reklamavelika2015a

zupanija1

Najvažniji financijski dokument, Proračun Osječko - baranjske županije za 2018. godinu većinom glasova (35 za, osam protiv i pet suzdržanih) podržali su vijećnici Županijske skupštine na jučerašnjoj (28. studenoga 2017. godine) održanoj sjednici.

Proračun iznosi 810.001.290,00 kuna, odnosno 7,95 posto više nego proračun za 2017. godinu, s tim da se nakon osiguravanja sredstava za redovito funkcioniranje i podmirenje ugovornih obveza čak 62.735.095,00 kuna raspoređuje za posebne programe i projekte. Od toga najveći iznos (12 milijuna kuna) namijenjen je za projekt besplatnog obroka za učenike osnovnih škola, slijedi 10 milijuna kuna za projekte energetske učinkovitosti, šest milijuna za izgradnju Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Osijek, pet milijuna za I. Gimnaziju, 4,5 milijuna kuna za ulaganja u komunalnu, društvenu i povezanu infrastrukturu za podizanje kvalitete života stanovnika, po 2,5 milijuna kuna za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, zatim za novorođenu djecu, za izgradnju i opremanje sportskih objekata.

zupanija2
Uslijed promjena zakona Proračun za 2018. godinu povećan je u odnosu na prethodnu godinu, no sukladno tomu promijenili smo i izdvajanja za najvažnije projekte, projekte koji će donijeti razvoj gospodarstva i cijele Županije. Naglašavam četiri iznimno važna projekta. Prvi je besplatna prehrana učenika osnovnih škola na području Županije koji će se primjenjivati od 1. siječnja 2018. godine baš na sve učenike, pa tako i za osnovne škole na području Grada Osijeka kojima Županija nije osnivač. Županija u projektu sudjeluje s 12 milijuna kuna, a samo dijelom će ga sufinancirati jedinice lokalne samouprave. Drugi je projekt ULO hladnjače koji obuhvaća izgradnju pakirnice, sušare, sortirnice, hladnjače, tunela hlađenja i svega što čini projekt budućeg Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, o čemu se govori već 10 godina. Danas potpisujemo i ugovor s Gradom Osijekom za lokaciju Centra – rekao je župan Anušić.
Treći kapitalni projekt je izgradnja I. Gimnazije u Osijeku. Gradit će se potpuno novi objekt, a nedavno je dogovoreno da će banka donirati zemljište, što će biti veliko financijsko olakšanje investicije. - Sada rješavamo imovinsko - pravne odnose, a iduće godine krećemo s pripremom projektne dokumentacije kako bi do kraja 2018. godine imali i građevinsku dozvolu, baš kao i za ULO hladnjaču. Četvrti veliki projekt je sajamski prostor u Osijeku koji će podići gospodarsku aktivnost u cijeloj Županiji i istočnoj Hrvatskoj. Priprema se projektni zadatak i dokumentacija kako bi Osijek po prvi put imao pravi sajamski prostor, a ne improvizirani kao sada na Pampasu. Priprema dokumentacije ili realizacija ovih projekta počet će iduće godine, a u 2019. i 2020. godini bit će izgrađeni, zaključio je župan.

zupanija3
U Proračunu za 2018. godinu povećani su i iznosi za stimuliranje poduzetnika, obrtnika i OPG-ova, a osobito za žene i mlade u poduzetništvu te sve koji se žele baviti kontinentalnim turizmom.
Vijećnici oporbe istaknuli su da proračun nije razvojni nego stagnirajući, a posebno su imali primjedbe na povećanje broja upravnih odjela sa 11 na 14. Na to je župan Anušić odgovorio da je Proračun razvojni, što potvrđuju činjenice o novim projektima, a za novu sistematizaciju u županijskoj upravi naglasio je kako je riječ o preslagivanju ovlasti između upravnih odjela te izdvajanje ključnih djelatnosti u samostalne i učinkovite odjele. - Većina radnih mjesta u upravnim odjelima bit će popunjena s postojećim kadrom. Tek dio kadrova primit će se u odjele za kontinentalni turizam i u javnu ustanovu koja će se financirati kroz fondove EU i Ministarstvo regionalnog razvoja – poručio je župan naglašavajući da ovim promjenama stvara preduvjete za realizaciju zacrtanih projekata i postizanje konkretnih rezultata.

bricks2016

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

banner1

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.