22/05/2019

Kako doznajemo iz PU osječko baranjske na području ove postaje jučer, 21. svibnja, policijski službenici zaustavili su šest vozača koji su imali nedozvoljenu prisutnost alkohola u krvi. (četiri vozača osobnih automobila, jednog vozača traktora, te jednog vozača teretnog automobila).

Najveću prisutnost alkohola policijski službenici utvrdili su u 20,13 sati u Donjoj Motičini kada su zaustavili 53-godišnjeg hrvatskog državljanina, koji je upravljao osobnim automobilom uz prisutnost alkohola u krvi od 1,87 grama po kilogramu. Vozač je, sukladno članku 134. Prekršajnog zakona, smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

U večernjim satima, u Vinkovačkoj ulici u Osijeku, policijski službenici zaustavili su 64-godišnjeg hrvatskog državljanina iz Osijeka, koji je upravljao osobnim automobilom uz prisutnost alkohola u krvi od 1,16 grama po kilogramu. Isti je, sukladno članku 137. Prekršajnog zakona, smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

 

Pronašao ručnu bombu

Prilikom izvođenja radova u Osijeku, oko dvanaest sati 21. svibnja, građanin je iskopao ručnu bombu M75. Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu preuzeo je bombu na mjestu pronalaska.

 

Iz automobila ukrao vidljivo ostavljene predmete

Nepoznati je počinitelj, u noći s 20. na 21. svibnja, provalio u osobni automobil u vlasništvu tvrtke iz Osijeka te iz unutrašnjosti ukrao novčanik, više raznih bankovnih kartica, mobilni uređaj i magnetni ključ za autopraonicu, čime je pričinjena materijalna šteta veća od tisuću kuna.

Kako bi smanjili mogućnost ovih kaznenih djela, vlasnicima automobila savjetujemo:

 • Torbice, mobitele, putne torbe i druge predmete ne ostavljajte na vidljivom mjestu (sjedalima, policama vozila) – ovako ostavljeni predmeti dobar su mamac i privlače poglede kradljivaca, a materijalna šteta koja će nastati može biti veća od vrijednosti ovih stvari;
 • Zlatni nakit, novac, foto i video oprema, prijenosna računala, torbice – mjesto im nije u vozilima i česti su predmeti krađe iz vozila;
 • Dokumente vozila ne ostavljajte u vozilu;
 • Prtljagu stavljate u vozilo neposredno prije putovanja;
 • Zaključajte vozilo kada ga ostavljate – čak i za kratko vrijeme vašeg odsustva (odlazak na kiosk, trgovinu, dječji vrtić) kradljivac može iskoristiti za krađu;
 • Zatvorite sva vrata i prozorska stakla, ne ostavljajte ih poluotvorenima;
 • Zatvorite i zaključajte poklopce spremnika za gorivo i prtljažnika;
 • Ne ostavljajte ključeve u vozilu bez nadzora;
 • Ako imate mogućnost, izvadite audio i video opremu iz vozila;
 • Uključite alarmni uređaj, ukoliko je ugrađen u vozilo.

 

Počinitelji ukrali cigarete i novac

U vremenu od 19. do 21. svibnja nepoznati je počinitelj provalio u trgovinu u Bilju iz koje je ukrao više desetaka kutija cigareta te više stotina kuna. Za nepoznatim počiniteljem se traga.

 

Zbog nepažnje ukraden mobitel

Tijekom popodnevnih sati nepoznati je počinitelj iz kabine za presvlačenja u trgovini u trgovačkom centru u Osijeku ukrao mobitel 21-godišnjoj hrvatskoj državljanki. Nastala joj je materijalna šteta od više tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu podneseno je posebno izvješće.

 

Požari na teretnim automobilima

Uslijed tehničkog kvara, u prijepodnevnim satima 21. svibnja, u Nemetinu je došlo do zapaljenja gorivih dijelova teretnog automobila. Uslijed požara, vozilo je sletjelo s ceste. Vozač, 40-godišnji hrvatski državljanin, lakše je ozlijeđen. Nastala je materijala šteta veća od stotinu pedeset tisuća kuna. Požar su ugasili vatrogasci Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka.

Istog dana oko 13 sati, nedaleko od mjesta Kotlina, uslijed kvara električnih instalacija motora, došlo je zapaljenja teretnog automobila, kojim je upravljao 26-godišnji hrvatski državljanin. Požar se proširio na stražnji dio kabine i prednji dio tovarnog sanduka. Vozač nije ozlijeđen, a požar su ugasili vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kneževi Vinogradi. Vlasniku je nastala materijalna šteta od više tisuća kuna. Nadležnim državnim odvjetništvima podnesena su izvješća.

 

Prometne nesreće na području PU osječko – baranjske

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je pet prometnih nesreća. Sve nesreće za posljedicu su imale materijalnu štetu. Dvije su se dogodile na području Osijeka, po jedna na područjima Đakova, Belišća i Našica.

VEZANI TEKSTOVI
21/05/2019

Kako nam javljaju iz PU osječko – baranjske nepoznati je počinitelj, u noći s 19. na 20. svibnja, provalio u prodavaonicu u Vukojevcima i ukrao više desetaka šteka cigareta i kasu s više od deset tisuća kuna. Također u noći s 19. na 20. svibnja, nepoznati je počinitelj provalio u prodavaonicu u Kneževim Vinogradima i iz unutrašnjosti ukrao više stotina kuna, nekoliko litara vina, mobitel i više desetaka kutija cigareta. Nakon toga je provalio u drugu trgovinu u Kneževim Vinogradima i iz blagajne u unutrašnjosti trgovine ukrao više stotina kuna.

Nepoznati je počinitelj tijekom noći s 19. na 20. svibnja provalio u skladišne prostorije i prostorije za čistačice željezničke postaje na području Osijeka te se udaljio ne otuđivši ništa. Nepoznati je počinitelj pokušao je provaliti u prodavaonicu mješovite robe u Kuševcu, nakon čega se udaljio ne otuđivši ništa. Za nepoznatim počiniteljima se traga.

 

Ukrali parfeme

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da su 22-godišnji, 27-godišnji i 19-godišnji hrvatski državljani u prodavaonici u Ulici Josipa Reihl – Kira u Osijeku 19. svibnja ukrali više od pet komada parfema i time pričinili materijalnu štetu od više tisuća kuna. Nadležnom odvjetništvu podneseno je posebno izvješće.

 

Naplatio ličilačke radove koje nije obavio

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 59-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo krivotvorenje službene ili poslovne isprave. U rujnu 2016. godine 59-godišnjak je, kao odgovorna osoba u tvrtki, sačinio nevjerodostojni račun za izvršenje ličilačkih radova u tri stana u stambenoj zgradi u Osijeku, iako je znao da radovi nisu završeni. Račun je predao na naplatu upravitelju zgrade, koji je 28. rujna 2016. godine s računa pričuve zgrade obavio plaćanje ispostavljenog računa u iznosu većem od pet tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu podneseno je posebno izvješće.

 

Tanjurom oštetila automobil

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 82-godišnja hrvatska državljanka počinila kazneno djelo oštećenje tuđe stvari. Naime, 3. svibnja 82-godišnja hrvatski državljanka je na auto 46-godišnjeg državljanina, parkiranom u dvorištu obiteljske kuće, bacila keramički tanjur. Na krovu automobila nastali su udubljenje i ogrebotine. Materijalna šteta iznosi više od tisuću kuna. Protiv 82-godišnje hrvatske državljanke nadležnom državnom odvjetništvu podneseno je posebno izvješće.

 

Prometne nesreće na području PU osječko – baranjske

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirane su četiri prometne nesreće. Sve nesreće za posljedicu su imale materijalnu štetu.

Dvije su se dogodile na području Osijeka, dvije na području Belog Manastira.

VEZANI TEKSTOVI
20/05/2019

Policija traži pomoć građana

Kako nam javljaju iz PU osječko – baranjske u nedjelju, 19. svibnja, oko 11,20 sati, na raskrižju kolnika Ulice Hrvatske Republike i Ulice Josipa Astaloša u Dalju, kod Crkve svetog Josipa, iz za sada neutvrđenih razloga 62-godišnja vozačica bicikla pala je na kolnik. U cilju rasvjetljavanja događaja, molimo svjedoke i osobe koji su vidjeli ili mogu dati podatke o događaju, da se jave osobno u Postaju prometne policije Osijek ili na brojeve telefona 031/237-112 i 237-114.

Zatečen prilikom provaljivanja

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 18-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo teška krađa. U večernjim satima 18. svibnja mladić je provalio u prodavaonicu u Srijemskoj ulici u Osijeku i ukrao nekoliko šteka cigareta i novac. Prilikom provaljivanja zatekli su ga policijski službenici. Kriminalističkim istraživanjem sumnja se i da je u ožujku provalio u ugostiteljski objekt u Ulici Josipa Reihl – Kira u Osijeku. Ukrao je nekoliko tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava.

 

Provalio u obiteljsku kuću

Tijekom prijepodnevnih sati 19. svibnja nepoznati je počinitelj provalio u obiteljsku kuću u Ulici Kraljevci u Valpovu. Počinitelj je ukrao novac i nakit, pričinivši materijalnu štetu od više tisuća kuna. Za nepoznatim počiniteljem se traga.

Naša iskustva govore da provalnici dobro znaju kada u Vašem domu nema nikoga. Provalne krađe su najrasprostranjeniji oblik teških krađa, pomno se planiraju i odabiru objekti koji su slabo zaštićeni i u kojima se nalaze vrijedna roba i novac.

Kako se zaštititi?

 • Noću zaključavajte ulazna vrata zgrade, stana ili kuće i kad ste unutra. Sjetite se zatvoriti prozore ili balkonska vrata.
 • Neposredno uz kuću ne ostavljajte predmete koji omogućavaju lakše penjanje (ljestve ili sanduci).
 • Na ulazna vrata postavite sigurnosne lančiće, širokokutnu špijunku i interfon.
 • Lako dostupne podrumske i garažne prozore osigurajte roletama s postavljenim posebnim osiguračima ili željeznim rešetkama. Upamtite: ni najbolje brave nisu učinkovite ako ih ne zaključavamo.
 • Ključ stana ne ostavljajte ispod otirača, u posudama za cvijeće ili na lako dostupnom mjestu.
 • Nagomilana pošta u sandučiću i stalno spuštene roletne upozorit će zlonamjernika da ste odsutni. Dogovorite s osobom kojoj vjerujete da redovito prazni Vaš poštanski sandučić.
 • Adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji Vas se može dobiti kada ste na putu ili na dulje vrijeme odsutni te ključ od stana ostavite osobi od povjerenja. Zamolite susjede da Vam pripaze na stan ili kuću.
 • Vrijedne predmete ne ostavljajte i ne držite u neposrednoj blizini prozora i vrata.
 • Veće količine novca i dragocjenosti ne držite u posudama na kuhinjskim policama, pod madracem ili među rubljem u garderobnim ormarima. Imajte na umu – provalnicima su ta mjesta dobro poznata.
 • Na ulaznim vratima ne ostavljajte obavijest gdje ste i kada se vraćate, ako putujete, ne ostavljajte takvu poruku na telefonskoj sekretarici.
 • Kod nenajavljenih posjeta ne otvarajte ulazna vrata dok ne provjerite o kome se radi i što želi. Pokušajte provjeriti i saznati što hoće. Ako se osobe predstavljaju kao zaposlenici „HEP-a, Vodovoda, Pošte“ ili pak dimnjačari i druge službene osobe, neka predoče odgovarajuću iskaznicu.
 • Neznanci koji obilaze zgrade i kuće mogu biti provalnici koji provjeravaju u kojim stanovima nema stanara, proučavaju dnevni ritam i navike stanara, pa pokušajte zapamtiti njihov izgled i registracijsku oznaku njihova vozila.

 

Pronašao minu

U prijepodnevnim satima 17. svibnja građanin je u šumskom predjelu u blizini Novog Bezdana pronašao minu. Na mjesto pronalaska izišao je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu koji je minu uništio.

 

Ukrali drva

Završeno je kriminalističko istraživanje nad četiri osobe te se sumnja da su dvojica maloljetnika, 18-godišnji i 22-godišnji hrvatski državljani počinili kazneno djelo krađa. Tijekom ožujka mladići su u šumi u blizini mjesta Luč posjekli i ukrali nekoliko stotina komada stabala bagrema. Vlasniku je nastala materijalna šteta od više tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu podneseno je posebno izvješće.

 

Ubijanje ili mučenje životinja

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 43-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo ubijanje ili mučenje životinja. U noći sa 17. na 18. svibnja 43-godišnjak je bez opravdanog razloga u Dardi usmrtio tele 45-godišnjaka. Nakon toga je u štali drugog 43-godišnjaka, također bez opravdanog razloga, usmrtio konja ponya. Vlasnicima je nastala ukupna materijalna šteta od više tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu podneseno je posebno izvješće.

 

Razotkriveni počinitelji kaznenih djela

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 54-godišnji hrvatski državljanin počinio dva kaznena djela prijevara. Početkom svibnja 54-godišnjak je u Čepinu od 89-godišnjaka posudio nekoliko tisuća kuna za navodni popravak kamiona, a za uzvrat mu je obećao dovesti drva za ogrjev što nije učinio, niti je vratio novac. Također je početkom svibnja u Livani 86-godišnjaku rekao da mu je dovezao drva, naplatio mu nekoliko tisuća kuna, nakon čega se udaljio ne isporučivši drva niti vrativši novac.

Sumnja se i da je 40-godišnji hrvatski državljanin počinio dva kaznena djela teška krađa. Tijekom travnja 40-godišnjak je provalio u ugostiteljske objekte u Osijeku i ukrao novac i razna alkoholna pića. Nastala je ukupna materijalna šteta od više stotina kuna. Nadležnim državnim odvjetništvima podnesena su posebna izvješća.

 

Prometne nesreće na području PU osječko – baranjske

Tijekom vikenda na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je petnaest prometnih nesreća. U tri prometne nesreće jedna je osoba teže, a tri su osobe lakše ozlijeđene. Preostalih dvanaest nesreća za posljedicu je imalo materijalnu štetu.

Osam se dogodilo na području Osijeka, tri na području Đakova, dvije na području Belišća, a po jedna na područjima Našica i Donjeg Miholjca.

VEZANI TEKSTOVI
17/05/2019

Kako doznajemo iz PU osječko – baranjske u poslijepodnevnim satima 16. svibnja dvije nepoznate ženske osobe došle su u stan 76-godišnjakinje u naselju Sjenjak u Osijeku. Na prodaju su joj ponudile masažer. Nepoznate žene iskoristile su nepažnju 76-godišnjakinje i ukrale više stotina kuna. Za nepoznatim ženskim osobama se traga.

Svjedoci smo novom obliku prijevare, najčešće usmjeren prema građanima starije životne dobi. Prevaranti koriste životnu dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnju osoba da dođu do njihovih ušteđevina i novca.

Čest je slučaj da počinitelji, lažno se predstavljajući, dovode žrtve u zabludu te im nude pomoć i medicinske usluge (mjerenje krvnog tlaka, masaža, prodaja medicinskih pomagala i slično)  ili se predstavljaju kao policijski službenici u civilu, poštari, službenici osiguravajućih društava, djelatnici elektre, plinare i slično. Počinitelji su osobe autoritativnog nastupa, pričljive, kreativne i naizgled empatične, a posebno uporne i uvjerljive u nagovaranju sugovornika. Vrlo često prevaranti simuliraju bolest, malaksalost ili nesvjesticu, kako bi izazvali sažaljenje. Oštećeni, u najboljoj vjeri, pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću te postaju žrtve prijevara. 

Žrtve prijevare ne rijetko tek kasnije, najčešće nakon nekoliko sati ili čak dana, primijete da se radilo o prevari.

U cilju sprečavanja sličnih prijevara, policija apelira na sve građane:

 • ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ. Ako se osoba predstavi kao službena, tražite na uvid službenu iskaznicu koju su službene osobe dužne imati i dati vam na uvid. Ako sumnjate, telefonski provjerite u instituciji iz koje navode da dolaze,
 • zapišite registracijsku oznaku vozila, ako su ga nepoznate osobe koristile te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje. Zapamtite izgled, boju kose i očiju, visinu i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže),
 • odrasli članovi obitelji koji se brinete o starijim osobama, upozorite ih na opasnost i ponavljajte im ove savjete
 • posumnjate li u nekoga, posebno ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, odmah obavijestite policiju na broj 192 ili se obratite najbližoj policijskoj postaji.

 

Pronašao ručnu bombu

Prilikom obavljanja poljoprivrednih radova na polju u blizini mjesta Bolman, građanin je u poslijepodnevnim satima 16. svibnja pronašao ručnu bombu bez osigurača. Na mjesto pronalaska izišao je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu koji je uništio bombu.

Podsjećamo građane da je još uvijek u tijeku akcija „Manje oružja, manje tragedija – Izbacimo uljeza“. Prema Zakonu o oružju, oružje se može predati uvijek, a protiv osobe koja ga dragovoljno predaje neće se pokretati kazneni niti prekršajni postupak.

Pozivamo sve građane, koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji. Molimo građane da ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o svojoj nakani predaje obavijeste na broj 192 ili najbližu policijsku postaju. Policija će poslati stručne i osposobljene policijske službenike u civilu, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način. Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.

 

Prometne nesreće u protekla 24 sata

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je sedam prometnih nesreća, koje su za posljedicu imale materijalnu štetu. Šest se dogodilo na području Osijeka, a sedma na području Belišća.

VEZANI TEKSTOVI
16/05/2019

Razotkriven počinitelj kaznenog djela teška krađa

Kako doznajemo iz PU osječko – baranjske provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 40-godišnji hrvatski državljanin počinio sedam kaznenih djela teška krađa. U noći s 14. na 15. svibnja 40-godišnjak je pokušao provaliti u prostorije ugostiteljskog objekta u Divaltovoj ulici u Osijeku. Tijekom travnja i svibnja provalio je u nekoliko prodavaonica i ugostiteljskih objekata u Osijeku i ukrao više boca raznog alkoholnog pića, informatičku opremu i novac. Vlasnicima je nastala ukupna materijalna šteta od nekoliko tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu podneseno je posebno izvješće.

Oštećenje tuđe stvari

U jutarnjim satima 15. svibnja u Krstovoj ulici u Osijeku, na za sada neutvrđeni način, došlo je do požara u kojem su u potpunosti izgorjela dva osobna automobila. Požar se proširio na dio obiteljske kuće u blizini parkiranih vozila. Ozlijeđenih osoba nije bilo, a vlasnicima je nastala ukupna materijalna šteta od nekoliko stotina tisuća kuna. Za nepoznatim počiniteljem se traga.

 

Prijevara

U poslijepodnevnim satima 15. svibnja 26-godišnjak je putem društvene mreže s nepoznatim počiniteljem dogovorio podizanje kredita u iznosu od više tisuća kuna. Na račun počinitelja uplatio je polog od više stotina kuna. Nakon obavljene uplate, počinitelj se više nije javljao 26-godišnjaku, niti mu je realizirao kredit. Za nepoznatim počiniteljem se traga.

 

Prometne nesreće u protekla 24 sata

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je sedam prometnih nesreća, koje su za posljedicu imale materijalnu štetu.

Pet se dogodilo na području Osijeka, a po jedna na područjima Belišća i Našica.

Jučer, 15 svibnja, na području PU osječko – baranjske policijski službenici u prometu su zaustavili dvojicu vozača osobnih automobila koji su upravljali vozilima uz nedozvoljenu prisutnost alkohola u krvi.

Najveću prisutnost alkohola u krvi vozača evidentirali su u 23,35 sati kada su u Vinkovačkoj ulici u Osijeku zaustavili osobni automobil kojim je upravljao 42-godišnji hrvatski državljanin, uz prisutnost alkohola u krvi od 0,97 grama po kilogramu.

VEZANI TEKSTOVI
13/05/2019

Veliki broj prijevara na području PU osječko – baranjske

Kako nam javljaju iz ove Policijske uprave nepoznata se ženska osoba, u više navrata od 26. travnja do 29. prosinca 2019. godine, telefonom obratila 34-godišnjaku i tražila novčanu pomoć za bolesnu djecu. Nakon toga, 34-godišnjak je u Osijeku u više navrata na njezin račun uplatio više desetaka tisuća kuna.

U prijepodnevnim satima 10. svibnja nepoznati je počinitelj došao u obiteljske kuće 80-godišnjaka, a potom i 62-godišnjaka u Višnjevcu, predstavio se kao prijatelj osobe od koje inače kupuju drva za ogrjev. Rekao im je da se osobi koja im dovozi drva pokvarilo vozilo. Potom je od 80-godišnjaka i 62-godišnjaka zatražio više stotina kuna za popravak vozila, a za uzvrat će im prijatelj dovesti drva za ogrjev. Nakon što su mu dali novac, počinitelj se udaljio ne isporučivši drva.

U poslijepodnevnim satima 11. svibnja nepoznati je počinitelj došao i u obiteljsku kuću 75-godišnjaka u Višnjevcu i također se predstavio kao prijatelj osobe od koje 75-godišnjak kupuje drva za ogrjev. Rekao je 75-godišnjaku da se pokvarilo vozilo kojim prijatelj dovozi drva te je zatražio nekoliko stotina kuna za popravak, a zauzvrat će mu prijatelj dovesti drva za ogrjev. Nakon što je primio novac, počinitelj se udaljio ne isporučivši drva. Za nepoznatim počiniteljima se traga.

Čest je slučaj da počinitelji, lažno se predstavljajući, dovode žrtve u zabludu te im nude pomoć i medicinske usluge (mjerenje krvnog tlaka, masaža, prodaja medicinskih pomagala i slično)  ili se predstavljaju kao policijski službenici u civilu, poštari, službenici osiguravajućih društava, djelatnici elektre, plinare i slično. Počinitelji su osobe autoritativnog nastupa, pričljive, kreativne i naizgled empatične, a posebno uporne i uvjerljive u nagovaranju sugovornika. Oštećeni, u najboljoj vjeri, pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću te postaju žrtve prijevara. U svakom slučaju prijevare, prevaranti traže novac za sebe ili nekog drugog.

Žrtve prijevare ne rijetko tek kasnije, najčešće nakon nekoliko sati ili čak dana, primijete da se radilo o prevari.

U cilju sprečavanja sličnih prijevara, policija apelira na sve građane:

 • ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ,
 • ako se osoba predstavi kao službena, tražite na uvid službenu iskaznicu koju su službene osobe dužne imati i dati vam na uvid.
 • ako sumnjate, telefonski provjerite u instituciji iz koje navode da dolaze,
 • zapišite registracijsku oznaku vozila, ako su ga nepoznate osobe koristile te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje,
 • zapamtite izgled, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično),
 • ukoliko osoba zatraži novac, pozivajući se na zajedničkog poznanika, obavezno provjerite s poznanikom da li je to istina,
 • odrasli članovi obitelji koji se brinete o starijim osobama, upozorite ih na opasnost i ponavljajte im ove savjete.
 • posumnjate li u nekoga, posebno ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, odmah obavijestite policiju na broj 192 ili se obratite najbližoj policijskoj postaji.

 

Krađe

Između 7. i 9. svibnja nepoznati je počinitelj ušao u obiteljsku kuću u Koški i ukrao novčanik s nekoliko desetaka tisuća kuna.

U prijepodnevnim satima 12. svibnja nepoznati je počinitelj na auto tržnici u Osijeku 83-godišnjaku ukrao novčanik s dokumentima i više tisuća kuna.

Nepoznati je počinitelj, između 20. travnja i 11. svibnja, ušao u obiteljsku kuću u Vukojevcima i ukrao više tisuća kuna. Za nepoznatim počiniteljima se traga.

Naša iskustva govore da provalnici dobro znaju kada u Vašem domu nema nikoga. Provalne krađe su najrasprostranjeniji oblik teških krađa, pomno se planiraju i odabiru objekti koji su slabo zaštićeni i u kojima se nalaze vrijedna roba i novac.

Kako se zaštititi?

 • Noću zaključavajte ulazna vrata zgrade, stana ili kuće i kad ste unutra. Sjetite se zatvoriti prozore ili balkonska vrata.
 • Neposredno uz kuću ne ostavljajte predmete koji omogućavaju lakše penjanje (ljestve ili sanduci).
 • Na ulazna vrata postavite sigurnosne lančiće, širokokutnu špijunku i interfonski uređaj.
 • Lako dostupne podrumske i garažne prozore osigurajte roletama s postavljenim posebnim osiguračima ili željeznim rešetkama. Upamtite: ni najbolje brave nisu učinkovite ako ih ne zaključavamo.
 • Ključ stana ne ostavljajte ispod otirača, u posudama za cvijeće ili na drugom lako dostupnom mjestu.
 • Nagomilana pošta u sandučiću i stalno spuštene roletne upozorit će zlonamjernika da ste odsutni. Dogovorite s osobom kojoj vjerujete da redovito prazni Vaš poštanski sandučić.
 • Adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji Vas se može dobiti kada ste na putu ili na dulje vrijeme odsutni te ključ od stana ostavite osobi od povjerenja. Zamolite susjede da Vam pripaze na stan ili kuću.
 • Vrijedne predmete ne ostavljajte u neposrednoj blizini prozora i vrata.
 • Veće količine novca i dragocjenosti ne držite u posudama na kuhinjskim policama, pod madracem ili među rubljem u garderobnim ormarima. Imajte na umu – provalnicima su ta mjesta dobro poznata.
 • Na ulaznim vratima ne ostavljajte obavijest gdje ste i kada se vraćate, ako putujete, ne ostavljajte takvu poruku na telefonskoj sekretarici.
 • Kod nenajavljenih posjeta ne otvarajte ulazna vrata dok ne provjerite o kome se radi i što želi. Pokušajte provjeriti i saznati što hoće. Ako se osobe predstavljaju kao zaposlenici „HEP-a, Vodovoda, Pošte“ ili pak dimnjačari i druge službene osobe, neka predoče odgovarajuću iskaznicu.
 • Neznanci koji obilaze zgrade i kuće mogu biti provalnici koji provjeravaju u kojim stanovima nema stanara, proučavaju dnevni ritam i navike stanara, pa pokušajte zapamtiti njihov izgled i registracijsku oznaku njihova vozila.

 

Požar u Osijeku

U prijepodnevnim satima 12. svibnja u stanu u Ulici svete Ane u Osijeku došlo je do zapaljenja pećnice. Nije bilo ozlijeđenih osoba, a nastala je materijalna šteta od nekoliko tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu podneseno je izvješće.

 

Pronašao torbu s minama i bombama

U večernjim satima 12. svibnja građanin je u Belišću pronašao torbu s više komada tromblonskih mina, više komada ručnih bombi, nekoliko komada tromblonskih metaka, upaljač za eksploziv i nekoliko stotina komada raznog streljiva.

Podsjećamo građane da je još uvijek u tijeku akcija „Manje oružja, manje tragedija – Izbacimo uljeza“. Prema Zakonu o oružju, oružje se može predati uvijek, a protiv osobe koja ga dragovoljno predaje neće se pokretati kazneni niti prekršajni postupak.

Pozivamo sve građane, koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji. Molimo građane da ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o svojoj nakani predaje obavijeste na broj 192 ili najbližu policijsku postaju. Policija će poslati stručne i osposobljene policijske službenike u civilu, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način.

Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.

 

Prometne nesreće na području PU osječko – baranjske

Tijekom vikenda na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je četrnaest prometnih nesreća. U tri prometne nesreće tri su osobe lakše ozlijeđene. Preostalih jedanaest nesreća za posljedicu je imalo materijalnu štetu.

Sedam se dogodilo na području Osijeka, četiri na području Belišća, dvije na području Đakova, a jedna na području Našica.

VEZANI TEKSTOVI
10/05/2019

Kako nam javljaju iz PU osječko – baranjske županije provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 59-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo krađa. U ožujku je 59-godišnjak u šumi na području Našica posjekao i ukrao više kubika različite drvne mase, ukupne vrijednosti nekoliko tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu podneseno je posebno izvješće.

Ukraden bicikl

Tijekom prijepodnevnih sati 9. svibnja nepoznati je počinitelj na Trgu Ljudevita Gaja u Osijeku ukrao bicikl. Vlasnici je nastala materijalna šteta od nekoliko tisuća kuna. Za nepoznatim počiniteljem se traga.

Kako biste dugo uživali u vožnji svog bicikla, slijedi nekoliko korisnih savjeta:

 • Zapišite serijski broj bicikla čim ga kupite. Fotografirajte bicikl i sačuvajte račun.
 • Napravite svoju oznaku na biciklu, tako da je možete prepoznati.
 • Nikada ne ostavljajte bicikl nevezan, niti u nezaključanim zajedničkim prostorijama, stubištima, dvorištu i slično.
 • Vežite svoj bicikl uz nešto što je dovoljno čvrsto.
 • Koristite kombinaciju zaštite, jer je tako za krađu potrebno više vremena.
 • Ako imate bravu na žbicama, zaključajte ju.
 • Koristite dovoljno dugu spiralnu ili čeličnu sajlu s bravom.
 • Ne koristite nekvalitetne i jeftine lance i lokote. Postoje i brave za blokiranje kotača i alarm osjetljiv na vibraciju.

 

Razotkriveni počinitelji kaznenih djela

Završeno je kriminalističko istraživanje nad dvije osobe te se sumnja da su 24-godišnji i 30-godišnji hrvatski državljani počinili kazneno djelo teška krađa. U noći s 28. na 29. ožujka 24-godišnjak i 30-godišnjak su provalili u prostorije benzinske postaje u Valpovu i ukrali veću količinu motornih ulja. Nastala je materijalna šteta od nekoliko tisuća kuna.

Sumnja se i da su 22-godišnji i 18-godišnji hrvatski državljani počinili pet kaznenih djela teška krađa i jedno kazneno djelo krađa. Mladići su od siječnja do travnja provalili u prostorije tvrtke u Josipovcu i ukrali razni alat, vrijednosti više tisuća kuna. Provalili su i u ugostiteljske objekte, tvrtke i vikendicu u Tenji i ukrali televizor, novac, cigarete i mobitele. Vlasnicima je nastala ukupna materijalna šteta od više tisuća kuna. Također su iz teretnog automobila u Brijestu ukrali nekoliko stotina litara goriva, pričinivši materijalnu štetu od više tisuća kuna.

Nadležnim državnim odvjetništvima podnesena su posebna izvješća.

 

Prometne nesreće u protekla 24 sata

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirane su tri prometne nesreće, koje su za posljedicu imale materijalnu štetu, a dogodile su se na području Osijeka.

VEZANI TEKSTOVI
09/05/2019

Teška krađa provaljivanjem

Kako doznajemo iz PU osječko – baranjske u večernjim satima 7. svibnja nepoznati je počinitelj provalio u prodavaonicu u Gundulićevoj ulici u Osijeku i ukrao nekoliko stotina kutija cigareta i prehrambene artikle, pričinivši materijalnu štetu od više tisuća kuna. Za nepoznatim počiniteljem se traga.

Nedozvoljena trgovina

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 59-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo nedozvoljena trgovina. U prijepodnevnim satima 8. svibnja policijski službenici zatekli su u Radićevoj ulici u Osijeku 59-godišnjaka kod kojeg su pronašli i uz potvrdu oduzeli više komada paketića rezanog duhana težine više kilograma, bez nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske. Nadležnom državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava.

 

Pronašli ručnu bombu i minu

Prilikom obavljanja poljoprivrednih poslova u poslijepodnevnim satima 8. svibnja, građanin je na zemljištu kod Majških Međa pronašao ručnu bombu bez upaljača zaostalu iz Drugog svjetskog rata.

Istoga dana u poslijepodnevnim satima, također prilikom obavljanja poljoprivrednih poslova, građanin je na zemljištu pronašao protupješačku minu.

Na mjesta pronalaska izišli su policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu koji su preuzeli bombu i uništili minu.

 

Prometne nesreće u protekla 24 sata

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirane su tri prometne nesreće, koje su se dogodile na područjima Đakova, Belišća i Našica. U dvije prometne nesreće dvije su osobe lakše ozlijeđene, dok je treća za posljedicu imala materijalnu štetu.

VEZANI TEKSTOVI
08/05/2019

Kako doznajemo iz PU osječko – baranjske u noći sa 6. na 7. svibnja nepoznati je počinitelj provalio u prodavaonicu na području Semeljaca. Počinitelj je ukrao nekoliko stotina kutija raznih cigareta, vrijednosti više tisuća kuna. Za nepoznatim počiniteljem se traga.

Lihvarski ugovor

Završeno je kriminalističko istraživanje nad 62-godišnjim hrvatskim državljaninom te se sumnja da je počinio kazneno djelo lihvarski ugovor. Od siječnja 2010. godine do svibnja 2019. godine 62-godišnjak je u Osijeku iskoristio tešku financijsku situaciju i lakomislenost 50-godišnjakinje i drugog 62-godišnjaka te im posudio novac uz kamatu po kojoj su morali vratiti nerazmjeran dug. Nastala im je ukupna materijalna šteta od nekoliko desetaka tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava.

 

Ukrao motokultivator

Između 4. i 6. svibnja nepoznati je počinitelj iz neograđene poljoprivredne površine u Tvrđavici ukrao motokultivator. Vlasniku je nastala materijalna šteta od više tisuća kuna. Za nepoznatim počiniteljem se traga.

 

Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari

Završeno je kriminalističko istraživanje nad 58-godišnjim hrvatskim državljaninom te se sumnja da je počinio kazneno djelo nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari. Policijski službenici obavili su pregled obiteljske kuće koju na području Čepina koristi 58-godišnjak te su pronašli i uz potvrdu oduzeli automatsku pušku s pripadajućim spremnicima, pušku s glatkim cijevima te više komada lovačkih patrona i streljiva, koje je nepovlasno posjedovao. Nadležnom državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava.

 

Prometne nesreće u protekla 24 sata

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je šest prometnih nesreća, koje su za posljedicu imale materijalnu štetu.

Tri su se dogodile na području Osijeka, dvije na području Đakova, a jedna na području Belog Manastira.

Jučer, 7. svibnja, u 20,,35 sati u Belom Manastiru dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom. Jedan od sudionika, 34-godišnja hrvatska državljanka, upravljala je osobnim automobilom uz prisutnost alkohola u krvi od 0,86 grama po kilogramu.

VEZANI TEKSTOVI
07/05/2019

Kako doznajemo iz PU osječko – baranjske jučer, 6. svibnja, u 10,20 sati na raskrižju Ulice Europska avenija i Zagrebačka u Osijeku dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom, a kod jednog od sudionika, 58-godišnjeg hrvatskog državljanina, utvrđena je prisutnost alkohola u krvi od 0,58 grama po kilogramu.

Istoga dana, u 18,45 sati u Feričancima se dogodila prometna nesreća u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena, a kod jednog od sudionika, 42-godišnjeg hrvatskog državljanina, utvrđena je prisutnost alkohola u krvi od 1,22 grama po kilogramu.

U 20,20 sati u Belom Manastiru dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom, a kod jednog od sudionika, 66-godišnjeg hrvatskog državljanina, utvrđena je prisutnost alkohola u krvi od 1,03 grama po kilogramu. Vozač je, sukladno članku 137. Prekršajnog zakona, smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

 

Platila psa kojeg nije dobila

U večernjim satima 29. travnja u Belišću 25-godišnjakinja je dogovorila i nepoznatom počinitelju uplatila nekoliko tisuća kuna za psa kojeg je pronašla u oglasniku. Do danas nije dobila psa, niti joj je novac vraćen. Za nepoznatim počiniteljem se traga.

 

Prometne nesreće na području PU osječko – baranjske

Tijekom vikenda na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je osam prometnih nesreća. U jednoj prometnoj nesreći jedna je osoba lakše ozlijeđena. Preostalih sedam nesreća za posljedicu je imalo materijalnu štetu.

Četiri su se dogodile na području Osijeka, dvije na području Našica, a po jedna na područjima Belog Manastira i Belišća.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print