bon2017 12

trcanjevocin1

Maratonci i ostali trkači iz Našica, Voćina, Slatine i Zagreba, a u spomen na stravično poubijane žrtve u Četekovcima, Voćinu i ostalim susjednim mjestima u Domovinskom ratu otrčali su danas 10. memorijalnu utrku Četekovac – Voćin.

Moramo naglasiti, kako je to što se na ovim područjima dogodilo prije 25 godina, spada pod najsvirepija ubojstva koja su se dogodila za vrijeme rata u Hrvatskoj. Upravo zbog toga, kako se ovaj ili drugi ovakvi zločini ne bi nikada zaboravili, održavaju se memorijalne utrke u kojima Glasnici istine i ostali maratonci iz čitave Hrvatske žele odati počast svim žrtvama te ukazati na ovakva nedjela.

trcanjevocin6

Memorijalna utrka se odvijala od Četekovaca, kroz Balince, Čeralije, Bokane, Macute pa sve do mjesta Voćin u kojem su na kraju utrke trkači, kao i ostali mještani i suborci, na spomen obilježju u centru sela upalili svijeće za sve žrtve ovog gnjusnog zločina. Sa nekoliko prigodnih riječi okupljenima se obratio i Predrag Filić, načelnik općine Voćin koji je među ostalim istaknuo svirepost ovog teškog zločina civila i branitelja ovog Voćinskog kraja.

trcanjevocin3

Jedan od sudionika ove, ali i sličnih memorijalnih utrka bio je i naš gradonačelnik Krešimir Žagar koji je ovom prilikom pohvalio sve koji su u ovo hladno subotnje prijepodne odlučili otrčati ovih 17 kilometara, te odati počast svim svirepo ubijenim braniteljima i mještanima ovoga kraja.

trcanjevocin4

„Iza nas je 10. jubilarna utrka Četekovac – Voćin i stvarno moram čestitati i pohvaliti hrabre trkače koji su po ovom hladnom vremenu, otrčali memorijalnu utrku te spojili dva stratišta hrvatskog naroda. Uvijek su nam u sjećanju gradovi i sela poput Vukovara, Škabrnje, dok su danas su to ova Papučka mjesta gdje su se dogodili ovi stvarno strašni zločini. Tu se ne radi samo o stradalim braniteljima, već civilnim žrtvama, jer su mještani iz Balinaca, Četekovaca i Čojluga, njih 24, ubijeno na najsvirepiji mogući način, upravo na svom kućnom pragu. Isto tako u mjesecu prosincu, točnije 13. prosinca 1991. godine pobijeno je 47 mještana i branitelja Voćina, također zvjerski na najokrutnije moguće načine koji normalni ljudi teško mogu to i zamisliti. Upravo zbog te njihove žrtve, na koji način su ubijeni, želja nam je tu istinu prenijeti dalje, a  jedan od načina je i ova mala sportska žrtva koju smo mi danas podnijeli. Ovom priliko mi im se klanjamo i nadamo se da ćemo to činiti i narednih godina i to zahvaljujući prvenstveno časničkom zboru koji je ovo i organizirao. Ovom prilikom također zahvaljujem se i ostalim trkačima koji se se odazivaju na ovu ili slične memorijalne utrke, jer ovakve stvari se stvarno nikada ne smiju zaboravit.“ –rekao je u par riječi gradonačelnik grada Našica Krešimir Žagar.

trcanjevocin2

 

Log in to comment
banner1
docek3

gelo1

banner22015

banner310 2581a

reklama310x258 1

Najnovije galerije

 sib c  fightsite c     logo-Jooble1 

Vidljivost

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2015 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.