26/03/2019

Kako doznajemo iz PU osječko – baranjske provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da su 37-godišnji i 25-godišnji hrvatski državljanin počinili kazneno djelo teške krađe. Navedeni su u ranojutarnjim satima 1. siječnja provalili u trgovinu mješovitom robom u Našicama i iz blagajne ukrali nekoliko stotina kuna te veću količinu različitih cigareta čime je oštetio vlasnika trgovine u iznosu od više tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu dostavljeno je posebno izvješće.

 

Požar na otvorenom području

Oko 16 sati 24. ožujka na poljoprivrednoj površini uz put u blizini mjesta Josipovca, 56-godišnja hrvatska državljanka palila je biljni otpad koji je potom ostavila bez nadzora uslijed čega se vatra proširila na suhu travu i nisko raslinje te na borove u vlasništvu 62-godišnjeg hrvatskog državljanina. Tom prilikom izgorjelo je više od 1500 metara kvadratnih suhe trave i 50 borova. Požar su ugasili pripadnici JPVP grada Osijeka. Iznos materijalne štete utvrditi će se naknadno.

Protiv 56-godišnje hrvatske državljanke podnesen je optužni prijedlog.

Apeliramo na građane da, ukoliko spaljuju korov, šikare, suhe trave i drugi biljni otpad na poljoprivrednom zemljištu i zemljištu u neposrednoj blizini šume, poduzmu mjere i radnje kako ne bi došlo do požara.

Neke od zaštitnih mjera su:

 • odmaknuti tvari koje se spaljuju od vodova električne energije, javnih cesta, željezničkih pruga, industrijskih postrojenja, stambenih građevina i drugih objekata, na udaljenost izvan dosega vatre i dima;
 • načiniti pojas širine tri metra čist od suhe trave i drugih zapaljivih tvari oko mjesta predviđenog za spaljivanje;
 • osigurati nazočnost dovoljnog broja osoba sposobnih za gašenje požara, a ovisno o veličini površine koja se spaljuje i količini gorive tvari;
 • uz mjesto spaljivanja osigurati sredstva za gašenje požara poput lopata, rovica, čeličnih metli, vode i dr.;
 • spaljivanje provoditi isključivo za mirnog vremena, odnosno kada nema vjetra;
 • bitno je pregledati ostatke spaljivanja i u potpunosti ih ugasiti.

 

Teške krađe provaljivanjem

Između 24. i 25. ožujka nepoznati je počinitelj u Osijeku, na Sjenjaku, provalio u rashladnu vitrinu u vlasništvu tvrtke iz koje je ukrao više desetaka raznih napitaka čime je tvrtki pričinio materijalnu štetu od više stotina kuna.

Nepoznati je počinitelj između 24. i 25. ožujka provalio u trgovinu pekarskim proizvodima u Kneževim Vinogradima i iz blagajne ukrao više stotina kuna pologa i desetak šteka raznih cigareta. Materijalna šteta cijeni se na više tisuća kuna.

Za nepoznatim počiniteljima se traga.

 

Prometne nesreće u protekla 24 sata

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je sedam prometnih nesreća. Sve prometne nesreće za posljedicu su imale materijalnu štetu. Tri prometne nesreće dogodile su se na području Osijeka, dvije na području Našica i po jedna na području Đakova i Belišća.

VEZANI TEKSTOVI
25/03/2019

Iskoristio nepažnju i ukrao novčanik

Kako doznajemo iz PU osječko – baranjske tijekom poslijepodnevnih sati 23. ožujka nepoznati je počinitelj u trgovačkom centru u Osijeku iskoristio nepažnju 63-godišnjakinje te joj iz torbe ukrao novčanik s više stotina kuna, dokumentima i bankovnom karticom s pripadajućim PIN-om. Potom je ukradenom bankovnom karticom na bankomatu podigao nekoliko tisuća kuna. Za nepoznatim počiniteljem se traga.

Kako bi smanjili mogućnost počinjenja ovih kaznenih djela građanima savjetujemo da svoje stvari ne ostavljaju bez nadzora, posebno na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi, koji trenutak nepažnje vlasnika mogu iskoristiti za počinjenje kaznenog djela.

Ovom prilikom podsjećamo Vas da tajni PIN broj ne nosite zajedno s bankovnim karticama ili da ga ne zapisujete na njih. Na ovaj način PIN broj je dostupan drugim osobama, olakšava počinjenje drugog kaznenog djela i povećava već nastalu materijalnu štetu.

 

Nesretni slučaj

Jučer, 24. ožujka, oko 6 sati, na gradilištu mosta preko rijeke Drave, u blizini Petrijevaca, 61-godišnji hrvatski državljanin ostavio je upaljeno vozilo na nizbrdici prilaznog puta, ne osiguravši ga od samopokretanja te je otišao otvoriti vrata. Došlo je do kretanja i spuštanja vozila niz brdo. Svojim tijelom 61-godišnjak je pokušao zaustaviti vozilo. Uslijed težine vozila došlo je do ubrzanja kretanja vozila. Vozilo je povuklo 61-godišnjaka pod prednje kotače i vuklo do ograde, gdje se zaustavilo. Uslijed zadobivenih ozljeda 61-godišnjak je preminuo na mjestu događaja, a mrtvo tijelo prevezeno je u Klinički bolnički centar Osijek radi obdukcije. Okolnosti događaja se utvrđuju.

 

Ukrao torbu iz vozila

U poslijepodnevnim satima 22. ožujka nepoznati je počinitelj, iz otključanog vozila parkiranog u Strossmayerovoj ulici u Osijeku, ukrao torbu s novcem i dokumentima. Vlasnici je nastala materijalna šteta od nekoliko tisuća kuna. Za nepoznatim počiniteljem se traga.

Kako bi smanjili mogućnost ovih kaznenih djela, vlasnicima automobila savjetujemo:

 • Torbice, mobitele, putne torbe i druge predmete ne ostavljajte na vidljivom mjestu (sjedalima, policama vozila) – ovako ostavljeni predmeti dobar su mamac i privlače poglede kradljivaca, a materijalna šteta koja će nastati može biti veća od vrijednosti ukradenih stvari;
 • Zlatni nakit, novac, foto i video oprema, prijenosna računala, torbice – mjesto im nije u vozilima i česti su predmeti krađe iz vozila;
 • Dokumente vozila ne ostavljajte u vozilu;
 • Prtljagu stavljate u vozilo neposredno prije putovanja;
 • Zaključajte vozilo kada ga ostavljate – čak i za kratko vrijeme vašeg odsustva (odlazak na kiosk, trgovinu, dječji vrtić) kradljivac može iskoristiti za krađu;
 • Zatvorite sva vrata i prozorska stakla, ne ostavljajte ih poluotvorenima;
 • Zatvorite i zaključajte poklopce spremnika za gorivo i prtljažnika;
 • Ne ostavljajte ključeve u vozilu bez nadzora;
 • Ako imate mogućnost, izvadite audio i video opremu iz vozila;
 • Uključite alarmni uređaj, ukoliko je ugrađen u vozilo.

 

Požari trave i niskog raslinja

Oko 13 sati 22. ožujka došlo je do požara trave i niskog raslinja u privatnoj šumi sjeverno od ulice Vladimira Nazora u Strizivojni. Iznos materijalne štete naknadno će se utvrditi.

U subotu, 23. ožujka, u prijepodnevnim satima, 32-godišnji hrvatski državljanin zapalio je vatru za roštilj na Staroj Dravi u Bilju. Vatra se, zbog vjetra, proširila na suhu travu i nisko raslinje. Zahvatila je i pomoćno skladište drvenih trupaca (oko 350 do 400 kubičnih metara) stabla topole i vrbe. Opožareno je i oko četrdeset komada mladica raznih vrsta stabala. Ozlijeđenih osoba nije bilo, a materijalna šteta iznosi oko trideset tisuća kuna.

Nadležnim državnim odvjetništvima podnesena su posebna izvješća.

Apeliramo na građane da, ukoliko spaljuju korov, žbunje, šikare, suhe trave i drugi biljni otpad na poljoprivrednom zemljištu i zemljištu u neposrednoj blizini šume, poduzmu mjere i radnje kako ne bi došlo do požara.

Neke od zaštitnih mjera su:

 • odmaknuti tvari koje se spaljuju od vodova električne energije, javnih cesta, željezničkih pruga, industrijskih postrojenja, stambenih građevina i drugih objekata, na udaljenost izvan dosega vatre i dima;
 • načiniti pojas širine tri metra čist od suhe trave i drugih zapaljivih tvari oko mjesta predviđenog za spaljivanje;
 • osigurati nazočnost dovoljnog broja osoba sposobnih za gašenje požara, a ovisno o veličini površine koja se spaljuje i količini gorive tvari;
 • uz mjesto spaljivanja osigurati sredstva za gašenje požara poput lopata, rovica, čeličnih metli, vode i dr.;
 • spaljivanje provoditi isključivo za mirnog vremena, odnosno kada nema vjetra;
 • bitno je pregledati ostatke spaljivanja i u potpunosti ih ugasiti.

 

Vlasnik pronašao ukradeno vozilo

U poslijepodnevnim satima 23. ožujka 38-godišnji hrvatski državljanin u Josipovcu je pronašao svoje ukradeno vozilo s prometnom i vozačkom dozvolom te alatom koji se u vrijeme krađe nalazio u njemu. Naime, u poslijepodnevnim satima 21. veljače nepoznati je počinitelj ušao u otključano vozilo s ključevima u njemu, parkirano u Ulici Josipa Kozarca u Višnjevcu. Počinitelj je stavio vozilo u pogon i udaljio se u nepoznatom pravcu. Vlasniku je nastala materijalna šteta od više tisuća kuna. Policija nastavlja tragati za nepoznatim počiniteljem.

 

Prometne nesreće na području PU osječko – baranjske

Tijekom vikenda na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je šesnaest prometnih nesreća. U četiri prometne nesreće četiri su osobe lakše ozlijeđene. Preostalih dvanaest nesreća za posljedicu je imalo materijalnu štetu.

Jedanaest se dogodilo na području Osijeka, tri na području Baranje, a dvije na području Belišća.

VEZANI TEKSTOVI
22/03/2019

Ukrao vozilo u Markovcu Našičkom

Kako doznajemo iz PU osječko – baranjske završeno je kriminalističko istraživanje nad 22-godišnjim hrvatskim državljaninom te se sumnja da je počinio kazneno djelo krađa. U večernjim satima 21. ožujka u ugostiteljskom objektu u Markovcu Našičkom iskoristio je nepažnju vlasnika te sa šanka ukrao ključ dostavnog vozila. Došao je do vozila, parkiranog kod ugostiteljskog objekta, stavio ga u pogon i udaljio se. Ukradenim vozilom, koje je pronađeno u Našicama i vraćeno vlasniku, počinio je i prometnu nesreću. Nadležnom državnom odvjetništvu podneseno je posebno izvješće.

 

Prijevara

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 32-godišnja hrvatska državljanka počinila kazneno djelo prijevara. Tijekom ožujka 2017. godine dovela je u zabludu 53-godišnjeg hrvatskog državljanina. Naime, 53-godišnjak je na nagovor 32-godišnjakinje sklopio više pretplatničkih ugovora s teleoperaterima. Predao joj je dobivene mobitele, uz obećanje da će dospjele račune po ugovorima ona plaćati, što do danas nije učinila. Nastala mu je materijalna šteta od nekoliko desetaka tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu podneseno je posebno izvješće.

 

Nedozvoljena trgovina

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 20-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo nedozvoljena trgovina. U večernjim satima 21. ožujka policijski službenici zaustavili su u Sljemenskoj ulici u Osijeku osobni automobil kojim je upravljao 20-godišnjak. U vozilu su pronašli i uz potvrdu oduzeli više komada PVC vrećica sa sitno rezanim duhanom bez nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske, težine veće od pet kilograma. Nadležnom državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava.

 

Razotkriveni počinitelji kaznenih djela

Provedenim kriminalističkim istraživanjem nad maloljetnikom sumnja se da je počinio kazneno djelo krađa. U poslijepodnevnim satima 19. ožujka mladić je u Ulici kardinala Alojzija Stepinca u Osijeku ukrao bicikl vrijednosti nekoliko tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu podneseno je posebno izvješće.

Sumnja se i da je 40-godišnji hrvatski državljanin počinio nekoliko kaznenih djela teška krađa. Tijekom veljače u dva je navrata provalio u prodavaonicu u Tenji i ukrao novac i cigarete, pričinivši ukupnu materijalnu štetu od nekoliko tisuća kuna. Provalio je i u ugostiteljski objekt u Vukovarskoj ulici u Osijeku i ukrao novčanik s nekoliko tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu podneseno je posebno izvješće.

 

Prometne nesreće u protekla 24 sata

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je šest prometnih nesreća. U jednoj prometnoj nesreći jedna je osoba lakše ozlijeđena. Preostalih pet nesreća za posljedicu je imalo materijalnu štetu.

Po dvije su se dogodile na područjima Našica i Osijeka, a po jedna na područjima Đakova i Donjeg Miholjca.

VEZANI TEKSTOVI
21/03/2019

CEO (Chief Executive Officer) prijevare – upozorenje

Kako nam javljaju iz PU osječko baranjske u proteklih nekoliko mjeseci i na području ove policijske uprave pojavio se novi oblik prijevare putem poruka elektroničke pošte. Prijevara je usmjerena na građane, računovodstvene urede trgovačkih društava, tijela državne vlasti i pravnih osoba s javnim ovlastima, s ciljem krađe financijskih sredstava.

CEO (Chief Executive Officer) prijevara ili takozvana „Direktorska“ prijevara događa se kada je zaposlenik ovlašten za provođenja plaćanja prevaren na način da plati lažni račun ili provede neovlašteni prijenos s računa tvrtke. Počinitelj potencijalnim žrtvama šalje elektroničku poštu predstavljajući se kao direktor ili član uprave trgovačkog društva (odnosno, predstavlja se kao nadređeni zaposlenik ili čelnik tijela) te traži od djelatnika računovodstva hitno provođenje plaćanja lažne fakture ili neovlašteni prijenos sredstava s računa tvrtke. Tekst poruke u velikoj je mjeri prilagođen hrvatskom jeziku. Počinitelji prethodno pokušavaju doći do podataka tvrtke ili uposlenika u njoj.

Ovom prilikom građanima skrećemo pažnju da ne nasjedaju na ovaj oblik prijevare te da, ukoliko i zaprime elektronsku poštu od njima poznate osobe, u kojima ih ta osoba (poznanik) moli da se hitno uplati novac, obavezno telefonski ili na bilo koji drugi način (izuzev elektroničkom poštom), kontaktiraju pošiljatelja elektroničke pošte i provjere je li im baš on poslao poštu, kako ne bi postali žrtva. Ukoliko slučajno zaprimite takvu elektroničku poštu, obavijestite najbližu policijsku postaju.

 

Teške krađe provaljivanjem

U ranojutarnjim satima, 20. ožujka, nepoznati je počinitelj provalio u ugostiteljski objekt u Ulica Josipa Reihl – Kira Osijeku i ukrao aparat za klađenje, čime je vlasniku pričinio materijalnu štetu veću od tisuću kuna.

Tijekom noći s 19. na 20. ožujka nepoznati je počinitelj provalio u prostoriju benzinske postaje u Đakovu i ukrao više vrsta različitih cigareta. Materijalna šteta cijeni se na nekoliko tisuća kuna.

U popodnevnim satima 20. ožujka nepoznati je počinitelj provalio u obiteljsku kuću u Bizovcu i ukrao nekoliko ručnih satova i jednu torbicu pričinivši vlasniku štetu od nekoliko tisuća kuna.

Za nepoznatim počiniteljima se traga.

 

Prometne nesreće u protekla 24 sata

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirane su tri prometne nesreće, koje su se dogodile na područjima Osijeka, Đakova i Belišća.
U jednoj prometnoj nesreći jedna je osoba lakše ozlijeđena. Dvije nesreće za posljedicu su imale materijalnu štetu.

VEZANI TEKSTOVI
20/03/2019

Kako nam javljaju iz PU osječko – baranjske na području PU osječko – baranjske jučer, 19. ožujka, policijski službenici zatekli su tri vozača koji su imali nedozvoljenu prisutnost alkohola u krvi od kojih i to dva vozača osobnog automobila i jedan vozač bicikla

Najveća prisutnost alkohola evidentirali su u 11.50 sati u Našicama, kada su zaustavili 44-godišnjeg hrvatskog državljanina koji je upravljao biciklom uz prisutnost alkohola u krvi od 1,62 grama po kilogramu. Isti je u zadnjih nekoliko godina više puta pravomoćno presuđen za isti prekršaj.

U 15.50 sati u Gajiću dogodila se prometna nesreća sa materijalnom štetom, a kod vozača, 75-godišnjeg hrvatskog državljanina iz Belog Manastira, policijski službenici utvrdili su prisutnost alkohola u krvi od 1,17 grama po kilogramu.

 

Ukrao bicikl

Tijekom poslijepodnevnih sati 19. ožujka nepoznati je počinitelj ukrao bicikl u Ulici kardinala Alojzija Stepinca. Vlasnici je nastala materijalna šteta od nekoliko tisuća kuna. Za nepoznatim počiniteljem se traga.

Kako biste dugo uživali u vožnji svog bicikla, slijedi nekoliko korisnih savjeta:

 • Zapišite serijski broj bicikla čim ga kupite. Fotografirajte bicikl i sačuvajte račun. Napravite svoju oznaku na biciklu, tako da je možete prepoznati.
 • Nikada ne ostavljajte bicikl nevezan, niti u nezaključanim zajedničkim prostorijama, stubištima, dvorištu i slično. Vežite svoj bicikl uz nešto što je dovoljno čvrsto.
 • Koristite kombinaciju zaštite, jer je tako za krađu potrebno više vremena.
 • Ako imate bravu na žbicama, zaključajte ju. Koristite dovoljno dugu spiralnu ili čeličnu sajlu s bravom.
 • Ne koristite nekvalitetne i jeftine lance i lokote. Postoje i brave za blokiranje kotača i alarm osjetljiv na vibraciju.

 

Policija razotkrila počinitelja kaznenog djela

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 33-godišji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo prikrivanje. Početkom veljače 27-godišnjakinja i 25-godišnjakinja su provalile u obiteljsku kuću u Beketincima i ukrale nekoliko desetaka tisuća kuna. Novac su podijelile, a 33-godišnjak je od 27-godišnjakinje primio više tisuća kuna, za koje je znao da su ukradeni. Nadležnom državnom odvjetništvu podneseno je posebno izvješće.

 

Pronašao ručnu bombu

Prilikom obrade vrta u Dardi, u poslijepodnevnim satima 19. ožujka, građanin je pronašao ručnu bombu. Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu preuzeo je bombu na mjestu pronalaska.

Podsjećamo građane da je još u tijeku akcija „Manje oružja, manje tragedija – Izbacimo uljeza“. Prema Zakonu o oružju, oružje se može predati uvijek, a protiv osobe koja ga dragovoljno predaje neće se pokretati kazneni niti prekršajni postupak.

Pozivamo građane, koji još u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji. Molimo Vas da ne donosite sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje, kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već nas o nakani predaje obavijestite na broj 192 ili najbližu policijsku postaju. Poslat ćemo stručne i osposobljene policijske službenike u civilu, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način.

Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.

 

Prometne nesreće u protekla 24 sata

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirane su tri prometne nesreće, koje su se dogodile na područjima Osijeka, Đakova i Baranje.

U dvije prometne nesreće četiri su osobe lakše ozlijeđene. Treća nesreća za posljedicu je imala materijalnu štetu.

VEZANI TEKSTOVI
19/03/2019

Policija razotkrila počinitelja teških krađa

Kako doznajemo iz PU osječko – baranjske provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 25-godišnji hrvatski državljanin počinio više kaznenih djela teške krađe. U vremenu između 7. i 8. ožujka provalio je u prostorije škole i iz ladica u knjižnici škole u Šećerani ukrao više od stotinu kuna, između 12. i 13. veljače provalio i u prostorije škole u Belom Manastiru i iz kase ukrao više stotina kuna.

Dana 9. ožujka 81-godišnjoj hrvatskoj državljanki, za vrijeme dok se kretala ulicom Josipa Huttlera u Osijeku, iz ruke je otrgnuo torbicu u kojoj su se nalazili dokumenti i nekoliko desetaka kuna. Tom prilikom je 81-godišnjakinja pala na tlo i zadobila ogrebotine na ruci. Nadležnom državnom odvjetništvu dostavljeno je posebno izvješće.

Pronašli projektil i streljivo

Oko podne, 18. ožujka, djelatnik tvrtke prilikom obrade tla u blizini mjesta Antunovac pronašao je topnički projektil. Nekoliko sati kasnije, na odlagalištu otpada u Bolmanu, građanin je pronašao više od stotinu komada streljiva. Na mjesta pronalaska izašao je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu koji je preuzeo projektil i streljivo.

Teške krađe provaljivanjem

Dana 16. ožujka u ranojutarnjim satima nepoznati je počinitelj provalio u ugostiteljski objekt u Osijeku i iz ladice ukrao novčanik u kojem se nalazilo više tisuća kuna.

Za nepoznatim počiniteljem se traga.

Neisplata plaće

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 62-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo neisplata plaće. Kao odgovorna osoba trgovačkog društva 62-godišnjak u nekoliko vremenskih perioda tijekom 2017. i 2018. godine za petoro djelatnika u tvrtki nije isplatio plaću i time im pričinio materijalnu štetu u ukupnom iznosu od nekoliko desetaka tisuća kuna. Isto tako, djelatnica tvrtke zadužena za vođenje poslovnih knjiga, 59-godišnja hrvatska državljanka, lažno je prikazivala da su plaće u tvrtki isplaćene radnicima. Nadležnom državnom odvjetništvu podneseno je posebno izvješće.

Požari na građevinskim objektima i otvorenim prostorima

U vremenu od 10 do 13 sati, 18. ožujka, u napuštenom objektu u Šećerani, iz neutvrđenog razloga došlo je do požara različitog otpada u unutrašnjosti objekta, koji se potom proširio na krovište. Požar su ugasili pripadnici JPVP Beli Manastir. Materijalna šteta cijeni se na oko tisuću kuna.

Nekoliko sati kasnije, u Šećerani, u blizini tvornice, došlo je do zapaljenja trave i niskog raslinja prilikom čega je izgorjelo oko 13 hektara površine. U požaru nije nastala materijalna šteta. Požar su ugasili pripadnici DVD Beli Manastir i JPVP Beli Manastir.

Istog dana, u vremenu od 11 do 15 sati, u Vinogradskoj ulici u Osijeku, došlo je do požara raslinja i suhe trave, prilikom čega je opožarena površina oko 50 hektara.

Apeliramo na građane da, ukoliko spaljuju korov, šikare, suhe trave i drugi biljni otpad na poljoprivrednom zemljištu i na zemljištu u neposrednoj blizini šume, poduzmu mjere i radnje kako ne bi došlo do požara.

Neke od zaštitnih mjera su:

 • odmaknuti tvari koje se spaljuju od vodova električne energije, javnih cesta, željezničkih pruga, industrijskih postrojenja, stambenih građevina i drugih objekata, na udaljenost izvan dosega vatre i dima;
 • načiniti pojas širine 3 metra, čist od suhe trave i drugih zapaljivih tvari oko mjesta predviđenog za spaljivanje;
 • osigurati nazočnost dovoljnog broja osoba sposobnih za gašenje požara, a ovisno o veličini površine koja se spaljuje i količini gorive tvari;
 • uz mjesto spaljivanja osigurati sredstva za gašenje požara poput lopata, rovica, čeličnih metli, vode i dr.;
 • spaljivanje provoditi isključivo za mirnog vremena, odnosno kada nema vjetra;
 • bitno je pregledati ostatke spaljivanja i u potpunosti ih ugasiti.

Prometne nesreće u protekla 24 sata

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirane su dvije prometne nesreće. U jednoj prometnoj nesreći jedna osoba je lakše ozlijeđena, dok je druga nesreća za posljedicu imala materijalnu štetu. Jedna prometna nesreća dogodila se na području Osijeka, druga na području Belog Manastira.

VEZANI TEKSTOVI
18/03/2019

Teške krađe provaljivanjem

Kako nam javljaju iz PU osječko – baranjske između 11. i 15. ožujka nepoznati je počinitelj provalio u obiteljsku kuću u Kešincima iz koje je ukrao TV uređaj i DVD player pričinivši vlasniku materijalnu štetu od više tisuća kuna.

Nepoznati je počinitelj između 14. i 15. ožujka provalio u prostorije sportskog društva u Širokom Polju i ukrao alkoholna i bezalkoholna pića. Materijalna šteta cijeni se na više tisuća kuna.

Za nepoznatim počiniteljima se traga.

 

Požari

Oko podne, 15. ožujka u obiteljskoj kući u Radikovcima, prilikom loženja vatre u kaminu došlo je do zapaljenja dimnjaka uslijed čega se vatra proširila na izolaciju kuće, te je došlo do pucanja nekoliko salonit ploča kojima je prekriven krov. Materijalna šteta cijeni se nekoliko stotina kuna. Požar su ugasili pripadnici DVD-a Donji Miholjac.

Istog dana, u večernjim satima u Habjanovcima, iz još neutvrđenih razloga, došlo je do zapaljenja štaglja u kojem su se nalazile bale sijena i slame. Požar su ugasili pripadnici DVD-a Bizovac i Habjanovci. U požaru je nagorjela traktorska prikolica obavljenim očevidom u suradnji sa protupožarnim inspektorom isključen je tehnički uzrok požara. Materijalna šteta cijeni se na više tisuća kuna.

Dana 17. ožujka, oko podne, u blizini Donjeg Miholjca, na prostoru starog ribnjaka zvanom „Potpanj“ na još neutvrđen način došlo je do požara niskog raslinja pri čemu je opožarena površina oko 50 hektara. Požar su ugasili pripadnici DVD-a Donji Miholjac.

Istog dana, također oko podne, u Podravlju, oko 9 km od vodoobrambenog nasipa, na neutvrđen način došlo je do požara niskog raslinja pri čemu je izgorjelo od oko 250 hektara površine. Požar su ugasili pripadnici DVD Vardarac, DVD Bilje, DVD Kopačevo, DVD Gornji grad, DVD Donji grad i DVD Retfala. U požaru nije nastala materijalna šteta, a ozlijeđenih osoba nije bilo.

Dana 17. ožujka oko 15 sati u Vardarcu, u blizini groblja, iz još neutvrđenih razloga došlo je do požara trstike i niskog raslinja pri čemu je izgorjela površina od oko 100 hektara. Požar su ugasili pripadnici DVD Vardarac, DVD Bilje, DVD Kopačevo, DVD Gornji grad, DVD Donji grad i DVD Retfala. U požaru nije nastala materijalna šteta, a ozlijeđenih osoba nije bilo.

U popodnevnim satima u blizini mjesta Musić, na neutvrđen način došlo je do požara suhe trave i neobradivih površina koji se proširio na šumski predio. Opožarena površina je oko 7 hektara. Također, u blizini mjesta Milinac na neutvrđen način došlo je do zapaljenja niskog raslinja nakon čega se požar proširio i na šumski predio gdje je izgorjela neutvrđena površina niskog raslinja, te neutvrđen broj stabala. Požar su ugasili pripadnci DVD Levanjska Varoš i mještani Musića i Milinac. Slijedi daljnji rad na otkrivanju uzroka požara i procijeni materijalne štete.

Dana 17. ožujka, oko podne, u blizini mjesta Makloševac iz još neutvrđenih razloga došlo je do požara niskog raslinja pri čemu je opožarena površina oko 10 hektara. Požar su ugasili pripadnici JVP Našice.

Dana 17. ožujka, u popodnevnim satima, u šumskom predjelu u blizini mjesta Levanjska Varoš na još neutvrđen način došlo je do požara niskog raslinja pri čemu je opožarena površina od oko 10 hektara niskog raslinja. Požar su ugasili pripadnici JVP Našice.

Apeliramo na građane da, ukoliko spaljuju korov, šikare, suhe trave i drugi biljni otpad na poljoprivrednom zemljištu i na zemljištu u neposrednoj blizini šume, poduzmu mjere i radnje kako ne bi došlo do požara.

Neke od zaštitnih mjera su:

 • odmaknuti tvari koje se spaljuju od vodova električne energije, javnih cesta, željezničkih pruga, industrijskih postrojenja, stambenih građevina i drugih objekata, na udaljenost izvan dosega vatre i dima;
 • načiniti pojas širine 3 metra, čist od suhe trave i drugih zapaljivih tvari oko mjesta predviđenog za spaljivanje;
 • osigurati nazočnost dovoljnog broja osoba sposobnih za gašenje požara, a ovisno o veličini površine koja se spaljuje i količini gorive tvari;
 • uz mjesto spaljivanja osigurati sredstva za gašenje požara poput lopata, rovica, čeličnih metli, vode i dr.;
 • spaljivanje provoditi isključivo za mirnog vremena, odnosno kada nema vjetra;
 • bitno je pregledati ostatke spaljivanja i u potpunosti ih ugasiti.

 

Prometne nesreće na području PU osječko – baranjske

Tijekom vikenda na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je 17 prometnih nesreća. U tri prometne nesreće šest je osoba osobe lakše ozlijeđeno. Preostalih 14 nesreća za posljedicu je imalo materijalnu štetu.

Devet prometnih nesreća dogodilo se na području Osijeka, četiri na području Belog Manastira, dvije na području Našica i po jedna prometna nesreća na području Donjeg Miholjca i Đakova.

VEZANI TEKSTOVI
15/03/2019

Policija razotkrila lopove

Kako doznajemo iz PU osječko – baranjske provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da su 25-godišnja i 23-godišnja hrvatska državljanka počinile kazneno djelo krađe. Navedene su između 4. i 7. veljače iz regala u dnevnom boravku, nezaključane obiteljske kuće u Beketincima, ukrale više od petnaest tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu dostavljeno je posebno izvješće.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 56-godišnjakinja počinila kazneno djelo krađe. U vremenskom periodu između 1. travnja 2018. godine i 10. veljače 2019. godine iz obiteljske kuće u Osijeku ukrala je veću količinu nakita pričinivši time štetu vlasnici u iznosu od više desetaka tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu dostavljena je kaznena prijava.

 

Pronašli dio mine i granatu

U jutarnjim satima, 14. ožujka, djelatnik tvrtke u krugu voćnjaka u Vukojevcima pronašao je stabilizator minobacačke mine.

Istog dana, u popodnevnim satima, prilikom izvođenja poljoprivrednih radova na polju, u blizini mjesta Novo Nevesinje, građanin je pronašao minobacačku granatu iz II. svjetskog rata.

Na mjesta pronalaska izašao je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu koji je preuzeo dio mine dok će granatu uništiti tijekom današnjeg dana.

Podsjećamo građane da je još uvijek u tijeku akcija „Manje oružja, manje tragedija – Izbacimo uljeza“. Oružje se može predati uvijek, a protiv osobe koja ga dragovoljno predaje neće se pokretati kazneni niti prekršajni postupak.

Pozivamo sve građane, koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji. Molimo građane da ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o svojoj nakani predaje obavijeste na broj 192 ili najbližu policijsku postaju. Policija će poslati stručne i osposobljene policijske službenike u civilu, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način.

Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.

 

Neisplata plaće

Provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da su 46-godišnja hrvatska državljanka i 49-godišnji hrvatski državljanin počinili kazneno djelo neisplata plaće. Kao odgovorna osoba trgovačkog društva iz Đakova, 46-godišnjakinja zajedno sa 49-godišnjakom, koji je po usmenom nalogu vodio poslove u tvrtki, u vremenu od svibnja do srpnja 2018. godine, dvjema djelatnicama nisu isplatili plaću u iznosu od nekoliko tisuća kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu podneseno je posebno izvješće.

 

Prometne nesreće u protekla 24 sata

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je šest prometnih nesreća. U jednoj prometnoj nesreći ozlijeđena je jedna osoba, a pet nesreća za posljedicu su imale materijalnu štetu. Tri prometne nesreće dogodile su se na području Osijeka, dvije na području Našica i jedna na području Belog Manastira.

Dana 14. ožujka 2019. godine na području PU osječko – baranjske policijski službenici u prometu su zatekli dva vozača osobnih automobila koji su imali nedozvoljenu prisutnost alkohola u krvi.

Najveća prisutnost alkohola utvrđena je u 20,15 sati u Osijeku kada su policijski službenici zaustavili 60-godišnjeg hrvatskog državljanina koji je upravljao osobnim automobilom uz prisutnost alkohola u krvi od 1,10 grama po kilogramu i to za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima. Vozač je uhićen, smješten u posebnu prostoriju, do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

VEZANI TEKSTOVI
14/03/2019

Policija razotkrila počinitelja teške krađe

Kako doznajemo iz PU osječko – baranjske provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je maloljetni hrvatski državljanin počinio kazneno djelo teške krađe. Navedeni je između 1. prosinca 2018. godine i 1.veljače 2019. godine. provalivši u podrum obiteljske kuće u Dardi, ušao u unutrašnjost kuće iz koje je ukrao punjač za mobitel, te nekoliko tisuća kuna i to za vrijeme dok je u kući vlasnik spavao. Nadležnom državnom odvjetništvu za mladež dostavljeno je opće posebno izvješće.

 

Požar u obiteljskim kućama – Oprez!

U prijepodnevnim satima 13. ožujka u kuhinji obiteljske kući u Dardi uslijed isijavanja topline električne žarulje na kartonsku kutiju u kojoj su se nalazili pilići, došlo je do požara koji se proširio na ostale predmete unutar prostorije i koji su pri tome djelomično nagorjeli. Požar su u potpunosti ugasili pripadnici JPVP Beli Manastir i DVD-a Darda. U požaru je uginulo nekoliko domaćih životinja, dok ozlijeđenih osoba nije bilo. Požarom je pričinjena šteta vlasniku od nekoliko tisuća kuna.

Istog dana, u poslijepodnevnim satima, u pušnici u obiteljskoj kući u Petrijevcima uslijed dimljenja mesa došlo je do požara prilikom čega je nekoliko šunki uništeno, a krovište pušnice nagorjelo. Požar su ugasili pripadnici DVD Petrijevci. Materijalna šteta procjenjuje se na više stotina kuna.

 

Pronašao granatu

Oko podne, 13. ožujka, djelatnik tvrtke prilikom čišćenja kanala u blizini mjesta Draž pronašao je minobacačku granatu. Na mjesto pronalaska izašao je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu koji je preuzeo minu.

 

Krađa

Tijekom noći s 12. na 13. ožujka nepoznati je počinitelj ušao u otključanu vikend kuću u Tenji i ukrao televizor i TV modul čime je vlasniku pričinio štetu od nekoliko tisuća kuna. Nadležnom odvjetništvu slijedi posebno izviješće.

 

Prometne nesreće u protekla 24 sata

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je šest prometnih nesreća. Nije bilo ozlijeđenih osoba, a sve su prometne nesreće za posljedicu imale materijalnu štetu. Pet prometnih nesreća dogodilo se na području Osijeka dok se jedna prometna nesreća na području Našica.

VEZANI TEKSTOVI
13/03/2019

Policija razotkrila lopova

Kako nam javljaju iz PU osječko – baranjske provedenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 40-godišnji hrvatski državljanin počinio više kaznenih djela teške krađe. Navedeni je između 25. i 29 siječnja provalio u caffe bar u Osijeku i ukrao bocu alkoholnog pića i više desetaka kutija raznih cigareta pričinivši time štetu tvrtki u vrijednosti od više tisuća kuna.

U vremenu između 8. i 9. ožujka navedeni je provalio u isti caffe bar ništa ne otuđivši. Isto tako, u noći 8. i 9 ožujka provalio je u pizzeriju u Osijeku i sa komode iza šanka ukrao polog novaca pričinivši time štetu tvrtki od više stotina kuna. Nadležnom državnom odvjetništvu dostavljeno je posebno izvješće.

 

Krađa

Između 05. i 11. ožujka nepoznati je počinitelj, iskoristivši nepažnju i odsutnosti vlasnika, iz otključanih prostorija kuće u Osijeku, u Ulici kneza Borne, ukrao tri bicikla, kutiju sa alatom i skuter čime je vlasniku pričinio štetu od desetak tisuća kuna.

Nadležnom odvjetništvu slijedi posebno izviješće.

 

Pronašao minu

U jutarnjim satima ,12. ožujka, djelatnik tvrtke prilikom čišćenja nasipa rijeke Karašice između mjesta Podolje i Gajić pronašao je protupješadijsku minu. Na mjesto pronalaska izašao je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu koji je preuzeo minu.

 

Ukraden bicikl

Nepoznati je počinitelj oko 18,00 sati u Osijeku, na Sjenjaku, ispred trgovačkog centra ukrao bicikl vlasništvo 23-godišnje hrvatske državljanke pričinivši time štetu vlasnici od više tisuća kuna. Za nepoznatim počiniteljima se traga.

Kako biste dugo uživali u vožnji svog bicikla, slijedite nekoliko korisnih savjeta:

 • Zapišite serijski broj bicikla čim ga kupite. Fotografirajte bicikl i sačuvajte račun.
 • Napravite svoju oznaku na biciklu, tako da je možete prepoznati.
 • Nikada ne ostavljajte bicikl nevezan, niti u nezaključanim zajedničkim prostorijama, stubištima, dvorištu i slično.
 • Vežite svoj bicikl uz nešto što je dovoljno čvrsto.
 • Koristite kombinaciju zaštite, jer je tako za krađu potrebno više vremena.
 • Ako imate bravu na žbicama, zaključajte ju.
 • Koristite dovoljno dugu spiralnu ili čeličnu sajlu s bravom.
 • Ne koristite nekvalitetne i jeftine lance i lokote. Postoje i brave za blokiranje kotača i alarm osjetljiv na vibraciju.

 

Nesretni slučaj

U prijepodnevnim satima u dvorištu tvrtke u Osijeku, u Ružinoj ulici, 31-godišnji hrvatski državljanin upravljajući vozilom vožnjom unazad udario je u 55-godišnjeg hrvatskog državljanina. Ozlijeđenom 55-godišnjaku pružena je liječnička pomoć u KBC Osijek gdje je utvrđeno da je zadobio teške tjelesne ozljede.

Nadležnom državnom odvjetništvu dostavljena je obavijest.

 

Prometne nesreće u protekla 24 sata

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko – baranjske evidentirano je pet prometnih nesreća. U jednoj prometnoj nesreći jedna je osoba lakše ozlijeđena. Preostale četiri prometne nesreće za posljedicu su imale materijalnu štetu.

Tijekom utorka, 12. ožujka, na području PU osječko – baranjske provedena je akcija pojačanih mjera u prometu. Mjere su bile usmjerene na utvrđivanje prekršaja nedavanja pokazivača smjera. Policijski službenici ukupno su utvrdili 104 prekršaja od čega je 76 prekršaja bilo zbog nedavanja pokazivača smjera.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print