29/05/2019

VEZANI TEKSTOVI
23/05/2019

DND u akciji „Za osmijeh djeteta u bolnici“

Današnjom likovnom radionicom završen je ciklus radionica u organizaciji Društva naša djeca Našice koji se održao na Odjelu pedijatrije Opće županijske bolnice Našice. Radionice su organizirane kao dio manifestacije Hrvatska volontira 2019., a volonteri DND-a svoje su volonterske sate odlučili pokloniti bolesnim mališanima.

Tako su u ponedjeljak održali već uhodanu radionicu Bajkaonicu, a utorak je bio rezerviran za članove Dječjeg foruma DND-a Našice koji su se uz šale i zagonetke družili sa bolesnom djecom na odjelu. Danas smo ih i mi posjetili na zadnjoj radionici, i to likovnoj, na kojoj su djeca jednostavnom tehnikom vilicama na papir nanosili boju i crtali tulipane. Na sličan način, radionicama u bolnicama, veliki broj DND-ova u Hrvatskoj obilježava manifestaciju Hrvatska volontira jer velik je broj bolnica uključen u projekt „Za osmijeh djeteta u bolnici“, njih više od 30.

“Zahvalna sam našičkoj bolnici čiji nas djelatnici i upravo uvijek podupiru u radu i idejama za naše radionice, te nas uvijek dočekaju sa osmijehom. Drago nam je da smo svojim doprinosom uspjeli razveseliti mališane na Odjelu pedijatrije, a svim članovima DND-a upućujem velike zahvale za izdvojeno vrijeme, pokazanu volju i empatiju.” – rekla je Darija Vlajnić, predsjednica DND-a Našice.

“Dobrobit članova DND-a djeci na pedijatriji je velika. Vrijeme koje dijete provede na radionici liječi njihovu dušu te im skraćuje vrijeme boravka na odjelu, ali na lijepi način. Bez obzira što su roditelji uz njih, i njima i mališanima dobro dođe druženje svaki dan s nekom novom osobom i doista se odlično zabave tih sat vremena. Smanji im ovo svu psihičku napetost i opusti ih.” – rekla je Anica Kurtanjek, glavna sestra Odjela pedijatrije

“Rad na odjelu naše pedijatrije odvija se u kontinuitetu, a s DND-om surađujemo već godinama. Zahvaljujem se ovim putem svim članovima DND što uljepšavaju dane našim bolesnim mališanima, a posebno njihovoj predsjednici Dariji Vlajnić s kojom imamo odličnu suradnju.” – rekla je Zvjezdana Gvozdanović, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo.

VEZANI TEKSTOVI
20/05/2019

VEZANI TEKSTOVI
27/03/2019

Poštarska bajka - prva publikacija DND-a Našice

U sklopu projekta „Volontirajmo i mi”, u kojem DND Našice sudjeluje kao suradnik, izdana je publikacija za laganije čitanje. Osim DND-a u projektu sudjeluje kao nositelj Gradsko društvo crvenog križa Našice s partnerima Osnovnom školom Dore Pejačević i Udrugom „Otvoreno srce”. Cilj projekta je poticanje i razvoj volonterizma u Našicama. Usmjeren je na najranjivije kao što su djeca, stariji i nemoćni te osobe s poteškoćama u razvoju. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

DND Našice aktivnosti u sklopu projekta provodi pod nazivom „Prve su najvažnije- zdravo se razvijam” kao što su ritmičke radionice za najmlađe, literarne, dramske i likovne radionice. U sklopu literarne i dramske radionice nastala je i ova publikacija koja se temelji na knjizi Karela Čepeka „Poštarska bajka”, a koju su članovi i volonteri jezično prilagodili djeci s teškoćama u čitanju. DND je dio projekta od samih početaka, 2017. godine, a s ovom publikacijom završavaju svoju uključenost. Kroz projekt su osim publikacije nabavili odjeću i obuću za ritmičke skupine, nabavili namještaja te organizirali nekoliko aktivnosti.

Poštarska bajka – Karel Čapek

Knjiga je prezentirana javnosti u Izložbenom salonu Zavičajnog muzeja Našice odmah nakon Izborne skupštine Društva „Naša djeca” Našice. Tiskana je u 200 primjeraka ali nije namijenjena u komercijalne svrhe nego je na samoj promociji podijeljena predstavnicima škola, institucija i udruga kako bi je i sva druga djeca mogla pročitati. Za urednike ove knjige navode se Darija Vlajnić, Manuela Kojić i Nataša Filipović, a jezičnu prilagodbu po principu građe lagane za čitanje napravila je Manuela Kojić koja je uz Ivu Ramljak sudjelovala i u lekturi iste. Osim teksta i ilustracije su ponikle iz DND-a Našice a napravila ih je Elena Grabar učenica 5. razreda Osnovne škole Hinka Juhna Podgorač.

Priča je na mnogo načina prilagođena kako bi je djeca mogla lakše čitati, a više o načinima prilagodbe okupljenima je prezentirala Manuela Kojić ujedno i glavna urednica ove publikacije.

„Pokušali smo priču „Poštarska bajka” prilagoditi djeci s teškoćama u čitanju i onima koji imaju disleksiju. Tako smo najprije krenuli od nekih tehničkih dijelova, a to je papir, koji je u ovom slučaju mat, jer bi sjajni ometao djecu u čitanju. Izbjegli smo, također, velike tekstualne cjeline pa smo pokušali pisati u kraćim odlomcima kao da pišemo pjesmu u stihu. Bitno je da su rečenice kraće i da su jasne s tim da svakako trebamo imati uvod sredinu i kraj. Font je također bitan pa smo odabrali OmoType jer je on prilagođen djeci s poteškoćama u čitanju. Povećali smo i samu veličinu fonta na 14, ali i razmak između redaka i objasnili smo manje poznate riječi.” – rekla je Manuela Kojić, volonterska DND-a Našice i knjižničarka u Srednjoj školi Isidora Kršnjavog.

„Zadovoljni smo što smo partneri na ovom projektu koji je trajao dvije godine. Puno smo dobili zajedničkim sudjelovanjem na edukacijama koja za volontere puno znači. Naša zadnja aktivnost je ova publikacija „Poštarska bajka” i mislim da smo s njom napravili dobar posao stoga bih se zahvalila Manueli Kojić koja je to stvarno izvrsno napravila kao i Eleni koja je to lijepo oslikala.” – izjavila je ponosno Darija Vlajnić.

Ova projektna aktivnost utjecala je i na početak radionica laganijeg čitanja koje se održavaju od početka ove školske godine, a vodi ih magistrica psihologije Ivana Ćurković.

VEZANI TEKSTOVI
26/03/2019

Na predsjedničkom mjestu DND-a Našice i dalje Darija Vlajnić

U Izložbenom salonu Zavičajnog muzeja Našice okupili su se članovi DND-a Našice te svi partneri i simpatizer ovog aktivnog društva kako bi sudjelovali u izbornoj skupštini na kojoj se biralo novo vodstvo. Jednoglasno su prihvaćeni svi prijedlozi novih članova, a većina njih zapravo je dio starog predsjedništva.

Tako je novo stara predsjednica i dalje Darija Vlajnić koja nastavlja svoj radi dug već 10 godina, za potpredsjednicu izabrana je Marina Lazar, tajnicu Nataša Filipović i blagajnicu Mira Kovač. Novi Izvršni odbor čini Darija Vlajnić, Marina Lazar, Mira Kovač, Nataša Filipović, Tihana Perković, Violeta Zebić i Milan Papučić, a Nadzorni odbor Branka Hajek, Tanja Kozina, Nikolina Jakovljević i likvidator Mira Kovač.

Okupljenima se obratila predsjednica koja je najavila rad jednakim tempom te održavanje svih dosad uhodanih radionica i događanja, a s isticanjem najbitnijih započela je i ovu skupštinu.

„Iskreno ja sam svoj mandat dala na raspolaganje članovima društva, mislim da je 10 godina za poštenje dosta, malo sam se već i umorila, a i druge su obaveze tu. Drugih kandidata nije bilo pa su me nagovorili da prihvatim i nastavim pa se nadam da ćemo svi zajedno, ne samo ja, i ovim putem čestitam novo izabranim članovima predsjedništva, biti aktivni kao i do sada. Jedina smo udruga u gradu koja se bavi ovakvim načinom rada s djecom i ja se ovim putem želim zahvaliti svim našim suradnicima i hvala vam na povjerenju.” – izjavila je ponovno izabrana predsjednica Darija Vlajnić, koja će ovu dužnost kao i ostali izabrani obnašati sljedeće dvije godine te je istaknula najbitnije aktivnosti za prošlu godinu u kojoj su sudjelovali u projektu Volontirajmo i mi, sudjelovali su u mnogim humanitarnim aktivnostima i radionicama.

„Ponosni i sretni sto smo što smo dobili nagradu Grada Našica za promicanje volonterstva, a sudjelovali smo na Smotri dječjih stvaralaštva, redovito smo održavali sve naše radionice i veselimo se što samo nastavili našu suradnju sa školama, vrtićima i udrugama iz naše okolice.” – rekla je Darija Vlajnić predsjednica DND-a Našice.

Osim novog predsjedništa izglasana je i promjena u statutu društva jer se dosadašnji naziv DRUŠTVO NAŠA DJECA NAŠICE zamijenio s Društvo „Naša djeca” Našice kako bi se usuglasili sa svim drugim društvima u Hrvatskoj.

Društvo je ovo koje postoji zbog djece, ali i za djecu tako su i ovu izbornu skupštinu upotpunili učenici Dječjeg foruma s kratkim recitacijama koje je s njima uvježbala učiteljica Ružica Belunjak.

DND je dodijelio i zahvalnice svojim suradnicima, ali i najaktivnijim i najdugovječnijim članovima volonterima. Diplome su tako dobili za uspješan rad od 1994. do 2019. najdugovječnije volonterske Branka Hajek i Mira Kovač, te od 2014. do 2019. godine Klementina Pavić Žigić i Milan Papučić.

VEZANI TEKSTOVI
02/03/2019

Danas je centrom Grada Našica zavladala maskirana mnogobrojna skupina djede koju je u vlastitoj organizaciji uz potporu Grada Našica organizirao Društvo naša djeca Našice. U programu nastupila je Gradska glazba Našice, našičke mažoretkinje,  plesne skupine DND-a te plesna skupina Shine iz osnovnih škola.

“Bez obzira na vrijeme uspijeli smo se organizirati, zadovoljni smo i sretni, a mislim da su se i djeca zabavila. Zahvaljujem i Gradskoj glazbi i mažoretkinjama koje su napravile uvertiru u program, ali i svim našim članovima koji su nastupom i radom sudjelovali u organizaciji. Volonteri DND- a dijelili su topli čaj i pokladnice. Nažalost, ključ grada dobili smo samo na jedan dan. “- istakla je voditeljica DND-a Našice Darija Vlajnić.

Veselo okupljanje nije pokvarila ni kiša koja je slabo padala, a glavni događaj bio je predavanje ključa grada Našica maškarama. Ključ je uz pomoć jagodice – bobice predao gradonačelnik Josip Miletić dječjem gradonačelniku Robertu Goluboviću.

“Lijepo je biti danas ovdje na glavnom trgu i vrijeme nas je poslužilo. Dosta je mališana koji su se maskirali, svatko u ono što želi s osmjesima na licima. Simbolično smo predali ključeve grada kako bi se danas mogli zabaviti i uživati u ovom maskiranom danu.”- istakao je gradonačelnik Josip Miletić.

VEZANI TEKSTOVI
28/02/2019

VEZANI TEKSTOVI
22/02/2019

DND Našice u suradnji s Općom županijskom bolnicom – odjelom pedijatrije u srijedu su organizirali edukativno predavanje na temu “Febrilitet u djece – što i kako?” koje je održala dr. med. Gabrijela Rnedulić Wolf, specijalist pedijatrije u izložbenom salonu Zavičajnog muzeja Našice.

Liječnica je u svom predavanju educirala prisutne majke, očeve kao i bake što je to vrućica u djece, kako ju pravilno mjeriti, fizikalni način skidanja vrućice, kada koristiti antpiretike i što činiti kada se radi o tvrdokornoj vrućici koja se teško skida. Nakon predavanja dr. Wolf bila je otvorena za pitanja prisutnih, tako da su mogli dobiti direktan odgovor na ono što ih posebice zanima.

Predsjednica DND-a Darija Vlajnić je izrazila veliko zadovoljstvo zbog odaziva smatrajući da je tema korisna za roditelje bez obzira na dob djeteta te se zahvalila dr. Gabrijeli Rendulić Wolf i OŽB Našice na suradnji bez koje ovo predavanje ne bi bilo moguće, incijatorici i volonterki DND-a Našice Klementini Pavić Žigić na pomoći oko organizacije i ravnateljici Muzeja Silviji Lučevnjak na ustupanju prostora. Zbog velikog interesa kako majki i očeva pa tako i baka volonteri DND-a Našice će i u budućnosti zasigurno nastaviti s organizacijom ovakvih ili sličnih interesantnih predavanja.

VEZANI TEKSTOVI
14/02/2019

Vrijeme bolesti i visokih temperatura užasava svakog roditelja i izaziva strah zbog potencijalnih opasnosti koje može prouzročiti temperatura koja se ne može spustiti ili se to uspije teško i kratkotrajno. Bojazan roditelja počinje kada napravite sve što ste u mogućnosti i temperatura ne jenjava.

Iz tog razloga je DND Našice u suradnji s Općom županijskom bolnicom Našice, odjelom pedijatrije odlučilo organizirati edukativno predavanje na temu Febrilitet u djece – što i kako, kako bi se roditelji što bolje educirali o temperaturama, odnosno uzrocima njihova nastanka, načinima snižavanja te na taj način pomogli svom djetetu.

Predavanje će se održati u srijedu, 20. 2. 2019. s početkom u 18 sati u izložbenom salonu Zavičajnog muzeja Našice, kojem se ovim putem zahvaljujemo na ustupanju prostora, a predavač će biti dr. med. Gabrijela Rendulić – Wolf, specijalist pedijatar.

 

VEZANI TEKSTOVI
12/01/2019

DND završilo uspješnu godinu, a od utorka s djecom nastavljaju ostvarivati nove planove Društvo naša djeca Našice aktivno je od 1952. godine i, od tada s većim i manjim brojem članova, provodi aktivne, kreativne, maštovite ali korisne radionice za djecu.

Sadašnja predsjednica društva Darija Vlajnić ističe da je vrlo zadovoljna aktivnostima u 2018. godini. “Sve planirano je odrađeno, mislim da smo djeci ponudili veliki broj kreativnih radionica, primjerenim svim uzrastima djece, od naših dragih najmlađih suradnika iz dječjeg vrtića „Zvončić” pa do malo veće djece iz obje našičke osnovne škole. Bez ovih suradnji i angažmana naše društvo ne bi moglo funkcionirati.” – ističe predsjednica koja je posebno ponosna na nagradu Grada Našica koja je uručena DND za poticanje i razvoj volonterstva. U društvu je aktivno 20 volontera, a u 2018. prikupili su 2 348 volonterskih sati.

Uz jednu novu radionicu, društvo je u 2018. provodilo već uhodane radionice; dramsku radionicu, tri ritmičke skupine (mala, srednja i starija), dječju gimnastiku, literarnu radionicu, dječji forum pri Osnovnoj školi Dore Pejačević te malu igraonica za djecu od 3 do 5 godina. Radionica laganijeg čitanja, uvedena je početkom školske godine s ciljem razvoja čitalačkih vještina kod djece.

S djecom radi educirana stručnjakinja, profesorica Ivana Ćurković, a na radionici se broji uvijek veći broj djece. Općenito u godini kroz društvo prođe između 80 i 100 djece, a najviše je njih na ritmičkoj radionici. Upravo članovi ove skupine na Društvenoj smotri DND-a u Čazmi održanoj krajem godine ostvarili su po mišljenju stručnog ocjenjivačkog suda zavidan nastup te su nastupili na završnoj svečanosti.

2019. započinju nastavkom provođenja aktivnosti u sklopu projekta Volontirajmo i mi čiji je nosilac Crveni križ Našice, a njihove aktivnosti pod nazivom Prve su najvažnije ostvarit će kroz tiskanje čitanke. Ova publikacija bit će djelo svih članova DND a pod glavnim je nadzorom Manuele Kojić voditeljice dramske skupine. Kroz projekt u vrijednost 144 537,00 kuna društvo je ostvarilo kupnju kompletne opreme za ritmiku što podrazumijeva odjeću i obuću, te namještaj, stolove, stolice i ormare.

Planom rada koji su donijeli u novoj godini se ne mijenja puno, no i dalje se nastavljaju radionice, obilježavanje važnih datuma poput, maškara, valentinova, međunarodnog dana očeva, međunarodnog dana dječje knjige i dr. Ove godine organizirat će zajedno sa studentima Medicinskog fakulteta u Osijeku i „Bolnicu za medvjediće” kako bi djeca lakše prevladala strah od odlaska liječniku, a nadaju se i još jednoj uspješnoj priredbi za blagdan sv. Nikole, koju su ove godine ostvarili zajedno s Gradom Našicama.

“Ove godine Grad je donirao kupnju više od 800 poklon paketa za svu školsku djecu u Našicama, i sretni smo što na ovakav i druge načine potiču naš rad, jer mi svojim aktivnostima ne prezentiramo samo svoj rad nego i naš grad.”- ističe Darija Vlajnić koja poziva i sve građane da im se pridruže u radu kao volonteri. Volonteri su uvijek dobrodošli, ističe, a za sada prevladavaju žene, uz jedanog muškog volontera njih je ukupno 20 aktivnih, a svima ispisuju volonterske knjižice.

Iako su im glavna ciljana skupina djeca, članovi društva potiču i uključivanje roditelja u njihove aktivnosti jer trenutni odaziv nije velik, s smatraju da bi na taj način dodatno kvalitetno proveli vrijeme s djecom. Iako je djece dovoljno, i upisi traju kroz cijelu godinu, često članovi odustaju zbog količine vlage u prostoru društva, iako je lokacija prostora savršena, a iz društva se nadaju skoroj sanaciji ovog problema.

Društvo kroz godinu surađuje s velikim brojem institucija i udruga pa je tako drugu „ Bajkaonicu“ održalo i na odjelu Pedijatrije OŽB Našice, a veliku pomoć u radu i edukaciji volontera pruža im Savez društava naša djeca.

“Ovim putem se zahvaljujem svim volonterima jer puno se tu truda i rada daje. Posebno priznanje ide i voditeljicama koje svoje slobodno vrijeme posvećuju djeci, jer treba se za sve pripremiti i raditi s djecom, nije to samo doći i odraditi posao.” – ističe Darija koja se veseli ponovnom početku rada DND jer društvo radi sukladno školskom kalendaru. Aktivnosti počinju već u utorak s dramskom skupinom i radionicom laganijeg čitanja.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print