reklamavelika2015a

zup1
Pod predsjedanjem predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića u Slavonskom Brodu je danas (21. studenoga 2017. godine) održana 3. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Središnja točka bila je informacija o provedbi Projekta, a raspravljalo se i o mogućnostima unapređenja prometne infrastrukture na području Slavonije, Baranje i Srijema, stavljanju u funkciju neaktivne državne imovine za potrebe korištenja jedinica lokalne i regionalne samouprave te o izmjenama i dopunama Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske. 
- Sve su to teme koje su Vladi važne kako bismo poslali poruku ohrabrenja i poruku da je Slavonija, s obzirom na sve okolnosti koje su joj se dogodile od velikih stradanja u Domovinskom ratu pa nadalje, za našu Vladu jedan konkretan prioritet koji ćemo u ove četiri godine realizirati – rekao je Plenković na početku sjednice. 
Uvodno izlaganje o rezultatima Projekta podnijela je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac. Istaknula je kako je u proteklih godinu dana na području pet slavonskih županija uloženo 2,5 milijarde kuna kroz tri operativna programa, Program ruralnog razvoja i Program europske teritorijalne suradnje, odnosno ugovoreno je 14,85 posto bespovratnih sredstava u odnosu na ciljani iznos. Osim toga, preko natječaja ministarstava koji se financiraju iz državnog proračuna ugovoreno je još niz projekata. Na primjer, vrijednost ugovorenih komunalnih projekata iznosi 74,23 milijuna kuna, od čega je 15,73 milijuna kuna program podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u osnovnim i srednjim školama. 
- Što se tiče projekata po nacionalnim programima sufinancirat će se 168 manjih infrastrukturnih projekata u ukupnom iznosu 56,12 milijuna kuna. Programom podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u osnovnim i srednjim školama obuhvaćeno je financiranje 13 školskih objekata u ukupnom iznosu od 15,73 milijuna kuna, a za pripremu lokalnih razvojnih projekata namijenjeno je 40 milijuna kuna. Javni poziv je bio otvoren do 31. listopada, pa je u tijeku obrada zahtjeva. Nadalje, u Fondu za regionalni razvoj za 2018. godinu osigurano je 90 milijuna kuna, a koristit će se za pripremu i predfinanciranje EU projekata EU te financiranje ravnomjernog razvoja jedinica lokalne samouprave i županija – istaknula je ministrica Žalac. 
zup2
Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim tijekom Projekta, no naglasio je da se uvijek može raditi brže i efikasnije. – Zajedno smo započeli Projekt Slavonija, Baranja i Srijem i već imamo konkretne benefite, a svi su vezani za budućnost i razvoj potencijala naših pet županija. Osječko-baranjska županija u ovom Projektu ima više važnih razvojnih projekata koji su u fazi realizacije, no kako je sjednica Savjeta posvećena poglavito pitanjima u vezi državne imovine izdvojit ću samo četiri projekta. Najveću pozornost na području prometa pridajemo europskim koridorima koji prolaze kroz našu Županiju. Naglasio bih Zračnu luku Osijek koja ima potencijal i kapacitete za snažan kargo promet, najjači do Zagreba, pa s Ministarstvom prometa razgovaramo o rekonstrukciji i dogradnji Zračne luke Osijek, čime bi učinili veliki pomak za cijelu regiju. Nadalje, tu su željeznički koridori Osijek – Vinkovci, Osijek – Virovitica i Osijek – Pečuh koji su prije Domovinskog rata bili na razini europskih standarda s prometovanjem od 130 km na sat, a danas imamo obrnutu situaciju. Njima se vozi brzinom od 50 km na sat, pa nam za put do Zagreba treba 5,5 pa i sedam sati. Stoga te projekte želim nametnuti za proračunsku 2019. godinu. Naravno, cestovni Koridor 5c je najbitniji za nas, a potrebno je izgraditi još 25 km od dravskog mosta do granice Mađarske da bi bio u potpunosti završen na području Hrvatske. Kao što znamo Mađarska će svoj dio koridora u cijelosti izgraditi u 2019. godini. Četvrti projekt je Luka rasutih tereta u Osijeku koji je u fazi javne nabave i odabira izvođača, a njegova vrijednost je 109 milijuna kuna – rekao je župan Anušić. 
Osječko-baranjska županija intenzivno radi na projektima kontinentalnog turizma, a - kako je dodao župan Anušić - oni obuhvaćaju i kruzere. Njihovo pristajanje u Osijeku regulirano je ugovorom s jednim ugostiteljskim objektom, no ugovor istječe ove godine. Župan stoga predlaže ubrzanje projekta izgradnje pristaništa za što postoji projektna dokumentacija. Izgradnja tog putničkog pristaništa koštala bi 6,2 milijuna kuna, pa očekuje da se projekt uvrsti u državni proračun već za 2018. godinu. 
bricks2016

 

Povezani pojmovi:

Log in to comment
banner1

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

banner1

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.