24/11/2020

Danas u 10,00h u prostorijama Općine Donja Motičina općinski načelnik Željko Kovačević potpisao je Ugovore o odobravanju jednokratnih financijskih potpora s predsjednikom udruge NK „Motičina“ Mišelom Paljevićem, predsjednicom HKD „Izvor“ Mirom Bijuklić te predsjednikom DVD-a „Donja Motičina“ Borom Peršićem.

Sukladno navedenom, NK-u „Motičina“ biti će isplaćena sredstva u iznosu od 30.000,00 kn za obnovu zgrade nogometnog kluba, HKD-u „Izvor“ sredstva u iznosu od 40.000,00 kn za kupnju razglasa te DVD-u „Donja Motičina“ sredstva u iznosu od 50.000,00 kn za opremanje vatrogasnog doma. Općinski načelnik pohvalio je rad Udruga i dosadašnju odličnu suradnju te izjavio da će Općina Donja Motičina i nadalje financijski pomagati Udrugama u cilju poticanja i razvijanja istih te poboljšanja kvalitete svih sumještana Općine Donja Motičina.

23/11/2020

Načelnik Općine Donja Motičina, Željko Kovačević raspisao je dana 20. studenog 2020. godine natječaj za dodjelu 5 studentskih stipendija za akademsku godinu 2020./2021. Stipendije se dodjeljuju iz sredstva Proračuna Općine Donja Motičina.

Uvjeti za dodjelu stipendije su: državljanstvo Republike Hrvatske, prebivalište na području Općine Donja Motičina, status redovitog studenta, da student nije, osim iz opravdanog razloga ponavljao godinu studija te da student ne prima stipendiju po nekoj drugoj osnovi. Bodovanje kandidata će se vršiti na temelju Odluke o stipendiranju studenata na području Općine Donja Motičina. Rok za podnošenje zahtjeva za dodjelu stipendija je 14 dana od dana objave natječaja.

20/11/2020

Kao i u drugim slavonskim mjestima, članovi HKD Izvor Donja Motičina jučer su se s početkom u 12:40 sati u središtu Donje Motičine simbolično oprostili od velikana slavonske glazbe Krunoslava Kiće Slabinca. Izvoraši su ispratili Kiću zasviravši i zapjevavši dvije skladbe ”Otiš’o je s mirisima jutra” i ”Pjesma rastanka” te držeći crvene ruže u rukama.

Predsjednica HKD-a Izvor, Mira Bijuklić rekla je kako su se uz zvuke tamburice, dostojanstveno i uz pridržavanje epidemioloških mjera oprostili od velikana slavonske glazbe i naše slavonske legende. „Otišao je, kao u svojoj pjesmi, s mirisima jutra. Kroz svoje pjesme vječno će živjeti u mnogima koji su ga poznavali i voljeli.” – izjavila je Mira Bijuklić.

 

Inicijativi HKD-a Izvor i oproštaju tamburaške legende nazočio je i načelnik Općine Željko Kovačević zapalivši lampion uz poruku kako će Kićo živjeti kroz pjesme koje će se zauvijek oriti slavonskom ravnicom. „Znamo da je Kićo bio veliki domoljub i glazbeni velikan kojih je malo u Hrvatskoj, a njegova djela će se još dugo pamtiti. Drago mi je što je HKD Izvor organizirao ispraćaj Kiće kojem se pridružila Općina te smo mu zajedno odali počast.”- rekao je načelnik Kovačević.

 

Krunoslav Kićo Slabinac preminuo je u 77. godini života nakon borbe s dugom i teškom bolesti. Svojom glazbom ostavio je veliki trag u hrvatskoj povijesti, slavonsku je glazbu oblačio u novo ruho, a mnogi će ga se zauvijek sjećati zahvaljujući njegovim nezaboravnim hitovima „Kad čujem tambure”, „Vesela je Šokadija”, „Otiš’o je s mirisima jutra”, „Inati se Slavonijo”, „Slavonijo, ja sam tvoje dijete” i mnogim drugima. Glazbenu karijeru započeo je s rock sastavom Tornado, nakon toga je prešao u Kon Tiki, da bi se duže vrijeme zadržao u bendu Dinamite. Nakon odlaska iz banda okreće se solo karijeri te se seli u Zagreb, gdje je izvodio pjesme Toma Jonesa i Elvisa Presleyja. Vrlo brzo je postao jedan od najpopularnijih pjevača na prostoru bivše Jugoslavije, a njegove skladbe „Plavuša”, „Zbog jedne divne crne žene”, „Tri slatke riječ” postale su veliki hitovi. Sredinom 1970-ih godina jedno vrijeme boravi u Sjedinjenim Državama sa željom da i tamo ostvari svoj glazbeni uspjeh. Po povratku u Hrvatsku okreće se izvornoj narodnoj pjesmi i tamburici.

 

 

Foto: Vladimir Grgurić i ustupljene fotografije

Video: Vladimir Grgurić

29/10/2020

Načelnik Željko Kovačević, zamjenik načelnika Mišo Tomac, predsjednica vijeća Ružica Mikičić i općinski vijećnici povodom blagdana Svih svetih će dana 31.10.2020. godine položit vijenac i zapaliti svijeće kod centralnog križa na groblju u Donjoj Motičini u 9,00 sati za sve preminule hrvatske branitelje i sve umrle s područja Općine Donja Motičina.

05/10/2020

Načelnik Općine Donja Motičina, Željko Kovačević potpisao je dana 29. rujna 2020. godine Ugovor o izgradnji javne rasvjete u Seoni s Elektro – Lovošević, obrtom za električne instalacije, prijevoz i trgovinu iz Našica. Ukupna vrijednost ugovorenih radova iznosi ukupno 146.121,88 kuna. Navedeni iznos financirati će se iz proračuna Općine Donja Motičina.

02/10/2020

Načelnik Općine Donja Motičina, Željko Kovačević potpisao je 29. rujna 2020. godine Ugovor sa Elektro – Lovošević d.o.o Našice o izgradnji mrtvačnice u Gornjoj Motičini.  Ukupna vrijednost ugovorenih radova iznosi 511.034,73 kune. Lag Karašica iz Petrijevaca će preko mjere 7.4.1. sufinancirati iznos od 246.l85,00 kuna, a preostali dio iznosa financirati će se iz proračuna Općine Donja Motičina.

26/08/2020

Općina Donja Motičina obavještava mještane naselja: Donja Motičina, Seona i Gornja Motičina da će se tretman dezinsekcije komaraca provoditi danas (26.08.2020.) u večernjim satima za cijelo područje Općine Donja Motičina. Tretman dezinsekcije obavit će tvrtka “Ibis usluge” d.o.o.

14/08/2020

U Općini Donja Motičina započeli su radovi na izgradnji sustava odvodnje Donja Motičina čime će biti završena 1. faza projekta vrijednosti milijun kuna. Radovi su nastavljeni nakon dvogodišnjeg opravdanog zastoja zbog zahtjevnosti projekta. Završetak svih radova na projektu odvodnje očekuje se do 2023. godine.

31/07/2020

31/07/2020

Nastavljaju se radovi vodoopskrbe u naselju Gornja Motičina za koju je Općina Donja Motičina dobila 2 300 000 kuna. Sveukupna investicija vrijednosti je oko 3 milijuna kuna.

“U prošloj godini smo izrealizirali dio u vrijednosti oko 300 000 kuna, te je ostao još jedan dio radova kako bi voda i u tom naselju potekla. U dogovoru smo i s direktorom Hrvatskih voda, vjerujem da će se uskoro ostvariti da se pusti taj vodovod te da u sva tri naselja Općine Donja Motičina imamo vodoopskrbu završenu.” – rekao je načelnik Općine Željko Kovačević.

 

Uslijedit će i nastavak kanalizacije i dovršetak prve faze te aglomeracija naselja Seona i Donja Motičina sveukupnih investicija za ovu godinu 1 200 000 kuna te za aglomeraciju 32 milijuna kuna. Preko LAG-a mjere 7.4. za izgradnju mrtvačnice u Gornjoj Motičini pristiglo je 245 000 kuna. Sveukupna investicija vrijednosti je oko 550 000 kuna, a razliku je osigurala Općina Donja Motičina.