19/07/2020

U subotu, 18. 7., održana je 5. Feričanačka biciklijada koju tradicionalno Udruga “Prijateljstvo” organizira sa Biciklističkim klubom Našice. Unatoč lošoj epidemiološkoj situaciji i nestabilnom vremenu, odaziv biciklista je bio odličan. Biciklisti su vozili 3 rute: dječju 10km, rekreativnu 18km i extreme rutu 34km. Organizacija je bila zahtjevna zbog trenutne epidemiološke situacije i stoga veliko hvala volonterima Udruge “Prijateljstvo”, Crvenog križa Našice i Biciklističkog kluba Našice na organizaciji i provedbi biciklijade.

Nazočne je u ime Općine Feričanci pozdravio načelnik Marko Knežević, u ime Biciklističkog kluba Našice dopredsjednik Mario Firšt i u ime Udruge “Prijateljstvo” predsjednik Alen Dado. Organizatori zahvaljuju Policijskoj postaji Našice na pratnji i podršci, kao i promicanju sigurne vožnje te ekipi iz Crvenog križa koja ih je pratila i osvježavala bicikliste. Iznos prikupljen od kotizacije (donacije) će se utrošiti za kupnju novih računala za djecu, učenike, mlade, učenike s teškoćama i mještane, te za sve one koji sudjeluju u aktivnostima u Udruzi. Reakcije sudionika su bile pozitivne i svake godine biciklijada je na sve većoj organizacijskoj razini.

17/07/2020

Udruga „Prijateljstvo“- Feričanci održala je volonterski sastanak na kojem su podijeljena zaduženja i zadatke oko organizacije 5. FERIČANAČKE BICIKLIJADE kako bi mogli provesti sve epidemiološke preporuke i mjere. Biciklijada će se održati sutra u organizaciji zajedno s Biciklističkim klubom Našice.

Iz Udruge pozivaju još jednom i djecu i roditelje da se pridruže dječjoj biciklijadi kao i svake godine. Kako navode, drago im je vidjeti roditelje s djecom kako voze i potiču djecu na bavljenje bilo kojom sportskom aktivnošću. Prijaviti se možete i dalje na linku ako planirate sudjelovati i podržati organizaciju ove jubilarne biciklijade, a možete se i osobno prijaviti u subotu ako odlučite u zadnji čas doći. Možete se prijaviti na ovoj poveznici.

09/07/2020

U subotu 18.7.2020. održat će se 5. Feričanačka biciklijada (donatorska) u organizaciji Udruge učenika, mladih i učenika s teškoćama “Prijateljstvo“ Feričanci i Biciklističkog kluba Našice. Dječja biciklijada započet će u 9 h, na stazi duljine oko 10 km, u relaciji Feričanci – Beljevina – Feričanci. Planirano vrijeme završetka je 10 h.

Rekreativna biciklijada započet će u 10:30 h na stazi duljine oko 18 km na relaciji Feričanci – Beljevina – Đurđenovac – Vučjak Feričanački – Božilovac – Valenovac – Feričanci. Za iskusne bicikliste koji redovito i profesionalno voze, održat će se i extreme biciklijada na stazi duljine 34 km.+ u relaciji Feričanci – Beljevina – Bokšić – Šaptinovci – Sušine – Đurđenovac – Vučjak Feričanački – Božilovac – Valenovac – Gazije – Feričanci. Planirano vrijeme trajanja je od 10:30 h do 12:30 h. Podloga u sve 3 biciklijade je asfalt. Kotizacija iznosi 50 kn, a ne plaćaju djeca, učenici i nezaposlene osobe. Prihod od kotizacija će se utrošiti za kupnju novih računala za Udrugu kako bi djeca i učenici imali što bolje uvjete za provođenje aktivnosti. U slučaju loše epidemiološke situacije, javnost i sudionici bit će na vrijeme obaviješteni o eventualnom otkazivanju biciklijade. Prijava je obvezna na navedenom linku: 5. feričanačka biciklijada.

07/07/2020

Članovi Biciklističkog kluba Našice Zoran Ugljanac, jedan od najboljih hrvatskih maratonaca, Marko Ljevar, zaljubljenik u biciklizam, posvećen treninzima i vožnjama i Ivan Adžić, predsjednik Kluba, odvozili su ultramaraton Vukovar – Dubrovnik 2020. u trajanju od 3 dana. Timu se priključio i Josip Blažević koji je na svojim leđima preuzeo velik dio same logistike i postao figura bez koje bi put bio puno teži. Cilj ovog ultramaratona bio je odati počast svim braniteljima i onima koji su dali svoje živote za obranu Republike Hrvatske.

Prvog dana, biciklisti su krenuli iz Vukovara u 6 sati ujutro gdje su prije polaska zapalili svijeće kod križa na Dunavu. Po dolasku u Našice, u centru grada dočekali su ih prijatelji i obitelji, kao i predstavnici Grada Našica s kojima su uz molitvu zapalili svijeće kod spomenika Uskrsla Hrvatska. Po odlasku iz Našica, u kasnim večernjim satima stižu u Vojnić nakon odvoženih 340km. Drugog dana, biciklisti su odvozili 290km prolazeći kroz Knin, Čavoglave i Solin. Trećeg dana nastavili su vožnju put Dubrovnika gdje stižu oko 20 sati te odlaze prema Srđu gdje je bilo planirano paljenje svijeća. Dolaskom na Srđ, biciklisti su ispunili svoj cilj povezati istok i jug Hrvatske, dva hrvatska grada pogođena razaranjima za vrijeme domovinskog rata. Zoran, Marko, Ivan i Josip u 3 dana vožnje, proveli su 30 sati na biciklima te odvozili 834 kilometara.

Foto: ustupljene fotografije

23/06/2020

Dana 01.07.2020 članovi Biciklističkog kluba Našice Zoran Ugljanac, Marko Ljevar i Ivan Adžić krenut će na ultramaraton sa startom u Vukovaru i završetkom u Dubrovniku. Dužina rute je preko 900km, s etapama oko 300km po danu. Cilj ovog ultramaratona je odati počast svim braniteljima i onima koji su dali svoje živote za obranu Hrvatske.

16/06/2020

Prošle nedjelje, 14. lipnja, uz obilježavanja Dana Grada Našica, s početkom u 9,30 sati, održana je 3. Antunovska rekreativna biciklijada. Biciklijada je duga 42 kilometra, a sudjelovalo je 63 biciklista. Prije samoga starta u centru Grada Našica biciklistima su se pridružili policijski službenici Odjela prevencije, PU osječko – baranjske i Policijske postaje Našice koji su sudionicima uz podjelu edukativnih preventivnih letaka, skrenuli pozornost na prometna pravila koja se odnose na vozače kao i na uređaje i opremu koju svaki bicikli koji sudjeluje u prometu mora posjedovati.

Cilj preventivnog projekta “Biciklirajmo biciklističkom” koji se provodi na području cijele Policijske uprave Osječko – baranjske je povećanje razine sigurnosti svih sudionika u prometu, a prvenstveno biciklista kao jedne od najranjivijih skupina, kao i povećanje razine svijesti o posljedicama neodgovorne i nesmotrene vožnje. Sve aktivnosti provedene u ovoj akciji isključivo su preventivne prirode bez represivnih mjera i sankcija sa naglaskom na savjetodavnom i instrukcijskom postupanju.

 

Najčešće uočene nepravilnosti su nekorištenje biciklističke staze kada je ona dostupna te kretanje biciklista kolnikom jednog pored drugog. Preporuka je da se biciklisti prilikom kretanja u grupi uvijek kreću jedan iza drugog kako bi smanjili luk zaobilaženja vozača motornih vozila, a pogotovo teretnih vozila kao i kretanje biciklističkom stazom kada postoji biciklistička staza, budući da je tada kretanje kolnikom krajnje neodgovorna vožnja i podliježe intervencijama policijskih službenika. Također su policijski službenici kroz edukaciju građanima skrenuli pozornost i na daljnju potrebu pridržavanja mjera socijalne distance i ostalih propisanih mjera Stožera civilne zaštite u cilju očuvanja zdravlja svih građana.

 

Policijski službenici i dalje će djelovati u cilju preventivnog educiranja svih građana i sudionika u prometu te na taj način doprinijeti povećanju sigurnosti i svjesnosti svih sudionika u prometu o riziku sudjelovanja u prometu. Tijekom podjele edukativnih materijala biciklisti su upućeni da mogu znatno pridonijeti poboljšanju vlastite, ali i sigurnosti drugih sudionika u prometu kroz poznavanje i poštivanje prometnih propisa.

25/05/2020

BK Našice Vas poziva na Antunovsku MTB rekreativnu biciklijadu koja će se održati 14. 06. 2020. s početkom u 9:30 ispred robne kuće. Biciklijada je namijenjena svim uzrastima, a želja organizatora je da se okupe cijele obitelji. Od ove godine novost je da će biti dvije staze – zelena i crna.

Zelena staza je 26 km, te ista nije tehnički zahtjevna. Tempo vožnje će biti prilagođen svima, a dozvoljeno je i guranje bicikla. Crna staza je dužine 40 km i tehnički je zahtjevnija, namjenjena je rekreativcima koji više vremena provode na svojim biciklima.

 

 

Biciklijada je podijeljena u dvije etape. Prva etapa je od centra Našica do izletišta Crna klada (zelena staza cca 16km), (crna staza cca 30 km) gdje će biti mali piknik – osvježenje sokovima i pećenim kobasicama. Za sve sudionike će biti osiguran par kobasica, kruh i osvježenje. Na izletištu će se sudionici malo duže zadržati, zabaviti i družiti…

 

 

Druga etapa je od izletišta do centra Našica gdje je i rastanak. Svi sudionici biciklijadu voze na vlastitu odgovornost. Dužni su poštivati prometna pravila i Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Za sudionike mlađe od 16. godina obavezna je kaciga.

 

 

Plan aktivnosti:

  • 9:30h okupljanje ispred robne kuće u Našicama i polazak
  • 10:45h dolazak na Crnu kladu i druženje
  • 13:00h povratak u Našice

27/01/2020

Biciklistički klub Našice održao je redovnu godišnju skupštinu na kojoj su istaknuti zapaženi rezultati u protekloj godini te najavljeni mnogobrojni planovi u ovoj. Našički biciklisti taku su u 2019. sudjelovali na 11 utrka, a od ukupno 33 kluba smjestili su se na 8. mjesto ljestvice, što je ističu odličan rezultat s obzirom na broj članova. Uz natjecanja organizirali su i rekreativne vožnje, poput mnogobrojnih biciklijada od kojih je najpopularnija ona Antunovska do prigodnih memorijalnih vožnji.

Uz to brinuli su se za stazu oko Lapovca, sudjelovali na državnom prvenstvu u organizaciji Crvenog križa, proveli preventivnu akciju s policijom, te iznenadili bi se, sudjelovali i na trkačkim utrkama. Ono što je obilježilo kraj 2019. svakako su humanitarne akcije, u jednoj su darovali računalo Udruzi „Prijateljstvo” Feričanci, a u drugoj, kao što ime kaže, „Bicikli pod bor”. Iako su godinu završili sa manjkom sredstava, nadomjestili su ga prihodima iz prošlih godina.

2020. za bicikliste je prvenstveno započela izborom novog dopredsjednika za kojeg je jednoglasno izabran Mario Firšt, dok se drugi naglasak stavio na izmijene statuta udruge. Tako neke dopune glase: zalaganje za povećanje turističkih kapaciteta sa rekreativnim biciklizmom, zaštita digniteta domovinskog rata, promicanje hrvatskih nacionalnih, povijesnih, kulturnih i drugih vrednota, promicanje vrijednosti Domovinskog rata te drugo. Za ovu godinu već su najavili dječju utrku oko Lapovca, uređenje staza za cikloturizam, veliku biciklijadu s roštiljem te vožnju do Jankovca, kao i sudjelovanje na mnogobrojnim natjecanjima. Ovu godinu obilježit će i akcija ReBICIKLiraj u kojoj je već prikupljeno 40 bicikala koji će biti servisirani i poklonjeni djeci u nepovoljnim uvjetima.

Skupštini su prisustvovali gradonačelnik Josip Miletić, predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Kašuba, predsjednik Mjesnog vijeća Josip Matek, kao i predstavnici udruga suradnika, URT Nexe Team, Udruge „Prijateljstvo” Feričanci i Udruge branitelja Ina-Naftaplin KVIN.

Svi oni obratili su se okupljenima, pohvalivši rad i međusobnu suradnju, dok im je Grad Našice kao i Mjesni odbor obećao povećanje sredstava u ovoj godini.

„Želim vam čestitati na vašem kvalitetnom radu, a pogotovo mi je bilo drago čuti izmijene statuta u ovom smislu da želite potaknuti i braniteljske udruge na suradnju prema pijetetu Vukovara i Domovinskog rata. Ja kao gradonačelnik podržat ću vas u smjeru razvoja cikloturizma, gdje mislim da je vaš klub izuzetno važan. Čestitam i na izvrsnim rezultatima posebice vašim najmlađim članovima, a što se tiče financijskog dijela, i Grad Našice i Sportska zajednica povećat će sredstva usmjerena prema vašoj udruzi.” – istaknuo je gradonačelnik Josip Miletić.

„Slušajući vaše izvješće u ovih šest godina, koliko službeno djelujete, vidi se da sudjelujete u mnogobrojnim aktivnostima doprinoseći boljoj kvaliteti života zajednice. Ispred Grada ću još reći, da je nama jako važan rad sa djecom, odgoj u sportskom duhu, ali isto tako važno nam je i što utječete i na bolju kvalitetu života nas starijih kao i veterana Domovinskog rata.” – rekao je predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Kašuba koji se uključio u akciju ReBICIKLiraj doniravši dva bicikla.

Dok je predsjednik URT Nexe Team, Tomislav Gall prilikom obraćanja uručio predsjedniku Biciklističkog kluba Našice, Ivanu Adžiću, dres svoje udruge.

„Mi smo svih deset godina, od kad je kluba, a i prije toga, vozili memorijalni maraton do Vukovara, no to je bilo na nižoj razini, pa je logičan korak bio izmijeniti to u statutu. Ove godine odlučili smo to dići još više te organizirati ultramaraton od Vukovara do Dubrovnika, dužine oko 1 000 kilometara.” – rekao je predsjednik kluba Ivan Adžić napomenuvši da i dalje primaju članove koji ne moraju imati nikakav poseban bicikli da bi bili dio biciklističke obitelji.

“Bez obzira na moj izbor i dalje ćemo nastaviti raditi na poboljšanju kvalitete svih naših aktivnosti. Imamo puno ideja, ali nećemo ih još iznositi u javnost, a najviše ćemo raditi na razvoju cikloturizma i radu s djecom.” – rekao je novoizabrani dopredsjednik Mario Firšt.

15/01/2020

Zimsko vrijeme, osim ako ne pokaže svoje zube, uskoro će početi jenjavati. Doba viših temperatura i svježeg zraka pobudit će u vama želju za novim hobijem, a zašto to ne bi bio biciklizam. Volite vrijeme provoditi na biciklu ili ste više natjecateljski tip koji voli pomicati svoje granice? Volite pričati o bicikizmu, lisicama ili orlovima? Onda je ovo mjesto za vas!

Biciklistički klub Našice odlučio je na vrijeme okupiti novu ekipu koja će zajedno sa starim članovima krenuti u upoznavanje našičkog krajolika, idealnog upravo za ovaj sport. Uz to moći ćete sudjelovati u organizaciji biciklijada koje okupe više stotina sugrađana, a smijeha i dobrih priča tamo ne nedostaje. Uz to bit ćete dio velikog broja humanitarnih akcija, kao onih nedavno pokrenutih „Bicikl pod bor” i „ReBICIKLiraj”. Biciklisti mole sve zainteresirane da im se jave na e-mail bknasice@gmail.com i postanu dio biciklističke obitelji!

12/01/2020

Akcija “ReBICIKLiraj” je nastala sasvim spontano, kada su članovi BK “Našice” kontaktirali prijatelje tražeći kako prikupiti novce za akciju “BICIKL POD BOR”, jedan od njih je ponudio stari bicikl svoga sina koji već duže vrijeme stoji u podrumu jer ga je sin prerastao.

Pomislili su zašto ne bi organizirano prikupili takve bicikle, osposobili ih i poklonili onima kojim je to potrebno, ponajprije djeci. Članovi su strastveni biciklisti i misle da svatko treba osjetiti taj užitak vožnje. Između ostalog, poslali su upite u neke institucije koje rade s djecom i dobili  informaciju i okvirni broj djece kojima bi dobro došli ti bicikli, a već su stigli i prvi dječji bicikli.

Do sada su skupili 20ak komada, velika većina će biti popravljana, a neki će biti iskorišteni za dijelove. Akcija će trajati do proljeća, a nastavit će se svake godine u zimskim mjesecima. Ako imate stari bicikl kojem želite pokloniti novog vlasnika javite im se putem Facebooka ili na telefon 091/613-8171.