28/03/2020

Kako doznajemo iz PU osječko – baranjske tijekom poslijepodnevnih sati 27. ožujka, u Ulici Kneza Trpimira, u Osijeku nepoznati je počinitelj na parkirališnom prostoru ispred trgovine iz prodajnih kolica 66-godišnje hrvatske državljanke ukrao novčanik. U novčaniku su se nalazili novci, osobni dokumenti i bankovne kartice. Vlasnici je nastala materijalna šteta od više tisuća kuna. Za nepoznatim počiniteljem se traga.

Prometne nesreće na području PU osječko – baranjske

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirana je jedna prometna nesreća s materijalnom štetom, koja se dogodila na području Belog Manastira.

25/03/2020

Kako doznajemo iz PU osječko – baranjske u protekla 24 sata, ova Policijska uprava evidentirala je 13 dojava građana o kršenju mjera samoizolacije. Obavljenim terenskim provjerama policija je na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirala šest kršenja mjera samoizolacije građana koje su odredili sanitarni inspektori. O svemu utvrđenom obavještava se državni inspektorat te će neodgovorni građani biti novčano kažnjeni.

Svim građanima skrećemo pažnju na važnost pridržavanja mjera samoizolacije radi očuvanja vlastitog zdravlja ali i zdravlja cjelokupne zajednice. Osobe kojima je određena mjera samoizolacije, dužni su se ponašati sukladno uputama koje su dobili. Sve sumnje o kršenju mjera samoizolacije možete prijaviti pozivom na 192 ili putem aplikacije za e-dojave.

Provalio u ugostiteljski objekt

U vremenu od 22. do 24. ožujka, u Ulici kralja Petra Krešimira IV, u Našicama, nepoznati počinitelj provalio je u ugostitelji objekt. Počinitelj je ukrao više od 50 boca piva i više raznih šteka cigareta. Vlasniku je nastala materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća kuna. Za nepoznatim počiniteljem se traga.

Zapalio se krov kuće

Jučer, 24 ožujka, oko 5,30 sati u Zagorskoj ulici, u Grabovcu došlo je do zapaljenja krova na nenastanjenoj kući. Požar su ugasili vatrogasci Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Belog Manastira. Prikupljenim saznanjima utvrđeno je da je do požara došlo uslijed pregrijavanja žarulje u gajbi za piliće koji se proširio na krov kuće. Ovom prilikom nije bilo ozlijeđenih osoba, a materijalna šteta nastala vlasniku iznosi više od dvadeset tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu podneseno je izvješće.

Prometne nesreće na području PU osječko – baranjske

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko–baranjske evidentirane su dvije prometne nesreće s materijalnom štetom. Jedna prometna nesreća dogodila se na području Osijeka, a druga na području Našica.

24/03/2020

Kako doznajemo iz PU osječko – baranjske u protekla 24 sata, ova Policijska uprava evidentirala je 23 dojave građana o kršenju mjera samoizolacije. Obavljenim terenskim provjerama policija je na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirala 19 kršenja mjera samoizolacije građana koje su odredili sanitarni inspektori. O svemu utvrđenom obavještava se državni inspektorat te će neodgovorni građani biti novčano kažnjeni.

Svim građanima skrećemo pažnju na važnost pridržavanja mjera samoizolacije radi očuvanja vlastitog zdravlja, ali i zdravlja cjelokupne zajednice. Osobe kojima je određena mjera samoizolacije, dužni su se ponašati sukladno uputama koje su dobili. Sve sumnje o kršenju mjera samoizolacije možete prijaviti pozivom na 192 ili putem aplikacije za e-dojave.

Provalio u kiosk

U noći s 22. na 23. ožujka, u Ulici kralja Petra Svačića, u Osijeku, nepoznati počinitelj provalio je u kiosk. Počinitelj je ukrao više od 200 kutija cigareta. Vlasnik tvrtke iz Zagreba oštećen je za više od pet tisuća kuna. Za nepoznatim počiniteljem se traga.

Prometne nesreće na području PU osječko – baranjske

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirana je jedna prometna nesreća u kojoj je jedna osoba zadobila lake tjelesne ozljede. Prometna nesreća dogodila se na području Osijeka.

22/03/2020

U vrijeme kada se svi borimo ostati kako tako normalni, te se pridržavati mjera civilnih stožera i ostalih nadležnih institucija, nekima je stvarno dosadno. Nažalost, uz to što neki ne poštuju odluke struke, dovode i sebe i druge u opasnost.

 

Danas smo od naših čitatelja dobili nekoliko slika na kojima se vidi kako djeca (njih četvero) u vrijeme (jučer oko 18 sati) kada su svi u kućama i drže se mjera koje su uvedene, šetaju po krovu osnovne škole u Velimirovcu. Nakon nekog vremena, alarm koji postoji na školi se upalio te su se i djeca razbježala.

 

Svi smo svjesni činjenice da je mnogima možda i dosadno, te da je jako teško ostati stalno u 4 zida, ali ipak mi u Slavoniji imamo sreće da većina ima svoja dvorišta i u njima dovoljno prostora kako za igru, tako i za mnoge poslove koji će nas zaokupiti u vrijeme ovih dana krize.

 

Ovim putem ponovo apeliramo na roditelje da paze kuda im djeca odlaze te da ih ako je ikako moguće u ove dane zadrže u prostorima svojih kuća. Isto tako nije nam jasno kako se netko može upuštati u ovo kada se zna da je veliki broj objekata pod video nadzorom te da će policija vrlo lako uči u trag svakome tko se tako ponaša. Ako se vratimo na temu korona virusa, svaki izlazak u vrijeme kada su izdane mjere civilnog stožera, pogotovo mladih može biti itekako loš, jer upravo oni mogu svojim roditeljima, bakama i djedovima prenijeti ovaj virus. Osim toga, iako se napominje kako su djeca imunološki jača na ovaj virus, što je sigurno dobra vijest, postoje informacije kako i mladi obolijevaju.

Svi se moramo paziti i znati da samo jednim zajedničkim, odgovornim ponašanjem možemo prebroditi ovu korona krizu.

#ostanidoma

21/03/2020

Kako nam javljaju iz PU osječko – baranjske jučer, 20. ožujka, od 10 do 22 sata, Policijska uprava osječko – baranjska evidentirala je 22 dojave građana o kršenju mjera samoizolacije. Obavljenim terenskim provjerama policija je na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirala 5 kršenja mjera samoizolacije građana koje su odredili sanitarni inspektori. O svemu utvrđenom obavještava se državni inspektorat te će neodgovorni građani biti novčano kažnjeni.

Svim građanima skrećemo pažnju na važnost pridržavanja mjera samoizolacije radi očuvanja vlastitog zdravlja, ali i zdravlja cjelokupne zajednice. Osobe kojima je određena mjera samoizolacije, dužni su se ponašati sukladno uputama koje su dobili. Sve sumnje o kršenju mjera samoizolacije možete prijaviti pozivom na 192 ili putem aplikacije za e-dojave.

Policija pronašla provalnika

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da su 16-godišnji i 18-godišnji hrvatski državljani iz Belišća počinili kazneno djelo „Teška krađa“. U vremenu od 24. do 28. veljače u Belišću, počinitelji su provalili u kuću u kojoj nitko ne živi u vlasništvu 37-godišnje hrvatske državljanke, iz koje su ukrali frižider. Materijalna šteta iznosi nekoliko stotina kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu podneseno je posebno izvješće.

Policija razotkrila počinitelja kaznenih djela

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 41-godišnji hrvatski državljanin iz Osijeka, počinio više kaznenih djela „Teška krađa“. U noći s 13. na 14. veljače, u Ulici Martina Divalta, u Osijeku 41-godišnjak provalio je u ugostiteljski objekt vlasništvo tvrtke iz Osijeka i ukrao nekoliko stotina kuna i ključ juke box aparata. U vremenu 5. na 6. ožujka, u Bračkoj ulici, u Osijeku počinitelj je provalio u ugostiteljski objekt i ukrao utržak od prethodnog dana u iznosu od nekoliko stotina kuna. Istoga dana u Lipičkoj ulici, u Osijeku počinitelj je pokušao da provali u aparat za klađenje u sklopu ugostiteljskog objekta u čemu nije uspio. Nakon čega se udaljio u nepoznatom smjeru ne otuđivši ništa. Protiv 41-godišnjaka nadležnom državnom odvjetništvu podneseno je posebno izvješće.

21/03/2020

Jučer i prekjučer i svih ovih nekoliko dana od kada je započela ova ludnica s korona virusom pokušavamo djelovati da se ljudi ponašaju u skladu s mjerama civilne zaštite. Nažalost, u samo tih nekoliko dana u Hrvatskoj se broj povećava ogromnom brzinom i sa jednoznamenkastog broja već smo na 168 zaraženih. Svi se nadamo kako će mjere koje su uvedene polučiti rezultata, ali nažalost brojke govore nešto drugo. Sav trud kako Nacionalnog stožera, Vlade pa tako do stožera Osječko – baranjeske županije i do Grada Našica može biti uzaludan ako se pojedinci budu ponašali kako hoće.

Nažalost, danas smo mogli vidjeti kako puno starijih osoba i dalje odlazi u trgovine, šeću se i sjede po klupama kao da nije ništa i kao da se trenutna situacija njih ne tiče.

Isto tako moramo napomenuti kako smo se strašno i neugodno iznenadili danas kada smo na jednom od igrališta zatekli spaljen znak koji upozorava na ne korištenje. Očito je nekome dosadno i omalovažava rad struke i sve ono što mnogi pokušavaju učiniti kako bi se spriječila katastrofa. Ipak, u ovom slučaju moramo naglasiti kako su kamere zabilježile to, te da su i na nekim drugim mjestima kamere upaljene. Svi oni koji misle da će se moći ponašati kako ih je volja, neka se ne iznenade kada im policija pokuca na vata.

Također apeliramo na sve da se suzdrže od odlaska nepotrebnog u trgovine, jer robe ima i biti će. Ako baš moraju, držite se razmaka, maske i rukavice su preporučljive, a nije loše imati i nešto za dezinfekciju. Uz to svaki izlazak i povratak u svoje domove obilježite ponovnom dezinfekcijom, pranjem ruku, umivanjem i skidanjem odjeće na pranje.

Ovim putem ponovo, po ne znam koji put upozoravamo starije da ne izlaze van iz svojih kuća, da pozovu one mlađe da za njih obave ono što im u gradu treba te da ako nemaju nikoga tko bi im pomogao, neka se jave Crvenom križu. Isto tako apeliramo na roditelje da svojoj djeci objasne situaciju u kojoj se nalazimo, da im zabrane odlazak na igrališta, jer očito je kao se neki ne drže toga. Djeca su kao djeca, ali sva odgovornost je na njihovim roditeljima.

Za kraj držite se uputstva koja struka propisuje, pratite što se događa i nemojte zanemarivati sve upute koje su tu radi svih nas.

20/03/2020

Kako smo saznali nešto poslije 18 sati u mjestu Razbojište došlo je do teže prometne nesreće u kojoj je, prema neslužbenim izvorima, jedna osoba ozlijeđena, dok je druga osoba prošla bez ozljeda.

Kako smo također neslužbeno saznali, do prometne je nesreće došlo zbog neprilagođene brzine na cesti, a o pojedinostima ćemo morati pričekati službeni nalaz policije.

U međuvremenu smo saznali, također sve neslužbeno, kako su na mjesto nesreće uz djelatnike policije koji su vršili očevid došli i djelatnici hitne pomoći koji su unesrećenog suvozača odvezli u bolnicu u Našice, dok su pri izvlačenju pomagali djelatnici JVP Našice.

U tijeku je policijski očevid.

20/03/2020

Kako nam javljaju iz PU osječko – baranjske završeno je kriminalističko istraživanje nad dvije osobe te se sumnja da je 36-godišnjakinja i 41-godišnjak iz Podgorača počinili kazneno djelo „Teška krađa“. U noći sa 12. na 13. rujna 2019.godine, u ulici Nikole Tesle, u Črnkovcima počinitelji su provalili u tvrtku odakle su iz teretnog vozila i radnog stroja ukrali akumulatore i oko sto litara goriva. Potom su provalili u drugu tvrtku iz koje su ukrali trimer.

U vremenu od 6. do 9. ožujka 2020.godine, u Beničancima, iz prostora tvrtke 36-godišnjakinja i 41-godišnjak iz Podgorača ukrali su nekoliko komada radijatora raznih dimenzija, akumulatora te iz radnog stroja više od sto litara goriva. Nadležnom državnom odvjetništvu podneseno je posebno izvješće.

Građani pronašli ručnu bombu

Jučer, 19. ožujka, oko 9 sati, na njivi u blizini mjesta Čepin, djelatnici OPG-a pronašli su jednu improviziranu ručnu bombu. Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu iz razloga sigurnosti na mjestu pronalaska bombu je uništio.

Ukrao pijesak

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 56-godišnji hrvatski državljanin iz Bistrinaca počinio kazneno djelo “Krađa“. U vremenu od 25. do 26. veljače, u blizini mjesta Bistrinci, gdje tvrtka obavlja radove na tlačnom vodu ukrao je oko 15 kubičnih metara pijeska. Tvrtki je nastala materijalna šteta od nekoliko tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu podneseno je posebno izvješće.

Prometne nesreće na području PU osječko – baranjske

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je pet prometnih nesreća. U jednoj prometnoj nesreći jedna je osoba smrtno stradala, ostale četiri prometne nesreće za posljedicu su imale materijalnu štetu. Tri prometne nesreće dogodile su se na području Osijeka te po jedna na području Belog Manastira i Donjeg Miholjca.

Prometna nesreća s poginulom osobom

Jučer, 19. ožujka oko 11 sati u Osijeku, dogodila se prometna nesreća u kojoj je smrtno stradao 49-godišnji hrvatski državljanin iz Čepina. Do prometne nesreće je došlo na način da se 49-godišnjak kretao ulicom Martina Divalta te dolaskom do raskrižja koja spaja Vukovarsku cestu i D2, vozač je nastavio kretanje i sletio u odvodni kanal. Tom prilikom udario je u betonski rubni dio mosta nakon čega se prevrnuo na krov.  Vozač je na mjestu događaja preminuo, te je mrtvo tijelo prevezeno u Klinički bolnički centar Osijek, na Odjel patologije.

Ostali događaji u prometu

Na području PU osječko – baranjske policijski službenici 19. ožujka zaustavili su dva vozača osobnog automobila koji su imali nedozvoljenu prisutnost alkohola u krvi.

Najveća prisutnost alkohola utvrđena je u 2 sata u Bilju, kada je u nadzoru prometa zaustavljen 69-godišnji hrvatski državljanin iz Bilja, koji je upravljao osobnim automobilom, te mu je utvrđena prisutnost alkohola u krvi od 1,74 grama po kilogramu. Za navedeni prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 20 000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

19/03/2020

Možda vam se ovaj naslov čini blesav, ali ova situacija je krajnje ozbiljna. Ako svi, svaki pojedinac ne shvati da smo u ratu u kojem stradavaju naši najmiliji do tada nećemo moći ništa poduzeti kako treba. Mi ćemo s naše strane na sve apelirati koliko možemo, ali je na svima da to što prije usvojimo.

 

Ono što upozoravaju vodeći ljudi, civilna zaštita i liječnici moramo shvatiti krajnje ozbiljno kako bi ovu krizu neslućenih razmjera prevladali sa što manje štete.

 

ODSTOJANJE!, RUKOVANJE!, GRLJENJE!, DEZINFEKCIJA!

Uz mjere poput odstojanja od dva metra u zatvorenim prostorijama i jednog metra na otvorenim, svakako prestanite i s grljenjem, ljubljenjem, rukovanjem i sličnim, za ovu situaciju neodgovornim ponašanjem koje itekako pogoduje širenju zaraze. Korana virus se na površinama zadržava duže vremena, pa svaki takav bliski odnos može uzrokovati ozbiljnu zarazu. Ako netko od starijih možda i ne čita ove preporuke, vi koji to radite upozorite ih. Danas kada smo bili na nekoliko mjesta u gradu vidjeli smo i sami da mnogi uopće ne mare za te mjere predostrožnosti.

 

NE PONAŠAJTE SE GLUPO I NEODGOVORNO!!!

Iz Italije, koja je sada već najpogođenija ovom opakom zaraznom bolešću, naši ljudi koji su se sreli s najgorim scenarijem mole da se sve ove mjere koje su donesene shvate najozbiljnije. Pogotovo apeliraju na pranje ruku, dezinfekciji svega oko nas, a također savjetuju da se što više zadržavamo u svojim domovima. Oni koji ne moraju van kuće ili stana, bolje da ostaju doma, a svako „šetkanje” kao da smo na odmoru pogoduje širenju zaraze. Nažalost, mnogi ljudi ove dane shvaćaju olako, kao da je neki praznik, podsmjehuju se i misle da su frajeri. Neodgovornost pojedinaca dovodi da se i neki drugi ponašaju slično te mjere koje su na snazi omalovažavaju.

 

Nažalost, smijeh je u Italiji, Španjolskoj, Njemačkoj, a prije i u Kini itekako zamro kada su mnogi od njih izgubili svoje najmilije. Upozoravajte jedni druge na ozbiljnosti situacije, a ako nikako drugačije, sjetite se (ako ste se rodili tada) kako je bilo u ratu. Tada nam je zajedništvo pomoglo, mudrost i nije bilo zafrkancije oko ozbiljnih situacija. Ipak, u tim danima smo znali barem otprilike s koje strane neprijatelj može zapucati, dok sada, danas ovaj podmukli neprijatelj može pucati sa svih strana. Te strane mogu biti vaši najbliži, roditelji, prijatelji, susjedi ukoliko se ne pridržavamo mjera koje su donesene.

 

Ozbiljnost, pranje ruku, dezinfekcija, samoizolacija, distanciranje su samo neke od mjera koje su donesene s razlogom i njih se moramo pridržavati.

19/03/2020

Kako nam javljaju iz PU osječko – baranjske završeno je kriminalističko istraživanje nad dvije osobe te se sumnja da su dva 19-godišnjaka iz Našica i Zoljana, počinili kazneno djelo „Krađa“. U četvrtak, 27. veljače, od 7,30 do 15,30 sati, na parkirališnom prostoru u Osijeku, Gornjodravska obala, počinitelji su ukrali ukrasne ratkape s osobnog automobila vlasništvo 36-godišnjeg hrvatskog državljanina iz Osijeka. Vlasniku je nastala materijalna šteta u iznosu od nekoliko tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu podneseno je posebno izvješće.

Požar u tvornici

Jučer, 18. ožujka, u vremenu od 9 do 9,35 sati u Ulici Nikole Tesle, u Črnkovcima došlo je do zapaljenja prašine ventilacijskog sustava. Požar su ugasili pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Donji Miholjac i Dobrovoljno vatrogasno društvo Črnkovci. Očevid na mjestu događaja obavili su policijski službenici Policijske postaje Donji Miholjac u suradnji s inspektorom zaštite od požara. Očevidom i prikupljenim saznanjima utvrđeno je da je do požara došlo zbog tehničkog uzroka.  Ovom prilikom nije bilo ozlijeđenih osoba, a materijalna šteta nastala tvrtki iznosi više od dvjesto tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu podneseno je izvješće.

Pronalazak minsko – eksplozivnih sredstava

Jučer, 18. ožujka, oko 09,20 sati, u blizini mjesta Švajcarnice, 38-godišnjak prilikom radova u voćnjaku pronašao je ručnu borbu M-52. Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu iz razloga sigurnosti na mjestu pronalaska bombu je uništio.

Istoga dana, 18. ožujka, oko 13 sati, u polju u blizini Podgorača, 59-godišnji hrvatski državljanin je prilikom čišćenja suhe trave i raslinja pronašao odbačenu ručnu bombu M-50. Bombu je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu na mjestu pronalaska izuzeo.

U večernjim satima, 18. ožujka, u obiteljskoj kući u Ladimirevcima, 25-godišnji hrvatski državljanin je prilikom čišćenja kuće koju je nedavno kupio, pronašao jedan metak CALL.30 mm. Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu na mjestu pronalaska metak je izuzeo.

Prometne nesreće na području PU osječko – baranjske

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je pet prometnih nesreća. U dvije prometne nesreće dvije osobe su lakše ozlijeđene. Preostale tri prometne nesreće za posljedicu su imale materijalnu štetu. Na području Osijeka, Belog Manastira i Našica dogodile su se po jedna prometna nesreća te dvije na području Belišća.

Jučer, 18. ožujka, u 23,45 sati na državnoj cesti broj 2, između Veliškovaca i Kitišanaca, dogodila se prometna nesreća, gdje je došlo do slijetanja vozila s kolnika. Počinitelj, 24-godišnji hrvatski državljanin iz Bistrinaca, koji je upravljao osobnim automobilom zadobio je lake tjelesne ozljede. Vozač je upravljao vozilom za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije te mu je utvrđena prisutnost alkohola u krvi od 1,52 grama po kilogramu. Za navedene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 42300 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 12 negativnih prekršajnih bodova.

image_pdfimage_print