08/01/2021

Gotovo 8 tisuća ljudi testirano je na Covid 19 virus od početka testiranja do danas u našičkoj bolnici uz preko tri tisuće i tristo potvrđenih pozitivnih nalaza na PCR testiranju, ali i uz testiranje brzim antigenskim testovima. Od odluke ministra zdravstva o formiranju sekundarnog Covid centra u Našicama odnosno od 28. listopada 2020. godine, u našoj je ustanovi izliječeno 303 pacijenta sa šireg područja Osječko – baranjske županije, preminulo je 70 osoba, a do sada je porođeno i 6 Covid pozitivnih trudnica.

Trenutno su na liječenju 42 osobe pozitivne na Covid 19 virus, a još 7 ih je u prostorima izolacije. Tijekom dana očekuje se transfer novih pacijenata iz KBC Osijek. 28.12. započelo je procjepljivanje zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika bolnice. Do sada je cijepljeno 76 djelatnika, a danas će se procijepiti još 30-ak djelatnika. Infekciju ovim virusom preboljelo je do sada stotinjak djelatnika. Opća županijska bolnica Našice i dalje stoji svim svojim resursima na raspolaganju za liječenje i pomoć oboljelima od koronavirusa, ali i svima kojima je potrebna bilo koja zdravstvena skrb.

 

Hrvoje Šimić, dr. med., spec. fizikalne medicine i rehabilitacije

Ravnatelj Opće županijske bolnice Našice

04/01/2021

Drugog dana Nove godine stigla je prva novogodišnja beba u našičku bolnicu. U 15:02 sati rođen je dječak Noa, sin Sare Bibić iz Donjeg Miholjca. Istoga dana u 21:19 sati rodila se i druga novogodišnja beba, djevojčica Tina, majke Sanele Mandić Vidaković iz Našica. Tradicionalno prve novorođene bebe darivali su gradonačelnik Josip Miletić, ravnatelj bolnice dr. Hrvoje Šimić, predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Kašuba te predsjednik Upravnog vijeća OŽB-a Našice Josip Matek. Zbog trenutne epidemiološke situacije, u ime majki, nagrade je preuzela i zahvalila se dr. Blaženka Žužanić Klapan, rukovoditeljica odjela ginekologije i porodiljstva.

“Sa zadovoljstvom mogu reći kako smo ove godine do današnjeg dana porodili već 6 beba. Zahvaljujem se gradonačelniku i Gradskoj upravi što vrijedno nagrađuju žene koje rode prve u Novoj godini.” – izjavila je dr. Žužanić Klapan.

 

Gradonačelnik Miletić istaknuo je kako je povećana naknada za prvo novorođeno dijete s 2 500 kuna na 3 000 kuna. “Drago mi je što smo darivali prvorođeno dijete na području Grada Našica, ali isto tako i prvorođeno dijete u našičkoj bolnici. Želio sam dati dodatni doprinos te sam donio i prvu odluku u ovoj godini o povećanju naknade za novorođeno dijete s 2 500 kuna na 3 000 kuna. Treba napomenuti kako je tijekom ovog mandata ta naknada poduplana jer je na početku iznosila 1 500 kuna. Dodjela ovih nagrada je tradicija i sve žene koje imaju mogućnost ovdje roditi djecu je nešto što je meni kao gradonačelniku posebno drago.” – izjavio je gradonačelnik Miletić te svim djelatnicima bolnice poželio puno uspjeha u nastavku rada, djeci da imaju sretno djetinjstvo, a roditeljima da budu odgovorni i da uspješno odgajaju svoju djecu.

Ravnatelj bolnice dr. Hrvoje Šimić izjavio je kako tradicionalno primaju poklone za prvorođene bebe te se osvrnuo i na stanje u bolnici u protekloj godini. “Jedna specifična godina je iza nas, a najviše po tome što smo se bili dužni prilagođavati svim mogućim zahtjevima, novim zadanim uvjetima i bolesnim djelatnicima bolnice. Stotinjak djelatnika bolnice je preboljelo Covid-19 što je uveliko ograničavalo i naše kapacitete i mogućnosti za rad. No, i u tim uvjetima je bolnica bila na visini zadatka. Zahvaljujući našim liječnicima, liječeni su i Covid pacijenti i ostali pacijenti koji su trebali drugu vrstu zdravstvene usluge, uključujući pedijatre i ginekologe koji su gotovo kontinuirano cijelu godinu neovisno o trenucima u kojima su se nalazili, uspjeli održati djelatnost na jednoj visokoj razini.” – izjavio je ravnatelj Šimić.

 

Ravnatelj Šimić je rekao kako se u prošloj godini rodilo 415 beba, porođeno je 6 pozitivnih Covid trudnica, rodilje nisu imale nikakvih posebnih zdravstvenih tegoba, a bebe su otpuštene zdrave kući. “Želimo u novoj godini da se odjel ginekologije i odjel pedijatrije vrate u svoja prirodna staništa i ponovno budu jedna od najljepših pedijatrija i jedna od najljepših ginekologija na širem području Slavonije, a i cijele Hrvatske. Nadamo se da ćemo i demografsku sliku popraviti tijekom 2021. godine i zaboraviti Covid. Cijepljenje je krenulo, ono se i nastavlja, stoga očekujemo kako ćemo se uskoro riješiti Covida i da ćemo nastaviti raditi u normalnim uvjetima.” –izjavio je ravnatelj Šimić i svim sugrađanima zaželio sretnu Novu 2021. godinu.

 

I rukovoditeljica odjela ginekologije i porodiljstva, dr. Blaženka Žužanić Klapan rekla je kako je protekla godina bila izuzetno teška i turbulentna za sve bolničke. “U toku ove godine smo preseljeni na drugi odjel gdje smo imali smanjene kapacitete. Također smo u jednom periodu od 2 tjedna bili bez pedijatra u 24-satnom dežurstvu što je rezultiralo time da nisu bili mogući niti porodi u našoj ustanovi. Određeni broj žena je otišao u druge ustanove i to je rezultirano manjim brojem poroda u ovoj godini. S obzirom na prošlu godinu imamo 17 poroda manje.” – izjavila je dr. Žužanić Klapan te naglasila kako su u konačnici zadovoljni brojem poroda jer su i dalje u prosjeku svih poroda proteklih godina.

31/12/2020

U Opću županijsku bolnicu Našice, zahvaljujući Kriznom stožeru Ministarstva zdravstva na čelu sa ministrom Berošem te uz pomoć Stožera civilne zaštite sa nacionalne i županijske razine, isporučena je vrlo vrijedna medicinska oprema potrebna za dijagnosticiranje i liječenje pacijenata zaraženih i oboljelih od Covid 19 virusa.

Isporučeni high flow oksigenatori su uređaji koji omogućavaju pojačanu terapiju visokim protokom kisika neinvazivnim putem, a olakšat će liječenje te smanjiti broj pacijenata kojima je potreban respirator. Pristigla su tri high flow oksigenatora te veća količina brzih antigenskih testova i zaštitne medicinske opreme za djelatnike Opće županijske bolnice Našice.

 

Hrvoje Šimić, dr. med., spec.

fizikalne medicine i rehabilitacije, ravnatelj

28/12/2020

U Opću županijsku bolnicu Našice došao je prvi kontingent doza cjepiva iz Zavoda za javno zdravstvo Osječko – baranjske županije. Radi se o startnoj pošiljci od 30 doza, a kako saznajemo od ravnatelja bolnice dr. Hrvoja Šimića svaki tjedan će dolaziti nove pošiljke. Stoga je u bolnici danas započelo cijepljenje djelatnika bolnice, a prvi cijepljeni su dr. Zorko Šimunić, dugogodišnji rukovoditelj odjela radiologije i dr. Zdravko Rončević rukovoditelj interne medicine.

“Danas smo započeli cijepljenje onih najugroženijih koji su na prvoj liniji obrane protiv koronavirusa u našem gradu te svih ostalih djelatnika bolnice koji imaju zdravstvene tegobe, odnosno kronična zdravstvena stanja, koja predstavljaju rizike kod infekcije Covid-19 virusom. Tako je prvi cijepljeni dr. Zorko Šimunić nekadašnji ravnatelj ratne bolnice u Našicama. Liječnik koji je prošli tjedan nagrađen nagradom Grada Našica za životno djelo i mi smo mu simbolično čestitali i zahvalili na svemu što je učinio za bolnicu. “– rekao je ravnatelj Hrvoje Šimić i naglasio kako je dr. Šimunić s nizom zdravstvenih tegoba neovisno o pandemiji Covida-19 radio svih ovih dana radio zajedno sa svim djelatnicima bolnice Našice.

Drugi cijepljeni je dr. Zdravko Rončević jedan od liječnika koji cijeli svoj životni vijek radi u našičkoj bolnici.

Dr. Zdravko Rončević je jedan period također bio ravnatelj bolnice i gradonačelnik grada Našica, a evo stavio se na raspolaganje u ovim najtežim danima i vodi zajedno sa svojim suradnicima liječnicima i medicinskim sestrama našu Covid bolnicu vrlo uspješno –rekao je ravnatelj Hrvoje Šimić te mu se zahvalio na svemu što čini za našu bolnicu.

Danas će u našičkoj bolnici zahvaljujući vrijednoj ekipi cjepitelja, vođenoj dr. Ljiljanom Hodak i timom za intrahospitalne infekcije i timom za kvalitetu biti cijepljeno 30 ljudi.

“Cjepivo je specifično i zahtjeva određene uvjete. Pristiglo je na temperaturi od -80co u posebnim transportnim hladnjacima te su sve specifičnosti za čuvanje i transport odrađene kako je propisano. Cijepljenje se može izvršiti svim djelatnicima koji nemaju velikih poteškoća prije drugih cijepljenja. Ako su imali neke poteškoće to onda radimo s oprezom. Ovo je prva doza cjepiva, a drugu ćemo dati nakon 21 dan, kada će biti u potpunosti završeno cijepljenje za 30 djelatnika koji će danas biti cijepljeni. Mislim da ćemo ovo odraditi kako treba i nadamo se će doći ubrzo i drugi dio cjepiva kako bi mogli procijepiti sve naše djelatnike.” – izjavila je dr. Ljiljana Hodak.

Nakon cijepljena dr. Zorko Šimunić je izjavio kako se pri dospijeću pošiljke i najavljenog cijepljenja prvi javio da bude među prvim cijepljenima.

“Cijepljenje se ne razlikuje od onoga prilikom cijepljena od sezonske gripe i savjetujem svima da se cijepe kako bi zaštitili i sebe i druge.” – rekao je dr. Zorko Šimunić.

Također je i dr. Zdravko Rončević izjavio kako nije dvojio niti trenutka hoće li se cijepiti jer se razumije u medicinu i poziva sve neka se odazovu cijepljenju.

27/12/2020

Negdje oko 15 sati u bolnicu u Našicama došao je prvi kontingent doza cjepiva iz Zavoda za javno zdravstvo Osječko – baranjske županije.

Naime, radi se o startnoj pošiljci od 30 doza, a kako saznajemo, svaki tjedan će od sada pa na dalje dolaziti nove pošiljke.

Ovo je sigurno povijesni trenutak za cijeli naš kraj, tako da će se povodom toga sutra u 14 sati organizirati i prvo javno cijepljenje djelatnika bolnice, onih koji su najugroženiji ili se pak nalaze na prvim linijama obrane protiv virusa Covid-19.

Više o tome kao i o svemu vezano uz cjepivo u sutrašnjim vijestima.

24/12/2020

Pristigla je još jedna donacija tvrtke NEXE Općoj županijskoj bolnici Našice. Nakon vrlo vrijednih donacija u prvom valu pandemije koronavirusom, među kojima je bilo i 5 respiratora, ova je tvrtka ponovno odlučila pomoći bolnici. S obzirom na vrlo veliku popunjenost posteljnih kapaciteta bolnice te iznimno visoku dinamiku protoka ležećih pacijenata, dolazi do pojačane potrošnje i potrebe za svim tekstilnim artiklima,od posteljine do zaštitne odjeće djelatnika.

NEXE grupa je omogućila isporuku tekstilnih artikala našičkoj bolnici u vrijednosti od oko 70tisuća kuna. Vrijedno je napomenuti i da je tvrtka Labtex iz Zagreba, od koje je nabavljena navedena donacija, odlučila donirati dodatne količine svojih tekstilnih proizvoda, koji su prijeko potrebni bolnici. Uprava bolnice se zahvaljuje na ovoj donaciji u ime djelatnika i korisnika usluga ove ustanove.

22/12/2020

U nešto više od mjesec i pol dana otkako je Opća županijska bolnica Našice aktivirala veći dio svojih resursa za liječenje oboljelih od Covid 19, izliječeno je i otpušteno do sada 214 pacijenata sa područja cijele Osječko baranjske županije, odnosno šireg slavonskog područja.

Nažalost, do sada su preminula 52 pacijenta sa dijagnozom Covid 19 infekcije, ali većinom i uz prisutne druge teške kronične zdravstvene tegobe. Preko 70 djelatnika bolnice preboljelo je infekciju Covid 19 virusom. Postupnim povećanjem broja raspoloživih postelja došli smo do sada 90, među koje ubrajamo i postelje potrebne za tzv. izolaciju. U tijeku je povećanje kapaciteta za još 20-ak pacijenata jer se potreba povećava, sukladno epidemiološkoj situaciji.

Zahvaljujući iznimno uloženim naporima, i dalje, uz sada najizloženije i najopterećenije Covid odjele, djeluju i sve ostale djelatnosti u bolnici, u za to prilagođenim uvjetima.

Bolnica je dobro opremljena, zaštitnom opremom, dijagnostičkom i terapijskom aparaturom te za sada odolijevamo i u smislu ljudskog potencijala.

 

Ravnatelj OŽB Našice:
Hrvoje Šimić, dr. med., spec.
fizikalne medicine i rehabilitacije

22/12/2020

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Bučić iz Našičke Breznice pridružilo se nizu donacija koje su u posljednje vrijeme stigle u Opću županijsku bolnicu Našice. Supružnici Dragica i Drago Bučić donirali su 120 teglica džema od aronije koji će biti podijeljen na covid odjelima našičke bolnice.

Uprava bolnice zahvaljuje na ovoj donaciji.

Ravnatelj OŽB Našice:
Hrvoje Šimić, dr. med., spec.
fizikalne medicine i rehabilitacije

18/12/2020

U nizu današnjih predblagdanskih donacija, članovi Udruge voćara i vinogradara Našice posjetili su i Opću županijsku bolnicu Našice kako bi i tamo darivali one u potrebi i one koji to zaslužuju. Stoga su djelatnicima i bolesnicima smještenim u našičkoj bolnici donirali jabuke i paketiće sušenog voća.

 

Predsjednik Udruge Darko Cerovski izjavio je kako se u ova teška vremena kada smo suočeni s opasnim koronavirusom, treba sjetiti i onih koji nesebično daruju svoje vrijeme i pružaju njegu i skrb potrebitima.

-Udruga se sjetila i onih koji se u ovo predblagdansko vrijeme odriču svog slobodnog vremena pa i na uštrb svojih obitelji. Želimo se zahvaliti jednom skromnom donacijom svim djelatnicima bolnice, a posebnu osoblju COVID bolnice na trudu i brizi koju pružaju našim bolesnicima. Veliko im hvala od srca i neka izdrže do kraja ove pandemije – rekao je predsjednik Cerovski i naglasio kako vjeruje da ćemo provodeći mjere koje nam se propisuju, ubrzo ovo sve prebroditi.

 

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Zvjezdana Gvozdanović zahvalila se na ovoj vrijednoj donaciji.

-Zahvaljujem se svim našim donatorima, a danas posebno Udruzi voćara i vinogradara što misle na djelatnike našeg COVID odjela i ovim činom potpomažu i daruju ih u ovo blagdansko vrijeme. Nama puno znači svaki znak pažnje i to što se misli na nas u ovim trenucima – izjavila je Zvjezdana Gvozdanović te još jednom zamolila sve neka se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera i ostanu u svojim domovima.

17/12/2020

I dalje se nastavlja niz u sklopu donacija tijekom borbe protiv pandemije Covid 19 virusom u Općoj županijskoj bolnici Našice. (više…)