštati, planirali su ugasiti klub, a zatim im se u to vrijeme obratila Općina Đurđenovac s viješću da se ulazi u obnovu kuglane u ovoj godini, a izvođač radova bila je tvrtka DRIM d.o.o. Đurđenovac. “Nažalost, 2020. godina je godina korone, ali, što se tiče kuglane, ovo je najbolja godina od kada postoji klub. Zahvalio bih se Općini Đurđenovac i načelniku Hrvoju Topaloviću bez kojih ne bismo mogli odigravati dosadašnje utakmice. Ona je uložila dosta novaca u KK Đurđenovac i prepoznala je entuzijazam i ljubav prema kuglanju jer bez toga sve ovo ne bi bilo moguće.” – izjavio je trener i predsjednik kluba Danijel Rončević.

Igor Šarkezi je rekao kako mu je drago što se vratio u svoje mjesto i što će ljudi ovdje napokon saznati malo više o svjetskim postignućima sportaša iz Đurđenovca. “Nakon dugo godina dobili smo svoju vlastitu kuglanu gdje smo evo počeli i trenirati. Ja sam se pojavio prošle sezone kada sam dobio zeleno svjetlo da mogu igrati. Sada kada imamo svoju kuglanu, očekujemo da ćemo s treninzima doći do vrha, do prve tri ekipe.” – izjavio je Šarkezi.

Predsjednik i trener Rončević rekao je kako se klub trenutno nalazi u 1. B Hrvatskoj kuglačkoj ligi sjever koja je, dosta teška jer se u njoj natječu i dva bivša prvoligaška kluba – Kandit Osijek te bivši Konikom Osijek, a sada samo Osijek. “Naši igrači su godinama igrali u 1. ligi i konačno smo došli na svoje, a pred nama je period privikavanja na nove staze i na domaću publiku. Mislim da bismo kroz dvije godine mogli uči u najviši rang natjecanja i, ako bi nam se pridružio još koji igrač, to bi svakako pridonijelo kvaliteti momčadi i igre.” – izjavio je Rončević.

I Šarkezi navodi kako ih je epidemija koronavirusa zaustavila u naletu, no, vjeruje kako sad uz novu kuglanu idu prema samom vrhu. “Igrali smo gotovo bez treninga, paralelno Kup koji nam je služio kao trening i Prvenstvo, a tada nas je epidemija koronavirusa zaustavila. U zadnja četiri kola koja su bila odlučujuća o ispadanju iz lige, s treningom i pol pobijedili smo sve 4 utakmice i zasluženo ostali u 1. B ligi.” – rekao je Šarkezi.

Želimo dečkima sreću i pitamo se gdje će im sada biti kraj uz novu kuglanu i redovne treninge.

04/08/2020

Rad d.o.o. Đurđenovac obavještava korisnike usluga odvoza otpada u Đurđenovcu, Gabrilovcu, Ličkom Novom Selu i Našičkom Novom Selu da će kućni otpad odvoziti u srijedu, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, prema redovnom rasporedu.

17/07/2020

Srednja škola Josipa Kozarca Đurđenovac objavljuje popis zanimanja za koje obrazuje učenike, a za koje lokalne tvrtke i poduzetnici osiguravaju novčanu naknadu za vrijeme obavljanja praktične nastave: stolar, bačvar, strojobravar i CNC operater. Više informacija na broj 031/601-554.