16/11/2019

Božidar Popović, dr. med., spec. psihijatar, i Darija Salopek – Žiha, psiholog, predstavili su svoj rad u vidu radionica s roditeljima djece i mladih s poremećajima hranjenja, kao i pružanja psihološke pomoći trudnicama kroz pripremu za porod i period nakon porod.

Uz sva druga ulaganja, ravnatelj bolnice Hrvoje Šimić, posebno je naglasio kako kontinuirano prepoznaju inicijative svojih zaposlenika i daju im potporu za kvalitetne programe koji se ostvaruju na korist pacijenata. – Vjerujem u dobre rezultate i dobar odaziv svih zainteresiranih i smatram da će ovi programi dodatno doprinijeti kvaliteti naše bolnice – dodao je ravnatelj.

U bolnici će se tako uvesti nove usluge psihološke pomoći i trudnicama, obitelji i djeci.

– Potpora trudnicama je zamišljena kao radioničko – predavački model koji im nudi informacije potrebne za porod, a kako bi se osnažile i pripremile. U praksi će to funkcionirati tako da će ginekološki dizpanzer sve trudnice upoznati s ovom novom edukativnom mogućnošću – istaknula je psihologinja Darija Salopek-Žiha.

Dok će psihološka priprema na Odjelu ginekologije bit dostupna svakog četvrtak u 13 sati, a prethodno se javiti na telefonski broj 031/ 488 800.

Radionice s roditeljima djece i mladih s poremećajima hranjenja predvodit će dr. Božidar Popović i to ponedjeljkom poslijepodne. Radionice će biti formirane kao razgovor o navedenoj.

– Zainteresirani imaju mogućnost priključiti se i grupi potpore, a ona započinje 25. studenog, i održavat će se svaki ponedjeljak od 17:30 sati. Svi zainteresirani trebaju se prijaviti na broj 031/ 488 670 – dodao je dr. Božidar Popović.

VEZANI TEKSTOVI
11/11/2019

Našička bolnica trenutno zapošljava 74 liječnika, što je najveći broj od njenog osnutka prije gotovo 50 godina. Sukladno tome u uredu ravnatelja predstavljeni su specijalisti i novi liječnici – specijalizanti. Tako su za razvoj svojih znanja i vještina, našičku Opću županijsku bolnicu odabrali dr. Nikolina Barić specijalizant pedijatrije, dr. Ana Benković specijalizant oftalmologije i optometrije, dr. Tamara Pavković i dr. Anja Anđelić specijalizanti opće interne medicine, dr. Magdalena Kovačević i dr. Igor Jertec specijalizanti neurologije te dr. Ana Vidić specijalizant ginekologije i opstetricije.

Doktori sa dugogodišnjim stažom u našičkoj bolnici, dr. Maja Čošić postala je specijalist opće kirurgije, a dr. Željko Crnkovć je dobio titulu specijalist radiologije s užom specijalizacijom iz ultrazvuka. Ravnatelj bolnice Hrvoje Šimić, tom je prilikom, sa zadovoljstvom istaknuo kako u Općoj županijskoj bolnici Našice danas radi 74 liječnika, od toga 12 užih specijalista, 39 specijalista i 22 specijalizanta koji svojim znanjem, stručnošću i radom podižu kvalitetu usluge i zdravstvene zaštite pacijenata u OŽB Našice.

„Najveći je ovo zabilježen broj liječnika u našičkoj bolnici od njenog osnutka 1970. godine i dokaz kako kontinuirano ulažemo u kadrove. Nama je izuzetno bitno da nam se na natječaje javlja dovoljan broj liječnika koji će u budućnosti preuzeti posao svih nas, jer samo na taj način možemo biti sigurni da će se ovdje i dalje pružati kvalitetna usluga.” – rekao je ravnatelj, te novim specijalizantima poželio ugodan i uspješan boravak i rad u bolnici. Dodao je, također, da će sve zaposlenike podržat u razvoju i stjecanju znanja, te da će, sve ono što mladi liječnici požele u budućnosti od znanstvenog napredovanja, sudjelovanja u nastavi i ostalo, također podržati.

„Mi nemamo nedostatak kadrova, no uvijek nedostaje specijalista, pa kontinuirano ulažemo u liječnike. Pritisak, ali i zadovoljstvo, da idemo upravo u tom smjeru čini nam i sve veći broj pacijenata koji dolaze u bolnicu sa šireg područja Osječko-baranjske županije, te Virovitičko – podravska županija i šire.” – dodaje Šimić.

Velika stvar za Odjel radiologije svakako je napredovanje dr. Željka Crnkovića koji je nakon više od 10 godina radnog staža, dobio status subspecijaliste iz ultrazvuka.

„Naš Odjel, također kao i bolnica, u odnosu na prethodne godine, ima najveći broj liječnika do sada. Imamo još i tri liječnika na specijalizaciji, pa ako bi se oni vratili, mogao bi to postati prvi Odjel, uz to opremljeni smo odlično, imamo novi CT uređej i novi mamografski uređaj, a u planu su i dodatne investicije.” – rekao je dr. Crnković.

Uz ulaganje u kadrove, našička bolnica nastavlja i sa ulaganjima u prostor i medicinsku opremu, tako je krenula i energetska obnova čiji će radovi biti gotovi u listopadu sljedeće godine.

VEZANI TEKSTOVI
10/11/2019

Danas je dan za lijepe vijesti iz Opće županijske bolnice Našice. Tako smo ponovo bili u posjetu odjelu ginekologije te smo i ovoga puta uspjeli fotografirati naše nove sugrađane.

Ovog puta su s nama mama Melita Kovačević i sin Noa.

Redakcija TV Našica želi sreću u budućem životu s njihovim novim članovima obitelji. Ukoliko obitelj ili prijatelji žele fotografije u visokoj rezoluciji (original) neka se slobodno jave na naš službeni email tvnasice@gmail.com.

VEZANI TEKSTOVI
03/11/2019

Po drugi puta u Republici Hrvatskoj obilježava se međunarodni dan laboratorijske medicine. Medicinska biokemija, odnosno laboratorijska medicina važan je dio zdravstvenog sustava. Ona obuhvaća analizu biološkog materijala poput krvi, mokraće i ostalih fizioloških uzoraka ispitanika u svrhu prosudbe i razumijevanja ljudskog zdravlja i bolesti.

Premda se čini kako je medicinska biokemija mlada znanstvena disciplina, ona ima korijene stare kao i medicina. Još je Hipokrat shvatio značajnost pregleda izgleda mokraće i povezao ga s nekim bolestima. Intenzivni razvoj medicinske biokemije događa se između dva svjetska rata. Medicinsko – biokemijski laboratoriji postaju sastavnim dijelom gotovo svake zdravstvene ustanove. Istraživanja pokazuju da se približno 70% liječničkih odluka temelji na rezultatima laboratorijskih pretraga, a laboratorijskom dijagnostikom bave se visokoobrazovani stručnjaci koji su nevidljivi javnosti. Razvoj medicinske biokemije u Hrvatskoj tekao je usporedo s razvojem te struke u svijetu i danas je razina medicinske biokemije kao samostalne struke usporediva s dometima struke u ostatku razvijenog svijeta.

Da bi se postalo magistar medicinske biokemije potrebno je završiti Farmaceutsko – biokemijski studij smjer medicinska biokemija, kompletno obrazovanje završava specijalizacijom iz medicinske biokemije. Danas je specijalist medicinske biokemije stručnjak s desetogodišnjim obrazovanjem iz područja medicinske biokemije i laboratorijske medicine.

6. studenog 1951. godine održan je prvi sastanak medicinskih biokemičara u Domagojevoj ulici u Zagrebu što je bio poticaj za osnivanje Hrvatskog društva za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu (HDMBLM). HDMBLM osnovano je 1953 godine. Neprofitna je i dobrovoljna udruga magistara medicinske biokemije, specijalista, doktora znanosti, docenata i profesora i medicinskoj biokemiji i laboratorijskoj medicini. Danas je preko 700 članova uključenih u zdravstveni sustav, istraživanje, obrazovanje ili trgovinu. HDMBLM je punopravni član Međunarodnog udruženja za kliničku kemiju (IFCC) i Europskog udruženja za kliničku kemiju i laboratorijsku medicinu (EFLM). HDMBLM izdaje i znanstveni časopis Biochemia Medica koji je jedan od najboljih svjetskih časopisa u svojoj kategoriji.

Međunarodni dan laboratorijske medicine obilježava se u prvom tjednu mjeseca studenog. LabDay 2019. po drugi puta obilježen održat će se u cijeloj Hrvatskoj 5.11.2019. Aktivnosti i program obilježavanja ovog dana dostupni su na mrežnoj stranici HDMBLM (www.hdmblm.hr/hr) i Facebook stranici „Međunarodni dan laboratorijske medicine“ (www.facebook.com/HDMBLMLabday). Mnogi će laboratoriji otvoriti svoja vrata i pokazati djelić rada, održat će se promotivna predavanja i niz radionica za sve dobne skupine.

Medicinsko – biokemijski laboratorij Opće županijske bolnice Našice otvorit će svoja vrata srednjoškolcima (gimnazijalcima) koji će, možda, postati budući specijalisti u ovom ili sličnom laboratoriju i maloj grupi učenika osnovne škole „Dora Pejačević“ koji će po prvi puta vidjeti čemu služi neugodno vađenje krvi i kako izgleda kapljica krvi pod mikroskopom.

Svim magistrima i specijalistima medicinske biokemije čestitamo njihov dan i želimo uspješan LabDay2019.!

VEZANI TEKSTOVI
29/10/2019

Počeci Knjižnog kutka u suradnji Opće županijske bolnice Našice i Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice sežu u 2007. godinu, a od 2016. godine ponovno je pokrenuta ova priča. Knjižni kutak tada je imao oko 100 naslova, a sada ih ima više od 300.

„Zahvaljujem bolnici što su nam omogućili uslugu koja pomaže i njima i nama. Mi promoviramo čitanje, a oni imaju dodatan sadržaj.” – rekla je ravnateljica knjižnice Silvija Šokić. Najviše polica Knjižnog kutka zauzimaju knjige s područja beletristike. Fond se mijenja otprilike dva puta godišnje, ili prema dogovoru.

„Zajedno smo dogovorili izmjenu knjiga, odnosno posuđivanje istih, kako za naše bolesnike tako i za naše djelatnike. Svi koji posuđuju knjige u Knjižnom kutku ne plaćaju dodatnu članarinu, a kada se knjige iščitaju zamjenjuju se novim naslovima.” – rekla je Zvjezdana Gvozdanović, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo te je posebno zahvalila i udruzi Otvoreno srce, profesoru Anđelku Cvijetoviću i profesoru Ivanu Hajeku koji su sudjelovali u oslikavanju Knjižnog kutka. Kutak je na Odjelu palijativne skrbi, no njime se koriste svi pacijenti i zaposlenici, o čemu svjedoči približno 200 posudbi godišnje.

VEZANI TEKSTOVI
27/10/2019

Danas je dan za lijepe vijesti iz Opće županijske bolnice Našice. Tako smo ponovo bili u posjetu odjelu ginekologije te smo i ovoga puta uspjeli fotografirati naše nove sugrađane.

Ovog puta su s nama mama Sabina Rešetar i kćerka Matea.

Redakcija TV Našica želi sreću u budućem životu s njihovim novim članovima obitelji. Ukoliko obitelj ili prijatelji žele fotografije u visokoj rezoluciji (original) neka se slobodno jave na naš službeni email tvnasice@gmail.com.

VEZANI TEKSTOVI
16/10/2019

Prevencijom protiv raka dojke

Rak dojke jedna je od vodećih bolesti u Hrvatskoj, od koje mogu oboljeti i žene i muškarci, a prema podacima Registra za rak Zavoda za javno zdravstvo Republike Hrvatske, od raka dojke godišnje oboli više od 2 500 žena. Ova bolest treći je po redu uzrok smrtnosti ženske populacije, a Republika Hrvatska vrlo je visoko na ljestvici u Europi sa stopom smrtnosti oboljelih od raka dojke.

Upravo iz tog razloga i zbog velikog broja oboljelih od raka dojke, početkom listopada obilježava se Dan ružičaste vrpce, koja je simbol borbe protiv ove zloćudne bolesti. S ciljem prevencije te što bržeg otkrivanja karcinoma, ovaj dan obilježila je i OŽB Našice, uz podružnicu Hrvatske udruge medicinskih sestara i tehničara Opće županijske bolnice Našice. U centru grada djelatnici su izložili štandove na kojima su nudili besplatno mjerenje tlaka i šećera u krvi, uz podjelu ružičastih vrpca, te informativnih letaka. Ravnatelj bolnice, Hrvoje Šimić, naveo je kako našička bolnica napreduje u ranom otkrivanju i liječenju ove bolesti kod pacijenata.

„Na nama kao bolnici je da pristupimo svim najmodernijim tehnikama liječenja, počevši od kvalitetne dijagnostike, procjene samog stadija bolesti i donošenja odluke o kirurškom liječenju, te eventualnom daljem onkološkom liječenju. Naša bolnica ulaže u najmoderniju opremu, bez koje je u današnje vrijeme dijagnostika nezamisliva, ali, naravno, i u edukaciju kadrova. Poznato je da je prošle godine bolnica nabavila najmoderniji digitalni mamograf, koji pokazuje dobre rezultate. Unazad godinu dana zabilježen je veliki broj oboljelih, ali, srećom, onih u ranom stadiju bolesti, što osigurava kvalitetnije liječenje.” – rekao je ravnatelj OŽB Našice, Hrvoje Šimić.

Ekipa predvođena pomoćnicom ravnatelja za sestrinstvo, Zvjezdanom Gvozdanović, uz suradnju medicinskih sestara, promovira sve što je izuzetno važno u prevenciji i liječenju jednog od najvećih zdravstvenih problema u Hrvatskoj. „Zahvaljujem svima koji nas podupiru u našim akcijama, posebno gradonačelniku, te našem ravnatelju jer su uvijek uz nas i podržavaju nas u svim akcijama.” – rekla je pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, Zvjezdana Gvozdanović.

Specijalist opće kirurgije, dr. med. Samir Haj Barakat upozorio je na učestalost ove bolesti i naglasio važnost preventivnih pregleda. „Što se tiče karcinoma, ova bolest je na prvom mjestu, što, statistički gledano, znači da svaka osma žena obolijeva od ove bolesti. Žene su većinom ozbiljno shvatile problem, stoga je broj odaziva na preventivne preglede u porastu. Unazad nekoliko godina mi bilježimo jako dobre rezultate, ne samo kod odaziva, već i kod liječenja, jer je naš glavni cilj otkriti karcinom dojke u što ranijem stadiju.” – izjavio je dr. med. Samir Haj Barakat.

 

VEZANI TEKSTOVI
15/10/2019

VEZANI TEKSTOVI
13/10/2019

U sklopu obilježavanja Dana ružičaste vrpce OŽB Našice i podružnica HUMS-a OŽB Našice 16.10.2019.g. u vremenu od 10.00 – 12.00 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana (ispred Privredne banke) provodit će javnozdravstvene aktivnosti. Pozivamo Vas, ukoliko ste u mogućnosti, da se pridružite u srijedu, u 10:00 sati, zajedno s ravnateljem Bolnice u obilježavanju Dana ružičaste vrpce koji se održava s ciljem podizanja svijesti, a u svrhu ranog otkrivanja raka dojke, bolesti koja ima visok postotak izlječenja ukoliko se otkrije u početnom stadiju.

VEZANI TEKSTOVI
04/10/2019

Danas je dan za lijepe vijesti iz Opće županijske bolnice Našice. Tako smo ponovo bili u posjetu odjelu ginekologije te smo i ovoga puta uspjeli fotografirati naše nove sugrađane.

Ovog puta su s nama mama Lucija Bošnjak i sin Matej

te mama Veronika Žigmundić – Franjin i sin Josip.

Redakcija TV Našica želi sreću u budućem životu s njihovim novim članovima obitelji. Ukoliko obitelj ili prijatelji žele fotografije u visokoj rezoluciji (original) neka se slobodno jave na naš službeni email tvnasice@gmail.com.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print