21/01/2021

Timovi Hrvatskog Crvenog križa od prvog dana su na terenu gdje su i doživjeli razorniji potres te su odmah potom pružali pomoć stradalim ljudima te sudjelovali u evakuaciji stanovništva. Trenutno je na terenu 250 volontera i djelatnika. Broj volontera se smanjuje u odnosu na prve dane nakon potresa s obzirom na poslagivanje sustava i koordinaciju svih pomoćnih službi na terenu.

Treći je dan tima Crvenog križa Našice na potresom pogođenom području. Ekipa je raspoređena i cjelodnevno sudjeluje u obilasku terena, sortiranju donacija, pripremanju paketa te koordinaciji volontera. Sve građane koji su voljni volontirati i tako pomoći stradalima, HCK podsjeća kako je važno da se zbog vlastite sigurnosti i organiziranog djelovanja na terenu prijave u bazu volontera Hrvatskog Crvenog križa dostupnu na linku jer će pogođenom stanovništvu biti potrebna dugoročna pomoć.

Osobe koje žele volontirati na područjima pogođenima potresom mogu se javiti u tamošnja Gradska društva Crvenog križa. Kontakti društava dostupni su na linku. Svim građanima i tvrtkama koje će se odazvati pozivu za pomoć stradalom stanovništvu, Hrvatski Crveni križ od srca zahvaljuje.

 

 

Izvor: Hrvatski Crveni križ i Crveni križ Našice

20/01/2021

Prema aktualnim podacima Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, trenutačno stanje zaliha krvi prilično je nisko. Potrebe za krvi i krvnim pripravcima su svakodnevica pa tako i u ovo vrijeme pandemije. Sutra će se održati akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Crvenom križu Našice od 12:30 do 19:00 sati.

Iz Crvenog križa mole sve darivatelje na strpljenje, da na akcijama održavaju udaljenost jedni od drugih, te da se pridržavaju mjera opreza koje im budu izrečene. Zahvaljujemo se svim dobrovoljnim darivateljima krvi što i u ovakvim situacijama nastavljaju s ovim humanim činom jer su potrebe za krvlju i dalje sve veće. Akcija će se provesti s dodatnim mjerama zaštite.

19/01/2021

U ranim jutarnjim satima šesteročlani tim od volontera i djelatnika Crvenog križa Našice krenuo je put Gline, Petrinje i Siska u ispomoć na petodnevni smjenu. Tim će biti raspodijeljen u mjestima pogođenim potresom gdje će preuzeti zadatke koordinacije i podjele pomoći stanovnicima potresom pogođenog područja. Ovom prilikom će predati i donaciju grijalica koje su donijeli građani.

17/01/2021

Crveni križ Našice, u suradnji za Centrom za socijalnu skrb Našice, u ponedjeljak počinje dijeliti poklon kartice Konzuma za djecu (do 18 godina) iz obitelji korisnika zajamčene minimalne naknade. Pripremljeni su poklon bonovi u vrijednosti 100,00 kuna koji se mogu iskoristiti u najbližoj Konzum poslovnici.

CK Našice obavještava korisnike zajamčene minimalne naknade s područja Grada Našica te općina Donja Motičina, Feričanci i Podgorač da poklon bonove za djecu mogu preuzeti u Gradskom društvu Crvenog križa Našice, Kralja Tomislava 6, – u sljedećim terminima:

PONEDJELJAK – 18.01.2021. – 10.00 – 12.00 sati

UTORAK – 19.01.2021. – 10.00 – 12.00 sati

 

Ostali termini će biti objavljeni naknadno, u slučaju potrebe. Poklon kartice se dijele do isteka zaliha. Za preuzimanje poklon bonova za djecu potrebno je ponijeti osobnu iskaznicu nositelja rješenja prava na zajamčenu minimalnu naknadu. Iz Crvenog križa još poručuju kako će se korisnicima zajamčene minimalne naknade s područja općina Đurđenovac i Koška podjela organizirati naknadno o čemu će korisnici biti obaviješteni.

Izvor: CK Našice

Foto: arhiva

14/01/2021

Mladi Crvenog križa Našice su u prošloj 2020. godini provodili Europski projekt solidarnosti “Svaka minuta je važna” sufinanciran od strane Agencije za mobilnost i programe Europske unije iz fonda Europskih snaga solidarnosti. Projekt se odnosio na skretanje pozornosti svih sudionika našeg društva na važnost znanja prve pomoći. Cilj projekta je da educirani mladi provode edukacije o osnovama prve pomoći u školama po principu mladi za mlade, ali i u ostalim zainteresiranim udrugama i građanima.

Tijekom 2020. godine mladi su proveli 20ak aktivnosti poput radionica na temu prve pomoći u školama, klubu mladih i udrugama, edukacije građana na gradskim manifestacijama radionicama “Mala škola reanimacije” o korištenju AVD uređaja te djelatnicima osnovne škole gdje je postavljen AVD uređaj, dežurstava ekipa prve pomoći i anketama.

 

Uz te aktivnosti, mladi su u ovom projektu izradili i slikovnicu “Mama, mama, tata je liječnik!” u kojoj se djeci na jednostavan način objašnjava postupak korištenja AVD uređaja s ciljem da djeci kroz zabavnu aktivnost čitanja slikovnice i promatranja crteža, ostane znanje da ovakav uređaj postoji, te da se tijekom svoga odrastanja istraživanjem i razgovoru s roditeljima dodatno educiraju o tome.

 

Mladi su nabavili i AVD uređaj koji je postavljen u sportskoj dvorani OŠ Kralja Tomislava. AVD uređaj drastično pomaže pri postupku reanimacije putem objašnjenja postupka reanimacije zvukom, slikom i tekstom kao i automatskom analiziranju stanja unesrećene osobe te po potrebi može dati elektro šok. Zaista je to uređaj koji spašava živote. U sklopu postavljanja, educirano je i 7 djelatnika škole te znamo da se u slučaju potrebe u blizini nalaze osobe koje su educirane za korištenje AVD uređaja.

U projektu je nabavljena i lutka odrasle osobe za vježbanje reanimacije, dvije lutke dojenčadi za vježbanje reanimacije te udžbenici za učenje prve pomoći. Lutke za reanimaciju su opremljene QCPR tehnologijom koja uz dostupačnu aplikaciju nudi mogućnost uvida u statistiku i analizu postupka da bi se uočile i isprave greške u postupku reanimacije. Dva člana projekta je sudjelovalo i na međunarodnoj razmjeni iskustava preko platforme Zoom u organizaciji Češke nacionalne agencije te je projekt “Svaka minuta je važna” predstavljen voditeljima projekata iz drugih zemalja EU.

Tijekom projekta na radionicama u školama, klubu mladih i udrugama je educirano preko 250 mladih dok je na službenim edukacijama u sklopu projekta u organizaciji mladih i GDCK Našice educirano 11 osoba. U klubu mladih je na 40ak sastanaka u vezi projekta sudjelovalo 25 mladih koji su educirani na temu prve pomoći. Na osnovnom tečaju prve pomoći koji je održan za članove ekipa prve pomoći u školama sudjelovalo je 9 osoba, dok se za realističan prikaz ozljeda educiralo 8 osoba. Anketu povodom Svjetskog dana prve pomoći je riješilo 59 osoba. Sve ovo znači da su mladi u sklopu projekta educirali preko 300 osoba.

Iako je projekt završio, mladima za budućnost je ostalo znanje i iskustvo te materijali za provedbu radionica na temu prve pomoći narednih godina. Kroz projekt mladi su se okupljali, družili, učili, razmjenjivali iskustva i prenosili svoje znanje djeci, mladima i starijima. Projekt “Svaka minuta je važna” je sufinanciran od strane Agencije za mobilnost i programe Europske unije iz fonda Europskih snaga solidarnosti Europske unije.

14/01/2021

Služba traženja Hrvatskog Crvenog križa pomaže obiteljima stradalima u potresima koje su se razdvojile, ponovno stupiti u kontakt ili pronaći njihove najmilije ako ne znaju gdje se oni nalaze. Vijest o tome da su njihovi najmiliji dobro i na sigurnom donosi veliko olakšanje, a kontakt s obitelji pomaže im da se lakše nose s ovom kriznom situacijom.

Kao posljedica katastrofalnog potresa, velik broj osoba bio je prisiljen napustiti svoje domove i skloniti se na sigurno, bilo da su otišli u organizirane centre ili se smjestili kod rodbine, prijatelja, susjeda čiji domovi nisu oštećeni potresom ili su otišli u druge dijelove Republike Hrvatske.

 

Svakodnevno se javljaju zabrinuti članovi obitelji koji ne znaju gdje se nalaze njihovi najmiliji i Hrvatski Crveni križ nastoji svima pomoći. Zahtjevi za traženjem dolaze i od članova obitelji koji ne žive u Republici Hrvatskoj (Srbije, Slovenije, Austrije, Njemačke, Kanade….). Služba traženja u akciju kreće čim dobije zahtjev od korisnika.

 

Ponekad je do podatka vrlo jednostavno doći i to pretragom evidencija osoba koje su se javile društvima Hrvatskog Crvenog križa i koje se nalaze na njihovom području, a ponekad je potrebno osobe ili informacije potražiti na terenu, na adresama gdje su živjeli.“ – pojašnjava Badi Hadad, koordinator Službe traženja Hrvatskog Crvenog križa.

 

Primjerice, javila nam se jedna gospođa iz Italije, tražila je roditelje. Oni su bili na adresi stanovanja, no fiksne telefonske linije su uništene. Spojili smo ih pomoću naših mobilnih uređaja.“ – prepričava Hadad.

 

Djelatnici i volonteri Službe traženja svakodnevno se susreću s mnoštvom emotivnih situacija, a jedna od njih Hadadu se posebno urezala u sjećanje: „U vojarni su bile dvije nepokretne sestre, ali svaka u različitom odjelu petrinjske vojarne. Pomogli smo im da se spoje, uspostavili smo im i video-vezu i njihov susret je bio posebno emotivan. Plakale su i kroz suze nam zahvaljivale. Svakog čovjeka bi dirnula takva situacija.”

 

HCK poziva sve osobe koje su napustile svoje potresom pogođene domove da se jave najbližem društvu Crvenog križa diljem RH ako trebaju pomoć pri uspostavi kontakt sa svojim najbližima, ali i za preuzimanje humanitarne pomoći. Građani koji su izgubili kontakt s članovima obitelji mogu se obratiti mailom na tracing@hck.hr ili pozivom na broj 0800 11 88.

 

Izvor: HCK

12/01/2021

Jučer na sastanku kluba mladih preko platforme Zoom, mladi Crvenog križa Našice organizirali su obilježavanje Međunarodnog dana smijeha, 10. siječnja uz viceve, anegdote i razmjenu iskustava. Naime, mladima iz Našica na sastanku su se pridružili i mladi volonteri Terenske jedinice “dr. Ante Švalba” pri Crvenom križu Rijeka.

Na početku svi su se kratko predstavili ponaosob te ispričali vic. Nakon toga uslijedilo je izlaganje aktivnosti i rada terenske jedinice iz Rijeke te kluba mladih iz Našica. Cilj izlaganja aktivnosti je razmjena, širenje i predstavljanje aktivnosti i ideja koje su mladi osmislili u pojedinom društvu te ih provode u svojim sredinama. Originalne aktivnosti kao primjere dobre prakse mladi proširuju na veće područje, u ostale lokalne zajednice te razvijaju suradnju sa ostalim društvima. Najbolji primjeri suradnje i značaja ovakvih razmjena ova dva društva su tri aktivnosti u kojima su surađivali.

 

Povodom Svjetskog dana prve pomoći, mladi u Našicama već tri godine zaredom na ulicama grada ocrtavaju obrise osoba uz prigodan tekst kako je toj osobi netko spasio život jer je znao prvu pomoć. Cilj aktivnosti je bio ukazati na važnost znanja prve pomoći što su prepoznali i mladi iz Rijeke te su prošle godine na riječkom Korzu obilježili Svjetski dan prve pomoći na isti način.

 

Drugi puta, mladi volonteri Terenske jedinice “dr Ante Švalba” su se uključili u akciju “Budi mi prijatelj” koju su mladi Crvenog križa Našice provodili u suradnji sa NK Šipovac zadnje tri godine. U ovoj akciji mladi terenci iz Rijeke su tijekom svojih aktivnosti također prikupljali čokolade za djecu iz SOS sela Ladimirevci.

 

Mladi Riječki terenci su sudjelovali i na 3. Crvenom kvižu mladih Crvenog križa Našice. Crveni kviž je tradicionalni kviz znanja u kojem sudjeluju mladi volonteri ostalih društava u okolici, a ove godine je održan preko platforme Zoom što je omogućilo sudjelovanje mladima iz daljih sredina. Oba društva su iz ovog sastanka dobili nove ideje i aktivnosti koje će provesti u svojim sredinama. Klub mladih Crvenog križa Našice se zahvaljuje Terenskoj jedinici “dr. Ante Švalba” na sudjelovanju, ugodnom druženju i suradnji te rado očekuju nove aktivnosti i daljnju suradnju.

08/01/2021

Jučer je održana akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Crvenom križu Našice, a njoj je ukupno pristupilo 86 darivatelja od kojih je 74 darivalo krv – 17 žena i 57 muškaraca. Prvi puta krv su dali Cili Krunoslav iz Našica i Kljajić Antun iz Našičkog Novog Sela. Moržan Nada iz Našica krv je darovala 50. put te joj ovim putem čestitamo.

Iduća akcija je 21.01.2021. (četvrtak) u Našicama, a termin i mjesto će biti objavljeni naknadno. Veliko hvala svim darivateljima što su odvojili svoje vrijeme za ovaj plemeniti čin i prepoznali situaciju jer su trenutno povećane potrebe za krvlju.

07/01/2021

Današnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi odvija se u prostorima Crvenog križa Našice, a počela je u 08:30 i traje do 15:30 sati. Potrebne su sve krvne grupe, a akcija se provodi s dodatnim mjerama zaštite.

Mole se svi darivatelji na strpljenje, da na akciji održavaju udaljenost jedni od drugih te da se pridržavaju mjera opreza koje im budu izrečene. Svim darivateljima prilikom darivanja krvi, bez obzira radi li se o novim ili starim darivateljima, SOPHY poklanja bon za kutijicu s 50 zaštitnih maski. Zahvaljujemo se svim dobrovoljnim darivateljima krvi što i u ovakvim situacijama nastavljaju s ovim humanim činom jer su potrebe za krvlju i dalje sve veće.

07/01/2021

I dalje su potrebne sve krvne grupe! Dobrog ste zdravlja, starosti između 18 i 65 godina? Mogu i osobe koje su starije od 65 god, a redovito su darivale. DARUJTE KRV, dio sebe, koji nekome znači ŽIVOT!

Darivanjem krvi:

  • spašavate ljudske živote
  • kontrolirate svoje zdravlje
  • primate priznanja Hrvatskog Crvenog križa
  • za 35 darivanja muškarci i 25 darivanja žene, oslobođeni su plaćanja participacije za zdravstvenu zaštitu.

SPASI ŽIVOT, DARUJ KRV!