reklamavelika2015a

sjednica2
Na sjednici Vlade koja je održana u Osijeku izneseno je niz konkretnih projekata iz područja gospodarstva, prometa, kulture, sveučilišt, jedan cjelovit pristup koji će biti potvrđen potpisivanjem brojnih ugovora.
"Gotovo milijardu kuna vrijednih projekata za Grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju, a kada se uzme ukupni iznos projekata koji će biti potpisani za slavonske županije dolazimo do iznosa od gotovo dvije milijarde kuna. To je čvrsta i snažna poruka Vlade cijeloj Slavoniji i svim ljudima koji ovdje žive." – rekao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković na otvaranju sjednice Vlade, koja je održana  (1. prosinca 2017. godine) u Osijeku, četvrte sjednice aktualne Vlade održane izvan sjedišta. 
sjednica1
Hrvatskog premijera i članove Vlade prvo su u sjedištu osječke gradske uprave u Tvrđi primili gradonačelnik Ivan Vrkić i župan Ivan Anušić. Nakon kraćeg razgovora susret se nastavio u sjedištu Županije na Trgu Ante Starčevića, gdje su im se pridružili članovi Vlade, saborski zastupnici Stjepan Ćuraj, Branimir Glavaš, Robert Jankovics, Vlatko Kopić, Domagoj Mikulić, Miroslav Šimić, Miroslav Tuđman i Irena Petrijevčanin Vuksanović te ostali slavonski župani. 
Pozdravljajući premijera, ministre i ostale goste župan Anušić izrazio je zadovoljstvo što se nakon 13 godina sjednica Vlade održava u Osijeku. - Svojim dolaskom potvrdili ste tezu koju već godinama slušamo, a to je ravnomjeran razvoj cijele Hrvatske. Nizom projekata koji se na našem području provode kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem pokazali ste da brinete o istočnoj Hrvatskoj koja je gospodarski, ali i demografski najugroženija hrvatska regija. Upravo izvrsna komunikacija i sinergija između Vlade i Osječko-baranjske županije već dovodi do pozitivnih pomaka u našoj županiji. Kao župan sa svojim timom osluškujem potrebe naših načelnika i gradonačelnika i zajedničkim ih snagama pretvaramo u konkretne mjere i projekte s kojima ćemo strateški ojačati gospodarske grane koje nose najveće potencijale, a to je malo i srednje gospodarstvo, obrti i OPG-ovi te razvoj i osnaživanje kontinentalnog turizma – rekao je župan. 
Potom je naveo najvažnije aktualne županijske projekte; projekt besplatnih obroka za sve učenike osnovnih škola vrijedan 17 milijuna kuna, zatim izgradnju regionalnog distributivnog centra za voće i povrće, 1. Gimnazije… - Egzodus mladih ljudi možemo zaustaviti jedno predanim i kontinuiranim radom, a današnja sjednica Vlade je veliki korak ka tome cilju - poručio je župan Anušić. 
Sjednica Vlade nastavljena je izvješćima o učinjenom i o budućim projektima u Gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji te usvajanjem zaključaka o konkretnim projektima. To su izgradnja Centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak, financiranje nabave angiografskog uređaja za dijagnostičko-terapijske endovaskularne intervencije i uređaja za razbijanje kamenca u Kliničkom bolničkom centru Osijek, zaključak u vezi problematike dezinsekcije komaraca u Parku prirode Kopački rit, rekonstrukcija više ulica i trgova u Osijeku i Donjem Miholjcu, dovršetak izgradnje Sveučilišnog kampusa, obnovu terase bastiona u Tvrđe, projekt i izgradnja IT parka, projekt uspostave Centra za autizam, osnivanje Arheološkog muzeja Osijek, darovanje nekretnina u Bilju za uspostavu centra za posjetitelje, darovanje nekretnina za Caritas, darovanje stanova za zbrinjavanje socijalno ugroženih građana.
sjednica3
U redovnom dijelu sjednice također su bile točke koje su se dijelom odnosile na Slavoniju i Baranju, na primjer zakonske izmjene o prometu drva i proizvoda od drva i izmjene Zakona o regionalnom razvoju. Nakon sjednice potpisano je čak 19 ugovora o dodijeli bespovratnih sredstava. Ukupna vrijednost ugovora iznosi 2.026.855.957,79 kuna, a sastoji se od bespovratnih sredstava Europske unije, nacionalnog i fondovskog sufinanciranja te sufinanciranja samih korisnika. Tako se za modernizaciju tramvajske infrastrukture i nabavu autobusa izdvaja 232 milijuna kuna, Projekt vodoopskrbe i odvodnje Valpovo – Belišće 271 milijun kuna, Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Đakovo 267 milijuna kuna, uređenje desne obale Drave u Osijeku 45 milijuna kuna, proizvodnju papirne ambalaže u Osijeku 30 milijuna kuna… Potpisano je i 40 ugovora iz programa zapošljavanja žena "Poželi". 
- Prije stupanja na dužnost župana govorio sam kako Slavoniju i Baranju vratiti u normalne tijekove društvenog, gospodarskog, političkog i svakog drugog života. Rekao sam da je neizmjerno bitno imati sinergiju premijera, Vlade, ministara, župana, svih gradonačelnika i načelnika te zajednički ulazak u Projekt Slavonija, Baranja i Srijem. Danas, nakon pet mjeseci vođenja županije, gradonačelnika u gradu i nešto duže gospodina Plenkovića na čelu Vlade, svjedoci smo konkretnih ugovora, učinaka i projekata. Puno smo obećavali i uvijek dobivali upit hoće li sve ostati na obećanjima, a odgovor su ovi ugovori, ali i očita namjera, volja i smjer kojima nas Vlada bez imalo rezerve upućuje da moramo razvijati i pripremati projekte. Mi smo zaista i pripremali projekte, a sada ih i realizirali. Najbitnije je da su Vlada, svi ministri i premijer ovdje zasjedali, što je poruka ne samo o njihovom dolasku, donesenim ugovorima i potvrdi suradnje nego i moralna podrška nama koji se ovdje trudimo razvijati grad Osijek, OBŽ i cijelu istočnu Hrvatsku. Danas započinje jedno novo razdoblje Osječko-baranjske županije, i to prvo političke stabilnosti, razvoj u gospodarskom, društvenom, političkom, sportskom, socijalnom, znanstvenom i svakom drugom smislu. Budite sigurni da nitko više ne može zaustaviti ovaj projekt koji je započeo i koji će uskoro pokazati još veće benefite za sve nas koji tu živimo – zaključio je župan Anušić nakon sjednice Vlade te još jednom zahvalio premijeru ministrima na suradnji za bolje sutra cijele županije i Hrvatske. 
bricks2016

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

banner1

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.