14/02/2019

Vrijeme bolesti i visokih temperatura užasava svakog roditelja i izaziva strah zbog potencijalnih opasnosti koje može prouzročiti temperatura koja se ne može spustiti ili se to uspije teško i kratkotrajno. Bojazan roditelja počinje kada napravite sve što ste u mogućnosti i temperatura ne jenjava.

Iz tog razloga je DND Našice u suradnji s Općom županijskom bolnicom Našice, odjelom pedijatrije odlučilo organizirati edukativno predavanje na temu Febrilitet u djece – što i kako, kako bi se roditelji što bolje educirali o temperaturama, odnosno uzrocima njihova nastanka, načinima snižavanja te na taj način pomogli svom djetetu.

Predavanje će se održati u srijedu, 20. 2. 2019. s početkom u 18 sati u izložbenom salonu Zavičajnog muzeja Našice, kojem se ovim putem zahvaljujemo na ustupanju prostora, a predavač će biti dr. med. Gabrijela Rendulić – Wolf, specijalist pedijatar.

 

VEZANI TEKSTOVI
12/01/2019

DND završilo uspješnu godinu, a od utorka s djecom nastavljaju ostvarivati nove planove Društvo naša djeca Našice aktivno je od 1952. godine i, od tada s većim i manjim brojem članova, provodi aktivne, kreativne, maštovite ali korisne radionice za djecu.

Sadašnja predsjednica društva Darija Vlajnić ističe da je vrlo zadovoljna aktivnostima u 2018. godini. “Sve planirano je odrađeno, mislim da smo djeci ponudili veliki broj kreativnih radionica, primjerenim svim uzrastima djece, od naših dragih najmlađih suradnika iz dječjeg vrtića „Zvončić” pa do malo veće djece iz obje našičke osnovne škole. Bez ovih suradnji i angažmana naše društvo ne bi moglo funkcionirati.” – ističe predsjednica koja je posebno ponosna na nagradu Grada Našica koja je uručena DND za poticanje i razvoj volonterstva. U društvu je aktivno 20 volontera, a u 2018. prikupili su 2 348 volonterskih sati.

Uz jednu novu radionicu, društvo je u 2018. provodilo već uhodane radionice; dramsku radionicu, tri ritmičke skupine (mala, srednja i starija), dječju gimnastiku, literarnu radionicu, dječji forum pri Osnovnoj školi Dore Pejačević te malu igraonica za djecu od 3 do 5 godina. Radionica laganijeg čitanja, uvedena je početkom školske godine s ciljem razvoja čitalačkih vještina kod djece.

S djecom radi educirana stručnjakinja, profesorica Ivana Ćurković, a na radionici se broji uvijek veći broj djece. Općenito u godini kroz društvo prođe između 80 i 100 djece, a najviše je njih na ritmičkoj radionici. Upravo članovi ove skupine na Društvenoj smotri DND-a u Čazmi održanoj krajem godine ostvarili su po mišljenju stručnog ocjenjivačkog suda zavidan nastup te su nastupili na završnoj svečanosti.

2019. započinju nastavkom provođenja aktivnosti u sklopu projekta Volontirajmo i mi čiji je nosilac Crveni križ Našice, a njihove aktivnosti pod nazivom Prve su najvažnije ostvarit će kroz tiskanje čitanke. Ova publikacija bit će djelo svih članova DND a pod glavnim je nadzorom Manuele Kojić voditeljice dramske skupine. Kroz projekt u vrijednost 144 537,00 kuna društvo je ostvarilo kupnju kompletne opreme za ritmiku što podrazumijeva odjeću i obuću, te namještaj, stolove, stolice i ormare.

Planom rada koji su donijeli u novoj godini se ne mijenja puno, no i dalje se nastavljaju radionice, obilježavanje važnih datuma poput, maškara, valentinova, međunarodnog dana očeva, međunarodnog dana dječje knjige i dr. Ove godine organizirat će zajedno sa studentima Medicinskog fakulteta u Osijeku i „Bolnicu za medvjediće” kako bi djeca lakše prevladala strah od odlaska liječniku, a nadaju se i još jednoj uspješnoj priredbi za blagdan sv. Nikole, koju su ove godine ostvarili zajedno s Gradom Našicama.

“Ove godine Grad je donirao kupnju više od 800 poklon paketa za svu školsku djecu u Našicama, i sretni smo što na ovakav i druge načine potiču naš rad, jer mi svojim aktivnostima ne prezentiramo samo svoj rad nego i naš grad.”- ističe Darija Vlajnić koja poziva i sve građane da im se pridruže u radu kao volonteri. Volonteri su uvijek dobrodošli, ističe, a za sada prevladavaju žene, uz jedanog muškog volontera njih je ukupno 20 aktivnih, a svima ispisuju volonterske knjižice.

Iako su im glavna ciljana skupina djeca, članovi društva potiču i uključivanje roditelja u njihove aktivnosti jer trenutni odaziv nije velik, s smatraju da bi na taj način dodatno kvalitetno proveli vrijeme s djecom. Iako je djece dovoljno, i upisi traju kroz cijelu godinu, često članovi odustaju zbog količine vlage u prostoru društva, iako je lokacija prostora savršena, a iz društva se nadaju skoroj sanaciji ovog problema.

Društvo kroz godinu surađuje s velikim brojem institucija i udruga pa je tako drugu „ Bajkaonicu“ održalo i na odjelu Pedijatrije OŽB Našice, a veliku pomoć u radu i edukaciji volontera pruža im Savez društava naša djeca.

“Ovim putem se zahvaljujem svim volonterima jer puno se tu truda i rada daje. Posebno priznanje ide i voditeljicama koje svoje slobodno vrijeme posvećuju djeci, jer treba se za sve pripremiti i raditi s djecom, nije to samo doći i odraditi posao.” – ističe Darija koja se veseli ponovnom početku rada DND jer društvo radi sukladno školskom kalendaru. Aktivnosti počinju već u utorak s dramskom skupinom i radionicom laganijeg čitanja.

VEZANI TEKSTOVI
07/12/2018

Povodom blagdana sv. Nikole u Domu kulture u Našicama održane su predstave za djecu „Piši, piši Nikola”. Predstave su održane u organizaciji Društvo naša djeca Našice, dok je bogate prigodne poklone osigurao Grad Našice.

Mnogobrojna djeca bila su oduševljena zanimljivom predstavom, a poslije predstave, kako smo već spomenuli, uručeni su im prigodni poklon paketi koje je osigurao Grad Našice za čak 1700 djece s područja Grada Našica.

Darija Vlajnić, predsjednica Društva naša djeca, oduševljena je reakcijama djece, a pogotovo angažmanom volontera društva, te je izjavila.

„Društvo naša djeca svake godine organizira povodom blagdana sv. Nikole predstavu. Predstava se ove godine zove „Piši, piši sv. Nikoli”, a osmislili su je polaznici dramske skupine zajedno s njihovom voditeljicom Manuelom Kojić. U programu sudjeluje preko 70 djece, uglavnom su to polaznici radionica pri Društvu naša djeca; dramska skupina i voditeljica Manuela Kojić, dječji forum koji izvodi recitacije i njihova učiteljica Ružica Belunjak, zatim ritmičke skupine mlađa, srednja i starija koje je pripremila i uvježbala profesorica Nikolina Jakovljević. Osim članova na predstavi sudjeluju i naši gosti učenici Osnovne škole kralja Tomislava uz voditeljicu Tanju Kozinu. Posebno bi istaknula uređenje pozornice, koje je osmislila naša voditeljica Tamara Baričević, a pomogli su joj i drugi članovi. Ova predstava okupila je velik broj volontera iz Društva naša djeca, kao što ste mogli vidjeti voditeljice su se maksimalno angažirale. Stoga im svima jako zahvaljujem.”

RASPORED PREDSTAVA

 • 9,15 sati: Dom kulture Našice
  predstava „Piši, piši Nikoli“ u organizaciji DND Našice za jutarnju smjenu OŠ Dora Pejačević i OŠ kralja Tomislava
 • 10,30 sati: Dom kulture Našice
  predstava „Piši, piši Nikoli“ u organizaciji DND Našice i Dječjeg vrtića Zvončić Našice – Grad Našice za polaznike Vrtića
 • 14,00 sati: Dom kulture Našice
  predstava „Piši, piši Nikoli“ u organizaciji DND Našice za poslijepodnevnu smjenu OŠ Dora Pejačević i OŠ kralja Tomislava
 • 18,30 sati: Dom kulture Našice
  predstava „Piši, piši Nikoli“ u organizaciji DND Našice za ostalu djecu i roditelje

Nakon završenog programa Darija Vlajnić, predsjednica Društva naša djeca, je nadodala. „Predstave su pogledali učenici osnove škole Dore Pejačević i osnovne škole kralja Tomislava, pa i djeca dječjeg vrtića „Zvončić”. Mislim da su reakcije djece dobre, vidim da su djeca sretna. Naravno poslije svake predstave djeca su dobila lijepe poklone koje im je uručio sam sv. Nikola, a financirao ih je Grad Našice. Mislim da su djeca jako zadovoljna, jer pokloni su stvarno veliki i bogati što naša djeca sigurno zaslužuju.

Članovi društva zajedno s sv. Nikolom i Krampusom posjetili su i dječji vrtić „Bubamara” i njima kao i dječici s Odjela pedijatrije u Općoj županijskoj bolnici Našice podijelili slatkiše. Djeca su se uistinu razveselila, kako lijepom gestom posjete tako i prigodnim poklonima, a sretno je bilo i medicinsko osoblje. Dragim gostima zahvalio se i ravnatelj bolnice Hrvoje Šimić.

VEZANI TEKSTOVI
30/11/2018

VEZANI TEKSTOVI
03/11/2018

„Bajkaonica za 5“ u Našicama

”Bajkaonica za 5” dio je projekta društvene odgovornosti tvrtke Beiersdorf Hrvatska (NIVEA). Projektom ”Neka odrastanje bude dječja igra” pruža se podrška obiteljima pomažući djeci i odraslima u ostvarenju njihovih punih potencijala. Projekt je pokrenut 2014. u sklopu NIVEA globalne inicijative ”NIVEA – stalo nam je do obitelji”, u suradnji sa Savezom društava Naša djeca Hrvatske.

DND Našice ove se godine pridružilo projektu „Bajkaonica za 5“ i održalo nekoliko bajkaonica.

Prva „Bajkaonica“ održana je u prostorijama DND-a Našice u petak, 26.10. 2018. koju je vodila i osmislila educirana voditeljica „Bajkaonice“ Gabrijela Veseli i voditeljica igraonice Nikolina Dundović. „ Bajkaonica“ je bila namijenjena najmlađem uzrastu djece – polaznika igraonice od 2 do 6 godina na kojoj su bile ispripovijedane dvije bajke: Pinocio i Mačak u čizmama. S djecom se prvo razgovaralo o nastanku bajki, potom su se pročitale bajke, a onda su svi zajedno oponašali glavne likove i crtali na temu bajki.

Druga „Bajkaonica“ održana je na odjelu Pedijatrije OŽB Našice u nedjelju 29.10.2018. Voditeljice „Bajkaonice „Gabrijela Veseli i Nikolina Dundović bolesnim pacijentima pročitale su Snjeguljicu i Naopake bajke, te sa djecom crtale i razgovarale o drugim bajkama. Malim bolesnicima ovo je bio lijep događaj, a dr. Gabrijela Rendulić Wolf i ostalo stručno osoblje odjela zahvalile su se volonterkama DND-a Našice na posjeti.

Treća „Bajkaonica“ održana je OŠ Dore Pejačević. Voditeljice su dočekali učenici 1. razreda i učiteljica Ružica Belunjak. Volonterka Gabrijela Veseli ispripovijedala je djeci vrlo dragu bajku Snjeguljicu nakon čega su svi zajedno razgovarali o glavnom liku te crtali na temu bajke.

“Cilj održavanja “Bajkaonice za 5” je što više djece uvesti u čaroban svijet bajki kroz pripovijedanje educiranih pripovjedačica, kako bi se djecu potaknulo na razmišljanje, kreativnost, maštu i razigranosti. Nastavljamo i dalje sa ovim interesantnim projektom na veselje naših najmlađih” – rekla nam je predsjednica DND-a Našice Darija Vlajnić.

VEZANI TEKSTOVI
31/10/2018

 Dječji forum DND-a Našice obilježio Svjetski dan štednje

U utorak, 30. listopada 2018. g. učenici Dječjeg foruma DND-a Našice iz Osnovne škole Dore Pejačević s učiteljicom Ružicom Belunjak, pedagoginjom Sanelom Mandić Vidaković te predsjednicom Društva Naša djeca Našice profesoricom Darijom Vlajnić posjetili su OTP banku povodom Svjetskog dana štednje – 31. 10. Učenici su izradili plakat s crtežima kasica te mudrim izrekama: “Mudar čovjek štedi vrijeme, riječi i novce. Ušteđeni novac 2 puta je zarađen.Umjetnost je zadržati novac, a ne potrošiti ga. Čovjek stvara novac, a ne novac čovjeka…” Djelatnica banke Marija Flanjak upoznala je učenike s radom banke te pričom kako je nastala ideja da se počne štedjeti. Učenicima su poklonjene bojanke, olovke i slatkiši.

VEZANI TEKSTOVI
21/10/2018

Društvo Naša Djeca Našice su sudjelovali ovaj vikend  (20. i 21. 10. 2018.) na 22. Smotri dječjeg stvaralaštva Hrvatske u Čazmi.

Dramska i ritmičke skupine našeg društva nastupale su u prepunoj dvorani Kulturnog centra Čazma. Sudjelovalo je preko 600 sudionika, a naš grad predstavilo je 40 djece sa svojim voditeljicama Manuelom Kojić, Nikolinom Jakovljević i Violetom Zebić. U pratnji su bile predsjednica Društva Darija Vlajnić, tajnica Nataša Filipović, voditeljica igraonice Gabrijela Veseli i volonter Društva Milan Papučić. Na zatvaranju Smotre, 21.10.2018. još jednom će nastupati starija ritmička skupina.

Društvo se ovim putem zahvaljuje roditeljima na ukazanom povjerenju i Mjesnom odboru grada Našica na financijskoj pomoći.

Foto: DND Našice

VEZANI TEKSTOVI
20/10/2018

Članovi DND-a Našice ovaj vikend odlaze na 22. Državnu Smotru DND- a Hrvatske u Čazmu. Svoj rad predstavit će srednja i starija ritmička skupina pod vodstvom Nikoline Jakovljević i Violete Zebić te dramska skupina pod vodstvom Manuele Kojić. Veselimo se novom iskustvu i lijepom prijateljstvu.

VEZANI TEKSTOVI
11/10/2018

VEZANI TEKSTOVI
05/10/2018

Povodom Nacionalnog tjedna dojenja u prostorijama DND-a Našice, Patronažna služba Doma zdravlja Našice organizirala je prigodno predavanje o prednostima dojenja u sklopu Grupe za potporu dojenja ”Mame mamama”. Nakon predavanja majke sa bebama, trudnice i patronažne sestre su uz druženje izmjenjivale svoja iskustva i savjete o dojenju. Ovim druženjem obilježen je i Dječji tjedan DND-a i Grada Našica.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print