15/04/2021

Gradsko društvo Crvenog križa Našice obavještava kako će se danas u prostorijama Crvenog križa Našice održati akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Pozivaju vas da se odazovete danas u vremenu od 16:00 do 20:00 sati jer su potrebne sve krvne grupe. Akcija će se provoditi s dodatnim mjerama zaštite. Također, mole sve darivatelje na strpljenje, da na akciji održavaju udaljenost jedni od drugih te da se pridržavaju mjera opreza koje im budu izrečene.

Darivatelji koji prvi puta daruju krv, na poklon će dobiti kino ulaznicu koju će moći iskoristiti u roku mjesec dana, a daruje ih Radio Našice. Crveni križ Našice zahvaljuje se svim dobrovoljnim darivateljima krvi što i u ovakvim situacijama nastavljaju s ovim humanim činom jer su potrebe za krvlju i dalje sve veće.

08/04/2021

I dalje su potrebne sve krvne grupe! Dobrog ste zdravlja, starosti između 18 i 65 godina? Mogu i osobe koje su starije od 65 god, a redovito su darivale. DARUJTE KRV, dio sebe, koji nekome znači ŽIVOT!

Darivanjem krvi:

  • spašavate ljudske živote
  • kontrolirate svoje zdravlje
  • primate priznanja Hrvatskog Crvenog križa
  • za 35 darivanja muškarci i 25 darivanja žene oslobođeni su plaćanja participacije za zdravstvenu zaštitu
  • darivatelji koji prvi puta daruju krv na poklon dobiju ulaznicu za našičko kino

07/04/2021

SOS telefon – Crveni križ Našice od početka epidemije ima otvoren SOS telefon, broj kojeg mogu nazvati svi kojima je pomoć potrebna. Starije, nemoćne, bolesne osobe i osobe u samoizolaciji mogu tražiti volontera da umjesto njih ode u trgovinu po namirnice, plati račune, posjeti ljekarnu te im dostavi tražene stvari na kućnu adresu. Broj SOS telefona glasi 031/613-275.

Akcije mjerenja tlaka i šećera u krvi – Svake srijede u Crvenom križu građani mogu doći na akciju mjerenja tlaka i šećera u krvi od 10 do 12 sati te tako redovno kontrolirati tlak i šećer i dobiti savjet u vezi zdravlja. Usluga mjerenja tlaka i šećera u krvi je besplatna.

OTOS ortopedska pomagala – Srijedom u 10 sati u Crveni križ Našice dolazi djelatnik tvrtke OTOS koji pruža usluge popravka ortopedskih pomagala, kupovine novih i prilagođenih ortopedskih pomagala te preuzimaju i tlakomjere na baždarenje.

Posudionica ortopedskih pomagala – U sklopu Crvenog križa Našice djeluje i Posudionica ortopedskih pomagala u kojoj se u slučaju potrebe mogu posuditi invalidska kolica, rolatori, hodalice, štake i štapovi. Usluga posudbe ortopedskih pomagala je besplatna, a pomagala je moguće koristiti sve dok postoji potreba za istim.

Akcije dobrovoljnog darivanja krvi – Tijekom cijele godine se provode i akcije darivanja krvi na kojima punoljetni građani mogu direktno pomoći bolesnima i ozlijeđenima u prometnim i drugim nezgodama. Iduća akcije darivanja krvi je u Crvenom križu Našice, 15. travnja od 16 do 20 sati.

Edukacije prve pomoći – Crveni križ Našice provodi i besplatne edukacije o prvoj pomoći, a posebno i o postupku reanimacije uz korištenje AVD uređaja. AVD uređaj drastično pomaže pri postupku reanimacije putem objašnjenja postupka reanimacije zvukom, slikom i tekstom te automatskim analiziranjem stanja unesrećene osobe, a po potrebi može dati elektro šok. To je uređaj koji zaista spašava živote, a korištenje uređaja je lagano za naučiti. Crveni križ Našice je u proteklim godinama nabavio dva takva uređaja u sklopu projekata “Volontiramo i mi” i “Svaka minuta je važna”. Prvi se nalazi na recepciji Hotela “Park Panolija” dok je drugi postavljen u sportsku dvoranu OŠ kralja Tomislava Našice.

Preventivne aktivnosti – Tijekom cijele godine Crveni križ Našice provodi mnoge aktivnosti koje promiču zdravi način života, prevenciji bolesti poput tuberkuloze, AIDS-a, raka dojke i prevencije ovisnosti.

Danas je Svjetski dan zdravlja

Svjetski dan zdravlja obilježava se 7. travnja svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije. Ovogodišnja tema Svjetskog dana zdravlja sa sloganom „Izgradnja pravednijeg, zdravijeg svijeta“ ukazuje na neravnopravnost u pristupu zdravstvenoj njezi diljem svijeta.

Pandemija COVID-19 dodatno je istaknula činjenicu da neki ljudi mogu živjeti zdravije i imati bolji pristup zdravstvenim uslugama od drugih, zahvaljujući uvjetima u kojima se rađaju, rastu, žive i rade. Diljem svijeta postoje oni koji imaju lošije uvjete stanovanja i lošije mogućnosti za obrazovanje, manje mogućnosti zaposlenja, veću spolnu nejednakost i imaju mali ili nikakav pristup sigurnom okruženju, čistoj vodi i zraku, sigurnoj hrani i zdravstvenim uslugama. Sve to uzrokuje bolesti koje je moguće izbjeći te šteti društvu u cjelini.

Svjetska zdravstvena organizacija ističe da je bolje zdravlje moguće osigurati promicanjem zdravih stilova života i smanjivanjem čimbenika rizika po ljudsko zdravlje proizašlih iz okolišnih, ekonomskih, socijalnih ili ponašajnih faktora okruženja. Jednako je važno razvijati sustav zdravstva koji pravično unapređuje zdravstvene ishode, čije usluge odgovaraju potrebama korisnika, koji je financijski održiv i pravičan te počiva na politici i praksi “neisključivanja“ (dostupan, pristupačan, učinkovit). Uz spomenuto, važno je razvijati politiku zdravlja unutar sustava zdravstva te općenito razvijati politiku u kojoj se vodi računa o socijalnoj, ekonomskoj i okolišnoj dimenziji zdravlja.

Od početka pandemije Covid-19 neravnopravnost u pružanju medicinskih usluga se dodatno povećala zbog preopterećenja zdravstvenih sustava. Pojavila se i neravnopravnost u distribuciji lijekova, a i cjepiva diljem svijeta.

Izvor dijela članka o Svjetskom danu zdravlja: Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar

Međunarodni dan dječje knjige obilježava se svake godine da bi se istaknula važnost dječje knjige te potaknula i razvila ljubav prema čitanju. Kao datum obilježavanja izabran je rođendan Hansa Christiana Andersena – 2. travnja. Povodom toga dana mladi Crvenog križa Našice su u Gradskoj knjižnici i čitaonici Našice predstavili slikovnicu koju su osmislili uz pomoć mentorice i ilustratorice Matilde Zetaić u sklopu projekta solidarnosti “Svaka minuta je važna”.

Projekt je financiran od strane Agencije za mobilnost i programe EU iz fonda Europskih snaga solidarnosti. Ravnatelja Crvenog križa Našice Igor Feldija, voditeljicu mladih Lauru Kanis i djelatnika Dorijana Lamota u knjižnici je ugostila ravnateljica knjižnice Silvija Šokić. U ugodnom društvu i razgovoru, predstavljena je edukativna slikovnica za djecu “Mama, mama tata je liječnik!”

Slikovnica pokazuje djeci osnovni postupak reanimacije uz korištenje AVD uređaja koristeći riječi koje djeca razumiju. Cilj slikovnice je na jednostavan i zanimljiv način, čitanjem i proučavanjem ilustracija, ukazati na važnost znanja prve pomoći i kako jednostavnim postupkom svatko može “biti liječnik” i spasiti nekome život. Korištenjem likova, poput miša koji spasi život mački, ući djecu stereotipima i predrasudama te da pomoći treba svakome, bez obzira na različitosti. Kroz proučavanje slikovnice u razgovoru s roditeljima, slikovnica ukazuje roditeljima da i u našem gradu postoji uređaj koji može spasiti život.

U sklopu projekta “Svaka minuta je važna” mladi Crvenog križa su nabavili drugi AVD uređaj u našem gradu koji je postavljen u dvorani OŠ Kralja Tomislava. Prvi takav uređaj je postavljen u Hotelu Park Panolija u sklopu projekta “Volontiramo i mi”. AVD uređaj drastično pomaže pri postupku reanimacije putem objašnjenja postupka zvukom, slikom i tekstom te automatskom analiziranju stanja unesrećene osobe te po potrebi može dati elektro šok i spasiti život čovjeku u potrebi.

Prilikom posjeta i predstavljanja slikovnice, mladi su knjižnici darovali desetak slikovnica “Mama, mama tata je liječnik!” te dvadesetak slikovnica na razne teme Crvenog križa koje je izdao Hrvatski Crveni križ tijekom godina. Mladi Crvenog križa Našice se zahvaljuje ravnateljici Gradske knjižnice i čitaonice Našice na gostoprimstvu i ugodnom razgovoru te željno očekuju nove suradnje.

01/04/2021

U subotu, 27. ožujka 2021., održana je online sjednica 2. i 3. saziva Skupštine mladih HCK te izbori za Predsjednika i članove Odbora mladih HCK. Na sjednici i izborima, uz ostala 63 člana iz društava Crvenog križa iz cijele Hrvatske, sudjelovala je i članica CK Našice Laura Kanis.

Sjednicu su prigodnim uvodnim riječima otvorili Predsjednica Odbora mladih HCK Iva Vrebac i izvršni predsjednik HCK Robert Markt. Izvršni predsjednik pozdravio je sve prisutne te zahvalio mladima Hrvatskog Crvenog križa na uloženom trudu i postignutim rezultatima volontiranja. Istaknuo je i kako su mladi volonteri, ali i volonteri općenito, važan faktor za djelovanje organizacije, edukaciju, ali i provedbu dobre prakse. Predsjednica Odbora mladih HCK, Iva Vrebac, također se zahvalila svim volonterima i pohvalila dosadašnje djelovanje gradskih i općinskih društava Crvenog križa.

Nakon uvodnih riječi Predsjednica Odbora mladih HCK predstavila je dnevni red sjednice te je usvojen zapisnik sa 2. sjednice 2. saziva Skupštine mladih HCK. Zatim je iznesen izvještaj o radu mladih za 2019. i 2020. godinu. Napravljena je usporedba aktivnosti kako bi se vidjelo koliko je pandemija COVID-19 utjecala na provedbu aktivnosti mladih HCK. Usprkos pandemiji, mladi su odradili brojne aktivnosti u ograničenim uvjetima te poštujući sve navedene epidemiološke mjere. Nakon izvještaja o radu i usvajanja istog, prešlo se na izborni dio sjednice u kojem su birani predsjednik, potpredsjednik te članovi za Odbor mladih HCK. Kao Predsjednica Odbora mladih HCK izabrana je Iva Vrebac iz GDCK Osijek, a za potpredsjednika je odabran Filip Glavač iz GDCK Zagreb koji je prošle godine imenovan „volonterom godine“. Za Odbor mladih HCK izabrano je 12 volontera iz cijele Hrvatske, a među tih 12 iz naše županije odabrani su Josip Sklizović (ODCK Darda) i Sanela Zečević (GDCK Valpovo).

Na kraju sjednice predstavljen je plan rada mladih Hrvatskog Crvenog križa za 2021. godinu koji obuhvaća obilježavanje 4 važna datuma: Dan planeta Zemlje (22.4.), Međunarodni dan mladih (12.8.), Svjetski dan smanjena rizika od katastrofa (13.10.) i Međunarodni dan volontera (5.12.). Posebno je kao važan datum istaknut Svjetski dan smanjenja rizika od katastrofa zbog 3 katastrofe koje su 2020. godine zadesile Republiku Hrvatsku: epidemija COVID-19, potres u Gradu Zagrebu te potres u Sisačko-moslavačkoj županiji. Također je i posebno pohvaljen rad i brzi odaziv svih volontera Crvenog križa u sudjelovanju u ublažavanju posljedica od navedenih katastrofa.

Izvor: CK Našice

26/03/2021

Po osmi puta u organizaciji članova Podružnice HUMS-a OŽB Našice, Društva medicinskih tehničara gipsera, Opće županijske bolnice Našice i Crvenog križa održana je akcija dobrovoljnog darivanja krvi u OŽB Našice za djelatnike. Akciji je ukupno pristupilo 22 darivatelja, a krv su darivali svi darivatelji – 7 žena i 15 muškaraca.

Nakon ove održana je nova akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Stipanovcima u kojoj su 33 osobe darivale krv – 6 žena i 27 muškaraca. Po prvi put krv su dali Tičić Barbara iz Donje Motičine, Sokić-Ćutek Sanela i Ćutek Vlatka iz Kršinaca te im ovim putem čestitamo. Hvala svim darivateljima što se nesebično daruju drugima te Podružnici HUMS-a OŽB Našice, Društvu medicinskih tehničara gipsera i Općoj županijskoj bolnici Našice na suradnji i još jednoj uspješnoj akciji. Iduća akcija je. 15. 04. 2021., četvrtak u prostorijama Crvenog križa Našice od 16 do 20 sati.

17/03/2021

Jučer je održana akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Jelisavcu, a njoj je ukupno pristupilo 57 darivatelja od kojih je 54 darivalo krv – 4 žene te 50 muškaraca. Po prvi put krv je darovao Kraljik Samuel iz Jelisavca, a Guljaš Petar iz Martina krv je darovao 50. put, Habel Mirko i Mulalić Ante iz Jelisavca krv su darovali 70. put dok je Šustek Mario iz Jelisavca krv darovao 80. put te im ovim putem čestitamo.

Hvala svim darivateljima što nesebično daruju dio sebe da bi smanjili ljudsku patnju, pomogli bolesnima i spasili život. Pozivamo sve ostale koji mogu da se priključe idućim akcijama darivanja krvi, a one će se održati 25. 03. (četvrtak) u OBŽ Našice od 13 do 16 sati te u Stipanovcima od 17 do 20 sati.

Foto: CK Našice

16/03/2021

Gradsko društvo Crvenog križa Našice obavještava kako će se danas u domu DVD-a u Jelisavcu održati akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Pozivaju vas da se odazovete danas u vremenu od 16:00 do 19:30 sati jer su potrebne sve krvne grupe. Akcija će se provoditi s dodatnim mjerama zaštite. Također, mole sve darivatelje na strpljenje, da na akciji održavaju udaljenost jedni od drugih, te da se pridržavaju mjera opreza koje im budu izrečene. Darivatelji koji prvi puta daruju krv, na poklon će dobiti kino ulaznicu koju će moći iskoristiti u roku mjesec dana., a daruje ih Radio Našice.
Crveni križ Našice zahvaljuje se svim dobrovoljnim darivateljima krvi što i u ovakvim situacijama nastavljaju s ovim humanim činom jer su potrebe za krvlju i dalje sve veće.

10/03/2021

Gradsko društvo Crvenog križa Našice jučer je održalo akciju dobrovoljnog darivanja krvi u Martinu. Akciji je ukupno pristupilo 28 darivatelja. Krv je moglo darivati 26 darivatelja, pri tome je bilo 7 darivateljica i 19 darivatelja. Marijan Božić iz Razbojišta je krv darivao 50-ti puta, a Ivan Medved iz Martina 60-ti puta. GDCK Našice zahvaljuje svim darivateljima što se nesebično daruju drugima i u ovoj trenutnoj situaciji.

Iduće akcije će se održati u utorak za sve mještane u Jelisavcu u domu DVD-a od 16:00-19:30 h.

07/03/2021


Mladi Crvenog križa Našice su danas obilježili Međunarodni dan žena u suradnji s Policijom i mladima Crvenog križa iz Belog Manastira i Darde.

Prvo su zajedno sa Policijska uprava Osječko-baranjska – Odjelom za prevenciju ispred našičkog kina dijelili ružice od papira s prigodnim porukama koje su mladi izrađivali na kreativnim radionicama u klubu mladih. Napravljeno je i podijeljeno 98 ružica u spomen na 98 godišnjicu smrti prve hrvatske skladateljice Dore Pejačević. Policija je s mladima uz ružice dijelila majice i informativne letke koji informiraju o obiteljskom nasilju i nasilju nad ženama s ciljem uočavanja i prevencije nasilja u svim oblicima.

 
Program obilježavanja Međunarodnog dana žena mladi su nastavili u klubu mladih gdje su ugostili mlade Crveni križ Darda i Crveni križ Beli Manastir.

 
Ravnatelj Crvenog križa Našice Igor Feldi u uvodnoj riječi se zahvalio gostima na dolasku na već tradicionalnu aktivnost izrade ružica povodom Dana žena i naglasio kako ovakve iako male aktivnosti poput poklanjanja ružice od papira pridonose našem društvu jer donose osmijeh na lice i dovoljne su da nekome uljepšaju dan. Uvodne riječi su nastavljene čitanjem dopisa ravnatelja Hrvatski Crveni križ Društvo Crvenog križa Osječko-baranjske županije Gorana Latković, kojim je prenio podršku u radu, pozdrave i istaknuto važnost ravnopravnosti i važnu ulogu žena u našem društvu te se ispričao za nedolazak zbog ranije dogovoreni obaveza. Pozdravnim riječima voditelja klubova mladih krenula je kreativna radionica. Na radionici su mladi izrađivali čestitke i ružice od papira koje su po završetku radionice predane gostima kako bi ih podijelili majkama, sestrama, prijateljicama i ostalim ženama u svojim okolinama. Mladi su program završili uz pizze i sokove te ugodnim druženjem i društvenim igrama.


Mladi Crvenog križa Našice se zahvaljuje PU Osječko-baranjske – odjelu za prevenciju na suradnji u podjeli ružica našim sugrađankama i mladima Crvenog križa Darda i Crvenog križa Beli Manastir na sudjelovanju u kreativnoj radionici i druženju. Zahvaljuju se i ravnatelju DCK OBŽ Goranu Latkoviću na lijepim riječima koje nam je poslao. Mladi Crvenog križa Našice žele da i u budućnosti razvijaju suradnju i prijateljstvo s uvaženim gostima i ostalim društvima koji nisu mogli sudjelovati te ostalim udrugama u okolini.