20/06/2020

Razgovarali smo s načelnikom Općine Željkom Kovačevićem koji se osvrnuo se na sve učinjeno u prošloj godini i iznio planove za sljedeću godinu.

Što je obilježilo prošlu godinu u Vašoj Općini?

U 2019. godini izrealizirali smo važne projekte „Zaželi”, vrijednosti preko 7 milijuna kuna, kojima smo zaposlili veliki broj osoba u našoj Općini, čime je jako smanjena nezaposlenost. Započeli smo izgradnju kanalizacije u našim mjestima koju prate izgradnja novih staza i postavljanje javne rasvjete. Potpisali smo brojne važne projekte čija nas realizacija očekuje od ove godine. Svakako moram spomenuti i nedavnu epidemiju koronavirusa na koju smo na dobar način odgovorili. Provodili smo sve mjere i zahvaljujem se svim ljudima koji su bili od pomoći. Svih ovih godina pomažemo našim obrtnicima i mještanima. Nikada nismo uveli prirez te imamo najmanja plaćanja prema Općini u Hrvatskoj. A nakon ove epidemije dodatno smo pomogli obrtnicima i lokalima na način da smo se odrekli plaćanja terasa i potrošnje na alkohol.

 

Koji su daljnji planovi za razvoj Općine?

Ove godine je plan nastaviti naš kontinuirani rad i vjerujem da će kao i dosadašnjih godina biti ostvariv. Prošli smo na natječaju Ministarstva graditeljstva za općinsku zgradu čiji smo suvlasnici te ćemo ići na rekonstrukciju krovišta. Uz suradnju s Hrvatskim vodama ove godine nam je plan izrealizirati projekt izgradnje vodoopskrbe od Donje Motičine do Gornje Motičine. Vrijednost ove investicije je oko 3 milijuna kuna. Povijesna investicija za Donju Motičinu je aglomeracija u vrijednosti oko 30 milijuna kuna koju provodi Našički vodovod. Tim projektom će se naselja Seona i Donja Motičina spojiti na pročistač grada Našica.

Prije tjedan dana Hrvatske ceste su raspisale natječaj za izvođača te se uskoro kreće graditi kružni tok na ulazu u selo koji je jako bitan za našu gospodarsku zonu koja se razvija i za buduću cestu koja će ići za kamenolom. Dogovorena je i izgradnja biciklističke staze s Hrvatskim cestama koja će voditi prema samom središtu sela, a uz to slijedi i uređenje dva mosta. Također smo ovih dana dobili i rješenje odluke mjere 7.4 preko LAG-a, gdje smo prijavili investiciju vrijednu 500 tisuća kuna, a to je izgradnja mrtvačnice u Gornjoj Motičini, u našem najmanjem selu Općine te uskoro krećemo u njenu realizaciju. Općina se javila na javni poziv za sufinanciranje projekata primjene koncepta „ pametnih gradova i općina”, te smo prošli i na tom natječaju i očekuje nas njegova provedba. U dogovorima s Hrvatskim cestama i Hrvatskim vodama imamo i druge projekte a to je uređenje šetnice. Neki projekti se kreću preko 60 milijuna kuna.

 

U Općini djeluju i brojne udruge kojima pomažete?

Moram spomenuti i naše udruge koje su duša i tijelo ove Općine. Udruge imaju svoj kontinuitet, rade marljivo i ustrajno. DVD sudjeluje na brojnim državnim natjecanjima, HKD Izvor je obišao cijelu Europu, nastupao na brojnim smotrama i predstavljao Donju Motičinu, a tu su još i Udruga žena, Lovci, Pčelari i brojni drugi. Općina je izdvojila velika sredstva za njihov trud, rad i vidljive rezultate. Imamo potencijal i za razvoj kontinentalnog turizma, u Seoni i Gornjoj Motičini imamo vikend zone, u Donjoj Motičini imamo zonu za sport i rekreaciju, a očekujemo daljnji razvoj i na tom polju.

U Općini su izdvojena velika sredstva za predškolski odgoj i obrazovanje Osiguran je besplatan prijevoz srednjoškolaca. Od ove godine se više ne plaća niti dječji vrtić te su osigurana i novčana sredstva u iznosu od 25 tisuća kuna za stipendije kojima se želi pomoći mladima da se školuju i ostaju ovdje. Povećali su i iznosi za novorođenčad te se financira prehrana za osnovnoškolce. Ovim potezima Općina je stvorila ugodniji život mještanima svojih naselja, a doseljavaju se i nove mlade obitelji.

30/04/2020

Načelnik Općine Donja Motičina, Željko Kovačević potpisao je 29. travnja 2020. godine ugovor s Našičkim vodovodom o sufinanciranju izgradnje sustava odvodnje Donja Motičina – 1. faza i stručnog nadzora izgradnje. Vrijednost ugovora iznosi 584.200,00kn, od čega će Općina Donja Motičina sufinancirati 20% u iznosu od 116.840,00kn iz svog proračuna.

20/03/2020

U Općini Donja Motičina koja provodi dva projekta „Zaželi“ u suradnji s partnerima LAG Karašica, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Centrom za socijalnu skrb Našice došlo je do reorganizacije rada prilikom pružanja pomoći starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju s područja Općine Donja Motičina.

Zaposlene žene nastavljaju se brinuti o starijim osobama, poštujući sve preporuke nadležnih službi radi zaštite sebe i drugih. Kako je naveo Načelnik Željko Kovačević kontakt je sveden na minimum i bez zadržavanja u domovima starijih. Uvedene su i dodatne mjere zaštite, zaposlenicama su podijeljene rukavice te dezinfekcijska sredstva prilikom obilaska korisnika.

“Zaposlene žene obilaze krajnje korisnike uz minimalne kontakte na način da krajnji korisnici ostavljaju popis potrebnih namirnica i lijekova na dogovorenom mjestu. Zaposlenice preuzimaju popis, odlaze u kupnju, kupljene proizvode ostavljaju na istom tom dogovorenom mjestu te odlaze u posjet drugim domaćinstvima. Zbog zaštite korisnika usluge te samih zaposlenica, one se više ne zadržavaju i ne pomažu unutar kućanstva.” – rekao je Željko Kovačević koji je naglasio kako se na taj način trenutno brinu za 80 domaćinstava.

Uskoro kreće i realizacija trećeg projekta „Zaželi“ u partnerstvu s Udrugom žena Seona kojim će se zaposliti još deset žena te će još četrdeset krajnjih korisnika dobiti pomoć na ovaj način. Također Općina Donja Motičina surađuje i s Gradskim društvom Crvenog križa Našice, čiji volonteri posjećuju starije koje su u najvećem riziku od obolijevanja te im dostavljaju potrebne lijekove i proizvode za održavanje zdravlja te nužne namirnice.

Foto: arhiva

18/03/2020

Danas, 18. ožujka 2020. godine održan je sastanak načelnika Općine Donja Motičina gosp. Željka Kovačevića, načelnika stožera civilne zaštite gosp. Miše Tomca, zamjenice stožera gđe. Lidije Paljević te članova stožera gosp. Stanislava Vinkovića i Vlade Miđića s predstavnicima udruga koje djeluju na području Općine. Na sastanku su bili prisutni predsjednica HKD-a “Izvor” gđa. Mira Bijuklić, predsjednica Udruge žena Seona gđa. Jasna Đurinski, predsjednik NK „Motičina“ gosp. Mišel Paljević i predstavnik LD „Zec“ i DVD-a Donja Motičina gosp. Davor Vrabac.

Sastanak je započeo u 13,00 sati, a raspravljalo se o nastaloj situaciji vezanoj za korona virus te o organizaciji oko dostave hrane, lijekova i potrebnih namirnica osobama starije životne dobi. Načelnik gosp. Željko Kovačević predložio je da svaka udruga do sutra dostavi popis volontera koji će biti na raspolaganju stožeru civilne zaštite te da se dva vozila DVD-a stave na raspolaganje stožeru. Načelnik je još jednom pozvao stanovnike Općine na oprez i odgovornost, ali isto tako da u datim okolnostima nema razloga za širenje panike. Svi nazočni složili su se oko poduzimanja mjera i obvezali se na provodenje istih.

16/03/2020

Danas je održana 1. sjednica Stožera civilne zaštite Općine Donja Motičina, a na njoj se raspravljalo o aktivnostima vezanim uz novonastalu situaciju s koronavirusom. Na temelju članka 11. Poslovnika o radu Stožera civilne zaštite Općine Donja Motičina („Službeni glasnik Općine Donja Motičina“, broj 6/17), Stoźer civilne zaštite Općine Donja Motičina na prvoj sjednici od 16. ożujka 2020. godine, donio je sljedeće zaključke:

1. Daje se preporuka da se do daljnjega obustavlja redovan rad Dječjeg vrtića „Zvončić„ Našice u područnom vrtiću u Donjoj Motičini.

2. Od ponedjeljka, 16. ožujka 2020. godine, sukladno Odluci Vlade RH, obustavlja se nastava u Osnovnoj śkoli.

3. Od ponedjeljka, 16. ožujka 2020. godine, rad Jedinstvenog upravnog odjela Općine Donja Motičina bit će organiziran na način da se svi radni zadaci djelatnika Jedinstvenog upravnog odjela sa strankama obavljaju telefonski ili putem elektroničke pošte.

4. Od ponedjeljka, 16. ożujka 2020. godine, zabranjuje se održavanja svih kulturnih, zabavnih ili drugih događanja koja podrazumijevaju okupljanja većeg broja osoba u svim zatvorenim prostorima u vlasništvu Općine Donja Motičina, a na području cijele Općine Donja Motičina, osim za potrebe rada Stožera civilne zaštite i tijela Općine Donja Motičina (uključujući društvene domove, prostorije DVD-a, sportske objekte i dr.).

5. Od ponedjeljka, 16. ožujka 2020. godine, zabranjuju se sva veća okupljanja, kul- turna i zabavna dogadanja, sportski susreti kao i treninzi sportaša, kako na otvorenim, tako i u zatvorenim prostorima na području Općine Donja Motičina.

6. Sukladno preporukama Nacionalnog i Županijskog stožera civilne zaštite upućuju se svi mjeśtani kako nema potrebe za gomilanjem namirnica budući opskrba istim nije ni sa čime ugrožena.

7. Sukladno preporukama Nacionalnog i Županijskog stožera civilne zaštite upućuju se svi građani da kontakte sa zdravstvenim djelatnicima, osim u hitnim slučajevima, prvenstveno obavljaju telefonski ili putem elektroničke pošte. Posjet liječniku svesti na minimum i sve riješiti putem telefona 031/606-116, a hitne slučajeve i posjete ambulanti dogovoriti putem prethodne najave na navedeni telefon. Osobe koje imaju tegobe, a bili su u kontaktu sa mogućim oboljelima neka se jave dežumom epidemiologu na telefon 031/225-717 ili Županijskom centru 112.

04/03/2020

Udruga žena Seona u partnerstvu s Općinom Donja Motičina kreće u realizaciju projekta „Zaželi“, još jednog projekta s ciljem pružanja pomoći starijim osobama i invalidima koji nemaju adekvatnu i poželjnu potporu i skrb.

Projekt vrijedan 2 037 000 kuna te financiran 100 % bespovratnim sredstvima Europske unije omogućit će zapošljavanje žena koje teško nalaze zaposlenje, na period od dvije godine, u kojem će pružati pomoć u kući starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju s područja Općine Donja Motičina.

Načelnik Željko Kovačević istaknuo je kako je ovo hvale vrijedan projekt kojim će se zaposliti deset žena, jedan voditelj i jedan koordinator te u današnje vrijeme, kada se suočavamo s velikim iseljavanjem stanovništva, omogućit će zapošljavanje domaće radne snage. No, ono najbitnije je činjenica da će četrdeset krajnjih korisnika dobiti pomoć u kući te će im samim time život u zlatnim godinama biti i ljepši.

[yourchannel user=”nasicecom” video=”https://www.youtube.com/watch?v=1d7mK_6TCEk”]

-Projekt će funkcionirati na način da će svaka zaposlena žena u jednom danu obilaziti četiri starije osobe s kojima će provoditi dva sata te će svojim radnjama pomagati krajnjim korisnicima u njihovim svakodnevnim poslovima. Ovim programom zaposlenim ženama se osiguravaju i dodatne edukacije koje će i njima pomoći u pružanju pomoći drugima, a korisnicima će osim navedene pomoći svaki mjesec biti ustupljena sredstva za osobnu higijenu i čišćenje u vrijednosti od 200 kn – rekao je načelnik Kovačević.

Načelnik se osvrnuo i na prvi projekt Zaželi s kojim su krenuli u realizaciju 2018. godine.

-Zaista sam zadovoljan našim prvim projektom koji je pri kraju, no, čiji nastavak očekujemo. Prvim projektom zaposlili smo petnaest žena koje su teško zapošljive osobe te smo pružili pomoć 60 osoba starije životne dobi i osoba u nepovoljnom položaju s područja Općine Donja Motičina. Cijela naša zajednica prepoznala je dobrobit ovog projekta. U početku su krajnji korisnici bili malo sumnjičavi, ali evo mogu potvrditi kako sada starije osobe same dolaze i prijavljuju se kako bi dobile neki vid pomoći. Također su i sve žene zaposlene na projektu izrazito zadovoljne i izrazile su želju za daljnjim radom – rekao je načelnik te naglasio kako Općina ima u planu još novih projekata kako bi život stanovnika njegove Općine bio što ugodniji i ljepši.

13/02/2020

Razvojni prioriteti Općine Donja Motičina

Načelnik Općine Donja Motičina, Željko Kovačević jučer je održao sastanak s predstavnicima Javne ustanove Županijske razvojne agencije Osječko – baranjske županije, Ivonom Mendeš – Levak i Beharom Rečicom, te sa suradnicima.

Teme o kojima se razgovaralo bile su razvojni prioriteti Općine Donja Motičina pri čemu je Načelnik predstavio planirane projekte u 2020. godini. Županijska razvojna agencija, kao i dosad, nudi suradnju u pripremi i provedbi projekata, a sve s ciljem upoznavanja potencijalnih korisnika s europskim fondovima i mogućnostima koji im oni pružaju.

11/02/2020

U subotu (08. 02. 2020.) s početkom u 17,00 sati u prostorijama DVD-a Donja Motičina održana je redovna 72. godišnja izvještajna Skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Donja Motičina. Uz velik broj članova društva svih uzrasta skupštini su bili nazočni gosti, načelnik općine Donja Motičina Željko Kovačević, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Našica Vlatko Gašić, delegati Vatrogasne zajednice grada Antun Balaić, predstavnici svih političkih stranaka, te udruga Općine. Također su bili nazočni i gosti iz DVD-a Stipanovci, Valenovac, Feričanci, Orahovica, Oriovac iz Brodsko – posavske županije te DVD-a Vugrovec iz grada Zagreba.

Skupštinom je predsjedao predsjednik Boro Peršić sa članovima radnog predsjedništva Bernardom Vrapcem te Zlatkom Vinkovićem zapovjednikom DVD-a koji je ujedno i podnio Izvješće o radu za 2019. godinu, kao i plan rada za 20 godinu. Financijsko izvješće za 2019. i plan za 2020. pročitao blagajnik Bernard Vrabac. Izvješće Nadzorne komisije o godišnjem pregledu rada društva podnio je njen predsjednik Ivan Vrabac.

Od značajnijih događanja svakako je za izdvojiti sudjelovanje na 10 službenih vatrogasnih natjecanja odnosno kupova. Najznačajnija natjecanja bila su Područno natjecanje VZ Našice u Feričancima gdje su sve muške ekipe DVD-a: mladež, članovi A i članovi B osvojili 1. mjesto. te djeca ženska 2. mjesto i tako ponovili prošlogodišnji rezultat. Također su članovi mladeži i A ekipe osvajanjem 2. mjesta na županijskom natjecanju ostvarile pravo sudjelovanja na Državnom natjecanju koje će se održati ove godine u Varaždinu. Članovi B na žalost nisu nastupili na županijskom natjecanju.

Kao i svake godine tradicionalno je obilježen dan zaštitnika vatrogasaca sv. Florijan, ali sudjelovalo se i u svečanoj procesiji povodom dana općine, gdje je vatrogasna mladež nosila kip Presvetog Srca Isusova. Organizirana je i 10. vatrogasna Fišijada na kojoj je prvo mjesto osvojila ekipa DVD-a Oriovac. U protekloj godini bilo je 16 intervencija od toga 8 požara otvorenih prostora i 8 tehničkih intervencija odnosno uklanjanje gnijezda stršljena.

Za riječ se javio predsjednik Vatrogasne zajednice grada Našice Vlatko Gašić koji je uputio riječi pohvale kako DVD-u Donja Motičina, ali i Načelniku Kovačeviću jer je ostvario svoja obećanja i nastavio sa odličnim ulaganjima u vatrogasce u Motičini. Ponovno je istaknuo kako je DVD Donja Motičina jedno od kvalitetnijih društava u VZ Našice.

Potom se nazočnima obratio Načelnik općine Željko Kovačević koji je rekao kako je izuzetno ponosan na svoje vatrogasce, jer do sada nikada nije bilo nikakvih problema u suradnji, a također nije mala stvar da jedan DVD iz ovakve male sredine osigura sudjelovanje na državnom natjecanju. Spomenuo je također kako su izdvajanja za vatrogasce osigurana i sigurna i za 2020. godinu te da intenzivno radi na pronalasku rješenja oko nabavke novog vatrogasnog vozila – cisterne.

Po završetku sjednice nastavljeno je druženje uz večeru koju je pripremio član DVD-a i kuhar Stanislav Vinković sa svojim suradnicima a istu su poslužile supruge članova DVD-a.

Foto: ustupljene fotografije

24/01/2020

Jučer, 23. 01. 2020. održana je prozivka i prvi trening seniorske ekipe, a treningu se ukupno odazvalo 23 igrača. 3 igrača su opravdano izostala sa prvog okupljanja, a ekipu je pozdravio i velik dio Upravnog odbora na čelu s predsjednikom Mišelom Paljevićem.

On je najavio je pojačanja ukoliko se za to ukaže prilika. Pohvalio je dolazak juniora koji su se priključili seniorima i zaželio im puno sreće. Predsjednik je svima zaželio puno dobrog rada i uspjeha te što manje ozljeda. Rekao je da dečki zasigurno posjeduju kvalitetu i nadaju se da će to i rezultat pokazati. Za kraj predsjednik je u ime Uprave svima poželio sve najbolje.

Trener Marko Žigić nakratko je pozdravio igrače i upravu, a posebno juniore. Istaknuo je da se nada da će svi redovno dolaziti i ispunjavati zadaće koje budu pred njima. Trener je pozdravio prisutno vodstvo kluba te rekao da bez dobrog rada uprave ne bi bilo ništa moguće od ovog što trenutno klub ima. Također je objasnio igračima kako će izgledati pripreme te ih poveo u prvi trening.