12/07/2019

Danas je u Đurđenovcu u uredu načelnika Općine održana konferencija za novinare na kojoj su govorili načelnik Općine Đurđenovac Hrvoje Topalović i zamjenik ravnatelja OŠ J.J. Strossmayera Toni Markotić. Načelnik Topalović izvijestio je kako je Općina Đurđenovac donijela odluku o financiranju nabave radnih bilježnica za sve učenike osnovnih škola na području Općine Đurđenovac.

Načelnik Općine Đurđenovac Hrvoje Topalović je, između ostalog, izjavio. “Donijeli smo odluku da ćemo u ovoj školskoj godini te i u idućim školskim godinama financirati nabavku radnih bilježnica za sve učenike osnovnih škola dok Ministarstvo prosvjete financira udžbenike. Također, Općina, zajedno sa županijom, sufinancira hranu za učenike u školskoj kuhinji te na taj način umnogome olakšava život i rad svim roditeljima školaraca. Sredstva za nabavu radnih bilježnica u iznosu 120.000,00 kn smo osigurali u proračunu Općine, a odluka je na sjednici Općinskog vijeća donesena jednoglasno.”

Zamjenik ravnatelja OŠ J.J. Strossmayera Toni Markotić je, zadovoljan suradnjom, rekao. “Ovim putem se zahvaljujem načelniku Općine Đuređenovac Hrvoju Topaloviću i Općinskom vijeću na ovoj velikoj pomoći te svim uključenim u odgojno – obrazovni proces u našoj školi. Ova vrijedna pomoć omogučit će još kvalitetnije učenje, a roditeljima naših učenika ostaviti dodatnog prostora za ispunjavanje dodatnih interesa svoje djece.”

Foto: arhiva i ustupljena fotografija

VEZANI TEKSTOVI
02/06/2019

Vrijeme upisa u srednju školu pred mnoge učenike, ali i njihove roditelje, postavlja mnoga pitanja. Koja je škola najbolja? Koje je zanimanje traženo? Hoće li imati osnova za daljnje obrazovanje… i slično. U đurđenovačkoj Srednjoj školi Josipa Kozarca provode se jedinstveni programi na ovom području, od zanimanja pomoćni stolar, šumarski tehničar, stolar, bačvar i strojobravar.

A od ove godine prvi put ova srednja škola upisuje i vrlo traženo zanimanje CNC operatera za koje je otvoreno 12 mjesta. Ovaj smjer zahtijeva liječničku svjedodžbu medicine rada, a obrazovanje traje tri godine. Ono što svaki učenik treba za prolaz na upisu jest uredan vid i dobre motoričke kretnje, a također se dodatno vrednuju i natjecanja mladih tehničara. Kako su upisi već počeli, zadnjih mjesec dana ravnatelj škole Dražen Turza i drugi profesori prezentiraju svoje obrazovne smjerove po cijeloj okolici kako bi popunili upisnu kvotu.

VEZANI TEKSTOVI
31/05/2019

U kino sali Radničkog doma u Đurđenovcu proslavljen je Dan škole. Vrijedni i talentirani učenici duži su se period pripremali za ovu svečanost, pa su njihove glumačke talente, pjevanje i plesanje posjetitelji nagradili velikim pljeskom. Svečanosti su nazočili načelnik općine Hrvoje Topalović, župnik, ravnateljica Martina Pavlić, ravnateljica vrtića te predstavnici drugih institucija.

“Danas smo obilježili dan naše škole, tradicionalno krajem mjeseca svibnja. Na priredbi koja je bila upriličena u Radničkom domu nagrađeni su najuspješniji učenici i njihovi mentori. Bio je organiziran nastup velikog broja naših učenika, razredne i predmetne nastave, koji su svojim zanimljivim scenskim igrama, recitacijama, sviranjem i pjevanjem uljepšali Dan škole. Naša škola ima bogatu tradiciju još od 1888. godine.” – rekao je pomoćnik ravnatelja Toni Markotić koji je posebno istaknuo nastup i djece sa teškoćama u razvoju, koji su također bili dio svečane proslave.

VEZANI TEKSTOVI
10/05/2019

Originalni satovi Učeničke zadruge „Sova”

Učenici Srednje škole Josipa Kozarca iz Đurđenovca koji su dio Učeničke zadruge „Sova” danas sudjeluju na Županijskoj smotri učeničkih zadruga u Ernestinovu. Županijska smotra otvorena je u jutarnjim satima, a natjecateljskog, izložbenog i prodajnog je karaktera.

Učenici su se dugo pripremali za ovu smotru te su izradili mnogobrojne kreativne radove na temu „Vrijeme”. Originalni satovi raznih dimenzija i ukrasa, od kojih je svakako zanimljiv i sunčev sat učenici su izradili od različitih drvnih i metalnih materijala.

VEZANI TEKSTOVI
03/05/2019

Dani otvorenih vrata SŠ Josipa Kozarca Đurđenovac

U četvrtak, 2.5.2019., Srednja škola Josipa Kozarca Đurđenovac je otvorila svoja vrata budućim srednjoškolcima, njihovim roditeljima i nastavnicima te svima zainteresiranima da upoznaju njihove programe, učenike, nastavnike i prostor. Posjetile su je Osnovna škola kralja Tomislava Našice, Osnovna škola Dore Pejačević Našice i Osnovna škola Josipa Jurja Strossmayera Đurđenovac.

Kroz ugodno druženje upoznali su se sa smjerovima koji se ondje pohađaju, školskim radionicama i nastavnicima. Iz SŠ Josipa Kozarca Đurđenovac se zahvaljuju svima koji su se odazvali i učinili Dan otvorenih vrata nezaboravnim.

VEZANI TEKSTOVI
03/05/2019

Župan Ivan Anušić otvorio radove na akumulaciji Švajcerija

Na području tri općine, Đurđenovac, Donja Motičina i Feričanci, župan Ivan Anušić otvorio je radove na izradi akumulacije Švajcerija. Višenamjenska je to akumulacija koja će služiti za prihvati vodnih valova sliva potoka Brdarice i zaštite nizvodnog područja od poplava, rasterećenje potoka Bukvik, opskrbu nizvodnih ribnjaka svježom vodom i dopunjavanje vodom u sušnom periodu te rekreaciju i sport.

Uz župana Osječko – baranjske županije otvorenju su nazočili i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda Podružnice Osijek Željko Kovačavić, načelnik općine Đurđenovac Hrvoje Topalović, načelnik Općine Feričanci Marko Knežević, načelnik općine Donja Motičina Željko Kovačević, gradonačelnik Grada Našica Josip Miletić i potpredsjednik skupštine Osječko – baranjske županije Ivica Čeme.

Početak radova obilježio je novo poglavlje sve tri općine na području kojih se gradi, ali i novu međusobnu suradnju u razvoju poljoprivrede, turizma i rekreacije. Planiran završetak radova bit će za 3 godine, a okupljeni su istaknuli da je posebna važnost i u tome što će radove izvoditi, domaće slavonske tvrtke Osijek Koteks d.d. i JET-SET d.o.o. Vrbanja.

“Nakon što smo prošle godine započeli radove na akumulaciji Kešinci vrijedne 13,5 milijuna kuna na području Osječko – baranjske županije, ovo je druga akumulacija Švajcerija, vrijednosti 21,5 milijuna kuna. Osim toga ovo je tek jedno u nizu od 5 ili 6 akumulacija i retencija koje ćemo izgraditi u sljedećih nekoliko godina ukupne vrijednosti 100 milijuna kuna. To je zapravo rezultat dodatnih hidrauličkih provjera ali i promijene klime, gdje imamo sve veće ekstremne hidrološke prilike i zapravo je nužno adaptirati se na te klimatske promjene.

Naravno osim veće sigurnosti građanima one pružaju i mogućnosti akumuliranja vode za gradnju sustava navodnjavanja, ali isto tako i za potrebe korištenja različitog vida turizma, sporta i rekreacije.” – rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te dodao da se ova akumulacija radi na području starih zapuštenih ribnjaka tvornice tanina koja je od 1963. godine prestala s radom. Najveći poticaj za pokretanje ovog projekta bio je nesretni slučaj do kojeg je došlo 2010. godine kada je skoro došlo do pucanja brana i velikih poplava. Također generalni direktor je dodao da se nada da će ovakve investicije ponovno vratiti mlade ljude u Hrvatsku jer osiguravaju siguran posao.

“Ovakve akumulacije su ulaganje u budućnost, kao što je rekao i generalni direktor klimatske promjene su nagle, osjetne su, i na neki način moramo biti spremni za budućnost. Ova akumulacija neće biti samo turistički sadržaj ove tri općine i ovoga djela Osječko – baranjske županije, niti će biti samo sprječavanje eventualnih poplava nego predstavlja i mogućnost daljnjih korištenja za navodnjavanje poljoprivrednih površina kojih ovdje u okolici ima na obilje.” – rekao je župan Osječko – baranjske županije Ivan Anušić.

Najveći ponos uz načelnike ostalih općina iskazao je Hrvoje Topalović, koji je istaknuo da s kolegama načelnicima već imaju planove iskorištavanja i organizacije rada novog akumulacijskog jezera.

“Mogu izraziti zadovoljstvo što je došlo do realizacije ovog velikog projekta koji je započeo još 2010. godine uslijed velikih poplava koje su poharale gotovo veći dio područja općine Đurđenovac i upravo ova akumulacija donosi višestruku korist ne samo za našu općinu nego i za okolne općine. Naravno da će ovo donijeti korist i u turističkom i u rekreativnom smislu, u mogućnosti navodnjavanja poljoprivrednih površina. Ovo je jedan lijep primjer suradnje između županije, Hrvatske vlade i Hrvatskih voda. “- rekao je načelnik općine Đurđenovac Hrvoje Topalović.

Više o specifičnosti i načinu gradnje okupljenima je prezentirao direktor Hrvatskih voda Podružnice Osijek Željko Kovačavić, najavivši i nove investicije u okolici.

“Duljina brane u kruni ove akumulacije iznosi 421 metar, širina krune nasipa je 4,5 metra, a visina brane 7,3 metra. Ukupno se može akumulirati 400 tisuća kubika vode. U pripremi je niz akumulacija, ovdje na lokaciji općine Đurđenovac – Bokšić Lug – Marjanci, ali i druge poput Seone, Lapovca i Breznice.” – rekao je Željko Kovačavić.

VEZANI TEKSTOVI
02/04/2019

Održana Izborna skupština LPR-a „Mimoza” Đurđenovac

Sinoć je u prepunoj Maloj sali Radničkog doma Đurđenovac održana Izborna skupština LPR-a Mimoza Đurđenovac i predavanje dr.med. Ane Jurić, interniste, subspecijaliste endokrinologije i dijabetologije. Predavanjem o bolestima štitne žlijezde dr. Jurić je objasnila rad štitnjače, hipotierozu te hipertireozu, najznačajnije simptome koji se javljaju te liječenje, a posebice o liječenju u našoj OŽB Našice. Nakon predavanja uslijedila su pitanja građana.

Izborna skupština nastavljena je izlaganjem dr. Hodak, predsjednice LPR o radu udruge u prošloj godini te plan i program za slijedeću godinu. Naznaka je na obilježavanju Dana Mimoze, Narcisa i Ružičaste vrpce te sudjelovanju članova na svim humanitarnim akcijama koje se održavaju. Iznijela je dugogodišnji problem, nedostatak prostorija za rad udruge.

Uslijedilo je izvješće blagajnice gđe Keceli, udruga posluje pozitivno, a pokazani su i izdaci, tj. pomoć našim članovima u potrebi. Gđa Keceli iskazala je i pomoć oboljelima koji idu na liječenje u Zagreb, a preko udruge i Hrvatskih željeznica ostvaruju pravo na popust u plaćanju karte. Svi izvještaji prihvaćeni su jednoglasno. Iza toga je slijedio izbor novog predsjedništva, a izabrani su stari članovi – predsjednica dr. Ljiljana Hodak, zamjenica Marica Patko, tajnica Dragica Keceli i to jednoglasno.

Druženje se nastavilo uz skromni domjenak i glazbu.

VEZANI TEKSTOVI
25/03/2019

U srijedu, 27. ožujka u 16:00 sati će se u Đurđenovcu odigrati prijateljska utakmica između NK Đurđenovac i hrvatskog trećeligaša NK Belišće. Prijateljska utakmica se odigrava povodom 98 godina od osnivanja NK Đurđenovac. Ulaz na utakmicu za sve gledatelje je besplatan.

NK Đurđenovac se ovim putem zahvaljuje nekadašnjem hrvatskom prvoligašu NK Belišću na odluci da uveličaju 98. godišnjicu od osnivanja kluba.

VEZANI TEKSTOVI
23/03/2019

LPR "Mimoza" obilježila Dan narcisa

Tradicionalno obilježavanje Dana narcisa održale su članice Lige protiv raka Mimoza Đurđenovac 22.03.2019. u centru mjesta Đurđenovca. Uz dijeljenje cvijeta narcisa, promotivnih letaka o prevenciji karcinoma dojke, volonteri su mjerili tlak i razinu šećera u krvi građanstvu. Dan Narcisa obilježava sve oboljele od karcinoma dojke, a sam cvijet simbolizira nadu, buđenje i novi život.

Željeli smo i ovom prilikom upozoriti građane i građanke na prevenciju, kako samopregledom tako i odazivanjem na preglede putem nacionalnog programa. Zahvaljujemo građanima Đurđenovca na potpori našoj udruzi i našim oboljelim članovima.

VEZANI TEKSTOVI
16/03/2019

Svečana sjednica Općinskog vijeća Đurđenovac

U povodu Dana općine Đurđenovac, koji se slavi 19. ožujka na blagdan sv. Josipa, jučer je, nakon odavanja počasti poginulim hrvatskim braniteljima ispred spomen obilježja ispred zgrade Općine, održana svečana sjednica Općinskog vijeća. Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća brojnim gostima, predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata, društvenog, političkog i gospodarskog života, civilnih udruga i vijećnicima, pozdravnim govorom obratio se, u ime domaćina, predsjednik Općinskog vijeća Tomislav Abičić.

O radu u protekloj godini govorio je načelnik Hrvoje Topalović, istaknuvši kako je 2018. bila uspješna za Općinu Đurđenovac, u mnogim segmentima, a ponajviše u financijskoj konsolidaciji, realizaciji velikog broja projekata te pripremi dokumentacije za projekte koji će uslijediti u ovoj godini.

“Na području općine Đurđenovac, izgrađeno je 10-tak kilometara pješačkih staza, a izgradnjom upravne i upravljačke zgrade na novom vodocrpilištu u vrijednosti 1,2 milijuna kuna, završena je jedna cjelina po pitanju vodoopskrbe. U tijeku je izgradnja ceste Krčevina – Beljevina u vrijednosti 8,1 milijun kuna za koju smo iz Europske unije osigurali 7,3 milijuna kuna, iz Osječko – baranjske županije 500.000 kuna, a ostatak sredstava iz općinskog proračuna.

Projektiramo urbanističko – arhitektonsko uređenje središta Đurđenovca za što smo iz sredstava EU osigurali 350.000 kuna – kazao je načelnik Topalović, dodajući kako su se uređivala i groblja te mjesni domovi. Prema riječima načelnika Topalovića, plan razvoja je izgradnja pročistača i kompletnog kanalizacijskog sustava. ‘’Projekt je podijeljen u 13 faza i ako sve bude u redu već u drugom dijelu očekujem početak radova na izgradnji kanalizacije, što će predstavljati najveći projekt u povijesti Općine, koji je procijenjen na čak 130 milijuna kuna’’, istaknuo je načelnik Topalović.

Čestitku za Dan općine i na postignutim rezultatima domaćinima su uputili izaslanik predsjednika Vlade Andreaja Plenković, zamjenik osječko – baranjskog župana, dožupan Goran Ivanović te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gorana Andrakovića, saborski zastupnik Domagoj Mikulić.

Na svečanosti su nazočili i počasni građani Općine Đurđenovac, zamjenik ministra obrane Tomislav Ivić i jedan od tvoraca prvog hrvatskog Ustava Vladimir Šeks, predstavnici Grada Našica i načelnici susjednih općina. U prigodnom glazbenom programu nastupio je zbor Župe sv. Josipa u Đurđenovcu, KUD ‘’Đurđenovac’’, KUD ‘’Jasen’’ Šaptinovci i KUD ‘’Zagorci’’ Beljevina.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print