banner gore3

reklama5122014

Obavijesti i najave iz grada Našica

LAG Karašica i Našička razvojna agencija obavještavaju zainteresirane korisnike o održavanju radionice za poljoprivredna gospodarstva na temu „Program ruralnog razvoja – Mjera 4: Ulaganja u fizičku imovinu“ kojoj je cilj upoznati predstavnike obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, poljoprivrednih obrta, zadruga i trgovačkih društava o mogućnostima ostvarivanja potpore za ulaganja u fizičku imovinu na svojim gospodarstvima kroz Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. te o ulozi LAG-a Karašica i Našičke razvojne agencije u provedbi Programa.

 

Radionica će se održati 3. veljače 2015. godine, u Našicama, u prostoru Gradske vijećnice, Trg dr. Franje Tuđmana 7, s početkom u 12:30 sati.

 

Ulaz je slobodan za sve zainteresirane sudionike.

 

Vlada Republike Hrvatske je 15. siječnja donijela vrlo važnu Odluku o prihvaćanju Sporazuma o mjerama za ublažavanje financijskih teškoća određenog dijela građana koji su ovršenici u postupcima u postupcima prisilne naplate tražbina male vrijednosti na novčanim sredstvima, a kojeg je predložilo Ministarstvo socijalne politike i mladih. Navedene mjere su pokušaj za jednokratnim rješavanjem akumuliranih dugova građana koji pojedinačno imaju evidentiran iznos duga u iznosu do najviše 35.000 kuna kumulirano po svim vjerovnicima i evidentirano u FINA-i.

 

Kako je u Osječko - baranjskoj županiji evidentiran veliki broj socijalno ugroženih građana koji imaju pravo na otpis dugova, a u cilju osiguranja uvjeta za njihov izlazak iz prezaduženosti održan je sastanak dožupana Željka Kraljička kao moderator sastanka, pročelnice OBŽ Snježane Raguž sa gradonačelnicima, načelnicima i predstavnicima lokalne samouprave. Među ostalima, na sastanku su iz grada Našica nazočili gradonačelnik Krešimir Žagar te  predsjednik Gradskog vijeća Josip Miletić.

Nešto više o sastanku te o odlukama koje su na njemu donesene rekao je gradonačelnik Krešimir Žagar.

„Javnost je donekle upoznata s odlukom Vlade koja prije par dana donesena, a radi se o opraštanju dugova socijalno najugroženijim građanima u Republici Hrvatskoj. Znamo da su uvjeti koje ti građani moraju zadovoljiti neprekidna blokada njihovog računa više od 360 dana  pa su samim time i njihovi prihodi koji pristižu nedohvatljivi. Ovim potezom Vlade a i ovim današnjim sastankom pokušava se omogućiti ljudima da se izvuku iz ovakvog začaranog kruga te da im se omogući normalnije funkcioniranje jer su ovako praktički kao u dužničkom ropstvu. Nakana vlade je bila da se jedinice lokalne samouprave uključe u cijelu priču kao vjerovnici prema takvim građanima kroz komunalnu naknadu ili doprinose te da se uključimo kao gradovi i općine i sa svoje strane oprostimo dugove. Na račun toga bilo bi upriličeno potpisivanje sporazuma između Vlade Republike Hrvatske, odnosno Ministarstva socijalne politike i mladih i jedinica lokalne samouprave. Na tragu toga smo održali ovaj sastanaka u našoj županiji upravo kako bi usuglasili svoje stavove, ali i da bismo otklonili eventualne nejasnoće koje proizlaze iz zakonskih okvira koje su trenutno na snazi te da bismo vidjeli na koji način možemo pristupiti samom sporazumu. Ono što je neupitno, i svi smo se u tome formalno ili neformalno izjasnili, je da svi smatraju da treba pomoći takvim građanima. To nije prihod koji će se ikada moći ostvariti, a time ćemo našim sugrađanima omogućiti normalniji život bez obzira što oni nažalost i dalje ostaju u teškim materijalnim uvjetima. Što se tiče financiranja i pristizanja bilo kakvih prihoda na njihove račune, time će biti olakšano rješavanje već ionako teške materijalne situacije“, objasnio je gradonačelnik Žagar.

 

Radi se o tome da su zakonski propisi ograničeni, te zakon o proračunu i zakon o fiskalnoj odgovornosti ili nekakvu jednostranu odluku o donošenju sporazuma za koje nije jasno donosi li gradsko vijeće, općinsko vijeće, gradonačelnik ili načelnik nije lako napraviti s obzirom da zakon predviđa da se svi prihodi grada moraju naplatiti. Takvom odlukom bi se to donekle prekršilo. Zbog toga mora postojati neki zakonski okvir koji Vlada još nije donijela te je potrebna nekakva odluka ili uredba Vlade ili izmjena zakona o proračunu. Nakon sutrašnje sjednice Vlade trebala bi se dobiti više informacija za našu županiju, jer je i županija također izrazila spremnost potpisati takav sporazum. Računa se kako će 5.veljače biti dan potpisivanja sporazuma, koji uključuje isto tako današnju općinu Našice te sve jedinice lokalne samouprave one bivše općine Našice, naglasio je gradonačelnik, nadalje rekavši:

»Svi načelnici ili predstavnici općina su bili nazočni na sastanku i mislim da smo svi jednodušni u stavu da tim ljudima treba pomoći. Točan broj koliko je takvih osoba na području grada i općina niti ne znamo, ali taj popis se može provjeriti u Fini i to svako ponaosob.  Mi ćemo to znati tek kada nam se ljudi u takvim situacijama budu sami javljali. Moram naglasiti kako to nije veliko opterećenje za grad ako se odreknemo tog dijela prihoda jer je to u biti mala stavka, a pomoći će ljudima u nevolji. Ta sredstva ionako Grad vjerojatno nikada ne bi imao šansu naplatiti. Uvjetni oprost traje tri godine u kojem razdoblju ako osoba koja je imala probleme i koja je bila blokirana dođe do nekih sredstava onda bi morala ipak svoje obveze izvršiti.« 

Sutra će, u hotelu „Park“ (18,00) u Našicama, biti proglašeni najuspješniji sportaši Grada Našica za 2014. godinu. Uz tradicionalno najuspješniji sportski kolektiv, najuspješnijeg sportaša i najuspješniju sportašicu po prvi će puta biti proglašeni najuspješniji sportaš - osoba s invaliditetom i najuspješnija ekipa osoba s invaliditetom, najuspješniji trener, mladim će sportašima biti dodijeljen Trofej „Pavo Jurina“ te nekoliko prigodnih priznanja za promicanje našičkog športa, rekreacije i humanosti.   

       

Organizator osamnaestog po redu izbora je Športska zajednica Grada Našica uz  pokroviteljstvo Grada Našica.

  

Pogledajte kako je to izgledalo 2012. godine: - Športska zajednica Grada Našica proglasila Neomi Grgić i Mate Šunjića za najbolje sportaše dok je RK Nexe najbolji klub u 2012. godini

 

Danas je u prostorijama Grada Našica održano potpisivanje Sporazuma o partnerstvu u provedbi projekta L.I.V.E. OCD Našice kojim su regulirana međusobna prava i obveze. Potpisivanju je ispred nositelja projekta Centra za lokalne inicijative i poduzetništvo Našice prisustvovala voditeljica projekta i predsjednica Emilija Malovčak, a ispred partnera Grada Našica gradonačelnik Krešimir Žagar.

 

Projektom se rješava lokalna inicijativa – poticanje unaprjeđenja djelovanja OCD-a na korist Grada Našica. Projektnim aktivnostima članovima OCD-a u će u sklopu projekta L.I.V.E. OCD Našice biti omogućeno osposobljavanje za upravljanje projektnim ciklusom. Navedeno ulaganje u ljudske potencijale organizacijama će osigurati temelje za daljnje unapređenje djelovanja samostalnim osiguravanjem sredstava iz fondova EU.

Vrijednost odobrenog projekta je 199.705,13 kn, a sredstva su u stopostotnom iznosu odobrena iz Europskog socijalnog fonda u okviru natječaja “ Mikro projekti podrške inovativnim aktivnostima malih organizacija civilnog društva za lokalni razvoj”. Posrednička tijela su Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.

 

Predsjednik Mjesnog odbora Josip Matek sazvao je za 3.veljače (utorak) u 4. Sjednicu Vijeća Mjesnog odbora grada Našica. Sjednica će se održati u zgradi gradske uprave Grada Našica soba broj 23., Trg dr. Franje Tuđmana 7 u Našicama, s početkom u 18,30 sati.

 

D N E V N I    R E D :

1. Usvajanje Zapisnika sa 3. sjednice Mjesnog odbora Našice održane 30. listopada 2014. godine.

2. Donacije Udrugama s područja Grada Našica.

3. Pitanja i prijedlozi.

Gradonačelnik Grada Našica  raspisao je JAVNI  NATJEČAJ za financiranje programa i projekata za rad udruga građana od interesa za Grad Našice iz sredstava Proračuna Grada Našica za 2015. godinu, čije djelatnosti, programi i aktivnosti nisu obuhvaćeni posebnim programima javnih potreba u kulturi, tehničkoj kulturi, športu i socijalnoj skrbi.

 

Natječaj je otvoren do 10. veljače 2015.godine.

 

Obrazac za prijavu

 

 

Kriteriji i uvjeti Javnog natječaja objavljeni su na oglasnoj ploči i službenim stranicama Grada Našica www.nasice.hr

SPORT

CRNA KRONIKA

POLITIKA

ZANIMLJIVOSTI

www.nasice.com | ISSN: 1848-7599 | © 2012 Hall j.d.o.o. | Sva prava pridržana.