03/08/2020

U prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Našice održana je edukacija za sve dugotrajne, ali i nove volontere Socijalne samoposluge Našice. Sama edukacija je održana pod svim epidemiološkim mjerama zaštite koju preporučuje Nacionalni stožer civilne zaštite. Kako navodi predsjednik Robert Kresić, od kad je nastupila koronakriza, povećao se broj korisnika, ali je došao i jedan značajan novi broj volontera te su odlučili održati edukaciju kako bi uskladili svoj rad u samoposluzi i izbjegli potencijalne pogreške u radu. Edukacija se odnosila isključivo na rad u socijalnoj samoposluzi.

Educiralo se o samom radu s korisnicima, kako primiti novog korisnika, kako ispuniti obrazac za prijavu te kako ih usluživati u vrijeme koronakrize. Kako nam je objasnio Kresić, po novom u samoposlugu može ući samo jedan korisnik. Prije ulaska u samoposlugu, volonter dezinficira ruke korisnicima te svi moraju imati maske, a poželjno je imati i rukavice. Korisnike u samoj samoposluzi uslužuju volonteri, a nakon svakih pet korisnika, dezinficira se prostor. Volonteri su educirani i o održavanju higijenskog minimuma, organizaciji radnog prostora te radu s proizvodima, primjerice kako se vode zalihe i kako se radi inventura. Kako navodi Kresić, postoji dosta specifičnih situacija, primjerice kod posredništva o doniranju hrane, te se educiralo volontere i o proceduri koja se treba proći prilikom prihvata hrane.

Foto: ustupljene fotografije

23/07/2020

Socijalna samoposluga Našice dobila je još jednu donaciju mliječnih proizvoda kao posrednik u doniranju hrane, a ovaj put ponovno od firme Dukat d.d. Pristiglu donaciju koja uključuje voćni jogurt podijelit će u radnom terminu, danas 23. srpnja od 17 do 19 sati. Kao i kod dosadašnjih ovakvih bogatijih donacija, osim redovitih korisnika u Socijalnoj samoposluzi, ovu donaciju mogu dobiti i svi korisnici zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb Našice. Potrebno je na uvid donijeti rješenje Centra za socijalnu skrb o zajamčenoj minimalnoj naknadi te osobnu iskaznicu.

13/07/2020

Sukladno uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite, iz Socijalne samoposluge Našice obavještavaju sve korisnike i građane donatore da i u prostoru Socijalne samoposluge postoji obveza nošenja maskica za lice u svrhu sprječavanja širenja zaraze virusom COVID-19.

Tako su sve osobe uključene u rad Socijalne samoposluge, od volontera do korisnika, ali i građana koji dolaze donirati hranu, obvezne imati maskice za licu dok borave u prostoru Socijalne samoposluge. Sve ostale mjere, kao što je mogućnost ulaska samo jednog korisnika te priprema paketa donacija isključivo od strane volontera, i dalje ostaju na snazi. Obveza nošenja maskica za lice trajat će onoliko koliko bude postojala realna opasnost, tj. dok Nacionalni stožer civilne zaštite ne da drugačije upute od postojećih.

24/06/2020

Socijalna samoposluga Našice dobila je još jednu donaciju mliječnih proizvoda kao posrednik u doniranju hrane, a kroz online platformu e-doniranje. Pristiglu donaciju koja uključuje tekući jogurt i kiselo vrhnje podijelit će u radnom terminu, u četvrtak 25. lipnja od 17 do 19 sati.

Kao i kod dosadašnjih ovakvih bogatih donacija, osim redovitih korisnika u Socijalnoj samoposluzi, ovu donaciju mogu dobiti i svi korisnici zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb Našice. Potrebno je na uvid donijeti rješenje Centra za socijalnu skrb o zajamčenoj minimalnoj naknadi, te osobnu iskaznicu.

17/06/2020

Socijalna samoposluga Našice dobila je donaciju svježeg domaćeg kvasca di-go, od firme Dukat d.d. koju će u četvrtak, 18. lipnja 2020. godine, u radnom terminu podijeliti svojim korisnicima i korisnicima zajamčene minimalne naknade. Dakle, osim redovitih korisnika Socijalne samoposluge, donaciju mogu dobiti i svi korisnici zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb Našice. Potrebno je na uvid donijeti rješenje Centra za socijalnu skrb o zajamčenoj minimalnoj naknadi, te osobnu iskaznicu. Podjela će biti od 17 do 19 sati u prostorijama Socijalne samoposluge.

08/06/2020

Socijalnoj samoposluzi Našice pristižu brojne vrijedne donacije među kojima je 50 teglica meda za korisnike osigurala obitelj Vilček. Iz socke poručuju kako će ova donacija zasigurno razveseliti korisnike jer nemaju često med na svojim policama. Mještani Lađanske su se pobrinuli i poslali treću u nizu donaciju u mjesec i pol dana.

A pristigla jer i donacija članova Mladeži HDZ-a u ime Gradske organizacije HDZ-a Našice, kluba vijećnika HDZ-a Gradskog vijeća Grada Našica te dužnosnika ispred HDZ-a. Volonteri Socijalne samoposluge zahvaljuju se svima na vrijednim donacijama koje će zasigurno pomoći korisnicima.

Foto: ustupljene fotografije

06/06/2020

Humanitarna udruga Dar dobrote jučer je održala početnu konferenciju projekta Zaželi R.A.D.O.ST.-raditi, aktivirati se, doprinijeti, ojačati, suosjećati, truditi se u lovačkoj sali hotela Park Panolija. Partneri projekta su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Regionalni ured Osijek te Centar za socijalnu skrb Našice. Projekt vrijedan gotovo 2 milijuna kuna financira se u 100% iznosu Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u trajanju od 28 mjeseci.

Voditeljica projekta Natalija Barišić Novačić rekla je kako se ovim projektom zaposlilo 10 žena s lokalnog područja na period od 24 mjeseca. “Ovaj projekt pridonijet će smanjenu nezaposlenosti žena. Zapošljavanje žena će pozitivno utjecati na njihov radni potencijal i povećati zadovoljstvo i kvalitetu života pružanjem pomoći starijim i nemoćnim osobama u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Žene će steći radno iskustvo, nova znanja i radne sposobnosti putem stručnog usavršavanja koja će im omogućiti lakše daljnje zapošljavanje.” – rekla je voditeljica projekta.

Danas je točno 6 godina kako je otvorena Socijalna samoposluga, a predsjednik Udruge Robert Kresić izrazio je veliku sreću i zadovoljstvo za sve ono što se odvijalo tijekom proteklih 6 godina. “Nismo niti sanjali da će doći do ovog trenutka da vodimo svoj samostalni EU projekt u vrijednosti skoro 2 milijuna kuna. Vjerujem kako ovo nije konačan doseg naše Udruge i zasigurno će ovakvih sličnih projekata biti i u budućnosti. Osim što se zadnjih šest godina borimo protiv siromaštva u našoj lokalnoj zajednici, doista mi je drago što smo napravili pomake i kod smanjena nezaposlenosti u Našicama i zasigurno je to jedan vjetar u leđa ne samo meni kao predsjedniku Udruge nego svim našim članovima i volonterima.”- rekao je Kresić i naglasio kako će i u narednom razdoblju svi članovi i volonteri raditi na rastu i razvoju Udruge.

04/06/2020

U ponedjeljak, 1. lipnja, učenici Srednje škole Isidora Kršnjavoga Našice s profesoricom Višnjom Markotić posjetili su Socijalnu samoposlugu Našice. Cilj posjeta bio je humanitarne naravi, a srednjoškolci su sa sobom donijeli popriličnu količinu namirnica poput ulja, brašna, toaletnog papira i slično, koje su dobrodušno donirali Socijalnoj samoposluzi. Ova hvalevrijedna akcija našičkih srednjoškolaca iznimno je obradovala volontere Socijalne samoposluge kojima će spomenuta donacija uvelike olakšati rad.

31/05/2020

Nakon što je sredinom ožujka zbog epidemije virusa COVID-19, a po preporuci nadležnih tijela, zatvorila svoja vrata u direktnom radu s korisnicima, od 1. lipnja ponovno počinje s redovitom radom Socijalna samoposluga Našice. Tako će ponovno korisnici moći doći po svoje donacije u redovitim radnim terminima svaki ponedjeljak i četvrtak od 17 do 19 sati.

Sam način rada bit će nešto izmijenjen. Naime, u Socijalnu samoposlugu moći će ulaziti jedan po jedan korisnik, a ispred same Socijalne samoposluge će korisnici morati održavati socijalnu distancu od 1,5 metar. Iako će to ponešto usporiti rad, iz udruge Dar dobrote mole korisnike za strpljenje i razumijevanje.

 

 

Također, volonteri udruge mole građane da ukoliko su u mogućnosti da podrže rad Socijalne samoposluge donacijom hrane i drugih potrepština jer su potrebe doista velike. Svakako su razlog tomu nemogućnost održavanja redovitih akcija u trgovačkim centrima, ali i povećane potrebe zbog financijske nesigurnosti i nestabilnosti uzrokovanih epidemijom.

18/05/2020

Humanitarna udruga Dar dobrote u veljači je počela s provedbom svog prvog samostalnog europskog projekta “Zaželi R.A.D.O.S.T.” u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Našice i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, regionalnim uredom Osijek. Cilj projekta je raditi, aktivirati se, doprinijeti, ojačati, suosjećati i truditi se. Ukupna vrijednost projekta je 1.847.448,68 kn u trajanju od 28 mjeseci, a financiran je u 100%-tnom iznosu sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Projektom je zaposleno ukupno 12 osoba, administrator i voditelj projekta te 10 dugotrajno nezaposlenih žena iznad 50 godina, koje su zbog svojih godina teško nalazile zaposlenje. Panon – gradnja d.o.o. članica Nexe grupe ustupila je u besplatni najam prostor za provedbu projekta.

Predsjednik Udruge te administrator projekta Robert Kresić istakao je kako mu je iznimno drago što je ovaj projekt prošao jer će se sada smanjiti nezaposlenost na području našega grada. „Ukupno trajanje projekta je 28 mjeseci, a projekt je započeo 19. veljače ove godine. Od 28 mjeseci provedbe projekta, nove zaposlenice će 24 mjeseca obilaziti naše krajnje korisnike te se zahvaljujem svima koji su sudjelovali u procesu prijave ovog projekta, a osobito Našičkoj razvojnoj agenciji NARA.” – rekao je Kresić naglasivši uspješnost prva tri mjeseca provedbe projekta.

Kako navodi voditeljica projekta Natalija Barišić Novačić, proveden je natječaj za zapošljavanje deset žena. Na natječaj je pristiglo 27 prijava, od čega su 23 prijave bile valjane. „Organizirana su dva kruga razgovora te je bilo jako teško odlučiti koga zaposliti. Također je samih prijava korisnika bilo iznimno mnogo te je bilo vrlo zahtjevno obraditi sve potrebe prijavljenih korisnika.” -rekla je Barišić Novačić.

 

Zbog velikog broja prijava, Udruga je odlučila primiti još jedan izvjestan broj korisnika za koje će se žene dodatno skrbiti te će osigurati i dodatna sredstva i pakete za naknadno uključene korisnike.

Zaposlene žene skrbit će 24 mjeseca o 40 korisnika kojima će se podrška pružiti u njihovim domovima. Kroz projekt je osigurano 5 bicikala kako bi zaposlene žene što brže i jednostavnije došle do krajnjih korisnika. „Ovim projektom zaposlit ću se na jedan duži period kojim ću pomagati starijima i nemoćnima i pružati im one usluge za kojima budu imali potrebe. Bicikl će mi omogućiti da što prije i lakše obiđem svoje korisnike. Bit ću brža i efikasnija i moći ću više vremena provoditi kod korisnika.” – izjavila je zaposlena Violeta Zebić.

Korisnicima će se dostavljati namirnice i lijekovi, pomagati u pripremanju obroka u kućanstvu, održavati čistoća stambenog prostora, plaćati računi te pružati podrška kroz razgovore i druženje u svrhu njihovog socijalnog uključivanja u društvo. U sklopu projekta zaposlenice će proći i formalnu edukaciju za zanimanja geronto domaćice i njegovateljice kojom će nakon isteka projekta postati konkurentnije na tržištu rada. „Dugo sam vremena provela kao nezaposlena osoba i zato mi je iznimno drago što sam u mogućnosti pomoći ljudima kroz ovaj projekt. Za sada ću obilaziti četiri korisnika dva sata dnevno i pružat ću usluge pomoći u kući.” – rekla je zaposlenica Štefica Golubović.

 

Zaposlenica Anica Blažeković ističe kako je i dosad pomagala starijim osobama. „Sada se brinem o svojoj strini koja je jako bolesna i to me je uz to što duže vrijeme ne radim, potaklo da se prijavim za posao. Želim se osjećati društveno korisno i pomagati starijim osobama.”