12/02/2019

U GDCK Našice održan stručni skup za nastavnike

U prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Našice održan je stručni skup za učitelje i nastavnike – Suvremeni pristupi učenju i poučavanju: Prevencija trgovanja ljudima i ravnopravnost spolova . Skup je u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, a voditelji stručnog skupa bili su djelatnici Hrvatskog Crvenog križa stručni za temu Prevencije trgovanja ljudima.

Kako bi se osigurala sustavna edukacija djece i mladih o ovom problemu, u 2008. god. Hrvatski Crveni križ je u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje u program „Humane vrednote – odgoj za humanost“ uključio i temu „Prevencija trgovanja ljudima“. Riječ je o jednom od modula Nacionalnog programa za ljudska prava i demokratsko građanstvo.

Na otvaranju stručnog skupa nazočne je u ime ravnatelja pozdravio Mirko Gašić iz GDCK Našice koji je svima okupljenima poželio dobrodošlicu u grad Našice te ih upoznao s poviješću grada, ali i djelovanja Crvenog križa koji je započeo s prvom hrvatskom skladateljicom Dorom Pejačević.

Više o samom programu rekao je Tomislav Ogrišak, viši savjetnik u Agenciji za odgoj i obrazovanje koji ovakve seminare održavaju u sklopu redovitog stručnog usavršavanja na godišnjoj bazi.

„Prvi puta su na skupu teme „Prevencije trgovanja ljudima” i „Ravnopravnost spolova”, o kojima će se raspravljati u obliku predavanja, raznih metoda i radionica. Izuzetno dobru suradnju imamo s Crvenim križem i njihovim djelatnicima koji su stručni u ovim područjima, a kako oni i jesu na terenu najbolje znaju koje su teme potrebnije u zajednici. Cilj je skupa da prikazane radionice i vježbe učitelji i nastavnici primjene tijekom svojega plana provedbe predmeta, to može biti na satu razrednika, ili na nekom drugom predmetu od povijesti pa sve do hrvatskog jezika. Jer ova se tema lako može povezati sa primjerima u literaturi, ali i kroz film.

Osim načina kako prepoznati trgovanje ljudima promičemo i učimo kako se zaštititi ukoliko se netko i nađe u takvoj situaciji, za učenike je to primjer maturalnog putovanja u inozemstvo kada učitelji trebaju napraviti plan i prezentirati ga s ciljem informiranja o tome kako postupati s dokumentima, treba li ih čuvati kod razrednika, kako se ponašati u kontaktu s nepoznatim osobama i slično. Cilj je učenike kroz vježbe naučiti da samostalno prepoznaju kritične situacije u vrijeme školovanja ali i nakon, primjerice u traženju posla.” – ističe Ogrišak koji kaže da se slični skupovi održavaju diljem zemlje, jedan je tako održan u Zagrebu, a planiraju još jedan održati i na području Dalmacije.

Predavači skupa su djelatnici Crvenog Križa: Jitka Machova iz Službe za zaštitu migranata, Odjel za programe psiho – socijalne podrške i prevencije trgovanja ljudima, Leonarda Kolarić iz Odjela za rad s mladima Hrvatskog Crvenog križa te Sven Novosel. Na stručnom skupu sudjelovali su učitelji, nastavnici i profesori iz srednjih i osnovnih škola na području Našica, Vukovara i šire okolice, njih osmero.

Više o sadržaju predavanja i ciljevima istih rekla je Jitka Machova djelatnica Crvenog križa.

„Održali smo dvosatnu radionicu za nastavnike na temu prevencija trgovanja ljudima, na kojoj smo nastavnike upoznati s trgovanjem ljudima, koji su oblici iskorištavanja ljudi te koje su opasnosti za mlade osobe, u njihovom slučaju učenike, primjerice u odlasku u inozemstvo ili traženju posla. Dotakli smo se i teme zaštite sigurnost na internetu jer polovica djece koja su bila iskorištavana su vrbovana upravo preko društvenih mreža, a jedna od zanimljiv radionica koje smo pripremili je analiza oglasa za posao.” – ističe Jitka koja kaže da su u radionici nastavnici morali prepoznati sumnjive situacije te tako prepoznati potencijalnu opasnost.

VEZANI TEKSTOVI
07/02/2019

Nova akcija dobrovoljnog darivanja krvi u našičkoj vojarni

Danas je održana akcija dobrovoljnog darivanja krvi u vojarni Našice. Akciji je ukupno pristupilo 86 darivatelja, a krv je darivalo njih 84 – 7 žena i 77 muškaraca. Novi darivatelji su Rajs Kristijan iz Našica, Barišić Blaženko iz Ivankova, Hrgić Katarina iz Viškovaca, Fadljević Maja iz Sibinja, Šaronja Tatjana iz Cerića, Malenica Ivan iz Pleternice i Rajher Sanja iz Županje.

Iduća akcija je u petak, 22. 02. u Đurđenovcu (Srednja škola) od 13:30 do 17:00 h te u Beljevini (Osnovna škola) od 18:00 do 20:00 h.

Hvala svim darivateljima koji su se odazvali, što nesebično daruju dio sebe!

Foto: ilustracija

VEZANI TEKSTOVI
06/02/2019

Gradsko društvo Crvenog križa Našice uspješno provodi projekt ,,Zaželi i ostvari“

Gradsko društvo Crvenog križa Našice provodi projekt pod nazivom ,,Zaželi i ostvari“ koji je u potpunosti financiran iz Europskog socijalnog fonda. Zaposleno je 13 žena koje obilaze i pomažu 52 krajnja korisnika.

Voditelj projekta, Mirko Gašić i ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa, Igor Feldi, jučer su posjetili krajnje korisnike u mjestima Đurđenovac, Gazije, Feričanci, Stipanovci i Podgorač. Svrha posjete je bila vidjeti kako su korisnici zadovoljni sa radom zaposlenih žena i odnosu prema njima. Svi korisnici su naglasili da su izuzetno zadovoljni dosadašnjim tijekom projekta i radom zaposlenih žena jer im je pomoć u obavljanju svakodnevnih kućanskih poslova potrebna, ali im je i izuzetno drago što mogu s nekim svaki dan popričati i družiti se.

Posjet i razgovor će pomoći u nastavku realizacije projekta kako bi se na što bolji način spoznale potrebe tih istih korisnika i kako bi im se tijekom trajanja ovoga projekta barem malo olakšao svakodnevni život.

Svrha ovoga projekta je pružiti korisnicima psihosocijalnu podršku te pomoć oko obavljanja svakodnevnih kućnih poslova. U obilasku su se također i popisale njihove potrebe za rabljenom odjećom, obućom i posuđem kako bi im se tijekom idućeg posjeta moglo donijeti.

VEZANI TEKSTOVI
04/02/2019

Medicinska i ortopedska pomagala ostaju nedostupna za mnoge osobe s tjelesnim invaliditetom, ili one kojima su potrebna radi ozljede ili bolesti. Dostupnost pomagala uvelike utječe na kvalitetu života osoba kojima su potrebna, ali i života njihovih najmilijih.

Posudionica ortopedskih i medicinskih pomagala Crvenog križa Našice omogućava besplatno posuđivanje medicinskih i ortopedskih pomagala. Namijenjene su osobama u potrebi s trajnim invaliditetom: oboljelima od kroničnih bolesti, palijativnim bolesnicima, nepokretnim gerijatrijskim bolesnicima, kao i bolesnicima koji su privremeno nepokretni zbog oporavka od operativnih zahvata, lomova ekstremiteta te naglo oboljelim osobama.

Crveni križ Našice je prošle godine posudio preko 20 pomagala osobama u potrebi, a još je preko 50 pomagala na terenu od prošlih godina. U Posudionici se mogu posuditi invalidska kolica, hodalice bez kotača, hodalice s kotačima, štake, štapovi i dr. Korisnici u pravilu pomagala posuđuju na duži vremenski period i vraćaju ih kada im više nisu potrebna.

Iz Crvenog križa mole, ako netko ima nekakvo pomagalo (invalidska kolica, hodalice bez kotača, hodalice s kotačima, štake, štapovi), a nije mu potrebno, da ga donese u Crveni križ ili nazove 613-275 kako bi ga mogli podijeliti osobama u potrebi.

VEZANI TEKSTOVI
29/01/2019

Jučer je održana nova akcija dobrovoljnog darivanja krvi u prostorijama DVD-a Feričanci. Akciji je ukupno pristupilo 36 darivatelja, a krv je darivalo njih 32 – 6 žena i 26 muškaraca. Iduća akcija je u četvrtak, 07. 02. u našičkoj vojarni od 08:30h do 15:30hHvala svim darivateljima koji su se odazvali, što nesebično daruju dio sebe!

VEZANI TEKSTOVI
26/01/2019

Kako bi smanjili nedostatak krvi u bolnicama, Gradsko društvo Crvenog križa Našice organizira još jednu akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Pozivamo sve dobrovoljne darivatelje krvi koji su u mogućnosti da se odazovu akciji. Pozivamo i one koji nisu darivatelji da se odazovu i daruju dio sebe jer svaka kapljica ove dragocjene tekućine znači život, a darivatelju ne može naštetiti.

Akcija će biti održana 28. siječnja 2019. godine (ponedjeljak) od 17:00 do 20:00 sati u Feričancima u prostorijama DVD-a.

Zahvaljujemo se svim dosadašnjim i budućim dobrovoljnim darivateljima krvi !

VEZANI TEKSTOVI
22/01/2019

Jučer je održana nova akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Srednjoj školi Našice. Akciji je ukupno pristupilo 74 darivatelja, a krv je darivalo njih 59 – 19 žena i 40 muškaraca.

Bila su i 24 nova darivatelja: Jović Jelena, Potnešil Domagoj, Marić Igor, Stražanček Petra, Kolarić Iva, Lazar Matija, Klanica Melani, Vrabac Lana, Balentić Veronika, Jurinec Matej, Paljušić Željko, Farkaš Petar Krešimir, Vučinić Mirta, Bilić Antonio, Miškulin Luka, Košturjak Mateo, Hvizdak Luka, Zečević Roko, Sajda Tomislav, Lošić Dorotea, Vrabel Dino, Knežević Slavica, Rigo Antonio i Amidžić Ivan.

Iduća akcija je 28. 01. 2019. (ponedjeljak) u Feričancima u prostorijama DVD-a od 17:00h do 20:00h.

Hvala svim darivateljima koji su se odazvali, što nesebično daruju dio sebe!

VEZANI TEKSTOVI
21/01/2019

Ove subote Klub mladih GDCK Našice organizirao je, već drugu godinu za redom, Crveni kviž. To je kviz koji se sastoji od otprilike tridesetak pitanja na temu općeg znanja, kulture… U kvizu su sudjelovala društva iz naše županije (Valpovo, Donji Miholjac, Osijek) te smo po prvi puta surađivali i s mladima iz Slavonskog Broda.

Mladima je to bilo odlično iskustvo učenja kroz zabavu. Pitanja su pripremili i osmislili: Dorijan Lamot, Valentina Šubić i Helena Šobloher. Mladi su razmijenili iskustva te su već počele pripreme za sljedeći kviz znanja. Uz zabavu, dogovorili smo i suradnju s ostalim društvima u raznim aktivnostima.

VEZANI TEKSTOVI
18/01/2019

Kako bi smanjili nedostatak krvi u bolnicama, Gradsko društvo Crvenog križa Našice organizira još jednu akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Pozivamo sve dobrovoljne darivatelje koji su u mogućnosti da se odazovu. Pozivamo i one koji nisu darivatelji da se odazovu i daruju dio sebe jer svaka kapljica ove dragocjene tekućine znači život, a darivatelju ne može naštetiti.

Akcija će se održati u ponedjeljak, 21.01.2019. od 08.30h do 15.30h u Srednjoj školi Isidora Kršnjavog Našice.

Zahvaljujemo se svim dosadašnjim i budućim dobrovoljnim darivateljima krvi!

VEZANI TEKSTOVI
17/01/2019

Crveni križ Našice domaćin stručnog skupa Prevencija trgovine ljudima i ravnopravnost spolova

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje 12. veljače 2019. Godine u Crvenom križu u Našicama održati će se je stručni skup za učitelje i nastavnike – Suvremeni pristupi učenju i poučavanju: Prevencija trgovanja ljudima i ravnopravnost spolova .

Voditelji stručnog skupa će biti djelatnici Hrvatskog Crvenog križa stručni za temu Prevencije trgovanja ljudima.

Trgovanje ljudima zastrašujuća je i zabrinjavajuća pojava koja obuhvaća vrbovanje, otmicu, prodaju, preseljenje unutar postojeće države ili preseljenje u drugu državu i stavljanje osoba u ropski zaposlenički odnos nakon pružanja, u velikom broju slučajeva, nezakonite migracijske „pomoći“.

Kako bi se osigurala sustavna edukacija djece i mladih o ovom problemu, u 2008. god. Hrvatski Crveni križ je u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje u program „Humane vrednote – odgoj za humanost“ uključio i temu „Prevencija trgovanja ljudima“. Riječ je o jednom od modula Nacionalnog programa za ljudska prava i demokratsko građanstvo.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print