07/05/2021

Kako nam javljaju iz PU osječko – baranjske dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 75-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari. U subotu, 24.travnja, u Osijeku, prilikom intervencije na adresi stanovanja 75-godišnjaka, policijski službenici su pronašli i oduzeli 69 komada raznog streljiva. Nadležnom državnom odvjetništvu protiv 75-godišnjaka policija podnosi kaznenu prijavu.

MUP podsjeća građane da akcija „Manje oružja, manje tragedija – Izbacimo uljeza“ još traje.

Policija poziva građane, koji još u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji. Mole Vas da takva sredstva ne donosite u policijske postaje, kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja. O namjeri predaje obavijestite ih na broj 192 ili osobno u najbližoj policijskoj postaji. Oni će poslati stručne i osposobljene policijske službenike u civilu, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način. Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.

Ukrao potopnu pumpu

Tijekom mjeseca veljače, u Osijeku, nepoznati počinitelj je iz skladišnog prostora tvrtke ukrao potopnu pumpu i kablove. Pravnoj osobi počinjena je materijalna šteta od više tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi posebno izvješće i nastavlja traganje za nepoznatim počiniteljem.

Prometne nesreće i ostali događaji u prometu

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je sedam prometnih nesreća. Na području Osijeka dogodilo se šest prometnih nesreća, a jedna prometna nesreća dogodila se na području Belog Manastira. U tri prometne nesreće četiri osobe su lako tjelesno ozlijeđene, a četiri prometne nesreće za posljedicu su imale materijalnu štetu. Jučer, 6. svibnja, na području Policijske uprave osječko – baranjske u prometu je zaustavljeno osam vozača (3 vozača osobnog automobila, 1 vozač teretnog automobila i 4 biciklista) koji su imali nedozvoljenu prisutnost alkohola u krvi.

Jučer, u 11,20 sati na državnoj cesti broj 2 (južna obilaznica) u nadzoru prometa zaustavljen osobni automobil kojim je upravljao 57-godišnji hrvatski državljanin iz Višnjevca. Vozaču je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 2,41 grama po kilogramu te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Za počinjeni prekršaj propisana je maksimalna novčana kazna u iznosu do 20 000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova. Najveća prisutnost alkohola evidentirana je u 21,35 sati, u Dardi, kada je u nadzoru prometa zaustavljen biciklist, 59-godišnji hrvatski državljanin iz Darde te mu je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 2,72 grama po kilogramu. Za počinjeni prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 500 kuna.

 

06/05/2021

Kako nam javljaju iz PU osječko – baranjske dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 23-godišnji hrvatski državljanin počinio četiri kaznena djela teška krađa i kazneno djelo krađa te da je 38-godišnja hrvatska državljanka sudjelovala u počinjenu jednog kaznenog djela teška krađa. U periodu od 14. siječnja do 29. travnja, 23-godišnjak i 38 godišnjakinja su u šumskim predjelima kod mjesta Granice i Mala Londžica provalili u rezervoare sedam radnih strojeva. Iz rezervoara radnih strojeva ukrali su oko 600 litara dizel goriva te iz hidrauličnih sklopova oko 50 litara hidrauličnog ulja.

Jučer, 5. svibnja, temeljem naloga suda, policijski službenici obavili su pretragu obiteljske kuće i osobnog automobila, vlasništvo 23-godišnjaka i 38-godišnjakinje, te su pronašli i oduzeli više PVC kanistera i metalne škare za željezo. Pravnim osobama iz Našica počinjena je materijalna šteta oko 7000 kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi posebno izvješće.

 

Provalio u kuću i ukrao novac

U utorak, 4. svibnja, u večernjim satima, u Dopsinu, nepoznati počinitelj je provalio u obiteljsku kuću i ukrao novac. Vlasnici, 75-godišnjoj hrvatskoj državljanki, počinjena je materijalna šteta više desetaka tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi posebno izvješće i nastavlja traganje za nepoznatim počiniteljem.

 

Provaljeni rezervoari za gorivo

U srijedu, 5. svibnja, tijekom noći, na autocesti A5, odmorištima Beketinci i Ivandvor, nepoznati počinitelj je provalio u rezervoare za gorivo dva teretna vozila i ukrao više stotina litara dizel goriva. Pravnim osobama iz Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, počinjene su materijalne štete oko 8 000 kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi posebno izvješće i nastavlja traganje za nepoznatim počiniteljem.

Policija pronašla duhan

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 71-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo nedozvoljena trgovina. Jučer, 5. svibnja, temeljem naloga suda, u Batini, kod 71- godišnjaka je obavljena pretraga doma i drugih prostorija. Policija je pronašla i oduzela više desetaka vrećica sitno rezanog duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske, ukupne težine 43 kilograma. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi kaznenu prijavu.

Pronašao projektil

U petak, 30. travnja, oko 11 sati, u Markovcu Našičkom, djelatnik je prilikom obrade sekundarnog otpada u krugu tvrtke pronašao školski projektil. Na mjesto pronalaska izišao je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu, koji je izuzeo školski projektil na siguran način.

Prometne nesreće i ostali događaji u prometu

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je osam prometnih nesreća. Na području Osijeka, Đakova i Našica dogodile su se po dvije prometne nesreće, dok se po jedna prometna nesreća dogodila na području Donjeg Miholjca i Belog Manastira. U dvije prometne nesreće dvije osobe su lako tjelesno ozlijeđene, a preostalih šest nesreća za posljedicu je imalo materijalnu štetu.

Jučer, 5. svibnja, na području Policijske uprave osječko- baranjske u prometu su zaustavljena dva vozača osobnog automobila koji su imali nedozvoljenu prisutnost alkohola u krvi. Najveća prisutnost alkohola evidentirana je u 10,10 sati, u Našicama, kada je u nadzoru prometa zaustavljen osobni automobil s kojim je upravljao 55-godišnji hrvatski državljanin iz Osijeka. Vozaču je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 1,71 grama po kilogramu. Za počinjeni prekršaj propisana je maksimalna novčana kazna u iznosu do 20 000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

 

05/05/2021

Kako nam javljaju iz PU osječko – baranjske dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 19-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo krađa. Osumnjičeni je 25. travnja, tijekom noći, u Đakovu, na ulici, ukrao bicikl. Vlasnici, 43-godišnjoj hrvatskoj državljanki, počinjena je materijalna šteta od 2 500 kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi posebno izvješće.

Požar na otvorenom prostoru

U ponedjeljak, 26. travnja, oko 21 sat, u blizini Paučja, izbio je požar u kojem je opožarena površina oko jednog hektara šume sjemenjače bukve. Požar su ugasili vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Levanjska Varoš. Pravnoj osobi počinjena je materijalna šteta veća od 50000 kuna.
Provedenim izvidima utvrđeno je da uzrok požara djelovanje otvorenog plamena. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi izvješće o događaju.

Policija upozorava građane da prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, prvenstveno šumama i poljoprivrednim površinama posebnu pozornost obrate pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima koji bi mogli izazvati požare. Takvi se požari zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote. Osim direktne materijalne štete prouzročene požarom, gašenje iziskuje angažiranje dodatnih ljudskih i materijalno-tehničkih sredstava, stoga je nužno upozoriti na odgovorno ponašanje.

Također MUP poziva građane na dosljedno poduzimanje propisanih sigurnosnih mjera prilikom spaljivanja na otvorenom prostoru te na poštivanje odluke lokalne samouprave (županijske, gradske ili općinske) o spaljivanju korova, trave i drugog otpada biljnog porijekla, kojom su propisani uvjeti za spaljivanje. Policija apelira na građane da posebnu pozornost obrate na moguću pojavu izbijanja otvorene vatre u njihovoj okolini te na osobe koje bi se s tim mogle dovesti u vezu, kao i da saznanja o tome odmah dojave policiji na broj 192 ili Službi za hitne slučajeve na broj 112.

Mup posebno podsjeća na sljedeće:

 • spaljivanje korova i biljnog otpada potrebno je obavljati na za to predviđenim mjestima i u određeno vrijeme, sukladno odredbama Zakona o šumama i Odlukama o spaljivanju korova i biljnog otpada koju donose gradovi, općine ili županije;
 • mjesto na kojem se pali vatra ili se spaljuju grane i ostali biljni otpad mora biti dovoljno udaljeno od objekata, krošanja stabala, kao i od električnih vodova i njihovih stupova da ih plamen ili prelijetanje iskri ne mogu zahvatiti;
 • tlo na kojem se loži vatra ili se spaljuje granje i otpaci mora biti očišćeno od trave i drugog gorivog materijala te je mjesto spaljivanja potrebno izolirati ili na drugi način očistiti sigurnosni pojas u širini najmanje 5 metara;
 • spaljivanju granja i otpadaka moraju biti nazočne osobe koje su zapalile vatru, a uz sebe trebaju imati sredstva i opremu za početno gašenje požara. Osoba koja je naložila vatru dužna ju je ugasiti i tek kad je vatra potpuno ugašena, a to se utvrđuje prebacivanjem pepela i polijeva­njem vodom, smije napustiti to mjesto;
 • zabranjeno je spaljivanje korova i loženja vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću;
 • zabranjeno je u šumi i na udaljenosti 200 metara od šume spaljivati suhu travu, korov i druge tvari, kao i ložiti otvorenu vatru bez odobrenja pravne osobe koja gospodari šumom i šumskim zemljištem;
 • ako osoba koja spaljuje korov i loži vatru na otvorenom prostoru ne može donijeti sigurnu procjenu može li tom vatrom ugroziti druge površine i objekte, dužna je obavijestiti najbližu vatrogasnu udrugu ili javnu vatrogasnu postrojbu, neposredno ili putem telefona, najmanje tri sata prije spaljivanja.

Policija napominje:

 • Temeljem Zakona o zaštiti od požara, za fizičku osobu koja izazove požar propisana je novčana kazna od 15 000 do 150 000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana. Istim je Zakonom propisano da će se osoba koja izazove požar iz nehaja, što je najčešći slučaj kod požara otvorenih prostora, kazniti za prekršaj novčanom kaznom od dvije do 15 000 tisuća kuna; 
 • Istim je zakonom propisana i novčana kazna u iznosu od 1 000 do 15 000 kuna za prekršaj fizičke osobe koja ne prijavi nastanak požara i ne dostavi sve informacije o požaru;

Osim toga, ovakvim nepromišljenim radnjama građani mogu počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, za koje se može izreći kazna zatvora do tri godine ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.

Prometne nesreće i ostali događaji u prometu

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirane su dvije prometne nesreće na području Osijeka koje su za posljedicu imale materijalnu štetu. Jučer, 4. svibnja, u Velimirovcu, u 23,29 sati, u nadzoru prometa zaustavljen je biciklist, 50-godišnji hrvatski državljanin te mu je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 2,77 grama po kilogramu. Za počinjeni prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 500 kuna.

04/05/2021

Kako nam javljaju iz PU osječko – baranjske jučer, 3. svibnja, oko 15,30 sati, u Našicama, prilikom izvođenja građevinskih radova, 54-godišnji hrvatski državljanin pronašao je bombu M-52. O pronalasku bombe obavijestio je policiju. Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu izišao je na mjesto pronalaska te je na siguran način izuzeo bombu.

MUP podsjeća građane da akcija „Manje oružja, manje tragedija – Izbacimo uljeza“ još traje.

Policija poziva građane, koji još u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji. Mole Vas da takva sredstva ne donosite u policijske postaje, kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja. O namjeri predaje obavijestite ih na broj 192 ili osobno u najbližoj policijskoj postaji. Oni će poslati stručne i osposobljene policijske službenike u civilu, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način. Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.

Ukrao akumulatore

Tijekom travnja, u Piškorevcima, nepoznati počinitelj provalio je obiteljsku kuću i ukrao novac i više akumulatora. Vlasniku, 47-godišnjem hrvatskom državljaninu, počinjena je materijalna šteta nekoliko stotina kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi posebno izvješće i nastavlja traganje za nepoznatim počiniteljem.

Prometne nesreće

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko–baranjske evidentirano je šest prometnih nesreća. Na području Osijeka dogodile su se 3 prometne nesreće, dvije prometne nesreće dogodile su se na području Belog Manastira i jedna prometna nesreća dogodila se na području Đakova. U jednoj prometnoj nesreći jedna osoba je lako tjelesno ozlijeđena, a pet prometnih nesreća je za posljedicu imalo materijalnu štetu.

03/05/2021

Kako nam javljaju iz PU osječko – baranjske noćas, oko 2 sata, nepoznati počinitelj provalio je u trgovinu u Osijeku i ukrao 20-ak kutija cigareta. Pravnoj osobi nastala je materijalna šteta oko 500 kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi posebno izvješće i nastavlja traganje za nepoznatim počiniteljem.

Izgorjela šupa

Jučer, oko 13 sati, u Višnjevcu, izbio je požar na šupi vlasništvo 75-godišnjeg hrvatskog državljanina. Požar su ugasili vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka. U požaru nije bilo ozlijeđenih osoba, a 75-godišnjaku je nastala materijalna šteta oko 2000 kuna. Policijski službenici su obavili očevid uz stručnu asistenciju inspektora za zaštitu od požara te je isključen tehnički uzrok požara. Nadležnom državnom odvjetništvu policijski službenici podnose izvješće o događaju.

Dragovoljna predaja minsko – eksplozivnih sredstava i oružja

U vremenu od 26. travnja do 3. svibnja, na području Policijske uprave osječko – baranjske, evidentirano je 5 dragovoljnih predaja minsko – eksplozivnih sredstava i oružja. Na području Osijeka evidentirane su dvije dragovoljne predaje te po jedna na području Đakova, Belog Manastira i Čepina. Građani su predali 1 strojnicu marke Thompson i 2 dijela oružja, 5 ručnih bombi, 215 detonatorskih kapisli i topovski udar te 727 komada raznog streljiva.

Prometne nesreće i ostali događaji u prometu

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirane su četiri prometne nesreće koje su za posljedicu imale materijalnu štetu. Na području Osijeka dogodile su se 3 prometne nesreće, dok se jedna prometna nesreća dogodila na području Đakova. U vremenu od 30. travnja do 2. svibnja, na području Policijske uprave osječko – baranjske, u prometu je evidentirano 29 vozača (19 vozača osobnih automobila i 10 vozača bicikla) koji su imali nedozvoljenu prisutnost alkohola u krvi.

U navedenom vremenu evidentirano je još 237 prekršaja, od kojih 145 prekršaja prekoračenja brzine kretanja, 20 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 16 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, 1 prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 1 prekršaj upravljanja vozilom pod zabranom upravljanja vozilom, 2 prekršaja upravljanja neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom, 1 prekršaj odbijanja alkotestiranja, 1 prekršaj odbijanja ispitivanja na prisutnost droga u organizmu i 50 ostalih prekršaja.

Najveća prisutnost alkohola evidentirana je u petak, 30. travnja, u 15,50 sati, u Đakovu, kada je u prometu zaustavljen osobni automobil kojim je upravljao 64-godišnji hrvatski državljanin iz Đakova. Vozaču je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 2,29 grama po kilogramu te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Za počinjeni prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 20 000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

U petak, 30. travnja, 14,20 sati u Osijeku, u Dravskoj ulici, u nadzoru prometa zaustavljen je osobni automobil kojim je upravljao 46-godišnji hrvatski državljanin. Vozaču je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 1,92 grama po kilogramu te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Za počinjeni prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 20 000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

U subotu, 1. svibnja, u 20,25 sati, u Laslovu, u nadzoru prometa zaustavljen je osobni automobil kojim je upravljao 60-godišnji hrvatski državljanin iz Đakova. Vozaču je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 2,24 grama po kilogramu, zbog čega je uhićen sukladno Prekršajnom zakonu. Za počinjeni prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 20 000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

U subotu, 1. svibnja, u 22,35 sati, u Belišću, u nadzoru prometa zaustavljen je osobni automobil kojim je upravljao 39-godišnji hrvatski državljanin iz Jagodnjaka. Vozač je upravljao osobnim automobilom prije stjecanja prava na upravljanja te mu je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 0,93 grama po kilogramu. Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 40 000 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 9 negativnih prekršajnih bodova.

U nedjelju, 2. svibnja, u Đakovu, dogodila se prometna nesreća sa materijalnom štetom. Vozač, 31-godišnji hrvatski državljanin iz Strizivojne, uslijed neprilagođene brzine kretanja vozila sletio je s kolnika. Tijekom upravljanja vozilom nije koristio sigurnosni pojas te mu je utvrđena prisutnost alkohola u krvi od 1,48 grama po kilogramu. Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 17 500 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 4 negativna prekršajna boda.

01/05/2021

Kako nam javljaju iz PU osječko – baranjske u vremenu od 26. do 30. travnja, u mjestu Donja Motičina nepoznati je počinitelj provalio u vikend kuću vlasništvo 82-godišnjeg hrvatskog državljanina. U kući je pronašao i otuđio razni alat i kanister s benzinom. Materijalna šteta se cijeni na nekoliko stotina kuna. Policija podnosi kaznenu prijavu i nastavlja s traganjem za nepoznatim počiniteljem.

Električna grijalica izazvala požar

Jučer 30. travnja 2021. godine oko 23.00 sati u mjestu Grabovac izbio je požar u obiteljskoj kući 66-godišnje hrvatske državljanke. Požar su ugasili vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Beli Manastir i Dobrovoljnih vatrogasnih društava Čeminac i Grabovac. Pregledom mjesta događaja utvrđeno je da je požar izazvala električna grijalica. U ovom požaru nitko nije ozljeđen, a nastala materijalna šteta iznosi oko 100 000,00 kuna.

 

Pronašao improviziranu ručnu bombu

Jučer, 30. travnja, oko 14,30 sati, u Osijeku, 48-godišnji državljanin Republike Hrvatske u kontejneru je pronašao je ručnu improviziranu bombu. O pronalasku bombe obavijestio je policiju. Na mjesto pronalaska izišao je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu, koji je  na siguran način izuzeo bombu.

 

Prometne nesreće

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je 5 prometnih nesreća koje su za posljedicu su imale materijalnu štetu.

 

30/04/2021

Kako doznajemo iz PU osječko – baranjske dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je maloljetnik počinio četiri kaznena djela teška krađa i jedno kazneno djelo krađa. Prošle godine, tijekom studenog, maloljetnik je provalio u ograđeno dvorište trgovačkog centra te ukrao meso i suhomesnate proizvode. Tijekom siječnja ove godine, maloljetnik je iz parkiranog autobusa ukrao akumulatore

Prošle godine, tijekom kolovoza, maloljetnik je provalio u školu u Belom Manastiru iz koje nije ništa ukrao. Tijekom siječnja ove godine, maloljetnik je provalio u školu u Belom Manastiru te ukrao prehrambene proizvode. Pravnoj osobi je počinjena materijalna šteta oko 2 000 kuna. Tijekom siječnja ove godine, maloljetnik je provalio u skladište ugostiteljskog objekta i ukrao alkoholna pića. Uz počinjenju mu je pomogao maloljetni poznanik. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi posebno izvješće.

Razbojništvo

Jučer, 29. travnja, oko 19 sati, 18-godišnjak je došao u kuću 46-godišnje hrvatske državljanke iz Strizivojne, fizički je napao i uzeo torbicu s novcem. Nakon što je 46-godišnjakinja istrgnula torbicu napadaču i pobjegla kod susjeda, osumnjičeni 18-godišnjak joj je ukrao automobil i udaljio se u smjeru Piškorevaca. Zbog neprilagođene brzine, počinitelj je automobilom sletio u odvodni kanal te se udaljio s mjesta događaja. Policijski službenici su brzom intervencijom pronašli i uhitili 18-godišnjaka. Nakon završenog kriminalističkog istraživanja, počinitelj će biti predan pritvorskom nadzorniku te policija nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznenu prijavu.

Demontirao i ukrao radijatore

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem, sumnja se da je 46-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo krađa. Osumnjičeni je u vremenu od rujna prošle godine do veljače ove godine, u Mirkovcu, iz napuštene zgrade tvrtke, demontirao i ukrao 21 radijator. Pravnoj osobi počinjena je materijalna šteta veća od 22 000 kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi posebno izvješće.

Maloljetnici ukrali luk sa strijelama

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da su dva maloljetna počinitelja provalila u vikendicu te ukrali dvoglede i luk sa strijelama. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi posebno izvješće.

Ukrao bicikl

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 27-godišnji hrvatski državljanin ukrao bicikl. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi posebno izvješće.

Prometne nesreće i ostali događaji u prometu

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je osam prometnih nesreća koje su za posljedicu imale materijalnu štetu. Na području Osijeka i Đakova dogodile su se po 3 prometne nesreće, a na području Belog Manastira i Našica dogodila se po jedna prometna nesreća. Jučer, 29. travnja, na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirana su 3 vozača osobnog automobila koji su upravljali pod utjecajem alkohola.

Najveća prisutnost alkohola evidentirana je u 00,49 sati, u Osijeku, u Ulici Hrvatske Republike, kada je u prometu zaustavljen osobni automobil s kojim je upravljao 50-godišnji hrvatski državljanin iz Osijeka. Vozaču je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 1,69 grama po kilogramu te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Za počinjeni prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 20000 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

29/04/2021

Kako nam javljaju iz PU osječko – baranjske u vremenu od 26. do 28. travnja, na području općine Bilje, nepoznati počinitelj je provalio u kuću te ukrao oko 130 kilograma smrznute ribe i suhomesnatih proizvoda. Pravnoj osobi počinjena je materijalna šteta oko 8 000 kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi posebno izvješće i nastavlja traganje za nepoznatim počiniteljem.

Pokušali ući u Republiku Hrvatsku sa krivotvorenim PCR testovima

Jučer, 28. travnja, u 11,48 sati, na cestovni granični prijelaz Erdut, doputovali su putnici državljani Republike Hrvatske i Kraljevine Španjolske. Prilikom granične kontrole, 62-godišnji hrvatski državljanin, 32-godišnja i 23-godišnja hrvatska državljanka te 32-godišnja španjolska državljanka policijskim službenicima su dali na uvid PCR testove izdane od Instituta za javno zdravlje Srbije. Uvidom u sadržaj PCR testova, policijski službenici su utvrdili da su krivotvoreni. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi kaznenu prijavu, dok je putnicima određena mjera samoizolacije na adresi boravišta u Republici Hrvatskoj.

Policija pronašla kradljivca dijelova bicikla

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 30-godišnji hrvatski državljanin ukrao dijelove bicikla, o čemu možete više pročitati ovdje. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi posebno izvješće.

Prometne nesreće

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirane su četiri prometne nesreće koje su za posljedicu imale materijalnu štetu. Dvije prometne nesreće su se dogodile na području Osijeka, a dvije na području Belog Manastira.

Vozaču prijeti ponovno polaganje vozačkog ispita

Jučer, 28. travnja, na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je 8 vozača (6 vozača osobnog automobila i 2 vozača bicikla) koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola. Najveća prisutnost alkohola evidentirana je u 19,50 sati, u Branjini. U kontroli prometa zaustavljen je osobni automobil kojim je upravljao 30-godišnji hrvatski državljanin iz Draža kojem je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 2,26 grama po kilogramu. Vozač je upravljao vozilom za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije te je uhićen sukladno Prekršajnom zakonu.

Sukladno članku 229. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, vozaču je privremeno oduzeto vozilo kojim je upravljao, do donošenja odluke o prekršaju, budući je već dva puta pravomoćno kažnjen za prekršaj opisan u članku 199. stavku 8. (vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 grama po kilogramu) istoga Zakona. Za počinjene prekršaje propisana je maksimalna novčana kazna u iznosu do 40 000 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 12 negativnih prekršajnih bodova.

Po pravomoćnosti presude, sukladno članku 286. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, vozaču će se rješenjem ukinuti i oduzeti vozačka dozvola, a ponovo će moći polagati vozački ispit istekom roka od dvije godine od dana izvršnosti rješenja. Policija ističe da je zbog prethodno počinjenog prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola (1,72 grama po kilogramu), temeljem presude Općinskog suda u Osijeku, 30-godišnjaku izrečena novčana kazna u iznosu od 7 200 kuna i zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije. Zaštitna mjera traje od 27. siječnja do 27. listopada 2021. godine.

28/04/2021

Kako nam javljaju iz PU osječko – baranjske dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je u vremenu od mjeseca veljače do mjeseca ožujka, 23-godišnji hrvatski državljanin putem mobitela, aplikacija za mobitel te društvene mreže stupio i održavao kontakt sa 40-godišnjom hrvatskom državljankom. Nakon što mu je 40-godišnjakinja poslala svoje eksplicitne fotografije, 23-godišnjak je od nje, pod prijetnjom objave fotografija, zatražio novac, novčane bonove te osobne podatke. Pomoću dobivenih podataka sklopio je pretplatnički ugovor sa teleoperaterom i preuzeo mobitel koji je zadržao za sebe. Počinjenim kaznenim djelom, 40-godišnjakinja je oštećena za oko 15 000 kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi posebno izvješće.

Ukrao dijelove bicikla

Krajem mjeseca ožujka, u Osijeku, nepoznati počinitelj je ispred studentskog doma ukrao dijelove bicikla. Vlasniku, 25-godišnjem hrvatskom državljaninu počinjena je materijalna šteta u iznosu većem od 1 000 kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi posebno izvješće i nastavlja traganje za nepoznatim počiniteljem.

Kako bi biciklisti dugo uživali u vožnji svog bicikla, slijedi nekoliko korisnih savjeta

 • Zapišite serijski broj svojeg bicikla čim ga kupite.
 • Fotografirajte bicikl i sačuvajte račun.
 • Napravite svoju oznaku na biciklu, tako da je možete prepoznati.
 • Nikada ne ostavljajte bicikl nevezan, niti u nezaključanim  zajedničkim prostorijama, stubištima, dvorištu i slično
 • Vežite svoj bicikl uz nešto što je dovoljno čvrsto.
 • Koristite kombinaciju zaštite, jer je tako za krađu potrebno više vremena.
 • Ako imate bravu na žbicama, zaključajte ju.
 • Koristite dovoljno dugu spiralnu ili čeličnu sajlu s bravom.
 • Ne koristite nekvalitetne i jeftine lance i lokote.
 • Postoje i brave za blokiranje kotača i alarm osjetljiv na vibraciju.

Prometne nesreće i ostali događaji u prometu

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je šest prometnih nesreća koje su za posljedicu imale materijalnu štetu. Četiri prometne nesreće su se dogodile na području Osijeka dok se po jedna prometna nesreća dogodila na području Belog Manastira i Đakova. Jučer, 27. travnja, na području Policijske uprave osječko – baranjske, evidentirana su 4 vozača (2 vozača osobnog automobila i 2 vozača bicikla) koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola.

Najveća prisutnost alkohola evidentirana je u 17,43 sati, u Tenji, kada je u nadzoru prometa zaustavljen 43-godišnji hrvatski državljanin. Vozaču bicikla evidentirana je prisutnost alkohola u krvi od 1,95 grama po kilogramu. Za počinjeni prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 500 kuna.

Jučer, 27. travnja, u vremenu od 09 do 15 sati, na području Osječko – baranjske županije, provedene su pojačane mjere usmjerene na sankcioniranje prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme upravljanja vozilom. Za vrijeme provođenja pojačanih mjera, evidentirana su 74 prekršaja, od čega 35 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 26 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, 7 prekoračenje brzine kretanja, 2 alkohola i 4 ostala prekršaja.

26/04/2021

U noći s 23. na 24. travnja, u Osijeku, iz stambene zgrade, te u noći, 25. travnja, u Đakovu, nepoznati počinitelji ukrali su 2 bicikla, vlasništvo 20-godišnjeg hrvatskog državljanina i 43-godišnje hrvatske državljanke. Vlasnicima je počinjena materijalna šteta oko 6 000 kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu policija podnosi posebno izvješće i nastavlja traganje za nepoznatim počiniteljima.

S obzirom na nadolazeće toplo vrijeme  i sve veći broj biciklista u prometu policija apelira da se, najprije zbog vlastite sigurnosti, biciklisti pridržavaju prometnih propisa, a osobito: 

 • da uvijek moraju koristiti biciklističku stazu tamo gdje je izgrađena    
 • da ne voze po nogostupu
 • poštuju svjetlosne prometne znakove (semafore)
 • ne voze se u zabranjenom smjeru
 • ne voze pod utjecajem alkohola
 • noću obavezno imaju uključena svjetla i koristiti reflektirajući prsluk

Mnogi vozači bicikla upravljaju po nogostupu, iako su se dužni kretati biciklističkom stazom, a ako ona ne postoji, što bliže desnom rubu kolnika. Prilikom prelaska preko kolnika, ako ne postoji obilježeni biciklistički prijelaz vozači bicikla su dužni sići s bicikla i pregurati bicikl preko obilježenog pješačkog prijelaza.     

Dragovoljna predaja minsko – eksplozivnih sredstava i oružja

U vremenu od 19. do 26. travnja, na području Policijske uprave osječko – baranjske, evidentirano je 9 slučajeva dragovoljne predaje minsko – eksplozivnih sredstava i oružja. Na području Osijeka evidentirano je sedam dragovoljnih predaja te po jedna na području Đakova i Belišća. Građani su predali 2 komada automatskog oružja (puškostrojnica i strojnica), 8 komada raznih ručnih bombi, 1 protupješačka mina, 24 komada raznih upaljača za mine i eksplozivna sredstva, 5 metara štapina, 7,5 kilograma eksploziva i 1 821 komad raznog streljiva.

Prometne nesreće i alkoholizirani vozači u prometu

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirane su četiri prometne nesreće koje su za posljedicu imale materijalnu štetu. Na području Belišća dogodila se jedna prometna nesreća, a tri prometne nesreće dogodile su se na području Osijeka. U vremenu od 23. do 25. travnja, na području Policijske uprave osječko – baranjske, u prometu je zaustavljeno 29 vozača koji su imali nedozvoljenu prisutnost alkohola u krvi (17 vozača osobnih automobila, 11 vozača bicikla i 1 vozač teretnog automobila).

U navedenom vremenu evidentirano je još 306 prekršaja, od kojih 202 prekršaja prekoračenja brzine kretanja, 28 prekršaja nekorištenje sigurnosnog pojasa, 17 prekršaja nepropisnog korištenja mobitelom za vrijeme upravljanja vozilom, 3 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 4 prekršaja upravljanja vozilom pod zabranom, 6 prekršaja upravljanja neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom i 46 ostalih prekršaja.

Najveća prisutnost alkohola evidentirana je 23. travnja, u 20,30 sati, u Osijeku, kada je u nadzoru prometa zaustavljen osobni automobil kojim je upravljao 37-godišnji hrvatski državljanin. Vozaču je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 2,34 grama po kilogramu te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Za počinjeni prekršaj propisana je maksimalna novčana kazna u iznosu do 20 000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

U petak, 23. travnja, u 15,30 sati, u Đakovu, dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom. Vozaču osobnog automobila, 64-godišnjem hrvatskom državljaninu iz Đakova, koji je uslijed nepropisnog skretanja udario u parkirani osobni automobil, evidentirana je prisutnost alkohola u krvi od 2,52 grama po kilogramu. Zbog alkoholiziranosti, vozač je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Za počinjene prekršaje propisana je maksimalna novčana kazna u iznosu do 22 000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

U petak, 23. travnja, u 21,15 sati, na državnoj cesti broj 7, dogodila se prometna nesreća u kojoj je jedna osoba lako tjelesno ozlijeđena. Vozaču osobnog automobila, 52-godišnjem hrvatskom državljaninu iz Kneževa, koji je uslijed neprilagođene brzine kretanja vozila sletio s kolnika, evidentirana je prisutnost alkohola u krvi od 1,70 grama po kilogramu. Za počinjene prekršaje propisana je maksimalna novčana kazna u iznosu do 22 500 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

U subotu, 24. travnja, u 22,20 sati, u Osijeku, prilikom nadzora prometa, zaustavljen je osobni automobil kojim je upravljao 55-godišnji hrvatski državljanin. Vozaču je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 2,18 grama po kilogramu te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Za počinjeni prekršaj propisana je maksimalna novčana kazna u iznosu do 20 000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

U subotu, 24. travnja, u 22,45 sati, u Branjinom Vrhu, u nadzoru prometa zaustavljen je osobni automobil kojim je upravljao 47-godišnji hrvatski državljanin. Vozač je upravljao osobnim automobilom za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije te mu je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 1,13 grama po kilogramu. Zbog alkoholiziranosti, vozač je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Za počinjene prekršaje propisana je maksimalna novčana kazna u iznosu do 35 000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 10 negativnih prekršajnih bodova.

U nedjelju, 25. travnja, u 15,10 sati, u Osijeku, dogodila se prometna nesreća sa materijalnom štetom. Vozaču osobnog automobila, 54-godišnjem hrvatskom državljaninu, koji se nije kretao sredinom obilježene prometne trake te je udario parkirani osobni automobil, evidentirana je prisutnost alkohola u krvi od 0,76 grama po kilogramu. Za počinjene prekršaje propisana je maksimalna novčana kazna u iznosu do 6 300 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 3 mjeseca i 3 negativna prekršajna boda.