31/05/2020

Nakon što je sredinom ožujka zbog epidemije virusa COVID-19, a po preporuci nadležnih tijela, zatvorila svoja vrata u direktnom radu s korisnicima, od 1. lipnja ponovno počinje s redovitom radom Socijalna samoposluga Našice. Tako će ponovno korisnici moći doći po svoje donacije u redovitim radnim terminima svaki ponedjeljak i četvrtak od 17 do 19 sati.

Sam način rada bit će nešto izmijenjen. Naime, u Socijalnu samoposlugu moći će ulaziti jedan po jedan korisnik, a ispred same Socijalne samoposluge će korisnici morati održavati socijalnu distancu od 1,5 metar. Iako će to ponešto usporiti rad, iz udruge Dar dobrote mole korisnike za strpljenje i razumijevanje.

 

 

Također, volonteri udruge mole građane da ukoliko su u mogućnosti da podrže rad Socijalne samoposluge donacijom hrane i drugih potrepština jer su potrebe doista velike. Svakako su razlog tomu nemogućnost održavanja redovitih akcija u trgovačkim centrima, ali i povećane potrebe zbog financijske nesigurnosti i nestabilnosti uzrokovanih epidemijom.

18/05/2020

Humanitarna udruga Dar dobrote u veljači je počela s provedbom svog prvog samostalnog europskog projekta “Zaželi R.A.D.O.S.T.” u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Našice i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, regionalnim uredom Osijek. Cilj projekta je raditi, aktivirati se, doprinijeti, ojačati, suosjećati i truditi se. Ukupna vrijednost projekta je 1.847.448,68 kn u trajanju od 28 mjeseci, a financiran je u 100%-tnom iznosu sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Projektom je zaposleno ukupno 12 osoba, administrator i voditelj projekta te 10 dugotrajno nezaposlenih žena iznad 50 godina, koje su zbog svojih godina teško nalazile zaposlenje. Panon – gradnja d.o.o. članica Nexe grupe ustupila je u besplatni najam prostor za provedbu projekta.

Predsjednik Udruge te administrator projekta Robert Kresić istakao je kako mu je iznimno drago što je ovaj projekt prošao jer će se sada smanjiti nezaposlenost na području našega grada. „Ukupno trajanje projekta je 28 mjeseci, a projekt je započeo 19. veljače ove godine. Od 28 mjeseci provedbe projekta, nove zaposlenice će 24 mjeseca obilaziti naše krajnje korisnike te se zahvaljujem svima koji su sudjelovali u procesu prijave ovog projekta, a osobito Našičkoj razvojnoj agenciji NARA.” – rekao je Kresić naglasivši uspješnost prva tri mjeseca provedbe projekta.

Kako navodi voditeljica projekta Natalija Barišić Novačić, proveden je natječaj za zapošljavanje deset žena. Na natječaj je pristiglo 27 prijava, od čega su 23 prijave bile valjane. „Organizirana su dva kruga razgovora te je bilo jako teško odlučiti koga zaposliti. Također je samih prijava korisnika bilo iznimno mnogo te je bilo vrlo zahtjevno obraditi sve potrebe prijavljenih korisnika.” -rekla je Barišić Novačić.

 

Zbog velikog broja prijava, Udruga je odlučila primiti još jedan izvjestan broj korisnika za koje će se žene dodatno skrbiti te će osigurati i dodatna sredstva i pakete za naknadno uključene korisnike.

Zaposlene žene skrbit će 24 mjeseca o 40 korisnika kojima će se podrška pružiti u njihovim domovima. Kroz projekt je osigurano 5 bicikala kako bi zaposlene žene što brže i jednostavnije došle do krajnjih korisnika. „Ovim projektom zaposlit ću se na jedan duži period kojim ću pomagati starijima i nemoćnima i pružati im one usluge za kojima budu imali potrebe. Bicikl će mi omogućiti da što prije i lakše obiđem svoje korisnike. Bit ću brža i efikasnija i moći ću više vremena provoditi kod korisnika.” – izjavila je zaposlena Violeta Zebić.

Korisnicima će se dostavljati namirnice i lijekovi, pomagati u pripremanju obroka u kućanstvu, održavati čistoća stambenog prostora, plaćati računi te pružati podrška kroz razgovore i druženje u svrhu njihovog socijalnog uključivanja u društvo. U sklopu projekta zaposlenice će proći i formalnu edukaciju za zanimanja geronto domaćice i njegovateljice kojom će nakon isteka projekta postati konkurentnije na tržištu rada. „Dugo sam vremena provela kao nezaposlena osoba i zato mi je iznimno drago što sam u mogućnosti pomoći ljudima kroz ovaj projekt. Za sada ću obilaziti četiri korisnika dva sata dnevno i pružat ću usluge pomoći u kući.” – rekla je zaposlenica Štefica Golubović.

 

Zaposlenica Anica Blažeković ističe kako je i dosad pomagala starijim osobama. „Sada se brinem o svojoj strini koja je jako bolesna i to me je uz to što duže vrijeme ne radim, potaklo da se prijavim za posao. Želim se osjećati društveno korisno i pomagati starijim osobama.”

30/04/2020

Sukladno uputama resornog Ministarstva, Socijalna samoposluga Našice neće raditi ni tijekom svibnja u direktnom kontaktu s korisnicima. Tako će korisnicima, ovisno o mogućnostima i prilikama biti dostavljena pomoć u hrani i drugim potrepštinama, a o potencijalnom nastavku rada u lipnju korisnici će biti pravovremeno obaviješteni.

Iako se nazire smirivanje postojeće epidemiološke situacije te se posljednjih dana značajno smanjio broj oboljelih od virusa COVID-19, zbog veličine prostora Socijalne samoposluge te nemogućnosti održavanja propisanog razmaka od 2 metara, u trenutnoj situaciji nije moguće realizirati siguran rad kako za korisnike, tako i za volontere. Iz Humanitarne udruge Dar dobrote zahvaljuju na razumijevanju i mole za strpljenje, te isto tako apeliraju na građane ukoliko mogu da podrže svojim donacijama rad Socijalne samoposluge kako bi se prikupile potrepštine koje bi potom volonteri direktno dostavili korisnicima.

28/04/2020

Panon – gradnja d.o.o. članica Nexe grupe ustupila je u besplatni najam Humanitarnoj udruzi Dar dobrote prostor za provedbu projekta „Zaželi R.A.D.O.S.T. – raditi, aktivirati se, doprinijeti, ojačati, suosjećati, truditi se!“. Prostor je uredski i nalazi se na adresi Sokolska 30, PP7, u Našicama. Projekt traje 28 mjeseci te je na toliko mjeseci prostor i ustupljen.

Cilj projekta je zapošljavanje 10 nezaposlenih žena s lokalnog područja na vremenski period od 24 mjeseca. Svrha ovog projekta je pružanje pomoći i podrške krajnjim korisnicima pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Projekt je financiran u 100%-tnom iznosu sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda ukupne vrijednosti od 1.847.448,68 kuna. Partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje, regionalni ured Osijek te Centar za socijalnu skrb Našice.

 

Ovo je jedna od mnogobrojnih donacija kojom je Nexe grupa podržala Humanitarnu udrugu Dar dobrote tijekom njenog postojanja unazad šest godina. S obzirom da se jedini prostor koji Udruga ima na raspolaganju koristi za potrebe poslova Socijalne samoposluge Našice, iz udruge Dar dobrote ističu da će ovo itekako olakšati rad administrativnih poslova udruge, ali prvenstveno provedbu prvog samostalnog EU projekta udruge. Svaki radni dan, u periodu od 7 do 15 sati, za bilo kakva pitanja vezana uz provedbu projekta, ali i druge aktivnosti udruge, možete se obratiti u novootvoreni ured.

23/04/2020

Humanitarna udruga Dar dobrote u sklopu projekta „Zaželi R.A.D.O.S.T. – raditi, aktivirati se, doprinijeti, ojačati, suosjećati, truditi se!“ – UP.02.1.1.05.0338 – financiranog od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, objavljuje javni poziv za iskaz interesa za korištenje potpore i podrške osobama starije životne dobi i osobama u nepovoljnom položaju.

1. Tko se može prijaviti

Na poziv za iskaz interesa mogu se prijaviti:

  • osobe starije od 65 godina
  • osobe mlađe od 65 godina u nepovoljnom položaju
  • osobe koje pravo na socijalnu uslugu potpore i podrške osobama u nepovoljnom položaju ne ostvaruju po drugoj osnovi.

2. Koje se usluge pružaju (usluge za korisnike su besplatne)

Opis poslova:

  • dostava namirnica,
  • pomoć u pripremanju obroka u kućanstvu,
  • organiziranje prehrane,
  • pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora,
  • pomoć u posredovanju pri ostvarivanju raznih prava, npr. dostava lijekova, plaćanje računa, dostava pomagala i sl.,
  • pružanje podrške korisnicima kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo,
  • pratnja i pomoć u raznim društvenim aktivnostima.

3. Rokovi i način prijave

Zainteresirane osobe za korištenje potpore i podrške osobama starije životne dobi i osobama u nepovoljnom položaju prijave mogu podnijeti elektronskom poštom na zazeli.radost@gmail.com ili telefonski na brojeve 098/180-9761 ili 091/531-6569 radnim danom od 7:00 do 15:00 sati. Rok prijave je do 30. travnja 2020. godine.

21/04/2020

Jučer ujutro Socijalnoj samoposluzi Našice pristigla je bogata donacija mliječnih proizvoda od firme Dukat d.d. Bila je to donacija koja je uključivala pet paleta različitih mliječnih proizvoda, koja ima maloprodajnu vrijednost oko 52.000 kuna. Volonteri su se odmah ujutro angažirali te je sva roba u nekoliko sati dostavljena korisnicima. Dok je jedan dio volontera slagao pakete od dobivenih proizvoda, osam volonterskih timova diljem našičkog područja razvozilo je te iste pakete.

Ovo je još jedna u nizu donacija koju je osigurao Dukat d.d. za potrebe Socijalne samoposluge Našice, a osobito je važna zbog epidemije koronavirusa kada su korisnici u još većoj potrebi nego inače. Iz Udruge izražavaju veliko zadovoljstvo primljenom donacijom, njenom ukupnom vrijednosti, angažmanom volontera, a posebice činjenicom da je u posljednjih mjesec dana korisnicima podijeljena hrana u vrijednosti koja premašuje i ukupne godišnje iznose donacija. Ipak, ono što je najvažnije je radost i osmijesi na licima korisnika koji uvijek s veseljem i zahvalnošću dočekaju volontere Socijalne samoposluge.

10/04/2020

Nakon što je krajem ožujka pristigla vrijedne donacija Grada Našica u vrijednosti 20 000 kuna, volonteri Socijalne samoposluge ovih dana su izrealizirali kupnju prehrambenih i higijenskih potrepština za ta novčana sredstva. Uz kupljene namirnice te donacije mještana Lađanske i tvrtke Dukat d.d. volonteri su priredili pakete svojim korisnicima za Uskrs te ih razvezli diljem našičkog područja.

Kako navode volonteri, bilo je više od 200 paketa, što hrane, što higijene, nikad bogatijih. Bilo je puno suza radosnica, puno osmjehe i sreće, a to je ono što ih gura naprijed u ovim teškim vremenima.

Novom pristiglom donacijom mještana Donje Motičine volonteri će prirediti treći krug paketa, početkom svibnja ukoliko se situacija ne stabilizira. Stoga je važno pripremiti se za nadolazeće potrebe, a s obzirom da im nedostaje osnovnih namirnica poput brašna, pašteta, riže, odnosno onih proizvoda koji dosad nisu bili toliko alarmantni, svaka im je pomoć od iznimne važnosti, ističu volonteri Socijalne samoposluge te se zahvaljuju svim Motičanima na njihovom velikom srcu i dobroti!

“Doista smo sretni što mislite na socku i naše korisnike u ovo vrijeme epidemije virusa COVID-19. Razlog više, što nismo u mogućnosti imati naše redovite akcije, a dostavljanje paketa doista značajno prazni naše police, a isto tako trošimo značajna financijska sredstva za kupnju hrane.” – poručuju vrijedni našički volonteri.

Svi ostali koji žele pomoći, mogu to učiniti uplatom novčanih sredstava na IBAN udruge: HR35 2402 0061 1006 9787 7 (potrebno je u opis plaćanja staviti “donacija za kupnju hrane”) ili kupnjom namirnica. Namirnice kupljene u Konzumu mogu se ostaviti u košari Socijalne samoposluge, a ukoliko ih se želi dostaviti u samoposlugu, potrebno je kontaktirati predsjednika Roberta na broj 098/180-9761 te će se doći otvoriti samoposluga kako bi se mogle ostaviti donacije.

Foto: arhiva

04/04/2020

Nakon vrijedne donacije Grada Našica u vrijednosti 20 000 kuna za kupovinu prehrambenih i higijenskih potrepština koje će biti podijeljene korisnicima, našičkoj socijalnoj samoposluzi pristižu i broje druge donacije.

Tako je ovih dana u socijalnu samoposlugu stigla vrijedna donacija potrebnih namirnica koju su prikupili mještani Lađanske. Još jedna u nizu izdašnijih donacija stigla je iz firme Dukat d.d. koji je donirao čokoladne proteinske pločice. Predsjednik udruge Robert Kresić rekao je kako je donacija došla u pravi trenutak jer idući tjedan, taman pred Uskrs, razvozit će se novi krug paketa za korisnike koji će između ostalog u paketu dobiti i ove pločice.

“U doba epidemija virusa COVID-19, kada ne možemo imati naše redovite akcije, a našim korisnicima razvozimo hranu koje je sva manje na našim policama, ovakve donacije su od iznimne važnosti jer osim što pomažu našim korisnicima i nama daju snagu za ustrajnost.” – rekao je Robert Kresić te se zahvalio svima velikog srca koji sudjeluju u opskrbi potrebitih.

Svi ostali koji žele pomoći, mogu to učiniti uplatom novčanih sredstava na IBAN udruge: HR35 2402 0061 1006 9787 7 (potrebno je u opis plaćanja staviti “donacija za kupnju hrane”) ili kupnjom namirnica. Namirnice kupljene u Konzumu mogu se ostaviti u košari Socijalne samoposluge, a ukoliko ih se želi dostaviti u samoposlugu, potrebno je kontaktirati predsjednika Roberta na broj 098 180 9761 te će se doći otvoriti samoposluga kako bi se mogle ostaviti donacije.

Foto: arhiva

16/03/2020

Iz Humanitarne udruge Dar dobrote obavještavaju korisnike i sve sugrađane da Socijalna samoposluga Našice od 16. ožujka pa do kraja travanja neće raditi. Razlog tome je novonastala situacija u državi i svijetu zbog pandemije koronavirusa COVID-19 te vođenje po preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite. S ciljem zaštite zdravlja korisnika i volontera ova mjera bit će privremena, a ovisno o razvoju situacije može biti i produžena.

Tijekom nedjelje 15. ožujka, volonteri i vanjski suradnici Udruge, korisnicima su odnijeli standardizirane pakete osnovnih prehrambenih i higijenskih potrepština kako bi im se dodatno pomoglo. Tako je korisnicima koji nisu došli po svoje donacije za mjesec ožujak dostavljen i taj zaostatak. Svim korisnicima s popisa dostavljeni su nešto bogatiji paketi nego u uobičajenom radu kako bi im se nadoknadile donacije i za mjesec travanj. Prema tome, niti jedan korisnik našičke socijalne samoposluge neće u ovom periodu prestanka rada ostati bez onih donacija koje mu pripadaju, a štoviše one su bile i izdašnije nego u redovitom radu.

Iz Humanitarne udruge Dar dobrote apeliraju na građane da ne zaborave na svoje susjede u potrebi, koji su zbog neimaštine, starosti ili nekih drugih čimbenika trenutno u još većoj potrebi nego inače. Također, kada se situacija smiri, iz Udruge apeliraju i na potrebe Socijalne samoposluge Našice budući da su podjelom ovih paketa police ispražnjene. Nedostaje osnovnih prehrambenih i higijenskih potrepština, od brašna, pašteta, šampona, sapuna i sl.

22/02/2020

Prvi samostalni EU projekt Humanitarne udruge “Dar dobrote” pod nazivom “Zaželi R.A.D.O.S.T.” započinje već sljedeći mjesec. Projekt koji će biti financira u 100%-tnom iznosu od strane Europskog socijalnog fonda vrijednosti je 1.847.448,68 kuna. Kao što smo već izvijestili ugovor koji potvrđuje realizaciju potpisan je sredinom tjedna u Banskim dvorima u Zagrebu, a više o detaljima rekao nam je predsjednik udruge Robert Kresić.

“Istaknuo bih da sam prvenstveno sretan jer je udruga „Dar dobrote” napisala svoj prvi samostalni EU projekt koji je i odobren. Svakako bih pozdravio nastojanja naše Vlade da se kroz ovakve i slične projekte radi na smanjenju stope nezaposelnosti u područjima gdje je ona visoka .”– rekao je Kresić te dodao da je općeniti projekt Zaželi jedna izvrsna mjera kojom se teško zapošljive skupine ljudi pokušavaju zaposliti.

U razgovoru istaknuo je da ga veseli i činjenica što sve veći broj udruga ulazi u ove ili slične milijunske projekte. “Kroz ovaj projekt ćemo svojim radom, i mi u lokalnoj zajednici, pridonijeti smanjenju nezaposlenosti i socijalnoj uključenosti osoba starije životne dobi. Važno je ovdje naglasiti, i zahvaliti se, Našičkoj razvojnoj agenciji NARA koja nam je pomogla prilikom izrade i prijave ovog projekta. No još veću zahvalu upućujem svim našim članovima i volonterima udruge koji su kroz ovih šest godina radili na tome da udruga bude prepoznata na način da ima kapacitete za provođenje ovakvog projekta.” – dodaje Kresić koji shvaća da ih u idućih 28 mjeseci očekuju veliki izazovi, no uvjeren je da će se prebroditi sve potencijalne poteškoće koje ih čekaju na ovom projektnom putovanju.

Projektom koji će sveukupno trajati 28 mjeseci, zaposlit će se ukupno 12 osoba, 10 žena, administrator i voditelj projekta. Žene će u sklopu projekta raditi 24 mjeseca i u tom razdoblju brinuti o 40 starih i nemoćnih mještana na području Grada Našica.

Foto: arhiva