26/08/2020

Općina Donja Motičina obavještava mještane naselja: Donja Motičina, Seona i Gornja Motičina da će se tretman dezinsekcije komaraca provoditi danas (26.08.2020.) u večernjim satima za cijelo područje Općine Donja Motičina. Tretman dezinsekcije obavit će tvrtka “Ibis usluge” d.o.o.

14/08/2020

U Općini Donja Motičina započeli su radovi na izgradnji sustava odvodnje Donja Motičina čime će biti završena 1. faza projekta vrijednosti milijun kuna. Radovi su nastavljeni nakon dvogodišnjeg opravdanog zastoja zbog zahtjevnosti projekta. Završetak svih radova na projektu odvodnje očekuje se do 2023. godine.

31/07/2020

31/07/2020

Nastavljaju se radovi vodoopskrbe u naselju Gornja Motičina za koju je Općina Donja Motičina dobila 2 300 000 kuna. Sveukupna investicija vrijednosti je oko 3 milijuna kuna.

“U prošloj godini smo izrealizirali dio u vrijednosti oko 300 000 kuna, te je ostao još jedan dio radova kako bi voda i u tom naselju potekla. U dogovoru smo i s direktorom Hrvatskih voda, vjerujem da će se uskoro ostvariti da se pusti taj vodovod te da u sva tri naselja Općine Donja Motičina imamo vodoopskrbu završenu.” – rekao je načelnik Općine Željko Kovačević.

 

Uslijedit će i nastavak kanalizacije i dovršetak prve faze te aglomeracija naselja Seona i Donja Motičina sveukupnih investicija za ovu godinu 1 200 000 kuna te za aglomeraciju 32 milijuna kuna. Preko LAG-a mjere 7.4. za izgradnju mrtvačnice u Gornjoj Motičini pristiglo je 245 000 kuna. Sveukupna investicija vrijednosti je oko 550 000 kuna, a razliku je osigurala Općina Donja Motičina.

30/07/2020

U Općini Donjoj Motičini započeo je projekt Zaželi – „Žene za zajednicu” još jednog projekta s ciljem pružanja pomoći starijim osobama i invalidima koji nemaju adekvatnu i poželjnu potporu i skrb. Projekt je financiran u 100 % iznosu iz Europskog socijalnog fonda u trajanju od 28 mjeseci čiji je nositelj Udruga žena Seona s partnerima HZZ- regionalni ured Osijek te Centar za socijalnu skrb Našice. Vrijednost projekta je 2.037.402,09 kuna, putem kojega je zaposleno 10 žena koje će se brinuti za 40 krajnjih korisnika. Tako su na području Općine omogućena nova zapošljavanja onoj skupini koja je teže zapošljiva, a to su žene u starijoj životnoj dobi.

Jasna Đurinski, predsjednica Udruge žena Seona istaknula je ulogu Udruge u ovom projektu. „Ovim projektom uspjeli smo zaposliti teško zapošljive žene i što je vrlo važno pomagat će se starijim osobama. 15 godina se već bavimo ovakvom vrstom djelatnosti. Imamo suradnju sa župnim karitasom u Našicama i prije pokretanja projekta smo se brinuli o o našim starijima i nemoćnima, socijalno ugroženima.” – rekla je Jasna Đurinski.

Amanda Slivečko, voditeljica projekta istaknula je kako će zaposlena žene obilaziti će 4 krajnja korisnika u trajanju od 23 mjeseca. Korisnicima će se dostavljati namirnice i lijekovi, pomagati u pripremanju obroka u kućanstvu, održavati čistoća stambenog prostora, plaćati računi te pružati podrška kroz razgovore i druženje u svrhu njihovog socijalnog uključivanja u društvo. Osim pomoći u kući, na mjesečnoj bazi dobit će i paket kućanskih i higijenskih potrepština u vrijednosti od 200 kn. Projekt se provodi u cijeloj Općini Donja Motičina, pet žena obilazit će osobe starije životne dobi u samoj Donjoj Motičini, četiri žene u Seoni te će jedna žena obilazi četiri korisnika u Gornjoj Motičini. Zaposlenice su kroz projekt dobile bicikle kako bi brže došle do posla te će dobiti i promo materijale, majice, torbe i kišobrane. Ženama će se do kraja projekta osigurati i dodatno besplatno obrazovanje za njegovateljice.

Marica Batrac jedna je od 10 zaposlenih žena za koju ovo zapošljavanje puno znači.„Ovo zapošljavanje mi puno znači, pogotovo u financijskom smislu jer mi muž ima malu mirovinu i sad ćemo poboljšati kućni budžet. Dosta se teško zaposliti, dosad sam išla po nadnicama i jako sam sretna što sam dobila ovaj posao.”

Zaposlenica Kovačević Slavica iz Donje Motičine istaknula je kako se prijavila za ovaj posao jer ima kćer koju školuje, potreban joj je izvor financija te će se osjećati korisnom pomažući ljudima u potrebi.

Načelnik Željko Kovačević istaknuo je kako je ovo hvalevrijedan projekt koji omogućuje zapošljavanje i u ovo vrijeme koronakrize. „Ovo nam je već četvrti projekt koji nam je prošao, a najvažnije nakon svakog projekta su nam povratne informacije krajnjih korisnika, kojima osim pomaganja u kućanskim poslovima i odlasku u trgovinu po namirnice puno znači razgovor sa zaposlenim ženama i osjećaj pripadnosti našoj zajednici i društvu.” – rekao je načelnik Kovačević te se zahvalio Vladi Republike Hrvatske na ovom projektu.

29/07/2020

U Donjoj Motičini započelo je uređenje općinske zgrade. Načelnik Željko Kovačević rekao je kako je općinska zgrada u suvlasništvu pa se nisu mogla prijaviti za energetsku obnovu, no, prijavljivali su se na druga Ministarstva.

Prošli smo na natječaju Ministarstva graditeljstva. Za obnovu zgrade odobreno je 165.000 kuna. S obzirom da je Općina vlasnik pola objekta, taj dio sufinancira Ministarstvo. Čim završimo krovište idemo u izmjenu stolarije, a sljedeće godine imamo u planu napraviti fasadu na ovom dijelu. Nadam se da će u dogovoru sa suvlasnicima urediti i donji dio zgrade.” – rekao je načelnik Kovačević.

Foto: ustupljena fotografija

27/07/2020

Hrvatsko kulturno društvo Izvor iz Donje Motičine proslavilo je 26 godina uspješnog rada uz druženje, pjesmu i ples na ribnjacima Peršić u Donjoj Motičini. Predsjednica društva Mira Bijuklić rekla je kako su ove godine zbog epidemije koronavirusa izostala brojna druženja, smotre i nastupi te su odlučili pozvati nekoliko prijateljskih KUD-ova kako bi obilježili rođendan. Pozivu su se odazvali HKUD Biseri Slavonije iz Beničanaca i KUD Đurđenovac te Udruga starih športova Slavonac Našice.

Ove godine uspjeli smo održati Korizmenu smotru i proslavu Vinceva, a onda nas je zadesila korona. Trebali smo ići i na putovanje u Bugarsku na međunarodnu smotru i brojne druge smotre. Sve je to otkazano, a ovaj rođendan je prilika da se malo podružimo, zapjevamo i zaplešemo. Nadam se kako će se situacija popraviti te da ćemo neke planove u drugom dijelu godine moći izrealizirati poput Jesenske noći i Božićnog koncerta.” – rekla je predsjednica Bijuklić.

 

50-tak članovi HKD-a ponosni su ambasadori sela i nositelji tradicijske baštine svoga mjesta koji su sudjelovali na brojnim međunarodnim smotrama u Beču, Pragu, Rimu, Barceloni, Monte Carlu, Veneciji, Budimpešti, Sarajevu. HKD Izvor poznat je po brojnim aktivnostima i svake godine organizira smotru Motičino moje drago selo, Motičku ljetnu noć, nastup na Misi zahvalnici, Korizmenu smotru, proslavu Vinceva. Od ove godine HKD ima i novog voditelja Miroslava Šarić iz Našica.

Jako mi je drago što sam pozvan za voditelja. Dosta planova koje sam imao zbog koronakrize nisu izrealizirani, no, sve će to doći ponovno na program kada epidemija bude završena. Želim s članovima izvoditi motičke pjesme, plesove i običaje koji se dosad nisu izvodili i koji su već pomalo zaboravljeni i time upotpuniti dosadašnji repertoar društva.” – rekao je novi voditelj Šarić kazujući kako svu inspiraciju za koreografije pronalazi u selu, sa starih snimki, fotografija i starih zapisa te ju želi prilagoditi i prezentirati na sceni. Predsjednica Bijuklić naglasila je kako društvo ima jako dobru suradnju s ostalim udrugama u selu i potporu lokalnih vlasti od strane Donje Motičine i načelnika Željka Kovačevića, koji svaki projekt prihvate, poprate i sponzoriraju te se ovim putem zahvaljuje Općini koja je glavni pokrovitelj i sponzor društva.

Foto: ustupljene fotografije

20/06/2020

Razgovarali smo s načelnikom Općine Željkom Kovačevićem koji se osvrnuo se na sve učinjeno u prošloj godini i iznio planove za sljedeću godinu.

Što je obilježilo prošlu godinu u Vašoj Općini?

U 2019. godini izrealizirali smo važne projekte „Zaželi”, vrijednosti preko 7 milijuna kuna, kojima smo zaposlili veliki broj osoba u našoj Općini, čime je jako smanjena nezaposlenost. Započeli smo izgradnju kanalizacije u našim mjestima koju prate izgradnja novih staza i postavljanje javne rasvjete. Potpisali smo brojne važne projekte čija nas realizacija očekuje od ove godine. Svakako moram spomenuti i nedavnu epidemiju koronavirusa na koju smo na dobar način odgovorili. Provodili smo sve mjere i zahvaljujem se svim ljudima koji su bili od pomoći. Svih ovih godina pomažemo našim obrtnicima i mještanima. Nikada nismo uveli prirez te imamo najmanja plaćanja prema Općini u Hrvatskoj. A nakon ove epidemije dodatno smo pomogli obrtnicima i lokalima na način da smo se odrekli plaćanja terasa i potrošnje na alkohol.

 

Koji su daljnji planovi za razvoj Općine?

Ove godine je plan nastaviti naš kontinuirani rad i vjerujem da će kao i dosadašnjih godina biti ostvariv. Prošli smo na natječaju Ministarstva graditeljstva za općinsku zgradu čiji smo suvlasnici te ćemo ići na rekonstrukciju krovišta. Uz suradnju s Hrvatskim vodama ove godine nam je plan izrealizirati projekt izgradnje vodoopskrbe od Donje Motičine do Gornje Motičine. Vrijednost ove investicije je oko 3 milijuna kuna. Povijesna investicija za Donju Motičinu je aglomeracija u vrijednosti oko 30 milijuna kuna koju provodi Našički vodovod. Tim projektom će se naselja Seona i Donja Motičina spojiti na pročistač grada Našica.

Prije tjedan dana Hrvatske ceste su raspisale natječaj za izvođača te se uskoro kreće graditi kružni tok na ulazu u selo koji je jako bitan za našu gospodarsku zonu koja se razvija i za buduću cestu koja će ići za kamenolom. Dogovorena je i izgradnja biciklističke staze s Hrvatskim cestama koja će voditi prema samom središtu sela, a uz to slijedi i uređenje dva mosta. Također smo ovih dana dobili i rješenje odluke mjere 7.4 preko LAG-a, gdje smo prijavili investiciju vrijednu 500 tisuća kuna, a to je izgradnja mrtvačnice u Gornjoj Motičini, u našem najmanjem selu Općine te uskoro krećemo u njenu realizaciju. Općina se javila na javni poziv za sufinanciranje projekata primjene koncepta „ pametnih gradova i općina”, te smo prošli i na tom natječaju i očekuje nas njegova provedba. U dogovorima s Hrvatskim cestama i Hrvatskim vodama imamo i druge projekte a to je uređenje šetnice. Neki projekti se kreću preko 60 milijuna kuna.

 

U Općini djeluju i brojne udruge kojima pomažete?

Moram spomenuti i naše udruge koje su duša i tijelo ove Općine. Udruge imaju svoj kontinuitet, rade marljivo i ustrajno. DVD sudjeluje na brojnim državnim natjecanjima, HKD Izvor je obišao cijelu Europu, nastupao na brojnim smotrama i predstavljao Donju Motičinu, a tu su još i Udruga žena, Lovci, Pčelari i brojni drugi. Općina je izdvojila velika sredstva za njihov trud, rad i vidljive rezultate. Imamo potencijal i za razvoj kontinentalnog turizma, u Seoni i Gornjoj Motičini imamo vikend zone, u Donjoj Motičini imamo zonu za sport i rekreaciju, a očekujemo daljnji razvoj i na tom polju.

U Općini su izdvojena velika sredstva za predškolski odgoj i obrazovanje Osiguran je besplatan prijevoz srednjoškolaca. Od ove godine se više ne plaća niti dječji vrtić te su osigurana i novčana sredstva u iznosu od 25 tisuća kuna za stipendije kojima se želi pomoći mladima da se školuju i ostaju ovdje. Povećali su i iznosi za novorođenčad te se financira prehrana za osnovnoškolce. Ovim potezima Općina je stvorila ugodniji život mještanima svojih naselja, a doseljavaju se i nove mlade obitelji.

30/04/2020

Načelnik Općine Donja Motičina, Željko Kovačević potpisao je 29. travnja 2020. godine ugovor s Našičkim vodovodom o sufinanciranju izgradnje sustava odvodnje Donja Motičina – 1. faza i stručnog nadzora izgradnje. Vrijednost ugovora iznosi 584.200,00kn, od čega će Općina Donja Motičina sufinancirati 20% u iznosu od 116.840,00kn iz svog proračuna.