19/12/2019

Održan svečani domjenak članova DVD-a Donja Motičina

U utorak u 20,00 sati u prostorijama DVD-a Donja Motičina održano je druženje svih članova DVD-a povodom nadolazećih blagdana. Predsjednik društva Boro Peršić istom prigodom pozdravio je sve nazočne, ukratko se zahvalio na uloženom trudu u protekloj godini, te istu ocijenio kao jako uspješnu, što je vidljivo i izborenim nastupom dviju ekipa na državnom natjecanju iduće godine. Svima je zaželio blagoslovljen Božić i sretnu 2020. godinu.

Na druženju je bio nazočan i načelnik općine Željko Kovačević koji je pozdravio sve nazočne, pogotovo djecu i mladež koji su, kako je naglasio budućnost ovog DVD-a. Zahvalio se još jednom DVD-u na uspješno odrađenim zadacima koje se pred njih postavi, ali i na promicanju mjesta Donja Motičina, nastupima na raznim vatrogasnim natjecanjima, na kojima ostvaruju vrhunske rezultate. Obećao je i daljnje ulaganje u društvo te iznalaženje sredstava za nabavku nove vatrogasne opreme, ali i cisterne. Također je svima zaželio sretne i blagoslovljene Božićne blagdane i uspješnu 2020. godinu. Potom je uslijedila podjela prigodnih poklona te druženje.

VEZANI TEKSTOVI
08/12/2019

Učenike i mališane koji žive u Općini Donja Motičina i ove je godine darivao sveti Nikola. Povodom blagdana načelnik Općine Željko Kovačević u društvu sv. Nikole posjetio je Osnovnu školu u Donjoj Motičini i Seoni te djećji vrtić u Donjoj Motičini i darivao djecu prigodnim poklonima. Sreće i veselja nije nedostajalo na licima najmlađih, ali posebno sretan bio je sv. Nikola jer su sva djeca bila jako dobra ove godine.

VEZANI TEKSTOVI
25/09/2019

Jučer, 24. rujna 2019. godine, u 10:30 sati održano je svečano otvorenje radova katastarske izmjere djela katastarske Općine Gornja Motičina na kojem su sudjelovali direktori geodetskog zavoda Rijeka gosp. Damir Delač i gosp. Goran Lipovšćak, zamjenik ravnatelja Državne geodetske uprave Antun Vidaković, sudac Općinskog suda u Đakovu gosp. Stanko Kuburić, voditelj radova gosp. Bojan Marinić, voditelj odjela za katastar Našice gosp. Stjepan Jančula, pročelnik Područnog ureda za katastar Osijek gosp. Ilija Romić, pročelnica upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj gđa. Silva Welding i načelnik Općine Donja Motičina gosp. Željko Kovačević.

Izmjera obuhvaća 610 čestica odnosno 170 hektara zemlje. Rok za izvršenje radova je dvije godine, vrijednost radova iznosi 705.000,00 kn. Državna geodetska uprava sufinancira 40%, Osječko – baranjska županija 30% i Općina Donja Motičina 30% iznosa radova.

VEZANI TEKSTOVI
30/07/2019

VEZANI TEKSTOVI
19/07/2019

Dana 16. srpnja 2019. godine načelnik Općine Donja Motičina Željko Kovačević je u prostorijama Središnjeg ureda Državne geodetske uprave u Zagrebu potpisao Ugovor za pružanje tehničke usluge obavljanja katastarske izmjere – dio k.o. Gornja Motičina. Potpisivanje ugovora uslijedilo je nakon provedenog postupka javne nabave.

Ugovorna cijena ove usluge je 584.606,25 kuna, pri čemu Općina Donja Motičina sufinancira uslugu u iznosu 175.381,88 kuna (30%), a dio sredstava za sufinanciranje ove katastarske izmjere osigurava se u Projektu implementacije integriranog sustava zemljišne administracije koji se financira iz Zajma Svjetske banke.

VEZANI TEKSTOVI
28/06/2019

Bogat program proslave Dana Općine Donja Motičina započeo je jučer polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za sve poginule branitelje te svečanom sjednicom u DVD-u Donja Motičina. Čast umrlim i poginulim braniteljima odali su ispred Osječko – baranjske županije zamjenik župana Goran Ivanović, izaslanstvo Općine Donja Motičina te udruga branitelja.

Uz minutu šutnje i molitvu koju je predvodio fra Stjepan Hrkač svi nazočni sjetili su se žrtve dane za Domovinu. Svečana sjednica slijedila je odmah nakon, a dodatnu svečanu notu dao je nastup HKD Izvor iz Donje Motičine koji su zapjevali i himnu. Kao i prošle godine upriličen je i prigodni program, ovaj puta školaraca 1. i 4. razreda koji su izveli nekoliko recitacija i pjesama.

Sjednicu je otvorila predsjednica Općinskog vijeća Ružica Mikičić koja je pozdravila sve nazočne te je pohvalila rad načelnika koji je pokretač svih projekata u općini. Nakon nje, okupljenim predstavnicima općina i gradova obratio se sam načelnik Željko Kovačević koji je istaknuo dugu povijest mjesta Donja Motičina te se osvrnuo i na budućnost u kojoj je napravljeno puno projekata, a sve u cilju ostvarenja boljeg života za sumještane.

“U poslijednjih 10 godine uložili smo više od 35 milijuna kuna u razne obnove, izgradnju i razvoj naše općine. Od toga su istaknutiji projekti kanalizacije, energetske obnove društvenih domova, reasvaltiranje cesta te nova rasvjeta ali i još puno toga.” – istaknuo je Željko Kovačević. Svoju čestititku povodom Dana Općine uputio je i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zamjenik župana Osječko – baranjske županije Goran Ivanović koji je istaknuo da ga raduju mala sela koja se razvijaju bez obzira na njihovu veličinu te svojim aktivnostima ostvaruju život dostojan čovjeka. U pozadini prostorije vrtile su se fotografije projekata, građevinskih radova i završnih rezultata. Načelnik Kovačević uručio je i zahvalnice dobrovoljnim darivateljima krvi koji su krv darovali više od 50 puta, a Povelju za životno djelo, za više od 100 puta darovanu krv, primio je Matija Kubinčan.

Bio je ovo samo uvod u današnju proslavu, a cjelokupni program prenosimo u cijelosti:

Petak, 28. lipnja
19.30 sati – 18. smotra folklora HKD “Izvor” i 25 godina rada na nogometnom igralištu NK Motičine
21.00 sat – zabavna večer uz TS “Garavi” na nogometnom igralištu NK Motičine

Subota, 29. lipnja
15.30 sati – predstavljanje knjige Josipa Patajca “Donja Motičina i šumarstvo: Stanovnici Donje Motičine zaposleni u šumarstvu” u DVD-u Donja Motičina
16.00 sati – okupljanje i prijave za natjecanje u fišijadi DVD-ova
17.00 sati – fišljada DVD-ova na nogometnom igralištu NK Motičine
18.00 sati – nogometna utakmica Veterani – Seniori NK Motičine
20.00 sati – nogometna utakmica početnika NK Motičine i NK NAŠK-a
21.00 sati – proglašenje pobjednika u fišijadi
21.30 sati – koncert Stjepana Jerseka Štefa i TS “Đentlmeni” na nogometnom igralištu NK Motičine

Nedjelja, 30. lipnja
09.00 sati – biciklijada, start na prostorima nogometnog igrališta NK Motičine
12.30 sati – završetak biciklijade i ručak u lovačkoj kući “Topolinka”
15.00 sati – natjecanje u odbojci na prostorima NK Motičine
19.00 sati – proglašenje pobjednika u odbojci

VEZANI TEKSTOVI
04/02/2019

Održana 71. godišnja izvještajna Skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Donja Motičina

U subotu (02.02.2019.) s početkom u 17,00 sati u prostorijama DVD-a Donja Motičina održana je redovna 71. godišnja izvještajna Skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Donja Motičina. Uz velik broj članova društva svih uzrasta skupštini su bili nazočni gosti, načelnik općine Donja Motičina Željko Kovačević, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Našica Vlatko Gašić, delegati Vatrogasne zajednice grada Našice Zvonko Ljubljanović i Antun Balaić, predstavnici svih političkih stranaka, te udruga Općine. Također su bili nazočni i gosti iz DVD-a Stipanovci, Valenovac, Feričanci, Veliškovci, Oriovac iz Brodsko – posavske županije te DVD-a Vugrovec iz grada Zagreba.

Skupštinom je predsjedao predsjednik Boro Peršić sa članovima radnog predsjedništva Bernardom Vrapcem te Zlatkom Vinkovićem zapovjednikom DVD-a. koji je ujedno i podnio Izvješće o radu za 2018. godinu, kao i plan rada za 2019. godinu. Financijsko izvješće za 2018. i plan za 2019. pročitao blagajnik Bernard Vrabac. Izvješće Nadzorne komisije o godišnjem pregledu rada društva podnio je njen predsjednik Ivan Vrabac.

Od značajnijih događanja svakako je za izdvojiti sudjelovanje na 9 službenih vatrogasnih ntjecanja odnosno kupova. Najznačajnija natjecanja bila su 13. Državno natjecanje vatrogasne mladež RH u Zadru je nastupila ekipa mladeži muška i zauzeli 35. mjesto te Područno natjecanje VZ Našice u Podgoraču gdje su sve muške ekipe DVD-a: mladež, članovi A i članovi B osvojili 1. mjesto.

Kao i svake godine tradicionalno je obilježen dan zaštitnika vatrogasaca sv.Florijan,ali sudjelovalo se i u svečanoj procesiji povodom dana općine, gdje je vatrogasna mladež nosila kip Presvetog Srca Isusova. Organizirana je i 9. vatrogasna Fišijada na kojoj je prvo mjesto osvojila ekipa DVD-a Vukojevci. U protekloj godini bilo je 18 intervencija od toga jedan požar stambenog objekta, jedan požar osobnog vozila, jedna potraga za nestalom osobom i 14 tehničkih intervencija odnosno uklanjanje gnijezda stršljena. Važno je za spomenuti kako je prošle godine održana svečana proslava 70.g. rada društva.

Predsjednik Boro Peršić zahvalio se Županu osječko – baranjskom gosp. Ivanu Anušiću i načelniku općine Donja Motičina Željku Kovačeviću koji su omogućili društvu kupnju novog kombi vozila.

Nakon prihvaćanja svih izvješća i polanova, dodijeljena su uvjerenja članovima koji su u protekloj godini stekli nova zvanja. Tako je Kristijan Kovačević položio je za ispitanog vatrogasca dok su Mladen i Dino Peršić, Matko Stuparić i Robert Dološić položili ispit za vatrogasca I. klase. Zvanje vatrogasnog časnika stekao je Tomislav Granat.

Za riječ se javio predsjednik Vatrogasne zajednice grada Našice Vlatko Gašić koji je uputio riječi pohvale kako DVD-u Donja Motičina, ali i Načelniku Kovačeviću jer je ostvario svoja obećanja i nastavio sa odličnim ulaganjima u vatrogasce u Motičini.

Potom se nazočnima obratio Načelnik općine Željko Kovačević koji je rekao kako je izuzetno zadovoljan sa radom DVD Donja Motičina. Spomenuo je kako je u prošloj godini Općina iz europskih fondova pokrenula te odradila energetsku obnovu na vatrogasnom domu u vrijednosti 370.000,00 kn.

VEZANI TEKSTOVI
17/01/2019

Vrijedna donacija DVD-u Donja MotičinaPred same božićne i novogodišnje blagdane DVD Donja Motičina primilo je vrijednu donaciju iz savezne republike Njemačke.

Zalaganjem djelatnika vatrogasne postrojbe zračne luke u Frankfurtu, Darija Blazanina, Hennera Kühna i Michaela Hockea vatrogasna postrojba zračne luke u Frankfurtu donirala je 30 protupožarnih odijela, 10 svečanih odijela te oko 100 bijelih hlača i isto toliko majica.

Zapovjednik DVD Rhaunen, Frank Stolz na zamolbu Darija Blazanina i Hennera Kühna također je odobrio donaciju razne opreme i to: mlaznice, razdjelnice, usisne košare, usisne cijevi, nadzemne hidrante, opasače, vatrogasne sjekire, signalizacijske svjetiljke, ključeve, nosila i dr.

Siguran i besplatan prijevoz ove donacije osigurala je našička tvrtka Balog d.o.o. za prijevoz, tako je njihov vozač Ivan Stuparić bez pogovora preuzeo obvezu i dovezao svu doniranu opremu.

Obzirom na veličinu donacije motički vatrogasci odlučili su jedan dio opreme pokloniti DVD-u Feričanci, Valenovac i Subotički Lug, a Srednjoj školi Izidora Kršnjavoga, nastavnicima ugostiteljstva i turizma Ani Mirković i Stanislavu Vinkoviću za potrebe njihovih učenika predano je 100 bijelih hlača i majica.

VEZANI TEKSTOVI
16/10/2018

 Jučer je na poziv načelnika Općine Donja Motičina Željka Kovačevića župan Osječko – baranjske županije Ivan Anušić obišao Kamenolom „Crna glava” u Gornjoj Motičini.

Jedan od glavnih problema u radu kamenoloma, ali stanovnika Gornje Motičine je makadamska cesta koja kroz šumu vodi do kamenoloma i do naselja Gornja Motičina. Prometovanje tom cestom izrazito je teško u vrijeme kišnih i snježnih oborina, pa su načelnik Kovačević te koncesionar kamenoloma i vlasnik tvrtke CGM Kamen Mato Zubak zatražili pomoć župana Anušića za rješavanje tog pitanja.

Nakon što je obišao kamenolom i prilazne ceste župan Ivan Anušić je između ostalog istaknuo.

„Postoje određeni problemi koji onemogućavaju da ova gospodarska aktivnost bude još kvalitetnija, neke od tih stvari su i u nadležnosti Osječko – baranjske županije. Zajedno dogovaramo kako olakšati rad ovog gospodarskog subjekta i omogućiti bolje funkcioniranje žitelja koji žive na ovom području. Ovakva gospodarska aktivnost je vrijedna svake pozornosti, pa smo razgovarali o pitanjima čijim bi rješavanjem omogućili još uspješnije funkcioniranje i poslovanje kamenoloma, a ujedno kako da održavanjem, izgradnjom i širenjem infrastrukture omogućimo bolji život žitelja ove općine. Tražit ćemo zajedničko i optimalno rješenje za pitanja u vezi ceste.”

Načelnik Općine Donja Motičina Željko Kovačević je zahvalio županu na dolasku te između ostalog rekao.

„Cesta ima građevinsku dozvolu, a njenom izgradnjom poboljšali bi se uvjeti života u ovim naseljima te gospodarska aktivnost tvrtke. Kamenolom je značajan, jer je za općinu s 1.670 stanovnika značajno svako radno mjesto, a ovdje ih je već pet, a 10 je u planu. Korist od rudne rente ima i država i županija i općina, a mi bi je koristili za nova ulaganja u Gospodarsku zonu Donje Motičine čime bi se naše gospodarstvo podiglo na višu razinu te stekli bi se novi uvjeti za radna mjesta i ostanak stanovnika”

Vlasnik tvrtke CGM Kamen Mato Zubak koja upravlja kamenolom o radu kamenoloma je između ostalog izjavio.

„Prošle godine otpremili smo više od 50.000 kubika robe na tržište, a ove godine blizu 90.000 kubika do današnjeg dana. Trenutno je zaposleno 5 radnika, a u planu je zapošljavanje još 15 radnika u slijedeće dvije i pol godine Oko 3 milijuna kuna smo uložili u izgradnju i održavanje cesta do kamenoloma, no sada nam je potrebna pomoć Županije i Općine u vezi nerazvrstane ceste Seona – Gornja Motičina kako bi stvorili uvjete za novi iskorak, između ostaloga i za projekte koji bi se financirali iz fondova Europske unije.”

VEZANI TEKSTOVI
24/09/2018

Svečanom sjednicom te mimohodom DVD Donja Motičina u subotu je proslavio 70 godina kontinuiranog rada. Svečanost je održana u sportskoj dvorani Osnovne škole, gdje je na početku sve okupljene pozdravio predsjednik DVD-a Donja Motičina Boro Peršić, a gosti su imali priliku čuti o 70 godina dugoj povijesti Društva.

U prigodi obilježavanja 70. obljetnice DVD-a Donja Motičina predsjenik VZ Osječko – baranjske Nikica Mužević uručio je priznanja Hrvatske vatrogasne zajednice i Vatrogasne zajednice Osječko – baranjske županije za izuzetan doprinos vatrogastvu.

Vatrogascima su se obratili i obljetnicu čestitali i zamjenik župana Goran Ivanović Lac, načelnik općine Željko Kovačević te predsjednik Vatrogasne Zajednice Našice Vlatko Gašić.

Na kraju sjednice članovima DVD-a su uručene zahvalnice i spomenice. Nakon sjednice vatrogasci su se u svečanom ešalonu predvođeni zastavama uputili do vatrogasnog doma gdje je načelnik Željko Kovačević svečano predao ključeve novog vatrogasnog kombija predsjedniku DVD-a Bori Peršiću.

 

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print