06/12/2019

Jučer je objavljena lista najboljih liječnika u cijeloj hrvatskoj, a u kategoriju najboljih općih kirurga ušao je i Samir Haj-Barakat, dr. med., specijalist opće kirurgije i rukovoditelj Odjela za kirurgiju. Ovom nagradom uistinu je počašćen, no nije ju očekivao. Jer on se sam nije nominirao nego su za njega glasali pacijenti.

– Mislim da se ovom nagradom potvrđuje moj veliki trud i rad, te ono što cijelo vrijeme zastupam. Ono što su me naučili roditelji i moj mentor doktor Lolić da je najvažnije : „Biti prvo čovjek”. Stoga smatram da je ovo nagrada toj filozofiji i svima onima koji tako razmišljaju, u našoj bolnici i šire, kao i našem ravnatelju. Jer ipak pristup pacijentu najvažnija je stvar – rekao nam je nagrađeni doktor.

On svoj rad temelji na postizanju prvenstveno povjerenja između pacijenta i doktora, jer kaže smatra da se samo na takav način čovjek uistinu može izliječiti. A i sam proces ozdravljenja je brži.

Ovu nagradu posvetio je svojoj obitelji, posebice ženi Mariji koju je zapravo i prvu nazvao kad je saznao za nagradu.

Sada kreće u posao još motiviraniji, no nada se da će ova njegova nagrada biti prava motivacija novim mladim liječnicima, kojih je uistinu velik broj pristigao u našičku bolnicu.

– Drago mi je da se ponovno vrednuje ono što se polako gubi, a to je ljudskost – zaključio je izuzetno ponosan liječnik Opće županijske bolnice Našice.

Uz njega s ovog područja nagrađena je i Ana Karlak-Mahovlić, doktorica obiteljske medicine koja radi u Domu zdravlja u Đurđenovcu.

Ovo je već šesta godina zaredom kako se odabiru najbolji liječnici i stomatolozi u Hrvatskoj, prema glasovima pacijenata na stranici www.najdoktor.com. Organizatori ovog popisa ističu da su smatrali svojom obvezom što kvalitetnije sastaviti popis onih koje pacijenti smatraju najboljima. Kriteriji po kojima su birani oni najbolji temelji se na ukupnom broju komentara, odnosa broja pozitivnih i negativnih komentara i kvalitete samih komentara.

VEZANI TEKSTOVI
02/12/2019

S obzirom na skori završetak kalendarske i poslovne godine, završavaju se i natječaji javne nabave te isporuka medicinske opreme za odjele Opće županijske bolnice u Našicama. Tako je za potrebe oftalmologije nabavljen novi dijagnostički uređaj za očnu tomografiju (OCT), na neurologiju je pristigao novi transkranijski doppler, a za interni odjel je kupljena najmodernija ergometrijska dijagnostika te uređaj za čišćenje i dezinfekciju gastro i kolonoskopa.

U jedinici intenzivnog liječenja postavljeni su najmoderniji i posebno opremljeni bolesnički kreveti za pacijente koji su u teškom zdravstvenom stanju te su instalirani i novi monitori za praćenje vitalnih funkcija. Decentraliziranim sredstvima Osječko – baranjske županije, a uz veliku podršku i razumijevanje župana Ivana Anušića, osim nabave vrijedne medicinske opreme, uređeni su  podovi na internom odjelu te su kupljeni novi ormarići za bolesničke sobe na kirurškom odjelu. Ukupna vrijednost ovih uređaja i radova je oko 1.5 milijuna kuna. Do kraja godine nas u našičkoj bolnici očekuje niz novih investicija i ulaganja u opremu i infrastrukturu.

VEZANI TEKSTOVI
29/11/2019

Opća županijska bolnica Našice dobila je nekoliko priznanja i nagrada za predani i kvalitetan radi te sve ono što zajednički rade kako bi poboljšali zdravstvenu uslugu. Tako su nedavno u Ministarstvu zdravstva doktorica Ljiljana Hodak i Harolt Placento, viši stručni suradnik ispred jedinice za kvalitetu OŽB-a, preuzeli priznanje za promicanje kvalitete i djelotvornosti u zdravstvenoj zaštiti, te podizanju kvalitet svih zdravstvenih usluga. Uz to bolnica je primila i dva priznanja za razvoj i doprinos znanosti na području medicine kao i licencu ”Rodilište – Prijatelj djece”.

„Kako se bliži kraj godine tako zbrajamo sve ono što smo učinili, što smo radili, gledamo i uviđamo sve ono što nam je činiti da bude još i bolje. Priznanje našem rodilištu, jedan je od većih projekata koji se provodi u našoj bolnici, pa smo izuzetno ponosni jer smo jedna od 15 bolnica koja je dobila priznanje, od ukupno 31 rodilišta koliko ih je u RH. Osim kvalitete, za koju smo također nagrađeni, bolnica je usmjerena i na znanstveno napredovanje, pa su još dva priznanja došla iz tog smjera.” – rekao je ravnatelj bolnice, Hrvoje Šimić, napomenuvši da je znanstveno priznanje, i za bolnicu i za djelatnike, odnosno predavače, stiglo od strane Medicinskog fakulteta u Osijeku i Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo.

Više o licenci „Rodilište – prijatelj djece” rekla nam je voditeljica projekta Gabrijela Rendulić Wolf, dr. med., specijalist pedijatrije.

„„Rodilište – prijatelj djece” je titula koja puno znači za svako rodilište, a govori o tome da se pridržavamo svih međunarodnih kriterija sa maksimalnom humanizacijom u pristupu djetetu, te promičemo dojenje koje je važno za zdravlje i razvoj djeteta. Glavni nam je cilj da se kultura dojenja ponovno vrati u društvo.” – rekla je doktorica Rendulić Wolf.

Rad na kvaliteti usluga, naravno, nastavlja se i nakon značajnog priznanja od strane Ministarstva zdravstva.

„Uz pomoć ravnateljstva i našeg ravnatelja mi nastojimo da provjera kvalitete nema tako negativan utjecaj na djelatnike. Nitko s oduševljenjem ne prihvaća činjenicu da možda u nekom segmentu posla slabije surađuje. Pa iako se nekada radnje dobro i odrade, papirnato se ne prikažu. Ništa se ne može preko noći, no ustrajnim radom ipak trebamo nastaviti raditi na kvaliteti jer će nam to pomoći u daljnjem radu i odnosu prema pacijentima.” – rekla je doktorica Hodak, pomoćnica ravnatelja za kvalitetu.

O istom projektu progovorio je i Harolt Placento, viši stručni suradnik na području kvalitete.

„Provjera kvalitete uključivala je devet skupina standarda, a rad na njima bio je izuzetno zahtjevan. Tako smo prošli kroz standarde: Neprekidno poboljšavanje kvalitete kliničkih i ne kliničkih postupaka, sigurnost pacijenata i osoblja, medicinska dokumentacija, prava i iskustva pacijenata, zadovoljstvo osoblja, kontrola infekcija, smrtni slučajevi i obdukcije, praćenje nuspojava lijekova i štetnih događaja vezanih uz medicinske proizvode, unutarnja ocjena, nadzor sustava osiguranja i unaprijeđenja zdravstvene zaštite.” – dodao je Harolt Placento viši stručni suradnik.

VEZANI TEKSTOVI
25/11/2019

Danas je dan za lijepe vijesti iz Opće županijske bolnice Našice. Tako smo ponovo bili u posjetu odjelu ginekologije te smo i ovoga puta uspjeli fotografirati naše nove sugrađane.

Ovog puta su s nama mama Blaženka Žiha i kćerka Emilija

mama Antonia Kuric i kćerka Tara

te mama Tea Sertić i kćerka Petra.

Posjetom majki i njihove novorođene djece, kojima želimo puno sreće, odlučili smo provjerili i općenito stanje rođenih beba. U 2018. godini Odjel za ginekologiju i opstetriciju našičke bolnice brojio je 444 poroda s 446 rođene bebe.

“U odnosu na prošlu godinu za isti period, do mjeseca studenog, ove godine su rođene 392 bebe, što je za 11 manje, no to ništa ne znači. Nama broj poroda fluktuira od dana do dana, pa smatram da nismo u znatnom padu i vjerujem da se sve to još stigne nadoknaditi.”– rekla nam je Blaženka Žužanić – Klapan, dr. med., specijalist ginekologije i opstetricije, rukovoditelj Odjela. Prošlog tjedna zabilježili su tzv. baby boom, jer u petak je rođeno 5 beba. “Nema dana da u ambulanti ima manje od desetak trudnica na pregledu, pa očekujemo velik broj djece do kraja godine. Uz to jako puno žena dolazi nam iz Đakova, Orahovica, Osijeka, a to je dokaz kvalitetnog rada i ljubaznog osoblja.” – uz osmijeh dodaje doktorica Klapan.

Redakcija TV Našica želi sreću u budućem životu s njihovim novim članovima obitelji. Ukoliko obitelj ili prijatelji žele fotografije u visokoj rezoluciji (original) neka se slobodno jave na naš službeni email tvnasice@gmail.com.

VEZANI TEKSTOVI
23/11/2019

Danas je dan za lijepe vijesti iz Opće županijske bolnice Našice. Tako smo ponovo bili u posjetu odjelu ginekologije te smo i ovoga puta uspjeli fotografirati naše nove sugrađane.

Ovog puta su s nama mama Anamarija Zidar i kćerka Lena

te mama Valentina Kosorjanac i sin Niko.

Redakcija TV Našica želi sreću u budućem životu s njihovim novim članovima obitelji. Ukoliko obitelj ili prijatelji žele fotografije u visokoj rezoluciji (original) neka se slobodno jave na naš službeni email tvnasice@gmail.com.

VEZANI TEKSTOVI
16/11/2019

Božidar Popović, dr. med., spec. psihijatar, i Darija Salopek – Žiha, psiholog, predstavili su svoj rad u vidu radionica s roditeljima djece i mladih s poremećajima hranjenja, kao i pružanja psihološke pomoći trudnicama kroz pripremu za porod i period nakon porod.

Uz sva druga ulaganja, ravnatelj bolnice Hrvoje Šimić, posebno je naglasio kako kontinuirano prepoznaju inicijative svojih zaposlenika i daju im potporu za kvalitetne programe koji se ostvaruju na korist pacijenata. – Vjerujem u dobre rezultate i dobar odaziv svih zainteresiranih i smatram da će ovi programi dodatno doprinijeti kvaliteti naše bolnice – dodao je ravnatelj.

U bolnici će se tako uvesti nove usluge psihološke pomoći i trudnicama, obitelji i djeci.

– Potpora trudnicama je zamišljena kao radioničko – predavački model koji im nudi informacije potrebne za porod, a kako bi se osnažile i pripremile. U praksi će to funkcionirati tako da će ginekološki dizpanzer sve trudnice upoznati s ovom novom edukativnom mogućnošću – istaknula je psihologinja Darija Salopek-Žiha.

Dok će psihološka priprema na Odjelu ginekologije bit dostupna svakog četvrtak u 13 sati, a prethodno se javiti na telefonski broj 031/ 488 800.

Radionice s roditeljima djece i mladih s poremećajima hranjenja predvodit će dr. Božidar Popović i to ponedjeljkom poslijepodne. Radionice će biti formirane kao razgovor o navedenoj.

– Zainteresirani imaju mogućnost priključiti se i grupi potpore, a ona započinje 25. studenog, i održavat će se svaki ponedjeljak od 17:30 sati. Svi zainteresirani trebaju se prijaviti na broj 031/ 488 670 – dodao je dr. Božidar Popović.

VEZANI TEKSTOVI
11/11/2019

Našička bolnica trenutno zapošljava 74 liječnika, što je najveći broj od njenog osnutka prije gotovo 50 godina. Sukladno tome u uredu ravnatelja predstavljeni su specijalisti i novi liječnici – specijalizanti. Tako su za razvoj svojih znanja i vještina, našičku Opću županijsku bolnicu odabrali dr. Nikolina Barić specijalizant pedijatrije, dr. Ana Benković specijalizant oftalmologije i optometrije, dr. Tamara Pavković i dr. Anja Anđelić specijalizanti opće interne medicine, dr. Magdalena Kovačević i dr. Igor Jertec specijalizanti neurologije te dr. Ana Vidić specijalizant ginekologije i opstetricije.

Doktori sa dugogodišnjim stažom u našičkoj bolnici, dr. Maja Čošić postala je specijalist opće kirurgije, a dr. Željko Crnkovć je dobio titulu specijalist radiologije s užom specijalizacijom iz ultrazvuka. Ravnatelj bolnice Hrvoje Šimić, tom je prilikom, sa zadovoljstvom istaknuo kako u Općoj županijskoj bolnici Našice danas radi 74 liječnika, od toga 12 užih specijalista, 39 specijalista i 22 specijalizanta koji svojim znanjem, stručnošću i radom podižu kvalitetu usluge i zdravstvene zaštite pacijenata u OŽB Našice.

„Najveći je ovo zabilježen broj liječnika u našičkoj bolnici od njenog osnutka 1970. godine i dokaz kako kontinuirano ulažemo u kadrove. Nama je izuzetno bitno da nam se na natječaje javlja dovoljan broj liječnika koji će u budućnosti preuzeti posao svih nas, jer samo na taj način možemo biti sigurni da će se ovdje i dalje pružati kvalitetna usluga.” – rekao je ravnatelj, te novim specijalizantima poželio ugodan i uspješan boravak i rad u bolnici. Dodao je, također, da će sve zaposlenike podržat u razvoju i stjecanju znanja, te da će, sve ono što mladi liječnici požele u budućnosti od znanstvenog napredovanja, sudjelovanja u nastavi i ostalo, također podržati.

„Mi nemamo nedostatak kadrova, no uvijek nedostaje specijalista, pa kontinuirano ulažemo u liječnike. Pritisak, ali i zadovoljstvo, da idemo upravo u tom smjeru čini nam i sve veći broj pacijenata koji dolaze u bolnicu sa šireg područja Osječko-baranjske županije, te Virovitičko – podravska županija i šire.” – dodaje Šimić.

Velika stvar za Odjel radiologije svakako je napredovanje dr. Željka Crnkovića koji je nakon više od 10 godina radnog staža, dobio status subspecijaliste iz ultrazvuka.

„Naš Odjel, također kao i bolnica, u odnosu na prethodne godine, ima najveći broj liječnika do sada. Imamo još i tri liječnika na specijalizaciji, pa ako bi se oni vratili, mogao bi to postati prvi Odjel, uz to opremljeni smo odlično, imamo novi CT uređej i novi mamografski uređaj, a u planu su i dodatne investicije.” – rekao je dr. Crnković.

Uz ulaganje u kadrove, našička bolnica nastavlja i sa ulaganjima u prostor i medicinsku opremu, tako je krenula i energetska obnova čiji će radovi biti gotovi u listopadu sljedeće godine.

VEZANI TEKSTOVI
10/11/2019

Danas je dan za lijepe vijesti iz Opće županijske bolnice Našice. Tako smo ponovo bili u posjetu odjelu ginekologije te smo i ovoga puta uspjeli fotografirati naše nove sugrađane.

Ovog puta su s nama mama Melita Kovačević i sin Noa.

Redakcija TV Našica želi sreću u budućem životu s njihovim novim članovima obitelji. Ukoliko obitelj ili prijatelji žele fotografije u visokoj rezoluciji (original) neka se slobodno jave na naš službeni email tvnasice@gmail.com.

VEZANI TEKSTOVI
03/11/2019

Po drugi puta u Republici Hrvatskoj obilježava se međunarodni dan laboratorijske medicine. Medicinska biokemija, odnosno laboratorijska medicina važan je dio zdravstvenog sustava. Ona obuhvaća analizu biološkog materijala poput krvi, mokraće i ostalih fizioloških uzoraka ispitanika u svrhu prosudbe i razumijevanja ljudskog zdravlja i bolesti.

Premda se čini kako je medicinska biokemija mlada znanstvena disciplina, ona ima korijene stare kao i medicina. Još je Hipokrat shvatio značajnost pregleda izgleda mokraće i povezao ga s nekim bolestima. Intenzivni razvoj medicinske biokemije događa se između dva svjetska rata. Medicinsko – biokemijski laboratoriji postaju sastavnim dijelom gotovo svake zdravstvene ustanove. Istraživanja pokazuju da se približno 70% liječničkih odluka temelji na rezultatima laboratorijskih pretraga, a laboratorijskom dijagnostikom bave se visokoobrazovani stručnjaci koji su nevidljivi javnosti. Razvoj medicinske biokemije u Hrvatskoj tekao je usporedo s razvojem te struke u svijetu i danas je razina medicinske biokemije kao samostalne struke usporediva s dometima struke u ostatku razvijenog svijeta.

Da bi se postalo magistar medicinske biokemije potrebno je završiti Farmaceutsko – biokemijski studij smjer medicinska biokemija, kompletno obrazovanje završava specijalizacijom iz medicinske biokemije. Danas je specijalist medicinske biokemije stručnjak s desetogodišnjim obrazovanjem iz područja medicinske biokemije i laboratorijske medicine.

6. studenog 1951. godine održan je prvi sastanak medicinskih biokemičara u Domagojevoj ulici u Zagrebu što je bio poticaj za osnivanje Hrvatskog društva za medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu (HDMBLM). HDMBLM osnovano je 1953 godine. Neprofitna je i dobrovoljna udruga magistara medicinske biokemije, specijalista, doktora znanosti, docenata i profesora i medicinskoj biokemiji i laboratorijskoj medicini. Danas je preko 700 članova uključenih u zdravstveni sustav, istraživanje, obrazovanje ili trgovinu. HDMBLM je punopravni član Međunarodnog udruženja za kliničku kemiju (IFCC) i Europskog udruženja za kliničku kemiju i laboratorijsku medicinu (EFLM). HDMBLM izdaje i znanstveni časopis Biochemia Medica koji je jedan od najboljih svjetskih časopisa u svojoj kategoriji.

Međunarodni dan laboratorijske medicine obilježava se u prvom tjednu mjeseca studenog. LabDay 2019. po drugi puta obilježen održat će se u cijeloj Hrvatskoj 5.11.2019. Aktivnosti i program obilježavanja ovog dana dostupni su na mrežnoj stranici HDMBLM (www.hdmblm.hr/hr) i Facebook stranici „Međunarodni dan laboratorijske medicine“ (www.facebook.com/HDMBLMLabday). Mnogi će laboratoriji otvoriti svoja vrata i pokazati djelić rada, održat će se promotivna predavanja i niz radionica za sve dobne skupine.

Medicinsko – biokemijski laboratorij Opće županijske bolnice Našice otvorit će svoja vrata srednjoškolcima (gimnazijalcima) koji će, možda, postati budući specijalisti u ovom ili sličnom laboratoriju i maloj grupi učenika osnovne škole „Dora Pejačević“ koji će po prvi puta vidjeti čemu služi neugodno vađenje krvi i kako izgleda kapljica krvi pod mikroskopom.

Svim magistrima i specijalistima medicinske biokemije čestitamo njihov dan i želimo uspješan LabDay2019.!

VEZANI TEKSTOVI
29/10/2019

Počeci Knjižnog kutka u suradnji Opće županijske bolnice Našice i Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice sežu u 2007. godinu, a od 2016. godine ponovno je pokrenuta ova priča. Knjižni kutak tada je imao oko 100 naslova, a sada ih ima više od 300.

„Zahvaljujem bolnici što su nam omogućili uslugu koja pomaže i njima i nama. Mi promoviramo čitanje, a oni imaju dodatan sadržaj.” – rekla je ravnateljica knjižnice Silvija Šokić. Najviše polica Knjižnog kutka zauzimaju knjige s područja beletristike. Fond se mijenja otprilike dva puta godišnje, ili prema dogovoru.

„Zajedno smo dogovorili izmjenu knjiga, odnosno posuđivanje istih, kako za naše bolesnike tako i za naše djelatnike. Svi koji posuđuju knjige u Knjižnom kutku ne plaćaju dodatnu članarinu, a kada se knjige iščitaju zamjenjuju se novim naslovima.” – rekla je Zvjezdana Gvozdanović, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo te je posebno zahvalila i udruzi Otvoreno srce, profesoru Anđelku Cvijetoviću i profesoru Ivanu Hajeku koji su sudjelovali u oslikavanju Knjižnog kutka. Kutak je na Odjelu palijativne skrbi, no njime se koriste svi pacijenti i zaposlenici, o čemu svjedoči približno 200 posudbi godišnje.

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print