29/05/2020

Mladi Crvenog križa Našice obilježili su Svjetski dan nepušenja u srijedu radionicom “Stavovi mladih o pušenju” u Klubu mladih Crvenog križa. Radionicu su vodili Dunja Golub i Pavle Ergović, a njoj su sudjelovali mladi volonteri. Cilj radionice bio je potaknuti razgovor među mladima o štetnosti cigareta, duhana i duhanskog dima te saznati koji su to stavovi mladih o konzumaciji cigareta, predrasudama prema pušačima te što su razlozi zašto mladi konzumiraju cigarete.

U pripremi radionice, Dunja i Pavle su osmislili malu anketu te su poslije radionice anketu o stavovima mladih proširili s dodatnim pitanjima, a na nju možete i Vi dati svoj odgovor na linku: Anketa. Obilježavanje Svjetskog dana nepušenja nastavljeno je danas akcijom “Jedna jabuka za jednu cigaretu” u centru grada. Mladi su podijelili jabuke pušačima koji su bacili ili ugasili barem jednu cigaretu. Na ovaj način mladi su htjeli barem na jedan dan građanima smanjiti konzumaciju cigareta koje štete zdravlju i ponuditi im voće kako bi umjesto štetnih tvari iz cigareta u svoj organizam unijeli puno zdraviju jabuku.

27/05/2020

Jučer je održana akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Donjoj Motičini. Akciji je ukupno pristupilo 59 darivatelja, a krv je moglo darivati njih 55 – 4 žene i 51 muškarac. Martina Žigić iz Donje Motičine je prvi put darovala krv. Ivan Varga iz Donje Motičine krv je darivao 60. put dok je Dalibor Batrac, također iz Donje Motičine, 80. put darivao krv

Hvala svim darivateljima što nesebično daruju krv i u ovoj trenutnoj situaciji. Pozivamo sve ostale koji mogu da se priključe idućim akcijama darivanja krvi. Iduća akcija je 28. svibnja u Srednjoj školi u Đurđenovcu od 13:30 do 17:00 sati, a istog dana je akcija i u Osnovnoj školi u Beljevini od 18:00 do 20:00 sati.

25/05/2020

Sutra je još jedna prilika da darujete krv i nekom poklonite još jedan osmijeh, zagrljaj, da darujete život! Akcija dobrovoljnog darivanja krvi će se održati u Donjoj Motičini (Osnovna škola) od 17.00 do 20 sati. Potrebne su sve krvne grupe! Ova, kao i sve ostale akcije dobrovoljnog darivanja krvi bit će održane po najvišim higijenskim standardima i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera civilne zaštite.

22/05/2020

S jučerašnjim danom je završen operativni debrifing volontera Crvenog križa s područja Osječko – baranjske županije koji su sudjelovali, a i dalje sudjeluju u pomoći osobama u potrebi tijekom COVID krize. Debrifing je održan pomoću online platformi, volonteri su bili podijeljeni u 11 grupa, a podršku volonterima su pružili educirani volonteri iz područja psihosocijalne podrške.

Na ovom debrifingu su sudjelovali i naši volonteri Crvenog križa Našice, koji svi ističu da su zadovoljni što su imali prilike sudjelovati, te podijeliti svoja, a i čuti iskustva ostalih volontera.

 

Operativnih debrifinga je prvenstveno namijenjen volonterima, a cilj je međusobna razmjena iskustava volontiranja u COVID krizi. Volonteri su razmijenili iskustva u aktivnostima u kojima su sudjelovali, o svim poteškoćama, ali i pozitivnim stvarima s kojima su se naši volonteri susretali te kako su ih uspjeli svladati. Kroz ovakve operativne debrifinge volontera, želja je osnažiti volonterski rad svakog društva i pružiti što bolju pomoć osobama u potrebi.

21/05/2020

Prije nekoliko dana organizirali smo u suradnji s Mladim članovima Gradskog društva Crvenog križa Našice jedan vrlo interesantan kviz pod nazivom “Poznaješ li svoj grad?”. Kviz je bio namijenjen i starijim, ali i mlađim uzrastima. Cilj kviza je bio da se kroz zabavna pitanja podsjetiti na neke zanimljivosti koje Našice ima, za koje smo čuli, pokraj njih prošli, vidjeli, a nismo ih primjećivali.

Najviše bodova, ali izvan konkurencije na kvizu ”Poznaješ li svoj grad?” skupila je email adresa ljsmdckobz@gmail.com. Pomoću nje su zajedničkim snagama kviz rješavali voditelji Ljetne škole mladih Društava Crvenog križa Osječko – baranjske županije, kojima čestitamo. Ovo je još jedan dokaz sinergije rada mladih Crvenog križa s područja županije, podupiranje uzajamnog radu, novih ideja, te poznavanje Našica kojeg su mladi zavoljeli dolascima na edukacije, natjecanja i sportske aktivnosti u organizaciji Crvenog križa Našice.

 

Interes i za ovaj drugi kviz je bio vrlo veliki, a nakon što su sudjelovali brojni čitatelj dobili smo da je najbrži i najspretniji bio hr.glavasmilan@gmail.com. Molimo ga da se javi u Crveni križ Našice, kako bi preuzeo svoju nagradu! Mladi Crvenog križa Našice uskoro pripremaju i novi kviz koji će biti također vrlo interesantan i zabavan pa pozivamo i druge čitatelje da se uključe.

15/05/2020

Jučer je u Našicama održana akcija dobrovoljnog darivanja krvi, a akciji je ukupno pristupilo 63 darivatelja od kojih je njih 57 darivalo krv – 24 žene i 33 muškarca. Po prvi put krv su darivali Koprivčić Katarina iz Brezika, Kuzminski Marin iz Našica i Hećimović Hrvoje iz Markovca Našičkog.

Hvala svim darivateljima što nesebično daruju krv i u ovoj trenutnoj situaciji. Pozivamo sve ostale koji mogu da se priključe idućim akcijama darivanja krvi. Iduća akcija je 26. svibnja u Osnovnoj školi u Donjoj Motičini od 17:00 do 20:00 sati.

14/05/2020

Gradsko društvo Crvenog križa Našice, u suradnji sa Biciklističkim klubom Našice, je tokom jučerašnjeg dana preuzeo tri bicikla i dostavio ih novim vlasnicima. Bicikli su razveselili dvoje mališana i jednog gospodina.

Cilj akcije “ReBICIKLiraj” je pružiti priliku uživanja u vožnji biciklom onima koji nisu u financijskoj mogučnosti priuštiti si to najraširenije prijevozno sredstvo na svijetu. Biciklistički klub u ovoj hvalevrijednoj akciji prima bicikle koji ljudima više ne koriste, te ih servisiraju, urede i prosljede novim vlasnicima koji si novi bicikl ne mogu priuštiti.

13/05/2020

Jučer je u organizaciji Društva Crvenog križa Osječko – baranjske županije održan prvi u niz operativnih debrifinga za volontere iz društava Crvenog križa s područja Osječko – baranjske županije koji sudjeluju u pomoći osobama u potrebi. Debrifing je održan pomoću online platforme, radi se u manjim grupama, a podršku volonterima su pružili educirani volonteri iz područja psihosocijalne podrške. Na ovom debrifingu su sudjelovali i naši volonteri Crvenog križa Našice.

Operativnih debrifinga je namijenjen volonterima, a cilj je međusobna razmjena iskustava volontiranja u COVID krizi. Volonteri su razmijenili iskustva u aktivnostima u kojima su sudjelovali, o svim poteškoćama, ali i pozitivnim stvarima s kojima su se naši volonteri susretali te kako su ih uspjeli svladati. Kroz ovakve operativne debrifinge volontera, želja je osnažiti volonterski rad svakog društva i pružiti što bolju pomoć osobama u potrebi.

12/05/2020

Mladi članovi Gradskog društva Crvenog križa Našice ni u ovo doba smanjenih aktivnosti ne miruju.

 

Osmislili su kviz ”Poznaješ li svoj grad?” koji je namijenjen svima. Cilj kviza je kroz zabavna pitanja podsjetiti se nekih zanimljivosti koje Našice ima, za koje smo čuli, pokraj njih prošli, vidjeli, a nismo ih primjećivali.

 

Odgovori na pitanja, nešto nauči, podsjeti se, a one najbrže i s najviše točnih odgovora  očekuju i nagrade.

08/05/2020

Povodom Svjetskog dana Crvenog križa 8. svibnja svima Vama volonterima, darivateljima krvi i građanima koji pomažete radu Crvenog križa želimo reći jedno veliko hvala!

Vi ste naša snaga i ponosni smo na Vas koji ste uložili svoje vrijeme, trud i zalaganje, nesebično pomagajući u ovim teškim okolnostima vođeni načelima humanosti, solidarnosti i dobrovoljnosti da bi pomogli potrebitima, osobama koji imaju manje, starijima i nemoćnima, bolesnima i djeci.

Od početka pandemije COVID-19 Crveni križ Našice pokrenuo je SOS telefon namijenjen svim osobama u potrebi na cijelom području Grada Našica i Općinama: Feričanci, Donja Motičina, Podgorač, Koška i Đurđenovac. U Crvenom križu Našice aktivno je 44 volontera uz veliku podršku volontera udruge “Prijateljstvo” Feričanci koji pokrivaju cijelo područje općine Feričanci. Volonteri i djelatnici su izvršili 606 posjeta osobama ranjivih skupina i odlazili im po hranu i lijekove, plaćajući račune, noseći drva i pitajući trebali im još kakva pomoć.

Podjelili su i 735 paketa hrane za 553 obitelji. Sveukupno su volonteri odradili velikih 953 volonterska sata. Održano je 7 akcija dobrovoljnog darivanja krvi na kojima je bilo 253 darivatelja, a prikupljeno je 236 doza krvi. Volonteri i djelatnici su sudjelovali na 4 online edukacije o koronavirusima, stigmatizaciji oboljelih od COVID-19, psihosocijalnoj podršci preko telefona i djelovanju tijekom ove krize. Mladi su pokrenili i kviz “Koliko poznaješ svoj grad?” u suradnji s portalom Našice.com. Odaziv na kviz je bio odličan te mladi pripremaju još kvizova koji će bit objavljeni u narednom periodu.

HVALA VAM NA SVEMU ŠTO ČINITE, VI STE NAŠI HEROJI!