20/07/2019

Socijalna samoposluga primila velik broj donacija

Iako je ljetna stanka u Socijalnoj samoposluzi u Našicama već u tijeku, članovi udruge Dar dobrote ipak ne miruju, nego vrijedno preuzimaju bogate donacije. Tako su nedavno napravili reorganizaciju samoposluge čime su osigurali dodatan skladišni prostor te omogućili bolju organizaciju prilikom preuzimanja donacija.

Kao što je bilo i najavljivano i ovogodišnji Moto susreti održani u Našicama imali su humanitarnu notu, pa je tako prošlogodišnjoj donaciji rashladne vitrine, dodana i ovogodišnja, stola. Volonteri samoposluge tijekom pet godina djelovanja svakih nekoliko mjeseci rade inventuru i uvijek im je, kažu, nedostajao stol. “Stol će nam pomoći u smislu ostavljanja hrane na njemu dok brojimo, pa i čak banalnog popisivanja da volonteri ne moraju šarati po ceduljicama na podu. Vjerujte da je bilo svakakvog snalaženja.” – ističe predsjednik udruge Robert Kresić.

Osim popisivanja poslužit će i prilikom sastanaka Upravnog odbora. Uz to skladište je sada bogatije i za jednu policu, treću po redu. Naime, micanjem starog pulta i postavljanjem novog rađenog po mjeri oslobodio se prostor za njeno postavljanje, a ona će biti od velike pomoć kod većih donacija kada se skladištilo na razne načine, jer drugih opcija nije bilo. “Policu je, kao i prethodne dvije, napravio naš veliki prijatelj gospodin Josip Umiljanović iz Martina, i to potpuno besplatno kao i svaki put dosad.” – zahvaljuju iz Socke.

No dobrim vijestima tu nije kraj, pa je ovaj hvalevrijedan projekt bogatiji i za još jednu rashladnu vitrinu koju je donirala tvrtka Našicecement. “Naime, nakon činjeničnog nedostatka opreme za osiguranje posebnih uvjeta skladištenja hrane, a posebice zbog činjenice da smo registrirani posrednici u doniranju hrane dali smo se u nabavku još jedne rashladne vitrine.” – objavili su iz Socke. Vitrina sada čeka da bude napunjena i svi proizvodi podijeljeni, no to, ističu iz udruge neće biti problem, jer su već u prvoj polovici ove godine korisnicima donirali oko tonu i pol mliječnih proizvoda. Nakon ovih velikih donacija, članovi udruge, zahvaljuju svim dragim ljudima na njihovoj empatiji, suradnji i volji za pomoći.

VEZANI TEKSTOVI
09/07/2019

Iz Humanitarne udruge Dar dobrote, pozivaju sve zainteresirane predstavnike udruga, organizacija, institucija i neformalnih udruženja s našičkog i šireg područja da u srijedu, 10. srpnja u 19 sati dođu u prostor Hotela Panolija Našice, a radi dogovora oko sudjelovanja na 6. humanitarnoj manifestaciji „Mali grad velikog srca“.

Kao i prethodnih godina, ova humanitarna manifestacija održat će se u centru našeg grada, a ove godine će to biti u petak 23. kolovoza. Manifestacija će kao i dosadašnjih godina biti održana na prostoru ispred robne kuće, a osim glazbenog programa bit će osigurana i gastro ponuda putem koje će se prikupljati donacije za kupnju hrane za Socijalnu samoposlugu Našice. Svi ostali detalji bit će dogovoreni na sastanku sudionika manifestacije. Iz udruge se nadaju da će i ove godine odaziv građana biti dobar, jer osim što je cilj pomoći radu Socijalne samoposluge svakako je i cilj druženje, umrežavanje i dobra zabava.

VEZANI TEKSTOVI
28/06/2019

Iz Humanitarne udruge Dar dobrote obavještavaju kako Socijalna samoposluga Našice neće raditi u terminima između 15. srpnja i 15. kolovoza kao i dosadašnjih godina, a zbog ljetne pauze s ciljem da se volonteri Udruge koji neumorno rade tokom cijele godine odmore. Prema tome, Socijalna samoposluga Našice radit će prva dva tjedna u srpnju i posljednja dva tjedna u kolovozu, u redovitim radnim terminima, ponedjeljkom i četvrtkom od 17 do 19 sati. Cilj ovakvog rasporeda, kako napominju iz Udruge, da unatoč pauzi svi korisnici dobiju donacije koje im pripadaju za ta dva ljetna mjeseca.

Krajem kolovoza, preciznije 23. kolovoza, uslijedit će šesta po redu manifestacija Mali grad velikog srca, a u narednim danima Udruga će organizirati sastanak za sve koji su zainteresirani sudjelovati u ovoj manifestaciji. O datumu i vremenu sastanka izvijestit će naknadno.

Iz Udruge se svim građanima, udrugama, organizacijama i institucijama zahvaljuju za suradnju u prvoj polovici ove godine, te se usrdno nadaju da će se ta suradnja nastaviti i u razdoblju koje nam predstoji. Svim građanima zaželjeli su dugo, toplo i ugodno ljeto!

VEZANI TEKSTOVI
06/06/2019

Obavijest o podjeli jogurta u Socijalnoj samoposluzi

Socijalna samoposluga Našice dobila je još jednu donaciju jogurta (grčki tip jogurta) od firme Dukat d.d. koju će podijeliti u radnom terminu, u četvrtak 06. lipnja od 17 do 19 sati. Kao i kod dosadašnjih ovakvih donacija, osim redovitih korisnika u Socijalnoj samoposluzi, ovu donaciju mogu dobiti i svi korisnici zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb Našice. Potrebno je na uvid donijeti rješenje Centra za socijalnu skrb o zajamčenoj minimalnoj naknadi, te osobnu iskaznicu.

VEZANI TEKSTOVI
05/06/2019

Udruga Dar dobrote već punih 5 godina brine o socijalno ugroženim građanima kroz svoj centralni projekt Socijalne samoposluge. Svečanom 10. skupštinom na kojoj su sudjelovali svi partneri udruge proslavljeno je više od 7 000 volonterskih sati i brojkama neizrecivo puno želje, volje i empatije za boljim sutra.

Robert Kresić, predsjednik udruge u Pastoralnom centru “Emaus” pozdravio je sve prisutne te im se zahvalio na radu i potpori, pogotovo članovima Upravnog odbora, članovima udruge i volonterima. Velike zahvale uputio je i udrugama, institucijama i pojedincima koji su im pomogli i s kojima uspješno surađuju od osnutka udruge. Svojim uvodnim govorom prisjetio se osnivanja Dara Dobrote, koja je nastala jer su svo troje osnivača, Robert Kresić, Dubravka Sertić i Nikolina Jakovljević, nekada bili dio “Frame” Našice i tek su ondje zapravo vidjeli koliko siromašnih ljudi u gradu ima i koliko njih treba pomoć. Odlučili su osnovati potpuno novu udrugu i započeti na novim temeljima na kojima je danas izgrađena Socijalna samoposluga.

Od većih uspjeha izdvojili su rad na nacionalnoj razini pa i to da su postali jedan od osnivača Hrvatske mreže socijalnih samoposluga, a Robert Kresić imenovan je potpredsjednikom Hrvatske mreže socijalnih samoposluga. U ovih pet godina kroz udrugu je prošlo više od 100 volontera od kojih je svatko ostavio svoj trag, ističe Kresić.

„Svakako smo napredovali, od skromnog početka do današnjih sve ukupno donacija u vrijednosti većoj od 750 000 kuna. Smatram da smo svakako senzibilizirali šire građanstvo o problematici socijalno ugroženih građana.” – istaknuo je Robert Kresić.

Na skupštini su proglašeni i počasni članovi, Krešimir Žagar, koji je u ulozi gradonačelnika u doba osnutka udruge dao veliku potporu centralnom projektu samoposluge te Sandra Dundović, koja udruzi ustupa besplatno prostor u ulici Braće Radića u kojoj djeluje popularno zvana SOCKA. Sadašnji prostor od 36 metara kvadratnih, nedavno je preuređen te organiziran u dva dijela, skladište i prostor samoposluge.

VEZANI TEKSTOVI
27/05/2019

Obavijest o podjeli jogurta u Socijalnoj samoposluzi

Socijalna samoposluga Našice dobila je još jednu donaciju jogurta (grčki tip jogurta) od firme Dukat d.d. koju će podijeliti u radnom terminu, danas, 27. svibnja od 17 do 19 sati. Kao i kod dosadašnjih ovakvih donacija, osim redovitih korisnika u Socijalnoj samoposluzi, ovu donaciju mogu dobiti i svi korisnici zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb Našice. Potrebno je na uvid donijeti rješenje Centra za socijalnu skrb o zajamčenoj minimalnoj naknadi, te osobnu iskaznicu.

VEZANI TEKSTOVI
08/04/2019

Socijalna samoposluga Našice dobila je donaciju svježeg domaćeg kvasca di-go, od firme Dukat d.d. koju će u ponedjeljak, 8. travnja 2019. godine, u radnom terminu podijeliti svojim korisnicima i korisnicima zajamčene minimalne naknade. Kao i dosad, osim redovitih korisnika Socijalne samoposluge, donaciju mogu dobiti i svi korisnici zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb Našice.

Potrebno je na uvid donijeti rješenje Centra za socijalnu skrb o zajamčenoj minimalnoj naknadi, te osobnu iskaznicu. Podjela će biti od 17 do 19 sati u prostorijama Socijalne samoposluge. Iz Socijalne samoposluge Našice naglašavaju da je donacija izdašna pa će svi korisnici koji se odazovu dobiti veću količinu svježeg kvasca.

VEZANI TEKSTOVI
06/03/2019

Socijalna samoposluga Našice dobila je novu donaciju jogurta od firme Dukat d.d. koju će sutra u radnom terminu podijeliti svojim korisnicima i korisnicima zajamčene minimalne naknade. Dakle kao i prošli put, osim redovitih korisnika u Socijalnoj samoposluzi, ovu donaciju mogu dobiti i svi korisnici zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb Našice.

Potrebno je na uvid donijeti rješenje Centra za socijalnu skrb o zajamčenoj minimalnoj naknadi, te osobnu iskaznicu. Podjela će biti od 17 do 19 sati u prostorijama Socijalne samoposluge.

VEZANI TEKSTOVI
29/01/2019

Krajem godine Humanitarna udruga Dar dobrote održala je devetu redovnu Skupštinu u prostorijama dvorca Marka Pejačevića. Volonteri i članovi Udruge okupili su se s ciljem podnošenja izvješća o radu Udruge tijekom 2018. godine, te kako bi donijeli plan rada i financijski plan za 2019 godinu.

Na skupštini je izneseno da je Humanitarna udruga Dar dobrote kroz centralni projekt Udruge, Socijalnu samoposlugu Našice, tijekom 2018. godine podijelila donacije u vrijednosti od 86.668,00 kuna. Također, u Socijalnoj samoposluzi 42 volontera odradilo je 1063 volonterska sata, a bilježi se smanjenje broja volonterskih sati iz razloga što je Udruga tijekom šest mjeseci imala zaposlene dvije osobe putem javnih radova.

Udruga kroz Socijalnu samoposlugu pomaže više od stotinu socijalno ugroženih obitelji s našičkog područja. Također se istaknula uspješnost, 5. jubilarne manifestacije „Mali grad velikog srca“ te uspješno organiziranje i drugih aktivnosti tijekom godine. Za 2019. godinu najavljen je nastavak rada istim tempom, a sve članove i volontere Udruge posebno veseli činjenica da će u 2019. godini Udruga i sama Socijalna samoposluga Našice obilježiti 5. godina postojanja i djelovanja u Našicama. Istaknula se i važnost dobre suradnje sa svim udrugama, organizacijama, ustanovama i institucijama s područja Grada te se očekuje nastavak suradnje i u predstojećem razdoblju. Na Skupštini je upućena i zahvala svim dobročiniteljima i donatorima koji su pomogli da police Socijalne samoposluge budu pune, te da takve dočekaju i novu godinu.

Poseban gost na Skupštini bio je fra Siniša Pucić, osnivač prve socijalne samoposluge u Hrvatskoj, a našička socijalna samoposluga je trenutno jedina u Hrvatskoj koja se može pohvaliti činjenicom da je zadržala onaj najbitniji element koji je fra Siniša osmislio kod socijalnih samoposluga, a to je da korisnici samostalno biraju koje proizvode žele uzeti, baš kao u pravoj samoposluzi.

Skupština je nakon toga završila s neformalnim druženjem članova Udruge i volontera.

VEZANI TEKSTOVI
19/01/2019

Na skupštini Hrvatske mreže socijalnih samoposluga za predsjednika izabran Robert KresićU četvrtak, 17. siječnja 2019. u Virovitici održana je skupština Hrvatske mreže socijalnih samoposluga.

Okupili su se predstavnici socijalnih samoposluga iz cijele Hrvatske, od samog juga Hrvatske iz Dubrovnika preko predstavnika iz središnje Hrvatske do slavonskih socijalnih samoposluga. Bili su prisutni predstavnici Gradskih društava Crvenog križa, Caritasa te različitih udruga.

Na sjednici Mreže usvojeno je financijsko izvješće i izvješće o radu za 2018. godinu te je donesen financijski plan i plan rada za 2019. godinu. Također, skupština je imala i izborni karakter te je birano novo Predsjedništvo Mreže.

Za predsjednika Hrvatske mreže socijalnih samoposluga izabran je Robert Kresić iz Humanitarne udruge Dar dobrote iz Našica, a za potpredsjednice izabrane su Željka Grahovac, ravnateljica GDCK Virovitica i Ana Juratovac, predstavnica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Hrvatska mreža socijalnih samoposluga osnovana je 17. listopada 2016. godine. Ciljevi Mreže su povezivanje i suradnja članica na unaprijeđenju pružanja materijalne pomoći siromašnim osobama i osobama u riziku od siromaštva, zaštita prava siromašnih osoba i osobama u riziku od siromaštva te aktivno, kontinuirano i sustavno zajedničko djelovanje radi uspostave trajnog foruma za zagovaranje prava siromašnih osoba i osoba u riziku od siromaštva.

Do pokretanja projekata socijalnih samoposluga u Hrvatskoj tijekom posljednjih nekoliko godina dovelo je više elemenata – loša poduzetnička klima, porast broja nezaposlenih, dugovi, ovrhe, krediti kao i cijeli niz drugih vrlo loših faktora.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print