elkon20153

reklamavelika2015

Obavijesti i najave iz grada Našica

Za petak, 03. srpnja 2015. godine s početkom u 13:00 sati održati će se 5. izvanredna izborna sjednica Skupštine LAG-a „Karašica“. Sjednica će se održati u restoranu Ribnjak (Našički ribnjaci), Stjepana Radića 1, Ribnjak (Našice)

 

Za sjednicu predlažen je slijedeći dnevni red:

1. Izbor zapisničara, dva ovjerovitelja zapisnika i verifikacijske komisije
2. Izvješće verifikacijske komisije
3. Usvajanje izvješća Upravnog odbora o radu LAG-a
4. Usvajanje izvješća Nadzornog odbora o materijalno-financijskom poslovanju LAG-a
5. Usvajanje financijskog izvješća za 2014. godinu
6. Donošenje novog Statuta Lokalne akcijske grupe „Karašica“
7. Donošenje Odluke o donošenju Statuta LAG-a „Karašica“
8. Donošenje Plana rada za 2015. godinu
9. Donošenje Financijskog plana za 2015. godinu
10. Donošenje Odluke o razrješenju članova Upravnog odbora LAG-a Karašica
11. Donošenje Odluke o izboru članova Upravnog odbora LAG-a Karašica
12. Različito

Našice je jučer prvi put službeno posjetila veleposlanica Republike Makedonije u Hrvatskoj Danijela Karagjozoska. Veleposlanicu su u prostorijama Grada Našica dočekali gradonačelnik Krešimir Žagar i predstavnik makedonske nacionalne manjine za Osječko-baranjsku županiju Dragoljub Siljanoski te s njom održali radni sastanak. Osnovni cilj dolaska makedonske veleposlanice je, prema njenim riječima, započeti gospodarsku suradnju između naših dviju zemalja, a kako je najavila namjerava Našice posjetiti i ubuduće kako bi sklopila povoljnu suradnju s lokalnim tvrtkama.

„Osim političkog aspekta dužnosti veleposlanice također se bavim i ekonomskom diplomacijom. U posljednje tri godine koliko obnašam funkciju posjetila sam oko 50-ak gradova, mnoge općine, županije, tvrtke i tvornice i tako su danas i Našice došle na red. Imate prelijep grad i žao mi je što već prije nisam došla, međutim obećajem da ovo sigurno nije moj posljednji posjet“, naglasila je makedonska veleposlanica te dodala: „Osim gospodarske suradnje koja nam je u planu, s gradonačelnikom smo dogovorili bratimljenje jednog makedonskog grada i Našica, zatim osnivanje gospodarskog foruma, razgovarali smo o razvijanju kontinentalnog turizma, te sam posjetila dvije značajnije našičke tvornice. Međutim, sve manje i srednje tvrtke zapravo čine gospodarstvo jedne države. Mi si međusobno možemo pomoći da si naprimjer otvorimo tržišta, vi nama prema Europi, a mi vama prema Rusiji i Kini. U Našicama postoji interes za suradnjom, i namjeravam se još nekoliko puta vratiti kako bih posjetila i druge tvornice i tvrtke. Svima stojim na raspolaganju 24 sata dnevno kako bih odgovorila na sva pitanja u svezi poslovanja s Makedonijom, te kako bih dogovorila sastanke i uskladila hrvatske i makedonske interese i ciljeve.“, rekla je na kraju svog posjeta veleposlanica Makedonije u Hrvatskoj Danijela Karagjozoska.

„Jako sam zadovoljan dolaskom njezine ekscelencije Danijele Karagjozoske jer je izabrala upravo Našice. Makedonsku smo veleposlanicu danas upoznali s našičkim gospodarstvenicima, proveli kroz naš grad, i prilikom ovog prvog posjeta Našicama uvidjela je koliko gospodarskih i industrijskih potencijala i mogućnosti ima ne samo naš grad, već čitav naš slavonski kraj. Isto tako upoznali smo ju s obrtničkim i društvenim aspektima grada, te humanitarnom i sportskom suradnjom putem naših rukometnih klubova. S obzirom na veliki broj pripadnika makedonske nacionalne manjine koji žive na području našega grada i koji su mahom naši vrijedni sugrađani i obrtnici, naše dvije zemlje imaju puno kulturnih i inih dodirnih točaka. Mi ćemo našu tu već postojeću suradnju pokušati poboljšati i pospješiti te vjerujem da ćemo u narednom razdoblju imati prilike i više surađivati. Danas smo imali prilike ponešto saznati o gospodarskim i ekonomskim prilikama u Makedoniji i te me informacije osobno oduševljavaju pošto puno toga možemo primijeniti i u samoj Hrvatskoj. U svezi glede toga i sukladno našim vremenskim mogućnostima namjeravamo u Našicama organizirati jedan manji gospodarski forum gdje bismo okupili i naše udruženje obrtnika, te puno širi krug poduzetnika i svih koji su na bilo koji način zainteresirani surađivati s Makedonijom. Tamo bi se iz prve ruke mogle dobiti informacije i upoznati s gospodarstvom te europske zemlje koja je druga po bruto ekonomskom dohotku u Europi odmah iza Irske. Nema razloga da Hrvatska ne pođe istim stopama kao i Makedonija“, izrazito zadovoljan današnjim posjetom veleposlanice izjavio je gradonačelnik Žagar.

Teme radnog sastanka su među ostalim bile: uspostavljanje i jačanje gospodarske suradnje, turizam i povezivanje Makedonije i Hrvatske na humanitarnom, društvenom te kulturno-sportskom planu. Nakon radnog sastanka, veleposlanica Karagjozoska obišla je dvije najveće našičke tvrtke Apipharmu i Nexe grupu, gdje je obišla njihov proizvodni pogon te se upoznala s njihovim proizvodnim programom.

{gallery width=150 height=100}Slike_tekstovi/2015/6mjesec/30/v2{/gallery}

Ispred spomen obilježja Uskrsla Hrvatska, a povodom Dana državnosti, gradonačelnik Krešimir Žagar, gradski vijećnici, djeca poginulih branitelja, predstavnici policije, udruga koje djeluju na području grada Našica položili su vijence i upalili svijeće za sve poginule, nestale i preminule branitelje Republike Hrvatske.

 

U ime svih nazočnih gradonačelnik Krešimir Žagar se prije svega zahvalio Gradskoj glazbi Našice i članicama našičkih mažoretkinja „Dora“ na lijepom glazbenom i plesnom uvodu u svečanost. Isto tako je naglasio kako je bila bojazan da će kiša smanjiti ugođaj, ali kako je na svu sreću vrijeme ipak poslužio što će biti lijepi uvod u sutrašnji državni praznik Dan državnosti. 

Na dolasku se zahvalio i predsjedniku gradskog vijeća Josipu Miletiću, zamjeniku gradonačelnika Stjepanu Pintariću, županijskom vijećniku Ivici Čemeu te svim ostalim gradskim vijećnicama i vijećnicima, udrugama proizašlim iz Domovinskog rata te ostalim uzvanicima. Kako je gradonačelnik naglasio, sutra se vraćamo u vrijeme kada su provedeni prvi višestranački izbori i kada je većina hrvatskih građana izjavila da želi neovisnu i slobodnu Hrvatsku. Tog dana, 25. lipnja 1991., hrvatski sabor je ustavnom odlukom o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske stvorio našu državu. Sjetio se svih poginulih branitelja koji su dali svoj život za našu neovisnost te na strahote i grozote koji smo svi prošli u tom dugogodišnjem ratu. Gradonačelnik je također sve prisutne podsjetio na riječi našeg pokojnog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana, koji je oštro osudio agresiju i nasilje izražene prema Hrvatskoj u tom razdoblju, te na njegov govor o objavi suverenosti Hrvatske čitavom svijetu.

 

„Riječi dr. Franje Tuđmana su oživjele u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj. Danas smo punopravna članica Europske Unije i NATO-a. Danas se ne nalazimo u zavidnoj poziciji, ali duboko vjerujem da ćemo ubrzo postati obećana zemlja za koju su se naši branitelji i borili te na kraju izborili. Želim vam svima od srca da lijepo proslavite sutrašnji Dan državnosti te budete ponosni na rođendan naše domovine.‟ – rekao je gradonačelnik Našica Krešimir Žagar.

 

Uvod u polaganje vijenaca završio je minutom šutnje za sve poginule i nestale branitelje, preminule zastupnike prvog saziva hrvatskog sabora te prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana.

{gallery width=150 height=100}Slike_tekstovi/2015/6mjesec/24/v1{/gallery}

Na spomen području Crni potok u subotu je održan komemorativni skup kojim je obilježena 70. obljetnica tragedije u lipnju 1945. kada je jugoslavenska vojska likvidirala nekoliko stotina pripadnika vojnika i civila te 20. godišnjica izgradnje spomen obilježja.

 

Misu za sve žrtve Crnog potoka predvodio je fra Zoran Bibić, župnik i gvardijan franjevačkog samostana u Našicama koji spomenuo kako je Crni potok, nažalost poznat po crnim djelima. 

„Ovaj Crni potok, na žalost poznat je po crnim djelima onih koji u divotama prirode nisu nalazili nadahnuće, nego su im šume bile sredstvo da sakriju svoje zločine. Ova komemoracije na Crnom potoku i drugdje kao da nam potvrđuju drevnu istinu, da Bog sve vidi i da se istina prije ili kasnije sazna, i da će sva ljudska djela, pa i ona najmračnija biti otkrivena. A to bi nam trebala biti kočnica u zlu i poticaj u dobru. Počinili su zla djela, misleći da to mogu sakriti pred očima ljudi. Ako su nešto uspjeli sakriti pred ljudima, nisu to mogli pred Bogom. Sva ljudska djela, bila dobra ili zla, izaći će na vidjelo, prije ili kasnije“ - rekao je  fra Zoran Bibić.

„Ovaj Crni potok, na žalost poznat je po crnim djelima onih koji u divotama prirode nisu nalazili nadahnuće, nego su im šume bile sredstvo da sakriju svoje zločine. Ova komemoracije na Crnom potoku i drugdje kao da nam potvrđuju drevnu istinu, da Bog sve vidi i da se istina prije ili kasnije sazna, i da će sva ljudska djela, pa i ona najmračnija biti otkrivena. A to bi nam trebala biti kočnica u zlu i poticaj u dobru. Počinili su zla djela, misleći da to mogu sakriti pred očima ljudi. Ako su nešto uspjeli sakriti pred ljudima, nisu to mogli pred Bogom. Sva ljudska djela, bila dobra ili zla, izaći će na vidjelo, prije ili kasnije“ - rekao je  fra Zoran Bibić.

 

Komemoraciji su bili također prisutni predstavnici ogranaka Hrvatski domobran iz Slatine, Orahovice, Petrinje, Gornje Bistre, Iloka, Rijeke, Križevaca, Osijeka, Valpova, Požege, Daruvara, Zadra, Duge Rese i Karlovca.

Komemorativni skup organiziralo je nekoliko udruga uz potporu Grada, a na značaj tužne obljetnice crnopotočke tragedije i ove su godine, prigodnim govorima podsjetili su predsjednik našičkog ogranka Udruge Hrvatski domobran Željko Tomić i  gradonačelnik Krešimir Žagar.

 

U svom govoru, između ostaloga, gradonačelnik Žagar je zahvalio svima koji su došli na ovo mjesto stradanja, ali i sjećanja te je naglasio kako je Crni potok vječni svjedok užasna kraja mučenika križnog puta, koji su voljeli svoj narod i domovinu.

„Veliko hvala našičkim planinarima sekcije Sv. Bernard i svim hodočasnicima koji su i danas pješice prošli križni put mučenika Crnog potoka. Hvala i onima koji nisu bili u mogućnosti doći ovdje, ali s nama su, sjedinjeni u pjesmi i molitvi, i sjećanju na naše hrvatske mučenike. Vrijeme koje žrtvujemo boraveći ovdje, kilometri koje ste mnogi od vas proputovali, sati pješačenja, samo su simbolični u odnosu na strašnu žrtvu  prinesenu upravo ovdje prije točno 70 godina. Ubijani su ljudi jer su voljeli svoj narod i svoju domovinu. Teško nam je uopće i zamisliti njihovu nevjericu, tugu i bol. Nije to bilo neko drugo vrijeme, drugačiji ljudi. Jednako kao i mi danas imali su svoje osjećaje i uspomene,  imali jednaku brigu za svoje danas i sutra, za posao i kruh, imali svoje roditelje i prijatelje, imali svoje potomke, nas. Ovaj tihi Crni potok vječni je svjedok njihovog užasnog kraja, njihovih zadnjih misli i osjećaja. No svjedoci ste i svi vi ovdje okupljeni, vi koji ne dozvoljavate da se zaboravi sva patnja i stradanja koju je prošao hrvatski narod. Upravo zbog toga još jednom svima od srca hvala što ste i danas ovdje, što ćemo i danas svetom misom prikazati žrtvu naših hrvatskih mučenika. Želim Vam da Vas na životnom putu prati zagovor našega nebeskog zaštitnika, sv. Antuna Padovanskog, da se sretno vratite svojim domovima i da se dogodine ponovno okupimo ovdje, na našem tužnom Crnom potoku!“ – rekao je među ostalim gradonačelnik grada Našica Krešimir Žagar.

 

Željko Tomić predsjednik našičkog ogranka Udruge Hrvatski domobran je među ostalim rekao.

„Prošlo je 70 godine od tragičnih lipanjskih noći godine 1945., kada je ovdje nakon strašnog križnoga puta od Bleiburga, svoju golgotu i smrt mržnjom osvetnika našlo mnoštvo hrvatskih mladića i muževa. Bili su nenaoružani, nikome više opasni, po međunarodnom pravu zaštićeni. Njih je pratila vojska zvana Narodnooslobodilačka, koja nije poštivala međunarodne norme, nije poštivala ljudsko dostojanstvo ni pravo na život. Ta tzv. Narodnooslobodilačka vojska, dovodila je ovdje u nekoliko navrata po više stotina zarobljenika te ih masakrirala. Zločin je sustavno zataškavan. Sve se je odvijalo pred vojnim vlastima kotara Našice kao i zapovjedništvom partizanskih zapovjednika, mnogi našičani sigurno znaju koji su to ljudi bili. Tada je ova predivna šuma odjekivala pucnjima pušaka i strojnica, odjekivala je beznadnim jaucima ranjenih i umirućih. Oni su bili dotučeni, sjekirama i budacima, vilama i noževima, od lokalnog srpskog stanovništva. Spomenuti alat civilnih pomoćnika ubijanja pronađen je na ovom mjestu, a koji su to civilni pomoćnici bili, dobro je znano svima nama Unatoč tome što su Zoljančani potajice gledali dovođenje kolona, slušali pucnjeve i jauke, egzekutori su vjerovali u tajnost svoga zlodjela. Zadah smrti i straha širio se našim krajem. Ali tajna nije sačuvana. Bujice su pretvarale Crni potok u krvavi, crveni potok. Uz dotadašnji šapat o prolazećim kolonama smrti, potok je pokazivao jasan trag onoga što se tu zbivalo. U strahu i tajnosti, ljudi su dolazili na ovo mjesto i vidjeli nekoliko ogromnih grobišta, pokrivenih granjem i zemljom koja je disala od mnoštva ljudskih tijela u raspadanju. Njih je prekrila tama Crnog potoka i ove prekrasne šume. Nitko ne zna koliko je ovdje ljudi poubijano, ali temeljem vjerodostojnih svjedočenja, brojka prelazi 1600 osoba, a možda i po ponekim naznakama i do 5000 osoba. Nedavno je otkriveno još jedno grobište u selu Velika Londžica. Čovjek čisti radilište te na dvadeset-trideset centimetara dubine izvali veći broj ljudskih kostiju. Kako to da su sva grobišta bila zaklonjena ili šumom ili pravoslavnim selima. Prolazile su godine i desetljeća, a da se o ovom zlodjelu nije smjelo javno govoriti. Šutnja je u bivšoj nam državi trajala 45 godina s time da su hrvatski emigranti u inozemnim publikacijama svjedočili o tom zlodjelu. Mnogi su pisali o tim zlodjelima ali ja ću nabrojiti samo neke i to naj istakutnije: Antun Čulić, prof. Branko Kranjčev i Đuro Mikašek.“ 

Isto tako gospodin Tomić je spomenuo i one koji su s našičkog kraja ovdje ubijeni. 

"Ove žrtve u većini nije nitko popisao, no dopustite mi da ipak pročitam imena onih za koje znamo da su ovdje ubijeni s područja bivše Općine Našice. To su: Milan Gašparović, Mijo Došen, Martin Blaško, Josip Grahovac, Dragan Grahovac, Ivica Kic, Antun Pipek, Mijo Špek, Božo Žarković i Đuro Kalamiza svi iz Đurđenovca, Stipe Nekić iz Brezika, Josip Ivanuša iz Našica, Antun Divjanović i Ivan Ušak iz Donje Motičine, te Beno Peić iz Klokočevaca. Njihovoj rodbini nazočnoj ovdje izražavam najdublju sućut, kao i svima koji misle da njihovi najbliži leže na ovom mjestu svetog hrvatskoga tla. Danas smo se okupili kao vjernici da odamo počast svim žrtvama hrvatskog naroda. Posebno se okupljamo na ovim mjestima u molitvi i vapaju tražeći mir i spokoj svima nevino ubijenima." – rekao je među ostalim Željko Tomić.

Okupljenima se obratio i predsjednik udruge Hrvatski domobran na nacionalnoj razini Nikola Matičić, kazavši da je Crni potok jedno od 900 grobišta i jama koje su pronađene u Hrvatskoj. Gospodin Matičić je istaknuo potrebu da se komunistički zločin na Crnom potoku ne zaboravi.

„Nalazimo se na mjestu zločina kojeg su počinili bolesni umovi, a još bolesnije slušati je danas one koji ove zločine niječu, a ove žrtve proglašavaju krivim. Poznato nam je da je samo u Republici Hrvatskoj više od 900 grobišta i jama te još toliko na području bivše države, a da nitko od naredbodavaca i počinitelja nije procesuiran. Jedan od primjera je ovaj crni potok. Naša je dužnost i obveza pohoditi ove tiho i sveto mjesto i sjetiti se ljudi koji su ovdje ubijeni samo zato jer su voljeli crkvu, svoj narod i domovinu. Ovdje je stradala inteligencija, poduzetnički sloj i veliko mnoštvo radničkoga i seljačkoga svijeta. Hvala svima za svaki kilometar koji ste prešli da biste se poklonili ovim žrtvama rata i poraća. Obećajemo ovim žrtvama da će uvijek biti u našim mislima i molitvama, a dužnost nam je da mlade naraštaje upoznajemo s ovom tužnom i bolnom istinom''.

Nakon svete mise, kod spomen obilježja među ostalima vijence su položili i svijeće zapalili potomci i rodbina pobijenih, gradonačelnik grada Našica Krešimir Žagar, dogradonačelnik Stjepan Pintarić, predsjednik Gradskog vijeća Josip Miletić i vijećnik Ivan Keglević, predsjednik Županijske skupštine Antun Kapraljević i županijski vijećnik Ivica Čeme i Antun Vuković, udruge proisteklih iz Domovinskog rata te Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran. 

{gallery width=150 height=100}Slike_tekstovi/2015/6mjesec/22/v2{/gallery}

Jučer je u Gradskoj vijećnici Grada Našica s početkom u 18 sati održana 3. sjednica Dječjeg gradskog vijeća kojoj je pored djece vijećnika nazočilo i nekoliko roditelja te gosti gradonačelnik Krešimir Žagar, predstavnice Udruge Dar dobrote i predsjednica Društva Naša djeca Darija Vlajnić.

Dječja gradonačelnica Dora Hanižjar i vijećnica Nora Slivar  provele su nazočne putem PPT prezentacija kroz aktivnosti DGV-a te izvješće sa Susreta dječjih gradskih vijeća u Koprivnici. 

 

Iako su ljetni školski praznici u tijeku dogovorena je u suradnji s Društvom Naša djeca akcija razmjene školskih udžbenika u utorak, 23.6. od 17 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana. Svi zainteresirani mogu u navedeno vrijeme doći i uključiti se u ovu akciju.

 

Grad Našice je proteklih mjeseci izradio i u postupku je usvajanja novih dokumenata zaštite i spašavanja s ciljem uređenja planova i aktivnosti za slučajeve velikih nesreća ili katastrofa prirodnih ili tehničko-tehnoloških uzroka. U tom cilju osnovana je i postrojba civilne zaštite Grada Našica – opće namjene, za pomoć operativnim snagama zaštite i spašavanja Grada Našica kod takvih događaja (poplave, potresi, elementarne nepogode, tehnološke nesreće, RKB ugroze…).

 

Grad Našice će dana 18. lipnja 2015. godine u 13:00 sati, u prostorijama Gradske vijećnice Grada Našica, Trg dr.Franje Tuđmana 7, izvršiti informiranje o primjeni i provedbi ažuriranih planova zaštite i spašavanja i civilne zaštite, odnosno upoznavanje sa sustavom djelovanja svih u uvjetima katastrofa i velikih nesreća.

 

Kako je navedena problematika od posebnog značaja za brojne cjeline Grada (Stožer zaštite i spašavanja, Zapovjedništvo civilne zaštite, predstavnike javne vatrogasne postrojbe, dobrovoljnih vatrogasnih društava, udruga, škola, komunalnih poduzeća, ključnih cjelina i gospodarskih kapaciteta, za povjerenike civilne zaštite za naselja Grada Našica i mnoge druge), pozivaju se svi koji su zainteresirani na ovo informiranje koje će se izvršiti uz pomoć stručne osobe zaštite i spašavanja."

SPORT

nexe2015q

CRNA KRONIKA

POLITIKA

ZANIMLJIVOSTI

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2012 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.