19/01/2021

Humanitarna udruga Dar dobrote održala je u subotu 9. siječnja 13. redovnu Skupštinu koja je imala izborni i izvještajan karakter. Pridržavajući se svih epidemioloških mjera, 23 člana Udruge donijelo je Plan rada i Financijski plan za 2021. godinu, prihvaćena su izvješća za 2020. godinu te je izabrano novo vodstvo Udruge.

Predsjednik Udruge Robert Kresić podnio je financijsko i izvješće o radu za 2020. godinu koja su jednoglasno prihvaćena. Kako je Kresić rekao, iako je godina bila izazovna zbog pandemije virusa COVID-19 ipak su polučeni neočekivani uspjesi. Tako je ipak organizirana većina aktivnosti, a iako Socijalna samoposluga Našice nije radila u direktnom kontaktu s korisnicima, istima je osigurana podrška na terenu. Ta podrška u prvom redu uključivala je materijalne donacije u hrani te higijenskim i kućanskim potrepštinama pa je tako ukupna vrijednost doniranih proizvoda iznosila 371.849 kuna. Ono što je posebno u ovom slučaju je činjenica da to premašuje za oko 200.000 kuna vrijednost doniranih proizvoda godinu dana ranije. Za sve to je utrošeno točno 1115 volonterskih sati koje je odradio 61 volonter Udruge. Udruga je tijekom 2020. godine započela i s projektom „Zaželi R.A.D.O.S.T.“ kojim je zaposleno 12 osoba, a i pružena skrb i briga za 50 starijih i nemoćnih korisnika. Na samom kraju godine, Udruga je donacijom poduprla pogođene potresom na području Siska, Petrinje i Gline.

Nakon donošenja plana rada i financijskog plana za 2021. godinu, a koji će biti prilagođeni razvoju epidemiološke situacije, uslijedio je izbor za novog predsjednika, potpredsjednike i članove Upravnog odbora. Tako je za novog predsjednika Udruge ponovno izabran Robert Kresić, dok su za potpredsjednice izabrane Ana Malvić i Natalija Barišić Novačić. Za ostale članice Upravnog odbora Udruge izabrane su Stella Stanojević i Branka Hajek.

 

Na kraju je izabrani predsjednik Udruge Robert Kresić zahvalio svim volonterima i članovima Udruge na učinjenom u prethodnoj godini te kroz prethodno mandatno razdoblje pa izrazio nadu da će kroz zajedništvo i suradnju sa svim relevantnim dionicima i dalje ustrajati na borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti promičući volonterski i humanitarni angažman u brizi za one u potrebi.

28/11/2020

Socijalna samoposluga Našice ima točno 120 obitelji korisnika, a u ovoj koronakrizi teško im je osigurati redovite mjesečne donacije, stoga pozivaju sugrađane da se angažiraju kako bi se pripremilo 120 adventskih/božićnih paketa za 120 obitelji korisnika. Cijena jednog “adventskog kalendara” je oko 150 kuna, a svatko tko se želi uključiti u akciju može se javiti Robertu Kresiću koji će mu dodijeliti broj koji označava jednu obitelj.

Nakon toga, kroz 22 dana, treba prikupljati zadane proizvode, a 23. dan pakete donijeti u Socijalnu samoposlugu. Dan poslije, volonteri će pripremiti pakete u koje će, ovisno o potrebama obitelji, još nešto nadodati. Dan prije Badnjaka 12 volonterskih timova obići će korisnike i podijeliti donacije. Robert Kresić pozvao je sve koji nisu iz Našica da se slobodno posluže “kalendarom” odnosno preuzmu ideju za svoju lokalnu sredinu. Prema Robertovim riječima, prošle godine su ovu ideju proveli u Varaždinu, a ove godine preuzele su je i sve župe Požeške biskupije za svoje Caritase.

17/11/2020

Grad Našice i gradonačelnik Josip Miletić u suradnji s Gradskim savjetom mladih Grada Našica i predsjednikom Goranom Konjetićem ponovno su podržali rad Socijalne samoposluge Našice te im danas donirali potrebite namirnice. Socijalnoj samoposluzi uz pomoć vatrogasaca i članova Gradskog savjeta mladih, predano je sedam različitih vrsta proizvoda: ulje i brašno, vegeta, tjestenina, mesni naresci, pasirana rajčica i mlijeko. Sve je kupljeno u količini od 120 komada, kako je naveo predsjednik Humanitarne udruge „Dar dobrote” Robert Kresić, zato što imaju 120 obitelji korisnika.

“Od iznimnog nam je značaja ova podrška Grada Našica, gradonačelnika Josipa Miletića i Gradskog savjeta mladih posebice zbog činjenice da nam je u ovim teškim vremenima epidemije koronavirusa iznimno teško raditi i ne možemo održati svoje redovite akcije prikupljanja hrane i drugih potrepština.” – rekao je Robert Kresić i naglasio kako će ova donacija pripomoći da paketi koje će raznositi u prosincu budu što bogatiji.

Gradonačelnik Josip Miletić rekao je kako je Grad Našice na poziv uvidio potrebu za namirnicama te je zajedno s Gradskim Savjetom mladih Grada Našica odlučio pomoći i kupiti potrebite proizvode.

“Grad Našice je uvijek pomagao i pomagat će za sve ove hvalevrijedne akcije i za ljude koji su u potrebi. Želimo da svim korisnicima ovi proizvodi pomognu i ukoliko se ukaže potreba i ne bude dovoljno donacija ubuduće, mi ćemo i dalje stajati na raspolaganju.”- rekao je gradonačelnik Josip Miletić te se zahvalio Robertu Kresiću i svim volonterima koji marljivo rade u Socijalnoj samoposluzi.

02/11/2020

Uslijed nepovoljne epidemiološke situacije i povećanog broja oboljelih od virusa COVID-19, Socijalna samoposluga Našice do daljnjeg neće raditi u direktnom kontaktu s korisnicima. Po uzoru na rad tijekom travnja i svibnja, te po preporukama nadležnog ministarstva, donacije će se dijeliti na terenu gdje će volonteri odvoziti pomoć u hrani te higijenskim i kućanskim potrepštinama.

Učestalost donacija ovisit će o mogućnostima koje Udruga ima, a s obzirom na to da zbog novonastale situacije ne postoji mogućnost održavanja redovitih akcija prikupljanja hrane i drugih potrepština iz Udruge mole građane da svojim donacijama podrže rad Socijalne samoposluge. Građani to mogu učiniti doniranjem proizvoda u košare u Konzum trgovačkom centru ili kontaktom s volonterima koji će potom donacije odvesti u skladišni prostor Socijalne samoposluge. Ovakav način rada odvijat će se do daljnjeg, odnosno sve do smirenja situacije s pandemijom koronavirusa, a o povratku na uobičajeno radno vrijeme korisnici će biti pravovremeno obaviješteni.

19/10/2020

Unatoč pandemiji virusa COVID-19, Humanitarna udruga Dar dobrote već više od pola godine uspješno provodi projekt „Zaželi R.A.D.O.S.T. – raditi, aktivirati se, doprinijeti, ojačati, suosjećati, truditi se!“. Ovim projektom zaposleno je 10 gerontodomaćica koje brinu o ukupno 50 krajnjih korisnika. Zaposlene žene obavljaju različite aktivnosti koje uključuju pospremanje kućanstva, glačanje, odlazak u nabavu namirnica i lijekova, pomoć u pripremi zimnice, pratnju liječniku, podizanje nalaza, a ovo posljednje posebice je značajno u ovo vrijeme pandemije.

Administrativni djelatnik na projektu, Robert Kresić, koji redovito prati rad zaposlenica i zadovoljstvo krajnjih korisnika pruženim uslugama, ističe da je posebno važno obostrano zadovoljstvo na razini korisnik – zaposlenica te stvaranje prijateljskog odnosa i povezanosti među dionicima u projektu. Kresić ističe da je važna dodatna podrška koju sama Humanitarna udruga Dar dobrote kroz svoje donacije mliječnih proizvoda pruža krajnjim korisnicima koji su po procjeni Udruge u potrebi.

 

Voditeljica projekta, Natalija Barišić Novačić rekla je kako se svi zaposlenici na projektu pridržavaju svih preporučenih epidemioloških mjera, zaposlenice nose maske tijekom rada, koriste se dezinfekcijska sredstva u čišćenju i vodi se računa o kontaktima koji se ostvaruju u javnosti.

 

Ukupna vrijednost projekta „Zaželi R.A.D.O.S.T. – raditi, aktivirati se, doprinijeti, ojačati, suosjećati, truditi se!“ je 1.847.448,68 kn, a financiran je u 100%-tnom iznosu sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Projekt traje ukupno 28 mjeseci.

07/10/2020

Socijalna samoposluga Našice dobila je još jednu donaciju mliječnih proizvoda kao posrednik u doniranju hrane, a i ovaj put ponovno od firme Dukat d.d.. Pristiglu donaciju koja uključuje voćni jogurt podijelit će u radnom terminu, u četvrtak 08. listopada od 17 do 19 sati.

Kao i kod dosadašnjih ovakvih bogatijih donacija, osim redovitih korisnika u Socijalnoj samoposluzi, ovu donaciju mogu dobiti i svi korisnici zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb Našice. Potrebno je na uvid donijeti rješenje Centra za socijalnu skrb o zajamčenoj minimalnoj naknadi te osobnu iskaznicu.

24/09/2020

Socijalna samoposluga Našice dobila je još jednu donaciju mliječnih proizvoda kao posrednik u doniranju hrane, ponovno od firme Dukat d.d.

Pristiglu donaciju koja uključuje voćni jogurt i trajno mlijeko podijelit će u radnom terminu, u četvrtak 24. rujna od 17 do 19 sati. Kao i kod dosadašnjih ovakvih bogatijih donacija, osim redovitih korisnika u Socijalnoj samoposluzi, ovu donaciju mogu dobiti i svi korisnici zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb Našice.

Potrebno je na uvid donijeti rješenje Centra za socijalnu skrb o zajamčenoj minimalnoj naknadi, te osobnu iskaznicu.

17/09/2020

Našičani su još jednom pokazali da imaju veliko srce. Humanitarni duh ispunio je središnji gradski trg na sedmoj manifestaciji “Mali grad velikog srca” koji se ove godine održao u sklopu 20. festivala Dani slavonske šume. Iako pod epidemiološkim mjerama, volonterima s maskama, rukavicama i vizirima te u svojevrsnoj „light“ verziji, ipak je polučila izniman uspjeh.

Uz bogatu gastro ponudu hrane i piće volonteri Humanitarne udruge Dar dobrote prikupili su 21.522,00 kuna. Prikupljena sredstva će nakon pokrivanja tekućih organizacijskih troškova za pripremu gastro ponude, biti iskorištena za potrebe Socijalne samoposluge Našice. Na manifestaciji su uz organizaciju Humanitarne udruge Dar dobrote sudjelovali Moto klub Racing čiji su članovi svojevrsni inicijatori ove manifestacije, zatim Društvo Naša Djeca Našice koje uz našičke motoriste sudjeluje od prve manifestacije, potom Zajednica žena Katarina Zrinski, Udruga žena Lila, Udruga konopaša i bućaroša Krndija, Lovni ured Našice, udruženje građana „Druške“ te po prvi puta SKUU Franjo Strapač Markovac Našički i Matica Slovačka Markovac Našički. Tijekom dana bogat program u sklopu Festivala dani slavonske šume izveo je mnogobrojne građane u centar grada, a navečer je bend „Zlatne strune“ održao koncert. Iako je ova manifestacija održana potpuno drugačije nego dosadašnjih godina, Našice su ipak ponovno pokazale da su mali grad velikog srca, navode iz Udruge Dar dobrote.

16/09/2020

Socijalna samoposluga Našice dobila je još jednu donaciju mliječnih proizvoda kao posrednik u doniranju hrane, ponovno od firme Dukat d.d.. Pristiglu donaciju koja uključuje različite vrste jogurta podijelit će u radnom terminu, u četvrtak 17. rujna od 17 do 19 sati. Kao i kod dosadašnjih ovakvih bogatijih donacija, osim redovitih korisnika u Socijalnoj samoposluzi, ovu donaciju mogu dobiti i svi korisnici zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb Našice. Potrebno je na uvid donijeti rješenje Centra za socijalnu skrb o zajamčenoj minimalnoj naknadi te osobnu iskaznicu.

10/09/2020

Socijalna samoposluga Našice dobila je još jednu donaciju mliječnih proizvoda kao posrednik u doniranju hrane, a i ovaj put ponovno od firme Dukat d.d. Pristiglu donaciju koja uključuje voćni jogurt podijelit će u radnom terminu, u četvrtak 10. rujna od 17 do 19 sati.

Kao i kod dosadašnjih ovakvih bogatijih donacija, osim redovitih korisnika u Socijalnoj samoposluzi, ovu donaciju mogu dobiti i svi korisnici zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb Našice. Potrebno je na uvid donijeti rješenje Centra za socijalnu skrb o zajamčenoj minimalnoj naknadi, te osobnu iskaznicu.