16/10/2019

Prevencijom protiv raka dojke

Rak dojke jedna je od vodećih bolesti u Hrvatskoj, od koje mogu oboljeti i žene i muškarci, a prema podacima Registra za rak Zavoda za javno zdravstvo Republike Hrvatske, od raka dojke godišnje oboli više od 2 500 žena. Ova bolest treći je po redu uzrok smrtnosti ženske populacije, a Republika Hrvatska vrlo je visoko na ljestvici u Europi sa stopom smrtnosti oboljelih od raka dojke.

Upravo iz tog razloga i zbog velikog broja oboljelih od raka dojke, početkom listopada obilježava se Dan ružičaste vrpce, koja je simbol borbe protiv ove zloćudne bolesti. S ciljem prevencije te što bržeg otkrivanja karcinoma, ovaj dan obilježila je i OŽB Našice, uz podružnicu Hrvatske udruge medicinskih sestara i tehničara Opće županijske bolnice Našice. U centru grada djelatnici su izložili štandove na kojima su nudili besplatno mjerenje tlaka i šećera u krvi, uz podjelu ružičastih vrpca, te informativnih letaka. Ravnatelj bolnice, Hrvoje Šimić, naveo je kako našička bolnica napreduje u ranom otkrivanju i liječenju ove bolesti kod pacijenata.

„Na nama kao bolnici je da pristupimo svim najmodernijim tehnikama liječenja, počevši od kvalitetne dijagnostike, procjene samog stadija bolesti i donošenja odluke o kirurškom liječenju, te eventualnom daljem onkološkom liječenju. Naša bolnica ulaže u najmoderniju opremu, bez koje je u današnje vrijeme dijagnostika nezamisliva, ali, naravno, i u edukaciju kadrova. Poznato je da je prošle godine bolnica nabavila najmoderniji digitalni mamograf, koji pokazuje dobre rezultate. Unazad godinu dana zabilježen je veliki broj oboljelih, ali, srećom, onih u ranom stadiju bolesti, što osigurava kvalitetnije liječenje.” – rekao je ravnatelj OŽB Našice, Hrvoje Šimić.

Ekipa predvođena pomoćnicom ravnatelja za sestrinstvo, Zvjezdanom Gvozdanović, uz suradnju medicinskih sestara, promovira sve što je izuzetno važno u prevenciji i liječenju jednog od najvećih zdravstvenih problema u Hrvatskoj. „Zahvaljujem svima koji nas podupiru u našim akcijama, posebno gradonačelniku, te našem ravnatelju jer su uvijek uz nas i podržavaju nas u svim akcijama.” – rekla je pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, Zvjezdana Gvozdanović.

Specijalist opće kirurgije, dr. med. Samir Haj Barakat upozorio je na učestalost ove bolesti i naglasio važnost preventivnih pregleda. „Što se tiče karcinoma, ova bolest je na prvom mjestu, što, statistički gledano, znači da svaka osma žena obolijeva od ove bolesti. Žene su većinom ozbiljno shvatile problem, stoga je broj odaziva na preventivne preglede u porastu. Unazad nekoliko godina mi bilježimo jako dobre rezultate, ne samo kod odaziva, već i kod liječenja, jer je naš glavni cilj otkriti karcinom dojke u što ranijem stadiju.” – izjavio je dr. med. Samir Haj Barakat.

 

VEZANI TEKSTOVI
15/10/2019

VEZANI TEKSTOVI
13/10/2019

U sklopu obilježavanja Dana ružičaste vrpce OŽB Našice i podružnica HUMS-a OŽB Našice 16.10.2019.g. u vremenu od 10.00 – 12.00 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana (ispred Privredne banke) provodit će javnozdravstvene aktivnosti. Pozivamo Vas, ukoliko ste u mogućnosti, da se pridružite u srijedu, u 10:00 sati, zajedno s ravnateljem Bolnice u obilježavanju Dana ružičaste vrpce koji se održava s ciljem podizanja svijesti, a u svrhu ranog otkrivanja raka dojke, bolesti koja ima visok postotak izlječenja ukoliko se otkrije u početnom stadiju.

VEZANI TEKSTOVI
04/10/2019

Danas je dan za lijepe vijesti iz Opće županijske bolnice Našice. Tako smo ponovo bili u posjetu odjelu ginekologije te smo i ovoga puta uspjeli fotografirati naše nove sugrađane.

Ovog puta su s nama mama Lucija Bošnjak i sin Matej

te mama Veronika Žigmundić – Franjin i sin Josip.

Redakcija TV Našica želi sreću u budućem životu s njihovim novim članovima obitelji. Ukoliko obitelj ili prijatelji žele fotografije u visokoj rezoluciji (original) neka se slobodno jave na naš službeni email tvnasice@gmail.com.

VEZANI TEKSTOVI
03/10/2019

Obilježen Nacionalni tjedan dojenja

Svake godine prvog tjedna u listopada obilježava se Nacionalni tjedan dojenja. Opća županijska bolnica Našice je jučer, 02.10.2019. godine kao i prethodnih godina, obilježila Nacionalni tjedan dojenja. Na Odjelu za ginekologiju djelatnici su održali predavanje o promicanju dojenja u kojem su aktivno sudjelovale trudnice i babinjače međusobno razmjenjujući iskustava o dojenju, položajima kod dojenja te važnosti majčina mlijeka.

Dojenje je daleko više od hranjenja i dodira, ono hrani majku i njezino novorođenče hormonima ljubavi i povezivanja, ohrabruje i jača vjeru u roditeljske sposobnosti. Neposredno iza porođaja počinje se stvarati jedinstven odnos između majke i djeteta. Sudionicima obilježavanja Nacionalnog tjedna dojenja su podijeljeni simbolični pokloni.

VEZANI TEKSTOVI
20/09/2019

Opća županijska bolnica Našice od danas je opremljenija, jer stigla je još jedna donacija, ovoga puta od strane Gradskog društva Crvenog križa Orahovica. 5 najmodernijih bolničkih kreveta, jedan potpuno opremljen krevet za Odjel pedijatrije, 22 bolnička ormarića i 80 jastuka u svakom će pogledu podići razinu usluge našičke bolnice.

Donirani kreveti već su u funkciji, tako se jedan nalazi na jedinici za intenzivno liječenje dok su četiri na Odjelu kirurgije. Zahvale za vrijedne donacije, od ravnatelja OŽB Našice Hrvoja Šimića, primio je Pavao Ramić, predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Orahovica te njegovi predstavnici, kao i izvorni pokretači donacije supružnici Perković, Ivan i Carmen, iz Francuske. Suradnja između OŽB Našice i GDCK Orahovica već je utemeljena nizom drugih aktivnosti poput Posudionice pomagala, no ona će se nastaviti i u budućim donacijama.

„Drago mi je da smo dobili priliku ostvariti ovu donaciju Općoj županijskoj bolnici Našice i njenim pacijentima, kojoj gravitira grad Orahovica sa svim pripadajućim općinama. Ovom prilikom zahvaljujem se i našim donatorima iz Francuske, Carmen i Ivanu Perkoviću, bez kojih ovoga ne bi ni bilo. Oni našem GDCK, već 28 godina, nesebično i volonterski pomažu kroz doniranje medicinskih pomagala, opreme, odjeće, dječjih igračaka i slično. Bez njih mi ne bi ni izbliza bili ovako aktivni, funkcionalni i korisni.” – rekao je Pavao Ramić, predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Orahovica.

Kako našička bolnica kontinuirano ulaže u razvoj usluga, ali i opreme ova donacija uvelike će poboljšati rad i brigu o pacijentima, istaknuo je ravnatelj bolnice Hrvoje Šimić.

„Opet kreću aktivnosti u našoj ustanovi, ušli smo u radni ritam, bolnica je puna pacijenata, posla ima, a nastavljaju se i lijepa događanja, poput ovoga, vezana uz bolnicu. Danas smo imali priliku svečano zaprimiti jednu vrlo vrijednu donaciju koju je inicirao GDCK Orahovica, ali uz pomoć supružnika Perković. Naša bolnica ima 155 postelja, a svake se godine širimo pa smo prošle zabilježili 15 000 više pruženih usluga i 5 000 potpuno novih pacijenata, stoga će sve ovo što smo dobili biti i više nego korisno i upotrebljivo.” – rekao je ravnatelj bolnice, te istaknuo da se izvori donacija proširuju na cijelo gravitacijsko područje.

Doniranja orahovačkom Crvenom križu, ali i bolnici, sigurno će nastavit supružnici Perković.

„Nama je drago da smo danas ovdje. Naša velika želja je bila da upravo ova donacija završi u našičkoj bolnici kako bi pacijenti imali što bolju uslugu.„ – rekao je Ivan Perković.

Ova donacija sukladna je velikom broju pacijenata, a i zaposlenika koji gravitiraju iz Virovitičko – podravske županije, točnije iz Orahovice. Također, velik broj njih dolazi iz bivše općine Našice pa smo već primili donacije Grada Našica, općina Đurđenovac, Feričanci i Donja Motičina, a s ponosom, najavljuje ravnatelj Šimić stiže i donacija općine Magadenovac .

VEZANI TEKSTOVI
20/09/2019

Danas je dan za lijepe vijesti iz Opće županijske bolnice Našice. Tako smo ponovo bili u posjetu odjelu ginekologije te smo i ovoga puta uspjeli fotografirati naše nove sugrađane.

Ovog puta su s nama mama Ana Marenjak i kćerka Ela

te mama Sanela Filipović i sin Tin.

Redakcija TV Našica želi sreću u budućem životu s njihovim novim članovima obitelji. Ukoliko obitelj ili prijatelji žele fotografije u visokoj rezoluciji (original) neka se slobodno jave na naš službeni email tvnasice@gmail.com.

VEZANI TEKSTOVI
19/09/2019

Njemačka donacija potaknula nove - Pet televizora za Odjel pedijatrije

U Općoj županijskoj bolnici danas je uručena zahvalnica Susanne Grund, dugogodišnjoj donatorici iz Njemačke, koja je osigurala već četiri velike donacije u posljednjih šest godina. Zahvalnicu joj je predao ravnatelj našičke bolnice Hrvoje Šimić i medicinska sestra Nataša Žagar, zahvalivši i njenom suprugu Ivanu Nikolaševiću, rodom iz Podgorača. Susanne Grund, bivša je pacijentica bolnice, ali i inicijatorica više humanitarnih akcija diljem Europe. Zadnja donacija našičkoj bolnici sastojala se od ortopedskih pomagala, namještaja te potrošnog medicinskog materijala.

“Zadovoljstvo nam je ugostit gospođu Susanne Grund i gospodina Ivana Nikolaševića, naše prijatelje, koji su nam osigurali već četiri donacije. Zahvalni smo jer mi, ali i naši pacijenti, osjećamo njihovu dobrotu redovito. Donacije su različite i ovise o mogućnostima koje se pojave u Njemačkoj, te o potrebama, našičke bolnice. Prvom donacijom bolnica je dobila krevete, bolesničke ormariće, stolove za hranjenje, a doniranje se nastavilo kroz razni namještaj, puno potrošnog materijala, ortopedska pomagala i slično.

Također, upućujemo im još veću zahvalu jer nam dovode nove prijatelje i šire našu priču. Tako su za nas čuli i njihovi prijatelji u Njemačkoj, te je upravo jedna od njih, Ingrid Beckoff, donirala pet novih televizora za Odjel pedijatrije.” – rekao je ravnatelj bolnice Hrvoje Šimić, te dodao da vjeruje da će se ova suradnja nastaviti i u budućnosti jer su sa supružnicima u redovnoj komunikaciji.

Osim što je Susanne Grund nekad bila pacijent našičke bolnice, njena povezanost sa Hrvatskom započela je još u vrijeme Domovinskog rata, kada je prvi puta poslala pune vreće lijekova i medicinskih potrepština. Susanne objasnila nam je kako je njihova rodbina za vrijeme rata bila protjerana, a nju i njenog muža je žalostilo i očajno stanje u Hrvatskoj. Osjećaju se ponosno što su pomogli hrvatskom narodu, te ističu da će uvijek biti spremni na suradnju s našičkom bolnicom.

VEZANI TEKSTOVI
12/09/2019

Prvi dan 4. Međunarodnog simpozija Palijativne skrbi započeo je danas u prostoru Hotela Park Panolija. Simpozij, u trajanju od dva dana, obuhvatit će teme poput Zajednica – važna karika u palijativnoj skrbi, Liječenje boli, Etičke dvojbe u skrbi za palijativnog bolesnika i Psihološka pomoć u palijativnoj skrbi koje će se obraditi kroz nekoliko desetaka događanja.

Simpoziju su prisustvovali gradonačelnik Josip Miletić, ravnatelj Opće županijske bolnice Našice i zamjenik gradonačelnika Hrvoje Šimić, izaslanica Ministarstva zdravstva dr. Sanja Predavec, izaslanica ministra Hrvatskih branitelja Zlatkica Marinković – Danilović, pročelnica za zdravstvo Virovitičko – podravske županije Melita Sirovica, predsjednik upravnog vijeća Opće županijske bolnice Našice Josip Matek, voditeljica Odjela palijativne skrbi Justinija Pavkov te mnogobrojni gosti iz Slovenije te Bosne i Hercegovine, kao i predstavnici institucija Grada Našica. Svečano otvorenje upotpunio je nastup zbora HKD-a Lisinski, te izvedba Nikole Čeme i Nuo Cheng.

Okupljenima je dobrodošlicu u Našice poželio gradonačelnik Josip Miletić.

“Ovaj 4. simpozij nešto je na čemu želim čestitati prije svega našoj bolnici, ali i timu koji vodi Zvjezdana. Zahvaljujem se svima vama što kontinuirano poboljšavate svoj rad kroz razmjenu iskustva na ovakvim događanjima. Uvjeren sam da ćemo nakon ovog simpozija biti još bolji, još jači i još uporniji u rješavanju svakodnevnih zadataka.” – pozdravio je okupljene gradonačelnik Josip Miletić.

Odjel palijative, kao samostalan, u Općoj županijskoj bolnici Našice djeluje od prošle godine, a izrazito ponosan na samo osnivanje je ravnatelj bolnice Hrvoje Šimić, ujedno i zamjenik gradonačelnika, koji je okupljenima poručio.

“Želim da danas ostvarimo uspješnu razmjenu iskustava i znanja o palijativnoj skrbi. Također zahvaljujem Ministarstvu zdravstva na podršci, ministru Milanu Kujundžiću na otvaranju sjednica pomoću kojih smo dobili dopuštenje da otvorimo Odjel palijativne skrbi na području Osječko – baranjske županije. Hvala Ministarstvu hrvatskih branitelja koje nas vjerno prati, a mi isto tako jednako uzvraćamo potrebama svih hrvatskih branitelja sa šireg područja Hrvatske.” – rekao je Hrvoje Šimić i posebne zahvale uputio Zvjezdani Gvozdanović, pomoćnici ravnatelja za sestrinstvo, na organizaciji ovog simpozija kao i cijelom njenom timu, te svim djelatnicima OŽB Našice.

Velik broj kolega iz struke dokaz je da simpozij iz godine u godinu dobiva na kvaliteti, što je dodatna motivacija Zvjezdani Gvozdanović i njenom timu za organizaciju sljedećeg, obljetničkog 5. Međunarodnog simpozija Palijativne skrbi.

“Tradicionalno na našem simpoziju nastojimo zadovoljiti zajedničke stručne i poslovne interese te doprinijeti širenju suradnje, poznanstava i novih poslovnih uspjeha vezanih za palijativnu skrb. Naš edukativni projekt iz godine u godinu poprima sve veće razmjere. Danas su ovdje prisutne kolegice i kolege iz više od 30 zdravstvenih ustanova, 4 sveučilišta, srednje medicinske škole Osijek, 7 udruga te nekoliko suradnih ustanova.” – rekla je Zvjezdana Gvozdanović, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, koja je zahvalila svim članovima organizacijskog odbora Simpozija te svima koji su omogućili njegovu realizaciju.

Voditeljica Odjela za palijativnu skrb, doktorica Justinija Pavkov, pozdravila je sve i zahvalila im na dolasku, istaknuvši da je Odjel palijative jedini takav odjel na području Osječko – baranjske županije.”Želim da u ova dva dana uz ugodno druženje razmijenimo međusobno iskustvo u radu i odemo bogatiji za nova znanja, a sve u cilju promicanja i unapređenja palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj .”- rekla je Justinija Pavkov.

Okupljenima su se osim domaćina obratile i dr. Sanja Predavec, izaslanica Ministarstva zdravstva te dr. Vlasta Vučevac, predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu, Hrvatski liječnički zbor. Simpozij se održava u organizaciji Hrvatske udruge medicinskih sestara Podružnice Našice i Opće županijske bolnice Našice, te uz pokroviteljstvo Grada Našica, Hrvatske komore medicinskih sestara, Osječko – baranjske županije, Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske i Ministarstvo hrvatskih branitelja.

VEZANI TEKSTOVI
11/09/2019

4. Međunarodni simpozij Palijativne skrbi će se održati 12. i 13. rujna 2019. godine u prostorijama hotela Park – Panolija Našice s početkom u 12.30h, a u organizaciji Hrvatske udruge medicinskih sestara Podružnice Našice i Opće županijske bolnice Našice. Za uspješan rad simpozija najvažnija su znanja, stavovi, iskustva i ideje o procesu palijativne skrbi koje će sudionici simpozija međusobno razmijeniti kroz prezentacije i diskusije. Simpozij je namijenjen svim profesijama (medicinskim sestrama, liječnicima, psiholozima, socijalnim radnicima i fizioterapeutima).

Teme simpozija:

  • Zajednica – važna karika u palijativnoj skrbi
  • Liječenje boli
  • Etičke dvojbe u skrbi za palijativnog bolesnika
  • Psihološka pomoć u palijativnoj skrbi

VEZANI TEKSTOVI
image_pdfimage_print