03/12/2019

Robert Kresić u studenome je izabran u Nacionalni odbor za razvoj volonterstva, savjetodavno tijelo Vlade Republike Hrvatske za pitanje volonterstva. I ne samo to, ovaj aktivni Našičanin predsjednik je udruge “Dar dobrote” koja vodi Socijalnu samoposlugu, također predsjednik Mreže socijalnih samoposluga i još dosta toga.

O njegovim uspjesima, vremenu, ali i želji da svoje znanje i vještine podredi lokalnoj zajednici i potrebitima porazgovarali smo s njim, a gdje drugdje nego u prostorima popularno zvane Socke. Njegovo najnovije zaduženje nakon samog izbora dobilo je nastavak, osim što je postao članom savjetodavnog tijela RH, Robert je postao i njegov potpredsjednik.

“Kad sam vidio javni poziv, odlučio sam se kandidirati. Ne zbog udruge “Dar dobrote” iz Našica, nego i zbog Hrvatske mreže socijalnih samoposluga jer sam smatrao da iskustva koja mogu tamo dobiti, nekakav zakonodavni okvir na koji mogu potencijalno utjecati dobro će doći lokalnoj zajednici i udrugama s kojim surađujem.” – rekao je o svojoj odluci Kresić. Za navedeno mjesto kandidirao se u ime humanitarne udruge “Dar dobrote” krajem kolovoza, a na zatvorenoj sjednici 7. studenoga Vlada je donijela odluku da je upravo on jedan od deset odabranih kandidata. Važno je znati da Odbor ima 19 članova, devet članova imenuju ministarstva, a deset članova bira Vlada iz poslanih kandidatura.

“U idućem razdoblju čeka nas dodjela državne nagrade za volontiranje, obilježavanje Svjetskog dana volonterstva te donošenje novog Zakona o volonterstvu. Sadašnji zakon se svakako može nadograditi, a nove odredbe mogu poboljšati položaj volontera u društvu.” – rekao nam je Robert, koji se nada da će svojim idejama uistinu nešto i promijeniti. Kao što je navedeno, predsjednik je i Mreže socijalnih samoposluga, a prema internim dogovorima, ostat će na toj poziciji još jedan mandat jer kaže da “treba vremena za promjenu nekih stvari.”

“Glavni nam je cilj osnovati “Banku hrane” na razini Hrvatske, a u tome smo ravnopravni sugovornici s Ministarstvom poljoprivrede.” – dodaje ponosno Robert, a od istaknutijih ciljeva napominje i registraciju Socijalne samoposluge kao usluge socijalne skrbi pri Zakonu o socijalnoj skrbi, čime bi osigurali trajnu financijsku sigurnost. Na ovaj korak idu čak i ako regulativa bude stroža, a posla više, jer cilj im je prvenstveno financijska stabilnost. “Socijalne samoposluge se bore, kako donacijama tako suradnjom s trgovačkim lancima, pa mi zahvaljujemo našičkom Konzumu. No ne razumijem zašto drugi trgovački lanci sve češće otkazuju suradnju, jer ovim partnerstvom i oni dobivaju.” – iskazao je svoju zabrinutost. U budućnosti se prvo želi zaposliti, ali nada se da ga taj posao neće omesti u daljnjem radu u civilnom sektoru. “Za pet se godina nadam da ću ostati i biti dio naše lokalne zajednice koja brzinom svjetlosti juri k boljem sutra.” – zaključio je svestrani Našičanin.

 

Robert je stalno u pokretu

Uza sve navedeno, on je i član Savjeta mladih Grada Našica, a organizira i Našice pub kviz, koji se nekad održavao češće, kad nije bilo toliko obveza. Puno je tu pripreme i kreiranja pitanja, a vremena malo. Nakon razgovora žurio je u Osijek pa u Vukovar, Viroviticu pa u Zagreb i tako u krug. Uz to, još je i student pete godine Socijalnog rada, a tamo je i demonstrator, pa se nada zaposlenju gdje će također pomagati ljudima. Uz to, sudjelovao je i u radnoj skupini za izradu novog Pravilnika o doniranju hrane, gdje je stekao puno iskustva.

VEZANI TEKSTOVI
30/11/2019

Kao i prošle godine, Udruga Dar dobrote koja vodi Socijalnu samoposlugu Našice provodi akciju povodom Adventa. Kako je svima poznat adventski kalendar kojim odbrojavamo dane do Božića, i svakog se dana radujemo jednom malom slatkom iznenađenju, tako ove godine odlučimo darivati.

“Ovakvim načinom građani odvajaju od sebe i daju drugima, što i je pravi smisao Adventa i Božića, pomaganje drugima, a ne namirivanje sebe.” – rekao je Robert Kresić predsjednik udruge Dar dobrote. Ideju adventskog kalendara prema kojem ćete svakodnevno izdvojiti jedan proizvod koji košta pod 5 do 7 kuna, što znači da ćete za cijeli humanitarni kalendar izdvojiti stotinjak kuna. Dani darivanja ove godine traju od 1. do 20. prosinca, a 21. u subotu prikupljene proizvode potrebno je donijeti u Socijalnu samoposlugu od 9 do 11 sati ili od 17 do 19 sati.

Ove godine članovi udruge posebno su se potrudili i, kao pomoć, dizajnirali kalendar na kojem je naveden proizvod za svaki pojedini dan. Naravno, ne morate ga se slijepo držati, no on je smjernica za lakšu organizaciju. Od traženih proizvoda tu je šećer, riža, pašteta, mesni narezak, ribice, čokolada, sol, palenta, ulje, brašno, čaj, šampon, sapun, zubna pasta, tjestenina, gotova juha, pasirana rajčica, puding, keksi i trajno mlijeko. Osim proizvoda ovaj kalendar potiče i na međusobno pomaganje u vidu posjeta, razgovora, odnosno dobrog djela. Tako je 22. prosinac rezerviran za posjetu susjedu, poznaniku ili nekoj starijoj osobi u potrebi, 23. prosinca poklonite osmijeh nepoznatoj osobi na ulici, dok Badnjak provedite s najmilijima. Tako ćete pomoći i potrebitima, ali i sebi, te ljudima koji vas okružuju.

VEZANI TEKSTOVI
28/11/2019

Socijalna samoposluga Našice dobila je još jednu donaciju mliječnih proizvoda od firme Dukat d.d. koju će podijeliti u radnom terminu, u četvrtak 28. studenoga od 17 do 19 sati. Ovaj put donacija mliječnih proizvoda uključuje feta sir te sir brie.

Kao i kod dosadašnjih ovakvih donacija, osim redovitih korisnika u Socijalnoj samoposluzi, ovu donaciju mogu dobiti i svi korisnici zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb Našice. Potrebno je na uvid donijeti rješenje Centra za socijalnu skrb o zajamčenoj minimalnoj naknadi, te osobnu iskaznicu. Iz Socijalne samoposluge naglašavaju da ovu donaciju mogu dobiti ponovno svi korisnici, bez obzira jesu li ovaj mjesec već dobili donaciju mliječnih proizvoda ili ne.

VEZANI TEKSTOVI
27/11/2019

Nakon „Tjedna solidarnosti za Socijalnu samoposlugu Vukovar“ i uključivanja građana u doniranje hrane i higijenskih potrepština za vukovarsku socijalnu samoposlugu, i Našičani sa svojom socijalnom samoposlugom zaputili su se prošli tjedan put Vukovara.

Na inicijativu Hrvatske mreže socijalnih samoposluga, Humanitarna udruga Dar dobrote uključila se u ovu akciju za koju se nadaju da će postati tradicionalna akcija na koju će se odazivati socijalne samoposluge iz cijele Hrvatske povodom solidarnosti s kolegama iz Vukovara i njihovim korisnicima, a posebice u trenucima kada se cijela zemlja prisjeća žrtve koju je Vukovar podnio tokom Domovinskog rata.

U Našicama je za vukovarsku socijalnu samoposlugu prikupljen pun prtljažni prostor teretnog automobila našičke socijalne samoposluge te su donacije odvezene u srijedu 20. studenoga, isti dan kad su se iz cijele Hrvatske socijalne samoposluge dovozile svoje donacije za pomoć radu Socijalne samoposluge Vukovar, projektu Humanitarne udruge Duga. Donacije su pristizale iz svih krajeva Hrvatske, od Dubrovnika, Imotskog, Splita, Karlovca, Siska, Zagreba, Čakovca, Križevaca, Koprivnice, Virovitice, Belišća, Osijeka, Našica…

Ukupno je donirano oko 8 tona hrane te više od 7000 komada različitih higijenskih proizvoda. Donirani proizvodi pomoći će potrebitima s područja Grada Vukovara, te osigurati daljnji rad vukovarske socijalne samoposluge koja broji oko 650 obitelji korisnika. Organizatori ove inicijative istaknuli su zadovoljstvo odazivom socijalnih samoposluga te solidarnošću i međusobnom podrškom koju su socijalne samoposluge pokazale.

Iz Socijalne samoposluge Našice zahvaljuju svim građanima koji su se odazvali pozivu i donijeli svoje donacije te što je i našička socijalna samoposluga mogla biti dio jedne prekrasne humanitarne priče za Vukovar.

VEZANI TEKSTOVI
26/11/2019

VEZANI TEKSTOVI
21/11/2019

Socijalna samoposluga Našice dobila je donaciju mliječnih proizvoda koju će podijeliti u radnom terminu, danas 21. studenoga od 17 do 19 sati. Ovaj put donacija mliječnih proizvoda uključuje feta sir. Kao i kod dosadašnjih ovakvih donacija, osim redovitih korisnika u Socijalnoj samoposluzi, ovu donaciju mogu dobiti i svi korisnici zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb Našice. Potrebno je na uvid donijeti rješenje Centra za socijalnu skrb o zajamčenoj minimalnoj naknadi, te osobnu iskaznicu.

VEZANI TEKSTOVI
12/11/2019

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, našička Socijalna samoposluga, na inicijativu Hrvatske mreže socijalnih samoposluga, uključili su se u Tjedan solidarnosti za socijalnu samoposlugu Vukovar. Tim povodom ovaj tjedan, pa do petka 15. studenog, Socijalna samoposluga Našice radit će svakodnevno, od 17 do 18 sati, te ponedjeljkom i četvrtkom u redovnom radnom terminu.

Sukladno akciji volonteri Socijalne samoposluge Našice pozivaju građane, udruge i organizacije da se uključe u Tjedan solidarnosti te da svojim donacijama hrane, higijenskih i kućanskih potrepština pomognu radu Socijalne samoposluge Vukovar.

VEZANI TEKSTOVI
25/10/2019

Prošli četvrtak, 17. listopada 2019. godine u gradu Sisku u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Sisak i Hrvatske mreže socijalnih samoposluga obilježen je Svjetski dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

Glavna skupština Ujedinjenih naroda 1993. godine službeno je proglasila 17. listopada Svjetskim danom borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, a 17. listopada odabran je kao datum za obilježavanje sjećanja jer je 17. listopada 1987. godine otkriven spomenik u Parizu posvećen borbi protiv siromaštva. Prema novim podacima Eurostata, Hrvatska je 8. po redu zemlja Europske Unije po postotku stanovništva koje živi u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti, a čak 24,8% stanovništva u Hrvatskoj živi u tom riziku.

Tom prilikom, osim obilježavanja tog važnog datuma za sve socijalne samoposluge u Hrvatskoj, članice Mreže upoznate su i s radom Socijalne samoposluge Sisak. Također je održan radni sastanak članica Hrvatske mreže socijalnih samoposluga na temu prijedloga Pravilnika o doniranju higijenskih i kućanskih potrepština kao i dogovor o posjetu članica Mreže Socijalnoj samoposluzi u Vukovaru koji je predviđen za 19. studenoga 2019. godine. Dogovoreno je i organiziranje tjedna solidarnosti za Socijalnu samoposlugu Vukovar u kojem bi svaka pojedina članica Mreže u svojem gradu organizirala humanitarne aktivnosti za pomoć Socijalnoj samoposluzi Vukovar.

Na ovom skupu sudjelovao je i voditelj Socijalne samoposluge Našice Robert Kresić, a koji je ujedno i predsjednik Hrvatske mreže socijalnih samoposluga. Dan prije, 16. listopada, sudjelovao je i na obilježavanju 10 godina postojanja Socijalne samoposluge Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, kao jedne od najdugovječnijih socijalnih samoposluga u Hrvatskoj, ali i primjera dobre prakse rada i suradnje s drugim akterima u borbi protiv siromaštva.

VEZANI TEKSTOVI
24/10/2019

Socijalna samoposluga Našice dobila je još jednu donaciju mliječnih proizvoda od firme Dukat d.d. koju će podijeliti u radnom terminu, danas 24. listopada od 17 do 19 sati. Ovaj put donacija mliječnih proizvoda uključuje islandski čvrsti jogurt, te isto tako tekući. Kao i kod dosadašnjih ovakvih donacija, osim redovitih korisnika u Socijalnoj samoposluzi, ovu donaciju mogu dobiti i svi korisnici zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb Našice. Potrebno je na uvid donijeti rješenje Centra za socijalnu skrb o zajamčenoj minimalnoj naknadi, te osobnu iskaznicu.

VEZANI TEKSTOVI
09/10/2019

Socijalna samoposluga Našice dobila je još jednu donaciju mliječnih proizvoda od firme Dukat d.d. koju će podijeliti u radnom terminu, u četvrtak 10. listopada od 17 do 19 sati. Ovaj put donacija mliječnih proizvoda uključuje sir te kajmak.

Kao i kod dosadašnjih ovakvih donacija, osim redovitih korisnika u Socijalnoj samoposluzi, ovu donaciju mogu dobiti i svi korisnici zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb Našice. Potrebno je na uvid donijeti rješenje Centra za socijalnu skrb o zajamčenoj minimalnoj naknadi, te osobnu iskaznicu.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print